Lélek, nyomor, Észak-Korea
2013. április 04. írta: Lakner Dávid

Lélek, nyomor, Észak-Korea

62414_eszakkorea.jpg

Azt írja Ara-Kovács Attila annak kapcsán, hogy Észak-Korea felmondta a fegyverszüneti megállapodást déli szomszédjával szemben, egyúttal bejelentve a hadiállapotot: „a dolog ugyan komoly is lehetne, ha nem lenne olyannyira nevetséges”. A Magyar Narancs publicistája szerint abszurd, hogy Észak-Korea rakétái akár csak Guam térségét elérnék, az azonban végképp nevetséges, hogy a texasi Austint is feltüntették a célpontok között – miközben azért hadierejük ezt a fajta optimizmust akkor sem teszik számukra lehetővé, ha kimondottan nagy hadsereggel is rendelkeznek. Salát Gergely Kína-szakértő pedig azt írja, hogy „az atommal való fenyegetőzés arrafelé olyan népszokás, mint a Gangnam style-tánc”. Salát szerint Kim Dzsong Un főként az Egyesült Államokkal való békekötés érdekében keménykedik, egy háború kirobbantása pedig ugyanúgy nem lenne kedvező számára, akárcsak a térség többi államának.

Észak-Korea a második világháború vége óta tart a szakadék felé, sok évtizeddel lemaradva a világ többi részétől, a lakosság mentális állapota pedig olyan elkeserítő, hogy abba a nyugati világ jó része valószínűleg belegondolni sem tud. Észak-Korea helyzete valóban nevetséges – abszurditása azonban nemcsak saját eszelősségében rejlik, hanem abban is, ahogy a külvilág viszonyul hozzá. Abban, hogy Észak-Korea felszabadítása gyakorlatilag senkinek nem volt érdeke az elmúlt évtizedekben, ebből fakadóan pedig a művelt világ maximum sóhajtozásra és olyan szankciókra volt hajlandó, melyeket Irán ellen alkalmaznak mostanság – ez pedig szégyen, „az egész nemzetközi közösség szégyene”, ahogy Kumin Ferenc leírta még Kim Dzsong Il halála kapcsán egy blogbejegyzésében. Persze, nincs ebben semmi meglepő, a világ már látott efféle félig közönyös fejvakarást európai állam esetében is, amikor az európai kultúrközösség Magyarország kapcsán nem tartotta fontosnak a szabadságért küzdők megsegítését. Észak-Koreában pedig lázadás sincs, hiszen aki akár csak egy Dél-Koreából érkező röplapra rápillant, azt rögtön agyonlövik.

Az elszigetelődött Észak-Korea szándékuk szerint a dzsucse ideológia mentén működik: ez részben önellátást, szuverenitást jelent; ám Észak-Korea népe a külső államokból érkező segélyek nélkül gyakorlatilag még nagyobb nyomorban tengődne (az éhínség régóta jelen van), külső legitimáció nélkül pedig nem sokáig húzzák. Kim Ir Szen persze a szovjet blokk felbomlásáig még parádézhatott Honeckerrel és más nyugati vezetőkkel, az iparosodás korábban akár reménykeltőnek is bizonyulhatott; és egykor valóban bízhattak abban, hogy az imperializmus bukásával majd megtörténik a kommunista fordulat Dél-Koreában is. Mára a kommunizmus szerencsére a világ nagy részében oda került, ahova való: a történelem szemétdombjára.

Érthető, hogy ma a legtöbben csak nevetni tudnak Észak-Korea harci tervein, monumentális elképzelésein, nevetséges propagandafilmjein, az agymosáson, amely diktátoruk halálakor arra sarkallja őket, hogy a nyílt utcán egyre-másra boruljanak le könnyek közt kitörve. Csak érdemes azért ilyenkor abba is belegondolni, miféle sorsuk lehet azoknak, akiknek már több mint fél évszázada ebben kell élniük, akik számára a gyilkos eszmerendszer és az őrület nem pikáns nevetségesség, hanem az élet fő rendezőelve, napi jelenvalóság. Amíg az Amerikai Egyesült Államok és a nyugati világ a civilizáció megvédésére és a különböző népek elnyomásának megszüntetésére hivatkozik, addig Észak-Korea esetében valójában csak saját önös érdekei mentén jár el, a valódi szenvedés pedig maximum annyira izgatja, hogy sajnálkozzon rajta egy sort. Vagy annyira sem.

Sem a háború, sem az észak-koreai status quo megtörése nem érdeke senkinek – csakhogy a háborús vérontásból csak a háborús logika szerint lehet jól kijönni, egyébként sehogy. A vérontás pedig hiába nem fáj az ezer kilométerrel odébb élőknek, azért mégis csak létezik, és az ilyesmit egyébként elviekben elutasítók nyugodt beletörődése mellett létezhet. Salát Gergely az alábbiakkal zárta Megint fokozódik című publicisztikáját: „vigyázó szemünket egyébként Keszongra érdemes vetni: a határ északi oldalán működő ipari parkban tíz éve déli cégek működtetnek gyárakat, 42 ezer északi munkásnak megélhetést, Északnak pedig jelentős valutabevételt biztosítva. Ha itt leállna a termelés, az tényleg komoly gondokat jelezne, de ameddig Keszongban zavartalanul folyik a biznisz – márpedig jelenleg zavartalanul folyik –, addig máshol eldördülhet ugyan egy-egy ágyú, nagyobb bajra nem kell számítani”. A helyzet most már tényleg fokozódik: Észak-Korea április harmadikán blokád alá vonta a keszongi övezetet, onnan egy dél-koreai sem léphetett ki egy kis ideig, majd ezt engedélyezték számukra, ám a további belépést megtiltották. Az sem kizárt, hogy a komplexum hamarosan véglegesen bezárásra kerülhet.

És a nyugati világ megint belekezdhet a méricskélésbe, hogy ha az Egyesült Államok most nem kívánja hadseregének jelentős részét mozgósítani, Kína pedig elítélte az észak-koreai nukleáris mozgolódást, és nagyon nem kíván Amerikával harcban állni – ám Észak-Korea mellett is fel kell sorakoznia ennek-annak –, akkor vajon ezek után ki fog jól kijönni az egészből. Észak-Korea népe bizonyosan nem jár jól. Így aztán délen és északon is tovább sirathatják a Korea másik részén élő testvérüktől való elszakítottságukat, egy nép hosszú ideje tartó nyomorát. Vonnegut azt írta egy helyütt: „Amíg egyetlen lélek is börtönben van, én sem vagyok szabad”. Az észak-koreaiak lelke bizonyosan börtönben van. Ki szabadítja ki őket?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr845193788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Czelder Orbán 2013.04.04. 14:19:10

Nézem ezt a sok-sok karaktert és nem látom mögötte az értelmet. Nem új dolog és már nem is szórakoztat igazán, ez az " írás" pedig főleg nem üt át semmilyen ingerküszöböt.
Beszéljünk inkább a zsidókról, a keresztényüldözésről, Európa hanyatlásáról, a kommunizmusról vagy az ájemefről. Az legalább szórakoztatna.

libertard 2013.04.04. 14:51:53

nem értem miért kell az 56os be nem avatkozást a nyugatiak részéről unos-untalan emlegetni.

Tragédia volt, de tényleg, komolyan elvárható volt a magyarok részéről, hogy világháború törjön ki miattunk? Lehet, hogy MI jobban jártunk volna, mert a Kádár-rendszer szellemi pusztítását megúsztuk volna (bár fizikai pusztítást kaptunk volna helyette), de ELVÁRNI, hogy százmilliók hulljanak el mert mi fellázadtunk, indokolatlannak tűnik.

libertard 2013.04.04. 14:56:12

egy angol nyelvű írás ami kicsit gyakorlatiasabb szemszögből ír a veszélyekről és problémákról:

www.foreignaffairs.com/articles/139091/keir-a-lieber-and-daryl-g-press/the-next-korean-war

sztrelnyikov 2013.04.04. 15:01:57

@libertard: Mindenki tudja és akkor is tudta, hogy nem tört volna ki világháború. Ha bejönnek az amcsik, nem tettek volna semmit a ruszkik.
Azért kell unos-untalan felemlegeti, mert már akkor az volt a verbális kardcsörtetés a nyugati világ részéről, hogy "nemzeti önrendelkezés", "demokrácia". Ha ezeket csak egy ici-picit is elhitték volna legalább saját maguknak, akkor beavatkoztak volna. De ahogy Irakba se a demokrácia miatt mentek... és itt meg ugye nem volt annyi olaj, amiért megérte volna.

libertard 2013.04.04. 15:09:01

@sztrelnyikov: Nem csináltak volna semmit? Amikor ők és a NATO is úgy tudta, a hagyományos haderejük sokszorosa a nyugatnak? Olvass utána a Dropshot haditervnek, hogy mivel számolt a NATO az 50es években. Úgy vélték, hogy a Pireneusokban tudják megállítani a komcsikat, a terv meg nagy vonalakban az volt, hogy rommá atomozzák a szovjetuniót azalatt az egy-két év alatt amíg a mozgósított amcsi csapatok felkészülnek arra, hogy partra szállnak Europában és megindítják az ellentámadást.

Ami ennél is fontosabb: a mi lázadásunk a lengyel felkeléssel szimpátiában indult. Ha a ruszkik feltették volna a kezüket és elengednek minket, a lengyelek abban a pillanatban követtek volna minket. Utánuk meg a csehek, és gondolom akkor már a románok is, talán még a bolgárok is.
Nem volt választás a ruszkiknak. Nem engedhettek minket függetlenedni.

Teljesen ugyanaz a szitu, mint 1849ben: nem lehetett egy önmagát függetlenné kikiáltó nép kelet-europában, amikor a cár számtalan őt nem kedvelő nép felett uralkodott. Nem volt alternatíva, csak a mi elnyomásunk, vagy az ő összeomlásuk.

S=klogW 2013.04.04. 15:16:37

majd eszembe jut sajnálni őket, ha egyszer megpróbálnak egy forradalmat összehozni

az meg még odébb van

Fenehorizont 667 2013.04.04. 15:21:10

@Czelder Orbán:
fasznak olvasod akkor, ha nem szórakoztat. azt még kommentelsz is, mintegy jelezvén, h mennyire nem szórakoztat. édesistenem

Zb74 2013.04.04. 16:14:21

Aki szeretne többet tudni Észak-Koreáról, annak kiváló olvasmány Andrew Holloway A Year in Pyongyang című könyve, még ha a nyolcvanas években íródott is:

www.aidanfc.net/a_year_in_pyongyang.html

Kandeláber 2013.04.04. 16:14:24

@sztrelnyikov: A Nyugat mindig cserben hagyta Magyarországot.
Lehet hogy jobb lett volna a törökök mellé állni, elfoglalni Bécset, aztán menni tovább, mint ahogyan Attila és a kalandozó magyarok tették.

bömböcz 2013.04.04. 16:17:55

Természetes, hogy egy nagyondemokratikus bojkotott előbb-utóbb atombombával kell megpecsételni.
Vietnámban ez kimaradt, pedig...
Nem lennék most izrael helyében.

Czelder Orbán 2013.04.04. 16:18:29

@ödönke666:
olyat még nem láttam, hogy egy troll ne ismerte volna meg a másik trollt. Szerencsére te bebizonyítottad, hogy mindig van lejjebb. Mondjuk ezt az tételt már sokan bebizonyították, szóval még csak első sem vagy a terepen. De semmi vész, vár téged is a mandiner szerkesztősége némi továbbképzésre. :)

HToma 2013.04.04. 16:19:17

@Kandeláber: Szerinted ki szabadította fel Budát és Magyarországot a török alól? Hát nem Thököly és nem Rákóczi. A Nyugat tette ezt.
Miért fogtunk volna össze a törökkel? Mi keresztények voltunk ők meg muzulmánok.

vizipipa 2013.04.04. 17:17:36

Buda 1686-os felszabadítása igazi intereurópai vállalkozás volt. Vagy ha már a Habsburgok amúgy is a képben vannak: páneurópai.
Mérsékelt tisztelet a kivételnek, mert olyan is volt.
Pont a valódi nemzetközi jelleg miatt maradt is bőven leírás a dologról. Koherenciát még senki nem teremtett közöttük. Sőt, egy részüket igazából még fel sem dolgozták.

Ez például egy spanyol memorial - szerencsére - magyarul: epa.oszk.hu/00000/00003/00023/galantay.html
de van több is.

A magam részéről pl. ezt ajánlom: www.kaiserotto.hu/ronay_gabor__1686

Ami meg Észak-Koreát illeti, ők gondolkodásban picit megálltak néhány évtizeddel ezelőtt. Az ifjabbak számára ez a mentalitás nyilván ismeretlen. De ha megnézik ezt a filmet: www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=ehoOvuQV7rU
és van elég empátiájuk, akkor megérezhetnek valamit belőle.
Pont ezért veszélyes Észak-Korea. Tőlük kitelik.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.04.04. 19:30:42

@libertard: ha csöndben maradtál volna...

"November első napjaiban az új kormány megkezdte a tárgyalásokat a Szovjetunióval a szovjet csapatok teljes kivonásáról, a Varsói Szerződésből való kilépésről és az ország semlegességéről. A szovjet politikai vezetés azonban a kezdeti hajlandóság után meggondolta magát, és miután a nyugati nagyhatalmak biztosították arról, hogy nem nyújtanak a magyar kormánynak segítséget, november 4-én a szovjet csapatok hadüzenet nélküli háborút indítottak Magyarország ellen."

wiki

már az is elég lett volna, ha csak mondják hogy katonai segítséget adnak. először kivonultak a ruszkik.
és arról az ígérgetésről ne is beszéljünk ami 56 előtt volt

fran7 2013.04.04. 21:09:20

@tesz-vesz: Tegyük hozzá azt is, hogy azért mert Magyarország tárgyalást kezdeni arról, hogy kivonuljanak a szovjet csapatok, mert erről nemzetközi szerződés volt. S amikor megfeneklettek a tárgyalások és bevonult még több szovjet csapat, akkor kezdődtek a tüntetések, hiszen a kivonulásról nemzetközi szerződéses papírunk volt. Nem csupán bennünket árultak el, hanem hagyták, hogy az oroszok megszegjék a szerződést.

vokalpatriota 2013.04.04. 21:45:51

"Bírom" az ilyen cikkeket.
Kárhoztatja a nyugati világot, hogy sajnálkozik és nem tesz semmit.
Csak éppen azt nem tudja a kedves cikkíró még közelítőleg felvillantva sem megmondani, mi a frászt is kéne tenni? És kinek? És mikor?

30 évvel ezelőtt kellett volna, amikor a még erős Szovjetúnió és Kína ott állt a másik oldalon?

Vagy most? Vagy mikor?

És mit?

Totális embargó, amíg a nép fel nem lázad és elzavarja vagy megeszi a Kim családot és a tábornokokat?

Vagy önteni a segélyeket, mazsolát, csokit meg ipari gépeket, hogy a Kim család ellenőrizhetetlenül játssza tovább a kisded háborús és emberiségellenes őrületét a kommunizmus kísérletével?

És aztán bármelyik variációval is tűnik el ez a brutlis diktatúra, az ottmaradt egyszerű emberekkel mit kezdjenek, akik hirtelen egyik pillanatról a másikra olyan gazdasági-társadalmi-technikai környezetre ébrednek, ami nekik sci-fibe illő, ha elmennek mondjuk Szöulig?

60 év történéseiből fakadó pillanatnyi kép alapján kárhoztatni a sugárszennyeződés határától több ezer kilométerre minimum bátorság.

De inkább butaság.

Pláne 56-al hasonlítani.

fran7 2013.04.04. 22:45:08

A cikk lényege az, hogy csupán a szabadságért és demokráciáért, nem mennek segíteni a nagy erős, demokratikus országok. Csupán ha van valami forintosítható, eurósítható érték. Sírnak két milliárd euró bevételen, de azok a munkások keresnek havi 100 dollárt. Kizsákmányolni odamennek a dél-koreaiak is. Néha felsejlik az a keserű valóság is, hogy mit tartanak az emberek vajon értékesnek.
Márai írja és gyorsan feledjük:

Nem érti ezt az a sok ember,
Mi áradt itt meg, mint a tenger?
Miért remegtek világrendek?
Egy nép kiáltott. Aztán csend lett.
De most sokan kérdik: mi történt?
Ki tett itt csontból, húsból törvényt?
És kérdik, egyre többen kérdik,
Hebegve, mert végképp nem értik –
Ők, akik örökségbe kapták –:
Ilyen nagy dolog a Szabadság?

Ez a pont, semmit nem ér a szabadság. Semmit nem tesznek érte.

S=klogW 2013.04.05. 08:42:52

@pocaklakó minimanó: igazán nagyszerű

vajon mit szólna a rajzoló, ha akár csak egy szimpla akna pottyanna az otthonára, elmebeteg

S=klogW 2013.04.05. 08:48:54

@pocaklakó minimanó: @S=klogW: mert a nemszeretem USAt is meg a most _valójában fenyegetett_ Dél-Koreát, Japánt is családi otthonok alkotják

libertard 2013.04.05. 09:06:11

@tesz-vesz:
aha, ok.

komoly, őszinte tárgyalások lehettek szovjet részről november első napjaiban, tekintve, hogy negyedikén meg bevonultak.

Ha feltétlenül a nyugatra akarsz haragudni '56 miatt a szovjetek helyett, ne hagyj a világképedbe gázolni.
BIZTOS teljesen készen álltak a ruszkik kelet-európa elvesztésére egy puskalövés nélkül. Miként is gondolhattam másképp?!!!

2013.04.05. 10:13:53

Három generáció nőzz fel úgy, hogy nem tudja mi van a kerítésen kívül, és a vezető az isten. Belülről nem fog történni semmi. Viszont északon vannak az ásványkincsek délen pedig a termőföld. Mihelyst "valakinek" fontosak lesznek az ásványkincsek egyből lerohanják az országot. Csak érdekes lenne az új berendezkedés egy olyan helyen ahol az emberek kézi vezérléssel működnek.

Kim Ir Szen úgy Arafat! (Boncz Géza)

S=klogW 2013.04.05. 10:29:10

@Hadrian77: ez a ronda csaavr a sztoriban: ha újraegyesülne a két korea északot még sokáig külön, diktatórikusan kellene kormányozni és közben szép lassan kimosni az emberek agyát a személyi kulltuszból

IdomitottFoka 2013.04.05. 15:40:22

'Vonnegut azt írta egy helyütt: „Amíg egyetlen lélek is börtönben van, én sem vagyok szabad”. '

Na ezt nem Vonnegut írta, őt csak nagyon megfogta. De még a linkben is ott van, hogy ki tette. Eugene Debs. Egy amerikai munkás-mozgalmi vezető. Persze Voneguttal jobban hangzik, mi? :)

2013.04.05. 15:46:36

Vajon dzsucseharcos merre járhat?

Alfőmérnök 2013.04.05. 16:22:23

@Lion K: Nem tudom, ő még az átterelés előtt kilépett a folyamból.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.04.06. 21:23:29

@fran7: így van!

@libertard:
eddig tartott míg az usa elárult minket és a nemzetközi szerződést csupán. lásd előző válaszoló-
látom próbálsz lavírozni üres fejjel, üres szívvel, de nem megy, ne erőlködj.

a szovjeteket se zártam a szívembe, ne legyenek kétségeid, viszont az álszent, hazug és gyávam korrupt usát se fogom megkedvelni soha, és nemcsak 56 miatt

"BIZTOS teljesen készen álltak a ruszkik kelet-európa elvesztésére egy puskalövés nélkül. Miként is gondolhattam másképp?!!!"

azt hogy te (!) mit gondolsz, lényegtelen, ezt már a történészek lerágták. amúgy nem önként tette volna, hanem mert az usától és a nyugati hatalmaktól féltek, ami ki is derül az idézetemből, de te képtelen voltál felfogni!
austriából is kivonultak puskalövés nélkül, de te erről mit sem tudsz, biztos hogy jó helyen próbálsz te kopogtatni? te még ne kommentelj, te még csak olvass

"Egy kommunista irányítású hatalomátvételi kísérlet (Koplenik-puccs) kudarca után 1955-ben a Szovjetunió bejelentette, hogy hajlandó kivonulni, de cserébe meg kell tiltani Ausztriának a Németországgal való gazdasági és politikai egyesülését, és az újra felfegyverzést. Németországot pedig kötelezni kell, hogy lemondjon minden Ausztriát érintő igényéről. Ezzel a nyugati szövetségesek is egyetértettek. 1955. május 15-én Bécsben aláírták az államszerződést, melyben az ország visszakapta szuverenitását. A megszállók kivonulása után Ausztria örökös semlegességét alkotmányban rögzítették. Az államszerződés lehetőséget teremtett arra, hogy Ausztria független, semleges országként a saját útját járja."

szellemkor 2013.04.07. 22:13:33

Szégyen ez a nyugati világra, Nyugat-Európára és Amerikára, akik csak diafilmről ismerték a kommunizmust, és az egészet valami egzotikus hype-nak tartották. Annyira lövésük sem volt, hogy a mai napig zavartalanul működnek az egykori Szovjetúnió ideológiai előretolt helyőrségeként a hidegháború alatt felpénzelt kommunista pártjaik, igaz, ma már "csak" a minden téren Európát versenyképtelenségbe és illúziókba taszító baloldali bullshitet nyomják.

Elcsépelt közhelynek tűnik az antikommunizmus fontosságára felhívni a figyelmet, de elfogadhatatlan hogy 2013-ban egy sztálinista diktatúra túszként tartja fogva 22 millió polgárát, a nácizmushoz hasonlóan totalitárius terrorban, mindezt azért teheti meg mert két képmutató nagyhatalon regionális status quója fontosabb mint 22 millió ember élete...

Akik emlékeznek az NDK-ra, Ceaucescu Romániájára, azok tudják, hogy a rendszerbe belülről az első szögeket a disszidensek, és az őket támogató külföldi szervezetek, civilek verték bele. Pedig sajnos mindkét sötét emlékű rendszerre szívesen elcserélnék sorsukat az észak-koreai emberek.

Egyre kevesebben vagyunk, akik tudjuk, mit jelent a működő kommunizmus, sőt, nekem személy szerint ennek a leglájtosabb, késő kádári szalonverziójához volt "szerencsém", de legálább nem csak egy érdekes skanzenként tekintek Észak-Koreára, mint a fejlett világ fogalmatlan milliói...

Ma az egész fejlett világ felelőssége hogy minden eszközével támogassa ezeket az embereket, a disszidenseket segítő szervezeteket, civileket, és erejéhez, lehetőségeihez mérten a lehető legtöbb borsot törje a gengszterdiktátor Kim Dzsong Un és bandája orra alá.
süti beállítások módosítása