A magyarság jelenléte nem fér bele – Kis szlovák legendárium XIII.
2013. március 27. írta: AgentUngur

A magyarság jelenléte nem fér bele – Kis szlovák legendárium XIII.

hatar.jpg

Agent Ungur sorozatunkat befejező zárszava.

A magyar-szlovák viszony nem teljesen az, mint amikor elkezdtük sorozatunkat Vhailorral. (Pontosabban Vhailor kezdte el, mert az ő alapötlete, munkája és kitartása nélkül az egészből nem lett volna semmi. Köszönet!) A konfliktusokból mintha mindkét fél igyekezne kihátrálni: Orbán Viktor nyilvánosan dicséri Szlovákia eredményeit; Robert Fico szerint nyugodt a viszony; Lajčák szlovák külügyminiszter szerint pedig „ma már elképzelhető, hogy Szlovákia és Magyarország kiegyezzen a Benes-dekrétumok ügyében.

Sajnos azonban egyet kell értenem a kollégával, hogy az enyhülés egyes jelei nem fognak tavaszt hozni. Úgy, ahogy a korábbi „enyhülések” sem. Ennek oka nem a XIX. századi magyarosításban – amit nem tagadunk; de elfogadhatatlannak tartjuk, hogy ne a kor európai kontextusában vizsgáljuk és démonizáljuk; és nem is az 1938-39-es erőszakos magyar fellépésben keresendők. A magyar elit kétségtelenül sokszor ostoba volt, a harmincas évek végén különösen; de annak okát, hogy a szlovák nemzetépítési folyamat ennyire magyarellenes irányba ment el, nem lehet Budapesten keresni.

Évszázados gyűlölködés nincs a két nemzet között. 1848-49-ben sokszorta több szlovák harcolt a magyar oldalon, mint az osztrákon; de még 1918-19-ben is nem belső folyamat, hanem külső hódítás, a cseh invázió okozta, hogy a két nemzet traumatikus módon szakadt el egymástól olyan határok mentén, amelyek kódolták a XX. század összes szlovák-magyar konfliktusát. Az eredendő bűn tehát Prágáé, azé a cseh politikáé, ami minden józan mértéket félredobva messze túllépett az etnikai határokon. Rendkívül igazságtalan az 1920-as határ is, de elképzelhetjük, milyen lenne ma a magyar-szlovák viszony, ha a cseh hódítók eredeti terveinek megfelelően Sopron, Kőszeg, Szombathely, Esztergom, Visegrád, Vác, a Börzsöny, a  Mátra, a Bükk és Miskolc is Csehszlovákiához (Szlovákiához) került volna és Magyarország pedig „Budapestből, (…) és a Puszta színmagyar részeiből tevődött volna össze, összesen mintegy 5–6 millió lakossal”.

A csehek tehát Magyarország de facto teljes megsemmisítését akarták egy apró körbekerített rezervátum meghagyásával (kedves kritikusaink: miért nem lehet beismerni a cseh magyarpolitika rendkívüli szélsőségességét?); amivel persze azt is elérték volna, hogy a kezelhetetlenül nagy magyar lakosság miatt Szlovákia önmagában évszázadokra (vagy a magyarok kiűzéséig) életképtelenné válik. Az 1938-as, alapvetően etnikai határ viszont – még akkor is, ha azt a szlovákság sérelemként élte meg – hosszabb távon megágyazhatott volna egy kiegyensúlyozott szlovák-magyar viszonynak. Ezt az 1939-es magyar támadás és az egyaránt elnyomó jellegű magyar és szlovák kisebbségpolitika ugyan akadályozta volna; de egy az 1939-es „kis háborúban” elvett területet visszaadó, illetve az 1938-as határt néhány ponton korrigáló, Szlovákia javára történő határmódosítás elvehette volna a konfliktusok élét. Ha így történik, ma Szlovákiában nem kellene történelmi legendáriumot építeni, félmillió magyart emésztgetni, és a súrlódások helyett békésen működhetne együtt ez az egyébként egymásra utalt két állam.

1945-ben azonban Prágában és a Prágától sokat tanuló Pozsonyban ismét az 1918-as ösztönök kerekedtek felül. A beneši program a magyar/német közösség teljes felszámolásának programja volt; és nem Pozsonyon vagy Prágán múlt, hogy a magyarok tekintetében nem lett minden tekintetében sikeres. De a félsikerük, a magyar közösség részleges kitelepítése és kirablása megalapozott annak, hogy elkerülhetetlen legyen a magyarellenesség kőbe faragása Szlovákiában. Leegyszerűsítve: a magyarok vagy „gonoszak”, és megérdemelték, ami történt; vagy nem, de akkor mi legyen az elrabolt vagyonnal, az elfoglalt pozíciókkal? Itt tehát nem egyszerűen csak nemzettudati kérdésekről, hanem pénzről van szó, nem is kevésről. Ezért ennyire élő és érzékeny a probléma Szlovákiában és Csehországban, és ezért nem gondolom, hogy egy biztató nyilatkozat mögött valós szándék van (a cseh  cikk egyébként téved, űztek el magyarokat a kikényszerített lakosságcserén túl is és a jogfosztás vagyonvesztéssel is járt). Egy okos külügyminiszter ugyan jó fényben tünteti fel Szlovákiát; de a valóságban a kiegyezés már a szimbolikus régióban (bocsánatkérés) megbukna, nem is beszélve az anyagi kártérítés bármilyen formájáról, ami gyakorlatilag lehetetlen. Még akár egy minimális anyagi gesztus ötlete is olyan vihart kavarna, ami Prága legmélyebb rosszallását váltaná ki. Ott a tét sokkal, de sokkal nagyobb: hárommillió ember teljes, nem több mint százezer részleges kirablásáról és deportálásáról van ugyanis szó.

Ezzel a történelmi teherrel Magyarország keveset tehet a viszony javításáért. A felesleges provokációkat persze kerülni kell, és érdemes lenne megfontolni, milyen szimbolikus gesztusokat lehetne tenni. Nem tudok róla, hogy valaha bocsánatot kértünk volna például a „kis háborúért”. Ezek viszont aligha hoznának áttörést. A szlovák elitnek viszont semmi oka sincs rá, hogy olyan megoldást találjon a „magyarproblémára”, ami a magyarságnak is elfogadható. Fico szlovák miniszterelnök mondataiban minden benne van: „Mi független államunkat elsősorban nem a kisebbségek számára hoztuk létre, bármennyire is tiszteljük őket, hanem elsősorban a szlovák államalkotó nemzet számára”.

A szlovák állam homogenizáló erejével szemben a magyarság csak a dacot és a megmaradni akarást, a kitartást tudja állítani. De hogy ez nem reménytelen, arra kiváló példa a bélai kastély története. Az eredeti tulajdonosokat 1945-ben űzték el, a kastély 1990-re szánalmas rommá vált. 2000-ben az Ullmann család leszármazottja, Ilona von Krockow grófnő visszavásárolta a birtokot, és a romokból egy fantasztikus kastélyszállót hozott  létre. A grófnőt egy nemzetközi rendezvényen felkérték a szlovák szervezők, hogy vacsoránál köszöntse a vendégeket. Ilona von Krockow a feladatot kissé kibővítve elmondta a kastély teljes történetét. Nem törődve azzal, hogy esetleg elveszít egy jól fizető megrendelőt: kiváló angolsággal összefoglalta, hogy miként élték meg az ősei Trianont, a gyakorlatilag 100 százalékban magyar falu elcsatolását, hogyan ünnepelték 1938-at, hogy élték túl 1945-ös megaláztatásukat, deportálásukat, ki- és jogfosztásukat. A szlovák elit, nagykövet, miniszter, államtitkár néma csendben hallgatta őt.

A helyzet az, hogy a szlovák nemzetépítésbe a magyarság jelenléte nem fér bele. Ficónak ugyan van annyi esze, hogy Vladimir Meciarral ellentétben (1997, Győr) nem álmodozik a magyar miniszterelnöknek „lakosságcseréről” (kitelepítésről); de kétségünk ne legyen afelől: a szlovák politikai elit túlnyomó többsége a jövő Szlovákiáját magyarok nélkül képzeli el. Az út ehhez az ellenséges környezet fenntartása, aminek eredménye a folyamatos és gyorsuló asszimiláció. Ez három-négy nemzedéken belül „megoldást” hoz, ahogy a bélai kastély pincéjében elfogyasztott néhány kiváló bor után egyébként rendkívül intelligens, kiválóan képzett szlovák vezetők a magyar résztvevők szemébe is mondják. Ez nem legendárium, ez a kis szlovák valóság.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr295173638

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.03.27. 15:39:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.03.27. 08:21:27

Megmondom őszintén, a történelem tanulsága az minden vezető számára, hogy országát gyengítik a kisebbségek, főleg határ mentén, ahol a szomszéd az anyaország. Ha visszamehetnénk a múltba időgéppel, és mi lehetnénk ott a hatalom birtokosai, nem számolnánk fel a felvidéki evangélikus gimnáziumokat? A török kiűzése után nem hoznánk le még több szlovákot az Alföldre, egyenletesen elkeverve másokkal? Dehogynem. Ésszerűen cselekszenek. Az egynyelvű és egyszokású ország ERŐS!

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2013.03.27. 08:58:59

a magyarság népszaporulata már a kezdetektől fogva alacsonyabb volt, mint a környező népeké. egyszerűen "kiszaporodtak/nak" minket onnan, ahol amúgy is kevés magyar volt.
szerintem ez egyenes következménye annak, hogy a honfoglalás során az ide érkező magyarság eleve kisebbségben volt az itt élőkkel szemben, és a kialakult politikai határ soha nem egyezett meg a nemzetiségi határral.

2013.03.27. 09:15:17

"Az eredendő bűn tehát Prágáé" - ennek is megvannak a maga előzményei a dualizmus miatt. Ezt az 1938-39 fejtegetést visszafelé is lehetne folytatni, ha ugye Ferdinándot nem lövi le Gavrilo, akkor nincs háború, a monarchia dualizmusa kibővül, mi egy kicsit kevesebb helyet kaptunk volna de pl. a csehek is befértek volna a felsővezetésbe és máris picsi-pacsi lenne minden ma.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.03.27. 09:27:14

@triumphator:

"a magyarság népszaporulata már a kezdetektől fogva alacsonyabb volt, mint a környező népeké." --- írod.

Ez tényszerűen nem így volt. Én is meglepődtem, amikor olvastam, de a Monarchia két legszaporább népe 1910-ben a lengyel és a magyar volt (a születési ráta nálunk volt a legmagasabb)! (Próbálom megkeresni a forrást és ha megtalálom, linkelem.) A mostani állapot néhány évtized következménye!

(Anyai nagyanyám 1924-es születésű volt: kilenc testvére volt, ebből heten élték meg a felnőtt kort, s valamennyien idősen hetven-nyolcvan év felett hunytak el. Apám 1944-es születésű volt: s ők is heten voltak testvérek. Ez, mondhatni, így volt természetes a magyar parasztok között az ötvenes évekig!)

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.03.27. 09:27:14

Ez a lényeg. a hazai "megbékélők", kárpát-medencei gazdasági egységben, föderális államban gondolkozók stb csupán az asszimilációt erősítik.

Ennek kapcsán a habsurgok gyászos szerepe, akik tömbökben és jobbára határ mentén telepítették le a nemzetiségeket, megkerülhetetlen Ez a betelepítő és megosztó politika okozta trianont.

Az egész monarchia egy népekből mesterségesen összetákolt, idejétmúlt államalakulat volt. Lényege: a habsburg-hegemónia megőrzése bármi áron. jobbára azon az áron, hogy a monarchia 2. legerősebb-legszámosabb nemzetét, magyart, a többi segítségével (horvát,szlovák, szerb, román) sakkban tartsák.
Divide et impera.

@triumphator: a nemzetiségi probléma a török kiűzése után kezdődött, és okként fölhozhatjuk, hogy legnagyobb véráldozatot a magyarság szenvedte el, mivel a nemzetiségek jobbára a hegyekben voltak, ahová a török amúgy sem nagyon ment. A magyarság a saját testével védte Európát, és amíg a nemzetiségek szabadon szaporodhattak, addig a magyar nemzet színe-java a különböző frontháborúkban esett el.

A magyar egyébként hagyományosan szaporább mint a nemzetiség, ennek többek között jele az 1867-es 45%- ról 1914-re 54%-ra emelkedése A Kárpát-medence lakosai között.

Magyarország még Mátyás idején is legalább 80% ban magyar lakosságú állam volt. A nemzetiségi probléma a habsburg-betelepítésekkel jelenik meg országunkban.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2013.03.27. 09:44:31

@bbjnick: Magyarország történetében is megtalálod. A tótok valamivel szaporábbak voltak (tudtommal pár tízezrelékkel) de őket a kivándorlás tizedelte. A magyarországi kivándorlók egyharmadát adták úgy, hogy közben a lakosság 16%-át képviselték.

@Nemzetstratégia: Azért óvatos lennék ezekkel a százalékokkal. Az 54%-ból 5% a zsidóké és nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az őshonos németek 1848/49 után magyarnak vallották magukat és tömegesen magyarosodtak.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.03.27. 10:07:15

@Vhailor:

Hát, igen!

3.bp.blogspot.com/-H7UJz7GWFJI/TrMij48FUdI/AAAAAAAAAIw/xQwfkrp899k/s1600/n%25C3%25A9pv%25C3%25A1ndorl%25C3%25A1s.jpg

Az én apai őseim kétszáz-százötven éve még tótocskák és svábocskák voltak, de a XX. század elején már az egyik tősgyökeres hortobágyi, nagyiványi pásztorfamiliává váltak (nincs olyan néprajzi munka, amiben ne szerepelnének, mint klasszik hortobágyi pásztorcsalád):-) Nem mindenki asszimilálódik így.:-[

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2013.03.27. 10:19:26

egy szó mint száz: a (nem erőszakos) asszimiláció sikeréhez kell az asszimilációs fogékonyság is. annak eredője pedig az asszimilációval elnyerhető (gazdasági, státuszbeli stb.) előnyök megléte. mit nyerhet ma egy szlovákiai magyar azzal, hogy magyar akar maradni? van valami kézzelfogható hozadéka, haszna? lehet ez számára és családjának előnyös? szerintem jelenleg semmi ilyen késztetés nincs. a magyar állam a közelmúltban sorozatosan kudarcot vallott a határon túliakkal kapcsolatos politikájával és eljutottunk oda, hogy inkább nem is hozzuk fel a témát, jobb a békesség alapon. ami gáz.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.03.27. 10:20:25

@Vhailor: akkor is elmondhatjuk, hogy magyarság "lépést tartott" szaporodásban a többi nemzetiséggel, ráadásul úgy, hogy a magyar városibb kultúrát jelenített meg, mint a jobbára faluban, vidéken élő nemzetiségek.

Érdemes egyébként elolvasni Kornis Gyulától a Magyar Nemzeti Megújulást, leírja benne, hogy az idealista-liberális magyar oktatáspolitika teljes kudarcot vallott, amikor a nacionalizmust a műveltséggel akarta "kinevelni" a nemzetiségekből.
(klasszikus liberális tévhit: hogy a nacionalizmus és műveltségi szint összefüggenek egymással.)

Ráadásul ez azzal járt, hogy míg a nemzetiségek kapták a legjobban felszerelt iskolát, addig a színmagyar területek népe, pl. az Alföld a silányabb minőségben részesülhetett csupán.
Tehát a kormány a nemzetiséget "művelte", a magyarság kárára.

sjános 2013.03.27. 10:24:36

@Hadrian77: "Az eredendő bűn tehát Prágáé"

Sőőő!
Megmondom őszintén a régebbi részeket nem olvastam, nem voltam itthon, de mivel picit érintettnek érzem magam tót származásom miatt, így felkaptam a fejem a posztra és még el is olvastam! :)
Vannak benne egész korrekt, történelmi megállapítások, persze a közelmúlt tényeivel nehéz vitatkozni, csúsztatni.....bár van rá törekvés!
Azt gondolom az egész posztban érezhető egy kis elhajlás a "magyar" pozitivizmus felé! (De talán ez megengedhető egy magyar szerzőtől)
Döbbenetes hazugságokkal vannak ám tele a magyar oktatásban forgó történelem könyvek, nehéz kibogozni a szálakat!
Szerény véleményem szerint, az alapállás rossz már!
Ez a kapcsolat nem a dualizmus alatt, nem a 30as évek...és nem is csak a II.Világháborús események miatt lett rossz és feszült!
Ez a nemzetiségi kapcsolat (és a többi is) Magyarország egész történelme alatt végig ilyen volt!
Mielőtt bárki felhevülne...a nép szintjén, alapjában jó volt a kapcsolat...a szomszédok nem haragudtak ám egymásra....az egyszerű emberek tudnak együtt élni!
Akkor és mindig akkor lesz feszült a kapcsolat amikor "fentről" beszólnak, felszítják az indulatokat!
Ez bizony kor független! Mindig is egy eszköz volt a magyar (és nyilván a szlovák, cseh, szerb, stb...stb) politikában, a nemzetiségi feszültségek felszítása, kihasználása!
Ez egy folyamat, a mi esetükben lassan 1300 éve folyik, mert ne feledjük el, a szláv népesség már itt volt, mire az első magyar vándorlási hullám ideért!
Az első "ütést" keresni azt gondolom marhaság!
Sosem fog már kiderülni, annyi a múltbéli sérelem, mindkét oldalon!
Az viszont tény, időről időre a politika mindig és minden eszközt felhasznál hogy hatalmát megtartsa és sajnos ebben remek eszköz a "nemzetiségi kérdés", itt ebben a zavaros régióban!

2013.03.27. 10:25:18

Hiányolom a cikkből, hogy nem ad megoldási javaslatot. Ahogyan Lenin kérdezte: "Mi a teendő?" Nos?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.03.27. 10:31:02

" Az út ehhez az ellenséges környezet fenntartása, aminek eredménye a folyamatos és gyorsuló asszimiláció."

Az ellenseges kornyezetben nincs asszimilacio. Szlovakiaban azert es azota van asszimilacio, hogy nem ellenseges a kornyezet.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.03.27. 10:33:46

@triumphator:

"mit nyerhet ma egy szlovákiai magyar azzal, hogy magyar akar maradni?" --- kérdezed.

Magyarnak lenni jó. Magyarnak lenni olyan, mint nemesnek lenni (a szó konkrét és átvitt értelmében is). A kultúrfölény mindennél értékesebb kincs.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.03.27. 10:35:41

@bbjnick:
"Ez, mondhatni, így volt természetes a magyar parasztok között az ötvenes évekig!"

Ha termeszetes lett volna, akkor hamar ehen haltak volna. Egy falu hatara adott szamu embert tudott eltartani es ez a szam ugyan folyamatosan novekedett, de a maga altal felvazolt generacionkent 2-3-szoros nepessegnovekedest nem tudta volna fenntartani.

Nem, amit maga leir, az a klasszikus nepessegrobbanas, ami az iparosodassal, a varosba koltezessel, a javulo eletkorulmenyekkel es egeszsegi ellatassal fugg ossze es Magyarorszagon folyamatosan zajlott a '60-as evek vegeig. A fejlodo orszagokban most megy, nalunk a '80-as evektol kezdve leallt.

sjános 2013.03.27. 10:38:16

@Nemzetstratégia: "Magyarország még Mátyás idején is legalább 80% ban magyar lakosságú állam volt. A nemzetiségi probléma a habsburg-betelepítésekkel jelenik meg országunkban."

Elnézést de ezt honnan vetted?
Az alap helyzet az ám, hogy amikor eleink ideértek itt már egy jelentős szláv népesség volt, míg őseink hozzájuk képest nagyon kevés létszámban értek ide.
Az itt élő földműveléssel foglalkozó népek pechjére harcosok voltak, de nagyon hamar elindult a keveredés!

www.mult-kor.hu/cikk.php?id=16325

És ha már itt tartunk, (egyik kedvenc témám, mert tényleg érdekes) mit nevezel magyarnak??

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2013.03.27. 10:40:55

@bbjnick:
igen, csak attól még nem lesz tele a hasad.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2013.03.27. 10:53:18

@bbjnick: Kulturálisan Szlovákia és Magyarország kb. egy szinten van most a XXI. század elején. A kultúrfölény a XX. század során megszűnt. Lehet természetesen a nosztalgiára játszani, csakhogy a múltbarévedés nem jövőkép.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.03.27. 11:17:54

@Vhailor:

"Kulturálisan Szlovákia és Magyarország kb. egy szinten van most a XXI. század elején." --- írod.

1) Ha ez valóban így van, akkor mi a baj az asszimilációval?:-)

2) Ha ez valóban így van, akkor vajon a szlovák elit miért hamisít magának görcsös igyekezettel kultúrát és történelmet?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.03.27. 11:18:28

@triumphator:

"Aki tehát test szerint vet, testéből is arat majd romlást. Aki ellenben a lélek szerint vet, lelkéből arat örök életet." (Gal 6.8)

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2013.03.27. 11:22:57

@bbjnick:

1) A felvidéki magyarok tömegesen asszimilálódnak, akik pedig még nem vallják magukat szlováknak, azokban is általában gyenge a magyar identitástudat.

2) A történelemhamisítás a múltra vonatkozik, nem a jelenre. Megpróbálják visszavetíteni a jelen hatalmi viszonyait, a nyelv és etnikai határokat a múltba.

A szlovákok jelenlegi kulturális színvonala a magyarokéval kb. azonos. Ugyanaz a szar megy a tévében, ugyanaz a szar jön a rádióból, ugyanazt a szart olvashatod az újságokban, ugyanolyan szar, korruptak a politikusok, csak valamivel ügyesebbek mint magyarországi ellenlábasaik.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2013.03.27. 11:24:47

@bbjnick:
ilyen ezoterikus-teológiai szintekre képtelen vagyok követni téged.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.03.27. 11:25:40

@sjános: kérdésedre a választ triumphator válaszában találod, a wiki-linken. Jól meg van lábjegyzetelve, direkt a kedvedért.

"Az alap helyzet az ám, hogy amikor eleink ideértek itt már egy jelentős szláv népesség volt, míg őseink hozzájuk képest nagyon kevés létszámban értek ide."

Igen, ez a (habsburgok által is hellyel-közzel támogatott, mindenesetre nagyon jól megtűrt) pánszláv nacionalista propaganda, és a velük összefonódott hazai történésztársadalom egy kicsiny részének véleménye.

Egyébként nagyon egyszerű: ha jelentős szláv néptömegek éltek volna itt, akkor elszlávosodtunk volna, mint a bolgárok, akik szintén félnomád (tehát NEM nomád) sztyeppei népként telepedtek le. Abban az esetben sok volt a szláv, beléjük is olvadtak.

Nyilván a történelemben nincsenek csodák, minden okkal történik. Tehát mi azért nem olvadtunk be, mivel nem volt itt említésre méltó szlávság.

A szlovákok által kitalált szvatopluk-féle "nagymorva birodalom" egy fikció, pár évtizedig létezett halovány államalakulat, amely nem rendelkezett jelentős Magyarországi (felvidéki) bázissal.

1526 előtt nyilvánvaló volt, mi a magyar: a szkíta-hun örökség folytatója, az íjfeszítő népek örökségének letéteményese, krónikáink egybehangzó tanúsága szerint. Aztán persze megszűnt az önálló Magyar királyság, a gyarmatosítóknak pedig nem volt érdeke a magyar nemzettudat terjesztése, hiszen tudták, hogy aki a múltat, az a jövőt is uralja.

A magyar nép körében ma is ez az elterjedt álláspont, szemben a finnugor mítosszal, amelyet már másfél évszázada próbálnak ránk erőszakolni.

A horthy-rendszer egy úri restauráció volt, a magyar nemzeteszméhez nem akart és nem is tudott volna érdemben hozzátenni semmit, maradt tehát a "keresztény-nemzeti" keret, amibe nagyjából mindenki azt képzelt bele amit akart, persze még ez a sallang is ezerszer több tartalmat jelentett, mint a mostani Orbán-Balog féle "keresztyén" ámokfutás.

Ha őszintén kérdezed, hogy mi a magyar, akkor erre a válasz: nyelvünk és hagyományaink összessége.
Nyelvünk úgy-ahogy megmaradt, de a hagyományaink jelentős része elveszett, illetve idegen hatásra kiszorult a történelemtanításból.

Az utolsó egybefogó ideológiai kísérletet arra hogy mi a magyarság és mit kell tennie, a Magyar Nemzeti Káté fogalmazta meg. A jelenlegi helyzetben is ebből kell kiindulnunk, ennek kell egy mára is érvényes változatát kidolgoznunk (minimális változtatásokkal) és magunkévá tennünk.
Carroll Quigley amerikai történész az államfejlődés során a következő fázisokat különböztette meg:
Feudális állam
Nemzetállam
Ideológiai állam.

Mi most a nemzetállammá való fejlődést éljük meg, most törünk ki a feudális keretek közül. Ha sikeresek akarunk lenni, akkor kell egy nemzetállami mondanivaló, amely a nép egy részét és a nemzet egészét maga mögé tudja állítani.
Tehát a "mi a magyar" mellett legalább olyan fontos kérdés: milyen legyen a magyar.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.03.27. 11:31:14

@triumphator:

No, látod, ezt el is hiszem neked:-D

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.03.27. 11:32:09

@Vhailor: szerintem az alvidéki magyarok is tömegesen asszimilálódnak... Mármint a csonkaországiak.

Persze, hogy Prágáé az ősbűn, de az legalább a huszita időkre visszamegy. Maszarik és Benes a Comenius páholyban vakoltak, nem véletlenül. Már Comenius egész hosszú élete alatt, mint a modern szabadkőművesség egyik atyja állandóan Habsburg-ellenes forradalmakat és háborúkat szervezett, misztikus-kabbalista okokból. Kivéve, amikor
truccant Angliába ottani királyüléshez ideológiát gyártani. E felforgatóknak régi fészke volt Prága, Husz egyik mestere Avigdor ben Kara, az első bneves prágai kabbalista volt. A dolog egyébként nem szolgál cseh, vagy szlovák nemzeti érdeket sem. A felforgatás végcélja a pusztítás, minden elpusztítása. A csehek megtapasztalhatták ezt a husziták esztelen anarchiája idején. A modern nacionalizmusok is e világfelforgatás eszközei.

sjános 2013.03.27. 11:36:56

@Nemzetstratégia: Látom nem olvastál bele a linkbe amit küldtem...idéznék...
"Mint kiderült, a klasszikus honfoglalás kori sírokban nyugvóknál nagyon jelentékeny az ázsiai eredetű anyai öröklődés. Ezekben a csontokban ugyanakkor nagyon lényeges európai elemeket találtak, ami azt is alátámasztja, hogy a honfoglaló törzsek vándorlásuk során szláv és török népekkel keveredtek. "A köznépi temetőkből származó csontvázak és a mai magyar és székely népesség esetében viszont mindössze 5 százalékos ázsiai eredetű vérvonalat tudunk kimutatni, a többi pedig európai, balkáni eredetű. Tehát a klasszikus honfoglalók által behozott anyai vérvonal gyakorlatilag felhígult az itt élők genetikai állományával, és ez is alátámasztja, hogy viszonylag kevés számú honfoglaló érkezett a Kárpát-medencébe" - mondta Raskó István."

Na ennyit az egész történetről amit ideírtál....ezek bizony tények! DNS.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.03.27. 11:45:51

@Vhailor:

Elég különböző kultúrafogalmakkal "dolgozunk":-)

És: Semmi nem gátolja a felvidéki magyarokat, hogy a magyar kultúrát magukévá tegyék. Mi, a hetvenes-nyolcvanas években --- kölyökként, nagykamaszként ---, faltuk a klasszikus világ- és magyar irodalmat, a népieket, a katolikus irodalmat stb., nem kis mértékben brahiból, a fennállóval szembeni önépítkezés és önmeghatározás eszközeként. Nem állítom, hogy könnyű magyarként élni Szlovákiában, de azt állítom, hogy nincsenek teljesen kiszolgáltatva, vannak nekik is eszközeik és lehetőségeik.

Valamint: Látod, nem hülyék a szlovákok! Ők nem hiszik azt, hogy a magyarokkal kulturálisan egy szinten állnak és igyekeznek is tenni azért, hogy hátrányuk csökkenjen --- mi másért gyártanák az alternatív kulturális és történelmi múltat?! És, gondold csak, végig, ebben van az erejük! Nekik ez még fontos!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.03.27. 11:51:30

@sjános:

Milyen szerencse, hogy magyarság nem a halahikus felfogás szerint határozza meg önmagát:-)

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.03.27. 11:51:32

@sjános: ez csak megerősít, hiszen, a szkíták és hunok és _indoeurópai_ népek voltak. Régen azt hitték hogy mind vágottszemű mongol volt, de ez az elmélet mára megdőlt: még a belső-ázsiai hunoknál is max 30% a mongolid elem aránya.

"a honfoglaló törzsek vándorlásuk során szláv és török népekkel keveredtek. "

Kazáriában, Levédiában, persze. Oroszok, varégok, kazárok stb már akkor is voltak arrafelé. mi ezzel a gond?

Ha a genetikai haplotipusokat nézzük, akkor nincs egységes nép a világon. Még a lehető legtisztábbnak tartot népek és kevert haplotipusokat mutatnak.

Tehát nincs értelme azt mondani, hogy magyar az "kevert nép", hiszen ugyanúgy kevert az angol, német, svéd, dán, francia, stb stb. Tehát aki ezt mondja, valójában egy közhelyet szögez le, tehát nem mond semmit.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2013.03.27. 12:16:06

@bbjnick: A szlovákok alapból egy proletár nemzet, proletár kultúrával. A történelem a nemzettudatuk számukra nem meghatározó, bár nem is teljesen elhanyagolható. Őket nem a múlt, hanem a jelen és a jövő köti le.

Amikor történelemről van szó, akkor nagyon kevés érdeklődőt találsz ideát. Ismerek magyar, szlovák és vegyes fiatalokat, ezeknek csak a töredékét érdekli a töri. Ami fontos számukra az a munka, a pénz, a megélhetés biztosítása. Az ő kulturális fogyasztásukat nagyjából kielégíti a TV és az internet, könyveket csak elvétve olvasnak. Akárcsak a mai Magyarországon.

Amiről te beszélsz, az a magas kultúra, ami legfeljebb egy középosztálybeli számára fontos. A szlovákoknál, ahogy említettem, mindenki proli, vagy felkapaszkodott proli. Ők az ilyesmire nem fogékonyak, ha pedig valakinek netán támadnának ilyen igényei, akkor ott vannak a csehek. A felvidéki magyarokra ez pedig szintén igaz. Középosztály nincs, szinte mindenki proli-ivadék, ha pedig valaki fel akar kapaszkodni, az vagy Magyarországra, vagy Csehországba megy.

korkep.sk/cikkek/tudomany/2013/03/19/agyelszivas-csehorszag-vonzo-a-szlovakiai-magyarnak

bene_nota · http://benenota.blog.hu/ 2013.03.27. 12:17:13

@sjános: "Mielőtt bárki felhevülne...a nép szintjén, alapjában jó volt a kapcsolat...a szomszédok nem haragudtak ám egymásra....az egyszerű emberek tudnak együtt élni!"

Ezt a hülyeséget most hagyd abba légyszíves, mielőtt túlságosan és visszafordíthatatlanul belelovalnád magad.
Tudom, hogy ez is egy kedvelt szóvirág, amit mind az ott lakó "megbékélők", mind az itthoni világpolgárok szívesen hangoztatnak, a gond azonban sajnos ott van, hogy a leggyakrabban mégis a magyarok ellen uszító politikai erők kerülnek hatalomra, tehát a nép valamiért mégis rájuk szavaz.
Ott tartunk, hogy pl. a román liberálisok gyakorlatilag nettó neonácik, ami a magyarsághoz fűződő viszonyukat illeti és az a legdurvább, hogy ezen már senki nem csodálkozik.
A szlovák, román, szerb kisebbségi érzés a magyarokkal szemben sajnos ott van mindenhol, a legbékésebb baráti asztaltársaságnál is. Kár szépíteni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.03.27. 12:20:28

@Doomhammer:

Az a baj, magukkal, botcsinálta informatikusokkal, hogy elképesztően okosnak hiszik magukat és közben pedig, némi eufemizmussal szólva, nem igazán azok.

Nézze csak!

m.cdn.blog.hu/bb/bbjnick/image/szulrataalakuleuropa19001990_.jpg

A születési ráta nem a modernizációtól ugrott meg (épp ellenkezőleg, attól csökkent). Mindig sok gyerek született, ám a magas csecsemő- és gyermekhalandóság, a járványok, háborúk, a relatíve elégtelen eü. ellátás, a relatíve alacsony várható életkor stb. viszonylag alacsonyan (bár korántsem egyenletesen alacsonyan) tartotta a szaporulatot.

Valamint: ha nem csak számokban gondolkozna, ha nem volnának némi szociográfiai ismeretei is, akkor tudná, hogy a vidéki lakosság korántsem "egydimenziós életformát" élt: egy paraszt gyerekéből lehetett pásztor, cseléd, falusi iparos és viszont. Ugyanakkor már a modernizáció előtt is jelentős (időszakos vagy végleges) népességmozgás jellemezte ezt a közeget.

Szóval, bonyolultabb ez annál, mint ahogyan maga azt elképzeli.

bene_nota · http://benenota.blog.hu/ 2013.03.27. 12:22:36

@Vhailor: Stimmt, a "veszélyes elemeket" (akinek fontos volt a magyarságuk) már 1947-ben bevagonírozták és eltávolították.

bene_nota · http://benenota.blog.hu/ 2013.03.27. 12:26:49

@sjános: "amikor eleink ideértek itt már egy jelentős szláv népesség volt"

Mármint avarok, gepidák, szarmaták és bolgárok?
Hát ja, csupa szláv nép :)
Komolyra fordítva a szót, ugye nem azt akarod ezzel állítani, hogy szláv = tót?

S=klogW 2013.03.27. 12:54:10

@ArmaGedeon: @Nemzetstratégia:

közrebocsátom további tervezgetésre tájékozódásra a vonal mentén

Gutor - Alsósztregova - Gácsfalu

maps.google.com/maps?saddr=Gutor,+Szlov%C3%A1kia&daddr=48.0913602,17.3323248+to:48.2217303,17.3612775+to:48.252685,17.455209+to:48.2815798,17.6512446+to:48.1969348,17.9497368+to:48.1408279,18.309331+to:48.1478203,18.4544107+to:48.1562919,18.6525701+to:48.1516161,18.7464619+to:48.1584109,18.9597614+to:48.1675449,18.9707462+to:48.1485827,19.1157555+to:48.1620296,19.158024+to:48.1819327,19.2014576+to:48.1771114,19.2987807+to:48.1977805,19.3987825+to:48.2177822,19.4218353+to:48.2278434,19.4492895+to:48.2419441,19.4819362+to:Als%C3%B3sztregova,+Szlov%C3%A1kia+to:G%C3%A1csfalu,+Szlov%C3%A1kia&hl=hu&ie=UTF8&ll=48.234736,17.865143&spn=0.492121,1.344452&sll=48.270626,19.498844&sspn=0.061472,0.168056&geocode=FWIA3QId8D4HASlHIFYs2X1sRzFm1MDYjFyfng%3BFeDQ3QIdZHgIASlBIBxNBYFsRzGklcoak4muzw%3BFSLO3wIdfekIASlv5dkkXZtsRzGt91Gj56mhag%3BFQ1H4AIdaVgKASnFBgtMtZ1sRzH5qrmabAvg8Q%3BFeu34AIdLFYNASk1ivh6KmdrRzH49HHM8JYZUQ%3BFUZt3wIdKOQRASmlQfbgU2trRzG-5bvXCUKTVw%3BFRuS3gId02AXASl3B-2ynB5rRzHOM7kEsol1sQ%3BFWyt3gIdipcZASn19uybAOFqRzFPlblEGQ3PnA%3BFYPO3gIdmp0cASmVGv1YA-hqRzHLtAaZPzNcMQ%3BFUC83gIdXQweASlJG68WCMJqRzH0TQu5AyL42w%3BFcrW3gIdkU0hASnzY8DA8b5qRzH1IFELZl2aKg%3BFXj63gIdenghASnth7sT6r5qRzEALbwtbhw64g%3BFWaw3gId664jASm52UtPtbxqRzEf7A8XTs1yuw%3BFe3k3gIdCFQkASmp4JfpmKRqRzHQ-PPaD_ZlIg%3BFawy3wIdsf0kASnfYzcGV6RqRzEztJQIcv-wSw%3BFdcf3wId3HkmASmHQhveXaZqRzFCXiTwKE4wqA%3BFZRw3wIdfgAoASnJw4VUqwJARzG8F6zL7uGJgg%3BFba-3wIdi1ooASnzBLQ5mgJARzGYYGn6rbOMPA%3BFQPm3wIdycUoASmNn-Qs9QJARzHCEGWjzovQIQ%3BFRgd4AIdUEUpASnHDfrWtANARzGlhgyVH3XSjg%3BFTQ94AId8l0pASm_YWhMzgNARzFJvOa8c4ujoQ%3BFfcE4gIdua0qASnjFhw5q_8_RzGgFJfG0fcABA&oq=als%C3%B3sz&mra=mrv&via=1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19&t=m&dirflg=d&z=10

Gács - Rozsnyó - Szepsi - Abaújnádasd

maps.google.com/maps?saddr=G%C3%A1cs,+Szlov%C3%A1kia&daddr=48.401923,19.615324+to:48.3686933,19.6869432+to:48.401108,19.9341847+to:48.45588,19.9682461+to:48.4883555,19.9780956+to:48.4850567,20.0819549+to:48.4936375,20.117009+to:48.5269983,20.1727821+to:48.5299581,20.2262394+to:48.5486307,20.2464655+to:48.6628911,20.378624+to:48.679403,20.5163437+to:48.6823325,20.521542+to:Rozsny%C3%B3,+Szlov%C3%A1kia+to:48.7335345,20.5947967+to:48.6857899,20.5852981+to:48.7105031,20.6307111+to:48.6776211,20.679628+to:48.6422694,20.763257+to:48.663979,20.8447541+to:48.6229623,20.9521761+to:Szepsi,+Szlov%C3%A1kia+to:48.5889773,21.1676589+to:Aba%C3%BAjn%C3%A1dasd,+Szlov%C3%A1kia&hl=hu&ie=UTF8&sll=48.707615,20.62417&sspn=0.015236,0.042014&geocode=FYrW4QIdUawqASlNvh8PE_8_RzELYewBACzIBA%3BFQOO4gIdXE4rASmDEpkOhP4_RzEcgojoeZyfaw%3BFTUM4gIdH2YsASnzqkC3Dfk_RzHAwBFARKAHTw%3BFdSK4gId6CswASnNsVIsP_I_RzGJqZlMpi0omg%3BFchg4wId9rAwASm9yhOGxu0_RzHUvQ1ccmknTQ%3BFaPf4wIdb9cwASlZBhaTG-w_RzGMup_QMKJsSg%3BFcDS4wIdIm0yASlfEHa5ruw_RzHUz0R2Q7L6fg%3BFUX04wIdEfYyASmlWPTWpJQ_RzHaLb3BrZj9vA%3BFZZ25AId7s8zASkl_5m3GpU_RzHE3zUb8-R3Gw%3BFSaC5AIdv6A0ASkNydZN6JU_RzFkkOzBT-DPAQ%3BFRbL5AIdwe80ASljvzUYBL4_RzHyMOuUTtaNhw%3BFWuJ5gIdAPQ2ASn5fGTgQbo_RzH0R4SU-6a3CQ%3BFevJ5gId9w05ASl9YkLDlK8_RzFa4FGdyYTLeg%3BFVzV5gIdRiI5ASn_a_Gzv68_RzE7qloOzH5vOw%3BFSSG5gId_jo5ASlLZ6UHAK8_RzGwXZfG0fcABA%3BFV6d5wIdbEA6ASkJbL6s9a4_RzEQxpEzNDGusA%3BFd3i5gIdUhs6ASnVnKe7QK8_RzEvNnfPJ1O6SQ%3BFWdD5wIdt8w6ASnBl2z2s64_RzGndl_eyc8VIg%3BFfXC5gIdzIs7ASnzQH0Erqk_RzEBmxIdYfJK0Q%3BFd045gIdedI8ASlNV7NYtAc_RzHU66xzEnGEtg%3BFauN5gId0hA-ASl3IJHJoQY_RzEgUFqGQFv1nA%3BFXLt5QIdcLQ_ASl3SFoS1ho_RzEjBnXjqwguOg%3BFT_K5QId53RAASkl7ojVWRo_RzFwR5fG0fcABA%3BFbFo5QIdKv5CASlZ6qTMnBg_RzEJFM8xV5W3Eg%3BFTcr5QIdMohFASmHA7VTLiQ_RzGVnemBvmwPfg&oq=G%C3%A1cs&mra=dvme&mrsp=17&sz=15&via=1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,15,16,17,18,19,20,21,23&t=m&dirflg=d&z=10

Bodrogmente, Csörgő - Matyócvajkóc

maps.google.com/maps?saddr=Cs%C3%B6rg%C5%91,+Szlov%C3%A1kia&daddr=48.4688208,21.682588+to:C%C3%A9ke,+Szlov%C3%A1kia+to:48.5962324,21.9769701+to:48.5954944,22.0258943+to:M%C3%A1ty%C3%B3cvajk%C3%B3c,+Szlov%C3%A1kia&hl=hu&ie=UTF8&sll=48.591682,22.022395&sspn=0.014562,0.042014&geocode=Fe524wIduTVKASlxZ0RNitI4RzFQbpfG0fcABA%3BFVST4wIdnNlKASmPBQr8N9I4RzEKkXLkbx3b3A%3BFUKQ4wIdzBBMASnx_TwzD9E4RzF1gE1X0TSZyA%3BFQiF5QIdildPASm9FGfaSSY5RzEa5jzngE2s2A%3BFSaC5QIdphZQASkvFZPI7iY5RzEBFQ33Z1iVfA%3BFdQJ5QIdwNZRASmhIde9vCE5RzFQcJfG0fcABA&mra=dvme&mrsp=4&sz=15&via=1,3,4&t=m&dirflg=d&z=12

vizipipa 2013.03.27. 12:54:29

" ...milyen lenne ma a magyar-szlovák viszony, ha a cseh hódítók eredeti terveinek megfelelően..."

Nos, meg lehet tekinteni egy 1945-ös (!) térképet a cseh hódítók terveiről és lehet véleményezni:

www.archivnet.hu/images/galeria/394_orig.JPG

Azt se bánnám, ha a szerzők +1 -ként írnának erről is valamit, amiről szinte senki sem tud, pedig nem volt olyan rég.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.03.27. 12:56:30

@bbjnick: Fel kellene fogni, hogy a modern korban mindenütt gyártanak kitalált hősi múltat, nemcsak az újonnan gyártott nemzettudatokhoz, mint mondjuk a szlovák, a román, vagy a finn, hanem a régebbiekhez is, mint a német, vagy a magyar. Ugyanazok az illuminátus ideológusok állnak a dolog mögött, Herder, Schlözer és társaik. A ma magyar ősi kultúrának tekintett dolgok nem kis részét az utóbbi 150 évben gyártották, eleinte szókimondóan olyan címek alatt megjelentetve, mint pl. "Magyar mitológia".
A rovásírás is a skandinávok és németek rúna-mániája nyomán jött divatba, elterjesztői sokat olvastak németül...

aszterixagall 2013.03.27. 12:58:39

Mi történik a jobb oldalon? ...mármint az oldal jobb oldalán...mármint fent. Na ebből már nem jövök ki.

aszterixagall 2013.03.27. 13:00:00

Fidesz-narancsok potyognak felülről és mindenkit kiszorítanak. Ebben a pillnatban tóta w. az legalsó helyen kapaszkodik

2013.03.27. 13:02:56

@Vhailor:
"Amiről te beszélsz, az a magas kultúra, ami legfeljebb egy középosztálybeli számára fontos. A szlovákoknál, ahogy említettem, mindenki proli, vagy felkapaszkodott proli."

Szerintem pont amiket leírtál mutatja, hogy a magyarok kultúrfölénye a XX. század viharai és tragédiái ellenére még mindig megvan. A szlovákok el akarják lopni Bartókot, Lisztet, nem beszélnek Lechner kék temploáról, sőt általában minden magyar kulturális értékét vagy szlovákoknak akarnak beállítani, vagy nem beszélnek róla, stb,

A szlovák nyelven még szó sincs arra, hogy "polgár". Nem tudják mit jelent. Nálunk azért van, még maradt polgári középosztály, létezik nem elsőgenerációs értelmiség (más kérdés ennek jelentékeny része nem jobboldali, "nemzeti").
Budapest sokszínű kulturális kínálatát tekintve versenyképes számos "nyugati" nagyvárossal. Több százezres nagyságrendben járnak a magyarok színházba, vagy koncertre. Szépművészeti kiállításokat is százezrével néztek. Tavaszi Fesztivál, Múzeumok Éjszakája, Színházak Éjszakája - ezek nem magától értedődő dolgok, és az sem, hogy évről évről tömött sorok kígyóznak a rendezvényeken. A válság ellenére van egy értelmiségi, polgári réteg Mo-on, aki áldoz a kulturára.

Nem mondom, hogy a szlovákok nem járnak színházba, vagy múzeumba, de az arányok mások.

Továbbá, a tv műsorok, bulvár média mindenhol szar, ez nem mutatja, hogy nálunk ugyanolyan proli lenne mindenki, mint szlovákoknál. Németországban, Anglibán stb. is van bulvármédia, meg Barátok Köztnek megfelelő szar, és ott is csak a társadalom kisebbsége, a középosztály, polgári-értelmiségi réteg olvas, érdeklődik, jár színházba, operára, koncertre, stb.

A magyar népzene, néptánc Magyarországon (a táncház mozgalomnak köszönhetően) eleven része, most már elsősorban a városi kulturának, és a zenei kulturának is, sőt már a kereskedlmi médiában is itt-ott megjelenik (Csillag Születik).
A Liszt Ferenc Zeneakadémia világszínvonalú intézmény.
Ami a tudományt illeti: tudományos kutatásban (elsősorban matematika és agykutatás) területén is előrébb vagyunk, mint a szomszédos országok. Sőt egy-két ember világszínvonalú kutatást csinál.
Összeségében szerintem a költségvetésből is több pénzt fordítunk kulturára és tudományra.

Vagyis én nem látom annyira rossznak és kilátástalannak a helyzetet, persze anomáliák, ökörségek vannak (Fekete, Kerény,i stb.), nagy a megosztottság (népi-urbánus). De ez is azt mutatja, hogy a kulturális kérdések fontos témák. Ha senki se lenne fontos a Műcsarnok, akkor nem lett volna tiltakozás. Nem mindegy ki vezeti, nem mindegy mi lesz ott. Mi lesz a vidéki múzeumokkal, művházakkal, ezek a kérdések foglalkoztatják a polgári, értelmiségi réteget. (persze a prolikat nem, de ez mindenhol így van).

Az idejövő külföldieknek is kb. ez a véleményük rólunk: a magyarok tájékozott, művelt, civilizált, kedves, vendégszerető nép - már amennyire másodkézből származó információm mutatják.
Igen, nem bolodultam meg. Az helyzet ugyanis, hogy éppen mi magyarok vagyunk azok, akiknek saját magunkról sokkal rosszabb véleményünk van, sokkal szarabbnak látjuk önmagunkat és kilátástalannak a helyzetünket, mint amilyen valójában.

S=klogW 2013.03.27. 13:09:14

@ArmaGedeon:

diplomáciai nyomásgyakorlással tervezem végrehajtani :)
fel kell kérni egy követeléskezelő céget, hogy hajtsák be:

hívogassák telefonon 24 órában a szlovák állami méltóságok hivatalait és a külügyet :)

S=klogW 2013.03.27. 13:19:30

@ArmaGedeon:

no meg nemcsak hadosztályok vannak:

létezik a terror eszköze is

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.03.27. 13:22:12

@S=klogW: Nem javaslom. A magyarokat könnyebb terrorizálni.

S=klogW 2013.03.27. 13:34:39

@ArmaGedeon: nem a kifejezetten és látványosan erőszakos terrorra gondoltam, az valóban ostobaság.
a jó terror olyan mint a jó kínzás, amilyenben a magyar kisebbség is részeltetik 90 éve : nem látszik külső nyoma csak a lassú elsorvadás

S=klogW 2013.03.27. 13:38:23

@S=klogW: és a folytonos idegfeszültség bkeltése a szlovákokban, ahogy at a magyarokkal teszik

bele kell hajszolni a szlovák vezetést/államot olyan helyzetbe, cselekedetekbe, melyek közepette egyetlen valódi és gyors megoldásként a határmódosítás adódik

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2013.03.27. 13:47:26

@SontPent: Amit te mondasz, sorolsz, azok a magas kultúra maradványai.

Magas kultúrához viszont, még ha nem is magas, de legalább egy közepes jövedelemmel rendelkező rétegre lenne szükség, amely igényt tart erre és társadalmi pozícióját nem közvetve/közvetlenül az államnak köszönheti. Ilyen ma Magyarországon nincs, vagy csak nyomokban lelhető fel. Szlovákiában sincs, de itt a "proletár" keresetekhez proletár kultúra társul, ami így is van rendjén. Nem okoz nekik fejtörést a magas kultúra hiánya, mert eleve sosem volt nekik ilyen, belső lelkiviláguk egyszerűbb, de harmonikusabb is ennek köszönhetően. A felvidéki magyar pedig? Szlovákiához idomul, mert ő is proletárok ivadéka. Középosztálya pedig neki sincs.

legeslegujabbkor 2013.03.27. 13:56:55

@S=klogW: A határmódosítási lázatokban mindig elfeledkeztek egy apró tényről, ha a határok olyan könnyen alakíthatóvá válnak, akkor mi hogyan fogjuk megőrizni a mostaniakat?

S=klogW 2013.03.27. 14:11:53

@ArmaGedeon: elég ha azt hiszik, és költik a megelőzésre/elhárításra a pénzt és gyanakvásukban egyre több politikailag inkorrekt lépést tesznek
persze a hitelesség kedvéért talán kell néhány, méretében valójában veszélytelen, valódi incidens is, de a mai médiaeszközok mellett talán ez is mellőzhető, elég ottfelejteni szlovák többségű területek hivatalaiban egy-két gyanús tárgyat
a gyanakvás-félelelm aztán már senyvessze őket (is)

a gyűlölet már úgy is megvan bennük:
ha magyar kezdeményezés-közreműködés nélkül valami okból megtörténne a határmódosítás, kiváncsi lennék a "csak a politikusok szítják az ellentétet, nekem jó szomszédom a szlovák)-ok mennyire maradnának olyan jó szomszédok

az ostobaságig naiv balfasz meg gyáva a magyar

S=klogW 2013.03.27. 14:16:15

@legeslegujabbkor: "hogyan fogjuk megőrizni a mostaniakat"

nem olvastad a blogbejegyzést, hogy milyen határt (és miért) akartak cseh(szlovák)ék?
úgy hogy a jelenlegi határok között 95% körüli a magyar etnikum és fennmaradó 5% jó része is a cigánysághoz tartozik

de te csak sopánkodj, meg konföderálj meg békülj és kérj bocsánatot

legeslegujabbkor 2013.03.27. 14:28:23

@S=klogW: Te meg olvasd el, mit írtál: " bele kell hajszolni a szlovák vezetést/államot olyan helyzetbe, cselekedetekbe, melyek közepette egyetlen valódi és gyors megoldásként a határmódosítás adódik"
Akkor még egyszer megkérdezem: Ha Európában kiharcolsz egy határmódosítást, mi a garancia arra, hogy a tiedet senki nem akarja beljebb tolni esetleg?

S=klogW 2013.03.27. 14:34:38

@legeslegujabbkor: így van, "merjünk kicsik lenni" és maradni, mi csak kérjünk bocsánatot mindenkitől satöbbi satöbbi

ne haragudj, nem tudok egy balfasszal miről beszélni

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.27. 14:50:39

@ArmaGedeon:

Igen, sajnos teljesen igazad van. Mindenhol ez igazolja a történelem.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.27. 14:53:14

@Nemzetstratégia:

"Magyarország még Mátyás idején is legalább 80% ban magyar lakosságú állam volt"

Nem éppen ezt mutatják a meglévő adatok.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.27. 14:55:52

@bbjnick:

"a szlovák elit miért hamisít magának görcsös igyekezettel kultúrát és történelmet?"

Minél rövidebb egy nép valódi történelme, annál hosszabbat talál ki magának. Lásd a kb. fél évszázad létező macedón népet, többEZER éves fantáziatörténelmük van.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.27. 15:20:11

@Nemzetstratégia:

Nem feltétlenül a többség nyelve győz.

A bolgárok esetében is inkább politikai okokból nyert a szláv,

Presszós Laci 2013.03.27. 16:48:27

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: De ha így folytatják, néhány emberöltőn belül visszatürkösödnek...

Presszós Laci 2013.03.27. 17:10:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem szaporodik a bulgáriai török lakosság, és fogyatkozik a bolgár eszeveszett gyorsan? A törökök 100-150 éven belül felzabálják Németországot, gondolod, hogy Bulgária komoly kihívás lesz nekik?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.27. 17:18:11

@Presszós Laci:

Nem. A törökök szülési aránya nem jobb a bolgárokénél Bulgáriában. A cigányok aránya növekszik egyre jobban, ők pedig nemigen beszélnek törökül, jellemzően a muzulmán cigányok is vagy bolgár vagy cigány anyanyelvűek.

Ráadásul a kivándorlási arány is hasonló a bolgároknál és a törököknél.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.03.27. 17:42:37

@S=klogW: az érdekesség kedvéért vizsgáljuk, meg, bontsuk ki ezt a dolgot. Végülis ez olyan, mint egy sakkjátszma, ha tán nem is olyan bonyolult.

"bele kell hajszolni a szlovák vezetést/államot olyan helyzetbe, cselekedetekbe, melyek közepette egyetlen valódi és gyors megoldásként a határmódosítás adódik"

Először vizsgáljuk meg a dolgot szellemi téren. a katonai opció később persze majd jöhet, de minden a fejből indul ki.

A legfontosabb, hogy az asszimilációnak gátat vessünk. Ehhez az kell, hogy a felvidéki magyar egyértelmű döntéshelyzetben találja magát, ahol választani kell.Amennyi magyar minket, vagyis a hazáját választja választ, annyit nyertünk. Bármi jobb ennél a lassú, sima önfeladásnál, ami most ott van.

Tehát egy szimbolikus ügy mentén eszkalálni kell a helyzetet. benes-dekrétumok (az európai, egyetemes, emberi jog szégyenei, bármely elsőéves jogász megmondja ezt, ezen a tótok csakis veszthetnek), állampolgárságuktól megfosztott magyarok (miért ne lehetne joga kettősállampolgárnak lenni, szerencsétlen áldozat, ennek kapcsán össze lehetne fogni a németekkel, lengyelekkel, akikkel szemben szintén elkövettek ilyet a tótok, ez is biztos bukó számukra), szóval számos olyan ügy van, aminek kapcsán szimplán csak el kell kezdeni ütni a vasat, az emberiesség, igazságosság stb nevében.

el kell jutni egy olyan pontra, ahol a beolvadás előtt/szélén álló magyar fölteszi a kérdést: biztos megéri nekem ilyen alja néphez tartozni? a youtube-on a szlovák történelemhamisításokat a lehető legélesebben leleplezni (nem lenne nehéz dolgunk, elég belapozni egy tetszőleges szlovák törikönyvbe, aztán fogni a fejünket, mekkora baromság), tehát egy szimbolikus ügy mentén a mostani asszimilációs hatást megtörni. A lényeg hogy semmi se menjen olyan simán, mint előtte. Hogy egyre többen húzzák el a szájukat, akár a tótok közül is, hogy ezt azért mégse kéne, hogy ekkora ordas nagy hazugságok, csalások vannak a törikönyvekben. szakirodalommal kimutatni, hogy szlovák nemzeti identitás az egy kitaláció, stb

A helyzet magétól fog oda eljutni, hogy egyre több magyarverés lesz Felvidéken, asszimilánsokat is fognak verni, (már csak a nagy számok törvénye alapján is), már rögtön nem lesz olyan sima ügy szlováknak lenni.

a katonai dolgokat az élet magától fogja következtetni ebből. Ha nincs katonaságunk most, hát ettől majd lesz. a szlovákellenesség amúgyis rendkívül jó kohéziós alap, lehet majd szimpátiatüntetéseket rendezni felvidéki magyarokért, lehet "örökbefogadni" egy-egy felvidéki kisgyereket karácsonyra, stb , a magyar-magyar összetartást erősíteni. ezen csak nyerni lehet.

Ha netán megölnének egy felvidéki magyart, azonnal az összes jelentős hazai médiában éjjel-nappal azt mutatni, a magyar ügy mártírját csinálni belőle (persze alapesetben is az, de így is kell bemutatni...).

Egy szimpátiakampány, ahol a magyar az üldözött, megvert, áldozat stb csak pozitív eredményt hozhatna.

És ez önmgában még nem is háború, hanem csak diplomáciai konfliktus, mégis alkalmas lehet rá, hogy az asszimiláció indirekt hatását megsemmisítse, a felvidéki magyarok egy részét észhez térítse, felébressze. H pl. a kettősállampolgárságot kezdjük firtatni a csehekkel, lengyelekkel stb közösen, és szlovákok végül meghátrálnak (mert meg kell hogy hátráljanak, igazából védhetetlen amit ezügyben csinálnak), akkor minden egyes új kettősállampolgár egy-egy megmentett lélek lesz a Hazának, és a kettősállampolgárság a hazához való hűség deklarációja lesz.

És még háborúról szó sem esett, máris rengeteg magyart fölébresztettünk. pusztán azáltal, hogy végülis az Igazság ügyét képviseltük.

Persze ehhez állami akarat kell főleg és nyilván a III/2-es Martonyi meg volt KISZ-vezérkar ezt nem vállalják be. Talán majd egy másik kormány. Úgyis efelé haladunk.

2013.03.27. 18:28:49

@Nemzetstratégia: A Benes dekrétumokat, kettős állampolgárságot folyamatosan napirenden tartja a magyar külügy. Nem igaz, hogy nem csinálnak semmit. De sokat nem lehet tenni, amikor az EU leszarja, azt mondja belügy. A dekrétumok ellenére csont nélkül felvették a szlovákokat és a cseheket az EU-ba. De más nagyhatalmakat se érdekli egy 2. vh. történet.

A szlovák külügyminiszter addig jutott el, hogy talán, talán bocsánatot kérnek. Ugyanakkor Fico szerint a dekrétumok "érinthetetlenek". Attól fosnak, hogy ezzel Szlovákia, mint állam léte kérdőjeleződik meg.

A nyelvtörvény ügyében sicns előrelépés.

Ami a magyarverést illeti, Malina Hedvig ügye tiszta eset volt, de Ficoék ott is elkezdtek hazudni, elmebetegnek beállítani a lányt, meg se történt, stb. Az ügyben ítélet nem született, illetve végül azzal, hogy közös megegyezéssel a lány elállt a további pereskedéstől, mert akart teljesen tönkremenni, végül is ezzel a szlovákok döntetlenre kihozták az ügyet. Sólyom ügyében is az EU a szlovákoknak adott igazat.
Nem hiszem, hogy egy konfliktus kiprovokálásából mi magyarok jönnénk ki jól a nagyhatalmak szemében, pláne úgy, hogy mennyire rossz a kormény sajtója.

Amit most lehet tenni az, hogy napirenden tartani ezeket a kérdéseket, adni a magyar állampolgárságot, közben nem kiadni az adatokat a szlovákoknak, támogatni a kétnyelvűségi mozgalmakat, és megpróbálni a növelni a magyar gazdasági befolyást Felvidéken. Szép dolog a magyar identitás, szép dolog a néptánc, meg irodalmi estek, de ha nincsenek munkahelyek, beruházások, nincs gazdasági fejlődés, akkor úgyis az elvándorlás vagy az asszimiláció folytatódik.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.03.27. 18:45:41

@SontPent: Minden egyes állampolgárságától megfosztott felvidékit tenyéren kéne körbehordozni, az összeset a magyar médiában.

(nem pedig fidesz-kampánygyűlésen bútordarabnak használni némelyiket, mert az a nemzeti ügy aljas, mocskos cinikus pártpolitikai célokra való kisajátítása.)

Mint említettem, a kettősállampolgárságnál lehetne megfogni őket, a többi nemzettel közösen, akiknek szintén érdeksérelme származik ebből. lengyelek, németek, osztrákok stb. miért nem tennénk félre nézeteltéréseinket, hogy egy fasisztoid szomszédot rendreigazítsunk?

100x többet lehetne tenni annál, ami most van.

2013.03.27. 19:00:41

@Nemzetstratégia: 1, Igenis bemutatták őket a médiában, Bodroghy Olivér is szerepelt például. De nem a maygar közvéleményt kell meggyőzni, hanem a nagyhatalmakat (az "antantot") Azok meg leszarják. 2, Igenis van diplomáciai nyomásgyakorlás, de amíg (még egyszer mondom) az EU és az USA is leszarja a dolgot, addig...? Ráadásul a szlovákok szépen arra is hivatkozhatnak, hogy más EU államokban is tilos a kettős állampolgárság (pl. Franciaországban), szóval nem ütközöik Eu-s jogszabályba, addig mégis mi francot tegyünk még? Ha nemzetközi bíróság elé visszük dolgot, valószínűleg megint mi szívnánk, mint a Sólyom ügyben.

Egyénként a szlovák nyelvtörvény sérthet EU-s jogokat, ott több esély van a győzelemre nemzetközi szinten. Ott is megy a petíció, stb., de az EU ismét csak leszarja a dolgot. Olvasd el a Gál Kinga interjút a mandineren.
A helyzet az, hogy az EU a status quo fenntartásában érdekelt.

S=klogW 2013.03.27. 19:04:19

@Nemzetstratégia: sőt kivinni brüsszelbe

a brüsszeli magyar küldöttséget meghallgatást kellene rendeznie az ügyről, kiküldeni meghívókat figlalni egy termet és fórumot rendezni az érintett magyarok jelenlétében és felmutatásával

2013.03.27. 19:05:50

@Nemzetstratégia: Az elvileg szóba jöhető nem diplomáciai opciók pedig: az EU-ból való kilépés, vagy akár a katonai támadás Szlovákia ellen öngyilkosság lenne.

Ami a többi pártot illeti, a Jobbik az oroszokkal, iránnal vagy ki tudja kikkel akar szövetkezni az EU helyett. Egyrészt az EU-ból kilépés gazdasági öngyilkosság lenne, teljesen elszigetelne minket. A határon túli magyarok szempontjából pedig: 1, vízumot vezetnének be a szlovákok, románok, stb. 2, az oroszoknak, araboknak, stb. se érdekük egy katonai konfliktus Közép-Európában. Ökörség abban hinni, hogy az oroszok, arabok, irániak, vagy akárkik támogatnának egy határmódosítást, vagy pláne egy háborút.
Ezek a nem diplomáciai eszközök nem jönnek szóba.
Jelen helyzetben azt lehet tenni, amit leírtam, ennél többet ma nem, hanem 91-92 környéken lehetett volna tenni, pl. nem elismerni azonnal és mindenféle feltétel nélkül Szlovákiát, illetve Bős Nagymaros ügyében keményebben fellépni. De ez hajó már elment, most nem sokkal lehet többet tenni diplomáciai szinten.

2013.03.27. 19:07:30

@S=klogW: Brüsszel pontosan tud ezekről az esetekről, de leszarja. Miért olyan nehéz ezt felfogni? Nem érdekli őket. Az EU nem foglalkozik a kisebbségi jogokkal, pláne nem a magyarok jogaival.
"Egyedül vagyunk, Tibor."

S=klogW 2013.03.27. 19:09:13

@S=klogW:

küldöttségnek
foglalni

S=klogW 2013.03.27. 19:16:51

@SontPent: "Brüsszel pontosan tud ezekről az esetekről, de leszarja. "

És ez ok arra, hogy akkor befogjuk a szánkat?

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.03.27. 19:20:20

@SontPent: lengyel-magyar(-osztrák) közös miniszterelnöki elítélő nyilatkozat...

közös külügyminiszteri nyilatkozat, közös sajtótájékoztató, a világ közvéleményéhez fordulás....

ENSZ, EU, NATO, ettől függővé tenni az EUs részvételt, különben kilépéssel fenyegetni....

Jelenleg ennek a töredékét sem teszik meg. Pedig meglehetne, Szépen lassan fokozni a nyomást.

Nehogy már egy feleakkora kis semmi ország fújja a passzátszelet...különösen ha Ausztria meg Lengyelország becsatlakozik, akkor meg tizedakkora...
ez végsősoron az erőviszonyokról szól... ha a tótok nem mennek bele, csak önmaguknak ártanak.

Olvastam a cikket Gál Kingával, tizedét nem teszi le az asztalra annak, amit pl. Morvai csinál. Mégsem őt (vagy mást, vannak még páran) kérdezték, innentől fogva ez egy fideszes PR-fogás. Van egy aranyos kis pofika, adjuk el őt rettenthetetlen szabadságharcosnak c. történet

@S=klogW: igen. Ha kell havonta egyszer Brüsszelben nemzetközi sajtótájékoztatót összehívni ( a 17 fideszes mit csinál ott? semmit). Folyamatosan fölhívni a figyelmet az igazságtalanságokra, ha kell a főbb német és angol lapokba olvasói leveleket küldeni (az ottani magyar nagykövet tollából) stb stb

Százszor ennyit lehetne csinálni.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2013.03.27. 19:53:30

@SontPent:

"...ha nincsenek munkahelyek, beruházások, nincs gazdasági fejlődés, akkor úgyis az elvándorlás vagy az asszimiláció folytatódik."

Ott a pont - ha egy adott régióban 20-25%-os a munkanélküliség, akkor ott nincs jövő, onnan mindenki menekül, hiába a sok duma a szülőföldön való boldogulásról, ha közben a szülőföld nem tud eltartani.

@Nemzetstratégia: Nagyon, nagyon, nagyon félreértelmezed ezt a kettősállampolgárság ügyet. A Felvidéken, a magyar ismerőseim közül a többséget nem is érdekli. Most is fel lehet venni minden akadály nélkül, amennyiben nem vagy olyan hülye, hogy önként kiállsz és bevallod, hogy az vagy, senki sem bánt téged. Ezt pedig csak az csinálja, aki botrányt akar, vagy ahogy talán te fogalmaznád - öntudatot ébreszteni ill. döntési kényszerbe akarja hozni a felvidéki magyarokat. Látjuk milyen siralmasak ennek az eredményei.

Fico pontosan tudja, hogy a jelenlegi helyzetben a status quo fenntartásával éri el a legtöbbet az asszimilációs fronton. Ha elmérgesednének a viszonyok, akkor nőne a magyar összefogás és nacionalizmus, engedni és esetleg pozitívan diszkriminálni a magyarokat megmaradásuk érdekében pedig esze ágában sincs.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.03.27. 20:12:08

@Vhailor: Nagyon nagyon nagyon (+1 nagyon) félreértelmezed ezt a kettősállampolgárság ügyet.

szlovák belügyre szűkíted, holott én nemzetközi küzdőtérről beszéltem.

Én nem vagyok benne olyan biztos, hogy Fico valóban annyira tehetséges "puppet master" lenne, mint aminek lát(tat)ni akarod. Tudjuk be ezt annak, hogy a liberálisok mindig is féltek a nacionalistáktól. Ha kell, ficot is nagyon jól sarokba lehet szorítani. Megfelelő szövetségben, megfelelő alkalommal.

Máshol is leírtam már, hogy a magyarság a beolvadás legjobb útján halad Felvidéken. De én-veled ellentétben -legalább gondolkodom a helyzet megoldásán.

Nagyon egyszerű a dolog: itt sohasem lesz Bundesrepublik Mitteleuropa, sem pedig "eurorégiós gazdasági egység". Marad tehát (kieséses alapon) a nacionalizmus, ennek_minden_velejárójával_.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2013.03.27. 20:19:12

@Nemzetstratégia: Te nem érted. Felvidékiként nagyon is tisztában vagyok az itteni viszonyokkal. Fico nem egy tehetséges "puppet master" mert ahhoz különösebb tehetség nem kell, hogy tudjon számokat olvasni - látja, hogy ha semmit sem csinál, akkor tízévente cca. 55 ezerrel fogy a magyar. Akkor minek csináljon mást, minek változtasson a politikáján?

A kettős állampolgárság pedig? Mit szólnál hozzá, ha Ficoék engednek. Ez is benne van a pakliban. Akkor mit csinálsz? Vagy ha kikérik az EU véleményét? Akkor megint csak mi leszünk az agresszív kismalacok az egész világ előtt. BTW - honnan gondolod, hogy a szomszédállamoknak ez fontos ügy, pláne a lengyeleknek, osztrákoknak mi köze van hozzá?

2013.03.27. 21:12:30

@Nemzetstratégia: Osztrákokat nem érdekli a dolog, a lengyelek barátaink, de nem hinném, hogy nekik érdekük fűzödne szlovákok elleni fellépéshez.

És mi történne, ha lenne sajtótájékoztató (amúgy volt)? És mi az, hogy kilépessel fenyegetünk az EU-ból, ENSZ-ből? Magunkat lőjjük lábon, ha kilépünk az EU-ból, ez gazdasági öngyilkosság lenne.
Ha kilépünk, csak még szarabb lenne a határon túliaknak, mert még EU-n keresztül se gyakorolhatunk a szlovákokra nyomást.

Van beadvány, van indítvány, szarnak rá. Volt sajtótájékoztató, szarnak rá. Volt miniszterelnöki megszólalás, a Benes dekrétumok ügyében, éppen Orbántól 2002-ben még a csatlakozás előtt,szartak rá, felvették őket csont nélkül.

Gál Kinga is próbál tenni, de ha nem veszik napirendre a kérdést az EU-s sóhivatalban, akkor mit csináljon? Robbantson? Na és áruld el, mit ért el Morvai az EU-ban? Sorold, mennyivel lett jobb a határon túli magyaroknak azzal, hogy a Jobbik ott az EU parlamentben. Ők is csak pofáznak, de semmit érdemlegesen nem csináltak.

Nem azt mondom, hogy ne csináljunk semmit, csak azt hogy lényegesen többet most nem lehet tenni, csak jártatjuk a pofánkat. Az Eu szar, én is nagyon kritikus vagyok vele, de jelenleg ez van, nincs jobb.

A magyar gazdaságnak kellene megerősödnie, a Kárpát medencáben egy nagyon erős magyar gazdasági jelenlétre, egyfajta magyar gazdasági hálózatra lenne szükség.
Ha magyar cégek tömegével lennének magyar lakta területen, akkor 1, lenne munkahely, így nem lenne elvándorlás és asszimiláció 2, a magyar cég azt mondhatja, hogy csak magyarul beszélőt foglalkoztat (vagy magyar nyelvtudás előny, tök mindegy), onnantól kezdve az ottani magyarok is szívesebben lennének magyarok, és maradnának a szülőföldjükön, ezáltal biztosítva a magyar jelenlétet.

De Mo is szar gazdasági helyzetben van, egy nagyon rossz neoliberális gazdasági pályára állt rá már 20 éve. Olcsó munkaerő + külföldi tőke =alárendelt szerep. Nincsenek magyar tőkeerős cégek, csak külföldi multik. Az alacsony hozzáadott értéket jelentő összeszerelő üzemek vannak, éhbérért.
Addig meg hiába verjük az asztalt, meg jártatjuk a pofánkat, amíg se hadseregünk, se pénzünk, se erős nemzetközi szövetségesünk nincs.

Askeladden 2013.03.27. 21:17:24

"Az eredendő bűn tehát Prágáé, azé a cseh politikáé, ami minden józan mértéket félredobva messze túllépett az etnikai határokon."

Egyszerűen csak a gazdasági megfontolások fontosabbak voltak az etnikai elvnél.

- Vasútvonalak pl.
- Mezőgazdasági termőterületek
- Duna, mint víziút és természetes, jól védhető határ.

Ezért nincs északabbra a magyar-szlovák határ.

Skiccelj fel egy igazságos etnikai határok közötti Csehszlovákiát! (Pressburg Ausztriáé) Teljesen keskeny, életképtelen állam lett volna.

Talán ha lengyel területekkel erősítették volna meg?

2013.03.27. 21:24:59

Arról nem is beszélve, amit Vhailor is mond, hogy sajnos az ottani magyarok nagy részének nem kell állampolgárság, nem érdekli őket. Sokakat sajnos a megélhetés érdekel őket. Lehet többen felvennék, ha "legális" lenne, nem lenne retorzió, de lényegesen nem változtatna az arány.

Sokan nem nevelik a gyereküket magyarnak, mert úgymond szlovákként jobban tud majd érvényesülni.
A magyar lakta déli és dél-keleti területekre meg direkt nem megy a fejlesztés, nem megy a pénz, nincs infrastruktára, nehogymár az ottani magyaroknak legyen munkahely és tudjanak boldogulni. A cél csórósítani, elsorvasztani a határmenti, még magyar lakta területeket. Ez a szlovák politika. Ezen nem változtatnak a sajtótájékoztató, meg nyílt levelek az USA-nak, ENSZ-nek. Ezen elsősorban a Kárpát-medencei magyar gazdasági fölény segíthetne, de nagyon nem ebbe az irányba megyünk.

S=klogW 2013.03.27. 21:48:35

@Askeladden: "Egyszerűen csak a gazdasági megfontolások fontosabbak voltak az etnikai elvnél. "

hát persze, szerették amúgy a magyart, semmi gyűlölet nem volt ám bennük,
ezért akartak a dunántúlon szláv korridort is

te is mehetsz a fenébe az apologéta porhintéseddel

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.03.27. 22:12:42

@Vhailor: "honnan gondolod, hogy a szomszédállamoknak ez fontos ügy, pláne a lengyeleknek, osztrákoknak mi köze van hozzá?"

Onnan, hogy ezen országok kettősállampolgárait is fosztották meg szlovák állampolgárságuktól. Ez nem elég?

"A kettős állampolgárság pedig? Mit szólnál hozzá, ha Ficoék engednek. Ez is benne van a pakliban. Akkor mit csinálsz?"

Nagyon egyszerű: Külpolitikai győzelemként ünnepeltetném meg.

"Te nem érted. Felvidékiként nagyon is tisztában vagyok az itteni viszonyokkal."

Felvidéki liberálisként biztos tisztában vagy bizonyos dolgokkal, de nem te vagy az orákulum. Lám én nem vagyok felvidéki, mégis tudom, amiről te is beszélsz, hogy fenyegető a beolvadás, és még azt is, hogy az ottani magyarok nagyrésze ebbe beletörődve éli életét.
igazából nem látok vitás pontot ezügyben....

@SontPent:

"És mi az, hogy kilépessel fenyegetünk az EU-ból, ENSZ-ből?"

Nem azt mondtam hogy kilépni, azt mondtam hogy kilépéssel fenyegetni. mielőtt még megkérdeznéd hogy "hát akkor mi értelme van az egésznek ha úgyse lépünk ki", az a válaszom hogy annyi értelme van, mint egy fenyegetésnek. Ha a fenyegetésnek nem lenne értelme, soha senki nem fenyegetne senkit. Ez is egy ESZKÖZ, amit megfelelő mértékben és időben használni lehet.

A politikában rengeteg eszköz van, és mi a tizedét sem használjuk ki

Ha meg sem próbáljuk, biztosan nem érünk el semmit.

"Van beadvány, van indítvány, szarnak rá. Volt sajtótájékoztató, szarnak rá. Volt miniszterelnöki megszólalás, a Benes dekrétumok ügyében, éppen Orbántól 2002-ben még a csatlakozás előtt,szartak rá, felvették őket csont nélkül."

Hát azért 2002 elég régen volt, azóta volt már közös pálinkázgatás, közös mosolyözön, közös fényképezősdi, stb. És minden maradt a régiben.

Most éppen a magyarverő szerbiát fogják csont nélkül fölvenni, mert az orbán gyáva aljas hazáruló egy szimpla vétót bedobni, mint tehette volna ezt 2005-ben is. pedig minden joga meglenne rá. Ez egyszerű hazaárulás.

"Addig meg hiába verjük az asztalt, meg jártatjuk a pofánkat, amíg se hadseregünk, se pénzünk, se erős nemzetközi szövetségesünk nincs."

1) azért nem ennyire rossz a helyzet, a lengyelekkel, horvátokkal stb hagyományosan jó viszonyunk van, ha már erről (nemzetközi szövetséges) volt szó...

a gazdaságot pedig a belső fogyasztás élénkítésével lehet államilag felpörgetni, egy adott mértékig. Onnantól át kell adni a szerepet a magánszférának. meg van ennek is módja.

2) még ha ennyire rossz is lenne a helyzet, ha csak a pofánkat tudjuk jártatni meg verni az asztalt, az is több mintha kussolnánk. Ha csak ez maradt nekünk akkor ez maradt. Azért van különbség aközött ha a szakadék szélén kapaszkodunk, meg ha önként eresztjük el a sziklát és vetjük magunkat a mélységbe.

Megoldásokat kell letenni az asztalra, nem pedig "ez se megy az se megy, ez se jó az se jó" alapon siránkozni. Hagyjuk a melodrámát. A siránkozás még sosem vitt semmit előre.

Javaslatokat vitatunk meg. Amit én mondtam pl. hogy közös miniszterelnöki, külügyminiszteri sajttáj, pl. lengyel-magyar részről, biztos nem volt. pedig szlovák-lengyel kettősállampolgárokat is fosztottak meg szlovák állampolgárságuktól, tehát Lengyelo. is érintett.

Azért engedtessék meg nekem az is, hogy a magyar külügyet, amely épp most fogja csont nélkül beengedni szerbiát az únióba, amely egy nyilvánvaló aljas bűn, erős fenntartásokkal kezeljem azt illetőleg, hogy mit képes vagy inkább mit képtelen megtenni.

Amiket írtam, most is megvannak töredékekben, de teljes fokozatra kéne őket kapcsolni. finom köhintésekkel meg ejnyebejnyékkel (közben együtt pálinkázunk, kezetfogunk és megnyugtatjuk a világot hogy magyar-szlovák viszonnyal minden rendben van, lásd Martonyi III/2)....

Vhailor azt írta, hogy Ficonak nem érdeke hogy eszkalálódjon a helyzet. ez azt jelenti, hogy nekünk szabad kezünk van, hiszen amint fico "megfelelően válaszolna" máris erősödne a nacionalizmus. Ilyen egyszerű. Értsd már meg hogy ez a helyzet dinamikája.
Gondolatkísérlet, egy valódi nemzeti elköteleződésű kormán esetén:
Fico alacsony hőfokon tartja a dolgot, különben túlzott válaszreakció lenne a helyi magyarok részéről.

A magyar kormány üti a vasat, aminek hatására fico előbb-utóbb elveszti a türelmét, mond valami vállalhatatlant, ami kicsapja a biztosítékot.
Ami az eredményezi, hogy nő a, akármilyen csekély mértékben is a nacionalizmus Felvidéken a magyarok közt. És pont erre van szükség hogy a beolvadás ellen tegyünk. Ennyit tudtunk tenni, és ezt megtettük. Most még ezt sem tesszük meg.

Ennél jobban nem tudom s nem is akarom elmondani. Nem lehet mindent mindenkinek elmagyarázni.
Ha most sem érted, így jártál.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.03.27. 22:20:48

@SontPent: Ezzel mind tisztában vagyok. Semmi újat nem mondtál.

gazdasági talpraállás, térnyerés más tészta, most a politikai eszközökkel elérhető eredményekről volt szó.

Amit mondtam, viszonylag minimális erőbefektetéssel elérhető. Más szóval: ez a nemzeti minimum.

Először ezt járjuk végig, utána beszélhetünk hajnalig a gazdaságról. nyilvánvaló egyébként, hogyha mi Svájc színvonalán lennénk, rögtön nem akarna senki beolvadni, ez közhely. Hogyan érjük el ezt a színvonalat, milyen konkrét eszközökkel, az más kérdés.

2013.03.27. 22:53:53

@Nemzetstratégia: "most a politikai eszközökkel elérhető eredményekről volt szó."

Elérhető eredmények. Egy sajtótájékoztatóval? Ismétlem, napirendebn van az ügy, van beadvány, petíció, stb. Abban igazad lehet, hogy lehetne még többször erre felhívni a figyelmet, de lényegében akkor is az EuU, vagy Eu bíróság dönt. Ott meg nem állunk jól.
A kettős állampolgárságról pl. nincs EU jogelv, vannak országok ahol pont a szlovákhoz hasonló szabályozás van. Ha nemzetközi bíróság elé kerül az ügy, megint szophatunk, mint a Sólyom esetben. Kimondják, hogy Szlovákia nem sértett unós jogot, oszt csókolom.
Nem azt mondtam hogy kussoljunk, de nagyon nagy mozgásterünk nincs. A Jobbik se ért el eddig semmit az EU-ban, csak a szája nagy. A nyelvtörvény esetben van esélyünk, ott valószínűleg uniós jogot sértenek, úgy tudom, ez is be van adva, csak az EU baszik rá.
Van még az "egy millió aláírás" gyűjtése, eu-s polágri kezdeményezés, ez is elkezdődött a kisebbségi jogokért, illete a székely autonómiáért. Mondjuk ott volt már egy kb. 20 ezres tüntetés is.

Lehet, hogy a magyar kormány lehetne erélyesebb, bár nem sokkal, mert nevetséges kismalacnak tűnhetünk. Az a nagyobb baj, és erről te sem beszélsz, csak a magyar kormányt kritizálod, hogy a szlovákiai magyarok nem olyan öntudatosak, mint az erdélyiek, vagy különösen nem a székelyek. Lehet a kormányt hibáztatni, a szerbek megszorongatását én is támogatom.
De kérdem én: miért nincsenek komolyabb tömegtüntetések, tiltakozások a szlovákai magyarok részéről? Mit csinálnak a szlovákiai magyar politikusok? És az is baj, hogy sajnos az állampolgárság se nagyon érdekli a magyarokat.
Az erdélyiek sokkal jobban kiállnak magunkért.

2013.03.27. 23:05:35

@Nemzetstratégia: Értem én, hogyne érteném.
A szerbek megszorításával egyetértek, amúgy már ott legalább sikerült a magyarok kollektív bűnösségét kimondó passzosokat töröltetni egy kárpótlási törvényből.
Úgy néz ki, a délvidéki mészárlások ügyében alakul egy történelmi megbékélés.

De vissza. A válaszreakció, nacionalizmus erősödése felvetésedhez. Emlékezz vissza, Fico meg a Slota régebben mondott nagyon kemény dolgokat, kemény magyarellenes retorikát nyomott Slota, és akkor még Fico is (ráadásul úgy, hogy az akkori balliberális magyar kormány finoman szólva se volt konfrontatív), a te logikád alapján erősödni kellett volna a magyarok öntudatának, ki kellett volna fejlődni egyfajta ellen-nacionalizmusnak, de nem ezt látjuk. Nem áltt meg asszimiláció. Nem jelentkeztek tömegével állampolgárságért. Ebben benne a van retorziótól való félelem is, de ha olyan nagy öntudatuk lenne, akkor bevállalnák.

A kormány (aminek nem vagyok támogatója) úgy látom azt próbálja, hogy kölcsönösen előnyös gazdasági, energetikai, infrasturturális projeketet indít el a szlovákokkal. Ezek azért fontosak, mert innentől kezdve a szlovákok érdeke is az, hogy eggyütműködjenek velünk. Meg kell próbálni együttműködni velük, ami nekünk is előnyös, és közben napirenden kell tartani a vitás kérdéseket. Én is azt mondom, hogy ne hagyjuk annyiban, de szájkaratéval nem megyünk előre. Megismétlem: nem vagyunk tele pénzzel, nincs hadseregünk, és a lengyel-horvát-magyar tengelyre meg azért én építenék.

2013.03.27. 23:10:42

Helyesen: lengyel-horvát-magyar tenegylre NEM építenék (jelenleg).

Vedd azt is észre, hogy nagyon szar Mo megítélése, ha Jobbik lenne, akkor még ennél is rosszabb lenne, katasztrófa. Nemzetközi szinten meg a mérvadó német-osztrák vélemény politikában és médiában is azt suggalja, hogy itt diktatúra, putyinizmus is, nincs jogállam, stb. Most mindegy, hogy ezek túlzóak. Az tény, hogy ezt sokan elhiszik. A baloldaliak, zöldek, liberálisok meg akaráka vonni Mo szavazati jogát. Uniós pénzekkel zsarolnak minket. És verhetjük mi az asztalt, nálunk van a pénz, ők dikttálnak.
Szerinted egy ilyen helyzetben, ilyen nemzetközi megítélessel, ilyen rossz saktóval, ugyan melyik komoly nyugati ország állna mellénk, ha elkezdenénk úgymond "keményebbek" lenni, azaz pl. a határrevíziót felvetni?
Ilyen szorult helyzetben semelyik kormány se tudna lényegesen többet tenni, ráadásul úgy hogy a felvidéki magyarok se nagyon állnak ki magukért. A megoldás hosszútávon a magyar gazdasági fölény megszerzése volna.

2013.03.27. 23:13:45

@SontPent: jav: náluk van a pénz

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.03.27. 23:41:27

@SontPent: "Az a nagyobb baj, és erről te sem beszélsz, csak a magyar kormányt kritizálod, hogy a szlovákiai magyarok nem olyan öntudatosak, mint az erdélyiek, vagy különösen nem a székelyek. "

Ugyan már mit kell erről beszélni? Ez nyilvánvaló tény. Mindannyian akik itt beszélgetünk, tisztában vagyunk ezzel.
Hogy mi az oka? Nyilván a magasabb életszínvonal, mondjuk a román vagy szerb variánshoz képest. A Csehszlovák állam viszonylag jól járt trianonnal. aztán ott vannak a hatalmas arany, ezürt és rézbnyk felvidéken, viszonylag kicsiny népességre vetítve, ott vannak az eredeti állapotban megőrzött hegyi városok (Bártfa, Eperjes, Kassa Selmecbánya, stb) ahova soha nem ment be a török. Bártáfnak pl. eredeti reneszánsz főtere van, nemrég néztem wikin fényképen. Nagyon hangulatosak a felvidéki városok.

Felvidék őrzött meg a legtöbbet a régi Mgyarország hangulatából, + az erős cseh-szlovák nacionalizmus miatt a gazdaságra is jobban odafigyeltek, nem történt olyan vad privatizáció, mint nálunk, a nemzeti ideológia teremt egyfajta munkamorált, jobban megbecsülik a dolgozó embert, stb. Feleannyi emberre két atomerőművük is van, vagy három most nem ugrik be, szóval elégé el vannak eresztve, nem szorulnak importra, olcsó az áram stb.
ez mind-mind belejátszik a nagyszlovák büszkeségbe.

Tehát a válasz röviden és velősen: az életszínvonal túl magas, a jólét pedig degenerál.

Itt és most rövidtávon csak annyit tudunk tenni, hogy próbáljuk állami szinten a nacionalizmust erősíteni. biztos hogy nem teszünk meg mindent.

Utóvégre az is szerepet játszik, hogy a bugár b. személyében a híd-most egy asszimiláns, önfeladó párt. Tehát azt először le kell ütni a politikai térképről. Ezt mindenkinek a fantáziájára bízom, hogyan kell eléri. By all means necessary.
amint az aszimiláns pártot kiütöttük, kicsit könnyebb dolgunk lesz, persze még rengeteg a tennivaló ezen túl is.

"Abban igazad lehet, hogy lehetne még többször erre felhívni a figyelmet, de lényegében akkor is az EuU, vagy Eu bíróság dönt."

a média elsősorban a közvéleményt dolgozza meg. ahogy az I. VH előtt scotus viator terjesztette a hazugságait a világ közvéleményének, úgy terjesztjük mi szintén majd az igazságot. Ez így működik.
A közvéleményre kell hatni. A cirkusznak folyamatosan mennie kell, egy percre sem lehet leállni. Ha kell, külön tematikus tévécsatornát ennek szentelni. Ennek mentén a magyar társadalmat egyesíteni.
Ezek után nem elsősorban a megfoghatatlan nemzetközi zsidó-bankár vakolókat utálnák az emberek, (->szánalmas pótcselekvés), hanem az igazi, szemmellátható és kézzelfogható problémaforrásokat.

A külső veszélyre hivatkozás a nemzet legnagyobb egyesítő ereje.
Érted már? itt régen nem arról van szó (még ha a fedősztori ez is), hogy magyar-szlovák kettősállampolgárokkal mi legyen. Itt arról van szó, hogy a probléma leküzdése közben az egész nemzet átalakul, "szintet lép", az emberek félreteszik a kicsinye zsörtölődéseiket, a pártok is kevésbé veszekednek, mert lett egy közös ellenség, akivel szemben a nemzeti egység megszülethet.

Amire a szlovákok nyilván magyarverésekkel fognak válaszolni, amivel épp az asszimilánsok nagy részét idegenítik el maguktól. Tehát a beolvadás folyamata lelassul, vagy éppen meg is torpan, és minő meglepetés, pontosan ezt akartuk elérni.
_Politikailag_ ez így működik.

Ja és ahhoz hogy a helyzet rendeződjék, a tótocskáknak csak annyit kell tenniük, hogy engednek kettősállampolgár-ügyben: amint ez megtörténik, országos ünnepélysorozatot lehet rendezni, ami hatalmas presztízsvesztést jelent majd a tótoknak, ami megint tovább eszkalálja a helyzetet, stb stb.

Lényeg hogy langyos szart, ami a beolvadás melegágya, fölszámoltuk. Mindezt a médiával, sajtótájékoztatókkal, stb. egy átlagos hadiipari befektetéshez képest ez bagatell összeg. Tehát csatát nyertünk, "valódi", fizikai fegyverek nélkül.

winerprince 2013.03.27. 23:52:19

@Nemzetstratégia: Ott a pont.Épp ez a lényeg,a fenyegetés.A magyar diplomácia mindig szörnyű rossz volt,nincs ez másként most sem.Az EU-ból nem kilépni,hanem annak eshetőségét kell elhitetni .Persze mondhatnák azt sokan hogy "kicsoda Magyarország,?"meg "jól kibasztunk az EU-val" és hasonlók.DE,ez olyan precedenst teremtene-már a felvetése is egy szegény országtól-amit az EU már nem engedhet meg magának.Eddig mindenki csak befelé akart menni,és lám vannak akiknek már elege van belőle.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.03.27. 23:57:45

@SontPent: "a te logikád alapján erősödni kellett volna a magyarok öntudatának, ki kellett volna fejlődni egyfajta ellen-nacionalizmusnak, de nem ezt látjuk. Nem áltt meg asszimiláció. Nem jelentkeztek tömegével állampolgárságért. Ebben benne a van retorziótól való félelem is, de ha olyan nagy öntudatuk lenne, akkor bevállalnák."

Azért mert nem érezték az anyaország támogatását. kormányzati kiállás esetén erősödött volna a nacionalizmus, ez biztos. persze ilyet nyilván nem csináltak a szocik, és a felvidéki magyarok azt érezhették, hogy magukra vannak hagyva. Egyébként szerintem ez konstans életérzés náluk.

"Vedd azt is észre, hogy nagyon szar Mo megítélése, ha Jobbik lenne, akkor még ennél is rosszabb lenne, katasztrófa."

Már többször kifejtettem, főleg a Török Gábor blogján, most terjedelmi okokból nem idézném, hogy az eljövendő évek tekintetében én arra számítok, hogy a Jobbiktól _jobbra_ is föl fog tűnni egy erő, aminek "árnyékában" a Jobbik is szalonképes lesz. a Jobbik hibája, hogy tőle jobbra jelenleg nincs senki. ez egy vákuum, "piaci rés" amit előbb-utóbb be fognak tölteni.

Az EU rendszere recseg-ropog, válságról-válságra botorkál. Ebben a rendszerben egyre nagyobb a kilátástalanság szegénység, és egy bizonyos ponton már a Jobbik retorikája sem lesz elég, hogy reményt adjon az embereknek. Bizonyos értelemben már most sem elég, hiszen 2010 óta stagnálnak, minimálisat növekedtek csak. Hatalmas a bizonytalanok, lecsúszottak, elesettek, kiszolgáltatottak száma, akik messiást várnak.
Ha Vona képtelen őket megszólítani, hát majd jön helyette más.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.03.28. 00:37:30

Még egy dolog.

Amint a magyar nemzet egyesül a tótok ellen és a felvidéki testvérek mellett, onnantól a felvidéki magyar jogosan fogja háta mögött érezni az egész magyar nemzet támogatását. A média fog gondoskodni erről.

És ez teljesen biztos, hogy nem fog hatás nélkül maradni. Biztos lesznek olyanok akik húzzák a szájukat, meg azt mondják hogy "mit ér ez a nagy lelki támogatás...kitörölhetem vele a seggem", de az óriási többség igenis hálatelt szívvel fogadná hogy értük megmozdult az egész anyaországi nemzet és a kormány.

azt kéne belátni, hogy a nacionalizmussal csakis nyerhetünk, és ami a legfontosabb: ezzel valós esély van hogy az asszimiláció lelassuljon, vagy akár meg is álljon.
A gazdasági építkezés minimum 4-5 év mire eredményeket, hoz, jó esetben is. Azalatt egy ilyen politikai manővert simán be lehet játszani. Csak hogy teljen az idő valamivel addig is.

sjános 2013.03.28. 01:51:02

@bene_nota: Beszélnek itt mindenféle baromságokat....szaporodási rátákról...meg "kulturális felsőbbrendűségről"...stb...stb...
Valami elvetemült történelmi tévedésben vagytok!
Olvasom itt a sok hülyeséget hogy mi volt a felvidéken...meg mi van most...
Egyetlen egy sort nem láttam itt arról a sok szemétségről, bűnről, amit a dicső Magyar Királyság nevében követtek el ott, a csendőröktől kezdve a katonákig....és nem csak ott hanem az összes később elcsatolt területeken is...nem csak a két világháború során...és után...hanem már előtte is!
Tévedés ne legyen...Erdélyben sem a Magyar Királyságot sírják vissza, hanem az önálló Erdélyi Fejedelemséget! Ugyanolyan rabló volt ott mindig magyar mint a Habsburg!
Nem tudom hol éltek...de nagyon fura szemüvegen nézitek a világot!
A rossz szomszédi, nemzetiségi kapcsolatokért nagyon komolyan megdolgozott ám Magyarország.....régen is és most is!
Adok...kapok...
Mindig erről szól minden!
Itt rinyáltok, hogy a gaz szlovákok...csehek...románok....szerbek...mindenki, mennyi szörnyűséget tettek ellenünk és mi csak áldozatok vagyunk...és meg kellett védeni magunkat...stb...blablabla...szar, szélsőjobbos duma! Mindig a másik kezdi...peeeersze...a mesében!
Kérdezz meg egy szélsőjobbos szlovákot....szerbet....románt....ugyan így sorolja végestelen végig, a magyar gyalázatos tetteket!
Az igazság sosem a szélen van!
A mostani magyar ellenes tetteket is pont ugyanilyen emberek....ugyanilyen szélsőjobbos nacionalista gondolkodású szlovákok teszik, mint itt jó pár hozzászóló! És tuti megvan rá a jól kitalált mese okuk!
Pofozzátok itt a szart...hogy ki kezdte....kinek van nagyobb joga...kinek nagyobb a sérelme...10-20-40-80...500 éves marhaságokkal dobálóztok! Okoskodtok innen, hogy ott mit kéne csinálni...és hogyan kéne!
Kész röhej...nemzetstratégiaként egyesülni a tótok ellen a felvidéki testvérekkel??? Mi ez a f@szság??
Kik a felvidéki testvérek??? A magyarok? Milyen magyarok? Akik magyarul beszélnek? Képzeljétek...a tótok is beszélnek magyarul....akkor Ők magyarok??
Vagy vérvétel és dns vizsgálat alapján osztályozzátok az embereket? Származásilag? Hogy? Elárulom...a török is eljutott ám a Felvidékre...mert ezt a marhaságot is olvastam itt, hogy kimaradtak....volt ott jó pár csata! Pár bányavárost mentett meg az egri sikeres védelem!
Mi ez a zűrzavaros "nemzetmentés"??
Betegek vagytok?? Valami nagyon megkettyent itt egypár fejben!

sjános 2013.03.28. 02:07:34

@bene_nota: Az avarok eurázsiaiak ha jól tudom...
Ha a tót az nem szláv....akkor mi??
Egyébként is....még az avarok előtt itt jelentős germán népcsoportok éltek...tehát volt egy germán-avar keveredés..majd jöttünk mi...
Én csak arra céloztam....ahogy a linkben is olvasható, hogy már a honfoglalás után 100 évvel is jelentős keveredés volt a helyi törzsekkel! És végül már alig 5%ban volt ki mutatható az ősi ázsiai származás.
Tehát....kezdjük elölről..:)
Mi a magyar?...ki a magyar?...mitől az?
Ezen a "nyomorult" Kárpát-medencei területen eleve nagy volt a keveredés....és erre jöttek még a későbbi betelepítések...az új menekült áradat....besenyők....kunok...és akkor a török dúlásokról és a 150 évről már nem is beszélek!
Hadováltok itt valami hülye "árja" magyar vérről??

S=klogW 2013.03.28. 05:59:15

@sjános: siess Ján Slovenčina jelentsd a SIS-nek

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2013.03.28. 07:27:51

@Nemzetstratégia: Szerintem inkább kezdd egy picit tanulmányozni a szlovákiai gazdasági-politikai-társadalmi helyzetet, mert itt egy csomó marhaságot összehordtál. Szlovákiában nincs "jólét", nagy átlagban cca. 10-15%-al magasabbak a nettó reálbérek, de itt a hangsúly a "nagy átlagon" van. Keleten és Romaszombat környékén kb. olyan a helyzet mint a magyarországi BAZ-megyében. A privatizációról vagy és a nacionalizmus munkamorált-termelő fejtegetéseidet pedig inkább gondold újra.

Ami a kettős állampolgárságot illeti, akkor inkább nézd meg, hogy mennyi lengyel-szlovák kettős állampolgárt fosztottak meg kettős állampolgárságától. Tudtommal egyet sem. A lengyel-magyar kapcsolathoz ennyit.

Ami pedig az EU-s asztalveregetést illeti - figyelembe kell venni, hogy nem lehet egyszerre egy ügyben verni az asztalt, más ügyekben viszont az EU-IMF sajtóhadjáratot folytatni és különadókkal sújtani a multikat. Vagy ezt, vagy azt. Ha az EU-ra akarunk hivatkozni, akkor nagyon is a jó fiút kellene játszanunk, ha az EU ellen akarunk menni, akkor viszont jobb, ha befogjuk a pofánkat más ügyekben, mert csak magunkat tesszük nevetségessé.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.03.28. 08:15:11

Manapság úgyis sok szó esik Kerényi sorozata kapcsán Bánffy Miklósról, aki ugye külügyminiszter volt akkoriban. Ő azt írta, h a csehek azért követeltek olyan sokat, mert úgy gondolták, h így kapják meg az etnikailag tiszta területeket (sokat kérne, így az alkuban lesz miből engedni). Legnagyobb meglepetésükre jóval többet kaptak, mint amit gondoltak. Ezért egyből tárgyalásokat kezdeményeztek bizonyos színmagyar területek átengedéséről. Azonban Burgerland megszállása után úgy látták, h a magyarok nem igazán tárgyalással akarják megoldani a dolgot, ezért visszakoztak.

sjános 2013.03.28. 09:20:12

@S=klogW: "siess Ján Slovenčina jelentsd a SIS-nek"

Köszönöm hogy igazolsz!
Ennyit tudtok...éééés tényleg gáz van a fejetekben!

sjános 2013.03.28. 09:30:33

@Vhailor: "Keleten és Romaszombat környékén kb. olyan a helyzet mint a magyarországi BAZ-megyében."

Így van! Pontosan ezért működik az etnikai alapú megosztás, mert nagyobb a szegénység, mint Szlovákia gazdaságilag fejlettebb részein, nagyobbak az emberekben a feszültségek!
Így aztán remekül működik céltáblának odadobni, a magát magyarnak valló embereket, a kisebbséget...mert már sok helyen sajnos az! (nem véletlen, hogy sokan inkább titkolják Szlovákia ezen részein a magyarságukat már, mert ki a franc szereti hogy időről, időre zaklassák, piszkálják!)
Pontosan ugyan úgy megy ez egyébként, ahogy Magyarország teszi Borsodban, Szabolcsban a romákkal! Érdekes...nem Sopronban vagy Szombathelyen vonulgat a gárda...Budapesten is csak azért mert a főváros.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.03.28. 10:12:46

@Vhailor:
"mert itt egy csomó marhaságot összehordtál."

Látom a "lényeggel" kezdted, legalábbis amit te annak gondolsz. láthatólag égsz a vágytól, hogy liberális módra kioktatni próbáljál. lássuk tehát.

"Szlovákiában nincs "jólét", nagy átlagban cca. 10-15%-al magasabbak a nettó reálbérek, de itt a hangsúly a "nagy átlagon" van. "

Igen, a nagy átlagon. Tehát hiába próbálsz egyes részletekben belekötni, mert a NAGY ÁTLAG továbbra is magasabb. (nagy számok törvényét tetszik ismerni? nem? kár...)

"Ami a kettős állampolgárságot illeti, akkor inkább nézd meg, hogy mennyi lengyel-szlovák kettős állampolgárt fosztottak meg kettős állampolgárságától. Tudtommal egyet sem. A lengyel-magyar kapcsolathoz ennyit."

igaz, a csehek vesztették el a legtöbb kettősállampolgárt, utána jönnek a németek és az osztrákok. De ez nem jelent semmit, az osztrákokról már beszéltem, időlegesen a csehekkel is össze lehetne fogni.

"Ami pedig az EU-s asztalveregetést illeti - figyelembe kell venni, hogy nem lehet egyszerre egy ügyben verni az asztalt, más ügyekben viszont az EU-IMF sajtóhadjáratot folytatni és különadókkal sújtani a multikat."

ki beszélt itt a fideszről (hacsak nem annak impotenciájáról)? te valami nagyon sötét ember lehetsz, aki láthatólag komoly gondokkal küzd értő olvasás terén.

összefoglalva: 3-ból 1 találat. Ezért aztán érdemes volt veszett kutyaként rám rontanod, mi?

Ha nem jutunk előre, az olyanok miatt van mint te, akik azonnal mindenbe csak belekötni tudnak és akarnak.

Klebelsberget idézve pontosan erről beszél Kornis Gyula:
"A nemzet céltudatos újjáépítése csak úgy lehetséges, ha az új magyar szellem, amely a nemzet legjobbjainak lelke mélyén lappangva él, az öntudat világosságára pattan s szilárd célkitűzéssel közös munkában gyakorlatilag is hatékonnyá válik.
A magyar nacionalizmust az új viszonyokhoz mért tartalommal kell megtölteni, a lényegében megváltozott bel- és külpolitikai helyzethez szabni. Ezt az új magyar lelket formálni hivatott ideológiát nevezi Klebelsberg neonacionalizmusnak.

Mit jelent ez az új célokat kitűző eszmekör, egyben nemzetnevelő pszichotechnika? «A pozitív, az aktív, a produktív, a konstruktív emberek szolidaritását; a munkás, az alkotó emberek szent összefogását a rombadőlt haza újjáépítésének nagyszerű munkájában; öntudatos összefogást a kritika túltengéseivel, a hiperkritikával s általában a negatív emberekkel szemben."

2013.03.28. 12:25:52

@sjános: Én nem vagyok szélsőjobbos nacionalista, ezt kikérem magamnak.

sjános 2013.03.28. 12:32:52

@SontPent: Nem is beszéltem én Rólad név szerint...általánosságban, a szlovák kérdésben itt fejtegetőkről írtam....gondolom találkoztál itt ilyennel...

2013.03.28. 12:41:25

@Nemzetstratégia: "Ami pedig az EU-s asztalveregetést illeti - figyelembe kell venni, hogy nem lehet egyszerre egy ügyben verni az asztalt, más ügyekben viszont az EU-IMF sajtóhadjáratot folytatni és különadókkal sújtani a multikat."

Vhailornál a pont. Már bocs, de nem te jöttél azzal, hogy fenyegessük meg az EU-t, hogy kilépünk? Nem lehet egyszerre Eu-ból való kilépéssel fenyegetni, az Eu-t szidni, de közben meg az Eu-tól várni, hogy koppintson rá a szlovákokra.

Az általad elképzelt nacionaliszmus mesterséges felszítása nagyon rossz ötlet lenne, és valószínűleg pont ellentétes hatást érne el, mnt amire számítasz. Bátor dolog lenne, olyan bátor mint a cigány lova, aki nekimegy a falnak.
A nettó végeredménye kb az lenne, hogy az atrocitások miatt a hatéron túli magyarok nagyon számban elmenekülnének a szülfőföldjükről, vagyis nem az, hogy elkezdenének tömegesen felvenni az állampolgárságot. Az emberek nyugalmat, és biztonsságot akarnak.
A nacionalizmus felszítása után ugyan szerinted kinek az oldalára állna a nemzetközi közvélemény? El kell mondani az álláspontunkat, de slovákok, csehek is elmondják, nekik is van médiájuk, stb.
A végeredméyn az lenne, hogy Mo-t az EU komoly retorziókkal sújtaná, uniós pénzeket vonnának el, szavazati jogot felfüggesztenének. Ezek amúgy már most is szóba kerülnek, pedig (szerinted) az Orbán kormány túl puha, és nem eléggé konfrontatív. Mi lenne itt, ha igazán konfrontatív lenne a magyar kormány?

2013.03.28. 12:44:45

@Nemzetstratégia: Klebesberg idézet remek, egyetértek. De ha őket követjük, akkor éppen nem azt kellene csinálni amit mondasz. Éppen Bethlen-Klebesberg páros a 20-as években (igaz, sokkal szarabb helyzetben, Trianon után) egy nagyon megfontolt és óvatos kül, és kultúrpolitikát folytatott. Nem verték az asztalt, nem szították a tüzet, mert tudták, hogy azzal csak még rosszabb lesz.
Ma nem ilyen szar a helyzet, az igaz, de sajnos mindenkinek tudomásul kell venni a következőket: 1, Magyarország ma nem tudja önállóan megvédeni magát egy külső katonai támadással szemben. Ez nagyon rossz hogy így van, ezen változtatni kell, de jelenleg ez a helyzet. Jelenleg semmi értelme nincs pattogni, mert a végén lecsapnak, mint a taxiórát.
2, Magyarország jelenleg nem tudja finanszírozni önmagát, csakis külső hitelekből. Ezen is nagyon jó lenne változtatni, de jelenleg sajnos ez a helyzet. Kiléphetünk az Eu-ból, meg fenyegetőzhetünk, meg mondhatjuk hogy nem fizetjük az adósságot (ugye, ezek a nagy "nemzeti" ötletek), de ez azonali magyar államcsődöt vonna maga után. A szlovákok, románok meg röhögnének a markukba.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.03.28. 13:46:37

@SontPent: "A nettó végeredménye kb az lenne, hogy az atrocitások miatt a határon túli magyarok nagyon számban elmenekülnének a szülfőföldjükről,"

1. egyáltalán nem magától értetődő, hogy ez lenne. Ezt igazból nem magyaráztad el/indokoltad meg, pedig az egész hsz-edet elolvastamm.

2. még ha ez is lenne, ami fölöttébb kétséges, minden menekülővel újabb magyart nyerünk, aki már biztos hogy nem fog beolvadni.

A beolvadás elkerüléséről beszélünk. Hirtelen kiderült hogy ez nem is olyan fontos neked, hanem rögtön a nacionalizmus veszélyeire hívtad föl a figyelmet.

Én mondtam egy módszert, ami révén a beolvadást el lehetne kerülni. Persze hogy ennek valamiféle "ára van", mindennek ára van.

"Nem lehet egyszerre Eu-ból való kilépéssel fenyegetni, az Eu-t szidni, de közben meg az Eu-tól várni, hogy koppintson rá a szlovákokra."

ugyan már miért ne lehetne (végső eszközként, ha semmi más nem válik be)?

Te is agybeteg lettél? nem mondtam hogy _mindenáron_ fenyegetni kell, azt mondtam hogy megfelelő időben és helyen elő *lehet* ezt venni. figyeled? LEHET. Nem pedig "kell".

"A nacionalizmus felszítása után ugyan szerinted kinek az oldalára állna a nemzetközi közvélemény? "

Ha sikerül nyilvánvalóvá tenni még anacionalizmu felszítása előtt, hogy kinél van a felelősség, akkor tökindeg, mert mindenki, még ha sajnálatos is de _jogos_ fejleményként fogja értékelni részünkről.

"A végeredméyn az lenne, hogy Mo-t az EU komoly retorziókkal sújtaná, uniós pénzeket vonnának el, szavazati jogot felfüggesztenének. Ezek amúgy már most is szóba kerülnek, pedig (szerinted) az Orbán kormány túl puha, és nem eléggé konfrontatív. Mi lenne itt, ha igazán konfrontatív lenne a magyar kormány?"

Teljesen külön dolgokat mosol össze. nem is tudtam hogy alaptörvény-módosításnak (amiért megy a hajcihő) köze lenne a felvidéki magyarok helyzetéhez.
Ez egy alkotmányelméleti dolog, amire persze hogy finnyás az eu.

"A végeredmény az lenne, hogy Mo-t az EU komoly retorziókkal sújtaná, uniós pénzeket vonnának el, szavazati jogot felfüggesztenének. "

Miért is? az általad felsorolt magyarázatok elégtelenek, hamis analógiákon és csúsztatásokon alapulnak. Azonkívül a mostani ingatag helyzetben az EU összeomlását sem lehet kizárni, hiba tehát kizárólag ezen koordináta-rendszerben gondolkodni.
Kell lennie egy forgatókönyvnek az EU bukása esetére is.

Amit én javasoltam, azzal a beolvadást meg lehetne akadályozni. Amit te csinálsz hogy folyamatosan másra próbálod terelni a szót. Ami rendben van, csak ahhoz hogy ez megtörténhessen, előbb el kell ismerni, hogy igen, igazam van, így valójában meg lehet állítani a beolvadást, ugyanakkor ha a egy másik szempontból... stb stb.

Bethlen-Klebelsberg: akkor harcrakész hadseregek vettek körül bennünket mindenhonnan, ugye Versailles-ről maga Foch marsall is elismerte, hogy "ez nem béke, ez fegyverszünet húsz évre", tehát mindenki számított rá, hogy előbb-utóbb kiborul a bili.

Ellenben a sorkatonaság megszűnt szinte az összes minket körülvevő államban, tehát már ha akarnak se tudnak minket nagy erőkkel megtámadni.
Röviden: más most a helyzet, mint akkor.

Örülök hogy egyetértesz a Klebelsberg-idézettel, az utolsó mondata rád is érvényes.
az 1-2 pont amit felsoroltál: marginális, még mindig konkrétan a beolvadás elkerüléséről beszélünk, ha tovább akarsz lépni, ott van, leírtam a megoldást.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.03.28. 15:44:58

@Nemzetstratégia: a határon túli emberek (most nevezzük így óvatosan) jókora része egyre inkább rühelli, ha csonkaországi nagyokosok tervezgetik, hogy hogy kellene őket visszacsatolni, és elvárásokat fogalmaz meg feléjük a biztonságos távolból, kb. a "menj előre, én majd megsiratlak" elve alapján. Mikor belátják, hogy azért vernék rendszeresen az ő farkukkal a szomszéd többségi csalánokat magyarországi elméleti nindzsák, mert ők magyarok, nem egy arra jut, hogy nem jó üzlet magyarnak lenni. És e ponton annyira már nem is magyar az ember... A történelem tele van olyan esetekkel, amikor valkiket jól beugrasztanak hamis jelszavakkal mindenféle kollektív önsorsrontásokba. Szerintem a határon túli magyarul tudóknak nagyobb része látja ezt be és szeretné ezentúl elkerülni, mint a határon belülieké...

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.03.28. 16:33:09

@ArmaGedeon: Ez elméletileg igaz, viszont

1) nem érinti amit mondtam, mivel amit én javasoltam, az nem úgy nézne, ki hogy na most akkor megmondom neked, mit csináljál, felvidéki magyar....
2) nem nagyon tudok róla, hogy havonta szakmányban készülnének a tervek az elszakított területek visszacsatolására. Akkor ezt aktuális problémának érezném, így nem.
3) ez általános probléma, a katonaságnál is kialakulhat ilyen helyzet, a közkatonák részéről a generálisok, vezérkar felé, jellemzően akkor ha vesztes helyzetben vannak és rossz a morál. Megoldás: javítani kell a morált. és ennek megvannak a módjai úgy a katonák, mint a határon túliak esetében.
4) itt most az kell eldönteni, hogy hagyjuk-e hogy a Felvidéki magyarság döntő részéből nacionalista szlovák legyen végül (a gyökérvesztett elemek gyerekei általában új gyökereket keresnek maguknak), vagy megmentsünk annyit magyarnak, amennyit tudunk. Ha nemzeti alapon gondolkodunk, akkor ez a legfontosabb.

S=klogW 2013.03.28. 17:34:15

@ArmaGedeon: "és elvárásokat fogalmaz meg feléjük a biztonságos távolból"

van valami mondás a zenéről meg a zenét fizetőről.
ezek szerint kezdik felvenni a fürdősk. tempót a határon túliak?

Askeladden 2013.03.28. 19:09:42

@S=klogW:

"hát persze, szerették amúgy a magyart, semmi gyűlölet nem volt ám bennük,
ezért akartak a dunántúlon szláv korridort is

te is mehetsz a fenébe az apologéta porhintéseddel"

Különösebben miért szerették volna a magyarokat? Te rajongsz a patagónokért? :-)

Kifejezett gyűlölet meg nem volt általános. Gyülőlködő f@szfejek meg mindenhol vannak, igaz fikanick?

Az antant nem volt érdekelt az OMM fenntartásában, mert a török birodalom meggyengült. Tehát eldöntötték Lengyelország, Csehszlovákia, Délszláv állam létrehozását. Ezek baráti államai voltak az antantnak, tehát nekik kedveztek (Dákórománia is ilyen baráti állam volt)

Magyarországgal nem szúrtak ki galád módon, mert a pofátlan követeléseket nem teljesítették, pedig tényleg hagyhatták volna csak a pusztát.
(Budapest akár Judapest néven önálló városállam is lehetett volna!)

vizipipa 2013.03.28. 22:28:54

@Vhailor: ezt azért tedd oda a pesszimizmusod mellé.

TÚLJELENTKEZÉS A KASSAI MAGYAR ÓVODÁBAN
Feltöltés: 2013. március 28., csütörtök 07:00 - A.T.
Kassa. Hosszú évek óta először van túljelentkezés Kassa egyetlen magyar tanítási nyelvű óvodájában. Az óvoda befogadóképessége korlátozott, így az intézmény vezetőjének fájó szívvel, de néhány kérvényt vissza kell utasítania.

www.hirek.sk/video/20130327201352/Tuljelentkezes-a-kassai-magyar-ovodaban.html

hajdú 2013.03.28. 22:38:36

@SontPent:
Az erdélyi magyarok sem igazán állnak ki magukért: a szórványban és még a határközeli régiókban is megy az asszimiláció. Csak a székelyek állnak ki. Nem mindegy, sok tanulsága van ennek is.

Amúgy a gazdasági térhódításos gondolatmeneteddel egyetértek.

2013.03.29. 13:10:49

@vizipipa: Én megnéztem a videót. Nem lettem optimistább. Színszlovák házaspárok íratják a gyereküket magyar óvodába, hogy az megtanuljon egy másik nyelvet. Kb. úgy mint ahogy nálunk van angol ovi.
Három szülőt szólítottak meg az interjúban, ebből két esetben színszlovák házaspárról volt szó. Kosicében a magyar óvoda is a szlovákok számára működik, a szlovákok pénzéből.
Igen, Kosice sajnos ma már egy szép szlovák város, ahol a magyarok aránya 2%.

vizipipa 2013.03.29. 14:13:36

@SontPent: nem gondolom, hogy ez egy átütő siker.

Ez egy kis lépés előre, a nagyobb eredmények mögött sok kis lépés van. Az elmúlt 2-3 évben több olyan (fél)civil mozgalom indult akik TESZNEK valamit. És minél többen tesznek, annál több lesz az eredmény.

Egyébként felelj nyugodtan önmagadnak, miért járatnak egy szlovák gyereket magyar óvodába? Miért nem német, angol, francia, akármi?

2013.03.29. 14:37:48

@vizipipa: Nem tudom miért íratják, nem beszéltem a szlovákokkal (nem is tudnék). Amit az interjúban mondtak, kb. az, hogy megtanuljon egy másik nyelvet. Az egyiknek magyar nagyszülei voltak, állítólag.
Lehet, hogy angol, német, francia ovi nincs is Kosicében, vagy van, csak azt nem tudják megfizetni. Továbbá a magyar oviben gondolom jó pedagósusok vannak, vagy ez az ovi közel van a lakóhelyükhöz, ezer oka lehet.

2013.03.29. 14:46:56

@vizipipa: "Ez egy kis lépés előre, a nagyobb eredmények mögött sok kis lépés van."
Öszintén érdekel, számodra mit jelent a "kis lépés előre"? Mit jelent az előre, vagyis mi az cél, amihez képest ez egy jó dolog? A nagyobb eredmény mi lenne, amihez ez az eszköz?
A 2%-os magyar lakosság arányát szeretnénk 3%-ra növelni Kosicében a következő 10 évben?
Ne legyen további fogyás? Ez lehet hosszú távú cél, de ehhez is sokkal-sokkal több kellene. Vagy visszacsatolás (képtelenség).Vagy dél-trol hasonló területi autonómia, hivatlos magyar nyelvvel, továbbá az ottani gazdaság fejlődése, munkahelyek, dél-felvidéki területeken magyar gazdasági dominancia. Mert ha multicégek jönnek a magyarlakta területekre, az sem jó, mert egy külföldi multinak mindegy hogy magyart vagy szlovákot vagy fél-magyar-fél-szlovákot alkalmaz a nyugati bérek töredékéért.
De nagyon nem erre, a "nagyobb eredmények" felé megy az ország.

vizipipa 2013.03.29. 16:42:08

@SontPent:
Dél-Tirol nem azzal vívta ki az autonómiát, hogy a németek beletörődtek mindenbe. Nem akartak asszimilálódni és tettek. A kor lehetőségei szerint, akár terrorizmussal is. A baszk függetlenségi mozgalom azért él még ma is mert van társadalmi támogatottsága.
Mi volt a Felvidéken az elmúlt 20 évben? Miért nem lépett senki az egy nyelvűség ellen?
Persze hogy kéne egy erős Magyarország. De ottani szándék, cselekvés és támogatottság nélkül még akkor is esélytelen. A kétnyelvűség mozgalom (ami már nem kizárólag a KÉTNYELVŰ-t jelenti) megjelenése egy óriási lépés az eddigi semmihez képest.
A vasútállomások, buszpályaudvarok, üzletek kétnyelvűsítése, illetve az ezért folytatott harc csak az első lépés. Két-három tucat fiatal, kétszáz-háromszáz csendes támogató.
Mi lesz belőle? A további ezrek, tízezrek, százezrek hozzáállásán múlik. Ők döntik el: továbbgyűrűzik vagy kifullad.
Egyébként, nem 500 ezer magyar van a Felvidéken, származást tekintve. A magyarellenes hangulat invertálásával máról-holnapra millióknak jutnának eszükbe a magyar felmenők.

2013.03.29. 17:26:44

@vizipipa: Nem sok dologban van közütnk vita, szerintem leginkább abban, hogy mennyire optimistán ítéljük meg a helyzetet, és milyen következtetéseket vonunk le. Szerintem bizonyos régi nagy városok (Kassa->Kosice, Nagyvárad->Oradea, Arad, és valószínűleg Kolozsvár) már elvesztek. Fáj kimondani, de ez van.

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia Mozgalom valóban jó kezdeményezés. Kérdés mire mennek vele. Hány követőjük van a Facebook-on? No és hány hadosztályuk van? :) Egyelőre a szlovák vasúttársaság és Fico-kormány kőkemény betonfallal védi a status quo-t. Valóban szükség lenne arra, hogy jobban kiálljanak magukért a felvidéki civilek (is). A székelyek megmutatták, hogy nem az úgymond magyar pártokra (melyek jó része egyszerű asszimiláns etno-biznisz alakulat), és nem is feltételenül mindig a magyar kormányra kell várni. A magyar kormány, még ha jóindulatú is a határon túli magyarokkal szemben (mint a mostani) csak azt tudja hivatalosan támogatni, ami mögött kinyilvánított tömegakarat van. Felvidéken is fel kellene vetni az autonómia kérdését, de kérdés ki fogja ezt megtenni?
Remélem nem fullad ki a székely-ügy sem, bár a helyzet elég reménytelen egy kétharmados román soviniszta alakulttal szemben. Az RMDSZ pedig szerintem csúnya kettős játékot játszik. Pl. a napokban szerelték le a székelyföldös táblát a prefektus irodája előtt, a rossz nyelvek szerint pont azután, hogy kaptak 18 millió lejt. Markó-Lenin-Béla cikkét a hvg.hu-n meg már nem is említem.

Hosszú távon úgyis egyedül a területi autonómia jelentene megoldást a magyar közösségeknek. Sajnos ebbe az irányba megyünk.
Reálisan nézve 30-40 év múlva csak skanzenek lesznek, amit lehet mutogatni a turistáknak: igen, éltek itt régen magyarok.
Kosicében már ez a helyzet:a magyar óvodák, iskolák döntően a szlovákoknak, szlovákok pénzéből.
De ha majd nem lesznek magyarok Szlovákiában úgy kb. 40 év múlva, majd akkor egyből érdekesebb, divatosabb lesz a magyar nyelv a szlovákoknak. Gazdag full szlovák családok tanítattják majd magyarra a gyereket, egyfajta divatként, meg sznobizmusból, hogy mutassák, ők milyen kifinomultak és milyen nyitottak. mint nálunk azok a sznobok, akik pl. oroszra vagy arabra járatják a magyar gyereküket.

2013.03.29. 17:28:00

@SontPent: jav: Sajnos NEM ebbe az irányba megyünk

2013.03.30. 01:03:32

@hajdú: A székely zászló ügyben is egyelőre nyerésre állnak a románok. Eddig három településen már levették a zászlót, engedve a prefetusi felszólításnak.

www.szekelyhon.ro/aktualis/haromszek/harom-telepulesen-lekerult-a-szekely-zaszlo

hajdú 2013.03.30. 10:32:37

@SontPent:
Nem mondanám, hogy nyerésre állnak: egy éve még zászló sem volt sehol. De nem csak erre az egy konkrét kérdésre gondoltam, hanem úgy általában, a határon túli magyarságból igazából a székelyek azok, akik nem hagyták-hagyják elnyomni magukat. A zászlóügy mellett (ami már önmagában is az autonómia felé vezető út új szintje) a feliratokra, az útjelző táblákra, szobrokra, vagy mondjuk a "román" ifjúsági hokiválogatottra (ami ugye szinte teljesen székelyekből áll, és az egyetlen román srácot megfenyítették csapattársai nacionalista beszólásáért). Az egész hozzáállásra. Én még abban sem vagyok biztos, hogy ha tényleg higítani merik Székelyföldet egy új régiós felosztással, végül nem pont az ellenkező hatást érik el, komolyabb ellenállásra és konfrontációra késztetve őket. Szóval én azt gondolom, egy okos és értelmes mértékű konfrontáció szükséges, ha a külhoni magyar közösségek szeretnék kivívni a nekik járó jogokat, és újból otthonukká tenni azt a földet, ahova születtek.

WLaci 2013.04.02. 12:34:39

@Nemzetstratégia: "Bártáfnak pl. eredeti reneszánsz főtere van, nemrég néztem wikin fényképen. Nagyon hangulatosak a felvidéki városok."

Fényképen, b+, te nagy magyar...

Amúgy ti normálisak vagytok?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.07.24. 10:01:27

@SontPent: azért én láttam felvidéki kisgyereket, amikor arról ebszélt vissza kellene csatolni a magyarok lakta részt Magyarországhoz, annyira azért nem kellene lemondani róluk

fakirbakir 2013.12.02. 19:36:43

@sjános: Mi az "5 szazalekos azsiai eredetu vervonal"?

Raskoek kutatasa majdhogynem egy kalap szart sem er. Sajnos senki nem mondta el nekik, hogy Nyugat- Del- es Kozep-Azsia lakossagat a kozepkorban (es meg ma is) "europai"haplotipusok jellemeztek (genetikai ertelemben) .

Egyenlore halvany lila gozunk sincs arrol, hogy milyen genetikai jellege lehetett az urali osmagyaroknak. Ami van adat az messze van egy reprezentativ mintatol.

Semmi sem tamasztja azt a tevhitet ala, hogy "mongoloidok" voltak az osmagyarok. Ami sejtheto azaz, hogy az andronovo nepekhez voltak hasonloak az osmagyarsag kepviseloi (hozzateszem a hanti es manysi nepek is). Az andronovo nepek gyokerei Europaiak voltak.....
süti beállítások módosítása