Mi lesz az elmúlt húsz év alkotmányosságával?
2013. február 12. írta: bakó.bea

Mi lesz az elmúlt húsz év alkotmányosságával?

alkotmanybirosag_fidesz2.jpg

Magyarország gránitszilárdságú Alaptörvényének negyedik módosítása a küszöbön áll. Ez valószínűleg senkit nem lepett meg az Alkotmánybíróságnak az Átmeneti rendelkezések egy jó részét elkaszáló határozata után, amely szerint az Ár. a „közjogi senkiföldjén” tengődik, mert önmagát emelte alkotmányos státuszra. Ugyan időközben a parlamenti többség ezt a rendelkezést az alkotmány törzsszövegébe is beleírta, a testület a korábbi gyakorlatát összegezve azonban megállapította: nem kizárt az alkotmány felülvizsgálata, ha az alkotmány valamely rendelkezésének, vagy azt módosító törvénynek a közjogi érvényessége kérdőjeleződik meg. Így az AB megállapította, hogy a valójában nem átmeneti jellegű rendelkezések – köztük a kommunista diktatúrából a demokráciába való átmenetről és az MSZP, mint jogutód felelősségéről szólók – tekintetében az Ár. alkotmányellenes. Kétség sem férhetett hozzá, hogy az illetékesek a legegyszerűbb módon fogják ezt a problémát orvosolni: nevezetesen az érintett passzusoknak az alkotmány törzsszövegébe illesztésével.

Ez egyfelől valóban jóval korrektebb megoldás, mint az átmeneti rendelkezésekbe beleszuszakolt újabb és újabb kiegészítések eddigi gyakorlata; de ennyi erővel az Alkotmánybíróságot nyugodtan meg is lehetne szüntetni, hiszen lassan már csak egy kirakattestületként funkcionál. A kormány az utóbbi időben kénytelen volt belátni, hogy mégsem elég minden esetben, ha odatesszük a haverokat, az Alkotmánybíróság mára csaknem kiüresített intézményéhez azonban ragaszkodik. Ezért további hatáskör-szűkítésekkel kívánja a problémát orvosolni, amikről a jól bevált kormányzati kommunikáció elárulta, hogy ezek valójában hatáskörbővítések.

Kósa Lajos ugyanis kijelentette: az Alkotmánybíróság a jövőben nem puskázhat, viszont ezentúl a legfőbb ügyész és a Kúria elnöke is fordulhat a testülethez. Egyedi ügyben jelenleg is bármely bíró kérheti az alkalmazandó jogszabály alkotmányosságának vizsgálatát, amire a módosítás értelmében üdvözlendő módon mostantól harminc napos határidőt kapna a testület. A legismertebb ilyen, végeérhetetlen ügy Biszku Béla esete a kommunista bűnök tagadásával, amely eljárást épp két éve függesztette fel az eljáró bíró, az AB határozatára várva.

A bírói indítványtól azonban különbözik az utólagos absztrakt normakontroll, amelyet egyedi ügy hiányában, általános aggályok alapján eddig az alapjogi biztos, a kormány és az országgyűlés egynegyede kezdeményezhetett. Ennek a körnek a kibővítése a legfőbb ügyésszel és a Kúria elnökével jelentéktelen kozmetikázás ahhoz a korlátozáshoz képest, amellyel a korábbi két évtizednyi alkotmánybírósági gyakorlatot dobná egyenesen a szemétdombra ugyanaz a parlamenti többség, mely az Alaptörvényben rögzítette, hogy azt a „történeti alkotmány vívmányaival összhangban” kell értelmezni.

Természetesen lehet mondani, hogy ez az 1945 előtti történeti alkotmányra vonatkozik, de mégis csak visszatetszést kelt, hogy a kormány történelemszemlélete épp csak az elmúlt húsz évre és annak a jelen jogrendszerben leginkább használható „vívmányaira” nem terjed ki – annak ellenére, hogy több, ebben a ciklusban elfogadott kodifikációba beleépítették az eddigi alkotmánybírósági gyakorlatot. Akkor hogy is van ez? A jogalkotó mazsolázhat, míg az AB-nek tilos a „puskázás”? Slusszpoén, hogy a kérdéses módosító rendelkezés indokolása maga is az alkotmánybírósági gyakorlatra hivatkozik: „a korábbi alkotmánybírósági gyakorlat több elemét is alaptörvényi szintre emelte már az alkotmányozó” – ergo: mi megmondtuk, hogy mi volt jó a régi AB döntésekből, a többit pedig tessék sürgősen elfelejteni.

Egy AB-határozat, egy alkotmánymódosítás és így tovább: a magyar alkotmánybíróság az igazi „negatív jogalkotó” a szó legszorosabb értelmében. Egy-egy – a kormány által jelentősebbnek ítélt vagy presztízsértékű – norma megsemmisítése után ugyanis borítékolhatóan alkotmányba kerül a kérdéses szabály. Az átmeneti rendelkezéseken kívül a most tervezett átfogó módosítás több, korábban alkotmányellenesnek nyilvánított rendelkezést is beemelne az Alaptörvénybe, például a hallgatói szerződést vagy a hajléktalanság jogellenessé minősítésének lehetőségét. Mindezt azzal az AB-nek adott, szintén „hatáskörbővítő” (és szintén a testület korábbi gyakorlatából merített) trükkel megtoldva, hogy a testület vizsgálhatja ugyan az alkotmánymódosításokat, de csak formai, eljárási szempontból.

Ez a pozitivista hozzáállás kétharmados parlamenti többséggel kombinálva azonban könnyen azt eredményezheti, hogy nemsokára lesz – ha még nincs – egy önellentmondásokkal teli, toldozott-foldozott alkotmányunk, és erre kell majd tiszta lappal indulva felépíteni egy alkotmánybírósági joggyakorlatot. Ez pedig tulajdonképpen felér az intézmény lassú enyészet általi halálra ítélésével.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr975075953

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tettestársak 2013.02.12. 22:14:51

2010-től új rendszer épül. Autoriter, tekintélyelvű, a kasztrendszert célzó formális demokrácia. Ennek kialakulásáért mindnyájan felelősséggel tartozunk. Felelősek, akik legyintettek, még inkább, akik ma is legyintenek a politika szóra, mondván, ho...

Trackback: Nekrololong 2013.02.12. 14:56:34

Gyászol az emberiség. Elhunyt a világ legnagyobb krokodilja, Lolong, a szeretet és megbékélés egyetemes szimbóluma. A megdöbbenés perceiben emlékezzünk a feledhetetlen óriásra. Reni elkésett. Magába roskadva ül a medence szélén és az árva tócsát b...

Trackback: Mi lesz az elmúlt húsz év alkotmányosságával? 2013.02.12. 13:52:01

Magyarország gránitszilárdságú Alaptörvényének negyedik módosítása a küszöbön áll.

Trackback: A kommunista Keresztapa 2013.02.12. 13:42:33

    "Orbán Viktor és Csányi Sándor kézfogása a bankvezetőkkel való találkozáson. Orbán az összes bankárral csak kezet fogott, a meghajlás csak Csányinak járt...."          "amikor a kormány pénze a bank...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.02.12. 13:46:56

szerintük a korábbi alkotmány alapján hozott Ab-vizsgálatok és -állásfoglalások éppúgy felhasználhatók, figyelembe vehetők, mint a magyar jogfejlődés és történeti alkotmány más vívmányai, de az Ab köteles ezeket újra megvizsgálni, átgondolni, ugyanis nem hivatkozhat rájuk automatikusan, hiszen új alaptörvénye van az országnak. „Puskázni nem lehet úgy, hogy előveszünk egy régi állásfoglalást" - mondja kósa

de azért szerintük a korábbi alkotmány alapján hozott Ab-vizsgálatok és -állásfoglalások éppúgy felhasználhatók, figyelembe vehetők.
circulus vitiosusnak érzem kicsit ezeket a kósai mondatokat

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.02.12. 13:51:11

az alkotmánybíróságnak úgy gondolom ugyanaz ma a szerepe, mint egy 56-os vagy utáni bíróságnak. végrehajtják a küldött emberek a politikusi felső döntéseket, persze azért kell, hogy demokráciaszerű látszatja legyen a dolgoknak, de a lényegen nem változtat, nemcsak a fidesz ülteti balsait, stumpfot ab-be, hanem minden más posztkomcsi párt is. ezeknek céljai hosszútávon pedig megegyeznek.

maskep 2013.02.12. 14:39:21

Az 1989. évi Alkotmánynak sokak szerint legitimitási problémái voltak, mert az előkészítésében korlátozott elit vett csak részt, az előző, pártállami törvényhozás fogadta el, szövegszerűen is az 1949. évi XX. törvény, a "sztálinista" alkotmány módosítása, és szövegszerűen is ideiglenes. Ennek ellenére több, mint húsz éven át legitim volt: Mindenki tisztelte, elfogadta és betartotta. (Sőt, volt olyan is, aki nem csak az Alkotmányt, de még az Alkotmánybíróság döntéseit is "a demokrácia vastörvényeinek" nevezte - bárcsak eszembe jutna, hogy ki...)

Kíváncsi vagyok, hogy a mostani alaptörvény, a Fidesz kormányzásának esetleges vége után, hány percig marad legitim, vagyis tisztelt-elfogadott-betartott?...

maskep 2013.02.12. 14:49:42

@tesz-vesz: Elmagyarázom, mert Kósa Lajosból jó vagyok! :-)

Tehát: Az Alkotmánybíróságnak nem kötelező a korábbi döntéseit figyelembe vennie, bár nem is tilos. Igaz, hogy eddig sem volt kötelező, de most már mégannyira se lesz. És nem is lesz tilos, csak a korábbi döntései automatikusan nem indokolják a mostani döntéseiket, hanem az alaptörvényt is meg kell vizsgálniuk. Igaz, hogy eddig is az alaptörvényt vizsgálták, de most még inkább.

És nem lazsálhatnak, az alkotmánybírók, mint a puskázó diák: Nem rövidíthetik le az érvelésüket vagy az indoklásukat arra hivatkozva, hogy egyszer mát ugyanezt részletesen megindokolták, hanem most is tessék csak részletesen érvelni...
---
Eszembe jutott egy régi graffiti:

"Inoce...(áthúzva)
Incoc...(áthúzva)
Innos...(áthúzva)
GUILTY!"

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.02.12. 14:53:48

@maskep: micsoda látszatmunkás ez a kósa, neki vajon melyik pártállami vezető volt az apja?

cutcopy 2013.02.12. 15:09:41

"Magyarország gránitszilárdságú Alaptörvényének negyedik módosítása"

Van egy alapvető tévképzet, mely szerint a módosítás azt jelenti, hogy kiradíroznak és újraírnak, pedig minden esetben csak "hozzávésnek" a már meglevő gránitvésetekhez..

tarackos 2013.02.12. 15:15:10

"Mi lesz az elmúlt húsz év alkotmányosságával?"

Nincs elmúlt 20 év helló! Az annyira szar volt, hogy végkép eltöröljük az alkotmányossággal együtt!

Ahogy a szocializmust is eltörlték benne a szüleikkel, és saját fiatalságukkal.

Ők ilyenek, rájuk szavaztatok. Nekik kérem semmi közük az elmúlt 20 évhez ők csak úgy lebegtek vmelyik dimenzióban...

tarackos 2013.02.12. 15:16:11

@cutcopy: Bármilyen változtatás módosítás.

capacete 2013.02.12. 15:20:47

@cutcopy: Igen, mint a székely, aki mestergerendát készítene a kivágott fából, de fogpiszkáló lesz belőle, ha el nem....

cutcopy 2013.02.12. 15:28:10

@tarackos: De ettől még gránitszilárd marad minden addigi..

cutcopy 2013.02.12. 15:29:04

@capacete: Fordítva, nem kevesebb lesz hanem több..

Thasaidon · http://zothique.blog.hu 2013.02.12. 15:31:25

"Mindezt azzal az AB-nek adott, szintén „hatáskörbővítő” (és szintén a testület korábbi gyakorlatából merített) trükkel megtoldva, hogy a testület vizsgálhatja ugyan az alkotmánymódosításokat, de csak formai, eljárási szempontból."

Ez tényleg az AB gyakorlatából került át, nem tudom, most mit izmoznak azzal, hogy az Alaptörvénybe emelik.

Bloodscalp 2013.02.12. 15:35:37

@cutcopy: az alapvető tévképzet, az az hogy erre a szarra szükség volt. Össze kellene gyűjteni mindet és elégetni rogán tónika alaptörvényének az asztalán+a biztonság kedvéért begyűjteni az Ipadokat is a fideszesektől.

takács bálint (törölt) 2013.02.12. 15:47:21

nem tudom, hogy a hölgynek és az uraknak feltűnt-e a "forradalom". abban így szokás.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.02.12. 15:49:42

Nem értem a problémát.

A jogalkotó/törvényhozó az Országgyűlés. Az Alkotmánybíróság meg nem az. Az AB feladata arra kel(lene), hogy kiterjedjen, hogy az Alkotmány szövegének koherens és konzekvens, ill. a törvények alkotmányos voltát ellenőrizze.

Egy korábbi Alkotmány hatálya alatt született alkotmánybírósági határozatok max. tájékoztató jelleggel eshetnek latba egy új Alkotmány hatálya alatt, ügydöntő hivatkozásként semmiképp.

Hogy rendszeresek az alkotmánymódosítások, az a jelen körülmények között természetes: az ország üzemszerű működése közben folyik a teljes átalakítás, így az csak ütemezve, s ha kell, apróbb toldozgatásokkal, foldozgatásokkal lehetséges.

Szerintem.

cutcopy 2013.02.12. 16:18:21

@Bloodscalp: Gondolom neked a Petrétei-félére lett volna szükséged..

maskep 2013.02.12. 16:31:32

@cutcopy: "...csak "hozzávésnek" a már meglevő gránitvésetekhez.."

Tehát: A gránithoz hozzávésnek, ettől lesz még nagyobb. És persze szilárdabb is... (Hogy arról már ne is ejtsünk szót, hogy a gránitba azért szoktak vésni, hogy átlag félévente átvéshessék...)

Ez az alaptörvény, a létrejöttének (majdnem "megalkotást" írtam...) és módosítgatásainak összes körülményeivel együtt, közröhej önmagában is. Nem kéne ezt még tetézni Orbán Viktor képzavaraiba való, egyre mélyebb belebonyolódással...

maskep 2013.02.12. 16:52:06

@cutcopy: A gránit, amit vésegetnek a kétharmados pöröllyel, az bizony homokkő, és "Magyar Társadalom" a neve...

cutcopy 2013.02.12. 17:07:26

@maskep: Azzal sosem mentem sokra amikor valaki magyarázat nélkül kijelentett valamit..

cutcopy 2013.02.12. 17:19:46

@maskep: "a gránitba azért szoktak vésni, hogy átlag félévente átvéshessék"

Hozzávésésből már is átvésést csinált az elvtárs.. de örülök hogy ennyike a legnagyobb gond..

maskep 2013.02.12. 17:19:55

@cutcopy: ...Csak gyakorolni szoktad... De akkor inkább kezdd az előzőnél!

capacete 2013.02.12. 17:21:34

@cutcopy: Persze, olyan pedig, hogy koherencia nyilván nem létezik. A szobrot is úgy faragják, hogy a kész műalkotásból levernek részeket, azután pedig másokat hozzáragasztanak...

cutcopy 2013.02.12. 17:24:02

@maskep: Inkább beszélgess azokkal akik bírják ha nem értik egy szavadat sem..

maskep 2013.02.12. 17:24:10

@cutcopy: Rendben, spongyát rá, hogy a vésegetésektől szilárdabb lesz-e a gránit... De magyarázd el nekem, hogy az átmeneti rendelkezések átvésése a törzsszövegbe, az micsoda, ha nem átvésés?

(Hehehe, ez az elvtársozás, ez tök eredeti, ráadásul még érv is...)

MézesRozi 2013.02.12. 17:25:54

@maskep:
ki mondta magának, hoy egy tv.-t, ha az alaptörvény is, az iránta érzett tisztelet tart életben, tartat be? az a parlament, a bíróság és a végrehajtás feladata. az aranybulla kiadására andrást karddal kényszerítették, utána többször megváltoztatták - pl. 1351-ben a nemesi birtok elidegenítésére vonatkozóan éppen ellenkezőjére, ami nyilván a bárókból nem váltott ki sem tiszteletet, sem áhítatot -, az mégis kőbe vésett volt, hiszen közel 600 évig érvényben volt.

elképesztő hülyeségek.

MézesRozi 2013.02.12. 17:27:26

@capacete:
a törvénykezés mindenesetre ilyen.

cutcopy 2013.02.12. 17:28:30

@maskep: "a vésegetésektől szilárdabb lesz-e a gránit"

A mondás szerint nem a gránit hanem a belevésett szöveg a szilárd, de egy ilyen vérelvtárs mindent átértelmez pillanatok alatt..

maskep 2013.02.12. 17:31:02

@MézesRozi: ...A törvényhozás, akarta mondani nyilván, mert a törénykezés, az nem jogalkotás, hanem jogalkalmazás, ugye...

De még ez sem igaz. Ha tetszik érteni azt a szót, hogy "koherencia"...

MézesRozi 2013.02.12. 17:31:45

@mk27soundmaster:
azt hiszem, az a problémájuk, hogy az előző alkotmány fölött szentlélekként lebegett (láthatatlanul) sólyom szelleme, ma ez nincs így.
az alaptörvény változtatásait orbánék legalább leírják. ennél mennyivel keményebb volt sólyom az alkotmány szellemére való hivatkozással. ott még írásbeliség sem volt:)
össze-vissza beszélnek. de maguk sem értik, amit mondanak itten:)

maskep 2013.02.12. 17:33:55

@MézesRozi: Két érzelmi alapja van a tiszteletnek: A szeretet és a félelem. A tisztelet megnyilvánulása pedig a betartása.

Az utolsó mondatával egyetértek, bár nem kellett volna a saját véleményét ennyire szigorúan megítélnie!...

MézesRozi 2013.02.12. 17:34:07

@maskep:
igaza van: törvényhozás.
egyéb lényegi meglátás?

MézesRozi 2013.02.12. 17:36:52

@maskep:
miért is zárja ki az átszobrás, vagyis a törvények átalakítása a koherenciát?

MézesRozi 2013.02.12. 17:38:05

@maskep:
ja. és miért kell érzelmileg viszonyulni a törvényhez?

maskep 2013.02.12. 17:38:56

@cutcopy: Persze, én értelmezem át a "gránitszilárdságú" fogalmat, valamint közhelyet. Szokták úgyis mondani, hogy "Ez a gránit bizony annyira de annyira szilárd, mint a szöveg!"...

Ebből már nem jössz ki, hiába kapálózol, vagy elvtársozol...

maskep 2013.02.12. 17:39:46

@MézesRozi: Khm... "Koherencia" - ha még emlékezni tetszik...

maskep 2013.02.12. 17:45:56

@MézesRozi: Miért kéne?

Én tiszteletről beszéltem. Magácska azzal próbált cáfolni, hogy nem tisztelet az, hanem félelem. Erre én válaszoltam, hogy a félelem egyik megnyilvánulása a tisztelet, illetve a tisztelet egyik forrása a félelem lehet. A másik pedig a szeretet.

A kérdés az, hogy ha az a kormány, amelyik puszta félelemmel tudja legitimálni az alaptörvényt, ha - tudom, tragédia lenne, de mégis - megbukik, és megszűnik a tiszteletet generáló félelem, mi fog maradni a tiszteletből, a legitimitásból?

maskep 2013.02.12. 17:48:45

@MézesRozi: Az átszabás nem zárja ki a koherenciát. Magácska az olvtársnak azt írta, hogy márpedig a "törvénykezés" ilyen - vagyis olyan, ahol koherencia nélkül kirakósoznak.

capacete 2013.02.12. 18:08:29

@MézesRozi: Gondolom törvényhozásról beszélsz. Az alkotmányozás persze ennél minőségileg magasabb szintnek kellene lennie...

cutcopy 2013.02.12. 18:14:40

@maskep: Miből kéne kijönnöm..? Mit nem értesz..?

Alfőmérnök 2013.02.12. 18:21:26

@MézesRozi: "az a problémájuk"

Kiknek? Azoknak, akik üldöznek téged? Az ágyad alatt is keresed őket?
Csak mert a posztot egy szerző jegyzi, nem több.

MézesRozi 2013.02.12. 18:23:13

@maskep:
nem érti. hagyjuk is.

@capacete:
ezen már túl vagyunk.
MézesRozi 2013.02.12. 17:34:07

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.02.12. 18:42:55

@MézesRozi:

Az Alkotmánybíróság '90 óta úgy működött, mintha alanyi jogforrás (azaz jogalkotó) lenne. De hát nem az! Akkor lehetne az, ha alkotmánybafoglalná az Országgyűlés, hogy az. :-)

cutcopy 2013.02.12. 18:45:23

@capacete: No nem csúsztatunk és nem egy darab szoborról beszélünk, sőt, hasonlatod szerint gyűlnek a szobrok akár egy szoborcsoportban..

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.02.12. 18:50:52

@maskep:

A törvényeket nem tisztelni kell, hanem tiszteletben kell tartani. Hogy tisztelsz-e egy törvényt vagy nem, az magánügyed, hogy tiszteletben tartod-e, az (mivel állampolgári kötelességed) viszont közügy.

(Egyébként a tisztelet forrása nem a szeretet és a félelem, hanem az elismerés és a megbecsülés. Szóval, ez (alapvetően, ha nem is kizárólagosan) értelmi és nem érzelmi cucc. Ettől persze te még nyugodtan szerethetsz törvényeket vagy félhetsz is azoktól, de a lényeg, hogy, saját- és közérdekből, tartsd tiszteletben, azaz, tartsd be azokat.)

Bell & Sebastian 2013.02.12. 19:01:14

Sólymi monomániája volt a vizek felett lebegő alkotmány-esszencia, minek szellemében a nyakában sajtostallért viselő, őrző-védő brigád megítéli a valóságos törvényeket, amivel aztán ügyesen kicselezték a kommunista kódexet is, meg a törvényhozást is.

Ettől sokkal jobb megoldás az, ha van egy jól megírt Alaptörvény (vagy nem jól megírt), amire lehet hivatkozni (vagy nem lehet), oszt suszter nézegesse a kaptafát, alkotmánybíró meg az alkotmányt és nincs több mellé beszéd, hogy kérem, ugyan nincs benne, de ugye a szelleme...

Nem a szelleme, a paragrafus!

Megjegyzem, a jogok és kötelességek közt továbbra sincs felállítva semmiféle összefüggés. Így aztán pont ott tartunk, ahol a part szakad. Erőszakkal vesznek el, hogy tukmálják az érdemtelenekre. Friss példa a hahotázió CIA ügynökök nem rendőr általi elvezetése és a libsik kereszttüzébe került kormányzati figurák menesztése.

Impotens seggfejek, Fidesz a neved!

2013.02.12. 19:11:24

Mi lesz az elmúlt húsz év alkotmányosságával?
Kuka!

Bár elnézve a focidrukkerek akcióit nem tök mindegy ennek az országnak? Ahol húgyagyú gorillák fenyegetik az egyetemistákat ott már tök mindegy minden.

maskep 2013.02.12. 19:15:30

@mk27soundmaster: "A törvényeket nem tisztelni kell, hanem tiszteletben kell tartani."

Ezt fölhímzem a falvédőre.

maskep 2013.02.12. 19:19:27

@cutcopy: Miből kéne kijönnöm..? - A gránittal kapcsolatos logikai és képzavarokból. De ha téged nem zavar a képzavar, akkor haggyuk... A hitnek & szómágiának úgysem a logika a veleje...

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.02.12. 19:20:46

@Belpo:

Ugye, milyen jó érzés kiszolgáltatva érezni magad?! Ha beszélgetni szeretnél az érzésről, keress föl elcigányosodott vidékeken élő magyarokat; ők, mivel mélységében ismerik az érzést, értő beszélgetőpartnereid lehetnek! (A különbség köztetek "csak" annyi, hogy míg a ti hájas ülepeteket rendőrök százai védik, ők valóban magukra vannak hagyva, sőt, még az önvédelemben is meg vannak gátolva!)

2013.02.12. 19:22:06

@mk27soundmaster:

én szarok rád te fideszes állat!

maskep 2013.02.12. 19:29:02

@mk27soundmaster: A tisztelet alapvetően ösztönös viselkedés, és vagy félelem, vagy szeretet váltja ki. Mint a kutyánál is: azt a gazdit, aki jól bánik vele, azt tiszteli, és mindent megtesz neki, amíg bírja. És tiszteli azt is, aki üti-veri, és mindent meg is próbál megtenni a fájdalom elkerülése érdekében, és ameddig feltétlenül muszáj.

Az elismerés és a megbecsülés a szeretet egy formája. (Ugye, te is mennyire elismered és megbecsülöd például Gyurcsány vagy Bajnai kormányzati teljesítményét? - Jesszusom, nehogy megválaszold!!! De ez is csak azért van, mert a vitathatatlan tények mellett még szereted is őket...)

cutcopy 2013.02.12. 19:35:31

@maskep: Gondoltam, hogy szerinted én vagyok képzavarban és az ellenkezője még csak fel sem merült nálad..

Vidéki 2013.02.12. 19:38:20

bakó.bea félreviszi az éneket.
Ezt a képet festi sötét szinekkel:

”nemsokára lesz – ha még nincs – egy önellentmondásokkal teli, toldozott-foldozott alkotmányunk, és erre kell majd tiszta lappal indulva felépíteni egy alkotmánybírósági joggyakorlatot.

Ez pedig tulajdonképpen felér az intézmény lassú enyészet általi halálra ítélésével.”

1. Úgy tesz mintha 1989-ben összetákolt Alkotmányunk maga a tökély lett volna.

Az 1989-es Alkotmányt néhány jogász szülte, és a nép nem legitimálta, nagyon gyatrára sikeredett.

"Az eredeti ’89-es alkotmány nem volt működőképes, ezért az MDF-SZDSZ-paktumban jelentősen módosítani kellett rajta."

" Magyarán az eredeti alkotmányba olyan mértékű parlamenti ellensúlyokat építettek be, amely nem korlátozta, hanem egyszerűen lehetetlenné tette volna a kormányzást."

Azaz az alkotmányt létrehozó "Alapító atyák" óriásit hibáztak, ami nem dicséri bölcsességüket.

A parlamentáris kormányzást kiegészítheti a (parlament, kormány vagy államfő által kiírt) referendum vagy az állampolgári iniciatíva. A kettő összekapcsolása azonban,

ami a magyar alkotmány egyik unikuma,

ellenkezik a parlamentáris és a képviseleti kormányzás elveivel.

Nem véletlen, hogy ismeretlen Európa parlamentáris kormányzatú országaiban.” (Körösényi András: Túlterhelt demokrácia, Mozgékony patthelyzet 7-36.)"

2. Részlet egy cikkből (2011. november 12., szombat
Szerző: HVG)
________________________________________

„Nem tudom, jó-e például, ha a „láthatatlan alkotmányra” hivatkozó Alkotmánybíróság mindenbe beleszól,

miközben semmilyen politikai felelősséget nem visel.

– Azért a köztársaság régi alkotmánya is látható, írott szöveg volt.

– Igen, de a testület állandóan olyan döntéseket vindikált magának, és olyan ügyekbe szólt bele, amelyek az írott alkotmányból nem következtek.

Ilyenek voltak például a költségvetési kérdések.”

Sólyom László Alkotmánybíróként betévedt a hit birodalmába, amikor a "Láthatatlan Alkotmány" elméletét bevitte a köztudatba.

Ezt az elméletet az alkotmányjogászok nagy örömmel fogadták, mert ez illetékességük körét határtalanná tette,

úgy hogy semmiféle felelősség nem terhelte őket döntéseikért.

A "Láthatatlan Alkotmányt" még a "hozzáértő dolgozó nép okos gyülekezete" a parlament sem képes látni, csak néhány természetfeletti képességekkel megáldott felkent személy.

A költségvetést érintő kiszámíthatatlan döntéseik hatalmas lukat ütöttek a már elfogadott költségvetésen (a Bajnai, szakértői kormány alatt is) olyan eredménnyel, mint egy viharban elszabadult hajóágyú egy régi vitorlás hadihajón.

Még a "Szakértői Kormán" jogászainak színe-virága sem volt képes kihámozni a magyar nyelven írt Alkotmányból, hogy Alkotmányellenes törvényt fognak készíteni és megszavaztatni éppen akkor az MSZP támogatásával.

A "Láthatatlan Alkotmány" ködös fogalma beavatatlanok számára racionálisan megközelíthetetlen.

Itt véget érnek a természeti törvények és a logika is csődöt mond, mert mégis csak van néhány személy, aki képes látni a láthatatlant.

Ebben az összefüggésben az AB szerepe annyira misztikus, mint a Bibliai "prófétáké"

akik azzal a kiváltsággal rendelkeztek, hogy csak és kizárólag ők léphettek közvetlen kapcsolatba Istennel és csak ők voltak képesek tolmácsolni Isten parancsait.

Valami hasonló rendszer működik Iránban,

ahol az ayatollahok tanácsa van a legfőbb döntéshozó szerepében,

míg a többiek csak a bűnbak, vagy az áldozat szerepét játszhatják el.

Bell & Sebastian 2013.02.12. 19:40:37

@Belpo: Szellemi héroszok ha találkoznak, ott végül a mázsa szava dönt. Hol van az megírva, hogy minden gyökérnek kijár egy diploma, hol van az megírva, hogy ínségben cirkusz makszimuszra kell szórni a lóvét?

Bell & Sebastian 2013.02.12. 19:46:11

@Vidéki: Kösz a bőnyállal támogatást, ám hiába reméled, hogy elolvassák. Elég egy ordítás és az ajtóba vágott kisbalta, az megértik, a többinek meg diplomája van, csak a páncélban, mert nyelvvizsgája nincs hozzá.

Erre a szintre lődd be magad; hatodik cé, általános, futottak még kategória.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.02.12. 19:49:06

@maskep:

Magyar Értelmező Kéziszótár:

tisztelet fn Vki, vmi értékének, tekintélyének elismerése.

2013.02.12. 19:53:09

@Vidéki:

"Az 1989-es Alkotmányt néhány jogász szülte, és a nép nem legitimálta, nagyon gyatrára sikeredett."

miben különbözik ettől a fideszes?

@Bell & Sebastian: sztem ez az egész nem humoros néhány gorilla pest és debrec elment megfélemlíteni néhány egyetemistát.

Bell & Sebastian 2013.02.12. 20:08:19

@Belpo: Bizony az, mert mindegyik a mi farkincánkkal veri a másikat, amíg agyon nem verjük -demokratikusan- mind a kettőt.

Ha kussoltak volna, mindketten jobban járnak. De így legalább egyikből sem lesz semmi, azaz mi járunk jól.

Attól humoros, hogy fődbuták, de mindegyik a másikat tartja annak.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.02.12. 20:09:18

@Belpo:

www.tarki.hu/hu/research/elect/index.html

A '89-es Alkotmány lényegében egy pártállami-ellenzéki értelmiségi paktum terméke, a kutyát sem kérdezték meg, nemhogy a népet, hogy mit gondol róla. Míg a jelenlegi Alkotmány egy demokratikusan megválasztott országgyűlési kormányzótöbbség "műve". A link a komment elején világosan mutatja: 28%-21% arányban az újalkotmánypártiak oldalán áll a közvélemény (51% pedig nem foglal állást).

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.02.12. 20:14:50

@Bell & Sebastian:

"Attól humoros, hogy fődbuták, de mindegyik a másikat tartja annak." --- írja.

"De jó, hogy demokrácia van!"

takács bálint (törölt) 2013.02.12. 20:24:32

@mk27soundmaster:
nem lehet, hogy a kormány is "elcigányosodott" abban az értelemben, ahogyan te ezt a kifejezést használod? abban gondolkodnak, hogy hány vagon pénzt lehet majd ellopni. koponyánként mennyi jut.

Bell & Sebastian 2013.02.12. 20:26:05

Lokomotiválthungaristaőserő vs. bölcsészbuzilibsinemkeresztény

Klasszikus urbánus / őstermelő ellentét, de akár zsidó / turbómagyart, vagy költő / mecénást is mondhatnók.

Risztelik a képzetes kolbászt, ám a malacot vegye meg nekik hozzá az Urbánvektor a láthatatlan megtakarításából, hogy húzzanak már végre el a faszba! Lehetőleg máma még.

Ha ezek pénz kapnak, akkor legközelebb a falusi kutyákat kötelező lesz szolfézsre járatni, amely tanfolyam 46 ezer ficcs/eb -be fog kerülni és majd Simacsekk maga jön le Pestről a pénzért.

Ezt meg nem akarom.

legeslegujabbkor 2013.02.12. 22:26:06

@mk27soundmaster:
A közvélemény okulására a Független Jogász Fórum (Kónya Imre, Sándorfy György, Bártfay Pál) javaslatára összehívott kerekasztalon részt vevő pártok delegáltjai voltak:
FIDESZ: Kövér László, Orbán Viktor, Fodor Gábor, Hegedűs István
SZDSZ: Magyar Bálint, Tölgyessy Péter, Pető Iván, Mécs Imre
MDF: Szabad György, Sólyom László, Gergely András, Csurka István
MSZDP: Révész T. Mihály, Baranyai Tibor, Gaskó Istvánné
MP: Varga Csaba, Kónya László
FKGP: Boross Imre
BZSBT: Vígh Károly, Domonkos István, Zétényi Zsolt
FSZDL: Bruszt László, Vitézi László, Őry Csaba, Kerényi Imre
Elnézést azoktól, akiket kihagytam.
Ezek a pártok, és ezek az emberek alkották meg a 89-es alkotmányt, a választási törvényt stb. Végig azzal támadták őket, hogy csak pár hőbörgő van mögöttük, és senkit sem képviselnek, hiszen senki sem szavazott még rájuk. Érdekes az 1990-es első szabad választás eredményének ismeretében, most 2013-ban újra ezt az érvet olvasni többek szájából.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.02.12. 22:39:42

ergé, stumpfi, dobraj meg a trululuj vagy hogyhíjják a fuhhcsa kisz madáhkát majd megaszondja, hogy picit szomik, de alapvetően minden rendben, különben is, inkább a kónbandita kéne? no ugye, szóval befogott orral is a finesszre ikkksz 2014-ben, a sógyom latzi meg kiafasz

picur3ka 2013.02.12. 23:05:35

Na, a cimbol kiindulva, mindjart gondoltam, hogy a kommunistakat meg a zsidokat szentkent kell megnevezni az alkotmanyban, errol lesz szo, mennyire nem csalodtam.

Ezt az alkotmany birosag onkenyuralmi testuletet mikor vegzik ki, tessek mondani?

picur3ka 2013.02.12. 23:09:08

@Bell & Sebastian:

A rasszkartyan, kedves Bell! Es mint olyan a nemzetkozi jogban...

capacete 2013.02.12. 23:29:48

@MézesRozi: Dehogy vagyunk túl rajta!
Az alkotmány átfogó revíziója bizony beletartozik az alkotmányozás folyamatába, itt nem apró csiszolásokról van szó, hanem alapvető koncepcionális kérdések kimunkálásáról, amit nem lehetne ad hoc alapon belegyömöszölni az Alaptörvénybe.

picur3ka 2013.02.12. 23:59:48

@capacete:

Maga nagy tevedesben van, szerintem. Itt kulfoldi, magyarnak alcazott nehany fos egysegek okkupacios diktaturajarol van szo, akik felulirjak a magyar torvenyhozast.

Modszervaltas.

picur3ka 2013.02.13. 00:04:06

@picur3ka:

Ezert kellett Schittet eltavolitaniuk, belezavart a levesukbe.

capacete 2013.02.13. 00:16:34

@picur3ka: Szerintem a fideszesek is magyarok, megpróbálják ugyan okkupálni a magyar alkotmányosságot, de amíg nincs diktatúra, azt nem lehet felszámolni.
Jó példája ennek, hogy még az általuk kinevezett hithű fideszesek közül is többen kiálltak az alkotmányos jogok ellen, és leszavazták addigi kenyéradó gazdájukat.

biobender 2013.02.13. 07:56:41

Van ugye jogallam es van diktatura. A jogallamban a torvenyek allandoak, szamolni lehet veluk evekre elore is. A diktaturaban a torvenyek attol fuggoen valtoznak, hogy a vezirnek milyen volt a reggeli vizelete.

Jogallamban az alkotmany nem valtozik havonta. Ha be akarna valaki fektetni akkkor nyugodtan szamolhat azzal, hogy egy felmev mulva nem irjak bele az alkotmanyba, hogy a szabo nevu befektetok adoterheit tizszeresere noveli a magyar nep. Diktaturaban nem lehet jogbiztonsaggal szamolni - ezert ott befektetni, hitelezni, elkotelezodni folottebb kockazatos.

Ma Magyarorszag jogallam-e?

ShanghaiKid 2013.02.13. 08:09:51

@cutcopy: Orwell Állatfarmjában is csak egy-két szót festenek minding a parancsolatokhoz, mégis egészen más lesz az értelme. Hozzáírni vagy átírni, ez csak játék a szavakkal. A lényegen nem változtat, ezzel a gránittal gyurmázni lehet.

biobender 2013.02.13. 08:15:56

@Kalmár: Tenyleg? Ha egy torveny alkotmanyellenes akkor beleirjak az alkotmanyba - na ez pont a jogallam ismerve. A visszamenoleges torvenykezes szinten.

Parajpuding 2013.02.13. 08:34:24

Magyarországnak jelenleg nincs Alkotmánya, mióta a fideszbanda egy maga érdekei alapján kény-kedv szerint módosítgatható és módosítgatott kotványt csinált belőle. Minekutána tehát ez egy fideszféle papírost ér (azaz semmit), majdnem mindegy, hogy mit okádnak bele. Előbb-utóbb az egész úgy lesz eltörölve, ahogy a tákolói.

cutcopy 2013.02.13. 08:49:25

@ShanghaiKid: Jól van, vigyél magaddal még kb másfél millió embert és akkor talán igazad is lehet..

is 2013.02.13. 08:59:14

@Thasaidon: nem egészen. az AB induláskor, 1990-ben, amikor a saját játékszabályait is kvázi magának kellett lefektetni, akkor azt mondta, hogy legyen ez az a játék, hogy az alkotmányozók is normálisak, meg mi is, ők tehát nem írnak az Alkotmányba hülyeséget, cserébe mi nem pofázunk bele a tartalomba, csak koherenciát és társait nézünk.

Na ezt a játékot ezekkel a szabályokkal 2010 áprilisig játszották. Azóta a partner felrúgta ezeket a játékszabályokat, amire az AB is reagált. Ezt akarja most megtiltani neki a játékpartner. Játsszunk másik játékot, én már más, nekem jobb szabályokkal, de te a régiekkel.

Hát itt mennek el a búsba.

is 2013.02.13. 09:01:28

@Kalmár: szó nincs róla. joggal való visszaélés folyik folyamatosan, csak Magyarországon (bár van rá jogszabály), még nem élesítették ezt a paragrafust.

is 2013.02.13. 09:03:23

@capacete: "amíg nincs diktatúra"

mikortól lesz? honnan fogjuk látni? mi is lenne a diktatúra ellenőrizhető definíciója? ha mondasz egyet, akkor mondok én is egyet.

elwood 2013.02.13. 09:24:32

@Vidéki: "Az 1989-es Alkotmányt néhány jogász szülte, és a nép nem legitimálta, nagyon gyatrára sikeredett."

érdekelne, hogy a fideszes alaptörvényt hogyan legitimálta a nép

ShanghaiKid 2013.02.13. 09:33:03

@cutcopy: Hová vigyek, és miért másfél milliót? Tényleg nem értem. És akkor miért lesz igazam?

Alfőmérnök 2013.02.13. 09:50:52

@MézesRozi: Magát soha nem értik. Kutya világ ez.

Lencsés István 2013.02.13. 09:52:04

A módosítások aprók . Az alaptörvény továbbra is szilárd .

DezInf 2013.02.13. 09:53:07

@elwood:

Biztos volt róla népszavazás,csak nem tucc róla,mert kétharmaddal titkosították:)))
Aztán megkonzultálták.......a vitya a kósával....ezt is titokosították:)))

Az alaptörvény a fidesz alaptörvénye, rájuk vonatkozik,hisz önmaguknak kreálták.

Mivel meg sem próbálták konszenzussal létrehozni ( a kétharmados gőgjük miatt ez érvényes minden parlamenti döntésükre ) ezért a nem fideszhívők nem is tekintik legitimnek.

Amennyiben ezt Hornék tették volna( ha éltek volna a kétharmadukkal, ahogy ezt nem tették,mert ennél azért okosabbak voltak ) akkor mit is szólt volna hozzá az akkori ellenzék?

sjános 2013.02.13. 09:53:11

@mk27soundmaster:
"http://www.tarki.hu/hu/research/elect/index.html"

Előre leszögezném, nem vagyok jogász sőt ügyvéd sem!
De..."1000 sebből" bűzlik ez az egész!
1. Nem Alkotmány......alaptörvény!
2. Egy Alkotmánynak v. alaptörvénynek nem egy éppen hatalmon lévő gittegylet érdekeit védő összevissza karistolt törvényhalmaznak kéne lennie!
3. Teljes vagy közel teljes társadalmi konszenzus az elfogadására! (népszavazás vagy 4/5ös parlamenti szavazás...stb.)
4. Általában, az Alkotmány, alapvetéseket tartalmaz, elveket, értékeket, amire aztán ráépülnek a mindenkire! érvényes törvények! Amiknek összhangban kell lenniük az Alkotmányban megfogalmazott, elvekkel, értékekkel! (lásd USA alkotmánya...nem hinném, hogy benne lenne a bírák nyugdíjazása, vagy a hallgatói szerződés, stb.)
5. Közröhej hogy kb reggel a "wc-én ülve" születnek módosítók, amit 10kor aztán be is nyújtanak vitára!
6. Így születnek a törvényeink is kb mostanában.....attól függően, hogy éppen ki kit hív fel, zsarol meg, fizet le.....bármelyik beilleszthető! Csak pont azt nem kérdezik meg, akiről szól! Nehogy már véleménye legyen....pfff...

Sorolhatnánk hosszasan, a visszamenő szabályozástól kezdve, az agyament 5letekig...sajnos...és pont ezért nincs jog biztonság Magyarországon! Az eredményt látjuk az élet minden területén! Káosz, erőfitogtatás, másra mutogatás, herdálás...és amikor már a fülünkön is kifolyik a szar, a gazdaság recesszióban, a közigazgatás romokban....akkor jönnek pátoszos szavak....haza...erkölcs....áldozat...jövő...5 év múlva...15 év múlva....majd...majd....majd...
A Tárki kutatását meg hadd ne minősítsem..:) Ezzel az erővel csinálhatta volna maga a Kancellária az ott dolgozók között!
Gondolom, (remélem) láttál már kutatás, bármilyet....azt hozok ki belőle amit akarok! Csak ügyesen kell lekérdezni! (kérdezz erről meg bármilyen marketingest)

DezInf 2013.02.13. 09:54:35

@Lencsés István:

Na ,ja,mint lencséspistike a hóviharban:)))))

elwood 2013.02.13. 10:00:35

@DezInf: eleve ipad-en készült, inkább egy alkalmazást kellett volna csinálni belőle ami naponta leszedi a frissítéseket.

I_Isti 2013.02.13. 10:10:36

@mk27soundmaster: Még akkor is, ha az "új" alkotmány 60%-ban megegyezik a "régi" alkotmánnyal?

@elwood: Tulajdonképpen olyan app-ot kellett volna csinálni, ami a fővezér minden megnyilatkozását automatikusan átvezeti az éppen aktuális alaptörvénybe, nehogy már véletlenül ütközés legyen az alkotmányosság és a a kedves vezető kapcsolatában...

csak egy néző 2013.02.13. 10:21:21

Magyarország gránitszilárdságú Alaptörvénye egy gránit tömbön elhelyezett iPad.

cutcopy 2013.02.13. 10:38:35

@ShanghaiKid: Igazad van, akkor sem lesz igazad, hagyjad..

Vidéki 2013.02.13. 10:42:18

@DezInf:

Ez is része a dezinformációnak:

"Amennyiben ezt Hornék tették volna (az Alkotmány módosítását) ( ha éltek volna a kétharmadukkal, ahogy ezt nem tették,mert ennél azért okosabbak voltak ) "

Tették, ugyanis a valóság ez!

De hát egy dezinformátornak nem kell, sőt nem szabad a tényekre emlékezni.

"az ugyancsak kétharmados többséggel rendelkező Horn-kormány idején – 1994 és 1998 között – nyolc alkotmánymódosítást fogadott el az Országgyűlés,"

(Lencsés Károly| Népszabadság| 2010. július 14. )

Hazudni nem "kell", de egy dezinformátornak hazudni "muszáj"

Lencsés István 2013.02.13. 10:42:33

@DezInf: Én nem vagyok " .... lencséspistike .... " Ja és nálunk hóvihar sincs . Az egész mondatod tehát hibás . :) ;)

ShanghaiKid 2013.02.13. 10:49:40

@cutcopy: OK, nem lesz igazam, fordult mar elö velem ilyen, nem baj. Viszont a másfélmilliót magyarázd már meg, hogy hova vigyem és miért. Nem ironizálok, meg ilyesmi, tényleg nem értem.

buday008 2013.02.13. 10:50:11

Mi lenne?? Vissza lesz állítva ..- válasz a címre

buday008 2013.02.13. 10:51:05

@cutcopy: Vagy 50 ezret a parlamentbe...

Vidéki 2013.02.13. 10:53:47

@Bell & Sebastian:

Írod: "Hol van az megírva, hogy minden gyökérnek kijár egy diploma, hol van az megírva, hogy ínségben cirkusz makszimuszra kell szórni a lóvét?"

Az erőforrások sehol sem korlátlanok.

Máshol is előfordult a limitálás problémája és annak folyományaként a diáktüntetések.

Az Info rádió is foglalkozott a problémával.

Szóba került, hogy a hozzánk képest nagy és gazdaságilag erős Nagy Britanniában is szembe kellett nézni az ottani kormánynak, hogy az erőforrások ott sem végtelen nagyok, ezért bevezette az egyetemeken a tandíjat, amit 9000 fontban, mintegy 3 millió forintban maximált.

Hatalmas diáktüntetések robbantak ki, amelyekhez anarchista provokátorok is csatlakoztak, akik törtek zúztak mindent, amihez hozzáfértek.

A kormány azonban felelős kormányként viselkedett és nem adta be a derekát a provokátoroknak.

Általánossá vált az egyetemek 9000 fontos tandíja. A továbbtanulást diákhitel segíti évi 3 %-os kamattal.

elwood 2013.02.13. 10:58:07

@Vidéki: csóró briteknek nem jutott egy Mc'orban aki egy népszavazással leállította volna ezt a népnyomorítást

buday008 2013.02.13. 11:03:28

@Vidéki: Most ez így jól hangzik,de: kimondta hogy nekünk a szintén vergődő Britanniát kell másolni? Oké vezessünk be tandíjat megértem.Ez a legegyszerűbbb. Csak hogy ez itt nem ilyen egyszerű: nulla munkalehetőség mellett, havi 47 ezerből élőknél. Ja hogy van diákhitel aha, értem. Csak épp a jelenlegi kilátások szerint 3-4 év múlva se lesz munkahely.

Az a probléma, hogy nálunk előbb vonnak el ész nélkül, minthogy értelmes koncepció alapján haladnának. Hm de mindok mást. Dél-korea , hm iszonyat pénzeket tett a minőségi oktatásába-látjuk hol tart. Kína. , Szingapúr stb. Mi lenne ha őket is követnénk kicsit: Kezdjünk el pénzt tenni az oktatásba, hívjunk ide fizetős külföldi diákokat nagyobb tömegbe. Itt meg karcsúsítsunk a magyar diákok létszámán, de ne úgy hogy agyatlan módon fél évre való pénzt adunk az intézményeknek, a hallgatók számát meg felezzük. Cégeket ah nem tették volna tönkre, őket is be lehetne vonni kedvezményekkel az oktatásba, meg a gyűlölt multikat.

buday008 2013.02.13. 11:05:44

Ja csak nem politikai államtitkárokra meg Hoffmannokra kellene csak bízni az oktatást. Pénzügyekhez pénzügyi szakemberek kellenek nem lózungokkal dobálodzó begyepesedett pártkatonák..

DezInf 2013.02.13. 11:06:16

@Vidéki:

Már megint hazudsz alulművelt fideszdroid:)

Olvasgass kicsit,aztán rájössz,hogy 4/5-del hozták meg a módosításokat,az ellenzékkel együtt.

Apró kis különbség,tudom ez téged nem érdekel,mert nem passzol a személyiségedhez:)

Hazudni csak szépen............. sánta kutya=vidéki

cutcopy 2013.02.13. 11:07:12

@ShanghaiKid: Ha jól látom nemteccikes vagy, mit magyarázzak még..?

DezInf 2013.02.13. 11:08:10

@Lencsés István:

Jóvanna,akkora a familliád,hogy követhetetlenné váltatok. Tegnap az apád panackodott rád:)))
Valami hóhányás ügyben.. :D

ShanghaiKid 2013.02.13. 11:30:30

@cutcopy: nemteccikes vagyok, mármint nem tetszik a rendszer, látod, ezt jól látod. Amit szeretnék hogy elmagyarázz az az, hogy milyen másfél milliót vigyek, hova és miért? Nem rugóznék ezen, de te javasoltad, én pedig TÉNYLEG nem értem. Na jó, ígérem utoljára kérdezem. Ha most sem a kérdésre válaszolsz, kénytelen leszek feltételezni, hogy csak össze-vissza beszélsz a levegöbe, magad sem tudod, hogy mit.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2013.02.13. 11:31:22

Semmi sem lesz az alkotmányossággal. Már alaptörvényesség sincs. Minden héten újra hack-elik a fijjug...

biobender 2013.02.13. 11:42:21

Talan van egy kis osszefugges a jogallamisag csodje es a recesszio kozott? Vagy ezt nem illik emleget i?

Thasaidon · http://zothique.blog.hu 2013.02.13. 11:47:53

@is: Ebben igazad van, könnyen lehet, hogy berezeltek az "alkotmányellenes alkotmánymódosítás" AB általi honosításának lehetőségétől.

Lencsés István 2013.02.13. 11:52:08

@DezInf: Vannak bajok nálad te anonim geci .... Itt IS utoljára írok ha alapdolgokat nem tanulsz meg . ( Lásd . : Jól van na , Család és nem família , Panaszkodás . ) Csak én kommentelek a Lencsés családból , tehát erről IS ennyit . :) ;)

Kalmár 2013.02.13. 11:56:53

@biobender: Biztosan van! Okos vagy.

Recesszió: USA, Görög, Olasz, Spanyol, Magyar stb
Konjunktúra: Kína, Brazilia, India,

Jól látjuk, hogy a jogállamok szárnyalnak....

I_Isti 2013.02.13. 12:00:07

@Kalmár: Én szeretnék annyira recesszióban lenni, mint az USA...

biobender 2013.02.13. 12:18:14

@Kalmár: talan nezz egy kicsit kozelebb korul: Lengyelorszag, Slovakia, Csehorszag, Nemetorszoag, Ausztria....

Aztk a jobbos baromsagot, hogy a diktaturaknak megy jol ideje lenne abbahagyni. Legalabbis egy europai polgari part hiveinek.

_most_ 2013.02.13. 12:23:45

@Kalmár: jaj, ez fájt. Csak a felsoroltak közül melyik országban élnél a legszívesebben, gondolom Kínában :D

DezInf 2013.02.13. 12:27:32

@Lencsés István:

Igaza van apádnak,egy nagy hóhányó vagy,aki b@cik a ház elől ellapátolni a havat. A modorod is hagy némi kivetnivalót te agyatlan b@rom. Nem nevezlek olyan izének,mert attól még szaporodnál nyelvtannáci.
A familliád is utál,már kezdem érteni miért:))))

Oszt minek irogacc nagybötükkel,csak nem félsz fidesznyik?

DezInf 2013.02.13. 12:30:06

@Kalmár:

Esetleg megnéznéd milyen átlagos életszinvonal mellett van ez a konjunktúra/recesszió?
Csak azért,hogy tisztábban láthassuk érvelésed igazságát:))))

DezInf 2013.02.13. 12:31:08

@DezInf:

Látom még keresed a választ:)
Nehéz......

DezInf 2013.02.13. 12:31:59

@Vidéki:

Látom még keresed a választ:)
Nehéz......

Pszt! 2013.02.13. 12:50:41

Népszavazást az alkotmányról!

Önnek megyünk (törölt) 2013.02.13. 13:02:19

@is: Hol lehet olvasni ezeket a szabályokat?

Avenar 2013.02.13. 13:41:31

@Kalmár:
Nagyon jó példák.

Az recesszióban lévő országokat megfertőzte a liberális keresztény eszme.

Kínában és Indiában magasabb rendű vallási tanokat követnek, míg Brazíliában a focistadionok nagy száma az oka a gazdasági fellendülésnek.

Szerencsére a foci nálunk is egyre nagyobb támogatást kap, már csak a tömegeket kéne valami konzervatívabb és jobb vallásra nevelni. A keresztények szolidaritása a szegényekkel (pl. hajléktalanok) gyomorforgató.

cutcopy 2013.02.13. 14:40:03

@ShanghaiKid: Plusz másfél millió embert szavazni, de látod ez a baj minden nemtetszikessel, hogy marhájul nincs képben..

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.02.13. 15:10:46

@Pszt!:

"Népszavazást az alkotmányról!" --- írod.

Minek? "Hány lélegeztetőgépet lehetne venni" egy népszavazás árából?! Ingyen megmondom neked egy, a témában kiírt népszavazás eredményét: a szavazópolgárok kevesebb, mint fele jelenne meg a szavazáson és a zújalkotmánytámogatók volnának többségben.

Alfőmérnök 2013.02.13. 15:38:37

@bbjnick: Biztos ezen a nicken akartál bejelentkezni?
ü
Alfőmérnök

DezInf 2013.02.13. 15:50:21

@bbjnick:

Ha te mondod,akkor biztosan úgy van :D
Te vagy a néphangulat lakmuszpapirosa:)))))))

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.02.13. 16:03:45

@DezInf:

Nehéz volna nem látni, hogy valami ilyesféle eredményt produkálna egy újalkotmámányos népszavazás (a szavazópolgárok kevesebb, mint fele jelenne meg a szavazáson és a zújalkotmánytámogatók volnának többségben).

De, tudod, mit! Tartsunk népszavazást a zújalkotmányról! De előbb tartsunk arról, hogy tartsunk-e népszavazást a zújalkotmányról! Előtte pedig arról, hogy tartsunk-e népszavazást arról, hogy tartsunk-e népszavazást arról, hogy tartsunk-e népszavazást a zújalkotmányról...

DezInf 2013.02.13. 17:02:08

@mk27soundmaster:

Játék szavakkal:)
Tudod mi a különbség az Alkotmány és az alaptörvény között?
Az alkotmányt és minden módosítását konszenzussal hozták létre.
Az alaptörvényt a fidesz kreálta,ja meg a kdnp,a csengettyű a fidesz bohócsapkáján.

Apró kis különbség:)))))

picur3ka 2013.02.13. 18:03:14

@capacete:

Mit mond?

-------@DezInf:

Semmi. Alkotmany: alaptorveny.

A mai magyyar alkotmanyt nagyobb konszenzussal alkotttak meg, mint szinte barkiet az ismert 'demokrata' vilagban.

4/5, mint allitolag, sajat maga irja, fentebb.

Tul sokat szemelyeskedik is, durvan.

DezInf 2013.02.13. 18:32:04

@picur3ka:

Én személyeskedek,maga meg nem tud szöveget értelmezni.

Az Alkotmányt elfogadták, majd a későbbiekben módosították konszenzussal többször is. Amikor a Horn kormánynak megvolt a kétharmada az Alkotmány módosításához,akkor Hornék a módosítást 4/5-ödre emelték a kormányzásuk alatt. Ergo, ők is csak konszenzussal tudtak Alkotmányt módosítani,noha megvolt az Alkotmány szerinti kétharmaduk. ( nem éltek a lehetőségükkel)

Az alaptörvényt a fidesz kormány kétharmaddal alkotta meg önmagának.
Konszenzusról szó sem volt. Talán ezért kell olyan sokszor módosítani. (élt a kétharmados erőfölényével)

Szerény véleményem szerint az Alkotmány és az alaptörvény köszönő viszonyban sincs egymással.
Az egyik konszenzusos,a másik csak a fidesz véleményét tükrözi.

Remélem segítettem,hogy a reagálásához támpontot adjak.

Igaz,lehet,hogy rossz nicken jelentkezett be,ez vezet félre.
Megtehetek ilyen megjegyzést,hiszen én személyeskedek :)

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.02.13. 18:32:57

@DezInf:

"Az alkotmányt és minden módosítását konszenzussal hozták létre." --- írod.

:-)

Nezsibbasszámán! Egy párt- és "civilszervezeti" delegáltak által megfogalmazott és elfogadott alkotmány mióta legitimebb(?!), mint egy választásokon demokratikusan megválasztott országgyűlési többség által megfogalmazott és elfogadott?

DezInf 2013.02.13. 18:43:04

@mk27soundmaster:

Valamit nagyon félreértesz :)

Én az Alkotmányról írok,amit a fidesz lecserélt az alaptörvényre.

Jelen pillanatban az alaptörvény a hatályos.

A jövőben kialakítandó új Alkotmány/alaptörvény parlamenti elfogadása után elvárható lenne,hogy azt népszavazás erősítse meg.

DezInf 2013.02.13. 19:06:10

@mk27soundmaster:

Neked mindenről a Bárándy féle tervezet jut az eszedbe?

Neked is legyen szép napod Trollok Trollja:)

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.02.13. 19:13:41

@DezInf:

Ha kérdezel, akkor is hazudsz?:-D Ezt nevezem teljesítménynek! Látod, a magadfajták miatt nyerte így "túl" magát a fityesz, s sanszos, hogy ez még egy jóideig így is marad.

DezInf 2013.02.13. 19:29:34

@mk27soundmaster:

Álmodozz csak kicsihuszár:)))
Hátha ...talán...esetleg.... :)

....persze inkább csak a nátha:D

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.02.13. 19:46:15

@DezInf:

No, ennek a handabandának, már rettegésszaga is van! Bűzlesz, @DezInf:!

picur3ka 2013.02.13. 20:18:28

@DezInf:

"Én személyeskedek,maga meg nem tud szöveget értelmezni."

Maga szemelyeskedik es nem irta oda, mirol beszel.

"Amikor a Horn kormánynak megvolt a kétharmada az Alkotmány módosításához,akkor Hornék a módosítást 4/5-ödre emelték a kormányzásuk alatt."

Be ne csinaljak a 'demokrata' kommunistaktol! Nem, az utanuk jovo modositasokat korlatoztak 4/5-re.

"Ergo, ők is csak konszenzussal tudtak Alkotmányt módosítani,noha megvolt az Alkotmány szerinti kétharmaduk. ( nem éltek a lehetőségükkel)"

Nem volt lehetoseguk, ok egy koalicios kormany voltak.

"Az alaptörvényt a fidesz kormány kétharmaddal alkotta meg önmagának.
Konszenzusról szó sem volt. "

A Fidesz megkapta ra a mandatumot. Mindenki massal ellentetben, aki mind alkotmanyt akart irni.

"Talán ezért kell olyan sokszor módosítani. (élt a kétharmados erőfölényével)"

Nem. Azert kell modositani, amiert a transzlucios torvenyt: nincs allami szuverenitaas es demokracia.

"Szerény véleményem szerint az Alkotmány és az alaptörvény köszönő viszonyban sincs egymással.
Az egyik konszenzusos,a másik csak a fidesz véleményét tükrözi."

Ez nem a maga velemenyen mulik, ez jogi definicio. Irott alkotmany: alaptorveny.

"Remélem segítettem,hogy a reagálásához támpontot adjak.

Igaz,lehet,hogy rossz nicken jelentkezett be,ez vezet félre.
Megtehetek ilyen megjegyzést,hiszen én személyeskedek :) "

Tehet barmilyen megjegyzeseket, csak ertekeli a sajat velemenyet, koszonom.

Tovabba:

"A Fidesz frakcióvezetőjének javaslatát több alkotmányjogász is elsietettnek tartja. "

Nem konzultaltak veluk, nyilvan.

"Elfogadása esetén kikerülne a testület hatásköréből például az egyik legfontosabb jogszabály, a költségvetési törvény, és ez teret engedne a trükközéseknek."

Na, most ne rohogjuk hulyere magunkat, az o hataskorukbol fontos jogszabaly ki nem kerulhet; es miert is? Most lesz tere a trukkozeseknek, eddig nem vot, alig, soha, ez kit nez hulyenek?

"ha a költségvetésből úgynevezett salátatörvényt csinálnának, amelynek lényege, hogy olyan elemek is szerepelnek benne, amelyek nem tartoznak a törvény tárgyához. Lövétei szerint "ennek a következménye az lenne, hogy megszűnik az alkotmányosság".

Miota van itt alkotmanyossag, kedves Lovetei professzor, ahol lelovik a gyalogosokat az utcan a kormany emberei es a kormany egy maffia?

"Ugyanez a helyzet állna elő a nemzetközi szerződések esetében is, amelyekről a jelenleg is hatályos rendelkezések értelmében szintén nem lehet népszavazást kiírni. "Ha valamelyik kormány például egy harmadik világbeli alibi-országgal köt valamilyen szerződést, és abba belefoglal egy alkotmányellenes rendelkezést, akkor azt nem lehet majd megtámadni" - nyilatkozta Jakab András alkotmányjogász a Kossuth rádió 180 perc című műsorának."

Egy olyan harmadik vilagbeli alibi-orszaggal peldaul, mint Mo, aki hamisitja a koltsegveteset Brusszelnek es a legnagyobb korrupciot regisztralja Europaban.

DezInf 2013.02.13. 20:23:50

@picur3ka:

""Ergo, ők is csak konszenzussal tudtak Alkotmányt módosítani,noha megvolt az Alkotmány szerinti kétharmaduk. ( nem éltek a lehetőségükkel)"

Nem volt lehetoseguk, ok egy koalicios kormany voltak."

Ennek azért fusson neki mégeccer:)
Szóval lett volna rá lehetőségük, de megpróbáltak demokratikus keretek között maradni.
Ennyi,és ez ami nem jellemző a fideszre.
(fidesz-kdnp kólalíciós kormány,csak a tény kedvéért)

Továbbra is gondjai vannak a szöveggel,másrészt kivel vitázik,mert a felétől kezdve már nem velem:)

DezInf 2013.02.13. 20:26:54

@mk27soundmaster:

Mitől csináltál magad alá ? :D:D

picur3ka 2013.02.13. 21:30:14

@DezInf:

Szoval nem tud erdemben valaszolni. Nem mintha meg lennek lepodve.

Egy vicc, hogy elkezd vitatkozni.
süti beállítások módosítása