Fekete gyémánt csiszolás alatt – Gary Clark Jr.
2013. február 02. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Fekete gyémánt csiszolás alatt – Gary Clark Jr.

gary_clark.jpg

A blues útja végtelen, mint a Nyugatnak tartó országút; a blues családfája ágas-bogas és lassan hömpölyög, mint a Mississippi útja az óceán felé. Nagyot kell alakítania annak, aki ki akar emelkedni ebből a parancsoló áradatból: egyrészt hűnek maradni a legkonzervatívabb popműfaj, a blues gyökereihez; másrészt egyéni ízeket, újszerű megoldásokat hozzáadni a nagy egészhez. Jó úton jár efelé Gary Clark Jr., a blues új, csiszolás alatt lévő fekete gyémántja.

A '84-es születésű Gary Clark Jr. a mindennél tágasabb texasi égbolt alatt, Austinban nőtt fel. Gyerekkorától kezdve a zenének élt, és fiatal kora ellenére ma már a legnagyobbakkal játszhat együtt: a Fehér Házban B.B. Kinggel és Buddy Guy-jal, a Rolling Stones 50. évfordulós koncertjén Jaggerékkel, de Eric Clapton és Jeff Beck mellett is gitározhatott már a texasi zenész. Gary Clark Jr. a Texas blues új csillaga, aki a tradicionalista szubkultúrából ki-kilépve a társműfajokat is beemeli a repertoárjába. A szélesebb merítés igényét mutatja a 2012 végén megjelent Blak and Blu albuma, ami az énekes-gitáros első mainstream kiadónál megjelent nagylemeze a 2004 óta kiadott underground lemezei után.

A lemez bluest, a blues gyökerű rockot, hard rockot, klasszikus soult és funkot elegyítő hangzásában nincs sok eredetiség, de hát nem ez is a lényeg: az a kérdés, hogy tudja-e csipőből és csuklóból hozni a kötelező kűröket, s ugyanolyan természetességgel hozzáadni a sajátos garyclarkságot. A lemezt nyitó, slágernek választott Ain't Messin' Round mindezt teljesíti, tízpontosan. Tökéletes, kortalan sláger húzós ritmussal, fülbemászó és kőegyszerű refrénnel, és a végén – döbbenet a kétezertízes években – ízes gitárszólóval. A szám és a lemez első két sora („I don't believe in competition / Ain't nobody else like me around”) egyrészt egy szokásos kiafaszagyerek-kiállás, másrészt viszont egy csavarral tökéletes leírása Gary Clark Jr. helyzetének és lehetséges pályájának. A pop 2013-ban nem erről a műfajról, nem erről az attitűdről, pláne nem az elnyújtott gitárszólókról és a blues hangulatáról szól. Gary Clark Jr. divatjamúlt – és éppen ezért időtálló.

A lemez gerincét masszívabb, karcosabb, érettebb, súlyosabb darabok adják, mint a When My Train Pulls In; a Bright Lights; a boogie-s Travis County; a riffelő Glitter Ain't Gold; a Beatles-féle Come Togethert és a stoner rock beszippantó súlyosságát ötvöző Numb; vagy Hendrix Third Stone From The Stone-jának epikus feldolgozása. Az igazán erős dalok közé néhol az r'n'b ezredforduló körüli hangzását idéző, súlytalan és céltalan vernyogások kerültek, talán a szélesebb célközönség elérése érdekében. A sokszínű lemezt aztán egy igazi, szikár, tradicionalista gyökér-blues, a Next Door Neighbor Blues zárja, amiért minden üresjáratot meg lehet bocsátani a fiatal gitáros-énekesnek.

Gary Clark Jr-nak tényleg nem kell hinnie a versenyben, hiszen valóban nincs senki körülötte, akivel lejátszhatná azt. Legfeljebb csak saját magával versenyezhet, hogy mélységben, tudásban és alázatban fel tudjon nőni a nagy öregekhez, akik máris beengedték őt a köreikbe. Zsákutcák persze lehetnek: ha a popipar mégiscsak bedarálja őt, és legközelebb autotune-os r'n'b-vel bünteti a 16 évnél idősebb hallgatóságot; vagy ha kissé kiöregedve olyan nehezen tolerálható fazonná válna, mint Lenny Kravitz. Gary Clark Jr. 28 éves, tehát az egyik nyilvánvaló mesterét, Hendrixet is elragadó mágikus 27-et túlélte – így remélhető, hogy majd 72 évesen is tolni fogja a bluest. Addigra hozzá is öregszik.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr805052837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.02.02. 11:35:00

1. kép

Budapest előtt. A várkapu hídja leeresztve. Előtte magyarok, katonák, keresztények, a rendszerváltók hívei és Hunyadi Mátyás szelleme. Viharos alkonyat.

KAR
Nem leszünk mi hű kutyái
Orbán Győző fajzatának!
Farkasokkal kél birokra,
vakmerőn, ki minket támad!
Nem remélünk, nem henyélünk:
férfi módra szembenézünk!
Nem, nem adjuk át a várat!
Száll a holló rendületlen,
zászlainkról égre lebben:
nem lehet az soha már rab!
Mivégre annyi hősi harc,
sok jó magyarnak holta mér'?
ha mindig újra szolgaság,
meg rút alázkodás a bér?!

Bell & Sebastian 2013.02.02. 12:37:26

Meglehetősen hiszek a többdimenziós térben, alternatív világokban és párhuzamos beszélgetésekben.

pwpw 2013.02.02. 13:47:37

ha nem látom a címet, nevet, azt hittem volna néhány évvel ezelőtti Black Keys. ők meg túlléptek a blues-rock dolgon, aztán most milyen sikeresek

Csabi. 2013.02.02. 14:02:21

tényleg zsírosan nyomja az arc.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.02.02. 17:20:11

ez valami új konzerv dolog? ez az infernális niggerzörej kedvelés?

2013.02.02. 23:24:56

szkuzi, welcometotijuana, dehát ez az arc úgy köpnéé le az uccsó fidesz szavazót is akkó most mé kell ide tenni, amúgy is angolul nyomja gitárt gec a maris csávóü...
baz, tényleg nem értelek ergé, minden száma orbán elleni induló

Bell & Sebastian 2013.02.02. 23:33:36

Ne legyen telhetetlen Hozémánuel, ezen kívül csak Budapestises Klezmer és Mágazoli van meg jogtisztán.

bömböcz 2013.02.03. 00:10:29

cudálatiasz muzikaszó, káppányhángon!

marko11 2013.02.04. 14:37:59

Little G. Weevil, azaz a 36 éves magyar Szűcs Gábor nyerte a Memphisben megrendezett 29. Nemzetközi Blues Fesztivál szóló/duó kategóriáját.
www.youtube.com/watch?v=DnleWSbqn4Y
www.youtube.com/watch?v=hoEVINBJJOk

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.02.09. 12:18:40

meghallgattam az albumot, mert nagyon tetszett a Bright Lights c. szám, de az album 3/4-e hallgathatatlan b*ziskodás, ripacskodás, tehetségtelenség.
persze attóll még a Bright Lights egy nagyon jó szám

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.02.09. 22:06:02

de milyen ember ír olyan szöveget hogy
"But I wake up around 10 in the morning
Feeling crazy, feeling horny"

ezek a négerek tényleg állatok.
süti beállítások módosítása