Útmutató igazgatóknak – Ilyen ország pedig nincs CCCLXV.
2013. január 24. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Útmutató igazgatóknak – Ilyen ország pedig nincs CCCLXV.

iskola_utmutato.jpg

Tisztelt Igazgató Kolléga! Az alábbi táblázatban összefoglaltuk azon leggyakoribb eseteket, amelyek mindennapi szakmai munkája során a munkaszervezési feladatának gyakorlásával összefüggésben megjelenhetnek. Kérjük, hogy az egyes ügytípusnak megfelelően szíveskedjék eljárni, egyeztetni, jelenteni a megjelölt szervek felé.

gyakorlati_utmutato-page-001_1.jpg

gyakorlati_utmutato-page-002_1.jpggyakorlati_utmutato-page-003_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr675041273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pizsamás Forradalmár 2013.01.24. 18:08:09

Jogászoktól várni a bürokrácia leépítését?

2013.01.24. 18:33:38

höhö, orbánisztán

antho 2013.01.24. 18:47:56

Sorvezető az igazgatók részére, milyen esetekben kihez kell fordulni. Nem értem mi ezzel a probléma?

Steve the Great 2013.01.24. 19:42:55

@antho: Például van olyan úgy, ahol két, sőt három X is van. Na ehhez találjanak ki eljárásrendet!

Viktus 2013.01.24. 19:43:08

@antho:

Szó volt v.mi egyszerűbb-olcsóbb államról. Szerinted ez az?

Nemzeti forrasztékón 2013.01.24. 19:45:26

@antho: végül is csak az nincs meghatározva hogy mikor elég csak jelenteni (és a diri dönthet saját hatáskörben) és mikor kell egyeztetni a tanfelügyelővel.
Ugyanis a táblázat fejlécén olvasható" (...) jelentési, egyeztetési kötelezettsége" kitételben nem egyértelmű hogy a vessző ÉS avagy VAGY kapcsolatot takar...

antho 2013.01.24. 20:03:19

Gyerekek!

Olvassátok már végig a listát! Ez egy protokoll, hogy milyen problémák esetén kihez kell fordulni.
Ezek nagy része nem minden nap előforduló problémák kezelése. Három helyre pl. akkor kell csak fordulni, ha intézményre kiterjedő vészhelyzet miatt kell szünetet elrendelni. Ilyen pl. 10 évente van egyszer.
A KIK-es fenntartású intézmények esetében a legtöbb esetben egy helyre kell fordulni. A félreértések elkerülése véget közlöm ezeket az infókat eddig is kellett közölni a fenntartóval (legtöbb esetben ez az önkormányzat volt). Ugyanis az iskolák eddig sem voltak önállóan gazdálkodó intézmények.
Tényleg nem értem mi a gond? Mielőtt elkezdtek hőzöngeni érdemes elmenni egy iskolába és tájékozódni.

Steve the Great 2013.01.24. 20:15:01

@antho: Pl. leltár (ez azért nem csak szökőévente előkerülő téma) - önkormányzati fenntartású iskola esetén meg van jelölve a KIK és az önkormányzat is. Ez alapján eldönthető, hogy hova mivel kell fordulni és mi van, ha ne adj' Isten eltérő infót kapnak?

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.01.24. 20:47:50

Tok korrekt. Ilyenen sz lepodik meg aki meg nem latott munkahelyet plane korszerut. Minden teruleten ilyen protokollok vannak. Pl. Barmely iso.

Sebastian Knight 2013.01.24. 20:57:00

@jose maria padilla:

Az ilyen protokolloktól csak az ergé-féle anarchisták kapnak világfájdalmat.

antho 2013.01.24. 21:02:25

@Steve the Great: Na jó, kezdjük az elejéről. Az iskolák döntő többségének működtetői az önkormányzatok voltak. Az általános iskolák és a középiskolák nagy része a helyi önkormányzat, a szakiskolák esetében a megyei/fővárosi önkormányzat volt a tulajdonos és a működtető. Sem az általános, sem a közép, sem a szakközépiskolák működésére nem kapott az önkormányzat elegendő normatívát. Ezért az önkormányzat a bevételekből kellett kipótolja a hiányzó részt. A parlament a közoktatás átalakításával az eddig önkormányzat által fenntartott iskolákat állami tulajdonba vette. (Jelzem a 3/4-edét az iskola finanszírozásának eddig is az állam fizette. Azaz az önkormányzatok az 1/4 pénzért az állam himbilimbijét verték a csalánosba). Az állam most azt mondta: "Gyerekek! Az iskoláknak én leszek a fenntartója, de aki meg akarja tartani az iskoláját tartsa meg legyen a működtetője, akinek ez nagy nyűg (mert sok saját pénzt kell belefeccolni), az adja át."
Na most elérkeztünk a listához. Amelyik önkormányzat nem adta át az iskoláját ott a fenntartónak (KIK) és a működtetőnek (önk.) is jelezni kell az ügyeket. Amelyiknek a KIK a működtetője is ott csak a KIK-nek.
Szerintem ebben semmi különleges nincs. Olyan ez mikor kiveszek egy albérletet és a gázszámlát befizetem a Főgáznak, a befizetett csekket pedig eljuttatom a tulajnak.

De mondok egy más példát. Egy multinál dolgozó ismerősöm mesélte, hogy amikor egy új tintapatront kellett beszerezni a nyomtatójukhoz, akkor az igényt el kellett küldeniük a németországi beszerzési központba, ott jóváhagyták, majd átküldték a jóváhagyott igényt a haverom szobája melletti szerelőkhöz, akik átjöttek és beszerelték az új nyomtatópatront.

Egyébként a leltár évente egyszer készül. A leltárt az iskola készíti, azt aláírja az igazgató és elküldi a fenntartónak és a működtetőnek. (Ha e kettő ugyanaz, akkor csak egy helyre.) Ha a két külön helyre más adatokat küld, akkor az okirat-hamisítás.

Nemzeti forrasztékón 2013.01.24. 21:11:35

@antho: akkor kezdjük a legelején, Te hogyan értelmezed a fejlécet?

Jelentési ÉS egyeztetési kötelezettség van példának okáért a "tanulmányi versenyek ügyei" kapcsán?

Vagy akkor mindenki szemezgethet hogy akkor az adott tevékenység esetén most csak jelentenie kell, vagy egyeztetni is?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.01.24. 21:21:25

mit fognak ehhez a poszthoz szólni a fidelitasos beosztottak? rontod a közmorált ergé

2013.01.24. 21:24:38

@antho:
hülyeség, az iskolaigazgató azért van, hogy ezeket a dolgokat 80%ban ő oldja meg. most a beszerzésnél ott van 3X, az általad említett multinál ott van 1, oda küldöd, azt szevasz.(Amúgy nehogy már multival gyere a közoktatásnál) Egyébként minek igazgató innen kezdve? elég egy telefonos, aztán hívja minden szarérhúgyér az illetékest, azt oldják meg. na, ez aztán biztos hatékony.
pl, kér krétát tantónéni, szól a dirinek, diri szól 3xből valakinek, 3x valakije meg leadja office depotnak, office depot kérdi milyen színes vagy milyen, na ugyanez a kőr újra, aztán odajut a kréta. Miért nem rendelheti meg a suli a dolgokat? Ha meg mondjuk 3 kamion krétát kér 3x áron, akkor oda lehet ugatni, le lehet váltani stb. De eddig úgy tudtam, iskolaigazgató akárki nem lehet. Tévedtem. A kormány szerint hülyék, nem képesek ellátni alapdolgokat.

antho 2013.01.24. 21:26:57

@Nemzeti forrasztékón:
Kezdjük.
Hidd már el, az iskolák eddig sem önállóan gazdálkodtak. A kréta megrendelésére is az önkormányzat engedélyére volt szükség.
Az, hogy jelentési vagy egyeztetési kötelezettség van azt az ügytípus dönti el, amit az igazgatók eddig is tudtak, mert eddig is ezt kellett tenniük.
De akkor kezdjük el az elejéről
1. Műszaki problémák
Pl. csőtörés van. Ki kell hívni a szerelőt. Az iskolának nincs indián kasszája, hogy abból fizesse a szerelőt. Ezért bejelentési kötelessége van a működtető felé (ez lehet az önkormányzat vagy a KIK) aki kiküldi a szerelőt. Ez eddig is így volt.
2. Beszerzési igény
Kell 10 ezer db papír. Be kell jelenteni a működtetőnek, aki küldeni fogja a papírt
és így tovább.

Na de vegyünk egy faszányos kerületi tanulmányi versenyt. Mondjuk minden iskolából 5 tanuló vehet részt. Nyilván a diri, ha akarja felhívja a tankerületi igazgatót, hogy milyen lesz a verseny milyen tanulókat küldjön. Megkapja a választ, majd kiválasztja az 5 embert és lejelenti. Ennyi és nem több.

antho 2013.01.24. 21:30:39

@Belpo: Csalódni fogsz, de ez eddig is így történt. Az igazgató egy budit sem festhetett ki, úgy hogy nem jelentette a fenntartónak. Sőt általában egy szaros budifelújításról is az önkormányzat oktatási bizottsága döntött.

2013.01.24. 21:33:41

@antho:
Na de vegyünk egy faszányos kerületi tanulmányi versenyt. Mondjuk minden iskolából 5 tanuló vehet részt. Nyilván a diri, ha akarja felhívja a tankerületi igazgatót, hogy milyen lesz a verseny milyen tanulókat küldjön. Megkapja a választ, majd kiválasztja az 5 embert és lejelenti. Ennyi és nem több.

nm úgy van, hogy kiírják a tanulmányi versenyt - ahol persze ott vannak a részletek? Minek felhívni innen bárkit? Mi az hogy milyen tanulókat küldjön?

Nemzeti forrasztékón 2013.01.24. 21:35:30

@antho: Felhívnám a figyelmed a fejlécben szereplő "kötelezettség" szóra

Azaz a dirinek a kiadott tace pau szerint nincs mérlegelési jogköre csak éppen azt nem sikerült világosan megfogalmazni, hogy mely esetekben kell jelenteni és mely esetekben egyeztetni...

"Nyilván a diri, ha akarja felhívja a tankerületi igazgatót, hogy milyen lesz a verseny milyen tanulókat küldjön"

A kiadott tájékoztatóban nincs olyan hogy "ha akarja", kötelezettsége van és kész

2013.01.24. 21:37:03

@antho:
ez tiszta sor, de ez beletartozik a 20 %ba amit említettemnt

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2013.01.24. 21:40:56

Alig varom, hogy utdij rendszert epitsenek. Az egyik miniszteriumban egy autoszerelot vettek fel IT projekt menedzsernek:).

Bell & Sebastian 2013.01.24. 21:49:56

Na, gondoltam, lássuk, mi ezzel a bibi? Semmi.

Csöngetnek, drogos kitámolyog, les a lyukon.
- Ki az?
Látja, hogy egy csomó szakadt gyerek, egyikük papírról olvassa:
- Mi vagyunk azok, a barátaid.
Erre elővesz ő is egy cédulát.
- Sziasztok, gyertek be!

ketroot 2013.01.24. 22:14:26

Hölgyeim, Uraim!

Íme, Magyarország.

dr. jenőke (jenőke) 2013.01.24. 22:16:45

ENNYIT A HASZNÁLATI UTASÍTÁSRÓL:
A szőke nő automata mosógépet kap a férjétől ajándékba. Gyorsan levetkőzik és nekilát berakni a ruhát. A férj döbbenten látja, hogy a felesége meztelenül áll a mosógép mellett és rakja a ruhát.
- Hé!!! Te miért vagy meztelen?
- Mert a használati utasítás szerint az első programot ruha nélkül kell indítani!

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2013.01.24. 22:22:35

@antho: eddig egyikkel sem kellett sehova fordulni. Gyakorlatilag ezzel az igazgató feladata az lesz, hogy adminisztrál, és jelent ide meg oda. Tök feleslegesen.

cyan 2013.01.24. 22:36:37

A végén ez is olyan lesz, mint a MÁV. Ha az izzó kiég egy poros állomáson, akkor írni kell a hivatalos levelet, amit aztán majd jóváhagynak, elküldik a karbantartónak, aztán majd fél év múlva arra jár kicseréli az izzót. Amíg nem volt kiszervezve a MÁV ilyen-olyan alvállalkozásra, addig az állomásfőnök adott pénzt a kasszából Józsi bácsinak, aki elslattyogott az első Keravillba vagy Népboltba, vett egy izzót és kicserélték a kiégettre. Állomásfőnök meg bekönyvelte a leltárkönyvbe -1 izzó, új izzó 50 ft, oszt jónapot.
Ilyen lesz a suli is, izzó kiég, megy a levél ide, oda, amoda, mire meghozzák az izzót, megvakulnak a diákok vagy a tanár.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2013.01.24. 22:40:26

Tekintve, hogy a tanári pálya vagy 60 éve a legkontraszelektáltabb, nagyon is osztom szerző aggodalmát abban, hogy ilyen hányaveti, tartalomjegyzéknek is soványka útmutató alapján képtelenek lesznek az igazgatók a menetrendszerű be- és kicsöngetések lebonyolíttatására.

cyan 2013.01.24. 22:45:07

Kedves antho!
Azt nem értem, miért ne mehetne el Béla bácsi, az iskola mindenese az Ápiszba krétát venni, vinne magával pecsétet, kér ÁFÁs számlát, majd a suli elküldi az illetékes X-nek. Miért kell ezeket a felesleges köröket futkosni? Nem bíznak a diriben? Krétával fog üzérkedni, vagy mit gondolnak? Vagy el akarják bírálni, hogy a kukutyini általános iskola ne használjon egy évben 10 doboz krétát, csak 8-at? Vagy mire jó ez azon kívül, hogy lett egy halom bürokrata?

epécske 2013.01.24. 22:45:36

@antho: épp az iskolából jövök. Sírva röhögnek kínjukban. Látogass el te is egybe, és rendelj tankönyvet szeptemberre.

Robinzon Kurzor 2013.01.25. 00:07:28

@jose maria padilla: "Tok korrekt. Ilyenen sz lepodik meg aki meg nem latott munkahelyet plane korszerut. Minden teruleten ilyen protokollok vannak. Pl. Barmely iso."

Ahol ilyen színvonalú "izós" dokumentumok vannak, ott ténylegesen nem azok szerint működnek.

Ezek a "protokollok" azt jelentik, hogy ennyire van kitalálva az államosított működés.

Annyit tudnak ezek a nagyokosok, hogy mindenről tudni akarnak, mindent "egyeztetni" kell velük, de a felelősséget ott hagyják az iskola igazgatójánál.

Nem tudja a jobb kéz, hogy mit csinál a balfasz.

sronti 2013.01.25. 01:32:21

“Rákérdeztem a tankerület munkatársainál a fénymásolópapírra, hogy annak beszerzése a működtető vagy a fenntartó dolga. Azt mondták, hogy legyen egy kék csomag papír meg egy piros. Ha azt a papírt sokszorosítjuk a kollégáknak, hogy januártól ők a KLIK munkavállalói, akkor – mondták - a kék csomagból húzzam ki a papírt. Ha a leendő elsős szülőket tájékoztatom, hogy felvettük a gyerekét, azt a pirosból. ”
fn.hir24.hu/nagyinterju/2013/01/21/allamositas-igy-latja-a-klebelsberg-igazgatoja/
Az egész cikk kötelező. Aki ezt az egészet kitalálta, levezényelte és osztályvezető szint felett döntéseket hozott, annak semmi keresnivalója a közigazgatásban.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.01.25. 08:24:20

@Robinzon Kurzor:
nem ez azt mutatja, hogy az iskolaigazgatók valójában milyen szinten mozognak. és színházigazgatók, és művház igazgatók, és a többi szarfaszú. ha ilyen "táblázat" nincs, akkor izzanak hét mint hét a telefonok a fenntartóknál és ponfix ilyen szintű illetékességi kérdésekkel baszogatják őket.
és az izó. az nem lehet másmilyen -lényegét tekintve- mint ilyen.

antho 2013.01.25. 08:44:06

@dobray:
Az igazgató feladata eddig is az volt, hogy adminisztráljon, ezért is tanítanak az igazgatók csak heti 2 vagy 4 órában.
Még egyszer mondom, az önkormányzati iskoláknak eddig is mindent egyeztetni kellett a fenntartóval/működtetővel, ebben semmi új nincs.

Nemzeti forrasztékón 2013.01.25. 09:27:21

@antho: továbbra is adott a kérdés, hogy mitől olyan nagyszerű ez a szamárvezető ha oly egyszerű kérdésre nincs meg benne a válasz hogy mely esetekben kell jelenteni és mely esetekben egyeztetni...

Alfőmérnök 2013.01.25. 09:36:07

@jose maria padilla: "ez azt mutatja, hogy az iskolaigazgatók valójában milyen szinten mozognak"

Ja. Pl. Hoffmann.

aszterixagall 2013.01.25. 10:33:17

Most hirtelen nem jött át, hogy ez miért gáz. Én egy olyan munkahelyen dolgozok, ahol elég kevés a standard és lefektetett protokoll, de egy ilyen itt is simán belefér. Sőt, ha valami kínom van, akkor örülök neki, ha tudom, hogy kinek kell rinyálni. Ha ott az X, akkor nem hajthat el azzal, hogy ez nem az ő dolga.

Alfőmérnök 2013.01.25. 13:37:22

Csak úgy kérdezem azokat a balfaszokat, akik ennek a KIK-nek (nem írom le a teljes nevét, mert méltatlan) a hívei, hogy mi lesz, mondjuk ha 2014-ben a szocik alakítanak kormányt valakikkel?
Akkor ugye 2 eset lehetséges.
1.Megszűnik az intézmény (qrva sok értelme volt ennyi időre)
2.A komcsik irányítása alá kerül.

Akkor is tapsikolni fogtok, balfaszok?

tarackos 2013.01.25. 13:54:30

@aszterixagall: Szánalmas hogy senki nem látott még RACI mátrixot. Milyen munkahelyeken dolgoztatok? Ez még hagyján, de akik ezt leírták azok se hallottak róla? Hát miféle tervezés ez!

R: responsible (felelős a végrehatásért)
A: accountable (elszámoltatható az eredményért)
C: consulted (be kell vonni a végrehajtásba )
I: informed (tájékoztatni kell az eredményről)

Ezeket kellene minden feladat esetében megadni nem egy szaros ikszet húzni mert abból nem derül ki ki miért felelős!

Nemzeti forrasztékón 2013.01.25. 14:45:17

@tarackos: na kábé erre próbáltam célozni jómagam is

Ongjerth Dávid 2013.01.25. 15:44:42

Tisztelt Hozzászólók!

Egyetértésük esetén kérem, támogassák a középiskolákban uralkodó fejetlenség elleni nyílt levelünket és petíciónkat a www.peticiok.com/az_iskolak_helyzeterol oldalon. Eddig több mint 3500-an írták alá, jó lenne, ha még többen lennénk.

Ongjerth Dávid
Szilágyi Erzsébet Gimnázium

ppppalika 2013.01.25. 18:38:00

@antho: "Na de vegyünk egy faszányos kerületi tanulmányi versenyt. Mondjuk minden iskolából 5 tanuló vehet részt. Nyilván a diri, ha akarja felhívja a tankerületi igazgatót, hogy milyen lesz a verseny milyen tanulókat küldjön. Megkapja a választ, majd kiválasztja az 5 embert és lejelenti. Ennyi és nem több. "

Gondolom minden értelmes ember megmosolyogta ezt a pár mondatodat, hát még az, aki az iskolában "él". :)

ppppalika 2013.01.25. 18:44:52

@tarackos: Tiszta sor. És miben dönthet az igazgató?
Meg nekem furcsa a fejléc: jelentési, egyeztetési kötelezettség. Ebbe a mátrixba azért be lehetett volna írni, hogy j vagy e... Csak jelentenem kell, vagy egyeztetnem? Szerintem a kettő nem ugyanaz.

vokalpatriota 2013.01.25. 19:32:31

@antho: Minek az igazgató? Fölösleges.
Adminisztrálni bárki tud, akinek van érettségije.
Meg lehet spórolni a diri fizetését. Gyakorlatilag semmiben nem dönthet.

Javaslom, az összes iskolát drótozzák be telefonilag Orbán Viktorhoz vagy Hoffmann Rózsához, az lesz a legegyszerűbb.

Mikka-Makka 2013.01.25. 20:45:36

Sikertörténet! Zökkenőmentes átállás! megmondta a párthíradó is! az ilyen provokátorok írásaival ne hagyjátok megvezetni magatokat!

toce 2013.01.26. 08:04:21

Az a baj, hogy népünk és kormányunk túl sok mindent akar egyszerre!

- Legyen az oktatás olcsóbb mert válság van (igen, iskolákat kell bezárni, intézményeket kell összevonni)
- Legyen az oktatás hatékonyabb mert termelési/morális/miheziskezdjünkmostitteuropaközepénnyomorunkban válság van
- Ne csesszünk ki szegény hátrahagyott polgármesterekkel, ez a ciklus úgyis az utolsó elfekvő idejük lesz az önkormányzatiság teljes szétverése előtt (azaz konzerváljuk a jelenlegi intézmény struktúrát akkor is, ha ordít róla, hogy pazarló!)
- Legyen az oktatás egyformán szar színvonalú, mert a gondolkodó polgár senkinek sem kell. Kivéve persze a mi kutyánk kölkének iskoláját! (Csak az a kár, hogy a narancs kommunisták és szegfű kommunisták is a Rózsadombon szeretnek lakni, így a gyerekeik ugyanabba a körzetbe tartoznak...)
- Csempésszük vissza a vallást, az mindig is kiváló elnyomó eszköz volt. Jó lesz az még az ideológiai kirekesztésre, ellenség keresésre később is...

És ebben a nagy igyekezettben egy évek óta öregedő és kontraszelektív szakmát (pedagógusok) ezzel az államosítósdival sikerült szervezeti kultúra és hatékonyság terén is ode visszapenderíteni, hogy az a fő kérdés, ki vegye meg a krétát.

Nem kell állnaívnak lenni. Beáll majd a rendszer. Mindössze 2-3 év, és minden folyamatt flottul megy majd. További 2-3 év és talán sikerül racionalizálni az intézmény struktúrán (kénytelen-kelletlen kell majd, fogy a gyerek) és az is leesik majd, hogy közös lónak mindig túrós a háta, tehát a tehetős önkorik talán visszavehetik az iskoláikat. És akkor már csak további 2-3 év kell, hogy a nyugodt alkotó légkör visszatérjen az osztálytermekbe is.

Mi ez a kidobott 2 és kidobni tervezett további 10 év, hiszen Hoffmann mester vezet minket!

bömböcz 2013.01.26. 17:42:30

Gyalázat, hogy egy ilyen beszédkészségű tanerő leledzik még máma is!
kuruc.info/r/6/107094/
Több toleranciát/kárpótlást!

Robinzon Kurzor 2013.01.28. 09:03:47

@jose maria padilla:

Az átlagos iskolaigazgató ezeket a napi szintű problémákat csuklóból kezelte eddig.

Most viszont két dolgot észlel:

- teljesen zűrzavaros, hogy miben dönthet és miben nem;
- azért is seggberúghatják, ha nem csinál semmit, de azért is, ha felhatalmazás nélkül dönt.

És hiába próbál egyeztetni a tankerülettel (ahol ez szerepel a táblázatban), ott nincs még senki és/vagy ugyanúgy be van fosva és nem mer mondani semmit.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.01.28. 09:16:02

@Robinzon Kurzor:
a probléma átmeneti. ha van egyáltalán.
és eddig sem csuklózott.

Robinzon Kurzor 2013.01.28. 11:59:39

@jose maria padilla:

Átmenetinek valóban átmeneti abban az értelemben, hogy előbb-utóbb be fog állni valami egyensúlyi állapot és Zsazsa néninek, az új napközisnek valaki alá fogja írni a munkaszerződését, a kréta is meg lesz vevődve valahogy.

Hogy mennyi idő alatt, milyen járulékos károkkal és egyáltalán mitől lesz ez jobb mint amit felváltott, az a nagy kérdés.

El fog ez még húzódni egy darabig.

Alfőmérnök 2013.02.01. 22:59:58

Nem tudom, igaz-e (forrás: facebook), ha igen, akkor jogos a felháborodás:
"Elkeseredett kiáltások hallatszanak az ország minden tájáról. Pedagógusok állnak tanácstalanul és üres zsebbel a hétvége előtt. A kormány ismét semmibe vette a jogaikat.
A közalkalmazotti törvény szerint a pedagógusok minden hónap harmadikán kapnak fizetést, ha az hétvégére esik, akkor az azt megelőző munkanapon. Ma kellett volna fizetést kapniuk, de nem kaptak. Magyarázatot sem, és értesítést sem, hogy nem fognak ma kapni. Semmibe vették őket, magasról tettek rájuk. Délelőtt már az első felkiáltások hallatszottak, amire megjelent gyorsan egy közlemény, hogy a MÁK átutalta a Klebelsberg fenntartónak a fizetéseket. Ők viszont nem utalták tovább. Emlékeztetőül, a GIRO rendszerben a tárgynapi utalások 4 órán belül megjelennek a számlákon, vagyis lett volna még idő továbbutalni a pedagógusoknak, de nem tették. Felmerül bennem a kérdés, hogy a három nap alatt mennyi kamat marad a Klebelsbergnél és mennyi kamattól esnek el a pedagógusok és mennyi kamattal büntetik azokat, akiknek már ma leemelték volna a hiteltartozásukat a számlájukról, de nem tudták.

A magyarázatok között elhangzott, hogy azért nincs fizetés, mert nem tudták még az adataikkal feltölteni a rendszert. Miközben a fizetési jegyzéküket már tegnap megkapták névre szólóan.

Horváth Péter édesanyja is pedagógus délpesten. 30 éve van a szakmában, elmondása szerint ilyen a pályafutása alatt soha nem fordult még elő. Akad olyan pedagógus házaspár, aki üres zsebbel és két gyerekkel indul neki a hétvégének. Egyéb érdekességekre is fény derült, például a nyolcadikosok továbbtanulásához szükséges lapokat az internetről kell letölteniük, kinyomtatniuk és postán elküldeniük. Tanulónként 20 oldalról van szó, ami egy 30 fős osztálynál 600 oldal. Papírt nem kapnak. Vegyenek a kréta mellé a meg nem kapott fizetésükből. A papír mellett az írószereiket is maguknak kell beszerezniük. A tantervben technikatantárgyhoz LEGO-t kell biztosítani. Ki fogja megvenni?

A ma történtek után minimum annyi elvárható, hogy a Klebelsbergnél maradt fizetések után járó kamatot osszák szét a pedagógusok között."

Kandabula 2013.02.15. 22:25:44

Nézem időnként a tévén a repülőgép-baleseteket, majd azok vizsgálatát. Ha nagy a baj, elő kell venni az ellenőrző listát és annak megfelelően kezelni a dolgokat. Ott aztán nincs főnök, csak a felelősség és a tudás. Itt a földön kicsit más. Itt azt is el tudom képzelni, hogy gond esetén felhívom a felettesemet és megkérdezem: - Jenő, szeretnék egy tanulmányi versenyt szervezni. Mi a véleményed? Tudnátok egy kis pénzzel támogatni?
süti beállítások módosítása