A halhatatlanság ünnepe – A Vágtázó Halottkémek jelentőségéről
2013. január 05. írta: Lakner Dávid

A halhatatlanság ünnepe – A Vágtázó Halottkémek jelentőségéről

vhk.jpg

Decemberben ismét a nagyközönség elé lépett a Vágtázó Halottkémek – eredeti nevével ráadásul, hiszen ne feledjük, hogy az utóbbi években Vágtázó Életerő néven működött a formáció aktuális felállása. A zenekar ott folytatta, ahol éppen abbahagyta, a lendület megszakadásának szemernyi jelét sem mutatva az időközben velük együtt felnőtt közönség számára. És jöttek újak, egy másik generáció, akiknek befogadói attitűdjéhez már nem tapadhatott az évtizedekkel ezelőtti valóság, sőt, adott esetben még emlékük sem lehetett a szabadság létrejöttét megelőző időkről. Sokan vagyunk, akik nem tapasztaltuk saját bőrünkön az elnyomást; akik nem éreztük, mit is tesz az ember lelkével a saját jóváhagyásával létrejött, tudatos létét napról napra meggyalázó mocskos alkuk folyamatos újrakötése.

Ám a VHK-t mégis értem és élem, mert egyetemes értékekről szól: az elementáris szabadságvágy, az egybeolvadás a mindenség halhatatlan rendjével és az öröklét olthatatlan vágya ugyanis nem rendszerfüggő, jóval inkább az emberi lét jellegét megadó elidegeníthetetlen sajátosságok ezek. Ugyanakkor saját magunkkal is meg kell küzdenünk ahhoz, hogy tudatunkat felszabadíthassuk. A Vágtázó Halottkémek – ha új tagokkal is – ma is képes felébreszteni a lelkekben nyugvó őserőt, egyúttal élőben is prezentálni azt a hatásos rítust, amely egyszerre késztet tizenéves rockert és negyvenes családapát arra, hogy eksztatikus mosollyal járjon őrült táncot. Ez nem pusztán zene – annál jóval több. Szeánsz, amely életre kelt. Ahogy az énekes, Grandpierre Attila a színpadra perdül, üvölt, szökell, hhetetlen hatással van ma is a nézőre; aki maga is hasonló táncba fog, mint az örökifjú, közönségét sámánként delejező Grandpierre.

December huszonegyedikén a VHK egyszerre lépett fel a nyolcvanas évek másik kultikus zenekarával, a dark rocker F.O. Systemmel. Utóbbi az elmúlás zenéjét játssza, míg a VHK a születését. Előbbi a Hold, utóbbi a Nap megtestesítője. Az F.O. System a sötétségé, a VHK a világosságé. Előbbi egy nagyszerű rockzenekar – utóbbi viszont világörökségünk része. Nincs könnyű dolguk – a fényt, az életösztönt sokkal nehezebb megjeleníteni, mint az éjszakát, a vég fájdalmát. „Ez az én világom” – üvölti Grandpierre a mellékprojektként működő Vágtázó Csodaszarvas Hunok csatája-átiratában, és valahogy ez hűen jelképezi a VHK szellemiségének esszenciáját is. Az Éden visszahódítása a céljuk, ahogy dupla lemezük címe is mondja.

A VHK az ellen-posztmodern képviselője: a tájékozódásképtelenség helyett a térképet, a teljességet és a birtokba vett szabadságot nyújtja az embernek. Az elveszettség helyett az ember (ön)tudatosságának lehetőségét.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr934979548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.01.05. 08:30:45

ember, iszonyatos a stílusod, középiskolás, bosszantó.
szerk: zavarjátok már el ezt a balfaszt. értem én, hogy felnő egy nemzedék, aki még nálatok is silányabb és az ő makogásuknak is meg kell jelennie, de azért legyen már egy határ. ha mán konzlibek, vagy mi a faszomok vagytok, na olvassuk tovább:
hát sejtettem, nem megy ez barátom. a vhk nem az elementáris szabadságról szól, bár csökött értelműeknek a frontember ugrálása ponfix a majmok korlátlan szabadságáról szólhat, de nem és nem. az ellenkezőjéről. a kiparancsolt rendben oldódásról. ha úgy tetszik metafizikai fasizmus a vhk.
szóval faszikám teljes sötétben csapkodod szellemi fehérbotoddal a tudás falát. kívülről.
javaslat a szerkesztőségnek: elég alkalmat kapott, eltávolítandó. ha persze valakinek a valakije, és parancs jött, az más.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.01.05. 10:01:17

@jose maria padilla: Ugyan hogy publikálhatna, ha nem volna eleve valakinek a valakije? Hiába akar cinikusnak látszani, ha még mindig átüt a született naivitása és jóhiszeműsége. Talán épp ezért ilyen keserű.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.01.05. 11:08:07

Bravó, Dávid. Mindent szépen leírtál, ahogy megbeszéltünk. Ezekkel a hülyékkel feljebb ne törõdj, tudod: kutyák, nektek a dolgotok ...

drDankó · http://sportization.blogspot.com/ 2013.01.05. 11:55:51

A vhk megértése kétségtelenül egyfajta szellemi érettséget feltételez, de nem biztos, hogy ennek hiányában le kéne ugatni az ifjú cikkíró fejét.

Nem hiszem, hogy például huszonkevés évesen Hozé Mária "metafizikai fasizmusról" beszélt volna. Valószínűleg inkább eksztatikusan ugrált volna.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.01.05. 12:16:37

@drDankó: ha a tudatlanságot szó nélkül hagyjuk, abból megcsontosodott baromság lesz. ha meg valaki írásra adja a fejét, akkor tegye, ha szellemi érettsége ezt megengedi. vagy legalábbis csak akkor közölje a szerkesztő.

negyven rabbi 2013.01.05. 12:58:42

dávidka megmaradhatnál a saját csaj*-blogodon

*tucc-e paruszki?

egy_vélemény 2013.01.05. 13:29:48

@jose maria padilla: korrektebb lett volna, ha egyszerűen azt írod:
skacok, én annyira egysíkú...na, kicsit szépítve kétsíkú vaok, hogy nem tudok mit kezdeni egy ilyen 'rendezetlen' élménnyel....nem merek alámerülni a saját őssejtjeimben, vagy miről is szól a történelem? Csak nem az őskáoszról? Ha nem darálják meg nekem a csirkemellet, majd nem formázzák újra rántott szelet formájúra, nem panírozzák, nem csomagolják be szépen, nem írják rá, hány fokon s miben süthetem meg, ha nem adnak eu-conform matricát rá, mia fenét kezdjek vele?
:-)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.01.05. 14:00:04

@egy_vélemény: Padilla ortodox balliberalizmusa és eu-konform tutyimutyiskodása sokszor tünteti fel őt ellenszenvesnek, de azért megnyugodhatunk: rendes, toleráns demokrata gondolkodású híve ő a köztársaságnak, s teszi a dolgát.

:-)

Földi Bence 2013.01.05. 14:38:26

@jose maria padilla: egyszerűbb lett volna egy "ez nem tetszett", de inkább jól nekiment a szerzőnek és szerkesztőknek :D

Én a VHK-t nem ismerem, de az is tény, hogy nem ez az a cikk, amely alapján késztetést érzek, hogy megismerjem. De emiatt nem bántok senkit ;)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.01.05. 15:06:22

@egy_vélemény:
mak-mak

@Földi Bence:
mak-mak

ha megtanulnak olvasni és írni, hozzám szólhatnak.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.01.05. 15:10:02

@egy_vélemény:
csak hogy tanuljon is valamit állatkám. én már ős vhk-n ottan ugrándoztam, még olyanon is amin még henrirollins is. és az őssejtekbe merülésről. szíttam szerves oldószert, ettem parkánt/alkohollal/, gracidint, coderitet noxironal, szíttam füvet, szippantottam szpídet és kokaint, ettem lsd-t és gombát. még mi a kurva anyámat kellett volna csinálnom?
na, kis barmom mehetsz sírni anyádhoz!

negyven rabbi 2013.01.05. 15:29:09

@jose maria padilla: a csajának meg ginát kevert az italába leánykérés helyett? :)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.01.05. 15:31:25

@Földi Bence: Maga úgynevezett egyetemre jár vagy járt, nem? PPKE talán, ugye?

Ha így van, igazán tudhatna kezdeni azzal valamit, ha betűket lát maga előtt, nem csak a "tetszik/nem tetszik" koordináta-rendszerben való eligazodást kellene produkálnia meg elvárnia.

De ha ennyire tették képessé a tanulmányai, akkor tényleg adjuk el építésitörmelék-árban az egészet – még mielőtt összedűlne a tervezője önerejéből –, s vegyünk rajta csavarhúzót meg feszítővasakat. Kevesebb bajt okoz.

Alfőmérnök 2013.01.05. 15:31:56

@jose maria padilla: Amúgy hallottad már az új VHK-t? Mert szerintem kurva szar (a régihez képest mindenképpen).

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.01.05. 15:33:51

@negyven rabbi: gina? erről csak alfitól hallottam, felettem már eljárt az abúzus ideje :)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.01.05. 15:53:22

@jose maria padilla: esetleg még: máktea+noxiron, kompót, csattanó maszlag tea, hajnalka, extasy (intravénásan), speedball, crack...

Az a Henry Rollins-os koncert '90 környékén volt ha jól emlékszem, én egyszer a Vörösmartyban voltam pár évvel korábban, meg a Pecsában, de arról sajnos lemaradtam. Milyen volt? :DDD

JoeHorseDick · http://kifordultvilag.blog.hu 2013.01.05. 15:59:43

@Alfőmérnök: jó az, csak loopolva 50x meg kell egymás után hallgatni.

a cikk meg szar, pont köszönő viszonyban sincs a VHK-életigenléssel.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.01.05. 16:02:53

@gloire: tényleg, hajnalka is volt, meg ex is . a koncert meg jó volt bár előző este kicsit lefáradtak a fiúk a rollinsszal :)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.01.05. 17:26:54

@jose maria padilla: Gondolom a Szónusz móresre tanította . )

Kár, hogy elérte ezt a csapatot is az évtizedekig működő zenekarok sorsa és az eredti felállás szétesett. Hiányzik szegény Boli is a Szónusz mellett, és persze az Ipacs nélkül nem is értem, hogy lehet VHK-ról beszélni. Végül is klasszikus repertoárral nyomuló rockzenekar lettek, de még mindig az eredetibbek közül.

Földi Bence 2013.01.05. 17:32:03

@Counter: Kedves Counter, hogyne-hogyne, csak én igyekszem elkerülni a személyeskedést és a másikon való átgázolást. Persze tudom, manapság ez nem divat. (Sőt, azt is tudom, hogy bármit írok, ki tudják hozni belőle a kommentelők, hogy nincs se nekem, se a szerzőnek, se a szerkesztőknek, se a többi kommentelőnek agya, de hát ez ma már csak ilyen).

marko11 2013.01.05. 17:55:32

A VHK élte és több évtizedes működése (is) bizonyítja, hogy az igazi szabadság rendszerfüggetlen.

Egyébként pedig most is sokan vannak, akik a saját bőrükön tapasztalhatják az elnyomást; akik napról napra kötnek mocskos alkukat - az egyszerű túléléshez is. (Kivéve: ha gyerek, ill. eltartott, és a szüleinek kell megalkudni; akkor a gyereke nyugodtan lehet "szabad" ember.)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.01.05. 17:56:48

@Földi Bence: Ha maga csak úgy tud nem átgázolni másokon, hogy közben Coelho-hívőnek látszik, akkor inkább gázoljon át!
Majdcsak megtanulja érzéssel, ésszel, egyszóval: jobban csinálni menet közben, de amit egyelőre (itt) művel, az katasztrofális. Fogja a vizsgaidőszakára vagy bármire.

Lássuk be: a tetszik vagy nem tetszik kizárólagossága, ez az egydimenziós világnézet, amit most maga képviselt, olyan eszköztelen és tárgytalan bornírtságba taszít minden értékítéletet, eszmecserét és vélekedést, hogy közlésük pusztán ezen sekélyesség okán tökéletesen és abszolút módon fölöslegessé válik.

(Ezzel persze nem azt mondom, hogy a – kissé bárgyú és talán legalább ennyire fogalmatlan – poszt közlése ne lett volna fölösleges. De azt igenis mondom, hogy ne facebookosítsuk el a világot magunk körül.)

Lakner Dávid 2013.01.05. 18:39:09

@jose maria padilla: Mit értesz metafizikai fasizmus alatt? És mit jelent az, hogy "kiparancsolt rendben oldódás"?

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.01.05. 18:46:08

@Lakner Dávid: ezek számodra éppen olyan megfejthetetlenek, mint a vhk.

Lakner Dávid 2013.01.05. 19:05:16

@jose maria padilla: Hát ha az efféle bölcsességekhez parkán kell meg LSD, akkor valószínűleg tényleg azok is maradnak.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.01.05. 19:11:01

@Lakner Dávid:
jajj, azokat ki ne próbálja, azokhoz ember kell, és tudást nem közölnek. /na jó, némelyik szinte/.
viszont gondoljon bele, most ezzel a fejével, hogy már találkozott pinával, megértette volna apuka korrekt válaszát négy évesen, ha felteszi neki a kérdést, apa, mi az a pina. ugye!

Cheradenine Zakalwe (törölt) 2013.01.05. 20:28:23

A VHK éppen hogy posztmodern. Ezért volt rendszerellenes akkor.

egy_vélemény 2013.01.05. 20:53:25

@jose maria padilla: most nézd meg Bunkókám.
Mennyi karakter leütöttél itt, s mégsem mondtál semmit.
Képzelem, ha így táncoltál anno, milyen lehetett az összhatás.
Inkább a partnereidnek kellett az a sok bódító egyveleg,
hogy elhomályosítsa látásuk, érzékelésük, nem?

Mindezzel együtt, asszem counternek van igaza.
Szelíd emberke lehetsz te, tiszta össz-con-formos, csak GA zilálta össze pillanatra az ingerületeidet.

:-(

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.01.05. 22:59:05

@Counter: tényleg már! ahogy azt is publikálni kéne a mandarinoknak, miért viki et. bizalmasai, úgy azt is már hogy hogy lehet vki szerző náluk, én hercsel adélra vok nagyon kiváncsi

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.01.05. 23:01:08

Ángyánról csináljatok posztot, érdekelne az itteni hozzászólók véleménye is, a konzervatórium túlságosan a perifériára szorult :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.01.05. 23:04:39

@Földi Bence: én se ismerem, de hogy megszeressem, nekem nem jó cikk, jó írás kéne, hanem vmi jó zene megmutatása.

"ÖÖÖööööjjjj, ÖÖÖöööÖÖÖööööj!"

Joejszaka 2013.01.06. 01:23:37

A szerzo jarjon koncertre, es szurje ki jose maria padilla-t, ne idegesitse magat ven faszik okoskodasaval.

aster-x 2013.01.06. 03:37:04

Azt bírom, hogy csomó ember attól hiszi magát valakinek, mert hülyegyerek korában mindenféle szar kábszert benyalt, mert ugye attól aztán megint húdefaszagyerek volt annak idején. Ez, mint értékmérő, gratulálok...ja és hozzá jön még a röhejes egyetemista "metafizikai" álfilozofálás, komolyan, az ilyenfajtákon egyrészt röhögni tudok csak, másrészt sajnálattal, és szánalommal olvasom az butaság eme gyöngyszemeit. És amikor azt hinnénk, ennél nincs lejjebb, nyilván előkerül a "bezzeg-az-én-időmben" én már pöttyös labdával jártam VHK-ra, mert ugye megint attól lesz valaki hiteles, ha minél korábban született. :) Istenem, az ilyenek remélem, csak itt a neten égetik magukat, és az életben semmi sincs rájuk bízva, mert ha igen, akkor végünk. :)

BA2017 2013.01.06. 09:45:45

@jose maria padilla: Látszik a kommentjeiden, hogy a teljes TVK (ifjak kedvéért: Tiszai Vegyi Kombinát) palettát bevetted/-lélegezted. Mondjuk ettől nem leszel menőbb, hiába érzed úgy. Csak egy kis drogos köcsög vagy, nem több.

Dr.Zomboss 2013.01.06. 10:15:11

@gloire: 88-ban volt a Rollinsos a Vörösmartyban.

negyven rabbi 2013.01.06. 10:33:47

@tesz-vesz: "konzervatórium túlságosan a perifériára szorult"

szerencsére, nincs szükség neokohn cionista lobbira

aster-x 2013.01.06. 17:14:03

@Dr.Zomboss: irigykedni? nem, pláne nem hosszú í-vel :) kedves tőled, hogy ilyen fiatalnak nézel, igazán köszi. :) De nem esem bele a csapdába, hogy én is elkezdjem, hány és milyen koncerten voltam a 80-as évek elején és későbbiekben. Ezt meghagyom azoknak, akiknek ettől nyer az életük értelmet.

Alfőmérnök 2013.01.06. 17:42:44

@negyven rabbi: Gondolom erre a cikkre célzott teszvesz.
konzervatorium.blog.hu/2013/01/04/az_angyan-ugy_margojara_a_szabad_mandatumrol
Régebben ígértek ergéék egy Ángyán-interjút, de nem lett belőle semmi. Gondolom nem is lesz.

bömböcz 2013.01.06. 18:00:35

@negyven rabbi:
Nemzetünk Értelmiségi Gerincét roppantá meg?!

negyven rabbi 2013.01.06. 21:58:06

na a sok frusztrált, überművelt hozzászólónak:

subba.blog.hu/2013/01/06/szopna_cum_laude

negyven rabbi 2013.01.06. 21:59:39

@bömböcz: melyik nemzet milyen gerince? :)

negyven rabbi 2013.01.06. 23:18:44

@Alfőmérnök: nem értem pontosan a célzást, de jelzem neked, feltalálták már a papírzsepit

magam élő szövetet használok :)

Alfőmérnök 2013.01.06. 23:24:28

@negyven rabbi: Megboldogult kamaszkoromban olvasgattam beszámolókat a pesti ribancokról. (Szerintem ez nem gáz, sokan megtették/teszik, csak nem vallják be.) Ezekben a beszámolókban az volt az egyik minőségjelző(az ár/érték arány mellett), hogy a füdőszobában mennyire volt tiszta a "törcsi". :)
süti beállítások módosítása