Kell-e a művészetnek provokálnia?
2012. december 12. írta: Lakner Dávid

Kell-e a művészetnek provokálnia?

68d47c25-0e13-4a96-8661-cf7a3b0be26b.jpg

„Nem kell állandóan, örökké provokálni”fakadt ki Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke az Index riporterének: a Műcsarnok nemrég lemondott igazgatójának, Gulyás Gábornak korábbi tárlatára utalt, amely Fekete szerint kivívta a református és a katolikus egyház felháborodását is.

A provokációt az MMA-elnök itt pejoratív értelemben használja: sértő szándékkal, öncélú módon való megnyilvánulást sejtet, miközben az efféle gesztus valójában nem egyenértékű az öncélúsággal. Nem tekinthető ugyanis annak, ha a mű egy fontosnak tartott mondanivaló kifejezése érdekében igyekszik konfrontálódni a befogadóval, kivívva annak esetleges megütközését; gondolatokat ébresztve benne a másfajta megközelítés revelatív erejének köszönhetően.

Fekete mást ért ezen felingerlő alapállapot alatt, amelyet Gulyás az Indexnek adott interjújában ki is kér magának: A kritikai reflexió szerintem a művészet elvitathatatlan joga. Én sem értek egyet azzal, hogy bármely kiállítás vagy kiállított műalkotás sértse egy-egy csoport vallási meggyőződését vagy nemzeti öntudatát. Én konzervatív vagyok, de azt gondolom, hogy ez minden ép erkölcsi érzékkel rendelkező ember számára evidencia, ez önmagában nem konzervatív álláspont.” Ugyanis az önkritikus viszonyulás, a világban bennünket körülvevő dolgok megkérdőjelezése, a határok feszegetése a művészet kiindulópontja. Mivel egyfajta művészet létezését tudom csak elképzelni az esztétika szempontjából (még ha a szépség mindenkinek mást és mást is jelent); ezért nem látok alapvető, lényegi különbséget egy állami fenntartású intézményben bemutatott művészi produktumok, illetve az alapítványok kezében lévő befogadóhelyeken a közönség elé tárt képek, installációk alapvető célkitűzése között. Főként, ha azok a kortárs művészet spektrumában igyekeznek elhelyezkedni. Mivel a Műcsarnok fő feladatának eddig ezt tekintette, ezért érthető, hogy Gulyás nem tartotta elképzelhetőnek az épület falai között egy szalonszerű kiállítás megszervezését, ellenben mindig is elsődlegesnek tartotta a kurátori szerepkörből adódó izgalmas szemléletmódok megjelenítését.  

A kurátori rendszer az utóbbi évtizedekben vált egyre fontosabbá a kortárs képzőművészet kiállításainak megszervezésekor, ez pedig természetes módon szorította vissza az úgynevezett szalonművészetet, amelynek eszmeiségét nem tartotta igazodási pontként számon a kortárs művészet prezentálásának során. „Országos méretű demokratikus bemutatórendszert tervezünk, hogy helyet kapjanak mindazok az alkotók a képző-, az ipar-, a fotóművészet és az építészet területeiről, akik átfogó szemlével nem tudtak megjelenni a magyar és a nemzetközi színtereken” – mondta Fekete a Heti Válasz újságírójának (Akadémiai székfoglalás, december 6.). Fekete ezzel pontosan rá is mutatott arra a fajta szisztémára, amelytől a művészettörténészek és a kurátorok olyannyira berzenkednek: a művészet állítólagos demokratikus megszervezésére. 

Sokan vannak azon az állásponton, amelyet magam is osztok: az értékek kiválasztásában nincsen helye a demokráciának, ahogy a kánonok is rendkívül antidemokratikus módon jönnek létre, abban szerep alanyi jogon senkinek nem jár. L. Simon László kulturális államtitkár is erre a problémára tér ki legutóbbi, Szubjektív ikonosztáz című kötetében: az eredetileg 2007-ben írt, Egy kiállítás margójára címet viselő esszéjében a szalonok életre hívásában fontosnak tartott demokratikus alapelvek és a művészet arisztokratikus jellegének ellentétére mutat rá, óvakodva viszont az egyértelmű állásfoglalástól a szalonok létjogosultságát illetően. Azt viszont kétségkívül elismeri, hogy „az értékkiválasztódás kifejezetten antidemokratikus folyamat, hiszen annak eldöntése, hogy melyik vers közölhető s melyik nem, melyik kép állítható ki s melyik nem, nehezen képzelhető el valamiféle demokratikusság jegyében”. Azt L. Simon is megjegyzi, hogy természetesen a kurátori rendszer sem tökéletes, és az sem egyértelmű, hogy ennek köszönhetően mindig a legmegfelelőbb művek kerülnek a kiállítótermekbe. Két dolog viszont elkerülhető: egyrészt, hogy a demokratikusság jegyében a többi izgalmas munka közé „a bevásárlóközpontok előtereit is elborító giccs” kerüljön; másrészt, hogy olyan munkák elegyedjenek reflektálatlanul a többivel, amelyek nem kortárs problémákra igyekeznek mai nyelven valamiféle válasszal, vagy legalább kérdésfelvetéssel szolgálni.

A mindenkori kortárs művészetnek ugyanis fontos feladata, hogy provokatív legyen, úgy foglalkozzon az adott korszak lényeges témáival, hogy nem előre legyártott, egységes válaszok megadására törekszik.

Így elfogadhatatlannak tartom Fekete György szemléletét, miszerint a művészet feladata valamifajta egyensúlyteremtés lenne, lavírozás a pozitív és negatív mérce között, hogy végül a biztonságos középszer langymeleg stádiumában álljon meg – ezáltal pedig ne ingerelje a befogadót az élet fontos kérdéseinek, az adott kor helyzetének és lehetőségeinek továbbgondolására, másfajta megközelítésére. Ha pedig nincs provokáció, akkor nincs érintkezés sem; ha nincs meghökkentés, akkor újragondolás sem létezhet. Nagyjaink újító ereje éppen szokatlanságukban, váratlanságukban rejlett: ahogy Ady Endre Új versei sem tudták volna megújítani költészetünket, ha nem döbbentik meg az olvasót provokatív gesztusukkal és addig ismeretlen metódusaikkal; úgy József Attila sem alkotott volna talán maradandót, ha hallgat egykori professzorára, Horger Antalra, és nem kísérletezik újfajta nyelv megteremtésével.

Ha a művészet nem próbál elementáris erővel hatni a befogadóra, akkor nem is lesz képes a kor nyelvén megszólalni; ha pedig valamifajta demokratikusság jegyében mindent beengedünk a művészet tereibe, annak csak a giccs és a valódi öncélúság megjelenése lesz a következménye. Ugyan a szakértő megközelítés döntése bármikor megkérdőjelezhető, ám az sosem eliminálható azzal a szándékkal, hogy minden jelentkezőt beeresszünk a legizgalmasabb művekkel előálló alkotók egymással is összhangban lévő bemutatására.

A politika terén viszont alapvető követelmény a demokrácia, így a megválasztott kormány kinevezett kulturális államtitkárától elvárom, hogy védje meg az állam tulajdonában lévő intézményeket és azok művészi autonómiát élvező igazgatóit; illetve ne adjon ki a köz kezéből olyan kultúraszervező és elsőrangú nemzeti értékeket, mint amilyen a Műcsarnok is. Ha pedig ez az államtitkár a nevezett intézmény feladatát és fontosságát olyannyira értő L. Simon László, akkor pedig még inkább számítok arra, hogy érvényesítse akaratát a kulturális államtitkárság élén akkor is, ha akadályokba ütközik.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr704952853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.12. 09:50:34

@Lakner Dávid:

Ha a demokrácia arról szól, hogy mindenki köteles saját szellemi szintje alatt legalább három szinttel teljesíteni és közben köteles még látványosan le is f_sni a saját lába szárárt, akkor a demokrácia nem jó dolog! Én nem feltételezem a poszt szerzőjéről, hogy annyira ostoba, mint amit ebben a posztban sugall. Inkább annak tudom be ezt az ostoba posztot, hogy valamiféle demokratikus ideál elvárásainak igyekszik megfelelni.

Én nem szoktam ilyeneket írni, de most leírom: ennek a posztnak minden --- szó szerint --- minden mondata badarság:-(

Igény szerint kifejtem.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.12. 09:52:58

Jav.:

ennek a posztnak minden --- szó szerint --- minden mondata badarság:-(=ennek a posztnak minden --- szó szerint minden --- mondata badarság:-(

sisszi 2012.12.12. 10:15:54

k.rva rossz helyen tapogatózik Lakner Dávid, amikor a magyar művészetet sajátosságait próbálja megérteni. Én a témához inkább L.Simon László "Szocializmus és kultúra. Támogatás, tűrés, tiltás. Beszélgetés Pozsgay Imrével a Kádár-rendszer kultúrpolitikájáról" írását ajánlanám. nagyon kemény anyag. csak erős gyomrúaknak

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2012.12.12. 10:18:30

"...A mindenkori kortárs művészetnek ugyanis fontos feladata, hogy provokatív legyen, úgy foglalkozzon az adott korszak lényeges témáival, hogy nem előre legyártott, egységes válaszok megadására törekszik..."

Annál unalmasabb, kilúgozottabb, lerágottabb, előregyártott kliséket ritkán látni, mint az elmúlt évtized, vagy évtizedek kortárs magyar művészeti szenvedése.

Addig, amíg a "a korszak lényeges témáit" a kinevezett kurátorok határozzák meg, addig ez így is marad.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2012.12.12. 10:31:04

Előrebocsátom, nem tudom Fekete hogy fog működni - és van némi rossz érzésem miatta - de ettől függetlenül, a Műcsarnokbeli "kurátori" világ, a provokatívnak hitt gyagya installációk világa olyan abban az épületben, mintha a Nemzeti Múzeumban a mai napig Munkásmozgalmi Múzeum működne.
Mert hasonlóan egy jól körülhatárolható politikától, ideológiától súlyosan terhelt világ terméke, amit nemes egyszerűséggel liberalizmusnak is lehetne nevezni, bár annál jóval balrább tolódott eszmeiségről van szó. A kurátor az olyan mint valami függetlenített párttitkár, vagy politikai tartótiszt . )

takácsbálint (törölt) 2012.12.12. 11:27:47

nehéz eldönteni, hogy melyik a szánalmasabb. a kortárs művészek, vagy fekete györgy.

de azt nehéz nem észrevenni, hogy a kultúrában minden probléma ott kezdődik, amikor megjelenik a "nemzeti" jelzőnek egy téves használata. olyankor valaki, vagy valami privilegizált pozíciót akar túl a sportolók és a közhivatalok által használt jelképeken. (himnusz, címer).

a probléma ott kezdődik, amikor valaki meg akarja teremteni "a" nemzet színházát. vagy még jobban példázza ezt, amikor valaki nemzeti parkon "a" nemzet parkját érti. a sok marhával. de ebbe a közegbe fekete györgy és műcsarnok kortárs művészei tökéletesen beleillenek. kiemelt jelentőséget tulajdonítanak valamilyen lószarnak.

csak úgy véletlenül belekattintottam a tárlatokba.

www.mucsarnok.hu/new_site/images/tarsmuveszetek/Bela_facannal%20_2012_7149.jpg

www.mucsarnok.hu/new_site/images/tarsmuveszetek/GM%20kukorica-1.JPG

www.mucsarnok.hu/new_site/images/tarsmuveszetek/Kocsmai_zsanerkep_P9272581.JPG

www.mucsarnok.hu/new_site/images/tarsmuveszetek/Jancsi.jpg

www.mucsarnok.hu/new_site/images/tarsmuveszetek/6_die_gesetzlosen_kisebb.jpg

semmi probléma nincs azzal ha ezeket kikukázzák.
nem fogják egyébként. elég lesz mindegyik mellé odaírni, hogy "magyar". véletlenszerűen beszórnak mellé néhány fakeresztet egy műanyag jézust és egy marék 100-as szöget, akkor tökéletes kortárs népnemzeti installáció lesz belőle. aminek a keresztény kurzus is tapsolni fog.

takácsbálint (törölt) 2012.12.12. 12:12:21

@sisszi:
nincs olyan, hogy "magyar" képzőművészet. a szobrászatnak, vagy festészetnek semmi köze ahhoz, hogy ki milyen nyelven beszél. utóbbinak csak ahhoz van köze, hogy ki kivel tud viszonylag könnyen haverkodni. azért, mert egymás anyanyelvét beszélik.

tehát amikor valaki a képzőművészettel kapcsolatban kiejti a száján azt, hogy "magyar", akkor lehet tudni, hogy hazudik. az a "hamis" szinonimája. de szlovákiában hazug művész az, aki "szlovák". ennél még rosszabb, amikor valaki "nemzetközi" művészetről beszél.

demokratizálni és digitalizálni kellene. ki kellene rakni az összes festményt, szobrot és megosztani a neten a forgalmas helyeken. ebből a halomból előzetesen lehet persze kiemelni. az okos esztéta odaírhatja, hogy szerinte ez lesz a befutó. az a dolga, hogy keresse a tűt az óriás szénakazalban.

ami tetszik budapesten a népnek azt mutassák be a műcsarnokban. azt amire a polgárság azt mondaná. igen, ezeket hozzák ide. ezeket állítsuk ki. ezekért akár még fizetnénk is. ha egy szerb alkotása tetszik meg, akkor azt. ha egy magyar, akkor azt. de nem kell odaírni, hogy ez egy "nemzetközi" kiállítás. mintha az a "jó" szinonimája lenne. azt se, hogy "nemzeti". se azt, hogy "magyar". hanem csak azt, hogy ezt csinálta nikola, azt meg erika. és akkor a műértő közönség meglátogathatja, és azt mondja: "aha". a gyerekek meg azt: "jé". ennyi kellene. nem több.

Hattory Hanzo 2012.12.12. 12:48:05

"Fehér László, az egyik legismertebb, legkeresettebb magyar festőművész kilépett a Magyar Művészeti Akadémiából. Döntését azzal indokolta, hogy a művészeti akadémia megsértette a művészeti élet szabadságát, és elnöke kirekesztette egyes alkotótársait. Tiltakozik Deim Pál és Bukta Imre is"

közösperonos átszállás 2012.12.12. 13:15:06

@takácsbálint: Ezekből a második az nem rossz, a harmadik meg kurva jó.

sisszi 2012.12.12. 13:53:13

@takácsbálint: milyen szót kellett volna használnom? nem volt jobb ötletem. mondatomban a magyar: a magyar állam újraelosztórendszerében forrásokat kapó dolog, intézmény, személy, médium, időszakos irokéz prémkiállítás, székláb, verébfos,......bármi. az adófizetők dobják össze rá a pénzt. semmi több.
a legnagyobb hiba hogy állandóan az esztétikán rugózik mindenki és ahogy ön is írja, önkényesen különböző esztétikai jelzőket ragasztanak az alkotásokra. Lakner Dávid is az esztétikán rugózik. ami sima elkenése a valós problémáknak. meg akarja védetni az egyik közintézményt a másiktól szimpla esztétikai alapon :DD ezért ajánlottam neki a Pozsgay interjút.
lesz egy nagy "megosztás" a köv 2 évben valamikor:
az új neobarokk Nemzet Főterének átadása. annyi értelmetlen energiát és figyelmet fog felzabálni a sok pro és kontra értelmezésekkel, de hát eleve ez az elrendeltetése. nagyszerűen fogja teljesíteni a missziót.

takácsbálint (törölt) 2012.12.12. 14:37:09

@közösperonos átszállás:
ennek az egésznek úgy kellene működni, hogy van 100, vagy 1000 művész, akinek a képei, szobrait megnézheted virtuálisan. pörgetheted az iphone-on vagy akármin. és mondhatod azt, hogy tetszik. és ebből kijön az, hogy budapest és az agglomeráció népe valamiért ezt vagy azt a kortárs művészt komálja. lehet, hogy a nyugdíjasok egész mást akarnak, mint a fiatalok. de lehet, hogy pont ugyanazt. ki tudja. de ezt senki se akarja. hanem még mindig az a fontos, hogy ki üljön a minisztériumba.

azért, mert ha ez így működne, akkor műcsarnokba kellene titkárnő, villanyszerelő, és még megannyi közalkalmazott, ami a hivatalban is muszáj. csak kinevezett művészeti vezető. pont az nem kellene hozzá. meg kurátorok. ez a bökkenő. ilyeneket a magángalériában szokás alkalmazni. közintézményben ezt a szerepet átvenné a nép. nem a magyarság. hanem minden kerület, régió polgársága. dönthetne arról, hogy a vezető művészeti galériájában mégis kit vagy mit akar kiállítani.

és akkor talán a vidéki diszkóban is beszédtéma lenne a közkultúra. azon túl, hogy mi megy a viván. föderatív kultúraszervezés helyett feudálisan zajlik minden. a modernitás ma már nem azt jelenti, hogy kiállítunk egy mázolt vascsövet. és akkor az modern. hanem azt, hogy digitalizáljuk a műalkotásokat. virtuálisan bemutatjuk tömegével. és ami tényleg tetszik a polgárságnak azt helybe odavisszük. kortárs kiállítás esetén a művésszel együtt.

és akkor a nép hátba veregetheti az alkotót. hogy jól van na. te tényleg jól csinálod. csak azt már azért mégse kellett volna megrajzolni. de tudod mit. egye fene.

szerintem ennek így kellene mennie. és akkor fel se merülne, hogy az országgyűlés, vagy valamilyen politikai párt kinevezi a nemzeti keresztény, vagy ejrópai liberális főmuftit, az meg a sok kádit. mert ez mind basáskodás a művészeten.

közösperonos átszállás 2012.12.12. 15:06:20

@takácsbálint: Hát ez a művészetesdi alapvetően egy ilyen elitista izé, na, feltehetőleg a Fesztiválzenekar repertoárját se a kerületi lakosokkal kéne jóváhagyatni, nem megy minden közvetlen demokráciával.

Kandeláber 2012.12.12. 15:27:58

Talán úgy nem, mint a szegedi szarkiállításon.

sötéthülye.tahóbarom 2012.12.12. 16:51:34

„Nem kell állandóan, örökké provokálni” - Ebben tulajdonképpen igaza van, tényleg nem muszáj. Ellenben legalább ugyanennyire nem lenne muszáj önjelölt mindenhezértőknek állandóan, örökké, mindenbe állampártközpontilag belepofázni.

MézesRozi 2012.12.12. 17:45:38

@poszt:

"A mindenkori kortárs művészetnek ugyanis fontos feladata, hogy provokatív legyen, úgy foglalkozzon az adott korszak lényeges témáival, hogy nem előre legyártott, egységes válaszok megadására törekszik."

és ehhez mit szól az arisztoteleszi katarzis fogalma? ez nem a mindenkori, ez a makori művészet.

ki az ablakon a mona lisával meg a biblikus, mitologikus témákkal meg a többivel. homerosszal, vergiliusszal, shakespeare-rel.

Alfőmérnök 2012.12.12. 17:54:45

@MézesRozi: Ismét sikerült valami nagyon okosat mondanod. Nem is tudtam, mi hiányzott nekem az elmúlt pár napban.
Fogalmad sincs az ókori/középkori művészetről, azért írsz ostobaságokat. Keress rá gúglival pl. szaturnália, Bolondok Lakomája, menipposzi szatíra.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.12.12. 18:34:19

@Hattory Hanzo: Az a gond az ilyen Fehér Lászlókkal, hogy ezek akkor sem tiltakoznának, ha szoclib oldal kormánya ezreket lőne a Dunába, köztük akár művészeket is.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2012.12.13. 07:47:31

Jelen helyzetben csak egy ízetlen és szagtalan gumicsont a kortárs művészet provokatív jellegén, vagy akár a kurátori rendszer kontra művészeti szalonok létjogosultsán való rugózás.

Annál inkább érdekes a honi politikai viszonyok között ballibnek aztán tényleg nem vádolható, ugyanakkor konzerv és baller oldalon egyaránt elismert művészeti íróként számon tartott Fábián László tiltakozása, mert hát mégiscsak a lényegre tapint rá ennek a faszkalap Feketének a feltűnése kapcsán:

Múltba vesztő jelen
Kiáltvány helyett

A diktatúra büzhödött tetemét görgetjük magunk előtt; dögként ugyanolyan kártékony, mint elevenen. Ezúttal kultúr-bolsevizmusként akasztja magát nyakunkba. Eszközei ugyancsak régi ismerőseink. Mindent maga alá tipró megföllebezhetetlen ideológia és kormányzati/politikai támogatás. Mióta a világ világ, az akadémiák voltak a művészet frissességének, folytonos korszerűségének legfőbb akadályai. Ez a kultúr-bolsevizmus először is elhitette, hogy a művészeti akadémia alkotmányos létünk elengedhetetlen tartozéka; tetszik/nem tetszik minden adózó állampolgár köteles adójával támogatni. Nem a kultúrát és/vagy a művészetet, hanem az akadémiát. El akarja hitetni, hogy akadémia és művészet egy és ugyanaz. Ennek megfelelően jogosultnak (azt sugallja: demokratikusan fölhatalmazottnak) tekinti magát kulturális intézményeink (állami támogatások, ösztöndíjak, galériák, színházak, díjak stb.) elorzására és alárendelésére esztétikai normáinak, hun-magyar nemzetieskedő köntösbe bújtatott dogmáinak. A nemzet kizárólagos művészeti képviselőjeként lép föl, mintha az akadémiáján kívül nem léteznék magyarság. Alattomos, hazug, agresszív nyomulásában a reflexió-képtelen hallgatás, a gyáva sunyítás a bázisa. Na meg a parlamentáris cinkosság. Kassáknak Kun Béla akarta megszabni a helyes művészeti irányt, négy évtizeden át a mindenható párt írt elő kötelező direktívákat, most is kilóg a lóláb, de inkább ördögpata. A "szamojéd erkölcs, miként azt egy cirka száz évvel előttem szóló pontosan kifogalmazta.

A magyar kultúra átvészelte a diktatúrákat. Ez nem jelentheti azt, hogy ezután minden erőszakos, önjelölt, kurzus-keresztény szélhámos szabadon garázdálkodhat benne, sebeket okozhat neki. A művészet szabadsága tisztességes társadalomban a kultúra létbiztonsága, egyik pillére a nemzet valódi fölemelkedésének. Ezt viszont semmi esetre sem a ló egyik oldaláról a másikra csúszkáló politikai bandázások teremtik meg, hanem a szabad szellem. Ez a szellem pedig azt szorgalmazza, az elcsaklizott Műcsarnokban elsőül lenyúlóit: a kultúr-bolsevizmus szomorú rekvizitumait és az akadémiák hulláit állítsák ki. Hogy kitessék, mennyire múlt ez a jelen.

Bizony, bizony, elvtársak, a fagylalt olykor visszanyal!

Fábián László

forrás: epiteszforum.hu/kialtvany-es-tiltakozas-a-magyar-kulturaert
író

Tündér_Lala 2012.12.13. 10:17:20

Kéremszépen, rendet kellene végre tenni a fejekben.

Provokatív művészi alkotások (???!!!), művészi szabadság, a közösség (az adófizetők) pénzéből fizetett művészek és a műveik kiállítására használt kiállító terek, filmek esetén százmillió, milliárd számra költött közpénzek.

Több dolog keveredik itt.
A művész és a szabadság is nagy presztizsű fogalmak. Amikor ezeket a fogalmakat arra használják, hogy emberek százezreit, millióit az úgynevezett provokatív műalkotásaikkal megsértsék, akkor visszaélnek ezekkel a fogalmakkal. De még ez is tolerálható volna. Mindezek után azonban még be is nyújtják a számlát, hogy a közösség fizessen ezért.

És láss csodát: a közösség fizet. Miért ? Elösszöris azért mert a közösség pénze nem a döntéshozóé és könnyű szívvel osztogatja. Másodszor pedig azért, mert kárörömmel szemléli a vérig sértett emberek felháborodását. Nem utolsó sorben pedig, igen, mert politikai célokra is használják.

(Tessék mondani, ha valaki nyit egy galériát, ahol a szájába szarnak valainek, hányan mennének be és fizetnének ezért a nemes szolgáltatásért ? Bár ugye nem zárható ki, hogy akad olyan ember, mert neki ez tetszik. (A nézőközönségről inkább elképzelhető, hogy fizetne a látványért. ) A cselekmény után pedig a kasszához fárad és fizet. De az emberek döntő, döntő többsége nem kérne a szolgáltatásból. )

A kultúra, a művészet is árú. Egy lakberendezőnek is van művészi szabadsága, de ha élhetetlen, kellemetlen tereket alakítana ki kuncsaftjainak provokatív művészként, nevelő szándékból (???!!!), igen hamar éhenhalna. Mert nem fizetnének neki ezekért az emberek.

Itt a nagy felháborodás arról szól, hogy a “provokatív műalkotásokért “ nem akar fiaztni a közösség, nem akar közpénzen fenntartott kiállító teret biztosítani.
Módjuk van a művész hölgyeknek uraknak műveiket elkészíteni, galériát bérelni és ott azokat kiállítani, eladni.

Ja, hogy így már nem annyira érdekes a buli ? A hisztéria nevetséges.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.12.13. 10:32:42

@Tündér_Lala: Vizuális antropológián belül tanultam művészettörténetet Bán Andrástól és K. Csilléry Klárától. Dokumentumfilm készítést a Gulyás testvérektől. Fotózást, és több mást is Kunt Ernőtől. Amikor egyszer megkérdezték, szerintünk mi a művészet, én azt feleltem, hogy az, amit a sok sznob annak tart. Mit tudtam én a művészetről?! Ma, maikor magam is gyakorló alkotó vagyok, más a véleményem.

Nincs művészet provokáció nélkül. Ami nem jelenti azt, hogy a művészet csak provokáció. Ellenben az elgondolkodásra kényszerítés provokáció, és a legtöbben az olyan művészetet kedvelik, amelyik gondolatokra sarkall. A művészet a kreativitás egyik legnyilvánvalóbb jellemzője. A kreativitás az absztrahálási képességünk legfontosabb vetülete. Azt mindenkor támogatni kell.

Más kérdés, hogy egyszerűen szar, mondanivaló nélküli műveket is provokatívnak neveznek, de valójában csak az általa ellopott állami pénz provokáció. Például a Felvonulási téri 56-os emlékmű provokáció, csak nem művészi. A művészi provokáció mindig helyes. És a művészet nem az, amit a hatalmi elitek annak neveznek.

marko11 2012.12.13. 10:34:20

@tauglich:
"A művészet szabadsága tisztességes társadalomban a kultúra létbiztonsága, egyik pillére a nemzet valódi fölemelkedésének. Ezt viszont semmi esetre sem a ló egyik oldaláról a másikra csúszkáló politikai bandázások teremtik meg, hanem a szabad szellem."

Ez szép is, fontos is, csak...NEM tisztességes a társadalom. Az un. fogyasztói társadalom teljes zsákutca. (Most a magyar társadalom saját problémáit nem is említve.)
...és NINCS szabad szellem. (Tisztelet az egy-két kivételnek.) Csak megvásárolható "szellem" van. A magyar értelmiség, a magyar művész elit pedig K-Európa leggyávább, legkorruptabb "elitje".

MézesRozi 2012.12.13. 10:47:27

@Tündér_Lala:

higgye el, nem attól lesz egy alkotás művészet, mert provokatív. ezért a posztban lévő "mindenkori kortárs művészet"-hez kapcsolt provokativitás szükségessége csúny általánosítás, s mint ilyen, hamis. lehet provokatív, de ez nem lételeme. tudja ezt az egész provo-témát még a francia szimbolisták terjesztették el, igazolva saját identitászavarukat, saját akaratnélküliségüket. aztán pl. brecht ezt megtöltötte egy jó adag marxista politikai tartalommal. nem véletlen, hogy ez a belpesti társaság ezt ennyire tolja.
ajánlanám nekik, olvasgassanak thomas mannt:

"És ha valami képes az irodalmárból költőt fejleszteni, az én polgári vonzódásom az emberi, az eleven, a közönséges dolgokhoz képes rá. Minden melegség, minden jóság, minden humor ebből származik, és nekem szinte úgy tetszik, hogy ez a szeretet, melyről írva vagyon, hogy akit eltölt, emberek és angyalok nyelvén tud szólani, de akiből hiányzik, az zengő érc és pengő cimbalom csupán.

Amit eddig csináltam, az mind semmi, nem sok, annyi, mint semmi. Fogok jobbat alkotni, Lizaveta - megígérem. Mialatt írok, felzúg hozzám a tenger, és én behunyom a szemem. Tekintetem egy meg nem született világot, egy árnyékvilágot lát, amely még elrendezésre és kialakításra vár, emberi alakok árnyékai nyüzsögnek előttem, integetnek, hogy varázsoljam el és váltsam meg őket: tragikus alakok és nevetségesek, meg olyanok, akik mind a kétfélék egyszerre - és én nagyon vonzódom hozzájuk. De a legmélyebb és leglappangóbb szerelmem a szőkéket és kék szeműeket, a derűs eleveneket, a boldogokat, a szeretetre méltókat és közönségeseket rajongja körül.

Ne becsmérelje ezt a szerelmet, Lizaveta. Jó ez és termékeny. Vágyódás van benne, mélabús irigység, kis megvetés és tiszta, szeplőtlen boldogság."

Tündér_Lala 2012.12.13. 10:55:08

@Mr Falafel: A hiszti a pénzről szól és persze a politikáról, ahol lényegében a "művészi szabadság" sérthetetlen fogalma mögé bújva emberek egészen felháborító dolgokat engednek meg maguknak.
A művészet valamiféle esztétikumról is szólna. Szerintem.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.12.13. 11:26:32

@Tündér_Lala:
maga egy aranyos öreg faszi, de ehhez, amiről éppen beszélni tetszik, tök hülye.

Leskelődő 2012.12.13. 12:47:15

@jose maria padilla:
@Tündér_Lala: (amellett, hogy aranyos) gyakorlatias szemlélettel írt a művészetről.
Ez nem szokványos, talán nem is ildomos.
Mondhatni provokatív!
Már-már művészi.
És mint ilyen - helyes.
:P

Leskelődő 2012.12.13. 12:48:57

Egyébként van arra példa, hogy provokatív, ronda és drága alkotást határozottan visszautasít nemcsak a megrendelő, hanem a közönség is. Igaz, ez nem itthon történt:
"II. János Pál szobrát tavaly májusban, a pápa boldoggá avatása után leplezték le, de kezdettől fogva ellenérzést váltott ki. A l'Osservatore Romano vatikáni napilap szerint "csúnya" volt, a rómaiak pedig esernyőnek, galambdúcnak, nyilvános illemhelynek nevezték el a szobrot furcsa, öblös alakja miatt."
(A művész először elutasította az átalakítás gondolatát, végül azonban megtette - saját költségén.)

www.origo.hu/nagyvilag/20120920-kozmetikaztak-ii-janos-pal-csunya-szobrat.html
Érdemes a képeket megnézni :)

Alfőmérnök 2012.12.13. 13:09:18

@MézesRozi: Az Ön által visszavágyott középkorban olyan brutális dolgokat vittek végbe emberek szeme előtt, amikről a francia szimbolisták nem is álmodtak. Mondjuk egy kis karóbahúzás a főtéren? Vagy a karneválokon az összes egyházi rituálé legelképesztőbb paródiái?
Nem hiszem, hogy a maga belbudai úri gyomra sokáig bírná bármelyiket is.
De arról sem vagyok meggyőződve, hogy számottevő ismerete van mondjuk a Shakespeare-kori színjátszásról.

Alfőmérnök 2012.12.13. 13:18:43

@MézesRozi: Csak hogy ne hülyén haljál meg:

"A shakespeare-i dráma jellemzői

Nem követi az arisztotelészi drámaelméletet és az ezen alapuló színjátszást, nem a görög hagyomány szerves folytatója. De rendkívül sokféle hagyományból merít, s felhasználja kortársai drámatechnikai és dramaturgiai újításait:

1. Senecatól veszi át a nagymonológokra való építkezést; a halállal szembenéző ember sztoikus nyugalmát.
2. A középkori drámából veszi át tér és idő szabad kezelését, a hangulati ellentételezést és a hangnemek kevertségét (Shakespeare-nél a műfajt mindig tragikum és komikum egymáshoz való viszonya és aránya dönti el).
3. Kortársai közül Kyd: Spanyol tragédia című műve, mint bosszúdráma a Hamlet előképének tekinthető. Marlowe-tól veszi át a nagyformátumú hősökre való építkezést és a verselést, a blank verse-t. "
www.literatura.hu/irok/renesz/shakespeare.htm

marko11 2012.12.13. 15:31:20

Már emlegettem a minap Krasznahorkait, most meg a szabad szellem kapcsán is eszembe jutott.

Neten nem találom, de megadom a forrást, egy interjú a szegedi egyetemi lapban:

Apor Noémi–Weiner Sennyei Tibor: Vonuljanak a föld alá! = Bölcső, 2003. márc. (11. sz.)

Megjelent ez az interjú a "Krasznahorkai beszélgetések" c. könyvben is. (Széphalom Könyvműhely, 2003.)

MézesRozi 2012.12.13. 18:20:53

@Alfőmérnök:
és? ez miben mond ellent annak, amit írtam? a felsorolás onnan ismerhető fel, hogy vessze vagy kapcsolatos kötőszó választja el a felsorolt szavakat. vagy maga szerint egyenlőségjelet tettem?

maga tényleg hülye. mindenkinek hasznosabb lenne, ha olvasna, nem a google-t babrálná. mi a fenének szól bele olyasmibe, amihez nem ért? mert ehhez láthatólag nem.

ha érdemes lenne rá, írnék erről magának, hogy okosodjon egy kicsit. de hát magán ilyesmi nem segít. inkább menjen tüntetni.

MézesRozi 2012.12.13. 18:24:29

@Leskelődő:
azt hittem, az első kép az eredeti, s nem értettem a felháborodást. oszt már lejjebb néztem. s már értem:))

MézesRozi 2012.12.13. 18:25:35

@Alfőmérnök:
"hogy számottevő ismerete van mondjuk a Shakespeare-kori színjátszásról."

hát akkor rápacsált.

Alfőmérnök 2012.12.13. 18:38:10

@MézesRozi: Te nagyon buta és primitív ember, idézhettem volna a színháztörténet könyből is, itt van a polcomon, de nem volt kedvem begépelni.
Megyek is tüntetni. Vasárnap a Kossuth térre.

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.12.13. 20:56:57

Azért az mindenképpen érdekes, Tisztelt hölgyeim és Uraim, hogy az illemre oly kényes odúbeliek itt szidalmazzák egymást, válogatott sértéseket vágva egymás fejéhez. Úgy vélem, ha szellenteni támad kedvük, maradjanak otthon, de itt semmiképpen ne eregessenek. Ilyen megnyilvánulásokra az odúban fejhangon visítanának, hogy troooooooll.
Igyanak inkább egy csésze jázminteát, attól lenyugszanak.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.14. 08:03:01

@tauglich:

Nézd, @tauglich:! Nekem Fekete xe kutyám, se macskám. De! Ahol ezt csinálják ---

feketegyorgynaploja.tumblr.com/

brucknerjanos.com/images/stories/feketegyorgy/feketegyorgy_maszkok.pdf

--- ott nem nehéz aközött választani, akivel csinálják és azok között, akik vele ezt művelik.

Ma Magyarországon a karaktergyilkolászás, a szardobálás --- hála Istennek! --- egyre kontraproduktívabb aljasság!

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2012.12.14. 10:23:29

@mk27soundmaster: nézd, én erről a Feketéről személyes ismeretségek okán sajnos elég sokat tudok. De mindezt itt, a blogoszférában hétszentség hogy nem kürtölöm világgá, aminek természetesen megvan a maga oka. Amennyiben még érdekes lesz egyáltalán, talán majdan, személyesen. Egy viszont bizonyos. Ha Makovecz Imre még élne, ez az ember olyan szinten lenne a helyére rakva, hogy még a hülye fizimiskáját sem ismerhetné meg egy teljes ország.

Valóban aljas eszközökkel zajlik a karaktergyilkolászás és valóban zajlik az uncsi ballib hiszti. De! Hidd el nekem, mindez még nem avatja szentté ezt az embert. És napról napra egyre többen emelik fel a szavukat most már a jobber, konzerv oldalhoz köthető személyiségek is, mert tele van a tökük mindazzal, amit a kultúra területén a Fidesz művel. Vagy éppen nem művel azzal, hogy tahó jobber bandaháborúk terepévé teszi a kulturális szcénát.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2012.12.14. 10:33:25

@marko11: "...és NINCS szabad szellem."

Ha nem létezne a művészetben szabad szellem, akkor nem születhetett volna meg Rubljov Szentháromsága, Michelangelo Sixtus-kápolnájának freskói, de nem létezne Caravaggio Mária halála sem a maga profán nyersességében. Ha nem létezne a művészetben szabad szellem, akkor soha nem készül el Nyirő József székely kopjás novelláiból Szőts István filmje, az Emberek a havason. Folytassam a felsorolást?

"A magyar értelmiség, a magyar művész elit pedig K-Európa leggyávább, legkorruptabb "elitje"."

Ez sima általánosítás, bár van valóságalapja. És vannak komoly fároszai ennek az elitnek a jelenlegi jobboldalom is. Az egyik leghajlékonyabb gerincű csóka éppen Fekete György.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.12.14. 11:18:03

@mk27soundmaster:
nézd, te hülye vagy, te bárkit a faszoddal melegítesz ánuszon, akit az ellenség fagyaszt. neked cimborád a félhülye smitt, a szalonkavadász alember semjén, és most ez a minősíthetetlenül hitvány biomassza, ez a fekete. mert báncsák őket. szóval, te hülye vagy.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.14. 11:39:51

@jose maria padilla:

Mifelénk ezt úgy hívják, hogy szolidaritás. Egyébként igazad van, én tényleg h_lye lehetek, mert én még téged is "án_szonmelegítenélek a f_szommal", persze szigorúan csak akkor, ha az ellenség éppen "fagyaszt":-)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.12.14. 11:42:16

@mk27soundmaster: az ártalmassal, a hitvánnyal szolidarítani baromság. a szarra ki kell mondani, hogy szar, még ha a mi almunkban is van.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2012.12.14. 12:11:20

@Tündér_Lala: sajnos régen elmúltak azok az idők, amikor még a kőszegi cőgerájban is kötelező tananyag volt a szabadkézi rajz, valamint a művészettörténet.

Éppen ezért ma nincs is nagyon mit csodálkozni azon, hogy az egyszeri magyar halandónak dunsztja sincs képzőművészetről, vizuális kultúráról. Mindenféle bántás nélkül gondolok itt például magára is.
A kortársról meg pláne nincs fogalmuk, hiszen ha meghallja azt a szót hogy kortárs, akkor azt kizárólag a fekáliával és mindenféle altesti, illetve genitáliás dolgokkal azonosítja. Pedig higyje el, az ilyesféle hírértékkel bíró, ám a kortárs magyar művészetet messze nem reprezentáló, ám valóban provokatív munkákon túl még számos képzőművész alkot ebben az országban, akikkel szemben méltánytalan bármiféle általánosítás. Néze meg évente a szegedi tárlatot, vagy a vásárhelyi őszi tárlatot, ott bizonyosan nem fog szarkupacokkal találkozni.

Egyébként meg számos olyan alkotóművészről beszélhetek, akik sem az elmúlt évtizedben, de az holtziher, hogy F.Gy. esetleges regnálása alatt sem fognak a Műcsarnok tereiben kiállítani. A szalonok feltmasztásának ötlete pedig merő XIX. századi anakronizmus. Már azokban az években bebizonyosodott, hogy unalmas és vegyes minőséget képviselő "bélyegkiállítások" helyett tematikus csoportos kiállításokban érdemes gondolkodni.

"A kultúra, a művészet is árú." -- írja.

Ez tételesen nem igaz.
Vagy pedig gondolja újra, hogy mit ért a "kultúra" és a "művészet" szavak jelentése alatt.

marko11 2012.12.14. 12:38:19

@tauglich: Igen, általánosítottam. Ha úgy tetszik, provokáltam.
Talán az lenne a korrekt megfogalmazás, hogy MŰVÉSZET csak ott, csak azoknál létezik, ahol van szabad szellem.
(Kár, hogy a hivatkozott Krasznahorkait nem tudom bemásolni. Erről is beszél, ti. hogy a hírnév és a pénz utáni hajkurászásban, egyébként tehetséges emberek is, elveszítették művész mivoltjukat.)

marko11 2012.12.14. 13:22:34

@tauglich: Makovecz nagyon hiányzik!

marko11 2012.12.14. 13:31:50

@tauglich:
Még egyszer...

A leggyávább, a legkorruptabb mellé jut eszembe még a legaljasabb is. Vagy finomabban szólva, az a típusú művész (?), értelmiségi (?), akit teljesen érintetlenül hagynak a kiszolgáltatottak, lecsúszottak tömegei. Sőt, le is nézi a szerencsétleneket. ("Úgy kell a hülyéjének, itt volt a jó alkalom (=rencerváltás), miért nem gazdagodott meg!?)

Jack Torrance 2012.12.14. 15:17:59

@jose maria padilla: micsoda idoket elunk, hogy valamiben meg magaval is egyet tudok erteni! :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.12.14. 15:47:15

@mk27soundmaster: nézd, ez a Black 1 idióta.
Ennyit le lehet szűrni személyes ismeretség nélkül is.
Pont.

Tündér_Lala 2012.12.14. 15:50:27

@tauglich: Nézze, én kifejezetten egy átlag fogyasztó vagyok. Pedig én valaha tanultam valamennyi művészttörténetet és szabadkézi rajzot. Az ember azért jár koncertre, kiállításra, színházba, mert örömét akarja lelni az ott elhangzottakban, látottakban. A kultúra ilyen értelemben igenis árú, belépti díjat szednek ezért az örömért. Ezt az öröm szerzést nem zárja ki, hogy egy művészeti alkotás modern. (Csak a példa kedvéért Kovács Margit csak örömet okozott.)

A poszt azonban a provokatív művészetről szólt és én erre reagáltam.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.15. 05:57:25

@tauglich: @Hepci:

Oké, zsokék!

Tegyük fel, hogy meggyőzhető vagyok, tegyük fel, hogy nincs kategorikus álláspontom a kérdésben (mármint ebben a zakadémia-(el)kurátor-vitában)!

Tudnátok-e nekem olyan linkeket adni, ahol erről a vitáról nem a csürhézés- és nem egymás pofánrecskázása-stílusban lehet olvasni? Komolyan megnézném azokat a linkeket!

Ha kérhetném, ne a Dadaista Kiáltványt és ne Fekete legutóbbi urológiai ultrahangfelvételét linkeljétek!:-) De minden, ami érdemi, jöhet!:-)

Alfőmérnök 2012.12.15. 08:06:55

@mk27soundmaster: Tegyük fel, hogy egy fasz vagy.

MézesRozi 2012.12.15. 08:30:14

@jose maria padilla: @Tündér_Lala:
a giccs is a kultúra része. szerintem aztat nem tisztázták, hogy magaskulúráról beszélnek-e. egyébként vagy a művészet áru, hiszen a mvész a műalkotást eladja a piacon. vagy a művész seggelyuka, mert magát adja el egy mécenásznak, hogy a művészetét ne kelljen.

ja. vagy másból él.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.12.15. 08:37:22

@mk27soundmaster: Te nem hülye vagy, hanem egy droid. Erre programoztak, ettől nincs eltérés. Amikor valaki láthatólag összezavar, akkor is ismételgeted a hülye paneljaidat. Folyton a Schwarzenegger-féle Emlékmás jut rólad az eszembe, amikor valami robot női fejet húz magára, és az a VÁM-on bármit kérdeznek tőle, mindenre azt feleli, hogy "két hétig".

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.12.15. 08:38:14

@MézesRozi:
jó, a kultúra része a pornó is, a nyilvános faszverés is, meg a grafiti is. persze. színházba meg csak sinkovics való öblögetve, öltönyben megtekintve, elpet módra.
nem erről volt szó. arról, hogy a lala féle kultúrtahóknak nem a művészet a művészet, hanem a giccs. ettől még biztos, hogy jó apák, munkaerők, egyebek. de ehhez nincs affinitásuk. hiszen azért lettek konzervek, mert balfaszok. :)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.12.15. 08:41:17

@MézesRozi:
és tudja a giccs, kovácsmargit, hazugság. a "művészet" ha már ráfogjuk, hogy az, inkább igazság. /kicsit bizonytalanul mondom, de tulajdonképpen a már csak nyomokban létező művészetre gondolok, mint mondjuk alföldi színháza/

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.12.15. 08:54:09

@jose maria padilla: Megmondtam, hogy buzi vagy. Nem véletlenül Alföldizel, mocskos seggkotorász.

tevevanegypupu 2012.12.15. 09:03:05

@Tündér_Lala:

Ha mar keramikus - egyebkent Kovacs Margitnak helyes kis szobrocskai vannak, de nem jobbak mint sok mas keramikusei, olyan kis helyes szobrocskak - akkor nezze meg inkbb a Gorka keramiakat, apa es lanya..:)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.12.15. 09:05:25

@Mr Falafel:
nemigazán. apád volt a legjobb, utána már nem tudtam férfihoz nyúlni.

tevevanegypupu 2012.12.15. 09:12:36

@Mr Falafel:

Nyugi, Alfoldi is giccs, csak itthon ajulnak el tole..:)

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.15. 09:19:09

@Mr Falafel:

Mivel te nem kritizálsz, csak köpködsz és/vagy inszinuálsz, ezért különösebb üzenete sincs számomra a sz_rdobálásádnak. Hacsak az nem, hogy: ha egy olyan nagy humánistából, mint te, ilyen reakciókat váltok ki, akkor nem járhatok olyan nagyon rossz úton:-)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.12.15. 09:21:22

@jose maria padilla: Melyik apám? - Mert kettő van. Van egy édesapám, aki 4 éves koromig nevelt, és van egy nevelőapám, aki felnőtté válásomig. Édesapám szerelmi életéről nem sokat tudok, legfeljebb annyit, hogy a szőkékre bukik. Szőke-e vagy-e, mocskos biboldó?

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.12.15. 09:24:18

@Mr Falafel: nem tudom melyik volt. amelyik a szádat használta. na az

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.12.15. 09:26:27

@tevevanegypupu: Egészen pontosan a zsidók ájulnak el tőle. Egyes embereknél a művészet valamilyen betegség tünete. Gyermekként éri őket olyan trauma, amitől a valós világhoz való alkalmazkodási képességük megtörik, és elvonatkoztatnak mindentől, ami általános vagy közkeletű szóval normális. Ez egy hárítási mechanizmus, ami a befelé fordulással piszkálni kezdi az elme mélyén szunnyadó kreativitást, amit aztán kifacsart életéhez, a kifacsart életről való gondolkodásához idomít. Ennek eklatáns példája Alföldi, aki kb. úgy művész, mint én a télapó.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.12.15. 09:33:28

@mk27soundmaster: Mi az hogy! A legjobb úton jársz az elmebaj felé.

Tündér_Lala 2012.12.15. 09:40:15

K.M.-nek van egy munkája, amelyet az anyja halálakor készített. Az a címe, hogy Iszony. Ha azt az egyet csinálta volna, már megérte dolgoznia.

Hogy giccs ? Na ez a tipikusan ostoba, tahó fikázás. Maguk csak tapicskoljanak a különféle emberi váladékokban, hiszen , megmagyarázzák, hogy az az igaz(ság) művészet. Ja és tegyék velük tele a lakásukat.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.12.15. 09:48:02

@Mr Falafel:
majdnem igaza van. a művésztudat és késztetés betegség. normális ember nem képzeli magát másnak mint ami, és nem áll színpadra, nem fest baromságokat, nem teremt valami világot irodalomként mint valami atyaisten, és pláne nem mutogatja

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.12.15. 09:53:58

@Tündér_Lala: a kultúrtahó nemes tulajdonsága a düh. amit nem ért, azt üti. a giccset nem hitelesíti a valós emberi tragédia. van aki az anya elvesztésére is giccsel reagál. a szokványember üres. gondoljon bele: valakinek meghal az anyja, milyen sztereotip módon reagál. sír, hülyeségeket hallgat meg -a legjobbak mennek el- kézfog, stb. semmi eredeti. a művészi elme meg mondjuk röhög mert felfogja, hogy a ragaszkodás milyen reménytelen és komfort dolog :)

tevevanegypupu 2012.12.15. 09:58:17

@Mr Falafel:

Sokan ugy gondoljak, ha botrankoztatnak vagy meghokkentenek attol mar jo muveszek lesznek. Mindenhol a vilagban van egy - a fene tudja kik altal (vagy a tudjukkik altal?:) kivalasztott muitesz reteg es akikrol ok mondjak, hogy zsenialis, arrol egy ido multan el is hiszik, hogy valoban zsenialis. Nezze meg peldaul a Mona Lisat, mindenki aprofat pisil tole, pedig hat hany ilyen Mona Lisa-fele kep letezik, a kutyat nem erdekli egyik sem..Es az igy kikialtott (sokszor) kokler egyre messzebb megy abban amit muveszetnek neveznek , barmit el tud adni, a legnagyobb baromsagot, a legprimitivebb hulyeseget is, mert a muiteszek altal befolyasolt kozonseg nem meri mondani, hogy ez pedig kerem szar. Neha szo szerint..Nem tudom latta-e azt a francia filmet (Les Intouchables), ahol egy fekete srac apol egy magatehetetlenne valt nagyon gazdag pasast.Nos ez a fekete srac egy ilyen modern muveszeti tarlat megtekintese utan elhatarozta, hogy o ilyet tudna maga is festeni, es neki is latott. A gazdaja pedig szorakozasbol, es mert nagyon jol tudta kikkel van dolga, ezt a fekete srac altal festett kepet - csikok es pottyok kisse osszevissza - eladta egy igazi mugyujtonek 11 ezer euroert..aki meg is vette, mondvan par ev mulva milliokat er majd..Hat korulbelul igy megy ez. Szarjon valaki tele tizenket tanyert vagy allitson fel par falloszt es imitaljon kefelest a szinapod, kesz is a muvesz..kis tulzassal.:)Sajnos igy megy ez a masik oldalon is leginkabb: faragjon sziveket meg ket primitiv alakot, aranyozza be oket es mar joga van ahhoz, hogy egy egesz orszag muveszeti izleset meghatarozhassa.

Tündér_Lala 2012.12.15. 10:58:17

@Mr Falafel: Ebben sok igazság van. Csakhogy ezen belül is vannak hiteles zsenik és koklerek. Erre pedig igenis rácsapódott egy nagy nagy szélhámos réteg, amit klikkjük ad el.

Tündér_Lala 2012.12.15. 11:00:13

@tevevanegypupu: @Tündér_Lala: Igen. De a valóságban nem véletlenül, hanem tudatosan szélhámoskodnak.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.15. 11:11:36

@jose maria padilla:

Nehogy má', @Padilla! A művész jószemű és jókezű kézműves vagy ügyes szórakoztató (esetleg mindkettő egyszerre). Természetesen, véleménye neki is lehet, mint bárki másnak, és, természetesen, beteg is lehet, mint bárki más, de a művészet lényegén ez mit sem változtat: szórakoztatás (ha ezt úgy teszi, hogy épülsz is tőle, annál jobb).

MézesRozi 2012.12.15. 11:43:57

@jose maria padilla:
na jó. maga is kivétel:)

nézze, ne piszkálja lalát. és főleg ne legyen ilyen lekezelő. a magas művészet, mert akkor végül is erről beszél, meg arisztokratikus valóban manapság, bár akkor még mindig definiálnunk kéne, hogy mi a művészet s ebben hol helyezzük el, hova illesztjük a romantika előtti művészetet, de tételezzük fel, hogy az vagy részben az. de semmiképpen nem közönséges.

egyébként igaza van abban, hogy a pornó valóban giccs meg kovácsmargit is, de attól még mindkettő élvezhető:)

a művészet igazság - meglehet. igen. csak az a kérdés, hogy ki , melyik művész áll ehhez az igazsághoz közelebb. és hogy ennek mi a formája. igaza van. nádas borzalmas, megrázó, de művész. wass nem az. de nem amiatt, amit írnak, hanem ahogy írják.

de azt, hogy ennek a konzervatívizmus akadálya lenne, felejtse el. vagy akkor maga nem konzervativizmusról beszél, csak valami külsőségről, mondhatnánk giccskonzervativizmusról.

MézesRozi 2012.12.15. 11:48:40

@jose maria padilla:
aha. amíg az anyja meg nem hal.

MézesRozi 2012.12.15. 11:51:14

@mk27soundmaster:
úgy látom, valóban az a gond, hogy keveredik a tisztes/kevésbé tisztes mesterember és a művész fogalma. ezért javasoltam, próbálják rövidre zárni. ugyanis más a tárgyuk, amiről beszélnek:)

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.15. 12:06:16

@MézesRozi:

Azt nem tudom, mert nem olvastam végig a kommentsort:-) De azt tudom (tudni vélem), hogy (bármennyire is azt képzelik magukról sokan) ma sem vagyunk okosabbak, mint ők voltak:

ars, tis, nn.

(sajátl. ügyesség, gyakorlottság valaminek összeállításában v. készítésében, ebből arw = fűz, köt, alkalmaz). I. értelem alá tartozókról:

1) művészet, mesterség, iparüzlet, Cicero szerint részint aa. liberales v. ingenuae (minők: a zene, ékesszólás stb.), részint illiberales v. sordidae (mesterségek s más alnemű foglalkozások): a. gymnastica, musica; a. mea.

2) az, a mi nem ügyességen, hanem tudáson alapul, tudomány, tudományos rendszer: a. recondita et multiplex; ad artem redigere, arte comprehendere aliquid, rendszerbe, tudományos alakba önteni; optimae aa.; a. disserendi, észtan, vitatkozástan.

3) a művészetnek vagy tudománynak alapul szolgáló elmélet: res facultate (gyakorlatilag) praeclara, arte mediocris. Innen tankönyv (kézikönyv «rendszer») küln. szónoklati v. nyelvtani: hoc ex antiquis aa. elegit; aa. oratoriae.

4) művészi gyakorlottság, ügyesség, ismeret: opus est vel arte vel diligentia. Innen (költ.) fortély, fogás, csel.

5) (költ.) remekmű: aa. quas protulit Parrhasius;

6) (költ.) mesterséges forma, szeszélyesség, nemesített gyümölcsfákról.

7) személyesítve, t. Artes, (költ.) a muzsák. ― II. (az értelmi körből az erkölcsibe átmenve) tulajdonság, gondolkodás- és cselekvésmód: aa. bonae, eximiae, dicséretes hajlandóságok; artes bonae malaeque erények s vétkek; laus bonae artis; malae aa., rosz szokás.

Jack Torrance 2012.12.15. 12:39:24

@mk27soundmaster: lehet az ókorból is definíciókat keresni, de azért vannak ennél jobbak is.

"József Attila is abból indult ki, hogy a művészet nem passzív tükörkép, hanem folyamat, tevékenység, a világteremtés egyik módja. De az intuició fogalmát végül a közönséges szemléletre korlátozta, s szembeállította vele a művészetet jellemző „ihletet”.

Szerinte éppen azért van szükség művészetre, mert „a világ mint a valóságelemek egységes teljessége, valóság mögötti tény. A világot a valóság elemei elnyelik: a világ nem szemlélhető”, sőt a fogalmi megközelítés számára sem érhető el, csak „mint viszony”: mint a gondolkodásunk által létezőként feltételezett valami. A „világhiány”-t egyedül a művészet pótolhatja, „a világ és az ihlet egymás ellentettjei (...) A valóság elnyeli a világot, míg az ihlet (...) elnyeli a valóságot” oly módon, hogy kiválaszt egyetlen valóságelemet és azt „teljes valóságnyivá növeszti”, mert „minden más valóságelemet... elföd” vele.

József Attila - a tiszta költészet eszménye és Croce szellemében - nemcsak a valóság tükrözését utasítja el, hanem azt is, hogy a művészet érzelem vagy pszichológia lenne (ezeket csak felhasználja a költő) s radikálisan szembeállítja a tudománnyal. Az emberi tudat (az ő megfogalmazásában: a „szellemiség”) három formáját különbözteti meg. A szemlélet (intuició) közvetlenül irányul a valóságra, ezért csak részeit ragadja meg, nem képes a valóság teljességének belátására. A szemlélet passzív: „történés”, azaz nem alkotja, csupán felfogja az adott alakzatot; mint József Attila írja, „határtalan végesség” jellemzi. A másik két tudati forma, a fogalom és az ihlet nem passzív, mint a szemlélet, hanem aktív: „cselekvés”, nem történés. A fogalom (spekuláció) közvetve irányul a valóságra, elvonatkoztat tőle, „megtagadja”, hogy megalkossa az igazságot: „A fogalom gyilkosság, aminthogy meg is öli a valóságot, hogy örökségéhez jusson az igazság!” Érvényessége nincs korlátozva sem térben, sem időben; képes a valóság (nem szemléleti) teljességét megragadni és a végtelenig kitolni saját határait - tehát „időtlen örökkévalóság” jellemzi.

Ezzel szemben az ihlet (a művészet) - mint már szó volt róla - nem tagadja, hanem maga mögé utasítja a valóságot: „a valóság teljes fogyatkozása egyetlen valóságelemre”, amit teljes valóságnyivá növeszt és a többi részt eltakarja; a művészet „határolt végtelenség”. Tehát lényeges vonása a szemléletiség (ezért lefordíthatatlan - szemben az általános fogalommal), ugyanakkor túlmutat a szemléleten, arra képes, amire az nem: teljes valóságot felmutatni, kitölteni a világhiányt. A művészet szemléletileg tesz hozzáférhetővé társadalmi és egyetemes érvényű jelentéseket, tartalmakat; a formának „kettős minősége” van: „minősíti az a tartalom, amely kitölti és minősíti, visszaminősíti tartalmává, szemléletünk”. Éppen e kettősség - gondolat és szemlélet ellentmondásos egysége - biztosítja azt, hogy a műélvezetben egyszerre érvényesüljön a társadalmiság és az individualitás (illetve a „szubjektivitás” - a költő inkább élt ezzel a terminussal), egyszerre kapjon kifejezést az emberi létezés szükségszerűsége és szabadsága."

magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/jozsefa/ihletes.htm

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.15. 13:07:27

@Jack Torrance:

Távol álljon tőlem, hogy megzavarjalak, de a nagy büdös harci helyzet az, hogy József Attila művészetdefiníciója és az én "művészdefinícióm" nemhogy nem mond(anak) ellent egymásnak, de még erősítik is egymást.:-)

Jack Torrance 2012.12.15. 13:09:56

@mk27soundmaster: " A művész jószemű és jókezű kézműves vagy ügyes szórakoztató (esetleg mindkettő egyszerre). Természetesen, véleménye neki is lehet, mint bárki másnak, és, természetesen, beteg is lehet, mint bárki más, de a művészet lényegén ez mit sem változtat: szórakoztatás (ha ezt úgy teszi, hogy épülsz is tőle, annál jobb). "

Erre gondolsz? Mert ez egy marhaság :)

Jack Torrance 2012.12.15. 13:11:21

@mk27soundmaster: amúgy persze József Attila hálás lesz a támogatásért :D

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.12.15. 13:36:21

@MézesRozi:

nádas borzalmas, megrázó, de művész. wass nem az. de nem amiatt, amit írnak, hanem ahogy írják.

a művészi igazságot az ahogy adja. így van. az ahogy nélküli igazság giccs. mint wass.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.15. 13:49:12

@Jack Torrance:

Lehet is József Attila hálás a támogatásért:-) Mert veled ellentétben én olvastam művészetelméleti tárgyú töredékeit és tudom, hogy számára a művészet praxis, azaz egyfajta gyakorlat (végeredményében egyfajta "szakmány":-)) volt.

Ha nekem nem hiszed el, akkor járj utána magad:

magyar-irodalom.elte.hu/ja/cimlap.htm

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.12.15. 13:59:21

@mk27soundmaster: Te erősíted József Attilát? Durva anyagot nyomhatsz, majom.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2012.12.15. 14:02:35

@mk27soundmaster: ajánlom szíves figyelmedbe az első kommentemet itt a poszt alatt, ahová bemásoltam a ballernek aztán a legnagyobb rosszindulattal sem nevezhető Fábián László kiáltványát: @tauglich:

Aztán ott van a Szörényi Leventével csütörtökön megjelent interjú a HV-ban. Sajnos a neten még nincs fent a cikk (csak egy kivonatos ajánló) de a helyzet az, hogy Szörényi kristálytisztán látja a Fidesz kultúrpolitikájának csődközeli állapotát:

hetivalasz.hu/itthon/a-zeneszerzo-szerint-a-jobboldal-kulturpolitikaja-a-kaosz-fele-tart-58225/

Aztán ami tegnap este különösen meglepett, de mára baszki leszedették az anyagot a Prae oldaláról, az általam különösebben nem preferált L. Simon László néhány egészen kijózanító gondolata arról, ahogyan kormányzaton belül érzékeli a tahóságot és az egyre inkább elszabaduló káoszt, amit a jobber klánok pozícióharcai szabadítottak el az elmúlt időszakban. Mindenesetre bizonyítéknak itt a link, alatta a "Nincs ilyen cikk!" infóval.

prae.hu/prae/articles.php?aid=5720&cat=3

Aztán ha hiszed, ha nem, óriási az értetlenség és a csalódottság a jobber érzelmű művész barátaim (30-60-as korosztály) és kollégák között is, amit elsősorban megnyitókon és kocsmai beszélgetésekben tapasztalok, meg persze a napi munkakapcsolataimban. F.Gy. teljesen vállalhatatlan arc ezen a térfélen is. És ha már Ekler Dezső is ezen a véleményen van, akkor mi itten mi a jó búbánatos lófaszról értekezünk?

F.Gy.-vel egyébként nemhogy a honi ballib kulturális kánon nem lesz megtörve, éppen ellenkezőleg, a mai konzerv kulturális térfél en bloc közröhely tárgyává válik -ha eddig ugyan nem adott rá okot-, majd zuhan vissza a kőkorszakba.

ps. amúgy ha lesz még linkem-mert kétségtelenül lesz az elkövetkezendő hetekben-, valamint igény is lesz rá, majd linkelek.

tevevanegypupu 2012.12.15. 14:14:12

@Tündér_Lala:

Hat persze, hogy valosagosan es tudatosan, de azert ovatosnak kell lenni. Mert ha mindig a kor decensebb vagy konzervativabb izleset vettek volna figyelembe, akkor nagyon sok muveszt es stilust kidobhattak volna a szemtdombra. Hogy ki a zsenialis es ki nem, azt nem feltetlenul szukseges kepkereskedokre, esztetakra, muiteszekre bizni..iszonyuan sokat es sokan tevedtek mar. Kulonben is: ha valakinek valami tetszik es boldogga teszi (peldaul a muveszt aki attol teljesul ki, hogy szarral mazol) akkor hagyni kell. Akar be is lehet mutatni, es nem megbotrankozni kell, hanem a muvesz agygondolkodasat megkerdojelezni. Semmikeppen nem szabad hagyni, hogy barmit is raeroltessenek az emberre. Van akinek a fogfajos kiskutya szerez oromet, van akinek Szasz Endre..stb..stb..Figyelembe kell venni a muveszek felelmetes irigyseget, rosszindulatat es a hatosagok hozza nem erteset is. Szoval ez szabad piac..aszerint kell banni vele es fizetni erte. Csontvary legujabb kepe, amit most talaltak meg, gyonyoru peldaul, de hogy 80 millio forintot nem er meg, az rohadt biztos.
Nem is beszelve arrol, hogy nagyon sok muvesz halt ehen, aki zsenialis volt, tehat az o emlekuknek tisztelegve, nehogy mar a mukereskedok legyenek milliardosok helyettuk..akik raadasul legtobben tudjukkik.:)

Jack Torrance 2012.12.15. 14:22:38

@mk27soundmaster: ha tényleg elolvastad, akkor tudhatod, sehol nem mond olyan marhaságot, hogy a művészet célja a szórakoztatás :)

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2012.12.15. 14:50:53

@Tündér_Lala: a kultúra, benne a művészet alapvetően nem áru és nem is szimpla szórakoztatás, ahogy bbj mondja. Legalábbis a jelentős állami, vagy önkormányzati fenntartású kiállítótereknek (pl: Szépmű, Nemzeti Galéria, Műcsarnok, a debreceni MODEM, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum stb stb) nem az a szerepük, mint a műkereskedelemnek. Még az se tévessze meg, hogy ezeken a helyeken belépti díjat szednek magától.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.15. 15:42:10

@tauglich:

A linkeket áttanulmányozom, utána referálok:-)

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.15. 15:46:17

@Jack Torrance:

József Attila (az általam "hivatkozott" szövegekben) az alkotás folyamatával foglalkozik és nem a befogadáséval.

Ha a művészet a befogadó oldaláról nem szórakozás, akkor mi? Esetleg munka? Vagy pihenés?

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.15. 15:47:34

@tauglich:

Tőled is kérdezem: Ha a művészet a befogadó oldaláról nem szórakozás, akkor mi? Esetleg munka? Vagy pihenés?

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.12.15. 15:49:02

@mk27soundmaster:
olyan mint a baszás. strapás de jó. szórakozásnak nem nevezhető :)

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.15. 16:01:58

@jose maria padilla:

A művészet, mint baszás?

Van, akinek bebaszás, van, akinek kibaszás, van, akinek átbaszás... :-D

A baszás olyan örömszerzésféle lehet, ha az emlékeim nem csalnak a tegnap estét és a ma reggelt illetően?:-) Az örömszerzés nem szórakozás?

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.15. 16:02:57

Jav.:

reggelt illetően?:-)=reggelt illetően:-)

Alfőmérnök 2012.12.15. 16:06:42

@jose maria padilla: A baj nem a Tündér Lalákkal van (ő műszaki ember, alapvetően a szemlélete is ilyen), hanem a MézesRozikkal.
Már leírtam, de röviden összefoglalom ismét, hogy miért. Mert hitványak kereszténynek, hitványnak konzervatívnak, hitványak magyarnak, hitványak embernek. Ezért kártékonyak. Ezt komolyan így gondolom.

Jack Torrance 2012.12.15. 16:43:01

@mk27soundmaster: kinek mi, befogadója válogatja.

Jack Torrance 2012.12.15. 17:54:46

@mk27soundmaster: "A baszás olyan örömszerzésféle lehet, ha az emlékeim nem csalnak a tegnap estét és a ma reggelt illetően?:-)"

Neked öröm, de a befogadónak? :D

Tündér_Lala 2012.12.15. 18:43:58

Nézzék én egyszerű befogadó vagyok. Az elméletével nem foglalkoztam, nem is akarok.
A zene elvarázsol, kikapcsol és pihentet, hallgatésánál csak egy nagyobb élvezet van, csinálni. (Erre sajnos már nincs módom.)

A regények egy másik világba, más helyzetekbe visznek, amelyeket egyébként többnyire az ember az ember a saját életében (hálistennek vagy sem) nem tapasztal meg. Ha jó (hiteles) elgondolkodik rajtuk az ember.

A versek érzéseket és hangulatokat fogalmaznak meg, amelyeket az ember érezhet, de így nem tudja szavakba foglalni.

A képzőművészet vers rokon, ebben az értelemben.

A minőség legfontosabb kritériuma számomra, hogy mindegyiknek hangulata legyen és azt át tudja adni. Szerintem (tudom itt már nem fogunk egyet érteni teljesen) mindegyikhez szükséges mesterségbeli tudás (iparos ügyesség és mívesség).

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2012.12.15. 19:33:34

@mk27soundmaster: egy képzőművészeti alkotás befogadása, feldolgozása, megértése, ha szükséges, akkor dekódolása nem szimpla szórakozás. Az ábrázoló művészetek eredendően szakrális voltáról nem is beszélve. Ezt pont te ne tudnád?

Talán Bordieu ezekkel a kérdésekkel is foglakozó tanulmányát ismered:

etr.mome.hu/etr/download.aspx/Docs/191/993/Bourdieu_A_muveszeti_eszleles.pdf.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2012.12.15. 19:38:20

@Leskelődő: miért, maga hová sorolja Kovács Margit dolgait?

Leskelődő 2012.12.15. 19:46:47

@tauglich:
Ööö... Nem sorolok.
Nem értek a soroláshoz, és nem is akarok úgy tenni.
De nézem a szobrokat, és látám, hogy jók ;)

(Egyébként nagyon régen jártam a Kovács Margit múzeumban, de határozott emlékem, hogy figyelemreméltóan teljes és következetes életművet láttam. Sajnos, ennél jobban nem tudom leírni :( )

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.12.15. 19:49:35

@Leskelődő: tudja egy mézeskalácsos műhelyben is teljes és konzekvens életműre lelhet. de zámbójimmi lemezekkel is így járhat. :)

Leskelődő 2012.12.15. 19:53:07

@jose maria padilla:
Jimmi lemezei ehetetlenek, de elnézést, most nem érek rá évődni, mert műélvezek.
Röpüjjpáva van az egyesen.
:P

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2012.12.15. 20:14:24

@Leskelődő: naa, ne térjen ki a kérdésem elől! Ha nem tartja ezeket a zsánerizéket giccsnek, akkor csak van valami elképzelése. Őszintén érdekel, ha már a Műcsárdától sikerült elporoszkálni a terrakotta nippekig. :)

Leskelődő 2012.12.15. 20:56:53

Hű, de makacs ember Maga! :I
Mondom, hogy nem értek hozzá. De odatettem három szobor linkjét. Határozottan merem állítani, hogy ezek nem mézeskalácsok. A női fej annyira mesél magáról, hogy többé-kevésbé pontosan tudni-sejteni lehet, milyen ember (volt). A halászasszonyok arca, hatalmas kezei tényleg mézeskalácsosak? A Gyászt szerintem nem is kell megvédenem, megvédi magát :)

De ha ez nem jó így, akkor vessük össze ezeket például Kis Roóz figurácskáival. Ha Kovács Margit mézeskalács, akkor ezek vattacukrok (brrrr…).

(He-he, meg van nekem egy csudás kis Komlós-kerámiám. Nem írom le, hogy néz ki, mert félek, jönnek a giccs-rablók, és megfosztanak tőle, azt meg sajnálnám. Nadehátszóval… kétségtelenül nagyon szép a máza, meg minden, de ippeg csak a tükör hiányzik a közepéből :)
Érdeklődőknek és giccsrablóknak:
www.magyarkeramia.hu/keramia/komlos/page.html )

Most Maga jön, okícccson. De csak finoman! :)

Jack Torrance 2012.12.15. 21:29:11

@Leskelődő: nevezzük naív művésznek :)

Alfőmérnök 2012.12.15. 23:19:14

@Mr Falafel: Padilla remélem csak bosszantani akarja a Rozi-féléket, de csöppnyi igazsága azért van.
Először is, a Nemzeti Színházban teltházas előadások vannak. Másodszor, vannak jó előadások is (állítólag a Mester és Margaréta sem rossz - konzerv ismerősömtől hallottam).
Emellett van néhány magyarellenes provokáció (pl. Závada darabja). Ez valóban ellene szól, a Nemzetiben ilyennek nincs helye.
De általában a buziságát hozzák föl ellene, ami szakmai szempontból irreleváns.
Egyébként utoljára ÉLŐ színházat (Brecht után) Jerzy Grotowsky és Robert Wilson csinált. Nem hiszem, hogy a magyar konzervek többsége értékelné, ha Magyarországon valaki olyasmit csinálna, mint ők.
Pilinszky mondjuk rajongott értük. Na, ő, igaz keresztény is volt, nem olyan álszent senkiházi, mint a MézesRozi-félék.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.16. 07:24:04

@tauglich:

"egy képzőművészeti alkotás befogadása, feldolgozása, megértése, ha szükséges, akkor dekódolása nem szimpla szórakozás" --- írod.

Hát, ha neked nem szimpla szórakozás, akkor, legyen, dupla szórakozás:-) Én nem vonom kétségbe a művészetelmélet létjogát, magam is összeolvastam belőle egy kisebb szekéraljnyit, de (jó, mondjuk, a lukácsgyörgyök kivételével) senkinél nem olvastam olyat, hogy a művészet célja ne a szórakoztatás lenne (én ebben a szóban semmiféle pejoratív "zöngét" nem érzek). A művészet (lényegéből adódóan) érzéki cucc, nem hiszem, hogy volna művész, aki ezt kétségbe vonná. A művész és "anyaga" és a mű és befogadója között a kapcsolat elsődlegesen érzéki (nem tudom belátni, hogyan lehetne másként), ha ez a szint nem működik, akkor nincs művészet sem.

Igény szerint folytatom:-)

És: Kovács Margit nem giccs.

marko11 2012.12.16. 09:02:12

@mk27soundmaster:
Bocs, hogy bele...de lehet ugyanarról beszéltek?
Egy értékes művészi alkotás feldolgozása, az valóban munka. De engem pl. ez a fajta munka örömmel tölt el, szórakoztat.
Sokkal inkább, mint pl. az un. szórakoztató filmek.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.16. 09:37:10

@marko11:

Szerintem ugyanarról, csak @tauglich:-ot kicsit meglepte, hogy nem a ruháról beszélgetünk, hanem az alatta lévő testről. Pedig, szerintem, teljesen rendben van az a test is, nincs azon semmi szégyelleni való:-)

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2012.12.16. 09:51:00

@mk27soundmaster: csak hogy ne haljunk meg hülyén, eredendően ezt írtam neked, így szólt a teljes kommentem, amiből éppen a lényegi mondandómat kitörölve idéztél:

"egy képzőművészeti alkotás befogadása, feldolgozása, megértése, ha szükséges, akkor dekódolása nem szimpla szórakozás. Az ábrázoló művészetek eredendően szakrális voltáról nem is beszélve. Ezt pont te ne tudnád? "

Amúgy meg tiszteletben tartom azon véleményedet, hogy számodra a műalkotás befogadása - szórakozás. Erről ugyanúgy értelmetlen vitázni, mint ahogyan ízlésről is meddő dolog vitát folytatni.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2012.12.16. 09:59:23

@Leskelődő: hohohóóóó! Nekem van egy ilyen Komlós-kerámiám!!! Egy szőke női büszt, szépen ondolált szeleckyzitás hajzattal. Tudja, én nagyon kedvelem a két háború közötti modernizmusba hajló magyar giccset. Mert nem akar más lenni, csak az, ami: giccs. Amúgy a Komlós-kerámiák meseszerű figurái tök olyanok, mint Macskássy Gyula azonos időszakban készült rajzfilmjei. Ilyesmi stílusú még Telcs Ede Hüvelyk Matyi szobra a budai Városmajorban:

mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/14931091.jpg

Tömény giccs, de van stílusa.

Ezek után dehogy okítom én Kovács Margitra, hiszen nagyon felvidított ezzel a Komlós izével. Persze sem a Komlós-féle nippek, sem K.M. terrakottái nem tekinthetők művészetnek. Legalábbis amolyan magasnak semmiképpen sem. :)

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.16. 10:30:16

@tauglich:

Hmmm! Ez egy klasszikus @tauglich:-i válasz volt:-)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.12.16. 11:56:39

@mk27soundmaster: Fekete naponta bizonyít, minek ehhez link. Engem még az se érdekel, hogy komcsi volt, ügynök volt, stb.
Egyszerűen 1 barom, Kerényi 2.0.
Hamarosan 4 nemzeti falloszt szereltet az alkotmányt bemutató asztalok alá.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.16. 13:51:10

@Hepci:

Ez így csak üres, g_szagú hencegés, nyikhajkodás, zs_hecc-kategória.:-[

Leskelődő 2012.12.16. 14:07:55

@Jack Torrance:
Azt hiszem, ahhoz túlképzett volt. Meg nekem kicsi fura is lenne Oláh Mara mellett látni :)

Tündér_Lala 2012.12.16. 14:11:14

Nézzék sajnos kénytelen vagyok leírni. (Régi vita ez. Csupán megfontolásra ajánlom.)

Rendben van és egy kulturtahó vagyok.
Maguk egy szekérderéknyi könyvet összeolvastak a művészetről és azt gondolják, hogy az a (magas)művészet ami az ott lefektetett kritériumoknak megfelel. Közben pedig elsikkad az, hogy a műalkotás megérint-e embereket. Ugye ha nem érint meg akkor lusta vagy feldolgozni. Ha túl sok embert megérint akkor pedig giccs.

Nos én ezzel nem törődök. Ha megérint, megfog, akkor az nekem jó és érdemes feldolgozni. Ha nem, akkor érdektelen. Még az is lehet, hogy most nem tud megfogni, később pedig igen és fordítva. Vagy én értem be hozzá, vagy a körülmények változtak.
Fenn akarom tartani magamnak az önfeledt befogadó jogát. Szerintem ez az élmény szempontjából többet ér, mintha körmönfont magyarázatokkal elhitetem magammal, hogy a szar jó vagy hogy a jó szar.

Leskelődő 2012.12.16. 14:13:34

@tauglich:
Köszönöm a válaszát :)
Az a baj, hogy a giccs pejoratív fogalom - ezért nem látom szívesen Kovács Margit közelében.
Úgy gondolom, tehetséges művész volt, aki szelíden, alázatosan és _jól tette a dolgát. Nem idegen tőle a szakralitás (sőt). Nem hiszem, hogy az magas művészetet hajszolta volna, viszont sok örömet adott a nézőknek. Ja, és nem látok hazugságot a szobraiban.
Kétségtelenül nem provokatív, de ez nekem nem kritérium (vagy semmiképpen sem elsődleges).

Ami érdekelne: egy műtárgy attól giccs, hogy sokan képesek élvezni?
Valahogy eddig úgy képzeltem, hogy a giccs, az valami (sokszor ócska minőségben kivitelezett), pusztán behízelgésre törekvő dolog.

Örülök, hogy díjazta a Komlós-porcelánt, és akkor most beszéljünk a Hummel-figurákról! :))
(Ha valaki véletlenül nem ismerné, ami kizárt:
hummelporcelan.5mp.eu/web.php?a=hummelporcelan )

Jack Torrance 2012.12.16. 14:18:59

@Leskelődő: a naív művész nem pejoratív elnevezés. Bizonyos fokig még Csontváry is az volt (külföldön nem is nagyon értik, mit eszünk mi rajta (nekem meg nagy kedvencem)).

Leskelődő 2012.12.16. 14:35:33

@tauglich:
Elnézést kérek, de valóban kíváncsi lennék rá: nem beszélnek el egymás mellett véletlenül?
@mk27soundmaster: ha jól értem, azt mondja, hogy a valódi művészetnek lényegi eleme a szakralitás, de ha az érzéki élménnyel valami nincs rendben – mondjuk bűzlik a szar a tányérban – akkor már eleve sérül a szakralitás megnyilvánulásának a lehetősége.

„A művészet (lényegéből adódóan) érzéki cucc, nem hiszem, hogy volna művész, aki ezt kétségbe vonná. A művész és "anyaga" és a mű és befogadója között a kapcsolat elsődlegesen érzéki (nem tudom belátni, hogyan lehetne másként), ha ez a szint nem működik, akkor nincs művészet sem.”

(Az a balladai szaggatottság, az tehet az egészről!
*fejét bánatosan ingatja* )

Szerintem ez nem mond ellent a Maga mondandójának.
?

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.12.16. 14:38:57

@Tündér_Lala:

Közben pedig elsikkad az, hogy a műalkotás megérint-e embereket.
Ha megérint, megfog, akkor az nekem jó ...

tudja ez úgy van, ha lefordítja mondjuk nőre a dolgot, mintha magát egy húszforintos kurva érintené meg és ez magának akkor okés, és akkor az magának szerelem. :)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.12.16. 14:39:48

@Leskelődő: a sok örömet ad, az olyan butus dolog. győzike is sok örömöt ad a híveinek.

Leskelődő 2012.12.16. 14:53:36

@jose maria padilla:
Maga valahogy hadilábon áll az örömmel, azt régóta figyelem. Szégyellnivalónak tartja, vagy mi...

Azaz:
Igenis, értettem, őrmester úr!
Komoly művész nem örül, nem hálás, csak haptákban áll az nagy magos művészet tetejin :)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.12.16. 14:55:52

@Leskelődő: félreért. az hogy örömet okoz, nem jelenti azt, hogy értékes.

Leskelődő 2012.12.16. 14:58:05

@Jack Torrance:
Ú, én bizony már hallottam erősen lesajnáló hangsúllyal mondani a naiv művészt.

Csontváry minden kritériumnak megfelel. Különleges, szépségesen színes és kifejezetten provokatív :)
De nekem is kedves.

marko11 2012.12.16. 15:39:04

@Tündér_Lala:
"Esztétikai szemléletem eléggé fura talán: ha valami bizsergést érzek a gerincem táján, akkor jó a kép. Jó, mert szinte fizikailag érzem. Százszor elmondhatják, hogy Botticelli a legnagyobb művész, ha nem érzem ezt a bizsergést, akkor nekem nem az. Meg kell érkezzen a nekem szóló jelzés, valamiféle szellemi energiának kell hozzám eljutnia abból a műből."
(Zbigniew Herbert, Új Könyvpiac, 2009. március)

Nekem is "fura" az esztétikai szemléletem.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.12.16. 15:45:21

@mk27soundmaster: magának valamiért kedvesek a jobbos (?) szardarabok...
Egészségére!

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.16. 16:31:25

@Hepci:

Nézze, én Gy_rcsányt is "megvédtem", amikor emiatt a "dolgozatosi" miatt b_sztatták, TGM vagy V_sárhelyi M_ria igazságát is hajlandó vagyok elismerni, ha az álláspontjuk igazolható, miért pont F_ketének menjek neki, mert néhányan sz_rt-f_st kiabálnak rá?

Egyébként nem mindenki ilyen bizalmatlan (mint egyesek)! Nézze meg az MMA új tagjainak listáját! Itt: @mk27soundmaster:

Jack Torrance 2012.12.16. 16:49:53

@mk27soundmaster: várd ki a végét. Néhányan azt se tudják, hogy rajta vannak a listán.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.16. 16:51:47

@Leskelődő:

Szerintem sem mondok ellent magamnak ;-)

Jack Torrance 2012.12.16. 16:51:50

@mk27soundmaster: @Jack Torrance: a facebookról:

"Csáki Judit:
Tompa Gábor rendező, a kolozsvári színház igazgatója most válaszolta érdeklődő levelemre, hogy beleegyezése és tudta nélkül került az MMA listájára. NEM lép be, illetve mostan rögvest kilép. Terjesszétek, kérlek. És: lehet, hogy többeknek kéne levelet írnom?"

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.16. 16:53:19

@Jack Torrance:

Ezt ők mondták neked? [.............................................../.]

"Nem tudok róla, hogy rajta vagyok a listán!":-D

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.12.16. 16:54:28

@mk27soundmaster: megvédte gyurcsányt?
Ajaj, ez a ferpléj unortodox értelmezése.
TGM más tészta, neki akad olyanja (igazolható álláspont).

Lista: mit kellene látnom? A művészi létnek nem feltétlen velejárója a realitás elutasítása...

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.16. 16:54:43

@Jack Torrance:

"NEM lép be, illetve mostan rögvest kilép."

???

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.12.16. 16:55:42

@Jack Torrance: na, ez a Csáki Judit... a ballib kultúrterrorista prototípusa...

Jack Torrance 2012.12.16. 16:57:12

@mk27soundmaster: akiket most felvettek, azok nem voltak jelen, nem léptek be. Csak az akadémia tagsága szavazott arról, hogy felveszik őket.
Cserhalmi nyilatkozott valami olyasmit (linket nem tudok, keresek, nem emlékszem, hol olvastam), hogy van fél éve arra, hogy döntsön, mit tesz, akkor válik élővé a tagsága (ő mostanában próbált, fogalma sincs FGy ámokfutásáról).

Jack Torrance 2012.12.16. 16:58:09

@Hepci: az most mindegy, ha igaz amit írt (amit persze nem tudhatok, de miért ne lenne az)

Jack Torrance 2012.12.16. 17:00:46

bár nem ezt a cikket olvastam tegnap,de most ezt találtam. a lényeg benne van

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.16. 19:15:00

@Hepci:

"ez a ferpléj unortodox értelmezése." --- írja.

Nem, ez a műbalhé, a hazug hecc józan elutasítása.

"A művészi létnek nem feltétlen velejárója a realitás elutasítása..." --- írja.

Mi lenne, ha ezt rájuk bíznánk, döntsék el ők, hogy mi legyen?! Játsszák le ők a saját meccseiket.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.16. 19:16:15

@Jack Torrance:

Miért akarod te megmondani Cserhalmi helyett, hogy szerinte mi a helyes?

Jack Torrance 2012.12.16. 19:20:37

@mk27soundmaster: mondtam volna ilyesmit?
Nem mondom, szívesen söröznék egyet vele, de mostanában lehetetlen.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.16. 19:39:41

@Jack Torrance:

Az általad linkelt cikkben Cserhalmi egyértelműen és világosan elutasítja a "számonkérést": "majd meglátjuk, mi lesz"-szel válaszol. A tudósító nem is bírja megállni, hogy bele ne marjon ezért a "kellően nem elkötelezett"-válaszért, (nyíltan) hanyatló h_lyének ne minősítse Cserhalmit.

Jack Torrance 2012.12.16. 19:46:16

@mk27soundmaster: én sem mondtam mást, a riporter meg nem én voltam.

Azt a cikket nem találom, amiben először olvastam róla, abban normálisabb a riporter, de Cserhalmi nagyjából ugyanezt mondja.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.12.17. 01:05:53

@mk27soundmaster: elutasította a gyurcsótány diplomája körüli hazug heccet, BBJ?
Gratulálok.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.17. 05:59:46

@Jack Torrance:

Nézd, ez a "majd meglátjuk, mi lesz" egy teljesen neutrális válasz: ugyanúgy értelmezhető a bizalom jeleként, mint a bizalmatlanság jeleként (vagy úgy, amit valójában jelent: "majd meglátjuk":-)).

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.17. 06:35:55

@Hepci:

Gyurcsótány a rendszerváltás rendszerének egyik emblematikus sötét figurája: ki lepődne meg azon, mit tenne hozzá a gyurcsótányi arcélhez az, ha sikerülne bizonyítani, hogy huszonöt évvel ezelőtt (még az ancien regime idején) egyik főiskolai szakdolgozatát (diplomamunkáját) is privatizálta? Arról például szívesen hallanék többet, hogy mi is volt a(z ő) szerepe a 2006. szeptemberi-októberi események alakításában vagy az ú. n. "cigánygyilkosságokban" (és még sorolhatnék jónéhány neuralgikus ügyet), de ezt a balatonfelvidéknagyüzemiszőlészetérőlés borászatárólszólómásoltdolgozat-ozást egy szánalmas, ocsmány és a társadalom mentális egészségére nézve veszélyes műbalhénak és hazug heccnek tartom. Ebből mindenki csak vesztesen kerülhet(ett) ki, kivéve azokat, akik ellen névleg irányul(t) --- az ügy profitőrjei a gyurcsótányok és a posztkommunista elit (voltak).

Jack Torrance 2012.12.17. 08:30:44

@mk27soundmaster: a lényeg, hogy még nincs eldöntve, azaz várjuk ki a végét :)

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2012.12.17. 09:12:46

@Tündér_Lala: "Rendben van és egy kulturtahó vagyok."

Kedves Lala,
azt hiszem hogy vissza is kanyarodtunk a jó kőszegi hadapródokhoz. Ugyanakkor nem gondolom, hogy maga kultúrtahó, de hadd hivatkozzam Bourdieu művészetszociológia írásának egy részletére, amit fentebb linkeltem, mert nagyban rávilágít a maga problémájára is. Ugyanakkor mégegyszer kérve kérem, ha nincs megfelelő ismerete, akkor ne kritizálja a kortárs művészetet, amennyiben azt csak a szar képi ábrázolásával képes azonosítani. Kétségtelen ugyan, hogy képzőművészetről szólva manapság ennek van hírértéke, erre lehet rácuppanni miután a Blikktől az Indexen át a kurucinfóig csak ez jut el hírforrásként az átlag(alatti) fogyasztó számára.

És akkor íme a szöveg:

"Olyan körülmények között, amikor az iskola nem törekszik módszeresen és rendszeresen arra, hogy a legalsó osztályoktól kezdve, az összes rendelkezésre álló eszköz mozgósításával, mindenki számára biztosítsa az iskolai oktatás keretei között a művekkel való közvetlen kapcsolatot, vagy legalábbis a tapasztalatnak valamilyen megközelítő pótlékát (reprodukciók bemutatásával, szövegek felolvasásával, múzeumlátogatások szervezésével, hanglemezhallgatással stb.), a művészet csak azoknak válhat igazán a hasznára, akik családi környezetük jóvoltából a művekkel való lassú és észrevétlen megismerkedésük révén már megszerezték a kompetenciát(...)."

"A müvészi élmény karizmatikus képzete -- sarkköve annak a rendszernek, amely csak valódi funkcióját álcázva képes müködni -- éppen akkor tölti be a legtökéletesebben a maga misztifikáló funkcióját, amikor „demokratikus” nyelvezetet használ. Ha azt állítjuk, hogy a műalkotás bárkiben felébresztheti - kulturális felkészületlenségére való tekintet nélkül - az esztétikai megvilágosodás kegyelmét, ezzel jogot szerzünk arra, hogy azokat a képességeket, amelyek valójában az egyenlőtlen iskoláztatásnak köszönhetők, minden esetben a kegyelem kifürkészhetetlen véletlenének vagy a megmagyarázhatatlanul meglevő vagy hiányzó „tehetségnek" tulajdonítsuk, - vagyis a társadalmilag örökölt képességeket az
egyén saját -egyszerre természetes és kiérdemelt- erényeiként kezeljük."

/bocs, szerintem valami szövegfelismerő cuccal digitalizálták a szöveget, ettől kicsit kusza, de a lényeg kibogozható a végén/

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.12.17. 11:04:45

@mk27soundmaster: sajna, továbbra se értek egyet, nyugodtan leplezzenek le mindenkit, aki sumákolással szerezte a diplomáját és/vagy a tudományos fokozatát.
Ettől már aztán igazán nem lesz itt rohadtabb semmi, sőt.
Gycsótány: ne ábrándozzon! Az is pont olyan egyszerűen kitalálható, mint a diplomamunkája eredete. Mi a f@szt keresett volna a tárgyaláson? A puszta állampolgári érdeklődés vitte oda. naná, de még mennyire...
A másik sztoriban is csak a hülye nem látja, hogy ült otthon és boldogan düllesztette a szemét...

Jack Torrance 2012.12.18. 09:15:50

@mk27soundmaster: persze csak pletyka (a facebookról):
"Rényi András
Megbízható személyes forrás szerint Cserhalmi György is kilépett az MMA-ból."

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.18. 10:01:27

@Hepci:

Még nem elég érett, hogy megértse. De, ami késik, nem múlik --- majd eljön annak is az ideje ;-)

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.18. 10:10:08

@Jack Torrance:

S, mégis, hogyan léphetett ki onnét, ahová még be sem lépett?

Olyan ez, mint a létező szocializmusban a központilag kiadott antifasiszta, antiimperialista, békeharcos tiltakozások: ki mert volna cáfolni, ha egyszer a pártközpontban odabiggyesztették valamelyik tiltakozó nyilatkozat végére a nevét?!

Most álljon neki Cserhalmi magyarázkodni, mikor már egyszer világosan kifejtette az álláspontját? Még a végén úgy jár, mint szegény Törőcsik Mari, akinek (ma már ott tart a ballibbant megmondás, hogy), a "kurvaanyját"!

magyarnarancs.hu/narancsblog/meg-egyszer-a-nemzetirol-alfoldi-82947

Jack Torrance 2012.12.18. 10:52:15

@mk27soundmaster: jaj mar, en csak tudositok, ezeket ne tolem kerdezd. Se Renyi Andras nem vagyok, se a megbizhato forras, se Cserhalmi (ezt mondjuk melysegesen sajnalom is).

Megy a csapkodas, az biztos. Szegeny Torocsiknek se lennek a helyeben, ha a Narancs kezdi anyazni...

Jack Torrance 2012.12.18. 13:50:04

Eskuszom, nem en beszeltem ra.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2012.12.19. 07:16:09

@Leskelődő: talán már okafogyott, de megigértem, így reagálok. Természetesen egy műtárgy önmagában attól még nem giccs, hogy sokaknak a kedvére van. És a giccs sem feltétlenül azonos a bóvli fogalmával. Ugyanakkor a giccs alapvetően közérthető és közhelyes, így értelemszerűen sokak számára könnyedén átmegy az üzenete. A giccs jellegénél fogva nem képes a kevesebb több zsinórmértéke alapján a jóval kifinomultabb eszközökkel és gyakran csak finom utalásokkal operáló -nevezzük most jobb híján így- magas művészet részévé válni, hiszen éppen szófosó jellege a másik fő ismérve. Az persze megint más kérdés, hogy a pop art eredeti szándéka szerint kritikai szándékkal hogyan emelte be és konceptualizálta a giccs fogalmát az ún. magas művészetbe, nem kis mértékben hozzájárulva annak deszakralizálásához.

Egyébként azért is mantrázom állandóan, hogy nagyon hiányzik Magyarországon a vizuális kultúrára való nevelés, ami legalább olyan fontos lenne, mint az irodalom oktatása, főként hogy csontra vizuális korban élünk. Így kevesen vannak, akik képesek venni a (nem csak kortárs!) műalkotások üzenetét, ezért kevesen vannak azok is, akik megfogalmazhatnák jogos kritikáikat. Kevesen járnak múzeumokba és kiállításokra. Persze nem kell ennyire messze mennünk, maradjunk csak a hétköznapoknál. Elég városainkon és falvainkon végigmenni a nyomorúságos vidékektől a kőgazdag negyedekig, környezetkultúránk többé-kevésbé katasztrofális állapotban van.

ps. a hummel is jöhet, nagyon bírom! minden vágyam egy ántik hummel betlehemes szett a karácsonyfa alá :)

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2012.12.19. 07:43:46

@Leskelődő: ja igen. Kovács Margittal kapcsolatban még annyit szerettem volna mondani, hogy általában problematikus, amikor egy iparművész a maga jellemző gondolkodásmódjával a képzőművészet, meg úgy egyáltalán az ábrázolóművészet területére téved. Ha érdekli, majd hozok olyan példákat, mondjuk KM kor- és pályatársait, talán nőművészt is, akiket viszont én komálok. De csak ha tényleg érdekli! :)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.12.19. 07:52:38

Igen, a művészetnek kell provokálnia, de nem a művészeknek. A művészet élményét okozó absztrakciót nem pányvázhatja ki semmilyen perszonális érdek, mint valami papírsárkányt.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.19. 10:52:27

@tauglich:

Ekler egy szerencsétlen h_lye! Nem értenek egyet Feketével egy ügyben? És? Hol van az megírva, hogy egy szervezetben/testületben csak olyan személyek tevékenykedhetnek együtt, akik mindenben egyetértenek? Ha számára a művészet autonómiájának ügye valóban fontos, akkor nem kilép az MMA-ból, hanem a testületen belül képviseli a maga (nyilván, jólmegalapozott) álláspontját.

Nem kéne ez a cirkusz!

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.12.19. 11:17:58

@mk27soundmaster:
belülről bomlasztja a pártot? teljesen meghülyültél. nem olvastad a faszit? azt mondta ez a barom fekete, hogy nem vagyunk beszélő viszonyban, mert elárultál. ez még nálatok a gummicsizmás világban is ajtórábaszást indukálna.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.19. 11:29:41

@jose maria padilla:

Ugyan már, Paddila! Nem kell a púder! Mondom, hogy nem érthet mindenki mindenkivel mindig egyet! Egy testületben egy tagnak jogai is vannak! Ha én meg vagyok győződve az igazamba, nem adom meg másoknak azt a kegyet, hogy önként visszakozok. Ha Fekete autoriterkedik, autoriterkedjen fickósan, csináljon ki, ha tud!

Sokkal inkább arról van itt szó, hogy Ekler mérlegelt és választott egy konfliktusban: úgy döntött, nem az a nyerő oldal, ahol éppen tartózkodott és átslisszolt a másik oldalra.

Jack Torrance 2012.12.19. 11:45:07

@mk27soundmaster: viszont ha a szervezet vezetoje a tagsaggal takarozik mikozben leszarja a velemenyuket, akkor sok mast nem lehet tenni. Es miert pont az MMA tagjakent kene barmit is csinalnia? Ha neki fontos a muveszet autonomiaja, akkor lehet autonom muvesz es kepviselheti ugy a velemenyet. Dajcstomisan mondva, ki a fasz az az MMA? (felre ne erts, nem a tagokrol beszelek)

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2012.12.19. 15:02:15

@mk27soundmaster: "Sokkal inkább arról van itt szó, hogy Ekler mérlegelt és választott egy konfliktusban: úgy döntött, nem az a nyerő oldal, ahol éppen tartózkodott és átslisszolt a másik oldalra. "

Ez méltánytalan, Ekler nem slisszolt sehová. Mint az MMA egyik alapítója, mint Makovecz egykori tanítványa, illetve közeli munkatársa, egész egyszerűen rávágta az ajtót Feketére, miután Fekete még zárt ajtók mögött sem volt hajlandó Ekler fenntartásait nyilvánosságra hozni. Ekler lépése mind szakmai, mind emberi vonatkozásait tekintve tökéletesen érthető. Egyébként Makovecz az MMA-ban soha a büdös életbe nem engedte Feketét komoly döntéshozó pozícióba, most pedig úgy rugná tökön, hogy beleszédülne. A hét végén MMA tagoktól eljutott hozzám néhány belső infó Fekete konkrét hatalomgyakorlási technikáiról. Tragikus az egész, itt csak ennyit mondhatok. Akkora blamázs a faszi, hogy itt és most boritékolom neked, nem éli meg ebben a pozicióban a tavaszt.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.12.19. 15:10:28

@tauglich: haggya kérem, bbj meghülyült, kétpofára üvölt, hogy kötcse, majd kötcse szörnyszülöttjeit védi, mert bántsák őket.

bbj! bármilyen hihetetlen, simán végignézném, ahogy a nemkevéssé kártékony hellerági a pinájával megfúccsa ezt az elmebeteg barom feketét. aki a hazaáruló antall kormányban a sok penetráns figura között is az egyik legundorítóbb volt.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.19. 15:44:22

@tauglich: @jose maria padilla:

www.youtube.com/watch?v=wpg0P-E3m5s

Má' bocs!:-D

Nem kéne, nagyon nem kéne ez! Nehogy már az MMA-ban az a sok szép, okos és tehetséges ember ne tudja a saját érdekét felmérni és együtt dolgozni érte!:-D

Ebben a történetben nem Fekete az érdekel (s ha már tavasszal nem ő lesz a kisisten az MMA-ban, amiatt sem igen fog senki könnyeket hullatni). Ez a történet arról szól, hogy akik most lehetőséget kaptak, hogyan képesek élni vele. Ha én a Mikepércs SÉ-ben focizok és ha egyszer-egyszer nem kapok olyan szerepet a pályán, amilyet pedig, meggyőződésem szerint, megérdemelnék, azért még nem fogok minden egyes alkalommal felhúzott orral, felfújt arccal és nedves szemekkel a Mátészalka FC-hez rohanni panaszra!

És: Padilla! Most akkor volt köccse vagy nem volt?!

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2012.12.19. 18:43:32

@mk27soundmaster: "Nem kéne, nagyon nem kéne ez! Nehogy már az MMA-ban az a sok szép, okos és tehetséges ember ne tudja a saját érdekét felmérni és együtt dolgozni érte!:-D"

Ahelyett hogy naphosszat a neten pörögsz-forogsz egy olyan téma körül, melyre semmiféle valós rálátásod nincsen, inkább bölcsen várnád ki a végét.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2012.12.19. 18:51:34

@jose maria padilla: "a sok penetráns figura között is az egyik legundorítóbb volt."

Ez így van. És baszki, az előző Orbán-kormány idején még simán tisztes távolban tartották az ilyen Fekete-féléket.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.19. 18:53:20

@tauglich:

Ez a beszéd, @tauglich:! Le kell ugatni, osztjónapot!:-D

Hogy milyen személyiség Fekete, arról valóban f_ngom sincs, de hogy te milyen lehetsz, arról kezd.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2012.12.19. 19:02:44

@mk27soundmaster: nyugi, nem ugattalak le. De konkrétan ebben a témában -valós rálátás nélkül- csak hergeled önmagad.

Leskelődő 2012.12.21. 10:59:39

@tauglich:
Elnézést a késésért, nem volt netem, most meg rohannom is kell de:
két dolog ragadott meg szép, kerek válaszából:

- a szófosás hasonlat, mely megvilágosító erejű volt :)
- a vizuális kultúráról pedig az elmúlt korok fejlettebb vizuális kultúrája, a Biblia pauperum, és rengeteg, gyönyörű templomi freskó jutott eszembe. (Egy bögözi Szent Lászlósat a sok közül, csak a példa kedvéért, ideteszek:
virtualisszekelyfold.ro/index2.html )

+ Shakespeare, és az ő képzőművészetbeli társai, akik mindenkinek bőségesen adtak a jóból - a giccskedvelőktől a magas kultúra értőiig.

Leskelődő 2012.12.21. 11:01:28

@tauglich:
Örömmel venném, köszönöm.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.12.21. 13:11:04

@mk27soundmaster: persze hogy volt. belátom. és azt is, hogy jöjjenek a komcsik, és azt is, hogy kádár alatt emberarc volt. és éljen illésgyula :)

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2012.12.23. 10:48:45

@Leskelődő: bár vizuális korban élünk, nagyrészt vizuális eszközök segítségével kommunikálunk, ennek ellenére (és ezzel együtt) elképesztő méretű a vizuális analfabétizmus. És ez most csak a Szent László legenda képi ábrázolásai kapcsán ugrott be. Egyébként úgy tizenéve, restaurátorokkal dolgozva jutottam el az Isztrián egy erdőben található kis román kori templomba, amiben egy egészen ép Szent László legenda található. Megható volt, na! :)
Na de mindezekről, illetve arról amit ígértem, majd az ünnep után, vagy a megfelelő alkalommal.

Alfőmérnök 2012.12.26. 12:02:04

@Leskelődő: Ha megenged egy baráti jótanácsot (ide írom, mert a jósdáról biztos kimoderálnák): ne adja meg a személyes adatait Loxonnak és Gloire-nak (az emailcímét megadhatja; azt már úgyis tudják).

Leskelődő 2012.12.26. 13:36:26

@Alfőmérnök:
Nagyon kedves, hogy így aggódik értem, ezért sietek megnyugtatni, hogy személyes adataimat soha senki nem kérte tőlem - Magán kívül.
(Úgy emlékszem, kicsit meg is orrolt, mert nem kapta meg.)

Unja az ünneplést? :)

Alfőmérnök 2012.12.26. 13:48:31

@Leskelődő: Na, hát Loxonék anélkül kapták meg (mikor átment a jósdára) az emailjét, hogy kérték volna.

"Személyes adat például munkavállalónk vagy ügyfelünk neve, címe, születési adatai, igazolványainak száma, végzettségére és képességeire vonatkozó információk, TAJ száma és adóazonosító jele, privát telefonszáma és e-mail címe, arcképmása, hangja, vagy épp kézjegye."
www.adatvedelmiszakerto.hu/2011/08/kinek-kell-alkalmazni-az-uj-adatvedelmi-torvenyt-mi-a-szemelyes-adat-ki-az-adatkezelo/

Gondolom ezekre fogják az új meghívókat kérni. :) De nem csodálkoznék, ha előbb-utóbb más személyes adatot is fognak kérni, mint Tomcaték. Így megy ez. :)

Alfőmérnök 2012.12.26. 13:54:44

@Leskelődő: De ha nem adja meg, majd kitalálnak valami módszert rá, hogy megszerezzék. Pl.

" gloire · alkaloida.blogspot.com/ 2012.11.13. 23:02:05

@Loxon: helyében én kiraknék ide pár könyvajánlót, online könyváruházaktól, akár csak egy-egy érdekesebb klasszikus elég volna. Onnatól ez a blog - mivel reklámoz - üzleti tevékenységet folytatna. Simán be lehetne perelni téged hitelrontásért. A tárgyalásokon előbb-utóbb meg kéne jelenned, különben előállítanak. Egy jó ügyvéd végig viszi simán, bár a büntetés valószínüleg remémnytelen, de az inkongnitódnak vége lenne. Soha többet nem látnánk azt hiszem."

delphoijosda.blog.hu/2012/11/03/xxiv_786/fullcommentlist/1#c18292527

Leskelődő 2012.12.26. 14:14:00

@Alfőmérnök:
Szóval unja az ünneplést.
Ne haragudjon, de ehhez az áskálódáshoz nem vagyok partner.

Alfőmérnök 2012.12.26. 14:15:56

@Leskelődő: Csak a Loxon, és Gloire-félékhez, igaz?

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2012.12.26. 15:50:35

@Leskelődő: ó, köszönöm!

És áldott karácsony!

Alfőmérnök 2012.12.26. 16:00:02

@Alfőmérnök: meghívókat kérni = meghívókat küldeni

más személyes adatot is fognak kérni = más személyes adatot is elkérnének

ü
Alfőmérnök

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.12.26. 18:14:53

@Alfőmérnök: normális fórumokon (= nem anonim korcsok anyázzák egymást) előfordul, hogy teljeskörű adatszolgáltatást kérnek a regisztrációhoz, majd ellenőrzik is az adatokat. Nem értem, mi ezzel a probléma. Aki oda akar menni, nyilván kellőképp megbízik Loxony s Gloire urakban (btw, az első úr jelenlegi ismereteim szerint nem úr, hanem faszomfütty), tehát ha kérik, megadja az adatait.

Alfőmérnök 2012.12.26. 20:12:07

@Hepci: Az a probléma, hogy Loxon és Gloire szerintem nem megbízhatóak. Ezért figyelmeztetem (barátilag) azokat, akik vakon megbíznak bennük. Álláspontomat igyekszem érvekkel is alátámasztani - vagy meghallja/megérti valaki, vagy nem. Komoly ellenérveket még nem hallottam, csak sikítozást, zavaros hazudozást és azt követő eszeveszett moderálgatást. Mindez az én álláspontomat látszik igazolni.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.12.26. 20:13:56

@Hepci: Mivel Loxon a mániás depresszió klasszikus tüneteit produkálja, nem kizárt, hogy később annak ellenére él majd vissza adatokkal, hogy most nincs szándékában. A fizikai valójukkal ellenséges viszonyban élők gyakran lesznek MD-sek. Ez a fasz most jobban be akar zárkózni a kedvenc plüssállataival, mert a csúnya világ őtet báncsa. Aki ennyire mániás, az a legtöbbször közveszélyes. Az ilyenek mennek iskolákba gépfegyverrel.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.12.26. 20:29:04

@Mr Falafel: hümmm, nem bonyolódnék spekulációkba.
Szerintem minden forgatókönyv csak jó lehet.
Ha csinálnak egy jó zárt blogot eszmét cserélni, az jó.
Ha jó nagy balhék lesznek ott is és kizárják egymást, az is jó.
Ha nyilvánosságra hoznak IRL adatokat, az is jó.
Ha a konzervatív, horpadt mellű bőcsészek sorozatosan lefejelik egymást akadémiai intézetek folyosóin, a vincentesek meg összepisilik magukat a röhögéstől, az különösen jó. :)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.12.26. 20:47:14

@Hepci: Ja, tényleg bármelyik forgatókönyv vicces lenne. S ha többet nem is hallanánk a jósdáról, tán az sem lenne nagy kár. :-)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.12.26. 21:19:37

@Mr Falafel:

" a mániás depresszió klasszikus tüneteit produkálja, nem kizárt, hogy később annak ellenére él majd vissza adatokkal, hogy most nincs szándékában"

legalább maga ismeri saját magát :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.12.26. 21:25:31

@jose maria padilla: érdekes, hogy mindig a mániás depresszió a vélelmezett tünetegyüttes másokkal kapcsolatban... maga is emlékszik még ilyenre...
Lehet, hogy elterjedtebb, mint a nátha?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.12.26. 21:28:04

@jose maria padilla: Ez most elég gyengécskére sikeredett. Gyakorolj egy kicsit, buzikám!

Alfőmérnök 2012.12.26. 21:45:38

@Hepci: Érdekes, hogy (bár sokan kétségbe vonják, hogy mentálisan egészséges vagyok) engem még nem vádoltak meg azzal, hogy mániás depressziós lennék.
Én azt szeretem, mikor érvek állnak szemben érvekkel. Mondjuk tegyük egymás mellé az én érveimet (pl. hogy a jósda egy moderálás miatt és azzal ígérettel jött létre, hogy ott nem lesz moderálás; ezzel szemben először gloire és most loxon veszettül moderálgatnak) Loxonéval (hogy a „Máté meg egy bot” nicknévben szerepel a „bot” szó, ami biztos az internet bot-ra [  en.wikipedia.org/wiki/Internet_bot ] utal) …
és röhögjünk egy nagyot!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.12.26. 22:09:27

@Alfőmérnök: na de Alfi, maga elvetette ott a sulykot (ezt most a szóhasználatra értem, az igazságot nem óhajtom bogozni, mint már jeleztem).
Én nem vetettem el, mégis kimoderált Loxon.
Ez nem visel meg különösebben, mert én nem vágyom odatartozni, pusztán érdeklődve benéztem, mivel itt valaki "odúzott". [Az emberi minőség nagyjából független az intellektus szintjétől, tehát Loxont a körülmények változásáig behelyeztem a "faszomfütty" fakkba. :)]
Valószínűleg okosabban tenné, ha nem foglalkozna velük... ők meg békés belterjben elemezhetnék a világot... nem ártanak vele senkinek...

Alfőmérnök 2012.12.26. 22:25:47

@Hepci: Én mindig „elvétem a sulykot” - leginkább persze azok szemében, akiket kritikával illetek. Nincs ebben számomra semmi meglepő. Ha a liberálfasisztákat kritizálom (erre is vannak referenciáim), akkor nyilas/náci/fasiszta vagyok, ha a jobboldali paranoiásokat és/vagy nácikat/nyilasokat, akkor zsidó, de minimum balos provokátor. Bevallom, nekem tetszik ez a szerep és jól szórakozom rajta mindegyik esetben.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.12.27. 08:46:31

@Hepci: Én odúztam. Te meg vélhetően az én egyik nickem vagy, ugyanis Loxon szerint minden nick, amelyik a görényfészek szétdúlására törekszik, az enyém. És nem, nem kell hagyni őket békében, hanem szét kell baszni a hülye fejüket, ahol csak lehet. Legalábbis addig, amíg ők is idejárnak fossantani. Ugyanis az ő elméletük szerint ezt a helyet szét lehet szarni, mert alemberek gyűjtője, s ők, mint felsőbbrendűek, ezt megengedhetik maguknak. Te nem olvasod őket? Én örömmel szerválom az arcukba saját szarukat.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.12.27. 10:47:39

@Mr Falafel: nem vagyok a nicked.
Nem azért, mert nem, hanem azért, mert nem törekszem az odú feldúlására.
Logikus, nem?

Alfőmérnök 2012.12.27. 11:03:04

@Mr Falafel: Nem mindenki jár ide. Például atlantisotetseg még csak a jósdára írt. Nyilván nem is fog máshova, mert azonnal kiderülne, hogy egy senki. Olyan, mint egy hal az akváriumban: nem zavarja, hogy nekiütközik az üvegnek, mert amíg a másik oldalra ér, már el is felejti; így az akváriumot végtelen kiterjedésűnek érzékeli.
Újabban mintha MézesRozi se nagyon járna errefele...
Padilla meg olyan, mint minden szerelmes: a szeretett lény (Loxon) legundorítóbb tulajdonságát is szépnek látja, és a legabszurdabb, legkínosabb helyzetekbe képes belemenni a kedvéért.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.12.27. 11:26:42

@Hepci: Azt nem te mondod meg. Olvasgatom ennek a Boltzmann-nak a dolgait, meg amiket a fejéhez kap.

"Loxon · konzervativok.blogspot.com 2012.12.26. 21:00:27
@Boltzmann: Dögunalmas médiaidióta demagógia, amit tol, kedves Boltzmann. Ez a közhelyes, lapos semmi folyik a csapból is. Minek írja még maga is? Csak mert van itt elég hely, meg van ideje rá? :}

Azt hiszem, az a néhány, aki még olvassa meg írja a jósdát, azért teszi, mert itt nyugodtan szembemehet ezzel a sok fárasztó sületlenséggel. És még ha közben maguk is írnak le sületlenségeket, legalább nem száz százalékig a fazonírozott libsi recept szerint teszik. Erre maga idetolja az arcát, és nyomja ezerrel ezt a mindenki más előtt végleg leszerepelt, csököttagyú liberó ideológiát, a maga sekélyes, agitprop hírügynökségekből vett példatárával, az állandó szexuomániájával és korlátozásfóbiájával, a primitív érveléseivel. Az sem hatja meg, hogy már kilenc néven kimoderáltam, csak floodol itt. Nem szégyelli magát?

És egyébként meg minek? Miért nem megy oda, ahol hevesen bólogatnak a marhaságaira? Valami elempés oldalra, pl. Csak van olyan az imádott szabad világában! És vitázni is csak azokkal érdemes, akivel alapelvekben egyetért az ember. Maga csak csökkenti itt a termelési hatékonyságot, másra nem jó. :}"

Gondolom, ebből azért világos, hogy a fickó elmebajos.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.12.27. 11:34:40

@Alfőmérnök: Hát, én úgy látom, Loxonnak jobban kell Padilla, mint fordítva.

Atlantit annyira nem ismerem. Az, hogy tetszési indexe növelése érdekében néha beszólt nekem, nem jelent semmit.

Mézes Rozi jobban teszi, ha elbújik valami nagyon biztos kotorékban.

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.12.27. 13:09:26

@jose maria padilla: Váóóó, egy valódi fenyegetés! Mi a gond, vasutaskám, elfogyott a Teszkós bejgli?

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.12.27. 13:37:56

@Shyad-Khourongai:
fenyegetés? dehogy. teszkós beiglit meg anyád zabálta fel, kifaragta a gyomrát a kannás.

Alfőmérnök 2012.12.27. 16:49:51

@Shyad-Khourongai: Ja, igen, a fenyegetést kihagytam a jósda-kritikára adott reakciók felsorolásából. De ez most nem fenyegetés volt. Az a MézesRozik módszere.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.12.27. 18:28:07

@jose maria padilla: Honnan tudja, süsükém, hogy milyen hatása van a kannásnak? Csak nem tapasztalat?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.12.27. 18:28:54

@Alfőmérnök: Annyit tegyünk hozzá, hogy nem mindenki fenyegetőzött, csak az, aki számít. :-)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.12.27. 18:51:45

@Mr Falafel:
anyád a hüvelygombája ellen használta. apád szerint kevés sikerrel, de legalább felmarta a csunyáját

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.12.27. 19:18:30

@jose maria padilla: Nem kell mellébeszélni, aki nem használja, az honnan tudja, mire jó? Tudom én jól, hogy mosóport is nyomtál vénásan.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.12.27. 20:50:09

@Mr Falafel: csacsi. maga sem használt még pinát sosem, de mégis van elképzelése, hogy mások mire használják.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.12.27. 20:55:59

@jose maria padilla:
Inkább a leszbikus kapcsolatából született néger gyerekről beszéljen!

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.12.27. 21:16:55

@jose maria padilla: Nem kellett volna mindenkinek elmondania, hogy a férfiakhoz vonzódom. Ez övön aluli volt, de mit várjunk egy buzitól.

Alfőmérnök 2012.12.28. 12:56:05

@jose maria padilla: @Mr Falafel: Ejnye fiúk, nehogy már miattam vesszetek össze. :)

Alfőmérnök 2012.12.28. 12:58:04

Beírtam a jósdába, hogy Pati Nagy Lajos eladta magát, és nem ő az egyetlen, aki.
Hát nem kimoderálta a paranoid fasz? :)

negyven rabbi 2012.12.28. 13:41:32

@Alfőmérnök: gondolom nem a tartalma hanem a niked miatt

Alfőmérnök 2012.12.28. 13:50:13

@negyven rabbi: Nem mindent moderál, amit beírok, okoska.
Ez az ember fél.

Alfőmérnök 2012.12.28. 16:21:11

@Máté meg egy bot: Akár attól is. Egy paranoiás mindentől félhet.
Ismertem egyet, neki az volt a mániája, hogy felette lakó nő megfigyeli őt. Mindent tud róla, azt is, hogy a lakása melyik részén tartózkodik éppen, és általában ott van felette, "követi őt", amit onnan lehet tudni, hogy hallatszik, ahogy magassarkújával lépked. Hiába magyaráztam neki, hogy ez képtelenség, semmiféle érvvel nem lehetett rá hatni. Végső válasza az volt, hogy „tudom, hogy azt hiszed, hogy én beteg vagyok, de tévedsz”.
Mikor kórházba került, azt hallucinálta, hogy a nő szíven akarja szúrni a magassarkú cipőjével.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.12.28. 16:53:16

@Alfőmérnök: Szerintem ez várható volt. Nem akarja, hogy oda írj. Amikor a gloire-os eset volt, már akkor megmondtam, hogy hagyd a picsába. Szerintem fölösleges oda írnod. Akikkel érdemes kommunikálni, azok majd' mind itt is megjelennek rendszeresen.

Alfőmérnök 2012.12.28. 19:54:10

@Mr Falafel: "Nem akarja, hogy oda írj."
Nahát, ez eddig eszembe se jutott. :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.12.28. 20:53:08

@Alfőmérnök: akkor majd én segítek:

"Megint szereptévesztésben vagy. Ergé (((eseteg loxon vagy gloire?))) ugyanis nem azt akarta, hogy ő ne lásson téged, hanem azt akarta, hogy téged ne lássanak a SAJÁT blogján. Ott ő szabja meg, hogy kit tilt ki, és kit nem. ÉS NEM TE. Érted?"

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2012.12.29. 09:52:05

Csak a jegyzőkönyv kedvéért. Pénteken volt egy egészen izgi konferencia a Műcsarnokban, elég sok infó van róla a neten. Most csak a HV-ból és Rockenbauertől idéznék.

"Egy felelős pozícióba került ember nem vindikálhatja magának a jogot, hogy eldöntse, mi számít művészetnek és mi nem. Nem bélyegezhet meg formanyelvet, művészi, kritikai hozzáállást, csak azért, mert nem egyezik az ő ízlésével. Nem nevezhet minden alap nélkül nemzetgyalázónak egy kiállítást" - szögezte le a művészettörténész a Fekete György által bírált, Mi a magyar? című kiállítást a legfontosabb tárlatok között említve.

Rockenbauer Zoltán úgy vélte, anakronizmus lenne a Műcsarnok programját a nemzeti szalonrendszer felélesztésére alapozni, hiszen a művészeti kánont hatalmi szóval nem lehet átírni, másrészt a nagy kiállítóhelyek ma átgondolt koncepcióra épülő, interaktív, tematikus tárlatokkal hívogatják a közönséget.

A Fekete György által vázolt "koncepció lehetne éppenséggel az MMA-nak mint magántestületnek a programja, de semmiképpen nem lehet egy nemzeti intézmény programja. Amennyiben mégis azzá teszik, a Műcsarnokot többet nem sok joggal nevezhetnénk nemzetinek" - összegzett. "

hetivalasz.hu/kultura/nem-az-a-konzervativizmus-ha-valaki-nem-erti-azt-a-kort-amelyben-el-58861/

tistedur 2012.12.29. 10:29:02

@tauglich: legalább rockenbauernek nem kell szembeköpnie magát reggelente, ha tükörbe néz. szerinted gondolta volna valamikor, hogy ez lesz?!
ezekhez képest az aczél-korszak aranykor volt...

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2012.12.29. 11:48:27

@tistedur: azért aranykornak semmihez képest nem nevezném azt az időszakot. Aczél három T-je egy velejéig korrupt, mocskosul gerinchajlítgató időszak volt, effektíve rengeteg áldozattal. Szelleme pedig a mai napig érzékelhető, itt van közöttünk. Ehhez képest F.Gy. feltűnése és hatása a magyar kultúrára a légyszarral lesz egyenértékű, igazi károkat pedig a magát konzervnek és nemzetinek tekintő oldalon fog okozni.

Amúgy nem. Nem gondoltam volna, hogy ha a Fidesz képes Baán Lászlókat és akár Rockenbauer Zoltánokat felmutatni, akkor hogyan lehet ilyen kriptoemdéfes -amúgy meg mindenkor elvtelen- karrieristákat döntéshozó pozicióba helyezni.

tistedur 2012.12.29. 12:04:16

@tauglich: mert nem fontos számukra a kultúra. nem tudom, hogy egy kerényi vagy egy fekete egyáltalán hogy kerülhetett ilyen pozícióba (elképzelésem van). arról, hogy hogyan építik le l. simon segítségével a kultúra majd minden területét, inkább nem beszélnék. az emmi élén álló miniszter pedig egy kedvesen mosolygó szappanbuborék.
(ne érts félre, az aczél-korszak a művészek számára az volt, aminek leírtad, de a "széles néptömegek" számára elérhetővé tett nagyon sok, valóban értékes kulturális javat )

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.12.29. 13:08:57

@tistedur:
jézusom, hülye kommunista liba, ilyet le tud írni, hogy az acélkorszak ehhezképest... normális maga? mi a fenéhez nem férhet hozzá ma a széles nép? csak tahó és nem akar. kádár alatt jobb volt...
az viszont igaz, hogy a fidesz tahó. a másodharmad nemzedék egészen pontosan aristo disznópásztoraiból jön. bunkók, buták, képzetlenek /hisz ezért érvényesülési reményük a politika, ha értenének valamihez, hát elmennének innen a picsába/ viszont kis hatalmukért, jótevőikért -akik bármikor szemétbe dobhatják őket-, mindent megtesznek. és miután tahók, nem tudják mit csinálnak. ha azt mondják nekik, hogy törjétek el alföldi karját, hát eltörik. a tudatlan ember a kárt sem képes felmérni, hiszen az értéket sem ismeri.
a főnököt a foci érdekli, kultúra ügyben néhány szarjancsi birkózik. persze gondolat nélkül.
de ehhez mérni a kommunizmust?! :)

tistedur 2012.12.29. 13:27:30

@jose maria padilla: mi van, reggel csalánost találtál a fürdőszobádban?
drága, falangista kiscsillagom láttad te ma a könyvárakat?! tudod, hogy ma mennyibe fáj elmenni két-három gyerekkel színházba?!(azért mert neked van rá pénzed wazze, sok embernek nincs. igénye lehet, hogy lenne rá, csak pénze nincs.)
egyébként a proli meg az értelmiségi tahó között nincs különbség, nézz csak körül ezen a blogon.
(ja, tudod, kommunista sose voltam, hülye libának tarthatsz, szíved joga, de ne kommunistázz le kérlek)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.12.29. 13:35:43

@tistedur: szívem, mikor ezerötszáz forint volt egy kereset, akkor 20-30 forint volt egy könyv. jó, nem az olcsókönyvtár sorozat. színházba meg minek menne az állatja. három családi színházasdiból már vesz egy tévét. jó az neki.

tistedur 2012.12.29. 13:50:07

@jose maria padilla: azért mert színházba járni jó, jó kiállításokra menni, és jó, ha könyvek vesznek körül.
(emlékszel még arra, amikor rendezői sorozatokat adtak a tévében? fellinit, kuroszavát.)
a kádár-rendszerben erőteljesen megszűrt kultúrát kaptál, de legalább politikai szinten is fontos terület volt-most meg tahók nem törődnek vele és szarjancsik birkóznak érte.

Alfőmérnök 2012.12.29. 13:58:35

@jose maria padilla: Nem kommunsita liba, csak jobban szeret veszekedni, mint vitatkozni, ezért néha hülyeségeket ír. :)
Amúgy nem pont azt írta Pozsonyi a minap, mint tiste?

Alfőmérnök 2012.12.29. 16:04:58

@tistedur: Legközelebb figyelj oda jobban, hogy miket írsz.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2012.12.29. 16:57:17

@tistedur: persze, értem. De a konszolidálódott kádárvilág vélt vagy valós kulturális demokratizálásának is ára volt. Nyugati hitelek, a kgst kamu gazdaságának tarthatalansága stb stb.
A színházjegy és a könyvek ára pedig nem a második Orbán-kormány alatt drágult meg, a folyamat minden téren már a nyolcvanas években elindult. Lásd például a Szomszédok teleregény feszt panaszkultúráját. :)

És sokkal inkább a munkabérekkel van óriási gond, amit egyébként nagyon helyesen ne újabb hitelekkel és végletes külföldi kitettséggel és függőség árán akarjunk szinten tartani újra és újra.
Persze lehetne a kultúrát másként is. Annak idején a Bethlen-kormány a hatalmas népszövetségi hitel mellett is képes volt a nemzetgazdaság bevételeinek egy jelentős hányadát kultúrára és oktatásra fordítani. Mondjuk más korszak és nagyon más emberanyag is kellett hozzá.

tistedur 2012.12.29. 17:21:57

@tauglich: az az én hibám, hogy nagyon elvittem a könyvárak felé a beszélgetést :) mondjuk a könyvek ára, a 90-es évek végén ugrott meg jelentősen, az volt a fordulópont.

amit mondani szerettem volna, az az volt, hogy aczél esetében egy valós politikai befolyással rendelkező ember "uralta" a kulturális szcénát és emiatt a kultúra szerepe és felértékelődött.(az, hogy a három T mennyire rongálta és erodálta ezt a szcénát, egy másik beszélgetés tárgya)
ma a kultúra politikailag súlytalan emberek kezében van, de ők a politikától kapnak azért annyi hatalmat és pénzt, hogy a saját játszóterüknek tekintsék és tovább amortizálják ezt a területet.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2012.12.31. 08:48:10

@tistedur: Aczél idejében a kultúra szerepe annyiban értékelődött fel, amennyiben a hatalom nagyon pontosan felismerte annak a lehetőségét, hogy hogyan lehet és kell az alkotóművészeket saját hatalmi érdekében korrumpálni/megtűrni/kicsinálni. A politikai befolyás a kulturális szcénában kizárólag a puha diktatúra (de álszent egy jelző!) céljait szolgálta. Egyébként az is figyelemre méltó, hogy a köz-, illetve átlagember számára is csak bizonyos szűrőkön (értsd: cenzurázva!) jutottak el irodalmi klasszikusaink életművei. Lásd a témában Szörényi László hiánypotló tanulmányát:

konyvtar.hu/konyv/21227

Ami pedig a mostani arcokat illeti? Egy másik Szörényi tök pontosan fogalmaz velük kapcsolatban:

„Amit én látok, az nem más, mint hogy a jobboldalon belüli érdekközösségek harcolnak egymással, szinte maffiaszerűen. A második Orbán-kormányban ugyanis nincs olyan formátumú kulturális vezető, aki meg tudná ezt akadályozni, irányt tudna szabni."

hetivalasz.hu/itthon/a-zeneszerzo-szerint-a-jobboldal-kulturpolitikaja-a-kaosz-fele-tart-58225/

De ez nem diktatúra, hanem súlyos balfaszkodás. Amolyan öntökönszúrás.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2013.01.09. 05:41:42

@mk27soundmaster: ugyancsak a jegyzőkönyv kedvéért az igazán kiváló Gyurgyák János véleménye a Fidesz jelenlegi kultúrpolitikájáról, valamint az MMA-ról:

"A Kerényi-vezette könyvkiadás csak egyetlen terület. A kultúrpolitika egyéb terveiről, termékeiről is ilyen kritikusan fogalmazna?

Hadd kérdezzek vissza: miért, van ma Magyarországon kultúrpolitika? Csak egy koncepció nélküli, szétaprózott, kusza világot látok, ahol még a jó kezdeményezések is kioltják egymást, s ahol jórészt teljesítmény nélküli önjelöltek marakodnak az egyre fogyatkozó pénzért, hiszen ezen a területen alapvetően forráskivonásról van szó. Nevezhetem azt komoly kultúrpolitikának, ha az állam egy területet (művészet) kiad gebinbe, és azt a valódi teljesítménytől elszakadó, feudális jellegű, havi apanázsos rendszert lépteti életbe, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia esetében is régen meg kellett volna már szüntetni? A kegydíjas rendszer már a XVIII. század végén is problematikus volt, a XXI. században pedig merő anakronizmus. Persze jól tudom, hogy egyetlen politikai erőnek sem célja a rendszer megváltoztatása, egyik sem akar nekimenni a problémának. A kegydíjból fenntartott kiválasztott réteg olcsóbb, mintha normális értelmiségi fizetéseket adnának, ugyanakkor a politika szempontjából jobban kézben is tarthatók a kiváltságosak. Talán éppenséggel maguknak az akadémikusoknak kellene felszámolni a rendszert, mivel a rendszer ellentmond a teljesítményelvnek, súlyosan korlátozza a fiatal tehetségeket, s árt a benne szereplők önbecsülésének is. Végső soron úgy látom, hogy a kultúra megint elszenvedi a kormányzást, ahelyett, hogy méltó megbecsülést kapna."

Persze fontos az egész interjú, úgyhogy hajrá!

hetivalasz.hu/itthon/teremtettunk-e-igazsagosabb-es-elhetobb-vilagot-58946/
süti beállítások módosítása