Kommentszűrés
’12 dec
6
08:31

A jövő tandíjjal kezdődik

Írta: TuRuL_2k2

fidesz_tandij_plakat_2008.png

2008. március 9-én a három kérdésből csak egyre szavaztam igennel: a tandíjas volt az. Nem mondanám, hogy nem voltak kételyeim, a tandíjról szóló vitáimban azóta is meg-meginogtam, de összességében még mindig úgy gondolom: a tandíj kérdése szimbolikus ügy, és inkább ellene vagyok. 

Amikor a kormány tegnap döntött a brutális keretszám-vágásról, az járt a fejemben, hogy nem erről volt szó. Megkerestem hát a Fidesz 2010-es, Nemzeti Ügyek Politikája című programját, amiben azonban ugyancsak meglepő dolgokat találtam a felsőoktatásról (kiemelések tőlem):

1.8 A felsőoktatás és a szakképzés célszerűsítése

Versenyképes oktatást és képzést

Közvetlenül a rendszerváltás után a külföldi tőkebefektetések egyik legfőbb motiváló tényezője a hazai munkaerő – árához képest – jó szakképzettsége volt. A betelepülő nagyvállalatok többnyire ki is használták ezt a lehetőséget, sőt az ezredforduló óta egyre inkább magasabb szakképzettséget igénylő munkafolyamatokat telepítenek az országba, és ehhez egyre kevésbé találnak jól képzett szakmunkásokat. Olyannyira, hogy mára a külföldi nagyvállalatok letelepedésének, de a hazai kis- és középvállalatok fejlődésének is egyik legfőbb gátjává a jól képzett szakemberek hiánya vált. Az elmúlt másfél évtizedben az oktatás területén is megbomlottak az egyensúlyok. A mérleg egyik serpenyőjét nézve a fiatal korosztályok mind nagyobb hányada vesz részt a felsőfokú oktatásban. A mérleg másik serpenyőjében viszont azt látni, hogy a szakképzés nagyot veszített presztízséből, és ma már egyes szakmákban szinte minimálisra csökkent a képzésben részt vevők száma.

Ezeknek az arányoknak a módosulása nélkül aligha képzelhető el gazdasági felzárkózás Magyarországon.

A hazai szakképző intézményekben ugyanis továbbra is az elméleti ismeretek oktatása dominál, miközben a vállalatoknál, tanműhelyekben folyó szakmai gyakorlatok erősen háttérbe szorulnak. Annak ellenére is, hogy a vállalatok igénye éppen fordított: több gyakorlati képzés, kevesebb elméleti oktatás. Németországban sikerrel működik egy ilyen rendszer, az úgynevezett duális szakképzés, amely alapvetően a vállalatoknál zajló gyakorlati képzésre épül, amit csak kiegészít a szakképzési intézményekben folyó elméleti oktatás. Noha a rendszer adaptálását már elkezdték a hazai szakmai érdekképviseletek, napjainkra mégis egyre nyilvánvalóbb: a magyarországi vállalatok versenyképessége – a betelepült külföldi nagyoké éppúgy, mint a hazai kicsiké – már csak a szakképzés rendszerének teljes átalakításával biztosítható. Szükséges továbbá a vállalkozói utánpótlást biztosító fiatalok vállalkozói képességeinek, tudásának növelése, a pozitív vállalkozói szemlélet és kultúra formálása már az általános iskolától kezdve. A gyakorlatorientált vállalkozásoktatást el kell terjeszteni a szakközépiskolákban és a felsőoktatásban is, hogy a fiatalok akár az iskola elvégzését követően, akár néhány év rutin megszerzése után képesek legyenek saját vállalkozást indítani. Jelenleg ezen a téren nagyon gyengén állnak a hazai oktatási intézmények, így egy központi program kell a hazai vállalkozásoktatás fejlesztése érdekében.

A magas hozzáadott értékű iparágak fejlesztéséhez (egészségipar, high-tech, innováció, K+F, zöld gazdaság) szükség van a hazai természettudományos és mérnökképzés megerősítésére.

Jelenleg a felsőoktatásban szerezhető diplomák felére nincs piaci kereslet, ezért a felvételizőknek több információt kell adni a szakok piaci értékéről.

A kormánypártok felsőoktatási fordulata ezek szerint nem 2012-ben, még csak nem is a választásokat követően történt, ettől azonban még messzemenően nem értek vele egyet. Magyarországon nincs diplomás túlképzés (a részletekről lásd Kálmánék sokgrafikonos posztját, vagy akár az egész felsőokosítás-ciklusát), akkor sem, ha a diplomák minősége valódi probléma.

ne_legy_birka_fidelitas_tandij_2008_szocialis_nepszavazas.png

2008-ban még a kormánypártok is másként gondolták, gondoljunk csak a Kettős Mérce által idézett Orbán-mondatokra, a Fidelitas tandíj-ellenes kampányának vagy a fiatalok elleni büntetőhadjáratról szóló megnyilvánulásainak érveire. Ráadásul a tegnapi kormánydöntés nem csak a 2008-as álláspontjukkal inkoherens, de mostani kormányzásuk filozófiájával is.

Eladósodás jó, eladósodás rossz

A magyar gazdaság és államháztartás lehetőségeit évek óta erősen behatárolja az óriási tempóban összeszedett adóssághalmaz. Az eladósodottsággal küzdöttek a deviza alapú jelzáloghitelesek, a központi költségvetés és az önkormányzatok egyaránt, hogy csak három olyan területet említsek, ami jelentős figyelmet kapott az eddigi kormányzás során – teljes joggal. Ez a brutális eladósodottság ugyanis fojtogatja a gazdaságot, megeszi a növekedést. A költségvetés nem költ, mert adósságszolgálatra kell a pénz, az emberek nem költenek, mert (rosszabb esetben deviza)hitelt törlesztenek. És akkor jön a kormány, és azt mondja, fizess többet a felsőoktatásért, ha máshogy nem megy, adósítsd el magad? 

A felsőoktatás minősége bőven hagy kívánnivalót maga után, és az is igaz, hogy sok esetben ez nem elsősorban pénzkérdés. Ez nem újdonság, például a Közgázon is egyszerre volt szerencsénk nemzetközi mércével is jónak mondható, és bármilyen mérce szerint botrányos minőségű munkát végző tanszékekhez/intézetekhez, hiába működtek azok azonos financiális feltételek mellett. Az azonban biztos, hogy a drasztikus állami forráskivonás nem segít, hanem ront a helyzeten. Megtörténhet ugyan, hogy valami új és csodás épül a romokon, de sokkal valószínűbb, hogy csak romok maradnak.

23 alatt, 65 felett

Mindennek ráadásul komoly szolidaritási vonatkozásai is vannak. A sok tízmilliárdos felsőoktatási forráskivonással egy időben a kormány az utolsó töltényig harcol a nyugdíjemelésekért és a 65 éven felüliek ingyenes utazásáért. Pedig a számok azt mutatják, nem feltétlenül ez a társadalmi réteg szorul rá erre a legjobban:

Előfordulhat, hogy egy országban egyszerre van tandíjmentes felsőoktatás meg lendületes nyugdíjemelés és ingyenes utazás a 65 évnél idősebbeknek – ha futja. Az is előfordulhat, hogy a felsőoktatás tandíjmentes, a nyugdíjkiadásokat ellenben visszafogják és nincs ingyenes utazás sem. Az azonban csak egy önpusztító társadalomban képzelhető el, hogy a felsőoktatás mind nagyobb mértékben legyen fizetős (önfenntartó), miközben a nyugdíjak dinamikusan (és kevéssé önfenntartóan) nőnek, a nyugdíjasok ingyen utazhatnak.

Levezetésként pedig álljon itt a 2008-as régi Magyarország kampány idevágó videója, hátha tud belőle ötletet meríteni a kormányzati kommunikáció:

Címkék: tandíj felsőoktatás

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr374950187

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Koincidenciák 2012.12.06. 14:44:43

  Koincidenciák, 2008:2008-ban a Mandiner bloggerei közül néhányan felsőfokú tanulmányokat folytatnak. Van, aki éppen diplomát szerez. Hogy államilag finanszírozott képzésben vagy költségtérítésesben, azt ők tudják.A Fidesz által kezdeményezett m...

Trackback: Mese a földbe gyalult királyságról 2012.12.06. 10:23:25

Franciaországban tévedésből földbe gyalultak egy kastélyt. A négyszögletű kerek erdőben azonban már meg sem lepődünk ezen. Itt mindennapos az ilyen tévedés. Oktatásügy, egészségügy, gazdaság vagy éppen a jövőkép. Egyszer volt, hol nem volt, a né...

Trackback: A jövő tandíjjal kezdődik 2012.12.06. 09:18:01

Csak egy önpusztító társadalomban képzelhető el, hogy a felsőoktatás mind nagyobb mértékben legyen fizetős, miközben a nyugdíjak dinamikusan nőnek, a nyugdíjasok ingyen utazhatnak.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viktus 2012.12.06. 08:44:51

Mindegy egy kis nyugdíj emelésre kell a pénz jövőre ... fel kell készülni a következő választásokra. A fiatalokból úgyis kevés van.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.12.06. 08:50:05

És ezt a hazaárulást a szerkesztőgárda fele továbbra is munkájával támogatja...

Ideje lenne végre szembenézni a tényekkel, és azt mondani, hogy NEM.
Orbánnak meg beleverni a fejét a betonba, a többi szpáhiéval együtt.

Ez a kormány mocskosabb még gyurcsányéknál is.

Hispan07 2012.12.06. 08:51:51

Minden héten van legalább egy olyan ügy, ami miatt megfogadom, hogy ezekre soha többet. Azért ez kurva kemény.

Urfang 2012.12.06. 08:58:53

Így járt aki elhitte, hogy 3 igennel sokat spórolhat. Különben is ezt nem tandíjnak fogják hívni, hanem nemtandíjnak.

De még ha tandíj lenne is, az emberek most már ki tudják fizetni, mert sokat spóroltak amióta nincsenek megszorítások, csak nemmegszorítások vannak.

De még ha tandíj is lenne meg megszorítás is, még akkor is legalább elmondhatják az emberek, hogy végre nem hazudik a kormány, mert ez a kormányzás a nemhazugságokra épül.

De még ha tandíj is lenne, és megszorítás is, és hazugságok is, akkor is legalább nem Gyurcsánynak hívják a hazug megszorító tandíj bevezetőt, hanem Orbánnak.

Ez biztos. Ezt elértük. Ez már a mienk.

Ebből kell főzni, a sok keserű íz után végre édes a tandíj, a megszorítások, és a hazugságok.

NYAMMM!!!

Urfang 2012.12.06. 09:02:29

+

Ajánlom a fidesz figyelmébe, hogy a vizitdíj bevezetésével nagyot kaszálhat, és még a zemberek is tapsolni fognak, csak ne vizitdíjnak hívják majd, hanem nemvizitdíjnak.

Robinzon Kurzor 2012.12.06. 09:10:47

"2008. március 9-én a három kérdésből csak egyre szavaztam igennel"

Turul, te már akkor is ellenálló voltál? :D

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.12.06. 09:13:18

Nem látok benne különöset ... egy félfeudális iparállamot építenek Orbánék, ahol a "haverok" töltik be az arisztokrácia, a nyugdíjasok a köznemesség és az aktívak a jobbágyok szerepét. Akinek pedig nem tetszik a rendszer, az mehet külföldre szerencsét próbálni.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.12.06. 09:19:48

@Robinzon Kurzor:
Dehogy, csak utólag...
mandiner.blog.hu/2008/03/09/nepszavaztunk

2007-es reakciós kormányprogramunkba is csak most, utólag hamisítottuk bele ezt a részt:
„EGYSÉGES, EGY ÁLLAMI OEP-KASSZA, IGEN A VIZITDÍJRA
Az egészségügyi ellátás a jelenlegi formájában finanszírozhatatlan. A nemzeti kockázatközösség fenntartását szorgalmazzuk. Ennek nem lehet része az Országos Egészségbiztosítási Pénztár privatizációja, sem pedig a betegek szelekcióját okozó több biztosítós modell bevezetése. Az egészségügy állami finanszírozásának monolit egységet kell alkotnia, ezért regionális bontását sem fogadhatjuk el. Az egészségbiztosítás piacán kifejezetten kívánatos az OEP vásárlói monopóliumának a biztosítottak javára történő kihasználása a szolgáltatókkal és a gyógyszerforgalmazókkal szemben.
A vizitdíjat és a kórházi napidíjat elfogadható konstrukciónak tartjuk. A tb-kasszát kivéve elfogadhatónak tartjuk a magántőke térnyerését az egészségügyben világos, szabályozott és ellenőrzött keretek között.”
mandiner.blog.hu/2007/09/18/a_jovo_visszahoditasa

Hattory Hanzo 2012.12.06. 09:23:06

Ha nem egy ex-kommer nímand karrierista buta szutyok lenne az oktatási államtitkár, biztos lemondott volna. De hát Hoffmann Rózsa azt is pirulás nélkül mesélte el, hogy a pedagógus életpályamodell bevezetésének az elhalasztásáról a sajtóból értesült.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.12.06. 09:23:44

Stadionokat akarunk!!!
F*szba a szakállas bácsikkal!!!

[A Nép]

Viktus 2012.12.06. 09:24:22

" akik tandíjat akarnak, azoknak nincs más céljuk, mint az ország kifosztása és felszámolása. a hazaáruló nem a megfelelő jelző rájuk, hiszen nincs hazájuk, csak cégeik, bankjaik és offshore-számláik vannak. ők a magyar nemzet ellenségei, akik egytől-egyig bíróság előtt felelnek majd a tetteikért. a magyarságnak és a magyar fiatalságnak nem tandíjra, hanem ingyenes kollégiumra, ingyenes tankönyvekre, tisztes ösztöndíjakra van szüksége. ha majd újra a magyarság alapít kormányt, akkor mindez meg is valósul. a magyarok istenére esküszünk!"

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.12.06. 09:25:28

1. A büfé-ruhatár szakokért igenis fizessen a leendő álértelmiségi.
2. Aki ingyér' diplomáz, oszt' szalad külföldre sok pénzt keresni, az lesz kedves utólag kicsengetni a képzése piaci árát.
3. Na ezek után viszont, bassza telibe a fényességes telihódat az, aki a szükséges diplomásutánpótlás alá vágja az államilag finanszírozott képzés keretszámait.

Robinzon Kurzor 2012.12.06. 09:34:10

Azért az nagy kérdés, hogy egy év múlva mi lesz.

Vajon lehúzzák a listáról az utolsó tízezer tandíjmentes helyet is, mert az a terv velünk mint az egyszeri békával, akit nem egyből a forró vízbe dobtak be (amiből kiugrott volna), hanem a vízzel együtt melegítve főzték meg?

Vagy jófejek lesznek és "visszaadnak" mondjuk ötezer helyet és hazudnak egy grandiózus tervet arról, hogy tíz év alatt (ahogyan a gazdaság majd szárnyal a zseniális Matolcsy kezei alatt) hogyan fogják "kivezetni" a tandíjat?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.12.06. 09:34:41

@Dr. Zerge: 1) Inkább a kormány dolgozzon ki egy minőségbiztosítási rendszert, és informálja a diákokat.
2) Iszonyúan rosszindulatú, és sunyi módszer, ráadásul pont azokkal szemben, akikkel hazafias alapon nagyvonalúságot várna el. Amolyan "bazdmeg medve a porszívódat"-jellegű kommunikáció.
3) Úgy-úgy.

Robinzon Kurzor 2012.12.06. 09:41:02

@TuRuL_2k2:

A kérdés alapvetően költői volt.

A posztra (és a véleményre) emlékszem, de abból még nem következik a véleménnyel egyező szavazat.
(Persze ha csak én nem vettem észre a "tehát ezért erre a kérdésre NEM-et fogok ikszelni" következtetést, akkor én kérek elnézést.)

Személyes tapasztalatom legalábbis az volt, hogy "jobblib" barátok/ismerősök jó részénél Fletó "megbüntetése" jóval erősebb motiváció volt, mint hogy az adott kérdésre NEM-mel szavazzanak.

Kandeláber 2012.12.06. 09:42:26

Nem igazán kedvelem a közgazdászokat, de Róna Péter megmondta a frankót: itt valamennyi kormány egy összeszerelőüzem-államot akar, nett kis üzemekkel, betanított munkásokkal.
Ez ilyen egyszerű.
Akinek nem tetszik, mehet a Sorbonne-ra. Esetleg nyithat kávéházat Bécsben.

Viktus 2012.12.06. 09:43:37

@Robinzon Kurzor:

Magyar helyzet
Azzal persze nem vitatkozunk, hogy a felsőoktatásba több pénz kell. A felsőoktatás támogatása lényegében évek óta stagnál, miközben a működési kiadások drámai mértékben emelkedtek. Ráadásul az intézményeket PPP programokba kényszerítették, amivel évekre eladósították őket. Ami most történik, az pusztán az elhibázott kormányzati intézkedések miatt megnőtt költségvetési hiány áthárítása a diákokra. A kormány annyival kevesebb pénzt ad az egyetemeknek, amennyit azok a hallgatóktól beszednek. Vagyis nem jutnak többletforrásokhoz az egyetemek a tandíj bevezetésével.
Az a kormányzati álláspont, mely szerint amennyiben a tandíjat eltörli a népszavazás, a diákok fognak rosszabbul járni, mert a költségvetés nem adja majd oda a kieső bevételeket az intézményeknek az óvodai homokozóban zajló viták színvonalát tükrözi. „Ha nem adod oda a lapátodat, nem leszek a barátod.” Semmilyen törvény nem tiltja, hogy a kieső összeget a kormány a költségvetés átcsoportosításával pótolja. Mi javasoljuk, hogy kezdjenek bele azonnali, radikális kiadáscsökkentésbe, amivel ezen kieső források pótolhatóak lesznek.
Azt is tudni kell, hogy az ÁFSZ adatai szerint a diplomás munkavállalók közel 2,5-szer többet keresnek nem diplomás társaiknál. Ebből egyenes úton következik, hogy a diplomások az életük során ennyiszer több adót is fizetnek. 2006-os adatok szerint 153.031 Ft az átlagos alapbére egy szakmunkásnak, míg 372.321 Ft egy egyetemi diplomával rendelkező dolgozónak. Ez azt jelenti, hogy éves szinten csak SZJA-t közel egy millió forinttal több fizet az államnak egy diplomás munkavállaló. Vagyis a teljes taníttatásának költségei alig pár év alatt megtérülnek.

szanjidotmagadra.hu/

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.12.06. 09:44:54

@TaTa86.:
1 Miről? A büfé-ruhatár szak hiábavalóságáról? Arról tökéletesen informáltak az oda jelentkezők. Nekik csak diploma kell, lehetőleg megerőltetés nélkül. Hogy aztán mehessenek ügyfélszolgálatosnak, vagy beülhessenek a protekciós állásaikba.
2. Oszt' má' meg miér' is? Az ingyenes felsőoktatás nem jár alanyi jogon. Mindössze illendő volna ezt jó előre tisztázni. Ez egy üzlet. A magyar állam befektet a tudásodba. Ha elmész kurvajólkeresni, kifizeted. Ha maradsz, kaptad ingyen. Aztán, ha ledolgoztad, még mindig elmehetsz meggazdagodni. Egyszerű ez.

Robinzon Kurzor 2012.12.06. 09:44:57

@TuRuL_2k2:

Jogos, most megnéztem a fényképet kinagyítva és látom, hogy érvénytelen szavazatot adtál le.
Ezt akkor nem vettem észre.

Steve the Great 2012.12.06. 09:47:13

Ezt a szanjidotmagadra.hu-t archiválni kellene, nem hiszem, hogy túl sokáig lesz még elérhető :) Amúgy szokás szerint itt is előáll az a rendkívül vicces (mármint vicces, ha az ember egy külső szemlélő helyébe képzeli magát) helyzet, hogy az egyik oldal a másik oldal 1-2 évvel ezelőtti érveit hozza és fordítva.

Viktus 2012.12.06. 09:50:04

@Dr. Zerge:

A modern, XXI. századi társadalmak alapja a tudás. Ha Magyarország felzárkózása a cél, akkor minél több jól képzett szakemberre van szüksége az országnak. A kormány oktatáspolitikája és a tandíj bevezetése ezt a felzárkózást lassítja és ellehetetleníti azzal, hogy tömeges számban zárja ki a szegényebb diákokat a felsőoktatásból. Hamis érvekből és hazugságokból nincs hiány

szanjidotmagadra.hu/index.php?t=olvas&o=0

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.12.06. 09:57:39

@Dr. Zerge: 1) Én nem látom a minőségbiztosítást. Simán működhetnek kamuegyetemek... Igazából a simaegyetemeken sem látom a minőségbiztosítást.

Persze ehhez kéne egy rendes koncepció, nem az, hogy valamelyik IQ-huszár elkezd közhelyeket puffogtatva vagdalkozni.

2) Minkét félnek üzlet, nemcsak a diáknak, ezt jó lenne észben tartani. És az üzenet sajnos nagyon egyértelmű: "Tudjuk, hogy le akarsz lépni te hígmagyar kisköcsög, de akkor fizess! "

Az a gond, hogy nem a problémát akarták megoldani, hanem egy frusztrált álmegoldást kerestek, ami megment egy kis arcot, de legalább a helyzetet csak súlyosbítja. Az állam gyakorlatilag semmit nem nyer ezen, de a diáknak egy plusz motivációt ad, miért takarodjon innen a francba, az első adandó alkalommal.

Robinzon Kurzor 2012.12.06. 10:05:47

@Dr. Zerge: "2. Aki ingyér' diplomáz, oszt' szalad külföldre sok pénzt keresni, az lesz kedves utólag kicsengetni a képzése piaci árát."

Ebből már középtávon is az lesz, hogy aki nem akarja magát röghöz kötni ÉS megvannak az adottságai ahhoz, hogy külföldön is sikeres legyen, az már egyetemre is külföldön fog járni.

Az "ingyenes" magyar egyetemre az fog járni, aki nem tud bejutni egy legalább átlagos osztrák, német stb. egyetemre.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.12.06. 10:24:18

@TaTa86.: Zergének igaza van:
1. nincs olyan állapotban a nemzetgazdaság, hogy szabadbölcsészek meg médiakommunikációsok képzését állami pénzből finanszírozza
2. megértem azt a frissen diplomázott orvost, aki rögtön húz ki Londonba (és azt is, hogy nem akar hazajönni), de az ilyen fizesse csak szépen ki a képzése árát

Poszt: a Fidesz a klasszikus felköp és alááll esetét követte el.

tevevanegypupu 2012.12.06. 10:28:33

Nem szavaztam, ugyhogy nyugodtan megkerdezhetem: a jelenlegi meg nem fizetos rengeteg diplomast hol tetszenek majd alkalmazni? Olyan helyen lakom, ahol a buszokat zsufolasig megtoltik az egyetemre igyekvo ifjak, lanyok es fiuk. Vannak annyian mint a nyugdijasok, sot. A varosunkban sok szukseg nem lesz rajuk az biztos, ipar nincs (ami van ott mar jocskan foglalt minden hely) vallalatok nemigen vannak, marad a kozigazgatas? Dugig tele es viszonylag fiatalokkal. Tanarnak es tanitonak mennek? Dunat lehet veluk rekeszteni, inkabb elbocsajtjak oket mint alkalmazzak. Orvosnak? Majd hulyek lesznek itthon dolgozni, mikor itthon kb. 150 ezret keresnek (hàlapenz nelkul, de az azert nem jon mindig es mindegyiknek), kulfoldon meg kb. egymillioval indulnak. Orvosi hivatasrol inkabb ne..Es akkor meg nem is beszeltunk a minosegrol, amit ez a fiatal ember anyag kepvisel..Errol az egyetemi oktatok tudnak meselni. Szoval miert ne szigoritananak a felsooktatasban is? Aki rosszul tanul az fizessen. Akik pedig jol, azok ugyis kapnak kedvezmenyeket, stb..Hogy Orbaneknak sikerult a haromnemes nepszavazas? Na es aztan...Az szdsz-nek sikerult a negyigenes. Melyik rosszabb az orszagnak? Relativizaljunk..

dVn · http://elvarazsoltkastely.blog.hu 2012.12.06. 10:28:52

Egy fontos kiemelés kimaradt, kedves TuRuL:
"jól képzett szakemberek hiánya"
A mostani oktatási rendszer és a 16 éves felső korhatár az iskolakötelezettségre nem éppen erről szól. Az utóbbi idők kormányzati kommunikációja egyértelműen a nagy tömegű bérmunkások előállítását célozza meg.
A jogi és közgazdasági képzés teljes mértékben fizetőképessé tétele pedig egyenesen azt célozza meg, hogy ezen területeken csakis az elit legyen képes újratermelni magát.

Gyuri bá 2012.12.06. 10:31:09

Nevetséges ez az egész. Senki sem arról beszél, hogy kinek az érdeke, márpedig amíg ezt a kérdést nem teszi fel senki addig csak mellébeszélés folyik. Tudjuk, hogy az oktatásért felelősök csak végrehajtják amit a háttérből a gazdasági emberek irányítanak mint pl. Demján és Parragh. Őket kell felelősségre vonni, valamint azokat aki nem voltak képesek nekik ellenállni.
Szégyentelen társaság.

strappa 2012.12.06. 10:34:46

@dVn: "Egy fontos kiemelés kimaradt, kedves TuRuL:
"jól képzett szakemberek hiánya"
A mostani oktatási rendszer és a 16 éves felső korhatár az iskolakötelezettségre nem éppen erről szól. "

Akit csak a 16 éves korhatár tart az iskolapadban, abból akkor se lesz jó szakember, ha 30 éves koráig kell ott ülnie.

Ted Striker 2012.12.06. 10:36:12

@Lavrentyij Pavlovics Berija:
"2. megértem azt a frissen diplomázott orvost, aki rögtön húz ki Londonba (és azt is, hogy nem akar hazajönni), de az ilyen fizesse csak szépen ki a képzése árát"

Akkor az összes alkoholista, dohányos, mozgásszegény azonnal térítse meg az ebből fakadó kórházi költségeket a TB-kasszába!

Az összes olimpia résztvevő sportoló aki nem nyert valamit azonnal fizesse vissza a felkészítésének az árát!

Az összes minimálbéres háza előtt kapcsolják le a közvilágítást, hisz nem adóznak annyit hogy abból a pénzből jusson arra is!

(remélem helytállóan demagógok voltak a hasonszőrű példáim)

neeskens 2012.12.06. 10:39:26

Hagyjuk már ezt a bölcsészezést.

www.origo.hu/itthon/20121206-sajat-liblingjeivel-szur-ki-a-kormany.html

Mindenki tudja, hogy válság van, de az hogy az oktatásra meg az egészségügyre gyakorlatilag egy pénzfelvevő helyre tekint a kormány az döbbenetes.

Nem akarok demagóg lenni, de ezt a vasutasok pl minden évben eljátsszák és garantálom, hogy meg is lesz az eredménye.

index.hu/gazdasag/2012/12/06/vasuti_sztrajk_januar/

Mindezt azután a teljes őrület után, hogy egy politikai ígéret miatt megkapták a részüket a Cargo eladásából.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.12.06. 10:40:23

@Lavrentyij Pavlovics Berija: 1) Nekem az összes végzett bölcsész ismerősöm dolgozik. (Igaz, az még nem szabadbölcsész volt.) Ráadásul a tanárok/tanítók nevetséges módon alulfizetettek.

Továbbá nem azt mondom, hogy nem kell hozzányúlni, azt mondom, hogy nem így gányolva.

(Pl a filós ismerőseim közül egyik sem fejezte be a diplomáját, tök fölösleges volt egyáltalán odamennie.)

2) Költségvetésileg nem sokat ér, kommunikációs szempontból borzasztó.
És megintcsak: gányolás.
(Orvosképzés-ügyileg pl f*sza lenne rendesen szerződést kötni az agyelszívókkal és kifejezetten importra termelni orvosokat. Aki akar, úgy is el fog menni, akkor legalább csináljuk profin, és durci helyett nézzük meg mit nyerhetünk a dolgon.)

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.12.06. 10:49:19

@dVn: A 16 éves korhatár arról szól, hogy a közösségellenes diákok ne rontsák a levegőt 18 éves korukig (bár ehhez a 16 még sok is).

@Ted Striker: Ha maga szerint comme il faut, hogy az állam fejenként 6 milliót költ olyan hallatókra, akik ezt soha nem fogják meghálálni, akkor fizesse csak szépen ki maga, ne terítesse szét az adófizetőkre.

Ha nem tudná, a pián és a bagón van jövedéki adó, ebből jut az egészségügyre is (igaz, hogy nem elég, jelentősen emelni kellene).

Az felsőfokú oktatás nem jár alanyi jogon, szemben az alap- és középfokúval.

BTW, a maga lieblingjei pofáztak arról, hogy nincs ingyenebéd. Most mégis kellene?

S=klogW 2012.12.06. 10:53:50

nagyon sok "középosztálybelo" családban fontos elem a bevételi oldalon a nagymamai, nagypapi nyugdíja

ellenben a 65 év feleltti ingyenes utazgatás tényleg röhej: nyugodtan be lehetne vezetni a 90%-os kedvezményt a nyugdíjasoknak is

a RÉSZtandíj pedig egyáltalán nem hülyeség, sem pedagógiai sem finanszírozási szempontból: egy 20%-os hozzájárulás még a legdrágább szakon sem lenne kifizetethetetlen

thetriggerhappy 2012.12.06. 10:54:28

de ugye, aki már 2008-ban, sőt bokros alatt megmondta, hogy a tandíj ellen ágálni biza demagóg, bolsi, kommunista vircsaft, azt rögtön lekomcsiztátok, gyurcsányistáztátok?
bazdmeg, ti még azt is nevetve és tapsolva tűrnétek, hogy orbán a fejetekre szarjon.
2006 óta demagógoskodott minden ellen, most meg simán lenyomja a torkotokon uannak egy sokkal szarabb verzióját.
minden normális országban tömegdemonstrációk lennének a munka törvénykönyve miatt, itthon semmi, sőt a kormány képes ezt munkahelyvédelemként eladni.
minden normális országban kivonulnának a diákok egy ilyen döntés miatt, itthon a nép nagy rész meg van győződve arról, hogy őt a gyurcsányeék nyomorgatták, az orbánék soha nem tennének ilyet.

és persze az örök kérdés: ugye még mindig nem érzitek úgy, hogy 2014-ben talán el kellene ezeket is kergetni a nagy büdös picsába? elmentek, leszavaztok a fideszre, mert ezt szoktátok meg, ebbe szocializálódtatok bele és utána megint játszátok a meglepettet.

btw, fekete gyuri merre van? egy nyamvadt cikket sem ér meg a nájlon és farostpresbiter művész ?

thetriggerhappy 2012.12.06. 10:56:46

@Lavrentyij Pavlovics Berija:

nem kell ingyenebéd, soha nem is kellett, nem is vonultam anno bokros ellen az utcára.
viszont a demagóg szociális népszavazásnak sem dőltem be. ellentétben veled.
a tandíj nem ördögtől való, az a gusztustalan tekergőzés amit a fidesz jár körülötte viszont az.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.12.06. 10:57:33

@TaTa86.: Nem a tanítókról beszéltem, hanem a büfé-ruhatár szakokról, ahol tényleg csak az a cél, hogy diploma legyen, minimális befektetéssel. Jellemzően az ilyen diplomások által végzett munkát éretségivel is lehetne végezni (az más kérdés, hogy az éretségi se ér sokat manapság).

Azt egy szóval sem mondtam, hogy nem sikerült elkúrni a megvalósítást, de maga a koncepció jó. A lényeg pedig nem a költségvetés foltozása kellene legyen, hanem a nevelés (aka "nincs ingyenebéd!"). A jelen helyzet azokkal a tisztességes fiatal orvosokkal tol ki, akik a rosszabb körülmények ellenére itthon maradnak (és nem tartják a markukat).

Jól látja, itt nem csak a magyar orvos és a magyar állam az érintett, hanem a "Fejlett Nyugat" is. Ha Ny-Európának import orvosok kellenek, akkor fizessék csak szépen ki a képzésüket, ne velünk csórókkal fizettessék ki.

Ted Striker 2012.12.06. 11:00:10

@Lavrentyij Pavlovics Berija:
ajánlom önnek is

"Az önfenntartó profi futball mintha nem lenne kormányzati cél. "

mandiner.hu/cikk/20121206_timar_gabor_felsooktatas_jon_a_tandij_meg_a_fal

Kandeláber 2012.12.06. 11:02:12

@thetriggerhappy: Ez nem normális ország.
Itt csak egy hívó szóra ugrik az ún. "demokratikus ellenzék", tüntetést is csak a hitgyüli tud szervezni.
Fél Európa forrong a korrupt kormányok, a globalizáció és a bankok uralma miatt, itt pedig az IMF-hez imádkoznak egyesek.

S=klogW 2012.12.06. 11:02:59

@S=klogW: >> "középosztálybeli" << - ilyen valójában szinte nem létezik ebben az országban, legfeljebb jövedelemkategória szempontjából, de az is kis létszámú

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.12.06. 11:04:42

@Ted Striker: Ha nem vette volna észre, nem a számokról és a tényleges megvalósításról beszéltem, hanem a koncepcióról.
A focit leszarom, a Fospumpa dugja fel magának a labdát.

neeskens 2012.12.06. 11:07:49

@S=klogW: Nem lenne hülyeség, két dolog miatt mégis mérhetetlenül inkorrekt.

1. Az így befolyó pénz nem marad az egyetemnél, egyszerűen elveszik tőle, így sem ösztöndíjakra, sem tehetséggondozásra, sem tanári fizetésekre nem fordíthatja. El fogják költeni egy olyan célra, ami a rövidtávú érdekeket szolgál vagy hangosabban követelik.

2. A BME-n egy részösztöndíjas átlag félévente fizethet 160 ezer forintot. Van fogalmad róla, hogy egy kétgyerekes családnak ez mekkora teher, az amúgy is meglévő utazás, kollégium, könyvek, költőpénz mellett? Egy közalkalmazott, egy melós, netán ha valamelyik szülő, esetleg mindkettő munkanélküli, akkor lőttek a gyerek jövőjének. Ha esetleg devizahitelt nyögnek, akkor szintén.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.12.06. 11:10:20

@Lavrentyij Pavlovics Berija: "Azt egy szóval sem mondtam, hogy nem sikerült elkúrni a megvalósítást, de maga a koncepció jó."

Éppen ez a probléma. Nincs koncepció. Sok a bőcsész, akkor nyomjuk lejjebb a keretet, oszt' jónapot!
Nem csoda, hogy a megvalósítást sikerült elqrni. Ez a gányolás lényege. Már középtávon is több kárt okoz, mint hasznot, már rövidtávon is úgy áll a dolog, hogy az ember látja, mint akar elérni, de valahogy nagyon nem az igazi.

S=klogW 2012.12.06. 11:18:28

@neeskens: gondolom a 160ezer több mint a teljes tandíj a 20% (amit én írtam)

S=klogW 2012.12.06. 11:19:30

@neeskens:

gondolom a 160ezer több mint a teljes tandíj 20%-a (amit én írtam)

neeskens 2012.12.06. 11:25:05

@S=klogW: Én az origo cikket vettem alapul:

"A Budapesti Műszaki Egyetemen például a villamos-, közlekedés-, vegyész- vagy gépészmérnöki képzés 325 ezer forintba kerül félévente. Egy részösztöndíjasnak tehát 162 500 forintot kell itt fizetnie egy félévben. Nagyjából ennyi pénzért tanulhatnak jogásznak vagy közgazdásznak teljes önköltségen a diákok, és még a hallgatói szerződést sem kell aláírniuk. Pécsen vagy Szegeden ugyanis például 175, illetve 176 ezer forint a jogi képzés teljes díja félévente."

Mi hárman vagyunk tesók, anyám pedagógus, apám közalkalmazott(volt akkor). Ha ezt akkor vezetik be (persze inflációval kalkulálva), akkor 100%, hogy nem tudnak minket egyetemre küldeni.

kumkum 2012.12.06. 11:27:55

@TaTa86.:
2.) Sztem korrekt lenne, ha minimum 5 ev Mo.-on vegzett munkaval kellene megvaltani az ingyenes diplomaba befektetett allami penzt. Ha hamarabb lelep vki kulfoldre, akkor az idoaranyosan hatralevo osszeget kellene havi szinten visszatorleszti. Egy nyugati fizetesbol ez nem akkora ervagas, es fair megoldas a mo-i adozokkal szemben.
Nyilvan eleg bonyolult lenne ellenorizni.

S=klogW 2012.12.06. 11:29:59

@neeskens: 325ezer 20%-a 65ezer. az 50%-os térítést én is sokallom.

ezt a 20%-os "flat rate"-et esetleg lehet súlyozni az adott szákmában szokásos jövedelemmel.

sisszi 2012.12.06. 11:30:20

de hát a fidesz politikája mindig is ebbe az irányba tartott. egy "új fidesz nemesi" réteg kialakítása és a maradék "parasztság" totális elbutítása és összerszerelőüzembe küldése. kérem a kiharcolt kiváltságokat senki nem adja könnyen....láttunk már ilyet.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.12.06. 11:36:12

@TaTa86.: A koncepció alatt azt értem, hogy:
- a tényleg haszontalan szakokat ne finanszírozza az állam
- a hasznos szakokon ne legyen jelentős túltermelés (pl. mi a francnak kellett évi 2500 állami pénzen képzett közgazdász?)
- aki egyértelműen le akar lépni a végzés után, az fizesse ki a képzés költségét
Az, hogy HR és csapata nem volt képes összerakni egy egységes koncepciót az tényleg gáz.

@neeskens: A Boltzman által írt 20% félévente 65 ezer lenne, azt talán még ki is lehetne köhögni.
Igazából a tandíjjal az a fő baj, hogy nincs benne graduális átmenet, sokkal korrektebb lenne a tanulmányi eredmények alapján meghatározni az ösztöndíj-tandíj értékét.

neeskens 2012.12.06. 11:37:28

@S=klogW: az szerintem is vállalható, de még egyszer mondom abban az esetben, ha a befolyó pénz az oktatásban marad és a legszegényebbeket tehetséggondozással segítik.

Döbbenetes ez a rövidlátás, egy BME-n végzett mérnök, vagy egy informatikus már 1-2 évvel a diploma után nagyon komoly pénzeket tesz a rendszerbe adók és járulékok formájában.

Ennek semmi köze semmilyen koncepcióhoz, vagy munkaerőpiaci alkalmazkodáshoz. Egyetlen szakmai érvet felhozni nem lehet a döntés mellett. Ez egy sima, egyszerű pénzbehajtás, semmi más.

Steve the Great 2012.12.06. 11:39:22

" A keretszám csökkentését egyébként azzal magyarázták, hogy minél többen kerülhessenek be a felsőoktatásba." - Ezt mondták a sajtótájékoztatón. Értelmezné valaki?

Apeiron (törölt) 2012.12.06. 11:40:45

@Ted Striker:

Nyugodtan hozzáteheted, hogy - hacsak nem nettó 400 ezer fölött van a havi jövedelme - átlagosan kevesebbet fizet be a költségvetésbe, mint amennyit kivesz belőle.

Disznót kiált a disznóólban... Fergeteges.

" Magyarországon az éves személyijövedelemadó-bevételek több mint 80 százalékát a teljes magyarországi populáció kevesebb, mint 3 százaléka, vagy más megközelítésben az adóbevallást benyújtók kevesebb, mint 6,5 százaléka fizeti be a költségvetésbe. Egyértelműen a magas jövedelmi kategóriába tartozó társadalmi rétegekről van szó, az adók zömét ők fizetik, ennek megfelelően a 2011-es új egykulcsos rendszer nem vitathatóan nekik előnyös, ám egy kifejezetten szűk rétegről van szó. "

apenzszava.blog.vg.hu/2011/02/16/egykulcsos-szja-aldas-vagy-atok/

S=klogW 2012.12.06. 11:43:12

@neeskens: "egy BME-n végzett mérnök, vagy egy informatikus már 1-2 évvel a diploma után nagyon komoly pénzeket tesz a rendszerbe"

ez az ért így nem teljesen igaz. vö.: építész/építőmérnök-munkanélküliség

kumkum 2012.12.06. 11:43:24

@Robinzon Kurzor:
Az is "kenytelen" magyar egyetemre jarni, akinek a szulei nem tudjak kifizetni a kulfoldi egyetem es megelhetes koltsegeit.
Egy jo tanulo kaphat osztondijat es tamogatast; de ha teljesen fedezne is a kiadasait, nagyon ritkan fizetik ki ezeket elore. A leginkabb tipikus osztondij kb ugy nez ki, hogy szemeszterenkent 1milliot elore kipenget a szulo, amibol a felev folyaman kb felmilliot visszakap a tamogatasok formalyaban. Celorszagonkent valtozik az osszeg, de sok magyar csalad szamara kigazdalkodhatatlan.

S=klogW 2012.12.06. 11:45:39

@neeskens: @S=klogW: az viszont kétségtelenül igaz, ha egy villamosmérnök vagy gépészmérnök érti a szakmát és emberi kvalitásai is megvannak, már 4ed évtől is találhat rendes állást az iparban

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.12.06. 11:47:35

@neeskens: A probléma az, hogy a tömegképzés és a hozzá kötődő színvonalcsökkenés miatt a végzett mérnökök egy részét nem szabadna mérnöki munka közelébe ereszteni. Orvosból is van ilyen, belőlük még lehet orvoslátogató :)
Ha van tandíj, akkor ezek más szakot keresnek maguknak.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.12.06. 11:47:53

@Dr. Zerge:
1. Plusz a teológia, politológiai, és sportszakokért.
2. Meg az is, akit ingyen látott el az egészségügy, ingyen használta a közutakat és ingyen nézte a közszolgálati televíziót és oszt külföldre szaladt sok pénzt keresni. Meg az is, aki jogászként végzett és aztán politikusnak állt.

@Robinzon Kurzor: Véletlenül egész pontosan lehet tudni, hogy mi lesz egy év múlva. Még több pénzt fognak elvenni a felsőoktatástól és még többet adnak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek, aminek az oktatói karát feltöltik a spanokkal, felveszik a fideszes arisztokrácia gyerekeit, tandíjmentesen, persze, garantált állami elhelyezkedéssel, és alkotmányba öntik, hogy ennek most már mindig is így kell maradnia. Mi baj lehet belőle? Semmi, hiszen amikor mi jövünk, úgy is kikukázzuk az egész káderkeltetőt huszárlovastól, aztán utánuk kúrjuk a gránitba öntött alaptörvényüket.

S=klogW 2012.12.06. 11:51:35

@Apeiron:

"átlagosan kevesebbet fizet be a költségvetésbe, mint amennyit kivesz"

épp csak az általa (eü által) megtermelt értékről feledkezel meg:

a helyreállított munkaképességről,
járványok megelőzéséről,
mikrobiológiailag biztonságos ivóvízellátásról,
a dolgozó családtagok válláról levett ápolási teherről (időről)
stb.

neeskens 2012.12.06. 11:54:01

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Ezzel nem vitatkozik senki. De ha szar a képzés színvonala, akkor nem az a megoldás, hogy csak a jómódú gyerekek tanulhatnak.

Azért azt gondolom, hogy aki megcsinál egy BME-t, egy SOTÉ-t az annyira nagyon rossz szakember nem lesz. A probléma inkább a gombamódon elszaporodó kis intézmények színvonalával volt.

De mondom felesleges itt bármilyen szakmai érvet felhozni. Kellett a pénz, kivették a rendszerből. Ennyi ez a sztori.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.12.06. 11:56:55

@Apeiron: Úgy látom maga sem képes felfogni a nem képes (a minimálbéres jómunkásember, hacsak nem adócsaló, akkor nem tud többet betenni) és a nem akar közötti különbséget.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.12.06. 11:58:25

@kumkum: Szerintem meg hasznos lenne, ha az állam megteremtené a kereteit a teljesítményorientált kapitalizmusnak, és nem adminisztratív hülyeségekkel és adókkal próbálná maradásra bírni, akik menni akarnak.
Ez a lépés így ebben a formában, kicsinyes, lusta és ostoba. Ráadásul minden diáknak jelzés, hogy az Állam mennyire tartja őket.

De amit Berijának is: a problémát értem, és nem vagyok a hallgatói szerződésnek sem dogmatikus ellensége.

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Ez nem koncepció, hanem egy 20másodperces brainstorming. De értem mit akarsz mondani, és úgy néz ki egyet is értünk.

S=klogW 2012.12.06. 11:58:53

@Lavrentyij Pavlovics Berija: engem az is érdekelne, mi kerül 1 200 000-be egy orvosi féléven,
pláne amikor még a gumikesztyűt, fehér köpenyt, fonendoszkópot is maguk veszik

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.12.06. 12:00:16

@neeskens: "De mondom felesleges itt bármilyen szakmai érvet felhozni. Kellett a pénz, kivették a rendszerből. Ennyi ez a sztori. "

Igen. Ennyi.
Aztán ehhez próbáltak kovácsolni "érveket", amiket gumicsontként be lehet dobni.

neeskens 2012.12.06. 12:05:32

@TaTa86.: Az a röhej, ha most itt botcsinálta oktatáspolitikusként elkezdünk mindenféle érveket, meg ellenérveket sorakoztatni akkor valszeg csak rágjuk ezt a gumicsontot.

Nincs ebben semmi koncepció, hatástanulmány, jövőkép. Meg volt adva egy összeg, hogy ennyivel húzunk, 2-3 ember leült az NGM-ben és egy excelben kimatekozta. Utána szóltak a másik minisztériumba, hogy ez lesz.

Azok meg néztek nagyokat, de addigra már eldőlt a dolog.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.12.06. 12:08:27

@neeskens: Ezzel nem nagyon tudok vitatkozni.
Tényleg csak saját szórakozásra próbálok érveket kitalálni.

Az nagyon látványos, hogy a NER sz*rba sem veszi az oktatást.

lac64 2012.12.06. 12:08:37

@S=klogW: pl. hogy rengeteg a gyakorlat, amikor nem több száz embernek tartanak órát, hanem 12-nek. Az, hogy az első években nem kórházakban vannak a gyakorlatok, hanem az egyetemen, az eszközöket és anyagokat ott is biztosítani kell.
Hogy ez kijön-e 1.2 mHUF-ra azt nem tudom, de azért egy bölcsész képzéssel biztos nem összemérhető kiadásai vannak

Robinzon Kurzor 2012.12.06. 12:20:25

@neeskens: "Ennek semmi köze semmilyen koncepcióhoz [...]Ez egy sima, egyszerű pénzbehajtás, semmi más"

Abból is látszik, hogy ez nem sima pénzbehajtás, hogy a költségvetés egészéhez képest ezek jelentéktelen pénzek.

És elég világos koncepció van mögötte: a tudás alapú társadalom víziója kidobva a kukában, most máe munka alapú társadalom van.
Ehhez kell a tanulatlan lelkileg, szellemileg és jogállásukat is tekintve jobbágyok tömege, akiket olcsón lehet dolgoztatni a szalag mellett, a földeken.

Akik nem a maguk urai, ezért befogják a pofájukat.

S=klogW 2012.12.06. 12:20:31

@lac64:

"rengeteg a gyakorlat"
és? ez jórészt a betegellátás rendszerében valósul meg - és nem kap külön műtőasztalt, röntgengépet stb. a medikus, csak ott áll és figyel és - ha szerencséje van - magyaráznak neki

"amikor nem több száz embernek tartanak órát"
ahogy pl. a műegyetemen sem, szinte mindnehol vannak tankörök
gyakorlatot, semelyik szakon ahol érdemi képzés van, nem többszáz embernek tartanak

"az eszközöket és anyagokat ott is biztosítani kell"
egy 20 éves fénymikroszkóp,
egy minden gyakorlaton név szerint kiadott metszetsor
anatómián egy konzervált tetem, amit 4 tankör (kb 50-60 fő) boncol egy éven át lépésről-lépésre
biokémián néhány kémcső, cukorbontás vizsgálata a saját nyálamban is meglevő enzimmel

ennél egy vegyészmérnök többet elhasznál pénzben

Robinzon Kurzor 2012.12.06. 12:26:10

@S=klogW: "a RÉSZtandíj pedig egyáltalán nem hülyeség, sem pedagógiai sem finanszírozási szempontból: egy 20%-os hozzájárulás még a legdrágább szakon sem lenne kifizetethetetlen"

Alapvetően én is tandíjpárti vagyok.

Ha a tandíj (és az egész keretszám rendszer) egy elérhető erőfeszítésre késztet, és nem arra szolgál, hogy drasztikusan szűkítse a hozzáférést a felsőoktatáshoz.

Ha a tandíj az intézmény bevétel, amivel szabadon gazdálkodik, és amitől a hallgató megrendelői pozícióba is kerül az intézménnyel szemben.

Csakhogy most nem ezt történik, és a politikai kommunikáció logikája szerint ebből az lesz, hogy mindenfajta tandíj egy időre megint tabu lesz, mert a népek arra fognak szavazni, aki ezeket elzavarja, azok pedig meg fogják ígérni, hogy soha többé tandíj ... aztán majd ők is be akarják vezetni ...

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.12.06. 12:31:09

@neeskens: A gond az, hogy a felsőoktatás alulfinanszírozott, az hallgatók nem kapják meg a szükséges tudást a középiskolában, az oktatók belefáradtak/alkalmatlanok/túl sokat dolgoznak a jövedelemkiegészítő melléktevékenységeiken.
Normális finanszírozás esetén az okos gazdag és szegény gyerek szép ösztöndíjat kapna, a (nem reménytelenül) buta gazdag gyerek nettó fninaszírozó lenne, a buta szegény gyerek meg elmenne szakmunkásnak (amiből hiány van).

A BME-n és a SOTE-n is végez pár olyan hallgató, akiknek nem lenne szabad diplomát kapniuk. Nyilván kevesebb, mint a kis "egyetemeken".

@TaTa86.: Amit én írtam, az a lényeg lényegének lényege. Ami lényegében lényegtelen.

@S=klogW: Félévente 1.2? Nem évente?

S=klogW 2012.12.06. 12:37:32

@Robinzon Kurzor: én alapvetően nem vagyok tandíjpárti: a finanszírozást alapvetően nem tandíjra kell alapozni

Apeiron (törölt) 2012.12.06. 12:41:32

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Gondolom a hallgatókat úgy teljes egészében a "nem akar" kategóriába sorolja. Rákosista tempó. Nagyszerű. Ilyen honfitársakkal kinek kell ellenség?

S=klogW 2012.12.06. 12:42:57

@Lavrentyij Pavlovics Berija: most megfogott: régebben valóban az éves összegeket adták meg, mostanában a félévenkénti összegeket említik inkább: nem tudom
mindenesetre a féléves 600ezer is duplája egy vegyészmérnökinek, pedig annyit nem használ el egy orvostanhallgató, mint egy vegyészmérnök és a képzéséhez olyan külön háttér-infrastruktúra sem kell

Apeiron (törölt) 2012.12.06. 12:45:42

@S=klogW:

Tedd még hozzá a frissen felújított főteret és annak munkára gyakorolt pozitív hatását.

S=klogW 2012.12.06. 12:46:26

@S=klogW: @Lavrentyij Pavlovics Berija:

no, állítólag a kettő között van az igazság:

pár éve _850 ezer_ volt egy _félév_ az egyik orvosin

Apeiron (törölt) 2012.12.06. 12:47:07

Ja és vedd ki a TB finanszírozta juttatásokat. Ugyanis az TB (két bötű) nem pedig SZJA (három bötű, vagy ha úgy tetszik, négy bötű).

neeskens 2012.12.06. 12:47:12

@Robinzon Kurzor: Nem értünk teljesen egyet. A "munkaalapú társadalommal" valóban a termelésre helyeznék a hangsúlyt a szolgáltatással, pénzüggyel szemben.
Az idecsábítani kívánt gyárakba valóban elsősorban biorobot kell a szalaghoz, de kellene mérnök, informatikus is. Az, hogy a jogászt, tanárt, közgazdászt vágják az még indokolható is, de a mérnök, informatikus nem.

Lehet, hogy összességében nem nagy összeg, azonban most érzékelhetően MINDENT annak rendelnek alá, hogy 3% alatt legyünk. Ha ugyanis ez nem jön össze, akkor kb mindennek vége.A beruházási ráta így is a béka segge alatt van, kohéziós pénz nélkül meg gyakorlatilag (1-2 kivételtől eltekintve) leállna a gazdaság. Nagyjából ez a koncepció, a politikai kommunikáció meg bullshit.

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.12.06. 12:47:22

A magyar diplomák értéktelenek. Mégpedig azért, mert az oktatás színvonala alacsony. Amiért nem a diákok a hibásak, hanem az egyetemi oktatók. A diplomák értékét az is rontja, hogy nem lehet velük szakmai gyakorlatot szerezni, ugyanis a diplomásoknak kizárólag multiknál van hely, ahol polcszervizesek, vagy egyéb dílerek lesznek. Diplomával végeznek olyan munkát, amit 8 általánossal is kiválóan lehet.
Vannak képzések, amelyeket a világban bárhol jól lehet honosítani, és nyelvtudással együtt biztos megélhetést jelent. Nem Magyarországon, az igaz, de ennek az országnak már tökmindegy. Ezért a honosítható diplomát eredményező képzések állami finanszírozását fel kell függeszteni. Nulla ingyenességet! Amelyik diploma például letelepedésnél kreditpontot is ér, annak szemeszterenkénti ára legyen 5000 euró legalább.

Sokan prédikálnak a szakmunka becsületének visszaadásáról, de ez sosem fog megtörténni, mert az uralkodó politikai elit éppen a jól képzett szakmunkásoktól retteg a legjobban. Ugyanis az értéktelen diplomával rendelkező földbuta emberek nem építenek, nem alkotnak, legfeljebb szolgálnak. Ezzel szemben egy kvalifikált géplakatos, hegesztő, autószerelő, vagy elektroműszerész értéket teremt, alkot. Márpedig jelenleg, a függőség végletes kiépítésének idején éppen az alkotókra nincs szükség. Még a végén kilábalna a világ a gazdasági válságból.
Ezért Orbán, akinél hívebb szolgája a globalista bankárhordának még nem volt, úgy teszi kívánatossá az értéktelen diplomákat, hogy elérhetetlenné teszi. A helyes az lenne, ha a tankötelesség alá eső képzést professzionalizálná.

Apeiron (törölt) 2012.12.06. 12:50:00

@S=klogW: Az agyad kezd ergodikussá válni. W maximális - érted.

Apeiron (törölt) 2012.12.06. 12:53:05

@S=klogW: Egyébként gondolkozz már el ezen egy kicsit. X nem fizet elég SZJA-t, így ahhoz, hogy tiszta vizet igyon, részben Y-nak is be kell szállnia.

Mi az ami ezen annyira kurvára nem érthető?

S=klogW 2012.12.06. 12:55:03

@Shyad-Khourongai:

a diplomák (és a tanári pálya) akkor kezdett értéket veszíteni, amikor az orbántorgyánpolgárkormány elkezdte betolni a kevésbé felkészült középiskolásokat is a felsőoktatásba

S=klogW 2012.12.06. 12:57:41

@Apeiron: vitára alkalmatlan demagóg vagy

Apeiron (törölt) 2012.12.06. 13:03:49

@S=klogW: Azért azon gondolkodjál el egy kicsit, hogy az általam linkelt cikkben lévő ábra miről szól. Sokat mond arról, hogy első reakcióitok az, hogy "bassza meg, gáz ez az ábra, azt mutatja, hogy nagy részünk nem dolgozik, gyorsan ki kell találni valami fasságot".

Az az ábra a modern feudalizmus illusztrációja. Mindegy. Köpködjétek egymást. Disznók.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.12.06. 13:03:53

@Apeiron: Ha nem vette volna észre, a friss diplomával külföldre húzó orvosokról volt szó (azért orvos, mert más foglalkozásnál nincs ekkora méretű agyelszívás).

@S=klogW: Nekem a 600 rémlett, de lehet, hogy tévedek.
Valóban nincs _oktatási_ indoka, hogy miért legalább 2x-ese a vegyészmérnökének, de elvileg lehet egy más indok: az orvosegyetemeken végzett gyógyító tevékenység bújtatott finanszírozása.

A diplomák értéke már az I. Orbán kormány előtt kezdett veszíteni értékéből, de valóban a tömegképzéssel vált látványossá a probléma.
Az egyik alapvető ok amúgy Rákosiban keresendő, akkor kezdték telerakni az egyetemeket csinovnyikokkal.

S=klogW 2012.12.06. 13:10:33

@Apeiron: "kevesebbet fizet be a költségvetésbe, mint amennyit kivesz"
persze lehet, hogy ezt nem az orvosokra, eü-re értetted, csak a kommentszálból, amihez hozzászóltál, erre lehetett következtetni

Apeiron (törölt) 2012.12.06. 13:12:01

@Lavrentyij Pavlovics Berija:

Ihhh, azok a másik kutyaütő banda. Azok a tetves kommunisták, akik a nevük elé biggyesztik a dr előjelet és van még pofájuk a költségvetésbe akarni nem berakni. Kötelet nekik.

Maga megérdemli, hogy súlyos betegség esetén hosszú szendevés után, kórházi segítség nélkül haljon meg.

Talán gondolkozzon el azon, hogy akik most külföldre mennek dolgozni orvosként, azok a rabszolgaságot és nem az adózást akarják itthagyni.

De tessék itt a maga embere:

vastagbor.blog.hu/2012/12/05/teny_274#more4948886

Bakos Attila hazafias rabszolga. Ez kell magának.

Maga Lúdas Matyi vagy Döbrögi akart lenni gyermekkorában?

S=klogW 2012.12.06. 13:15:11

@Lavrentyij Pavlovics Berija: volt 600 is, amikor meggyespite volt a menün

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.12.06. 13:18:26

@Apeiron: Marhára nem akarja megérteni, hogy kurvára nem comme il faute kifizettetni a magyar adófizetőkkel 7.2 (ill. 14.4) millió forintot, annak biztos tudatában, hogy az illető a képzés után végleg lelép az országból.

Apeiron (törölt) 2012.12.06. 13:18:28

"Átalakítják a felsőoktatási rendszert is úgy, hogy kancellárt neveznek ki az egyetemekre és a főiskolákra, akik kvázi a gazdasági posztot fogják betölteni. A kancellár személyéről az NGM és az EMMI dönt. A kormányszóvivő elmondása szerint az oktatási és a tudományos életet továbbra is a rektor irányíthatja."

Autonómia reloaded.

hvg.hu/itthon/20121206_felsooktatas_keretszam_bejelentes

S=klogW 2012.12.06. 13:20:28

@Lavrentyij Pavlovics Berija:

"azért orvos, mert más foglalkozásnál nincs ekkora méretű agyelszívás" - az több évre adókedvezményt és munkahely-teremtési támogatást kapó, a profitot az anyacéghez utaló* multinál munkába álló mérnök, közgazdász, gyártósori munkás lényegében szintén külföldre távozik

* mely vállalaton belüli tranzakciót még képesek az ország kereskedelmi mérlegében magyarként elszámolni, röhej

S=klogW 2012.12.06. 13:24:23

@Lavrentyij Pavlovics Berija: nem komilfó nem képzési költségeket képzési költségként elszámolni:

nem kerül 7.2/14.4?/10.2 (850e/félév) millióba egy általános orvos kiképzése a magyar rendszerben

Apeiron (törölt) 2012.12.06. 13:25:34

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Tudja létezett olyan, hogy hallgatólagos társadalmi szerződés, melyben a magas adók, a lehetetlen tőkefelhalmozás, a csupaszpicsájúság ellenében az aktív szolgáltatásokat kapott. Pl. a gyermekei viszonylag olcsón tanulhattak egyetemen, főiskolán. Az adók megmaradtak, a szolgáltatások lecsökkentek, a csaholó kutyákat pedig - pl. magát , aki valószínűleg ugyanúgy mások költségén szerzett papírt, kiengedték. Valami bűzlik Magyarországon. És most nem azt mondom, hogy a tandíj rossz. A tandíj nem feltétlenül rossz. Csakhát bevezetése is úgy történt, mint az országban szinte minden. Fosul, kutyákkal.

S=klogW 2012.12.06. 13:37:58

azt is megjegyezném az orvostanhallgatók-rezidensek kapcsán, hogy ha egyáltalán nem lenne elvándorlás, a jelenlegi keretszám _túlképzést_ jelentene:

hiába jönne haza most az összes orvos külföldről, nem kapna munkát, no nem azért, mert ne lenne épp elég gyógyítanivaló, hanem mert nincs meg ennek a munkának a _finanszírozása_ és nem is csak a munkabérekre gondolok, ugyanis hiába lennének itthon a doktorok, ha nem jut a kezükbe elég gyógyszer, kötszer, altató, műtőhelyiség, mri, ha nem jut a rehabilitációs szakorvos mellé finanszírozás egy gyógytornásznak, ha nem jut egy pszichiáter mellé finanszírozés egy pszichoterapeutára, ha az ortopédsebész csak két hónapra tud nagyízületi mr-t kérni és hat hónapra tud műtétre kiírni stb

ilyen finanszírozási környezetben ha itthon maradna/hazajönne minden doktor, csak munkanélkülinek vagy pályaelhagyónak lenne jó

S=klogW 2012.12.06. 13:42:35

@S=klogW:

onnantól kezdve, hogy 2007-ben a Gyurcsány-kormány és a Molnár-Horváth eü-i vezetés 250 milliárddal megvágta az eü-kaszsát, beindítottak a lepusztulás öngerjesztő folyamatát:

a rezidensek jó része nem elsősorban a bérek miatt ment el, hanem _amilyen környezetben és feltételekkel_ ilyen bérért munkát kell végeznie

kumkum 2012.12.06. 13:45:16

@TaTa86.:
Bar kivanom, hogy neked legyen igazad, de sztem en elobb kapok majd nyugdijat, mintsem "az állam megteremtené a kereteit a teljesítményorientált kapitalizmusnak a kereteit". Barki is jut kormanyra. :-(

Pontosan tudom, hogy milyen csabito a kulfoldi boldogulas lehetosege. De ha valaki diplomazas utan egybol le akar lepni, akkor csak siman belekalkulalja, mennyit kell fizetnie, es szabadon donthet.
Pl: ha 2,5millios, 5 eves kepzest ugyanennyi ido alatt kell visszafizetni! A havi 150 euro jelentektelen tetel, a diplomas indulasert cserebe pedig plane megeri.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.12.06. 14:06:46

@kumkum: "Pl: ha 2,5millios, 5 eves kepzest ugyanennyi ido alatt kell visszafizetni! A havi 150 euro jelentektelen tetel, a diplomas indulasert cserebe pedig plane megeri. "

Igen, jelentéktelen. Éppen ezért fölösleges, mert sokkal többet veszítünk a réven, mint amennyit nyerünk a vámon.
Szvsz az objektív lehetőségekkel kb egyenrangú tényező, hogy a diák mennyire érzi jól magát az adott országban. Ha állambácsi még el sem kezdte az egyetemi képzésemet, de már méreget, hogy ez a hálátlan dög mikor húzza el a csíkot, akkor nem biztos, hogy én ennek az állambácsinak meg akarom hálálni, hogy taníttatott. Inkább csakazért is kimegyek, aztán 10 év múlva kifizetem egy "tartsd meg az aprót te mocskos állat, és boldog karácsonyt!" szöveggel.

S=klogW 2012.12.06. 14:21:20

@TaTa86.: "egyenrangú tényező, hogy a diák mennyire érzi jól magát az adott országban"

ó, már diákként szar? esetleg ne adjon az állambácsi autót minden 20 km-nél messzebb lakó diáknak az egyetemre járáshoz? az 50 knél messzebb lakóknak meg lakóparki elhelyezést?
mehet diákosodni külföldre.

a munkakörülményeket és -feltételeket, a munkaválalói jogvédelmet kellene inkább helyretenni, pl. mikor 3 hónaponként (próbaidő) vesznek fel új embert egy posztra, de szakmai tapasztalatot követelnek (akkor minek a próbaidő?)

fremskritt (törölt) 2012.12.06. 14:33:51

valamikor, egy jobb világban, amit kapitalizmusnak neveztek, az ment egyetemre akit felvettek, és az maradt benn aki fizetni tudta. ma már, a szociális lófasszal boldogított tömeg uralma idején ez nyilván visszaállíthatatlan, de talán rossz irányba nem vezet, ha az megy megint egyetemre akit felvesznek, és az marad ott, aki 1) kifizeti 2) rohadt jól tanul. az egyes lehetőséget segíti a diákhitel, a kettest többek között a részösztöndíj, amiről ha jól látom egyik oktatáspolitikai szakértőkomment sem emlékezett meg.
milyen érdekes az is, hogy a mandin is két felsőoktatási alkalmazott, magyarul a jelenlegi felduzzasztott rendszer kitartottja szakért. más mást is tudna mondani. sokan jobban jártunk volna ha tökünkre lép az "ingyenes" rendszer és nem halasztjuk orrba-szájba a féléveket. de miért is lépett volna, javarészt a halasztókból élt, él e remek rendszer: a halasztó már bent melegszik, az állam meg fizet utána. a végén persze szív mindenki: a könnyelmű diák urak, a romló hírű egyetem, és az adózó polgár. erre jó a szocializmus.
ja és lehet gyárba kényszerített, jobb sorsa érdemes, a továbbtanulástól megfosztott csillogó szemű parasztlegényekről és menyecskékről delirálni, csakhogy az nem más mint demagógia. ha lesz időm megírom miért, most dolgoznom kell. nem a gyárban, de sem Orbán Viktor sem más nem állította még hogy amit végzek az nem munka.

bz249 2012.12.06. 14:43:29

@TaTa86.: "Ha állambácsi még el sem kezdte az egyetemi képzésemet, de már méreget, hogy ez a hálátlan dög mikor húzza el a csíkot, akkor nem biztos, hogy én ennek az állambácsinak meg akarom hálálni, hogy taníttatott. "

Egyreszrol ;)

@Lavrentyij Pavlovics Berija: az osszes ilyen fizessenek, akik most tanulnak lenyegeben egy garanciavallalasi nyilatkozat, hogy Magyarorszag meg akkor is vilagszar hely lesz, amikor vegeztek es igazabol senki nem maradna itt, ha nem lenne muszaki zar a hatarnal.

Ez mondjuk szerintem a legrosszabb kadarizmus.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.12.06. 14:48:49

@Robinzon Kurzor: "Ebből már középtávon is az lesz, hogy aki nem akarja magát röghöz kötni ÉS megvannak az adottságai ahhoz, hogy külföldön is sikeres legyen, az már egyetemre is külföldön fog járni."

Őőőő... és?

Továbbá az összmagyar nyomoron miért is segít ezrek ingyendiplomáztatása majd szélnek eresztése?

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.12.06. 14:51:47

@TaTa86.: A probléma igazi megoldása ugyebár az volna, hogy ojrópai bérszínvonal. Persze, lehet azért hőbörögni, hogy ez nincs. De amíg nincs, addig nehogy már még a nyugati orvos-, mérnök-, stbképzés költségeit is én fizessem, jó?

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.12.06. 14:52:10

@bz249:
szamár faszát. a tanulás befektetés. aki belém fektet, ezzel értékemet növeli, piacképessé tesz, annak tartozom. kész.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.12.06. 14:52:25

@Lavrentyij Pavlovics Berija: @Dr. Zerge: Zergének nincs igaza. Még csak meg sem határozta, hogy mi lenne a "ruhatár-büfé szak", azon kívül, hogy valami ronda dolog, amit utálni kell, és ezért meg kell szüntetni vagy legalább fizetőssé tenni. Maga már legalább mond két szakot. Szerintem magának sincs igaza, de legalább vitaképes az állítása.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.12.06. 14:54:00

@Dr. Zerge: Miért ne? Neked talán nem jobb, ha kétszer annyit adózok, mint az átlag?

Bloodscalp 2012.12.06. 14:57:20

@tevevanegypupu: pártirodába menni tömegközlekedéssel menni nem menő.

Kandeláber 2012.12.06. 14:57:21

Basszus, majdnem az összes eddigi magyar származású Nobel-díjas a Monarchiában tanult.
Azóta ugye nem nagyon volt ilyen, az irodalmit nem számítom.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.12.06. 14:57:21

@Dr. Zerge: Egyébként ahogy a tandíjnak, ennek sem vagyok dogmatikus ellensége. Csak akkor ne álmegoldásokkal, gányolásokkal és sarcolásokkal szúrja ki az állam a szemem!
Ne azt érezzem, hogy a kormány démonizálni, bűnbakká kikiáltani akar, és ellenségként méreget.

S=klogW 2012.12.06. 15:01:49

@jose maria padilla: mi most a piacképes itthon? (nem az agyonkedvezményezett-támogatott, profittolvaj külföldi cégek bérrebszolga/biorobot-munkahelyeire gondolok)

S=klogW 2012.12.06. 15:03:24

@TaTa86.: az opportunista élősködésért nyugodtan érezze magát rosszul az, akinek inge

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.12.06. 15:06:30

@S=klogW: nem ez a lényeg. mondjuk a kölyök piacképesnek gondolja. a lényeg az, hogy amit nem kötelező oktatás keretében belénkfeccöltek, azért adósok vagyunk.

kumkum 2012.12.06. 15:09:59

@TaTa86.:
150 euro csak akkor jelentektelen, ha normalis fizetesed van. Nyugaton ez altalaban nem szamit egetvero osszegnek. Pont ezert erdemes inkabb a kivandorlonak (a kepzesert cserebe) kifizetnie egy szamara jelentektelen osszeget. Egy magyar csaladnak komoly fejtorest okozhat havi 42e Ft kiadas.
A keseru szajizt nem ertem. Ebben nincs semmi erzelem, csak uzlet: Allam bacsi finanszirozza a tanulmanyaidat a masok altal befizetett adobol (persze AFA-t te is fizettel mar), cserebe Mo-on dolgozol/adozol min 5 evig. Vagy elmesz nagyot kaszalni a meses nyugatra, es siman visszafizeted. Neked mindket eset WIN.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.12.06. 15:11:35

@TaTa86.: Ezt most te sem érted, akkor én hogy?

S=klogW 2012.12.06. 15:12:43

@TaTa86.: a kormány nem kikiált és méreget, csak a lelkiismertedet piszkálja fel ...

jézus sem vádolt senkit, csak megmondta, hogy könnyebb a tevének átkelni a tű fokán - és ellene is úgyanígy hőbörögtek sokan, aztán meg is feszítették

bz249 2012.12.06. 15:17:32

@jose maria padilla: a befektetesnek vannak kockazatai. Nem kotelezo, hogy bejojjon.

Persze egyebkent lehet olyat is csinalni, hogy lofaszt van allami oktatas, mindenki fizeti az egesz teljes koltseget. Ja es az egyetemek meg fuggetlenednek az allamtol egy filler tamogatast se nekik az oktatasra, oszt eljenek meg ahogy tudnak. Aki meg akar tanulmanyi szerzodest adni az adjon, akar az allam is. Csak akkor meg nevezzuk neven a gyereket es ne mismasoljunk.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.12.06. 15:18:23

@Holger Hartland: Jajj, cicafiú, hát hadd ne írjak én ide neked akadémiai székfoglalót ruhatár-büfé témakörben, jó?

Mindenki érti: a tök fölösleges, semmire sem jó bőcsészdiploma, meg a rakat túlképzés a divatszakokon.

Azt egy 10milliós társadalomban +-5%-kal bármelyik minisztériumi portás megmondja, mennyi frissdiplomás kell jövőre szakmánként. Oszt' kész, annyi az államilag finanszírozható.

Mondjuk értelmes társadalomban ezt sem örökbe adják a hallgatónak, hanem teljesítményért cserébe. Ha tetszik, föl lehet fogni úgy is, hogy minden felsőfokú képzés fizetős, és meghatározott keretben a legjobbak tandíját az állam fizeti. És normális állam azért nem fizet, hogy aztán másik államban termelj, adózz.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.12.06. 15:22:37

@S=klogW: Az enyémet ugyan nem. Engem már nem érint ez a sz*r. :)

@kumkum: Még egyszer: Ami miatt leginkább el van b*szva az egyrészt az, hogy érdemi reform nem történt, csak ad hoc sarcolás, a másik pedig a kommunikáció.

Pont úgy egyébként, mint a 2008as népszavazás előtt.

debreceni.blog 2012.12.06. 15:44:08

"És ez nem a Turul véréből származtatott látszat tehetség ám, meg nem is az ősi jussunk, hanem el kell olvasni hozzá sok-sok könyvet, meghallgatni sok-sok okos tanárember előadását, hogy értse is ennek a világnak a forgását."
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3452_keretszam_meszarlas_2

tevevanegypupu 2012.12.06. 15:47:36

@Bloodscalp:

Neha elvegyulok a tomegbe es ugy teszek mintha egy lennek kozuluk. Ketsegtelen, hogy megvisel, jobb szeretek a Mercedessel (terepjaro) utazni.

is 2012.12.06. 15:47:48

@tevevanegypupu: "Hogy Orbaneknak sikerult a haromnemes nepszavazas? Na es aztan..."

Nem az Orbánon vagyunk kiadakva. Hanem a 85%-on, aki miatt sikerült neki. És ezen nehéz változtatni, még mindig 50%-ot kapna, annyira birka és buta ez a nép. ezen nem lehet változtatni. nem Orbán miatt kell elmenni, hanem a 85% miatt. A magyar ilyen, eddig azt hittük, hogy Arany János, Mikszáth, Móricz, Ady után végetért, (irodalom)történelemből ismerős csak ez a Pató Pálos magyar. Nem, 2008-ban megmutatta, hogy ma is dzsentribb a dszentrinél, és rövidlátóbb és zsigeribb, mint egy 10IQ-s emlősállat.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.12.06. 15:48:33

@Dr. Zerge: "Mindenki érti" - én nem. :) Rám szánnál két percet, hogy definiálod? Esetleg néhány szakot példának. Nem szívatásból kérdezem. (Pár éve én is tudni véltem, hogy mi az a "ruhatár-büfé szak", de az ember olvas, tanul, gondolkodik, és ma nagyon nem vagyok biztos abban, amit pár éve hittem.)

Na és, Cicalány, ez a mondatod megéri, hogy idézzem:

"Azt egy 10milliós társadalomban +-5%-kal bármelyik minisztériumi portás megmondja, mennyi frissdiplomás kell jövőre szakmánként."

Ennek a retorikai túlzást leszámítva is bullshitszaga van. TE meg tudod mondani, mennyi frissdiplomás kell jövőre szakmánként? Feltételezem, hogy kvalifikáltabb vagy, mint egy minisztériumi portás.

Ezen kívül: akit ma felvesznek, az nem jövőre végez, hanem bachelor képzésben 3, master és osztatlan képzésben pedig 5 (orvos 6) év múlva. Ha jövőre 32,7%-kal több mérnökre lesz szükség, azokat már 4 éve fel kellett volna venni. Ráadásul az intézményrendszer nem úgy működik, hogy ha jövőre 21,8%-kal kevesebb adjunktusra lenne "szükség" (azt ki mondja meg?), akkor ma leépítek, oszt' legfeljebb másfél év múlva rendelek a munkaerő-kölcsönzőtől, ha mégis úgy alakul.

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.12.06. 15:50:01

@S=klogW: Ez valami olyasmi lehetett, mint a Kádár-rezsimben a bujtatott munkanélküliség. Mivel nem volt elegendő munkahely, és nem akartak sok munkanélkülit csinálni, inkább felvettek mindenkit felsőoktatásba, odázva az időt, amikor szembe kell nézni, hogy kb. 1 millió fiatallal nem tudnak mit kezdeni.
Nem tudom, ilyenkor hol voltak a nagyeszű liberálisok, akik szerint vállalkozni kell, és a vállalkozást fejleszteni hitelből, mert úgy kurva jól lehet élni. Valamiért ez nem valósult meg akkor, amikor még volt elég tettre kész fiatal, és a bankok is hiteleztek orrvérzésig.
Csakhogy a magyarok nem szeretnek vállalkozni, mert az rizikós, meg a tiéd minden felelősség, és nem úgy van, hogy 8 óra meló után hazamész és nézed a Máúnikasót. Elkezdődött a kivándorlási hullám, ami a mai napig töretlen.

is 2012.12.06. 15:54:43

"a tandíj kérdése szimbolikus ügy"

itt egyetlen szimbolikus kérdés van: ha 100ft-ot megtermelünk, akkor abból mennyit költsön el helyettünk az állam, és mennyit mi magunk. az oktatás költségét ugyanis vagy közvetlenül, vagy az adódon keresztül kifizetik. egy rendes (vállalati) ösztöndíjrendszerrel semmilyen formában nem merülne fel, hogy ne a legrátermettebbek végeznék el az iskolát, rögtön jó állást kapva, függetlenül a családjuk anyagi helyzetétől. meg lenne oldva az állasok kérdése is, mert csak azt az iskolai helyet finanszíroznák a vállalatok, ami kell nekik, amire lesz állásuk.

tehát: tandíj + (vállalati) ösztöndíj rendszer. ennél erkölcsösebb és társadalmilag igazságosabb nincs.

kumkum 2012.12.06. 15:56:16

@TaTa86.:
Hat, az oktatasi reform kerdeseben en is meglehetosen borulato vagyok. Az valoban duhito, hogy barmennyi penz folyik be, azt nem hatekonyan hasznaljak fel.

tevevanegypupu 2012.12.06. 15:59:46

@is:

Nagy valasztek nincs, az biztos. Vagy-vagy. A fidesz mostani negy eve meg nem ert veget, az mszp-szdsz-nek jutott nyolc. A fidesz is megerdemel ennyit, meglatjuk ki jon ki ebbol az egeszbol, Gyurcsanyek tul nagy pusztitast vegeztek ahhoz, hogy a tobbsegnek kedve legyen ujra rajuk szavazni. Ket "tiszta" part van meg, az lmp es a jobbik, ok meg nem voltak kormanyon. Veluk lehet probalkozni, de mindket part elegge gyakorlatlan, retegpartok, szoval nem tudni, nem lennenek-e meg tehetetlenebbek vagy esetleg szelsosegesebbek.

is 2012.12.06. 16:03:31

@Holger Hartland: "Esetleg néhány szakot példának"

Kommunikáció - néprajz. Kell belőle évente 10 se, képeznek sokszázat, Havas Henrik féle főiskolákon, tandíj ellenében be se kell járnod. Leginkább ezek a kommunikációs szakok azok, amik durván durvák.

A régi egyetemek szakjai rendben volnának nevük szerint, de pl. amit a Közgáz általános képzése takar, az csapnivaló. Könyvelést tanítanak (ha leég az ól, benne a disznókkal, akkor a vemhes koca malaca másképp leírandó veszteségnek szülés előtt, mint szülés után, ezerszámra a diákoknak fontos tudnivaló), meg valahonnan a 60-as évekből itt maradt, szocialista alapú közgazdaságtant. Az elmúlt 50 év eredményei, matematikai megalapozottsága sehol. A tanárképzés modernségét illetően is van némi kételyem.

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.12.06. 16:04:02

@is: Nem rossz elképzelés, de Magyarországon ez is megbukna, mert itt is csak a családtagok és haverok kapnának lehetőséget, függetlenül attól, mekkora seggarcú ostoba alakok.

is 2012.12.06. 16:12:09

@tevevanegypupu: "Gyurcsanyek tul nagy pusztitast vegeztek ahhoz, "

- Ja, rendbe akarták rakni az egészségügyet, és pl. a gyógyszergazdaságossági törvényt meg is csinálták, a kórházakra Szócska centire ugyanazt csinálta meg. Molnár Lajos, a nagy pusztító.
- Ja, megcsinálták a kistérséget, amit most Navracsis járásnak hív, egyébként ugyanaz lett volna, de annak is beakasztott Orbán.
- Ja, volt egy kodifikált új Alaptörvény by Petrétei, szakmailag rendesen kidolgozva.
- Ja, meg akarták szüntetni a megyét, Orbán juszt is fenntartja, de minek is.
- Ja, bevezették azt a bankadót, amit ma már mindenki (tizede volt a mainak, ez felel meg az európainak), Csányi azóta Orbán spanja, nyilván ez is Gyurcsány hibája.
- Ja, 2008-ra megállították a GDP-arányos hiány növekedését, miközben növekvő pályára állították a GDP-t (2008 nyara, megnézheted)
- Ja, Gyurcsány megpróbálta a Havas Szófia, Szanyi Tibor, Puch László vonalat kitakarítani a politikából.

Tudod mit, nekem ez a pusztítás szimpatikus, és kérném még. Tudom, hogy Gyurcsány döglött ló, ne jöjjön vissza, csak ez a pusztítás, erre vágyom. Nekem az is jó, ha Bajnai vagy Bokros csinálja, csak csinálja már valaki.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.12.06. 16:13:34

@is: Köszönöm, hát akkor lássuk csak:

"Kommunikáció - néprajz"

Mi a baj velük? Nekem teljesen tisztességes tudománynak tűnik mind a kettő.

"Kell belőle évente 10 se, képeznek sokszázat"

Megvolt az az anekdota, mikor a kisgyerek megkérdezi, ha a futóversenyzők azért futnak, mert a győztes kap egy szép serleget, akkor a többi miért fut? Ha szeretnél évente öt kiváló néprajzost, akkor nem ötöt kell fölvenned, hanem a többszörösét. Ráadásul ezeknek a képzése viszonylag olcsó és a fix költségek nagy aránya miatt viszonylag érzéketlen a létszámra: tanterem, oktató és könyvtár kell hozzá, az pedig költség szempontjából majdnem mindegy, hogy ugyanaz az oktató ugyanabban a tanteremben öt vagy ötven fős hallgatóságnak tart előadást.

"Havas Henrik féle főiskolákon, tandíj ellenében be se kell járnod"

Ez tényleg nincs rendben, de nem erre gondoltam. Ezt nyilván nem szabad támogatni. Én arra gondoltam, hogy mondjuk járnak a néprajzosok meg a kommunikációsok a főiskolára/egyetemre, ahol sokat tanulnak a néprajzról meg a kommunikációról, aztán rendesen vizsgáznak belőle.

S=klogW 2012.12.06. 16:17:06

@Holger Hartland:

"Megvolt az az anekdota, mikor a kisgyerek megkérdezi, ha a futóversenyzők azért futnak, mert a győztes kap egy szép serleget, akkor a többi miért fut?"

ezért van (lenne) a FELVÉTELI VIZSGA!

meteorológusból sem vesznek fel talán ha 10et egy évben

S=klogW 2012.12.06. 16:31:03

@TaTa86.: @Lavrentyij Pavlovics Berija: @Dr. Zerge: @Holger Hartland: @is:

LEGelőször is ki kellene számítani a képzés költségeit és finanszírozását különválasztani az egyéb költségektől és a hallgatói fejkvótát ennek összege alapján megállapítani és csak erre engedni elkölteni:
a rohadás melegágya, ha a rendszer lehetőséget teremt csak azért felvenni több hallgatót, hogy a működési (nem képzési) költségeket finanszírozzák

tevevanegypupu 2012.12.06. 16:42:58

@is:

Ha igy latja, akkor nem tudok mast mondani, mint hogy regisztraljon es szavazzon Bajnaira vagy esetleg az mszp-re. Gyurcsany persze szerette volna a maga altal felsorolt embereket kiszekirozni az mszp-bol, nyilvan ok voltak az o belso ellenzeke. Neki egyebkent nem is az mszp szineiben kellett volna sikra szallnia, de pechjere csaladjanak oda volt osszekottetese, Aproek ugy tunik az szdsz-be nem tudtak benyomni, Medgyessyt viszont - akit az index szerint gyenged szalak fuztek a csaladhoz - az szdsz segitsegevel, de mszp-s szinekben konnyeden meg tudta buktatni. Ne csuggedjen, meg nem lehetetlen az sem, hogy ujra visszater. A hatterben nagy erok dolgoznak rajta. Az eloterben is egyebkent, mit gondol Bajnai kinek az embere (Hillary Clintonon kivul?)

S=klogW 2012.12.06. 16:45:18

@S=klogW:

az az intézmény pedig, melynek gründolói a kvótából akarnak megélni és semmi egyéb, a társadalom (cserébe állami támogatás) vagy a piac számára eladható hasznos tevékenységet nem tudnak felmutatni, az meg nyugodtan szűnjön meg a képzési költségeken túli működési költségek finanszírozására való képtelensége következtében

negyven rabbi 2012.12.06. 16:57:13

@is: bocs, de vagy elmebeteg vagy vagy egy hazug szemét:

"rendbe akarták rakni az egészségügyet" - haha :)

"megcsinálták a kistérséget" - és párt(tag- és képviselő)finanszírozás lett a LEADER-pénzekből

"volt egy kodifikált új Alaptörvény by Petrétei, szakmailag rendesen kidolgozva" - ahogy 2006 októbere is

"meg akarták szüntetni a megyét" - nyilván, pont mikor a megyei közgyűlések jórészt vörösben pompáztak

"megállították a GDP-arányos hiány növekedését, miközben növekvő pályára állították a GDP-t " - IMF-hitelből

Kandeláber 2012.12.06. 17:17:18

@is: Bokros.
Jó hogy már nem Békesi (aki egyébként Bokros előtt lemondott).
Múmiafeltámasztásban gondolkodsz?

Tíz kicsi indián 2012.12.06. 17:35:33

@Dr. Zerge: Tanárként arra buzdítottam a diákjaimat, hogy nyugodtan írja alá a röghöz kötést, aztán amint végzett az egyetemmel, irány külföld. Mit csinálna a kormány? Utánam küldi a Gestapot? Nem köztörvényes bűncselekmény, nem fognak kiadni. Tiltják a fizetésből? Nem itthon szerzem, a magyar jogalkotást meg ismerjük, mire talán-talán eljutna oda, hogy meg tudják, miből élek, már rég másutt vagyok.
Erről az országról ennyit.

Andriana44 2012.12.06. 17:40:47

@Lavrentyij Pavlovics Berija:
Kihagytad a művelődésszervező szakot, na hát az a kedvencem!

S=klogW 2012.12.06. 17:41:32

at is meg lehetne tenni, hogy minden évben az adott évben érettségizők létszámának X %-ában határozza meg a törvény az államilag támogatott helyek számát

Robinzon Kurzor 2012.12.06. 17:53:30

@S=klogW: "én alapvetően nem vagyok tandíjpárti: a finanszírozást alapvetően nem tandíjra kell alapozni"

Szerintem sem alapvetően a tandíjra kell alapozni, de ettől még legyen tandíj.
Csak nem így és nem ennyi.

Robinzon Kurzor 2012.12.06. 17:58:12

@neeskens: "Az, hogy a jogászt, tanárt, közgazdászt vágják az még indokolható is, de a mérnök, informatikus nem."

Nem egyszerűen arról van szó, hogy kevesebb lett a tandíjmentes hely.
Hanem arról, hogy azokon a szakokon, amiből a Fidesz is anno kinőtt, ne is legyen tandíjmentes képzés.

Orbán 2008-ban még nagyon jól látta, hogy nem azokból kell szakmunkást csinálni, akik a tandíj miatt nem férnek be az egyetemre.
Hanem azokból, akik már a 8. után sem tanulnak tovább.

A 3%-os érv sem áll meg: ezen a pár tíz milliárdon végképp nem múlik a limit betartása. Ez nem pénzügyi kérdés, ez stratégiai kérdés.

Andriana44 2012.12.06. 18:00:26

@Holger Hartland:
Ez most komoly kérdés?
Ruhatár/büfé szak = média, kommunikáció, marketing, menedzsment, művelődésszervező, stb.

Robinzon Kurzor 2012.12.06. 18:01:08

@Dr. Zerge: "Továbbá az összmagyar nyomoron miért is segít ezrek ingyendiplomáztatása majd szélnek eresztése?"

Ki mondta, hogy segít? Ki mondta, hogy ezreket kellene ingyendiplomáztatni?

Tényleg olyan baromi nehéz azzal vitatkozni, amit írtam, és nem azzal, amit szerinted írnom kellett volna, hogy a kedvedre tegyek?

Andriana44 2012.12.06. 18:06:28

@Tíz kicsi indián:
Átadják a NAV-nak, és adó módjára behajtható. Ha akár bottal üthetik is a kölök nyomát, de ha itthon örököl közben valamit, ráteszi a kezét a nav, szerintem ilyesmi lehet csak. (Biztos, hogy nem fogják Új Zélandon köröztetni az Interpoollal.) De az itthon maradt dolgaiba beleszarozhatnak.

S=klogW 2012.12.06. 18:07:12

@Andriana44:

az az/azaz andragógia, az még hagyján.
no de a szabad bölcsész?

A szabad bölcsészet alapszak tudástartalmát az etika, ember és társadalomismeret, esztétika, filmelmélet és filmtörténet, filozófia, művészettörténet, vallástudomány elnevezésű hagyományos szakok alkotják. A szabad bölcsészet alapszak általános célja a klasszikus és jelenkori humán kultúrát ismerő bölcsészek képzése.

http://www.felvi.hu/felveteli/szakok_kepzesek/szakleirasok/!Szakleirasok/index.php/szakleirasok/szakleiras_konkret?szak_id=91&kepzes=A

erre nem a gimnázium lenne hivatott?

S=klogW 2012.12.06. 18:07:52

@S=klogW:

http://www.felvi.hu/felveteli/szakok_kepzesek/szakleirasok/!Szakleirasok/index.php/szakleirasok/szakleiras_konkret?szak_id=91&kepzes=A

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.12.06. 18:18:52

@Robinzon Kurzor: Mavókám, ez most speciel úgy kezdődött, hogy én írtam valamit.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.12.06. 18:25:07

@Andriana44: Annyira komoly kérdés, hogy nem is tudtál rendesen válaszolni rá. Mondanám, hogy 135 milliárd adóforint elköltése komolyabb kérdés, mintsem nagyhangú és tájékozatlan fikanickek előítéletei alapján legyen véleményünk róla, de lehet, hogy Zergének mégis igaza van: végül is ez kb. két és félszer kevesebb, mint amennyit a magyar állam stadionokra, NMHH-ra és MTVA-ra, valamint utazási kedvezményekre költ.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.12.06. 18:28:45

@S=klogW: Szabad bölcsészet? Kérdezze meg tölgyet, ha majd visszajön, hogy össze tudna-e állítani szabad bölcsészeti tárgyakból olyan tananyagot és vizsgakövetelményeket, hogy a jó diákok is vért pisáljanak tőle, a magafajta ostoba és tudatlan fajankónak pedig esélye se legyen a kettesre. ;)

bz249 2012.12.06. 18:30:56

@Andriana44: konkretan mi a gond a marketinggel? A wiki szerint:

"A marketing az egyik olyan gazdasági kifejezés, amire nincs egységes definíció. Szűkebb értelemben a marketing egy olyan vállalati tevékenység, ami a vevők, vagy felhasználók igényeinek kielégítése érdekében elemzi a piacot, meghatározza az eladni kívánt termékeket és szolgáltatásokat, megismerteti azokat a fogyasztókkal, kialakítja az árakat, megszervezi az értékesítést és befolyásolja a vásárlókat. Bizonyos értelemben a fogyasztói igényt is befolyásolja, új termékek bevezetésével, azaz innovációval."

Szoval ez eleg fontosnak es hasznosnak hangzik egy kapitalista jellegu gazdasagban. Vagy az a problema, hogy atlag magyar marketingesnek lovese nincs a marketingrol es megis diplomat kap?

S=klogW 2012.12.06. 18:37:45

@Holger Hartland: követelményeket bármiből lehet állítani, csak van-e értelme magának az adott dolog/téma/terület/szak létezésének/tanításának/fenntartásának?

S=klogW 2012.12.06. 18:40:38

@bz249:

"nincs egységes definíció"
"Bizonyos értelemben"

pont ilyen kamuzás maga a marketing is, mint a nemlétező egységes definíciója
:)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.12.06. 18:41:53

@bz249: Miért, konkrétan mi a gond az összes többivel? A művelődésszervező lehet, hogy pár év múlva egy nagy cég belső továbbképzéseit szervezi. Vagy kultúrházban szervez műsort. Vagy vállalkozása lesz, amelyik pénzért mikulást és bohócműsort visz gazdag gyerekek szülinapi bulijára. Vagy hamburgert fog árulni, és akkor úgy járt. Ez utóbbi, megjegyzem, gépészmérnöki diplomával sem lehetetlen. Aki pedig azt hiszi, hogy a "reál" tárgyak oktatása mindig szükségszerűen tisztességes, és mindig tudást is ad a diploma mögé, annak ajánlom a matematikaprofesszor esetét:

:)))
velvet.hu/sztori/2011/06/22/alsogatyara_vetkozve_bukott_le_a_roman_professzor/

S=klogW 2012.12.06. 18:43:00

@bz249: @S=klogW: adok egységes és egyértelmű definíciót:

a marketing a pszichológia korrumpálódása a korrumpált közgazdaságtan karvalykarmaiban

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.12.06. 18:46:27

@S=klogW: A védelmi, rendészeti és a jogrendszer működtetésével kapcsolatos kiadásokat leszámítva bármilyen állami kiadásról meg lehet kérdezni, hogy van-e értelme.

S=klogW 2012.12.06. 18:47:36

@S=klogW: jav.:

a közgazdaságtan nem korrumpált, hanem egyszerűen kamutudomány

S=klogW 2012.12.06. 18:52:15

@Holger Hartland:

ezekről is meg lehet kérdezni, mert amikre itthon pénzt költenek/-ünk ilyen nevek alatt, az valójában csak visszavonulása/feladási, látszatrendészeti és előjogrendszer

bz249 2012.12.06. 19:11:00

@Holger Hartland: a muvelodesszervezo kapcsan lehet mellebeszelni, hogy kell-e a prolinak egyaltalan kultura. A marketing az meg azert megiscsak ilyen gazdasaghoz kapcsolodo szakma... ha ugy tetszik termelo tevekenyseg.

Nem allitom persze, hogy nelkulozhetetlen, hiszen lam a magyar tulajdonu cegek is milyen sikeresek; az egesz vilag sorban all a termekeikert/szolgaltatasaikert csak legyen, aki megtermeli oket.

Amugy ezzel az egesz bufe/ruhatar kepzessel az a helyzet, hogy igen gyakran az adott szakma hulladeka alapjan alkotnak velemenyet a teruletrol... ezlapjan megnem nehez kimutatni, hogy lam, ahol ilyeneket kepeznek arra semmi szukseg. Viszont, ha nagyon beleasunk, akkor ilyen mottoval gyakorlatilag az egesz magyar felsooktatast be lehet zarni... pont ugy, ahogy egyebkent a kormany tenni keszul.

Dexter... (törölt) 2012.12.06. 19:20:14

@S=klogW: 1. Szerinted nem fontos, hogy egy vállalat felmérje, hogy az új terméke iránt lesz-e kereslet?
Szerinted nem fontos, hogy egy külföldre szállító cég próbálja csökkenteni a devizaárfolyam ingadozásából eredő kockázatokat?

Lehet azon filozofálni, hogy ezek a területek mennyire tudományosak, de a gyakorlati hasznukat megkérdőjelezni nettó ostobaság.
Sajnos ezzel véleménnyel nem vagy egyedül, és ez sok mindent megmagyaráz mostani gazdasági helyzettel kapcsolatban.

2.Az ezzel kapcsolatos oktatás már egy másik kérdés, és a kritikák egy része valóban jogos.
Valóban túlságosan elméleti a képzések nagy része és valóban sok helyen gyenge a képzés színvonala, de ezt el lehet mondani bármelyik műszaki vagy orvosi területről is. Pontosan itt a lényeg, hogy itt nem tudatos átállás zajlik, hanem pánikszerű menekülés.

3. Igazából akkor leszünk gyarmat, ha magyar kultúra és közgazdaságtan, marketing és jog gyenge minőségű lesz, márpedig megfelelő utánpótlás nélkül ez igen gyorsan be fog következni. Pedig a helyzet már most sem rózsás.

S=klogW 2012.12.06. 19:51:47

@Dexter...:

1. tehát a vállaltgazdaságtanhoz, amit egy az egykori pszf-et elvégző mérnök is el tud látni kreáltak egy mondvacsinált egyetemi szakot

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.12.06. 19:58:48

@Holger Hartland: Amennyire én emlékszem, a felvételi nélküli bejutás lehetősége először műszaki karokon került bevezetésre. Vagyis a "selejt" legelőször a különféle mérnöki képzésekben jelent meg. 89-ben programozó matematikusnak, mezőgazdasági gépészmérnöknek, kohómérnöknek, stb. felvételi nélkül mehetett bármilyen közepes középiskolai tanuló. A Gábor Dénesen ma nem pszichológusokat képeznek felvételi nélkül. A Károly Róberten közgazdászok hada végez, oda is felvételi nélkül lehet bejutni. A reál szakot végzettek kivagyiságáról ennyit hirtelenjében.

S=klogW 2012.12.06. 19:58:57

@Dexter...:

" a gyakorlati hasznukat megkérdőjelezni "

megkérdőjelezte a közgazdaság"tan"t a gyakorlat maga: a 2008 óta tartó válság :)

S=klogW 2012.12.06. 20:05:22

@Shyad-Khourongai: nem kéne csúsztatni meg összemosni:

"a felvételi nélküli bejutás lehetősége először műszaki karokon"
"A reál szakot végzettek kivagyiságáról ennyit"

a kettő között meg van pár olyan szigorlat, mint pl. matek, fizika, statika, mechatronika, szervetlen kémia, analitika, s ezeken vagy megoldja a feladatot vagy nem, nem lehet kidumálni vagy összetippelgetni a jó megoldást feleletválasztós tesztben

bz249 2012.12.06. 20:05:55

@Shyad-Khourongai: anno amikor felveteliztem fizikusnak ez volt a bejutasi merce a jonevu KLTE-n:

- szobeli felveteli vizsga aloli mentesseget adott, ha valaki fizikabol erettsegit tett (es ertelemszeruen minimum elegseges erdemjegyet szerzett): 30 pont
- irasbeli felveteli vizsga aloli mentesseget adott, ha valakinek az utolso es utolso elotti felevi, valamint az utolso elotti evvegi matematika es fizika jegyeinek atlaga 3.6 felett volt: ez is 30 pont

A bejutasi kuszob 72 pont volt, vagyis kellett 12 hozott pontot szerezni, ami azonban figyelembe veve, hogy ez az utolso ket ev evvegi jegyeibol allt ossze igen nehezen lehetett 24 pont alatt, merthogy akik megbuktak azok nem jelentkezhettek egyetemre.

Aztan persze lett olyan a ugyes lett meg olyan is, a tobbseg meg elszallt, mint a gyozelmi zaszlo legkesobb a masodik felev vegen.

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.12.06. 20:21:07

@S=klogW: Konkrétan a GATE matek szigorlatról és mérnöki ábrázolásról annyit tudok, hogy vörösbor volt a kettes. Maga azt hiszi, ha egy tantárgy neve bonyolult, akkor megtanulni is az? LoL, maga ilyen analógiákat állít fel? Kurva nagy tudós maga.

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.12.06. 20:24:31

@bz249: Tulajdonképpen minden diploma annyit ér, amennyit a tulajdonosa ki tud hozni belőle. Mindez természetesen akkor, ha szakirányban fejti ki tevékenységét, és nem lesz közgazdászként árufeltöltő.

S=klogW 2012.12.06. 20:28:03

@Shyad-Khourongai: "a GATE matek szigorlatról "

mondram, hogy nem kéne csúsztatni meg összemosni

a gateról talán fizikusok, gyógyszervegyészek, sugárbiológusok kerülnek ki? vagy agrármérnökök, akiknek a munkájában a matek nem fő csapásirány?

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.12.06. 20:31:27

@S=klogW: A gyógyszerész magának egy kvalifikált szak? Nehogy azt mondja, hogy maga valami mérnök-közgazdász, mert akkor kénytelen leszek körberöhögni.

Dexter... (törölt) 2012.12.06. 20:31:52

@S=klogW: Ez egy kisebb cégnél valóban működhet, és egyszerűbb helyzetekben valóban nincs szükség marketingre. (lásd: a nyugatinál olcsó sütit áruló nénit)
De folytassuk csak tovább a te gondolatmenetedet. Minek orvos, ha a legtöbb betegséget kezelni tudja egy eü-tanfolyamot végzett ember is?...

Nyilván ezeknek a területnek nincs olyan mély hagyományuk, mint mondjuk az építészetnek.
Ráadásul a legegyszerűbb jelenségek leírására, nem bonyolult matematikai egyenleteket használnak, és a szakszavak nagy része nem latin. Hallatlan.

Milyen terméket érdemes gyártani? Hol és milyen formában kerüljön forgalmazásba? Milyen legyen a csomagolás? Mitől különbözzön a többi terméktől? Milyen módon hirdessed a terméket? A hirdetésben mi szerepeljen?

Szerinted ezek egyszerű kérdések, a gond csak az, hogy mások szerint nem azok, és ha véletlenül igazuk lesz akkor versenyhátrányba kerülsz velük szemben.

Nagyjából ez a magyarázata annak, hogy miért nem ismertek világszerte a jó minőségű magyar termékek nagy része.

bz249 2012.12.06. 20:35:22

@Shyad-Khourongai: ha kozgizdakent arufeltolto lett akkor nyilvan annyit is ert a diploma. :)

Amugy vegulis, ha a diploma adott neki valami olyan latasmodot/tapasztalatot/kapcsolati halot/akarmit amitol egyertelmuen jobb eletet tudott osszehozni, akkor akar a szakiranytol elegge eltero palyak eseten is lehet a diploma "ertekerol" beszelni.

S=klogW 2012.12.06. 20:36:17

@Shyad-Khourongai: @Dexter...:

látom megjöttek a komplexusos kommentelők

S=klogW 2012.12.06. 20:43:08

@Dexter...:

legelőbb is döntse el, hogy marketingről vagy közgazdaságtanról vagy vállalatgazdaságtanról/menedzsmentről akar beszélni

triumphator · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2012.12.06. 20:48:35

kell nekünk ennyi egyetem? hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1gi_egyetemek_list%C3%A1ja

kell nekünk ennyi főiskola?
hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1gi_f%C5%91iskol%C3%A1k_list%C3%A1ja

ezeket mind tényleg adófizetői pénzből kell eltartani?
teszünk ennyi pénzt az alap- és középiskolai képzésbe?
teszünk ennyi pénzt a szakképzésbe?

S=klogW 2012.12.06. 20:55:11

@triumphator: jogos észrevétel, természetesen nem

Dexter... (törölt) 2012.12.06. 20:55:55

"megkérdőjelezte a közgazdaság"tan"t a gyakorlat maga: a 2008 óta tartó válság :)"

1.Értem, tehát egy kudarc nem a szakemberek tévedése, hanem a tudományé.
Akkor viszont az orvoslás sem tudomány, ha egy gyógyszerről kiderül, hogy az addig közvélekedéssel szemben nem is gyógyítja a betegséget, vagy a mellékhatások súlyosabbak problémákat okoznak, mint a kezelendő tünetek.
De teljesen igazad van a közgazdaságtan az egyetlen tudomány, ahol tévedés történhet.

2. A közgazdaságtannal teljesen leírható a válság bekövetkezése és annak lefolyása. Sokan tudták is, hogy ez befog következni, és ki is mondták (pl:Nouriel Roubini).

Dexter... (törölt) 2012.12.06. 21:03:56

@S=klogW: "a közgazdaságtan nem korrumpált, hanem egyszerűen kamutudomány"

"pont ilyen kamuzás maga a marketing is, mint a nemlétező egységes definíciója
:)"

Én erre a két idézetre válaszoltam 2 példával.
Tehát mikor a marketinget bírálta, a marketingről, mikor a közgazd. akkor közgazdról.

S=klogW 2012.12.06. 21:06:49

@S=klogW: @triumphator: ez a pannon egyetem, nyugat-magyarországi egyetem, széchenyi istván egyetem, kaposvári egyetem kvartett elég gyanús társaság

talán a széchenyit kivéve, győr-sopron környéke megérdemelne egy komoly egyetemet

Dexter... (törölt) 2012.12.06. 21:12:07

@bz249: "ha kozgizdakent arufeltolto lett akkor nyilvan annyit is ert a diploma. :)"

Ez nem feltétlenül igaz, mert gyakran a vizsgakörülmények eltérnek a valós élethelyzetektől. Egy zárkózott, jó memóriájú ember sokkal jobb vizsga eredményeket érhet el, mint nyitottabb társa, de ettől még az utóbbi sokkal jobban érvényesülhet a munkaerőpiacon.
Persze egy igazán jó egyetemen figyelnek az ilyesmire, és mondjuk több szóbeli vizsgát raknak a képzésbe, de ezt így sem lehet teljesen kiszűrni.

S=klogW 2012.12.06. 21:20:48

@Dexter...: ugyanakor épp a szóbeli vizsgáztatás enged teret a nem objektív/részrehajló értékelésnek

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2012.12.06. 21:28:22

@S=klogW: ez sajnos igaz, ugyanakkor sok képességet csak így lehet lemérni.

Dexter... (törölt) 2012.12.06. 21:32:12

@S=klogW: ebben az esetben úgy lehetne objektívebbé tenni a vizsgáztatást, ha minél több értékelő vesz részt az osztályzat megállapításában. Persze ez a gyakorlatban nehezen megvalósítható.

bz249 2012.12.06. 21:38:06

@Dexter...: nyilvan nem feltetlenul igaz, es a szocialis keszsegeknek is komoly szerepe van az eletben (vagy leszukitve a munkaeropiacon) valo boldogulasban... de azert az nagy altalanossagban elmondhato, hogy aki hasznosan toltotte az egyetemi/foiskolai idoszakat annak tobbnyire megvan a latszatja is.

Merthogy a felsooktatasban eredendoen egy adott tudomany latasmodjat, problemamegoldasi rendszeret illetve hatekony tanulasi modszereket illik elsajatitani. Ezeket meg eleg sokmindenre hasznalhatoak. Bar tobbnyire azert igaz, hogy egy atlagos mernok jobb mernok, mint egy atlagos kozgazdasz es egy atlagos kozgazdasz jobb kozgazdasz, mint egy atlagos mernok.

Robinzon Kurzor 2012.12.06. 21:41:29

@Dr. Zerge:

Az előzményeket visszaolvasva -- és a Mavókámat leszámítva -- tkp. igazad van.

Dexter... (törölt) 2012.12.06. 22:08:36

@bz249: Nagyjából egyetértünk, inkább csak az árnylatokban van eltérés a álláspontjaink között.
Egy kicsit már késő van és már nem akarom megnyitni ezt a vitát, mert a kérdés igen messzire vezetne.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.12.06. 23:33:24

@S=klogW: Ha a mérnök itthon dolgozik a multinak, akkor legalább itt fizet adót és TB-t.

OK, ha tényleg bújtatott ellátásfinanszírozásról van szó, akkor nem 10 milla per Kopf, csak mondjuk 5. Az sem kicsi összeg.

És ha kérhetem, ne írja le a nevemet egy sorba "is"-sel, mert kitárazom az avataromat!

"hogy a működési (nem képzési) költségeket finanszírozzák "
Mit ért itt működési költség alatt?

@Apeiron: Vége a kommunizmusnak. Ráadásul akkor még ne tömegképzés folyt, nem kapott minden hülye kb. alanyi jogon diplomát (lelépni meg nem nagyon lehetett).
Én pedig itthon ledolgoztam a képzési időm több mint kétszeresét, és a külföldi munkám után is itt fizettem az adót, szóval én teljesítettem a ki nem mondott egyezmény rám eső részét.

@bz249: A Fospumpa gyakorlatilag bevezette a tandíjat, de az állammal szerződő hallgatók helyett kifizeti. Ayn Randnak tetszene, nem gondolja?
Ha nem lenne jelentős agyelszívás, akkor persze nem lenne gond. Sőt, ha a külföldre kimenő pár év tapasztalat- (és pénz) szerzés után hazajönne, az lenne az igazi.

@Holger Hartland: A jelen gazdasági helyzetben az erőforrások felhasználásának nem az a helyes módja, hogy diplomás (és frusztrált) munkanélkülieket képez az állam. Nincs szükség diplomára a Tesco árufeltöltőknek, recepciósoknak, banki pénztárosoknak stb.
Egyébként túlképzés volt öltönyösgeciből is, a Fospumpa persze nem vésővel, hanem falbontó kalapáccsal esett neki a rendszernek, ennek meg is lesz az eredménye.

S=klogW 2012.12.07. 00:04:26

@Lavrentyij Pavlovics Berija:
Egy egyetem nem csak oktat/képez, tehát nyilván vannak olyan kiadásai, amelyek az egyéb tevékenységéhez ill. egyéb tevékenységéhez is kapcoslódnak. Ezeket a költségeket nem lenne szabad (vagy csak részarányosan) belecsempészni a tandíjba.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.12.07. 00:11:17

@S=klogW: A kutatás áttetelesen kötődik az oktatáshoz, és szerintem a K+F bevételek fedezik az ilyen célú ráfordításokat. Sőt, többnyire ebből egészítették ki az oktatók fizetését. (Ez jó pár éves információ, azóta lehet, hogy változott a helyzet).
Egyetemi felszereléssel iparnak fusizó oktató azt hiszem ritkább, mint pl. a kórházi anyaggal fusizó orvos (ugyanis az ipar tud adni ajándékba pár műszert az egyetemnek).

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.12.07. 00:14:28

@Lavrentyij Pavlovics Berija: OK, azt hiszem, feladom, és hívom Boldi bácsit! :D

S=klogW 2012.12.07. 00:19:13

@Lavrentyij Pavlovics Berija:

"Ha a mérnök itthon dolgozik a multinak, akkor legalább itt fizet adót és TB-t."

mint fentebb ( @S=klogW: ) már utaltam rá:
ha egy orvos kezébe akar itthon munkát adni, az csak további kiadásokat generál: egyrészt ugye közalkalmazott, másrészt több aktív orvosi státusz több beteg ellátását s így nagyobb TB-kiadást jelent
(és mivel nem mindenkit lehet újra munkaképesre meggyógyítani így még a társadalom eü-i ellátására költött pénz megtérülése is csak részleges)

tehát
1. valójában nem érdeke a mindenkori kormányzatnak itthon tartani/hazahívni az orvosokat
2. a képzési keretszámot pedig nem csökkentheti, mert akkor az itthon maradó hányad nem lesz elég a minimálisan megnyitni kényszerült hazai státuszok betöltésére

S=klogW 2012.12.07. 00:23:36

@Lavrentyij Pavlovics Berija:

"a kórházi anyaggal fusizó orvos" - az egyetemi klinikákon ez nem igazán működőképes, ott túlságosan szem előtt van mindenki

S=klogW 2012.12.07. 00:25:21

@Lavrentyij Pavlovics Berija: @S=klogW:

"1. valójában nem érdeke a mindenkori kormányzatnak itthon tartani/hazahívni az orvosokat"

legalábbis egy elöregedő társadalomban

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.12.07. 08:30:27

@S=klogW: Maga olyan fárasztóan ostoba, hogy az elképesztő. Menjen a már a picsába a sületlenségeivel együtt!
Az orvosnál kelendőbb portéka nem létezik. Különösen egy ilyen betegeskedő társadalomban. Akárhány orvost képeznének, mindnek lenne megélhetése, ha nem csupán a dr. megkülönböztetett jelzésért mennének egyetemre. Aki beteg, bármennyit hajlandó áldozni a gyógyulására. Egy-egy műtétnél például a beteg megfizeti zsebbe azt az összeget, amelybe a társadalombiztosítás szerint kerül az államnak.
Maga annyira hülye, hogy azt hiszi, egy orvos ellenséges a pénzének, és azért nem kurválkodik kicsit a beteg körül? Egy nagy túróst! Azért nem teszi, mert jól van lakva. A leghülyébb, legsenkibb orvos is legalább félmilliót visz haza havonta, és cserében alig tesz valamit.
Egy altatóorvos műtétenként 7-10 ezer Ft-ot keres. Egy nővér betegenként 3-5 ezret.
Nem véletlen, hogy az állam szerette volna megadóztatni őket. Ha ilyen jól keresnek, miért mennek el? A válasz egyértelmű: még több pénz miatt. Aki 500-at keres, az 2 milliót akar. Vagyis meggazdagodni mennek, nem élni. Amint megszedték magukat, hazajönnek, és itthon királykodnak. A legjobb hosszútávú befektetés. Ellenben a közgazdászokkal, akik bankárként itthon szedik meg magukat, és külföldre mennek királykodni.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.12.07. 09:34:47

@Tíz kicsi indián: Tanárként nem sikerül a mondatrészeket egyeztetned, te idióta.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.12.07. 09:46:34

@Robinzon Kurzor: Már bocs, de a mavókámban volt csak igazán igazam.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.12.07. 10:19:11

@Holger Hartland: Muhaha!

@S=klogW: Mint orvos, biztos nagyon jól tudja, hogy számos szakmában hiány van. Ha a kormány nem akarja, hogy a nyakunkba szakadjon az egész miskulancia, akkor lépnie kell. A csaui modell (nyugdíjashoz nem megy ki az orvos) is működőképes, ráadásul a nyugdíjterheket is csökkenti, de inkább nem ebbe az irányba kellene mozogni.

@Shyad-Khourongai: Patológus, radiológus nem kap paraszolvenciát (nagy részük le is lépett). Kezdő orvosok se nagyon, a lé az magasabb rangúaknál marad. Ráadásul van még egy csomó tisztességes orvos, aki nem kér előre, sőt egy részük utólag sem fogadja el.

S=klogW 2012.12.07. 11:02:03

@Shyad-Khourongai: "mindnek lenne megélhetése, ha nem csupán a dr. megkülönböztetett jelzésért mennének egyetemre"

kénytelen vagyok lehülyézni magát

Pelso.. 2012.12.07. 11:10:42

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Az eü egységek felső vezetése (helyi főig, prof, gazd. ig) általános álláspontja, hogy amíg létezik paraszolvencia, addig dolgozik az orvos, különben rögtön összeomlik a rendszer. Jelenleg egy erodálódásnak vagyunk tanúi.

@S=klogW:
Az egyetemeken jóval keményebb a hierarchia, pl a sebészetes területeken a profok számára külön műtő és szakrendelő van fenntartva, közpénzen.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.12.07. 11:35:44

@Pelso..: Bizonyos szakmákban a paraszolvenciát részben kezdi kiszorítani a gyógyszerkutatás.

S=klogW 2012.12.07. 12:04:26

@Pelso..: az egyetmeken speciális műtők van, s a mellkassebész prof a melkassebészeti műtőben fog műteni

S=klogW 2012.12.07. 12:19:06

@Lavrentyij Pavlovics Berija: úgy látom neki kell futni mégegyszer:

nem lenne muszáj 6-9 hónapos várólistákkal működtteni pl. az ortopédsebészetet, csak ahhoz némi eü infrastruktúra-fejlesztésre lenne szükség no meg meg kellene finanszírozni magát a felpörgetett ellátást - ehhez meg ugye pénz kellene, ami nincs

@Shyad-Khourongai: maga valami komplexusos bölcsész, aki reálemberekkel szembeni ellenérzését kompenzálja a hülyeségével?

S=klogW 2012.12.07. 12:30:26

@Shyad-Khourongai: kellemes utálkozást (hányászacskó legyen magánál)

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.12.07. 12:33:01

@S=klogW: A várólistánál szemetebb dolog nem létezik, mert vagy szimplán áttolja a költséget a következő évre (közben jól megkínozza a beteget és egyben későbbi plusz költségeket generál), vagy megvárja, amíg megdöglik (ebben az esetben korrektebb lenne ezt rögtön közölni és nem igérni hamis reményt). MIvel Magyarországon kevesen tudják zsebből kifizetni a szükséges ellátás teljes költségét zsebből, ezért nem igazán növeli a rendszer bevételét.

Ha összedől az egészségügy, akkor összedől az egész ország. Egyrészt mert nem csak a nyuggerek halnak bele a szar ellátásba, másrészt ki akar egy ilyen helyen nyugger lenni?

@Shyad-Khourongai: Ez nem fantázia, hanem a valóság. Van 1-2 orvos barátom, és tudom mi folyik az egészségügyben.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.12.07. 12:46:03

@Lavrentyij Pavlovics Berija:
"A várólistánál szemetebb dolog nem létezik, mert vagy szimplán áttolja a költséget a következő évre"

Nem eppen, a varolista - megfelelo modon alkalmazva - lehetove teszi, hogy az egeszsegugyi kapacitasokat ne a maximalis szintre, hanem csak atlagos szintre lehessen meretezni. Ez azaltal valik lehetove, hogy a "valaszthato" (kesleltetheto) beavatkozasokat akkor vegzi el, amikor nincs surgos eset.

A varolista azert vitatott modszer, mert kalkulalt rizikoval dolgozik. Nyilvanvalo, hogy rizikos es a beteg eletminoseget csokkenti, ha egy beavatkozast csak harom honap mulva vegeznek el es nem azonnal, dacara annak, hogy az orvosi szakvelemeny szerint ekozben a beteg halala vagy tartos egeszsegkarosodasanak minimalis (de sose 0) eselye van. Ezzel all szemben az a kerdes, hany operaloszemelyzet/muto/korhazi agy legyen mondjuk a salgotarjani korhazban.

A masik hasonloan ellentmondasos modszer a betegek hosszu tavra szallitasa. Ha nincs kapacitas Zalaegerszegen, de van Debrecenben, lehet-e a betegnek debreceni kezelest ajanlani? Sot, lehet-e szlovakiai kezelest ajanlani? (azzal, hogy a szlovak es a magyar TB elszamolja a kezelesek koltsegeit egymassal)

Minden ilyen esetben a beteg erdekei (azonnal akar kezelest es ott, ahol o es a csaladja lakik) all szemben a koltsegszempontokkal es a "tervezheto" kockazattal. Ami persze sose tervezheto es eleg egyetlen beteg, aki akarmi miatt meghalt a varakozasi ido alatt es kesz a botrany.

S=klogW 2012.12.07. 12:49:17

@Doomhammer: a várólista minden progrediáló kórfolyamat esetében teljesen etikátlan

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.12.07. 12:54:16

@S=klogW:
Ehhez kepest a vilagon mindenhol hasznaljak. Nagy-Britanniaban kulonos eloszeretettel. Van is rendszeresen botrany belole, amikor a neni meghal a varakozas kozben.

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.12.07. 12:56:56

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Reálisnak tartja, hogy az orvos ismerősei majd elmesélik magának, mekkorát szakítanak? Különösen azt, hogy adócsalással mekkora jövedelemhez jutnak. Én biztosan titkolnám az ilyesmit, és jajveszékelnék, mennyire a küszöböt rágom.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.12.07. 13:01:08

@Lavrentyij Pavlovics Berija:

nemrégi tapasztalat, a gyerek egynapos kisműtéténél. nővér nem fogadta el, anesztes sem, a műtétet végző prof utólag igen.

S=klogW 2012.12.07. 13:06:42

@jose maria padilla: majd visszaoszt (ha)

a dögbe az alfahím mar először, máskülönben retorzió várható

ez a képzésnek is rákfenéje:

mno.hu/belfold/egeszsegugy-csak-kivalasztottaknak-1118647

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.12.07. 13:49:09

@Doomhammer: Azonban a várólista jellemzően nem erről szól: pl. éveket kell várni a csípőprotézisre (UK), évente korlátos számú beteg kap interferon-terápiát, meg Lucentist (Magyarország). Ilyenkor vagy szimpla rövidtávú pénzügyi szemléletről van szó (a csípőprotézisre váró betegek nagyobbik része még így is élve jut el a műtétig), vagy egyszerűen nincs pénz, de gyáva módon ezt nem merik megmondani a betegnek.

@Shyad-Khourongai: Az a bizonyos 1-2 praktizáló orvos barátom (van olyan is, aki már nem praktizál) nem a parából él, előre soha nem kér pénzt, utána se fogad el mindenkitől.

@jose maria padilla: Én is találkoztam olyan orvossal aki nem volt hajlandó elfogadni hálapénzt. Igaz, fiatal volt, azóta lehet, hogy elkurvult.

Pelso.. 2012.12.07. 14:14:07

@S=klogW: Kissé pontosítanék: elsődlegesen általános sebészeti műtők vannak, az átrendezés pl hasi vagy mellkasi viszonylatban alig tíz perc. - mondom ezt 3 orvosi egyetemi struktúra teljes s személyes ismeretében.

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Kétségtelen, néhány éve új jövedelem forrás a gyógyszerkutatás, - a házi ill osztályos orvos kísérletezget a betegeken, -- erre gondolt? Viszont az arányokat tekintve (ez az adott dr beosztásától is erősen függ) még nem éri el az 50%-ot.

S=klogW 2012.12.07. 14:22:00

@Pelso..:
épp csak nem szerencsés túl sokat rendezgetni, pláne ha ez zsilipeléssel jár
a műtéti beosztást is könnyebb megcsinál, ha igyekeznek tartani egy állandó rendet

annyi fakszni meg igazán megengedhető, hogy a prof a műtőblokkban mondjuk a második műtőhelyiségben szeret műteni, na bumm, mi van akkor ha ilyesmihez ragaszkodnik, olyan az mint ahogy nagyon sok ember szeret azonos közel helyen ülni a moziban vagy az előadóteremben

S=klogW 2012.12.07. 14:26:44

@Pelso..:

"a házi ill osztályos orvos kísérletezget a betegeken"

lehet itt a hangulatot kelteni ilyen megjegyzésekkel, hogy kísérletezgetés, csak hát akkor vágjuk ki a francba a fázis 3 vizsgálatokat is és soha a büdös életbe új gyógyszert ne vezessünk be az ellátásba

lenne miért bírálni a gyógyszerfelírási gyakorlat egynémely jelenségét, de az nem a kísérletezgetés

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.12.07. 14:34:52

@Pelso..: "házi ill osztályos orvos kísérletezget a betegeken"
Nem, hanem arról van szó, hogy gyógyszer-vizsgálatokhoz adják a beteget. Ezzel majdnem mindenki jól jár, kivétel a placebót kapó beteg.

komolytalan samu 2012.12.07. 14:53:15

@S=klogW: Maga vagy proli, vagy 50 fölötti, vagy élősködő típusú állami alkalmazott.

A magyar KKV-k jelentős részben azért versenyképtelenek a világ(és a hazai)piacon, mert a hozzád hasonló, sötét 50 feletti kádárista, ügyeskedésben, adókerülésben, privatizációban megtollasodott de a vállalatvezetéshez zéró cég -tulajdonosok, -vezetők viszik még a prímet.

Fingod sincs a cashflow tervezésről, versenytárselemzésről, a vállalati mutatók hasznáról, devizakockázat csökkentésről, a faktorálás és az L/C neked valami hülye kis balfaszkodásnak tűnik (miután megnézted a wikipedián).

Bármit lehet színvonalasan tanítani és tanulni prolikám, bármit!

S=klogW 2012.12.07. 15:04:13

@komolytalan samu:

amiről itt maga próbál nekem előadást taratni az lényegében a vállalatgazdaságtan, ez pedig kár egyetemi közgazdász meg marketing szakra kidobni a pénzt, meg lehet tanítani egy 3 éves feldőfokú képzés vagy fősuli keretében

az L/C nekem elsősorban a rezgőkört jelenti, s csak sokadsorban valami benfenteskedő-fontoskodó szakértőt játszó nárcisztikus-antiszociális személyiségzavaros öltönyösgeci által foghegyről köpöködött buzzwordöt

S=klogW 2012.12.07. 15:10:22

@komolytalan samu: @S=klogW:

és higgye el, fontosabb az a nyamvadt kis rezgőkör, mint a maga sajtpapírja, például mikor az elektromos szike felnyisszantja a hasfala rétegeit, hogy ne forduljon fel egy banális appendicitisben

komolytalan samu 2012.12.07. 15:40:23

@S=klogW: Még mindig nem érti!

Az antiszociális buzzwordjeimen ezrek és tízezrek munkahelyei úsznak el Magyarországon, cégek százai mennek csődbe, mert nem használják, mert sok helyen felesleges okoskodásnak meg kamutudománynak mondják, pont mint maga. Nap mint nap látom.

Csodálkozik hogy lerepült a kukta?

Hogy ezek három éves képzésben taníthatók lennének?

Egy nagyon feszes, gyakorlatiasabb felsőoktatásban, ahol a tanárok, tanársegédek tudják miről beszélnek, egy bizonyos szintig! lehetne. Igaz, hogy akkor a gazdaság alapvető logikájának megértetése lenne hiányos, azaz pont az alapokat, a gondolkodásmódot, az alapkészségeket kapnák meg a diákok hiányosan.

De a tanárok többsége erre ma alkalmatlan, a diákok többsége alkalmatlan, és ahogy mindennek, ennek is létezik egy olyan elméleti és gyakorlati szintje, ami már nem fér bele egy háromévesbe.

Baromira nem mindegy, hogy milyen piacon, területen, milyen árdiszkriminációs modelleket használ, szoftver, net, kis, nagy kereskedelem stb, stb.
Ezt a résztudást, készségszinten még vállalatgazd szakirányon 5 év alatt is inkább csak specializáltan lehetne leadni.

Ha nekem nem jut eszembe megkérdőjelezni egy elektromérnök/informatikus tudományterületének a mélységeit, akkor miért veszi az elektromérnök a bátorságot erre, hmm?

komolytalan samu 2012.12.07. 15:53:30

@S=klogW: Atyám.

Értse már meg nem gondolom fontosabbnak a profi vállalatvezetést egy profi lézerszike műszaki kialakításánál, de az biztos, hogy ha maga olyan menedzserekkel áll össze, mint amennyire becsüli ezt, akkor hiába készíti a világ legjobb lézerszikéjét, nem lesz belőle siker.

komolytalan samu 2012.12.07. 16:10:10

@S=klogW: Ha már bennfenteskedés: a maga lcéjét az én lcemel úgy tudja eladni ausztráliába, hogy sose látta a vevőjét, mégis nyugodtan alhat, mert biztosan megkapja a pénzét :))

S=klogW 2012.12.07. 17:08:09

@komolytalan samu:

ha nem vette volna észre: a marketingsenkiket meg a közgazdaságtanakodást becsültem le, nem a vállalatmenedzsmentet: ez utóbbinak meg a pénzügy-számvitelnek van egyedüli értelme, ezek az egyedüli valóban szakembert kívánó területek az egyetemi szintű közgarázdaképzésből

Pelso.. 2012.12.07. 17:52:39

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Úgy értettem én is, nem az esetleges dilettantizmusból, nemtörődömségből adódó kísérletezésre. Kérdezze meg a többi szereplőt, hogy a rendszer a betegért van-e, persze poligráffal)

@S=klogW: A tények ismeretében, -tucat nagy eü intézmény átvilágítása, részleges strukturális átalakítása, közbeszerzéseinek bonyolítása után-, nincs szükségem arra, hogy pusztán hangulatkeltéssel érveljek, inkább hagyjuk az egészet.

S=klogW 2012.12.07. 18:00:01

@Pelso..: mivel maga soha nem vett fel beteganamnézist, diagnosztizált és hozott terápiás döntést, írt fel gyógyszert és nem is fog, szerintem is hagyjuk

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.12.07. 18:55:40

@Robinzon Kurzor: Hát nem eposzian mavói, hogy lebaszol valamiért, ami fordítva van? Dehogynem.

Robinzon Kurzor 2012.12.07. 20:41:51

@Dr. Zerge:

Most már eposzian is?
Miért nem balladisztikusan, mondjuk?

De ha neked ennyire fontos, hogy egy fel- majd elismert félreértésnek ekkor feneket keríts, akkor legyen ... nekem belefér, hogy nehogy emiatt sérüljön a kis lelked.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.12.07. 20:43:58

@Robinzon Kurzor: Olyan, hogy állandó balladai jelző ugyebár nincs. Egyébként ez az utánapuffogás is mavós. Humortalan, magábanivós.

Robinzon Kurzor 2012.12.07. 20:54:54

@Dr. Zerge: "Olyan, hogy állandó balladai jelző ugyebár nincs."

Olyan tényleg nincs.
De ezek szerint az állandó eposzi jelzőről sem tudod, hogy mi fán terem. Csak most ez jutott eszedbe.

Szerintem is humortalan vagy, ahogy itt puffogsz még, miután elismertem, hogy félreértettem, amit írtál, és igazad van.
Egészséges lelkű embernek ennyi elég szokott lenni.
Akinek nem, ott komoly gondok vannak.
Akarsz róla beszélni? Nem velem, én leszarom.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.12.07. 21:22:34

@Robinzon Kurzor: Be régóta is szeretnék valami hozzáértő informatikussal az eposzi kellékekről beszélgetni!

Szerinted tényleg csak az a vicc, ami után szmájli van?

komolytalan samu 2012.12.07. 22:12:33

@Shyad-Khourongai: szuperkocka mérnök. :)

@S=klogW: Azért mert egy gazdaságelméleti modell messziről lilának tűnik, még kutya súlyos következményei lehetnek a pénztárcájára.

Hogy közelállót mondjak, az hogy egyetlen vonalhálózaton több netszolgáltató (vagy nyugaton áram is) versenyzik, és az internet árak, főleg jelenértéken brutálisan csökkentek, az jórészt lila-elméleti közgazdasági modelleknek köszönhető áttételesen.

Mégegyszer: legfeljebb halvány fogalma a témáról, nem sokkal több, mint nekem a kondenzátorokról és mégis lefikázza. Ez nekem fura.

Mondanám hogy ne okoskodjon és vágjunk vakbelet nemesacéllal, mert ez a lézerszike szerintem parasztvakítás, csak nekem kínos lenne.

S=klogW 2012.12.07. 22:24:55

@komolytalan samu:

a nyergelj-fordulj előtt még csináltam egy 4es makroökonómia vizsgát angolul aztán kicsit tőzsdézgettem:

nem kell elmagyaráznia, mennyire lila hablaty a gyakorlatban az elméleti(leg) jól informált és így racionális döntésre képes fogyasztó

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.12.07. 22:32:42

@S=klogW: A maga szájából a tőzsdézgetés úgy hangzik, mint a szotyizgatás.

S=klogW 2012.12.07. 22:50:33

@Shyad-Khourongai: kétségtelen, hogy csak a magam spórolt pénzét vittem a vásárra 4 éven keresztül - tehát nem azt, ami másnapi kiadásokra kell és így inkább szórakozásnak tekinthettem.
azért a 4 év inflációját kitermeltem. aztán kevésbé kockázatos befektetésekbe tettem át a pénzt.

Robinzon Kurzor 2012.12.10. 21:02:19

Egyetemista tüntetés a Fidesz ellen.

Ezt sem gondolták volna a fiúk a Bibóban 25 éve.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.12.11. 22:53:05

„Ami pedig a tandíjat illeti: Miniszterelnök Úr, kérem, az nagyon sok gyermek számára és család számára egy felesleges és nehéz teher. Ha egyetértünk abban, hogy az a 2 milliárd forint nem föltétlenül innen kellene, hogy bekerüljön a felsőoktatásba, mert a magyar költségvetés – az előbb csak egyetlen példát említettem, többet is tudnék – tudna segíteni és forrást teremteni erre a 2 milliárd forintra, akkor miért kell, miért kell főiskolát és egyetemet végző diákoknak tandíjat fizetniük?

Én a Fidesz programjában a legfontosabbnak, a szívemhez legközelebb állónak éppen azt érzem, hogy az első diploma megszerzéséig legyen az oktatás ingyenes! Legyen tandíjmentes! Én akkor leszek elégedett bármelyik kormánynak a működésével, hogyha az egyszerű családokból meg faluról származó emberek, ha tehetségesek meg szorgalmasak, akkor ugyanúgy kiemelkedhetnek, mint ahogyan jónéhánynak talán közülünk a sors ezt lehetővé tette. Ez a legfontosabb, ha úgy tetszik, az én részemről a legszemélyesebb elkötelezettségem, amit a következő kormány működése során mindenképpen szeretnénk érvényesíteni. A tandíjat szeptembertől ne kelljen befizetni!

Ezzel azt üzenjük meg Magyarország minden családjának, hogy velük van a kormány. Nem tesz a vállukra felesleges terheket. Igenis akarja, hogy a tehetségesek és a szorgalmasak boldoguljanak. Azt üzenjük meg, hogy a kormány tudja, hogy tehetség, szorgalom és vagyon nem azonos arányban osztattak szét közöttünk. Ezért egy olyan oktatási rendszert kell teremteni, ahol nem a családok vagyoni helyzete szabja meg, hogy kiből mi lesz. Ez a célunk. Szeptembertől nagyon remélem, lesz módunk arra, hogy meg is valósítsuk ezt a célt.”
Orbán Viktor, Horn-Orbán vita, 1998.