Komolytalan leminősítés – Ilyen ország pedig nincs CCCXLV.
2012. november 24. írta: TuRuL_2k2

Komolytalan leminősítés – Ilyen ország pedig nincs CCCXLV.

Matolcsy_Gyorgy_Richard_Quest_CNN_crisis.png

Leminősítette Magyarország hosszú futamú magyar hazai és külső államadósságának besorolását a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő, az eddigi BB+ helyett BB fokozatba sorolva hazánkat. Ezzel még egy fokozattal távolabb kerültünk a befektetésre ajánlott, a BBB-nél kezdődő kategóriától, ami tovább rontja a magyar államháztartás finanszírozási lehetőségeit.

A Nemzetgazdasági Minisztérium egy pillanatig sem teketóriázott, megsemmisítő erejű közleménnyel vágott vissza a spekulánsok egyik lobby intézményének (:

„Ma már nem lehet komolyan venni a hitelminősítőket. Mára gyakorlatilag a világ összes országát leminősítették. Nem maradt már senki, ezért ez a helyzet már csak a hitelminősítőket minősíti. A legnagyobb hitelveszteséget maguk a hitelminősítők könyvelhették el a válság éveiben. A hitelminősítők ezért a múlt részei. A jövő nem róluk, nem a spekulánsokról, hanem az országokról és a termelésről fog szólni. Magyarországot nem a hitelminősítők, hanem azok a befektetők minősítik, akik az elmúlt években működő tőkét hoztak Magyarországra, úgy mint például a Daimler, az Audi, a Knorr-Bremse, az Alcoa vagy a Coca Cola. Közlemény.

A hitelminősítő lépésének komolytanságát mutatja, hogy miközben elismeri a magyar gazdaság teljesítményét, megpróbálja leminősíteni. (...)

Mindezek után a S&P komolytalanná vált, mert az általa is elismert eredmények ellenére megpróbálja a magyar gazdaságot olyan kategóriába sorolni, ahol nem található olyan ország, amelynek 3% alatt van a költségvetési hiánya, csökkenő pályán van az államadóssága és tartós aktívumot mutat a folyó fizetési mérlege. Mindezek alapján eljött az ideje, hogy a spekulánsok egyik lobby intézménye, a Standard&Poor's önmagát minősítse le.”

Ha egy kicsit líraibb kedvében találja a S&P az NGM-et, a fentieket talán két sorban is összefoglalhatták volna: Minősítsd a kurvanyádat / De nem ám a mi hazánkat!

A hitelminősítő-bashing természetesen legitim műfaja a világpolitikának/-gazdaságnak, az Európai Bizottság épp úgy előszeretettel űzi, mint Franciaország (nem véletlen, hogy egy európai hitelminősítő ötlete is felmerült a közelmúltban). A hitelminősítők saját hitele valóban komoly sebeket kapott a 2008-as pénzügyi összeomláskor, de az NGM-nek ettől még bőven lenne oka a szerénységre e téren is.

A kormánypárt gazdaságpolitikusainak sem volt mindig ilyen lesújtó véleménye a spekulánsok lobby intézményeiről. Még 2009-ben is – túl a Nagy Boruláson – a S&P leminősítésével támadta a Fidesz a Bajnai-kormányt (tette mindezt a meglehetősen lírai, A leminősítés korona a kormány kudarcán című produkcióban), de más intézetekkel szemben sem volt éppen kritikus, ha éppen úgy hozta a sors.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr994922100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.11.24. 09:44:30

töketlenkém! a hitelminősítőkön már az egész világ röhög, vagy bosszankodik, vérmérséklet dolga. az, hogy az ellenzék kormányán propagandaütöttek egyet, hát istenem, nem szokatlan. titeket a faszotoknál fogva kéne kiakasztani a ner veranájára.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.24. 09:53:59

elpet urat kéne kérdezni, kissé elnémult

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.24. 09:57:32

ma már nem lehet komolyan venni a nemzetgazdasági minisztériumot, matolcsyt meg sose lehetett...

Pelso.. 2012.11.24. 10:07:11

@jose maria padilla: röhög? maximum a fidesz frakció.
Figyeld majd a következményeket a lakosságra nézve.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.24. 10:07:14

@doggfather:

és természetesen semmi köze az egészhez a Kedves Betegnek

ő nem olyan

KÉNE egy cikk a balatoni őszről

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.24. 10:10:32

@Pelso..:

lakosság? jaaaaaaaa, a szolganép, amely nem volt képes sikerre vinni minden idők legggeslegnagyobb formátumú államférfijának ügyét? hát azért nem kár

Vidéki 2012.11.24. 10:11:39

A hitelminősítő intézetek hitelessége valóban megkérdőjeleződött a válság során.

Felfújt buborékokat minősítették sokáig sziklaszilárd képződményekké, ezzel hozzájárultak a válság mélyüléséhez.

A közelmúlt hatalmas pénzügyi válsága abból eredt, hogy mohó pénzembereknek sikerült elaltatni (vagy elvarázsolni) a hitelminősítő intézményeket, akik a hatalmas pénzügyi buborékokat, sziklaszilárd képződményekként mutatták be.

A varázsláshoz valószínűleg felhasználták "az anyagi ösztönzés lenini elvét" is.

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.11.24. 10:15:05

Ezek szerint ez a légnyomásos Matolcsy mégis jól csinál valamit. Magyarországot akkor szokják leminősíteni, ha a gazdasága kicsit erőre kap. Nem mellesleg én drukkolok, hogy a nyugati típusú befektetők elriadnak innen, és helyettük inkább Ázsiából jönnek a rokonok. Na, nem Izraelből, mert az is Ázsia, csak az a nem kívánatos része.

Pelso.. 2012.11.24. 10:16:01

@Vidéki: Kb. annyira sziklaszilárd, mint a NER, ugye.

Kandeláber 2012.11.24. 10:19:44

A hitelminősítők csalhatatlansága most már vetekszik a pápáéval?
Mintha rebesgetnének iszonyatos elqúrásokat tőlük, mondjuk a jelzáloghitel-válság előidézése kapcsán.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.24. 11:06:39

@Herr SturmLikudnik: nem hiszem, hogy lenne hozzá köze, matolcsy saját unortodox minden szempontból.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.24. 11:10:49

@doggfather:

valóban, önmagát nevezi ki eltolcsy, önmagát tartja hatalomban, önmaga hagyja jóvá a tündérmesét egy személyben, a Kiválasztott és a Kétharmad teljesen tehetetlen ezzel a bácsival szemben

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.11.24. 11:12:28

@Herr SturmLikudnik:
www.origo.hu/gazdasag/20121122-unios-fotargyalo-lesz-matolcsy-gyorgy-gazdasagi-miniszter.html
"Uniós főtárgyalónak jelölte ki Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert a kormány - áll a Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent kormányhatározatban.

A kormányhatározat szerint az úgynevezett programozási időszak előkészítéséért felelős főtárgyaló feladata a Közös Stratégiai Keret alá tartozó alapokkal kapcsolatos tervezési dokumentumok előkészítése, valamint a hivatalos benyújtás után egyeztetés az Európai Bizottsággal, továbbá a tárgyalások vezetése, a magyar álláspont képviselete.

A határozat azzal indokolja a gazdasági miniszter megbízását, hogy egységes fellépésre van szükség a programozási időszak tervezése során, valamint biztosítani kell a tervezésben közreműködő minisztériumok közötti koordinációt."

Alvarez 2012.11.24. 11:44:44

A gyorsnaszád most tengeralattjáróként, egyre mélyebben a vízfelszín alatt cserkészi be a célt. Szimplán csak taktikát váltottunk.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.24. 11:56:05

@Doomhammer:

a tanítómester kioktatja a zösszeomló zimperialistákokat

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.11.24. 12:18:45

@Herr SturmLikudnik:
"A határozat azzal indokolja a gazdasági miniszter megbízását, hogy egységes fellépésre van szükség a programozási időszak tervezése során"

Az országot leminősíthették, de a bizalom Matolcsyban töretlen. Nem is lehet másként, hiszen ő csak végrehajtója a Fidesz politikai akaratának és az engedelmességében nincs hiba.

Matolcsy lehet hülye vagy okos, de ez mellékes. Ő az az ember, aki azt csinálja, amit mondanak neki melléduma nélkül. Ezért adják a kezébe a gazdaságpolitika központi irányítását. A gazdaságpolitikát pedig továbbra is a Birodalom elleni harc határozza meg.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.hu/2012/11/lassatok-az-igazsagot.html

Sören Vlagyimirovics Delgado főhadnagy 2012.11.24. 12:18:47

A poszt vége felé szöveghiány van. Az utolsó előtti bekezdés vége hiányzik, az utolsó pedig már nyilván nem a hitelminősítőkről, hanem a Fideszről szól. Turul, mondd meg a blogmotornak, hogy ne a te posztoddal szórakozzon.

Emiksz 2012.11.24. 12:26:08

"a befektetők minősítik, akik az elmúlt években működő tőkét hoztak Magyarországra, úgy mint például a Daimler, az Audi,"

Upsz! Fail. A Mercedes mikor és kivel is egyezett meg a gyárépítésről? index.hu/gazdasag/magyar/mrc080618/

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.24. 12:28:48

@Herr SturmLikudnik: nem úgy gondoltam, hanem ha nincs ez a kétharmad ő akkor is bolond, ettől függetlenül.

bolá 2012.11.24. 12:31:19

Ezek cégéres bűnözők. Bankár rabol bankot, és ebben kormánytag segíti. A hitelminősítők a Lehman Brotherst a csődje előtti napig AAA-n tartották akkor, amikor a Goldman Sachs oligarcha-csoport már 3 hónappal előtte csődjére játszott hetivalasz.hu/uzlet/ez-.. ebben a hitelminősítők is nyakig benne voltak, hogy az oligarchák a csődig szép csendben ki tudjanak szállni a papírból; de lehet beszélni a LIBOR-csalásról hetivalasz.hu/uzlet/az-.. Akkor ki is a komolytalan? Ezeknek börtönben a helyük. De nincsenek, ezért tart itt a nemzetközi pénzügyi helyzet.

Kandeláber 2012.11.24. 12:32:36

@Doomhammer: Atyus, te komolyan gondolod, amiket leirkálsz a blogodban?
Mert a hozzászólásaid alapján akár azt hihetné az ember, hogy egy szellemileg konszolidált egyed vagy.
A fényképed (ha a tiéd) és a blogod viszont kétségeket támasztanak.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.11.24. 12:54:44

Turulmadár, én nem értelek. Ennél jobb utolsó alkalmad már soha a büdös életben nem lesz, hogy leírd végre azt a három egyszerű szót, hogy "Matolcsynak mennie kell" és még sem ment. Ennyire kell a pénz, vagy mi van?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.24. 13:04:56

@doggfather:

legyen, de kérem a veszett kutyáért is a tulaj felel, ha nem köti lánchoz

kerekes pereces 2012.11.24. 13:15:06

Működik a kettős mérce.
Ha minket minősítenek le, akkor az komolytalan, ha Ny-Európai államokat, akkor az az európai válságot jelzi és az unortodox gazdaságpolitika sikerét, az ortodox sikertelenségét jelenti.

kerekes pereces 2012.11.24. 13:25:09

@Kettes: Nekik ennyire. Magyarországon rengeteg olyan vállalkozás van, ami az államból él, de ez szinte érthető is, hiszen az állam a GDP több, mint 50%-át újraosztja minden évben.
A mandiner is egy ilyen vállalkozás, de a baloldalon is van rengeteg ilyen.
Nem kell ezen meglepődni Magyarországon.

Amúgy ha megnézed az elektronikus beszámolókat itt: e-beszamolo.kim.gov.hu/kereses-Default.aspx
akkor látható, hogy 2009-ben a Mandinernek nem volt semmilyen bevétele, míg 2010-ben 9millió Ft, 2011-ben 18 millió ft bevételt könyveltek el.
A megfelelő összefüggéseket mindenki vonja le maga.

Google 2012.11.24. 13:28:57

Fennállhat még az az eset is, hogy sem Matolcsy, de a hitelminősítők sem állnak a helyzet magaslatán. Ha már.
Az életben legtöbbször nem a vagy/vagy hanem az is/is érvényesül. De ez senkit le ne törjön, nem azért mondom.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.24. 13:29:53

@Kettes:

na látja ez ugyanolyan rejtély, minthogy vajh miért tabu a gordongekkónál a közbiztonság szó, ill. az etnikai alapú statisztikák haladó angolszász hagyományának átvétele

jól fizet a hallgatás a magyar közéletben, no

Sören Vlagyimirovics Delgado főhadnagy 2012.11.24. 13:34:38

@kerekes pereces: Csini számok. Már csak az a kérdés, hogy a befizetett adójuk valóban adónak minősül-e, vagy csak az állam tesz egyik zsebéből a másikba. Vita, valaki? :))) (Függőben maradt az ÁFA-vita, maradjon úgy?)

kerekes pereces 2012.11.24. 13:47:32

@Sören Vlagyimirovics Delgado főhadnagy: Az ÁFA-vitához még akartam írni, csak eléggé hosszú :) Valami normálisabb fórum kéne hozzá.

kerekes pereces 2012.11.24. 14:00:44

@VIII. Nagyapó: Úgy könnyű keménynek lenni ám, hogy ott van euro, itt meg nincs :)

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.11.24. 14:15:18

@Herr SturmLikudnik: Már miért lenne tabu? A hüvelygombáról sem beszélnek, az is tabu?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.24. 14:26:26

@Kettes:

valszeg én vagyok vak, de gordonmessiás hazahaladó esszéiben, etikai progijában kb. sehol se találom a közbiztonsági issue-t, gyaníthatóan mert az is a hüvelygombához hasonlóan senkit se érdeklő, választói tömegeket megmozdítani képtelen, huszadrangú társadalmi kihívás

vagy csak netán több támogatást villant sorsolós gyuri bácsi klubja a nyomorfétisért, nehogy még egy házszámmal nyugatabbra kelljen 600 éves lefutású integrációs sikersztoriba kezdeni?

most pedig közkívánatra:
www.youtube.com/watch?v=hUfrOd-nLcw

kerekes pereces 2012.11.24. 14:28:51

@Herr SturmLikudnik: Azért nem szerepel az esszékben a közbiztonság, mert azt Pintér két hét alatt rendbetette. Ennek már 2 és fél éve ám. Nincs itt kérem semmi tennivaló.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.11.24. 14:31:15

Ez a Gyuri megfizethetetlen.

Mi máson röhögnének ennyit a zemberek, akik már nem olvasnak, nem járnak színházba és semmi szórakoztató élményük nincs, amit még fel tudnak fogni?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.24. 14:34:11

@kerekes pereces:

persze, meg utolértük ajrópát is, megerősítettük a demokráciát, szóval rettegni se kéne semmiért

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.11.24. 14:37:28

@kerekes pereces: hát ja, de inkább jobbra húzó bensőm azért örülne, ha a vezér nem ragaszkodna végsőkig ehhez a debilhez.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.24. 14:40:04

@Hepci:

eszébe jutott magának, hogy a debil az esetleg mindössze a spirituális zanzát tessék-lássék grafikonokba csomagoló végrehajtó, az ötletgazda pedig a vezír maga?

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.11.24. 14:44:49

@Herr SturmLikudnik: Én se találtam, igaz nem is kerestem. :)

Jó, nem akarom én ezt elviccelni. Az látszik, hogy számukra ez most nem tartozik a prioritások közé, de hogy tabu lenne, azt kétlem. Ha a 2014-es választásoknak rendes választási programmal vágnak neki, abban nyilván beszélniük _kell_ a közbiztonságról is, meg ezer más dologról, ami meg lehet, hogy téged nem érdekel. A honlapjuk elég szegényes információban, és szinte kizárólag az orruk előtt lévő problémára koncentrál: vagyis hogy megfogalmazzák, hogy mi az alapvető probléma a rezsimmel, ami miatt az nem javítható, hanem le kell cserélni, ahogy van.

Szerintem 2014 nem a programok közötti választásról fog szólni, hanem arról, hogy maradjon-e az orbánizmus vagy sem. Nyilván, aki szerint Magyarországon a közbiztonság az egyes számú probléma, annak mindegy, hogy ki a rendszer névadója, csak ne lopják ki a szemét.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.11.24. 14:46:24

@Sören Vlagyimirovics Delgado főhadnagy:
Elég elgondolkodtató, hogy 3 óra telt el, míg valakinek feltűnt ez a nem kis hiányosság. Az utolsó 2 bekezdés helyesen:

'A hitelminősítő-bashing természetesen legitim műfaja a világpolitikának/-gazdaságnak, az Európai Bizottság épp úgy előszeretettel űzi, mint Franciaország (nem véletlen, hogy egy európai hitelminősítő ötlete is felmerült a közelmúltban). A hitelminősítők saját hitele valóban komoly sebeket kapott a 2008-as pénzügyi összeomláskor, de az NGM-nek ettől még bőven lenne oka a szerénységre e téren is.

A kormánypárt gazdaságpolitikusainak sem volt mindig ilyen lesújtó véleménye a spekulánsok lobby intézményeiről. Még 2009-ben is – túl a Nagy Boruláson – a S&P leminősítésével támadta a Fidesz a Bajnai-kormányt (tette mindezt a meglehetősen lírai, A leminősítés korona a kormány kudarcán című produkcióban), de más intézetekkel szemben sem volt éppen kritikus, ha éppen úgy hozta a sors.'

Már reggel is vacakolt a blogmotor, a poszt ebben a formában egy, a végleges szövegnél 2 körrel korábbi változat, nem tudom, miért ez került ki a publikáláskor. Sajnos azóta sem javult a helyzet, sem módosítani nem tudom, sem visszatenni vázlatba. :/

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.11.24. 14:56:32

@Herr SturmLikudnik: persze, hogy eszembe jutott, nem vagyok debil. :)
Pont oda jutott Orbán, ahová a nyurga pápai fallosz: hazudnak éjjel-nappal, okkal vagy ok nélkül. Ezen kívül érdemi koncepció - a lopáson kívül - nehezemre esne felfedezni.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.11.24. 14:57:55

@kerekes pereces:
Nem kell keresgélni azokat a beszámolókat, bárki megtalálhatja őket itt lent, a láblécben:
mandiner.hu/kiado

A Mandiner Kft. 2009 decemberében jött létre, abban az évben érdemi tevékenységet nem végzett, a munkatársakat is csak 2010-ben vettük fel.
Hogy az általad is hivatkozott bevételekből mennyi származott állami forrásból, az sem titok, mert szeptemberben a magyar sajtóban elsőként nyilvánosságra hoztuk éves bontásban az állami hirdetésekből és szponzorációkból származó bevételeinket:
mandiner.blog.hu/2012/09/11/allami_hirdetesek_a_mandineren_2007
2010-ben ez 0 Ft volt, 2011-ben 1.529.545 Ft (azaz éves bevételünk nem egészen 10%-a).

Az Átlátszó megkérte a többi médiacéget, hogy ők is tegyék közzé ezeket a számokat, de az ÉS és a Népszava kivételével ezt senki sem vállalta, például a transzparencia iránt (2010 óta) oly' elkötelezett Magyar Narancs sem:
atlatszo.hu/2012/10/17/csak-a-mandiner-az-es-es-a-nepszava-nyilatkozott-az-allami-beveteleirol/

Amit sugallsz, az tehát jobb esetben tévedés, rosszabb esetben hazugság. Nyugodtan meg lehet nézni akár a blogot, akár a mandiner.hu-t, hogy milyen hirdetéseket látsz. A dolgok jelen állása szerint az idei árbevételünkben az 5%-ot sem éri majd el az állami médiaköltések aránya.

Tgr 2012.11.24. 15:01:32

"A hitelminősítő-bashing természetesen legitim műfaja a világpolitikának/-gazdaságnak, az Európai Bizottság épp úgy előszeretettel űzi, mint Franciaország..."

Ez úgy látszik a standard ifjúfideszes kommunikációs stratégia, hogy ha az egyik kormánytag a kamerák előtt letolja a nadrágját, és az asztal közepére szarik, akkor sajnálkozunk rajta egy sort, aztán megjegyezzük, hogy nem szokatlan dolog ez azért máshol se, Barroso például egyszer szellentett egy értekezleten, Sarkozynek pedig a pletykák szerint hasmenése van.

(A két link egyébként arról szól, hogy a franciák felháborodtak azon, hogy az S&P tévedésből eggyel rosszabb minősítést adott nekik, és csak másfél óra után korrigált, Barroso pedig egészen odáig ment a hitelminősítő-bashingban, hogy "érthetetlen lépésnek nevezte" a Moody's döntését. Azt persze teljesen jól lőtte be Turul, hogy a mandiner törzsolvasótáborának factchecking-hajlama nem terjed odáig, hogy rákattintsanak az eléjük tett linkre.)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.24. 15:01:55

@Kettes:

"Nyilván, aki szerint Magyarországon a közbiztonság az egyes számú probléma,"

meglepődne, hányan vannak a körúton kívül ezzel így, már 2009-ben is lehetett a téma tagadásával választást bukni, vagy brüsszeli büfébe jutni

sokat mond azok "alkalmasságáról", akik képtelenek ezt a témát kellő súllyal kezelni, nemhogy esetleg texasi (labancz) demokrata módra megoldásokat kínálni, hogy ne a szíriuszi szittyák vigyék a kereslet-kínálat ezen szegmensére rárepülve az ikszeket

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.11.24. 15:08:54

@Tgr:
Azt hiszem, sikerült hiánytalanul dekódolnod a poszt mondandóját. Köszönöm!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.11.24. 15:22:31

@Kettes: Na látod ez a gond a Nélkülem2014-el...

Igazából még hatalomra sem kerültek, már lesz*rják a zemberek valós problémáit. Márpedig a cigányterror, vagy ha úgy tetszik Morvaisan: mindennapi életet megkeserítő bűnözés, bizony nagyon is hangsúlyos sokak életében.

Az, hogy erről nem beszélnek bizony beszédesebb minden szónál. Még egy 2006 okt 23adikával kapcsolatos nagyonközép semmit mondó közhely és legendagyűjteményt sem sikerült kiizzadni.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.24. 15:38:01

@TaTa86.:

a rendvédelmi szervek dolgozóiból álló szolidaritás mozgalom nyilvánvalóan a hüvelygombát tekinti a közjóhoz hozzáadott szakmai értéknek

european commonwealth (törölt) 2012.11.24. 15:57:38

@TuRuL_2k2:
engem különösebben nem érdekel. de ez a kimutatás akkor lenne valós, ha a mol is szerepelne benne.

kerekes pereces 2012.11.24. 16:04:11

@european commonwealth: Szerintem meg akkor, ha nem csak a médiaköltések és szponzorációk szerepelnének benne, hanem a különféle esetleges tanácsadói szerződések is, amennyiben léteznek. Nem vádaskodni akarok, de a médiaköltések és szponzorációk egy eléggé szűk témakör, és a Mandiner csak ezt tette közzé.

Nem arra kíváncsiak az emberek, hogy mennyit hirdet az állam a Mandineren, hanem arra, hogy a Mandiner Kft. bevételeinek mekkora része állami.

european commonwealth (törölt) 2012.11.24. 16:05:31

a szopás itt az lehet ha a fitch és moody's is lehúzza a forintgazdaságot. februárban és márciusban összesen 1500 milliárdot kell refinanszírozni. kis eséllyel ugyan, de ebből államcsőd és előrehozott választás is lehet.

kerekes pereces 2012.11.24. 16:08:31

@european commonwealth: Az államcsőd akkor történne meg, ha nem tudnánk fizetni a hiteleket. Euró-alapú állampapírt, majdnem akármekkora magas kamatra bármikor értékesíthetnek, ha az ÁKK. kap egy kis politikai nyomást és nem szakmai döntést hoz az aukción.
Előrehozott választás? Ne viccelj.

european commonwealth (törölt) 2012.11.24. 16:17:00

@kerekes pereces:
az ország számára talán a legrosszabb forgatókönyv. de nem lennék meglepve ha előrehozott választás következne.

Jack Torrance 2012.11.24. 17:16:37

@jose maria padilla: Matolcsyn meg még többen röhögnek

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.11.24. 18:00:36

@Herr SturmLikudnik: Ne kerülgessük a forró kását. Amit eufemisztikusan "közbiztonsági problémának" nevezel, az magyarra lefordtva ugyebár úgy hangzik, hogy "csináljon már valaki valamit a cigányokkal!"

Van egy rossz hírem. Senki nem fog csinálni semmit a cigányokkal, mert nem tudnak. Ha téged ez megnyugtat, be lehet írni a programba, hogy kutyás körzeti megbízottat telepítünk minden faluba meg Himnusz-tudáshoz kötjük a segélyt, és akkor mi van? A "körúton kívül lakó embereknek" senki nem mert eddig megmondani (és Bajnaiék sem fogják), hogy nincs megoldás a problémájukra. A cigányok integrálódni már nem fognak, apartheidet akkor sem csinálunk, ha erre tömegigény van, és a pénz is elfogyott a békefenntartásra. Milyen programot szeretnél ilyen feltételek között?

@TaTa86.: Na persze, meg lehet nézni, mire jutott a Jobbik Tiszavasváriban. Azt kéne felfogni, hogy nem lehet minden problémát megoldani. Bizonyos problémákkal együtt kell élni. A hüvelygombára van orvosság, a tiédre nincs. Nehogy azt hidd már, hogy a cigányság beilleszkedése az egyetlen megoldhatatlan probléma ebben az országban. A nyugdíjrendszer is az, ráadásul téged is érint - és mit is mond róla a Jobbik? Semmit. Az, hogy erről nem beszélnek, bizony beszédesebb minden szónál, haha.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.24. 20:13:07

@Kettes:

nem kell értetlenkedni. leírtam és leírták mások is már párszor, évek óta: texasi demokrata / labancz megoldás. azaz: ha nem tudsz, mert nem is lehet rendőrt állítani minden szem uborka mellé, akkor add meg a jogot a tulajnak, hogy megvédhesse maga, akár villanydróttal, akár fegyverrel, SEHOL nem lett ebből polgárháború (svájc, bulgária, szlovákok stb.) . ne az akármilyen színű-szagú bűnözőnek dolgozzon a jogi keret. lehessen önkormányzati (területi) szinten rendészet (úgy bizony: csendőrség, sheriff, miegymás), hogy ne elkeseredett pincérgárdista performanszolásra fanyalodjon a megélhetési dolgozó. meg ha burgenlandra pislantasz egyet, ott biza kizavarják járőrözni magát a hadsereget (ott is relative kicsi és alulfinanszírozott, de nem azért van, hogy a laktanyában dekkoljon) az arrafelé "ostkriminalitätnek" szépre címkézett tudjukmilyenbűnözés ellen.

de a jelek szerint szolidáris kónyát a bebukott nyugdíján kívül csak a hüvelygomba érdekelheti az országmentő antivekkerizmus jegyében, más akadálya nem lehet a hozzáadott érték hiányának

szintén osztrák recept, hogy gyámhatósági eljárás keretében se perc alatt elveszik a megélhetési asszociális szülők gyerekeit. van kérem működő megoldás tucatjával, csak akarat nincs ezeket a nota bene NYUGATI, DEMOKRATIKUS módszereket átvenni. ofkorz mindemellett a célzott támogatások hálója is kell kassza függvényében azok (és csak azok) részére, akiknél van igény az integrációra és felemelkedésre, lehetőleg nem olyan formában, hogy a pénzek fingvakaró nyomortanulmányokra és kisebbségi önkormányzati haveri bulikra ússzanak el. ez 22 éve nem ér semmit, hacsak nem azt, hogy amíg itt van könnyebb élete, itt van lekenyerezve a gonosz kirekesztő többség számlájára a problémás réteg, addig nem vonul nyugatra, erre megy ki az egész, nemde?

ui: ha súlyosan aszociális viselkedése és nem etnikai hovatartozása miatt rekesztenek ki valakit a társadalomból, azt nem apartheidnak híjják, hanem börtönnek...

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.24. 20:21:32

@Kettes:

ugyan tatának címezted, de tiszavasváriban is mintha újra bizalmat szavaztak volna a zemberek a dszobbiknak, na hoppsz.

más kérdés, hogy arrafelé az informális csendőrség a pénz hiányán bukott, a brüsszeli/ogy képviselői fizun nyomorgó kuruckák hazafiassága nem terjed addig, hogy összedobják a minimálbéres zsetont a maréknyi polgárőrnek a "mintavárosukban", mint ahogy don pintérnek se jutott eszébe saját pénzen szekuritiseket küldeni pár gázos helyre

az áldozatviselés, az a birkanép dolga

amúgy mennyit dob be bajnai a magánvagyonából a nagy nemes ügybe?

Sören Vlagyimirovics Delgado főhadnagy 2012.11.24. 20:33:00

@Herr SturmLikudnik: Maga szerint miért jó az Eztisleszarom2014-nek, ha a Dzsobbik nyer?

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2012.11.24. 20:45:38

Orbán faék egyszerűségű gazdasági stratégiáját ("termelni!") egyébként Sárközy is hangoztatta a választási kampányban, úgy látszik, ez a populisták kedvenc jövőképe.... csak azt felejtik el, hogy ki fogja megvenni a megtermelt cuccot, ha a válság miatt utcára teszik az embereket, nem nőnek a reálbérek stb.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.24. 20:47:59

@Sören Vlagyimirovics Delgado főhadnagy:

ezt én is szeretném tudni, mert nehezen megy a zortodox kobakomba, hogy miafaszraföl derogál az kurvaokosdemokratáknak mindaz a bevett jogállami-rendészeti megoldás, amik beígérése/megvalósítása hozzájuk és nem a kuckuruckák felé vinné a jobb sorsra méltó népet

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.24. 22:05:49

@Doomhammer:

maga papírtalpú bakancsban küldi a lázadókat a birodalmi lépegetők ellen? az már a hoth-on se vált be, az élte túl, aki szedte a cuccost és más bolygórendszerbe emigrált

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.11.24. 22:45:23

@Herr SturmLikudnik:
A papírtalpú bakancsosok feladata csak az, hogy az előltöltős puskájukat rázzák a birodalmi lépegetők ellen. Harcolniuk nem kell.

A koncepció nem az, hogy nyerjünk, hanem az, hogy a Birodalom rájöjjön, hogy olcsóbban jön ki, ha idelök egy adag zsozsót. Or else.

Londoni bankosoktól kábé 2 éve hallottam ezt röhögve. Meg azt is, hogy ugrálhatnak a magyarok amennyit akarnak, nem lesz több pénz. Az igazság pillanata lassan elkövetkezik. Pont egy évvel a választás előtt.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.11.25. 09:49:40

@Herr SturmLikudnik: A családon belüli erőszak, a kocsmai késelések és a közlekedési agresszió hazájában zseniális ötletnek tűnik fegyvert adni a hülyék kezébe. Bár nem én írom Bajnaiék programját (meg senkiét sem), de ha engem kérdeznének, én más megoldást vennék át Amerikából: a hivatásos katonai és rendőri karrier rendszerszerű támogatását (toborzás, kiképzés, érettségi, lakáshoz jutás, jé, pont mint Kádár alatt). Nem mintha ez bármit is megoldana, de most úgy is a programírásból beszélünk.

A célzott támogatás az jó dolog, de akitől elvették, mert antiszociális volt, az bizony ettől csak még antiszociálisabb lesz. Megoldottál valamit? Nem, csak spóroltál egy kis pénzt, amit gyorsan rá is költhetsz a büntetésvégrehajtásra. Egy antiszociális barom börtönben tartása sokkal többe kerül, mint az a rosszul célzott segély, amennyiért otthon marad, iszik és a tévét nézi.

Az meg, hogy a tiszavasváriak visszatapsolták a Jobbikot, nem a modell sikerességét igazolja, hanem hogy a helyiek még mindig hisznek az apartheidben, pedig már a Jobbik sem.

(Nem tudom, mennyit dob be Bajnai a saját vagyonából a közösbe. Azt tudom, hogy annak idején lemondott a miniszterelnöki fizetéséről, illetve átutaltatta a válságalapba, amit aztán a Fidesz lenyúlt. Tanulságos történet.)

cutcopy 2012.11.25. 10:00:37

"A hitelminősítő lépésének komolytalanságát mutatja, hogy miközben elismeri a magyar gazdaság teljesítményét, megpróbálja leminősíteni"

Ez valóban ellentmondásos, nem tudom adtak-e rá magyarázatot..

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.25. 11:05:17

@Kettes:

hüpp-hüpp, a milliárdos gordongekkó nem vette fel a pár száz ezres fizut, nájsz, de anno a hazahaladó széchenyi külföldi szponzorok nélkül is tudott a nemzetért szervezkedi, full saját zsebből... (ofkorz a Kedves Betegnek meg a k. anyját, hogy magánkassza az államkassza, de nem a roggyant elméjű most a téma)

egy antiszociális börtönben tartása valójában áttételesen sokkal olcsóbb, mint lekenyerezni szocpollal: börtönben addig sincs alkalma a megélhetési dolgozók életét keseríteni, továbbá jelzés, hogy bassza meg NEM zsarolható a társadalom, hanem sittre vágja a csőcseléket. kalitkában aztán be lehet pótolni a kimaradt civilizációra nevelést is, ütős érvekkel, ha a szép szó nem használt kinn a szabadban. boot camp.

a fegyvertartást pedig igenis nyugodtan lehet legalizálni, mert aki agresszív söpredék, az megvan késsel is, illetve a ganxták úgyis tudnak lőfegyvert szerezni, csak a böcsületes polgárnak nem lehet. csöndben megjegyezném, hogy a fegyvertartásnál nem free for all-ban lehet csak gondolkodni a tiltás mellett fekete fehér csőlátással: frankón nyilvántartva lehet fegyvert venni az x korú és büntetlen előéletű emberkéknek, a visszaélést brutál szankcionálva, oszt jónagyot. persze dózsa óta nem szeresse a hatalom, ha fegyver van a nép kezében, pedig higgye el, minőségi ösztönző az ám egy demokráciában...

és mókás ez az fix apartheid mániád, pedig mintha a karanténba zárás a haladó oldal kedvenc módszere lenne, ja de az gondolom máááááás

ui: az mindig elsikkad valahogyan, hogy miért is van igény egyes helyeken az aranyszívű vademberek távoltartására... biztos túl sokat játszottak panzer generalt a vasváriak, esetleg a váffeneszesz megtolta a nagyikat anno és most túlteng a nácigén, ez lehet a gond.

enjoy:

index.hu/belfold/2012/11/24/rendorseg_valotlanul_hiresztelt_a_tasz/

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.11.25. 11:27:34

@Herr SturmLikudnik: A fegyver-hitvitát 12 éve lejátszottam az internettón a boldogult emlékű Trebitsch-csel, de mára elvesztettem az érdeklődésemet iránta. Törődj bele, hogy a társadalom többsége, beleértve a cigányok által terrorizált falusiakat is, nem támogatja a lakosság felfegyverzését. Egy ilyen programmal csak a frászt hoznád a választókra. A baracktolvaj cigánynál veszélyesebb a felfegyverzett haragosod.

Egyébként félreértesz: én nem vitatom az emberek igényét az apartheidre. Ez egy természetes, emberi igény, amit nem fog kielégíteni az állam. Haladjunk tovább.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.25. 11:35:53

@Kettes:

a) óriásit tévedsz, ha azt hiszed, hogy a társadalom többségének ellenére lenne a kellően szabályzott, de szabadabb fegyvertartás, nyugodtan lehet a vincentblogon is népszavazásra bocsátani

b) lennél szíves megmagyarázni, mégis hogy a fenébe van az, hogy a champion of democracy usa-ban meg lett oldva az "apartheid" (vö: gated community, guarded neighbourhood, white flight, zero tolerance és egyéb nyalánkságok), no meg a frónsziják teljesen hivatalosan nemzetbiztonsági kockázatnak nevezik a pirézbűnözést?

haladjunk nyugatra, imádom a progressziót :)

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.11.25. 12:57:03

@Herr SturmLikudnik: a) Nézd, ezt a vitát tavaly lefolytatta az országgyűlés, a fegyvertartás liberalizálását a parlamenti pártok többsége nem támogatta (kivéve Jobikk) és nincs jele, hogy ezért a választók büntettek volna vagy hogy emiatt a Jobbiknak jelentősen megnőtt volna a támogatottsága. Neked van valami felmérésed?

b) Ugye tudod, mi a különbség aközött, amikor a gazdagok fallal veszik körbe magukat, és aközött, amikor a feketéket veszik körül fallal?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.11.25. 13:05:57

@Herr SturmLikudnik: még fegyvertartás se kell feltétlen...
Pár éve betört hozzánk a rendőri berkekben Pókembernek keresztelt falmászó specialista törpe (isten nyugosztalja, azóta lezuhant egy akció közben és elhunyt), talán 5 perccel kerültük el egymást. Kérdeztem a helyszínelőt, mi lett volna, ha előbb jövök és véletlenül félig agyonverem. Hát mi lett volna, súlyos testi sértés és mehetek Tökölre.
Na, ez a gond, bár valamit változtatott azóta a csodás új kúrmány.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.25. 13:57:25

@Kettes:

a) sok faszságot szavaznak meg a pártok a parlamentben, ami kurvára életidegen és kontraproduktív, szóval ez az érved hamvába holt, csináld csak meg szépen a közvéleménykutatást

b) ugye tudod, mi a különbség a drákói(bb), ám nyugaton bevetten alkalmazott demokratikus magántulajdonvédelem és az apartheid közt? mert úgy veszem észre, lassan többet jössz ezzel, mint horváth aladár papagája

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.25. 14:01:36

@Hepci:

jaja, a finessz maréknyi jó húzásaihoz tartozik, hogy az esetek többségében már agyonverheted a betörő biohulladékot, csakhogy egy csapat kigyúrt kangörénnyel szemben a vidéki apókákat a sörétespuska/villanydrót tudná csak esélyegyenlőséghez juttatni, az 50 éves polgárőrökre támadó rokonyok kordában tartásáról nem is beszélve

gunz & low taxes for the people - wir sind das volk

Bloodscalp 2012.11.25. 14:08:03

a komolytalanságot jól ábrázolja hogy a csapból ez folyik:)

@TuRuL_2k2: ti se veszitek észre a droidsereget ami elárasztja az oldalt, gondolom tudtok róla mert se hülyék se vakok nem vagytok, csak épp nem érdekel honnan van a bevétel.

Kandeláber 2012.11.25. 16:11:10

@Hepci: Ha neked a helyszínelő alőrmester hülye szövege jelenti a jogi tanácsadás netovábbját, akkor gratula.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.11.25. 16:57:41

@Herr SturmLikudnik:
a) Én??? Én akarok fegyverliberalizációt? Hát én még csak nem is tartom működőképes megoldásnak, nem hogy a politikai támogatottsága érdekelne. :)

b) Én pontosan tudom. És amikor arról beszélek, hogy a "körúton kívül lakó emberek" apartheidet szeretnének, akkor pontosan tudom, hogy nem a saját házukat szeretnék magas falakkal körülvenni, hanem a purtisort. (Egyébként pontosan annyiszor jöttem az apartheiddel, mint te, valószínűleg azért, mert erről beszélgetünk. Vagy tabuszó?)

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.11.25. 17:01:20

@Herr SturmLikudnik: Rossz ötlet. Ha az apóka sörétessel lesz van felszerelve, akkor a támadók is, csak többel. Fogd fel, hogy egy embernek egyedül nincs esélye felvenni a harcot a bűnözés ellen. Nem mindenki Charles Bronson, sőt talán Charles Bronsont leszámítva senki sem az. Annyi történne, hogy a legálisan, otthonvédelmi céllal vett fegyvereket is ellopnák, hogy erőszakos bűncselekményeket kövessenek el velük.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.25. 17:06:40

@Kettes:

a) ha nem okoz gondot a szövegértés, azért javaslom a fegyverliberalizációs opinion pollt, hogy egy kicsit reális képet kapjál a támogatottságáról, mert a 12 évvel ezelőtti internettós idők óta nem csak az index változott nagyott

b) én frankó labanczos nyugati rendészeti megoldásokról áradozom, te jöttél az apartheid dumával, klasszikus levitézlett "haladó" szemléletmód, mely szerint csakis simizni meg vállvonogatni lehet, mert bárminemű picit is tulajdonospártibb rendészeti megközelítés az per definitionem csakis rásszistáfásisztáppárthájd lehet... well, sok sikert a szavazóbázis építéshez, struccpolitika együtt 2014-ben, csuhaj!

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.25. 17:18:25

@Kettes:

böngészd végig a nemhogy svájci, hanem a cseh és bolgár statisztikákat a fegyverliberalizáció után: JAVULT A HELYZET, hát mééég ilyet

mókás ahogy a haladó demokraták a finesszel versenyben tekintik full hülye birkáknak az embereket, akik önmaguktól képtelenek lennének megoldani azoknak a társadalmi problémáknak a javát, melyek az elit nélkül nem is lennének :)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.25. 17:27:00

@Kettes:

kieg: egy kis konkrét statisztika a magyarnál balkánibb vérmérsékletű bulgáriából:

www.gunpolicy.org/firearms/region/bulgaria

a gyilkosságok száma meredeken csökkent a fegyverliberalizáció után, na bumm...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.11.25. 20:07:00

@Kandeláber: drága okos barátom, akkor így volt.
Egyet lehetett tenni: a testi épségének veszélyeztetése nélkül gátolni a távozását.
Ezt próbáld elképzelni, miként történhetett...

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.11.25. 22:23:25

@Herr SturmLikudnik: a) megnézném azt a pollt, ha adsz linket.
b) bocs, ez csak netharcos szájkarate, ugrunk
c) átböngészem, ha adsz linket. Hivatalos rendőrségi statisztikát adj, ne a wearesellinggunsfordummies.org-ért, köszi.

Carthamus tinctorius (törölt) 2012.11.25. 22:45:29

Hitelminősítők pont annyira jók, mint a Gyuri. Nullás üti a nullást, hát ...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.11.26. 06:29:12

@Kettes: "Na persze, meg lehet nézni, mire jutott a Jobbik Tiszavasváriban."

Ahogy én látom, ha levonom a megvásárolt cigányszavazatokat Fülöp jó 2/3addal nyert újra Tiszavasváriban. Ja, hogy te megnézted az indexes riportot, és rögtön jobban tudod, mi a dörgés mint a helyiek. Tudod, ezért bukott az szdsz, nem azért mert itt mindenki mucsai antiszemita. Látom, azóta nem sikerült sokat "haladni".

"Azt kéne felfogni, hogy nem lehet minden problémát megoldani. Bizonyos problémákkal együtt kell élni."

Haláli! Hát kérem, tessék már elfogadni, hogy van, akinek terrorban és megaláztatásban kell leélni az életét, most mit hőbörögnek itt!

"Nehogy azt hidd már, hogy a cigányság beilleszkedése az egyetlen megoldhatatlan probléma ebben az országban."

Nem az egyetlen, de az egyik legnagyobb. Te pedig tagadod, mint Lipusz Zsolt az Alderan felrobbantását.

"A nyugdíjrendszer is az, ráadásul téged is érint - és mit is mond róla a Jobbik? Semmit. Az, hogy erről nem beszélnek, bizony beszédesebb minden szónál, haha."
Nekem úgy rémlik, hogy benne volt a programjukban.
De azért remélem te is érzed, hogy ez eléggé a tipikus "de a Pisti íííííííííííís!"-érvelés. Ennek már egy jobb óvónő sem dől be.
Ti vagytok a Nagybetűs Progresszió, a Haladó Nyugat(tm) büszke magyarországi leányvállalata. Komolyan annyi telik, hogy ugyanolyanok vagytok, mint a gonosznáczik?

Kevés, nagyon kevés. Az persze egy nagyon f*sza dolog lenne, ha valaki helyrerakná a nyugdíjrendszert.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.11.26. 12:24:19

@TaTa86.: Hát nem igazán érdekel, hogy te az SZDSZ-szel, a progresszívokkal meg a haladó Nyugattal akarsz vitatkozni. Ha gondolod, megadom a címüket, és beszéld meg velük. Velem arról tudsz vitatkozni, amit állítok. Bocs.

Például nem tagadtam, hogy a cigányság beilleszkedése lenne az egyik legnagyobb probléma. Azt vonom kétségbe (és nem tagadom), hogy meg lehetne oldani.

A Jobbik programjában négy mondatnyi vicces hülyeség van a nyugdíjrendszerről. Kétségtelen, hogy elismerik a demográfia probléma létezését, de megoldásuk nincs.

Ahogy feljebb írtam, a jobbikos ember újraválasztása nem igazolja, hogy megoldódott volna a probléma. De juszt sem írom le, hogy szerintem mit igazol, mert idegbajt kapsz.

Kandeláber 2012.11.26. 12:25:05

@Hepci: Az akkor hatályos Be.-ben (büntetőeljárási törvény) volt egy olyan passzus, hogy "a bűncselekmény elkövetőjét bárki elfoghatja, köteles azonban haladéktalanul átadni a hatóságnak." Gondolom, bejön olyan eset, amikor taxisok hajtóvadászatot indítottak a kollégájuk támadója után, és el is kapták? Az elfogott figurák pofája csúnyán át lett szabva, de a taxisok soha nem lettek megszívatva.
A hatelemis előnyugdíjas rendőr elvtárs is tudhatott ezekről a dolgokról, csak valamilyen oknál fogva ne vezette elő.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.11.26. 12:58:58

@Kettes: " Hát nem igazán érdekel, hogy te az SZDSZ-szel, a progresszívokkal meg a haladó Nyugattal akarsz vitatkozni. Ha gondolod, megadom a címüket, és beszéld meg velük. Velem arról tudsz vitatkozni, amit állítok. Bocs."

Jól van ezt adom! :D Jó volt egy kicsit skatulyázni, na!

"Például nem tagadtam, hogy a cigányság beilleszkedése lenne az egyik legnagyobb probléma. Azt vonom kétségbe (és nem tagadom), hogy meg lehetne oldani. "
Naccerű helyben vagyunk! De nem kell ennyire fekete-fehéren gondolkozni. Egyelőre pl, ha valaki konszolidálná a helyzetet, az király lenne. (A jobbikosok idáig eljutottak.) Ha utána esetleg javulna is valami(, az ugye még messze nem megoldás) az meg már istencsászár.

HSL és én is egy konszolidációs tervet, illetve a helyzet javítását célzó programot hiányolunk. Tudom, hogy gonosznáczik, de a Jobbik kivételesen jól közelíti meg a problémát(, ha hozzávesszük a némileg fölöslegesnek tűnő, néhol eléggé agyament ideológiai mázt ld: becsületnapi bohóckodás). Helyben kipróbált, működő rendszereket vesz át, és próbálja helyben alkalmazni máshol. Tiszták a felelősségi kérdések, maximálisan érvényesül a szubszidiaritás elve. Ajrópai cuccok, ha a borítás nem is komilfó.

"Ahogy feljebb írtam, a jobbikos ember újraválasztása nem igazolja, hogy megoldódott volna a probléma."
Én sem írom le megint, hogy a világ nem fekete-fehér.
A helyiek nyilván érzik, hogy jobb-e, mint volt, és a válaszuk igen világos.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.26. 17:40:52

@Kettes:

a) harmadszorra is felhívom figyelmed, hogy nem egy külső pollt ajánlok, hanem azt, hogy TE csinálj nyugodtan egyet az ÖV blogon a témában

b) meglévő nyugati rendpárti megoldásokat vázolok, te szajkózod a dehátnemlehetapartheidot, felhívom erre a figyelmed, erre szájkaraténak tudod be. aha. genius.

c) ha méltóztatnád még egyszer megnézni a reflex fika helyett a gyilok-kimutatós linket, észrevennéd, hogy meg van adva minden esetben a forrás is (ENSZ és EU kriminalisztikai statiszkák), ha nem nyitná meg a böngésződ, szívesen ollózom

szóval ki is csinál itt hitvitát?

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.11.26. 23:10:23

@TaTa86.: Hiányolni, azt lehet. A Jobbik persze rosszul közelíti meg a kérdést, mert ők nem megoldani akarják a problémát, hanem lecsukni. És mivel ők az egyetlen parlamenti erő, amelyiknek legalább van egy praktikus, egyszerű, téves elképzelése, ezért ebbe vagy beleszeretve. Az, hogy hülyeség, szinte már mellékes is, mivel ők legalább javasolnak valamit, megértik az emberek problémáját stb. stb. Ez a közbiztonsági rizsa a Jobbik szexepilje, mint az MSZP-nek a nyugdíjasok, a Fidesznek meg Orbán sármja.

@Herr SturmLikudnik: Másodszorra is felhívom a figyelmedet, hogy nem én szeretném igazolni a fegyverliberó politikai támogatottságát, hanem te. :)

b) Nem, te árnyékboxolsz. "klasszikus levitézlett "haladó" szemléletmód, mely szerint csakis simizni meg vállvonogatni lehet, mert bárminemű picit is tulajdonospártibb rendészeti megközelítés az per definitionem csakis rásszistáfásisztáppárthájd lehet".

Semmi ilyet nem mondtam. Ha te a fejedben lévő sztereotip liberálissal szeretnél vitatkozni, ahhoz én nem kellek.

Jól van, megnéztem a statisztikádat.

Rate of All Gun Deaths per 100,000 People: HU: 0,85; BG: 1,78
Rate of Gun Homicide per 100,000 People: HU: 0,16; BG: 0,37
Rate of Unintentional Gun Death per 100,000 People: HU 0,01, BG: 0,33

A bolgár halálozási és gyilkossági statisztika a duplája a magyarnak, a baleseti a 33-szorosa. Mielőtt továbbmegyünk: egész pontosan mit is szeretnél bebizonyítani? Hogy a halálozási statisztikák kétszeres romlása nem olyan nagy ár a közbiztonság javulásáért? Van ennek értelme szerinted?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.11.27. 05:41:01

@Kettes: Elvakít a progresszív gőg... Nem vagyok beleszerelmesedve semmibe, egyszerűen megemlítem, hogy a Jobbik alapvetően jó helyről közelíti meg a problémákat, egyrészt azzal, hogy például a HH-val szemben foglalkoznak a kérdéssel, másrészt, hogy helyben, így-úgy működő modellekkel próbálkoznak.

Persze fel lehet venni a monoklit, eltartani a kisujjat, és sajnálkozni, hogy a "megoldás" nem elég szofisztikált és semelyik nyugati félisten nem szignózta, de a dolog valahol ott kezdődik, hogy a helyi közösség kijelenti, hogy nem tűri a bűnözést.

Abban egyetérthetünk, hogy ez nem megoldás. Ez konkrétan 0. Csakhogy eddig az übermensch értelmiség összes próbálkozása katasztrófa volt ehhez képest. Nem is csoda, hiszen 200 kilóméterről felülről vezérelve, saját egójuktól és kényszerképzeteiktől hajtva fogtak bele, nem valós tapasztalatok alapján, az érintettekből kiindulva.

Ami rendkívül sajnálatos, hogy úgy látszik te sem nagyon akarod ezt "meghaladni". Inkább jön az szdsz-hipszter "te ezt úgysem értheted meg", "elhiszem, hogy tetszik, hiszen primitív" duma.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.11.27. 06:14:45

@Kettes: A halálozási statisztikák vagy a fegyverek által okozott halálozás?

Mert nekem ugyan rohadtul mindegy, hogy szétszurkálnak, vagy lelőnek.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.27. 07:00:06

@Kettes:

a) negyedszerre is felhívom a figyelmed, hogy a poll révén reális képet kaphatsz arról, hogy MOST és nem 12 évvel ezelőtt hogyan viszonyul a legalábbis neteléréssel rendelkező jónép a fegyvertartáshoz, amiben benne van saját álláspontod visszaigazolásának lehetősége is

b) mellé, mindegy

c) grat, megint játszod a full retardot, sikerült a lényeget szándékosan kihagynod a csemegézésből. az ÖSSZES gyilkosság száma bulgáriában ugyanis látványosan CSÖKKENT a fegyverliberalizáció ellenére (vagy ugye épp miatta). BULGÁRIÁN BELÜL hasonlítsad a számok tendenciáját, mert ott volt fegyverliberalizáció, nálunk nem, azaz egy nálunk hevesebb vérmérsékletű társadalomban SEM állja meg a helyét a feltételezésed, hogy a fránya birkanépnek nem való makkos pisztoly a kezébe, mert elszabadulna a pokol. ahol lehet pisztolyt tartani, ott a gyilkosságok számán belül magától értetődően nagyobb a lőfegyverek része. az, hogy bulgáriában nagyobb a bűnözés a hazainál, teljesen irreleváns, mert időben visszafelé haladva MINDIG nagyobb volt a hazaihoz képest a ráta, liberalizáció előtt is.

közösperonos átszállás 2012.12.04. 08:21:01

@Herr SturmLikudnik: "böngészd végig a nemhogy svájci, hanem a cseh és bolgár statisztikákat a fegyverliberalizáció után: JAVULT A HELYZET, hát mééég ilyet"

A cseh egész konkrétan romlott. Az enyhítés 2001-es, passz, hogy év eleji vagy közbeni vagy 2002-től lépett életbe (en.wikipedia.org/wiki/Gun_politics_in_the_Czech_Republic#Current_law.5B6.5D), az Eurostat sajnos gyilkossági statisztikát nem tart a csehekre valamiért, de az erőszakos bűncselekmények így alakultak:

2000: 22.206
2001: 22.017
2002: 23.956
2003: 22.763
2004: 24.025
2005: 22.079
2006: 19.454
2007: 19.976
2008: 18.187
2009: 17.367

Elég feltűnő az általános csökkenő tendenciával szembemenő 2002-es(!) és 2004-es adat.

Bulgáriában melyik évről is beszélünk?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.12.05. 21:18:35

@közösperonos átszállás:

most sírjak, vagy röhögjek? lényegében önmagad cáfolod, hisz a cseheknél a jelek szerint egy rövid kezdeti időszakot leszámítva szépen ment lejjebb a bűncselekmények száma a fegyverliberalizáció után, noha értelemszerűen évről-évre csak nőtt a magánkézen lévő lőfegyverek száma...

az ajánlott bolgár statisztika meg a fentebbi linken keresztül érhető el, a gyilkosságot összesített éves száma ugyanis ott is folyamatosan csökken (noha ott is egyre több fegyver van kint, minél jobban távolodunk a liberalizációtól)

nem utolsósorban azt sem érdemes elfelejteni, hogy az eltelt lassan egy évtized óta váltakozó jobbos-balos cseh, bolgár stb. kormányok egyike sem vonta vissza a fegyverliberalizációt, ergo valszeg széles közmegegyezés szerint MŰKÖDIK

persze lehet jó magyarosan továbbra is váltig tagadni a fegyverliberalizáció létjogosultságát, ahogy eltolcsy is a sírig ragaszkodik az unortodoxiához

fő a dogma, a működőképes megoldások meg menjenek szibériába
süti beállítások módosítása