Facebook és Google igen, magyar sajtó nem – Ilyen ország pedig nincs CCCXLIV.
2012. november 13. írta: TuRuL_2k2

Facebook és Google igen, magyar sajtó nem – Ilyen ország pedig nincs CCCXLIV.

online_kampany.png

Az Országgyűlés elfogadta Vas Imre módosító indítványait, amik ismét alapjaiban írják át az itthoni  kampányszabályokat, és amiket nem tudunk eléget dicsérni. A jövő heti zárószavazásig lehet ugyan még változtatni, de a fő irányok aligha módosulnak már. Az egyik legfontosabb változás, hogy a pártok hirdetéseit – érthetetlen okból – az 50 naposra szűkített kampányidőszakra és a nyomtatott sajtóra, a közterületre és a közszolgálati médiára korlátozzák. No meg az internetre, mínusz hazai híroldalak.

Az új szabályozást sokan (például az Onlinemarketing blog is) az internetes kampány tilalmaként értelmezik, holott erről szó sincs. Mit is tartalmaz majd a hétfőn elfogadott módosító indítvány nyomán a választási eljárásról szóló törvény?

„152. § (5) Az internetes sajtótermékek és hírportálok útján politikai reklám közzététele a kampányidőszakban tilos.”

Az internetes sajtótermék és hírportál definícióját a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényben (aka médiatörvény) találjuk:

„60. Sajtótermék: a napilap és más időszaki lap egyes számai, valamint az internetes újság vagy hírportál, amelyet gazdasági szolgáltatásként nyújtanak, amelynek tartalmáért valamely természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság szerkesztői felelősséget visel, és amelynek elsődleges célja szövegből, illetve képekből álló tartalmaknak a nyilvánossághoz való eljuttatása tájékoztatás, szórakoztatás vagy oktatás céljából, nyomtatott formátumban vagy valamely elektronikus hírközlő hálózaton keresztül. A szerkesztői felelősség a médiatartalom kiválasztása és összeállítása során megvalósuló tényleges ellenőrzésért való felelősséget jelenti, és nem eredményez szükségszerűen jogi felelősséget a sajtótermék tekintetében. Gazdasági szolgáltatás az önálló, üzletszerűen - rendszeresen, nyereség elérése érdekében, gazdasági kockázatvállalás mellett - végzett szolgáltatás.”

Tavaly év elején már végigvettük egyszer, mi számít online sajtóterméknek, az ott leírtakat ma is ugyanúgy gondolom. Egyértelműen megfelelnek e meghatározásnak a mainstream híroldalak és a profitorientált, szerkesztett blogok, az Indextől, a stop.hu-n, az MNO-n és a hvg.hu-n át, egészen a Mandinerig. Egyértelműen nem internetes sajtótermék és hírportál viszont a Facebook, a Google, a Gmail, a Freemail, a Vatera, az Iwiw, a myVIP és a privi.hu, így ezeken nyugodtan lehet politikai hirdetéseket közölni. Vannak bonyolultabb esetek is: a YouTube, az Indavideó és a Videa például a médiatörvény hatálya alá eső lekérhető videótartalmat szolgáltató platformok, de kérdéses, hogy itt a technikai kiszolgáló vagy a videót feltöltő tartalomgazda tekintendő-e szolgáltatónak. Ha az utóbbi, akkor a technikai kiszolgáló minden további nélkül megjeleníthet politikai hirdetést például egy kiscicás felhasználói videó előtt/mellett. A blogszolgáltatók ugyanígy a szabályozás szürke zónájába esnek. A blog.hu nem internetes sajtótermék, hiszen nem szerkeszti a nála lakó blogokat (ebbe az állításomba a blog.hu címlapja visz némi bizonytalanságot), így elvileg nyugodtan pörgetheti a politikai bannereket az általa kiszolgált blogokban, mint ahogy sok blog is eladhatja a maga felületeit egy-egy pártnak. Természetesen kivételt képeznek a 2011-es bejegyzésünkben is szereplő orgánumok, mint például az Index szerkesztőségi blogjai vagy a Mandiner-csoport blogjai, ezeken nem jelenhetnek meg kampányhirdetések.

A 2014-es választási, illetve az azt megelőző regisztrációs kampányban (bár kétséges, hogy utóbbit egyáltalán engedi-e az új szabályozás a pártok részére, ami ismét csak abszurd) a versengő felek elköltenek majd néhány százmillió forintot az interneten. Ebből azonban kizárják a hazai online sajtót, ami amúgy is úgy küzd a két internetes világbirodalommal, mint disznó a jégen. Bölcs és patrióta megoldás.

Az is érthetetlen, hogy a kampányban miért tesznek különbséget a nyomtatott és az internetes sajtótermékek között, miközben a médiatörvényben – sokakkal ellentétben szerintem indokoltan – hasonlóan kezelik a két médiaplatformot. Ami az egyik törvény szerint azonos megítélés alá esik, azt miért kell egészen eltérően szabályozni egy másikban?

A szabályozás ugyanakkor semmilyen formában nem érinti a szerkesztőségi és a felhasználói tartalmakat, kifejezetten a választásokon résztvevők fizetett megjelenéseire vonatkoznak. Továbbra is vidáman lehet orbánozni, bajnaizni és gyurcsányozni, szerelmet vallani és forradalmat hirdetni cikkben, posztban, kommentben egyaránt.

Érdekes kérdés még az esetleges jogsértések szankcionálása. Tehet-e bármit a választásokat bonyolító testület azon túl, hogy újra meg újra eltiltja az esetleg az online sajtóban hirdető pártot a további jogsértéstől? (Gondoljunk csak a kampánycsend nagyszerű intézményére, ahol érdemi retorziók híján mindig is teljesen mindegy volt, hogy sérti-e valaki a csendet, vagy sem.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr504904509

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vasfüggönyt ide! 2012.11.13. 15:39:01

Nem kell itt finomkodni! Nem kell itt karba tett kézzel várni, amíg fiataljaink mind egy szálig elvándorolnak és ahelyett, hogy a munkaalapú társadalmat építenék, a hanyatló imperializmus ópiumával kábítják magukat. Kemény kéz kell ide, vasszigor! ...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.11.13. 10:27:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pcmci 2012.11.13. 08:17:21

akkor most a mandin sem lesz fidess reklám a végén, csak a közcélú, a "kormány jó" kampányban fog részt vállalni? vagy mi ez az álfelháborodás?

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.11.13. 09:03:47

Eccerű ez, a jogalkotó - aki véletlenül sem ez a jómunkásember Vas Imre - úgy véli, hogy a kommentfolyamok, és a közösségi oldalak az igazán hatékony webes véleményformáldák. Továbbá úgy gondolja, hogy a legállhatatosabb/legelkötelezettebb/legjobban fizetett trollhadserege neki van.

Nincs itt semmi látnivaló, haladjunk tovább kérem!

Robinzon Kurzor 2012.11.13. 09:18:07

Nahát, az fránya Patyolat ...

libertard 2012.11.13. 09:29:00

"érthetetlen". Dehogy az. Megpróbáltak összehozni egy törvényt ami csak nekik jó úgy, hogy azért ne tiltsák be a választásokat, mert az mégis csak feltűnne pár embernek. Ez lett a vége

valójábannemberci 2012.11.13. 10:14:02

már látom, ahogy korteskednek a pártok a privi.hu-n. :D

Bloodscalp 2012.11.13. 10:16:33

a kis törpe görény ügyesen tudta volna szemléltetni az újabb impotens törvényt ha papchuck úrat hozza fel példaként. Aki választási csalási után semmilyen retorzióval nem szembesült.

tarackos 2012.11.13. 10:34:45

Így is lehet nézni turul. Megnézni a törvény szövegét aztán csámcsogni milyen következetlen, keresni a logikát.

Meg lehet úgy is nézni, hogy semmi sem drága a centrális erőtérért. Megcsináljuk ha beledöglik is az ország! És de, van ilyen ország: pl. Oroszország...

Vidéki 2012.11.13. 10:36:25

Ezek a szabályok behatárolják a Fidesz lehetőségeit is és ugyanannyi lehetőséget biztosítanak az ellenzéki pártoknak is, mint amennyivel a Fidesz rendelkezik.

Az, hogy a kampányidőszakot 50 napban határozzák meg üdvözlendő.

Nincs értelme a végtelenül hosszúra nyújtott rendkívül költséges kampányidőszakoknak, amely miatt a pártok eladósodnak, vagy tőkeerős lobbik kiszolgáltatott áldozataivá válnak.

Nagyon lényeges kérdést érint viszont az utolsó bekezdés:

„Érdekes kérdés még az esetleges jogsértések szankcionálása.

Tehet-e bármit a választásokat bonyolító testület azon túl, hogy újra meg újra eltiltja az esetleg az online sajtóban hirdető pártot a további jogsértéstől?

(Gondoljunk csak a kampánycsend nagyszerű intézményére, ahol érdemi retorziók híján mindig is teljesen mindegy volt, hogy sérti-e valaki a csendet, vagy sem.)”

A bizalom jó dolog, de az ellenőrzés még jobb!
De mit ér az ellenőrzés is szankciók nélkül?

Robinzon Kurzor 2012.11.13. 10:38:07

@tarackos: "Meg lehet úgy is nézni, hogy semmi sem drága a centrális erőtérért."

Mivel a törvény indoklásában nincs leírva, hogy a jogalkotó célja a 2014-es választásoknak a jelenlegi kormánypárt számára kedvező befolyásolása, ezért ez fel sem merülhet.

Samott 2012.11.13. 10:38:38

Hogy szoktak itt irni: de ennek ellenere, befogott orral (es most mar szajjal is) mellettuk fogtok kampanyolni es rajuk fogtok szavazni. ;)

tarackos 2012.11.13. 10:42:53

@Robinzon Kurzor: Igen. Azért írtam az első bekezdést: megnézzük a törvény szövegét...;)

Robinzon Kurzor 2012.11.13. 10:46:25

@Vidéki: "ugyanannyi lehetőséget biztosítanak az ellenzéki pártoknak is, mint amennyivel a Fidesz rendelkezik"

Kemény anyagot tolsz ...

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2012.11.13. 10:46:49

@Vidéki: Egészen biztosan így van, leszámítva, hogy mind a közszolgálati média, mind a közterületen bérelhető reklámfelületek (óriáspannók) adminisztrációja a Fidesz valamint a hozzá igencsak közelálló oligarchák (Simicska–Nyerges) kezében összpontosul.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2012.11.13. 10:46:51

Minek ilyen szinten szabályozni, ha úgysem lesz rá kapacitás ellenőrizni, és szankcionálni? Egy OVB döntés+fellebbezés több nap, addig simán pöröghet a banner az adott oldalon.

Másrészt képzeljük el hogy az USA-ban nem lehet politikai hirdetés a hírportálokon vagy a kereskedelmi tévékben ...

Szerintem ez a törvény nyílt beismerése annak, hogy legális forrásból úgysem tudnának ezeken a felületeken hirdetni a pártok, akkor tiltsuk be, hátha kevesebbet lopnak.

Viszont Turul, mi van akkor, ha nem a párt hirdet, hanem egy párthoz közel álló civil szervezet, vagy magánszemély?

kommentR 2012.11.13. 10:55:32

A Magyar Érdekek Nagy Védelmezője címre pályázó kormány, dilettáns jogalkotásával ismét hátrányba hozta a hazai piaci szereplőket.

Annyi sütnivalójuk sem volt, hogy észrevergyék: ezzel a lépéssel a Gonosz Nyugati Tőkések pénztárcájába dobálják a pénzt befelé.

Röhej.

csárli hárper 2012.11.13. 11:07:00

na mandinkák, hogy is van azzal a bérrettegéssel?

Vidéki 2012.11.13. 11:13:19

@kesztió:

Ne rettegj!

Nem fogják akadályozni a bérelhető felületek bérlését.

Irracionális rettegésed emlékeztet a kisködmön történetre.

Az állapotos fiatalasszony lemegy a pincébe.

Meglátja a káposztáskövet.

Ránézve eszébe jut, hogy kisfia fog születni, aki amikor nagyobbacska lesz lemegy majd a pincébe.

A káposztáskő rá fog esni és agyon fogja ütni a kisfiát.

Rettegtető érvelésedben még kevesebb a racionalitás, mint a fiatalasszony zavaros gondolataiban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.13. 11:18:14

Pár napja feltettem egy kérdést a blogomon, és azóta se kaptam rá sehonnan érdemi választ:

"Ha én írok egy posztot arról egy év múlva, hogy tessék elmenni regisztrálni, mert le kell váltani a kormányt, az bújtatott politikai reklámnak számít majd? Ha ezt a posztot esetleg kirakja az Index címlapra, akkor nem csak én üthetem meg a bokámat, hanem ők is?"

fedor.blog.hu/2012/11/09/egy_ujabb_alattomos_huzas

makacs szennyeződés 2012.11.13. 11:19:19

@Vidéki: a trükközésből ítélve nektek barna a gatyátok, de nagyon.
:)

Vidéki 2012.11.13. 11:21:40

@zero:

Kérded: „Viszont Turul, mi van akkor, ha nem a párt hirdet, hanem egy párthoz közel álló civil szervezet, vagy magánszemély?”

Akkor a helyzet hasonlítani kezdene egy marionett színházhoz,

ahol a pártok csak dróton rángatott bábok lennének

és a valódi döntéshozók azok lennének,

akik a képviseleti demokráciát a háttérből láthatatlanul irányítanák,

míg a bábok a színpadon szerepelnének.

Kürosz 2012.11.13. 11:24:44

Valóban értelmetlennek tűnik, bár aligha akadályozza érdemben az ellenzéket/baloldalt, hiszen az index vagy az RTL Klub akkor is mindent meg fog tenni Bajnaiék győzelméért, ha Bajnaiék nem hirdetnek formálisan a felületeiken.

Anti Anyag (törölt) 2012.11.13. 11:24:59

A plakátozást is betiltanám. Vagy úgy engedném, mint a szlovéneknél. Van egy minimális keret és ennyiből lehet plakátolni.

Azért ebben a világban senki nem a saját pénzét költi.

Vagy az adófizetőkét, vagy a támogatókét. A támogató a rosszabb, mert többszörös árat kell később visszaadni, hiszen kifizetteti a kockázatot is.

Field és a többiek sem jóindulatból, vagy demokráciaféltésből sürgölődnek a libsik, Milla körül, ezek szeretnék befektetéseiket haszonnal viszontlátni.

Azaz végső soron itt is az adófizető rovására megy a dolog.

Anti Anyag (törölt) 2012.11.13. 11:28:10

@Fedor: A blogokon nem nagyon szoktak válaszolni, hiszen kismillió hsz. van, de ez biztosan nem politikai reklám. Te is tudod, így nem kellene úgy tenned, mintha ezért bármiféle következményeket várhatnál.

Persze rettegned kell, hiszen akkor ki hiszi el, hogy nincs demokrácia.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.11.13. 11:29:34

@Fedor:
Szerintem egyik sem. Ha elfogadják a regisztrációs szabályozást, akkor mi minden kedves olvasónkat biztatni fogjuk, hogy regisztráljon.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.11.13. 11:30:01

@Vidéki: Vidéki, te annyira gáz vagy, hogy az már fanzasztikus. Édes, ahogy próbálod menteni a menthetetlent. Az okosabb kollégáid kussban vannak, mert tudják, hogy van olyan téma amiből nem lehet jól kijönni, de te nem. Te jössz és küldöd a taknyot bele a világba.
Nem érdemes érdemben reagálni az írásodra, valószínűleg mendenkiben megfogalmazódik egy viszonylag egységes véleméyn, ha elolvassa.

blah 2012.11.13. 11:30:01

Ez simán piaci hátrány szándékos előidézése a kormány részéről. Lehet perelni a kertévéknek, hírportáloknak.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.11.13. 11:35:24

@zero:
Például a Békemenet vagy a Haza és Haladás Alapítvány? Azt lehet, hiszen egyikük sem indul a választásokon.

kasztor 2012.11.13. 11:36:13

A néhány másodperces kampányfilmek helyett majd lesznek "beszélgetős" egy órás műsorok !!!

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2012.11.13. 11:36:45

Ettől persze még a mandi-gárdisták '14-ben elmennek, és csont nélkül leszavaztok a fideszre... :)

bornemissza.zsolt · http://www.online-szallas.com 2012.11.13. 11:38:57

Nincs gond semmi.
A tervek szerint aki megsérti a magyar törvényeket annak blokkolják az oldalát oszt annyi. Nyugodtan lehet hirdetni a millát a guglin német nyugdíjasoknak. Szóltam előre...

szita szita péntek 2012.11.13. 11:41:39

A következő lehetőségek vannak:
1 - Én vagyok a hülye, mer' nemértem a logikát. (Vagyishát érteni vélem, de elborzaszt, szóval inkább nem merem érteni.)
2 - A politikusaink a hülyék.
3 - Az itt élők a hülyék, hogy ezt tűrik.

Félek tőle mindhárom...

Mad Mind 2012.11.13. 11:47:43

@Vidéki:
Ha üdvözlöd az 50 napot, akkor miért nem koppintasz orbi kezére, hogy már most kampányol?

dr. mesterséges színezék 2012.11.13. 12:00:22

@zero: "Minek ilyen szinten szabályozni, ha úgysem lesz rá kapacitás ellenőrizni, és szankcionálni? Egy OVB döntés+fellebbezés több nap, addig simán pöröghet a banner az adott oldalon."

Zero, nagyon jól tudod, hogy bőven elég a büntetéstől való beszaratás, büntetni nem kell.

Ennek több hulláma is volt már, és egyiktől sem lett jobb a netes közérzet. Egyik legszemberűnőbb következmény volt, hogy a polfórum belterjes moderák vadászterülete lett naponta újjászülető nickek között, ahonnan szakállas kartácsak lelépnek.

Vidéki 2012.11.13. 12:01:49

@ormány triktor ("pocakos focista, az a halálom"):

Írod: „Nem érdemes érdemben reagálni az írásodra, valószínűleg mendenkiben megfogalmazódik egy viszonylag egységes véleméyn, ha elolvassa.”

Ha nem érdemes, akkor el se olvasd!
Neked az árt!

Maradj csak meg látomásaid, balhiteid és kényszerképzeteid zárt világában, ne idegesítsen a valóság!

bgp 2012.11.13. 12:07:14

@Vidéki: Vedd ki a seggedből a fejed és nézz körül a világban.

Simicska médiacégei és a "köztévé" nyomni fogja a "kormányinformációt".

Zb74 2012.11.13. 12:11:03

@zero: "Viszont Turul, mi van akkor, ha nem a párt hirdet, hanem egy párthoz közel álló civil szervezet, vagy magánszemély?"

Ez az egyik legfontosabb kérdés. Mert az addig tiszta sor, hogy ha valaki "Szavazz a Fideszre/LMP-re/MSZP-re" stb. jellegű hirdetést ad föl, az politikai reklám, ha maga az érintett párt hirdet, ha nem. Viszont ha egy magánszemély, civil vagy álcivil szervezet - mondjuk - "Elmúlt 4 év = csődtömeg", vagy pl. "Kérsz-e még a rohadt narancsból?" feliratú bannert helyez el az Indexen, akkor nem lehet egyértelműen rábizonyítani, hogy politikai kampányt folytat.

Arról már nem is beszélve, hogy van a világon PR-cikk, termékelhelyezés, content-marketing stb. is, amelynél aztán végképp nehéz bizonyítani, hogy tulképp fizetett reklámról van szó. A pozitív színben feltüntetett párt illetékese majd szépen kitárja a kezét, hogy "nekem, kérem, semmi közöm sincs az egészhez". Vagyis az új szabályozás nemcsak fölháborító, hanem értelmetlen és könnyen ki is játszható; végeredményben pedig még messzebb visz minket a transzparens kampányfinanszírozástól.

Karcolt lendület 2012.11.13. 12:53:39

@Vidéki:
"Akkor a helyzet hasonlítani kezdene egy marionett színházhoz,
ahol a pártok csak dróton rángatott bábok lennének
és a valódi döntéshozók azok lennének,
akik a képviseleti demokráciát a háttérből láthatatlanul irányítanák,
míg a bábok a színpadon szerepelnének."

Miért írsz ilyen feltételes módban Simicskáról?

Karcolt lendület 2012.11.13. 12:57:09

@Vidéki:
"Maradj csak meg látomásaid, balhiteid és kényszerképzeteid zárt világában, ne idegesítsen a valóság!"

Ne vetítsd ki a saját problémáidat minden beszélgető partnerre.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.11.13. 13:04:19

Nem értem ezt a sok vekengést! Tiltsák be a nekik nem tetsző pártokat és kiáltsák ki a királyságot! Ennyi! Szarakodnak itt mindenféle törvényekkel! ;)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2012.11.13. 13:07:51

@TuRuL_2k2:

Ja, a Civil Összefogás Fórumra gondoltam ... akkor ennek így konkrétan semmi értelme sincs :-)

S=klogW 2012.11.13. 13:08:14

nem olyan nagy baj az, ha az így-úgy összelopott közpénzt a pártok nem a kereskedelmi médiában költik el reklámidőre (bár értem, hogy ez a mandinernek is kellemetlen)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2012.11.13. 13:09:08

@dr. mesterseges szinezek:

Már 2010-ben sem használta senki a polfórumokat, a blogok, facebbok, twitter, tumbrl világában ....2014-ben még úgy sem.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2012.11.13. 13:11:24

@Zb74:

Pontosan!

Ha a Fidesz vesz 1000 óriásplakátot, akkor azt neki el kell számolni, az ÁSZ megvizsgálja, stb.

De mi van ha ÉN veszem meg az 1000 plakáthelyet, és mit ad isten azon Fidesz-plakátok lesznek?

Fidesz kampánykiadása: 0 forint, amit az ÁSZ is megállapít, minden törvényes.

Grigorij Pantyelejevics 2012.11.13. 13:17:39

@Vidéki: "Nincs értelme a végtelenül hosszúra nyújtott rendkívül költséges kampányidőszakoknak, amely miatt a pártok eladósodnak, vagy tőkeerős lobbik kiszolgáltatott áldozataivá válnak."

Persze.

Az IMF ellenes idióta kampány ingyen volt, a Marsról jött rá a pénz.
A nemzeti inzultációs marhaságokat szintén a kedves marslakók fizették helyettünk.
A birkameneteléses bohóckodásra az összeget meg egyenesen a nyuszika tojta.
...

Vagy te vagy az ország leghülyébb polgára, ha ezt a dumát benyalod, vagy azokat szeretnéd annak nézni, akikhez írsz.

hill billy 2012.11.13. 13:29:36

Turul, mégsem kapjátok meg a zsíros falatot, amit már a szátokban éreztetek?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.11.13. 13:44:45

@Vidéki: Érdekes, nekem is ez jutott eszembe rólad. Nem látsz ki a narancsködből és még te írod, hogy engem ne zavarjon a valóság? Nem baj, írjad ha akarod. Az eddigi munkásságod alapján mindegy vagy te.

elwood 2012.11.13. 13:44:47

orbán az európa parlamentben mondta, hogy a választást a facebookon nyerték meg.

hát megint ott fogják megnyerni

G1 2012.11.13. 13:47:46

@kasztor: így van... politikai reklám közzététele tilos, de egy meghívott vendéggel a stúdióban beszélgetni, aki jólirányzott kérdésekre válaszolgat... az nem reklám, hanem interjú... egyébként ilyen interjút szerintem az említett internetes portálokon is közzé lehet tenni, ha nem fizetett hírdetés, és nincs benne olyasmi, hogy szavazz a ..-ra stb.

Szívószemü Márta és szívószáju Melissa pasija 2012.11.13. 13:51:56

@Vidéki: "Ezek a szabályok behatárolják a Fidesz lehetőségeit is és ugyanannyi lehetőséget biztosítanak az ellenzéki pártoknak is, mint amennyivel a Fidesz rendelkezik."
Ugye most viccelsz?
Még az esti mesét is rogán antal fogja mesélni a jó fideszesekről és a rossz szocikról, meg Bajnairól! Közszolgálatilag!

mallamut · http://kerdesek.hu 2012.11.13. 13:58:18

összelopott közpénzt a pártok ne a kereskedelmi médiában költsék el

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.13. 14:02:22

@TuRuL_2k2: Nekem is ez a szándékom, de én sehol se látom leírva azt, hogy most akkor ha nem fizetnek érte, akkor írhatom azt nyilvánosan mondjuk, hogy Bajnait miniszterelnöknek, vagy, hogy Orbán takarodj, hisz ti is azt írjátok, hogy a blog.hu szürke zóna, a törvényalkalmazók jóindulatán múlik, hogy most minek tekintenek.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2012.11.13. 14:06:29

hogy miért lehet itt és ott nem ???

szerintem a lényeg abban van, hogy

1, nyomtatott sajtó KAMPÁNY MEHET
1.a - a nyomtatott - magyar - sajtót manapság kevesen olvasnak [relatíve], tehát kevés vizet zavar
1.b - és nyomtatott sajtót - mármint a nem bulvárt - tipikusan biztos szavazók olvasnak, azaz az elkotelezett pártválasztók
/ azaz fideszes olvassa a fideszest, ballibber a ballibbert, jobbikos a jobbikost, stb /
------

*Az is érthetetlen, hogy a kampányban miért tesznek különbséget a nyomtatott és az internetes sajtótermékek között*

2, nagy - magyar - netes portálokon való KAMPÁNY TILTÁS:
ezt olvassák manapság legtobben, /mert ezek a legfrissebbek és ingyenesek, stb/
itt fordulhat elő a legtobb bizonytalan, legalábbis azok kozül, akik híreket olvasnak, néznek, hallgatnak.
----

3, az óriásplakátok...
- ezt elolvasni: magyarinfo.blog.hu/2012/11/12/mi_koze_simicska_lajosnak_a_valasztasi_szabalyokhoz

mizrolist 2012.11.13. 14:47:49

@Vidéki: az vajon akadályozásnak számít, ha a Jobbik/DK/LMP/MSZP/Együtt2014 50-szer annyiért kap plakáthelyet Simicskától, mint a Fidesz? :P

Vén Csataló 2012.11.13. 15:31:14

Szerintem kicsit azért kínos, hogy a fenti poszt nagyságrendekkel szakmaibb, mint az, ami onlinemarketig.hu-n meg bírt jelenni. A kínosság természetesen nem a Mandinerre, hanem az onlinemarketingre nézve értendő.
Gratulálok turul!

Amúgy meg semmi kivetnivalót nem látok azon, hogy csökkentik/korlátozzák a kampányra eltapsolható összegeket.

Ahogy abban sem látok kivetnivalót, hogy becsuknak egy olyan kiskaput, ami eddig a legdurvább kampányfinanszírozási korrupcióra adott lehetőséget.

Végül - és ez már végképp a saját ízlésemről szól - semmi kivetnivalót nem látok az újságírótársadalom megfingatásában. Kicsit elfogadhatatlanak érzem, hogy akkora hatalom összpontosul egy ilyen, kritikán aluli emberi, szakmai, erkölcsi minőséget felmutató, senki által nem választott, senki által nem ellenőrzött társaság kezében.

debreceni.blog 2012.11.13. 15:31:44

"A jelöltek saját honlapjai, például az orbanviktor.hu ezek szerint be lesznek tiltva szintén?"

www.vagy.hu/tartalom/cikk/3302_hatalom_megosztas._hol_vagy_vilag

Vén Csataló 2012.11.13. 15:32:17

@Szívószemü Márta és szívószáju Melissa pasija: De ha véletlenül mégsem, akkor remélem megy a youtube-ra a video, ahol felköpsz és aláállsz, kretén.

Vén Csataló 2012.11.13. 15:47:30

@debreceni.blog:
Látom, nálatok a krónikus tudatlanság az valami felvételi követelmény.
A törvény internetes hírportálokról szól. Érted? Tudod mi egy internetes hírportál?
Híreket (tartalmat) szolgáltat ÉS bevételeket gyűjt különböző reklámfelületek értékesítésével.

Na most jön a következő - számodra - kegyetlenül nehéz kérdés: internetes hírportál-e egy politikus honlapja?
Szolgáltat híreket? Igen! Máris gyanús (neked)! Nézzük a reklámfelületek kereskedelmi értékesítését. Na basszus: nem értékesít kereskedelmi reklámfelületeket! Uram-anyám, most akkor mi van?!
Tudom, nehéz levonnod következtetést (sajnos némi logikát igényel), ezért segítek: a politikusok honlapjai nem internetes hírportálok.
Így már csak egy kérdés maradt: mi a fenét habzol itt nagy-nagy tudatlanságodban? Esetleg zavart eddig, hogy nem tudta az úri közönség, hogy mennyire hülye vagy? Megnyugtatlak: a továbbiakban ez ne zavarjon.

Robinzon Kurzor 2012.11.13. 16:00:22

@Vén Csataló: "Ahogy abban sem látok kivetnivalót, hogy becsuknak egy olyan kiskaput, ami eddig a legdurvább kampányfinanszírozási korrupcióra adott lehetőséget."

Humorfesztivál?

Mocca · http://manzardcafe.blog.hu/ 2012.11.13. 16:10:45

@Vén Csataló:

...és mindannyiunk napját bearanyoztad volna, ha magadban tartottad, volna...

Szívószemü Márta és szívószáju Melissa pasija 2012.11.13. 16:15:52

@Vén Csataló: Kénytelen vagyok ugyanabban a kulturált stílusban válaszolni, amiben te élsz!
Simán szopasd meg anyádat!

Szívószemü Márta és szívószáju Melissa pasija 2012.11.13. 16:22:02

@Vén Csataló:
Mert tudod éltem már az MDF kormány idején is, S már akkor is így volt. Tóni kivételével. Törpe patkány kormányzása alatt meg szintén, és folyamatosan ment a kormány reklámja a tv-ben. De az ugye nem párt?
simán tele lesz vele a Youtube, megynyugodhatsz barom!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.13. 16:25:10

"Kedves mongúz honfitársaim!

Kérlek benneteket, minél többen regisztráljátok magatokat, és a legközelebbi népképviseleti aktus alkalmával tegyetek róla, hogy a felföldiek szövetsége ne kormányozhasson tovább. Támogassátok szavazataitokkal a Vizigót koalíciót!"

- Megjelenik egy irodalmi blogon, műidézetként.

Vén Csataló 2012.11.13. 16:32:23

@Mocca: No de tudod, nekem nem az az életcélom, hogy bearanyozzam a napotokat. Ellenben a vonyításotok, na az tényleg zene füleimnek. Bizony. ;)

Mocca · http://manzardcafe.blog.hu/ 2012.11.13. 16:52:06

@Vén Csataló:

aranyozz csak paci, míg teheted! aztán, majd 2014-ben megkapod tőlünk az utolsó patkód...! :)

efhábé 2012.11.13. 16:52:42

@szorokin: 1a és 1b, az megvan egyébként, hogy melyik a legnagyobb példányszámban terjesztett és olvasott napilap hazánkban?
A Metropol 400ezer példánnyal.
A Blikk napi 167ezer példány...

És ki szerezte meg a Metropolt? Csak nem Simicskáék?

hill billy 2012.11.13. 16:59:22

@Szívószemü Márta és szívószáju Melissa pasija: Sőt! Minden igaz demokrata naponta áshat egy lyukat és belekiabálhatja: "Törpe patkány!"

Keményen!

Szívószemü Márta és szívószáju Melissa pasija 2012.11.13. 17:01:04

@Vén Csataló:
„…a Kormány tájékoztatása nem minősül politikai reklámnak…”
By Vas Imre.

(lásd: IMF elleni kampány)

Vén Csataló 2012.11.13. 17:15:42

@Mocca: Némelyik magadfajta szerencsétlennek el kell mondjam, hogy a vitapartner nicknevéből/nicknevére (hogy te is értsd: becenevére) fabrikált, szellemesnek vélt fikázások már a legkisebb, világtól elzárt települések kocsmáiban is csak a helyi szellemi fogyatékos szájából minősülnek elfogadott színvonalú tréfának.

Vén Csataló 2012.11.13. 17:25:33

@Szívószemü Márta és szívószáju Melissa pasija:
Látom, akarsz róla beszélni. :)
Tudod, amikor tele volt a komcsi-libsi kormány által közzétett Pannon Pumás, meg "Állítsátok le a Fidesz Hazugsággyárát!" hirdetésekkel a magyar sajtó, az, akkor nektek teljesen rendjénvaló és persze baromian demokratikus volt.
Úgyhogy most nyugodtan befoghatjátok.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.11.13. 18:05:15

@Fedor:
'Nekem is ez a szándékom, de én sehol se látom leírva azt, hogy most akkor ha nem fizetnek érte, akkor írhatom azt nyilvánosan mondjuk, hogy Bajnait miniszterelnöknek, vagy, hogy Orbán takarodj, hisz ti is azt írjátok, hogy a blog.hu szürke zóna, a törvényalkalmazók jóindulatán múlik, hogy most minek tekintenek.'

A posztban kifejezetten a hirdetési, azaz kereskedelmi felületekről van szó (azaz a blog.hu vagy a blog saját bannereiről). A bloggeri/szerkesztőségi tartalom egészen más tészta, arról semmit sem mond a szabályozás.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.11.13. 18:07:39

@hill billy:
'Turul, mégsem kapjátok meg a zsíros falatot, amit már a szátokban éreztetek?'
Aligha kellene attól tartanunk, hogy nálunk verik el a kampánybüdzséjüket a pártok. 2009-es indulásunk óta egyetlen politikai erő hirdetett a Mandineren. Nem, nem a Fidesz volt az, még csak nem is a KDNP.

Mocca · http://manzardcafe.blog.hu/ 2012.11.13. 18:16:25

@Vén Csataló:

grat! öndefinícióból csillötös! :)

billy reed 2012.11.13. 23:15:38

"Egyértelműen nem internetes sajtótermék és hírportál viszont a Facebook, a Google, a Gmail, a Freemail, a Vatera, az Iwiw, a myVIP és a privi.hu, így ezeken nyugodtan lehet politikai hirdetéseket közölni. Vannak bonyolultabb esetek is: a YouTube, az Indavideó és a Videa ... A blogszolgáltatók ugyanígy a szabályozás szürke zónájába esnek. A blog.hu nem internetes sajtótermék, hiszen nem szerkeszti a nála lakó blogokat (ebbe az állításomba a blog.hu címlapja visz némi bizonytalanságot), így elvileg nyugodtan pörgetheti a politikai bannereket az általa kiszolgált blogokban, mint ahogy sok blog is eladhatja a maga felületeit egy-egy pártnak. "

Köszönjük e páratlan lehetőségeket, hogy patikamérlegen méricskélhetjük, beleférünk-e avagy mégsem. De én mégis inkább ebből idéznék néhányat:

"Legyen béke, szabadság és egyetértés.

1. Kivánjuk a' sajtó szabadságát, censura eltörlését.
2. Felelős ministeriumot Buda-Pesten.
3. Évenkinti /valódi problémákkal foglalkozó / országgyülést Pesten.
4. Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben.
...
6. Közös teherviselés.
7. Urbéri viszonyok megszüntetése.
8. Esküdtszék, képviselet egyenlőség alapján.
9. Nemzeti Bank.
...
12./Európai/ Unio.

Egyenlőség, szabadság, testvériség!"

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.14. 01:04:23

szerénység & alázat

erre szavaztunk 2010-ben

vagy mégsem?

Pelso.. 2012.11.14. 05:56:01

@Herr SturmLikudnik: Mármint, ki részéről s mely irányba fentiek? - amit közérthetőbben kuss-nak neveznek.

Szúrófény 2012.11.14. 06:29:10

@Dr. Zerge:

„Aki el akarja nyomni a kritikát: annak vagy becstelen szándékai vannak, vagy érzi a maga szellemi silányságát.” Szabó Dezső

hill billy 2012.11.14. 09:14:58

@billy reed: "12./Európai/ Unio."
Hazudni nem szép dolog.

@TuRuL_2k2: Senki sem gondolt ezekre az esetetekben.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.14. 15:10:36

@TuRuL_2k2: Akkor így mondom: Ha kirakok egy bannert az aktuális ellenzéki tüntetéshez, akkor mi van? Vagy ha csavarnak egyet, és kitalálják, hogy ők döntik el, hogy mi számír reklámnak, és akár a bloggeri tartalomra is rá lehet húzni? És ne írd azt, hogy ilyen biztos nem lesz, mert túl sok olyan dolog lett mostanában, amiről ugyanezt gondoltuk korábban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.14. 16:39:49

@TuRuL_2k2: Csak illusztrációként egy friss hír:

"Blogbejegyzése miatt büntető feljelentést tett és polgári peres úton 5,6 millió forint nem vagyoni kártérítést követel Nagykőrös kormánypárti polgármestere és a teljes Fidesz-frakció László Ferenctől, a képviselő-testület egyetlen szocialista tagjától - közölte az MSZP városi szervezete.

László Ferencet először a képviselő-testület ez év áprilisi ülésén büntették meg 50 ezer forintra egyik, képviselőtársait kitakart szemmel ábrázoló blogbejegyzése miatt, majd májusban arra hivatkozva, hogy nem fizette be önként az előzőleg rá kirótt büntetést, felfüggesztették a képviselői tiszteletdíjának folyósítását is - írta közleményében az MSZP nagykőrösi szervezete.

Az intézkedéseket később a megyei kormányhivatal törvénytelennek minősítette, de a határozatokat a mai napig nem vonták vissza."

hvg.hu/itthon/20121114_Milliokra_perlik_az_MSZPs_kepviselot_blog

debreceni.blog 2012.11.14. 16:56:59

@Vén Csataló:
Semmi másra nem vágytam csak, hogy végre egy ilyen elme megnyugtasson, végre kiérdemeltem, köszönet Neked ó NagyUram. Mellesleg, a kérdés, hogy ha egy hírportál nem engedelmeskedik egy részedről elfogadható cenzúrának, és szánt szándékkal megsérti, és ezt mi szerencsétlen hülyék pedig megosztjuk, akkor részesei leszünk-e a demokráciában fetrengő Magyarországon a választási csalásnak, mert ugye ezzel elvileg bűnt pártolnánk? Ha érted a felvetést. Macskajancsi most nagyon belenyúltál, mert szakemberrel beszélsz. Mutasd meg légyszi a törvényi definícióját az internetes felületek kategorizálásának. Mert ilyen nincs. Mi számít portálnak törvényi definíció szerint és mi számít sajtóterméknek? Mutasd ezt meg tudatlanságomnak, világítsd be fényességeddel ezt a labirintust. Pancser.
süti beállítások módosítása