Választási boríték: a demokrácia technikai biztosítéka?
2012. október 03. írta: TuRuL_2k2

Választási boríték: a demokrácia technikai biztosítéka?

szavazas_boritek.png

A választási eljárási törvény fő hadszínterei, a regisztráció, a Nemzeti Választási Bizottság kilenc éve és az aktivisták központi regisztrációja mellett a kevésbé jelentős, mégis szórakoztató mellékhadszíntereken is folyik a küzdelem. Az egyik ilyen a választás során használt borítékok kérdése: maradjon, tegyék kötelezővé, vagy töröljék el az egészet?

Az eddigi választásokon a szavazólapok mellé borítékot is adtak. Aki akarta, használta, aki nem, az összehajtva, csupaszon dobta az urnába a szavazólapo(ka)t. Az eredeti – a NER nemes törvényalkotói hagyományainak megfelelően egyéni indítványként benyújtott – előterjesztés ezzel szemben így rendelkezne:

180. §
(1) Érvénytelen a szavazólap, amely
a) nincs borítékba helyezve, (...)

Aki számolt már valaha szavazatot, valószínűleg tudja, hogy a borítékolás szívás: eltart egy ideig, míg a t. bizottság kibontogatja a borítékokat és kiszabadítja a szavazólapokat. Ráadásul mindez teljesen fölösleges, hiszen a választás titkosságához bőven elég, ha az ember két- vagy négyfelé hajtja a szavazólapját.

Más is úgy gondolhatja, hogy nem túl jó ötlet ez a módosítás, Nagy Csaba, Horváth Zoltán és Polics József fideszes képviselők azt javasolják, hogy egyáltalán ne legyen boríték. Indoklásuk a következőképpen szól: „A módosító javaslat a szavazáskor használt borítékok megszüntetésére irányul. A szavazólapok borítékból való kiszedése lassítja a számlálás menetét, valamint az amúgy is zárt, nem átlátszó szavazóurnába félbehajtott állapotban bedobott szavazólap továbbra i s szavatolja a titkosság elvének fenntartását. Továbbá 3,78 Ft boríték/db áron számolva több mint 30 milliós megtakarítást lehetne elérni, illetve környezetvédelmi szempontból sem elhanyagolható, hogy ezzel csökken az indokolatlan papírfogyasztás.” Ahogy az ilyenkor várható, a kifejezetten praktikus és támogatható javaslat felizgatta a demokratikus különösen érzékeny lelkeket, a Stop például Fidesz-ötlet - a következő lépés a nyilvános szavazás lesz? címmel adott róla hírt, kedvenc választási szakértőm, Dr. Tóth Zoltán pedig egyenesen úgy fogalmaz: „A boríték egy demokratikus érték – a választási részvétel – megvalósulásának technikai biztosítéka.″

Tóth maestróval egyébként legalább részben egyet tudunk érteni, ugyanis a kötelező borítékot is ellenzi, bár egészen más okból: „A rosszindulatú szavazatszámláló bizottságoknak roppant egyszerű lesz az urna felnyitása után az ellenzéki szavazatokat érvényteleníteni, mert csak annyit kell jegyzőkönyvezni, hogy érvénytelen szavazólapok, mert »nem voltak a borítékban«.” Tóth szerint tehát bárhogy is változna a borítékolás, azzal demokratikus érték sérülne. Sajnos nem mindenki érzi ennyire, mekkora veszély fenyegeti boríték-ügyben a demokráciát, Karácsony Gergely például egyenesen ugyanazt javasolja, mint a három fideszes képviselő.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr754817606

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: "Crack"en, a mélység hendikeppes csápja 2012.10.04. 07:08:20

Miután szerencsésen túljutottunk a zsebmedence beszerző körúton, kicsit későn, de folytattuk immáron jól megszokott vízvezeték építési külön foglalkozásunkat. A méretek immáron ismertek, pontosan, így fektettük tovább a biológiai adásstruktúrával felru...

Trackback: 120 ok, ami miatt nem szavaznék a Fideszre 2012.10.03. 22:51:48

Fülkeforradalom, gyorsnaszád, alaptörvény, manyup, békemenet, választási regisztráció… Bűnlajstrom 2010 áprilisától 2012 augusztus elejéig. Ha kihagytam valamit, írd meg kommentben! * 1. A Kubatov-lista 2. Pintér Sándor belügyminiszteri kinevezés...

Trackback: Salamon László a legaljasabb élő magyar politikus szerintem 2012.10.03. 22:49:03

A választási névjegyzékbe csak személyesen vagy ügyfélkapun át lehessen regisztrálni – ezt akarja elérni alaptörvény-módosító javaslatával Salamon László KDNP-s politikus. Az, hogy a választói névjegyzékbe kerüléshez regisztráció kell, az önmagáb...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jó arc a lóarc! (törölt) 2012.10.03. 13:26:55

Miért tolulnak az ember agyába olyan gondolatok, hogy válogatás és bármiféle megkülönböztetés nélkül az egész kompániát rövid úton a Dunába kéne lőni???

Ringlósztár 2012.10.03. 13:34:28

Mókás, hogy be vannak szarva a 30 milliós költségtől, de a vicces levelezésre (nemzeti konzultáció LOL) nem sajnálták az 1256 milliót: vastagbor.blog.hu/2012/10/03/a_nemzeti_konzultacio_reklamkoltsege
Amúgy mi újság nálatok a KIM-ben, erről a nagyszerű, a képviseleti demokráciát kiterjesztő témáról nem akar a független elemző csapat írni?
"Az eredeti elképzeléssel szemben nem regisztrálhatnak majd levélben a Magyarországon élő választópolgárok, ha a parlament elfogadja az alkotmányügyi bizottság által szerdán, az alaptörvény módosításához benyújtott indítványt. A levélben történő regisztráció lehetőségét a javaslat a határon túliak számára tartaná fent, a magyarországiaknak csak a személyes, illetve az internetes feliratkozás lehetősége maradna meg."
hvg.hu/itthon/20121003_Tovabb_neheziti_a_valasztasi_regisztracio

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.10.03. 13:36:20

Ha nem megy a játék, minden kis becsületgól kincset ér. TuRuL be is lőtte.

És akkor most beszélhetünk a regisztrációról, az NVB-ről, az aktivisták nyilvántartásáról és a körzethatárokról.

sisszi 2012.10.03. 13:41:34

a haldokló nagymamának dajeroljuk be a haját vagy ne? ez itt a kérdés bizony

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.10.03. 13:51:11

@Holger Hartland: Azok már lezárt ügyek.

Majd lehet sajnálkozni a 2014-ben két hét késlekedés után bejelentett 96,9%-os diadal után, hogy "mi lett volna, ha", meg "nem túl kevés-e a végül leadott összesen 1.532.157 voks", és rögtön utána megjegyezni, hogy "a derék konzervatív nem tépelődik, nem sajnálkozik, hanem a realitásokkal foglalkozik, hajrá Magyarország, hajrá Orbán Viktor".

jan 2012.10.03. 13:54:41

Na most a konzervatív gondolkodás alapja ugye az, hogy "if it ain't broke, don't fix it".

Tök jól elszavaztunk eddig borítékkal, minek akkor belepiszkálni olyan anyagias, bendősoviniszta érvekkel, hogy 30 millió forintot spórolunk, meg hogy szegény számláló csinovnyiknak könnyítsük az életét...

Vedelni az ingyenvodkát az állam pénzén a fidelitászos meg ifjúszoci bulikon, azt igen? borítékkal bajlódni négyévente meg büdös?;)

kispufi 2012.10.03. 14:05:43

@jó arc a lóarc!: mer' antiszemita vagy, azér', én legalábbis tudom, hogy miért, hiába vágsz csodálkozó arcot.

wynarsky1 2012.10.03. 14:09:02

Jaj, olyan drágák ezek a konzervatív/jobboldali(egyik sem) bérencek, gyorsan húzzunk elő a pakliból valami fityfasz ügyet, nehogy feltűnjön a nyájnak a regisztráció további nehezítése....előttem már linkelték
Drága kis Talpnyalók ! bízom benne, hogy 2014 után megkapjátok méltó jutalmatokat."mindenkinek azt ami jár"

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.10.03. 14:31:25

@dobray: A négy linkelt posztból kettő a Haza és Haladás megérdemelt szénné égetése. Azóta Karácsony Gergely is hozzátett valamit a vitához:
karacsonygergely.blog.hu/2012/02/27/valasztasi_matematika_haladoknak

A maradék kettőből az egyik nagyrészt ismét magas labdák lecsapkodása plusz némi maszatolás, a másik már egész korrekt. Az NVB-ről és az aktivisták nyilvántartásáról viszont egyik sem szól.

Természetesen amikor azt írtam, "beszélhetünk", nem úgy értettem, hogy a Mandinernek is kötelező hozzászólnia. :) Mindenki arról ír, amiről akar.

Samott 2012.10.03. 14:35:17

Pedig a Stop jol irja, a kovetkezo az lesz, hogy sokba kerulnek a szavazo fulkek, meg hat minek kinyomtatni a szavazo lapot (az is draga dolog) diktalja csak be a polgar kire szavaz. mennyit lehetne ezen sporolni. Sot, minek a valasztasok, a kozvelemenykutatasok szerint ugyis a fidesz nyerne... tiszta penzkidobas az egesz. ;)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.10.03. 14:39:42

Nem tudom, mit lehet ezen nem erteni.
www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/hirek/eros-politikai-kozosseg-az-osszetartozas-megerositesevel-johet-letre
"Orbán Viktor szerint aki politikára "adja a fejét", annak tudnia kell olvasnia a jelekből, ennek képessége a kormányzáshoz nélkülözhetetlen. "Aki aki tud olvasni a jelekből, az láthatja, új törvények világa közeledik az európai kontinens felé. Ennek a formálódó új világnak az első parancsolata úgy hangzik: az erősek egyesülnek, a gyengék széthullnak, vagyis az erős nemzetek tagjai összefognak, a gyenge nemzetek széthullnak. Azt kívánom minden magyarnak, legyen füle a hallásra és olvassanak a jelekből" - mondta."

A szavazgatas, az elcsapat iranymutatasanak megkerdojelezese a szethuzas, a gyengules, a szethullas fele vezet.

A boritekpartiak a nemzethalal szekertoloi.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.10.03. 15:05:32

@Doomhammer: "A boritekpartiak a nemzethalal szekertoloi."

Ez persze nem igaz. Az igazság az, hogy a borítékellenesek és borítékpártiak közül valamelyik biztosan a nemzethalál szekértolója.
Kapaszkodjon, most jön a csavar. _Mindegy_, hogy melyik, ez abból is látszik, hogy mindkét javaslat a Centrális Erőtér Pártjából (CEP) érkezett. Az a lényeg, hogy ne habozzunk, ne moralizáljunk, hozzuk meg a döntést és tartsunk ki mellette. Neve is van: demokratikus centralizmus. Azt jelenti, hogy a CEP megmondja (ettől centralizmus), mi a demokratikus (ettől demokratikus), és onnantól az lesz (ez meg a lényeg).
Mi, magyarok, egyszer és mindenkorra Alaptörvényünkben fogjuk kimondani, hogy szavazatunkat borítékba zárva vagy boríték nélkül dobjuk az urnába.

És hogy mi ez az egész? Semmi újdonság nincs benne. Ezt már régesrég megírták előre, hogy hogyan működik. A nitrogénalapú műtrágyák esetéről van itt szó, nem másról.

Megdöbbentő, hogy szinte minden kormányzati döntésnek értelmet ad az, amit Koestler a bolsevikokról és a Forradalomról megírt.

“A short time ago, our leading agriculturist, B., was shot with thirty of his collaborators because he maintained the opinion that nitrate artificial manure was superior to potash. No. 1 is all for potash; therefore B. and the thirty had to be liquidated as saboteurs. In a nationally centralized agriculture, the alternative of nitrate of potash is of enormous importance: it can decide the issue of the next war. If No. I was in the right, history will absolve him, and the execution of the thirty-one men will be a mere bagatelle. If he was wrong ...
“It is that alone that matters who is objectively in the right. The cricket-moralists are agitated by quite another problem: whether B. was subjectively in good faith when he recommended nitrogen. If he was not, according to their ethics he should be shot, even if it should subsequently be shown that nitrogen would have been better after all. If he was in good faith, then he should be acquitted and allowed to continue making propaganda for nitrate, even if the country should be ruined by it. ...
“That is, of course, complete nonsense. For us the question of subjective good faith is of no interest. He who is in the wrong must pay; he who is in the right will be absolved. That is the law of historical credit; it was our law.
“History has taught us that often lies serve her better than the truth, for man is sluggish and has to be led through the desert for forty years before each step in his development. And he has to be driven through the desert with threats and promises, by imaginary terrors and imaginary consolations, so that he should not sit down prematurely to rest and divert himself by worshipping golden calves.
“We have learnt history more thoroughly than the others. We differ from all others in our logical consistency. We know that virtue does not matter to history, and that crimes remain unpunished; but that every error had its consequences and venges itself unto the seventh generation. Therefore we concentrated all our efforts on preventing error and destroying the very seeds of it. Never in history has so much power over the future of humanity been concentrated in so few hands as in our case. Each wrong idea we follow is a crime committed against future generations. Therefore we have to punish wrong ideas as others punish crimes: with death. We were held for madmen because we followed every thought down to its final consequence and acted accordingly. We were compared to the inquisition because, like them, we constantly felt in ourselves the whole weight of responsibility for the super-individual life to come. We resembled the great Inquisitors in that we persecuted the seeds of evil not only in men’s deeds, but in their thoughts. We admitted no private sphere, not even inside a man’s skull. We lived under the compulsion of working things out to their final conclusions. Our minds were so tensely charged that the slightest collision caused a mortal short-circuit. Thus we were fated to mutual destruction.
“I was one of those. I have thought and acted as I had to; I destroyed people whom I was fond of, and gave power to others I did not like. History put me where I stood; I have exhausted the credit which she accorded me; if I was right I have nothing to repent of; if wrong, I will pay.
“But how can the present decide what will be judged truth in the future? We are doing the work of prophets without their gift. We replaced vision by logical deduction; but although we all started from the same point of departure, we came to divergent results. Proof disproved proof, and finally we had to recur to faith—to axiomatic faith in the rightness of one’s own reasoning. That is the crucial point. We have thrown all ballast overboard; only one anchor holds us: faith in one’s self. Geometry is the purest realization of human reason; but Euclid’s axioms cannot be proved. He who does not believe in them sees the whole building crash.
“No. 1 has faith in himself, tough, slow, sullen and unshakable. He has the most solid anchor-chain of all. Mine has worn thin in the last few years. ...
“The fact is: I no longer believe in my infallibility. That is why I am lost.”

Minden klappol.
Soha ekkora hatalom ilyen kevesek kezében? Stimmel, páratlan kétharmad.
Determinizmus és küldetéstudat? Stimmel, ők a nemzet.
Megingathatatlan hit a történelem kényszerében? Stimmel, minden negyedévben nagyívű beszéd erről.
Érték a tévedhetetlenség? Stimmel, a kormány tagjai nem tévednek. Akkor se, amikor igen.

karpackie 2012.10.03. 15:10:10

Nagyon allergiás vagyok a szavazással kapcsolatos minden változásra, de azt mondom inkább ne legyen boríték, mint érvényteleníthető legyen a boríték nélküli szavazat. Bennem is rögtön az merült fel , milyen könnyen lehet manipulálni a szavazatok érvényességét, ha boríték hiánya érvényteleníti a leadott voksot.
Voltam már számláló bizottsági tag és nagyon macera a szavazatok kicsomagolása.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.10.03. 15:24:52

@Counter:
"Mi, magyarok, egyszer és mindenkorra Alaptörvényünkben fogjuk kimondani, hogy szavazatunkat borítékba zárva vagy boríték nélkül dobjuk az urnába."

Itt sulyosan felmerul az a kerdes, mit mondott a boritekrol az Aranybulla.

"Az Alaptörvény rendelkezéseit azok céljával, a benne foglalt Nemzeti hitvallással és történeti alkotmányunk
vívmányaival összhangban kell értelmezni."

Ez az Aranybulla vonatkozo rendelkezese:

"Kik tehát tartozásunkhoz képest az ő kérelmöknek mindenben eleget tenni akarván, megadjuk mind nékik mind országunk egyéb embereinek a szent királytól megadott szabadságot;"

Vagyis nem vehetik el tolunk a boritekot, punktum.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.10.03. 15:27:19

@Doomhammer: A borítékot viszont a kárhozatos király adta nekünk, tehát nem kell megtartani.

De mindegy is, a lényeg az, hogy határozottak legyünk. Nekünk az a dolgunk, hogy erőt mutassunk, a Történelemnek meg az a dolga, hogy eldöntse, mi mellett kellett volna.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.10.03. 15:41:48

@Counter:
Mi mast is mondhatnek erre, mint ezt:

Csak a MAGYAR, jaj, csak a MAGYAR, a MAGYAR, a MAGYAR hanyja el kivagyiskodo hitvany daridokon unt kacatkent szazszor szent nemzeti oroket!

Jaj, csak a MAGYAR, a vilagnak tan legosibb, legnagyobb s legszentebb martiromsagu nepe all onmagat mocskolo tagadassal onmagat arctalan koldusronggya, nepek elmagyartalanodott szemetjeve zullesztve a nepek arenajaban, eldobva minden mas nepnel csodalatosabb oroket, letepve "fenyes nemzeti belyeget"!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.10.03. 15:44:45

@Doomhammer: Tudtam, hogy nem fogja megállni és elolvassa!

"Magyar Véderő Mozgalom, Incorporated" :-)

Az idézőjelet viszont ki kellett volna tennie, hiszen nem törzsanyag.

A krónikák pedig nem jegyezték fel, hogy fejedelemválasztáskor a katonanemzet katonatagjai katonaborítékba tették volna katonaszavazatukat. Ez persze annak is jele lehet, hogy annyira magától értetődő volt, hogy megemlíteni se tűnt fontosnak, azóta pedig elhánytuk örökségünket.
Nem is foglalnék állást a boríték kérdésében, inkább csak érdeklődnék, hogy mikor lesznek a kivégzések?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.10.03. 15:49:33

@Counter:
Maga kis huncut, tudtam en, hogy amikor multkor megemlitettem a rendorbunozok megbuntetese kapcsan a golyot, akkor a felhaborodasa csak szinjatek volt!

Arpad vezerunk nem habozott volna es az eskuszegoket sajat kezuleg pofozta volna fel a sancra!

Induljunk azonnal kartevoarcot beverni!
tirpakbokretas-migrations.blogspot.hu/2010/03/2009.html

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.10.03. 16:35:34

"A törvényalkotó célja a boríték használatával az volt, hogy azok a szavazók is vegyenek részt a választáson, akik nem tudnak vagy nem akarnak érvényes szavazatot leadni a jelöltek egyikére sem.

Boríték nélküli szavazás esetén lehetőség van arra, hogy a szavaztszámláló bizottság tagjai észleljék azt, hogy a választópolgár nem szavazott érvényesen, mert a szavazólapon „nem üt át” a tollal behúzott kereszt. Ha nincs boríték, akkor a választópolgár nem tudja a fülkében a zsebébe tenni a szavazólapot, és az üres borítékot tenni az urnába. A választók egy része pedig szereti demonstrálni a szavazatszámláló bizottság tagjai előtt, hogy élt az alkotmányos jogával és szavazott, de szeretné titokban tartani azt, hogy nem tudott választani a szavazólapon szereplő jelöltek, pártok között. Sőt, az is lehetséges, hogy nem talált a saját meggyőződésének megfelelő politikai pártot vagy jelöltet a szavazólapon. És ezek a megfontolások elismerésre méltók a választást lebonyolító állami szervezetek részéről."
(A szagértő elvtárs blogja)

A hét vicce - mondhatnánk, de sajnos nem. Ha egy kétségtelenül hozzáértő ír le ekkora ökörséget, akkor az nem vicc. Hanem - ha csak nem elmeorvostudományi okai vannak -: nettó gazemberség.

Gyk.: Az egészen egyszerűen nem igaz, hogy boríték híján ne lehetne földeríthetetlenné tenni a szándékosan érvénytelen szavazatot. Aki életében csak egyszer szavazott már, az tudja ezt. Hogy szerzőnek miért fontos innentől a boríték, hogy miféle manipulációkra nyit lehetőséget a boríték léte, de nem kötelező használata, azt a leghétköznapibb logika mentén mindenki ki tudja találni.

Egy nagyon is lehetséges verzió: ha valaki bedob üres borítékot, és odakünn eladja a kitöltetlen szavazólapját, akkor később valaki más a magáét a maga borítékjában, a másoktól vetteket annak takarásában kényelmesen dobhatja be. Mindkét javaslat ezt próbálja ellehetetleníteni.

Kandeláber 2012.10.03. 16:36:38

A száraztészta- és konzerv költségeket feltehetően még senki sem számolta ki.

Kandeláber 2012.10.03. 16:44:35

Egyébként ez a Tóth Zoltán mint választási szakértő már '90-ben ott sertepertélt az urnák (és borítékok) körül, mint BM alkalmazott. Az évek múlásával aztán "független" szakértővé nőtte ki magát, most pedig a borítékfronton küzd halált megvető bátorsággal.
Vannak ilyen arcok, akiket szinte hiányolna az ember, ha nem tűnnének fel újra meg újra, hogy ugyanazokat a bölcsességeket mantrázzák rogyásig.
Várom, hogy mikor szólal meg Ryttkó Emília is e tárgykörben, mint megkérdőjelezhetetlen véleményformáló.
Addig is marad nekünk dr. Tóth, a szabadságjogok védelmezőjeként.
Világ borítékjai, egyesüljetek!

maskep 2012.10.03. 16:54:29

@Kandeláber: Hehehe, tök jó ez a "béemezés" (persze nem címkézés egy pillanatra sem), meg az is tök jó, hogy azt elfelejtetted: A BM után Tóth Zoltán az Európai Választási Szakértők Egyesületének (ACEEEO) főtitkára volt folyamatosan, egészen 2011 júniusáig, mikor is lemondott, a magyar kormánypolitika miatt.

maskep 2012.10.03. 16:58:57

Mi a célja ennek a kötelező borítékolásnak? Azt remélem, senki sem hiszi, hogy a demokrácia kiszélesítése. Érvénytelen szavazatot eddig is le lehetett adni...

Én, minden jóindulatomat összeszedve, csak a következő okok közül tudok választani:

a) Lehetséges választási csalásra való előkészítés ((c.) Tóth Zoltán).

b) A Közgép boríték-üzletbe kezd, esetleg valamelyik másik NER-haver.

c) Egy újabb Orbán-rögeszme, amiből egy centit sem enged.

d) Gumicsont - na, ebben majd engednek, kompromisszumkészségüket bizonyítva ország-EU-világ előtt.

Felmerült valakiben bármi más valószerű indok? Esetleg ezek közül, amiket én soroltam fel, bármelyik is kizárható?

Kandeláber 2012.10.03. 17:01:31

@maskep: Miért, Európában is utolérte volna a kormány keze?
Viszont eltekintve a borítékoktól, nagyon béna ellenzék lenne, amelyik a magas labdákat nem csapná le sorozatban.
Csak az a baj, hogy az LMP-t leszámítva az egész ellenzék hiteltelen, és mint a dunaföldvári ábra is mutatja, csak az MSZP tud versenyben maradni pillanatnyilag.

maskep 2012.10.03. 17:08:18

@Doomhammer: Hogy az Aranybulla mit mondott a borítékról, azt nem tudom. Azt viszont igen, hogy a szavazatszámlálók mit mondtak legutóbb, mikor megkérdeztem, hogy a mellékelt borítékba beletegyem-e a lapot? - Ha lehet, inkább ne, nagyon nehéz kikotorni belőle...

Persze, egyetértek Turullal: Ha mondjuk valaki tart tőle, hogy a szavazólap átlátszó, és igazán titkolni akarja a szavazatát, hát tehesse bele borítékba (megjegyzem úgy is föl fogják ismerni azt az egy borítékot az urnában, a többi meztelen lap között:)). De a kötelezővé tétele mennyiben növeli a titkosságot, biztonságot, egyszerűsítést, vagy bármit, a hülyeségen, vagy a csalás lehetőségén kívül?

maskep 2012.10.03. 17:13:50

@Kandeláber:

"Tóth Zoltán lemondott az ACEEEO főtitkári posztjáról. A magyar választási szakértő a lemondását azzal indokolta, hogy nem szeretné, ha a magyar belpolitikai konfliktus károkat okozna a független nemzetközi szakmai szervezetnek.

Tóth Zoltán a konferencia előtt adott nyilatkozatában bírálta a kormányzatot, amiért nem biztosította az Országos Választási Bizottság függetlenségét, valamint sérelmezte azt is, hogy a magyar kormányzat nem képviseltette magát a húsz évvel korábban alakult szervezet ünnepi konferenciáján. A konferencián, amelynek témája a választási szervek függetlensége, 40 ország képviseletében 160 választási szakértő, köztük nemzeti választási bizottságok vezetői, nemzetközi szervezetek szakértői jelentek meg."

hvg.hu/itthon/20110616_toth_zoltan_aceeeo

Mellesleg azt is sérelmezte, hogy az illetékes szerv (ne kérdezze, melyik) nem, vagy csak iszonyatos költségtérítés fejében akarta az Országgyűlés azon helyiségét az egyesület rendelkezésére bocsájtani, ahol húsz éve folyamatosan tarthatta az egyesület a konferenciáját. Vagyis udvariasan gyakorlatilag persona non grata-nak nyilvánították a nemzetközi egyesületet.
---
Az ellenzék amúgy nem hiteltelen, hanem töketlen. De ez másik poszt témája (lesz még sokáig)...

Bell & Sebastian 2012.10.03. 17:28:50

Mint műszaki aggyal megvert, a boríték alakú szavazólapot javaslom (mint a biedermeier levelezésben, csak viaszpecsét nélkül) emlékező műanyagfóliából, utólag csak megmelegítik hajszárítóval és kibomlik, mint egy lótuszvirág.

És lám-lám, már ott is virít egy nagy fa.., izé fütyi. Ez kérem az eurokonform megoldás, még azt mondják ez illik, a tánc a magyarnak!

cutcopy 2012.10.03. 19:19:30

Azt hiszem voltak idők, amikor bejelentés nélkül is simán kivonhatták volna a borítékokat a szavazóhelyiségből, és senki nem akadt volna ezen fenn..
De hát mivel most ugyebár nincs demokrácia, ebből is hatalmas társadalmi vita lett..

kublerek · www.vasalobolt.hu 2012.10.03. 19:35:55

Hát nekünk magyaroknak kijutott!!!

Robinzon Kurzor 2012.10.03. 20:07:11

Turulkám, ismét bámulatos érzékkel tapogattad ki az új választási rendszer G-pontjait: Tóth doktor és a Stop portál.

További örömhír, hogy Miskolcon még tényleg van Patyolat (a kocsiból ma legalábbis ezt a feliratot láttam egy külvárosi telephelyen), szóval van még tere az őszinte, kőkemény belemenéseknek.

Leszel te még főosztályvezető, sőt, akár helyettes államtitkár is, csak így tovább!

maskep 2012.10.03. 20:32:50

@Bell & Sebastian: Csak azt szeretném kérni ezúton, hogy igazi aranyfestékkel nyomják rá a koronás címert, mert a munkahelyvédelmi tájékoztatón az a takonyzöldes-barnás címer nagyon lehangoló volt... (Hát még a tartalma...) Ha már boríték-költség, legyen kövér!

graycivil 2012.10.03. 22:39:37

A legbrutálisabb "érv" a FIDESZ-tól a "30 milliós megtakarítás"!

Nem teljesen véletlen a boríték használata. Ugyanis egy 2-4-6-8-10 rétre hajtott szavazólap...
- átlátszódhat, és a hátulról sejthető logók és ikszek elhelyezkedéséből lehet következtetni a pártprefenciára
- Mi van, ha leesik és szétnyílik a papír? Hol van akkor az adatvédelem. És igenis, akár egy állás elvesztésébe is kerülhet egy pártorientáció kitudódása

Ennyit a "teljesen felesleges"-sel való érvelésekről.

szürkemókus 2012.10.03. 22:52:55

Kilenc golyóstollat vettem el hajdanában egy hölgytől (nem egyszerre, egymás után), mert nem voltam hajlandó a hülye borítékokat bontogatni, helyette a kezét néztem... a szavazatszámlálás után sírógörcsöt kapott. Hogy mit akart a tollakkal a szavazólapok körül, azt mindenkinek a fantáziájára bízom. NO BORÍTÉK!

Mérges 1234 2012.10.03. 23:12:37

@szürkemókus:

Ilyenkor nincs feljelenés, vagy azonali kizárás, új ember odarendelése???

Igazából a fanatikusok a legveszélyesebbej, mindkét oldalon.

Még sokan kitartanak, és egre frusztáltabbak, dühösebbek, agreszívebbek, de Gyurcsány idején is így volt.

Ahelyett, hogy mindeki gondolkodna kicsit, és nem a szíve, hanem az esze szerint szavazna. bár egyelőre ésszerű választás nincs.

Köz-Legény 2012.10.03. 23:31:49

Láncszavazást (választási csalás) boríték nélkül is le lehet bonyolítani. Ez teljesen triviális, a borítékkal ezt nem szüntetik meg.

Az adatok titkossága és személyhez kötése miatt fontos, hogy ne kerüljön nyilvánosságra a szavazat. Emiatt valamilyen védelem kell.

A boríték kinyitása szintén problémás. Szerintem az lenne a jó (és ezt esetleg lehetne javasolni is) hogy PERFORÁLT BORÍTÉKOT használjanak a szavazáskor. A perforált borítékot könnyű kinyitni, nem lehet kicserélni, (ha pótolni kell, lepecsételhetik). Lehet, hogy ez kicsit többe kerül, mint a hagyományos postai, de egy 5 milliós tételben ez sem lesz sokkal drágább. De legalább mutathatná a kormány elkötelezettségét a demokrácia mellett.

Köz-Legény 2012.10.03. 23:36:18

A 30 millió forintos érv egyszerűen semmi. A választás költsége így is milliárdokra rúg, egy kis logisztikával simán 10 milliókat lehet megtakarítani.

Azt javasom, hogy ha a kormány soknak tart 30 millió forintot, akkor egyszerűen ne tartsuk meg a választást. Hozzunk egy kétharmados törvényt, hogy a Fidesz még 100 évig van hatalmon, és kész. Péntekre meg is lehet szavazni, és akkor nincs ez a sok bohóckodás.

A fennmaradó pénzt (100 évre kiszámolva többszáz milliárd forint) pedig az államadósság csökkentésére, vagy a Közgép megrendeléseinek finanszírozására lehetne fordítani.

JohnnyLillibrogida 2012.10.04. 00:19:10

Mi a jó a borítèkban?
Megszerzed,megtömöd,lenyalod, megbélyegzed és elküldöd.
Kell ennél romatikusabb?!

Alaister Grand 2012.10.04. 00:55:49

És van képük megtakarításról beszélni.
Meg kell szakadni a röhögéstől.

Pszt! 2012.10.04. 05:02:31

Tokmindegy, hogy lesz boríték vagy sem, a Viki már többé nem adja át a hatalmat!

judy7 2012.10.04. 05:06:37

Jah.. Ha a mesternek levelezni támad kedve, pénz, boríték, nyomdaköltség, postai díj nem számít.. csak úgy röpködnek a milliárdok..
Mostmeg hirtelen annyira fontos a borítékon spórolni?
Vajon MIÉRT...?

nemecsek ernő áruló 2012.10.04. 05:48:40

Most megint ez a "jobbos" fidesz-komcsi agymosás megy bazdmeg! Bedobták ezt a borítékot, amire józan épeszű ember felvonja a szemöldökét, hogy hátvazze, ezek hülyék, de ennyi. És közben komoly választói rétegek masszív kizárása, a szabad választás legyilkolása nem érdekel senkit!

Ez az ország megérdemli a kirablóit. A Mandiner hatványozottan!

Virág et. 2012.10.04. 06:39:52

@Dr. Zerge: Kötelező borítékolás esetében is lehet "annak takarásában" bedobni egy másik lezárt borítékot. De boríték nélkül is megy, csak az elsőnek befáradó szavazó egy összehajtott üres lapot dob majd az urnába, a sajátját meg kint eladja. Aztán urnabontásnál lehet majd agyalni, hogy hogyan került háromszáz üres lap vagy szimpla nem feliratos boríték az urnákba. Nem old ez meg semmit.

A botrányos itt nem a boríték kötelező elhagyása, hanem a kötelező boríték, azaz az eredeti javaslat. Valóban ki lehet a "számláláskor" venni egy-egy lapot a borítékból és a kutya nem fogja tudni megmondani, hogy visszaélés történt utólagos ellenőrzéssel, mert semmiből nem tart egy borítékot kidobni. Ellenőrizhetetlen és a melegágya a választási csalásnak. Miért van erre szükség? A módosító javaslattal egyetértek, Karácsonynak igaza van.

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2012.10.04. 06:42:31

Valóban érdekes feltevést feszeget a blog. Akár igaz is lehetne, mert miért is kellene a boríték?
De! Mi már sokat tanultunk. többet az elmúlt két év alatt mint az elmúlt 8 vagy méginkább 22 évben.
A szokásos, átgondolt széleskörű társadalmi támogatással meghozott fidesz féle döntések, törvények szart sem érnek!
Mert itt akár az is lehet a következő lépés, hogy önálló képviselői indítvánnyal újabb módosítás következik. Ha már úgy sincs boríték, tulajdonképpen minek kell az urna is? A polgár szavaz, majd átadja a szavazólapot a válaszátási bizottságnak. Mondjuk annak elnökének. Ez fidesz logika szerint teljesen demokratikus és kielégíti a titkos szavazás sokadszorra módosított törvényére hivatkozókat is..

Már ha szavazhatunk egyáltalán. Már látom lelki szemeim előtt, hogy a választópolgár ki nem szerepel a Kubatov listán, megszégyenülve áll a bizottság előtt. Ő hiába mondja, hogy regisztrált, de ha egyszer nem találják a nevét? Hát biztosan hazudik! Csak így akart alattomosan választani.
Mandíner!
Hát nem érzitek ti ott, hogy már a lehetetlent próbáljátok? Egyre kínosabb a nyakatekert magyarázkodásotok egy-egy témánál.
A fű kék. Az ország stabil!

VT Man 2012.10.04. 06:45:46

Én boríték nélkül szavaztam 2 éve, a lapot negyedbe vagy félbehattottam, hogy a számlálók munkáját könnyítsem.

Ezek szerint antidemokrata voltam.

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2012.10.04. 06:49:47

@Dr. Zerge:

"Egy nagyon is lehetséges verzió: ha valaki bedob üres borítékot, és odakünn eladja a kitöltetlen szavazólapját, akkor később valaki más a magáét a maga borítékjában, a másoktól vetteket annak takarásában kényelmesen dobhatja be. Mindkét javaslat ezt próbálja ellehetetleníteni."

Ekkor a borítékok száma nem fog egyezni a szavazólapok számával. Az Első, második, harmadik "szabad" választásokon tagja voltam a szavazatszámláló bizottságoknak.
S bizony a borítékokat is át kellett számolnunk és egyezniük kellett a szavazólapok számával.

Virág et. 2012.10.04. 06:58:42

@Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr: Arról nem is szólva, hogy kétlem, hogy a legnagyobb virtuóz is képes lenne egyszerre kettőnél (sajátja + 1) több lapot bedobni az urnába anélkül, hogy azt ne venné észre kb mindenki. Nem itt van a visszaélés, a tömeges fizetett szavazókat ez nem szűri ki, azok maguk szavaznak, csak épp oda, ahová mondják nekik. Azt pedig lehet más módon is ellenőrizni úgy is, hogy a szavazó maga tölti ki a saját lapját.

Romanee Conti 2012.10.04. 07:26:28

Aki volt szavazat számláló választáson, tudja, hogy a boríték egy felesleges ablakon kidobott pénz, sok plusz munkát adva a szavazat számlálóknak, pártállástól függetlenül. Ennyi.

na__most__akkor 2012.10.04. 07:28:11

Az egész szarozás regisztrációval, borítékkal, egyéb mialóf@$$2al arról szól, hogy csak a határon túliak számítanak. Azok nem érzik a saját bőrükön, mi van ITTHON, így aztán bármit benyalnak amit a vezér fosik.

Itt, ezen a blogon is azok vannak többségben.
Ékezet nélkül? Helytelen nyelvtannal?
Mind megmagyarázza: én "külföldről", én "multitól" ahol tilos a magyar billentyűzet, én most éppen "nem, hanem"...

Menjetek ti mind a pIcsÁba - vagy maradjatok OTT.
Készítsétek a kórtermet a gazdának. Vagy a díszsírhelyet. Valamelyikre nagy szüksége lesz, hamarosan. A menekülőhelikoptere már megvan, hat kiképzett pilótával. Annyi közül csak marad egy, aki a döntő pillanatban nem mer elszaladni.
PÖLÖ Nicolae Ceausescunak (az IS egy közszeretett fazon volt) nem maradt egy se...

freetibi 2012.10.04. 07:39:02

mindenki megörült? hogy lehet a semmin ennyit rugózni?

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.10.04. 07:47:38

@Virág et.: Dehogynem old meg. Jelenleg a csalás egyetlen nyoma sok külön boríték és nagyjából ugyanannyi borítéktalan szavazólap(ok). De ez létrejöhet csalás nélkül, ha a júzer slendriánul borítékol - vagy ezt lehet rá mondani. És urnabontás után pár pillanattal már nem is bizonyítható semmi, a gyanús szavazatok éppen úgy festenek, mint azok, amiket már bontottak. A kötelező boríték esetén a szavazáson megjelentek számánál jóval több boríték lenne az urnában, és ez eltüntethetetlen. (Én a láncszavazásban, vagyis, hogy a megvett szavazóval magával dobatnák be a hamis voksot, sosem hittem. Ki a fene bízna meg abban, akitől egy perce vett szarér-hugyér szavazatot?) Boríték híján viszont sok furcsán egyforma, szavazólapra emlékeztető szemetet eredményezne a dolog az urnában, ez szintén eseményszámba menne. Szóval nagyon is megoldana, és nagyon is meg kellene oldani valamiképpen, mert a jelenlegi szabályozás föltűnően megágyaz a kivitt, eladott, majd a megbízható aktivistákkal bedobált szavazólapoknak.

Nem mellesleg, a választókörből a szavazólapnak a kivitele bűncselekmény kellene legyen. Ehhez képest írja a borítékok nagy rajongója, Dr. Tóth szakértő elvtárs a blogjában: "Ha nincs boríték, akkor a választópolgár nem tudja a fülkében a zsebébe tenni a szavazólapot, és az üres borítékot tenni az urnába." No comment. Illetve mégis: ez a jómunkásember ugye, hatalmas szakértelmével már a rendszerváltás folyamatában a haldokló állampárt valagából kikandikálva osztotta a választójogi észt. Magyarország, én így szeretlek.

a_tom 2012.10.04. 07:47:46

"... a borítékolás szívás: eltart egy ideig, míg a t. bizottság kibontogatja a borítékokat és kiszabadítja a szavazólapokat. Ráadásul mindez teljesen fölösleges"

WTF???? A munkahelyteremtés az smafu???
Nem áshat mindenki árkot, nem pazarolhatjuk el a tehetségeinket (ha haverok, rokonok, ismerősök), akinek 3 diplomája van annak borítékolás jár!
Köztisztviselő státusszal, gépkocsival, sofőrrel, személyi titkárral, költségtérítéssel, VIP listás hitellel, szőke olajjal, lakhatással, teljes ellátással, 25. havi bérrel, prémiummal, korkedvezményes nyugdíjjal, mentelmi joggal, stb...

SemBoga 2012.10.04. 07:58:26

azért jó, ha van boríték, mert viktor nem hajlandó egy fillért sem költeni a saját pénzéből, így az országos választási csaláshoz, ha van boríték, 30 misiért borítékot kellene vennie :)

inebhedj - szerintem 2012.10.04. 08:01:14

Figyelembe véve a 2014-es választásokon induló pártok (kis jóindulattal) várható névsorát (DK, Fidesz-KDNP, Jobbik, LMP, Milla, MSZP, Szolidaritás), nem teljesen és tökéletesen mindegy, hogy lesz-e boríték vagy sem, van-e regisztráció, vagy nincs?

Ez, a teljes blogszcénán és facebook-on eluralkodott hisztériás pánik abban a kérdésben, hogy mivel is burkoljuk be azon épülő ház tetejét, aminek még a telkét sem akarjuk megvenni - teljesen érthetetlen.

Vagy csak én nem értem, nektek ez magától értetődő?

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.10.04. 08:04:46

@Dr. Zerge: "aktivistákkal bedobált"

Faszom.

aktivisták által bedobált, vagy aktivistákkal bedobáltatott

Lehet választani.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.10.04. 08:06:49

@Dr. Zerge: Ha viszont a boríték érvényességi kelléke a szavazatnak, úgy a számlálás során könnyű csalni, illetve az újabb számlálások során egy érvényességi kellék teljesen ellenőrizhetetlenné válik.

A megbízható aktivista hogyan tud egynél több szavazólapot az urnába juttatni? Mekkora logisztikai manővert jelentene az egy szavazókörben jelentős mennyiséget képviselő 200-500 szavazat lebukásmentes urnába juttatása?

Akkor már inkább vegyünk szavazógépeket az USA-ból.

is 2012.10.04. 08:07:04

dobni kell egy európai összehasonlítást, történetileg és jelenkorban. ha jól tudom, nem nagyon van boríték sehol. és egyébként a borítékos csalás meg már mindenkinek a könyökén jön ki, tehát az én szavazatom is a boríték nélküli verzió.

kerület 2012.10.04. 08:18:53

@Dr. Zerge: Beviszek egy üres lapot, összehajtom, bedobom. Kihozom a cédulámat. A következő azt viszi be. Ennyi. Vagyis a boríték hiánya semmit nem nehezít meg, viszont a titkosság sérülhet.

SemBoga 2012.10.04. 08:25:24

@kerület:

"Beviszek egy üres lapot, összehajtom, bedobom. Kihozom a cédulámat. A következő azt viszi be."

és akkor így mi is történt?

tomwar 2012.10.04. 08:27:30

Sokkal jobb otletem van:
ezt a sok elektronikus nyerogepet bagoert megvesszuk, es atallitjuk oket szavazogepekke, a nyeresi eselyt fix 2/3+1 FIDESZ-re allitva, es a polgarok nyomogathatjak...ha bedobnak egy szazast. Aki tobbet dob, tobbet nyomhat, de ez a 2/3-on nem valtoztat, csak a biodiszletek aranyain. HAT NEM GYONYORU!?!?

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.10.04. 08:28:15

@kerület: Mert te megbízol abban, akitől kiló száraztésztáért veszed a voksot. Te tudod... Szvsz nem vagy valami okos...

A titkosság nem sérül, már elnézést, de aki nem képes úgy összehajtogatni és a fülkétől az urnáig eljuttatni pár ív papirost, hogy ne derüljön ki, hova ixelt rajt', az szellemi fogyatékos, az ilyeneket pedig korlátozni kell választójoguk gyakorlásában.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.10.04. 08:29:03

@kerület: Ezen mondjuk a szavazólap mindkét oldalának jól látható nyomdai mintázásával lehet segíteni...

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.10.04. 08:32:33

@Counter: Lehet. Lehet, ezért a második verzió, a borítékmentesítés. Bőven vannak szavazókörök, választókerületek, ahol pár tucat voks dönt. Egy-egy kiképzett aktivista akár öt megvett szavazatot is becsempészhet egy boríték takarásában. De csak ha egyet is: csalás. A jogalkotó evidens dolga ellehetetleníteni.

Persze, a jövő nyilván a papírmentes megoldásoké. Ami már csak azért is jó, mert ott végre könnyedén lehet közismereti cenzussal szűrni a fogalmatlan jövőrombolókat.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.10.04. 08:35:23

@Dr. Zerge: Kiképzett aktivista, eszem a zuzáját! Hol képzik, a bűvésziskolában?

Közismereti cenzus. Persze...
1) A fogalmas jövőrombolókat nem kell szűrni?
2) A fogalmatlan jövőépítőket kell?

Munchausen 2012.10.04. 08:38:28

Sokszor gondolkodom el azon, hogyan fajulhattak el ennyire a dolgok, hogy ertelmes emberek sorsat ilyen meg a gondolkodasra is keptelen senkihazi tetu parlamenteresdit jatszo macskajancsik dontsek el es nemcsak Magyarorszagon. Ideje lenne mar kisoporni a szemetet nem gondoljatok?

sisszi 2012.10.04. 08:45:28

borítékban kapjon minden kubi-listán szereplő polgár egy busz/vonatjegyet ópusztaszerre és az új turulszobor előtt kézfeltartással szavazhat

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2012.10.04. 08:51:46

Mi lenne, ha ürgebőrbe varrva adnánk le a szavazatokat? (Az ürgének persze előtte regisztráltatni kéne magát.)

maskep 2012.10.04. 08:58:57

@maskep: Megfejtettem éjszaka!

Eredetileg arra készült valamelyik NER-es vállalkozó, valami tévesnek bizonyuló bennfentes információ alapján, hogy a regisztrációt levélben is meg lehet majd tenni. Most úgy tűnik, mégse, személyesen kell regisztrálni. De közben a NER-es vállalkozó már elkezdte legyártani a postai szabványborítékokat...

T.Jani 2012.10.04. 09:03:46

Érdekes a váltópárt idejében 2010-ben is hoztak egy olyan szabályt, ami kimondta akkor is érvényes a szavazat ha nincs borítékban.
Annyi volt mellé a kérés hogy aki nem vergődik a borítékolással az adja vissza az üres borítékot a szavazó bizottságnak.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.10.04. 09:06:59

Elvtársak ne álljunk meg a borítéknál a forradalmi hevületben, egyszerűbb ha nem is szavazunk! Úgy nem csak 30 millát lehet megtakarítani és egy halom papírt is a következő nemzeti konzultációra őfensége rommá retusált és fotósoppolt fotójával, de még be sem fog görcsölni Marika és Gizike keze egy szép vasárnap estén amikor ott bontogatnia kellene pár borítékot...

szempontpuska 2012.10.04. 09:14:42

Ez még mindig kevés fiúk! Így is el fogok menni szavazni...

Kodomo 2012.10.04. 09:14:51

A boríték elengedhetetlen feltétele a ... a ...
a láncszavazásos választási csalás elindításának.
Anélkül nem lehet eljátszani, hogy bedobtam, valójában pedig kicsempésztem a szavazóhelyiségből.
Semmi más indoka nincs!

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.10.04. 09:15:43

@Counter: Ott, hogyne. Mióta vagy ennyire gügye, he?

Ha neked bejön, hogy olyanok alakítják a jövődet, akik teszem azt még a jelenlegi parlamenti pártokat sem tudják közelítő pontossággal eltalálni, vagy aktuális közjogi méltóságok nevét mondjuk 3 lehetőség közül eltalálni, vagy mittudomén aktuális közéleti hírekben totál tájékozatlanok, akkor neked úgy jó minden ahogy van. Irigyellek. Mint minden egyszerű embert. Kényelmes, gondtalan az osotbák élete. Csak ami neked gondtalanság, az innen nézvést inkább gondatlanság.

Muad\\\'Dib 2012.10.04. 09:18:52

Olvasva a kommenteket teljes meggyőződésem, hogy ez az ország nem is érdemel demokráciát. Minek ide olyasmi? Most komolyan, ahelyett, hogy leírná az egyszeri ember miután elolvasta a fentieket, hogy bizony az ellenzéki oldalon is tobzódnak az önellentmondásba keveredő hülyék, inkább habzó szájjal másról kezd el dumálni, támadva mindenkit és mindent.
Akinek ennyi esze van, annak nem demokrácia kell, hanem kaloda és bitó, mert az pont elég a törpe agyának...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.10.04. 09:23:49

@Kodomo: Mint már előtted kifejtették, boríték nélkül is lehetséges. Egy üres lap bedobásával.

@Dr. Zerge: No taxation without representation. Ha arra jó az illető az államnak, hogy adózzon, akkor legyen arra is jó, hogy szavazzon.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.10.04. 09:31:04

Emberek, elfogyott a türelem!

A fideszes pofátlanságnak nincs határa, zavarjuk már el őket és nincs vita a sunyi változtatásokról!

ORBÁN CSÜRHE TAKARODJ, például!

Lázár “igazi szarjankó” János
Szíjj ártó “seggszájú” Péter
Selmeczi, “rusnya, buta szőke nő” Gabriella
Kósa “barom” Lajos és maga a ….
Orbán “bóvlista-baltás-gnóm törpe” Viktor

Kodomo 2012.10.04. 09:38:14

@Counter: Igaz. Lehet láncszavazni boríték nélkül is. Ez még egy érv, a boríték fölöslegességére.

Viszont van aki attól fél, hogy boríték híján látszik kire szavazott (egyébként 4rét hajtva tuti nem látszik), van aki meg be tud dobni egy nem szavazólapot is észrevétlen.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.10.04. 09:39:52

@Kodomo: Mivel boríték nélkül épp olyan egyszerű láncszavazni, mint borítékkal, nem lehet a boríték mellett érvelőkkel szemben arra hivatkozni, hogy láncszavazni akarnak. Ugyanis nem kell hozzá.

Ezzel szemben azt írtad, hogy "A boríték elengedhetetlen feltétele a ... a ... a láncszavazásos választási csalás elindításának."
Hamisan vádaskodtál.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.10.04. 09:44:24

@Counter: Ebben kurvára nem értünk egyet. Adózni egy végtelenül passzív cselekvés, ha veszel egy kibaszott kiflit, adóztál. Hogy a faszba függhetne ez össze a választójoggal? Az egyik a legevidensebb közösségi kötelezettség. A másik egy lehetőség, amivel vagy élsz, vagy nem. Lehetőség beleszólni a jövőbe. És nem csak a magadéba, ergo egyben komoly felelősség is. Ezért normálisan valami minimális teljesítménnyel ki kellene érdemelned - jelenleg sajnos annyival beéri a jogalkotó, ha túlélsz 18 évet, és nem vagy beszámíthatatlan, ami egyre nyilvánvalóbban kevés, oda vezet, hogy sok, buta, jelenzombi (nyugger, nettó eltartott) mondja meg mit fogsz fizetni életed végéig, sőt, hetedíziglen.

Kodomo 2012.10.04. 09:51:18

@Counter: Azt írtam, majd a válaszod után elismertem a tévedésem. Nem "elengedhetetlen".

Kit vádoltam hamisan?

JT_Biopower 2012.10.04. 09:52:40

Hmmmmm. Boríték.
Nálunk úgy történt, hogy az urna kiborítása után az összes szavazólapot külön gyűjtöttük. Ami borítékban volt (talán fele sem), az kivettük és már a kövekező fázishoz előkészítve raktuk őket félre. Borítékot félre, mert arra nem volt már szükség és a szavazólapokat külön és rögtön olvasható formában (egyirányban, írással felfelé) ...
Az egyszer használt borítékot a számlálás után megkapta az önkormányzat. (Sőt! Úgy rémlik, hogy eredetileg tőle származtak!)
Ez jutott eszembe az ablakon kidobott 30 millióról.

Arról meg, hogy mennyire gyorsítja a szavazatszámlálást a boríték elhagyása, azt tudom mondani, hogy szerintem alig. Csak egy borítékot kell kinyitni egyvalakinek (ezért ugyanezt a feladatot többen is végezhetik), kivenni a papírokat, amik félbe/negyedbe vannak hajtva és a megfelelő kupacba kell rakni. Szerintem nálunk egy emberre vetítve lehetett 10-15 perc.

Egy kérdésem azért lenne! A kegyelmes urak által könnyeben kerülhet a szavazólapra az ember. A helyi szavazatszámláló bizottságnak a szavazólapok név szerinti válogatása lesz a nagyobb feladat, vagy a borítékból való kiszedés?

Kodomo 2012.10.04. 09:57:15

@Counter: Igen igazad van.
Hamisan vádaskodtam. Ezzel:
"Semmi más indoka nincs!"
Legközelebb figyelmesebb leszek.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2012.10.04. 10:27:10

szerintem átlátszó vagy félátlátszó urna kellene. ez a papírdoboz egyrészt nagyon teszkós, másrészt ki tudja, mi történhet egy sötét dobozban a szavazólapokkal... ;)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.10.04. 10:47:13

@Dr. Zerge: Mint mondtam, no taxation without representation. De legyen jövedelemadózás, felőlem.

Minden egyes adózó kisiparosnak, kisvállalkozónak, adózó titkárnőnek stb. csak akkor van beleszólása az általa fizetett adó sorsába, ha hülye jogászok és politológusok hülye tesztjeivel vegzáltatja magát? Az ő jövőjébe meg azzal a teljesítménnyel lehessen beleszólni, hogy egy ilyet valaki kitölt? Egy elsőéves jurátus döntése értékesebb, mint egy negyvennyolc éves, harminc éve dolgozó szakié?

@Kodomo: A hozzászólásod minden mondata valótlan:

"A boríték elengedhetetlen feltétele a ... a ...
a láncszavazásos választási csalás elindításának."

Nem elengedhetetlen feltétele.

"Anélkül nem lehet eljátszani, hogy bedobtam, valójában pedig kicsempésztem a szavazóhelyiségből."

Anélkül is el lehet.

"Semmi más indoka nincs!"

Mivel az állított indok légbőlkapott, nem lehet az indoka a tiltakozásnak.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.10.04. 10:50:47

@Counter: Olyasmikkel hadakozol, amiket én nem mondtam. Elmavósodás - mondja erre a szakirodalom.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.10.04. 10:53:38

@Dr. Zerge: Elzergésedés pedig az, amikor letagadjuk a saját mondanivalónkat.

Te követeltél közismereti cenzust, én meg jeleztem, hogy attól, hogy valaki a közismereti cenzuson elbukik, még lehet adófizető, hasznos polgár, ennélfogva megvonni tőle a jövő politikai úton való alakításának a lehetőségét méltánytalan.
Sőt, közismereti cenzuson vele szemben átmehet olyan polgár, aki meg még egyáltalán nem adófizető, hasznos polgár.

Axel Westhoven 2012.10.04. 10:59:05

Tök fölösleges szavazni, úgyis a szenilis nyuggerek és a tanulatlan, ostoba cigányok döntik el a választásokat.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.10.04. 11:02:28

@Counter: Én értem, amit te írsz, hiába hülyeség, és inadekvát. Fölösleges ismételgetni. Inkább azt kéne elolvasni, amit én írtam, és megpróbálni megérteni, és nem az előítéleteiddel eltorzítani. Vagyis nem kéne elmavósodni. Az alkohol öl, butít.

Tricia McMillan 2012.10.04. 11:14:48

Szerintem a láncszavazást úgy lehetne biztosan megakadályozni, ha nincs boríték és a szavazólap nem fehér. Ki lehetne találni olyan szavazólapot, aminek az első hajtási része üres, így biztos nem látszik át.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.10.04. 11:14:57

@Dr. Zerge: Arról beszélek, amiről trippeltél éppen, a politikai lexikai kvíz jellegű közismereti cenzusról.

Ha a választás a jövőről hozott döntés, amely a szavazó személyén kívül is érezteti hatását közjogi jogok és kötelezettségek gyakorlásának útján, akkor a lexikai kvíz nem alkalmas eszköz annak kiszelektálására, hogy ki az, aki csak a kötelezettségekből részesüljön.
Sőt, alapvetően aki kötelezettségből részesül, az jogból is kell, hogy részesüljön.

JT_Biopower 2012.10.04. 11:41:41

Rájöttem! Bevezetik az elektronikus szavazást!
Nem kell boríték, nem kell szavazólap. Az automatákat a most betiltott nyerőgépek gyártói fogják elkészíteni. Így nem kell pénzt visszaosztani, hanem szavazatokat kapnak drága képviselőink! Természetesen mindezt nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva.
Legalább rögtön az X-elés után megtudjuk az eredményt: "Ön most nem nyert!"

De ki viszi el a jackpotot? ;)

2012.10.04. 12:42:02

Boríték helyett kotongumit!!!!!

A sok kis koton könnyen szállítható, kis helyen elfér. A szavazólap mellé kell adni. Szavazás után ebbe kell begyömöszölni a papírt, mivel a koton befogadóképessége nagy, ez nem nehéz. Ezután csomót kötni a végére, így atombiztos. továbbá nem vágja el a nyelvet, mint a boríték. Bírja a kávét, szemben a borítékkal. A szavazatszámlálás után lufi fújható belőle.
Ja, és van narancsos is.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.10.04. 14:13:32

@Counter:

Elég sokszor elővezetem én ezt a kis mániámat errefelé. Ahogy soha, úgy most sem mondtam effélét:"...ki az, aki csak...". Ahogyan természetesen most sem állítottam olyasmit, hogy a teljesség igényével vázoltam volna a kívánatos cenzus-rendszert. Iso raz: ha velem vitázol, akkor ne a magad butaságaira fabrikálj elmés riposztokat. Ez mavóizmus.

Kodomo 2012.10.05. 10:16:09

@Counter: "A boríték _nagyban_megkönnyíti_ a láncszavazásos választási csalás elindítását.
Anélkül _nehezebb_ lehet eljátszani, hogy bedobtam, valójában pedig kicsempésztem a szavazóhelyiségből.
Semmi _racionális_ indoka nincs _a boríték használatának_!"
Így megfelel?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.10.05. 15:26:42

@Kodomo: Nem, hiszen épp oly könnyű borítékkal, mint nélküle kicsempészni az üres szavazólapot.

maskep 2012.10.05. 18:12:39

@JT_Biopower: Nem hogy "a most betiltott nyerőgépek gyártói fogják elkészíteni", de maguk a nyerőgépek lesznek a szavazóterminálok: Bedobod a százast, meghúzod a kart, és a gép kiírja, hogy "Nem nyert!"...

neccharisnyás útonálló (törölt) 2012.10.08. 17:30:11

Ó, persze, meg még egy kakastollas csendőrt is szuronypuskával Pista bácsi háta mögé, hogy mikor az öreg rossz rublikába akarja rakni az X-et, erőteljes torokköszörüléssel emlékeztesse.

Tény, kényelmetlen a boríték. Nagy piszkot hagy a többszáz kibontása, sok szemetet generál, egyes állampolgárok képesek úgy leragasztani, hogy szikével kell szétválasztani a szavazólapokat....
De ez is, csakúgy, mint az elfüggönyözött bódé, a titkos szavazást teszi lehetővé. Hogy Pista bácsi nyugodt lelkiismerettel hagyhassa el a helyiséget, tudván, hogy véleményét csak az arra kijelölt emberek láthatják, illetve, hogy senki sem fog utána menni, és felelősségre vonni, hogy miért azt jelölte be, amit.

Azt meg megnézem, ahogy egyes pártdelegáltak érvényes szavazatokat negligálnak. Túl sok a szabott előírás, túl sok ellenoldali vagy épp pártatlan tanú van jelen ahhoz, hogy kisujjból ki lehessen rázni egy ilyen akciót.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2018.04.16. 20:04:12

Ezúttal Szijjártó Péter hazudott egy ordasat: hát persze, hogy a Fidesz választási törvénye torzít a legjobban Európában.

hu.euronews.com/2018/04/16/tenyleg-lehet-europaban-a-szavazatok-felevel-ketharmadot-szerezni-
süti beállítások módosítása