Kommentszűrés
’12 aug
22
07:41

A Jobbik a Vásárhelyi Mária S/M Klubban

Írta: TuRuL_2k2

Jobbik_sajtoszabadsag_Novak_Elod.jpg

Mint tegnap beszámoltunk róla, a Fővárosi Törvényszék Pataki Árpád vezette tanácsa első fokon kártérítésre és sajnálkozásra kötelezte a Mandiner Kft.-t a Jobbikkal szemben ezért a cikkért. Ígértem, hogy kicsit bővebben is írok a pörről. Tavasszal csöppentünk a történetbe, ekkor kaptunk postán egy levelet a bíróságtól, amiből kiderült, hogy a Jobbik beperelte Semjén Zsoltot a 2011. augusztusi gyurcsányos-jobbikos kijelentéséért. A küldemény többek között a Jobbik Semjénnel szembeni keresetlevelét tartalmazta:

Alulírott, Jobbik Magyarországért Mozgalom (1117 Budapest, Nándorfejérvári út 8/b.) felperes az F/1. alatt csatolt meghatalmazással igazolt jogi képviselonk útján az alább előadott indokok alapján

keresetet

terjesztünk elo dr. Semjén Zsolt (1024 Budapest, Keleti K. u. 13 / A.) alperessel szemben, és kérjük a Tisztelt Fovárosi Bíróságot, hogy
1. Állapítsa meg, hogy az alperes megsértette a jóhírnév védelrnéhez fűződő személyiségi jogainkat azáltal, hogy a www.mandiner.hu cÍmú intemetes portálon 2011. augusztus 6-án vele készített interjúban valótlanul állította, hogy a Jobbik anyagi támogatása volt Gyurcsány Ferenc legnagyobb politikai tévedése, amikor a MIÉP-Jobbik Harmadik Út pártalapítványa után járó költségvetési támogatást átutaltatta kormányfoként a Jobbiknak úgy, hogy ehhez Csurka István nem járult hozzá [ptk. 78. § (1) és (2) bekezdés, 84. § (1) bekezdés aj pont]!
2. Tiltsa el az alperest a további jogsé.rtésektol [ptk. 84. § (1) bekezdés b)pont]l
3. Kötelezze az alperest elégtétel adásaként arra, hogy az általa elkövetett jogsértés miatt magánlevélben fejezze ki a sajnálkozását felénk, egyúttal jogosítson fel bennünket arra, hogy ezen levél tartalmát nyilvánosságra hozzuk [ptk. 84. § (1) bekezdés ej pont]!
4. Kötelezze az alperest, hogy az 1. pontban megjelölt személyiségi jogsértés miatt fizessen meg a számunkra 15 napon belül 1.500.000,- Ft, azaz egymillió-ötszázezer forint nem vagyoni kártérítést, és annak 2011. augusztus 7-tol a Ptk. 301. § (1) bekezdése szerint számított késedelmi kamatát [ptk. 84. § (1) bekezdés ej pont, 339. § (1) bekezdés, és a 355. § (4) bekezdés]!

Emellett ott volt még a 2012. február 9-én tartott tárgyalás jegyzőkönyve is a csomagban. A Mandiner Kft.-ről sehol egy szó sem esett, sem a keresetben, sem a jegyzőkönyvben (csak a cikk screenshotja szerepelt a Jobbik által csatolt anyagok között). Mivel nem derült ki, hogy bárki bármit is szeretne kiadónktól, így aztán nem foglalkoztunk különösebben a dologgal, bár azt bájosnak találtuk, hogy a Jobbik (vagy az ügyvédjük) interjúként azonosította be ezt a szemlézett riportot.

Néhány hónappal később kaptunk egy idézést, miszerint másodrendű alperesként jelenjünk meg tárgyaláson. Mivel továbbra sem találkoztunk semmiféle, ránk vonatkozó keresettel, erre a tárgyalásra nem mentünk el, amivel kétségkívül hibáztunk: a bíróság Semjén esetében nem látta bizonyítottnak, hogy tényleg mondott volna ilyesmit a tavalyi IKSZ-táborban, ezért vele szemben elutasította a Jobbik kártérítési igényét, kiadónkat viszont – mivel nem terjesztettünk be ellenkező bizonyítási indítványt – fizetésre kötelezte. Távolmaradásunkra egyetlen mentségünk van, amit az időközben kikért ügyiratok is alátámasztanak: mi ennek a pernek nem voltunk részesei, mivel a bíróság hibájából a Jobbik módosított keresetét nem kézbesítették részünkre. Így természetesen fellebbeztünk az ítélet ellen, képviseletünket a CivilMédia jogászai látják el másodfokon.

Dióhéjban ennyi történt, de érdemes egy kicsit jobban beleásni magunkat az ügybe, mert sokat elárul a hazai közéletről és nyilvánosságról.

A bírósági tárgyaláson odáig sikerült eljutnia a feleknek, hogy nem interjúról, hanem egy eseményről beszámoló tudósításról, riportról van szó. Arra viszont nem jöttek rá a sajtójogi specialisták, hogy ez bizony egy MTI-hír (még ha mi a Hírszerzőt is hivatkoztuk forrásként), pedig a Magyar Távirati Irodáig eljutottak a jegyzőkönyv szerint:

Az l. r. alperes előadásáról hírt adott a Magyar Távirati Iroda is. Ez a tudósítás is tartalmazta az I. r. alperesnek tulajdonítottan azt az előadást, hogy a Jobbik anyagi támogatása volt Gyurcsány Ferenc legnagyobb tévedése, amikor a MIÉP - Jobbik a Harmadik Út pártalapítványa után járó költségvetési támogatását átutaltatta kormányfőként a Jobbiknak úgy, hogy ehhez Csurka István nem járult hozzá. Ebben az összefüggésben az MTI többlettartalmat is közölt, amikor egyenes idézetként azt is közölte az I. r. alperestől, hogy az MSZP-nek „reális célja az volt, hogy elvegye a Fidesz - KDNP kétharmadát”, illetve a Jobbikról azt is közölte, hogy az nem ugyanolyan párt, mint a MIÉP, mert „letar0lta” az MSZP „proletár-típusú balszárnyának szavazóit”.

A feltűnő szövegszerű egyezésekből egy laikus számára is kiderülhetett volna, hogy itt nem az történt, hogy a Mandiner és az MTI is készített egy-egy saját tudósítást, hanem hogy a Mandiner az MTI-hírt közölte, szerkesztett formában. És ezzel nem voltunk egyedül. Akik még többek között szintén közreadták a hírt, benne a vitatott részlettel:
Galamus
Hírszerző
HVG
MNO
Népszava Online

A legjobb, hogy a vitatott kijelentés a mai napig szerepel a KDNP és az IKSZ honlapján is. Az eredeti MTI-hírt a csodás MTI-archívum miatt nem lehet közvetlenül linkelni, de mindenki megnézheti magának itt, ha rákeres a Semjén IKSZ kombinációra.

A sajtószabadság ügyéért a végletekig elkötelezett Jobbik eljárása többszörösen inkorrekt. Átnéztük a levelezésünket: a párt egyáltalán nem jelezte, hogy sérelmezne valamit, ami nálunk jelent meg. Nem arról van szó, hogy ne tudnák a címünket: nem ritka, hogy napi 6-8 levelet (sajtóközleményt, meghívót, fényzászlót) kapunk tőlük. Mégsem kérték, hogy adjunk helyet az álláspontjuknak, inkább pereltek. Igaz, eleinte nem minket, de ha már így alakult, ránk is kiterjesztették kártérítési igényüket.

A médiatörvény kapcsán sok szó esett a sajtószabadságról, annak haláláról és soha nem látott kiteljesedéséről, miközben a törvény pont azokat a kérdéseket nem rendezte, amik – a recessziós gazdasági környezet mellett – talán a legnagyobb rákfenéi a magyar közéleti újságírásnak. Egyes bíróságok gyakorlata alapján ugyanis polgári és büntető jogi felelősség terhelheti azt a sajtóterméket, aki lelkiismeretesen beszámol arról, hogy az egyik közszereplő miket mond egy másik közszereplőről. 

Nem agyrém, hogy amikor a Jobbiknak (egy politikai pártnak) vitája van Semjénnel (egy politikussal), ezt úgy oldja meg, hogy perli a politikus kijelentéseit idéző sajtóterméket is? És sajnos egyáltalán nem példátlan a Jobbik eljárása: egyik szerkesztő kollégánk ellen Papcsák Ferenc, zuglói fideszes polgármester feljelentése nyomán büntetőeljárás van folyamatban. Mindez azért, mert idéztük Várnai László zugló LMP-s képviselő blogbejegyzését. Papcsák, illetve az őt képviselő ügyvédi iroda az általuk kért helyreigazítás közlése ellenére is jónak látta feljelenteni a Mandinert az összes többi, Várnai állítását idéző médiummal együtt.

A Jobbik hozzáállása bizony erősen emlékeztet a hazai antiszemitizmus-kutatás nagyasszonyának, Vásárhelyi Máriának a szabadság-értelmezésére, aki nagyon aggódik a sajtó szabadsága miatt, de egymilliót követel az általa nyikhaj hülyegyerekként aposztrofált Indextől, ha neki fáj valami – a Riporterek Határok Nélkül mindenesetre nagyra értékeli ezt az értelmezést, különben biztosan nem tüntette volna ki Sajtószabadság-díjjal. Így aztán elmondhatjuk: Tomcat, Papcsák és Vadai Ágnes után a Jobbik a Mandiner legújabb barátja.

Címkék: sajtószabadság Jobbik Semjén Zsolt MTI Mandiner Papcsák Ferenc

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr374646746

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Papcsák Ferenc meg az internetek – Ilyen ország pedig nincs CCCXLIII. 2012.11.11. 08:15:17

Sok politikust hoznak izgalomba a különféle internetes hozzászólások, amik korábban elsősorban fórumokban, néhány éve inkább blogokon születnek. Egy-egy ilyen megnyilvánulás aligha bír túl nagy jelentőséggel, egyes közszereplők mégis hajlamosak jelen...

Trackback: A Jobbik a Vásárhelyi Mária S/M Klubban 2012.08.22. 14:51:01

A Fővárosi Törvényszék Pataki Árpád vezette tanácsa első fokon kártérítésre és sajnálkozásra kötelezte a Mandiner Kft.-t a Jobbikkal szemben. Fellebbezünk.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Steve the Great 2012.08.22. 07:59:45

Ez is egy fajtája a pártfinanszírozásnak...

Urfang 2012.08.22. 08:01:31

Ilyen az amikor a ballib véleményterror visszanyal :)

Viccet félretéve, szerintem ki tudtok majd mászni a slamasztikából. Elvégre ha Semjén maga nem sértette meg a jobbikok jó hírnevét, akkor ennek a nem sértő beszédnek a közlése sem lehet sértő.

Urfang 2012.08.22. 08:04:53

(viszont lehet az jön ki, hogy amit szabad Jupiternek azt nem szabad a kis ökörnek, és ebben az esetben felmerülhet a ti felelősségetek is Semjénék eljupiteresítésében)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.08.22. 08:46:36

@TuRuL_2k2:

Ez, @TuRuL_2k2:, nagyon sz*r zsurnaliszta duma. Nem tetszik nekem valaki vagy valami és kiszerkesztem (azt is mondhatnánk, hogy t*********a tempó, de nem mondjuk, mert akkor még a végén feljelent valaki:-)).

Ha engem feljelent valaki, mert kék a szemem és a bíróság elítél, akkor az nem a feljelentő hibája, hanem a törvényé és/vagy a bíróságé. Há'nem? Há'de!

ü
bbjnick

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.08.22. 09:04:27

örülök az ítéletnek, és mindenkit arra biztatok, hogy jelentse fel a mandarinokat! :)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.08.22. 09:20:36

@bbjnick:
Tehát akkor csak azokról a hírekről számoljunk be, amiről hangfelvételünk van, mert különben nem tudjuk alátámasztani a bíróságon, hogy tényleg az történt, ami? Elég szegényes tartalma lenne a magyar médiának.

==T== 2012.08.22. 09:25:19

Na, most legalább 500 00 okotok lesz inkorrektnek és manipulatívnak lenni velük szemben. Mondjuk eddig is azok voltatok

Azért az vigasztaljon benneteket, hogy legalább jó helyre megy az a a pénz.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.08.22. 09:29:42

@==T==:
Sok-sok dologban nem értünk egyet a Jobbikkal, ezt sosem titkoltuk. Viszont - mint mindenki másnak, nekik is - mindig lehetőséget adtunk annak, hogy megjelenjen az álláspontjuk.

==T== 2012.08.22. 09:32:40

@TuRuL_2k2: Ja, csak pl. kikozmetikázzátok aranyos illisztráló fotókkal, meg ilyenekkel, amiket persze a nagy OV vagy rendkívül modern elempés politikusok esetében még véletlenül sem tesztek.

Ettől függetlenül elég Darwin díjas volt nem elmenni a tárgyalásra.

És persze az is érdekes, hogy mi lett az MTI hangfelvételeivel, amik Semjénről készültek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.08.22. 09:35:41

@TuRuL_2k2:

Ez írtam volna?

Ha ti egy "hivatalos" MTI-hírt használtatok, akkor, épeszű törvények és bíróság mellett, csak annyi dolgotok lett volna, hogy hivatkoztok (a bíróság előtt) arra az MTI-hírre és részetekről a dolog letudva.

Ha törvény és/vagy az ítélkezési gyakorlat hibás, nem a felperest kell gyalázni.

ü
bbjnick

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.08.22. 09:39:14

@==T==:
A perben szóba sem került, hogy az MTI-nek van-e felvétele, s ha van, milyen.
(Minket érintő, részünkre kézbesített kereset híján nem voltunk részesei a pernek, de ez majd másodfokon kiderül.)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.08.22. 09:40:30

@bbjnick:
bazmeg, ha neked azt az utasítást adják, hogy felperest gyalázd és ne a bíróságot, akkor azt teszed. ha ezért kapod a fizetésed.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.08.22. 09:41:48

@bbjnick:
A felperes miért vont be minket is a perbe? Egyáltalán nem kötelezte erre semmi. Velünk van vitája vagy Semjénnel? Ha meg bevont, miért nem tette ugyanezt az összes többi orgánummal, akik közölték a Semjén-riportot? Az MTI-ről nem is beszélve.

iii · http://nemzetimarhulat.blog.hu 2012.08.22. 09:49:57

@Urfang: Sajnos, a bíróság nem azt állapította meg, hogy nem sértő, hanem hogy nem bizonyított, hogy ő mondta. Ami elég fura, tekintettel arra, hogy a saját honlapjuk is közli.

iii · http://nemzetimarhulat.blog.hu 2012.08.22. 09:50:57

De egyébként mi volt a sértő a Jobbik részéről ebben? Nem így történt? Nem kaptak pénzt? Vagy Csurka egyetértett vele?

S=klogW 2012.08.22. 10:21:16

@TuRuL_2k2:

ne keverd az erkölcs kategóriáját a jogéval -
amúgy is tudottan két teljesen külön dolog :)

Urfang 2012.08.22. 10:30:32

@iii:

Hát ha nálunk így működnek a dolgok, akkor a Mandi is érveljen azzal, hogy nem bizonyított az, hogy ők szemlézték a hírt. Ami lehet elég fura, tekintettel arra, hogy a saját honlapjukon is elérhető az anyag, de ha Semjénnek bejött, akkor nekik is bejöhet.

Ha meg Jupiter és a kis ökör esete áll fenn, akkor a kis ökör gondolkozzon el azon, hogy érdemes volt-e Jupiterre hatalmat testálnia azért, hogy így menjenek a dolgok, és legközelebb legyen okosabb, addig meg egye meg férfiasan amit főzött.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.08.22. 10:36:48

@bbjnick: Világos. A komcsi rendszerben a törvény büntette a rendszerellenes izgatást, vagyis ha valaki feljelentett valakit rendszerellenes izgatásért, akkor a feljelentő nem volt hibás egy csöppet sem.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.08.22. 10:38:01

@TuRuL_2k2:

"A felperes miért vont be minket is a perbe? Egyáltalán nem kötelezte erre semmi. Velünk van vitája vagy Semjénnel? Ha meg bevont, miért nem tette ugyanezt az összes többi orgánummal, akik közölték a Semjén-riportot? Az MTI-ről nem is beszélve." --- kérdezed.

Nem tök mindegy? Nem a felperes szolgáltat igazságot, hanem a bíróság. Bárki bárkit feljelenthet bármiért (sokan és gyakran meg is teszik), az csak duma, az igazságszolgáltatás feladata, hogy kimondja a verdiktet.

Szóval, szerintem, a jelen esetben (ha jól értem a történetet) nem a felperes a hunyó, hanem a rossz törvény és/vagy a balf*sz bíróság. Tévednék?

ü
bbjnick

Urfang 2012.08.22. 10:39:24

Szóval szerintem az igazi botrány ebben az ügyben nem az, hogy a jobbik megnyer egy pert a jó hírnevének (muhaha) megsértése miatt, hanem az, hogy a Semmilyen Zsolti pofátlan módon egyenlőbb a törvény előtt, és a szerencsétlen másodrendűek viszik el helyette a balhét.

A pikantéria pedig az az ügyben, hogy ez a szerencsétlen másodrendű is kövezte az utat az Semmilyen Zsolti előtt, hogy egyenlőbb legyen.

bIQa 2012.08.22. 10:51:35

Érdekes, mennyit rugózott a világ a "restriktív magyar médiatörvény"miatt, aztán tudtommal senkit nem hurcoltak meg annak alapján. Miközben a magyar bíróságok zsinórban hozzák az ilyen ítéleteket, egyik nevetségesebb mint a másik. Szekeres Imre nem volt kommer, Vásárhelyi nem domina, Gyurcsány nem plagizált, meg ez is

odabas 2012.08.22. 10:52:30

Ugye, mégiscsak át kellene alakítani a bíróság rendszerét, amit a ti hevesen elleneztetek. Ezért tették oda Handót meg azért nyugdíjazzák korábban a bírókat, hogy az ilyen hülyéket kiszűrjék. De ti elleneztétek. Ugyanaz a helyzet, mint mikor a kormány akart internetvizsgáló törvényt hozni. Ti meg New Yorkig szaladtatok, pedig az a kurucot akarták bezáratni.

Sima liberális tempó: egyszerűen hülyék vagytok.
(A tárgyalásra meg nem elmenni is ezt bizonyítja :-))) )

Bell & Sebastian 2012.08.22. 10:56:52

Az easter egg ebben az, hogy pártalapítványnak kv. -i támogatás jár.

A magyar jogász meg világhírű szakértelméről, pont, mint a magyar politikus. Ebben a mezőnyben még a kommunikáció-média szakos skribler is csillog.

Ezért is indhárom tradicionálisan radikális-nemzeti karrierpálya.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.08.22. 11:04:13

" A Jobbik a Vásárhelyi Mária S/M klubban"

Most komolyan, Balogh Gergely Ákos, komolyan azt hiszed, hogy egy ilyen cím után bármiféle tárgyszerűségre tarthat számot, amit idehánytál?

Mi lenne, Balogh Gergely Ákos, ha egyszer végre nem magadból és az alantas ösztöneidből indulnál ki, amikor címet adsz egy bejegyzésnek?

Szánalmas féreg vagy, és perverz fantáziád működését szerencsére mindenki látja.

Ez a cím külön megérdemel egy rágalmazási pert.

Balogh Gergely Ákos, annyi közöd van a "turulhoz", meg a "tényszerűséghez", mind a medvesajtnak a medvéhez.

"A sajtószabadság ügyéért a végletekig elkötelezett Jobbik eljárása többszörösen inkorrekt. Átnéztük a levelezésünket: a párt egyáltalán nem jelezte, hogy sérelmezne valamit, ami nálunk jelent meg. Nem arról van szó, hogy ne tudnák a címünket: nem ritka, hogy napi 6-8 levelet (sajtóközleményt, meghívót, fényzászlót) kapunk tőlük. Mégsem kérték, hogy adjunk helyet az álláspontjuknak, inkább pereltek. Igaz, eleinte nem minket, de ha már így alakult, ránk is kiterjesztették kártérítési igényüket."

Az idézetről az utolsó mondat rántja le a leplet: "Igaz, de..." Ez az "igen, de..." nevű hagyományos veszekedési formula egyik megjelenése. hisztis picsák és veszekedős feleségek alkalmazzák. Brávó!

De ha már "így" alakult? Hogy alakult? Akkor minek hőbörögsz? Hiszen "már így alakult"! Akkor lenne jogod kritikával élni, ha rögtön elsőként titeket talált volna meg a dolog. akkor pofázhatnál helyreigazításról, saját álláspontról, stb. De mivel nem rajtatok kezdődött a buli, hanem a kdnp-n, ezért te is tudod, érzed, hogy ez így cinkes.

Ha téged beidéznek egy perre, akkor nem mész el? Jó nagy barom vagy. Egy hivatalos idézést elmulasztani, gondolom a polgári, konzervatív erények közé tartozik, igaz?

"Nem agyrém, hogy amikor a Jobbiknak (egy politikai pártnak) vitája van Semjénnel (egy politikussal), ezt úgy oldja meg, hogy perli a politikus kijelentéseit idéző sajtóterméket is? "

Talán nem vagytok a fidesz cselédmédiája? És a kétmilliós megbízatás az orbánviktor.hu-ért? Azt ki kapta? tán a Mikulás? Meg amiről még nem tudunk, persze...

"Papcsák Ferenc, zuglói fideszes polgármester feljelentése nyomán büntetőeljárás van folyamatban. Mindez azért, mert idéztük Várnai László zugló LMP-s képviselő blogbejegyzését. Papcsák, illetve az őt képviselő ügyvédi iroda az általuk kért helyreigazítás közlése ellenére is jónak látta feljelenteni a Mandinert az összes többi, Várnai állítását idéző médiummal együtt."

Már mi van, fidesz-oldalról is megtaláltak? hiába, a politika nem habostorta. Ideje a hülyegyerekeknek felébrednie.Papcsák jobban csinálja egyébként: totális háború, mindenkit beperel.:) Ez jelzi egyébként, hogy ha a Fidesz is előszeretettel használja ezt az eszközt, akkor mennyi remény van ennek megváltoztatására.

"A Jobbik hozzáállása bizony erősen emlékeztet a hazai antiszemitizmus-kutatás nagyasszonyának, Vásárhelyi Máriának a szabadság-értelmezésére,"

Ha igaznak fogadjuk el a párhuzamot (nem az), akkor is hamis analógia csupán. Hitler szerette a kutyákat, és a kisgyerekeket. Az olvasók többsége szintén szereti ezeket. Az olvasók többsége erősen emlékeztet Hitlerre, különösen, amikor kutyákat illetve gyerekeket simogat.
Hamis párhuzam.

Ja egyébként véletlenül nem éppen a telibekúrt kétharmad van hatalmon több mint két éve? Mennyibe kerülne nekik ezt a jogszabályt megváltoztatni? (112 módosító javaslatba, mint a médiatörvénynél? :DDDDDDD)

mennyibe kerülne véget vetni ennek a gyakorlatnak?

Annyira jellemző a kormánycsicska mandarinra, hogy csupáncsak a kormányon felejti el számonkérni a visszás jogi szabályozást.......pont ennyire vagytok hitelesek.

Na mentem. Egyébként ha nagyon érdeklődnétek utánam, ezt hozzászólást az egyik barátom írta, a gépemen...;)

Gorgiasz 2012.08.22. 11:09:33

No megint egy kissé romlott az amúgy se jó véleményem a magyar bíróságokról.
Ma a legnagyobb fenyegetést az ostoba rendőrök, ügyészek és bírók jelentik a számomra. Vagy talán csak arról van szó, hogy azt fel tudom fogni józan ésszel, ha valaki leüt és kirabol az utcán, de az igazságszolgáltatás útvesztőit nem. Tehát csak remélni tudom, hogy sosem kerülök oda.

WLaci 2012.08.22. 11:11:35

Azért az Darwin-díj esélyes, aki nem megy el egy tárgyalásra, és csodálkozik, hogy fizetnie kell. Ha tényleg nem volt szabályos a kézbesítés, akkor szerencsétek volt.

karosszékely 2012.08.22. 11:18:16

@odabas: És ha ez már egy "új" bíró volt?

Urfang 2012.08.22. 11:26:12

@karosszékely:

Azért érdekes, hogy kinek mit jelent az "új" és "jó" bíró. Jobbikos szempontból ez egy új és jó bíró. Fideszes szempontból is, hiszen Semmilyen megúszta. Szegény Mandisoknak most egy régi rossz bíró jutott. Talán a fellebvitelre megjavul. De akkor a jobbikosoknak lesz régi rossz komcsi bíró...

...nem lehet ezt követni na.

A lényeg, hogy a jobbik ballib véleményterroral operál, Semmilyen Zsoltra meg nem vonatkozik a törvény.

fuck yeah Magyarország 2012

tarackos 2012.08.22. 11:29:25

Hát srácok, most átélhetitek milyen az amikor nem lehet bírálni az elsőtitkár elvtárs helyettesét. Amikor van olyan "nemzeti érdek" amikor a korábbi hű szolga feje porba hull. Ezért dolgoztatok, kár ezen fanyalogni...

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.22. 11:36:56

@TuRuL_2k2: Most kellene felszólalnia HSL-nek, úgymond "A forradalom során ti lesztek elsőként falhoz állítva."

A jelen ügy tényleg a magyar jogszolgáltatás állatorvosi lova (mint többen kifejtették, itt nem a Jobbik, hanem a m.kir. Bíróság a bűnös), de a mandiner.hu bőven megérdemelt már egy lájtos pofánverést, mert tényleg a magyar média egyik segglyuka lett, köszönhetően a rengeteg trollnak, akiket a megfelelően válogatott és szabdalt cikkek vonzották-vonzzák. (Az egyetemi docens ügyében tanúsított hősiességről pedig nem is beszélve.)

dpthrt 2012.08.22. 12:04:56

@Urfang: "Hát ha nálunk így működnek a dolgok, akkor a Mandi is érveljen azzal, hogy nem bizonyított az, hogy ők szemlézték a hírt. Ami lehet elég fura, tekintettel arra, hogy a saját honlapjukon is elérhető az anyag, de ha Semjénnek bejött, akkor nekik is bejöhet."

ez jó, tetszik

MézesRozi 2012.08.22. 12:07:53

@Holger Hartland:
de ha egyszer izgattak? rossz hírét keltették a jobbiknak, aztán nem mentek el a tárgyalásra. hát Istenkém, nem tudták, hogy azért mert egy ajánlott küldemény nem kézbesíthető, azért az abban foglaltak érvényesek.

egyébként meg ez a műmájerkedés, hogy milyen lenne a mandíner, ha csak megalapozott híreket hoznának le... olyan, amilyennek lennie kell egy nembulvárnak.

p.s. az őrmester itten vitrioloskodik, de tényleg megérdemlik. és megérdemelték volna eddig is.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.08.22. 12:23:53

@MézesRozi: Semjén mondott valamit, amit a Hírszerző idézett, a Mandiner pedig idézte a Hírszerzőt. Miért a Mandiner érdemelne büntetést? (Miért érdemelne bárki?) Az őrmester meg hülye. :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.08.22. 12:26:49

"Semjén Zsolt szerint a Jobbik anyagi támogatása volt Gyurcsány Ferenc legnagyobb politikai tévedése."

"a Jobbik beperelte Semjén Zsoltot "

"Az elsőrendű alperes, Semjén Zsolt esetében a bíróság nem állapított meg jogsértést. "

???
hiába, mindig is jó pártfunkcionárius volt ez a semjén gyerek, tudja hogy nyugodtan állíthat gumicsontot, neki szabad, mert a hatalmi ágak nincsenek szétválasztva

Oblomov 2012.08.22. 12:34:45

"képviseletünket a CivilMédia jogászai látják el másodfokon."

A jó ügyvéd ismeri a törvényt. A sztárügyvéd ismeri a bírót.

Ki védte (meg) Semmilyen Zsoltot?

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.08.22. 12:36:40

A Pussy Riotos cikketek miatt megérdemlitek :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.08.22. 12:37:22

amúgy ha a főloldalon nem is, de itt posztokban szerzőként állította már a mandarin, hogy a jobbikot oroszországból fizetik, úgyhogy nem kell annyira sírni, mert azt akkor honnan vettétek?
az is ugyanúgy hazugság volt, mint amit semjén kitalált szegény barma, de majd vikibácsi kifizeti nektek a büntetést, amit veszítetek a vámot , megnyertek majd valami révpályázaton, mert most majd nektek is lesz pályázat, amin nyertek :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.08.22. 12:45:23

@Schwerer Gustav: azt írja turul, mikor felvetik neki hogy "Ez Orbán Magyarországa" , hogy: "Ez a sajtójog Magyarországa."

a sajtójog meg nyilván saját magát veti a papírra 2/3-dal.
akkora fideszcsicska édes istenem.
ezeknek gyerekkorukban elalvás előtt ezt mesélték: "Orbán nagyapja egy hátizsákkal érkezett a falu szélére..."

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.22. 12:45:32

@Holger Hartland: Az őrmester bizonyára még mindig zabos, plusz nem bírja a libkonz faszkodást.

MézesRozi 2012.08.22. 12:46:23

@Holger Hartland:
de a bíróság szerint semjén nem követett el jogsértést, nem bizonyított, hogy mondta, amit mondott. ebben az esetben nekem logikusnak tűnik, hogy a 2. rendű alperes elleni jóhírnév megsértése vagy mi a szösz, megáll. a többieket meg nem jelentette fel a jobbik.

ha-ha. de turul most azért felnyomta őket. tantónéni, nemcsak én mutogattam a kukimat a lányoknak, hanem józsi, pisti meg jancsi is.

Urfang 2012.08.22. 12:50:54

@Turul_2k2

De most tök komolyan Turul. Ha a bíróság nem találta bizonyítottnak azt, hogy Semjén valóban mondott ilyet, annak ellenére, hogy a honlapjukon fent van az anyag, akkor vessétek oda nekik, hogy a ti szemlétek megvalósulása sem bizonyítható, annak ellenére, hogy fenn van a honlapon.

Aztán írjátok le mi történt. Mondjuk az ilyen ország pedig nincs rovatban.

Érezzétek át a felelősséget, mert a jogállam sorsa most egy kicsit a ti kezetekben is van. Ne hagyjátok, hogy Tömjén egyenlőbb legyen nálatok.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.08.22. 12:53:00

"Néhány hónappal később kaptunk egy idézést, miszerint másodrendű alperesként jelenjünk meg tárgyaláson. Mivel továbbra sem találkoztunk semmiféle, ránk vonatkozó keresettel, erre a tárgyalásra nem mentünk el, amivel kétségkívül hibáztunk"

értem, tehát ha nincs pénz rajta, akkor nem kell elmenni egy hivatalos idézésre,
nem ti védtétek meg az szdsz-es rózsamisit? nem tanultak belőle, hogy az a marha sem ment el a hiv. idézésre?
innentől fogva nincs miről beszélni, eddig tartott a poszt
elképzelni se tudom, hogy ne ért volna vki rá a csapatból, azt tudom, hogy ergé reggeltől-estig dolgozik, másolja és szövegezi az mti-híreket, de a többiek azért csak nem olyan elfoglaltak.
nem elmenni egy hivatalos idézésre, ez már gyanúgy, ti nem vagytok ilyen hülyék, ti ezt gumicsontnak szántátok, mártírkódtok egy kicsit, gyűjtést szerveztek majd, gumicsont ez is.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.08.22. 13:01:52

A Jobbik hozzáállása bizony erősen emlékeztet a hazai antiszemitizmus-kutatás nagyasszonyának, Vásárhelyi Máriának a szabadság-értelmezésére"

azt azért szögezzük le, hogy hazudni nem szabad.
már a céhek is tiltották egymás termékének ócsárlását, nem véletlenül, a jobbik beperelte semjént, és később a mandarinokat is bevonta, a mandarinok nem tisztázták magukat időben, amikor kellett volna, most meg sír a szájuk.
persze, igazuk van, nem interjúról van, szó, de ha interjú lenne, akkor se kéne elővenni őket, hanem semjén kartárs-elvtársat, nade nekik ezt tisztázni kellett volna, amikor megkapták az első idézést! már akkor!

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.08.22. 13:12:59

@MézesRozi: Ne sértse már ilyenekkel a saját jó hírnevét. ;)

Oblomov 2012.08.22. 13:26:19

"az MTI többlettartalmat is közölt, amikor egyenes idézetként azt is közölte az I. r. alperestől ... hogy az nem ugyanolyan párt, mint a MIÉP, mert „letar0lta” az MSZP „proletár-típusú balszárnyának szavazóit”."

Ebben most mi a "többlettartalom"? Hogy a Jobbik vitte az MSZP balszárnyát, fityiszék meg lenyúlták a MIÉP elitjét?

hoplita 2012.08.22. 13:38:44

@TuRuL_2k2:
Mit hazudozol, kiscsicska...?

Egyébként meg én olyan ítéletet hoztam vóna, hogy el kell töltened egy estét Tyirityánnal....
Legalább megtanulnátok viselkedni, szaralakok.

hoplita 2012.08.22. 13:43:06

@TuRuL_2k2:

Egyébként tényleg vedd ki a nickedből a turult, avatarból a vörös vércsét.
Javaslom helyette a ződtaknyot. Az találóbb, kis nyominger.:(

hoplita 2012.08.22. 13:46:40

@Oblomov:
Ja....
Én meg megyek az Ulászlóba, és megbaszom a szádat miki.
Komolyan, faszfej....ez nem csak ígéret....

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.22. 14:01:52

@hoplita: Mi a baj, nem tetszik, hogy a rozsdaövezetbeli szavazók, akiknek tele lett a tökük a padló alá söpört cigánybűnözéssel korábban inkább a posztkomcsikra szavaztak? Szar ügy, de ez van. 9 millió komcsival nehéz ügy fasizmust építeni.

vizipipa 2012.08.22. 14:19:54

Engem a bíró neve fogott meg: Pataki Árpád.

kereso.nava.hu/gallery/show/id/685898

Az elmúlt években volt néhány érdekes ítélete. A helyetekben bizony megkérdezném Répássyt meg Handót: miért nem nevezték már ki a legkisebb súlyú közlekedési szabálysértések bírájává.

Alfőmérnök 2012.08.22. 14:20:11

@MézesRozi: Akkor kezd el feljelenteni őket.

Robinzon Kurzor 2012.08.22. 14:26:41

"Néhány hónappal később kaptunk egy idézést, miszerint másodrendű alperesként jelenjünk meg tárgyaláson. Mivel továbbra sem találkoztunk semmiféle, ránk vonatkozó keresettel, erre a tárgyalásra nem mentünk el, amivel kétségkívül hibáztunk"

És ki volt az a nagyon okos, aki úgy döntött, hogy nem mentek el?
Ott van az idézésen, hogy másodrendű alperes, és nem megy el, mert őtet ez nem érinti, nem gyanakszik, hogy ebből baj lehet, sőt még meg is magyarázza, hogy nem találkozott ...

Megérdemlitek.

Amúgy meg néha szembe kellene nézni azzal felelősséggel, hogy nem tárhatjátok szét kezeteket, hogy dehát mink csak átvettük az MTI-től.
Ha -- adott estben -- valótlan, jóhírnevet sértő közlést terjesztetek, annak miért ne lenne rátok nézve is következménye?
(Szerintem ez a rész az új Ptk-ban sem változik majd.)

Locassen 2012.08.22. 14:32:17

nem lehet másodfokon arra hivatkozni, hogy a per alanya (úm. a Jobbik jó hírneve) egy nemlétező valami, amit így megsérteni sem lehet?

Link Elek 2012.08.22. 14:36:19

nesze nektek Orbán féle sajtotorveny

Robinzon Kurzor 2012.08.22. 14:41:31

@vizipipa:

Pataki a néhány bíró egyike, aki kifejezetten a személyiségi jogi pereket viszi a Fővárosi Törvényszéken.
Ez a szakterülete.

De ha az észkombájn alperes a szabályos idézés ellenére nem megy el a tárgyalásra, akkor sem a bírót kell szidni.

A fellebbezést is b...hatják, az egyetlen lehetőségük a legendás bírósági iratkezelési kupleráj.

Ha szerencséjük van, akkor tényleg elfelejtették megküldeni nekik azt a keresetet, amiben már ők is alperesek. (Bár az idézésre meg nem jelenést akkor is elég nehéz kimagyarázni.)

Ha nincs szerencséjük, akkor ott lesz a "nem kereste" jelzésű tértivevény az akták között (ami, ha a megfelelő címre ment, akkor jogilag kézbesítettnek minősül; persze ezt még utólag véletlenül kifújhatja a szél az aktából).
A másodfok meg nem arra van, hogy ha szartak bele elmenni a tárgyalásra, akkor majd most már komolyan veszik az ügyet.

emberbarát 2012.08.22. 14:58:41

Ha egyszer az 1945 óta tartó zsidó hatalombitorlással foglalkoznának,még imádkoznék is a Mandínerért.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.08.22. 15:32:10

@Holger Hartland: maga hülye! engem nem érdekel a bűn és a büntetés összefügghetősége. nekem teljesen mindegy, hogy ezeket a hazaáruló, titokbuzi, nyálasliberális, szépelgő, nyavalygó ártalmas barmokat miért ítélik el, csak ítéljék. :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.08.22. 15:43:53

@jose maria padilla: Tudom, hogy így gondolja, és tudom, hogy maga nem hülye, csak a Mézes Rozinak írt válaszomban a "geci" szót kissé erősnek tartottam volna, és nem sikerült helyette igazán jót választanom. :)

Alfőmérnök 2012.08.22. 15:53:31

@Holger Hartland: Egyébként a kérdésedre az a válasz, amit már többen is megírtak: azért, mert nem mentek el a tárgyalásra.
Persze ettől még MézesRozi gonosz és ostoba, de ebben spec igaza van.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.08.22. 15:56:47

@Alfőmérnök: A tárgyaláson való meg nem jelenés automatikus pervesztéssel jár?

Alfőmérnök 2012.08.22. 16:03:27

@Holger Hartland: Magában hordozza a veszélyét.

MézesRozi 2012.08.22. 16:04:27

@Holger Hartland:
már konkrétan mivel?
nem az a kérdés, hogy semjén mondta-e valóban, amit mondott. még csak nem is az erre vonatkozó bírói ítélet a tárgya a vitának. a vita tárgya, hogy jogosan szopatják-e a mandarinokat. erre pedig a válasz, hogy bizony, az ítélet alapján igen. erre a válasz, hogy bizony a meg nem jelenésük okán igen. és még két morális igenem is van, ami persze már csak a kívánságműsor része:)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.22. 16:24:13

@TuRuL_2k2: Még arról se. A valóság módosítatlan továbbközlése sem jelent teljes sajtójogi biztonságot. Nem fogok ügyszámot mondani, de közismert az a Torgyán-ügy, amelyben a sajtótermék precízen közölte Thürmer Gyula Torgyánra nézve sérelmes mondatait. Azok úgy, ott, elhangzottak.

A per végi eredmény? Egy darab, marasztalt sajtótermék, egy darab pernyertes Torgyán.

Ja és nem a bíróság a hülye, nem a mandiner a hülye: a jogalkotó a hülye a sajtójoggal meg a kézbesítésekkel is.

@Robinzon Kurzor: Teljesen életszerűtlen terhet ró a sajtóra ez az elképzelés. Valamilyen elvárható bizalmi alapnak kell lennie, másképp egy focimeccsről tudósítani kockázatosabb, mint fejest ugrani a Niagarába.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.08.22. 16:55:41

@MézesRozi: Mivel: azzal, hogy csacsiságokat ír. :)

Még ha igaz lenne is az abszurd vád, hogy Semjén szövege rontotta a Jobbik jóhírét, akkor is csak Semjént lehetne érte elítélni, a szavait közlő MTI-t nem. Ha az MTI pontatlanul idézte Semjént, akkor pedig az MTI-t lehet elítélni. De a mandiner.hu a Hírszerzőt szemlézte, a Hírszerző pedig az MTI szövegét vette át. Ilyen alapon az MTI-től nem lehetne semmit átvenni, amíg az MTI-anyagot közlő sajtóorgánumnál meg nem bizonyosodnak az MTI-anyag valóságáról. Abszurdum lenne. A mandiner.hu-t pedig ilyen alapon felelősségre lehetne vonni az összes, általuk szemlézett anyagért. Ez is abszurdum.

A tárgyaláson való meg nem jelenés hiba volt, de attól még a Jobbik vádja nem lesz igaz. Írja inkább azt, hogy utálja a mandinereseket és örül neki, ha szopatják őket akár igazságtalanul is. Az legalább őszinte beszéd.

MézesRozi 2012.08.22. 17:11:13

@Holger Hartland:

maga a csacsi. a mandínert fogták per alá és semjént. semjént - ha jól értem - felmentették vagy valami hasonló. vagyis a mandíner - az ítélet alapján - valótlanságot írt. persze a tárgyaláson valószínűleg védekezhettek volna. hoppá. de nem mentek el. vagyis semmit nem hoztak fel saját védelmükre. amit maga ír, az nem a bíróság tudomása volt, hanem turulé. és?

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.22. 17:15:28

@MézesRozi: Ön ír csacsiságokat. Ha igaz az, hogy a mandarinok az MTI-t idézték, akkor a felelősség propagálásának ott meg kellene állnia, ugyanis az a nemzeti hírportál (vagy mi a csoda).

Oblomov 2012.08.22. 17:18:00

@Robinzon Kurzor: "Ha szerencséjük van, akkor tényleg elfelejtették megküldeni nekik azt a keresetet, amiben már ők is alperesek."

És az eredeti keresetet miért küldték meg vajon? Vagy ez így szokás, küldenek belőle fűnek-fának?

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.22. 17:21:21

@MézesRozi: "a bíróság Semjén esetében nem látta bizonyítottnak, hogy tényleg mondott volna ilyesmit a tavalyi IKSZ-táborban, ezért vele szemben elutasította a Jobbik kártérítési igényét"
vs.
"A legjobb, hogy a vitatott kijelentés a mai napig szerepel a KDNP és az IKSZ honlapján is."
ami tényleg így van (nézze meg a két linket). A tekintetes m. kir. Bíróság tényleg olyan hülye, hogy mutogatni kellene.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.22. 17:31:20

@Lavrentyij Pavlovics Berija: A bíróság a keresethez kötött, a keresetről ítél. Ha a KDNP-t és az IKSZ-et, a honlapjuk kiadóját nem perelték be, az a felperes baja.

Az ítélet alapja pedig a jogszabály. Az is pocsék, de a bíróság nem common law bíróság, nem mondhatja azt, hogy szar törvénynek túros a háta, eb ura fakó, nem alkalmazom. Muszáj neki.
És igen, el lehet valakit meszelni azért, mert változtatás nélkül közöl egy MTI-hírt. Sőt azért is el lehet, ha saját tudósítója a valóságról híven számol be.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.22. 17:41:04

@Counter: A bajom az, hogy megállapítják, hogy S.Zsolt nem tett ilyen állítást, miközben mindkét érintett szervezet honlapján ott van a riport. Hogyan tudták bebizonyítani, hogy nem mondta? Ill. a Jobbik ügyvédje annyira hülye, hogy nem volt képes előtúrni a két a oldalt?
Továbbvive: ha a tekintetes Bíróság megállapította, hogy S.Zsolt nem követte el a terhére felrótt cselekményt, akkor azt a hírt nyilván a mandarinok hamisították össze. Azonban a Jobbik keresetében nem ez szerepelt, ergo hogyan lehet ezért elitélni a mandarint?

Van arra lehetőség, hogy ilyenkor az okozott anyagi és erkölcsi kárt az idéző újság leverje az MTI-n (akikről amúgy köztudott, hogy hamisítanak, ld. az Ángyán-gyalázó blog esete)?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.22. 17:45:36

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Nem ismerjük kellő mélységben az ügy iratait, így erről nem nyilatkoznék semmit. Ha a mandiner közölni akarja a keresetlevelet, határozatot, tárgyalási jegyzőkönyveket, megteheti, abból pertaktikai hátránya nem származhat, az olvasók pedig örömmel veszik (és nem olvassák el, nem értik, félreértik, természetesen ;-) ).
A kézbesítés intézménye köztudomásúan pocsék, az iratkezelési fegyelem is ki-kihagyogat néha a bíróságokon, főleg ha ok is kerül rá.

Én pusztán annyit mondok, hogy lehetséges egy hír változatlan továbbközléséért marasztalódni, sőt valósághű saját hír közléséért is.
De a törvény a pocsék, nem az azt alkalmazó bíróság.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.08.22. 18:01:36

@MézesRozi: Ha leírom, hogy "Alfőmérnök szerint Mézes Rozi gonosz és ostoba", akkor Alfőmérnököt perli be vagy engem? Vagy mindkettőnket? :)

A bíróság pedig nem köteles az orránál tovább látni? Ha rákattintanak a mandiner-cikkre, rögtön látszik, hogy az valójában a Hírszerző cikkének szemlézése, a Hírszerzőre továbbkattintva pedig látszik, hogy a forrás az MTI.

@Lavrentyij Pavlovics Berija: És ha mondott ilyet Semjén, az miért rontaná a Jobbik jóhírét? Olyan pénzről van szó, ami a párttörvény szerint járt a Jobbiknak, Gyurcsány meg átutaltatta. Ha Semjén szerint Gyurcsánynak szembe kellett volna mennie a törvénnyel, azzal Semjén a saját jóhírét sérti.

Megjegyzem: valamikor 2009-ben a Gyurcsány-kormány akkori pénzügyminisztere, Veres János azt mondta, hogy Orbán Viktor ha tehetné, ellopná az IMF-pénzeket, mire O.V. beperelte. Az első fokon eljáró bíróság Veresnek adott igazat, mondván: ez csak erős vélemény volt, amit O.V.-nak mint közszereplőnek tűrnie kell. A bíró ugyanez volt, mint itt... (Végül fellebbezések után a Legfelsőbb Bíróság is így ítélt.)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.22. 18:04:17

@Holger Hartland: Nem a bíróság végzi a bizonyítást és a valóság felderítését, polgári perben semmiképp sem.

MézesRozi 2012.08.22. 18:13:35

@Holger Hartland:
jelen esetben mindkettőt beperelték. alfi tagadta, maga nem. az nem volt bizonyítható, hogy alfi hazudik, a maga kommentje viszont rendelkezésre áll, és maga szart odadugni az orrát, az idézés ellenére, hogy megvédje magát. vagyis hallgatólagosan bár, de elfogadta a vádat, hogy rágalmazott.

p.s. miért is kapták az 500.000-t? kártérítés vagy bünti, mert nem mentek el?

én természetesen magát perelném be:) mert ugye amit maga mond, annak súlya van(?), amit alfi... hát Istenkém, neki ennyi jutott:)

is 2012.08.22. 18:32:56

Eljárásjogi hiba történt, de a bíró ezt nem vette észre, és így aszerint a másik eljárási szabály szerint _kellett_ ítélnie, hogy ha valaki nem jelenik meg, ki sem menti magát, és ellenbizonyítást sem terjeszt elő, akkor _érdemi vizsgálat nélkül_ kell megítélni a felperes számára, amit kért. Szó nincs érdemi ítéletről. Nyilván a fellebbezés után visszakerül Árpádhoz az ügy, aki most már nem követ el hibát, és elhajtja a Jobbikot a vérbe. Ennyi.

is 2012.08.22. 18:37:22

Semjént _bizonyítottság hiányában_ mentették fel, vagyis a Jobbik nem tudta bizonyítani úgy, hogy azt a bíróság elfogadja. Ilyen perekben az alperesnek semmit sem kell bizonyítania, tehát Semjént meg sem kérdezték (illetve nem kell érdemben válaszolnia), hogy azt mondta-e, amivel a Jobbik vádolja.

Alfőmérnök 2012.08.22. 18:53:49

@MézesRozi: Elég elolvasni a maga kommentjeit, hogy bebizonyosodjon, hogy gonosz és ostoba. Jelen esetben minimum kárörvendő.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.08.22. 18:58:14

@MézesRozi: Beperelne? Micsoda megtiszteltetés! :) Hanem úgy tűnik, nagyon vigyázni kell ezekkel a perekkel. A mandinernek is hiába volt igaza - eddig. Persze másodfokon majd más lesz.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.08.22. 18:59:47

@MézesRozi: Az 500000 pedig nem bünti, hanem kártérítés, amit a Jobbiknak kellene fizetniük. Mi a "még két morális igenje"?

Robinzon Kurzor 2012.08.22. 19:19:11

@Oblomov:

Jó kérdés, akkor abban az eredeti csomagban lett volna a keresetmódosítás.

Hogy nem volt, azt így utólag elég nehéz bizonyítani.

Szerintem.

Robinzon Kurzor 2012.08.22. 19:26:19

@Counter:

Ez nem "elképzelés", és még csak nem is sajtójog, hanem általános ptk (személyhez fűződő jogok).

Nem véletlen, hogy anno az ÉS-t is pont ezzel az eszközzel sikerült, legalábbis kommunikációs szinten, elintézni. ("A fiúk a bányában.")

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.22. 19:46:00

@Counter: Úgy tűnik, aki jót akar, az bevásárolja magát a maffiába. Ott még talán ér valamit a becsület.

@Holger Hartland: "Semjén Zsolt szerint a Jobbik anyagi támogatása volt Gyurcsány Ferenc legnagyobb politikai tévedése, amikor a MIÉP-Jobbik Harmadik Út pártalapítványa után járó költségvetési támogatást átutaltatta kormányfőként a Jobbiknak úgy, hogy ehhez Csurka István nem járult hozzá."
Ha az állítás szerint Csurkának ezügyben vétójoga volt, akkor a Pojáca tényleg machinált. Ha nem volt ehhez joga, akkor Semjén tényleg a saját (amúgy nem létező) jó hírét rombolja.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.08.22. 19:48:13

@Holger Hartland: "Persze másodfokon majd más lesz."

Szerintem is bizonyosra vehető. A mostani bíró csak félig volt jó bíró. Homokszem csúszott a gépezetbe, de már dolgoznak a a szegény megvádolt alperesek -és persze az értük aggódó közönség -számára megnyugtató ítéleten. Lássuk be:
egy jó káder kell ide, aki rendbe rakja dolgokat.

azt hogy értelmezi, hogy nem mentek el az idézésre? posztmodern lázadás a társadalom értelmetlennek gondolt valósága ellen? :-)

A mandarinnak miért csak most estek le a magyar sajtójogi szabályozás sajátosságai? Mennyibe kerülne kivenni az ilyen sajátos jogszabályokat a törvénykönyvből? Kinek érdeke a status quo fenntartása, amikor más törvényeket (kedvencem a médiatörvény, ez talán már feltűnt, a 112 módosítójával) olyan lelkesen toldoznak-foldoznak?

Robinzon Kurzor 2012.08.22. 19:50:10

@is:

Kérdés, hogy történt-e eljárásjogi hiba, mármint hogy bizonyítható-e, hogy történt.

Akkor megy vissza elsőfokra.

Ha nem történt, akkor marad az elsőfokú ítélet, mert az bizony érdemi, pont azért, amiért leírtad. Amit az alperes nem vitat a felperes által előadottak közül, azt elfogadottnak tekinti a bíróság és az alapján dönt.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.08.22. 19:56:37

@is: de miért nem fogadta el bizonyításként a bíróság?
az előző kommented nagyon jó, de ez nem.
ha egyszer lehozza az újság, nyilván be kellett volna minimum idézni semjént esküdjön meg a bibliára, mondta-e ezt vagy nem. teljesen bizonyított, hogy valószínű hogy mondhatta, erősen megalapozott a gyanú.
ilyenen esetekben beidézik az alperest, mondja el az álláspontját, minimum.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.08.22. 20:00:25

nem sért személyiségi jogokat, hogy közzétettétek semjén tömjén pontos címét? :) dr. Semjén Zsolt (1024 Budapest, Keleti K. u. 13 / A.)
nehogy aztán mégegy per legyen belőle, vikibácsi megszakad, nem szereti ha ilyenekre kell költeni

és most már engem is elővesznek, mert én is közöltem

Robinzon Kurzor 2012.08.22. 20:10:52

@tesz-vesz:

De bizony sért, és igen, téged is elővehetnek.

Már fűzöm is be az ánégyest ... :D

Robinzon Kurzor 2012.08.22. 20:15:09

@tesz-vesz:

Semjén azt nyilatkozza, hogy nem mondta.
(Esküdni nem fog, mert bár szabad bizonyítási rendszer van, de egyedül az eskü szerepel a bizonyítékok tiltólistáján.)

Mivel ellentmondás van, bizonyítani kell; a bizonyítás terhe a felperesen, ő meg nem tudta bizonyítani, tehát ezt a pontot bukta.

MézesRozi 2012.08.22. 20:19:47

Turul itt siránkozik a szólásszabadságról, közben tehetetlen dodót kiradírozták a mandiner.hu-ról.

hoplita 2012.08.22. 20:32:26

@Lavrentyij Pavlovics Berija:
Ennyi esett le...?
Szar ügy, sajnos eszet nem tudok küldeni.....de jókívánságot esetleg sikerül.:)

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.22. 20:37:04

@Robinzon Kurzor: Ott a kdnp-s riport. Vagy a mandarinok hekkelték meg az oldalt?

@MézesRozi: Ezért (is) tényleg lófaszt a seggükbe, dodó nem volt sem troll, sem véresszájú.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.08.22. 20:42:49

@MézesRozi: melyik posztból? Kíváncsi vagyok. Tudom, hamar megöregszem, de akkor is.
:)

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.22. 20:43:20

@hoplita: Ha nem vette volna észre, nem a turulmadárnak írt kommentjére válaszoltam, hanem az oblomovnak írtra. Abban pedig a szavazók korábbi vélelmezett pártszimpátiájáról volt szó.

Sebastian Knight 2012.08.22. 20:46:05

@jose maria padilla:

Biszku esetén mégis érdekelte a bűn és büntetés összefüghetősége. :)

Veder1 2012.08.22. 20:48:41

Ez az egész ügy inkább a bíró alkalmasságáról ad szemléletes képet...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.22. 21:02:33

@Vödör: A bírónak a jogszabályt kell alkalmaznia. Nem hagyhatja figyelmen kívül, ez nem Amerika.

Veder1 2012.08.22. 21:05:10

@TuRuL_2k2 azért azt érdekes lesz bizonyítanotok, hogy az idézés benne volt a borítékban, a kereset viszont nem. Persze, ha megvan az összes felperes által benyújtott kereset a bíróságon, vagy a jobbik bizonyítottan kevesebb példányszámban nyújtotta be, akkor még megállhat, de erre ne vegyetek mérget.

Veder1 2012.08.22. 21:06:12

@Counter én ezt arra írtam, hogy a keresetet nem kézbesítette.

Veder1 2012.08.22. 21:12:38

Egyébként ez felveti azt a kérdést is, hogy az MTI-től átvett hírben, vagy a jóhírnév sértő honlapjáról átvett szövegben foglalt cselekmény megtörténtét az átvevőnek kell-e bizonyítania?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.22. 21:54:22

@Vödör: De az nem számít. Az számít, hogy sérti-e a Jobbik jó hírnevét. Ha mondta és sérti, akkor is felel a hírt továbbadó sajtó.

MézesRozi 2012.08.22. 21:55:37

@Schwerer Gustav:

a vélemény oldalról, ott teljesen, minden hír

alól.@Lavrentyij Pavlovics Berija:
igaza volt.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.22. 22:13:33

@MézesRozi: Arra gondol, hogy megjegyeztem, hogy inkább a széljobberek repünek, mint a szélballerek? Ráadásul dodó még csak nem is széljobber.

S=klogW 2012.08.22. 22:15:21

@Vödör: még pontosabban

alkalmatlanságáról

Veder1 2012.08.22. 22:17:05

@Counter
Csakhogy a sértés csak akkor áll meg, ha az állítás nem valós. De ezt nem vizsgálta a bíró, mert az alperes tagadta a kijelentést, a jobbik meg nem tett további bizonyítási indítványt. Itt a mandiner tudott volna védekezni, ha jelen van. Kíváncsi lettem volna egy olyan perre, kicsit megszorították volna Semjént.

Most így végiggondolva nem lehet, hogy a mandisok ezért nem jelentek meg :)

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.08.22. 22:18:24

@MézesRozi: értem, persze, egyszer régen még én is eltűntem ott a süllyesztőben.:) akkor minden eltűnik. Legalábbis ez volt régebben. Persze most csak szűrik az embert, meg lehet tekinteni "az összes hsz. megjelenítése" menüpont alatt. (Tessék kipróbálni, meg lehet nyomni a szöveget, akkor a szűrt elemek láthatóak lesznek)

Az érdekelne, hogy melyik poszt _kapcsán_, vagy még pontosabban: konkrétan mit írt, hogy meg lett szűrve.
Én kerestem, de nem találtam.

Veder1 2012.08.22. 22:22:51

Ha megjelenik a tárgyaláson a Mandiner az igaza bizonyítására (mivel Semjén kiszállt) be kellett volna vonnia a perbe az MTI-t, a KDNP honlapját, a Hírszerzőt. Csak akkor lehet kiderül az igazság :)

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.22. 22:27:27

@Vödör: Az a gyanús, ami nem gyanús!

@Schwerer Gustav: Gondoljon bele: dodóval együtt visszaállítja kündüt meg a komcsi férgeket is. Dodó nem érdemli ezt az illusztris társaságot.

Úgy tűnik, hogy nem egy adott komment, hanem a "stílus" alapján szűrnek, részletek itt:
mandiner.blog.hu/2012/08/17/trollszelidites_a_mandineren

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.08.22. 22:33:01

@Vödör:
Nem, egyszerűen azért nem jelentünk meg, mert nem kaptunk olyan keresetlevelet, ami minket érintett volna. Meglátjuk, mi lesz másodfokon, nem kizárt, hogy visszaküldik újra első fokra.

Veder1 2012.08.22. 22:35:49

@TuRuL_2k2 ok elhiszem. Akkor várom az új eljárásról is a tudósítást, kíváncsi vagyok a fejleményekre

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.08.22. 22:41:37

@MézesRozi:
'Tetves provokátor.'
'Ki ölne, meg te féreg? Még eltaposni is undorodnék.'
'Kár, hogy ostoba tapló vagy'
'min csodálkozik ez a hülye péltsa?'
'Te meg kinyalhatod, bolsikám.'
'Miért is nem csodálkozom ezeken a büdös taknyokon?!'
Ez csak így, hirtelen néhány idézet a hozzászólásaiból. Még alakulóban van a szelekciós rendszer, de ez valamivel túl van a határon (viszont van visszaút).

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.22. 22:56:09

@TuRuL_2k2: Ezekből egyedül a 'Ki ölne, meg te féreg? Még eltaposni is undorodnék.' durva, a többi belefér az ilyen helyeken folytatott anyázásba.
Ha már ennyire figyelnek az udvari etikettre, akkor az ajtón kidobott és ablakon visszapofátlankodó pirosbögréseket is szűrni illene.

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Erre esetleg valami reakció?

MézesRozi 2012.08.22. 23:08:49

@TuRuL_2k2:

ó. hát ez tényleg... szóhoz sem jutok. legfőképpen a szemforgatásotokon. vannak ennél sokkal trágárabb kommentelők és voltak itt igazán durva tartalmak. akkor éppen a szólásszabadságért harcoltatok.

Veder1 2012.08.22. 23:08:56

@TuRuL_2k2 kicsit túlragozom a dolgot, de az eljárásjogi kérdéseken felül három része van az ügynek:

1. elhangzott-e a kijelentés
2. valós tartalmú-e a kijelentés
3. jogsértést követ-e el a Mandiner a továbbközléssel

Kérdés, ha valaki jóhírnevet sértő kijelentést tesz, akkor erről, hogyan kell tudósítani? Hogyan bizonyosodsz meg, hogy ténylegesen elhangzott-e a kijelentés? Milyen szófordulatot kell használnod (pl.: "megalapozatlanul azt állította") ?

Pl. a Jobbik egy fesztiválon azt állítja, hogy Gyurcsány Ferenc közpénzt nyúlt le a Sukkoró-ügyben (nem bizonyított), ez kinn van a jobbik honlapján, akkor erről hogyan kellene a nol.hu-nak tudósítania úgy, hogy ne sértse meg Gyurcsány jóhírnevét?

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2012.08.22. 23:11:59

@bbjnick: De akkor is el kellett volna menni a tárgyalásra.:)

MézesRozi 2012.08.22. 23:15:16

@Lavrentyij Pavlovics Berija:
igen, arra gondolok.

ez a széljobberséggel úgy lehet, mint a kulákokkal. ha már kiiktatták az összes módos gazdát, az 5 holdas kisparaszt arra ébredt egy szép napon, hogy kulákká lépett elő, aki a nép ellensége. már dodó a szalonképtelen széljobber.

Szindbad 2012.08.22. 23:15:36

Imádom a magyar jobboldalt :))

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2012.08.22. 23:22:16

@TuRuL_2k2: Merész kérdés, de nem jutott senki eszébe megmutatni a cég jogászának az idézést? Vagy megkérdezni a bíróságtól az idézés kézhezvétele után, hogy az meg mire fel?
Csak úgy megkérdezem, mert az összes alternatíva közül a legrosszabbat kiválasztani úgy, hogy nem kezdő a mandiner pereskedés táján, az nagyon necces.

S=klogW 2012.08.22. 23:31:25

@MézesRozi: azért ez így nem pontos ...

Oblomov 2012.08.22. 23:47:40

@MézesRozi: "már dodó a szalonképtelen széljobber."

Voltak rossz napjai a tehetetlennek, na. Erről írt Turul. Neked meg nem kéne az összes szalonképtelent széljobbernek tekinteni. Fordítva persze stimmel, ezek szalonképtelenek.

Alfőmérnök 2012.08.22. 23:57:45

@TuRuL_2k2: És hogy van a visszaút?
Írnak egy levelet nektek, hogy "lécciléccilécci engedjetek vissza, jófiú leszek, többé nem mondok csúnyákat a bolsiknak"?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.08.23. 00:08:52

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Miért lett volna vétójoga? Szerintem egyébként Semjén emlékezetében összekeveredhettek a dolgok, ugyanis valószínűleg erről az esetről van szó:

www.origo.hu/itthon/20090410-allami-tamogatas-a-magyar-igazsagert-a-jobb-magyarorszagert-alapitvanynak.html

Azaz: a Csurka által elnökölt pártalapítvány kapta a MIÉP-nek és a Jobbiknak (illetve pártalapítványuknak) a 2006-os közös választási eredményük alapján egyébként valóban törvényesen járó pénzt. (Csakhogy a jobbikosok szerint ők nem is tudtak róla, hogy van ártalapítványuk, Csurkáék pont akkor jegyeztették be.) Az ügyből pedig éppen a Fidesz csinált nagy botrányt, hogy "nahát, az MSZP pénzeli a Jobbikot!", amit a szocik mellett a jobbikosok is zokon vettek már akkor is:

jobbik.hu/rovatok/kozlemeny/a_jobbik_udvozli_a_fideszes_hazugsaghadjarat_visszavonulojat

Ha erről van szó, akkor Semjén fejében az eltelt évek alatt átköltődött a történet.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.08.23. 00:13:16

@Schwerer Gustav: Látom, padilla őrmestertől Robinzon Kurzorig terjedő népfront kárörvend a mandineresek pórul járásának. Nyilván a mandiner egyéb vétkei miatt, mert a konkrét ügyben a mandinereseknek igazuk van. Leszámítva, hogy nem mentek el a tárgyalásra - gondolom, hanyagságból.

Oblomov 2012.08.23. 00:22:18

@Holger Hartland:
Odaát meg lássák ám a jelenségben a lényeget:
"ha ekkora kockázattal jár egy kormánytag szavaiból szerkesztett, hírgyár által leközölt hír átvétele, akkor félő, hogy a Kedves Vezető úr Örök Érvényű Megnyilatkozásait sem fogják merni leközölni.

Márpedig ha a propaganda nem fog terjedni elég széles körben idézetek hiányában, annak a Kedves Vezető bajtárs sem fog örülni, Tündikém drága. "

Csipet vitriol is van benne. :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.08.23. 00:22:31

@TuRuL_2k2: Tiltsatok ki innen, ilyen trágár sértéseket én is írok néha. :)

Amúgy baszomalássan, az IRL-ező férgeket hogyhogy nem kúrtátok ki a picsába az első eset után? Az nekem kicsit súlyosabbnak tűnik, mint a trágárság.

Bassza meg, milyen trágár vagyok megint. Remélem, jön mavo és ír valami kifinomultan kulturáltat.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.08.23. 00:28:13

@MézesRozi: Ott van Tehetetlen Dodó, csak rá kell kattintani az "Összes hozzászólás megjelenítése" gombra. Tehát nem kiradírozták, hanem 18-as karikát tettek rá. :) Amihez amúgy minden bloggazdának joga van (a radírozáshoz is), és semmi köze a szólásszabadsághoz. Nekem is van radírom a blogomon, és ha úgy látom jónak, használom. :)

Egyébként érdekes, hogy a mandiner.hu kommentjei között alaphelyzetben a TD-nek adott válaszok látszanak, de amire válaszolnak, az nem. TD fantom lett. :)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.08.23. 00:40:41

@Alfőmérnök:
A visszaút pontos mikéntjén még dolgozunk, de a lényeg, hogy lejjebb kell csavarni az agresszió- és trágárság-potmétereket a hozzászólásokban, és akkor látni fogjuk a jó szándékot. Természetesen ez azokra igaz, akik csak kicsit lépték át a határt, át lehet lépni annyira is, hogy még a legangyalibb kommentekkel se legyen visszaút.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.08.23. 00:42:45

@Holger Hartland:
A blogos felületet továbbra is szeretnénk moderálatlanul hagyni. Sajnos a mandiner.hu-n az engedékenység nem óriási szabadságot és pezsgő vitát, hanem személyeskedő indulatokat eredményezett.

MézesRozi 2012.08.23. 08:44:15

@Holger Hartland: @TuRuL_2k2:

tudom, hogy moderálták dodót. de azért furcsa, hogy a szűrést bejelentő posztban hálásak a régi kommentelőknek, közben meg kitiltják dodót, akinek kommentjeinek, hozzászólásainak Hozzáadott Értéke vitathatatlan.

egyébként mindenki azt csinál a blogján, amit akar, ez természetes. de azért baszkurálni lehet érte. éppen azért, ahogyan ez a blog felfutott:)

MézesRozi 2012.08.23. 08:45:34

@TuRuL_2k2:
továbbá én is úgy gondolom, szükséges a moderálás a mandiner.hu véleményoldalán.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.08.23. 09:24:20

@TuRuL_2k2:
nahát, azért a káromkodás és trágárság tényleg megengedhetetlen, te beesett mellű aszténiás roncs. tölgy baszogatása a hatékony segítségetekkel meg kóser mi?
faszom legyen a fogkeféd!

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.08.23. 09:27:22

@Sebastian Knight:
biszku béla sokkal szimpatikusabb ember, mint a mandarinok. nem kellemes ezt mondani, de ez van :)

Alfőmérnök 2012.08.23. 10:00:07

@TuRuL_2k2: "Sajnos a mandiner.hu-n az engedékenység nem óriási szabadságot és pezsgő vitát, hanem személyeskedő indulatokat eredményezett."

Ez így van, de ennek aligha T. Dodó az oka. Törzskommentelőtök a blog.hu-n is, ismeritek. Mondjuk nem ártana azt sem idézni, hogy mire volt reakció, amiket írt. El tudom képzelni, hogy adekvát reakciók voltak.

Robinzon Kurzor 2012.08.23. 10:24:20

@Lavrentyij Pavlovics Berija: "Ott a kdnp-s riport. Vagy a mandarinok hekkelték meg az oldalt?"

Nem érted a polgári peres eljárást: a bíróság maga nem végez bizonyítást, hanem a felek által eléje tárt bizonyítékok alapján dönt.

Mivel nem volt ott az alperes, nem volt senki, aki a bármilyen kézenfekvő ellenvetést, bizonyítékot előadjon.

A bírónak nem dolga, hogy a szabályos idézésre meg nem jelent alperes segítségére siessen.

Robinzon Kurzor 2012.08.23. 10:33:00

@Vödör: "Pl. a Jobbik egy fesztiválon azt állítja, hogy Gyurcsány Ferenc közpénzt nyúlt le a Sukkoró-ügyben (nem bizonyított), ez kinn van a jobbik honlapján, akkor erről hogyan kellene a nol.hu-nak tudósítania úgy, hogy ne sértse meg Gyurcsány jóhírnevét?"

Tipp:
Gyurcsány Ferenc természetes személy, akire értelmezhető a közszereplő fogalma, a közszereplőkkel szemben viszont tágabbak a "kritikai" határok, amit nekik tűrniük kell.

Ezzel szemben a Jobbik egy jogi személy, akivel kapcsolatban a közszereplőség fogalmilag kizárt, tehát vele kapcsolatban nincsenek meg a tágabb határok.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.23. 10:35:52

@Holger Hartland: Ha erről van szó, akkor Semjén hülyébb, mint gondoltam. Meg a Jobbik is, mert ekkor nem perelni kellett volna, ha hülyét csinálni Semjénből.

BTW, moderáltatni akarja magát a mandarinokkal? Szóljon a főhadnagy elvtársnak, hogy lőjön szét mindent, ami mozog, akor lehet, hogy eléri.

@Robinzon Kurzor: Ezt is írtam: " Hogyan tudták bebizonyítani, hogy nem mondta? Ill. a Jobbik ügyvédje annyira hülye, hogy nem volt képes előtúrni a két a oldalt?"

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.08.23. 12:12:37

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Nem látom, hogy mi másról lehetne szó. Ez a sztori áll a legközelebb a Semjén által mondottakhoz. A Fidesz már akkor igyekezett úgy értelmezni ezt, hogy "a szocik pénzelik a Jobbikot". Tessék:

hirszerzo.hu/hirek/2009/4/24/105970_a_szocialistak_penzelik_a_jobbikot

Sőt: "Szijjártó Péter (Fidesz): Az MSZP hozta létre a Jobbikot":

www.youtube.com/watch?v=fkRa10QQLeQ

Valószínűleg addig mondogatták ezt, amíg maguk is elhitték. :)

BTW-re: Dehogy akarom magam moderáltatni, akkora pozőr azért nem vagyok. :) Csak provokatív módon teszteltem a moderálási alapelveket, illetve kérdeztem rájuk. Úgy tűnik, most a mandiner.hu-t komolyan szeretnék szalonképesíteni, ami végül is teljesen érthető, tekintettel a hirdetési bevételekre. Az előzmények miatt ez nehéz munka lesz.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.23. 13:39:32

@Holger Hartland: Valószínűleg igaza van. Hülyék a narancsosok, bár az ellenség ellenségének támogatása régi trükk, így nem zárható ki némi színfalak mögötti támogatás. Ha tényleg volt ilyen, akkor pedig különösen nemes bosszú, hogy a Jobbik elvitte a prolik egy részét.

Az egyik beosztottamnak már sikerült elérnie a moderációt, szerintem a főhadnagy elvtársnak is sikerülne.
Elég nehéz lesz a szaloképesedés. Ráadásul aki vissza akarja hozni a szivének kedves "trollokat", az magára rántja a teljes pöcegödröt. No mindegy, ezt főzték maguknak a mandarinok, egyék is meg.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.08.23. 13:55:37

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Szívesen élnék száz év múlva, hogy elolvashassam, az akkori történelemkönyvek mit írnak majd a mi korunkról. Ha lesznek még történelemkönyvek. :)

Ami a mandiner.hu-t illeti, végül is a fiúknak-lányoknak igazuk van. Ha igazán jó arcot akarnak mutatni a világ és persze a hirdetőik felé, akkor ki kell takarítaniuk az ottani kommentfolyamokat. Akkor pedig a trágárságnak is el kell tűnnie.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.23. 14:09:03

@Holger Hartland: Az ükönokája nem tudott történelemkönyvet visszasugározni a múltba?

Persze hogy kell takarítás, de nem feltétlenül így, pl. a blogon alkalmazott jobb az egyszeri kommentelő számára.
Azonban a troll elleni legegyszerűbb védelem az éhenhalasztásuk. Ezzel szemben a mandiner.hu rendszeresen olyan cikkeket közöl (megfelelően szemzgetve belőle), amire buknak a trollok, pl. mi mást tudna tenni az ember egy Bartus cikk kapcsán, mint kitárazni az AK-ját (amire pedig előjönnek a bögrések, és kezdődik az anyázás)?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.23. 14:12:19

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Valahogy ki kell alakítani és meg is kell tartani azt a kommunikációs közeget, konstruált valóságot, amelyben Navracsics Tibor intelligensnek és megfontoltnak tűnik.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.08.23. 14:22:13

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Dédunokám. Sajnos csak pár cikket küldött.

A mandiner olyan cikkeket szemléz, amilyenek vannak. Ezek a cikkek vannak az online hír- és véleménypiacon, ezeket lehet szemlézni. Mit tehet az ember egy Bartus-cikk kapcsán: például el sem olvassa, vagy ha mégis, akkor nem szól hozzá. Nem kell mindenhez hozzászólni. :)

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.23. 14:29:29

@Counter: Navrasics nem olyan reménytelen hülye, mint pl. Matolcsy, párszor biztos csóválja a fejét.

@Holger Hartland: Nyöhehe. Még egy dolgot lehet tenni, egyáltalán nem hozzászólni a mandarin-hu-hoz.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.23. 14:32:00

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Jobban kommunikál, de fel tudna idézni egyetlenegy végbement "nemhülye" intézkedést, ami tőle származik?

Na látja, bedőlt a látszatnak.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.23. 15:11:22

@Counter: Szerintem kényszerpályán van, azt teszi, amit mondanak neki. Ezért nem lenne hiteles egy olyan mandarinpárt, aminek Tibibácsi az elnöke.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.23. 15:14:00

@Lavrentyij Pavlovics Berija: A kényszerpálya nem mentség, hanem a kényszerpályára kerülés előtti manőverekről kiállított elégtelen bizonyítvány.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.23. 15:16:52

@Counter: A Fideszben az történik, amit a Fospumpa mond, aki ott kézeli politikai jövőjét, annak be kell állnia a sorba. Az elmúlt két év balfaszkodása miatt már tényleg lenne létjogosultsága egy mandarinpártnak, azonban előtte nem volt.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.08.23. 15:17:41

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Nehéz eldönteni, Navracsiccsal szemben enyhítő vagy súlyosbító körülmény-e az, hogy nem olyan hülye, mint Matolcsy.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.23. 15:21:46

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Látja, ezért árulkodik az intelligencia és megfontoltság hiányosságairól az a döntés, amellyel az ember olyan autóba száll, amelyből nem lehet kiszállni és amelynek nem juthat oda a kormánykerekéhez.

Az összes feladata és lehetősége annyi, hogy mosolyogva integessen az ablakból. Ha nem teszi, vagy a kormányhoz kapkod, akkor kidobják egy lakatlan szigetre.

És ezért nem nevezhető Navracsics sem fenntartások nélkül megfontoltnak vagy intelligensnek. Azok a fenntartások pedig igen alapvetőek.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.23. 15:39:36

@Holger Hartland: Igazából súlyosbító, hogy értelmes emberként ehhez adja a nevét.

@Counter: Nem tudom, hogy 10 előtt ez mennyire látszott (10-ben az ingatlanadó kapcsán már kiderült). A kilépés pedig politikai megsemmisülést jelentett volna + az ember mégiscsak hű próbál maradni a pártjához.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.23. 16:10:00

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Hát nézze, innen alulról, ahonnan én látom, a dolog büdös volt.

Akkor onnan felülről, ahonnan Navracsics nézhette...? Persze lehet, hogy az egykori trockista látta is, de meg is tetszett neki a dolog. (Ez is súlyosító. Most akkor Matolcsyt mentegetjük valójában?)

Egyébként gondolhat a svéd modellre vagy számos más nyilatkozatra, személyi döntésre stb. is. Mint ismeretes, már a '90-es években voltak megjegyzések arra nézve, hogy Orbán sztálinista módszereket alkalmaz (bizonyára van név, hely, időpont pontosan, én csak a fordulatra emlékszem).

Ismeri azt a paradoxont, hogy minél tovább késik egy busz, annál kevésbé hajlandók a megállóban várakozók gyalog elindulni?

Robinzon Kurzor 2012.08.23. 16:33:34

@Lavrentyij Pavlovics Berija:

A Jobbik ügyvédjének ez a kimenetel tökéletesen megfelel.
Miért húzogasson elő bármiféle papírokat?

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.23. 16:35:14

@Counter: Minden párt büdös, csak a mértéke eltérő.

A sztálinista módszerekkel a posztkomcsik (rákosi valódi örökösei) vádolták őket, nekik azért annyira nem kell hinni.

Mert megütnlé a guta, ha otthagyja és jön a busz. Itt inkább a csoporthoz való tartozásról van szó.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.23. 16:36:28

@Robinzon Kurzor: Mert Semjént felmentették. Ha vette volna a fáradságot, és prezentálja a KDNPés az IKSZ riportot, akkor Semjén nem tudta volna letagadni.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.23. 16:38:41

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Az én emlékeim szerint a "sztálinista módszereket" egy fideszes fejes mondta félig tréfálkozva.

És magát nem megütné a guta, ha otthagyná a Fideszt és jönne a Hungarian fairy tale és a 20 éves centrális erőtér meg a nemzet felemelkedése?

@Robinzon Kurzor: -nak pedig igaza van, teljesen félreérti a dolgot, ha azt hiszi, hogy polgári perben akár a felperesnek, akár a bíróságnak a teljes anyagi igazság feltárása volna a célja vagy feladata. A felperesnek a per megnyerése a célja, a bíróságnak pedig a jogszabályoknak az elé tárt bizonyítékok alapján történő alkalmazása, se több, se kevesebb.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.08.23. 20:26:14

@Holger Hartland:

Többször foglalkoztam már extenzíven a mandarin által elkövetett bűnökkel. most nem sorolnám fel megint őket, egészségügyi okokból (a magas vérnyomás egészségtelen ugyanis).

Két részletet azonban kibontanék.

1) a mandarin túlnyomó részben az andrassew, bartus, iványi (azt tudta, hogy orbán első gyerekének keresztapja? hmm...), de természetesen tóra w., papp l. tamás és egyéb szellemi óriások cikkeit szemlézi. Ez garantáltan megágyaz a színvonalnak. A Jobbik illetve a radikális oldal publikációi, megjelenései közül szinte alig jelenik meg valami. Az lmp-nek több híre van a mandarinon, mint a jobbiknak.
Ez bizony részrehajlás, szelektálás, félretájékoztatás.

2) Konkrétan semmilyenzsolti és navracsics(ka), meg persze szargyártó p. a jobbik elleni gyűlöletkampány élharcosai. Csak hogy perspektívába kerüljön a dolog.

szíjjértó és semjén jobbik-ellenes ténykedését maga hozta napvilágra, én ezt navracsiccsal egészíteném ki

Navracsics: Az MSZP-hez és az LMP-hez hasonlóan a Jobbik sem a nemzet érdekében politizál

További részletek: kuruc.info/r/2/89806/#ixzz24OOtnfFh

Navracsics: "a Gyurcsány-kormány 25 millióval kistafírozta a Jobbikot, ezen el kell gondolkozni"

További részletek: kuruc.info/r/2/39649/#ixzz24OP2qR2r

Navracsics szerint a Jobbik uszítja a magyarok ellen a cigányokat

További részletek: kuruc.info/r/52/56115/#ixzz24OQHH5UN

A mandiner pedig ezeket a gondolatgalacsinokat, amit a nagytiszteletű urak elhullajtottak, hajtja tovább. a jobbikról csakis a legdurvább hangvételben, prolimódra megírt cikkek jelennek meg.

Egyébként, ha pontosak akarunk lenni: ebben az ügyben nem a mandarinnak van igaza, hanem semjén is bűnös, meg a mandarin is. Attól hogy a _többit_is_meg_kéne_büntetni_ (galamus, hvg, mti stb), attól még a mandarin továbbra is bűnös marad. Semjén is. Bejött (illetve még be fog jönni) a haveri bíró a képbe, az egy dolog. Módszertan. A lényeget érintetlenül hagyja.

Mielőtt szívrohamot kapna azon, hogy "dehát mér' nem jelentette föl a Jobbik a többit is?": Lehet hogy valaki olvasta mandarinos hírt a Jobbikból, a többi cikket meg nem. Amatőrök még most is. Mint ahogy teszem azt '92 nyarán (2 évvel azután hogy bejutottak a parlamentbe) a fidesz is amatőr volt. lényeg hogy a feljelentésbe valamiért csak a mandarin került be. (Tanulhatnának papcsák feritől, ő kimaxolta a lehetőséget, nyilván ez a a követendő példa, ezen logika szerint)

Remélem sikerült a lelkében dúló vihart lecsillapítanom ezzel kapcsolatban.:)

Most mit izgul, nem értem. Kapnak egy megfelelő bírót, seperc alatt megszüntetik a vádat. Semjén nem ezt mondta, ott se volt, meg egyébként is aludt éppen a beszéd idején. Tiszta sor.

Robinzon Kurzor 2012.08.23. 20:30:25

@Lavrentyij Pavlovics Berija: "Mert Semjént felmentették. Ha vette volna a fáradságot, és prezentálja a KDNPés az IKSZ riportot, akkor Semjén nem tudta volna letagadni."

Semjént nem "felmentették", mert olyan csak büntetőeljárásban van. A felperes nem bizonyította, hogy Semjén mondta volna a neki tulajdonított mondatot, ezért vele szemben a keresetet a bíróság elutasította.

A KDNP meg az IKSZ riport beemelése az ügybe csak bizonytalanná tette volna a kimenetelt, mert önmagában nem feltétlenül bizonyítja, hogy Semjén tényleg mondta az elhangzottakat, legfőképpen nem bizonyítja annak valótlanságát.

Ezzel szemben a bíróság a tárgyalás elején ismertette, hogy a II. (?) rendű alperesért senki nem jelent meg a szabályos idézés ellenére, továbbá semmilyen ellenkérelmet, előkészítő iratot nem nyújtott be, semmit sem vitatott a felperes által előadottakból.

Innentől kezdve a Jobbik célját (nyerje meg a pert) sokkal inkább szolgálta a gyors befejezés a Mandiner terhére, semmint hogy további bizonyítási indítványokkal álljon elő Semjénre vonatkozóan.

Ez egy ziccer volt, amit minden ügyvédnek könyörtelenül ki kell használnia.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.23. 21:44:05

@Counter: Hát, elég nagy marha lehetett az illető fideszes, legalább meglátogatták jégcsákánnyal? Debrecenit, Fodort és Ungárt nem.

@Robinzon Kurzor: Tévednek, ez nem egy közönséges tyúkper, ahol a lé megnyerése a lényeg. Itt politikáról van szó, a mandiner kishal,míg Semjén nagy. Baromság elveszíteni a nagyhalat a kicsiért cserébe.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.23. 21:47:31

@TuRuL_2k2: BTW, dodó baszogatása helyett inkább ezt a broker007 fedőnevű szpemmert kéne kibaszni a hóra.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.08.23. 23:47:38

@Robinzon Kurzor: jól van, fűzzed csak, én meg majd befűzöm semjén feleségét, aztán hiába állítasz akármit, ha semjén lengeti a tömjén és a mirhát, széllel szemben te se pipálhatsz!
tudod kivel kezdjél ki te tajparaszt :)

--
az mti azért elég bizonyító erejű, ha berendélték a mandinert, mint másodrendű alperest, akkor bekellett volna semjén elvtársat is, mint elsődrendű, rangú alperest. hát nem? bizonyították a mandinernél? mit? semmit nem tudtak. értelmetlen. semjén tegye a kezét a bibliára és úgy mondja, miközben rajta van még egy poligráf is, hogy" én egy majomember vagyok"

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.08.23. 23:50:40

@TuRuL_2k2: azt nem tetszik a 'Tetves provokátor'?
akkor miért nem mentél el az idézésre?:)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.08.23. 23:55:36

@Holger Hartland:

"Amihez amúgy minden bloggazdának joga van (a radírozáshoz is), és semmi köze a szólásszabadsághoz. Nekem is van radírom a blogomon, és ha úgy látom jónak, használom. :)"

de ha engem kiradílozol a blogonról, véged van!
de Ki ölne, meg te féreg? Még eltaposni is undorodnék

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.08.23. 23:58:41

@TuRuL_2k2: Miért is nem csodálkozom ezeken a büdös taknyokon?!'

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.08.24. 10:06:37

@tesz-vesz: Ha jól tudom, a bibliás-esküvős bírósági jelenetek az angolszász jogrendre jellemzőek. min ahogy az esküdtbíróság ("jury") is.

Kár, mert itt is kéne mindkettő. az esküdt régen volt a magyar jogrendben is (szólás: "Van annyi esze, mint egy esküdt ember sapkájának.")

Én azt mondatnám be vele a a hazugságvizsgálóba, hogy "keresztény vagyok, és demokrata". Hamar leszaladna a toll a mérőszalagról.

Visszatérve a magyar jogrendre: a tökéletes káosz, 40-50 ezer oldalas periratkötegek jellemzik. Az elmúlt 20 év bírósági, ítélkezési gyakorlata igazolta, hogy a sok ezer oldalban kiválóan el tud tűnni az igazság. Itt is rendet kéne már rakni.

Persze amíg a parlament megbolondult törvénygyárként viselkedik, még több érthetetlen és értelmetlen jogszabályt hoz, addig hiába is várjuk, hogy egyszerűbb, ésszerűbb legyen itt bármi...

Robinzon Kurzor 2012.08.24. 11:03:38

@Lavrentyij Pavlovics Berija:

Nem a lé megnyerése a cél, hanem a per megnyerése és ennek a ténynek a kommunikálása.

A nyertes per kommunikációjában már nincsenek olyan apróságok, hogy pontosan ki ellen és mire vonatkozóan nyerték meg a pert.
Csak az, hogy jóhírnevük megsértése miatt pert nyertek, mert az mondták róluk, hogy ... de ők perelték, és megnyerték, tehát ...

Tényleg nem emlékszel az ÉS-perre (A fiúk a bányában?)

Ott 2 ponton bukott az ÉS (vesztette el a pert):
- a "Fidesz-cég" megjelölés, merthogy a Fidesz vezetők, illetve családtagjaik (rész)tulajdonában álló cégek nem Fidesz-cégek (azóta terjedt el a "Fidesz-közeli", "MSZP-közeli" stb. forumula)
- nem tudták bizonyítani azt a félmondatban odavetett állításukat, hogy a cikkben hosszasan elemzett pénzügyi tranzakciók (székházeladásból Orbán-bányákba) alapozták meg a Fidesz-alapítók anyagi jólétét.

Ezt az aztán a Fidesz úgy kommunikálta, hogy a cikk miatt pert nyert az ÉS ellen, tehát bírósági papír van róla, hogy az ÉS cikk hazudott.
Hogy ez pontosan mire vonatkozik, az már az emberek 99%-át vagy nem érdekli, vagy nem tudja felfogni, vagy mindkettő.

Ez így működik, ezért ennék nagyobb ajándék nem is hullhatott volna a Jobbik ölébe, minthogy az egyik alperes nem megy és ezért vele szemben külön bizonyítás nélkül helyt fognak adni a keresetnek.

Robinzon Kurzor 2012.08.24. 11:09:19

@Schwerer Gustav: "Visszatérve a magyar jogrendre: a tökéletes káosz, 40-50 ezer oldalas periratkötegek jellemzik. Az elmúlt 20 év bírósági, ítélkezési gyakorlata igazolta, hogy a sok ezer oldalban kiválóan el tud tűnni az igazság. Itt is rendet kéne már rakni."

Ebben teljesen egyetértünk.

A bírósági működés lényegében a 100 évvel ezelőtti szinten van, amikor sokkal kevesebb ügy volt (ami nem feltétlenül volt jó).

Állítólag a Kúrián akkor olyan nem volt, hogy aktából tárgyaltak, mindenki előre felkészült, fejben volt az ügy, csak akkor kellett az aktához nyúlni, ha véletlenül nem egyformán emlékeztek.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.08.24. 11:51:56

@Schwerer Gustav: A mandiner.hu nem "közszolgálati portál", azt szemléznek, amit akarnak. Most éppen úgy látom, Barikád- és Demokrata-cikk is van. De ha valaki hiányol valamit, egyszer valamelyik szerkesztő írta, hogy lehet nekik e-mailben cikket vagy blogbejegyzést javasolni az ajánlóba. Hát hajrá!

Hogy a Fidesz a Jobbik ellen politizál: minő meglepetés! :) Ez nem gyűlöletkampány, csak a pártok közti szokásos adok-kapok.

Végül az ügyről: a mandiner.hu egy Hírszerző-cikket szemlézett, ami pedig egy MTI-hírt vett át, ami pedig Semjén szavairól számolt be, vagyis az idézet idézetét idézte. Abszurdum, hogy a jóhírnév megsértése legyen, ha valaki közöl egy politikus szavairól beszámoló MTI-hírt ismertető cikket. Ha a törvény szerint az, akkor a törvény abszurd. Aki fogást akar keresni a Mandineren, az keresse máshol, vagy csatlakozzon padilla őrmesterhez, aki szerint mindegy, hogy igazságtalan, csak fájjon nekik.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.24. 11:58:12

@Holger Hartland: Esetleg szapulja a bírót, hiába a törvénnyel van a gond: mindegy, hogy igazságtalan, csak fájjon nekik :-)

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.08.24. 12:43:57

@Holger Hartland: a hírközlő (=továbbító) médiumnak is van felelőssége. Egy helyre igazítás erejéig mindenképpen. Tehát ebben az értelemben, (ha Semjén tényleg azt mondta, ami csak 99,9999%.ig bizonyos) amit mondott, akkor a mandíner is _felelős_.

Felelős=bűnös. a büntetés mértékén lehet vitatkozni, de az már részletkérdés. Ha mindenki megúszná pusztán egy helyreigazítással, akkor mindenki azt írna amit akar, aztán két héttel később a 8. oldal alján az apróbetűsben helyreigazítana....:) A zinternetről nem is beszélek, ott egy helyreigazítás úgy tűnik el, ahogy csak akarják (de ott volt negyedóráig, tehát megjelent...)

Hogy a többit miért nem perelték be, szintén részletkérdés, már föntebb kitárgyaltam.
Akit bepereltek, az bűnös-e vagy sem. ez a lényeg.

.....és még el sem mentek az idézésre. Szóval ez védhetetlen. Persze a magyar virtuális valóságban elég egy reload, mint a videójátékban, és máris tiszta lappal (meg örökélettel) lehet a szintet újrakezdeni.

Minden rendbe' van, gond egy szál se.:)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.08.24. 14:42:23

@Schwerer Gustav: Azért van felelőssége, hogy a hír igaz legyen. A hír itt az, hogy Semjén Zsolt ezt és ezt mondta. Ha ez megjelenik a KDNP és az IKSZ honlapján, valamint az MTI-nél, a Hírszerző onnan átveszi, majd a Hírszerzőt szemlézi a Mandiner, akkor a Mandinernek itt semmiféle felelőssége nincs. Elvégre ők még csak nem is azt írták, hogy "Semjén Zsolt ezt és ezt mondta", hanem azt, hogy "itt a Hírszerző cikke, amely egy MTI-hírt közöl, amely szerint Semjén Zsolt ezt és ezt mondta". Ha a törvény szerint ezért a Mandiner felelős, akkor a törvény hülyeség.

Nem lehet elvárni, hogy egy szemléző weboldal mindennek utánajárjon, amit szemléz, főleg ha MTI-hírről van szó. Az idézést pedig lehetetlenné tenné, ha az idéző is felelős lenne az idézett szavakért. Ha pl. leírom, hogy "két indexes újságíró dominához hasonlította Vásárhelyi Máriát", akkor V.M. engem is beperelhetne? Ha újságíró lennék, akkor helyreigazításra kötelezhetnének? De mit igazítsak helyre? Azt írjam, hogy "a két indexes újságíró nem is hasonlította..."? Várjunk. De hát hasonlították - tehát ezt nem írhatom. Akkor írjam azt, hogy "Vásárhelyi Mária nem is domina"? De hát ezt nem is állítottam. Akkor mit igazítsak helyre? A mandiner.hu mit igazítson helyre?

Persze a tárgyalásra el nem menni hülyeség volt, és nemjogászként a kommentekből úgy látom, az ilyesmi pervesztéssel járhat akkor is, ha egyébként a meg nem jelenő fél nyerhetne. Na majd a másodfokra elmennek.

Robinzon Kurzor 2012.08.24. 16:05:45

Most ez a törvény (Ptk):

78. § (1) A személyhez fűződő jogok védelme kiterjed a jóhírnév védelmére is.
(2) A jóhírnév sérelmét jelenti különösen, ha valaki más személyre vonatkozó, azt sértő, valótlan tényt állít, híresztel, vagy való tényt hamis színben tüntet fel.

Ebből itt és most a "híresztel" a lényeg, ezért lehet perelni a Mandinert is.

Ha ez a szó kikerül a törvényből, akkor bárkiről bármit lehet "híresztelni", ha megadjuk hozzá az akár noname blogot, hogy hát mi csak asztat idéztük, mi kérem nem tehetünk semmiről, mi nem tudhatjuk, hogy X tényleg pedofil-e, mi csak itten szemlézünk...

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.08.24. 19:33:45

@Holger Hartland: "Ha újságíró lennék, akkor helyreigazításra kötelezhetnének?"

Robinzon Kurzor már elmondta a megfejtést, és most nem írom le ugyanazt más szavakkal.:)

Ha újságíró lenne, akkor a "x. hó y. napján valótlanul állítottuk, hogy..." c. szöveg kerülne bemutatásra. "valótlan híresztelés" esete.

Ön nem jogász, én sem vagyok jogász, nem is leszek soha:) maradjunk annyiban, hogy a közélet az nem a kisjátszótér, itt a dolgoknak súlya _lenne_, de persze a videójáték analógia itt is megáll. A mandarin tudja, mit kell a konzolba beírni, hogy jöjjön a pénz, meg a deus ex machina, mi meg nem tudjuk.

csak még egy utolsó reakció:
"Azért van felelőssége, hogy a hír igaz legyen."

Az "igaz" itt nem azt jelenti, hogy pont ugyanaz, amint ahonnan átvettük ("betűhív közlés"). az "igaz" itt _metafizikai_ tartalmat kap.

@Robinzon Kurzor: köszi.
az előbbi megjegyzésedre (11:09): hát valamit ki kéne találni. Én azt csinálnám, hogy a világ legkevésbé korrupt államainak az ügyintézési gyakorlatát venném figyelembe, és abból emelnék át megoldásokat. Az nem járja, hogy egy-egy nagyobb per során a peranyag eléri a százezer oldalt is.
Ez vicc.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.24. 19:59:47

@Robinzon Kurzor: Kit érdekelne az, hogy a 27. Fidesz-közeli média hazudott valamit? Az, hogy Semjén hülyeséget mondott (még pontosabban sajnálkozik azon, hogy a Pojáca nem sértett törvényt), annak van hírértéke, így lehet vele szavazót szerezni.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.08.24. 20:04:31

@Schwerer Gustav: persze, jó kérdések kellenének, és egy poligráf megfelelő kérdésekkel nagyon hatásos lenne, legalább annyira mint egy gránát, megritkítaná a magyar közéletet, lecsapolná a rossz vért.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.08.24. 20:51:28

@Schwerer Gustav: Haha, ez tényleg abszurd! Nehéz elhinni. Ezen az alapon rengetegen perelhetnének rengeteg mindenkit rengeteg mindenért. Most már nagyon kíváncsi leszek a másodfokú ítéletre.

Robinzon Kurzor 2012.08.24. 20:54:17

@Lavrentyij Pavlovics Berija:

A Jobbiknál ezt másképp gondolják, szerintük nekik pont az a jó, hogy Semjén inkriminált kijelentése "miatt" ők pert nyertek.

Hogy pontosan ki ellen, az kommunikációs szempontból lényegtelen.

Robinzon Kurzor 2012.08.24. 21:06:41

@Schwerer Gustav: "hát valamit ki kéne találni"

Elektronikus ügy és -iratkezelés, életszerűbb eljárási szabályok, szemléletváltás ... és onnantól már csak 20-30 év, jó esetben.