Az ezerkoronás Hlinka – Kis szlovák legendárium VI.
2012. június 08. írta: AgentUngur

Az ezerkoronás Hlinka – Kis szlovák legendárium VI.

  Sorozatunk eddigi részeiben elsősorban a szlovák-magyar viszonyt elemeztük, most azonban eljött az idő, hogy a szlovák nemzetépítés néhány egyéb, vasbetonba öntögetett elemét is megvizsgáljuk.

  Az ember az (egykori) 1000 koronásról, Andrej Hlinka kétségkívül a XX. század első felének egyik legjelentősebb szlovák politikusa, akinek nagyságához Szlovákiában semmi kétség nem férhet, hiszen a 573/2007-es törvénycikk 1 § szerint: „Andrej Hlinka rendkívüli érdemeinek köszönhető, hogy a szlovák nemzet államalkotó nemzetté vált.” A törvényből kimaradt, hogy miből is állnak ezek a rendkívüli érdemek, és nem is véletlenül. Hlinka ugyanis nem egy egydimenziós, a mai világban könnyen eladható pedigréjű hős. Olyan valaki, akinek Szlovákiában szobrokat állítanak, akiről utcákat neveznek el, viszont nézeteit a szlovákság (vagy éppen a világ) egyáltalán nem ismeri. A magyarázat egyszerű: a Hlinka körüli pozitív mítosz építésének elemi feltétele, hogy minél kevésbé vizsgálják, ki is volt ő, és mit tett és nem tett. Ebben jelképe a szlovák legendaépítésnek.

  Hlinka kétségkívül a szlovák nemzeti mozgalom egyik legjelentősebb alakja, és ezt nem kis részben a magyar hatóságoknak köszönheti. Miután az 1906-os választási harc hevében elmondott beszédek egynémelyét a rózsahegyi bíróság uszítónak találta, Hlinkát 2 évi államfogházra ítélte. Hírnevét még tovább emelte, hogy október 27-én Hlinka szülőfalujában, Csernován csendőrsortűz dördült. Hlinka a véres tragédia hírére egyszeriben a szlovák nép mártírjává lépett elő, és csehországi népszerűsége csúcspontjára ért (Csernováról ezt ajánljuk olvasásra).

  A kétéves szegedi raboskodás viszont nem éppen a nemzeti hős toposzba illeszkedő dolgokat hozta ki Hlinkából. Arra a következtetésre jutott, hogy a csehek csúnyán csőbe húzták és csupán eszközként szolgált számukra. Szabadulása után egy bűnbánó gesztussal fordult püspökéhez, aki őt visszahelyezte papi állásába.

  Nem is lehet róla hallani egészen 1918 májusáig, amikor is a csehszlovák emigráció elkeseredett próbálkozásokat tesz a hazai szlovákság bármilyen állásfoglalásának kicsikarásáért a megalakulandó cseh-szlovák állam mellett. Szó sincs tehát arról, hogy a Felvidéken elszakadási tömegmozgalom lenne. Hlinka pontosan azért lehet jelentős, mert annyira szűk a nemzeti felszabadítók köre: Masaryk szlovák követői között egyedüliként bír számottevő befolyással.

  Május elején Hlinka és 20 paptársa titkos megbeszélést tart, amelyen elhatározzák, hogy részt vesznek a Szlovák Nemzeti Párt vezetőségének Túrócszentmártonra összehívandó konspiratív találkozóján, ahol meg kellene születnie a Benešék által oly nagyon áhított proklamációnak. Erre május 24-én sor is kerül, felolvassák Milan Hodža levelét, majd egy titkos memorandumot fogadnak el az önrendelkezésről a csehek oldalán.

  Sokatmondó, hogy a memorandumot kizárólag Prágának szánják, és a Felvidéken továbbra is a monarchia hű alattvalóként funkcionálnak, majd – még mindig a teljes titoktartás mellett – szeptember 12-én Szlovák Nemzeti Tanácsot hoznak létre Budapesten. Komoly veszélynek azonban nincsenek kitéve – a magyar állam önvédelmi reflexei nem működnek túl jól. A konspirációt végül is csak október 19-én szegi meg Ferdiš Juriga szlovák képviselő, aki a budapesti országgyűlésben több órás zavaros fejtegetést tart a tót önrendelkezésről és a – hivatalosan nem létező – Szlovák Nemzeti Tanács önrendelkezési jogáról. A rettenetes magyar elnyomásról annyit, hogy mindezt a magyar parlamentben mondhatja el.

  Hősünk a Monarchia összeomlása, és a Felvidék megszállása után hamar konfliktusba kerül a csehszlovák vezetéssel, ez azzal tetőzik, hogy Hlinka három társával egyetemben útnak indul Varsón keresztül, hogy tájékoztassa a párizsi békekonferenciát a szlovákokat a csehek részéről ért sérelmekről. Hlinkáék Párizsban csak néhány napot időznek, Beneš közbenjárására a hamis iratokkal (egyébként Piłsudski által kiállított érvényes lengyel útlevelekkel) utazó idegeneket a francia rendőrség kitoloncolja az országból. Hlinka párizsi útjának egyetlen eredménye az, hogy hazatérése után börtönbe zárják hazaárulás vádjával. Szabadulást csak az 1920-as parlamenti választások hoznak, amelyeken mandátumot szerez.

  Ez eddig – a munkásságában megjelenő antiszemtizmustól eltekintve – egy többé-kevésbé rendben lévő nemzeti felszabadító karrier, de ami utána jön, talán megért volna egy-két kérdést nemzetközi szinten is, amikor 2007-ben törvénybe vésték hősünket.

  Hlinka ugyanis nem kiscserkész, ideológiai irányultságát leginkább a szélsőséges klerikalizmus, nacionalizmus és antikommunizmus jellemezte, amihez később az olasz fasizmus és német nácizmus egyes elemei társultak. Jelszava az autonómia volt, ami nagyon is érthető, az autonomisták ugyanis azokra a javakra és pozíciókra pályáztak, amelyeket azelőtt a csehszlovák állam a magyaroktól vett el. A magyarellenesség egyéként is a kevés konszenzuális érték egyike, amelyet az autonomisták és cseszlovakisták egyaránt szívükön viseltek, és amely fő motivációja a zsákmányféltés volt.

  Míg a fordulat előtt beszédeiben a kizsákmányoló idegenek szerepét a magyarok és a zsidók töltötték be, a húszas évektől ezt a csehek, szabadelvűek és a husziták vették át. Ahogy jelmondatában megfogalmazta: „Először a cseh vezetőknek kell mennie, aztán a zsidóknak és a protestánsoknak.” Hlinka amúgy is közismert volt arról, hogy beszédei során nem igazán tudta magát visszatartani, például a baloldali politikusokat „zsidóbolsevik csőcseléknek”, a lutheránusokat „daganatnak a nemzet testén”, önmagát pedig „szlovák Hitler”-nek nevezte (igaz, 1938-ban bekövetkezett halála miatt Hitler életművének kiteljesedését már nem érte meg). Pártjának egyetlen igazi rendezési elve a vezér iránti feltétlen hűség volt, és sok tekintetben előkészítette a terepet a szlovák nácizmus számára. Egyházi emberként nem a szeretet vagy a megértés, hanem az idegengyűlölet magvait hintette el.

  Bár ha magyar politikus lett volna, 2007-es állami szentté avatásakor talán világlapok idézték volna tőle, hogy „olyan  rendet csinálok itt, mint Hitler Németországban”, nagyon felületes lenne őt nemzetiszocialistának minősíteni. Hlinka egész politikai pályafutása alatt az maradt, amiként indult – egy szűklátókörű, erősen nacionalista pap.

  Egy fiatal nemzetnek szimbólumokra és hősökre van szüksége. Ez érthető. De látni kell: a szlovák politikai osztályra a saját történelmével kapcsolatban ez esetben sem a kritikus önreflexió a jellemző. Hlinka magyar-, zsidó- majd csehellenességbe ágyazott szociális demagógiája nem éppen vonzó képet rajzol ki. De ettől még ott lehetett az 1000 koronáson, nevezhetnek el róla utcákat, avathatnak szobrokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr374572965

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.06.08. 09:15:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

áhhh, úgyis mindegy 2012.06.08. 09:02:34

"a szlovák politikai osztályra a saját történelmével kapcsolatban ez esetben sem a kritikus önreflexió a jellemző"
isteni szerencse, hogy rólunk ugyanez nem mondható el :-))))

Ezekiel 25,17 2012.06.08. 09:11:25

Teljesen mindegy, hogy a szlovák állam hivatalosan is elismeri érdemeit, mert ők egy demokratikus jogállam, ugye, és nem egy genetikailag rasszista nép, mint a magyar. Az, hogy az őshonos kisebbségüket igyekeznek felszámolni és sanyargatni az sem probléma, mert ma ez kevéssé számít, annál inkább a szexuális kisebbséggek jogai. Ilyen ma a korszellem.

parlamenti gyalogkakukk 2012.06.08. 09:18:49

@áhhh, úgyis mindegy: Szerintem ez nem verseny. A történelmet mindenki saját maga hasznára ferdíti el. Csak nekik jobban szükségük van rá hogy igazolják a népüknek az országuk létének jogosságát. Rossz lehet úgy élni, hogy tudják/sejtik/éreztetik velük hogy lopott földön alapítottak államot.

(Lopott, nem lopott téma relatív. Nyilván a magyarok amikor bevonultak akkor ők is lopták csak nincs aki visszakövetelje. Pár bolond római-románon és Szvatupluk-szlovákon kívül.)

maretz 2012.06.08. 09:30:04

Hát igen. Ajánlom mindenki figyelmébe a Gyűlölt Ellenségeink blogot:) Ott kb. ugyanez van leírva, kicsit cifrázva...:)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.06.08. 09:32:46

és még véletlenül sem horthy jut róla az ember eszébe.

geci nagy mázli, hogy csak szlovákiában szobornak meg utcaneveznek el ilyen kínos bácsikról. :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.06.08. 09:33:35

@maretz:

a különbség talán az, hogy ott viccelnek, itt meg ez a szerencsétlen fasz kibaszott komolyan gondolja

Cheradenine Zakalwe (törölt) 2012.06.08. 09:41:44

" ideológiai irányultságát leginkább a szélsőséges klerikalizmus, nacionalizmus és antikommunizmus jellemezte"

"beszédei során nem igazán tudta magát visszatartani, például a baloldali politikusokat „zsidóbolsevik csőcseléknek” ... -nek nevezte. Pártjának egyetlen igazi rendezési elve a vezér iránti feltétlen hűség volt"

Sosem gondoltam volna, hogy itt egyszer ezeket róják fel valakinek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.06.08. 09:43:51

@AgentUngur:

Szerintem ez a poszt el lett hangolva (vagy ha úgy jobban tetszik: félrement).

Én Hlinkáról nagyon keveset tudok. Hogy érdemben tudjon az ember bármit is gondolni róla, alaposabban meg kellene ismernie a munkásságát. Meglehet, hogy reggelire zsidóvért ivott és magyargyerekeket ebédelt (bár ezt, ebben a formában, kétlem:-)), de a szlovákoknak --- érthető okokból --- fontos. Amióta megvagyok, én már annyi, ehhez a poszthoz hasonló hangoltságú cikket olvastam nagy magyarokról, hogy szkeptikussá váltam az ilyesfajta leleplezésekkel szemben. Szerintem meg kellene hagyni a jogot a szlovákoknak (nem kellene elvitatni tőlük), hogy tiszteljék, szeressék a maguk Hlinkáját (mindenkinek szüksége van példaképekre) --- az életút ellentmondásait dolgozzák fel ők, ahogy tudják ---, ugyanakkor persze magunknak is fenn kell tartani a jogot ahhoz, hogy nekünk, mint magyaroknak, is meg lehessen a magunk Hlinka-verziója. De ne mi akarjuk megmondani, hogy ők mit gondoljanak a saját múltjukról, szorítkozzunk arra (és tartsuk fenn a jogot arra), hogy azt mondjuk/mondhassuk el, hogy mi mit gondolunk arról!

A jelenbeli vitákat ne a múltban akarjuk megnyerni!

Remélem, érthetően fogalmaztam:-)

ü
bbjnick

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.06.08. 09:53:49

@bbjnick: Sok munkánk volt ebben a posztban, egy pár zaftos részlet sajnos kimaradt.

Ami a szlovákok Hlinka-képét illeti, nem az a zavaró benne, hogy különbözik a miénktől, hanem az, hogy nincs. És ezt most komolyan mondom.

1989-ig Hlinkáról nem írtak semmit. 1989 után pedig ... szintén semmit! Nincs, nem létezik egyetlen egy kritikus monográfia sem Hlinkáról, munkásságáról vagy ideológiájáról. Ami van, az Karol Sidor meglehetősen részrehajló visszaemlékezése és Bartlová még a szociban írt, de 1989-ig ki nem adott füzetecskéje, ami a szakmai hiányosságokat leszámítva szintén részrehajló.

Éppen ezért írtuk, hogy: "a Hlinka körüli pozitív mítosz építésének elemi feltétele, hogy minél kevésbé vizsgálják, ki is volt ő, és mit tett és nem tett. Ebben jelképe a szlovák legendaépítésnek."

A szlovák történelmi tudat, ha kihagyjuk belőle a fantáziadús népmeséket lényegében egy felfújt lufi, és erre próbáltunk rámutatni.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.06.08. 10:24:35

@Vhailor:

és ha ezt elég soxor elismételjük, szlovákia huss, eltűnik, és ismét jó lesz magyarnak lenni.

vagy mi a here.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.06.08. 10:28:33

@mavo: Este mentség a pia, de reggel nem! :)

vizipipa 2012.06.08. 10:37:28

@Vhailor:
Várom csehszlovák kémet, hogy elmondja nekünk - de főleg neked - a tutit. :)

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.06.08. 10:46:59

@vizipipa: Mit mondhat? Csernovát említheti. De azt már Roman Holec elég jól kivesézte, és bár nem mondja ki nyíltan, de a könyvéből egyértelműen kitűnik, hogy lényegében maga Hlinka viselkedése provokálta ki a konfrontációt. Nem hiába linkeltük be.

Ezt leszámítva Hlinka körül nagy a csend. Szlovák "hazafias" ismerőseimnek is csak Csernova jutott eszükbe. Amikor lefordítottam a cikkünket, és odaadtam nekik azt mondták nekem, hogy ilyesmiért Kiszucán agyonvernének a kocsmában, de amikor rákérdeztem, hogy miért is tisztelitek annyira Hlinkát, akkor a "hát izé... mert... hmmm... Csernova!" volt a válasz. Pedig nem voltak éppen műveletlenek , akiktől ezt kérdeztem.

Ezekiel 25,17 2012.06.08. 10:48:54

@vizipipa: jaja, csodálkozom én is, hogy még nem jött ide. Majd elmondja, hogy csak véletlenül szerepelt az ezer koronáson, különben is, az már nincs is, bezzeg minden magyar titokban 50000-est szeretne, rajta Horthyval...:)

kalamajka49 2012.06.08. 10:49:45

@bbjnick: Mi ez a nagy relativizmus, kedves katolikus testvérem? Objektív igazság az smafu?

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.06.08. 11:03:35

szerintem a hlinka nem volt rossz ember.
a szerző és négere a hazáját szerető, azért tevő hívő embert gyalázza. hlinkát ütöm, de szőcs táskájának fájjon. hát az anyátokat, köcsögök !
:)

Herbert_West 2012.06.08. 11:08:05

@Cheradenine Zakalwe: +1

Bár ez persze mindig olyan, hogy a mi zsebfasisztánk nemzetvédő hős, az ő zsebfasisztájuk rohadt nacionalista országromboló.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.06.08. 11:32:44

@Holger Hartland:

odaát már megbeszéltük, hogy nem pia, hanem pina, vagy rosszul emléxem?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.06.08. 11:37:15

@Vhailor:

epedve várom a következő tudományos igényű postot, amiből megtudhatjuk, hogy valójában szlovákok nincsenek is, amelyik meg mégis van, az buzi.

másnap megszűnik az infláció és a munkanélküliség, délutánra az imf fog kölcsön kérni magyarországtól.

a jobbik is lám, hogy megmutatta a köcsög tótoknak, hogy mi is tudunk nyelvhasználatot korlátozni. :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.06.08. 11:38:48

egyébként a fene se tudja, aki a zsidómentő horthy legendája után képes bármin is csodálkozni. :)

2012.06.08. 11:55:39

@mavo:

Horthy még nincs rajta a tízezresen - bár sokan igényelnék. Ha a Fidesz elbohóckodik még pár évig, akkor talán össze is jön nekik.

Kandeláber 2012.06.08. 13:15:03

Jan Palackyt, a szlovák kontinuitás-elmélet megalkotóját nem nyomatták fel egy bankjegyre?
Amúgy nem volt valami nagy mártíromság az államfogház, ott saját maga hozathatta az ebédet-vacsorát-reggelit, + napi egy liter bort.
Egyébként nem tudom, mi a gond ezzel a Hlinkával.
Ezek szerint 1920 után nem volt igazán magyarellenes.
Csoda, hogy még nem indították meg a boldoggá avatási eljárást.

Bloodscalp 2012.06.08. 13:33:24

@Vhailor: ez vicces:) odaát meg horthy-t elemzik ki?:)
és adnak róla (végre) egy hiteles képet? téged meg visszakérdeztek h miért bírod annyira a Vitéz urat...
nézd meg bébénikk mit írt...meg van lőve szegény:) egyrészről antiszemita zsidőgyűlölő volt, másrészt kaolikus pap, nem tudja a 2 bites mit is gondoljon...

mellesleg az írás alapján a kdnt-t azonnali hatállyal be lehetne tiltani. a tgaokat kivégeztetni hogy ugyan ne vigyék már romba az országot:)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.06.08. 13:47:32

@Bloodscalp:

szegény bébézsuzsika, nekem elkerekedett kicsit a szemem, amikor elolvastam, amit írt. :)

Kandeláber 2012.06.08. 13:47:37

Egyébként ezek a szlovákok nekem egyre kevésbé ellenszenvesek.
Ismét falat húztak fel egy cigótelep köré egy kisvárosban.
Van mit tanulnunk tőlük.

Kandeláber 2012.06.08. 13:49:07

Ezek a szlovákok nekem egyre kevésbé ellenszenvesek.
Ismét falat emeltek a cigótelep köré egy kisvárosban.
Van mit tanulnunk tőlük.

Bloodscalp 2012.06.08. 13:56:48

@mavo: leépül szegényem...

-romba dönteni az országot amúgy, és még csodálkoznak hogy nincs támogatásuk és a 40 év kommunizmusra fogják a dolgot...

"A baloldali pártokat csak "zsidó-bolsevik csőcselékként" szokta emlegetni, ennek kapcsán vált ismertté az a vallomása is, amely szerint "Addig nem nyugszom, amíg a vörös Szlovákiából nem csinálok fehér Szlovákiát". - hát nem rokonszenves a mai magyarországon egy ilyen ember?

A hitleres kijelentését mellesleg '36-ban tette, azért ezt hozzátehették volna, bár ha megéli talán jobban kiszolgálta volna mint Tiso.

evil overlord (törölt) 2012.06.08. 14:28:11

@vizipipa: Ne idézze meg azt a férget, a végén még megjelenik.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.06.08. 22:25:15

@Vhailor:

"Ami a szlovákok Hlinka-képét illeti, nem az a zavaró benne, hogy különbözik a miénktől, hanem az, hogy nincs." --- írod.

Ez teljesen jogos kijelentés:-) Egy "nemzet atyja"-kultuszhoz valóban elengedhetetlen volna a szerepre kiválasztott/megtalált személyiség életének és munkásságának alapos, részletes feltárása, tevékenységének, munkáinak hozzáférhetővé tétele --- már csak azért is, hogy legyen mint interpretálni és kommentálni:-) (Erről jut eszembe: nincs véletlenül Hlinka-összes magyarul a Világhálón? Mert illenék, a szlovákoktól elvárható volna, hogy legyen!:-) Belenéznék!:-))

Ugyanakkor, a szlovákok esetében, ez a felszínesség még némiképp érthető (vagy legalább (ki)magyarázható): mit várhatnánk egy húszéves nemzettől?:-) [........................................................./.]

Nem úgy a magyarok esetében! Mert amit mi a szlovákokon (jogosan) számonkérünk, számon kellene azt kérnünk magunkon is! Legalább abban a tekintetben, hogy nagyjaink munkássága-életműve a köz számára (ma már a Világhálón is!) elérhető legyen, s ezekről a közbeszédben --- tényekre alapozott --- értő beszélgetések folyhassanak/folyjanak. Nézzünk magunkba, hol tartunk mi ez ügyben?!

Mindezektől függetlenül és mindezekkel együtt, hogy Hlinka "csak" egy "egy szűklátókörű, erősen nacionalista pap" lett volna (és slussz!) azt továbbra is erősen kétlem (ezért kellene kicsit belelátni a gondolkodásába a munkásságán-műveink keresztül) és, mindezektől függetlenül és mindezekkel együtt, a szlovákok az annyukf*szával szórakozzanak és ne a felvidéki magyarokkal, a korrekt, tisztességes elbánást, a méltóságunk és az igazságosság jogán, ahogy mi megadjuk másoknak, úgy elvárjuk magunkkal szemben is!:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.06.08. 22:27:57

@bbjnick:

elérhető legyen, s ezekről a közbeszédben=elérhető legyen, hogy ezekről a közbeszédben

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.06.08. 22:29:04

@bbjnick:

Hlinka "csak" egy "egy szűklátókörű=Hlinka "csak" egy "szűklátókörű

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.06.09. 00:46:48

@bbjnick: Kételkedhetsz benne, de ez komolyan így volt, erről tanúskodik egész politikai karrierje.

Megemlítek egy pár apróságot, ami kimaradt a cikkből: Hlinka nagy nyilvánosság előtt saját magáról harmadik személyben beszélt (nem vicc! - lásd: www.youtube.com/watch?v=9m9X2oCTtZ4)

Másik - Még saját legközelebbi munkatársa, Tuka Béla, is azt tanácsolta neki, hogy hagyja magát egy bécsi pszichiáter által kivizsgálni.

Hlinka műveit sosem fogják kiadni, mert Hlinka újságcikkeken és beszédeken kívül nem írt semmit. Nagy valószínűséggel a Bibliát és az egyházi irodalmat leszámítva nem olvasott semmit.

"Mert amit mi a szlovákokon (jogosan) számonkérünk, számon kellene azt kérnünk magunkon is!"

Az utóbbi 20 évben annyi könyv jelent meg a XX. század magyar történelméről és jelentős személyiségeiről, hogy egész könyvtárakat lehetne velük betölteni. Lásd: Horthy, Teleki, Szálasi, Rákosi-rendszer, Kádár, 1956, Monarchia végnapjai, Trianon stb. stb. Könyvet találsz mindenre.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.06.09. 06:56:56

@Vhailor:

Kicsit megpörgettem a guglit, mert, szégyen vagy nem, Hlinkáról, a (köz)ismert közhelyeken túl, szinte semmit sem tudtam. S találtam néhány érdekes momentumot: '19-es kiállását a csehek által terrorizált szlovák (és magyar!!!) katolikusok mellett, kapcsolatát, viszonyát Esterházy Jánossal stb. No, de ez még mindig édeskevés volna ahhoz, hogy nekem róla véleményem lehessen. Ám találtam mást is:

"Hlinka tulajdonképpen nagy politikus volt, habár visszás személyiség. De ezt minden politikusról el lehet mondani. El kell különíteni a halála után alakult Hlinka Gárdát, amely viszont Tiso nevéhez fűződik. Azt viszont remélem, hogy róla nem akarnak törvénytervezetet benyújtani."

www.parameter.sk/rovat/kulfold/2007/09/19/duray-kdh-hlinka-javaslatat-tamogattam

Duray bizonyosan jobban képben van hlinkaügyileg, mint én, s ha valakinek, akkor neki lehet(ne)/van oka fújni a szlovákokra, és ha ő így ítéli meg, akkor...

És: Én nem lennék/vagyok olyan elégedett azzal, ami az elmúlt húsz évben Magyarországon a múlt feltárásának és a források hozzáférhetővé tételének ügyében zajlott! Ha ennyi idő nem volt elég, hogy (1 pld.) egy új Széchenyi kritikai összkiadást produkáljunk (és ezt mindenki számára hozzáférhetővé tegyük a Világhálón), akkor nemigen van/lehet mire felvágnunk...

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.06.09. 07:01:59

@amervihákim: @Bloodscalp: @mavo: és akit illet!

Hja, hogy bbjnick nem akar kivágni egy fontot Hlinka szép húsából (a szíve tájáról)! Ki érti ezt?!

ü
bbjnick

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.06.09. 08:22:14

@bbjnick: 19-ben mindössze annyi történt, hogy rájött, hogy a csehek megint csőbe húzták, és az autonómiából, a két nemzet egyenrangúságából nem lesz semmi, és legfőképpen NEKI nem lesz semmi beleszólása a majdani Szlovákia ügyeibe, és még püspöknek sem nevezik ki(!) Ezért ment aztán Párizsba.

A Durayt hagyjuk inkább, az egy marha útálatos alakja a felvidéki magyar politikának.

Amit viszont Hlinkáról mondott, az megállja a helyét - tényleg nagy politikus volt szlovák viszonylatban, ugyanis nála nagyobb formátumú személyek nem igen voltak - talán még Hodža, de az a csehszlovákisták szekerét tolta.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.06.09. 09:34:28

@bbjnick:

na, ilyen csudiszép szoftzsidózást is rég olvastam. :)

Bloodscalp 2012.06.09. 11:22:22

@bbjnick: egy katolikus papéból?:) mégha szlovák is az istenadta tudtam hogy egy rossz szót nem mondasz róla:)

a fene se érti miért beszélsz magadról egyesszám harmadik személyben...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.06.09. 11:49:42

@Vhailor:

"Amit viszont Hlinkáról mondott, az megállja a helyét - tényleg nagy politikus volt szlovák viszonylatban..." --- írod.

Ugye, hogy ugye?!:-) Hát, kit tiszteljenek szegénykéim a "szlovák nemzet atyjaként", ha nem a nagy politikusukat?:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.06.09. 11:51:52

@mavo:

Ha mán, akkor mán, miért nem mindjárt vérvád, b*szomaszívedet?!

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.06.09. 12:14:25

@Bloodscalp:

"mégha szlovák is az istenadta tudtam hogy egy rossz szót nem mondasz róla:)" --- írod.

Egy @Bloodscalp: lehet bárki, de egy katolikus pap nem lehet akárki:-) Igen, egy személyiség megítélésénél nálam szempont, annak hivatása. Nálad nem?

"a fene se érti miért beszélsz magadról egyesszám harmadik személyben..." --- írod.

Azért, okoska, mert a kommentek, amikre válaszoltam így, egyes szám harmadik személyben, beszéltek bbjnickről. Ha megszólítasz, akkor egyes szám első személyben válaszolok. Nyelvi finomságok, stílusárnyalatok, mif*ene, tudod-e, mik azok?

ü
bbjnick

Sárfehér 2012.06.09. 12:35:25

A szlovák nemzeti archívum politikusok közül annyit tartalmaz kb. hogy Szvatopluk, Csák Máté, Stibor vajda, Hlinka, Stefanik, slussz.

A kilencvenes évek közepén a Szlovák paradicsomban jártunk (csodaszép!), és vettünk is egy szép, képeskönyvet róla. A fotókon kívül négy nyelven (szlovák, angol, német, francia) összefoglalók is voltak benne földrajzról, flóráról, faunáról, történelemről. A történelem annyi volt, hogy itt volt a Nagymorva birodalom, a tatárjárás alatt megemlítik Menedék-kő (Kalstorisko) legendáját, "majd 1919 után..." Ez, bizony, színtiszta paranoia.

Bloodscalp 2012.06.09. 12:58:34

@bbjnick: ja hát ez is a csőlátásra utal.

magyarán fáj valamiért leírni röviden ahogy "rólam írtok" a "stílusod"-vagy inkább ahogy előadod magad egyedi, de ettől még hülyeségeket halmozol.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.06.09. 16:00:23

@bbjnick: Nem is erre utaltam, nem is erről szólt a poszt. Hlinka kétségkívül nagy politikus volt - szlovák viszonylatban. Itt inkább ezekről a szlovák viszonyokról van szó.

Mégiscsak milyen viszonyok, milyen történelmi tudat lehet az, amelyben még egy "Hlinka" is nagy államférfinak számít? Erről szólt a poszt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.06.09. 16:23:44

@bbzsuzsika:

aha, tehát szombaton nem tudod, mi az az antiszemitizmus. vasárnap tudni fogod? :D

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.06.09. 16:25:38

viszont ez a vhailor - bbzsuzsika meccs kiváló fogásnak indul. hiába, nagy elmék, ha összecsapnak. :D

hakos2 2012.06.09. 20:12:33

@mavo:
Igazán a "fasiszta Horthy" legendáját akartál mondani, ugye?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.06.09. 22:05:57

@Bloodscalp: @mavo:

Még valami? Szeretnétek a problémáitokról beszélni? Itt megtehetitek.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.06.09. 23:09:03

@Vhailor:

Hogy k*csögök a szlovákok? Hogy "húszévesnemzet"-szindrómában szenvednek? Hogy g*nyóznak a magyarokkal? Ez, bizony, mind igaz.

Ha szemétkednek a felvidéki magyarokkal, az ellen a leghatározottabban fel kell lépnünk (ú. é. az anyaországnak), ha átírják a történelmet, meghamisítják a tényeket, arra a magyar történészeknek (a maguk eszközeivel) mindig reagálniuk kell (ez nem csak joguk, de kötelességük is), de hogy kit emelnek be a "szlovák nemzeti panteon"-ba --- kit tekintenek a saját múltjukból tiszteletre méltónak ---, abba nekünk túl sok beleszólásunk nemigen lehet.

Egyébként pedig Hlinka még mindig jobb opció, mint pld. (hogy egy másik szomszédtól hozzak példát) egy várandós anyákból magzatukat kimetsző és unalmát férfiak elevenen való megnyúzásával elütő hegyi móc:-/

ü
bbjnick

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.06.10. 08:45:02

@bbjnick: Mondtam már, hogy Hlinkát azért tisztelik, mert gyakorlatilag nem tudnak róla semmit, mert ha valaki elkezdene vele behatóbban és tárgyilagosan foglalkozni, akkor nagyon gyorsan megdönthetné a "nemzet atyja" legendáját, hiszen valóban egy útálatos alakja volt a szlovák politikának a világháború előtt.

Bloodscalp 2012.06.10. 11:28:50

@Vhailor: ilyen alapon horthy is utálatos alakja a magyar történelemnek...te is ahogy sokan kardoskodnak mellette.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.06.10. 12:12:53

@Bloodscalp: Ez a baj veletek magyarországiakkal, fekete-fehéren látjátok a világot. Kétbitesek vagytok. Horthyval kapcsolatban Ergé véleménye áll az enyémhez talán a legközelebb:

mandiner.blog.hu/2012/05/27/horthy_jobb_kadarnal

Nyilván én mint határon túli mást látok Horthyban mint egy budapesti zsidó értelmiségi, vagy egy szoci kisnyugdíjas, akinek társadalmi felemelkedése a Kádár-korszakban következett be, de Hlinkával kapcsolatban egészen másról van szó. A Hlinka körül felépített kultusz egy műmítosz, egy valóságtartalmat nélkülöző legenda, amit annak érdekében építettek fel, hogy valamilyen alakokkal feltöltsék a szlovák nemzeti panteon.

A szlovák társadalomnak és még inkább a szlovák elitnek nem áll érdekében, hogy ezekről a személyekről valós vitát folytassanak ugyanis nagyon sok csontváz van azokban a szekrényekben. Pl. ott vannak Hodža korrupciós ügyei, vagy hogy a nyugat "árulását" maga rendelte meg a franciáktól és a britektől, ott van Štúr és reakciós pánszlávizmusa, ott van a kulturális elit számos tagja (pl. Ján Smrek, Ján Ambrus) az első "független" szlovák köztársaság és később a szoci idejéből, akik nyíltan követelték a társadalom nemzetiszocialista alapokon való átrendezését, ott vannak mind a partizánok mind a gárdisták rémtettei a felkelés idejéből... stb. stb.

Bloodscalp 2012.06.10. 12:50:33

@Vhailor: ha neked ez a bajod a magyarokkal-mert kb ezt mondtad:) maradj szlovákban, ott nem tudom hány bit a divat. Bár részben igazad van, sok a 2 bites. Sőt, vannak rosszabbak, az 1 bitesek-komolyan! A politikai hülyitésnek és a fogyasztói társadalom agymosásával sajna fogynak a bitek errefele...

idiótákról jót vagy semmit, hagyjuk ki a derék ergét ebből, kiszolgálja a regnáló hatalmat és ez neki és a kortárs "újságíróknak" elég:), ő se álmodik pulitzer díjról. még 2 évig nyomatják az ilyenországmárpedignincs című monthy pyton sorozatukat, párszor felhördülnek...és kész. Utána jöhet az anyázás ismét, ja jövőre ilyenkor már választási hadjárat lesz, lejáratási időszak...az az ő terepük:)

visszatérve horthyhoz. Én állitanék szobrot neki. köztéren. Egész alakosat, talán pacival is, szépet igényeset, élethűet. SZÍN VÖRÖSBEN.
Alatta a Don-kanyarban elesettek nevével. Hány zsidót deportáltak '44-ben, és hogy neki köszönhettük a revíziót. Majd mki maga megítéli megérte-e. A szín csak az elesettek emlékére utalna, de kibekkelné a dániel pétereket is:)

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.06.10. 12:56:43

@Bloodscalp: Horthyval kapcsolatban - "Roma locuta est, causa finita est"

"magyarországit" és nem "magyart" írtam, a kettő nem fedi egymást, a szlovákozást pedig kikérem magamnak.

Mi felvidékiek a nagypofájú álhazafiaknál csak a bennünket szlovákozókat tartjuk útálatosabbnak.

Bloodscalp 2012.06.10. 13:06:39

@Vhailor: márpedig itt magyarok laknak csak, nem úgy mint szlovákban, a célzásod egyértelmű volt, hiába mosakszol belőle.Nem szlovákoztalak le, ezzel meg ne gyere.

Semmilyen hazafi nem vagyok, se áll, se igazi.

De megértelek, veletek is, az erdélyiekkel el van hitetve mostanában hogy többet értek...hiszen ti elvagytok szakítva 100 éve már tőlünk...- mondjuk nem értem h miért vagy milyen alapon értek többet mint mi, de ez van. Ti ott kurvára tudjátok a tutit, és aki egyszer revíziónált annak örökké nyaljátok a seggét...akárhány magyar küldött is a halálba.

AgentUngur 2012.06.10. 14:26:03

@Bloodscalp: mondjuk Vhailor sok mindent a vásárra vihet azzal, hogy ilyen posztokat ír velem (sőt, a legtöbb poszt, ez is, elsősorban az ő műve).

Nem arról van tehát szó, hogy ki "ér" többet, hanem arról, ki kockáztat többet, hogy ezt a kultúrát, nyelvet megtartsa. Már akinek érték ez a nyelv és kultúra.

Ami az áthallásokat illeti Horthy-val. Egyrészt azon gondolkozz el, mi van, ha olyan vezetőnk van, aki 41-ben jugo lerohanásakor nemet mond a németeknek. Akkor megszállás 3 évvel korábban, a kis antifasiszta halálba küldte volna a teljes magyar zsidóságot, Szálasi/Imrédy vagy akárki pedig ugyanúgy háborúba vezeti az országot. A revizió nem oka a világháborúba lépésnek, abból nem lehetett volna kimaradni akkor se, ha egy Károlyi féle Mo éli túl 1919-et, csak előbb és nagyobb pusztítással kerülünk bele.

Egyébként párhuzamot nehéz vonni, de személyes véleményem az, hogy Horthy nem érdemel se szobrot, se teret, pont azért, amiért Hlinka sem. Erősen ellentmondásos az életműve, és még annyi mázlija sem volt, hogy 39 előtt meghal. De azt látni kellene tán, hogy míg odaát ezt a politikai elit teljesen negligálja, nálunk a hipekritika és "a szaladunk körbeugatni Európát dívík" Egyik se jó, szvsz sem az önreflexió hiánya, sem a hisztéria.

Bloodscalp 2012.06.10. 15:31:41

@AgentUngur: ettől a képtől/ideológiától, hogy nem volt más választása horthynak, úgy látom nem tudtak szabadulni:) valszeg nem is akartok. a vágyaitok rontják a történelem megítélését.

Én elgondolkoztam. Figyelembe véve hogy simán visszautasítottuk a német követelést csapataik átvonulására a lengyel hadjárat idején-gyakorlatilag következmények nélkül, ellenben befogadtuk a lengyeleket.

A német lerohanás jugóban napokba, az egész balkánon is pár hétbe telt, igazából nem osztott szorzott hogy mi részt veszünk e benne, talán plusz 1 hét. Nem a félelmetes szövetségesünk miatt szálltunk be, persze jó igazolás utólag, pedig csupán megakartuk szerezni Délvidéket a tortából-ami járt nekünk (kérdés hogy ez az út járható volt e). Itt érdemes megemliteni Werth H. memorandumát, akit majd szétvetett a harcivágy már hogy szétzúzza a szovjetúniót...

Tegyük fel, mégis morcosak lesznek az elutasítás miatt szeretett nácijaink, és bejönnek '41 tavaszán
(aminek abszolút semmilyen előjele nem volt, de legyen:)

Az biztos hogy most sokkal gerincesebbek lenne az ország. Ilyen esetben az szovjet felszabadítás/megszállás lenne csupán egy alternatíva-arról hogy szovjet érdekszférába kerüljünk csak '43-ban döntöttek ugye, azokután hogy konfontrálodtunk velük, de így viszont csak egy lehetőség maradt volna.

Mondok egy plusz alternatívát, odaát Pál régensherceg elegáns és ügyes megoldást alkalmazott
hogy Jugoszlávia kimaradjon a háborúból, persze mivel ott sem volt egységes erős hatalom, nem tudta keresztül vinni a tervét.

A revíziónak pedig volt köze a háborús szereplésünknek. Megerősítésként lett felfogva a tengellyel, pedig jogos korrekció történt a túlzott trianoni békeszerződés miatt-nagy különbség, aztán elszaladt a paci velünk.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.06.11. 05:48:58

@Vhailor:

"...Hlinkát azért tisztelik, mert gyakorlatilag nem tudnak róla semmit..." --- írod.

Értem. S ha így van, ez valóban nagy ergyaság:-)

"...ha valaki elkezdene vele behatóbban és tárgyilagosan foglalkozni, akkor nagyon gyorsan megdönthetné a "nemzet atyja" legendáját..." --- írod.

Ez tisztán hipotetikus kijelentés. Vagy "ők" mondták neked, hogy ha tudnák ki volt és mit csinált Hlinka, akkor kevésbé tisztelnék? Szerintem bonyolultabb ügyek ezek ennél. Nézd meg a magyar viszonylatokat: a magyar liberalizmus atyjaként tiszteljük Széchenyit, de olvasd csak el a Blicket vagy az Önismeretet; Deák szellemi örökségének kiteljesedését látjuk a Dualizmusban, de piszkálgasd csak meg, hogy mennyi és az is hogyan valósult meg akkor a deáki vízióból; Kossuthról, mint nagy demokratáról emlékezünk meg, de nézzünk csak utána, mi is volt az álláspontja az 1877-78-as orosz-török háború idején! Úgy tiszteljük őket, hogy valójában nem is ismerjük (őket), s ha megismernénk/megismerjük valamennyi/valódi arcukat, vajon megszűnnék-e irántuk érzett tiszteletünk?

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.06.11. 06:06:56

@Bloodscalp:

"Tegyük fel, mégis morcosak lesznek az elutasítás miatt szeretett nácijaink, és bejönnek '41 tavaszán
(aminek abszolút semmilyen előjele nem volt, de legyen:) Az biztos hogy most sokkal gerincesebbek lenne az ország. Ilyen esetben az szovjet felszabadítás/megszállás lenne csupán egy alternatíva-arról hogy szovjet érdekszférába kerüljünk csak '43-ban döntöttek ugye, azokután hogy konfontrálodtunk velük, de így viszont csak egy lehetőség maradt volna." --- írod.

Nem terhelem sem magam s nem terhellek téged sem zagyvaságaid tételes cáfolatával, csak annyit mondok: kérdezd meg a lengyeleket!

ü
bbjnick

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.06.11. 07:26:32

@bbjnick: Széchényit a reformjai és nagy gondolatai miatt tiszleljük, de például zsidó-kérdésben konzervatív irányba mozdult el a negyvenes évek második felében. Deákot az osztrák-magyar kiegyezésért, igazad van, hogy nem sok valósult meg víziójából, de kérdem, tényleg aranykornak tekintjük e a dualizmust? Mert én nem. Olyan ember vagyok, aki a magyar "végeken" él, és nagyon is tisztában vagyok azzal, hogy lényegében ekkor rontottuk el az egészet. Kossuthról pedig? Őt a jobbágyfelszabadítás és a márciusi törvényekért tiszteljük, nem azért amit 1849 után csinált. Kétségkívül nagyon sok kárt okozott Kossuthnak még az életében kialakult kultusza, miért? Mert képtelen volt kompromisszumokat kötni, és hívei is pont ugyanilyen kompromisszumképtelennek bizonyultak. A nemzet politikai energiáit olyan, mai szemmel nézve, szőrszálhasogatásokra pocsékolta mint a közjogi kérdés vagy a hadsereg vezényleti nyelve, közben pedig szinte teljesen elhanyagolták a népet.

Az egész XIX.-XX. századi fejlődésünk kritikai átértékelésre szorul, de mi legalább beszélhetünk és beszélünk is erről. Az általad is felsorolt személyek művei rendelkezésünkre állnak, és a vita folyik, legalábbis én ezt érzékelem, amikor határon inneni és határon túli barátaimmal ismerőseimmel beszélgetek. De vissza Hlinkához:

"Vagy "ők" mondták neked, hogy ha tudnák ki volt és mit csinált Hlinka, akkor kevésbé tisztelnék? Szerintem bonyolultabb ügyek ezek ennél."

Kossuth, Széchényi, Deák emberek voltak, akik letettek valamit az asztalra. Kultuszuk, egysíkú ábrázolásuk, kritika nélküli istenítésük nem tesz nekik jót, de azért éremeiket már ne vitassuk el tőlük. De visszatérve Hlinkához mégiscsak mik voltak neki az érdemei? Mit tett ő le a szlovákok asztalára, mivel érdemelte ki ezt a törvény által szentesített tiszteletet? Még maguk a szlovákok sem tudják. Na és erről van szó.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.06.11. 09:27:28

összefoglalnám.
hlinka jófej volt, a szerző, meg az életét kockáztató főszerző társa meg egy köcsög.

jardajagr · http://kozepeuropaisport.blog.hu 2012.06.11. 13:13:11

@Vhailor: mit akarsz mondani a poszttal? Hogy a szlovákok szarabb nemzet , mint mi? Akkor írd le egyszerűen, az intelligenciádat pedig ne tornáztasd hosszú bizonyítási folyamatokra. Nem érdemes. Mi ettől nagyobbak nem leszünk.

Bloodscalp 2012.06.11. 14:51:29

@bbjnick: brávó te hülye! Igaz hogy alternatívákról, és lehetséges forgatókönyvekről beszéltünk de gondoltam hogy TE ezeket is tételesen képes vagy megcáfolni. Azt se fogja fel az agyad miről volt szó. Menjé' szépen imádkozni viktorért

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.06.11. 21:03:05

@Bloodscalp:

Khmmm, szóval, szerinted egy lehetséges forgatókönyvet nem lehet tételesen megcáfolni? Értem:-)

ü
bbjnick

Bloodscalp 2012.06.11. 21:53:15

@bbjnick: tételesen akarod? és hogyan? tények alapján?
akkor is csak egy x valószínűség jönne ki, minek milyen esélye volt megtörténni.

Mellesleg téged nem a tények érdekelnek, bizonyos tényeket szeretsz figyelembe venni amik ilyen esetben kedvező lehet, ami hátrányos lehet akkor kussolsz. Ha meg fordítva van, indul a sipitozás hogy : KETTŐS MÉRCE...

Dehát erre van szükség most amikor megy az ikonkeresés ezerrel. vakságra. ugyan kibe tudna még a "jobboldal" (vagy amit annak neveznek idehaza) belekapaszkodni? tiszába? :)

tisza és horthy pajzsra emelése után pofátlanság ráfogni a baloldalra hogy időnként ráront a nemzetére:)

Ne erőlködj, állj be szépen csuhásnak, úgyis egyre kevesebb van.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.06.11. 23:03:43

@Bloodscalp:

"Monygyadcsakmonygyad!":-D

ü
bbjnick

Bloodscalp 2012.06.11. 23:58:59

@mavo: én feladtam, te jössz

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.06.15. 16:46:25

"Ez eddig – a munkásságában megjelenő antiszemitizmustól eltekintve – egy többé-kevésbé rendben lévő nemzeti felszabadító karrier"

szerintem az antiszemitizmusa is a nemzeti felszabadító karrierének a része :)

sajnos - ez a sajnos - ez még nem polkorrekt

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.06.15. 16:51:37

" Bár ha magyar politikus lett volna, 2007-es állami szentté avatásakor talán világlapok idézték volna tőle, hogy „olyan rendet csinálok itt, mint Hitler Németországban”"

ez nagyon jó, és a végső konklúzió is nagyon jó, egyetlen értelmes posztsorozat itt a mandineren

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.06.15. 16:55:09

@parlamenti gyalogkakukk: nem relatív, ne legyél áruló légyszi, magyarok alól lopták ki a földet a románok, mikor a magyarok bejöttek ezer éve, nem bizonyítható, hogy hol voltak itt pontosan és kik, hát nem szlovákok volak az biztos, és csak elszórtan lézengtek itt

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.06.15. 16:57:36

@Vhailor: miért maradtak ki a zaftos részletek?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.06.15. 17:18:11

@Vhailor: most már kételkedek én is benned
a videón nem tűnik bolondnak, miért sértegeted?
mit mond a videón pontosan?
süti beállítások módosítása