Krisztus vére – Milyen bor a misebor?
2012. június 01. írta: Redakció

Krisztus vére – Milyen bor a misebor?

  Milyen borral miséznek a papok? Honnan szerzik be? mi alapján választják ki, mi kerül a palackba? Ennek jártunk utána kétrészes riportunkban, végigfürkészve a szerzetesi és papi borászatok történetét és jelenlegi helyzetét.

  Szilvay Gergely riportjának első és második részét bor.mandiner aloldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr374559745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

partfish 2012.06.01. 18:10:59

milyen vallás az, ahol a megváltójuk vérét isszák, és a testét eszik. nekem bizarr egy kicsit.

Bell & Sebastian 2012.06.01. 18:16:57

Katolikus szemmel - Prímási Borrend – Ez a megújulás útja?

" ... 2007-ben Erdő Péter prímás felkérésére a Borrend alapító tagjai a következő, hazánkban jól ismert személyiségek voltak: Julius Janus érsek, apostoli nuncius, Baldauf László, a CBA elnöke, Béres József, a Béres Zrt. elnöke, Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, Csizmadia László, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola nyugalmazott főigazgatója, Demján Sándor, a TriGránit Zrt. elnöke, báró Gelsey Vilmos, a Richter Gedeon Nyrt. igazgatótanácsának elnöke, Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Pálvölgyi Mátyás, a Generali-Providencia Zrt. vezérigazgatója, Tarsoly Csaba, a Quaestor Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Az egyház jeles tagjai ... "
katolikusszemmel.wordpress.com/2012/03/04/primasi-borrend/

Hát kérem, itt a Felsőház azon része, akik ugye hivataluknál fogva tagok _és_ katolikusok.

Akkor minimum 223 -nak még lennie kell valahol. De hol?

Bell & Sebastian 2012.06.01. 18:21:59

@partfish: Akkor jó sok megragadhatott benned a Katekizmusból. De mindent be lehet pótolni és egyszerűbb is, mint a kamatos kamat kiszámítása.

lexikon.katolikus.hu/S/szentmise%C3%A1ldozat.html

takacsb (törölt) 2012.06.01. 19:38:24

milyen lett volna ha az utolsó vacsorán egy tanítványa megkérdezni jézustól. mond mester, és milyen bort igyunk majd holnaptól? és egyáltalán honnan szerezzük be? és ugye nem baj ha fehér bort iszunk, mert a vöröset nehéz kimosni a textil terítőből. most komolyan micsoda hülyeség ez? tegyék a kupát egy tálcára. vagy vegyenek arielt. szóval elképzeltem, hogy amint krisztus készült a kínhalálba a tanítványai ezen filozofáltak. csupa szerencse, hogy ezer éves a kereszténység. mert azóta például rájöttek, hogy kisfröccs rossz, nagyfröccs jó. de a házmester az igazi. lakófröccsöt ne igyál hé, mert attól nem lényegülsz át. ezek azok, amire a konzervatív britek is azt mondják: "holy shit".

user792 2012.06.01. 20:04:09

Tipikus katolikus alakoskodás. Mintha az üdvözülésed attól függne, hogy milyen a bor, amit iszol. Meg hányszor mondod el az Üdvözlégyet. Annyira de annyira avítt vallásértelmezés.
Ami pedig a legszomorúbb, hogy egyesek ettől a gügye külsőségekre és alakoskodásokra degradált, kiüresedett "vallásosságtól" várják Európa újjáéledését. És látva a jelen állapotait még ők rimánkodnak, mert a kereszténység egyre jobban kiszorul a közéletből! Nahááát...vajon miért?

Amíg a Szentháromságot egy ilyen megkövesedett csontvázintézmény képviseli 90 éves bácsikkal meg több száz éves szokásokkal, és nem mondjuk egy újabb Luther vagy Kálvin, addig ne nagyon számítsunk keresztény feltámadásra...legalábbis Európában ne.

takacsb (törölt) 2012.06.01. 20:19:30

@Bell & Sebastian:
aztán azt hol beszélt arról jézus, hogy a szent katekizmusban kell majd hinni? a kanonizáció úgy folyt, hogy a szentírásban lehetőség szerint csak az olyan kijelentések maradjanak, amik önmagukat állítják. rendben. de azt teoretikusan sem olyan nehéz belátni, hogy ilyen kijelentésekből következtetni nem lehet. és egyébként a gyakorlati tapasztalat is az, hogy a szent szövegekből bármi és az ellenkezője levezethető. a baj ezekkel a kötelező bibliamagyarázatokkal. egy rakás kérdésben a kalapodra tűzheted katekizmusodat. ha kicsit is emberséges akarsz lenni, vagy kicsit is praktikusan fogod fel az életet, akkor látod, hogy ezek nagy része nagyjából egy kalap szart ér.

takacsb (törölt) 2012.06.01. 21:04:07

@Bell & Sebastian:
erre mondom azt, hogy német-osztrák mintákra régiókat kell csinálni. a pólusvárosok lehetnének a régióközpontok. és persze budapest.

tartományi parlament lehetne
-- a budai várban,
-- győrben (illetve mellette a pannonhalmi apátságban)
-- a balaton régió központja lehetne veszprém (melletti tihanyi apátság)
-- dél-dunántúl tartományi székhelye a pécsi dóm
-- dél-alföldi (délvidéki) szegedi dóm,
-- észak-alföldi (tiszántúl) tartományi parlament a debreceni nagytemplomban (ott ugye országgyűlés is volt),
-- az észak-magyarország (a magyar felvidék) központja lehetne miskolc (régiógyűlésre ott a diósgyőri vár).
és mellette maradhatnak a kiváló hagyományokkal rendelkező érseki központok esztergomban, kalocsán, és egerben. de világi parlamentekben kellene szervezni a kultúrát. úgy, hogy minden kistérség (járás, kerület) ad választ egy képviselőt. világi tartományi zsinat. ahová persze be lehet választani azt is, aki ortodox, vagy katolikus. annak ellenére, hogy ez egy protestáns találmány. a világi választókörzet ökumenikus egyházkerület. hol ebbe a hiba? hol mond ez ellent a te kiskátédnak? mert szerintem sehol.

és akkor kirajzolódna az ország vallási térképe. a nyugati libertáriusok és az északi evangelikusok egy idő után valószínűleg nem keverednének túlságosan a katolikus és az ortodox térségekkel. néhány generáció alatt vallási értelemben elrendeződne a nép. és nem lenne ez a kultúrkampf.

szóval azt láttam, hogy mondjuk a katolikus kovács árpád minden lopást, csalást, hazugságot legitimált. az nem érdem, hogy az összes párt őt szerette. szerintem inkább szégyen. a piti tolvajlástól a legnagyobb pénzlenyúlásokig mindenhez asszisztált. de értem, hogy van aki meg őbelé szerelmes. hogy micsoda szaktekintély. és itt a közéleti ember gondolkodásban kovács árpádnak a bokájáig nem ér fel. de van aki pont fordítva látja.

nem lehetne, hogy ez a nép úgy rendeződjön el, hogy akik kovács árpádban hisznek, akkor nevezzék ki őt valamilyen vezetőnek. de akik meg nem azok meg válasszanak mást. és ezért ne kelljen külföldre menni.

nem lehet, hogy vissza kellene térni az olyan közmegegyezéshez, hogy buda konzervatív, pest liberális. de felőlem egész budapest legyen népnemzeti. ha a polgárság ezt akarja.

szóval mondjuk a tiszántúlon évszázados hagyomány, hogy a tirpák a katolikus. mert az tirpák. a nyakas civis meg protestáns. de a hajdúság csak a nyírséghez képest liberális. mert mondjuk leginkább szeged az, amelyik befogadó. és akkor minden tájegységnek lehetne valamilyen karaktere. lehet, hogy az összes buzi szegedre költözne. de legalább nem zavarná a sok katolikust. a szeged-csanádi püspököt meg lehet, hogy elzavarnák. abból értelmes, aki legalább a helyi polgárság tekintélyét kivívta volna nem volt.

és akkor kiderülne, hogy a sok mélymagyar mire megy egymagában. ipar nélkül ugrabugrálna a sok borbás marcsi. vagy széles gáborral és a többi tányérfejűvel lehetne robotolni. a másik régióban meg gépesítenék a mezőgazdaságot is. és szakmérnök kerülne az üzemek élére. társadalom mérnökösködnének. kiszámolnának mindent. és akkor kiderülne, hogy melyik lenne a jó. azok, akik a legnagyobb állami bankot, a legnagyobb állami iparvállalatokat, legnagyobb állami áruházat, legnagyobb állami gazdaságokat átírták a saját nevükre. és ehhez bólogattak. lehetne ennek is egy katolikus uruszága. meg lennének protestáns vidékek. és akkor az itt a sokszor feltett kérdésre is választ kaphatnánk. ki a jobb?

Bell & Sebastian 2012.06.01. 21:57:01

@takacsb: Nem marad szó nélkül, csak nem most. :)

WysiWyg 2012.06.01. 23:40:58

@partfish: Próbáld meg Magad 2000 évvel visszahelyezni a téridő kontinuumban (már ha van ilyen...).
Más:
mi, katolikusok soha senkinek a vérét nem ittuk sem a testét nem ettük.

Huszadi kán 2012.06.02. 00:00:31

Az igazi keresztény koccintóst iszik: youtu.be/P5ndM_u9bjU

WysiWyg 2012.06.02. 00:02:26

...@takacsb: "ugrabugrálna a sok borbás marcsi." Történetesen úgy alakult, hogy oda, Madarasra nősültem (Marika szülőfaluja). Mindig is olyan érzésem volt, hogy ezek a csajok ki akartak törni. Valahonnan, valahová. ("Break on through to the other side" (Morrison)). Értem, hogy mit írsz, de afféle outsidernek tűnsz.

takacsb (törölt) 2012.06.02. 01:50:27

@WysiWyg:
nézd, nagyon egyszerű dolgokról beszélek. mondjuk az lmp hóbortja, hogy ne legyen bánya. értem persze, hogy az környezetrombolás a köbön. a föld mélyére kell fúrni, és robbantani is kell folyamatosan. a bánya olyan, hogy ott kő kövön nem marad. az lmp azt mondja, hogy az embernek valamiért csak a földfeszín felett szabad tevékenykednie. csak növényi, vagy állati eredetű dolgot szabad használni. ha ha valami ásványi, vagy az ember alkotta (szintetikus), akkor az fenntarthatatlan környezetrombolás. oké.

az lmp még arról is híres, hogy ők a megújuló energiaforrások közül a kárpát medencében a vízenergiát is betiltanák. mert a vízi madarak, és a hüllők (akiket egyébként időnként megesznek a madarak) depressziósak lesznek a turbinától. igaz, hogy a vízben amúgy is keletkeznek örvények. de az elmepé azt mondja, hogy az ember a víz áramlást ne használja ki. ők nem akarják a forgási energiát a vízben. csak a levegőben. oké. tározókat se akarnak. tehát a helyzeti energiát is kilövik. a békák miatt. az elempéseknek a békák jogai valamiért különösen fontos. van aki szerint a tehén a szent állat. lehet, hogy a békák. ki tudja. hiába van itt két folyam, és gyors sodrású mellékfolyók. ők azt mondják, hogy ezeket ne használjuk. és ne legyenek bányák. ásványok nem kellenek. azt nem tudni, hogy lesz szénszálas acélcsövük. de ők megoldják. oké. lehet, hogy egy kistérséget még így is képesek lennének ellátni. attól függ, hogy ott mivel foglalkoznak az emberek és attól is, hogy mennyire komfortosan akarnak élni. fűtés és a világítás egyszerű farakással is megoldható. de füstölni az is fog. a tarló is füstöl ha meggyújtják. mert tökéletlenül ég el. értem persze, hogy a szénpor sokkal károsabb. szóval nem azt mondom, hogy az elempét tiltsák be, hanem azt, hogy kistérségi szinten csinálják meg ezt a projektet. vessenek be egy járást energiafűvel. és akkor majd rájönnek, hogy az energiafű valójában hatalmas gaz. de győzzenek meg egy kistérséget, hogy az lesz a jó. lehet, hogy igazuk van. de az is lehet, hogy nincs. próbáljuk ki. nézzük meg, hogy az elempé a teljes vezérkarával egy kistérsében mire megy. lehet, hogy a kárpát medencében van olyan hely, ahol ez a koncepció működik. de akkor konkrétan mutasson már erre jávor benedek. és győzzék meg a népet. konkrétan mondják már meg, hogy mi kell oda. mennyi szélkerék. nézzék már ki, hogy hány szélcsendes nap van ott az anticiklon miatt. és ciklon idején álljanak ki a pusztába. és tapasztalják meg, hogy az a szél nagyon erősen kavarog. mert errefelé nincs óceán. és nincsenek nagy hegyek, és völgyek. ami ehhez kell. de lehet, hogy van egy térség a pusztában, ahol hatékonyan működne a szél projekt. vagy valahol feltör a föld hője. de nincs gyógyvíz. hanem gejzír van. és nem megy oda sok turista hotelbe. mert akkor annak megint elég nagy energiaigénye lesz főleg télen. nyilván télen jó elmerülni a forróságban.

szóval azt az egyszerű dolgot mondom, hogy az lmp oldja már ezt meg valahol. és nem lehetne ha mondjuk hoffmann rózsa egy kistérségben hajtaná végre a természettudományos fordulatot. mert ha elé teszik a matek érettségit, akkor idegesen azt mondja, hogy ne is kérdezzék ezt tőle. egy középszintű matek érettségi tesztet ő nem tud semmilyen módon kitölteni. de higgyük már el, hogy ő hajtja végre a természettudományos fordulatot.

erre mondom, hogy ezek a kommunistáknál is rosszabbak. de engem nem zavarna az, hogy ha aristo féle iskolarendszer működne ott, ahol a többség konkrétan arra szavaz. de lehet, hogy úgy kellene elrendeződni, hogy az egyik helyen legyen katolikus iskola. a másik helyről meg viszont el kellene zavarni a megyéspüspököt. mert ott a reformáció mellett döntenének. a kisebbségi plébános maradhatna mutatóban. de miért ne lehetne az, hogy valahol svájci protestáns mintákat vesszük alapul. de nem lehet mindenhol megcsinálni. csak ott ahol a nép ezt akarja. a nép döntse el.

engem az sem zavarna, ha egy kistérséget egy valaki birtokolna, és az ott élők beletörődnének, hogy a többiek származási alapon béresek, és cselédek lesznek. ha akad egy ilyen kistérség, ahol a többség ilyet szeretne, akkor legyen ilyen is. de ne találjuk már ki, hogy az egész nemzet mást se akar. de miért ne lehetne, hogy a másik körzetben szövetkezeti agrártermelés mellett döntenek. és akkor az komcsi járás lesz. de nem kell mindenhol annak lennie.

engem nem zavarna ha a katolikus kerületekben nádpálcával ütnék a gyerekeket. lehet, hogy így kellene elrendeződni. szerintem az iskolában testi fenyítés hülyeség. testnevelés kell helyette. de a konzervatív hölgyek meg vannak arról győződve, hogy nádpálcával kell verni a kamaszokat. ha ezt akarják, és vannak kamaszok, akik megint csak ezt szeretnék, akkor csinálják így. vesszőzzék egymást.

szóval azt mondom, hogy ezeket kistérségi szinten kellene kipróbálni. hamar kiderülne, hogy mi az, ami hülyeség, és mi az, ami nem.

Kandeláber 2012.06.02. 10:52:53

@takacsb: Mi bajod van Borbás Marcsival? A fiúkra ugrasz ?

fremskritt (törölt) 2012.06.02. 11:44:50

@takacsb: jó-jó, de hová tenné az izraelitákat?

fremskritt (törölt) 2012.06.02. 11:47:20

@takacsb: "a tirpák a katolikus. mert az tirpák. "
eddig se tűntél valami nagyeszűnek www.templom.hu/phpwcms/index.php?id=14,476,0,0,1,0

fremskritt (törölt) 2012.06.02. 11:50:03

@fremskritt: ebben a templomban még a 20. század közepén is miséztek szlovákul, bár nem lepne meg ha még így se fognád föl miért írsz hülyeségeket

takacsb (törölt) 2012.06.02. 11:51:27

@Kandeláber:
ne viccelj. semmi baj nincs vele. ezek megint kulturális (vallási) különbségek. mivel én urbánus gyerek vagyok, ezért azt képzelem, hogy családi birtokok, és a tájjellegű ételek mellé kellenek városias (urban) márkák (brands). tehát az agrárkultúra mellé kell valamilyen városias ipar, meg piac. ami borbás marcsi fejében nincsen benne. tehát ő megkóstol valamit. és akkor azt nem akarja beárazni. hanem azt mondja, hogy hű de fincsi. de a szarra is azt mondja. bármit megkóstol arra azt mondja, hogy ő még ilyen finomat életében nem evett. én meg protestáns városiként azt gondolom, hogy ebből az egészből hiányzik valami. amit ti katolikusok nem értetek. neveltetéseteknél fogva. és ebben az értelemben én inkább a zsidók pártján állok. ti meg nem. ti meg inkább az ortodox kereszténységet toljátok. ebből jön össze a népnemzeti tábor. az orbán kormány tele van ortodox (hazafias) kommunistákból lett ortodox (állampárti, népnemzeti) katolikussal. na most nekem úgy tűnik, hogy itt soha sem lesz egyezség.

és akkor az a szerény javaslatom, hogy mi lenne ha kistérségi szinten játszanánk le ez az egészet. ahogy németországban is van landkreis és stadtkreis. van rural és urban district. úgy lehetne errefelé is vidékies (katolikus) és városias (protestáns) magyarország. úgy sem lehet ezt a két dolgot tartósan összebékíteni. régen ezt a szabad királyi (császári) városokkal oldotta meg a polgárság. nem akart feudalizmust. de a parasztok azt akarnak. felőlem lehessen. az urbánus nyilván gépesített agrártermelést akar inkább. mert a végén a sacher tortát akarja eladni. és ott nyilván pont az a jó, hogy a gép összetöri a barackot. de értem, hogy ez labancpolitika. mert a vidékiesek azt mondják, hogy az emberi kézzel kell mindent megművelni. és az igazi finom magyar barack. hmm. minek abba belekeverni gyarmatokról behozott kakaót. erre mondom azt, hogy mi lenne ha ezt az egészet valamilyen módon külön szerveznénk. legyenek vidékies, nagy-magyar kerületek. meg olyanok, ahol ez a szerintem provinciális gondolkodás kisebbségbe kerül. és lehet, hogy ez magyarország kisebbik fele lesz. de az is lehet, hogy nem. ezt majd eldönti a magyar nép. de nem akarom ezt a nemzeti hip-hopot direktben felszámolni. mint ahogyan a feudalizmust sem. a népnemzeti térségekben tegyék kötelezővé nyírő józsefet, wass albertet, vagy akit akartok. de ne kelljen már minden felkent szarral közösködni. és ti pontosan ezt mondjátok. szóval nem látom azt, hogy itt lehetne bármilyen egység.

ha itt egy katolikus a szentírásból levezeti, hogy fehér bort kell inni a fehér terítőn. de kisfröccs nem lehet. na most elárulom, hogy a bor egy része víz. azért, mert a szőlő egy része is víz. nem csapvíz, vagy szenteltvíz, hanem h2o. szóval ugye világos a szemléletbeli különbség. a protestánsok úgy képzelik, hogy az istentelen kozmoszt kell kutatni, ahhoz hogy az ember a jók közé kerüljön. a katolikusok meg pont azt ellenkezőjét mondják ennek is. és majdnem mindennek. akkor lehet, hogy négyévente nem azon kellene a népnek rugózni, hogy ki kapjon teljhatalmat. hanem valódi egyéni körzetekre épülő tartományi választásokkal kellene az ország kulturális (vallási) térképét megrajzolni.

takacsb (törölt) 2012.06.02. 12:05:21

@fremskritt:
a tirpák nem olyan nagyeszű. mert nem nagyon tudja, hogy milyen az igazi lutheránus templom. nem hajlik bele a katolicizmusba. mert másik stílus, másik kultúra. de nekem nincs bajom azzal se ha hajdúnánás környékén a görög katolikus egyház erős lesz. vagy nyírbátor környékén. felőlem járjanak a népek a máriapócsi búcsúba. de értsétek már meg, hogy a protestáns hagyomány meg mondjuk az, hogy mihály napján van a nagyvásár. és akkor telepakolták debrecenben a piac utcát. újabban meg a böszörményi utat. és akkor az tele van mindenféle oláhhal, meg ruszinnal. és persze az tele van kacattal. a búcsúban ugyanez szentség. nem azt mondom, hogy ez ne legyen. hanem csak az, hogy ezeket a protestáns hagyományokkal ne keverjük össze. ezért volt reformáció, polgárosodás, felvilágosodás, és ehhez hasonlók. de értem azt is, hogy magyarországon ezt nem lehet csúcsra járatni. tehát hiába mondja ezt a nyugatos értelmiség szabadon egy emberöltő óta. a magyarok egy része nem akar ilyen labancpolitikát.

fremskritt (törölt) 2012.06.02. 12:17:28

@takacsb: észak-itália kellően polgárosult-e vagy nem-e?
hogy a tirpákok mibe hajlanak, arról lehetne külön vitát nyitni, kevesebb irodalmat és több szarvasi, nyiregyházi sétát javasolnék első körben. magyarországon ők az evangelikusság, nyílván nem véletlenül ragadt rájuk ez a vallás, és nem véletlenül rittyentettek egész komoly városokat (nagy vével) a semmi közepén.

takacsb (törölt) 2012.06.02. 12:44:52

@fremskritt:
de mi az, hogy magyarországon ők az evengelikusság. itt van a brutális kulturális szembenállás. hogy a baloldal, vagy liberálisok, vagy nevezzük bárhogy, és többségében ide tartoznak a zsidók is. nem ilyen provinciálisan gondolkodnak. tehát nincs olyan, hogy a magyarországon méltán világhíres.

hanem van egy európai evangélikus kultúra, amiben nem nyíregyháza diktál. hanem skandinávok. és ennek az egésznek része mondjuk az ikea bútor. a gyereknek az a házi oltár. most ezt a baloldalon 100-ból 100-an értik. a jobboldalon 100-ból 100 nem érti. vagy nem akarja megérteni. azt mondja, hogy hol lesz a faragott tulipán. mert aki borász az biztos kockába akarja tölteni a bort. hanem palacba, meg hordóba. lehet, hogy nekem a matematikus vénám tör elő mindig. mert én úgy látom, hogy egyesek forgástestekből kreálnak vallást. a kommunisták meg kockából építkeztek. sehol egy kupola. na most ennyire persze nem kell kisarkítani ezt a történetet. de szerintem te nem érted ez a reformáció, polgárosodás, felvilágosodás kultúrhistóriát. nem érted, hogy az egész arról szólt, hogy az addigi falusi értelmiségi (pap, tanító) hatalmát a polgárság próbálta megtörni. a katolikus hegemóniát igyekeztek felszámolni. de értem persze, hogy nem lehet teljesen. és nem is muszáj. de ha valami úgy néz ki, úgy beszél, mint a déli katolikus. akkor arra ne mondjuk már azt, hogy északi skandináv. mert ma leginkább azt hívják európában evangelikusnak. és nem azt, ami ellenreformált.

középeurópában ez a két dolog erőteljesen össze keveredik. én azt mondom, hogy föderális rendezés kellene. kistérségi szinten eldönteni, hogy melyik kerület inkább mit akar. tehát nem arról kellene vitázni, hogy az ország totális értelemben milyen legyen. hiszen azt úgysem tudjuk eldönteni.

te azt mondod, hogy én műveletlen vagyok, és ostoba. nem értem ezt az egész kultúrhistóriát. szerintem meg te nem érted. mert te valamilyen ellereformált szarra is azt mondod, hogy evangélikus. csak azért, mert azt prédikálja a püspök. bölcskey gusztáv gondolkodásának sincs túl sok köze a helvét protestánsokhoz. prédikálhat ő egy kálvinista templomban. ha egyszer a polgárság a szemközti cukrászdában megegyezik, hogy mekkora egy faszkalap. és akkor el kellene dönteni, hogy milyen legyen debrecen, és a hajdúság. el kellene dönteni, hogy milyen legyen nyíregyháza, és a nyírség. de lehet sokféle. van hozzá elég kerület. csak ne mossuk már ezt az egészet össze úgy, hogy keresztény, magyar. teljesen mást értünk kereszténységen. a magyar közéletben valójában egy virtuális vallásháború folyik. le kellene osztani a kártyákat. de nem országos szinten. hogy csak egy győzhet. hanem kistérségi szinten. és akkor mindenki győzhet.

takacsb (törölt) 2012.06.02. 13:20:39

@fremskritt:
én nem tennék senkit sehová. hanem azt mondom, hogy legyen országgyűlési választás. pártlisták. fidesz, mszp, jobbik, lmp, bla, bla. politikai pártokra szavazunk. az országos ügyek egy dolog.

és ettől váljon el az egyéni képviselet. abból régió parlamenteket kellene csinálni. úgy, hogy minden körzetnek lesz egy választott képviselője. de felőlem lehet akár katolikus pap, vagy szerzetes is. tehát válasszák meg felőlem böjte atyát, vagy kovács árpádot. mert ő bor lovagrendes katolikus. és állítólag nincs annál nagyobb dicsőség. torgyánt is beválasztotta az összes lovagrend. csak azért, mert pénzt vártak tőle. persze ő mindig teát kért. de a sok borlovagot ez egy cseppet sem zavarta. kovács árpád meg olyan, hogy ha rajta múlik, akkor felőle a közvagyont az utolsó darabig el lehet vinni. a lényeg az, hogy ott üljön valamilyen tanácsban. mindenre rámondja, minden törvényes. legfeljebb nem erkölcsös. egy ilyen farizeus nyilván minden pártnak jó volt. de felőlem válasszák be kovács árpádot. ne legyen az, hogy a kedves pártvezető megmondja, hogy most minek kell lenni. hanem kistérségi szinten lehessen különbözni. és a régióban lehessen ezt összehangolni.

tehát mondjuk a tiszántúlon szerintem simán le lehetne osztani a kártyákat. hogy mit vigyen inkább debrecen, és mit inkább nyíregyháza. és az csak egy vicc, hogy tirpákok és a hurkások osztják egymást. nem kell, hogy legyen mindenben egyezség. debrecen is lehet többféle. több kerülettel. nyilván a nyugati lakótelep övezet, és az ipari park kultúrájában eltér a családiasabb, vidékiesebb részektől. nem kell mindnek egyformán kereszténynek és magyarnak lennie. miért kellene. és az egész hajdúságnak sem kell. hanem pártpolitikától függetlenül vallási értelemben lehetne sokszínű. és a régió képviselet egy világi parlamentben kiegyezhetne. szóval szerintem ilyen részországgyűlések kellenek. az "uruszág" gyűlés mellé. ott basáskodjon kövér lászló, vagy vezesse azt szanyi kapitány. de ennek minimális gazdasági, és kulturális kihatása legyen. szerintem legalábbis.

Kandeláber 2012.06.02. 13:41:11

@takacsb: Az igaz, hogy egy régebbi műsorban valami "kakastöke-pörköltet" is megevett, majdnem rosszul lettem, ahogy falta a golyókat.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.06.02. 13:47:39

Hogy mi a büdös faszomnak ingerli itt mindenki az elmeháborodottat további beteg litániák írására - erre ha volna válasz, máris lenne egy jó napom.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.06.02. 15:11:13

@Dr. Zerge:

Még mindig jobb, ha itt "litániázik", mintha az utcán vagy a buszon, villamoson zaklatna gyanútlan járókelőket! Hát nem? Hát de!:-)

ü
bbjnick

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.06.02. 15:26:08

@bbjnick: Attól tartok, nem. Sőt, éppen az itteni visszacsatolások teszik idővel buszon motyogó manifeszt elmebeteggé.

0x1D 2012.06.02. 15:44:29

hát, hogy a katolikus papok honnan szerzik be azt nem tudom, de a református papok a presbiterektől kapják. aztán kiválasztják a legrosszabbat és azt adják az Úrvacsorán, a jót pedig megisszák maguk. de ez lehet pap függő :D

fremskritt (törölt) 2012.06.02. 17:52:58

@bbjnick: :))
videókat is gyárthatna, mint molnár ef árpád

Secnir 2012.06.02. 21:25:20

Milyen borral miséznek a papok? Honnan szerzik be? mi alapján választják ki, mi kerül a palackba?

én úgy tudtam, kehelyből isszák..
..vagy már megváltozott a módi?
Mondjuk nálunk Antal atyának (ő volt pár évvel ezelőttig) tökmindegy volt, miből töltik. Még mise előtt is erősen letesztelte a minőségét, akármilyen szar nem kerülhetett a hívek elé.
Haverom esküvője konkrétan úgy nézett ki, hogy már mindenki bent várt, és bejött ő is.
Jobbról...
...és átsétált balra, úgy, hogy közben velünk szemben állt. Majd a baloldali alhajóban tompa puffanás.
Sekrestyés balra el, Antal atyával vissza.
Szertartás elkezdődött.
bla, bla, bla...
....és te, ööö... ... aki itt állsz... ...ööö.... -lapozta a könyvet, benne papírban a vőlegény és a menyasszony neve- ...ööö gondolod-e, ööö itt, hogy, te...
...Tibor! akarod-e?
(Kata és Sándor fogadott volna egymásnak örök hűséget)
Sándor nem akarta Tibor nevében, pláne, hogy előtte Katát mint Erzsébetet kérdezte meg.

tehát annyit mondok: misebor helyett teát. maximum.

takacsb (törölt) 2012.06.02. 21:45:42

@Dr. Zerge:
mégis, mi az, amivel nem értesz egyet. ezek kulturális különbségek.

európában a protestánsok, és mindenkik a döntően világi keretek között éli az életét a hőmérséklettől függően vizezi a bort. a katolikusok pedig ahogy olvashatod a szentírásból azt is levezetik, hogy mennyi vizet szabad a borba beletölteni ahhoz, hogy az szentség maradjon. kisfröccs nem jó. vigyázzál hé! sőt még azt is megtudhatod, hogy a kenyér önmagában a halál jelképe. ahogyan a bor is. csak úgy lesz az életé ha a pap felszenteli.

ezek után döntse el mindenki, hogy ki az elmeháborodott. a papok még mindig azt szeretnék, hogy a birka nép a kenyeret, és az állatokat is hordja a plébánosnak. amit meg is tettek a parasztok. amíg nem volt felvilágosult közoktatás. megsütötted a kenyeret. az a halál. előbb szenteljük meg.

erre mondom, hogy mi lenne ha kistérségenként döntenénk el a szokásokat. és akkor aki így akar áldozni az tegye. de a szent szart ne tegyük kötelezővé. és ne találjuk ki, hogy ez a típusú katolicizmus lenne a civilizáció fokmérője.

tewton 2012.06.03. 01:14:17

nohát, micsoda posztötlet, tudjunk meg mindent a miseborról.

én csak azt szeretném javasolni, legyen átfogóbb a mandiner. pl. a kisgyerekeket nagyon tudja érdekelni, hogy a pap bácsiból ami alul kilátszik, a cipő, na az milyen cipő. olyan-e, mint ami apunak van otthon, vagy valami titkos papi cipő-e?

ez szerintem sokkal érdekesebb lenne, mint a boros kérdés, mert a misebort úgyse lehet megvenni, meg kisgyerekből is sokkal több van, mint miseborra ácsingózó katolikus felnőttből.

a pék · http://youtu.be/Ye1vMsOmsnM 2012.06.03. 13:57:22

Egy kis műtrágya csodákra képes...

pierre bayle 2012.06.04. 00:02:14

Szerencsére a mandi rajta tartja kezét a kor ütőerén, s már megint egy kibaszott kurva fontos problémának szentel posztot. Helló, éppen szétlopják az országot, szétverik a felsőoktatást, gleichsachtolják az igazságszolgáltatást, stb... nem baj, Szilvay miseborozik.

Csak katolikus ügyben is lehetne aktuálisról írni (ld. a friss vatikáni ügyeket), de gondolom elég nehéz volna kimosdatni a szerecsent, szóval jó lesz a kis színes a miseborról.

VI. Béla 2012.06.04. 10:27:46

@pierre bayle:

Lehet nem magának íródott a cikk.

evil overlord (törölt) 2012.06.04. 11:29:24

@VI. Béla: Ez a seggfej szemlátomást nem érti, hogy egy jobboldali blog közismerten keresztény bloggere miért ír miseborról Pünkösd környékén.

fikanick 2012.06.04. 12:38:35

A kerdesre adhato valasz a korulbelul 5-6%-nyi gyakorlo katolikussal szamolva csak az lehet, hogy a "irrelevans".
süti beállítások módosítása