Paul Watson: Ökoterrorista kalóz, vagy öntörvényű hős?
2012. május 24. írta: Szelli

Paul Watson: Ökoterrorista kalóz, vagy öntörvényű hős?

 Az idén harmincöt éves Sea Shepherd hajó halálfejes zászlók alatt vívja háborúját a tengerek élővilágának védelmében. Vezérét Japánban és a Feröer-szigeteken terroristának tartják, Izlandról pedig hivatalosan kitiltották. Ült már korábban rács mögött Kanadában és Norvégiában is, a múlt hét elején pedig Frankfurtban tartóztatták le. A kultikus, ellentmondásos Paul Watson kapitány jelenleg házi őrizetben van Németországban és arra vár, vajon kiadják-e Costa Ricának egy 2002-es ügy miatt, ahol akár gyilkossági kísérlettel is megvádolhatják. Tegnap a világ számos pontján tüntettek mellette.

  Watson 1975-ben egyike volt a Greenpeace alapítóinak, ám a zöldek módszereit nem tartotta elég célravezetőnek, így alakult meg a radikális Sea Shepherd Conservation Society (Tengeri Pásztor Természetvédő Társaság). A szervezet filmre veszi az illegális halászást, feljelenti az elkövetőket és a tettlegességtől sem riad vissza: füstbombákkal elijesztik a legénységet a fedélzetről, majd elsüllyesztik hajóikat, esetleg tönkreteszik a hálóikat, illetve rendszeresen romlott ételekkel bombázza a tilosban járó halászokat. Önkéntes fiatalok segítik munkájukat, akik a világ minden tájáról jelentkeznek a nem mindennapi kalandokra.

  Főként az Animal Planeten futó Whale Wars tette ismertté őket, de emellett számos, jóval kisebb médianyilvánosságot kapó projektjük is akad, a bálnák mellett a delfineket, a Galapagos-szigeteki teknősöket, a fókákat és a cápákat is védik. Ahogy a Sea Shepherd egyre sikeresebb akciókat szervez, magától értetődően egyre több ellenségre tesz szert – ennek eredményeképp pedig sorban indultak ellene a perek.

  Costa Rica 2011 októberében adott ki körözést Watson ellen, éppen azután, hogy a Cetfélék Kutatóintézete (Institute for Cetacean Research, ICR) polgári pert indított a Sea Shepherd ellen az Egyesült Államokban. Az ügy hitelességéhez hozzátartozik, hogy az Interpol kiadott egy közleményt, melyben az áll, hogy nem tartják jogerősnek a szóban forgó elfogatóparancsot, mivel nem egyezik sem az általuk elfogadott jogszabályokkal, sem pedig az Interpol alkotmányos szabályaival.

  A renitens kanadai és csapata még 2002-ben, guatemalai vizeken került összetűzésbe egy Costa Rica-i cápavadász hajó, a Varadero legénységével. Utóbbiak azzal vádolták meg a Sea Shepherd-öt, hogy meg akarták őket ölni, de a cápavédők közleménye szerint bizonyítékok vannak arra, hogy ez nem igaz. Ennek az akciónak a részeként forgatták egyébként a Sharkwater című, világhírűvé lett, sokkoló dokumentumfilmet is, az ún. uszonyvadászat kegyetlenül véres valóságáról. A BBC szerint az ügyben gyilkossági kísérlettel is megvádolhatják Watsont Costa Ricában.

  „Nem gondolom, hogy a Costa Rica-i perem igazságosan fog zajlani” – írja a kapitány a Sea Shepherd honlapján található közleményben. „Nem a helyi igazságszolgáltatás miatt aggódom, hanem amiatt, hogy a cápamaffia mindent meg fog tenni, hogy börtönbe kerüljek” – fejti ki, majd hozzáteszi: „Nem akarjuk támadni a Costa Rica-i elnököt, sem a kormányt. Szeretnénk az ország felé pozitív módon közelíteni, és nem csupán ezzel a jogi kérdéssel kapcsolatban. Szeretnénk egy olyan, jogilag tiszta megoldást találni, amellyel megtalálhatjuk a módját, hogy együttműködjünk velük az óceáni ökoszisztémát súlyosan károsító cápavadászat ellen”.

  Miért érdekes mindez? Kit érdekelnek a tibeti meleg bálnák jogai, vagy a tengerek és óceánok ökoszisztémájának lassú, de biztos térdre rogyása? Watson letartóztatása japán nyomásra történt, az Interpol szerint jogtalanul. Szerdán a világ számos pontján, köztük Magyarországon a Német Nagykövetség előtt is tüntettek az aktivista szabadon bocsátásáért. Az IWC, a bálnavadászatot felügyelő nemzetközi szervezet moratóriumot rendelt el a nyolcvanas években, ám ennek betartását az égvilágon senki nem ellenőrzi a Sea Shepherd-ön kívül. Norvégia alá sem írta az egyezményt, az izlandi kormány szintén működtet bálnavadászhajókat, Japán pedig évente ezer cetet gyilkol le a kormány támogatásával: a vadászat ugyanis tudományos célból nem tilos, így ezzel remekül tudnak sumákolni.

  Paul Watson úgy véli, ha senki sem tesz semmit, joga van a saját eszközeivel megoldani a helyzetet. Ha kell, akár erőszakkal, viselve a következményeket. Önbíráskodás? Meglehet. Ezt a műfajt csak így lehet űzni, különben menthetetlenül felfalnak a cápák.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr934542858

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 1355. Ó kapitány! Kapitányom! – Captain Watson arrested in Germany 2012.05.24. 16:47:39

Vasárnap jelent meg a Sea Shepherd Conservation Society Twitterén, hogy a szervezet vezetőjét, Paul Watson kapitányt Németországban őrizetbe vették. Németország nem vadászik bálnákra, tán a Bundestag falára vizelt az ősz hajós, vagy Angela Merkelt zakl...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sztrelnyikov 2012.05.24. 12:54:09

Előre megírom, hogy a gyurcsányistáknak ne kelljen, elég legyen csak a számot megírniuk:

1. Nincs fontosabb, amiről írhatnátok fiukák?

2. Orbán a legnagyobb cápa, őt igazán lemészárolhatná valaki.

3. Ezzel a szar hírrel terelitek el a figyelmet a közgépről, bértollnokok, lakájmédiákok.

4. Kellene egy ilyen srác a Milla vezetésére, akkor beszarna a vityátok is.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.24. 13:01:02

A Magyar Gárdában lenne a helye ennek a Watsonnak!

ü
bbjnick

sztrelnyikov 2012.05.24. 13:05:50

A kanadai gárdában. Oroszlános mellény helyett cápásat!

szilagyizoe · http:/artofkonigsberg.wordpress.com 2012.05.24. 13:25:29

Jesszus de sötétek vagytok, magyarkák!!!!:(

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.24. 13:47:56

@jose maria padilla: @sztrelnyikov:

Szerintem ez a Watson ugyanazt teszi, mint a magyargárdisták: egy veszélyeztetett, szabadprédának tekintett fajt próbál védeni gonosz, lelkiismeretlen vadászai gyilkolásvágyával szemben.

ü
bbjnick

sztrelnyikov 2012.05.24. 13:51:43

@bbjnick: Én ezt elhiszem neked. Ezzel nem is vitatkozom. De ahogy a cigány exodust nézem, lassan kanadába is elkél majd egy gárda.

Bell & Sebastian 2012.05.24. 16:16:40

Csak nehogy ezt is elítéljék bébifóka molesztálásért.

www.seashepherd.org/who-we-are/captain-paul-watson.html

Robinzon Kurzor 2012.05.24. 16:35:19

Ki ez a faszi a képen?

Puzsér Róbert, még öreg korában?

vizipipa 2012.05.24. 17:23:22

Watson ugyanúgy magánpénzből "él" mint a Greenpeace. Természetvédők segítik évi több millió $-al. Köztük hollywoodi celebek is.
És eredményes. Amióta nem csak az egyetlen, és ősrégi, Sea Shepherd hajójuk van, nagyon megkeserítik a japán bálnavadász flotta életét.
Ennek is szerepe lehet abban, hogy a japánok az idei szezonra "csak" 260 bálnát terveznek (hivatalosan).

A filozófiája meg nem ismeretlen más területeken sem: aki tudja csinálja, aki nem az beszél róla.

Go Watson!

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2012.05.25. 04:25:06

"„Nem gondolom, hogy a Costa Rica-i perem igazságosan fog zajlani” – írja a kapitány a Sea Shepherd honlapján található közleményben."

vs.

""Nem gondolom, hogy igazságtalan eljárásban lenne részem Costa Ricában. Tény, hogy a Sea Shepherd akciói az utóbbi két évtizedben rengeteg pénzbe kerültek a cápavadászoknak. Most ezt megbosszulhatják" - véli Watson."

Most akkor melyik?

==T== 2012.05.25. 08:27:08

Több ilyen ember kéne!

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.05.25. 08:44:25

@bbjnick:
nem. szerintem az ilyen ökoigazságtevők pont eltolják az emberek egymás iránti részvétét ember-állat részvétbe. az ördög művének részei.

Bell & Sebastian 2012.05.25. 09:10:11

@jose maria padilla: Maga szerint agy állatnak van lelke? Ha nem is 2 grammos, mint az emberé, hanem mondjuk egy elefántnak olyan fél grammos? :)

is 2012.05.25. 09:28:04

@bbjnick: érdekes világnézet. gyakran megesik ez veled, hogy így kifacsarsz tényeket?

Ianas 2012.05.25. 09:40:27

@jose maria padilla: Részben igaz, de az is, hogy NEKÜNK EMBEREKNEK lesz nagyon rossz, ha a bolygó ökoszisztémája felborul. Engem nem érdekel az állatok lelki békéje, de az igen, hogy a gyerekem/unokám fog-e látni erdőt, fog-e szívni friss levegőt, és lát-e még nagytestű vízi állatot.

stikasz_1 2012.05.25. 10:05:23

A sztori nem ilyen egyszerű. Egyrészt ne feledjük el, a Sea Shepherd előtt éveken át a Greenpeace volt jelen az antarktiszi bálnavadászatokon. Nem voltak olyan harcosak és eredményesek, de attól még nem kell azt mondani, ezt a Sea Shepherd találta ki.
Másrészt. Évekkel ezelőtt a Sea Shepherd aktivisták hangoztattak pár dolgot: 1. ők harcosokat visznek, nem kamerákat, nem a médiának dolgoznak- ebből mára Whale Wars lett, 2. Paul Watson direkt arra hajt, hogy bíróság elé állítsák akármelyik országban, mert akkor a tárgyalás keretein bizonyíthatja be hogy az ország halászai jogtalanul dolgoznak- ma mindenki a Costa Rica-i tárgyalástól akarja kimenteni.
Paul Watson bizonyára sokat tett és tesz, de azért nekik is változnak az elveik, és sose voltak restek kiszínezni a sztorikat. Mindent teleharsognak azzal, hogy az aktivisták "az életüket áldoznák" meg hasonlók, de soha senkinek nem tört le még a kisujja körme se. Nem is hiányzik ez nekem, csak valahogy veszélyesebbnek érzem mondjuk a tűzoltók munkáját, akik tényleg sokat kockáztatnak, és nem verbálisan. Szóval a valós eredményeik mellett mindig is fontos része volt a fegyvertáruknak a szájkarate...

SemBoga 2012.05.25. 10:26:47

legközelebb a 4mancs lesz ilyen pozitívan bemutatva?

vizipipa 2012.05.25. 13:24:05

@stikasz_1: " soha senkinek nem tört le még a kisujja körme se"

Ebbe ugye beleérted azt is amikor az egyik japán hajó kettétörte az Ady Gil nevű hajójukat az antarktiszi vizeken. Biztos te adtad a garanciát a sérülésmentességre, mert tényleg megúszták!
És gondolom te ültél egyik tagjuk helyett japán börtönben!

"szájkarate"
A Whale Wars sorozatok révén több 10 millióan értesültek arról, hogy ilyen egyáltalán van! Roppant nagy szerepe volt abban, hogy ma már nem egyetlen ~40 éves hajóval, és így sokkal jobb hatásfokkal, TESZNEK valamit.

Ugyanakkor nem akarom fekete-fehérre festeni a képet. Watson egy erősen öntörvényű személyiség.

Hímsoviniszta 2012.05.25. 17:01:57

Én általában nem kedvelem az ökobunkókat, de amit Watsonék csinálnak ahhoz azért kell tökösség, viszont odaláncolnia magát az embernek egy parkban az egyik fához, nos, az nem más, mint szánni való balfaszkodás, amiért szájon kell vágni az elkövetőt. Amúgy meg: még több atomot Japánra!

Furore Carcosa 2012.05.26. 10:24:24

Most olvastam erről a Watsonról egy cikket a GEO Magazinban. Érdekes volt a riporter beszámolója a _Steve Irwin_ fedélzetéről. Például a nagy jódolgukban a saját költségükön aktiviskáskodó önkéntesek viselkedéséről, amikor előbb halálra rémítenek három koldusszegény tunéziai halászt (mert hátha meg nem engedett módszerekkel gyilkolják a tonhalat az ütött-kopott kis bárkájukon!), aztán még meg is alázzák és vérig sértik őket, mikor nem fogadják el tőlük az ajándékba felkínált halat (merthogy ők ugye önérzetes vegetariánusok, és fúj!).

Furore Carcosa 2012.05.26. 10:33:12

Szóval, a kérdésem: a Whale Warsban azt is világgá kürtölik, amikor ezek a jeles ökobajnokok napi hetven eurocentből élő harmadik világbeli halászokkal szemben játsszák a tököscsávót, akiknek a rozsdás ladikja szabályosan eltörpül az ő hajójuk árnyékában?

Philip Kohlhöfer képes riportját lásd a GEO 2012. májusi számában, "Kemény menet" címmel, az 50-63. oldalakon.
süti beállítások módosítása