Több a tábor (Szilvay Gergely) – Mi a jobb? XV.
2012. május 20. írta: Redakció

Több a tábor (Szilvay Gergely) – Mi a jobb? XV.

 

  A magyar jobboldal elmúlt tíz évét és jelenlegi folyamatait elemző Mi a jobb? sorozatunkban Szilvay Gergely (Mandiner, Konzervatórium) írását olvashatják.

 

„Azok a legcsüggedtebbek, akik még mindig nem mondtak el a fejlődés és a felvilágosodás civilizációteremtő erejébe vetett optimista hitükről.” (Dorothy Sayers, 1947)

  Aggódtunk 2002-ben. Végre alapvetően vállalható és vidám négy év volt mögöttünk, már ami a politikát és a közérzetünket illeti. A Fidesz első kormányzási ciklusa középiskolai éveimre esett, és örültem volna, ha az ekkor elindult kibontakozás folytatódhat. Gondoltam, mi sem lenne jobb egyetemista éveimre, mint egy jobbos kormány, hogy ne kelljen olyan felemás nosztalgiával később visszagondolnom arra az időre, mint a kommunista diktatúrában felnőtt nemzedékeknek a zánkai táborokra és az ifiparkos koncertekre. Felemelő és meghatározó élmény volt a Testnevelési Egyetemes Fidesz-nagygyűlés. Nemzedékemből sokaknak a 2002-es fideszes nagygyűlések hozták el a politikai megvilágosodást, ezek jelentettek nekik olyan élményt, mint másoknak ma a millás tüntetések vagy, esetleg a Madridból induló indignados- és Occupy-mozgalmak. Akkor mi túlzó módon úgy gondoltuk, ez volt a mi kis '56-unk. Elsőévesek voltunk, az egyetemen alig akadt balos. Ha akadt is – lett volna akár diák, akár tanár –, nem nagyon kérkedett vele. A választások után elkeseredtünk. Épphogy beleszoktunk az egyetemi életbe, politikai szempontból ellenzékbe kerültünk, ami nagyon testhezálló ennek a korosztálynak, de mi mégis jobban örültünk volna, ha nem a politikai helyzet ellenére, hanem azzal együtt csillapíthatjuk tudásszomjunkat és fokozhatjuk álmatlanságunkat a következő években. 

   Pár alapvető dolgot le kell szögeznünk: a magyar jobboldal nem egyenlő sem Orbán Viktorral, sem a Fidesszel, de még csak a Fidesszel és a Jobbikkal sem. Sőt, a pártpolitikával és a politikával sem.
 
  Politikailag a magyar jobboldalon egy nagy párt és egy radikális középpárt van, a jobboldal korántsem egy egységes monolit tömb (ahogy nyilvánvalóan a baloldal sem az). Sem szociológiailag, sem világnézetileg. Az „osztályhelyzet” már régóta nem olyan fontos identitás-meghatározó tényező, mint azt sokáig gondolták (kérdés, nálunk egyáltalán az volt-e valaha). Ez minimum a rendszerváltás óta így van. Ezért nem volt túl nyerő annak idején a panelprolizás. Pártpolitikai szempontból leszögezhetjük: nincs „tipikus jobboldali szavazó” (ahogy balos sem), tipikusnak maximum egy-két tényező lehetne nevezni: családi tradíciókat és talán gazdasági érdeket.
 
  Akik eltűntek: MDF, MIÉP
 
  Ha az egész jobboldalt vizsgáljuk, ki kell térnünk két kimúlt pártra, az MDF-re és a MIÉP-re. Az MDF utolsó éveivel kapcsolatban él egy mítosz, miszerint ez lett volna (ha hagyják) a modern, kapitalista liberál-konzervativizmus letéteményese, szemben az (egyébként sajnos valóban) kuruc-plebejus Fidesszel. Ezt akarták erősíteni olyan tényezőkkel, mint a köztudottan őskonzervatív, technokrata Bokros Lajos. Ki is kiáltották az MDF-et a hiteles „fiskális konzervativizmus” letéteményesének. Mindezzel egyetlen baj volt: az MDF ekkorra már régen elvesztette hitelét. Az egy tábort és annak egyetlen zászlaját felmutató Fidesz nem hagyott teret az MDF-nek: nyilván súlyosan konfrontálódtak Dávid Ibolyáékkal, de az MDF igazából 1994 óta nem talált magára, valószínűleg történelmi küldetését akkorra beteljesítette. 
 
  Herényi Károlyék pedig belekezdtek a lehető legrosszabb stratégiába, amit a magyar politikai életben el lehet követni: ide-oda kacsáztak a sávok közt, figyelembe nem véve a felfestést. Teljesen egyértelmű volt, hogy semmiféle hiteles konzervativizmusnak nem letéteményesei, és cinikus megélhetési manőverekbe kezdtek, miközben „nem mi voltunk!” felkiáltással a nagyok közötti ártatlan kicsiként próbálták menteni magukat. Populizmusmentesnek mutatkozó kis médiapártként pedig könnyen válhattak a finnyás értelmiségiek kedvencévé, mint a néppel meg nem alkuvó csoportosulás. Az ilyen manővereket viszont a fáradhatatlanul párbeszédképes jobboldaliakat kereső balos publicistákon kívül azonban senki nem veszi be. Így aztán az egykori MDF maradékai a bíróságon keresik igazukat, illetve budai populista városvédő egyletként működnek (JESZ).
 
  Ha az egész jobboldalról van szó, nem hagyhatjuk ki a MIÉP-et sem. Csurka pártja nyilvánvalóan 1998-2002 közt élte virágkorát parlamenti erőként. 2002 után viszont megkezdődött a harc a trónkövetelőkkel. A Jobboldali Ifjúsági Közösség még ernyőszervezet korában ígéretes kezdeményezésnek tűnt, aztán ahogy lenni szokott, vezetők mentek  és jöttek, az ernyőszervezet pedig párttá alakult. Az első vezetők (Kovács Dávid, Nagy Ervin) Csurka számára tűnhettek hűtlennek, Vona pedig az Orbán-féle polgári kört hagyta ott. Csurka választásokon át küzdött ugyanazzal a dilemmával, amivel az MDF is: támogassa-e a néppártosodó Fideszt, vagy ne. Igazi stratégiát nem sikerült felállítania. Mindegy is. A MIÉP támogatói, mint utóbb kiderült, mind elfértek a Hősök terén.
 
  Jobbik
 
  Az old school magyar radikáljobbot pedig lecserélte a Vona-féle alakulat, ami a hangsúlyt a zsidókról a cigányokra helyezte át. Ejteném a párt aggódó hangvételű mélyelemzését. Azon sem sopánkodnék, hogy a Jobbik népszerű a fiatalok körében. Régen ugyanis a MIÉP töltötte be ezt a szerepet. Magyarországon egészen tavaly őszig a lázadás politikailag a radikális jobboldallal való szimpátiában fejeződött ki (ennek szemünk előtt zajló megváltozása a Fidesz kétes értékű érdeme). Felesleges a magyar néplélek vulgárpszichológiai elemzésébe bocsátkozni, de érdemes megjegyezni: hiába ért véget huszonkét éve a kommunizmus, az MSZMP annyi pozitívumot elért, hogy hosszú időre diszkreditálta a radikálbalt a fiatalok szemében. Persze tudom, mindig is akadtak néhányan, akik szerint a Che Guevara-póló az egyéniség kifejezője, amivel együtt járt a valamelyik Munkáspárt ifitagozatába való belépés is. Emlékezetes egy Gróf Balázs-féle, Brian élete-parafrázis villámképregény a Pesti Estben, amiben egy kis krapek az egyéniségét kifejező pólót akart venni: vett egy Che-pólót, majd elment egy tüntetésre, ahol mindenki ugyanolyan pólóban volt, és azért tüntettek, hogy egyéniségek lehessenek.
 
  A Jobbik-életérzés röviden? Könnyen emészthető nemzeti rock, sumér ősök, magyar Jézus, köcsög multik, dicső múlt. Mi lehetnénk Amerika, csak a rohadt Amerika meg a Habsburgok és az EU miatt nem ismerik fel a magyar nép prófétai jellegét a világon. Mégis, fárasztó lehet minden nap a veszélyben lévő magyar nemzet gondolatával kelni és feküdni, és nem kell, hogy mindenről Trianon és a globalokomprádor elit jusson eszünkbe, és az, hogy „az utolsó órában vagyunk”. „Csak a nemzet” – hirdeti a Jobbik szlogenje, és pont ez az az abszolutizáló kizárólagosság, ez a forradalmi hevület az, ami fárasztó a radikális jobboldalban. A tehetetlenség és kiszolgáltatottság érzése ugyanakkor sokakat a Jobbik radikális megoldásainak híveivé tesz. Nem mondom, hogy nem értem meg őket. Mindenesetre a „nemzeti liberális” kifejezés új értelmet nyert a Jobbik egyes prominenseinek ügyei kapcsán. 
 
  Tömegdemokráciában élünk, senki nem fogja értelmiségi módon, gondos eszmetörténeti mérlegelések nyomán kialakítani jelmondatait. A Jobbik mindig túl fogja árazni magát, aztán meglepődik: „csak” milyen kevesen támogatták ahhoz képest, hogy szerintük mennyi látens szavazójuk lehet. Ha a demokrácia jegyében fontosnak tartjuk, hogy a pártkínálat kielégítse az emberek igényeit, akkor el kell fogadnunk: van egy jelentős népességhányad, akiknek a Jobbik bejön. Én azon sem aggódnék, hogy a fiatalok között népszerű – ez részint nemzedéki kérdés. Részint persze nem. A Jobbik pozíciója nagyjából megfelel az európai trendeknek, ha pedig tovább növeli támogatottságát, az nem a rasszista magyarok miatt lesz, hanem a többi politikai alakulat töketlenkedése miatt. Ha elfogadnánk a „több párt, több demokrácia” Fidesz-ellenes érdekekből megfogalmazott, alapvetően hamis, mostanában főleg a baloldalon hangoztatott alapvetését, akkor végképp egy szavunk sem lehetne a Jobbik parlamenti képviselete ellen. A tartósan parlamenti képviselettel bíró radikális jobboldal gondolatával jobb, ha mindenki megbarátkozik. Ilyen idők járnak.
 
  KDNP
 
  A KDNP-re utoljára talán az első demokratikus választásokon szavaztak mérhető számban. Utána hajmeresztő, a későbbi MDF-es megoldásokhoz hasonló kanyarok jöttek, beállás a szocik mögé díszjobboldalinak és hasonlók, mígnem a párt valamelyest rendbe nem szedte magát. Néppártnak biztos nem lehet nevezni, sem támogatottsága, sem világnézeti meghatározottsága miatt. Igazából a Fidesz KDNP-tagozatáról van szó. Hogy a KDNP mennyire kereszténydemokrata, az komoly kérdés. Ha a hagyományos orientálódási pontra, a németekre tekintünk, azt kell mondjuk: a KDNP a népiek vallásos és kultúrkeresztény keménymagjának pártja. Sok reményt fűztem a KDNP-hez 2010-ben, de többnyire csalódnom kellett. Talán többet kellene olvasnia a KDNP-seknek Konrad Adenuaert és Ludwig Erhardot. De lehet, hogy utóbbi számukra túlságosan „neoliberális”. 
 
  Fidesz
 
  A Jobbik fiatalok közti felfutása nem csak a Fidesz és a bal töketlenkedésének köszönhető. A „szexi Fidesz” nem csak azért nem annyira szexi többé, mert nem fektet elég energiát a fiatalok megszólításába, vagy mert nem jól teszi a dolgát, hanem mert megöregedett. Így működik a popszakma: attól még, hogy „Fiatal Demokraták Szövetsége” a párt nevének első fele, csak telik az idő, és őszül a fideszes politikusi kemény mag. Húsz év múlva Vonát se fogják annyira kedvelni a tizen- és huszonévesek.  
 
  A Fideszt az elmúltnyolcévben sem sikerült visszadobni a kukába, amint azt a kilencvenes években ígérték nekik jószándékú balos médiabunkók a médiahajón. Sőt, inkább fordítva történt a dolog. Úgy tűnik, a fiatal demokraták lelkük mélyén megmaradtak fiatal demokratáknak, ott, a nyolcvanas évek végén. Alternatív, majd parlamenti ellenzéknek. 1998 óta egész pályás letámadást játszanak. Tömegdemokrácia van, itthon az ellenzékiség mindig is a „mindenre lövünk” elve alapján működött. A Fidesz ellenzékben is túljátszotta a szerepét: annyira csak kétbites jelszavakkal operált, hogy ezzel erőteljesen leszűkítette mostani mozgásterét. Vagy csak tisztában volt vele, hogy az újságírókon és a politikabuzikon kívül a fene sem fog emlékezni mindenre, amit ellenzékben mondtak, leszámítva talán a szociális népszavazást. 
 
  Tömegdemokrácia van: tetszik, nem tetszik, nem csupán a „véleményformáló elitnek”, a „közírók” csapatának játszanak a pártok, hanem mindenkinek. A polgári körök létrehozása zseniális ötlet volt. Alámerülés és kibekkelés. Permanens mozgósítás. Persze a körök nem éltek sokáig. Egy-két embernek talán elindult ezzel a helyi politikai pályája, de inkább a tűz pár évig való életben tartása volt a cél. A Fidesz az „egy a tábor, egy a zászló” jelszavát hangoztatva szorította ki a politikai térből jobboldali versenytársait. Lehet ezt elítélni, mindenesetre kényszer szülte okai voltak: 1990-ben az MSZP gyorsan lelökte a szakadékba a szociáldemokratákat, hogy hullarablással megtartsa magának a címkét. Attól kezdve pedig a baloldalon egy volt a tábor és egy a zászló. Egy nagy, egységes sereggel szemben pedig csak egy még nagyobb, egységes seregnek van esélye nyerni. Így aztán teljesen logikus és érthető volt az orbáni egy a tábor, egy a zászló meghirdetése. Bár azért remélem, hogy a politikán túl több a tábor.
 
  Időnként sopánkodnak egyesek, hogy a Fidesznek nincs ideológiája. Persze hogy nincs, és nem azért, mert „a konzervatív, az nem egy ideológia” és hasonlók (különben is, lehet belőle azt csinálni; a Fidesz meg nem szokta konzervatívnak nevezni magát), hanem mert gyűjtőpártról, néppártról van szó. Ilyen szempontból a Fidesz illeszkedik a nyugati nagy jobbos pártok vonulatába, amelyek összességében mindig is pragmatikusabbak voltak balos társaiknál. Persze a pragmatikusság abszolutizálása, és az „ideológiamentesség”, ha világnézetmentességet értünk alatta, cinizmusba, nihilizmusba és köpönyegforgatásba torkollhat.
 
  Sokaknak alapfeltevés, hogy Magyarországon a kulturális és gazdasági jobb- és baloldal keresztbe metszi egymást, azaz a gazdasági jobb-bal felcserélődött. A Fideszben erre időnként büszkék is néhányan. A létező magyar jobboldal etatistább és kommunitáriusabb, mint a „nyugati konzervatívok”. Eszerint a Fideszt szociáldemokrácia, az MSZP-t neoliberalizmus jellemzi. Azt hiszem, ez a megállapítás erőst inog. 
 
  A Fidesz tényleg nem a laissez-faire kapitalizmus fellegvára, de ezzel nincs egyedül Európában, éppenséggel a francia vagy akár a német jobboldal sem az. Némely intézkedés alapján a fenti felosztás persze él, de gazdasági elképzeléseket a teljes kép alapján érdemes megítélni. Nincsenek „neokon” lépések (segélyek megkurtítása, egykulcsos adó) és „kádárista-szocialista” lépések (bankadó és társai), hanem az intézkedések összességét lehet(ne) hasonlítani valamilyen irányvonalhoz. Minden országban léteznek sajátságos törésvonalak és identitás-meghatározó események, ügyek, amelyek mentén ketté válik a politikai paletta. Az íreknél például a két fő párt, a Fianna Fail és a Fianna Gael két jobbközép párt. Az egyik nacionalistább és korporatívabb, a másik kapitalistább és kevésbé nacionalista. Angolszász törésvonalakat számon kérni a magyar politikai életen balgaság. A Fidesz pedig a felmérések szerint beletalált a magyar lélek közepébe.
 
  Üdvözlendő a Trianon-emléknap, a határozottabb politika a határon túliak érdekében, a családok és a-keresztény értékek támogatása. Számomra az egykulcsos szja is szimpatikus, ahogy a segélyek és járadékok rendszerének átalakítása is. Ezzel együtt 2010 óta számos probléma kirajzolódik: a Fidesz mintha sokszor az ellenzék ellenzékeként kormányozna. Egész pályás letámadás, pedig kétharmados többség van. Orbán pedig (mástól hallottam a hasonlatot) jó bozótharcosként oda is visz magával bokrot, ahol nincs bokor. Mintha a párt és elitje nem nőtt volna ki a dacos korszakból, túl sok konfliktust vállalnak fel, túl sok frontot nyitnak egy időben. A választáskor emlegetett alázatnak és nagyvonalúságnak nyoma veszett. A nemzeti retorika szintje pedig már-már a kolozsvári román nemzetiszín kukákat idézi. A Fidesz törvénygyára sem túl biztató, még ha értjük is az idővel esetleg elillanó kétharmad miatti igyekezetet. De a gyors munkának ára van, ez pedig a minőség. Ahogy az államapparátus megkerülésének is. 
 
  Mi a jobb?
 
  Ahogy a magyar baloldalt a posztkommunista és a Jászi Oszkár-i örökség (kivéve LMP), úgy a jobbot a nép hagyomány határozza meg, túlságosan is. A Mandineren és a szomszédos blogokon (Konzervatórium, Jobbklikk) sokszor hangot adtak már az „ifjúkonzervatívok” azon véleményüknek, hogy kevésbé siránkozó, nyugatiasabb, atlantistább, nem Amerika-ellenes, hanem Amerika-barát, kevésbé etatista és kapitalistább jobboldalt szeretnének. Ezt a kritikát részletesebben felmelegíteni most nem látom értelmét, elég ha leszögezünk annyit: a kritika nem vesztett érvényéből.
 
  A Fideszre és az egész jobboldalra túlságosan rányomja bélyegét a népi hagyomány gondolkodása. A sértődés, a túlságos önérzet, az ostromlott vár elképzelése, hogy a magyar nemzetnek kiemelkedő történelmi küldetése van. Hogy a világ ellenünk van, és hogy a baloldal még mindig médiafölényt élvez. Azt nem tudom, hogy a tévét, a diszkót és a Szigetet mennyire utáljuk még hivatalból, talán már leszoktunk róla.
 
  Az előző tíz évnek mindenképp érdeme, hogy kialakult a médiaegyensúly, így a baloldali médiafölény a múlté. Először a Hír tévé, az InfoRádió (a legjobb rádió), a Heti Válasz indult el, majd később a Magyar Hírlapot szerezte meg Széles Gábor, aki létrehozta az Echo tévét is. Kár, hogy a Magyar Nemzet időnként akár a görög radikális baloldal lapjának is elmenne, az Echo tévében és a Magyar Hírlapban pedig erőst felül van reprezentálva a tulajdonos.
 

  Sajnálatos viszont, hogy Antall József neve – ahelyett, hogy követendő példaként emlegetnék – leginkább valamiféle neoliberális megalkuvást jelent a jobbos tábor egy jelentős részének, holott Antallra bajosan fogható rá, hogy neoliberális lett volna (a számára példakép német jobboldaltól távol állt mindig is a neoliberalizmus). Álságos viszont a kárörvendő kérdés, hogy milyen hagyományhoz akar visszanyúlni a magyar jobboldal a komcsi rombolás után. A hagyomány nem egyenlő a status quóval, értékeink pedig nem függnek politikai folytonosságtól és berendezkedéstől.

  A jobboldalnak is van néhány, a fasizálódástól való baloldali félelemhez hasonló toposza, amivel állandó pszichológiai nyomás alatt tartja magát, és amelyekkel túlzott, forradalmi hevületű aggódásra biztatja önmagát. Ilyen a közelgő nemzethalál víziója; a mitizált Erdély egekbe emelése (a valódi Erdélyt ettől még szeretjük, mi az hogy, nagyon is!); a Mónika show-k és a nép kulturális színvonalának esése miatti aggódás (lehet, ebben van igazság, de én nem hiszem, hogy lett volna idő, amikor mindenki magas irodalmat és mély gondolkodókat olvasott volna vasárnap délután); a tarsolylemezes oldaltáska hagyományőrzésnek és elegáns viseletnek való beállítása; az egyedül vagyunk sóhajtásai, az amerikai hamburgerkultúra húsz éve folyamatos, lapos ócsárolása (miközben mi sem rajongunk az uniformizálódó kultúráért), és még sorolhatnánk.

  Végképp unalmas, amikor a jobboldaliak azt hangoztatják, hogy a jobboldal a hiteles baloldal letéteményese is, és ehhez olyan dezertőröket mutatnak fel, mint Szűrös Mátyás és Pozsgai Imre, akik a baloldal debreczeni józsefei, és pontosan ugyanannyira is hitelesek a baloldali szavazók számára, mint amennyire az egykori MDF-es publicista a fideszesek számára. És éppen annyi szavazót is hoznak ide, mint amennyit ő visz jobbról a DK-nak.
 
    A nyugat és mi
 
  Miközben azonban kritizáljuk a Fidesz és a jobboldal küldetéstudatos, sokfrontos harcát, be kell vallanunk, van miért aggódnunk Európa miatt is. A technológiai és kultúrpesszimizmus, valamint –optimizmus között elveszünk félúton. Nem értünk egyet a jajveszékelő szólamokkal, amelyek világvégét vagy új világrendet sejtetnek és temetik a nyugatot, mivel tudjuk, hogy a válság időnként jön, aztán megy. Kritizáljuk az EU-ekéző lépéseket, s reméljük, hogy elkaszálják a telefonadó-típusú, morális, népnevelési köpenybe burkolt kormányzati piszkálódásokat. Praktikusan semmi baj nincs azzal, ha a kínaiakkal meg az oroszokkal üzletelünk, de amikor ez a meghatározó irány, valamint másolandó példák válnak belőlük, akkor joggal fordítanánk a vitorlákat vissza, az Atlanti-óceán felé. Mégiscsak inkább a nyugati civilizációt választanánk, s időnként reméljük, hogy a nyugat megment minket magunktól.
 
  Igen ám, csakhogy miközben nem tetszik nekünk (nekem sem) a hanyatláselmélet fejcsóválós-sóhajtozós-modoros mantrázása, a nyugat szellemileg mégiscsak épp lehúzza magát a klotyón, legalábbis ami az EU és számos ország politikai vezetését illeti. Miközben vitatjuk azt, hogy a magyar jobboldal magát és a (kultúr)keresztény Magyarországot tartja az értékek letéteményesének és őrzőjének a romlott nyugattal szemben (ezzel párhuzamosan pedig még jó darabig eltart, míg elszublimál innen a kádári mentalitás maradéka is); riadva lessük, hogy mintha az európai elit identitásvesztésben lenne, és ezt megpróbálná ráerőltetni az európaiakra (feltéve, hogy erőltetni kell).
 
  A mi nyugatunk is mintha úgy tűnne el, ahogy Scruton Angliája (ahol szisztematikusan hozzák létre a diszkriminatív egyenlőségi törvényeket, amelyek erőst korlátozzák az egyházak meg mások szólás- és cselekvési szabadságát). Az EU is egy egyre magasabb gátakat emelő vízügyi hatóságnak tetszik. Na most ilyenkor csak feltámad az áramvonalas, szexi (egyébiránt nem épp EU-párti) angolszász konzervativizmus mellett az emberben a benne rejtőző, robosztus, kontinentális, reakcionárius ellenforradalmár is, aki José María Aznar, de legalábbis a spanyol Néppárt klónozásával oldaná meg Európa bajait. '68 és a technokraták nyugatja és Európája ugyanis nem hoz lázba.
 
  Ha valamit, akkor egy kis optimizmust lehetne tanulni az egykori amerikai neokonoktól. Szenvelgés helyett hatékonyan szerveződni és cselekedni, horribile dictu restaurálni, a hivatalból rettegő balosokra kajánul rávigyorogni. A világot már úgyis megváltották, a civitas Dei pedig elég munícióval szolgál ahhoz, hogy alapvetően derűsen tekintsünk a civitas terrena dolgai felé is.
 
  Az élet meg a politikán kívül kezdődik igazán. Érdekes, hogy a konzervatív kisközösség-hangsúlyozás miként találkozik a zöldek más balos alternatívok, valamint a libertáriusok elképzelésével. Mindenki kisközösségekben gondolkodik, a kisközösségekre esküszik. Legalább van egy ilyen közös pontunk, ha más nem. Amikor pedig a huszonévesek számos templomot megtöltenek vasárnap este Budapesten, virul a táncházmozgalom, amikor belefeledkezünk a vajdaszentiványiba, valami elcseszett metálra bólogatunk az egykori Foxi-maxi tanszéken, belemerészkedünk a balatoni vízbe, egy régi kisbusszal repesztünk a horvát tengerpart felé a júliusi sok fokban, kényelmesen sörözünk az ötszázadik, eddig ismeretlen, most felfedezett romkocsmában, biliárdozunk vagy épp csak a kertben pipázunk, olyankor a civitas terrenával is felettébb meg vagyunk elégedve, és kifejezetten élvezzük múló, tökéletlen világunkat. Elvégre a hanyatló, túlérett korok mindig izgalmasak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr884468376

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Magyar Október Párt 2012.05.21. 13:31:11

„Nem fogtok lógni! Munkát a kommunistáknak!”    Vidám volt az élet a Magyar Október Pártban. Elkeseredett küzdelmet folytattak Münnich Ferenc szobra ellen, harcoltak a róla elnevezett utca átkereszteléséért.   Nem bírták sokáig: kerítettek a flexne...

Trackback: A biztos pártválasztók 63%-a nem a Fideszre szavazna, míg a teljes felnőtt lakosságnak csak 16%-a voksolna a kormánypártra a Szonda Ipsos szerint 2012.05.20. 15:26:58

Ha most vasárnap lennének a választások, az összes választásra jogosultaknak csak 16%-a szavazna a Fideszre, míg 54%-uk nem jelölt meg pártot a Szonda Ipsos május 5-12 között végzett felmérésén. * Mit tudhattunk meg a teljes választókorú lakosság pártp...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Āndélièyàsī Yúlè Chǎngsuǒ 2012.05.20. 09:44:40

sajnos otthon a felfeudalis tarsadalmi strukturak miatt az itteni ny.-europai jobboldali vagy baloldali kifejezes nem stimmel, Mo.-on ezeket csak felragasztott cimkekent hasznaljak a partok......

Āndélièyàsī Yúlè Chǎngsuǒ 2012.05.20. 09:48:06

Meg valami a szerzonek: ha legkozelebb ir, akkor probaljon meg erthetoen, tisztan, kevesbe elvontan, mar-mar az egi szferakban mozogva leirni a mondanivalojat. Mert a lenyeget le lehetett volna irni fele annyi szoveggel is......

melabela (törölt) 2012.05.20. 10:09:57

"Nemzedékemből sokaknak a 2002-es fideszes nagygyűlések hozták el a politikai megvilágosodást"

ROTFL...vagy inkabb OMG.

Pelso.. 2012.05.20. 10:17:04

@Dr. Zerge: Milyen praktikus, hogy a szerző tisztában van saját és mások súgta határaival)

Egyébként, senki sem sopánkodik a fidesz ideológiájának hiányán, köztudott, hogy van, készpénznek hívják.

2012.05.20. 10:50:47

"alapvetően vállalható és vidám négy év "

Édes jó istenem, szent együgyűség. A mai féldemokrácia alapjai már akkor elkezdte lerakni a fővezér, elég csak a kéthetenkénti parlamentre, a médiatanácsra, a kétéves költségvetésre, a Nemzeti Gödörre vagy a metró elkaszálására gondolni. És akkor még nem beszéltünk az akkori Közgépről... (aka The Public Machine :->)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.20. 11:00:48

Várjuk aristo, bbjnick, betyár és robin masters avatott értékelését is...

szíj 2012.05.20. 11:15:18

Akár mosolyra késztető naivitásnak is betudható ez a "mélyreható" elemzés, kár, hogy kevés köze van a valósághoz. Elegánsan átsiklik azokon a tényeken, hogy a szellemi és ideológiai alapvetések milyen mucsai módon csapódnak le a valós életben.
Egyetlen dologgal értek egyet. Hogy ma nincs igazi konzervatív jobboldali erő Magyarországon. Ami némileg annak mutatja magát, az nem más, mint egy véd- és dacszövetség, amelyik a folyamatos sértődöttségét próbálja most az egész pályás letámadással kompenzálni.
A Jobbikról meg ilyen szemellenzővel írni, hát, ez már túlmegy a naivitás fogalmán. Egyszerűen nem szalonképesek, egyszerűen nem demokraták és egyszerűen náci ideológiát képviselnek.
Ha valaki igazi, polgári konzervatívnak vallja magát, akkor ellenük küzdenie kellene, és nem szervilis megjegyzésekre ragadtatnia magát.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.05.20. 11:45:05

nézzenek a fényképére! mindent elmond.

sisszi 2012.05.20. 11:45:07

"Az élet meg a politikán kívül kezdődik igazán." egyetértek, csak sajnos a valóság ennek a szöges ellentéte. a jobboldalt (úgymond) képviselő politikai erő pontosan a politikán kívül érzi magát elemében. máshoz ugyanis egyáltalán nem ért. Ehhez pedig teljes mellszélességgel aszisztál a magyar katolikus egyház. Az egyház szószékről váltja aprópénzre hívei lelkét.

Bell & Sebastian 2012.05.20. 12:33:35

Ez nagyon gyenge, sajnos kapitális félreértéseken alapul.
A pártkarakter elemzések annyira színvonaltalanok, hogy szóra sem érdemesek.

Ha most a leckét mondta fel, kegyelem kettes, ha ez van a fejében, akkor UV -ra utasítom. Egy ember, aki mellett elsuhant a világ és telefon -appleten nézi az időjárást, mert lusta felhúzni a redőnyt.

PPKE hátszéllel csak ennyire telik? Visszafelé ható kritika ez, amely nem vet túl jó fényt a citrom materre, mert almáról ugye végképp nem beszélhetünk.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.05.20. 12:33:38

@tistedur:
igen. olyan is. meg olyan is mint azok, akiket csak azért szeretünk, mert a kitelepítésben leverték a veséjüket. :)

tistedur 2012.05.20. 12:40:01

@jose maria padilla: hja kérem, egy a tábor, egy a zászló
(a régebbi fotója, a babitsos félre hajtom a fejem, pengekeskenységű számon nincs mosoly és merengek a világ konzervatív átalakításán még pozőrebb :) de mit várjon az ember olyasvalakitől, aki 1998-ban még gimnazista volt?! )

Bell & Sebastian 2012.05.20. 12:47:27

@tistedur: Mondjuk egy szép kvarcórát, amin csak gombnyomásra jönnek elő a vörös számok.

Viktus 2012.05.20. 12:51:18

Nocsak mi ez a komplex elemzés? :O Ez nem divat itt :) Meg meri említeni végre egy mi a jobb elemzésben v.ki, hogy nem csupán a Fidesz jobboldal? :D

tistedur 2012.05.20. 12:53:59

@Bell & Sebastian: ne nosztalgiázzon :)

tevevanegypupu 2012.05.20. 13:10:17

Erdekes, de ez az elso (szinte) elemzes amit vilagosnak, erthetonek es objektivnek talalok a jobboldalrol irott gondolmanyok kozul. Jok a meglatasai a tobbi parttal szemben is. Persze voltak masok is, de ezt igy, minden tulzas es agyonelemzes helyett el lehet fogadni. Latszik, hogy konzervativ irta..Meg az elsodleges jelek, a pipa meg a kalap sem kell hozza.(-:

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.20. 13:33:06

@Szilvay Gergely:

A "jobboldal" elmúlt tíz éve. A lényeg:

2001: „A Fidesz parlamenti frakciója hozzákezdett egy olyan törvényjavaslat kidolgozásához, amely más európai országokhoz hasonló módon lehetõvé teszi az egyházaknak biztosított lehetõségekkel visszaélõ szekták elleni határozott fellépést – tudatta tegnap közleményben a frakció sajtóirodája. A Fidesz a javaslat parlamenti elutasítását követõen is megoldatlannak tartja a társadalomellenes szekták mûködésének kérdését, és ezért keresi azokat az alkotmányos megoldásokat, amelyekkel az egyházi köntösben jelentkezõ destruktív szekták mûködését alkotmányos garanciák mellett meg lehet akadályozni, illetve be lehet tiltani.” (MN 2001. 04. 20.)

„Szászfalvi László (MDF) a szektákról beszélt napirend elõtt, amelyeket az alapvetõ emberi jogokra és a társadalmi egyensúlyra veszélyesnek nevezett. A kormánypárti politikus szerint a vallásinak álcázott szervezetek ellenében a társadalmi önvédelem összefogására van szükség, amit már többször javasoltak.” (MN 2001. 12. 11.)

„A MIÉP szerint az egyházügyi törvény módosítása esetében körvonalazódó alku azt jelenti, hogy a Fidesz hátat fordít a történelmi keresztény egyházaknak, és segíti a szekták elburjánzását – jelentette ki Hegedûs Lóránt, a MIÉP frakcióvezetõ-helyettese.”

A Hit Gyülekezete bérbe akarta venni istentiszteleti célra az egri Rossztemplom épületét, magára vállalta a felújítás (100–130 millió Ft) költségeit, de : „amikor a helyi KDNP vezetõi értesültek a tárgyalásokról, tiltakozó aláírásgyûjtést szerveztek. A párt egyik vezetõjét azonban a múlt hét végén ismeretlenek telefonon megfenyegették, hogy megverik, ha a párt a nyilvánosság elé lép. A tiltakozásnak ezért a Fidesz egri szervezete, valamint a Magyar Keresztény Szövetség adott hangot. Révész Tamás, a Fidesz helyi elnöke megkérdõjelezte a Hit Gyülekezete és az önkormányzat közötti háttértárgyalások korrektségét. Szerinte egy szektának nem szabad együttélnie a városi intézménnyel. Lapunk megkereste a Hit Gyülekezetét is, ahol közölték, hogy a Magyar Nemzetnek nem kívánnak nyilatkozni. Közleményükben azonban
jelezték: elállnak a bérbevételtõl.

Harrach Péter szerint a kultusztárca eredeti javaslatát nem szabad felpuhítani, hiszen csak ez tudja megállítani az ember- és társadalomellenes szekták térnyerését. A Magyar Nemzet úgy tudja: az egyház-alapítási törvény módosítása érdekében az MKDSZ már több mint százezer aláírást gyûjtött össze, az íveket körülbelül két hét múlva adják át. (MN 2001. 03. 24.)

2009: "1994-ben a magyar jobboldal szétesett. (…) 1996-ban adta meg a jobboldal a (…) hatalompolitikai válaszkísérletet, amikor (…) megpróbáltuk létrehozni a polgári szövetséget – (…). Tudni kell, hogy ez két szellemi erő aktív szerepvállalása nélkül nem lett volna lehetséges.

Az egyiket Nemeskürty István tanár úr szimbolizálta, aki a polgári szövetség létrehozását személyesen kommendálta. A hagyományos konzervatív, nemzeti gondolkodású értelmiséget hozta be vagy bátorította arra, hogy lépjen be ebbe a szövetségbe. A másik nagyon fontos szereplő pedig a Magyar Katolikus Egyház volt. A baloldal kritikája, miszerint az ő ízlésükhöz képest szorosabb együttműködés van a jobboldal és az egyházak között, ezen a ponton kétségkívül megáll. 1996-ban nem lehetett volna létrehozni a polgári szövetséget – amely a jobboldali hatalomtechnikai építkezés kiindulópontja volt – a katolikus egyház nélkül. Ha emlékeznek rá, az 'Igazságosabb és testvériesebb világot!' című körlevelet és a Fidesz 'A polgári Magyarországért' című vitairatát egyszerre mutattuk be. Emlékszem Nemeskürty tanár úr akkori előadására, amelyben azt mondta, hogy a huszadik század magyar történelmében nem volt példa arra, hogy a katolikus egyház vállalta volna, hogy egy politikai mozgalommal közösen és egyszerre mutat be egy dokumentumot, és hajlandó rögtön egy nyílt párbeszédre, mintegy a másik szereplőt vele azonos súlyúnak – vagy ha ez nem is állja meg a helyét, de mindenképpen legitimnek – elfogadva. A baloldal hatalomstratégiai építkezésére válaszképpen kialakítandó jobboldali menetrend legfontosabb pontjaként így jött létre a jobboldal első sikeres válasza, miszerint egy erős néppártot kell fölépíteni. Ekkor alakult meg a Magyar Polgári Szövetség, melyet a polgári kormányzás követett, s ezzel párhuzamosan a szövetségből egy erős európai néppárt vált." (Orbán Viktor)

2012: "Lázár J.: Nem a püspökökről van szó. Hiszem, hogy ők is tudják, nem mi vagyunk a fontosak, hanem a gyerekek, az ő esélyeikről, az ő jövőjükről gondolkodunk. Velük kell foglalkoznunk. Ez a vita még nem dőlt el, de többen is eltökéltük: nem hagyjuk, hogy elitista, bigott katolikus oktatás szerveződjék közpénzből. Közpénzből közoktatást!

Nagy J.: Canossa lesz ebből.

Lázár J.: Vagy inkább fordított Canossa!"

"Az oktatásért felelős államtitkár a HírTV Kontraszt című műsorában úgy nyilatkozott, mivel bejegyzett egyház, a Hit Gyülekezete* átvehet önkormányzati iskolát. Azt mondta, ha a helyieknek nem tetszik, lépjenek fel ellene."

(* "A Hit Gyülekezete aktív katolikusellenes kampányt folytat szóban és nyomtatott irodalom formájában egyaránt. Részben törvényszerű, hogy egy új, protestáns tradícióra hivatkozó (eredeti jelentése: tiltakozó) gyülekezet igyekszik saját identitását meghatározni, melynek része a más felekezetek gyakorlatától és teológiájától való elhatárolódás. Sajnos, náluk a katolikusellenesség a Katolikus Egyház lejáratásává és hitelrontásává fajult, vagyis a katolikus gyakorlatban elő-elő forduló visszásságokból vonnak le elképesztő következtetéseket.

Szinte minden belépőnek kötelező elolvasni David Hunt 1995–96-ban kiadott, A fenevadon ülő asszony című, magyarra fordított könyvét, mely a katolikus teológia és gyakorlat átfogó és legújabb kritikája, szektaapológiája. Mivel a protestáns szekták többsége szinte ugyanígy gondolkodik a Katolikus Egyházról, ezen könyv kulcsfontosságú gondolkodásuk megértéséhez, a szektatudat kiértékeléséhez.

Robert Hutchinson idén kiadott Opus Dei – a hatalom szentesíti az eszközt című könyve pedig a katolikus megújulásban fontos szerepet betöltő Isten Műve (Opus Dei) világi mozgalmat rágalmazza pénzügyi visszaélésekkel és a politikát befolyásoló szürkeeminenciás tevékenységgel. A könyvből – melyet kiárusításokon, pl. a Ferenc krt. 40. alatt vagy a Blaha Lujza téri könyvsarokban árusítanak – az érdeklődő olvasó hüledezve olvashatja – a könyv szerzője állítólagos titkosszolgálati forrásokra hivatkozva állítja –, hogy II. János Pál pápa kb. egymilliárd dollárnak megfelelő összeget juttatott el a lengyel Szolidaritásnak az Ambrosiano bankon keresztül. Vagyis a Katolikus Egyházban fejétől bűzlik a hal! A köztiszteletben álló pápa alapvetően korrupt, álszent, képmutató alak, akit a megtévesztett tömegek szinte szentként tisztelnek, Szentatyának szólítanak. Vajon az ilyen 'bizonyítékokat' joggal tekinthetjük-e nyílt provokációnak? Szerintem igen.

De kiadtak egy könyvet A Szűz Kultusza címen is, mely a Mária-tisztelet kritikája. Tony Coffy Katolikus voltam című magyarra fordított könyvében pedig egy volt katolikus pap meséli el kiábrándulásának és áttérésének, új meggyőződésének okait. A prozelitairodalom ilyen nyílt térítői célra való felhasználása nyilván nem az ökumenizmust erősíti, hanem indulatokat kelt. Németh egyébként most már nyíltan a Katolikus Egyházat nevezi az 'újjáébredés legfőbb akadályozójának', és az ökumenizmust 'a katolikusok aklába való beterelési törekvésnek' tartja. Ezért nem tudott vele Békés Gellért ökumenizmusprofesszor sem érdemi disputát folytatni a Vigilia hasábjain. Csak annyit ért el, hogy a Biblia szellemében tanító egyházakkal való együttműködés lehetőségét ígérte meg a szektavezér (aki körül legalább olyan 'személyi kultusz' van, mint a megvádolt katolikus pápánál). Belső lapjukban, a Hit Infóban már arról beszélt egy interjúban, hogy nem mondhatnak le a katolikusok 'megtérítéséről'; hogy Ő az, aki az igazságra vezető kalauzul szolgál számukra is. Vagyis külön elhivatottságot érez az áttérítésekhez.")

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.20. 13:33:56

@tevevanegypupu: Similis simili.

@tistedur: '98 régen volt, sokan lehettek akkoriban gimnazisták. Viszont ezeknek csak kis része gimnazista még ma is.

@Bell & Sebastian: Abban bizony magának is igaza van, hogy szerző a kötelező kűrt futotta be, azt is rángatózó manírokkal – és ennyi.

tistedur 2012.05.20. 14:16:50

@Counter: még ha csak gimnazista maradt volna :)

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.05.20. 14:17:58

"...és a Jászi Oszkár-i örökség (kivéve LMP)..."
Eddig végig hasonlatosnak éreztem Jászi és az LMP sorsát mind fogadtatásilag, mind az uralkodó korszellem meghaladásában, ezért a cikkírót kérdezném, ez a kijelentés számára mit takar?

Szamiz67 2012.05.20. 14:25:14

2002 TF nekem azt a felismerést (bár akkor inkább félelem volt) hozta, hogy Orbán Viktor rálépett az ellenségképre építő, az indulatok felkorbácsolása mindenek előtt alapú politizálásra.
A szerző figyelmét szeretném felhívni, hogy ekkor már túl voltunk a székház ügyön, Simicska Apeh elnöki adat eltüntetési akcióján, a székház buliból kiindult, Áfa csalással (is) felépített, tudatosan láncolatként bedöntött Fidesz gazdasági háttérország fiktívvé tételén. Az a 4 év tette világossá, hogy Orbán nem akarja rendbe tenni a pártfinanszírozást és az ügynökkérdést sem, sajnos...

Dr. Cica75 2012.05.20. 14:28:47

Ujabb agyhalott szerzo, komolyan siralmas. Btw a KDNP-t miert felejti ki a "hiteles" "jobbkozep" "erok" sorabol?

Zsoo 2012.05.20. 14:39:18

A rosszabbik jobboldali párt? Szánalmas!
Elemezgessetek csak....

873ujr3rk 2012.05.20. 14:39:53

"Nemzedékemből sokaknak a 2002-es fideszes nagygyűlések hozták el a politikai megvilágosodást"

Jézus fasza.....

Zsoo 2012.05.20. 14:41:00

Dr Cica, egyet értek Veled! Én csak a címet olvastam, de kiverte a biztosítékot! Művelőggyetek mán, proletárok!

www.miep.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=2751:csurka-istvan-az-uj-proletarpart&catid=40:csurka-istvan-irasa&Itemid=53

Flat 2012.05.20. 14:42:51

Nem rossz ez.
Nekem is generációs élmény volt a 2002-es év, a tesi egyetem, bár nem abban az értelemben, hogy korlátlan Fidesz hívő lettem, de tény, az aki 2000 környékén érettségizett, ott érezhette először a politikát maga felé moccanni, s ez azt hiszem nem csak a korosztályi eszmélés miatt történt így.
Akik meg a képen lovagolnak, túl öregek lehetnek ahhoz, hogy érzékeljék, hogy tekint a mi korosztályunk a konzervativizmusra.

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.05.20. 14:47:34

Szertintem jó cikk, persze nem értek egyet vele, de végre nem a másikakból vetiti le a saját identitását, és nem a másikakat fikázza.
Aki pedig valami napipolitikai dologgal reagál rá, vagy kivesz belőle két szót és azon csámcsog azt csak sajnálni tudom saját butaságáért..

abrakadabra40 2012.05.20. 14:53:26

Egyértelmű. A jobboldalnak Magyarországon csak akkor van esélye, ha egy a tábor, egy a zászló. Ez nem kérdés.
Erre az integrációra pedig csak a Fidesz volt eddig képes az elmúlt 20-25 évben a polgári oldalon.
Ha még jobban le akarnám szűkíteni a kört, akkor Orbán Viktor.

A Fidesz nem egy homogén egész. Ez tévedés. A 2012-es Fidesz több részből áll: ős fideszesek(Orbán,Kósa,Szájer,Varga Misi stb..),mdf-esek(pl.:Lezsák,Font stb..) , kisgazdák-magoszosok(turi kovács,budai,ángyán stb..),kdnp-sek(Semjén,Latorcai stb..), liberális szárny(Pokorni,Navra,Bencsik,(98-ig szdsz-es) stb..), új hullám(Lázár,Rogán stb..), radikális(Kövér,Wittner stb..).

Micsoda meló lehet egy ilyen szerteágazó brancsot egyben tartani. Elképesztő. Azért az Orbán tud valamit.

tistedur 2012.05.20. 14:59:03

@Flat: tweedzakó, kalap, pipa - és kész is a konzervatív fiatal :)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.05.20. 15:00:35

@tistedur:
a korai magömlés miatti korai nősülést kifelejtette.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.20. 15:00:41

@abrakadabra40: Ángyán meg Budai egy brancs, igen. Bencsik meg liberális, hogyne.

Ha a jobboldalnak csak akkor van esélye, ha egy a tábor, egy a zászló, akkor 2010-ben mi történt?

2012.05.20. 15:02:19

"Én azon sem aggódnék, hogy a fiatalok között népszerű – ez részint nemzedéki kérdés."

Részint meg hogy hány fiatalt inzultáltak már a nem létező cigánybűnözők. Egy-két ilyen eset elég gyorsan tapasztalttá (liberálisul: előítéletessé) és potenciális Jobbik szavazóvá tesz bárkit.

Flat 2012.05.20. 15:02:57

@tistedur: Tévedés. Meggyőződésem, hogy a kép nem úgy készült, hogy, a szereplője beleájult a tweedzakó, pipa korszakba.
Sokan vagyunk hasonlóképp, nekem is van saját pipám, mégsem sétálok frakkban az utcán. Tetszenek nekünk persze, a konzervatív manírok, viszont azzal is tisztában vagyok, s szerintem a szerző is, hogy ez csupán manír. A manír pedig vicces, legalább annyira, mint maga a szó.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.20. 15:10:29

@abrakadabra40:

"Azért az Orbán tud valamit." --- írod.

Ja, tud: például a hitgyülinek átjátszani közoktatási-köznevelési intézményeket és legalizálni az abortusztablettát. A Fidex egy égés!

ü
bbjnick

Flat 2012.05.20. 15:10:56

Persze nem tisztem védeni a szerzőt, ha mégis úgy volna, hogy elhiszi magáról, hogy előbb-utóbb a korszak Churchilljével vitázhat egy vastagot szivarfüstben, konyak mellett, kandalló tüzétől melengetve, akkor részemről is HÁ-HÁ.

tistedur 2012.05.20. 15:11:45

@jose maria padilla: sosem volt korai magömlésem, szóval nem tudom, hogy ez konzervatívvá tesz-é :)

abrakadabra40 2012.05.20. 15:11:48

@Counter: Bencsik szdsz-es országgyűlési képviselő volt. Ángyán meg Budai nem egy brancs, de a magoszos,kisgazda kötődés mindkettőnél megvan.
2010-ben egyben volt a tábor. A Jobbik az más. Ők soha az életben nem szavaznának a "Zsideszre" és "Orsós Viktorra". A Fidesznek (erős kézzel) elsőként sikerült egységesítenie a jobboldat.

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2012.05.20. 15:15:09

Ööö... izé... miért is jobboldali pártok ezek, azon kívül, hogy jobboldalinak szokták mondani a felsorolt pártokat?

Például milyen definíció szerint jobboldali a Fidesz? Vagy például a Jobbik mitől jobboldali?

Apeiron (törölt) 2012.05.20. 15:15:11

"A Fidesz pedig a felmérések szerint beletalált a magyar lélek közepébe."

Ez a tény is megérne egy posztot, összehasonlítva az adatokkal:

www.youtube.com/watch?v=E01M-YDG-6Q

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.05.20. 15:15:57

a következő potenciális sikerpártok megalakítását tanácsolom:

-teszkó párt
-hitelpárt
-disznajbirka párt

ja, hogy ezek már léteznek, csak más néven...

tewton 2012.05.20. 15:18:20

@bbjnick:
adjon má linkeket es kend!

vicces, hogy a zsidókeresztény fidesz betolja a cianopápa némethsándort a legitim tutiba, miközben a bal .... oldaliabbak katóllikus resturácijáról nyikognak.

abrakadabra40 2012.05.20. 15:18:43

@bbjnick: Nem vagyok hitgyüli fan, de tudomásom szerint vallásszabadság van. A hitgyülinek(sajnos-nem sajnos egy másik kérdés)sok támogatója-hívője van. Ezt nem hagyhatja figyelmen kívül a magyar állam. Ez van.

Ami a tablettát-abortuszt illeti. Itt van egy jogi szabályozás. Magyarországon legális az abortusz. És szerintem ez még humánusabb(már, ha lehet itt humanitásról beszélni), mint a kikaparás...
Amúgy kicsit utána jártam ennek a tablettás témának. Ezt azért nem úgy kell elképzelni, hogy bemegyek a patikába és megveszem.

Amúgy a tendencia jó, mert 20 év alatt lement évi 90 ezerről 40 ezerre az abortuszok száma.

tistedur 2012.05.20. 15:20:16

@Flat: a manír mindig vicces, vicces volt a szimatszatyros, néptáncosinges, dorkós korszakban is, csak akkor nem scruton volt a sláger, hanem bibó meg nietzsche. :)

tewton 2012.05.20. 15:20:27

@tistedur:
ne ragozza paellának a dolgot, még a végén előáll valami hüvelyi orgazmussal vagy más hasonlóval a nőolvasók számára :)

PR-küszöb 2012.05.20. 15:23:45

@Counter:

El lehetne mondjuk nyilvánosan gondolkodni azon, hogy a liberalizmusnak formálisan mégiscsak a feudalizmus az ellentéte, és akkor a konzervativizmus is könnyebben definiálhatná magát.

Továbbá azon is el lehetne gondolkodni, amikor kommunista diktatúrázunk, hogy a szovjet katonai megszállásnak volt-e alternatívája Kelet-Európában, vagy csupán a kollaboráció mértékében és mikéntjében mutathatóak ki nemzeti alternatívák? Mert ha ez az utóbbi megáll, akkor egy mainstream narratíva veszti el alapját.

És még sok másról is el lehetne gondolkodni... :)

tistedur 2012.05.20. 15:24:27

@tewton: :) (ne felejtse el, hogy a mandiner sajnos nem igazán akarja/tudja megszólítani a női olvasókat)

Flat 2012.05.20. 15:25:10

@tistedur: Nalássa. Más generáció, más manírok. Megállapíthatjuk hát, hogy a képéből nem vetíthető le feltétlenül jellemrajz az íróra nézvést?

Kutchek (törölt) 2012.05.20. 15:29:20

"A Fideszre és az egész jobboldalra túlságosan rányomja bélyegét a népi hagyomány gondolkodása. "

A népi hagyományaink között legkevésbé találunk Közgépes mutyikat, többszáz hektáros birtokosokat, Széles Gáborokat, Pintéreket...
Azért mert Kövérnek olyan szép bajsza van, vagy mert Orbán a hurkatöltő mellett pózolt még nem lesznek a nép gyermekei!

tistedur 2012.05.20. 15:35:26

@Flat: hol írtam én jellemrajzot a szerzőről?!

tewton 2012.05.20. 15:38:34

@tistedur:
majd paella! és még jól is jár, ha csak megszólítja :)

Flat 2012.05.20. 15:39:32

@tistedur: Kissé csipkelődős beszólásából, illetve megszólítására reagálva írtam amit írtam. Úgy érzem általános érvényű megállapításig jutottunk el a beszélgetés során, melyet célom volt külön is rögzíteni.
Ha már a manírokról esett szó. :)

pierre bayle 2012.05.20. 15:50:20

Hát akinek tetszett a 98/02-es kurzus, az csak furcsa ember lehet. Olyan ismerősöm volt egy-kettő, aki 2002-ben a fideszre szavazott, mert a maszop még rosszabbnak tűnt, de olyan, akinek tetszett is, olyan nem nagyon... biztos rosszul válogatom meg a barátaimat.

Az is eszembe jutott, h ha még egyszer leírja, hogy "erőst", én nem olvasom tovább, a modorosságnak is van határa.

Meg ami nekem mindig hiányzik: jó volna, ha a nácikok jelenlegi 15%-át nem valamiféle természeti jelenségnek mutatnánk be, hanem aláhúznánk, hogy egyenes következménye nyolc év fideszes ellenzéki politikájának, az idegenszívűzésnek, a nemzeti retorika szégyentelen túlhajtásának, ad notam Vona és Orbán közös polgári köre.

tistedur 2012.05.20. 15:56:30

@tewton: pedig írhatna a konzervatív gyereknevelésről, adhatna kapcsolati tanácsokat és írhatna recepteket :)

Flat 2012.05.20. 15:58:41

@pierre bayle-re reagálva, igazat kell adjak neki abban, hogy a szerzőt egy nagyon fontos dologban tévedni látom.
A Jobbik egyrészt valóban a Fidesz 2002-ben indított össztüzéből nőtt ki, másrészt pedig tévedés azt hinni, hogy a Jobbikos az alapvetően turulszárnyas, tarsolylemezes valaki. A Jobbikos szavazók jelentős és egyre növekvő hányada alapvetően dühös, kiábrándult és legfőképp (pfejj de rossz ezt így leírni, de ez van) politikailag éretlen. Magasról leszarja a Kárpátia zenekart, s nem jár Magyar vagyok, nem turista pólóban. Hibáztatni akar valakit, ami joga, sőt kötelessége, mégha téved is.

tistedur 2012.05.20. 16:00:07

@Flat: megéli maga még azt a kort, amikor már tud csipkelődve hozzáállni mások és saját manírjaihoz :)

Flat 2012.05.20. 16:02:14

@tistedur: Bízvást remélem, hogy így lesz.
Sir, egy öröm volt. :)

Dr. Cica75 2012.05.20. 16:04:38

@pierre bayle: nehogy azt hidd! Fideszes barataim hatarozott es komoly velemenye, hogy a Jobbik az MSZP krealmanya (azzal akartak megszorongatni a Fideszt, ezert erositettek oket tudatosan). Es ez egy elterjedt es komoly allaspont!

töreki 2012.05.20. 16:06:08

A mai "keresztény egyházak" erkölcséről mindent elmond, hogy a hagyó főrabló elvtárs most konfirmált! Van olyan tróger aki érdemesnek találta, hogy a református egyház teljes jogú tagja legyen, amikor Hegedűs Lórántot minden eszközzel ellehetetlenítik!

Dr. Cica75 2012.05.20. 16:08:28

@töreki: A Hegedus Lorantot en is ellehetetlenitenem, mit keres Krisztus egyhazaban egy gyulolkodo kriptonaci antiszemita elmebeteg?

Flat 2012.05.20. 16:09:06

@Dr. Cica75: Persze, különben jön a kognitív disszonancia.

w650 2012.05.20. 16:21:22

A nyitó idézetet javítsd már ki öreg, hogy legalább az értelmes legyen!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.20. 16:28:15

@Dr. Cica75:

1) Jézusnak nem zsenált szamáriaiakkal, házasságtörőkkel, vámszedőkkel, leprásokkal sem közösködni, gondolom, veled ellentétben, egy hegedűslóránttal szemben sem volna kifogása.

2) Hegedűs keresztény, tehát antijudeista (mivel nem judeista, hanem keresztény (keresztyén)). Egy antijudeista antiszemita? Mert ha igen, akkor nem csak Hegedűs, hanem minden keresztény antiszemita.

ü
bbjnick

Dr. Cica75 2012.05.20. 16:30:13

Ugy latom sokaknak faj az igazsag. Ha szerintetek ez az ember jo kereszteny, akkor egeszsegetekre. Azert szajat oblogessetek utana.

Flat 2012.05.20. 16:35:49

@bbjnick: Vallja be, hogy most csak provokál.
Az anti- előtag azt jelenti, hogy valami ellenében határozunk meg valamit.
A kereszténység jézusi értelemben pedig épp arról szól, hogy soha ne valami ellenében, hanem a szeretet, önmagunk, és Isten viszonyában határozzuk meg önmagunkat és a körülvevő világot.
A kereszténység ha valami, akkor max anti- ellenes lehet, hangsúly még egyszer, jézusi értelemben, ha már egyszer ön is rá hivatkozott.
Érvelése hibás.

vizipipa 2012.05.20. 16:40:50

""Csak a nemzet” – hirdeti a Jobbik szlogenje", írja a szerző.
" A nemzet nem lehet ellenzékben" - ki is mondta ezt? Vagy oly rég volt, hogy a szerző már nem emlékszik?

Kilóg a lóláb meg a kettős mérce. Egyébként meg igen hosszadalmasra csomagolt, erősen turbulens eszmefuttatás.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.20. 16:40:57

@Dr. Cica75:

Hogy milyen keresztény (keresztyén) hegedűs az egy dolog, de, magával ellentétben, legalább az.:-)

ü
bbjnick

Makkasz 2012.05.20. 16:41:53

Lacika Gönczivel egyetértve, nem ér meg ennyi szót a felcimkézett jobboldal, semmi közük a jobboldalisághoz, mint ahogy a magyar baloldal sem baloldal.

A fidesz pedig a legkevésbé jobboldali párt. Ígéreteiben populista, szocialista, gazdasági megoldásaiban szocialista, kommunista, első struktúrájában és irányítási módjában feudalista. Ha el kell helyezni valamilyen mezőben, akkor talán populista, diktatórikus lenne a legközelebb álló.

MDF volt jobboldalinak mondható, kár hogy Dávid tönkretette.

A szélsőjobbat nem értem, azt igen mitől szélső, szélsőséges, de mitől jobboldali? Ki teszi le a hitet a szabad verseny, az egyén felemelkedése és gazdagodása, a vállalkozás szabadsága és a kicsi állam mellett. Ki gondolja azt, hogy sikeres ország akkor lehet, ha vállalkozásai erősek, a saját lábukon megállnak milliónyi jogi béklyó és versenytorzító támogatási rendszer nélkül? Ki gondolja azt, hogy sikeresek és elismert adózók (adakozók) és a nemzet tanítómesterei lehetnek a gazdagok.
Ki gondolja hogy a magántulajdon szent és sérthetetlen?
Szerintem egy jobboldali ezt kell gondolja.
Utálnia kell mindent ami az egyének kibontakozását (ami a társadalom javát is szolgálja) gátolja, a szocialista ultraprogresszíven beszed (mert aki pénzt keress bűnhödjön) és szétoszt, mert alul, felül demotivál, a túl erős szociális háló nem ösztönöz munkára.

Szóval nincs jobboldali párt Magyarországon.

KDNP nem is párt, egy szavazó lefedő alágazat a populista fideszben.

Hogy a francba lehet erről két oldalt írni?

Az einstandoló, államosító, agyonadóztató, agyonszabályozó (kötelező ovi:)), bűzlőn öntömjénező (Alkotmány asztala, rendelt festmények - úristen, 21. száza, történelmiekedő Alkotmány preambulum) korrupt fidesz mint jobboldali?
Komolyan erről ilyen fejtegetést írni?
Finomkodó, tudóskodó szarsággal alátámasztani, hogy fidesz jobboldali?

Az volt, mikor indult. Aztán megöregedtek, lettek oligarcha barátaik, elveszítették hitüket először magukban, utána programjukban, utána megint magukban.

Lett belőle egy idétlen populista-kommunista torzó, csökevény, demokrácia paródiával. A mai Fidesz a 90-es vagy 1998-as fidesz karikatúrája.

Röhögnöm kell, de közben könnyezem.

Dr. Cica75 2012.05.20. 16:42:38

@bbjnick: En nem vagyok kereszteny, es? Ez hogy jon ide? Mit jelent az, hogy "legalabb"? Aki nem kereszteny, az a legalabb alatt van? Inkabb legyek keresztenykent fereg mint ateistakent jo ember?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.20. 16:47:27

@Flat:

Ezt hol olvastad, egy Müller Péter könyvben?

Ezzel szemben az igazság az, hogy:

"Mt 10.34
Ne gondoljátok, hogy békét jöttem hozni a földre. Nem békét jöttem hozni, hanem kardot."

Bővebben:

Mt 10.1
Összehívta tizenkét tanítványát, s hatalmat adott nekik, hogy kiűzzék a tisztátalan lelkeket, és meggyógyítsanak minden betegséget, minden gyengeséget.
Mt 10.2
A tizenkét apostol neve a következő: Az első Simon, más néven Péter, aztán testvére András, Zebedeus fia, Jakab és testvére János,
Mt 10.3
Fülöp és Bertalan, Tamás és Máté, a vámos, Jakab, Alfeus fia és Tádé,
Mt 10.4
a kánai Simon és a karióti Júdás, aki később árulója lett.
Mt 10.5
Ezt a tizenkettőt küldte Jézus, megparancsolva nekik: "A pogányokhoz vivő utakra ne térjetek rá, s a szamariaiak városaiba ne menjetek be!
Mt 10.6
Forduljatok inkább Izrael házának elveszett juhaihoz!
Mt 10.7
Menjetek és hirdessétek: Közel van a mennyek országa!
Mt 10.8
A betegeket gyógyítsátok meg, a halottakat támasszátok fel, a leprásokat tisztítsátok meg, a gonosz lelkeket űzzétek ki! Ingyen kaptátok, ingyen is adjátok.
Mt 10.9
Övetekbe ne szerezzetek se arany-, se ezüst-, se rézpénzt!
Mt 10.10
Ne vigyetek magatokkal az útra tarisznyát, se két ruhát, se sarut, se botot! A munkás ugyanis megérdemli a bérét.
Mt 10.11
Ha egy városba vagy faluba betértek, érdeklődjetek, hogy ki az, aki méltó és maradjatok nála, míg tovább nem mentek!
Mt 10.12
Amikor házába léptek, köszöntsétek!
Mt 10.13
Ha méltó rá az a ház, rászáll békétek, ha nem, békétek visszaszáll rátok.
Mt 10.14
Ha valaki nem fogad be benneteket, sem nem hallgat szavatokra, hagyjátok ott a házát, sőt a várost is, és még a port is rázzátok le a lábatokról!
Mt 10.15
Bizony mondom nektek: Szodoma és Gomorra földjének tűrhetőbb lesz a sorsa az ítélet napján, mint annak a városnak!
Mt 10.16
Nézzétek, úgy küldelek titeket, mint bárányokat a farkasok közé! Legyetek tehát okosak, mint a kígyók, és egyszerűek, mint a galambok!
Mt 10.17
Az emberekkel szemben legyetek óvatosak, mert bíróság elé állítanak, zsinagógáikban pedig megostoroztatnak benneteket!
Mt 10.18
Miattam helytartók és királyok elé hurcolnak, hogy tegyetek előttük és a pogányok előtt tanúságot.
Mt 10.19
Amikor átadnak benneteket a bíróságnak, ne töprengjetek, hogyan és mit mondjatok! Abban az órában megadatik nektek, hogyan beszéljetek.
Mt 10.20
Mert hisz nem ti fogtok beszélni, hanem majd Atyátok Lelke szól belőletek.
Mt 10.21
Halálra adja majd a testvér a testvért, az apa a gyermekét, a gyermekek meg szüleik ellen támadnak és vesztüket okozzák.
Mt 10.22
Mindenki szemében gyűlöletesek lesztek nevemért. Aki azonban mindvégig kitart, az üdvözül.
Mt 10.23
Ha valamelyik városban majd üldöznek benneteket, meneküljetek a másikba, mert bizony mondom nektek, nem járjátok végig Izrael városait, amíg az Emberfia el nem jön.
Mt 10.24
Nem nagyobb a tanítvány mesterénél, sem a szolga uránál.
Mt 10.25
Legyen elég a tanítványnak, ha olyan, mint mestere, s a szolgának, ha olyan, mint ura. Ha a ház urát Belzebubnak nevezik, mennyivel inkább háza népét!
Mt 10.26
Ne féljetek hát tőlük! Hiszen semmi sincs elrejtve, ami nyilvánosságra ne kerülne, s olyan titok sincs, ami ki ne tudódnék.
Mt 10.27
Amit sötétben mondok nektek, azt mondjátok el fényes nappal, és amit a fületekbe súgnak, azt hirdessétek a háztetőkről!
Mt 10.28
Ne féljetek azoktól, akik a testet megölik, a lelket azonban nem tudják megölni! Inkább attól féljetek, aki a kárhozatba vetve a testet is, a lelket is el tudja pusztítani!
Mt 10.29
Ugye két verebet adnak egy filléren? S Atyátok tudta nélkül egy sem esik le a földre.
Mt 10.30
Nektek minden szál hajatok számon tartják.
Mt 10.31
Ne féljetek hát! Sokkal többet értek a verebeknél.
Mt 10.32
Azokat, akik megvallanak engem az emberek előtt, én is megvallom majd mennyei Atyám előtt.
Mt 10.33
De aki megtagad az emberek előtt, azt én is megtagadom mennyei Atyám előtt.
Mt 10.34
Ne gondoljátok, hogy békét jöttem hozni a földre. Nem békét jöttem hozni, hanem kardot.
Mt 10.35
Azért jöttem, hogy szembeállítsam az embert apjával, a leányt anyjával, a menyet anyósával.
Mt 10.36
Az embernek a tulajdon családja lesz az ellensége.
Mt 10.37
Aki apját vagy anyját jobban szereti, mint engem, nem méltó hozzám, aki fiát vagy lányát jobban szereti, mint engem, nem méltó hozzám.
Mt 10.38
Aki nem veszi vállára a keresztjét, s nem követ, nem méltó hozzám.
Mt 10.39
Aki meg akarja találni életét, elveszíti, aki azonban elveszíti értem életét, az megtalálja.
Mt 10.40
Aki titeket befogad, engem fogad be, aki pedig engem fogad be, azt fogadja be, aki engem küldött.
Mt 10.41
Aki prófétát fogad be azért, mert próféta, az a próféta jutalmát kapja. Aki igaz embert fogad be azért, mert igaz, az igaz ember jutalmában részesül.
Mt 10.42
S ha csak egy pohár friss vizet ad is valaki egynek, akár a legkisebbnek is azért, mert az én tanítványom, bizony mondom nektek, nem marad el jutalma."

ü
bbjnick

Dr. Cica75 2012.05.20. 16:50:57

@bbjnick: Hat ha ebbol a szovegbol te azt szurted le, hogy Jezus mekkora antiszemita volt, akkor gratulalok.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.20. 16:52:45

@Dr. Cica75:

Mi az, hogy antiszemita?

ü
bbjnick

janper 2012.05.20. 16:53:02

Kedves Gergely,

az ilyen cikkek miatt gondoljak az emberek azt, hogy felesleges allamilag finanszirozott bolcseszkepzest fenntartani. Irtal egy sokoldalas cikket a semmirol, tenyleg, megdobbento. Az egyetlen mentseged, hogy vegig erzodik, hogy ennel tobbet tudnal, de nem akarod leirni. Kerdes, hogy ez valodi mentseg-e.

ob.szerver 2012.05.20. 16:54:49

"Végre alapvetően vállalható és vidám négy év volt mögöttünk"

Felírok neked egy egyenletet:

(1998-2002)=(2010-2014)-2/3

Középiskolás voltál, ezért elnézhető, hogy nem értetted, hogy mi folyik körülötted. Csak attól tartok, hogy még mindig nem érted.

"Felemelő és meghatározó élmény volt a Testnevelési Egyetemes Fidesz-nagygyűlés. Nemzedékemből sokaknak a 2002-es fideszes nagygyűlések hozták el a politikai megvilágosodást..."

Hú baz+. Azt, hogy mennyire hazugak, aljasak, manipulatívak voltak a fideszes gyűlöletszeánszok, még egy középiskolásnak is illett volna kapisgálni. Legalább így utólag.

Dr. Cica75 2012.05.20. 16:55:53

@bbjnick: Hagyjuk, jo? Tul szep ez a vasarnap delutan ahhoz, hogy egy jobbikos trollal toltsem (no offense buddy). Sajna, hogy a Dio3 szerverek nem mennek...

Wagem 2012.05.20. 16:56:00

Talán egyszer megéljük,h itt az indexen ilyen nagy szusszal elemezze valaki az egységes baloldal látleletét.
Alig hiszem,ez itt nem az a fórum.
De azért reménykedem.
Netán az szdsz. szerepe a parlamentáris demokráciánkban.Persze ha engedné a megbízó.
Lenne rinyálás....

Makkasz 2012.05.20. 16:56:34

@Dr. Cica75: Köszi, nehezebben, de talán érthető volt elütésekkel. A nem elütési helyesírási hibákért is elnézést, ez van, pedig igyekszem.
Megszíttam, nincs wordombe magyar helyesírás ellenörző.
Az első az belső.
A béklyóval van baj? Békjó, ez még szarabbul néz ki.
Az elhagyott ékezetek megszokásból adódnak.
Bér lehet hogy teljesen más miatt írtad azt hogy "word"?

tistedur 2012.05.20. 16:58:15

@bbjnick: nem irigyellek, nehéz lehet elfogadnod, hogy nem létezne a kereszténység judaizmus nélkül :)

Makkasz 2012.05.20. 16:59:00

@iii: Akkori Közgép, Betonút, Vegyépszer.

Wagem 2012.05.20. 17:01:41

@ob.szerver: Hú bmeg.
Nekem az hozta el a megvilágosodást,amikor nem is oly rég,egy mszp-mszmp-szdsz kongresszus után botox Ildiék bele röfögték a nagyvilágba az internacionálét.
Havas Szófia..külön kívánságára.
Naaa..sercintettem utána jó sokat.
húsz évvel a gengszterváltás után.

Flat 2012.05.20. 17:02:01

@bbjnick:
Hol is kellene látnom, az idézettekben, hogy Jézus bármivel - az emberi gonoszságon kívül - szembehelyezte magát és vallását?
Miként következik mindebből, hogy célzottan a judeaisták, azaz a zsidó vallásúak ellen volna a kereszténység?

Tisztázzuk tehát még egyszer. Az anti- előtag mindig egy olyan utótagot előz meg, mellyel szemben célzatosan szembehelyezkedik a szó viselője. (Ha ez ön szerint nem igaz, kérem hozzon ellenpéldát.)

Ha én antimagyar vagyok, akkor az ön számára is egyértelmű, hogy az magyarellenest jelent, ugye?
Hol olvashatom ki Máté evangéliumából hogy zsidóellenes, vagy zsidó vallás ellenes lenne Jézus?

A probléma nyilván szemantikai. Ha azt mondja, Hegedűs Lóránt non-judeaista (ez következik abból amit leírt és nem több), már nem is vitázom.
Érvelése az antijudeaista kifejezés mellett azonban továbbra is hibás.

Makkasz 2012.05.20. 17:02:27

@szíj: Látom többen egyetértünk, egy ilyen modoros szellemi maszturbáció nem a tisztánlátást segíti.
Szerintem semmilyen jobboldali erő nincs Magyarországon, tulajdonképpen fidesz a jobboldaliság árulója, nem mint szitokszó, csak mint tény.

Makkasz 2012.05.20. 17:04:36

@Dr. Cica75: KDNP-t említi, csak minek.

Makkasz 2012.05.20. 17:07:02

@abrakadabra40: Kár hogy a terhességekhe viszonyítva még így is, hogy felére csökkent az abortusz szám, nőtt az aránya. Gratulálók minden 1990 óta hatalmon lvőnek ehhez.

ob.szerver 2012.05.20. 17:08:07

@Makkasz:

"A mai Fidesz a 90-es vagy 1998-as fidesz karikatúrája."

Majdnem mindenben egyetértek veled, kivéve ezt.
Az 1998-as fidesz már ugyanaz a pártnak álcázott szervezett bűnözői csoport volt mint ma, csak 2/3 nélkül a lehetőségeik korlátozottak voltak. Ennélfogva a totális maffiaállam kiépítése, a demokratikus intézményrendszer lebontása az összes társadalmi/gazdasági alrendszer tönkretétele akkoriban még nem sikerülhetett.

Dr. Cica75 2012.05.20. 17:08:57

@Makkasz: Ja, a "word" az azt jelenti, hogy helyes a boges, oroszlan :D. Szoval hogy igaza van a poszternek, semmi koze a helyesirasodhoz.
Lasd meg:
www.urbandictionary.com/define.php?term=word

ob.szerver 2012.05.20. 17:11:35

@wagem:

"Nekem az hozta el a megvilágosodást..."

Azt még nem találták fel, ami neked elhozhatná a megvilágosodást.

Makkasz 2012.05.20. 17:12:58

@ob.szerver: Akkoriban még nem láttam bele ennyire lapjaikba.

szíj 2012.05.20. 17:14:39

@Makkasz: Igazad van, én is erre céloztam néhány órával előbb. Csak a Fidesz mindezt leönti a nemzeti mázzal, és a zemberek egy része be is veszi.
Azt tartom a legnagyobb bűnüknek, hogy felhergelték a híveiket Európa, a Nyugat ellen, a vállalkozások, bankok ellen, és azt sulykolják, hogy a "jó állam" majd mindent megold.
Olyan kárt okoznak az agyakban, hogy évtizedek alatt sem lehet rendbe rakni, mint ahogyan a mai napig élnek a Kádár-kori reflexek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.20. 17:16:48

@tistedur: @Flat:

"nem irigyellek, nehéz lehet elfogadnod, hogy nem létezne a kereszténység judaizmus nélkül :)" --- írod @tistedur:.

Te sem léteznél valamelyik szülőd nélkül, mégis önálló létező vagy nélkülük is.

A kereszténység és a judaizmus viszonyáról így beszél Jézus:

"Mt 5.17
Ne gondoljátok, hogy megszüntetni jöttem a törvényt vagy a prófétákat. Nem megszüntetni jöttem, hanem teljessé tenni.
Mt 5.18
Bizony mondom nektek, míg ég és föld el nem múlik, egy i betű vagy egy vesszőcske sem vész el a törvényből, hanem minden beteljesedik.
Mt 5.19
Aki tehát csak egyet is eltöröl e legkisebb parancsok közül, és úgy tanítja az embereket, azt igen kicsinek fogják hívni a mennyek országában. Aki viszont megtartja és tanítja őket, az nagy lesz a mennyek országában.
Mt 5.20
Ezért mondom nektek: ha igazságotok nem múlja felül az írástudókét és a farizeusokét, nem juttok be a mennyek országába.

(...)

Jn 8.31
Jézus a benne hívő zsidókhoz fordult: "Ha kitartotok tanításomban, valóban tanítványaim lesztek,
Jn 8.32
megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz benneteket."
Jn 8.33
"Ábrahám utódai vagyunk - felelték -, s nem szolgáltunk soha senkinek. Miért mondod hát, hogy szabadok lesztek?"
Jn 8.34
Jézus így válaszolt: "Bizony, bizony, mondom nektek: Mindenki szolga, aki bűnt követ el.
Jn 8.35
A szolga nem marad ott mindig a házban, a Fiú azonban mindvégig ott marad.
Jn 8.36
Ha tehát a Fiú szabaddá tesz benneteket, akkor valóban szabadok lesztek.
Jn 8.37
Tudom, hogy Ábrahám utódai vagytok. Mégis az életemre törtök, mert nem fog rajtatok a szavam.
Jn 8.38
Én azt hirdetem nektek, amit Atyámnál láttam, ti azt teszitek, amit atyátoktól tanultatok."
Jn 8.39
Erre közbevágtak: "A mi atyánk Ábrahám!" Jézus így folytatta: "Ha Ábrahám fiai vagytok, azt tegyétek, amit Ábrahám tett.
Jn 8.40
De ti az életemre törtök, bár az Istentől hallott igazságot hirdetem nektek. Ábrahám ezt nem tette.
Jn 8.41
Azt teszitek, amit atyátok tett." De tovább erősködtek: "Nem házasságtörésből születtünk, egy atyánk van, az Isten."
Jn 8.42
Jézus ezt válaszolta: "Ha Isten volna az atyátok, akkor szeretnétek engem. Mert az Istentől való vagyok, tőle jöttem. Hisz nem magamtól jöttem, hanem ő küldött.
Jn 8.43
Miért nem értitek a beszédemet? Azért, mert nem vagytok képesek meghallani a szavamat.
Jn 8.44
A sátán az atyátok, és atyátok kedvére igyekeztek tenni, aki kezdettől fogva gyilkos, nem tartott ki az igazságban, mert nincs benne igazság. Amikor hazudik, magából meríti, mert hazug, és a hazugság atyja.
Jn 8.45
Mégis, bár az igazságot hirdetem, nekem nem hisztek.
Jn 8.46
Ki vádolhat bűnnel közületek? Ha meg az igazságot hirdetem, miért nem hisztek nekem?
Jn 8.47
Aki az Istentől való, meghallja az Isten szavát. Ti azért nem halljátok meg, mert nem vagytok az Istentől valók."
Jn 8.48
A zsidók erre rátámadtak: "Hát nincs igazunk, amikor szamariainak és ördögtől megszállottnak mondunk?"
Jn 8.49
"Nem vagyok ördögtől megszállott - felelte Jézus -, hanem tisztelem Atyámat, ti ellenben gyalázattal illettek,
Jn 8.50
noha nem keresem a magam dicsőségét, hisz van, aki keresse és ítéletet mondjon.
Jn 8.51
Bizony, bizony, mondom nektek: aki megtartja tanításomat, az nem ízleli meg a halált örökre."
Jn 8.52
A zsidók közbevágtak: "Most aztán igazán meggyőződtünk róla, hogy ördögtől megszállott vagy! Ábrahám is, a próféták is meghaltak, s te azt állítod: Aki megtartja tanításomat, nem ízleli meg a halált örökre.
Jn 8.53
Csak nem vagy nagyobb Ábrahám atyánknál? Mert hisz ő meghalt. S a próféták is meghaltak. Mivé teszed magad?"
Jn 8.54
Jézus így válaszolt: "Ha én dicsőíteném meg magam, mit sem érne a dicsőségem. Atyám dicsőít meg, akiről azt mondjátok ugyan, hogy Istenetek,
Jn 8.55
de nem ismeritek. Én azonban ismerem, s ha azt mondanám, hogy nem ismerem, hozzátok hasonlóan hazug volnék. De ismerem, és megtartom tanítását.
Jn 8.56
Ábrahám, a ti atyátok örült, hogy megláthatja napomat. Meg is látta, és örült neki."
Jn 8.57
A zsidók felháborodtak: "Ötvenesztendős sem vagy, s láttad Ábrahámot?"
Jn 8.58
Jézus így válaszolt: "Bizony, bizony, mondom nektek: Mielőtt Ábrahám lett, én vagyok."
Jn 8.59
Erre követ ragadtak, s meg akarták kövezni, de Jézus eltűnt előlük, és elhagyta a templomot."

ü
bbjnick

Makkasz 2012.05.20. 17:22:54

@szíj: Tegnap írtam szinte ugyanezt, a válságot kihasználta valamennyi hatalmát növelni akaró erő, hogy alátámassza törekvéseit. A szabadverseny rossz, az állam jó, az állam megoldja. Szomorú.
A vállalkozásokat ütik mindkét oldalon. Nekem gumicsontom hogy minden blogon jelezzem, a vállalkozók nem egy elitálendő, csaló, rosszindulatú, nemzetellenes csoportosulás. Adót a vállalkozók fizetnek, akár mennyire is irigyeltek. Ők kockáztatják vagyonukat (persze azért hogy gyarapítsák), amivel profitot termelnek, munkahelyet teremtenek.
Katasztrófába vezet az állam terjeszkedése.

Amúgy meg 20 perce írtam a Nemzeti Emlékezet blogon, hogy mitől minden nemzeti (Nemzeti Olvasókönyv???)? Égnek áll a hajam.
Ez az öntömjénezés (Alkotmány asztala, festmények) büdös, enyhén szólva.

tistedur 2012.05.20. 17:30:06

@bbjnick: persze hogy önálló létező vagyok, de mint ahogy te is mondtad, nem létezhetnék nélkülük. kereszténység sem létezne judaizmus nélkül.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.05.20. 17:30:22

@bbjnick: Hegedűs keresztény. Ebből annyi következik, hogy Hegedűs keresztény...

A poszthoz: megpróbálom elképzelni azokat, akiknek egy fideszes (a jelző tetszés szerint helyettesíthető mással, pl. maszopós, gyurcsótányista, etc.) nagygyűlés hozza el a politikai megvilágosodást... nekik se lehet könnyű... vagy mégis...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.20. 17:32:00

@Hepci:

Épp ezt mondtam én is:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.20. 17:33:58

@tistedur:

"persze hogy önálló létező vagyok, de mint ahogy te is mondtad, nem létezhetnék nélkülük. kereszténység sem létezne judaizmus nélkül." --- írod.

Így van, a kereszténység sem születhetett volna meg a judaizmus nélkül. No, de hol állítottam ennek az ellenkezőkét?!

ü
bbjnick

tewton 2012.05.20. 17:35:32

@tistedur:
de azért elég jól el tudott létezni nélküle i.u. 100 és i.u. 1945 közt.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.05.20. 17:37:54

@Makkasz: egy kis ingatlanadó esetleg elkelne duma helyett... sok kacsaláb épült elég kevéssé adózott pénzből... alighanem vannak köztük nemzeti tőkésekhez tartozó kacsalábak is...
A fogyasztási típusú adók végletes erőltetése teljesen hibás irány. Aki igazán gazdag, lesz*rja Matócsnyt és a Nemzeti Együttmaszturbálás Rendszerét és kizárólag külföldön luxusfogyaszt. A plebsz meg sz*pik.

tistedur 2012.05.20. 17:40:18

@tewton: inkább a héjanászt az avaron játszották az adott időszakban

töreki 2012.05.20. 17:44:00

@Dr. Cica75:
Az igazság leginkább csak neked bolsevik pondró!

Dr. Cica75 2012.05.20. 17:46:05

@töreki: Nem art utana fogat mosni.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.20. 17:47:54

@abrakadabra40: Tehát akkor aki valaha az SZDSZ-ben politizált, az szükségszerűen liberális? Formalizmus.
A jobboldali tábor pedig nyilvánvalóan nem volt egyben, hiszen jelentős része a Jobbikra szavazott. Vagy pedig a Jobbik nem jobboldali.

@bbjnick: Nem tudom, talán kérdezze meg saját magától – hiszen másutt nyugodtan használja a jelzőt, tehát tudja, mi az.
Amit művel, az kétszínűsködés.

@Flat: Ha aki keresztény, antijudeista, akkor aki férfi, az nőellenes. Már bocsánat, hogy rövidre zárom a hülyét, aki kifogott magának.
(Hosszú távon borzasztóan unalmas, önismétlő példány. Mint például most azzal, hogy váltig állítja, ő nem tudja, mi az "antiszemita". Más posztok alatt meg nyugodtan szórja a jelzőt, hogy ez vagy az antiszemita.)

tewton 2012.05.20. 17:54:05

@Counter:
"Ha aki keresztény, antijudeista, akkor aki férfi, az nőellenes."
nem teljesen butaság ám, amit ír. de pontosabb így: ... akkor aki férfi, az transzvesztita-ellenes.

Várúr 2012.05.20. 17:58:06

Szilvay pipás-kalapos konzervativizmusa vagy mifenéje mosolyra fakaszt. Akár az itteni finnyás-tudálékos ballibek. Mindazok, akik valamiféle saját házi készítésű jobboldalról álmodoznak. Úgy tűnik, ők azok, akik gondosan melengetett sérelmeikkel kelnek-fekszenek. Közben is jót utálkoznak. Ez is egy élet, bár nem különösebben hasznos...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.20. 18:03:28

@Counter:

Maga kis (nagy) hazudós! S, látom, nem tudja nekem megbocsátani, hogy olyan csúnyán beégett "magyar királyság"-ügyben. (Mutasson nekem egy példát, ahol én az antiszemitizmus fogalmát úgy használom, hogy nem hivatkozok valamely definíciójára! Egy olyan fogalom esetében, amellyel annyi a visszaélés, mint az antiszemitizmus, joggal elvárható, hogy aki használja,azt is meghatározza, mit is ért azon (hogy mások is pontosan értsék mondandóját és annak célját.)

ü
bbjnick

Flat 2012.05.20. 18:05:43

@Counter: Köszi az infót, az utolsó kettő hozzászólásnál már észleltem, hogy nem érdemes.
Azt hiszem, soha nem kommenteltem még itt, általában csak bele-beleolvasok a "vitákba", most meg kedvem szottyant. Hiba, ha nem figyeli meg az ember, melyik nickhez tartozik értelmes figura.

Makkasz 2012.05.20. 18:12:34

@Hepci: ajaj, honnét veszed hogy az adózatlan pénzből épült? "Ezzel a le a gazdagokkal mert biztos lopta" mentalitással le kell számolnod. Nekem is szép házam van, drága autóm is volt. Legalább négyszer annyit fizettem a költségvetésbe, mint ezek ára, hogy ezek nettómból meglegyenek. Jajj.
Az ingatlan adóból a legröhejesebb, hogy értéknövekedési adót akarnak kivetni, valamiféle elméleti vagyongyarapodás után (pl. önkormányzat beruházott útra, nagyobb lett az ingatlanod értéke), az már nem számít, hogy az úőt is a te adódból épült, a döntéshozó önkormányzati vezető is a te adódat viszi haza tiszteletdíjként. Micsoda marhaság.
Az, hogy akinek van valamije, az nem fizetett adót, tévhit. Vagy fizetett, vagy nem. Szerintem a 100.000 Ft alatti jövedelműek közt több van aki nem adózik, adót csal, vagy kihasználják és feketén, szürkén kapja meg a pénzét. Az itt evesztegetett adóforintok összege is nagyobb mint a néhány nagy adócsaló által ellopott összege.
Kuncze találta ki ezt a baromságot, hogy rászorulók meg magas jövedelműek, alapozva az ősi emberi irigységre. Sajnos, mikor folyamatosan büntetik a tehetségest, szorgost, és tömik a tehetetlent, előbb utóbb megbosszulja magát.

A másik tévhited, hogy a gazdagok legnagyobb portfolió elem az ingatlanuk. Ez csak kispolgároknál van így. Ismerek olyan gazdag embert, aki még a házát is bérelni akarja, hogy minél több pénzt a legális, hasznot hozó vállalkozásába tegye, ne egy halott dologba.

Magyarországon amúgy is nagyon megy az ingatlan, építkezések gyakorlatilag leálltak, a gazdaság termelés csökken, a népesség fogy.
Tényleg, az ingatlanadó aztán segít, legjobbkor, a polgári, jobboldali kormány által bevezetve (ez szarkazmus).

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.20. 18:12:37

@bbjnick: Igen, hogyne, véletlenül pont maga zárta a M. Kir.-vitát kutykurutty-brekekével, mert okosabbat nem tudott mondani Bocskaira :-)

mandiner.blog.hu/2012/05/07/payr_hugo_ki_a_jobb/fullcommentlist/1#c16578234
Tessék. Itt végig nem definiálta, hogy miért gondolja maga antiszemitának a beszédet. Hazugul ráfogja Payrra, de ő sem mondja annak, tehát mégiscsak maga mondta. Semmilyen definícióra nem hivatkozott több felszólítás után se, csak kurjongatott a szokásos bárgyú módján.

No akkor itt van Rhódosz, ugorjon. Maga szerint mi az "antiszemita" meghatározása?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.20. 18:16:28

@Flat:

Hja, a Biblia tud meglepetéseket okozni annak, aki csak müllerpéteri, popperpéteri vagy tótavéi (esetleg coelhoi) interpretációit és adaptációit ismeri:-)

ü
bbjnick

tistedur 2012.05.20. 18:16:42

@Counter: természetesen keresztény/keresztyén .

Makkasz 2012.05.20. 18:20:10

Még annyit az ingatlanadó témához (ami szerintem igazságtalan, hiszen netto fizuból vetted, és áfát fizettél anyagokra, stb, és káros), ha kicsi a mértéke, megint a bürokrácia növelése több kárt okoz mint hasznot, viszont a ha megfelelően nagy, akkor szerencsésebbek megpróbálnak majd megszabadulni ingatlanjaiktól, a mocsárba lenyomva a ma is alacsony ingatlanárakat, tovább csökkentve az esélyét az építőipar, új lakás, ház építés beindulásának.
A szerencsétlenebbek, a bérlik a lakást, feljebb megy a bérleti díj.

A világ nem ilyen egyszerű, látom, van neki, döntök, elveszem, csak a kommunizmusban.

laci0011 2012.05.20. 18:26:00

Mindegy hogy ki vezet ha nem ért semmihez csak a népbutításhoz.A mi utunk mindaddig lefelé vezet amíg olyanok vezetnek akik semmiért nem felelnek és semmihez nem is értenek.

MézesRozi 2012.05.20. 18:26:38

@tewton:

á, nem értik. egy konzervatív - padilla szerint - nősülés előtt nem szexel. mivel a konzervatívoknak korai a magömlésük, értsd, taknyuk-nyáluk összefolyik, még korábban nősülnek:)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.20. 18:27:15

@Counter:

Ne kapkodjon, ne fejetlenkedjen! Ott a link a belinkelt kommentemben, ami nyomán eljuthat a Payr-beszédhez. Már akkor mondtam magának, hogy ha nem olvassa el, akkor felesleges leállnia vitatkozni arról/róla. (S előtte is és utána is több kommenten keresztül toltam magának a referenciákat Payr pártjáról, a keresztényszocializmusról, a stb.-ről --- szóval, ha ezek után sem sikerült képbe kerülnie, azért ne engem okoljon!)

ü
bbjnick

Flat 2012.05.20. 18:28:54

@bbjnick: És valóban, ezzel szíven talált, bevitte a végső ütést, nem tudok önnel tovább vitatkozni. Le lettem leplezve, még soha nem olvastam a Bibliát. Viszont Coelho szerintem tökjó, Müllert és Popper Pétert is imádom.
Mert én egy ilyen kis szentimentális vagyok. Titokban liberális, csak nem merem elmondani otthon a szüleimnek, mert félek, hogy mit szólnának. Itt be is vallom önnek, hogy látens meleg is vagyok.

Vaaaaaagy.

Hááááááááááá

Ennél nagyobbat nem is lőhetett volna mellé, ezt a három írót (t.i.: Müller, Popper, Coelho) tartom a legnagyobb ártalomnak ami a modern kor olvasóival történhetett. És tényleg, nem tudom, gondolkozzon a közhelyszótárát fellapozva legyen szíves, de szerintem nem talál még három ekkor ártányt.

Balfék

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.05.20. 18:33:02

@Makkasz: teljesen félreértesz, a Fidesz-féle tervezett ingatlan(értéknövekedési) adót pl. feleslegesnek-kontraproduktívnak gondolom.
Olyan adót kellene kitalálni a permanens és átláthatatlan ötletelés helyett, ami:
- aránylag gyorsan/könnyen beszedhető,
- számottevő nagyságrendű,
- nem áthárítható,
- jobban terheli a gazdagokat, mint a szegényeket.
Sajnos Matócsnyék számtalan próbálkozása után már elértük a világcsúcsot áfában, könnyen "megvédhető" megtakarítás sincs már... és a zsé még mindig nem elég a szent állam működéséhez...
Az ingatlanadó pl. levonható lehetne az szja-ból a becsületes vállalkozótípusok számára...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.20. 18:34:22

@Flat:

Kemény, zúz, odab*sz! Csak így tovább! ;-)

ü
bbjnick

Makkasz 2012.05.20. 18:38:09

@Hepci: Értsd meg, a ingatlanadó káros, rosszat tesz az építőiparnak, értelmetlen (recesszió van és csökken a népesség), a vagyonosokkal szinte semmit nem tesz (szerintem nem is kell hogy tegyen, ezt kifejtettem, de ebben nem kell hogy egyetértsünk), mert nem ebben van a pénzük (többségnek becsületesen szerzett), de odabasz a középosztálynak (ingatlanáért dolgozott egész életében, lehet közben már nem magas a jövedelme csórikámnak), és a szegényeknek (magasabb bérleti díj).

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.20. 18:38:12

@Counter:

"Igen, hogyne, véletlenül pont maga zárta a M. Kir.-vitát kutykurutty-brekekével, mert okosabbat nem tudott mondani Bocskaira :-)" --- írja.

Mert úgy kellett volna rá reagálnom, hogy, igen, valószínűleg igaza lehet, a Habsburgok Bocskai testamentomi rendelésére tekintettel nem állították helyre Magyarország és Erdély kormányzati és közigazgatási egységét?

ü
bbjnick

tistedur 2012.05.20. 18:42:24

@bbjnick: pont bocskaival kötik meg a bécsi békét, amely elismeri erdély önállóságát :) szarva közt a tőgyit helyzet

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.20. 18:52:29

@tistedur:

S maga pedig most azzal jön, hogy a Habsburgok erre tekintettel nem állították helyre a királyság kormányzati és közigazgatási egységét?:-)

ü
bbjnick

tistedur 2012.05.20. 18:58:20

@bbjnick: kérdeze gerőt, ő a habsburgos :) az igazság egyik szelete lehet az, hogy maguk az erdélyiek sem akarták ezt olyan nagyon. :)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.20. 19:02:33

@bbjnick: De, nagyon is képben vagyok. Magánál mindenképpen jobban: maga ugyanis azt hiszi, hogy a keresztényszocializmus = hazudozás.

"Joggal elvárható, hogy aki használja,azt is meghatározza, mit is ért azon (hogy mások is pontosan értsék mondandóját és annak célját)?" Maga mondta.
Akkor tessék: használta, határozza is meg!

www3.arcanum.hu/onap/a101223.htm?v=pdf&a=pdfdata&id=KN-1935_22&pg=365&l=hun
Itt a beszéd, amire maga nem volt képes linket adni. Ebben Payr nem állítja, amit maga hazudozik.

Azt a beszédet mondja antiszemitának, amelyben ez hangzik el:
"Minden józaneszű ember látja, hogy ha ez
a törvény végrehajtásra kerül, akkor az a ma­gyar zsidóság halálos ítéletét jelenti..."
"Ezen a téren nincs megállás. Aki szabadjára
engedett farkasokat tart az udvarában, annak
minden nap újabb és újabb koncot kell oda­
dobnia nekik..."
"De falzum a javaslatnak minden érve is."
"Ezt az egységet [ti. a zsidóság asszimiláltságát] mi most belülről törvény­hozási úton akarjuk megbontani."
"Ez a munka, amelynek tanúi va­gyunk és amelyet látunk, tulajdonképpen egy újfajta bolsevizmus. Elbolsevizálják az orszá­got. Aki ezt nem hiszi, az hallgassa meg a kö­vetkező példát. Az egyik periférián lévő nyo­mortanyán nemrégiben körülfogtak az embe­rek, akik bizalommal viseltetnek irántam és beszélgetés közben az egyik munkanélküli azt mondotta: Uram, mi itt valamennyien bolsevi­kok vagyunk.
Talán nyilasok? — kérdeztem tőle.
Hát igen — hangzott a válasz — ma így kell mondani, akkor nem büntetnek meg."
"Mintha csak szándékosan a tehetetlenek, a jelentéktelenek korszakát akarnók előidézni, mintha csak szándéko­san az alacsonyabbrendűség társadalmát akarnók kitermelni, azt a korszakot, amelyben mindent üldöznek, amit az utóbbi évtizedekben a magyar föld géniusza kitermelt. Üldözik és megtagadják nemcsak a zsidó írókat és tudó­sokat..."
"Ám a keresztény tömegek vaksága egyszer meg fog szűnni és akkor rettenetes keserűséggel fognak azok
ellen fordulni, akik ma vezetik őket. "
"T. Képviselőház, én ezt a törvényjavaslatot [a II. zsidótörvényt] nem szavazom meg."

Hát ez magának az antiszemita beszéd, aminek a végén elvetik a zsidótörvényt?! Hol talál olyat a beszédben, amit állított, ti. hogy Payr antiszemitának nevezné magát?

Maga förtelmesen gyáva és hazug, arra alapozza a vitatechnikáját, hogy hátha nem járnak utána az obskúrus hazugságainak. Kezeltesse magát.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.05.20. 19:03:55

@Makkasz: hát, akkor gyakorlatilag semmiben se értünk egyet, de hát ez van. :)
Szerintem a vagyonosok többsége nem - teljesen - tisztességes úton szerezte a vagyonát az elmúlt 20 év eredeti tőkefelhalmozási folyamatában, tehát oly nagyon berzenkedni se fognak (publikusan).
Az építőipar kilátásai - mínusz Közgép - olyanok, amilyenek, nem egy iparág érdekeire kell adópolitikát alapozni.
És természetesen az (egyszeri?) ingatlanadó alsó határát valahol meg kellene húzni, mert az nem kívánatos, hogy a középréteg a - budapesti szinten - 25-30 milliós lakásából 15-20 milliósba költözzön át miatta.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.05.20. 19:10:42

Azt hiszem rájöttem: bébéjé egy hosszászólásgenerátor, a mandarinok így pörgetik a kattintásszámlálót.

pereszke 2012.05.20. 19:12:20

Az a "vidám" fidesz naggyűlés azóta is itt kísért, az ott "megvilágosodott" un. "értelmiség" azóta is valami mákonyos szent, mentsük meg a hazát delíriumban él. Ki a faszomtól kellene megvédeni?, ahelyett hogy mindenkiben ellenséget láttok inkább nyitnátok ki a szemeteket. Nem az ország a rátok leselkedő veszély, hanem az az idióta aki mögé beálltatok csaholni. A haza nem lehet ellenzékben az nektek bejövős duma, most bezzeg már ellenzék sincs lassan, ez nem csípi a hülye szemeteket? Mi a pöcsnek akarnak mindenki mást letakarítani a politikából, a közigazgatásból meg a médiából és a közéletből?, biztos hazaszeretetből, perszehogy. Amilyen hülyék voltatok tíz éve, pont ugyanolyan hülyék is maradtatok, ennyi ésszel teljesen fölösleges volt még egyetemre is menni barátom.

Makkasz 2012.05.20. 19:17:07

@Hepci: Nincs ilyen csoport hogy vagyonosok akik nem teljesen tisztességesen szerezték meg az eredeti tőkefelhalmozás során. Ez csak a balos kisember fejében van.

Az ingatlanadóval az építőipart, a középréteget és a szegényeket bünteded, bárhol húzod meg a limitet, vagy már nem is működik, értelmetlen, mint a 100 milliós limit.

És a gazdagokat (mint egy bizonyos vagyon felettivel rendelkezőt) bünteni, felesleges, beteges, kommunista ráadásul kudarcra van ítélve.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.20. 19:17:36

@Dr. Zerge: Bizony bbj nem is hozzászól, hanem hosszászól :-)

Flat 2012.05.20. 19:19:13

@Dr. Zerge: Érdemes a kollega nehány bejegyzését átlapozni, ő egy az egyben SoDi, kissé nagyobb szókinccsel és valószínű jóval idősebben.

Jó szórakozás volt ez ma délutánra, megtalálni, hogy a 40+-os korosztályban is vannak ifjonti lelkületű, internetet biztos kézzel kezelő művelt elmeroggyantak.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.05.20. 19:34:54

@Makkasz: nem vagyok se balos, se "kisember".
Bingófaktor: nulla.

champagneM 2012.05.20. 19:40:13

@abrakadabra40: haha humánusabb:))))Állítzólag masszív több hetes fájdalom (kb olyan mint amikor megszülsz egy vesekövet), sokkal fájdalmasabb mint a félaltatásban zajló műtéti abortusz

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.20. 19:55:42

@tistedur:

Nagyon érdekes lehet, hogy mit gondol erről Gerő vagy hogy hogyan élték meg azokat az időket az erdélyiek (akár személyenként vizsgálva is:-)), de túl sok köze nincs (egykori) eredeti vitánkhoz: a Magyar Királyság része volt-e Erdély(?) (és akkor jöttek a -tól-ig-ok).

Ha te véletlenül lemaradtál volna a "megfejtésről", akkor neked is elmondom:

"(...)

A Habsburg Birodalom vezetői a török kiűzése után nem állították helyre az
ország Mohács előtti területi integritását, hanem a divide et impera elvét
érvényesítve, az országot több részre megosztva tartották uralmuk alatt.
Ennek megfelelően Magyarország szokásos történeti elnevezése a 18.
században: Regnum Hungariae partesque Regna et Provinciae eidem
adnexae – Magyarország és a hozzákapcsolt országok és tartományok –
(1723: I. tc.), később pedig „Magyarország és az ehhez kapcsolt részek”
(1836: I. tc.) volt. E kifejezések arra utalnak, hogy a területi integritás
megsértése korszakunkban az ország területi és kormányzati szétdarabolását
jelentette. Számos történeti érdekű alakulás létezett a magyar állam területén,
melyek kiegészítő (az anyaterületből kiszakított) vagy kapcsolt részeknek
számítottak. A kiegészítő részek a szorosan vett Magyarország területén
alakult, annak egységes szervezetét megbontó külön közjogi szervezetek,
mint pl. : Erdély, a Partium, a Temesi Bánság, Szlavónia és Határőrvidék.

(...)

Az erdélyi közigazgatás közvetlen vezetését a Lipót alatt kiépített, s
előbb Gyulafehérvárott, majd Szebenben, végül Kolozsvárott székelő
kormányzóság (gubernium) irányította. A gubernium a régi tanács
örököseként a fejedelem nevében intézte a politikai, gazdasági, kulturális és
egyházi ügyeket. Nem számított rendi szervnek, hanem fejedelmi hivatalnak,
amelyben a magyar kamarába és a helytartótanácsba kinevezett fejedelmi
hivatalnokok módjára szakszerűen intézték az ügyeket. Hivatalos elnevezése
1693-tól: erdélyi királyi gubernium. Tanulságos a névben szereplő „királyi”
jelző, mivel Erdély, mint önálló tartomány, sohasem volt királyság, hanem
csak fejedelemség. A „királyi” jelző azt fejezte ki, hogy a Habsburgok, mint
Magyarország királyai tartottak igényt Erdélyre, lettek Erdély fejedelmei.
Ezzel Erdélynek Magyarországhoz tartozását elismerték, annak ellenére, hogy
nem akarták a királysághoz visszacsatolni.

(...)"

mek.niif.hu/04800/04807/04807.pdf

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.20. 20:14:37

@Counter:

Megnézte, hogy mit linkelt be s ki beszél ott éppen?:-) Nézze meg!:-)

A jegyzőkönyvben a Payr-beszéd itt kezdődik:

www3.arcanum.hu/onap/a101223.htm?v=pdf&a=pdfdata&id=KN-1935_22&pg=368&l=hun

:-)

Ha a linkben található utolsó három számot egyesével emelkedő sorrendben megváltoztatja (tehát 369, 370, stb:-)), lapozni tud és végigolvashatja a kb. 10-12 oldal terjedelmű beszédet.

(A www.ogyk.hu-oldal keresőjéről is el lehet érni, de az --- sajnos --- hol működik, hol nem.)

Ne engem mocskoljon, hanem olvassa végig a beszédet, amíg ezt nem teszi meg, nincs van semmiféle alapja vitátnyitni velem.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.20. 20:19:10

@bbjnick:

nincs van semmiféle alapja vitátnyitni velem.=nincs semmiféle alapja vitátnyitni velem.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.20. 20:28:21

@bbjnick:

Látom, most épp működik a bal felső sarokban a két lapozónyíl is, azzal is lehet lapozni, nem kell minden oldalhoz önálló linket gyártani:-)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.20. 20:46:14

@bbjnick: Ha maga olvasta volna, észrevette volna, hogy abból idéztem (sőt a közvetlen linket is megadtam, magát megelőzően!), amit maga szerint nem olvastam.

Igen, végigolvastam. Nem mondja benne Payr, hogy antiszemita volna. Maga viszont azt írta, hogy "Nagyon f*szinkós kis antiszemita, keresztényszociális, legitimista beszéd....". mandiner.blog.hu/2012/05/07/payr_hugo_ki_a_jobb/fullcommentlist/1#c16578234

Tehát: miért antiszemita maga szerint? Hiszen "joggal elvárható, hogy aki használja,azt is meghatározza, mit is ért azon [ti. hogy antiszemita]"?
Elvárom, ami maga szerint elvárható. Használta, határozza is meg most már!

Makkasz 2012.05.20. 21:00:26

@Hepci: Nem is mondtam rád ilyeneket. Csak pont úgy gondolkozol mint azok. Örülök hogy nem vagy balos, és el is hiszem neked.
Sajnos a büntessük a gazdagokat mert bűnösök és úgy is túl sok van nekik meg sem érzik, írigy kisember gondolkodás - a kollektív bűnösségről már nem is tudok mit mondani, talán kommunista?
Ha másképp érzed kisember kérdést, fontold meg, miért éreztem én azt a mondanivalódból, hogy a bal és jobboldal álatal, Kuncze kezdeményezésre elítélt gazdagokat, neked is meg kell ítélni.

Ingatlanadó:). A tiéd beletartozna? Megfizetnéd?
Mindig mindenki a máséval akarja verni.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.05.20. 21:56:29

@Makkasz: a balost nem gondolom valami fertőzésnek... mint a herpesz. :)
Szerintem a valódi törésvonal a gheczik és a nemgheczik között húzódik. Itt is akad számos lelkes politikai hitvitázó mindkét oldalról, aki az alapvető illemszabályokat betartja, míg mások nem...

Igen, az enyém beletartozna. És megfizetném.
Reménykedem, nemzetünk nagyjai is megtennék, a kicsiny nagymagyartól a bandzsa látnokon át a pápai idiótáig és a dörmögő kunczemaciig... és látod, itt jött el a bökkenő...

Bell & Sebastian 2012.05.20. 23:39:32

Már megint nem sikerült feláldozni az úrnak ezt a bébéjét?
Csak nehogy feldugja a gyertyatartóját a kedves seggébe. :)

bruhahahahihihi 2012.05.21. 07:02:28

A ROHADÉK FELCSÚTI KIS HAZUG SUTTYÓ, Chicágóban "koldult" a szavazatokért,.. az ott élő " tudatlan magyaroktól. AZÉRT MERT TÁVOL VANNAK, AZOK IS OLYAN HÜLYÉK MINT AZ ITTHON BÉGETŐ..Birkák????
Azt hiszi a KIS NEMZETI SZAR TÖRPE???
EL LESZ KAPVA EZÉRT IS A HAZUG TOLVAJ!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.21. 08:38:25

@Bell & Sebastian:

MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!

Ugyanakkor: CETERUM CENSEO, CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

ü
bbjnick:-)

Bell & Sebastian 2012.05.21. 09:47:10

@bbjnick: Novit enim Dominus qui sunt eius.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.21. 12:08:25

@Bell & Sebastian:

:-)

ü
bbjnick

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.05.21. 13:26:38

milyen béna szilvay azon a kisképen, pózőrködő sznob majom :)
legalább mosolyogna, hogy tudjuk nem gondolja ezt komolyan.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.21. 13:35:22

@Counter:

No, ha olvasta, akkor pontosan érteni fogja a szavaimat:-)

Ha én azt mondom/írom valamire (adott esetben egy beszédre), hogy az egyszerre antiszemita, keresztényszociális és legitimista, akkor az egy átlagos történelmi műveltségű értelmiségi számára már világosan leírja annak a bizonyos valami(nek az) antiszemitizmusának a jellegét, karakterét. (Ha magácskának nem, az sajnálatos.) S ezzel, tulajdonképpen, válaszoltam is kérdésére, de mert túlteng bennem a pedagógiai hajlam, s mert rendes vagyok, a Payr-beszéd befogadásához és megértéséhez adok még magácskának néhány támpontot segítségül.

1) A keresztényszocialisták vagy keresztényszociálisok, mint már jónéhányszor megemlítettem, egyszerre legitimisták, "szocialisták" és (a kor fogalmai szerint) antiszemiták, azaz a Katolikus Egyház tanításnak és a Szentkorona-tannak bázisáról kritizálják a fennállót (legyen az szabadversenyes kapitalizmus, bolsevizmus, nemzetiszocializmus stb.), így antiszemitizmusuk nem faji tartalmú (s valójában még csak nem is vallási, felekezeti tartalmú), hanem erkölcsi tartalmú (lásd: a keresztény morális/ethosz és zsidó-pogány morális/ethosz ellentéte).

2) Payrnak nem elvi kifogása van egy zsidótörvény ellen, hanem konkrét kifogásai a rossz második zsidótörvény ellen. (Ha továbblapoz a jegyzőkönyvben láthatja, hogy a kormánypárton kívül mindenki, még a mai értelemben vett széljobb is, mint egy elhibázott, a megalkotói által megfogalmazott célokat szolgálni képtelen (demagóg) törvényként értékeli azt.)

3) Payr nem titkolja, hogy undorodik a hitlerájtól (amiben, mint minden keresztény, a bolsevizmus egy formáját lát(hat)ta) és a nácik felé tett felesleges és káros gesztusként értékeli a törvényt.

4) Keresztényként és legitimistaként elfogadhatatlannak tartja, hogy békeidőben (pláne, feleslegesen!) ilyen mély sebet üssenek a személy méltóságának és a jogfolytonosság(nak) elvén. Ez szerinte egy nagyon rossz és veszélyes irány.

5) Payr számonkéri Imrédyn azon ígéretét, mely szerint az első zsidótörvénnyel ezt a kérdést letudták. (Előző vitánk során vázoltam magácskának a két zsidótörvény alapvető különbségeit --- ha már nem rémlik, keresse vissza a Payr-poszt alatt.) A második zsidótörvény (az elsővel ellentétben) már a társadalom széles szegmentjét érintette (így vagy úgy), ennyi sorsot megbolygatni, anélkül, hogy világos koncepciónk legyen ezen személyek jövőjére nézve, méltatlan és ostoba eljárás.

Stb.

Remélem segíthettem!

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.21. 13:37:39

@bbjnick: Mikor fogja meghatározni, mit ért "antiszemita" alatt?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.21. 13:57:44

@Counter:

"Mikor fogja meghatározni, mit ért "antiszemita" alatt?" --- kérdezi.

Már miért kellene nekem meghatározni, hogy mit értek antiszemitizmus alatt? Egyébként már többször meghatároztam, pl. itt: bbjnick.blog.hu/2011/10/18/nem_gondol_itt_senki_semmit_komolyan_a_vagy_ha_azok_az_antiszemitak_akkor_nyilvan_akik_az_antiszemit

De hogy én mit értek antiszemitizmus alatt (vagy mit nem) az teljesen érdektelen, mivel sem antiszemitának nem tartom magam (így nem is deklarál(hat)om antiszemitizmusomat), sem antiszemitizmus-váddal nem illetek senkit. Ha valaki antiszemitának vallja magát vagy antiszemitizmus-váddal illet másokat, akkor viszont az a legkevesebb, hogy meghatározza, mit is ért antiszemitizmus" alatt.

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.21. 14:11:09

@bbjnick:
"Nagyon f*szinkós kis antiszemita, keresztényszociális, legitimista beszéd...."
+
"Egy olyan fogalom esetében, mint az antiszemitizmus, joggal elvárható, hogy aki használja, azt is meghatározza, mit is ért azon"
=
"Már miért kellene nekem [bbjnicknek] meghatározni, hogy mit értek antiszemitizmus alatt? "

Kivéve a gyevi bírót?

Az önhivatkozása tartalmatlan és nem meghatározás. Határozza meg, mit ért az "antiszemita" kategória alatt!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.21. 15:56:48

@bbjnick: Ez sem meghatározás.

A próbálkozásai:
a) "Ha én azt mondom/írom valamire (adott esetben egy beszédre), hogy az egyszerre antiszemita, keresztényszociális és legitimista, akkor az ... már világosan leírja annak a bizonyos valami(nek az) antiszemitizmusának a jellegét, karakterét."

Ez nem definíció, ez a definíciós teher primitív áthárítása.

b) "A keresztényszocialisták vagy keresztényszociálisok, mint már jónéhányszor megemlítettem, egyszerre legitimisták, "szocialisták" és (a kor fogalmai szerint) antiszemiták, [...] így antiszemitizmusuk nem faji tartalmú (s valójában még csak nem is vallási, felekezeti tartalmú), hanem erkölcsi tartalmú."

Ez sem meghatározás. Először is, egy történeti fogalomról értekezik, nem a maga által használtról, továbbá két kiragadott attribútum nem konstituál meghatározást. A "ló" kategóriának sem meghatározása, ha azt mondja, hogy "a ló nem szárnyas állat, hanem legel". Remélem, fel tudja fogni.

Akar még vergődni vagy elkullog a nárcisztikus blogjára?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.21. 16:40:36

@Counter:

1) Nézze, egy kis tanulás, olvasgatás, művelődés, elmerülés nemzete múltjában, kultúrájában és egy nap arra fog ébredni, hogy érti miről beszélnek maga körül és semmi szüksége az ostoba rabulisztikára, az okvetetlen, paranoiás kötözködésre és makogásra, hogy maga is valakinek érezze magát --- ne adja fel!

2) Szeretné, ha maga mondhatná meg, hogy hol legyek, honnan hová menjek, esetleg azt is, hogy mit gondoljak?

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.21. 17:16:10

@bbjnick: Joggal várom el, hogy magamagára is érvényesnek találja a felszólítását és meghatározza végre, mit értett "antiszemita" alatt, amikor Payr beszédét antiszemitának nevezte. Mert ugye azt is maga mondta, hogy Payr beszéde antiszemita, meg azt is, hogy aki azt mondja valamire: antiszemita, az határozza is meg.

Magának szurkolok igazából, mert nagyon megszégyenül így. Tehát próbálkozzon, jóindulatú leszek. Rittyentsen valami saját lábán megálló meghatározás-félét végre.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.22. 11:42:39

@Counter:

El sem tudja képzelni, hogy mennyire együttérzek magácskával. A szenvedő ember bennem mindig együttérzést ébreszt.

ü
bbjnick
süti beállítások módosítása