Pál Feri: A vallás kötött formái szabadságot kínálnak
2012. május 03. írta: Redakció

Pál Feri: A vallás kötött formái szabadságot kínálnak

  Nem akarja bebizonyítani senkinek Isten létét, mivel nem arra kapott meghívást. Pál Feri hetente majd' ezer érdeklődőnek ad elő a Millenárison emberi kapcsolatokról, barátságról, szerelemről, családról és Istenről. Rámutat, hogy ma már újra egyre vallásosabb közeg a város. Szerinte a spirituális hedonizmus vezet a vallási fanatizmushoz, amit a vallási formák kínálta szabadság tart kordában. Nemrég jelent meg harmadik könyve, melynek témája a meghitt istenkapcsolat.

  „Érdemes reálisnak lenni: ma Magyarország nem keresztény ország, mivel a hitüket gyakorló, egyházias módon keresztények kisebbségben vannak. Hogy ki vallásos és ki nem, erre a kérdésre többféle választ lehetne adni, annak függvényében, hogy mit tartunk a vallásosság fokmérőjének. Az egy másik kérdés, hogy miként viszonyulunk a gyökereinkhez. Az, hogy ma kevesebb keresztény van, mint nem keresztény, nem jelenti azt, hogy a kultúránkban a kereszténység mint gyökér vagy mint tápláló talaj, ne volna ott. Szinte észre sem vesszük, hogy mennyire átszövi a kereszténység a kultúránkat, és hogy ettől milyen sokat kaptunk. Persze ennek a kultúrának volt árnyéka is, amit nem érdemes világosabbra festeni. Viszont kulturális méretű identitászavarig, önmagunk elvesztéséig vezethet, ha széttépjük a gyökereinket. Identitásvesztésben van a kultúránk. A ma tapasztalható zavarodottság, hogy Európa azt se tudja, merre menjen vagy mit csináljon, a gyökerek iránti tagadásból, tiszteletlenségből is fakad. Érdemes volna elfogadnunk, hogy kik a szüleink, kik a nagyszüleink, kik voltak az őseink, akkor is, ha lesz benne nehezen felvállalható is. Mindez az örökségünk része. Így lenne esélyünk erős identitásra, önazonosságra, de ha úgy bánunk el a nehézségekkel, hogy tagadjuk őket, az identitásvesztéshez vezethet.”
 

  Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel, a Semmelweis Egyetem tanárával beszélgettünk. Szilvay Gergely interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr434486758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rókarege 2012.05.03. 20:04:48

A magyar nem vallásos, pláne nem keresztény. Sosem volt az. Nem érinti meg, nem érdekli az egész. Van egy 5-10%-os kisebbség, akik fogékonyak ilyesmire, na de hát ilyenek bármilyen natív közegben akadnak. A KDNP önálló pártként nem létezik. Itt keresztény alapon politizálni vicc, képmutatás. És egy idő után rendkívül irritáló.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.03. 20:27:14

@rókarege:

Ez már nem is mak-mak ((c) grift), hanem egyenesen mek-mek!

ü
bbjnick

Szilvay Gergely 2012.05.03. 22:24:24

@rókarege: 1. akkor ne kommentelj
2. mielőtt kommentelsz, olvass: szó nincs politikáról, főleg nem KNDP-ről az interjúban, pszichológiáról van benne szó.
3. Azért érdekel ez téged, mert idegesít. :D:D:D

molaris 2012.05.04. 05:00:46

Súlyos fogalmi tévedések vannak a postban.
A vallásos nem =/= a hívővel.
A vallásos rabja felekezetének, hagyományainak, elöljáróinak.
A hívő más: MINDENBE a Biblia és az Ő Megváltó Ura követője.

Ebbe nem fér bele semmi más. A hívő, azért hívő, mert ezt az egyetlent fogadja el zsinórmértékül.

Ehhez persze sok megtapasztalás kell, és a Biblia ismerete.

molaris 2012.05.04. 05:05:55

Egy apró különbség Pál Feri és köztem: Ő kereszténynek, én keresztyénnek vallom magam.
Álláspontunk így némileg különbözik.
A vájt fülűek megértik.

Pelso.. 2012.05.04. 09:00:29

@Szilvay Gergely: Szó nincs politikáról?

"Európa azt se tudja, merre menjen vagy mit csináljon"

Vajas pirítósról van szó, tudjuk.

Szúrófény 2012.07.25. 05:54:04

„…nem szabad, hogy egy államban kiemelkedő tisztességeket nyerhessen valaki azon az alapon, hogy gazdagságával kitűnik, sőt az erény sem lehet jogcím, ha hiányzik belőle a józan meggondolás” Platón — 32/7288-729
„Ha hitvány gazemberek kerülnek magas polcra, amennyivel méltatlanabbak erre, ugyanannyival gondatlanabbak és felelőtlenebbek lesznek, s eltelnek esztelen hetykeséggel és vakmerőséggel” (Demokritosz — 41/48)
„…az uralkodókra nézve nem előnyös, ha az alattvalóikban fennkölt gondolkodás, erős barátságok és életközösségek keletkeznek…” (Platón — 31/608) (üldözte is a kommunista párt az egyházat, és az egyesületet!)
„Ha valaki a közvagyon megdézsmálásában találtatik vétkesnek, csak akkor szabaduljon a börtönből, ha kiengesztelte a várost, vagy pedig az okozott kár kétszeresét térítette meg.” (Platon — 32/917)
„… nem nevetséges-e ha egész államok, népek közösségben, hivatalosan hazudnak?” Lukianosz.
„ A jókra nézve kóros állapot biz’ az
Ha egy hitvány, ki azelőtt egy nulla volt,
Nyelvvel megejtve népét, becsre, polcra jut”
(Euripidész— Oltalomkeresők 423-425.sor)

„Az államok akkor pusztulnak el, amikor már nem képesek a hitványakat a derekaktól megkülönböztetni” (Antiszthenész —12/VI.5.) Mi, most, megtudjuk-e?

Szúrófény 2012.07.25. 05:57:21

AZ ESZME A HATALOM BŰNRÉSZESE, TÁMASZA, KISZOLGÁLÓJA, HASZONÉLVEZŐJE! Ezt meglátni meg kéne!

ÁrPi 2012.07.25. 07:21:39

@Szúrófény:

Te Platont idézel . Megkérdezem tehát emitt:

Általában az "eszme" ilyen ??

ÁrPi 2012.07.25. 08:16:23

@bbjnick:

Ez így van, Griftnek is tán igaza lehet.
DE mit kezd szerinted egy róka azzal hogy majom helyett kecskének titulálod a marhaságára re-reagálva?

Egyébként a "rege"-ség, a "rókarege" nikknevűség az ősma...izé..az ősmúúúltból aszociáltathatja még akár a szürkemarhákat is.
Ismeretes számomra, hogy létezik arról konszenzus, azonos-platformúság, hogy azok a szürkemarhák azok aztán tényleg marhák!

Ennyit gondoltam makogni. mak-mak
süti beállítások módosítása