Mi a jobb? Cikksorozat indul a Mandineren
2012. április 23. írta: Redakció

Mi a jobb? Cikksorozat indul a Mandineren

  2012 áprilisát írjuk: éppen tíz évvel vagyunk a 2002-es, és két évvel a 2010-es választások után. Tíz éve a jobboldali kormányzat vereséget szenvedett, de a kampány és a rákövetkező időszak nagygyűlésein formálódó mozgalmak újraszervezték a jobboldalt. Két éve a jobboldal politikai ereje kétharmados győzelemmel jutott újra hatalomra. Most a ciklus félidejénél járunk. Mi ma a jobb? Mi történt az elmúlt években, hol tart a magyar jobboldal, és milyen dilemmákat hozhat a jövő – tettük fel a kérdést.

  És akik a Mandiner felkérésére válaszolnak: a magyar polgári, konzervatív jobboldal elmúlt tíz évének meghatározó gondolkodói, publicistái, elemzői és bloggerei. A válaszok műfaját, hangvételét, stílusát, hosszát teljes mértékben a szerzőkre bíztuk. A felkérésünkre válaszoló szerzők írásait a következő időszakban lapunk hasábjain olvashatják mindazok, akiket érdekel: hogyan gondolkodnak a jobboldali közbeszédet meghatározó szerzők e szerteágazó politikai tábor jelenlegi állapotáról. Reméljük, sikerül sokak számára hasznos vitát és párbeszédet elindítanunk a magyar jobboldalról.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr914467100

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A kommunista Keresztapa 2012.04.23. 11:07:28

    "Orbán Viktor és Csányi Sándor kézfogása a bankvezetőkkel való találkozáson. Orbán az összes bankárral csak kezet fogott, a meghajlás csak Csányinak járt...."          "amikor a kormány p...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.04.23. 08:29:09

A jobboldal a 2010-es választást megnyerő Győztes Csapat programja.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/2012/03/gyoztes-csapat.html
Így volt ez akkor, így van ma is és így lesz a jövőben is. A többi üres szájtépés.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.04.23. 09:15:35

Mik a szerkesztők tervei: a cikkekből avagy az alattuk keletkezendő kommentekből fogunk pontosabb képet kapni arról, mi is a jobb?

Diocles 2012.04.23. 09:16:33

már bocs, de miért nem az LMP-favorit tisztázatlan identitása miatt aggódtok? miért nem vállaljátok fel már a "létező jobboldallal" való nyílt és őszinte szembefordulást, miért kell ez a maszatolás?

"És akik a Mandiner felkérésére válaszolnak: a magyar polgári, konzervatív jobboldal elmúlt tíz évének meghatározó gondolkodói, publicistái, elemzői és bloggerei."

Tehát Bencsik András, Bayer Zsolt, Csermely Péter, Bogár László, Tőkéczki László, Lovas István, Molnár Attila Károly és társaik itt fognak publikálni? :)

Mert biza ők "a magyar polgári, konzervatív jobboldal elmúlt tíz évének meghatározó gondolkodói", ez aligha cáfolható (Őszintén, a Ti felhívásotokra kimenne bármikor is a Békemenet felvonulóinak akár 0,5%-a?), most is, régebben is, függetlenül attól, h ez kinek tetszik vagy nem tetszik.

egy ilyen vitának akkor volna értelme, ha nem csupán egy belterjes "európéer jobbos" - kör mondja meg a tutit, de ennél szélesebb mezőre kiterjedő őszinte vitára szerintem aligha van jelenleg esély.
Max. esetleg a kormány bukása után.

Tilikov (törölt) 2012.04.23. 09:37:07

Javaslom kiplakátolni az egész országban, hogy "jobban élünk mint két éve". Költségkímélés címén elég ha a "rosszabbul élünk mint négy éve" kampány bánatos reklámarcait photoshoppal mosolygósra varázsolják.

És hogy mi a jobb? Van kutyaadó, chipsadó, lesz netadó, csekkadó, lenyúlták a megtakarításainkat, el vagyunk szigetelve nemzetközileg, triplabóvli, gyenge forint, magas kamatok, a gazdaság stagnál, stb.

Pelso.. 2012.04.23. 09:46:44

Az a "magyar polgári" kifejezés maradt volna ki a szövegből, csak az.

spinat 2012.04.23. 10:02:29

érdekes ötlet. Már csak azt kérdezném a mandinertöl, hogy melyik oldalt is tartják jobboldalnak és ezt végülis mire alapozzák. Szívesen vennék egy összehasonlítást más európai jobboldali pártokkal, illetve jobboldali kormányokkal, ami bemutatná, hogy a mi jobboldalunk miért is szerepel velük egy oldalon. Illetve jó lenne egy összehasonlítás mondjuk Hugo Chavezzel, hogy mennyire ellentétesen viselkednek.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.04.23. 10:04:25

@Pelso..: Tapasztalható és érzékelhető az a magyarországi réteg, amely szentül meg van győződve róla, hogy egy "magyar polgári, konzervatív jobboldali" (mpkj) réteg kezében van a politikai-kulturális (stb. stb.) hatalom, és hogy csak a véletlen, valamint a rossz kommunikáció hozza úgy, hogy valahányszor ez a hatalom megnyilvánul (a gyakorlásában és a fennmaradásában), mindig olyan szörnyen völkisch-krakéler-szerencselovag stichje látszik neki lenni.
Ahogyan azt @Diocles: is vázolta.

Nekem viszont az a meggyőződésem kezd megcsontosodni, hogy ez a mpkj életérzés valóságosan többnyire csak útirajzok, illetve 10 főnél nem nagyobb csoportok keretében létezik. A valóságos jobboldal vállaltan, nyíltan és a közönség tudatos értékválasztásai sorozatán keresztül tapasztalhatóan olyan, amilyennek nem szeretnék látni ezek az úrfiak sem. És valóban azok mennek ki békemenetelni, azok sajnálkoznak Schmitt bukásán és azok acsarkodnak szünet nélkül, némi tápot adva ezzel annak a rosszhiszemű gyanúnak, mely szerint létezésük meghatározója volna az acsargás.

Robinzon Kurzor 2012.04.23. 10:08:13

Majd ír a Magyar Nemzetben egy egyetemista, hogy puccsot szerveztek Orbán ellen.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2012.04.23. 10:29:26

@Diocles: ők megmondják a magukét a maguk lapjaiban. A "létező jobboldallal" én pl nem kívánok teljes mértékben szembefordulni. És akkor sem mennák át össseborulni a blaoldallal.

Persécuté Persécuteur 2012.04.23. 10:31:43

Fölösleges erőlködésnek ígérkezik.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.04.23. 10:44:02

@dobray:
"A "létező jobboldallal" én pl nem kívánok teljes mértékben szembefordulni."

Nem is tudsz. Ha megprobalnad, masnap mar a mandiner.hu domain se letezne.

Az mar mas kerdes, hogy nem is ez a feladatod, hanem a Fidesztol elkanaszolt masfelmillio szavazo visszaszerzese. Akik - kinos - tobben vannak, mint a "letezo jobboldal".

Czelder Orbán 2012.04.23. 10:56:33

ergé, dobray, aristo, tölgy és robin masters remélem írnak majd! Ja, és lelkylola se maradjon ki! :-DDDDD
Érzem, ez nagyon szórakoztató lesz.

Diocles 2012.04.23. 10:58:34

@Doomhammer:

"Az mar mas kerdes, hogy nem is ez a feladatod, hanem a Fidesztol elkanaszolt masfelmillio szavazo visszaszerzese. Akik - kinos - tobben vannak, mint a "letezo jobboldal". "

Őket akarja a mandi-szerk az LMP irányába terelni, már azon keveseket, akikre hatással van.

@dobray:

ez esetben viszont nem igaz a beharangozó, hiszen - ezek szerint - akkor épp "a magyar polgári, konzervatív, jobboldal" meghatározó figurái nem vesznek majd részt ebben a vitában.

Pelso.. 2012.04.23. 11:01:07

@Counter: Persze. Én meg a Marilyn Monroe-ba oltott Albert Einstein vagyok, ezen szent meggyőződésem alapja pontosan megegyezik az említettetekével.
Lenyűgöző, hogy kreált értékrendek mily tartósak, s gyakorlati szempontból hasznosak tudnak lenni. Nem is kell nekünk más)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.04.23. 11:01:14

@Diocles: még benne lesznek a kohnzervatórium szerzői is, meg a jobbklikkes retardált köldöknézők is, közben megalvad a szájukban a tej.
amúgy én válaszolok nektek egy szóban is, hol tart a mai magyar jobboldal (értsd: a nemzeti keresztény magyar emberek közössége):

sehol.
mert még mindig a posztkommunisták akarják irányítani a magyarokat. nincs a magyaroknak vezetője, gyarmat vagyunk. szdsz=mszp=fidesz
nagy töhötöm, akit Mindszenty utált, megszervezte a kommunista keresztény egyházakat Magyarországon, ezek vannak ma is szolgálatban, besúgó papok vezető tisztségben. ugyanúgy vezetik a híveket, mint ahogy a fidesz, mdf pártelnöke vezeti a rájuk szavazó naivákat.

kkbk.blog.hu/2012/04/21/a_keresztapa_9

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.04.23. 11:04:09

@Diocles:
"Őket akarja a mandi-szerk az LMP irányába terelni, már azon keveseket, akikre hatással van."

Miert pont az LMP? Ez nekem nagyon osszeeskuvesteorianak hangzik. Mit tud mondani az LMP azoknak, akik termeszetesnek tartjak, hogy Europa es intezmenyrendszerei reszei vagyunk, kiszamithato jogi kornyezetet akarnak, utaljak a partkozpontokbol leosztott uzleteket, ossza azt bar a Fidesz Inc. vagy az MSZP Inc., kulonosebben nem elkotelezettek ideologiaiag, bar a hagyomanyos ertekeket fontosnak tartjak, sot akar meg vallasosak is lehetnek es nem akarnak senkit kiirtani?

Mit tud nekik adni az LMP? Szeleromuveket Paks helyett?

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.04.23. 11:05:30

ez biztosan nagyon érdekes lesz, és biztosan sok újat, és biztosan sok okosat, és biztosan sok érdekeset fogunk megtudni.
így látatlanban is azt mondom, hogy a nyilatkozók feléből azért ki tudnám pofozni az igazat is. :)

Diocles 2012.04.23. 11:12:44

@Doomhammer:

hm, ez jó kérdés, mert az LMP kábé azon a platformon van, mint Franciaországban a zöldek és a radikális baloldal (azaz a szociktól is balra), de attól még nagyon futtatják a mandiner-Véleményvezér körüli "európéer konzik".

de tény, h akárhányszor a mandira kattintok, naponta egynél nem többször egyébként, mindig valami LMP-címlap van, rendkívül pozitív környezetben
(most is, a jó fej LMP-s megfogta a rablót, címlapos hír...)
A VV-t író figura meg kész sztálini személyi kultuszt ápol Schiffer személyével és nézeteivel kapcsolatban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.04.23. 11:16:54

@Diocles:
Hat az LMP (es a Jobbik is) biztosan resze a NER-nek, tehat a Fidesz valasztasi eselyeit segiti, ha kapnak 5-10%-ot.

Az a masfelmillio meg a NER miatt hagyta ott a Fideszt. Igy aztan az LMP turbozgatasabol nem sok eredmenyt varok.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.04.23. 11:18:54

@Diocles: ne erről beszélj, mert ez a videó semmi.
arról beszélj, hogy mikor kampány volt, akkor folyton az lmp volt a mandineren a hír, jobbik semmi, és még a fidesz is kevesebb volt, mint az lmp, már az ottani kommentelők is felfigyeltek rá.
turul persze most is hallgat, jó szokása ez.
értékeli is fenn a kormányközpontban, lesz még pár honlap

Kieran Hayes 2012.04.23. 11:41:45

@Doomhammer: Szerintem alapitson partot a fenti uzenetekkel. Aztan ha kormanyra kerul, azonnal kezdjen haracsolni, es vezesse be a doomhammer szemelyi kultuszt. Es ne feledkezzen meg regi kommentfolyamos harcostarsairol.

Ha megsem kerulne kormanyra, egyszeru kepviselokent sem kopik fel az alla. :)))

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.04.23. 11:45:29

Se nem jobb, se nem bal, keresztény és magyar!

ü
bbjnick

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.04.23. 12:13:32

Egy mondatban:
A jobboldal a rossz kormányzás miatt szétesett, aminek viszont azért nincs rá nézve azonnali vagy a közeljövőben látható súlyos következménye, mert a szintén rosszul politizáló baloldal még jobban szét van esve.

Jóslat:
A vita résztvevői ezt az egy mondatban is kifejezhető, egyszerű értékelést fogják hosszasan cincálni, esetleg ügyetlenül tagadni vagy maszatolni.

Ennyi. Aki úgy érzi, sok fölösleges olvasástól kíméltem meg, küldheti a söröket! :)

tewton 2012.04.23. 16:04:33

@jose maria padilla:
pfff. miért, maga nem lenne kíváncsi arra, hogy elpet meg tölgy hogyan látja a helyzetet? :)

tewton 2012.04.23. 16:53:19

@amervihákim:
na persze, rögtön tölgy és aristo közt :)

bz249 2012.04.23. 18:02:46

@tewton: aze malnasit remelem kihagyjak majd belole... bar ugye o mar nyugdijas nikk. Kerdes, hogy visszaterne-e a nagypolitikaba, ha felkerik.

zollerbá 2012.04.23. 20:34:06

A „rendszerváltás” krónikája 1982-től, tizenkét részben filmen..igazhirek.blog.hu/2009/07/04/tagra_zart_szemek_avagy_arculcsaptak_a_jovonket
ingyentv.hu/index.php/video/ingyenfilmek/faabf69b2bdb13f8ff9de6c2149081fd az első rész, 20 perc önéletrajz, utána
Az MSZMP által megtervezett magyar "rendszerváltás" közel 30! éves története.
Dr. Kőrösi Imre, volt MDF-es országgyűlési képviselő visszaemlékezése a magyar manipulált rendszerváltás időszakától a "világválságig".

korxi 2012.04.23. 21:19:18

Erre röviden is lehet válaszolni: A magyarországi jobboldal az a baloldal (legyen olcsó, legyen állami, kiprivatizálták az országot, ne a zemberek fizessék meg, büdös kapitalisták, büdös nyugat, geci bankárok, sötöbö sötöbö).
Akik a kádár rendszer gulyáskommunizmusában nőttek fel és élték ott le életük nagy részét, azok fideszesek. Tudom, a családom tele van ilyennel.
Ti is tudjátok, csak egy világ omlana össze bennetek ha bevallanátok akár csak magatoknak is. Hogy Vezér (ahogy egymás között nevezitek : a főnök) nem más mint az új kádárjános.

Avatar 2012.04.24. 17:58:38

@Tilikov: "kutyaadó, chipsadó, lesz netadó, csekkadó, lenyúlták a megtakarításainkat"

Ezt akartuk, nem? Végre megvédenek minket attól, kutyát tartsunk, aki esetleg megharaphat, hogy túl sok csipszet zabáljunk és elhízzunk, túl sokat netezzünk és pornófüggőkké váljunk, meg hogy a helyettük a manyupok tőzsdézzék el a megtakarításainkat...
süti beállítások módosítása