Kisdoktorik a Közgázon: hogyan hivatkoztunk 20 éve?
2012. április 03. írta: TuRuL_2k2

Kisdoktorik a Közgázon: hogyan hivatkoztunk 20 éve?

  Mára evidenssé vált, hogy mennyire fontos egy szakmai szöveg írásakor a források pontos megjelölése és a korrekt irodalomjegyzék. Egy emberként ítéli el a plágiumot az egyetemi professzor, és az, aki már bekötött, védésre kész formában találkozott először saját szakdolgozatával, ne adj' isten, disszertációjával.

  Arról is hallhattunk eleget, milyen szankciókat vonnak maguk után a pontatlan, vagy akár teljesen hiányzó forrásmegjelölések. Sok szó esett a Testnevelési Egyetem 1990-es évek eleji szabályairól és gyakorlatáról, mi kíváncsiak voltunk, mi lehetett a helyzet máshol. Mennyire szigorúan érvényesítették a hivatkozási rendet? Anakronisztikus-e a mai gyakorlatot kérni számon a rendszerváltás utáni tudományos szabadpiac aranyásóin?

  A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen (BKE), azaz a mai Corvinus Egyetemen tizenhat, az 1990-es évek elején született kisdoktori értkezést futottunk át, terjedelmüket, belső felépítésüket, hivatkozási gyakorlatukat, valamint irodalomjegyzéküket vizsgálva.

  A megnézett disszertációkat 1990 és 1994 között írták, a legtöbbet 1992-ben. A munkák között, már csak a törzsanyagot törzsszöveget – tehát bevezetés elejétől az összefoglalás végéig tartó részt – tekintve is akadnak komoly eltérések. A legtöbb írás 110-160 oldal terjedelmű, azonban akadnak köztük lényegesen rövidebbek és hosszabbak is. A legrövidebb doktori Tóth Ilona 1992-es keltezésű, 41 oldalas munkája, míg a leghosszabbat László Csaba, a Medgyessy-kormány pénzügyminisztere írta, szintén 1992-ben, röpke 479 oldalt (csak az irodalomjegyzék 19 oldalt tesz ki).

  Belső felépítésüket tekintve már lényegesen egységesebb a kép. A már általános iskolában megtanult bevezetés-tárgyalás-összefoglalás hármast alkalmazta egy-két kivétellel mindenki. A doktorik rendszerint fejezetekre és alfejezetekre tagoltak, általában hármas szintű tagolással.

  És akkor a forrásmegjelölésekről. Egységes, mindenki által követett sémáról nem beszélhetünk. Semeginé Tariszka Éva 1991-ben benyújtott doktorijában komplett bekezdések szerepelnek más művekből átemelve. A szerző ugyan idézőjelbe tette ezeket, viszont lehivatkozni már elfelejtette őket. A disszertáció opponensei bírálatukban külön fel is hívták a szerző figyelmét arra, hogy „ha idézünk, akkor a lap alján meg kell jelölni a pontos forrást”. Ezen az egy kirívó példán kívül a többi munkában a – jelölten – szó szerint átvett részeknél a forrásmegjelölés is megtalálható.

  Ma már legkésőbb az egyetem/főiskola első évfolyamán megtanítják, hogy nem csak a szó szerinti idézeteket, de az átvett gondolatokat is le kell hivatkozni. A komolyan vehető felsőoktatási intézmények komolyan vehető tárgyainál már egy egyszerű szemináriumi dolgozat esetén is 0 pont, ha hiányoznak a szövegközi hivatkozások.

  Nagyon úgy tűnik azonban, hogy erre nézve sem voltak egységes elvárások a '90-es évek elején a BKE-n. Négy munkában semmilyen szövegközi hivatkozást sem találtunk. Gurmai Zita MSZP-s EP-képviselőnő meg is magyarázta az A magyar animáció piaci kérdései című, 1991-es, 62 oldalas disszertációjában, hogy miért hiányoznak a hivatkozások: mint írja, a témához nem volt elegendő mennyiségű és megfelelő mélységű szakirodalom, csak „felszínes újságcikkekre” hagyatkozhatott, ezért inkább a személyes kutatómunkára helyezte a hangsúlyt. Elképzelhető, hogy 1991 előtt nem nagyon voltak animációs filmekkel kapcsolatos érdemi publikációk Magyarországon, azonban külföldi szakirodalmat egészen biztos lehetett volna találni a témához. Érdekes azonban, hogy az összesen öt nagyobb fejezetet tartalmazó – alfejezetekkel tovább van tagolt – munka első fejezetében egyes részeket idézőjelben tüntet fel. Ezek el is vannak látva rendesen indexszel, mégse hivatkozza le őket. A későbbiekben már nem fordul elő semmilyen forrásmegjelölés, még irodalomjegyzéke sincs a dolgozatnak.

  A többi tizennégy munkánál eltérő sűrűséggel ugyan, de voltak szövegközi forrásmegjelölések. Több különböző, ma is elfogadott és használt jelölést alkalmaztak a szerzők. Csermely Ágnes 1994-es disszertációjában a hivatkozandó rész után rögtön zárójelben feltünteti az adott forrás szerzőjét és a kiadás évét, ami alapján aztán a hátul található irodalomjegyzékből kikereshető pontosan az adott könyv vagy cikk – pl.: Branson (1976). Ugyanezt a módszert alkalmazta László Csaba is Az államháztartás rendszere  című disszertációjában, de ő a szerző és az évszám után még azt is odaírta, hogy hányadik oldalon található meg a hivatkozott rész – pl.: Weber 1987., 216. old.

  Ennél a módszernél sokkal inkább elterjedtebb volt, hogy az adott szövegrész után zárójelben azt a számot tüntették fel, ahányadik helyen a hozzá tartozó forrás az irodalomjegyzékben szerepel. Huszár András 1993-as doktorija már a mai lábjegyzetelési gyakorlatnak megfelelően jobb felső indexbe helyezi a hivatkozás sorszámát, majd a lap alján egyből meg is jelöli a forrást.

  Doktoriknál, diplomamunkáknál, de különböző versenydolgozatoknál is elvárt, hogy a téma feldolgozása során minél szélesebb körben dolgozzon fel forrásokat a szerző, beleértve a nemzetközi szakirodalmat is. Két ember kivételével mindenkinél voltak külföldi munkák is feltüntetve, Huszár András Származékos indexügyletek című értekezésénél 72 megadott forrásból 68 angol nyelvű. Iskum Miklósnál csak magyar nyelvű felhasznált irodalom szerepel. Gurmai Zitánál hiányzik az irodalomjegyzék, mint feljebb olvasható, „felszínes újságcikkek” helyett a személyes kutatómunkára helyezte a hangsúlyt, dolgozatához hét mellékletet is csatolt.

  Az irodalomjegyzékben feltüntetett művek megjelölése se egységes. Könyvek esetében a legtöbb helyen a kiadó székhelye vagy a kiadás éve hiányzik. Cikkeknél csak elvétve vannak oldalszámok feltüntetve. Ezek ma mind hibás hivatkozásnak számítanának – mintha nem is lennének.

  Úgy néz ki, az átmenet éveiben nem voltak következetesen érvényesített elvárások a doktori disszertációk hivatkozásaival szemben (az említett értekezések mindegyikét elfogadásra javasolták az opponensek). Ezeket a munkákat legépelni már önmagában is nagy, a mai szövegszerkesztésnél összehasonlíthatatlanul nagyobb munka volt. Ha félreütött valamit az ember, csak nagyon nehezen vagy sokszor sehogy sem lehetett javítani. Ennek ellenére, mint ahogy azt a példák is mutatják, meg lehetett oldani a szövegközi hivatkozásokat. Ha nem is lábjegyzetként, de egyéb módokon, például zárójelben az adott szövegrész után feltüntetve a forrást. 

  Nagyon reméljük, hogy a köztársasági elnök lemondásához vezető botrány hatására a magyar lesz Európa Legszigorúbban Hivatkozó Nemzete. Ezt neveznénk csak pozitív externáliának.

  (A poszthoz felhasznált háttérkutatásokat 2012. február 3. és 6. között végezte kollégánk – köszönet érte. Amikor legutóbb az egyetem könyvtárában járt, nem találta a polcokon a dolgozatokat.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr294348223

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 150 ezer új magyar állampolgárért – Ilyen ország pedig nincs CCCXLIX. 2012.12.08. 16:00:47

Bár tegnapi közleménye szerint Semjén Zsolt „véglegesen és hivatalosan is lezártnak tekinti” a szakdolgozatával kapcsolatos vizsgálatokat, ma mégis kamerák elé állt (a véglegesen és hivatalosan is lezártnak tekintés nem sok jót jelent efféle ü...

Trackback: Tavaszi zsongás 2012.04.06. 12:06:53

Kedves Naplóm!Lemondott a plágiumelnök. Végre hivatalába léphet az Alternatív Köztársasági Elnök Úr!   A művész úr gyönyörű szerelmes dalát küldöm az összes fasisztának ezen a gyönyörű tavaszi napon! Jelképezze ez a dal a szeretetet és a barátság...

Trackback: Amikor a fejek a porba hullanak 2012.04.04. 10:49:34

Ütött az óra. Kiknek? Ezt még nem tudjuk, de hamarosan minden napvilágra kerül. Vajon milyen hévvel és kik ellen rajtol a plágium-ügy miatti leszámolás? Kik adhatják vissza funkciójukat és vele együtt párttagkönyvüket? És kiknek a kiiktatásától lesz ha...

Trackback: Bűnbakok, sorakozó! 2012.04.04. 10:47:56

Államfőnk "meglepetésszerű" lemondása sokakat megszólásra késztetett, józan politikai elemzőket és teljes szívüket beleadó civileket egyaránt. A lemondás "bűnbakja" ahogy mindig, most is relatív, hasonlóan ahhoz, mi számított Schmitt Pál lemondásáh...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robinzon Kurzor 2012.04.03. 09:42:50

Az megvan, hogy Plagi bácsi kisdoktorijával nem az volt baj, hogy nem tett ki 2 db idézőjelet (egyiket az első szól elé, a másikat az utolsó szó mögé)?

Hanem az, hogy másolta az egészet.

Ezzel az akkori TF-en biztosan nem volt egyedül a VIP-diákok között, de ugye ez legjobb esetben is magyarázat és nem mentség.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.04.03. 09:51:11

@Robinzon Kurzor:
A másolást némiképp bonyolította, hogy a forrás nem magyar nyelvű, ugye. Ettől még vitathatatlanul plágium, de ez a poszt nem Schmitt dolgozatáról, hanem a '90-es évek tudományos, egyetemi világáról szól.

jan 2012.04.03. 10:29:28

@Robinzon Kurzor: így van. Schmittnél a pofátlanság az volt, hogy a sajátjaként benyújtott mű több mint 80%-át egy másik szerzőtől másolta.

Ha ezt idézőjelezve-hivatkozva teszi, akkor is el kellett volna utasítani a dolgozatát.

Steve the Great 2012.04.03. 10:37:42

Azért összességében talán levonható a következtetés, hogy - a Pali bá' által elmondottakkal ellentétben - az ő irodalom"kezelési" és hivatkozási eljárása inkább volt a kivétel, mint az általános gyakorlat. Bár ehhez az ex-TF-es disszertációk szolgálnának igazán hiteles anyagot. De gondolom, ezekhez most nem nagyon lehet hozzájutni :)

teddyde 2012.04.03. 11:02:17

Amikor gyermekkoromban egyest vittem haza, akkor hiába mondtam anyámnak, hogy dehát az osztályból 20 másiknak is elégtelen lett a dolgozata, azt felelte, hogy őt a többi gyerek nem érdekli...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.04.03. 11:02:33

@TuRuL_2k2:

És azt vizsgáltátok-e, hogy a dolgozat szövegében hivatkozásokkal ellátott részek mennyiben egyeznek a hivatkozott forrásmunkák szövegével és hogy a hivatkozásokat nem tartalmazó részek nem egyeznek-e bármilyen más magyar vagy idegen nyelvű szöveggel?:-D

Ezek az "új tudományos eredmények"-, "plágium"- és "a formai követelményeknek nem pontos megfelelés"- dumák kegyetlenül ki bírják b*szni nálam a biztosítékot. Én bármikor írok neked egy disszertációból úgy egy másikat, hogy minden formai követelménynek meg fog felelni és a büdös életben senki meg nem mondja, hogy honnan "loptam" (vagy ha átfogalmaztam, átszerkesztettem, akkor már nem "lopás"? Ugyan már!:-D).

Ki kellett volna állni Schmitt mellett, amikor politikai terroristák embervadászatot indítottak ellene és nem molyolni itt hülyeségeken! "Aki a demokrácia erkölcsében hisz, az kénytelen az ellenállás erkölcse szerint cselekedni, és fellázad Orbán rendszere ellen." --- tudod mi ez, ti szemléztétek, és azt is pontosan tudod, hogy mit jelent ez. Gondolom, nem kell elmagyarázni neked, hogy ballibéknél mit jelent az "ellenállás erkölcse"!

Ami pedig a hab a tortán, hogy ez a "plágiumügy" bevett gyakorlattá tette az embervadászat intézményét! A leglényegtelenebb ügyekkel kapcsolatban a legképtelenebb vádakkal fog előrukkolni mindkét oldal az éppen levadászni kívánt személyek ellen, és ami az egészben a legundorítóbb és legrombolóbb, hogy erkölcsi érveket fog koholni a vádjaihoz!

Schmitt lemondása nem javított a helyzeten, hanem még sokkal inkább elmélyítette a már így is életveszélyesen súlyos erkölcsi válságot!

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.04.03. 11:05:30

Minden dolgozatokat egyértelmű, egységes, elfogadott formai-tartalmi mércéhez mérő utólagos kutatás, vizsgálódás helyénvaló.
Ezzel Magyarországnak nemhogy nem ártotok, de használtok.

Csak így tovább :-)

kalamajka49 2012.04.03. 11:12:04

@bbjnick: Te teljesen meghülyültél.

kalamajka49 2012.04.03. 11:16:06

Amúgy általában a tudományterületen múlik, hogy a zárójeles (szerző, év) vagy a lábjegyzetelős hivatkozás a sztenderd.
Társadalomtudományokra pl. az előbbi, bölcsészettudományokra az utóbbi.

Ld. pl. en.wikipedia.org/wiki/Citation_style#Citation_systems

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2012.04.03. 11:24:00

@TuRuL_2k2: de attól még másolás. fordítás is fontos dolog, csak az más műfaj.

azt nem értem egészen, hogy miért vártatok ezzel a poszttal hónapokat, egyrészt, másrészt pedig miért van bagatelizálás szaga a dolognak? ugyanis többféle korrekt hivatkozási mód létezik, nem csak a felsőindexes.

még egyszer: nem elsősorban az iddézőjel hiánya a gond, hanem, hogy egy darab saját gondolat nem volt benne, és azt is lopta. Attól, hogy más is csalt, még nem lesz kisebb a bűne. Az ő főbűne ugyanis az, hogy hónapokon keresztül hazudott.

tevevanegypupu 2012.04.03. 11:24:26

@bbjnick:

Felesleges, nem ertik amit mond, akik pedig "ertik" azok felremagyarazzak. Ez a mostani cikk valamifele magyarazkodas is akarna lenni, talan erzik, hogy kisse tullottek a celon es vidaman, egyutt kiabaltak azokkal akikkel konzervativoknak egyaltalan nem kell osszeallni - Fruzsina is tarsakat tevesztve ment tuntetni - sot meg csak meg sem kell hallgatni oket. Nekik ugyanis nincs erkolcsi alapjuk a parbeszedre es a vadaskodasra sem. Es ok meg fiatalok, jobban hat rajuk Totaw vagy Gyurcsany mint mondjuk Schmitt Pal akit nem lattak dobogon allni, nem hallottak, hogy akkor a magyar Himnusz erte is szolt..Nem tudnak merlegelni es egyaltalan nem tudnak igazsagot szolgaltatni. Egyetlen hibat kiragadva (valoszinuleg erdekbol is) itelkeznek es mondanak biralatot az egeszrol. Ez tisztesseges embereknel azert nem igy megy.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2012.04.03. 11:25:53

@bbjnick: kizárt, hogy te bármit is írjál csak úgy általában. ezt a szöveget nyomod hónapok óta, de már rém uncsi.

tevevanegypupu 2012.04.03. 11:28:17

Ja igen..es ha jonnek azzal, hogy Schmitt szolgai modon mindent alairt, akkor szeretnem tudni, hogy Goncz Arpad es Solyom Laszlo mit nem irt ala Horneknak es Gyurcsanyeknak? Ja, hogy mindent..csak Solyom neha egy kicsit kerette magat ugye? De mikor allt fel, hogy ezt nem csinalom tovabb, ebben nem veszek reszt koztarsasagi elnokkent? Akkor amikor neki aztan boven lett volna oka a lemondasra 2006 es 2010 kozott, ha az akkori kormany mukodeset nezzuk. Ezzel az erovel helyette akar Szili Katalin is lehetett volna koztarsasagi elnok.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.04.03. 11:36:19

@tevevanegypupu: köszönjük...

amúgy mi van a tulassay testvér plágiumával? valakit állítsatok rá az ügyre érdekel, ő maga nem tudja értelmesen elmagyarázni, elég ciki

sisszi 2012.04.03. 11:39:30

felőlem bárki foglalkozhat diplomakutatással, de könyörgöm ne közpénzből!!!

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2012.04.03. 11:45:22

No, ez nagyon derék... Csak így tovább.
Ha már ekkora balhé volt, tényleg ki lehetne használni az alkalmat, és tisztába tenni a tudományos címek ügyét.

Ennek csak egyik szelete a disszertációk átnézése, de ezt sem árt elvégezni. Különválasztva a tartalmilag, vagy formailag nem megfelelő, de mégis átengedett, illetve a csalás-gyanús ügyeket.

Gurmai Zita az infók alapján így láttatlanban is egy tartalmilag igen gyenge, formailag elfogadhatatlan dolgozatot készített. Ez már önmagában elegendő is a doktori cím felülvizsgálatához.
Nem biztos, hogy csalt is, tehát más munkáját adta be, ehhez végig kell olvasni a szöveget és összehasonlítani a korabeli elérhető, de nem megjelölt forrásokkal.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.04.03. 11:53:16

@tevevanegypupu:

1. index.hu/belfold/2011/05/31/kormany_allamfo_ab/
Nézegesse a statisztikát!

2. A kormány vagy a miniszterelnök hibái miatt ugyan miért kellene a köztársasági elnöknek távoznia? Hát bűnbaknak van ott? Miért nem a Tolna megyei főállatorvosnak kellett volna lemondania ezzel az erővel?

xxiv 2012.04.03. 11:55:25

@bbjnick: fel nem foghatom, hogy egészséges erkölcsi érzékkel, hogy lehet SP-t mentegetni.

1. Teljesen nyilvánvaló, hogy a dolgozat nem felel meg sem az akkori sem a mai követelményeknek egy az egyben le másolni valamit soha semmilyen körülmények között nem lesz tudományos dolgozat. Nem hogy kisdoktori de még házi dolgozat sem. Nem a formai követelményeknek meg nem felelés, meg a plágium a kérdés hanem az, hogy egy MÁSOLAT

2. Nem a nyomorult ajándékba kapott kisdoktori a főbűn (az ügy kirobbanásakor lemond róla oszt jónapot) hanem a nevetséges hazudozás, mellébeszélés a vállalhatatlan (mert az volt: együtt dolgoztunk, saját következtetés a többi stb.) Vállalhatatlan és jellemtelen dolog megtámadni az opponenseket, a doktori tanácsot. A saját hibám el nem ismerése és mások támadása ez lenne a becsületes férfi munka?

3. Tényleg az lenne a helyes jobboldali magatartás, hogy egy gerinctelen karrieristát támogatunk (hogynemondjam egy komcsit)?

Attól, hogy utálom a libsi-komcsi stb. oldal képviselőit még nem automatikusan az lesz a helyes ha az ellenkezőjét mondom mint ők

@tevevanegypupu: A konzervatívoknak nem kell összeállni "azokkal", de egy minden rendszerben nyomuló karrieristával igen? SP-t nem láttam a dobogón állni, de Farkas Pétert igen és nem változtat a véleményemen

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.04.03. 11:56:32

@bbjnick: Embervadászatról beszélni elég visszás azok után a hajsza után, amelyet Gyurcsány ellen indított a jobboldali média. Gondolok itt a pápa elleni merénylet, az Apró Antal-szál, a '45 utáni kisajátítások, a besúgó alkotmánybíró és hasonló "legképtelenebb vádakkal" folytatott vadászatra :-)

Zb74 2012.04.03. 12:00:02

"Ezek el is vannak látva rendesen indexszel, mégse hivatkozza le őket."

Ez a fenti mondat mit jelent?

Más:

"Ezeket a munkákat legépelni már önmagában is nagy, a mai szövegszerkesztésnél összehasonlíthatatlanul nagyobb munka volt."

Számomra elég meglepő, hogy 1992-ben még akadtak olyanok, akik ténylegesen írógéppel írtak doktori disszertációkat. Ekkor ugyanis már régóta léteztek számítógépek, s hozzájuk szövegszerkesztő programok, még ha nem is mindegyik volt WYSIWYG rendszerű (az 1980-as[!] években használt Commodore Plus/4 számítógép például azért kapta ezt a nevet, mert 4 előre telepített felhasználói programmal árulták, amelyek közül az egyik szövegszerkesztő volt!). Az még érthető, hogy az iskolai házi dolgozatok java részét nem számítógéppel írták, mert egy egyszerű iskolás és családja számára a számítógépek - különösen a PC-k - nagyon drágák voltak, de engem meglep, hogy az anyagi gondokkal aligha küszködő László Csaba és társai is az Erika írógépet részesítették előnyben a szövegszerkesztő programok és a számítógépek helyett.

cafeluxx 2012.04.03. 12:01:09

Dr. Gurmai (MSZP) mikor mond le EU-parlamenteri helyéről?
Dr. Gurmait (MSZP) mikor hívja vissza az MSZP?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.04.03. 12:01:59

@tevevanegypupu: @amervihákim: @tesz-vesz:

A tudományos etika (is) önbecsülés és bizalom kérdése (és nem szabályozási kérdés). Ha nagyon akar (és elég ügyes), e területen is bárki bárkit megvezethet 8s rendre meg is teszik!). Schmitt senkit nem akart megvezetni, élt a számára nyújtott "kedvezményekkel". Ha egy gyógyszerkísérlet adatait hamisította volna meg vagy statikai számításokat és ezzel emberek életét sodorta volna veszélybe (ilyen a tudományban naponta előfordul!), akkor az valóban égbekiáltó bűn volna --- de mit csinált ő?!

Emlékszem, egyszer egy évfolyamdolgozatomban (többek között) idéztem (részletes forrásmegjelöléssel) egy Hegel-gondolatot. A tanárom --- aki egyébként klasszikus német filozófiában utazott --- szóbeli vizsga előtt lapozgatta a dolgozatot és szemet szúrt neki az idézet. Mikor sorra kerültem, elővett egy cetlit, fölírta rá a hivatkozott mű címét és elküldött a tanszéki könyvtárba, hogy hozzam el neki a kötetet. Mikor megkapta a kötetet, felütötte a hivatkozott oldalon, ott volt a (hivatkozott) idézet, ettől fogva (soha, semmilyen helyzetben) nem kételkedett a korrektségemben. Bizalmi-becsületbeli viszonyba kerültünk. Mondom, ez nem szabályozás kérdése, hanem önbecsülés és bizalom kérdése.

ü
bbjnick

Gyáli úr 2012.04.03. 12:05:27

Nekem két órám is volt az egyetemen, ahol emlékeim szerint kizárólag a hivatkozás, tudományos munka írása volt a téma egy-egy féléven át.

Emellett vannak a műhelymunkák és egyebek. Nekünk kerek-perec megmondták, hogy akár fel is jelentenek, ha plagizálunk, legyen szó egyszerű műhelymunkáról.

tevevanegypupu 2012.04.03. 12:16:43

@xxiv:

Az eddigi koztarsasagi elnokeink eleg jol ervenyesultek a szocializmus diktaturamentes(-: szakaszaban meg akkor is, ha bortonben ultek (Goncz). Nem tettek oket lehetetlenne, ez ennyit jelent, de volt akit viszont igen, nem is keveset..Aztan a rendszervaltasnal el lehetett ondolkodni ki mit valaszta es ez is megtortent. Volt aki vegre fellelegezve elmondta amit valojaban gondol, volt aki nem es maradt ahol volt. Akkor ez nem volt problema ha jol tudom, bizonyitja ezt a vertelen hatalomatvetel.

Egyebkent Farkasnak elvettek az olimpiai ermet, Schmittnek pedig nem (bar gondolom dolgoznak rajta). Esetleg talan ki kellene hivni parbajra, hogy bizonyitson, a balliberalisok nagy mellenye azt az erzes kelti bennem, hogy karddal a kezukben is szivesen vedenek a becsuletet. Talan a hvg kedves szerzoi meg is tennek, annakidejen ujsagirok parbajoztak, hogy megvedjek sajat becsuletuket is. Itt es ebben az esetben nagyonis szukseguk lenne ra.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.04.03. 12:20:04

@calam:
Hogy miért vártunk? Egyrészt sok félkész anyagunk van, ami aztán nem készül el, egyszerűen idő hiányában - túl sok mindennel foglalkozunk egyszerre. Másrészt szerintem te pont az elsők között lettél volna, aki veri az asztalt, hogy egyrészt figyelmet terelünk, másrészt bagatellizálunk. Holott akkor sem írtuk volna azt, hogy ez mentené Schmitt vendégszövegekből álló dolgozatát.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.04.03. 12:21:54

@cafeluxx: Talán kezdeményezd a Közgáznál, hogy vizsgálják felül a doktoriját. Az baszna be, ha már egy mandinertroll hozzászólása miatt is kéne le kéne mondania bárkinek.

szárnyas 2012.04.03. 12:22:45

@sisszi:

Miért ne közpénzből? A Schmitt bizottságot a Motim Kádkő Kft. finanszírozza?
A tisztánlátás közérdek.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.04.03. 12:24:30

@Zb74:
'"Ezek el is vannak látva rendesen indexszel, mégse hivatkozza le őket."

Ez a fenti mondat mit jelent?'

Megvannak a szövegbe szúrt indexek, azonban sem lábjegyzet, sem végjegyzet nem található.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.04.03. 12:26:32

@Gyáli úr:
Melyik évben volt ez a két órád? Ma már szerencsére számos helyen megtanítják az elméletét, de még mindig sokan nem tudnak hivatkozni. Nagyon nem. És ezt mindaddig meg is tehetik, amíg senki nem kéri számon rajtuk.

Zb74 2012.04.03. 12:28:06

@TuRuL_2k2: Aztakurva, ilyet még nem is láttam - köszi a választ.

Zb74 2012.04.03. 12:35:08

@tevevanegypupu: Nem tudok arról, hogy Farkas Pétertől elvették volna az aranyérmet. Szerintem ez nem is lenne indokolt, hiszen az olimpiai bajnoki címet tiszta versenyben szerezte meg, akárcsak Schmitt. Farkastól a köztársasági érdemrendet vette vissza - az általad olyannyira megvetett - Sólyom László.

evil overlord (törölt) 2012.04.03. 12:40:19

@bbjnick: Plagizáló, hazudozó alak mellett tisztességes ember nem áll ki. Akkor sem, ha az ávósok gusztustalan embervadászatot tartanak. Ha SP rögtön azzal kezdi hogy igen, plagizáltam, de ez volt a default a TF-en a "nemzet egysége" miatt lemondok, akkor minden tiszteletet megérdemelt volna, és minden szempontból felül tudott volna emelkedni a reá vadászókon.

@Counter: Van abban valami, hogy miután Sólyom L. (erkölcsi alapon, mert jogi alapja nem volt) felszólította Gyurcsányt, hogy mondjon le, aki a képébe röhögött (meg a 10 millió állampolgárnak), akkor lemond a KE. Lehet, hogy az így okozott botrány olyan szintet ért volna el, hogy Gyurcsány is lemond.

@Kettes: Nyöhehe, a patkányblog egyik bloggere trollozik, priceless.

aaabbbccc 2012.04.03. 12:48:27

Szerintem az a hivatkozás, hogy a kilencvenes évek elején csak írógép volt, egyszerűen nem igaz. Már a nyolcvanas években voltak szövegszerkesztő programok, pl DOS-os Word 5.0, 5.5, de kisebb és nagyobb gépekre is volt hasonló megoldás és az egyetemeken akkor már voltak gépek.
Max az ékezetkezelés lehetett gond.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.04.03. 12:53:47

Ne vicceljünk, már a nyolcvanas években se lehetett magyar tudományos folyóiratba (nem Nők Lapja) se cikket írni normális hivatkozások nélkül.
Nem dedó ez, kérem, aki valóban doktorit készített és nem polfelszopó/élsportoló-híresember/a kettő keveréke volt, tisztában volt a követelményekkel.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.04.03. 12:55:16

@Hepci:
ne dumáljon, magáról mindenki tudja, hogy úgy ollózta... :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.04.03. 12:55:35

@Kettes: nehogy megnyökögtessék a kedvenc Zitádat is. Mostantól nyilván sport lesz a daktari-csekkolás, sok mulatságos sz*pás és magyarázkodás várható...

xxiv 2012.04.03. 12:56:48

@evil overlord: szerintem meg akkor tavaly választották volna meg SP-t Vitányi Iván vagy Molnár Csaba elnökségét követően

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.04.03. 12:56:54

@jose maria padilla: hihi, hallott valamit rizsottótól, a sztratoszferikus gecitől? :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.04.03. 13:05:42

@TuRuL_2k2: "Amikor legutóbb az egyetem könyvtárában járt, nem találta a polcokon a dolgozatokat." - szól a poszt vége.
1) MUHAHA!!! Kisdoktorikat a netre, de azonnal! :)
2) Van kb. 15-20 képviselő, akik nem kisdoktorit, hanem PhD-t szereztek. Ebből 7-nek az értekezése fent van a neten, nem akarjátok megnézni? (Jó kérdés, hogy akié nincs, miért nincs.)

hacsaturján 2012.04.03. 13:07:35

hábazmeg, kész vagyok!
plagi bácsi, gyere vissza (+ még teleki pál)! kapsz tülem legalább 3 píédzsdít ingyen és bérmentve+garantáltan.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.04.03. 13:11:29

@bbjnick: "ha átfogalmaztam, átszerkesztettem, akkor már nem "lopás"? Ugyan már!:-D"
Ha átfogalmazta, átszerkesztette, és ugyanakkor mindenre hivatkozott ahol kell, akkor nem lopás, hanem áttekintő tanulmány vagy kompiláció. Az lehet kérdés, hogy ez elég-e a doktorihoz vagy hogy jó dolog-e, ha ilyesmikre doktorit adnak, vagy hogy milyen osztályzatot érdemel, de az nem lehet kérdés, hogy az ilyen dolgozat a maga becsületes munkája, amivel rendesen megdolgozott.

hill billy 2012.04.03. 13:12:28

@Holger Hartland: Amelyik PhD vagy nagydoktori dolgozat nem jelent meg önálló könyvként, az annyit is ér. Nyugodtan vissza lehet venni a címeket.

bz249 2012.04.03. 13:12:33

@xxiv: ha a DK-s Molnar Csabarol van szo, o csak alkotmanyellenes modon lehetett volna koztarsasagi elnok tekintve, hogy ahhoz a poziciohoz be kell tolteni a 35. eletevet, amely kovetelmenynek a demokracia bajnoka csak 2010 decemberetol felel meg. ;)

Gyáli úr 2012.04.03. 13:19:34

@TuRuL_2k2: Pszichológus vagyok, és mivel az egész hivatkozási rend az APA-hoz kötődik jelenleg ( www.apastyle.org/ ), ezért ezt nagyon szigorúan megkövetelték az egyetemen. Nem volt olyan régen, évtizedekben még nem mérhető. :) Amúgy is van a pszichológiának egy, a történetéből következő félelme, hogy esetleg nem fogadják el egzakt tudománynak, ezért is igen fontos a megfelelő kutatói hozzáállás elsajátítása.

A hivatkozási rend ugye nem csak annyiból áll, hogy az ember odaírja-e a szerző nevét, hanem pontosan tudni kell, mit szedünk dőlten, hova megy a kettőspont, több megjelenés, több szerző stb. esetén mit írunk és hogyan... Mikor írunk oldalszámot? Mikor és hogyan írunk kötetszerkesztőt, alcímet, teljes vagy rövidített nevet, három névnél több esetén mi történik? És így tovább. A gyakorlatvezető azt mondta nekünk, hogy aki egy pontot vagy kettősponton elír vagy kihagy a mikrokutatásról írott dolgozatban (aminek teljes mértékben meg kellett felelnie a tudományos publikáció követelményeinek), az se aggódjon: úgy még lehet négyes. :)

Nem bánom, hogy ezt annak idején megkövetelték tőlünk. Én soha nem éreztem tehernek, sőt, nagyon jó keretnek tartottam a munkához.

Sajnos én is többször hallottam, több barátomtól is, hogy nekik ezt az egész hivatkozás kérdést nem talán veszik annyira komolyan, elég csak felsorolni, mikből dolgoztak. (Az APA-szabvány szerint a szövegben is pontosan utalni kell a forrásra, pontosabban úgy, hogy a szövegbeli utalás alapján a bibliográfiában megtalálható legyen az idézett mű vagy annak adott szakasza.) Én azzal se tudok mit kezdeni, ha valahol az a szakdolgozat, hogy az ember írja le a véleményét valamiről, bár ezt lehetne akár jól is csinálni. :)

Zb74 2012.04.03. 13:22:41

@aaabbbccc: Na végre - én is kb. ugyanezt írtam le.

nagykerek 2012.04.03. 13:24:54

@aaabbbccc:

Egy kutatóintézetben 87-ben volt először közöm egy DOS-os Word-höz. És létezett egy - talán Műszertechnikás - szövegszerkesztő "számítógép", ami tudott magyarul (ékezetek). Bármely verzió >0,5 millió volt, akkor!
Szóval természetesen azért írógépeztek a 90-es évek első felében, mert az egyetemeken már rakásszámra álltak mindenhol a PC-k és az ostoba tanárok meg növendékek mind azt mondták, hogy juszt sem!

Nem kellene esetleg belátni: a nagy többség nem magával akart kitolni, hanem erre volt módja.

sisszi 2012.04.03. 13:33:11

@szárnyas: a hvg melózott vele. nem az egyetem!! nem az egyetem, vagy az állam fizetett emberei nyálazták végigi a dolgozatot! a bizottság a köz nyomására megállapította hogy a hvg igazat beszél-e. különben egy bíróság is el tudja dönteni hogy rágalom-e vagy sem az állítás, de Schmitt Pál nem perelte be a hvg-t rágalom miatt (sejthetjük miért).

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.04.03. 13:34:03

@hill billy: Nagyon jó követelmény - Cambridge-ben, a Harvardon vagy az MIT-n. Magyarországon egyébként pénz kérdése is, hogy mi jelenik meg könyvként.

tintamin 2012.04.03. 13:39:41

Vajon ezt hívjuk szerecsenmosdatásnak?....

A Zemberek Embere annyira távol volt a zemberektől (akiket képviselt és egységbe kovácsolni volt hivatott), hogy nem érzékelte, hogy utálják és kiröhögik szegényt.
És nemcsak idén, kezdetektől fogva.

A gerinctelenség mintapéldája, kor- és kórtünet lett belőle.

hacsaturján 2012.04.03. 13:40:28

@nagyreform:

akkortájt pc fronton a cocom lista vót a legismertebb márka. vidéken meg a tekerős telefon, de hol van mán a tavaji hó?

bz249 2012.04.03. 13:40:31

@Gyáli úr: hat azert a hivatkozasnal tobbfele formatum van. A Nature igy szereti:

32. Hwang J. C. M. & Balluffi, R.W. Measurement of grain boundary diffusion at low temperatures by the surface accumulation method. I. Method and analysis. J. Appl. Phys. 50, 1339-1348 (1979).

A Cambridge online publishingnel ez a formatum dukal:

41. GAULT (kiskapitalis), B., MENAND, A., DE GEUSER, F. & DECONHOUT, B. 2006!.
Investigation of an oxide layer by femtosecond-laser-assisted
atom probe tomography. Appl Phys Lett 88, 114101.

Az Elsevier igy:

16. A. Cerezo, P.H. Clifton, S. Lozano-Perez, P. Panayi, G. Sha, G.D.W. Smith, Microsc.
Microanal. 13 (2007) 408.

Az American Physical Society emigy

21 (a szam felso indexben) J. Schleiwies, G. Schmitz, S. Heitmann, andA. Hutten, Appl. Phys. Lett. 78 (felkoverrel szedve), 3439 (2001).

debreceni.blog 2012.04.03. 13:41:46

Lemondott a bulvárkacsa

Először a Fidesz zárta le az ügyet, most pedig az ügy zárta le a Fideszt. Schmittpálfordulás.

www.vagy.hu/tartalom/cikk/1997_lemondott_a_bulvarkacsa

xxiv 2012.04.03. 13:43:53

@bz249: mea culpa, ezúton megkövetem Molnár Csabát és az előző Országgyűlést :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.04.03. 13:44:52

@Gyáli úr: @bz249:
Egyezzünk ki:
1) Hivatkozni először is úgy kell, hogy akitől az ember átvesz valamit (gondolatot, eredményt), az ezzel megkapja, ami jár neki.
2) Másodszor: úgy, hogy az olvasó maga is megkereshesse a forrásokat.
3) Harmadszor: úgy, ahogy a kiadó vagy a folyóirat megköveteli. :)

Oblomov 2012.04.03. 13:47:17

@bbjnick:
Nyilván politikai indítékú volt a Schmitt elleni támadás, bárhogy is volt az csomagolva. Oda irányították, és úgy az ütést, hogy azt ne lehessen védeni. Al Capone-t meg az adócsalással kapták volt farba.

Lehet persze szőrszálat hasogatni, hogy a VIP-pes doktori rendszerelem volt az átmenet éveiben is, tehát az Palibának mint olimpikonnak, vagy mint svájci nagykövet elvtársnak akkor és ott járt. Így az hozzá tartozott a kor politikai etikájához, mint hallgatólagos juttatás a nemzet hálajaként.

A demokrácia etikája szerint viszont ma már ilyesmi nem jár senkinek, sőt visszamenőlegesen is halálciki. Ha az illető történetesen a modern demokrácia princepseként turbó díselként segíti lebontani a modern demokrácia intézményrendszerét, akkor meg főleg az.

evil overlord (törölt) 2012.04.03. 13:53:20

@xxiv: "Vállalhatatlan és jellemtelen dolog megtámadni az opponenseket, a doktori tanácsot"
Az opponensek nyakig benne voltak. Ez persze nem menti SP-t.

"szerintem meg akkor tavaly választották volna meg SP-t Vitányi Iván vagy Molnár Csaba elnökségét követően "
Hacsakúgynem. Nem mondom, hogy SL-nek mindenképpen le kellett volna mondania, de ez egy lehetséges, komoly gesztus értékű lépés lett volna.

evil overlord (törölt) 2012.04.03. 13:55:27

@Oblomov: Ha legalább annyi becsületük lett volna, hogy díszdoktorit adjanak, abba ugyanis nem lehet belekötni.

Chicano 2012.04.03. 13:55:29

Feltételezem van ma itthon még néhány kitűnő doktorunk akinek a botrány miatt mostanában álmatlan éjszakáik vannak. A HVG időt és pénzt nem kímélve buktatta meg a palibát. Ezt nem lehet a fejükre olvasni mivel egy balliberális ellenzéki sajtótermékről van szó, ebből élnek, ez a dolguk. Viszont nem tartanám rossz ötletnek ha a másik oldal szintén időt és pénzt nem kímélve kicsit utánanézne néhány nagyhangú nagyondemokrata doktori disszertációjának. A magam részéről biztos vagyok benne hogy lenne eredménye. Mi itt a jobboldalon olyan jól szórakoztunk palibá' botrányán, nehogy már ilyen gyorsan végelegyen a bulinak.

xxiv 2012.04.03. 14:19:19

@evil overlord: persze, nem is mentegetni akartam,

csak arra, gondoltam, hogy szerintem a becsületes kiállás az lett volna ha ő viszi el a balhét még abban az esetben is ha pl. az opponensek többet is hibáztak (jelen esetben nem hiszem)

evil overlord (törölt) 2012.04.03. 14:19:36

@Chicano: Gurmai pl. jó kezdet lenne. Azután jöhet Hős Lajos.

evil overlord (törölt) 2012.04.03. 14:21:35

@xxiv: SP ne egyedül vigye el a balhét, az opponenseket is seggbe kell rúgni. Persze az ártatlan áldozat szerepében tetszelgés gusztustalan.

evil overlord (törölt) 2012.04.03. 14:22:39

Vigye el a kolera a blogmotort!

Oblomov 2012.04.03. 14:24:04

@evil overlord:
Tudományos címeket nem a kurzus osztogatott akkor sem, vagy akkor már. Palibá egyszerűen privatizálta korábbról létező társadalmi kapcsolatait abban a közegben, amit nem érintett meg még a rendszerváltoztatás. A díszdoktorátushoz viszont - még, vagy már - aprócska posztot töltött ő be 92-ben, és azt amúgy se írták volna bele az útlevelébe.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2012.04.03. 14:29:37

@TuRuL_2k2: egyrészt nem vagy gondolatolvasó, hogy mit csináltam volna, másrészt pedig így úgy tűnik, mintha a fidesz kommunikációs stratégiáját követnének vagyis vagyis, hogy bagatellizálni kell az egészet.
engem az a része nem érdekel, de ha újságíró vagyok, és van egy ilyen sztorim, azonnal kijövök vele, de ez a belső ügyetek.

hill billy 2012.04.03. 14:37:19

@Holger Hartland: Egy karon vagy kutató intézetben úgy 3 évente (?) készül egy nagydoktori és évente 1-2, helyben alkalmazott PhD dolgozata. Ezek kiadási költségénél jóval többet költenek el a karok és intézetek minden évben kereskedelmi forgalomba sosem kerülő, cikktemető "tanulmánygyűjteményekre", könyvnek látszó tárgyakra.

És néhány meg is jelenik, de mi van a többivel? Azok mik?

Virág et. 2012.04.03. 14:42:23

Ha már vizsgálódtatok, akkor a két alábbi kérdésre is figyelmet szentelhettetek volna:

1. mennyi volt a felhasznált irodalom (idézet) aránya a dolgozatokban a teljes terjedelemhez képes

2. volt-e olyan idézet, amelyet nem jelölt idézetként a szerző (tehát nemcsak a forrást nem jelölte meg, hanem az idézetet a saját maga szellemi termékének tüntette fel).

Csak viccelek persze, a fenti kettő nem kis munka, egyenként többhónapos kutatás után sem feltétlen lenne kielégítő eredmény. Még google-val sem, pedig az sokat segít (de idegen nyelvű anyagoknál már nem annyira).

evil overlord (törölt) 2012.04.03. 14:43:33

@Oblomov: Nem vagyok benne teljesen biztos, hogy a TF vezetése nem volt benne, így a díszdoktori is beleférhetett volna.
A címhasználatot elnéztem.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.04.03. 14:47:28

@evil overlord: Lehet. Viszont az összes elnökök közül egyedül és leginkább Sólyom érezhette azt, hogy van min őrködnie és hogy a nép felhatalmazásából teszi azt. Ilyen helyzetben az oktalan lemondás egyúttal cserbenhagyás is.
Maga kicsit úgy gondolkodik most, mint az az egységsugarú baller, aki sápítozik azon, hogy a Fidesznek jobb, hogy Schmitt lemond, milyen kár tehát.

Igen, lehet, hogy azzal erősödött volna a nyomás Gyurcsányon, ami a lemondást illeti – de az ára nem érte volna meg. Ahogy Schmitt maradása is ártott volna a Fidesznek, de azért az egyetlen etikus viszonyulás a lemondásához a helyeslés.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.04.03. 14:49:50

@hill billy: Ha már a Corvinus, akkor ott tavaly 54 védés volt, előtte 2010-ben 53 védés, idén 16-nál tart a számláló. Ezeket mind ki kellene adni könyvben? Főleg most, hogy az értekezések szabadon letölthetők?

bz249 2012.04.03. 15:06:34

@hill billy: miert kellene egy PhD dolgozatnak megjelennie konyv formatumban? Mondjuk nekem 2008-ban a Debreceni Egyetemen a kovetekezok voltak a feltetelek:

- legalabb 4 peer rewiev cikk, legalabb 1 elso szerzos (informalisan legfeljebb 2 lehet konferencia cikk)
- valamifele osszhang ezek kozott, ami alapjan fel lehet fuzni az egeszet minimum 60 B/5-os meretu oldal osszefuggo nyomtatott szovegge (vagy tudja a rossebb, lehet B4 abba ami az A4 es az A5 kozott van)... szoval megse bekotott cikkgyujtemeny legyen a dolgozat
- ha a dolgozat magyar nyelvu volt akkor angolul, ha angol nyelvu volt akkor magyarul egy minima 10 oldalas osszefoglalot a vegere
- leadni 6 peldanyt kinyomtatva egyet elektronikusan
- angol es magyar nyelven egy tezisfuzetben vilagosan megmutatni, hogy a dolgozat mit adott az Emberisegnek es a Magyar Tudomanynak (azt hiszem ebbol is 6-6 peldanyt kellett gyartani)

- 20 PhD-kreditet osszerteku tanulmanyi munka

Namost egyetlen egy konyv sem jelent meg belole (illetve az 20 peldany, amit a bekotott dolgozat jelentett) aztan megis elfogadjak az egesz vilagon. Illetve Nemetorszagban lehet dolgozni vele es az amerikai konferenciara is dr. bz249-et hivtak meg a szervezok, szoval velhetoen elfogadjak ott is.

Mert az alapvetoen egy kis erteku papir, ami szamit az az impakt, hivatkozas (osszes es per fo), a H-faktor meg ilyen egyeb fassagok.

evil overlord (törölt) 2012.04.03. 15:07:43

@Counter: Írtam, hogy nem volt feltétlenül szükséges ez a lépés, de nem lett volna ördögtől származó az sem, ha megteszi.
Lemondás előnye: a botrány miatt lehet, hogy Fletó is kénytelen lemondani
Hátránya: nem tud őrködni a tv-ek felett, ez azonban talán inkább elvi, mint gyakorlati kérdés:
1. egy adott tv-t csak egyszer küldhet vissza
2. ha alkotmányellenes a tv., ott az AB
Sólyom legfőbb hibája a hiúság (pl. viselkedése, miután a Fidesz "nem hosszabította meg a mandátumát"), ezért szerintem nem foglalkozott komolyan a kérdéssel.

filburt 2012.04.03. 16:33:53

@Holger Hartland: jó dolog az elektronikus elérhetőség, de az is olyan, mint a kutya vacsorája. Pár évig megvan, aztán jön vmi informatikai átalakítás/breakdown ami után nem minden nem ugyanúgy épül fel, dokumentumok eltűnnek, stb.

Szerintem az elektronikus közzététel jelentse azt, hogy a MEk-hez (mek.oszk.hu, korábban mek.iif.hu) el kellene juttatni egy köteles példányt.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.04.03. 17:04:32

@filburt: Jogos. Hol lehet aláírni a petíciót? :)

Alfőmérnök 2012.04.03. 17:15:40

@bz249: Ez a hill billy valami tarisznyás bőcsész lehet.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.04.03. 17:34:50

@evil overlord: Mondja ezt egy lápi troll. Nyöhehe és priceless.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.04.03. 17:36:02

@Hepci: Nyökögtessék, rajta csak rajta. Az én Zitámat nem is Zitának hívják.

town 2012.04.03. 17:47:41

Gyurcsány diplomájához, a vallomása.

"És közben bent voltam egész nap a karon, bejártam a kollégiumba, ugyanúgy éltem, mint korábban főiskolásként, hisz amikor az ember nagyon KISZ-ezik, vagy ha bent van egy ilyen egyetemi mozgalomban, amikor nagyon sűrű az élet, úgysem jár órákra. Úgy terveztem egyébként, hogy közben még más egyetemeket is elvégzek, párhuzamosan akartam járni a műegyetemre, az építészkarra és a közgázra, jelentkeztem is, csak nem engedtek egyszerre két helyre járni, jó Köpeczi Béla miniszter utasította el a kérvényemet. Végül azt engedte meg, hogy negyedéves főiskolai hallgatóként úgy jelentkezzem a közgázra, mintha már diplomás lennék, hogy másoddiplomásnak számítsak, ne kelljen felvételiznem, pedig a diplomát csak júniusban szereztem meg. "

Mozgó Világ 2003. dec. "Elsiették a támadást."

town 2012.04.03. 17:49:41

@town:

Gyurcsány:

"hisz amikor az ember nagyon KISZ-ezik, vagy ha bent van egy ilyen egyetemi mozgalomban, amikor nagyon sűrű az élet, úgysem jár órákra."

"Köpeczi Béla miniszter utasította el a kérvényemet. Végül azt engedte meg, hogy negyedéves főiskolai hallgatóként úgy jelentkezzem a közgázra, mintha már diplomás lennék, hogy másoddiplomásnak számítsak, ne kelljen felvételiznem, pedig a diplomát csak júniusban szereztem meg. "

town 2012.04.03. 17:53:21

Itt mielőtt ez is eltűnik mint a Gurmai "kisdoktorija"

epa.oszk.hu/01300/01326/00046/03radai.htm

Zb74 2012.04.03. 18:09:00

@nagyreform: Ne feledd, hogy a fiúk most nem 1987-es, hanem 1990 és 1994 közötti disszertációkat néztek át. Az már nagyon más világ volt számítógépes szempontból. 1987-ben a PC még COCOM-listás volt; ezért használtak nálunk akkoriban még a bankokban is Commodore-masinákat, amelyeket eredendően inkább hobbigépeknek szánt a gyártó. Ám - mint mondtam - még ezekre is létezett szövegszerkesztő program. A 90-es években pedig az egyetemeken már nagyon sok PC volt, még ha a háztartásokban nem is. Ezért meglepő számunkra, hogy a doktoranduszok ennek ellenére is hagyományos írógépeket használtak. Valószínűleg csak idegenkedtek a számítógépektől vagy drágállották a nyomtatási költségeket, vagy ilyesmi.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.04.03. 18:17:26

@evil overlord: Maga is írja, a lemondás lehetséges előnyt, de bizonyos hátrányt jelentett volna. Úgy is meg lehet ítélni, hogy elnökként pl. a jelölésekkel és az időnkénti határozott megszólalásaival folyamatosan jelezheti, hogy a politika a kelleténél kiszámíthatatlanabb és nem a megfelelő értékeket követi.
Továbbá felhívom a figyelmet, hogy ha Sólyom lemondott volna, a régi Alkotmány alapján is egy bizonyos Szili Katalin gyakorolta volna a jogköreit előzetes normakontroll, megfontolásra visszaküldés, valamint az Ogy. feloszlatásának joga nélkül.
Komolyan el tudja képzelni, hogy Sólyom helyében *bárki* lemond úgy, hogy tudván tudja: az új elnök hivatalba lépéséig Szili Katalin, éppen Szili Katalin ideigleneskedjék abban a politikai helyzetben? Mert én nem.
Az előzetes normakontroll sokkal hatékonyabb eszköz, mint az utólagos.

Sólyom lehet, hogy nevezhető hiúnak, de neki volt mire annak lennie.

evil overlord (törölt) 2012.04.03. 18:26:34

@Counter: Racionálisan nézve (ugyan nem lehet teljesen az a döntés háttere) el kellett volna dönteni, hogy melyik jelenti a várható nagyobb hasznot az ország számára. Én nem tudom eldönteni, de mindkét opció védhető álláspont.
Nem racionális komponens: van olyan, amikor az ember azt mondja, hogy én ebben nem vagyok hajlandó semmilyen módon résztvenni. Egyébként ha SL nem hiú, akkor a megválasztása körüli mizériánál (a Fidesz taktikázása az MDF-es vakondok kapcsán) azt mondja, hogy nyasgem, ezt nem vállalom.

Ha jól tudom a hiúság a 7 főbűn egyike. Jogosan, hisz rossz döntéseket lehet miatta hozni.
Szerintem ön a büszkeségre gondolt.

tewton 2012.04.03. 19:35:36

@bz249:
be ne idézze az endnote x összes formátumát :)

tewton 2012.04.03. 19:39:45

@aaabbbccc:
a 90-es évek legelején a repertoár Mo-n kb. a wp 5.1 és a kettes word volt, a kalapos ő és ű mindkettőben probléma volt. de nyilvánvaló, hogy ehhez is inkább a megfelelő helyen lévő emberek jutottak hozzá. a kéziratot legépelni vagy legépeltetni akkor még ugyanolyan opció volt.

tewton 2012.04.03. 19:44:47

@Zb74:
"A 90-es években pedig az egyetemeken már nagyon sok PC volt"
a 90-esek legelején még NEM. tipikusan 3.1-es Win, alatta-mellette 5-ös v 6-os DOS. Netscape navigator külön megvehető. 386-os, 486-os gépek. ha mond valamit :) az 586-osok kimondottan menők és ritkák voltak.

aaabbbccc 2012.04.03. 20:30:56

@tewton: először arra gondoltam, hogy én éltem burokban, mert pl 1987-ben szakközepes szakmai gyakorlaton az Alukernél egy csomó pc volt dBase-el és 1989-ben a másik szakmai gyakorlaton mindenféle gépek voltak r20-tól risc munkaállomásokig, 1991-ben a dolgozatomat Mac-en írtam szövegszerkesztőben, igaz angolul, így az ékezetekkel nem volt gond. Sajár pc-t a fizetésemből 1994-ben vettem és emlékeim szerint nem vert földhöz.
Elgondolkodtam, hogyan bizonyosodhatnék meg a dologról és beugrott :)
www.youtube.com/watch?v=KkFr1OgXT6o
itt Vágási Feri egy átlagos társasház adatait kezeli pc-n (wikipedia szerint a 121- részt 1991-ben adták le).
Ráadásul a MOB már akkor is nagy pénzek fölött rendelkezett, annyi pc-t vehetett volna, amennyit csak akar, szoftverért perdig senki sem fizetett.
Közben még eszembe jutottak a videoton pc-k, BNV-n elég sok ki volt rakva, iszonyú billentyűzettel, elég nehéz volt a ctrl+alt+del-t lenyomni és futni :)
Nemrég kerültek a kezembe pont videoton pc-s képek :)

aaabbbccc 2012.04.03. 20:31:51

@tewton: 586 alias Pentium I 1995-ben jött csak ki

evil overlord (törölt) 2012.04.03. 20:39:52

@aaabbbccc: ... the company's first P5-based processor was released as the original Intel Pentium on March 22, 1993.

aaabbbccc 2012.04.03. 20:44:37

@evil overlord: ok, biztos
azt tudom, hogy ahol meloztam mindenkinek 486slc-je volt (40 Mhz) de bezzeg a fonok Pentiumos gepet kapott (75 Mhz) es ez 1995-ben volt emlekeim szerint :)

evil overlord (törölt) 2012.04.03. 20:47:01

@aaabbbccc: A P5 akkor még nagyon drága volt, ezért sokan 386-os ill. 486-os gépet vettek.

aaabbbccc 2012.04.03. 20:50:39

1988 videoton katalogus

tvc.homeserver.hu/doc/konyvek/videoton/videoton1988.pdf

"ajánlott felhasználás: szövegszerkesztés"

aaabbbccc 2012.04.03. 20:57:17

ha jól emlékszem egér először 1984-ben a Mac-hez volt, ahhoz képest hogy a Videotonnak volt 1987-88-ban nem is rossz !

aaabbbccc 2012.04.03. 21:17:37

Nekem csak most kezd leesni, hogy a Videoton anno mennyivel megelőzte a korát itthon, min öt évvel, de inkább tízzel. Felhívnám a katalógusból a figyelmet a unix és ethernet szavakra 1987-88-ból. Valamint a katalógus maga is elég vállalható, szóval marketingben sem az a tipikus 80-as évek Magyarországa, max a csajos képek vannak bénán beállítva.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.04.03. 21:20:50

@tewton: Szöveget szerkeszteni 286-oson is lehetett, nemhogy 386-oson vagy 486-oson. És ezek akkor már mind voltak. Sőt, a 286-os előtt is volt PC, a Word első verziói pedig mintha még DOS alá készültek volna (rémlik, WordPerfect is).

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.04.03. 21:24:13

@evil overlord: @Kettes:
Amikor egy vincentes arról beszél, hogy nehogy már valaki egy komment miatt elveszítse az állását, az pont olyan, mint amikor Schmitt Pál arról beszél, hogy ő milyen becsületes munkát végzett.

tewton 2012.04.03. 22:18:39

@Holger Hartland: @aaabbbccc:
az első saját PC-m kb. 94-ben egy használt 386-os volt, monokróm vga monitorral (486-os vagy 586-os megengedhtetelen volt), de már kislemezzel (cd, hangkártya, internet nélkül). a hozzáférhető egyetemi gépek se voltak sokkal jobbak, ráadásul akkoriban a mátrixprinter volt a standard. palibá helyében én is gépeltettem volna :)

tewton 2012.04.03. 22:24:00

@Holger Hartland:
lehetni lehetett, de pl. szemináriumi dolgozatot kb. 94-ig kézzel írva, gépelve, és esetleg szövegszerkesztve is be lehetett adni nálunk. kimondottan szigorú volt az a tanár, aki kikötötte, hogy csakis szövegszerkesztve fogadja el (mindenki bekényszerült a számtek laborba).
p.s. a WP DOS-os volt. Mo-n nagyon frankó magyarításai is futottak, az eredeti mellett. a win-es változata kimondottan buzis lett.

Alfőmérnök 2012.04.03. 22:25:57

@tewton: Nekem 486-osom volt, zöld Hercules monitorral, évekig használtam, semmi baj nem volt vele, szövegszerkesztésre pl. kiválóan lehetett használni. A kis programok, amiket Pascalban írtam, még ma is megvannak. :) A mátrixnyomtatóval meg szöveget elég jól lehetett nyomtatni, csak kibaszott lassú volt.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.04.03. 22:35:43

@tewton: A mátrixnyomtatóval készült szöveget is könnyebb elolvasni, mint a kézírást. Egyeteme válogatta, hol volt kevesebb vagy több gép. Informatikus származásúaknál persze jó eséllyel volt a családban is. Pali bá viszont fontos ember volt, neki biztos nem lett volna gond géphez jutni. A négere persze nem volt fontos ember.

tewton 2012.04.03. 22:38:06

@Alfőmérnök:
és azért volt egy sajátos hangja is a mátrixnak:)
a szövegszerkesztés alap. emlékszem, micsoda nagy dolog volt, amikor lett egy használt 14 colos színes monitorom :)

Alfőmérnök 2012.04.03. 22:41:30

@tewton: bakker, mekkora nagy szám volt, mikor megjelentek a grafikus felhasználói felületek, windows 3.0 :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.04.03. 22:44:41

@Alfőmérnök: Milyen progit írt? Space Invaders klónt, ahol a "BOSS" bbjnick (helyett a maga valamelyik akkori "ellensége")? :)

Alfőmérnök 2012.04.03. 22:50:49

@Holger Hartland: A legkomolyabb programom egy NIM-játék volt ( logika.network.hu/blog/logika-klub-cikkei/a_nim_jatek ), volt grafikus, meg szöveges változata is (azt hiszem, a grafikusat írtam pascalban), nem kimásoltam valahonnan, teljesen saját szerzemény volt, a stratégiát is én találtam ki. :)

aaabbbccc 2012.04.03. 22:51:26

89-ben ahol voltam tele voltunk lezer nyomtatokkal, emlekszem micsoda hulye szaguk volt mikor felmelegedtek

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.04.03. 23:06:56

@Alfőmérnök: Az interface megírása nem tűnik bonyolult feladatnak (persze attól függ, milyen színvonalú a grafika), a stratégiáé viszont komoly.

Alfőmérnök 2012.04.03. 23:30:47

@Holger Hartland: Tényleg a stratégia kitalálása volt a szellemi teljesítmény (+ ezt átültetni egy programozási nyelvbe), a grafika csak néhány gyufaszál volt. A qbasices forráskódot megtaláltam, de nem sikerült lefuttatnom.
Dos-os Word:
upload.wikimedia.org/wikipedia/en/b/bd/Ms-word-5.5-dos.png :)

tewton 2012.04.03. 23:46:09

@Alfőmérnök:
sose láttam embert ilyet használni.
az oka is kiderül:
a) "In 1991, Microsoft capitalized on Word for Windows' increasing popularity by releasing a version of Word for DOS, version 5.5," szóval kihozták DOSra os

b) "On 6 November 1989, WordPerfect Corporation released the program's most successful version ever[citation needed], WordPerfect 5.1 for DOS"
en.wikipedia.org/wiki/WordPerfect

lefogadom, hogy csak azért lett 5.5-ös a word, hogy fejlettebbnek gondolják a hülyék a WP5.1-nél. tipokus MS trükk lenne.

tewton 2012.04.03. 23:49:17

@Alfőmérnök:
nőjön fel! a felnőttek WP-t használnak (igazából persze TEX-et, LATEX-et, LYNX-et...) :)
vetusware.com/download/WordPerfect%205.1/?id=4681

renyes 2012.04.04. 01:23:43

Nem a hivatkozasok hianya a problema, ez tenyleg lehetne technikai kerdes. Az ilyesfajta vizsgalatokkal, mint amirol az eredeti poszt beszamol a volt koztarsasagi elnokot vedok ebbe a technikai iranyba probaljak terelni a diskurzust. Ez nyilvanvalo elterelo hadmuvelet. A problema azonban nem ilyen technikai termeszetu. A problema az, amit kozonsegesen plagiumnak, magyarul a szellemi tulajdon ellopasanak nevezunk. Ez az oka annak, hogy nem _lehetett_ megadni a hivatkozasokat, mert akkor az egesz dolgozat harom-negy darab szepen, szabalyosan, hivatkozassal ellatott idezetbol allt volna. Formailag tokeletes lett volna, csak tartalmilag maradt volna teljesen ures. Tartalmilag ures produkciora pedig
nagyon nehez fokozatot szerezni.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2012.04.04. 02:57:50

@tewton:

"A 90-es években pedig az egyetemeken már nagyon sok PC volt"
a 90-esek legelején még NEM. tipikusan 3.1-es Win, alatta-mellette 5-ös v 6-os DOS.

Nem szeretnék kötözködőnek tűnni, de 3.1-es Windows min futott? Commodore-on? Mac-en? :)

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2012.04.04. 03:07:40

@Alfőmérnök:

Valamikor 80 körül jelent meg egy BASIC játékgyűjteményes könyv. Már abban is benne volt a NIM stratégia.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2012.04.04. 03:08:40

@tewton:

A témába vágó hozzászólásaid alapján nem alkalmaználak a téma szakértőjének.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.04.04. 16:24:29

@Holger Hartland: Jézusom, ki veszítette el az állását egy vincentes komment miatt?!

Alfőmérnök 2012.04.04. 17:06:32

@pushalias: Ja, lehet, csak én nem abból másoltam ki. Magamtól jöttem rá. (De csak egy kupac gyufával asszem. Annyira nem nagy kunszt, egyébként.) Arra már nem emlékszem, hogy mi indított rá, lehet, hogy valami könyvben volt feladvány.
Van filmművészeti vonatkozása is a témának, a Tavaly Mariendbadban c. filmben játszanak ilyet:
www.youtube.com/watch?v=82l8FtL6Og4

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.04.04. 17:14:14

@Kettes: Túltárgyaltuk az ügyet rég. Összefoglalom: szerintetek méltányos volt leírni egy kommentelő igazi nevét, szerintem aljasság. Szerintetek seggfej vagyok, szerintem ávóspatkányok vagytok. A belátható jövőben az álláspontok változására nem látok esélyt, ezért javaslom, hogy maradjunk ennyiben. A további beszélgetés értelmetlen.

Zb74 2012.04.04. 17:23:54

@tewton: Persze, de a 386-os, sőt, a 286-os, DOS-os PC is PC volt, és természetesen létezett rá szövegszerkesztő program.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.04.04. 17:50:46

@Holger Hartland: A fene se akart volna veled beszélgetni. Csak azt hazudtad, hogy valaki egy Vincent-komment miatt elveszítette az állását. Tisztázzuk: az a valaki egy mandinerkomment miatt veszítette el az állását, ezen belül pedig a saját mandinerkommentje miatt. Mi, ávóspatkányok, akik vagyunk, ugye, egyből kitöröltük volna a hozzászólását, kitiltottuk volna a júzert a blogról és akkor talán a mai napig boldogan éli a köztiszteletben álló docensek (vagy mik) kettős életét, szerető hímringyói körében. (Ezt csak az ávóspatkányozás miatt írtam, valójában nem kívánom kommentálni a szexuális életeteket. Sem.)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.04.04. 18:12:28

@Kettes: Máskor egyeztess szempontpuskával, hogy ne keveredj hazugságba. Ő pár hete itt a mandineren köszönte meg nekem, amiért felhívtam a figyelmét, hogy hány helyen és hol szerepeltek a blogotokban egy-másfél év óta egyértelmű utalások az adott nick IRL-jére. Gyorsan törölte is ezeket - nem mintha még számítana (és nem mintha más nickeket nem nyomtatok volna föl). Lehet, hogy kis csavar voltatok a feljelentő-kirúgató gépezetben, de nélkületek nem lett volna üzemképes.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.04.04. 19:22:17

@Holger Hartland: Értem. Tehát Schmitt bukásáért is a "névtelen blogger" felelős, mint ahogy Gyurcsány bukásáért is az, aki elvitte a őszödi beszéd felvételét a rádióba. Mondtam már, hogy hülye vagy? Az felmerült benned, hogy mekkora képviselhetetlen aljasság volt, amit tölgy leírt?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.04.04. 19:36:36

@Kettes: Politikusokra (főleg ilyen magas rangúakra) és kommentelgető civilekre nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak. Ha egy államfőről kiderül, hogy csalt, egy miniszterelnökről pedig, hogy hazudott (és ami rosszabb, el is kúrta), ahhoz képest sehol sincs az, hogy egy mezei civil miket ír álnéven egy blogkommentben. Ahhoz képest, amit a kommentelő kapott érte, az a komment egyáltalán nem volt "képviselhetetlen aljasság". Ahhoz képest. Egyébként pedig... de itt kell befejezni, hiszen már a sokszorosát kapta érte, mint amennyi egy kommentért "járhat".

tewton 2012.04.04. 21:35:10

@Zb74:
persze, így volt. én csak arról akartam beszélni, h a 90esek legelején nem volt olyan sok gép.

Alfőmérnök 2012.04.04. 21:51:20

@Holger Hartland: Ne feledjük: tölgy nem csak azt kapta, hogy kibaszták (lehetne ezt szebben is mondani, de minek?) az állásából. Szerintem már amúgy is ment volna. Megkapta a fejére a nácivádat is, és ebben bizony a vincentéknek oroszlánrészük volt. De azt készséggel elismerem, hogy Botos legalább akkora patkány, mint ők. (Igen, revideálom korábbi álláspontomat, amikor – kellő mennyiségű információ hiányában - védhetőnek tartottam Botos cselekedetét.)

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.04.04. 22:10:12

@Holger Hartland: Ez a faszszopó is csak azt fogja kapni amit megérdemel, ha a Jobbik benne lesz a kormányban.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.04.05. 01:22:27

@Alfőmérnök: Igen, és a patkány hírszerzősök is kiszerkesztették, ahogy előtte Kínai Kálmánt is. Ocsmány dolog. (Robin masters más tészta, ő politikához kötött egzisztencia, neki nem let volna szabad álnéven.)

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Annyit nem érnek a vincentesek, hogy miattuk örülni kelljen, ha a Jobbik kormányra kerül. A Fidesz egy alkalmatlan, ostoba tolvajbanda, de Jobbik maga a sötét éjszaka. Távolról nem látszik annyira, de nézze meg alaposabban a megnyilvánulásaikat, az al- és félvilági sleppjüket kurucinfóval és betyárseregel, a képviselői életrajzaikat, a tegnapi tiszaeszlározó felszólalást, a kommenteket a szomszéd posztban. Ez a Jobbik. Sötét náci barmok. Ne a késsel-villával enni tudó jobbikosokból (Morvai, Balczó, Vona) induljon ki - ahogy a nácikat sem Albert Speer alapján ítéljük meg. Nézze a második vonalat és derékhadat, a kukán evő Szegedi Csanádtól Zagyva Gyulán át Toroczkaiig, Budaházyig és a tévéostromló csürhéig. Csak a "cigánybűnözésnek" (és a vele kapcsolatos, korlátolt és gonosz ballib hülyeségnek) köszönhetik a közel 900 ezer szavazatukat. Én ugyan nem hiszek Istenben, de Isten mentse meg Magyarországot attól, hogy ezek hatalomra kerüljenek. Akkor inkább maradjon a Fidesz.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.04.05. 07:27:41

@Holger Hartland: Nem fogok örülni, ha a Jobbik kormányra kerül. Én csak egy tényt állapítottam meg: Vonáék elég elszántak ahhoz, hogy széleskörben tisztogassanak (ez egyszerre jó és rossz).
A tiszaeszlározó felszólalás, és a hozzá kötödő anyazás a szomszéd posztban elég durva (épp csak átfutottam pár kommentet, nincs kedvem ezeket az idiótákat hosszasan tanulmányozni).
Azonban bz elvtársnak igaza van, úgy jogos, ha ők is kapnak egy esélyt az elkúrásra. Az országnak már úgyis mindegy.

Alfőmérnök 2012.04.05. 10:02:35

@Holger Hartland: Robin Masters nem csak azért más tészta, mert politikához kötött egzisztencia, hanem azért is, mert egy kis pöcs. Tölgy meg - bár nem akarom leszopni a faszát - egy magasan kvalifikált, értelmes ember. És köszönőviszonyban sincs a nemzetiszocializmussal.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.04.05. 12:37:32

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Ha mindegy, akkor miért vagyunk még itt?

@Alfőmérnök: Kis pöcsnek is jár az anonimitás, ha civil. Ez a választóvonal.

bz249 2012.04.05. 13:19:25

@Holger Hartland: mit jelent civilnek lenni? Itten csak nikkek vannak, azok meg ugye nem vallalhatnak hivatalt. Vagyis civilek... bar ha ugy vesszuk, akkor meg egyszeruen nem jogkepes entitasok.

Alfőmérnök 2012.04.05. 13:30:45

@bz249: Az a férfi a tankon civil?

bz249 2012.04.05. 13:44:30

@Alfőmérnök: varjon az nem nikk, hanem avatar. Az avatarok politikai statusat nem ismerem.

szempontpuska 2012.04.06. 09:01:44

@Holger Hartland: "az a komment egyáltalán nem volt "képviselhetetlen aljasság". Ahhoz képest"
LOL

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.04.06. 13:34:16

@szempontpuska: Sokkal inkább vállalhatatlan aljasság valakit egy komment miatt kirúgatni a munkahelyéről, vagy ebben akár csak az illető kiszerkesztésével részt venni, mint bármilyen baromságot kommentelni.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.04.06. 13:39:58

@Holger Hartland:
maga szerint. viszont a holovallás a legkegyetlenebb vallás. abba kicsit is belegyalogolni, akár csak meggondolatlan szóval is, egy tömeges gyermekmészárlással felérő valami.

Alfőmérnök 2012.04.06. 21:17:58

@szempontpuska: Ezzel lolozással elárulta, hogy Ön szerint mak méltó büntetést kapott tölgy kommentjéért.
Eléggé szégyenletes álláspont.

Mert ugye hogy is kezdődött tölgy kommentje?

„Ezt a szegény vívót szívatták, belehalt. Csúnya dolog, nem kérdés.”
Érti? Nem kérdés. Amivel ezek után vádolni lehet tölgyet, az a.) hogy nincs tisztában történelmi tényekkel, eseményekkel b.) kissé cinikus hangnemet üt meg egyes részeken.
Az a.) nem erkölcsi jellegű probléma. Tudatlanság. A b.) az inkább bunkóság kategóriájába tartozik. Ez az én véleményem.
Ez meg nem az én véleményem, és nem idézem az egészet, mert akkor én is antiszemita leszek, de a kommentnek ezen a részén érdemes lenne elgondolkodnia:
„"Tölgy" akkor szolgált volna rá a patkonyozásra, ha azt fejtegette volna, hogy Petchauer megfagyasztása nem volt gyalázat. Ha mentséget keresett volna rá. Az ilyen ember valóban patkány.
De ő nem ezt tette. Ő azt gondolja, hogy az egész csak egy sajnálatosan félkresikerült szivatás eredménye. Baleset. Aki így gondolkodik, az nem valami elvetemült gazember -, csak simám hülye. A okádók ezt nagyon jól tudják, mégis patkányoznak. Fasisztáznak, náciznak, nyakló nélkül. Ezért gazemberek!”

És végül érdemes felidézni az utolsó mondatát a KZ posztnál kommentelő meleg srácnak (az egész kommentet nem csak azért nem idézem, mert feltételezem, hogy olvasta, hanem mert - bár tisztességes hozzászólásnak tartom - szintén nem osztom mindenben az álláspontját, lévén nem vagyok meleg):

„Ha meg jotunder, aki elindította ezt az egészet, úgy érzi, hogy a következmények túlmentek azon, amit ő el szeretett volna érni a posztjával, akkor szerintem lépnie kéne.”

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.04.06. 21:24:31

@Alfőmérnök:
milyen melegen beszél maga a meleg srácról :))

kalamajka49 2012.04.06. 21:43:28

@Alfőmérnök: Szerintem ők nem tudták, hogy rááll az ügyre egy ilyen címeres gyökér, és ez lesz a vége. Nem ezt akarták, de nem annyira fontos, viszont kissé kínos nekik az ügy, hogy megnyilvánuljanak.

Az egyébként tény, hogy többször volt irl-utalás a vincenten. Én pl. egy olyan jotunder-kommentből tudtam meg, ahol a facebook-os rajongói oldaláról poénkodott. Bár Ek azt állította, hogy "a konzin mesélték el neki". (hmmm)

@jose maria padilla: szeretlek.

Alfőmérnök 2012.04.06. 22:07:24

@amervihákim: Fene se tudja, mi volt a céljuk. Szerintem benne volt a pakilban ez is, számíthattak volna rá. De tegyük fel, hogy nem számítottak.
Még ebben az esetben is az, hogy nem ismerik el a (negatív) szerepüket az ügyben, önmagában szegénységi bizonyítvány.

szempontpuska 2012.04.07. 11:57:36

@Alfőmérnök: A lolozással elárultam mi a véleményem Holgerről és az ő morális értékrendjéről. Ha az a komment számára, mint kideült, képviselhető aljasság, akkor az megmagyarázza miért fürdőzik előszeretettel a barna masszában...

szempontpuska 2012.04.07. 12:02:39

@Holger Hartland: Az a jellembajnok nyilván jobban szeretett volna a sötétben maradni kommentjével, saját kis langymeleg közegében. A poszt ráirányította reflektort, pedig ilyet maga is csak a sötétben szeret megírni.

A többit tekintsétek "férfias szívatásnak". :-)

szempontpuska 2012.04.07. 12:05:01

@amervihákim: A különbség a vincent és pl. a manidner között az, hogy a vincentről kiszedjük az irl adatokat.

jt-nek irl adatai mind a mai napig olvashatók itt. Tudtommal nem is tette szóvá.

szempontpuska 2012.04.07. 12:05:38

@Alfőmérnök: Ezt az emlékezetkultúra c. nickkel kell megbeszélned. Ő nem a vincent része.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.04.07. 12:21:28

@szempontpuska: Ha nem értetted, amit írtam, ne válaszolj rá.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.04.07. 12:25:56

@szempontpuska: Hazudsz. Ha nem szólok neked itt a mandineren pár hete, akkor a mai napig ott lennének tölgy IRL adatai a vincenten. Jótündi ezzel szemben maga adott meg magáról adatokaz a nolblogján. Ezzel együtt én a mandineresek helyében töröltem volna a rá utaló kommenteket innen, ahogy Emlékezetkultúrát is kibannoltam volna. Hogy a mandineresek nem így tettek, velük beszéld meg.

Alfőmérnök 2012.04.07. 12:40:22

@Holger Hartland: + Mikor jótündi kiírta tölgy nevét, nem törölték azonnal a kommentet, csak rászólt, hogy irl adatokat nem kéne. Legalább fél napig kint volt a komment.

kalamajka49 2012.04.07. 12:43:22

@szempontpuska: Ha jól sejtem, ti indítottátok el ezt a szokást.

Egyébként jt maga bőven elcsöpögtetett annyi infót, ami alapján "nem túl nehéz" megtalálni.

Alfőmérnök 2012.04.07. 13:00:41

@Holger Hartland: Nyilván.
Megpróbálja rádhúzni, hogy te egyetértesz tölgy kommentjével, és náci vagy, vagy legalábbis náci-szimpatizáns, mert szóba állsz nácikkal.

tewton 2012.04.07. 13:32:17

@Alfőmérnök: @Holger Hartland:
figyeljenek padillára, már másodszor szólt, és a múltkor is igaza lett. talán ne mocskolják tovább magukat ezzel a holohitűvel.

Alfőmérnök 2012.04.07. 13:46:37

@tewton: Csak egy a bökkenő:
A munkaszolgálat nem "tekinthető a módszeres népirtás szerves részének".

(Bővebben:
"A Horthy-rendszer a "megbízhatatlannak" ítélt elemeket: a kommunistákat, nemzetiségieket, de elsősorban a zsidókat nem kívánta fegyverrel a kézben besorozni. Természetesen azt sem akarta, hogy ezek a csoportok kimaradjanak a háborús erőfeszítésekből. Így jött létre a fegyvertelen honvédelmi munkaszolgálat intézménye. Bár ez több tízezer zsidó életét követelte, mégsem tekinthető a módszeres népirtás szerves részének. Persze egyes parancsnokok kétségtelenül ki akarták irtani az irányításuk alá rendelt zsidókat, de a munkaszolgálatot nem azért hozta létre a magyar állam, hogy a besorozott zsidó férfiakat legyilkolja. Az egész rendszer akkor sem tekinthető "mozgó vesztőhelynek", ha egyes századok azzá is váltak.'")

Idézet forrása:
www.holokausztmagyarorszagon.hu/index.php?section=1&type=content&chapter=3_2_1

szempontpuska 2012.04.07. 14:07:35

@Holger Hartland: és te miért nem emlékezetkultúrával beszéled meg? :-)

"Jótündi ezzel szemben maga adott meg magáról adatokaz a nolblogján" Egyébként mit gondolsz? A jellembajnok adatai honnan vannak? Az NSA szerveréről kellett lehívni őket? :-)))

szempontpuska 2012.04.07. 14:08:07

@Alfőmérnök: nem kell bemutatkoznod, ismerlek :-)

szempontpuska 2012.04.07. 14:09:20

@Alfőmérnök: Hát bocs, de nem ülünk állandóan a neten. De ha vki szól, vagy észrevesszük, akkor a beírás megy a levesbe (Nálunk)

szempontpuska 2012.04.07. 14:10:47

@Alfőmérnök: nem szoktam nácizni... Ha igen, akkor annak nyomós oka van

szempontpuska 2012.04.07. 14:13:38

@amervihákim: "Ha jól sejtem, ti indítottátok el ezt a szokást."

Elég rosszul sejted. Ráadásul a többesszám különösen téves. Komoly vitáim voltak erről, az irl-t illetően nálam zéró tolerancia van. (és működik)

szempontpuska 2012.04.07. 14:19:19

@Alfőmérnök: Holgert nem tartom nácinak. Sokkal többet használják a nácit irónizálva magukra és a sajátjaikra, mint vádlóan, megbélyegzően... Amúgy élvezettel olvasom a blogját, csípom a humorát.

egyszerűen csak kétszínűnek, Janus arcúnak tartom, akit vmi igazodási kényszer tart fogságban, mint sz.h. padillát, amikor kiderült, hogy személyesen ismer egy vincentest (nem engem), mire a falka rögtön gyanakodni kezdett rá, mint farkasra, akit egyszer megsimogatott egy emberkéz.

Epic moment volt ahogy a "sajátjai" elkezdtek rá gyanakondni. Rögtön új nickre váltott :-)

kalamajka49 2012.04.07. 14:56:08

@szempontpuska: Oké, bocs a többes számért.

Az utolsó kommented azt jelenti, hogy tudjátok padilla irl-jét?

szempontpuska 2012.04.07. 15:02:52

@amervihákim: Ha a tudjátok az összes vincentre vonatkozik, a válaszom: nem

Alfőmérnök 2012.04.07. 15:19:45

@szempontpuska: Nem ment rögtön a levesbe. Nem tudom, meddig volt kint, de maga biztos olvasta, mivel reagált rá. Konkrétan emlékszem: "IRL-t nem kéne".
Miért nem törölték azonnal?

Alfőmérnök 2012.04.07. 15:23:07

@szempontpuska: Semmi igazodási kényszere nincsen, maga rossz emberismerő.
Amúgy csak úgy kíváncsiságból kérdezem, hogy akkor mi van, ha valaki nem tartja vállalhatatlan aljasságnak tölgy kommentjét? (Holger nem ezt írta, csak maga próbálta kifordítani a szavait.)

szempontpuska 2012.04.07. 15:33:16

@Alfőmérnök: percekkel utána, hogy láttam - ment a levesbe.
Ez már elég gyors a vincenttel szemben támasztott - rendkívül kényes - elvárásaidnak? :-)

szempontpuska 2012.04.07. 15:37:28

@Alfőmérnök: Válaszom: semmi.
Többet néztem ki belőle és csak nevetséges az efféle "moralizálása"

Körbe-körbe jár december óta. Annyi energiát fektetett az ügybe, hogy ha rákötjük egy generátorra, már bevilágítaná Budapestet :-)

Alfőmérnök 2012.04.07. 15:50:06

@szempontpuska: Szerintem azonnal törölni lehetett volna, de ha tényleg csak pár percig volt kint, és maga törölte, akkor maga ebben az ügyben jól járt el, bár dicséret nem illeti érte. (Én például abban a pár percben olvastam a blogot, és onnan bizonyosodtam meg t kilétéről, azelőtt csak sejtettem.) Jótündért viszont nem menti föl az, hogy maga eltávolította a szemetét.
Mellesleg a későbbi poszttal (ahol már valóban nincs nevesítve) is problémáim vannak - nem az, hogy vitába száll egy kommenttel, ami az ő érzékenységét sérti, hanem, hogy a szerzőjének valós személyére, munkakörére hivatkozik.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.04.07. 18:12:13

@szempontpuska: Van olyan hely, ahol nevezett nick nyilvánosan és önként azonosította magát? Ha nincs, akkor ebben a kérdésben kuss a nevetek.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.04.07. 18:21:25

@szempontpuska: Miről beszélsz? Nagyon el vagy tájolva. Nekem nincsenek "sajátjaim", individualista vagyok, ezért van saját blogom. Egyszerűen felháborít az IRL-ezés, mert elrontja ezt az egyébként komolytalan játékot. Az IRL-ezés olyan, mintha edzésen lennénk, és valaki elkezdene úgy ütni és rúgni, hogy annak már nem a jó móka a célja, hanem a sérülésokozás. Ennyi.

Egyébként annyi energiát sem teszek bele, hogy a fejetekben lévő sötétséget ki lehessen világítani, nemhogy bármi nagyobbat. Egyszerűen annyi történik, hogy ha szembejöttök és szóba kerül, nem én leszek az, akinek kussolni kell. Ne gyertek szembe, ne hozzátok szóba. Én nem fogok utánatok menni, pl. a blogotokra. Ti se gyertek miutánunk.

szempontpuska 2012.04.07. 18:24:08

@Holger Hartland: Vicces ahogy szted Jt-nél elég ha "maga adott meg magáról adatokat" de a jellembajnoknál ugyanahhoz már nyilvános és önkéntes azonosítás kell.

Azt hogy pl. én miért kussoljak le és ezt hogyan tervezed véghezvinni, már meg sem kérdezem :-)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.04.07. 18:38:19

@szempontpuska: Már megint hazudsz. Jt leírta a saját nevét a nolblogján. Tölgy hol írta le magáról nyilvánosan, hogy ki?

A kussolás azt jelenti: minden válaszom után adott a lehetőség, hogy ne írj viszontválaszt, és ne hozd szóba soha többé a dolgot. Az a te döntésed, hogy élsz-e vele.

szempontpuska 2012.04.07. 19:36:02

@Holger Hartland: bevallom egyre nehezebben tudom követni a cikkcakkokat amivel egyik oldalon összemosol mindent és mindenkit, másfelől meg igyexel valami választóvonalat találni jt és a jellembajnok között.

Az hogy jt-nek volna nolblogja nekem is új, de a téma szempontjából irreleváns hogy hónapok után most éppen ez a legújabb kritériumod.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2012.04.07. 19:56:27

@szempontpuska: Szia, annak idején a médiatörvényről vitáztunk, most már láthatóan értelmetlenül, hiszen semmi sem történt, ami meg igen, azt jobb felejteni. Azonban én is csodálkozom értetlenségeden a tölgy-dolog kapcsán. Ezt direkt csinálod, vagy meggyőződésből? Tápot adott a vincentblog egy roppant káros és aljas dolognak, bár nem ők vitték ezt véghez gyakorlatilag. Most hasonlatokkal éljek, vagy elég világos ez így? Továbbá, miután kiderült, hogy valakinek a virtuális véleménye alapján a valóságos létét támadták meg, annyi se jött ki a vincéből, hogy "bocs, de ezt azért mégsem akartuk" vagy valami ilyesmi. Ez van megkifogásolva, olyanok által is, kiknek esetleg a nézőpontja nagyon messze áll pl. az enyémtől. Miért nem érthető ez?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.04.07. 20:04:28

@szempontpuska: A saját értetlenségedért ne mást hibáztass. Újabb kritériumaim lennének? Hazudsz megint.

Egy kritérium volt és van: megnevezi-e saját magát a nick, vagy nem. Jt megnevezte magát: írd be a vezeték-, majd a keresztneve kezdőbetűjét, majd egy pont után azt, hogy nolblog.hu. Ott megtalálod.* Tölgy sehol nem nevezte meg magát. Ergo, amikor tölgyet megneveztétek, és másfél évig kint hagytátok, majd jött ez az ügy, azzal magatok írtátok ki magatokra, hogy "ávóspatkány".

És most újra itt a lehetőség, hogy ne válaszolj.

*Ezzel együtt a mandineresek helyében a jt IRL-jét emlegető kommenteket is töröltem volna, de ne rajtam kérd számon, az ő dolguk.

szempontpuska 2012.04.07. 20:16:29

@Mihint: szia!
Élénken emléxem, egyike volt az üdítő kivételeknek amikor érdemes (és értelmes) vita volt. A Médiatörvénybe most tényleg ne menjünk bele, mert annyi semmi történt egy év alatt, hogy ahhoz teljesen új kommentfolyamot kéne nyitni :-) (lehet, hogy írok majd róla egy többrészes posztot :-P)

Én azt gondolom, hogy a vincentblog egy nagyonis súlyos és jellemzően aljas dologra irányította rá a reflektort és mint ilyen, nagyon helyénvaló volt az a poszt. Amikor az öntelt, galléros-magázódós ún. jobber értelmiségiből kiborul az alpári fekália.

Aztán menekül, terelget sipítozik és jellemesen oly' egyenes derékkal vállalja a véleményét.

Egyáltalán nem káros, sőt nagyon jellemző annak a körnek a gerinchalmazállapotára amit tölgy képvisel.

sztem ez megérdemelt egy posztot - de ebben nem kell egyetérteni velem.

Ami emlékezetkultúra c. nick tevékenységét illeti, azzal messze nem értek egyet, de nincs is hozzá közöm. Ugyanezek az adatok fellelhetők a neten - jt is onnan szedte, nem máshonnan.

Annak azért örülök, hogy benned legalább tisztán lecsapódott, nem a vincent nyomta fel a jellembajnokot, mert ez sem mindenki számra evidens.

szempontpuska 2012.04.07. 20:17:36

@Holger Hartland: Jó. Akkor majd kettesével veszem az újabb és újabb szempontjaidat a jövőben :-)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.04.07. 20:29:21

@szempontpuska: Amíg nem tudod megmutatni, hol nevezte meg magát egyértelműen az általatok "leleplezett" nick, addig maradtok feljelentő ávóspatkányok. Ami pedig az "újabb s újabb" szempontjaimat illeti: egyetlen egy volt mindig is, és december óta akárhányszor szóba kerül a dolog, ez így is maradt - vagyis az ávóspatkány mellett a "hazug kutya" minősítést is magatokra vettétek. Lassan kitelik belőletek egy egész állatkereskedés! :D

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.04.07. 20:41:34

@szempontpuska: Szerintem fogadd meg a tanácsom, ezt az ügyet ne hozd szóba többet, és akikkel vitába keveredhetnél erről, azokat kerüld el.

szempontpuska 2012.04.07. 20:45:46

@Holger Hartland: soha nem én hoztam szóba, de szívesen beszélgetek róla - nehogy azt hidd, hogy ez nekem bármennyire is kínos volna :-p

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.04.07. 20:51:52

@szempontpuska: Minek jössz ide? Minek jössz a jósdára? Miért nem tudod elkerülni azokat, akik patkánynak, féregnek, hazugnak tartanak? Bosszantásnak nem jó. Tudom, hogy nem kínos nektek az ügy - annál rosszabb rátok nézve. Nekem pedig nem extra fáradtság eggyel többször leírni, hogy "patkány vincentesek". :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.04.07. 21:04:12

@szempontpuska: Jobban szereted azt, hogy "kopj le rólam, patkány"? :D Komolyan, azt hittem, okosabbak vagytok Counternél, de nem.

szempontpuska 2012.04.07. 21:16:57

@Holger Hartland: Tombol benned a gyűlölet. Ez az ami hiányzik belőled, hogy toleráld, ha valakinek ugyanarról az eseményről más a véleménye, mint neked.

Ha így nézzük, egészen a helyeden vagy a barnák között.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.04.07. 21:18:11

@szempontpuska: Nem gyűlölet. Megvetés.
Az ügy nem véleménykérdés.

Alfőmérnök 2012.04.07. 21:55:22

@Holger Hartland: Nehéz eldönteni, hogy komolyan gondolja-e ez a spiné, amit ír, vagy tudatában van, hogy nincs igaza.
Tény, hogy az ügyben ő a legkevésbé sáros. Megszólalt a lelkiismerete, mikor t irl adatait közölték, és bizonyos idő (hogy mennyi, azt már nem fogjuk megtudni) után törölte. Szerintem csak védeni próbálja a haverjait, ez valamennyire tiszteletreméltó dolog azért. Mondjuk elég bénán teszi, úgyhogy csak árt nekik, de végülis megérdemlik.

szempontpuska 2012.04.07. 22:06:09

@Alfőmérnök: te teljesen félreérted a vincentet. Ott nincsen NER ami közös véleményre, vagy álláspontra kötelezné a blog bármelyik szerzőjét.

Amikor én beszélek a magam nevében teszem, azt hittem ez kezdettől fogva evidens volt. Ezért szükségtelennek is tartottam leírni...

Alfőmérnök 2012.04.07. 22:21:21

@szempontpuska: Azt azért megnézném, mi történne egy szerzővel, ha nem tartaná "képviselhetetlen aljasságnak" tölgy kommentjét.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.04.07. 22:32:14

@Alfőmérnök: Másfél év után törölte. Addig ott voltak azok az adatok. Ha mindez mással történt volna, a vincepatkányok feljelentő rezsimszolgákról sipítoztak volna. :) Persze, hogy védi a haverjait, de így olyanok lesznek ezek, mint Schmitt Pál. Bocsánatkérés helyett csak még mélyebbre süllyednek a szarba. Most meg itt provóskodnak, de majd megunják, hazamennek. :)

Alfőmérnök 2012.04.07. 22:47:15

@Holger Hartland: Kár, én élvezettel rugdosnám még őket. Lehet, hogy előbb-utóbb eljutnának a beismerésig, mondjuk egy kis körömtépkedés, meg sósavas kádban fürdőzés után. :))

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.04.08. 08:20:26

@szempontpuska:
micsoda történet kerekedik itten a maga libazsírtól fénylő agyában, ribanc?
az mekkora nikkváltás, hogy mindenki számára nyilvánvaló, hogy melyik nikk, melyik nikk lett!
milyen kibaszottul betegek maguk! bírom nagyon! :)

MézesRozi 2012.04.08. 08:39:48

@szempontpuska:

megint egy patkányblogos sunyi megjegyzés. mit gondolnak maguk? de ne örüljenek hamar, valaki majdcsak magukra teszi a nagy szivattyút. akkor lesz aztán jajongás.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.04.08. 09:00:00

@jose maria padilla:

és akkor az ávh jegyzőkönyvnek, grift búcsúja a mandarinról:

azt hiszem kérésre sem születhetett volna alkalmasabb poszt, hogy a szerep, a karakter, ami majd egyszer talán megíródik, és most már le lett próbálva, sőt túljátszva, kissé unalomba fullasztva, szóval grift, az imposztor, elköszönjön.
egyszer egy öreg színészbarátom városában vendégeskedve, egy délelőtt, jó házigazdaként kávézni vitt és múzeumba, és kiállhatatlanul viselkedett. kötözködött mint egy részeg, a múzeumban az igazgatót hívatta valami semmiség miatt, szóval csak néztem. aztán este az előadás után elnézést kért a jelenetekért, de az esti szerepét építette fel magában.
nos grift is valami ilyesmi volt. a politikai kommentelő.
a blogon még tán, ha egyáltalán.
tudom, akinek volt szíve megszerette erősen griftet, akinek úgy kell az jól megutálta, ez is mutatja, hogy jó karakter volt. és búcsúzik.
vigyázzanak magukra.
magyarok is, zsidók is. .)

a továbbiakban majd málnásiként.

szempontpuska 2012.04.08. 10:04:16

@MézesRozi: Látom megjelent a hátbaveregető-brigád és a magyarázkodó kommandó.

Későn.
ma nem rendelek

Alfőmérnök 2012.04.08. 11:10:51

@jose maria padilla: @MézesRozi: Azért hülyébbnél hülyébb nikkcsere-elméletekben a mandiner/jósda kommentelők sem szűkölködnek.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.04.08. 14:44:05

@Alfőmérnök:
hülye ottan is van elég. aljas nemigen. azok a vincén vannak.

Alfőmérnök 2012.04.08. 15:10:18

@jose maria padilla: Szempontpuskáról nem tom eldönteni, hogy aljas-e, avagy csak hülye. Merthogy a vincén sem mindenki az, pl. az, akit azt hiszem ismersz, egy kedves hölgynek tűnik.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.04.08. 15:16:35

@Alfőmérnök:
nem tudom, hogy mindenki aljas e ottan. nem is kívánnám ezt itten megbeszélni. ha szempontpuska nő, akkor jó az esély, hogy aljas is. meg buta is. :)

Alfőmérnök 2012.04.08. 15:27:18

@jose maria padilla: Jó, akkor ne beszéljük meg. :)
Csak annyit akartam mondani, hogy biztos van néhány szadiban csalódott normálisabb libi, aki keresi a helyét és ezért megy a vincére, mikor támadják őket, akkor meg összezárnak. :)

naneee3 2012.04.08. 17:26:14

Mert ugye hogy is kezdődött tölgy kommentje?

„Ezt a szegény vívót szívatták, belehalt. Csúnya dolog, nem kérdés.”

És ha azzal végződött, tölgy pályafutása, hogy

ezt a szegény tölgyet szívatták, kirúgták. Csúnya dolog, nem kérdés.

Így járt. Lépjünk át rajta!

Alfőmérnök 2012.04.08. 19:49:33

@naneee3: Hol írt tölgy olyat P.A.-ról, hogy "Így járt. Lépjünk át rajta!"?
De valóban csúnya dolog az is, amit tölggyel csináltak, bár nem összemérhető egy ember halálra kínzásával.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.04.08. 20:02:06

@naneee3:

Az éhség, az irigység, a bírvágy, a gyűlölet és a gonoszság tömény rothadásbűze árad még a kommentjeitekből is, fájdalmasan szánalmasak vagytok.

ü
bbjnick

naneee3 2012.04.08. 21:31:06

Az ilyen próbanácik miatt ma már senkinek-semminek nincs tekintélye. Schnitt is megszívta!

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.04.09. 08:31:48

Na megint valaki, akinek nagy bőröndre és Kanadába szóló "csak oda" repjegyre volna szüksége.

Naneee3 ezt másolta be nyolc különböző blogba:
"Lehet más a politika! - Politics can be different

Bréking nyúz, az LMP tegnapi smittpálos flashmobjának szpíkerét a mai napon kirúgták állásból
A próbaidőn lévő szociális munkást magához hívatta főnöke, és elmondta, hogy politikai tevékenysége összeegyeztethetetlen a segély-szervezet alapvetően katolikus beállítottságával… Szakmai kifogás nem merült fel munkájával kapcsolatosan, amivel mindenki elégedett volt. Mégsem élünk következmények nélküli országban – ez csak a hatalom kivételezettjeire vonatkozik."

naneee3 2012.04.09. 10:45:22

Az éhség, az irigység, a bírvágy, a gyűlölet és a gonoszság tömény
rothadásbűze árad még a kommentjeitekből is, fájdalmasan szánalmasak vagytok.

vircsaft gizi 2012.04.09. 15:04:19

Most mi van ezzel a tölggyel? Van néhány emlékfoszlányom, úgy emlékszem, kifejezetten értelmes ember. Most mi van?! Mi a történet?! Kicsinálták?!

szempontpuska 2012.04.09. 16:19:26

@vircsaft gizi: Megnyugtatóan tisztázta magát emlékezetkultúra vádjai alól :-)

Alfőmérnök 2012.04.09. 17:14:13

@vircsaft gizi: Patkányvincenték lekaraktergyilkolták, patkánybotos meg kibaszta.

vircsaft gizi 2012.04.09. 18:00:13

@Alfőmérnök: a toleráns liberalizmus jegyében?! Ok, minden érthető.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2012.04.09. 22:18:59

@szempontpuska: No, én úgy látom, hogy túllőttetek a célon, bár szándékotok érthető, még ha be nem is fogadható. Nézd, megint csak hasonlatokkal tudnék élni, amire viszont most már nem nagyon volna szükség. Véleményem szerint nincs igazad, vagy ha van, az a másik irányban is igaz, tehát ez feloldhatatlan dilemma. Egészen addig, amíg végre világos nem lesz az, miért köllene ezeket a dilemmálat föloldani. Hiába a szép szó, igazából semmi nem történik. Úgy-e érted?

Alfőmérnök 2012.04.09. 22:29:46

@vircsaft gizi: Részben. Részben meg a keresztény erkölcs jegyében.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.04.10. 23:19:00

Csókay András PhD idegsebész :

"Mai napig a PhD szerzőjének nem kötelező új, eredeti gondolattal előállnia dolgozatában. Az 1992-es kisdoktori kategória bőven alatta van a mai PhD-nak, de az akkori kandidátusi értekezések követelményrendszerének is. Jómagam is PhD-témavezető vagyok az egyik SOTE PhD-iskolában. A jelöltnek azt kell bizonyítania, hogy „alkalmas önálló tudományos munka végzésére”, írja a szabályzat. Több akadémiai nagydoktorral is beszéltem. Még a megjelent tankönyvet, nemhogy a megjelent cikket is idézheti valaki munkájában, ha megjelöli az eredetét a mű végén. Aki valami újjal akar előállni a magyar tudományos életben, annak valóságos Canossát kell járnia. Ezért a tudományos művek 90–98 százalékában semmiféle új tudományos felfedezés sincs. Ezek az úgynevezett összegző művek, melyeknek igenis van tudományos értékük, hisz közreadja, összeveti, összefoglalja az addigi eredményeket, ahogy tette Schmitt Pál is. Meg is bolondulna a tudományos világ, ha annyi felfedezés lenne, ahány kisdoktori, PhD, vagy éppen nagydoktori disszertáció született. Tehát maga a plágiumvád abban a pillanatban nem áll meg, ha van bármiféle utalás arra, hogy honnan idézett a szerző. Ez pedig fellelhető a köztársasági elnök úr dolgozata végén. Hogy mennyi lehet egy ilyen műben az idézett szöveg, arra nincs szabály. Nyilván a teljes szöveg is állhat cikkekből, tankönyvekből vett idézetekből, ha a végén van egy rövid, összefoglaló értékelés. Schmitt Pál munkájában ez is megtalálható. Mindezek figyelembevételével érthetetlenek az elítélő reakciók a balliberális és a jobboldali ellenzék részéről. Az is nyilvánvaló, hogy a SOTE szenátusa tévedett, mert ott csupa akadémiai nagydoktor ül, így nem tudtak elvonatkoztatni attól, hogy a nagydoktori disszertációban valóban újszerű elemeknek kell szerepelniük."

www.magyarhirlap.hu/velemeny/az_igazsag_vedelmeben_.html

tisztakéz · http://netes.8x.hu/ 2012.04.11. 20:21:27

20 évvel ezelőtt az átkosban könnyebb volt kézi vezérlés segítségével, hatalmi pozíció kihasználásával diplomát szerezni!!!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.06.15. 23:37:04

"Hogy mennyi lehet egy ilyen műben az idézett szöveg, arra nincs szabály. Nyilván a teljes szöveg is állhat cikkekből, tankönyvekből vett idézetekből, ha a végén van egy rövid, összefoglaló értékelés."

ez igaz? szerintem ilyen abszolút módon lehetetlenség!
süti beállítások módosítása