Facebookból tanul, de nem marad buta a Z-generáció
2012. március 18. írta: st.Ella

Facebookból tanul, de nem marad buta a Z-generáció

  Csak a Facebook kell a most felnövő, rendszerváltás után született generációnak, amely nem igényli a nyomtatott, de még az online sajtót sem – derült ki egy Magyarországon készült felmérésből. Több mint 10 ezer pályakezdő és több mint 16 ezer tapasztalt munkavállaló válasza szerint az 1992 után születettek informális utakon tájékozódnak szívesebben, a hivatalos forrásokat háttérbe szorítva.

  A ma a harmincas éveiben járó X generáció, és a húszasaikat taposó Y után a Z-t sokat becézgeti a köznyelv és a tudomány. Az abc szerinti sorban őket megillető Z mellett a D, mint digitális, M, mint multitasking és a C, mint connected, vagyis csatlakozott nemzedék megjelölés is használatos. Szintén ők azok, akiket 9/11-eseknek és dotcom korosztálynak is hívnak, de a sok név mind egy dologra utal: ők a globális falu első gyermekei, akiket születésük óta digitális környezet vesz körül.

  Többségük feltehetőleg a kézírással egy időben tanult meg gépelni, és a számtan mellett sokuknál a számítógép kezelése is alapkészséggé vált. Gyermekkoruk digitalizációval való összefonódása szabadidejük után a kapcsolataikban is meghatározóvá vált, és az internet megjelenése ezt csak fokozta. Míg az Y-okat csak tiniként érte el a csetszobák felszabadító arctalansága, addig a Z-k már az általános iskolai szocializáció egy részét is a weben keresztül bonyolíthatták (konfliktuskezelő képességük ezért egyes kutatók szerint kevésbé kifejlett, önképük, egójuk viszont erősebb). A személyes kapcsolatok átalakulása, az érzelmi inkontinencia, a koraérettség, az intim szféra fogalmának átalakulása azonban negatív mellékhatásokként jelenhetnek meg – és ezt a korosztály maga is érzi. A közösségi hálók folyamatos terjedése, a szolgáltatók szélesedő kínálata pedig tovább erősíti a folyamatot (annak ellenére, hogy Facebook-profil csak 13 éves kor felett hozható létre).

  A gondolkodás, a logika és a koncentrációs képesség megváltozása, valamint az intolerancia egyre jellemzőbbé válik a legfiatalabb nemzedékek körében. Egészen biztos, hogy a jövő felnőttjeinek legalapvetőbb elvárása lesz az azonnali és pontos értesülés – könnyen fogyasztható, gyors formában. A táblagépek a játékosság igényét is egyre nagyobb arányban ébresztik fel. A digitális média hónapról hónapra próbálja utolérni az ilyen irányba mutató egyre jelentősebb igényeket. Nemcsak a hírszolgáltatóknak, de a szórakoztatóiparnak, sőt az oktatásnak is fel kell (kellene) vennie a versenyt. A fizikai mivoltukban jelen lévő játékok és a tankönyvek egyre kevésbé kötik le a villódzó képekhez, másodpercenként érkező hang és képeffektekhez szokott tizenéveseket.

  A nonstop elérhetőség, az egyéni lájkolással vagy az ismeretség visszaigazolásával fontosnak nyilvánított információk állandó áramlása megszokottá és pótolhatatlanná vált. A fiatal közösségi média-felhasználók preferenciáinak megfelelően – saját maguk által – összeállított hírfolyamot részben sem helyettesítheti nyomtatott sajtóanyag, de még a gyakran frissülő online média sem. Nem állítható ugyanakkor, hogy a '92-95 után születetteket nem érdeklik a világ hálószerűen összefonódó mindennapi eseményei – hírfogyasztási szokásaik életkorukból adódóan is kiforratlanok lehetnek még.

  A Facebookra korlátozódó tájékoztatás nem feltétlenül jelent szűklátókörűséget sem – ahogy azt a felmérés sugallhatja. A követhető oldalak végtelen száma, a megállás nélkül frissülő üzenőfal az információáramlás legteljesebb forrását kínálja napjainkban. A 438 millió napi szinten aktív felhasználó (amely szám egyre nő) megállás nélkül ontja magából a szöveg-, kép-, hang- és videóanyagokat, elárasztva ezzel követői képernyőjét. Nem beszélve a cégekről, nagyvállalatokról, amelyek mindent megtesznek a Facebook-oldalukon a rajongók gyűjtésére és megtartására. E cégeknél fokozatosan jelenik meg a kizárólag a közösségi hálóra szánt – igényes – tartalmak előállítása, amelyekkel új munkakörök is létrejönnek. A cégek igyekeznek maximálisan kihasználni az egyre jobb lehetőségeket.

  Ma már az is lehetséges, hogy a felhasználó anélkül szabaduljon meg az unalmassá váló rejtett reklámoktól, hogy annak előállítója lájkot veszítene, azaz a kapcsolat teljesen megszakadna: egy kattintással elérhető lett a hírfolyamból való törlés is. Az egyéni hírfolyam összeállításának lehetőségét javítja az érdeklődési listák létrehozása. A barátok listázása, és az érdekes idegenek követése után ez az a lépés, ami miatt a Z-generáció mellett az Y és az X is egyre kevésbé tud majd leszakadni a közösségi hálóról. Az interest listek, vagyis érdeklődési listák segítségével már bárki rovatokra bontott saját újságot állíthat össze magának, időről időre tetszőlegesen variálva azt.

  Így aztán az egyéni – akár fiatal – felhasználók nemcsak barátaikat, de a minőségi (hír)anyagok összeállítóit is egyre nagyobb számban kezdik majd követni, remélve, hogy lájkjukért cserébe szórakoztató módon csomagolt információkat kapnak. A nagyvállalatok médiában kialakuló szórakoztatóiparával a híroldalak csak lassan tudják felvenni a versenyt, de minden bizonnyal arra kényszerülnek előbb-utóbb, hogy hasonló irányba alakítsák profiljukat. Mert minden a felhasználóért történik – aki pedig egyáltalán nem lesz kevesebb attól, hogy nem mozdul a Facebookról. Sőt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr164298015

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Firaizmus - Szkepticizmus 1:0 2012.03.18. 13:08:55

Szerintem a Szkeptikus Társaság Facebook nyitott csoportjában, az ő szempontjukból kár volt kakaskodni, kár volt ekkora magas labdát feladni a firaizmusnak. Persze, hogy lecsaptuk és köszönjük a pontot érő segítséget. Egyébként szerintem ez egy barátsá...

Trackback: Mi is a firaizmus? 2012.03.18. 13:05:09

 A firaizmus egy civil kezdeményezés, amely céljául tűzte ki, hogy rávilágítson korunk jellemzői hibáira.  Az filozófiánk azon alapszik, hogy az embereket rávegyük arra hogy tanuljanak meg racionálisan gondolkodni, a kényelmes nem-törődömség...

Trackback: Facebookból tanul, de nem marad buta a Z-generáció 2012.03.18. 09:09:01

A Facebookra korlátozódó tájékoztatás nem feltétlenül jelent szűklátókörűséget; a követhető oldalak végtelen száma, a megállás nélkül frissülő üzenőfal az információáramlás legteljesebb forrását kínálja napjainkban.

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.03.18. 09:03:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atisz 2012.03.18. 08:42:35

A Facebook-ot egyáltalán nem információszerzésre és híréhsége csillapítására használja az új generáció, a többsége legalábbis biztosan nem.

eN 2012.03.18. 09:39:13

Semmitmondó fészbúk reklám.

eN 2012.03.18. 09:41:43

@El Topo (Sgt. Elias): valahol a marketing brossúrák és a semmitmondás között.

Steve the Great 2012.03.18. 09:56:20

Hát nem tudom... Nekem van vagy 25-30 fiatalabb egyetemista ismerősöm a FB-on, de közülük mondjuk 4-5 szokott viszonylag gyakran "értelmes" (pl. közéleti, szakmai stb.) tartalmat lájkolni vagy megosztani. Ami többségében megjelenik a hírfolyamomban: vicces képek, fotók, zenék, meg mindezek kommentelése. A politikai aktivitásuk (ami nézőpont kérdése, hogy jó vagy nem) pedig kimerül a vicces(nek szánt) politikai képek terjesztéséből.
Szóval én nem látom, hogy olyan baromi nagyon a tájékozódna a FB-on keresztül ez a generáció. Hozzáteszem, az idősebbek között sem sokkal jobb ez az arány, a többség ott is digitális szemetet terjeszt.

is 2012.03.18. 10:29:13

OFF:
Ezt a parasztságot tényleg képesek voltatok elkövetni: urbanista.blog.hu/2012/03/18/miert_hianyzik_darvas_ivan_az_elhunyt_nemzet_szineszei_kozul_raksanyi_kozben_elokerult_csak_a_masik_oldalra_te#comment-form . Még ebbe is politikát kevertek? Paraszt tahók vagytok mind, halottakba rugdaltok.
/OFF

Neon Fu 2012.03.18. 10:50:38

Hát lehet, hogy ideális esetben így lenne, megteremtették nekik a lehetőséget, valójában azonban millióból egy tini használja erre az egész vackot, a többiek csak úgy "tartalmatlanul" ott lógnak. Fura álomvilágban él a cikk szerzője.

betyár (törölt) 2012.03.18. 11:46:19

@eN:
egyetértek.
de tételezzük az ideális esetet: valóban erre használja a tizenéves generáció a facebookot, amiről a poszt írója beszél. akkor sem kevésbé prolémás a helyzet: ellenőrizetlen információk irányítás nélküli befogadása beláthatatlan következményekkel jár. hol, mikor sajátítják el a szelektálás, ítélet alkotás, a jó és a rossz, a helytálló és a hamis elkülönítésének képességét?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2012.03.18. 12:03:36

@is: ez tényleg off, annyira, h nem is értjük, miért minket szólítasz meg a témával. nem követtünk el semmit. :((

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2012.03.18. 12:24:14

Az Egyesült Államok XX. századi történetéről szóló könyvében John Lukacs idéz egy farmert, aki szerint a jövendő világ nagy ellentéte azok között húzódik majd, akik mint halandó teremtmények kívánnak élni e földön, s akik gépezetnek tekintik magukat.

Mit várhatunk mi, "X"-esek (milyen szép, hogy egykoron az "osztályidegen" "reakciósokat" jelölték e betűvel!) az elfajzott nemzedéktől?

spontan · http://erdekessegek.info 2012.03.18. 12:38:07

" A Facebookra korlátozódó tájékoztatás nem feltétlenül jelent szűklátókörűséget sem – ahogy azt a felmérés sugallhatja. A követhető oldalak végtelen száma, a megállás nélkül frissülő üzenőfal az információáramlás legteljesebb forrását kínálja napjainkban. "

De milyen tartalmak ezek? Mélyenszántó cikkek? Dehogy. Röviden feldolgozható, gyorsan befogadható képek, videók, pár soros írások. Lehet, hogy sok mindenről fog értesülni felszínesen, de mélységében igen kevés dologról.

Aki netezik, az tudja, hogy a sok információ miatt egyre kevésbé szánunk időt hosszabb dolgok elolvasására. Egy olyan generáció, aki azt szokta meg, hogy egy pillantással végigfusson a folyamatosan ömlő üzeneteken, nemigen fog olyan hosszú figyelemmel rendelkezni, hogy hosszabb koncentrációt igényelő dolgokat is befogadjon.

2012.03.18. 12:49:28

nem a turót nem marad buta. a mai juzerek 90%a segghülye a géphez.

Mesterlövész 2012.03.18. 13:02:39

Jó érzés ez alól kivételt képezni.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2012.03.18. 13:08:12

@Atisz:

Adminja vagyok egy olyan facebook oldalnak, ami a játszva és szórakozva való tanulást tűzte ki céljául. Működik.

www.facebook.com/firaizmus

Viktus 2012.03.18. 13:19:05

@rajcsányi.gellért (ergé):

persze még a végén a holocaust bűnei alól is kimentenéd magad mi ...

Viktus 2012.03.18. 13:20:03

@cadmagician:

Persze, de megfigyelheted a rendszerek egyre inkább ehhez a debilitáshoz alkalmazkodnak ... régen legalább v.mennyit kénytelen volt fejlődni az user.

2012.03.18. 13:21:40

@Viktus: reklámokba is ez van: ez ennyire egyszerű => még a segghulye is tudja használni. de attol még segghülye maradsz.

takács bálint (törölt) 2012.03.18. 13:35:55

@betyár:
amiről beszélsz a népi kultúra. a pletyka például. a facebook: világfalu.

Susie Q · http://couleurlocale.blog.hu/ 2012.03.18. 14:05:56

"Mert minden a felhasználóért történik – aki pedig egyáltalán nem lesz kevesebb attól, hogy nem mozdul a Facebookról. Sőt."

Remélem ezt a mondatot irónikusnak szánta a szerző, mert egyébként kénytelen lennék azt a következtetést levonni, hogy ő sem igen mozdul el a számítógép mögül...

Sajnos erre is igaz, hogy megfelelő alapok nélkül semmit nem ér az egész. Az a gyerek vagy felnőtt, aki offline megtanult könyvet, újságot olvasni, értelmezni, aki meg tudja állapítani a különbséget hasznos és haszontalan információ, reklám és tudomány között, valóban remekül fogja saját hasznára fordítani a facebook-ot.

De aki felkészületlen aggyal kerül oda, az bizony butább lesz, mint valaha volt... ráadásul még konzumidióta is, akit úgy rángatnak a marketingesek, ahogy akarnak.

hobbigyuros · http://testepitoedzesnaplo.blog.hu 2012.03.18. 14:22:52

Van benne igazság. Én Y generációba tartozom, fiatalon még álom volt egy otthoni számítógép, tinikoromtól éltem a digitális világban. Egy dolog kivétel nélkül igaz, a tizenévesek azt csinálják a Facebookon amit az ismerőseik.
Valaki készít magáról egy fotót,azonnal tízen csinálnak egyet ugyanabban a pózban.
A Google helyett a Facebookot használják informálódásra.
Ami pozitívum lehet, hogy komoly mennyiségű információból elég gyorsan ki tudjuk szelektálni a nekünk szükségeset.

Chicano 2012.03.18. 14:27:05

Sajnos a posztírónak igaza van, és ez az oka hogy minden eszetlen baromságot elhisz a tipikus facse felhasználó. Jó példa erre a milla. Aki szerint ma Magyarországon nincs sajtószabadság az szimplán egy hülye. Ennek ellenére csak összejött hetvenvalahány ezer lájk egy olyan szerveződésre ami a hazai sajtószabadságot akarja megmenteni a fasisztáktól. A dolog véleményem szerint a kitűnő dopeman elnök úr megválasztásában csúcsosodott ki, szerintem ezt már nehéz lesz űberelni. No de hogy jutott a dolog idáig? Hát úgy hogy rövid, "könnyen emészthető" féligazságokat és szimpla hazugságokat adtak elő olyan tálalásban amire ez a facsén szocializálódott társaság vevő. Aztán a lájkolás már csak egy klikk, pénzbe nem kerül, miért ne. Mentsük meg a demokráciát. De mint kiderült azt a búval baxott médiatörvényt szinte senki nem olvasta el közülük. Még azok a millás lótumfaktumok se akiket tv-be küldtek a témáról vitázni. Ez az egész milla jelenség kitűnő példa arra hogyan lehet ezt a szivacs agyú társaságot (nem generációt írtam, ez korfüggetlen!) jóárasítva manipulálni.

betyár (törölt) 2012.03.18. 14:28:54

@takács bálint:

hát az meglehet, csak ugye a népi kultúrában ott volt anyu-apu is a képben és elmondták, amit kellett. pl. teri néni hülyeségeket beszél, ne figyelj rá, józsi egy futóbolond és azért mondja katira, hogy útszéli, mert az nem áll szóba vele, bandi meg egy fantaszta, nem ártalmas, de nem kell komolyan venni, stb. ha pedig a népi kultúra alatt az urbánnépire gondol, na az van a fácsén.

maga miért ír mindent kisbetűvel?:)

Void Bunkoid 2012.03.18. 14:31:55

@Viktus: igazából nem értem, hogy a "debilitáshoz alkalmazkodás" miért szúrja ennyire jellemzően az informatikusok szemét.

A jelen informatikai rendszerei, eszközei nem elsősorban informatikusoknak készülnek, hanem mindenki számára, olyanoknak is, akik nem tudják, hogy mi fán terem a bit vagy a B osztályú IP-cím.

Ezzel a folyamatos informatikus nyafogással speciel nekem az agyamra mentek, kb, olyan, mintha az autószerelők állandóan azon hőbörögnének, hogy minek tart autót az, aki nem ért hozzá, nem tudja megjavítani, vagy a villanyszerelők azért lobbiznának, hogy akinek nincs gyengeáramú elektromos szerelői szakképesítése, ahhoz ne lehessen bevezetni az áramot.

betyár (törölt) 2012.03.18. 14:39:39

@vilagnezet.blog.hu:

hát ehhez az oldalhoz is elkel az irányító kéz a tapasztalatlanok számára.

wovbagger 2012.03.18. 14:48:06

st.Ella, az X-generáció nem a harmincas, hanem a negyvenes éveinek elején jár (sőt, vannak köztünk olyanok is, akik idősebbek). alattunk ugyanis a 2. vh. utáni baby boom nemzedék után jövőket értik:
en.wikipedia.org/wiki/Generation_X

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.03.18. 15:01:27

A FB meg úgy általában a net, a fórumok, vagy akármilyen, hozzászólást lehetővé tevő médium gyakorlatilag ma már egy dologra való: hogy mindenkit kiközösítsen a "B" generáció (bulizósfiatalok) aki nem ért egyet a disznajcsordaszellem véleményével.

Készítettem is erről egy kis animációs filmet. :)
www.youtube.com/watch?v=moaxF7NxzKg

takács bálint (törölt) 2012.03.18. 15:02:47

@betyár:
oké, virtuális világfalu. és a virtuálist felfoghatod úgy is, hogy (a komplexitáshoz hozzátartozó) nem igazi, valótlan.

Alfőmérnök 2012.03.18. 15:04:38

@betyár: "pl. teri néni hülyeségeket beszél, ne figyelj rá, józsi egy futóbolond és azért mondja katira, hogy útszéli, mert az nem áll szóba vele"

Vagy pl. anyuka-apuka megmondja józsinak, hogy ne álljon szóba katival, mert egy útszéli.

takács bálint (törölt) 2012.03.18. 15:08:29

@betyár:
olyasmi, mint a népi kultúra, csak nem igazi. aki azt mondja, hogy a facebook feltétlen rossz az mondja ugyanezt a pletykára is. nem fogunk egyetérteni.

csiri bá 2012.03.18. 16:21:31

@Void Bunkoid: pedig a 70%-uk minimum "debil"... egy villanykapcsolót képtelen kicserélni...
ülj be egy szervizbe és meglátod, milyenek... arra képtelenek, hogy érthetően elmondják mit tapasztaltak az adott eszközzel, mert buták és szókincsük 150 alatt van, de ebbe már beletartozik a köszcsi meg a telcsi is...

csiri bá 2012.03.18. 16:50:24

kivultagasabb.postr.hu/hogyan-rugathat-ki-a-facebook

ez pedig a másik dolog... kiposztolunk mindent ész nélkül, aztán késő bánat...

Bicepsz Elek77 2012.03.18. 17:13:38

@Lord Meldrum: Ott a pont!!! A F..zbuk egy idorablo sz..r, ahova onbizalomhianyos muffok kirakjak a debil gyerekeik fenykepet, vagy idiotak lefenykepezio mafukat egy jobb novel, es kiteszik mutogatni. Meg hasonloak. Nagy f.s az egesz.
Youtube:
Voltal ma fenn Facebookon?

ritmikus csimpifon 2012.03.18. 17:20:05

Én inkább egy olyan kutatásra lennék kíváncsi, hogy az internet és a mai "gyorsfogyasztású" média mennyiben befolyásolja az olyanokat, mint: képzelőerő, absztrakciós képesség, kreativitás, türelem, kitartás, stb.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.03.18. 17:39:10

Én egy szociológiai kisérlet kerestében folyamatosan megfigyelem ennek a generációnak két egyedét (gy.k.: van két gyerekem). Én nem úgy vettem észre, hogy a könyv, vagy a virtuálison túli világ elvesztette volna a varázsát a számukra, de az tény, hogy a számítógép és a digitális világ számukra ugyanolyan természetes velejárója a mindenapoknak, mint mondjuk nekünk volt a tévé (ami ugye a szüleink generációjának volt újdonság).

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.03.18. 17:48:41

@rajcsányi.gellért (ergé): Talán azt derilálja ez a segg, hogy ti vagytok Darvas családja, ami nem járult hozzá a megföstéséhez.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.03.18. 18:00:17

Amikor a '70-es és '80-as években a global village-ről elmélkedtünk, fantáziáltunk, a fene som gondolta, hogy az egy "tirpák" falu lesz:-) Pedig logikusan ilyenné kellet válnia...

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.03.18. 18:01:26

@bbjnick:

fene som gondolta=fene sem gondolta
ilyenné kellet válnia=ilyenné kellett válnia

kvadrillio 2012.03.18. 18:02:45

...és nemsokára EZ A "Z" GEERÁCIÓ FOGJA LELŐNI AZ ÖSSZES KÉPVISELŐT ! ha-ha-ha-ha-haaaaa....:)))))...mert ilyen debillé torzulnak az internet /és befolyásoló apparátusa !/ jóvoltából.....

:DDDDDDDDDDD

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.03.18. 18:06:36

@Dr. Zerge: Nem. Szerintem a segg azt delirálja, hogy Mandiner = kormány által kitartott fideszes bérbloggerek = annak az emberei, aki elrendelte, hogy az "SZDSZ-es" Darvas ne szerepeljen a festményen = kollektíve felelősök. El lesznek számoltatva! :)

Sadist 2012.03.18. 18:25:16

@Void Bunkoid: Azért, mert kárt okoznak. Legjobb esetben csak hülyeségeket kérdezgetnek, de az ostobaságukkal rengeteg kárt képesek okozni, kezdve az ártalmatlannak tűnő hoaxoktól kezdve a vírusok terjesztésééig. Az ilyen időrabló/ártalmas dolgok 99%-a az emberi ostobaságnak köszönhetően terjed. Amíg nem volt internet minden háztartásban, addig nem nagyon volt gond.

hajdiho 2012.03.18. 18:33:11

@is: Paraszt tahó Darvas Iván családja mind, de inkább te vagy paraszt tahó faszkalap

Pszt! 2012.03.18. 18:53:24

Elkorcsosult generáció!

takács bálint (törölt) 2012.03.18. 19:05:23

@Holger Hartland:
ez egy kulturkampf, akárhogy csűrjük-csavarjuk. akkor fog véget érni, amikor az egyik szekértábor csődbe viszi az országot.

fotós p. 2012.03.18. 19:09:57

és a globális faluba ki fogja építeni a házakat?

betyár (törölt) 2012.03.18. 19:14:24

@takács bálint:
1. nem azt kérdeztem, hogy mi az, hanem azt, hogy és?
2. nem írtam, hogy a facebook az ördög maga.
3. valóban nem fogunk egyet érteni, ezzel eddig is tisztában voltunk:)

flamer 2012.03.18. 20:41:44

Csak halkan kérdezem: a cikk szerzője legalább olvasta azt a felmérést, ami alapján a cikk született?
Mert nekem nagyon erősen úgy tűnik, hogy nem.
Mondjuk az is erősen kérdéses, hogy mennyire reprezentatív felmérés a 20 év alatti korosztályról az, ha csak a munkavállalókat kérdezik (mert ezt tették), meg persze kérdéses, hogy a felmérés készítői mit értettek tájékozódás alatt.

Alfőmérnök 2012.03.18. 20:45:15

@betyár: "nem írtam, hogy a facebook az ördög maga."

facebook cia fbi
Google is your Friend!

imi60 2012.03.18. 21:43:52

önáltatás vagy önámítás aki azt írja, hogy a fércbúkból tanul ez a nemzedék.Írni már problémás.az olvasás az épp, hogy megy csak nem érti mit olvas.ez egy elveszett nemzedék lesz .ha épp nincs a kezeügyében a fércbúk akkor elveszti a talajt a lába alól és hasonló hiányérzete támad mintha az alkoholt vonnák meg tőle.Angol felmérés volt. A felmérők is alig hitték el ezt a szörnyű eredményt. Ha napjában nem kérdezi meg 50x-er a barinőt , hogy hogy vagy és meg van-e még a pasid akkor összedől a világ benne.90% csak fölös pletyó.normális nyelven kommunikálni képtelen nemzedék. próbáld ki . hány napig bírod vagy bírja a chat-en lógó fiad, lányod fércbúk nélkül ? Megjönnek hamar az elvonási tünetek ? Akkor már baj van.

takács bálint (törölt) 2012.03.18. 22:00:08

@imi60:
a tini lányok úgy viselkednek, mint nagyanyáink. folyton pletykálnak.

VI. Béla 2012.03.19. 08:01:12

@Sadist:

Arra gondolt már, hogy egy jogásznak, orvosnak is laikusokkal kell megértetnie magát? Ők régebb óta foglalkoznak ezzel, valahogy beletanultak.

szempontpuska 2012.03.19. 09:28:11

@Fedor: Én is inkább effelé hajlok. Nekem három Z generációs gyermekem van. A facebook - akár az internet - használható jóra és rosszra is.

Egy biztos: teljesen reménytelen (szerencsére) abban reménykedni, hogy majd az Állam, a szülők, vagy az oktatás, a hatalom majd jól elmondja az egyénnek mi a jó és mi a rossz, mit lehet/szabad olvasni és mit nem.

Ahogy annak idején az internet áttörése, aztán a google is, teremt egy lehetőséget, amit lehet okosan használni és lehet bután is.

Én nem látom a kölkökön, hogy ne szeretnének olvasni, azt viszont látom, hogy ha a lovagkorról készítenek házidolgozatot (pps) vagy angolból Thatcherről kell prezentációt írni, akkor a legtermészetesebb módon ülnek le a wikipédia, vagy a google elé.

A híradók is régen a spindoktorok felé mozdultak el, ettől fogva már sokkal idősebb korosztályok is csak egy-két bombasztikus mondat erejéig figyelnek oda amit a politikusaik mondanak, utána nem figyelnek. A facebookon legalább megválaszthatják kit-mit hallgatnak meg, olvasnak el.

Ez a szabadságuk része. Meg kell tanulniuk okosan élni ezzel!

De korosztályombéli emberek is gyakorlatilag nyíltan sajtószemlének használják a fácsét, bejelölve azokat az oldalakat, ismerősöket, témaköröket amik érdeklik vagy érintik őt a munkájukban.

Az emberiség három nagy találmánya:

1. A beszéd - mert lehetővé teszi a tudás megosztását másokkal
2. Az írás - mert mert lehetővé teszi, hogy ezt a tudást rögzítsük
3. A google - mert a felhalmozott tudást kereshetővé teszi

és a facebook?

gentry 2012.03.19. 10:34:53

Valaki elmagyarázhatná, hogy miért jó az, hogy az ember mindig elérhető? Vagy ezt egy negyvenes ember már nem is értheti meg?

gentry 2012.03.19. 13:30:40

@Holger Hartland:
Köszönöm, én is így gondolom. :)

Félőrült 2012.03.19. 15:43:14

Az senkinek nem jutott eszébe - a cikkírónak sem - hogy meg lehetne előzni sok rosszat azzal, ha a SZÜLŐK FOGLALKOZNÁNAK A GYEREKKEL. Ha ez megvolna, nem lenne népszerű a tiniknél az Éden hotelben, meg a Való Világban szereplő hulladék figurák, és nem is posztolnának róluk semmit.

Nem a közösségi oldalakat kell hibáztatni a mostani állapotokért. Halál mindegy, hol van profilod; ne posztolj kínos feliratokat és fotókat, és akkor nincs probléma. Az meg, hogy v.ki politikai dolgokat kirak-e, vagy sem, az nem mutatja a műveltség szintjét. Képmutatók vagytok itt jópáran...
A gatyám rámenne a hagyományos postára, ha a külföldi/ott elő barátaimmal azon tartanám a kapcsolatot.

A másik, hogy olyan a munkaköröm (és sok millió másik embernek is a világon), ahol a változásokat elektronikusan kapjuk meg, és ha keresnek a vezetőségtől, rögtön reagálnunk kell.

Nem a kőkorban élünk; a facet meg a hasonló oldalakat ésszel kell használni. Én '90-es vagyok, 2002 óta használok számítógépet, de ez nem befolyásolta negatívan azt, hogy pl. imádok könyvet olvasni, a barátaimmal találkozni, kirándulni. Ez azért van, mert velem itthon foglalkoztak, és nem hagyták rám a dolgokat.

szempontpuska 2012.03.19. 15:58:38

@gentry: utoljára ezt a mobiltelefonokkal kapcs. hallottam kérdezni. Ennek már vagy 15 éve.

Alfőmérnök 2012.03.19. 16:23:26

"Az ellenőrzés működésének az az elképzelése, miszerint bármely pillanatban képes megadni bármely elem helyzetét egy nyitott rendszerben (legyen az egy állat egy természetvédelmi területen vagy egy ember egy testületben - mondjuk egy elektronikus gallér segítségével), nem feltétlenül tartozik a tudományos fantasztikum területére. Félix Guattari egy olyan városról beszél, ahol az ember szabadon elhagyhatja a lakását, az utcát, a kerületet egy (dividuális) elektronikus kártya segítségével, mely felnyitja az adott sorompókat, de éppúgy zárva is tarthatja azokat bizonyos napokon vagy időközökben - és itt nem a sorompó a lényeges, hanem a számítógép, amely (jogosan vagy jogtalanul) követi minden ember helyzetét, és egyetemesen modulálja.

Az ellenőrzés szociotechnikai mechanizmusait célzó vizsgálatnak, ha a gyökerektől kiindulva kutatja a jelenséget, kategorikusnak kellene lennie, és ki kellene mutatnia, mi az, ami már felváltotta a köztudottan válságban levő fegyelmi társadalmat. Előfordulhat, hogy a korábbi, még az uralkodói hatalomból átvett módszerek - módosult formában persze - ismét előtérbe kerülnek. A lényeg, hogy valaminek a kezdetén vagyunk. A börtönrendszerben azzal kísérleteznek, hogy "alternatív" büntetőformákat találjanak, a kisebb kihágásokra legalábbis, és bevezessék az elektronikus gallér használatát, amely a nap bizonyos óráiban házhoz köti az elítéltet. Az iskolarendszerben a folyamatos ellenőrzéssel és az örökös tanulással próbálkoznak, ezzel összefüggésben az egyetemi kutatómunka csökkentésével, a "korporáció" bevezetésével az oktatás minden szintjén. A kórházi rendszerben az "orvos és beteg nélkül" működő új orvostudománnyal, mely kiválasztja a potenciális betegeket, és, ahogy mondani szokás, az egyéni kezelés helyett a "dividuális" anyag kódjával helyettesítve az egyéni, avagy numerikus testet, kockázatosan aláveti azt az ellenőrzésnek. A korporációs rendszerben a pénz, a haszon és az emberek kezelésének új, az egykori gyártól eltérő formáival. Ezek példák csupán, ám segítségükkel könnyebben megérthetjük, mit jelent az intézmények válsága, más szóval egy új uralmi rendszer progresszív és szétszórt bevezetése. Az egyik leghangsúlyosabb kérdés a szakszervezetek tehetetlensége: képesek lesznek-e a szakszervezetek, melyeknek a története a diszciplínák ellen vívott vagy a zárt térségben folytatott küzdelemről szólt, alkalmazkodni az ellenőrzés társadalmához, vagy az ellenállás új formái jelennek-e meg helyettük? Láthatók-e már legalább körvonalaikban azok az eljövendő formációk, melyek veszélyeztetik a marketing örömét? A fiatalok furcsamód többnyire "ösztönzőnek" tartják az új társadalmat; visszakövetelik a tanulóéveket, és készek az örökös tanulásra. Nekik kell rájönniük, mit szolgálnak, miként lassanként eleik is felfedezték egykor a fegyelem teloszát. Ám a kígyó gyűrűin nem olyan könnyű eligazodni, mint a vakondtúráson."
Gilles Deleuze
Utóirat az ellenőrzés társadalmához
süti beállítások módosítása