Alvó Jeruzsálem – Sleep és Rotten Sound Budapesten
2012. március 03. írta: dobray

Alvó Jeruzsálem – Sleep és Rotten Sound Budapesten

„Caravan migrates through deep sandscape” (Sleep - Jerusalem)

  Grindcore, hangulat-death metál, elszállós stoner rock. Három tavaszi budapesti koncertet és három lemezt ajánlunk: a legnagyobb durranás a Sleep-koncert, a legérdekesebb a Deafheaven lemeze. Az első a sorban a Rotten Sound. A legbebetonozottabb pedig a Napalm Death, a műfaj AC/DC-je és Motörheadje egyben. És ott a Corrosion of Conformity is. Kezdjük koncertes sorrendben.

  Március 6.: Rotten Sound. A grindcore egyik nagy öregje Budapesten játszik. Az 1993-ban alakult banda nem sieti el a dolgokat: tudja, hogy grindcore-ból elég a kevés is, ennek fényében összesen hat lemezzel gazdagította az amúgy is zenei tömegtermeléstől szenvedő világunkat. Mondjuk az irányzat nem egy agyalós cucc, nem épp a míves művészkedésről híres, úgyhogy nem a dalok finom architektúrájának kidolgozásával lehettek elfoglalva a zenészek a lemezközi időkben. A névválasztás ziccerből sikerült: egyszerű és nagyszerű, annyira evidens, hogy csoda, hogy bevállalták. A lemezhangzás méltó a névhez. Tekintsük meg egy méltán tömör klipjüket. Figyelem, csak erős idegzetűeknek!

  Március 26.: Napalm Death, ami új lemezzel érkezik. A grindcore nekem a Nasum, de a legtöbbeknek mégis a Napalm Death. Érdekes váltás volt egykor a Szigeten a Tool után átrobogni az ő koncertjükre. És sosem felejtjük el, hogy dalba foglalták a konzervatív seggfejeket, amiért örökre hálásak leszünk. Egyébként, post scriptum, a Terrorizer nevű ovis grindcore is előhozakodott egy új lemezzel: nem szaroztak sokat, a címet (Hordes of Zombies) a metállemeznév-generátor dobhatta ki nekik. A Terrorizer egyébként vizsgaidőszakok végén kiváló agyresetelő muzsika, de maradjunk az ND-nél. 

  Most lassítsunk kicsit: a nagy öreg grindcore-osok után ismerkedjünk meg egy új, khm, death metal zenekarral, ami igazából nem is death metal. A 2010-ben alakult Deafheaven amolyan pszichedelikus, extrém, VHK-ba oltott black metált játszik: ha mindenképp hasonlítani kell valamihez, akkor az amerikai hangulat-black metál Twilight jut róla eszembe. Így jár az, aki extrém metált játszik San Franciscóban: sosem fogja tudni kikerülni a hatvanas évek, a Grateful Dead és a Jefferson Airplane szellemét. És ez nem is baj, sőt. Ráadásul: egy lemez, négy szám. Habár 2011 áprilisában jelent meg, jó átvezető a stonerekhez, és érdemes róla utólag is megemlékezni.   

  A punkos-thrashes izéből az évtizedek folyamán stoner/doommá lassuló, idén harminc éves (persze kihagyásokkal működő) Corrosion of Conformity is kiadott idén egy lemezt, ami február 28-án jelent meg hivatalosan. A sorban nyolcadik lemez az együttes nevét viseli. A lemezről még nem találtam sok infót, úgyhogy valami régebbit tekintsünk meg Pepper Keenan zenekarától. 

  És itt van a Sleep. A stoner rock/doom metal (válasszon, kinek mi tetszik, én ma már nem nevezném ezt metálnak, de tök mindegy) trió 1990-től 1998-ig lassult aktívan; Matt Pike csatlakozásával alakult ki a klasszikus felállás (miután Justin Marler gitáros elment szerzetesnek). A Sleep öt lemezzel gazdagította az egyetemes kultúrát, ebből egy már poszthumusz, 2003-ban jelent meg. Matt Pike a Sleep végeztével létrehozta a High on Fire-t, ami a még kezdő Mastodonnal lépett fel a gödöllői Trafóban 2003-ban. Kegyelmi pillanat volt. Az lesz a Sleep május 12-i koncertje is. A stoner/doom legtöbb fontos képviselője már járt nálunk (ami hirtelen eszembe jut: Trouble, Neurosis, Down, Crowbar, Cathedral, Alabama Thunderpussy, Monster Magnet, Black Label Society, Shrinebuilder, Hellacopters), de ők eddig hiányoztak a talonból (vágyunk még egy Spiritual Beggarsre is).

  A Sleeptől az 1992-es Holy Mountainen túl egy albumot és egy számot szoktunk emlegetni. A kettő ugyanaz, hossza 52 perc, címe: Jerusalem. A borító hátán egy vízipipa díszeleg. A szám eredetileg a Dopesmoker címet viselte, és egy óránál is hosszabb volt. A kiadó azonban hallani sem akart róla, ekkor meghúzták 52 percre, és átnevezték Jerusalemmé. A kiadónak így sem jött be. A csúcson kell abbahagyni: amiatt a lemez/szám miatt, amivel beírták magukat a rocktörténetbe, a Sleep feloszlott. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr734218497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.03.03. 16:01:42

hogy lehet hallgatni a kocsiban egy 52 perces számot?
mindig odatekered ahol voltál? mindig elkezded elölről?

karosszékely 2012.03.03. 20:37:24

A Sleep-koncertnél érdemes megemlíteni a vendégzenekart is, ami a Neurosis köreiből származó A Storm of Light lesz. Az sem egyszerű zene.

www.astormoflight.com

Petrus Augustinus · http://monarchista.blogspot.com 2012.03.04. 19:31:26

Azt azért ne felejtsük el, hogy március 6-án a főbanda a gore metal királya, az Exhumed lesz! Persze a Rotten Sound is ott van. :)
süti beállítások módosítása