LMP'12 = FIDESZ'92?
2012. március 03. írta: TuRuL_2k2

LMP'12 = FIDESZ'92?

  Csak egy hónap telt el az LMP legutóbbi, XVII. kongresszusa óta, de ma újra összeül a párt legfőbb döntéshozó testülete. Döntenek a népszavazási kezdeményezéseik aláírásgyűjtésének elindításáról és tisztújítást is tartanak.

  Az LMP belső feszültségei, útkeresése, sikerei és kudarcai sokszor a Fiatal Demokraták Szövetségének első éveit idézik (amiket életkori okokból természetesen csak utólagos kronológiákból ismerek). Ezért kicsit belemélyedtem a FIDESZ-őskorba, elsősorban a Tiszta lappal – A FIDESZ a magyar politikában 1988-1991 című kiadvány és a Fidesz.hu történeti visszatekintése segítségével, és találtam bőven párhuzamosságokat a két szervezet történetében:

FIDESZ'92 LMP'12
1988-ban alakult független ifjúsági szervezetként.  2008-ban alakult civil szervezetként.
1989-ben úgy döntöttek, hogy pártként indulnak a '90-es választásokon. 2009-ben párttá alakultak.
1990-ben bekerült a parlamentbe. 2010-ben bekerült a parlamentbe.
A legkisebb (ellenzéki) frakció az Országgyűlésben. A legkisebb (ellenzéki) frakció az Országgyűlésben.
1992-ben felvették a Liberális Internacionáléba. 2011-ben felvették az Európai Zöld Pártba.
Elnöke nincs, a pártot az országos választmány vezeti. Elnöke nincs, a pártot a tizenhárom tagú választmány vezeti.
 Narancsot osztogattak a parlamentben. LMP-logót vetítettek a parlamentre.

 

  A hasonlóságok mellett természetesen jelentős különbségek is akadnak a két párt sztorija és helyzete között, hogy mást ne mondjak, '92-ben a FIDESZ népszerűsége tartósan 30% körül alakult, komoly országos szervezeti hálózattal, sok-sok (az LMP-nél összehasonlíthatatlanul több) polgármesterrel, alpolgármesterrel és önkormányzati képviselővel rendelkezett, igaz, sokkal kevesebb kongresszusnál (az LMP 18-nál tart, a FIDESZ ugyanennyi idő alatt 4-ig jutott). Az LMP mellett viszont nincs olyan (árnyék)nagytestvér, mint a korabeli FIDESZ számára sokszor az SZDSZ volt, a két párt kapcsolatának minden dilemmájával.

  Hogy a két párttörténet közötti hasonlóságok mennyire alkalmasak előrejelzések megfogalmazására, kérdéses. Hogy Schiffer András lemondása a frakcióvezetői posztról és más LMP-s személyi változások mérhetőek-e az Orbán Viktorék és Fodor Gáborék közötti, szakítással végződő belső konfliktushoz, még nem tudni. Hogy – mint minden rendes, pártszerű pártnak, – lesz-e elnöke az LMP-nek, azt sem tudni (bár inkább arra fogadnék, hogy előbb-utóbb lesz). Hogy lesz-e a '90-93-as FIDESZ-éhez hasonló, óriási népszerűségi felfutása az LMP-nek (itt sokkal valószínűbb, hogy nem). Hogy átéli-e majd a FIDESZ '94-es, győzelemre-is-esélyesek-voltunk-de-épp-csak-bejutottunk sokkját? Vagy alakít-e majd egyszer koalíciós kormányt egykori elszánt ellenfelekkel közösen?

  Ugyanakkor azt is látni kell, hogy az LMP minden önazonossági bizonytalansága és szervezeti gyengesége ellenére pont négy évvel jár előrébb a Magyar Szolidaritás Mozgalomnál (akiknek egy-két hónap is elég volt az első komolyabb szakadásig és szervezeti válsághoz) vagy a többi vércivil szerveződésnél, amikhez az SZDSZ korábbi bázisa hajlamos hatalmas reményeket fűzni. Ha most belevágnak, a népszavazási akciójuk sikere vagy kudarca sok mindent megmutathat az LMP valódi állapotából, potenciáljából, és akár a párt jövőjét illetően is sok mindent eldönthet, de korántsem mindent – hiszen ritkán dőlnek el dolgok végletesen és örökre.

  (A nyitóillusztrációhoz felhasznált képek forrása az 1956-os Intézet és az MTI.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr454285007

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A dilemma: kormányváltás vs. elitváltás 2012.03.03. 12:07:02

A tegnap rendezett Védegylet-Milla-Haha konferencia végén kibontakozott egy rövidke vita a Milla a „Támogatás ára” címen futó - a beszélgetésen nemzeti minimum plusznak nevezett - kezdeményezéséről. A Millások azt mondták, az Ellenzéki Kere...

Trackback: Az LMP stafétája 2012.03.03. 10:25:06

újra és újra, mindig és mindig:        A régi, vaskalapos antimagyar, ávós törzs-SZDSZ átadja stafétabotját az ifjú LMP-nek: pető iván és karácsony gergely együtt politikai haknizik. pető á...

Trackback: Tippek az LMP-nek: nyisson és jobbikosodjon 2012.03.03. 09:42:00

Legújabb slágertémánk mostanában, hogy ki lehet a Fidesz fő kihívója a következő választásokon. Az esélyesek közül az LMP épp most szervez át, a Jobbikhoz pedig egy erős kijelentés és egy elkélszült kutatás társult, most csak az előbbi pártról lesz szó...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Piacbarát 2012.03.03. 09:04:48

1992-ben felvették a Liberális Internacionáléba.

ez de tetszik :D

Diocles 2012.03.03. 09:10:58

Pfff, még véletlenül sem az SZDSZ-szel mutat párhuzamokat, ugye? :)

1988: a belvárosi, balliberális értelmiség pártot alakít, amelyhez az éles MSZP-ellenes kampány miatt mások is csatlakoznak
2008: a belvárosi, balliberális értelmiség, liberális jogvédők, baloldali szocmunkások pártot alakítanak, amelyet Horn Gábor egykori bizalmasa kampányfőnököl

1992: Tölgyessy lemondása
2012: Schiffer lemondása

1993: a kormányváltás feltétlen preferálása az antidemokrata jobboldallal szemben, az MSZP rehabilitálása

2013: az egyfordulós rendszer miatt kábé előre megjósolható döntés a választási szövetségről (azt Jávor sem nagyon titkolja, h csupán elhalasztották a döntést), az "Orbán-rendszer" bármi áron való leváltása, és a "demokrácia" helyreállítása érdekében.

1994: ezt tudjuk.
2014: ezt még nem tudjuk

tevevanegypupu 2012.03.03. 09:24:17

Nem. Az lmp egyenlo szdsz-szel. Ugyanaz a manir, ugyanazok a mondvacsinalt urugyek, ugyanaz a kettos merce, ugyanazok a trukkok.

tevevanegypupu 2012.03.03. 09:24:17

Nem. Az lmp egyenlo szdsz-szel. Ugyanaz a manir, ugyanazok a mondvacsinalt urugyek, ugyanaz a kettos merce, ugyanazok a trukkok.

tevevanegypupu 2012.03.03. 09:24:17

Nem. Az lmp egyenlo szdsz-szel. Ugyanaz a manir, ugyanazok a mondvacsinalt urugyek, ugyanaz a kettos merce, ugyanazok a trukkok.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.03.03. 09:24:19

@Diocles: minden párt hasonló, nem?
Hamvas-naivan kezdik, aztán a ezek elmúlnak-kilépnek, és marad a Magyar Bálint, a Szijjártó Péter meg a Horváth Csaba.

Diocles 2012.03.03. 09:31:23

@Hepci:

nem, itt - a rendszerváltó pártokkal ellentétben - hamvasságról szó sem volt, a történet nyilvánvalóan az SZDSZ-körök egy részének átmentéséről szól(t), tessék, itt egy kicsit felrebben a fátyol, maga a kampányfőnök lebbenti föl:

"Karácsony személye ugyanakkor önmagában is érdekes. A kampányszakember feltűnése az LMP-ben még az egykori SZDSZ fodorista szárnyát is meglepte. Amint arról többen is beszámoltak: a 2000-től a Medián kutatási igazgatójaként dolgozó Karácsony Horn Gábor tanácsadója volt, s a Kuncze-, majd Kóka-érában is szűk körű megbeszéléseken adott tanácsot az SZDSZ erős embereinek.

"Sosem titkoltam az SZDSZ-nek adott tanácsadást, ám nem véletlen, hogy, ellentétben az LMP-vel, nem adtam az arcomat a párthoz" - így Karácsony, aki elárulja: nem értett egyet az SZDSZ-vezetés kettős állampolgárságról vallott felfogásával s a 2006 őszi rendőrattak megítélésével sem. A kampányfőnök annak sem tulajdonít jelentőséget, hogy az LMP ajánlószelvényeinek gyűjtésében is segédkezett Kóka János köre."

hetivalasz.hu/reflektor/lehet-mas-28464/?cikk_ertekel=1&ertekeles=1

Persze nyilván voltak, vannak naivák is, ők majd ugyanúgy ki lesznek szorítva (Iványi Gábor lemondatása, Schiffer lemondása, stb.), mint a tölgyessysták.

szimplalány 2012.03.03. 09:36:51

Én ott voltam/vagyok mindkettőben. Van még sok különbség, bár én is érzem néha a párhuzamot.

A Fideszben már akkor is sokkal erősebb volt Viktor vezetői befolyása. Emlékszem olyan választmányi ülésre a 88-as okt 23-i tüntetéssel kapcsolatban, amikor 12-1 arányban Viktor volt kisebbségben. És egy hosszú, kemény vitában (akkor még érvekkel, okosan, nem erővel) elérte, hogy a végére egyhangú döntés támogatta az ő álláspontját.

A másik nagy különbség, hogy az első két évben akkoriban elképesztő sok támogatást kaptunk Nyugatról, hiszen a legreménytelibb jelenség voltunk egy rendszerváltó időszakban. Ömlött ide a pénz, képzés, kapcsolatok.

Nagyon érzem a különbséget a rendszerváltás és a mostani időszak között másban is. Akkor a szocik kivételével mindenki szűz volt, ma már egy velejéig korrupt rendszert próbálja egy kicsi és nem korrupt csapat megtörni, Simicskák és Puchok szövetségét. Összehasonlíthatatlanul nehezebb, komplexebb a harctér.

Olyan új problémák is előálltak, mint a globalizáció és a gazdaság fenntarthatatlansága, erre a Fidesznek ma sincs válasza, akkor nem is kellett ilyesmivel bíbelődni, stb. stb.

Piacbarát 2012.03.03. 09:41:22

@szimplalány: de van nekijük egy Pozsgayiuk :D őt átmentették :D éljenek az ügynökök...

és tök jó a libbsizés, azok után, hogy ő maguk is azok, azok voltak :D

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2012.03.03. 10:15:14

@Diocles: A fidesz párhuzam azért találóbb, mert az összes zöld színével egyetemben az lmp nem liberális párt. Csak liberális kampánnyal nyomult a pártot vesztett liberálisok megnyerésére. Ezek a szavazók vagy 1. magasról tesznek a napi politikára és inkább ők mint mások, vagy 2. kiábrándultak belőlük és odébb álltak, vagy 3. ha a nem játszol nem veszthetsz elvet vallva elzárkóznak, hogy bárkire is szavazzanak 2014-ben.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.03.03. 10:16:12

nagyon jó a hasonlat!
nagyon passzol, mindkettő: a fidesz is és az lmp is kommunisták kölyke, de a maguk idejében kommunistaellenesek voltak. tán az lmp se küldené börtönbe biszkut, nagy a sansza,
a célja csak az volt az ügynöközéssel, hogy lejárassa a fideszt, mivel tudja, hogy nem fogja megszavazni ezt, mert a bolsevik vérben közösek

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.03.03. 10:17:42

@tesz-vesz: "kommunistaellenesek voltak" a retorika szintjén :) persze csak szavakban, tudták hogy mitől döglik a légy, na. és tudták, hogy apáik és anyáik az mszpben nem kerülnek kormányra, akkor a legnagyobb ellenfele fog felkerülni rá, aki mszp-ellenes

Tilikov (törölt) 2012.03.03. 10:18:09

Érdekesek a párhuzamok a korai fidesszel, rögtön gondoltam, hogy ezt olvasván a fideszes kommentelők azonnal rámordulnak és erőltetni fogják a számukra oly kedves újszdsz narratívát.

Ez engem eléggé zavar, mert olyan kiábrándító amikor pártérdekből álvalóságot építünk, hisz bárki bármit mond, az lmp-nek elég tiszta a lapja, sokkal tisztább mint az mszp-nek, fidesznek, vagy szdsz-nek, mdf-nek.

Az, hogy szerintem ártalmatlanok lehet szubjektív, az hogy szerintem jó szándékúak lehet naiv, de objektívabban lehet ezt akár a párt korára is levezetni, hogy ennyi idő alatt még nem is korrumpálódhattak annyira mint a régiek, vagy lehet a méretükre is levezetni, hogy ilyen kis pártként nincs is esélyük olyan nagy mutyifalatokra mint a nagykutyáknak, de ne tagadjuk már el tőlük azt a tényt, hogy eddig tényleg nem volt semmi korrupciós ügyük.

Oké, hogy az szdsznek már jól felépített mutyimúltja van, és a fideszesekben is jól bejáratott gyűlöletösztön van az szdsz iránt, de azt az alávaló dolgot, hogy ezt egy az egyben átvetítsék a még tényleg elég tiszta lmp-re abba kéne hagyni, mert nagyon visszataszító.

Tessék inkább Turul példáin elgondolkodni: az LMP az új fidesz. Igazán reménykeltő formáció, mint amilyen a korai fidesz volt. Csak egyvalamire kell vigyázniuk:

Nehogy néhány évtized múlva belőlük is olyan elügynökösödött, megcsontosodott, kiégett és kiüresedett, hazugságok alá temetett, maffiával és oligarchákkal összefonódott, örökös führernek alárendelt, meghajlott gerincű, kontraszelektált csürhe legyen, mint amilyen a korai fideszből lett.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.03.03. 10:21:53

1992-ben felvették a Liberális Internacionáléba."

azért az az internacionálé szó ott van a névben, a régi idők emlékére, szeretik az európai alapítók ezt a szót és szeretik az internacionalizmust is. ahogyan a tagok is.

az LMP-t azért találták ki, hogy legyen Turulnak mire szavaznia a következő választáson :)

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2012.03.03. 10:28:51

@szimplalány: Nem szeretem ezt a kifejezést, hogy nem korrupt. Fogalmazzunk úgy, hogy róluk még nem került nyilvánosságra. Elhinni egy politikai formációról, hogy nem korrumpálhatók, nem korruptak fatális naivitás. Ha majd valamelyik másik pártnak érdeke úgy hozza, ugyanúgy minden tele lesz lmp-s nokiás dobozokkal.

Diocles 2012.03.03. 10:31:23

@Tilikov:

Olvasd el fenn a beidézett Karácsony-interjút és linket. Tények. Anno a Fideszt is az uralkodó körök pénzelték volna? Kóka János támogatásától és Horn Gábor kampányemberétől lesz szűzies egy párt? :)

Turul azt állítja, h az LMP-nek nincsen nagy tesója, pedig dehogynem, az MSZP. Pont ezért vergődnek. :)
Hiába lesznek akár 20%-os párt, akár az SZDSZ volt anno, az MSZP nélkül nem tudják leváltani a jobboldalt. Ezt a történetet pedig már túlságosan jól ismerjük. Ismételjük meg újra és újra?

Ha létrejön a formális MSZP-LMP szövetség, akkor Puch Lacival, Kovács Lászlóval, Szekeres Imrével szövetségben ugyan lehet erőltetni a (hamis) szűzies imázst, de még a leghülyébbeknek is az SZDSZ, az elSZDSZesedés fog eszébe jutni.

Kivlov 2012.03.03. 10:37:42

ócska kis gittegylet. remélhetőleg '14ben nem jutnak be a parlamantbe...

vizipipa 2012.03.03. 10:45:09

Nekem az is eszembe jut: hogy szólt az alkotmány 1988-ban, aztán 2008-ban. Nem teljesen ugyanaz.
Meg várom az LMP székházügyét.

Mérges 1234 2012.03.03. 10:49:34

Gyerekek megint a gyűlölködés megy, miközben egyik politikus banda jobban lerabolja az országot, mint a másik.

MIndeki egyre rosszabul, míg ők egyre jobban élnek.

Ne döljetek be ennek az összeugratásnak végre össze kellene fogni és értelmes kérdésekben egyetérteni kiényszeríteni a normális változásolkat. AKár a FIdeszben......

Ébresztő Magyarok

2012.03.03. 10:51:56

LMP, MSZP, DK - a pöcegödörben vár rátok az SZDSZ.

JUDEN RAUS!

lariflari 2012.03.03. 10:52:51

Hiába a reklámblog,úgy is a KOLDUSOK PÁRTJA fog győzni és 3/3-al jut be a parlamentbe!

Tilikov (törölt) 2012.03.03. 10:53:48

@Diocles:

És mi van akkor ha Karácsony tanácsadott az szdsz-nek? Ettől lesz az lmp újszdsz?

Schiffer meg ügyvédeskedett Viktornak. Akkor meg mégiscsak újfidesz az lmp, nem pedig újszdsz.

Hagyjuk már az ilyen odakozmált érveket. Ha csak ilyenekre futja, akkor már biztos, hogy egyszerűen csak hiányzik az ősellenség libsipárt. Az se baj, ha az lmp nem is olyan libsi, hisz nem a libsipárt hiányzik igazán, hanem az ősellenség.

Az van, hogy a fidesz-ideológia nem lehet meg ősellenségek nélkül, és olyan jó ősellenség volt az szdsz, de sajnos nincs már, és nincs jobb alternatíva a gonosz kutyacsóváló farokra csak az lmp.

Érzitek ti is, hogy foghíjas az lmp-t újszdszezni, de jobb híjján ezt kell csinálnotok mert libsiellenség nélkül már létezni sem tudtok.

WhyCantITouchIt? 2012.03.03. 10:54:15

Szóval akkor az van, hogy a Fidesz, és később az SZDSZ ellőtte az összes jó liberális poént, és lényegében az LMP már annyira gáz és ósdi hogy csak röhögni lehet rajtuk?

Az LMP nagyon rossz időben jött, a 2000-es évek előtt talán nagyobb súlya lett volna a zöld picsogásnak.
Ehelyett akkor lépett színre mikor az SZDSZ egy 1% körüli párt volt, lényegében hasonló kiállással, karakterrel, mint agonizáló eszmetársa, megspékelve néhány populista bullshit-el (fiatalos, zöld, peace&love stb.)

Bár kérdés hogy egy ilyen lepkefing erejével felérő párt mennyire lesz tartósan életképes, hisz a hülye is látja hogy a konszolidáció, a boldog békeidők véget értek, az LMP által képviselt értékek (amik leginkább nyugaton divatosak) megbuktak.

A jóléti állam eszméje megbukni látszik, Európa egy nyugdíjas klub, és az emberek attól is tartanak hogy másodjára nem lehet majd megállítani a hordákat Poitiers-nél.

Diocles 2012.03.03. 10:57:58

@Tilikov:

elolvastad a linket? :)

ha igen, és még mindig hiszel a "szűzies" LMP-ben, akkor erre válaszolj :)

"Turul azt állítja, h az LMP-nek nincsen nagy tesója, pedig dehogynem, az MSZP. Pont ezért vergődnek. :)
Hiába lesznek akár 20%-os párt, akár az SZDSZ volt anno, az MSZP nélkül nem tudják leváltani a jobboldalt. Ezt a történetet pedig már túlságosan jól ismerjük. Ismételjük meg újra és újra?

Ha létrejön a formális MSZP-LMP szövetség, akkor Puch Lacival, Kovács Lászlóval, Szekeres Imrével szövetségben ugyan lehet erőltetni a (hamis) szűzies imázst, de még a leghülyébbeknek is az SZDSZ, az elSZDSZesedés fog eszébe jutni."

persze te szoci drukker vagy, így nem fog zavarni az utódpárti-LMP-DK szövetség, de sokakat annál inkább. és csupán idő kérdése, h terítsék a lapokat, az egyfordulós rendszer ki fogja ezt kényszeríteni. :)

Hertelendi 2012.03.03. 10:59:48

Elég gyanús volt, ahogy tiltakozott az LMP a kerekasztal ellen...szépen be fognak olvadni a Fideszbe...
A népszavazási kérdések se a legütősebbek voltak, inkább lájtosak...hogy nem fájjon a kormányoldalnak

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.03.03. 11:01:22

@Diocles: Ember, azt fogd már fel, hogy az LMP "életgörbéje" most ott tart, ahol a Fideszé az antiliberális fordulat előtt. Az LMP-t Karácsony szdsz-es múltjával baszogatni pont olyan irreleváns, mint a Fideszt MSZMP-klónnak nevezni Kövér és a többi kulcsember MSZMP-s múltja miatt. Tények? Tények. Hamis következtetést vonsz le belőle? De még mennyire.

@poszt: Ezek a hasonlóságok teljesen felszínesek és lényegtelenek, ilyen érdekes egybeeséseket akár az LMP és a Microsoft között is lehetne találni. Egy párt történetét szerintem sokkal inkább az befolyásolja, hogy az egyes politikai fordulatokra mennyire pragmatikusan vagy elvszerűen reagálnak, és hogy a potenciális szavazók, a tagság vagy a vezetés kormányozza-e a pártot. A Fidesz esetében egyértelműen a vezetés, az LMP-nél pedig egyértelműen semmi: az LMP egy kormányos nélkül hánykolódó bárka egy viharos tengeren, ahol Orbán Viktor fújja a passzátszelet. Mitől lenne valaha is bármi érdemi hasonlóság a két párt sorsa között?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.03.03. 11:06:37

@Diocles: a 2006 őszi rendőrattak megítélésével sem"

ahhoz képest karácsony szó nélkül hagyja petőt, mikor mondta, hogy párizsban több embert vertek meg, mitn Budapesten

Tilikov (törölt) 2012.03.03. 11:17:30

@Diocles:

Tudod a normális demokráciákban nem valami sunyi ősbűn, hanem a legalapvetőbb szükségszerűség, hogy a pártoknak koalíciót kell alkotni, hogy kormányt alakíthassanak.

Csak az ilyen posztkomcsi pöcegödrökben él még az a mentalitás, hogy a Pártnak mindenki mást le kell győznie és mindent el kell foglalnia és minden más pártot el kell utasítania és az egész országot a Párt képére kell átformálnia.

De egyszer még nálunk is véget fog érni a posztkomcsizmus, és akkor az ilyen atavisztikus és totalitárius pártok, mint a fidesz, végleg a történelem szemétdombjára kerülnek.

Az lesz majd a normális demokrácia kora és az LMP lehet, hogy részese lesz ennek, de a fidesz biztosan nem.

Kalmár 2012.03.03. 11:19:51

Az LMP végleg beleragadt az szdsz gödrébe. Egy radikálisan liberális deviáns és kissebbségi bázisú párt. Idealista bohócok, akik képekről és filmekből ismerik a vidéki életet, de mindenkinek meg akarják szabni, hogyan éljünk.
Buzik, travik, cigányok, zsidók és persze a fővárosi liberálisok.
Természetesen szükség van az ő érdek képviseletükre is. Bármikor elérhetnek 5-9 %-ot. Maximum.
Soha nem lesznek kormányzóképesek önállóan.
Nevetséges az összehasonlítás a Fidesszel.

Diocles 2012.03.03. 11:21:10

@Kettes:

Nem mintha védeni akarnám Kövért, de nem volt MSZMP-s, max. egy MSZMP-s kutatóintézetben dolgozott noname emberként. De jó, ezen ne múljék, legyen Kövér egy "csúnya" MSZMP-s a nyócszázezerből.

Ez azonban messze nem azonos azzal, h belső ember, fontos tanácsadó vagy az egyik uralkodó, kulcsszereplő párt legfölső köreiben, majd miután kidöglött alólad ló, akkor gyorsan váltasz egy új "elitellenes" pártba, és ott is meghatározó kulcsember leszel... Lehet más, ugye...

Érzed a különbséget, ugye?

(De Karácsony itt csupán jelkép és a leginkább szembetűnő példa, számos más esetet (Bozóki, Fleck, "liberális" médiakörök és elitek támogatása), szavazóbázis hasonlósága (Bp-belváros), lehetséges végkimenetel (MSZP-szövetség a csúnya jobboldal leváltására) lehetne sorolni arról, h itt biza átföstötték a cégért.)

Ui.: Abban egyetértünk, h a Turul által hozott analógia/fényezés rossz, sőt, enyhén szólva történelemhamisítás mondjuk egy diktatúra alatti tüntetést párhuzamba tenni egy mostanival.
Ilyen alapon Gyurcsány decemberi letartóztasát is párhuzamba állíthatná Turul azzal a fényképpel, amikor Orbán TGM-et védi a rendőröktől.

Anti Anyag (törölt) 2012.03.03. 11:21:51

Jellemző az LMP-re (libsik)

1. Szereted a sült csirkét?
2. Szeretsz dugni?
3. Hagynád, hogy a problémás cigánygyerek ne 16, hanem 18 éves koráig verje szét az osztályt és persze kapjon segélyt?
4. Szeretnél egy jó kocsit?
5. Szeretnél egy csomó pénzt?

Kb. ilyenek a kérdések. A lúzer aláírja, aztán az LMP odamehet a 3-as ponttal, hogy íme, milliók akarják.

Anti Anyag (törölt) 2012.03.03. 11:37:23

@Tilikov: Volt már ilyen normális "demokrácia", megköszöntük.

Amúgy én Fidesz - Jobbik koalíciót szeretnék.

Tilikov (törölt) 2012.03.03. 11:38:35

@Anti Anyag:

A lúzerek aláírtak már ennél durvábbakat is:

1. Szeretnéd hogy ne legyen tandíj? (hogy aztán kormányon majd mi vezessük be?)

2. Szeretnéd, hogy ne legyen vizitdíj? (hogy aztán hálapénzként kelljen odaadnod a többszörösét?)

3. A harmadik kérdésre már nem is emlékszem, az annyira lúzerkérdés volt, de tuti hogy a fidesz kormányon már azt is bevezette azóta.

Tilikov (törölt) 2012.03.03. 11:40:39

@Anti Anyag:

Egy jobbikot tartalmazó koalíciót én sem elleneznék, de én csak egyetlen feladatot adnék a jobbik kezébe: a fidesz elszámoltatását :D

Arbet 2012.03.03. 11:42:47

@Tilikov: Pf :) A Fidesz semmiben sem más, mint az MSZP vagy LMP vagy DK vagy Milla vagy hívjuk őket akár hogyan.

Az LMP Schiffer Gyurcsány meg Bajnai jó haverja, szóval nem bonyolult kitalálni, hogy mennyire különbözik ez a párt a többitől.

Mérges 1234 2012.03.03. 11:46:24

@Anti Anyag:

Te ha a Jobbikban tényleg van valami nemzeti nem áll mössze a Fidesszel.

Lehet, hogy csak a JOnnik maradt nekünk, mint alternatíva. De a Fidesz lassan tényleg válalhatatlan, ezek tényleg rárontottak a nemzetre és tényleg egy Maffia párt.

Igaz nincs más alternatíva, igaz az MSZP válalhatatlan, de a Fidesz nagyjából megörült és mindet szétosztott a havarok között. Mocskosabbak, mint a komcsi férgek voltak elöttük, ezt észre kellene venni.

Igen a Jobbik lehetne egy olyan párt, ami végre számonkér sok mindent a többi párton.

Alamio 2012.03.03. 11:48:39

Karácsony személyében és eddigi tevékenységében is kb. annyira aggályos, mint pl. Újhelyi. Vele legyen más a politika? Ugyan már...

Az LMP az SZDSZ által üresen hagyott hatalmi vákumba lépett be, a nagyvárosi liberális értelmiség és álértelmiség állítólagos képviselete mellett még némi zöld ideológiával. Nem lesznek ők soha gyűjtőpárt. 4-8%, extrém esetben ez felmehet 10-ig, extrém bizalomvesztéssel meg eltűnhet 0-ra (mint az SZDSZ). Vezető kormányzó erő sosem lesz.

@Tilikov: "Tudod a normális demokráciákban nem valami sunyi ősbűn, hanem a legalapvetőbb szükségszerűség, hogy a pártoknak koalíciót kell alkotni, hogy kormányt alakíthassanak."

Taníts még, mester!!

Azért Obamának is ajánld fel a koalíciót a Republikánusokkal, hiszen a nélkül nincs igazi demokrácia csak olyan mint itt, Mucsán.
Nem ártana körülnézned, hogy mely államokban van rendszeresen koalíciós kormányzás és melyekben ritkább, ez ugyanis a választási rendszerből adódó trivialitás.

Arbet 2012.03.03. 11:49:06

@Doubledecker: A jobbikot is az MSZP-Fidesz összefogás hozta létre ugyan úgy mint az összes többi pártot. Gondoljuk át, hogy jött létre és milyen médiatámogatással. Márpedig akit a média támogat azt a kormányzat és a politikai elit is támogat. Ne feledjétek és vegyétek észre a pártpolitikán túli dolgokat is.

Mérges 1234 2012.03.03. 11:55:54

@Arbet:

Bocs most nem nagyon értem, én úgy éreztem, hogy a JObbiknak nincs és nem is volt igazi médiatámogatása.

TE nem így látod, vagy te is ezt akartad írni, csak félre értettem?

Anyi azonban bizonyos, és ebben gondolom mindeki egyetért, hogy kurvára kellene már valami megtisztulás a pártpolitikában, az ország vezetésében, mert az nem megy, hogy lassan mindenünket elveszik és a "politikai elit" ergyre jobban él.....

Mostmár mindent visznek....

Éredemes meghalgatni, elolvasni a kiugrott mezőgzadasági államtitkár szavait, olyen gyurcsányos......

Aba kellen hagyni a népeknek a marakodást, és mindig a másikat szapulni itt az ősellenség már maga az elit, aki ráront a nemzetre, egy két becsületes kivételtől eltekintve...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.03.03. 12:03:39

@szimplalány: értem, de igaz az, hogy én vagyok az oka, amiért megtiltotta a moderálást a blogján?:)

Tilikov (törölt) 2012.03.03. 12:09:23

@Alamio:

Látod erre nem gondoltam, mert ilyen bizarr kép még a legrosszabb rémálmomban se jön elő, hogy nálunk is több száz évre berögzüljön a fidesz-mszp tandem.

Ha figyelembe vesszük, hogy a fidesz és az mszp egy és ugyanaz, akkor ez gyakorlatilag az egypártrendszer megmaradása lenne.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.03.03. 12:10:07

@szimplalány: A másik nagy különbség, hogy az első két évben akkoriban elképesztő sok támogatást kaptunk Nyugatról. Ömlött ide a pénz, képzés, kapcsolatok."

ezt érdemes mondogatni a fidesz kapcsán. a nagy magyar párt! a népi, nemzeti párt, ne az emberekkel stb.
nyilván a nyugat csak azért szórta a pénzt, hogy aztán orbán bankadót szedjen, bankadó a propaganda.
a jóságos, őszszakállas nyugat

Arbet 2012.03.03. 12:11:45

@Doubledecker: Nem.. úgy értettem, hogy a jobbiknak valóban volt médiatámogatása. :) Máskülönben nem lehetett volna az öszödi beszéd után elérni egy parlamenti bejutást ilyen rövid idő alatt. A csapból is ők folytak minden csatornán, és társadalmi szinten is rengeteg rendezvényt szerveznek ami rengeteg pénz, egy ilyen fiatal párt nem tudja civilként mindezt megszervezni és létrehozni. Tehát a Jobbik a politikai elit segítségével jött létre.

NWolf 2012.03.03. 12:21:50

@Arbet: kb 20 évvel ezelőtt egy közös ifjúsági szervezetben voltak tagok, azóta meg 2009-ben Schiffer feljelentette Gyurcsányt, és megállás nélkül kritizálja a Bajnai-féle "konszolidációt". Igen, tényleg haverok, és minden kritika csak álca, hogy ezt elfedje.

Alamio 2012.03.03. 12:23:17

@Arbet: Ha a Jobbiknak volt médiatámogatása mert 5 év alatt bejutott a parlamentbe, akkor az LMP-nek mije volt, hogy mindezt 1 év alatt elérte?
(nem vagy arnytévesztésben?)

@Tilikov: "Ha figyelembe vesszük, hogy a fidesz és az mszp egy és ugyanaz, akkor ez gyakorlatilag az egypártrendszer megmaradása lenne."

Ezt vedd Te figyelembe, én nem így gondolom. Elhiszem hogy jóleső ezt harsogni, de ettől még igazzá nem válik. Amit írtam, az pedig nem a kétpártrendszer, hanem a koalíciók kialakulásáról szólt. Vannak országok, ahol a koalíció megkerülhetetlen (ld. Olaszország), vannak kialakult kétpártrendszerek (ld. USA), és vannak nem kétpártrendszerű, de időnként vagy állandóan) többségképző választási szerkezetek (ilyen pl. a miénk). Magyarországon eddig a lezajlott 5 választásból 2x nyert úgy párt, hogy egyedüli többségi kormányzásra is képes lett volna (1994, 2010). Eközben 3 olyan párt is került a parlamentbe, amelyik azt megelőzően sosem volt ott (MIÉP, Jobbik, LMP), miközben kiesett időszakosan vagy véglegesen még több (MDF, FKGP, SZDSZ, KDNP, MIÉP). Ez számomra nem arra bizonyíték, hogy itt be fog betonozódni a politikai elit az idők végezetéig...

Arbet 2012.03.03. 12:27:13

@NWolf: Nem csak az ifjúsági szervezetben voltak együtt tagok. Együtt lettek milliárdosok. Üzlettársak is voltak.

Tilikov (törölt) 2012.03.03. 12:27:38

@Alamio:

"Elhiszem hogy jóleső ezt harsogni, de ettől még igazzá nem válik."

Csakúgy mint az újszdszesezés :)

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.03.03. 12:27:40

@Diocles: Milyen éles a szemed az apró különbségekre, ha a Fideszről van szó, és milyen nagyvonalú vagy, ha egy más, itt meg nem nevezhető (de, de! az SZDSZ!) pártról. :)

Egyszerűen fordítva ülsz a lovon. Utálod az LMP-t, és könnyebb úgy utálnod, ha azonosítod az ősgonosszal. Holott megéri az erőfeszítést, hogy önmagáért utáld: hogy életszerűtlen, dogmatikus, fogalmatlan, intoleráns és legalább olyan veszélyes a szabadságra és a demokráciára, mint a Fidesz. Ez ilyen egyszerű.

Persze, ha ezeket valaki értéknek tartja, akkor utálhatja azért is, mert a Fidesz riválisa ezeknek az értékeknek a képviseletében.

Arbet 2012.03.03. 12:30:47

@Alamio: Pedig pont az az igazság, hogy megmaradt az egypártrendszer. Ha lenne itt többpártrendszer akkor rég egymás torkát reszelnék egy életlen gumicukorral és kő kövön nem maradna a csatározásban. Csak úgy dőlnének ki a csontvázak a szekrénykeből és egy 2/3-os fidesz többségnél úgy el lenne lehetetlenítve az ellenzék, hogy LMP-ről, DK-ról, Milláról szó nem esne még egy magánblogon sem.

Alamio 2012.03.03. 12:38:42

@Tilikov: "Elhiszem hogy jóleső ezt harsogni, de ettől még igazzá nem válik."

"Csakúgy mint az újszdszesezés :)"

Köszönöm hogy elismered hogy semmi értelme összemosni az MSZP-t a Fidesszel, máris előrébb jutottunk.

Eddig nem is írtam ide olyant, hogy LMP=SZDSZ. Ezt írtam: "Az LMP az SZDSZ által üresen hagyott hatalmi vákumba lépett be, a nagyvárosi liberális értelmiség és álértelmiség állítólagos képviselete mellett még némi zöld ideológiával."

Az LMP-t tehát nem akarom teljes egészében összemosni az SZDSZ-szel (Karácsony személye persze adott, meg találni mást is ahol teljesen összeérnek, but it's another cup of tea), hiszen ideológiai és retorikai kérdésekben is különbözik az LMP-halmaza az SZDSZ-halmaztól. Azt persze ennek ellenére állítom, hogy a szavazótáboruk nagyon hasonló, és a fő témák közül a rasszizmus elleni parttalan harc, az antiszemita-kártya, a drogliberalizáció, vagy éppen a potenciális koalíció az MSZP-vel és utódaival éppúgy taszít bennük, mint az SZDSZ-ben. Röviden.

Kivlov 2012.03.03. 12:39:01

szdsz2.0
mehet a szemétdombra a nagytestvére után...

Alamio 2012.03.03. 12:41:39

@Arbet: "úgy el lenne lehetetlenítve az ellenzék, hogy LMP-ről, DK-ról, Milláról szó nem esne még egy magánblogon sem."

Amit itt te írsz, na az a diktatúra. A politikai ellenfelek szennyesének kiteregetése a válasz lehetősége nélkül.
Örülök, hogy ilyen nincs. Az persze minősíti az előző hatalmat, hogy demokratikus eljárásban is ítélnek el közülük nem egyet - letöltendőre.

Tilikov (törölt) 2012.03.03. 12:48:16

@Alamio:

Tényleg gáz, hogy az mszp-re kell fanyalodniuk ha kormányozni akarnak, de vegyük már észre, hogy ez pusztán abból ered, hogy Magyarországon kurva szar a felhozatal, és rajtuk kívül van még a fidesz aki senkivel se koalázik (vagy ha igen, akkor a koaláit kdnp-szerű zombipártokká zülleszti), vagy van a jobbik, akik egy kiskanál vízben is megfojtanák őket.

Ha pöcegödörből merítünk, akkor nem lehet rózsavizet felhúzni.

Azt meg nem lehet az LMP számlájára írni, hogy a magyar politikai paletta egy radioaktív pöcegödör.

Arbet 2012.03.03. 12:56:17

@Alamio: Gondold végig az elmúlt 22 évet és rájösz, hogy nincs itt semmiféle pártharc, csak a szazókat hülyítik. Ha még szkeptikus is vagy írj fel olyan indokokat amik engem igazolnak. Mindenki össze tudja ezeket a logikus érveket szedni.

finalNmbr 2012.03.03. 13:04:24

Egy, a parlamenti küszöb alatt vergődő párt tényleg ennyi figyelmet kell, hogy érdemeljen?

Totof 2012.03.03. 13:09:23

@Alamio: Höhö, kit? Mármint huszadrangú pártapparatcsikokon kívül.

vladimir964 2012.03.03. 13:25:42

Nem nagyon hiszem, hogy összejön! Egy minimális támogatottságú, gyakorlatilag nulla háttértőkével rendelkező, a médiában csak a szétzilálódásáról és nem eredményes akarat keresztülviteléről ismert, karizmatikus, vagy legalábbis kemény irányvonaló, és eladható külsővel rendelkező vezető nélküli párt, tömegmegszólítási és tömegszervezési tapasztalatok nélkül, ráadásul abszolút marginális népszavazás-kezdeményezési pontokkal: a bukás nagyonis valószínűsíthető

Alamio 2012.03.03. 13:28:15

@Tilikov: Nem kizárólag ennyi volt a bajom velük, ha visszaolvasol.
Amúgy a tetteket önmagukban kell értékelni, nem pedig valamilyen nagyobb stratégia részeként. Ha önmagában egy tett elfogadhatatlan (koalíció az MSZP-vel, DK-val, Thürmerrel), akkor arra nem szolgálhat magyarázatként az opportunizmus.
Ha pártvezetőként dönthetnék hogy kormányzok az MSZP-vel vagy maradok ellenzékben, utóbbit választanám.

@Arbet: Ellenérvet tudok, nem is egyet.
- 2002-es választási kampány. Az olyan durva volt, amilyen azóta kb. semelyik. A tétje is nagy volt, ehhez mérten lett mocskos is (Werberi kampány).
- A 2002-2003-as elszámoltatási kormánybiztos (vagy mi), Keller László személyében. Megindított 100+ eljárást. Mindet elbukta.
- D-209 ügy, Őszödi beszéd kiszivárgása, és az erre adott társadalmi válasz. Ha az nem aktív politizálás, akkor nekem fogalmam sincs arról, mi is az.
- A Fideszes üres székek politikája, a szoci tábor abszolút leamortizálása.
- A Szociális népszavazás, és a megbukott Gyurcsány-"reformok".
Még írhatnék 20-at, de úgyis jön majd egy feketeöves nethuszár, aki kiragad egyet, és csak arra fókuszál.

_rohonyi_ 2012.03.03. 13:34:24

@nmy: Dehogy, csak itt a ballibber blogszférában van ekkora figyelem. A való életben az átlagember többnyire leszarja az LMP-t.

Tilikov (törölt) 2012.03.03. 13:37:36

@_rohonyi_:

Való élet = Magyar Nemzet fórum?
Átlagember = fideszdroid?

wazelin 2012.03.03. 13:59:42

Szerintem ezekkel a népszavazási ötletekkel csak azt bizonyítják, hogy ők is ugyanolyanok, mint a többi párt.

A nyugdíjakkal kapcsolatos döntések (magánnyugdíj más tészta) kivitelezésével lehet vitatkozni, de ezeket meg kellett lépni, ez hasonlít a 2008-as szociális népszavazáshoz. Az sajnos nyert. Nagy hiba volt.

Arbet 2012.03.03. 14:02:10

@Alamio: Lett ezeknek bármi következménye? Nem politikai, hanem személyi? Itt nem a népszerűségre gondolok, hanem annál komolyabbra, ami miatt bele is bukott az illető és felelt érte? Nem..
Szóval én nem fogok egy részt kiragadni, hanem az összesre igazolom, hogy ez mind csak politikai kirakat bullshit.
Amiket írsz az pont azt bizonyítják, hogy a pártszavazó állampolgárok szájíze szerint cukrozzák a bort, de a minőséget csak a politikusok kapják. Tehát ha érthetőbb úgy, akkor etetik a jónépet, míg ők semmit nem buknak ezeken a játszmákon, mert az alapzat betonykemény és elmozdíthatatlan.

AbuBakr 2012.03.03. 14:06:00

@Tilikov: a való élet pár kilométerrel a nagykörúton kívül kezdődik...
hihetetlen, de még ott is van élet
bár dolgozik rajta a magyar politika, hogy ne sokáig legyen... és ebben az elempé az egyik élharcos

is 2012.03.03. 14:19:12

@tevevanegypupu: nyilván te a farkánál álltál az elefántnak, és az LMP farka ia ugyanaz, emiatt szerinted a két állat is ugyanaz, nem vak vagy te (he-he), hanem bátor...

@wazelin: kutyaharapást szőrivel.

@nmy: nem a DK-ról van szó, eltévesztetted a házszámot

AbuBakr 2012.03.03. 14:19:58

@Anti Anyag:
jobbik fidesz koala kicsinálná a jobbikot, így az szinte esélytelen...
Pláne ha a jobbik stratégiáját megnézzük...
2014-ben cél a megkerülhetetlenség.... vagy a nagykoalára kényszerítés...
Vagyis, megfelelő leosztással (mint ami most is van) önállóan senki nem tud majd kormányozni, így koalíciós kényszer lépjen fel. A fidesz olyan helyzet elé kerül(het), amikor majd a "demokrácia" védelmében és a "szélsőségesek" kiszorítása érdekében kénytelen lesz a gyurcsánytól megtisztult mszp-vel koalíciót kötni... Az lesz majd az igazság pillanata...

Ebbe köphet bele az elempé, ha bejut, mert esetlegesen meglehet velük együtt a fidesz vezette koala többség.
Így várható, hogy fű alatt komoly segítséget kap a fidesztől a küszöb meglépéséhez.
Ahogy a legutóbbi választáson is több (tíz)ezer kopogtatóval. -Lásd az utolsó napokban csodamódra felálló elempé jelöltek tucatjait. Akikkel aztán felállhatott mindenhol a megyei lista... Mert kellettek a 1-2-3%-ok vidékről is, a küszöbhöz...

is 2012.03.03. 14:23:04

@_rohonyi_: Igen, az átlagember nem nagyon fogja fel, hogy miről van szó, ő a FIDESZes nívót képes befogadni. Azt is kapja, ezerrel, meg is érdemli. Valójában őt szarják le, és nagy örömmel eszi is a szart, amit kap. És az elmúlt 22 évben bárkit, aki kicsit is jobbá tette volna az országot, azt mind elkergette, nagy parasztságában.

is 2012.03.03. 14:29:49

@AbuBakr: én nem ezt látom. a FIDESZ a JESZt tarja készenlétben, hogyha bármi gond van. elindít 27 jelöltet neki, pont a balos, körzővel kijelölt körzetekben, ott gyengíti a balos jelöltek szavazatait, a saját körzeteiben nem. viszont a 27 egyéni jelölttel már indíthat országos listát is a JESZ, így a listás szavazatokból mindenütt elvesz (ha már valaki jobbos, de nem hajlandó a FIDESZre szavazni, nehogy az LMP-re, pláne DK-ra szavazzon), ezt visszakompenzálja a FIDESZnél az, hogy az egyéni körzeteikben jobban nyernek (győzteskompenzálás). A 27 jelölttel a JESZ meglépi az 1%-os küszöböt, és kap állami támogatást, viszont nem éri el az 5%-ot, így bejutni nem fog. Win-win szituáció FIDESZnek, JESZnek.

Mondjak érvet mellette? A JESZ támadja Bokrost (miből van rá pénzük, mire fel kapnak sajtót?), Gémesi György a MOB elnökségi tagja lett...

Arbet 2012.03.03. 14:41:46

@is: Ti most komolyan pártpolitikáról diskuráltok egy olyan országban ahol már a 60% rájött, hogy mindegyik párt ugyan az? Komolyan azzal égetitek magatok, hogy ezt még nem vettétek észre?

A jelenlegi pártok között nincs alternatíva, ezt már mindenki belátja. Gyökeres változás lesz a következő kormányban és nem a jelenlegi pártok közül kerül ki a győztes.

NWolf 2012.03.03. 14:56:20

@Arbet: Bajnai és Gyurcsány lehet. De mutasd már meg, hogy hol van Schiffer villája, amiben Gyurcsánnyal közös cégének köszönhetően jutott, mert annyira össze akartad mosni az LMP-t a gyurcsánybajnai-vonallal, de konkrétan pont erre nincs bizonyíték.

Arbet 2012.03.03. 15:20:43

@NWolf:
Családja [szerkesztés]

Édesapja Schiffer Péter (1943) újságíró, szociológus, bankszakember, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) Hivatalának volt főigazgató-helyettese, édesanyja Hajnal Anna jogász[6]. Nagybátyja Schiffer Pál filmrendező és Schiffer János 1994‑2006 közötti MSZP-s főpolgármester-helyettes. Dédapja Szakasits Árpád újságíró, politikus, köztársasági elnök, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának első elnöke.[7]

1989-ben egyik tagja volt – Bajnai Gordonnal együtt – a Gyurcsány Ferenc által vezetett rövid életű Új Nemzedék Mozgalomnak. 1990-ben egyik alapítója és 1992-ig ügyvivője az Ifjú Szocialisták mozgalmának

Köszi.. felesleges összemosni.

finalNmbr 2012.03.03. 15:22:17

@is: Igazad van, a 6%os lmp tényleg komoly tényező

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.03.03. 16:47:02

Ezek nem loptak csaltak, hazudtak mint elődeik a fidesz-szoci banda!
Bóvli kormány, seggszájú orbán takarodj!

tevevanegypupu 2012.03.03. 17:37:17

@is:

Ha a ket farok tok egyforma, akkor mindegy milyen allatban vegzodik. Elvegre farkakrol van szo nem igaz? Szdsz es lmp.(:

Czelder Orbán 2012.03.03. 17:37:32

Ilyenkor nagyon sajnálom, hogy már nincs matula magazin.

Mariann19 2012.03.03. 17:38:09

@Tilikov: Az LMP valóban egy tiszta kezű párt, ezen a területen tehát nem lehet támadni. Kell, hogy legyen egy előkapott retorika, az "SZDSZ utódpártja", mely elég hatásos lehet a választók körében mindazoknál, akik az előző 8 év kormányát nem kivánják vissza. Állitom, hogy akik libsiznek, fogalmuk nincs a liberalizmusról, nem tudnák definiálni a miben létét. Miután a választók egy részének politikai ismeretei még nem elég fejlettek, könnyű demagógiával eltériteni őket.Ehhez kapcsolnám az LMP vezéregyéniségeinek magas szakmai ismereteit, amelyeket tapasztalok megnyilatkozásaik során. Gazdasági, jogi, társadalompolitikai véleményeik szinvonala imponáló, azonban nálunk ez nem a népszerűség növelés eszköze, ezért kapják a "belvárosi fiúk" stb, cimkéket. Látok bennük bátorságot és kezdeményezési kedvet, nem a megélhetési politikus tunyaságával müködnek.Reményt keltőnek tartom ezt a pártot, még keresi az ellenzéki szerepben azt, hogy egyedüliként működjön tovább, vagy az ellenzék összefogásának szereplője legyen-e.Nagy dilemma!

Tilikov (törölt) 2012.03.03. 18:18:03

@Mariann19:

Vagy inkább politikai kisfiú létükre venniük kéne egy nagy levegőt és elkezdeni nagyfiúként viselkedni.

Hogy mire gondolok? Ne feledjük, hogy két évvel az előző választások előtt még szinte senki nem tudta mi az az LMP, most mégis teljes értékű parlamenti pártnak tekinthetők.

Jelenleg is két évvel vagyunk a következő választások előtt és itt vannak közöttünk azok, akikről ugyanúgy senki nem tudja mifélék, nem tudjuk a nevüket, de két év múlva parlamenti pártok lehetnek, ahogy az LMP is lett.

Az LMP-nek az ő élükre kéne állni mivel
1. Ők már megjárták ezt az utat, tudják mi kell hozzá
2. Ma sokkal nagyobb az igény új pártokra, mint valaha volt
3. A fiatal pártok segítésével és felkarolásával új szövetségesekre lelhet az LMP, és nem kellene a mostani odakozmált és fertelmesen bűzlő palettáról választaniuk társakat

Egy ilyen politikával az LMP élére állhatna a változást akaró tömegeknek, ha nem is csak önmaga, egy színesebb, változatosabb közösség legfelnőtteb tagjaként még inkább.

Vajon ez nekik miért nem jut eszükbe?

Mariann19 2012.03.03. 18:56:56

@Tilikov: 1.pontodhoz:Arra gondolsz, hogy egy uj formáció esetén az LMP segitené-e ezeket a tapasztalataival, összefogna-e velük annak érdekében, hogy szinesebb legyen a politikai paletta az uj, szinrelépő pártokkal?
Nagyon elegánsnak kell lenni egy ilyen döntésnél, hiszen riválisokról lenne szó! Bizom az intellektusukban, bizonyára célirányosan választanának támogatandó pártot.2. pontodhoz:Valószinüleg az állampolgároknak elege van a parlamentben ülő őskövületekből. Dühitő a tunyaságuk, az ehhez társuló cinizmus, ahogyan kitolják az időintervallumot a tovább maradásért.Az állampolgároknak reményt keltő változást uj pártok megjelenése hozhat, kiábrándultságukat csakis egy uj és friss erő tudná tompitani. 3. pontodhoz:Itt ujra felmerül a rivalizálás gondja.Ha kellő vitalitással, dinamikával keresi a saját utját, egyben nem tesz keresztbe az ujonnan belépő progressziv erőknek, ezesetben megőrizheti önállóságát is. Egyébként vágyam, hogy a közeljövőben megszűnjön az egypárti döntéshozás /hiába van ellenzék/ és az LMP-hez hasonló uj pártok lépjenek szinre szakmai és társadalompolitikai felkészültségük birtokában.

Tilikov (törölt) 2012.03.03. 20:59:51

@Mariann19:

Nem feltétlenül riválisokról lenne szó, ha egyszer épp az a cél, hogy vállalható szövetségest kéne találni a vállalhatatlan fidesz-mszp tandem, jobbik, dk helyett.

Egy ilyen kispárt megsegítő szerep meg is növelhetné az LMP presztízsét és kitörhetne az 5-6%-os éppen hogy státuszból.

Tulajdonképp csak annyit kéne tenniük, hogy kampányolni kezdenek azzal, hogy az LMP támogatja és elősegíti a politikai paletta frissülését és színesedését, és azok a civil szervezetek, akik készek politikai pályára lépni, azok számíthatnak az ő támogatásukra és tapasztalatukra, hogy elindulhassanak ezen az úton.

Ez egyrészt magának az LMP-nek is pozitív hírverés lenne és a hasznosságuk bizonysága (hisz tudjuk, hogy sokan látnának szívesen új pártokat), másrészt egy ilyen felhívás nem kis bátorítást adna a civil szervezeteknek és a téma napirenden tartásával lökést adna annak is, hogy tényleg beinduljon egy ilyen folyamat.

Sokat nem veszíthetne az LMP, meg van rá a módjuk hogy szerepeljenek, és legalább úgy látszana, hogy csinálnak valami értelmeset, ha már a parlamentben sok dolgot nem lehet csinálni a fidesz mellett manapság.

tevevanegypupu 2012.03.03. 22:45:01

@Mariann19:

Igenigenigen, a szavazok mar regen vartak egy ilyen partra mint az lmp, reszben mert eddig meg soha nem tapasztaltak milyen az amikor liberalisok iranyitjak az orszagot - honnet is tudnank mi szegeny szerencsetlenek mikor azt sem tudjuk mi az a liberalizmus - masreszt pedig regen vartunk egy olyan sokat tapasztalt tisztakezu, gazdasagpolitikai es jogi kerdesekben jartas partot ami azon tokolodik, vajon gyozelme erdekeben erdemes-e osszefognia az mszp-vel es a dk-val, vagy sikerul egyedul is bolondda tenni annyi embert, amennyi elegseges lesz ahhoz, hogy be tudjak szavazni oket a parlamentbe. Nagy dilemma az tuti.

egy_vélemény 2012.03.04. 09:58:17

Mielőtt a látszatot tovább tupíroznánk, el kellene gondolkodni legalább egyszer ebben a büdös életben azon, MIÉRT IS KELLENEK EGYÁLTALÁN PÁRTOK?
Az emberi természet aránylag egyetemes, sok a különbözőség és sok a hasonlóság valóban, nem gyűjtjük táblázatosan, mert minek.
Amióta újkori politizálás címen elterjedt a pártosdi szabadalom, gépiesen majmolja mindenki.
Pedig azóta lett kettő darab világháború, a harmadik állandóan a levegőben lóg.

Nos, miért is van égetően szüksége az embereknek pártokra?
Szeretném, ha valaki érthetően megmagyarázná.
Az én megfigyelésem szerint, szegény-gazdag, kövér-sovány, magas-alacsony mindig volt.

Az én megfigyelésem szerint azok az utcai balhék, ahol jól fizetett (mellesleg nulla élettapasztalattal bíró) főállású politikusokat visznek el a rendőrök, az annak a politikusnak a szégyene, nem az országé.
Ugyanez az szdsz, a valamikori fidesz, madöf, mszp lebontásában.
Vagy mindegyikhez hasonlít a Szerző, vagy egyikhez sem.
Mindenik opciót magában rejti egy társulás.

Inkább a Jobbikkal hasonlítgathatnánk az LMP-t, reálisabb volna.

egy_vélemény 2012.03.04. 10:03:15

A Miép-et kifelejtettem, de ez nem zárja ki, hogy az LMP felállás is csak egy hamvába hótt próbálkozás.

Mellesleg pont a politológiát nem engeném egy bizonyos életkor alatt (teszem azt 35) mint tantárgyat fölvenni, s akkor is csak olyan feltétellel, hogy valahol a gazdaság területén x év tartós gyakorlata van az aspiránsnak.
Nem herdálnák el az ország pénzét olyan könnyelműen, miközben milliók élhetnek szabadon, mélyszegénységben.

Mariann19 2012.03.04. 10:54:10

@Tilikov: Fenti fejtegetéseinket megvitattam egy széles látókörű szellemi partneremmel, akinek a "dilemma" kérdésében a tieddel azonos a véleménye.Meggyőző, ha értő emberek ugyanazon a véleményen vannak, igy tétovaságom kezd eloszlani. Amennyiben az LMP ezt az utat válassza célként, meg kéne találnia azt az eszközt, amellyel ennek nyomatékot adna. Nem uj keletű az a kérdés részemről, hogy a pártok miért nem alkalmazzák a tömegpsziché módszereit. Olyan ember előtérbe helyezését, akinek sodró lendületű, magával ragadó, mozgósító, kiváló szónoki képességek mellett tudná a választókat orientálni.Egyik pártban sem látok ehhez hasonló politikust, holott a történelem során láttunk ilyen eszközökkel óriási hatást elérni. Életet kéne bele vinni a tömegek meggyőzése érdekében, nálunk egyelőre ez hatásosabbnak tűnik, mint az ideológiák magyarázata.

Mariann19 2012.03.04. 11:05:19

@tevevanegypupu: Kissé ironikusan fogalmazol. Az, hogy a választópolgárnak lehetősége nyílik több párt közül kiválasztani a hozzá legközelebb állót, az pozitív jelenség, még akkor is, ha Neked ezek közül valamelyik antipatikus.Ha bele gondolsz, itt elvekről van szó., és ha hozzá veszed azt a leegyszerűsitett törvényszerűséget, hogy a haladásnak az ellentétek adnak lökést, mindenképpen több szereplős politikai életnek kell lennie. Jelenleg nálunk ez zajlik, és ne egy párt szimpátiája alapján gondolkozz, hanem ennek a hasznosságán. Elég volt az egypárt rendszerből, mely mindig kitermeli magából a diktatúrát, a korlátlan uralom következtében torz politikai viszonyokat hoz létre.

egy_vélemény 2012.03.04. 11:09:18

@Mariann19: én nem vitatom senki szellemi magaslatait, de egy dolgot nem szabad szem előtt téveszteni. A politikát a gazdaság rángatja.
Az LMP-nek akkor lesz tömegbázisa, ha a tőke, amék politikusait izgatja, egy tömegnek egyben a munkaadója is.
Fura történelmi aspektus, vajon miért volt képes a komenista rendszer totális politikai hatalom gyakorlására?
Mert kisajátította az állami vagyont, ő lett a kizárólagos munkaadó.
Az szdsz felállással való hasonlíthatóság annyiban áll, hogy ott sem az éhenkórászok tömörültek, ahogy az LMP tisztakezű politikusai sem önerőből, vagonrakodás mellett képződtek kíváló elméleti szakemberré.
Még lehet éheztetni tovább a népeket, hogy majd egy hőzöngőt hatásos szónoknak kikiáltván mögéjük álljanak, de félő, hogy az derül csak ki, mint idáig minedenhol....szavazni azért kevesen járnak, mert valójában és ténylegesen nem érdekli az embereket a politika. Csak a politikával foglalkozók szeretnék úgy beállítani, hogy nélkülük nem tanálnánk el a kalánnal a szánkat.

Mariann19 2012.03.04. 11:44:45

@egy_vélemény: A politikai alkalmasság és ennek a képzési előfeltételinek taglalásával teljesen egyetértek. Főként a gazdasági hozzáértés fontossága szükségeltetik.Aki döntési helyzetben dolgozott, az tudja, hogy egy látszólag egyszerű gazdasági helyzet megitélése is egyidejűleg számos kapcsolódó pontot feltételez. Amennyiben az ehhez szükséges ismeretek hiányoznak, torz következmények jöhetnek létre. Egy politikai döntés egy ország életét, kül- és belpolitikai következményeket feltételez, kisszerű, szűk látókörű , szakmailag megalapozatlan döntéseknek nemcsak az országra nézve van negatív hatásuk, hanem kis tulzással a külső politikai életre is.

egy_vélemény 2012.03.04. 12:31:20

Mitől függ az LMP életrevalósága?
Bizony, a Jobbikot támogató tömeg szavazati arányától.
Aki ezt elmismásolja, nem néz szembe azzal a ténnyel, hogy az egyensúlyt fenntartani illene, nem borogatni a háztartást.

egy_vélemény 2012.03.04. 12:34:38

@Mariann19: no, elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol részemről megáll a józan ész...ugyanis a jelenlegi államigazgatás bebetonozza azt a gyakorlatot, hogy iskolapadtól iskolapadig eltángálják a nebulókat, majd bekerülnek íróasztal mögé, képviselőpadokba, hiszen nekik van rá jogosítványuk.
Nem látom sehol a biztosítékot, hogy majd jól is csinálják.
A jelenlegi oktatási átalakításokkal nekem ez a bajom.

Mariann19 2012.03.04. 13:54:50

@egy_vélemény: Összevonva hozzászólásaidnak a pártok szükségességét illetően, Te nem tartod szükségszerűnek működésüket sem hazai, sem globális mértékben sem. Saját kútfejemből úgy gondolom, hogy a gazdaság hozta létre a pártokat, mint társadalmi döntéshozókat gazdasági érdekeik fenntartása érdekében. Az idők során a gazdaság és a politika hihetetlenül összefonódott teljes átjárással , és ennek a helyzetnek aa bebetonozása érdekében a társadalmi ellenszegüléstől tartva, embercsoportok szervezett orientációjára pártok szerveződtek.A kialakult helyzetben azt látom drámainak, hogy ez az idők végezetéig így marad. Vegyük csak az Eu működését. A parlamenti munkájukban az ott lévő pártok a kialakitandó erőviszonyokon munkálkodnak, melyeket a háttérből elsősorban a Eu-s központi hatalmak irányitanak egyre növekvő gazdasági előnyeik érdekében.Az LMP-s politikusok szakértelme fontos, képzett, hozzáértő emberekre van szükség, és ez független ezeknek az embereknek a származásától.Bár pl:Karácsony Gergely egy faluból érkezett. A hatásos párt fellépést azért tartom fontosnak, mert ott kell megfogalmaznia a hallgatóság előtt a párt retorikáját, szemtől-szemben kell érvelni a már általam fent leírt tömegek orientációját illetően, a választó helyben dönt arról, hogy az illető pártot elfogadja-e, vagy sem.Látom, hogy az SZDSZ-el fenntartásaid vannak.A baj az, hogy a liberalizmus eszmerendszerét az emberek nagy része az SZDSZ-el azonosítja. Mint minden ideológiából, a liberalizmusból is ki lehet emelni azokat a vonulatokat, amelyek az ember értékrendjébe beillenek, és mellőzni azokat, melyek nem.A magam részéről én a humanizmus mentén lévőket elfogadom elvekként, a gazdaságiakat több ponton nem. Hasonló a tapasztalatom már vonulatoknál .

egy_vélemény 2012.03.04. 14:10:04

@Mariann19: nem arról van szó, hogy nem kellenek pártok, nem kellenek politikusok.
Hanem éppen arról, hogy a gazdasági torzulások miatti feszültségeket tompítsák, lerendezzék.
Mit jelent ez a gyakorlatban? A pártok, politikusok állandó egymásnak feszülését.
Úgy, hogy nagyjából mindenki tisztában van vele, hogy gazdasági érdek is meghúzódik egy-egy politikai irányvonal mögött. Az lett a fedezéke.
De ehhez miért kellene a tömegek rendszeres szavaztatása?
Erőször erőkar képlet miatt?
Ez egyszer.
Másodszor, visszatérek a konkrét felálláshoz.
Pozícionálnék, hogy ki lehessen számítani nagyjából a koordinátákat, hol is tartunk.
A Fidesz az LMP-től jobbra, a Jobbiktól balra.
Az LMP a Fidesztől balra, a Jobbiktól nem méri a távolságot, hanem betart-ja.
Az LMP-nek addig van játéktere, amíg ezt a helyzetét fenntartja.

Momentán nem szeretnék belecsúszni a személyes életutak vesézésébe, mert az elmúlt 20valahányévben egyre kevesebbeknek adatott meg tisztes boldogulás, gyermekeik méltó iskoláztatása, tehát a rendelkezésre álló politikusanyag valamilyen érdek mentén erősen szelektált.
Erről a Karácsony sem tehet.
Arról tehet, hogyan tovább.

egy_vélemény 2012.03.04. 14:16:08

@Mariann19: abban látom a politikai pártok fenntartásának a hibáját, hogy a népeket hergelik olyan problémákkal, amiket igenis vagy egymással, vagy az éppen gyilkos rablógazdálkodókkal kellene lefolytatniuk.
A pártok támogatottságának száma csak a másik fenyegetésére szolgál....'vigyázzatok, nehogy kihúzzátok a gyufát'.
A mindennapi embert sokkolják, nyakába akasztják azokat a problémákat, amiket a brüsszeli, parlamenti melegedőkben maguk csak vég nélkül csócsálnak.
Európa elvénült, a népek fásultak, pendliznek, ha tudnak, várják a tavaszt, hogy ne fázzanak....mire ez az állandó hangoskodás? Mire a fontoskodás? - kérdik.

egy_vélemény 2012.03.04. 14:34:46

A legfontosabb, a legtöbbször elhangzó kérdés:
hol keressek munkát?
Ezt felejtik el a pártpolitikusok.
Hagyománytiszteletből(?) hergelik a népeket, nyúzzák a kormányt, mintha lenne gazdaság, központosított is a háttérben.
Apropó, másik nagy hiányosság: hol vana leltár, amit ígért a Fidesz. A leltár az állam vagyonáról.
Annak alapján lehetne fajsúlyozni, melyik követelés állja meg a helyét a kormánnyal szemben, s mi az, ami a kormány hatótávolságán kívül áll.

Mariann19 2012.03.04. 17:27:13

@egy_vélemény: Gondolkoztam a pártok létjogosultságáról, és egy más megközelitésben próbálomlétüket magyarázni. Ehhez először el kell, hogy vonatkoztassunk a hazai valóságról.az origóból kiindulva tételezzünk fel egy olyan országot, amelyben még nincsenek pártok, viszont vannak eltérő érdekű embercsoportok. A társadalmi béke, az igazságosság, jogszerűség megteremtése érdekében ezeknek a csoportoknak az érdekviszonyait rendezni kell.Miután ez a gyakorlatban kiemelkedő képességű emberek által hozható létre, meglakulhatnak az érdekérvényesitő szervezetek, jelen esetben pártokról beszélünk.Itt jegyezném meg, hogy az ellenérdekeltség a gazdasággal szembeni, de lehet emberjogi és egyéb humán jellegű is. Amit felvázoltam, az egy szűz állapot, ennek a degenerációs megvalósulásában pedig most élünk.Ettől a torzult érdekképviselettől távolodnak el az emberek, mert itt már nem a kialakulás célja érvényesül, hanem undoritó módon a társadalom kiszolgálása helyett a gazdaság helyzetbe hozása mindenáron, és ennek egészségtelen fenntartása. Azt látom, hogy ez nemcsak az országunk jellemzője, hanem világjelenség. A tüntetések világszerte gazdasági követelés jellegűek, de mögöttük felsejlik a rendszerek fenntarthatalansága miatti fellépés szándéka. Örülök, hogy a gondolataimat megoszthattam.

egy_vélemény 2012.03.04. 18:20:57

@Mariann19: én örülök, hogy megosztottad a gondolataid. Turul posztjait is azért kedvelem, mert megosztja a gondolatait, nem kiosztja, leosztja, stb. Amit én írogattam, az is csak egyfajta 'hangos' gondolkodás (a hangszínt nem tudom átvinni, inkább dörmögés lenne), sem kiutat, sem megoldást nem tanálok én sem a pártok közötti huzavonákra. Legfőképpen ne indulatból politizáljunk, ez lenne a legfontosabb. Ezt még szoknunk kellene. Miért? Mert hatalmas ellentétek vannak. Ahogy magad is írod. A gazdaság bedarálja az embereket, legyűri maga alá.
Mindegy melyik pártnak a tagja. Ha egymásnak ugrunk, nem oldódik meg semmi.

betyár (törölt) 2012.03.05. 10:50:01

@Kettes:
"Az LMP-t Karácsony szdsz-es múltjával baszogatni pont olyan irreleváns, mint a Fideszt MSZMP-klónnak nevezni Kövér és a többi kulcsember MSZMP-s múltja miatt. Tények? Tények."

egy nagy szart. milyen emeszpés múltról beszél? tuggya: lószartmama.

most ez a feladat, rendben, de ekkorát már ne hazudjon elvtárt, még a párt érdekében sem. a társadalompolitikai intézetben dolgozott friss diplomásként. akkor ezek az intézetek mind a párt alá tartoztak.

pierre bayle 2012.03.06. 12:05:07

Szeretem az ilyen nosztalgiázós cikkeket, mert hát én magam mindig szavaztam valakire, de igazán csak egy pártot csíptem: a libsi fideszt. Tagja is voltam.... ou sont les neignes d'antan, bühühü
süti beállítások módosítása