Kommentszűrés
’12 feb
7
15:01

Náluk van a zsuga – konferencia a magyar kultúráról

Írta: Redakció

  A Magyar Filmművészek Szövetsége és a Krétakör felkérték a hazai kulturális élet meghatározó alakítóit állami és független oldalról egyaránt, hogy álljanak ki közösen a magyar kultúráért; észrevételezzenek, kritizáljanak, adjanak perspektívát, de ami a legfontosabb: induljon meg a párbeszéd. Gerendai szerint itt az idő a versenyképessé válásra; a Műcsarnok igazgatója Budapest Biennealét; Schilling független kulturális központot, toleranciát és szolidaritást sürget; Geszti a finanszírozási aszálytól tart; Szőcsnek pedig vérzik a szíve. A nap végére az is kiderült, hogy a magyar filmfinanszírozási rendszer egy szafari, Nemcsák Károlynak pedig meglepő módon van humora.

  Terján Nóra tudósítását híroldalunkon olvashatják.

Címkék: zene film könyv kultúra irodalom fesztivál színház tánc

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr244075357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.02.08. 08:25:45

Több, mint 17 óra alatt nincs hsz. A híroldalon 6 komoly, velős. Ez azért sokat elmond a kultúra fontosságáról...
Az meg, hogy mindenféle kultúrkétkezieknek kell rimánkodniuk a hatalom felé, hogy ugyan, legyen má' olyan kedves kultúrpolitikát mívelni, szintén.
Szőcs Géza, hát hogyne, nagyívű alagutak a hősök tere alatt, hol merőlegesen, hol párhuzamosan (vagy tán mindkettő?) a földalattival - delírium tremens.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.02.08. 08:33:13

@Dr. Zerge:
milyen kultúra? gerendai, meg geszti? meg egyáltalán, megőrült maga? kit érdekel ez az egész? a kevés rajongót sokkal jobban ki fogja elégíteni az illegalitásban élő kultúra. :)

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.02.08. 10:05:23

@jose maria padilla: No most pont neked nem fogom magyarázni. Természetesen Geszti egy légüres pojáca, Gerendai meg a faszomnak értekezzék a fesztiválszervezés üzleti modelljéről több száz millió közpénz eltapsikolása után.

És mégis, amikor már ezek a véglények is - meg persze egyéb, ellenoldaliak, valamint mindenünnen elvétve valóban értékteremtők is - a miniszt... államtitkárt győzködik, hogy valami minimális mágnesezettség nem ártana abba a kultúrtérségbe, hogy legalább iránytűvel el lehessen ladikázni a sűrű ködhomályban, hát az üt. Mint az ingaóra, 23.59-et...

És má' megin' a pragmatikuscinikuspolitikusnak van igaza: le van szarva ez az egész, lám, álló nap a hír alatt csak egy dilettáns irodalmár műfalangista meg egy mosdatlan szájú mániákus netcincér zümmögnek, mint valami elbaszott neoncső - le köll kapcsó'ni, oszt' kész.

Bell & Sebastian 2012.02.08. 10:20:26

És tényszerűen megbaszták a nádiverebek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.02.08. 11:16:50

@Dr. Zerge: @jose maria padilla: @Bell & Sebastian:

Nehéz úgy egy kormány kultúrpolitikájáról véleményt mondani, hogy nincs neki olyan. Az a kevés is, ami ma a kultúrában történik az vagy ad hoc vagy sundbabunda módon zajlik (ezen a vonalon is totális "kötcse" van) --- s erre, azon kívül, hogy "ny*'s'gem, fidex!", ugyan, mit lehetne mondani?

Pedig, pedig, nagyon nagy baj ez! Ahol nincs világos kultúrpolitikai koncepció, ott nem tud a kultúra "irányt venni", ott az értelmi(si)ség nem tud "igazodni" és "irányt adni", ott a közember nem kapja meg a számára nélkülözhetetlen kulturális "mintá(ka)t" és elvész a zűrzavarban.

ü
bbjnick

Bell & Sebastian 2012.02.08. 11:30:30

@bbjnick: Mondok magának egy meglepőt, megfelezném azt a kevés lóvét, ami van és odaadnám például Gesztinek és Pozsgainak, oszt hegyibe!

Ez mégsem állapot, hogy a kiéheztetett ballib maffiával megdöglik a nagybeteg is egészen. Szőcs meg szervezze meg Rákosi elvtárs születésnapját, vagy mit, tudomásom szerint az volt az utolsó, átfogó kulturális szemle, azt' lássuk, mink maradt?

Addig, amíg egyáltalán van valami. A mustert ingyen osztogatni, aztán csak lesz meghívás és lassan beindul az Austausch, ugyanis a sajátunkat sem ismerjük, hát még a szomszédokét!

Mert így aztán aki hülye, az is marad.

Kandeláber 2012.02.08. 11:44:42

Az egész kérdés lényege az, hogy Tarr Béla valamint barátai úgy érzik, veszélyben forog az apanázsuk. "Független" művészetként aposztrofálják az általuk létrehozott ( és ugyancsak általuk nézett/hallgatott) lila ködben úszó alkotásokat, amelyek azért pénzbe kerülnek, és ők úgy érzik, hogy ezt a pénzt továbbra is állam bácsi köteles a rendelkezésükre bocsátani.
Tarr annak idején Aczéltól is megkapta a pénzt, és szakmányba' forgatta "remekműveit".
Béla bá' nyilván továbbra is megkapja majd a napi vodkára valót, de annál többet azért nem érdemel.

Alfőmérnök 2012.02.08. 11:55:39

@Dr. Zerge: Szerintem a tudósítás a híroldalon egy átlag netezőnek tldr kategória, azé nincs hozzászólás. (Meg egy kicsit bonyibb annál, hogy az előregyártott patronjaikat elsütögethessék a trollok).

Alfőmérnök 2012.02.08. 12:01:37

@Kandeláber: Tarr saját állítása szerint nem csinál több filmet. Ha akarna, tudna külföldről is pénzt szerezni (ahogy az utóbbi filmjei is részben külföldi pénzből készültek).
Egyébként a filmjeit nem csak a magyar filmes szakma & szűk rajongótábora nézi. Ha érdekel, olvasd el a Sátántagóhoz írott véleményeket.
www.imdb.com/title/tt0111341/
Ettől persze még egy faszkalap.

Kandeláber 2012.02.08. 12:08:25

Valamikor a '80-as évek közepén, egy forró nyári délutánon, feltehetően önkívületi állapotban, beültem a Bányász moziba a József körúton, és megtekintettem Béla bá' "Őszi almanach" c. alkotását.
Rajtam kívül talán tízen lehettek, lévén ilyen létszám alatt nem tartottak előadást.
A nézők fele aludt, két szerelmespár csókolózott, sztem egyedül én néztem a filmet, ami egyébként nem is volt rossz, elsősorban a színészi alakítások és a fényképezés miatt. Temessy Hédi, Bodnár Erika, Hetényi Pál, Derzsi János és még egy pofa játszott, akinek a nevére már nem emlékszem.
Később megtudtam, hogy Tarr ennél a filmjénél eltért a fő irányvonaltól, és engedményeket tett a kommercionalizmusnak.
És még így is csak tíz néző volt. Őt nem láttam a nézőtéren.

Kandeláber 2012.02.08. 12:20:53

@Alfőmérnök: Engem aztán abszolúte nem érdekel, hogy csinál-e még több filmet, vagy nem. Gondolom, Te is tisztában vagy azzal, hogy a filmkritikusok és az ún. "művészfilmesek" kasztja mennyire belterjes, ők gyakorlatilag folyamatosan egymást fényezik, miközben lefikázzák az ún. "közönségfilmeket".
Engem ez zavar igazán, ti. a közönség Te vagy és én, és azok, akik hajlandók választani a megnézhető filmek között.
Ez az elitista szemlélet azt sugallja, hogy a néző szükséges rossz, a nézettség és a plebs véleménye nem számít, vagyis gyakorlatilag minél kevesebben néznek meg egy filmet, az annál jobb.
Adjanak pénzt nekik mecénások, de ne az állam.
Ők még mindig szocialista aggyal gondolkoznak, és kapitalista nyelven beszélnek.
Ők annak idején deklaráltan lenézték Aczélt, de az általa adott pénzt elfogadták.
Most lenézik a jelenlegi hatalmat, de a pénzét elfogadnák.
Nem változnak az idők annyira.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.02.08. 12:25:52

@bbjnick:

szivem! a kormánynak egészen világos kulturális koncepciója van. letarrolni, eltüntetni az eddigi balliberálislukácsistakomcsizsidó bandát. hogy a kultúrát ezek csinálták? nagy dolog. majd mostantól a jobbos tahóság, a koltaik, meg a kerényik, meg az egyéb ilyen ügynök és elmebeteg gyanús, mindenhonnan tehetségtelenség okán kiutált vizesnyolcasok fognak kultúrát csinálni. katolikus? nincs rá igény. azok cigiznek, piálnak, kurváznak.

egyébként a művészet megbukott. nem vezet sehova, egohizlalda, ab ovo liberális, ördögi, szenny. a művészet kora lejárt.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.02.08. 12:30:09

@Alfőmérnök:
tarr? kit érdekel. igazi képi kamu. artisztikummá tupírozott lassúdadság, időparáználkodás hülyegyerekeknek, akiknek sznobériából muszáj valami művészetszerűvel foglalkozni, és a filmről a legkönnyebb halandzsázni, mivel lényegileg prosztó. a tarr rajongók igazi kismajmok.

/időparáználkodás! mekkora egy faszi vagyok! :)/

Alfőmérnök 2012.02.08. 12:41:26

@Kandeláber: @jose maria padilla: Lehet fikázni tarr művészkedését, de az semmiképpen nem igaz, hogy ennek a tényleg eléggé belterjes magyarországi szakma a fogyasztója. New Yorkban, Párizsban telt házakkal vetítették a művészmozik a Sátántangót. Pl. Susan Sontag, Brad Pitt is rajongott érte. Gus Van Sant két filmet is csinált a hatására. Stb. Csurkapistabácsi is méltatta a Magyar Fórumban. :)
(Csurka István: Film, éjszakára. Magyar Fórum 97/9. )

(Én amúgy kétszer is megnéztem moziban, a többi fimje szerintem önismétlés.)

Kandeláber 2012.02.08. 12:55:04

@Alfőmérnök: Belterjességen én nem pusztán a magyarországi művészfilmeseket/kritikusokat (hozzájuk sorolhatjuk még a mindenkori ellensznobokat is), hanem a külföldi hasonszőrűeket is.
Vitathatatlan, hogy Tarr filmjeit ők úgy nyelik, mint kacsa a nokedlit, ezzel nincs gond, hiszen ízlések és pofonok...
Nekem az a felsőbbrendűség csípi a szemem, amit ők hirdetnek önmagukról, és az, hogy magától értetődőnek tekintik, hogy az állam kiapadhatatlan pénzforrás.
Azért érdekes az is, hogy Vajnát egyből ellenségnek tekinti a Tarrék mellett felsorakozó liberó értelmiség, holott Vajna az általuk istenített Ígéret Földjéről érkezett, és ott a filmszakmában nem volt éppen kispályás.
Persze ez a harc is a háború része, és Béla bácsiék nehezen törődnek bele, hogy vesztésre állnak.

Bell & Sebastian 2012.02.08. 13:00:02

Maguk itt mind azt hiszik, hogy a kultúra egyenlő a filmmel? Egy jó nagy barnát és soha!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.02.08. 13:03:00

@jose maria padilla:

Dejszen, ugyanarról beszélünk! Hazudni szabad, lopni szabad, dohányozni nem szabad --- hiszen, értem én:-] Csakhát, ez nem az én kultúrám.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.02.08. 13:04:21

@Bell & Sebastian:

"Mondok magának egy meglepőt, megfelezném azt a kevés lóvét, ami van és odaadnám például Gesztinek és Pozsgainak, oszt hegyibe! ..." --- írja.

Annál ami most van, annál még így is (mindannyiunknak) jobb lenne.

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2012.02.08. 13:08:14

@Kandeláber: Ezzel tkp egyetértek, bár meg kell mondanom, hogy Vajnáért sem rajongok különösebben.
Tarrék vesztettek, elsősorban egyébként nem ő a ludas, hanem Gr. Ferenc, meg az egész MMKA vezetése. Imába kéne foglalniuk Orbánék és Vajnáék nevét, hogy szárazon megúszták. Ehelyett áskálódnak ellenük. Meg vannak zavarodva.
Mindazonáltal a szakma nem csak Tarrokból, meg Mundruczókból áll, hanem van egy viszonylag tisztességes szakembergárda is, akik most megszívták, pedig nem tehetnek semmiről, végezték a munkájukat.

Kandeláber 2012.02.08. 13:19:23

@Alfőmérnök: Én sem rajongok Vajnáért, de a kinevezése jó húzás volt: nem mondhatják rá, hogy pártkatona, sem azt, hogy nem ért a szakmához. Nyilván az a"bűne" az önmagukat autentikusnak kinevező művészek szemében, hogy közönségfilmek producere volt.
Az nem biztos, hogy megúszta az MMKA vezetése, lehet, hogy valaki majd Budai Gyula figyelmébe ajánlja őket. Persze nem kéne őket zaklatni, éppen elég az, hogy távol kerülnek a húsosfazéktól.
Megszokták a problémamentes életet, nyilván felfogták, hogy elzárták előttük a csapot.
Amúgy annak idején az ordítani akaró Jancsó is számolatlanul kapta a pénzt az államtól az itthoni filmjeire. Eörsi István is Aczéltól kapott pénzt a berlini dolce vitára.
Ezért tartom visszataszítónak ezt a jajveszékelést.

Bell & Sebastian 2012.02.08. 13:37:26

@bbjnick: _Úgy_ is, mert elképzelt jövő, jawohl? :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.02.08. 15:09:26

@Bell & Sebastian:

Ha ezt kifejti bővebben is, megköszönöm:-)

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2012.02.08. 22:12:02

@Kandeláber: Jancsó mindig is hülye volt, de mostanra teljesen meghülyült. Mondjuk elég öreg már. Én néhány filmjét kedvelem(egyébként azokban Hernádi keze is benne van), de tény, hogy kiváltságos helyzetben volt a Kádár-rendszerben, szinte évente készíthetett filmeket. Bacsó dettó. (Jó, neki egy filmjét betiltották.)
Vajna nyitott a művészfilmek irányába is, ezt nem értik meg a hisztériázók. Nyilvánvaló, hogy a közönségfilm felé fog eltolódni a támogatási rendszer, de ez nem is baj, az adófizetők többsége érthetően azt szeretné, ha olyan filmek készülnének az állambácsi pénzéből, amik számukra is fogyaszthatóak/élvezhetőek. Ugyanakkor egy nemzet filmkultúrájához hozzátartoznak a művész(szerzői) filmek is. (Hiába ballibek csinálják. A filmművészet lényegében baloldali dolog, ez van.)

Alfőmérnök 2012.02.08. 22:40:35

@jose maria padilla: Egyébként tényleg érdekel, hogy melyik Tarr-filmet láttad? Mert az kiderül a leírásodból, hogy láttál valamit tőle(lehet, hogy nem egész filmet, csak képsorokat), és tudod, hogy miről van szó.

tevevanegypupu 2012.02.08. 23:33:33

A londoni ferfi..te jo eg. Torinoi lo..uramisten. Bergman, Pasolini, de Sica, Fellini, Marcel Carne, Szocs..stb..rohogve csapkodhatjak a terduket.

Bell & Sebastian 2012.02.09. 00:24:23

@bbjnick: Kérem.
"Annál ami most van, annál még így is (mindannyiunknak) jobb lenne." -írta.
helyett:
Annál ami most van, annál még úgy is (mindannyiunknak) jobb lenne.

Kis lépés ez nekünk, de nagy az értelmezhetőség terén. :)

Alfőmérnök 2012.02.09. 00:28:12

@tevevanegypupu: A Londoni férfi egy középszerű film (Szirtes Ági könnyeiért érdemes végigszenvedni), a Torinói ló, néhány zseniális képsort leszámítva, egy blöff. A Sátántangót viszont a maga 7 és fél órájával egy kiváló filmnek (értsd: semmi máshoz nem hasonlítható mozgóképes élménynek) tartom. Hogy emiatt valakik sznobnak, vagy a ballibek ízlésvilágához kényszeredetten alkalmazkodó embernek tartanak? Leszarom.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.02.09. 06:47:04

@Bell & Sebastian:

Jó'van, na!:-D

ü
bbjnick

tevevanegypupu 2012.02.09. 07:50:40

@Alfőmérnök:

Ne ajandekozza azert oda a balliberalis oldalnak kizarolagosan azt a jogot, hogy egyedul ok tudjak megitelni mi a szep, jo, muveszi. Az oncelu muveszet is muveszet, de altalaban ugy erkolcsos gyakorolni, ha nem kozpenzbol teszi az ember. Egyebkent ugy tunik maga ebbol a filmvilagbol johet es valamelyest kozottuk is el, tehat nagyon jol tudja, hogy itt is meg van az a bizonyos kor ami egymas kozott osztja a penzt es egymas munkait dicsoiti. Nem vagyok filmeszteta, de evtizedek alatt azert kialakul a jobboldali gondolkodasuakban is egyfajta merce - az otvenes-hatvanas-hetvenes evek rendezoi nagyon elkenyeztettek bennunket - amihez merhet, plusz van eleg elfogulatlan (e tekintetben) ertekitelete is a zembernek. Tarr a filmjeit mertektelen bekepzeltseggel, a koznepet abszolute lenezessel kezelo arroganciaval kesziti kizarolag filmvesztivalok zsurijenek es sajat maganak. Mindez szep, de nem szabad elvarnia, hogy ehhez tul sok allami tamogatast kapjon, plane most. Ugyanez hatvanyozott mertekben vonatkozik Jancsora is, akirol maga is elismeri, hogy milyen kozepszeru.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.02.09. 07:58:36

@Alfőmérnök:
a sátántangóval kísérleteztem, de nem volt rá vénám. de tudja nekem nem kell valamit látnom, olvasnom, mifene, hogy pontost és találót mondjak rája. tudja vezetés közben is tudom, hogy ki az aki /természetesen még ő sem tudja és így nem is indexel még/mondjuk előzni akar majd. adottság :)

Alfőmérnök 2012.02.09. 09:57:58

@tevevanegypupu: Nem értette meg, amit írtam, olyan állításokat tulajdonít nekem, amiket nem tettem.

@jose maria padilla: Nem volt vénája? :o) Van ilyen. Van aki meg elkezdi nézni és nem tudja abbahagyni. Különben nagyjából (filmes)műveltségtől független, ismertem olyat, aki egyáltalán nem művészfilm-fan volt és végignézte. Meg ismerek olyan művészfilm-fant, aki ugyanazt mondja rá, mint maga.
Mondjuk egy hosszabb könyvet is kb ennyi idő elolvasni. Meg van aki 8 órán keresztül ül a TV előtt és ide-oda kapcsolgatja.
Úgy kell nézni azt filmet, mintha olvasnád. Ha 5 percig sétálnak, az olyan, mint egy hosszú leírás. És közben azonosulsz a szereplővel, az idejével.

tevevanegypupu 2012.02.09. 10:04:10

@Alfőmérnök:

Lehetseges hogy nem ertettem,latja hat ezert is lehet barmibe barmit belemagyarazni.(:

tevevanegypupu 2012.02.09. 10:04:10

@Alfőmérnök:

Lehetseges hogy nem ertettem,latja hat ezert is lehet barmibe barmit belemagyarazni.(:

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2012.02.09. 10:31:06

@tevevanegypupu: azért Jancsó a középszernél jobb rendező. Ha csak az Oldás és kötést, vagy a Szegénylegényeket nézi, bizony van kraft azokban a filmekben, ami nem változtat azon a tényen, hogy öregségére totálisan nézhetetlen mozikat rendezett. Persze bőven van, igaz, más jellegű problémám a Szegénylegényekkel is, de Jancsó korai filmnyelve szerintem teljesen rendben van. Persze vannak kifejezett vonalas filmjei is, mint az Égi bárány, vagy a Fényes szelek, de a Csillagosok, katonák megint csak működik mint film, függetlenül a szellemiségétől.

@Alfőmérnök: személy szerint soha nem fogtam, hogy Bacsó mitől volt jó rendező. Számomra A tanú is leginkább a színészi játék miatt érdekes. Viszont az a tény, hogy ez a film akkor készült, amikor még bőven ültek a sitten '56 miatt és tele voltak a rab- és köztemetők jeltelen sírjai a Rákosi-korszak áldozataival, az egykori ÁVH egyes tisztjei meg benyomultak a kulturális szcéna legkülönfélébb területeire, akkor nem igazán hiteles ez a humor, szatíra, vagy nevezzük akárminek, főként hogy a film viszonylagos felsőbb kontroll mellett készült. Meg aztán ez a betiltás sem ingatta meg a jó Bacsó egzisztenciáját.

tevevanegypupu 2012.02.09. 10:54:26

@Gasper:

Persze a Szegenylegenyek, de ugyanilyen jo filmek voltak akkoriban masoknak is. Meg ne felejtkezzunk el a forgatokonyvirorol, a szinten eszelos Hernadirol se, bar kesobb o is megvadult. Meg meg a szineszek es az operator is. Szoval Jancsonak szerencseje volt akkor.

Bacso jopofa filmeket rendezett, mindenesetre hozza beultek a moziba, az egzisztenciaja pedig mar kezdetekben jol alakult - a palyaja is - Palotai Boris fiakent.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.02.09. 11:53:22

@Alfőmérnök:
köszönöm, hogy elmondta, hogyan kell hosszí filmeket nézni! :)
ponfix ilyen dumákkal nyugtatják magukat azok az olvasásáképtelen makimajmok, akik viszont kulturember imidzsre tartanak igényt, így aztán a dolog könnyebb végét megfogva, filmfanok lesznek.

Alfőmérnök 2012.02.09. 12:54:16

@Gasper: Bacsó udvari rendező volt.

@jose maria padilla: Nem, nem a hosszú filmeket kell így nézni, hanem a lassúakat. :) Nagy ugyanaz a kettő.
Egyébként a könyvet is olvastam, nekem az is tetszett.

fülöpke 2012.02.09. 13:12:56

@Gasper: "személy szerint soha nem fogtam, hogy Bacsó mitől volt jó rendező. Számomra A tanú is leginkább a színészi játék miatt érdekes. Viszont az a tény, hogy ez a film akkor készült, amikor még bőven ültek a sitten '56 miatt és tele voltak a rab- és köztemetők jeltelen sírjai a Rákosi-korszak áldozataival, az egykori ÁVH egyes tisztjei meg benyomultak a kulturális szcéna legkülönfélébb területeire, akkor nem igazán hiteles ez a humor, szatíra, vagy nevezzük akárminek, főként hogy a film viszonylagos felsőbb kontroll mellett készült."

Bezomány. Ilyenformán már-már az ízléstelenség határát súrolja. Rossz "tréfa"-ként is bajosan értelmezhető.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2012.02.09. 13:27:50

@tevevanegypupu: naná, hogy számtalan jó film készült akkoriban, de kétségtelen, hogy Jancsó elég egyéni vonalat képviselt, magas színvonalon. Persze ha engem kérdez(ne), ízlésemhez leginkább a Huszárik, Gaál és Bódy által képviselt filmművészet áll igazán közel. Persze Bódy már a hetvenes, nyolcvanas évek.

@Alfőmérnök: talán nem is ez a legjobb szó, de bizonyára hatékonyan látta el a szelep funkcióját azokban az évtizedekben. Persze léteztek kiemelkedő tehetségű udvari rendezők is, lásd Eizenstein, vagy Riefensthal. Hozzájuk képest -és itt a minőségi filmcsinálásra gondolok- Bacsó filmjei inkább az udvari bolond produkcióiként hatnak.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2012.02.09. 13:33:04

@Gasper: "ízlésemhez leginkább a Huszárik, Gaál és Bódy által képviselt filmművészet áll igazán közel. "

A magyarok közül, természetesen.

Alfőmérnök 2012.02.09. 13:39:58

@Gasper: Dramaturgnak jó volt (Fábri filmjeinek volt többek között a dramaturgja). Filmet rendezni viszont nem nagyon tanult meg, pedig kapott rá lehetőséget eleget. :) Volt egy-két nézhető filmje, pl. a Fejlövés, Horváth Charlie játszott benne. :) A Tanú inkább bohózat, tényleg a színészi alakítások miatt érdekes, meg van benne egy-két jó gag.

Bell & Sebastian 2012.02.09. 13:45:11

Bacsó nagyon bejött, legalább annyit idézgetik is, mint Hoffmanngézát, szelep, az há'.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2012.02.09. 13:49:12

@Alfőmérnök: mondjuk ebben igazad van. Dramaturgként és forgatókönyvírókét tényleg jegyzett néhány penge filmet, nem csak a Fábrival. De hát anyja fia volt. :)
A Fejlövés tisztára ilyen táncdalfesztiválos sztárparádé volt. Láttam.

tevevanegypupu 2012.02.09. 14:15:29

@Gasper:

Nekem sokan tetszettek, nem a film temaja, hanem ahogy filmeztek, vessen meg erte de kedveltem Kovacs Andrast is. Es persze Kosat meg Sarat, Makk Karoly Haz a sziklak alattjat, olyan jo szineszekkel mint Gorbe Janos vagy Solti Bertalan persze konnyu, de ezt mar irtam. Ilyen arcok is hianyoznak a szineszek kozul is. Szoval ezekhez kepest Tarr buvalbaszott filmjei..dehat ezen sem erdemes sokat vacakolni, izlesek ugye. Ja igen, Body Gabor is a szerencsetlen nagyon jo volt.

tevevanegypupu 2012.02.09. 14:15:30

@Gasper:

Nekem sokan tetszettek, nem a film temaja, hanem ahogy filmeztek, vessen meg erte de kedveltem Kovacs Andrast is. Es persze Kosat meg Sarat, Makk Karoly Haz a sziklak alattjat, olyan jo szineszekkel mint Gorbe Janos vagy Solti Bertalan persze konnyu, de ezt mar irtam. Ilyen arcok is hianyoznak a szineszek kozul is. Szoval ezekhez kepest Tarr buvalbaszott filmjei..dehat ezen sem erdemes sokat vacakolni, izlesek ugye. Ja igen, Body Gabor is a szerencsetlen nagyon jo volt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.02.09. 14:15:51

@Alfőmérnök:

„A filmművészet lényegében baloldali dolog, ez van.”

ezt nem kellene. tényleg nem. azon már lehetne vitatkozni, hogy inkább liberálisak-e, mint konzervatívok, de ez így hát, szóval

az is egy finom vitatéma, hogy pl. egy bacsó udvari rendező-e volt, hiszen jellemzően udvari rendezők szokása a tanúhoz hasonló filmeket rendezni, amiről végre megtudhattam, hogy csak a színészek mentették meg hiszen szar a rendezése, szar a forgatókönyve, és ócska komcsiseggnyaló viccek vannak benne. a komcsiseggnyaló tartalmat ugyan nem értem, hogyan menthette meg a színészi játék, az sem fér a fejembe, az udvar ünnepelt rendezőjének filmje hogy a picsába bírt dobozban maradni tíz évig, de én buta vagyok, hiszen azt sem értem, hogyan tehettek kizárólag a színészi alakítások legendássá olyan borzalmas idézeteket, amelyeket máig idézünk

azért kicsit még várok, hátha akad valami komilfó komcsi propagandista, aki végre igazi ellenzéki hősnek fog számítani a bacsó-féle elvtelen udvari bohócok mellett, és majd tapsolok neki szívemből, igazán.

ha már a húsz év kommunista gyökereit megszüntető desztalinizációt is kis hazánk legöregebb és legkitartóbb jókomcsijának köszönhetjük, ez simán bele fog férni, és mint tudjuk, a háború a béke, és mindig is eurázsia ellen harcoltunk

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.02.09. 14:18:57

@tevevanegypupu:

hatalmas kár, hogy bódy nem volt búvalbaszott, különben még a végén hülyének tarthatnálak megint, as usual

tevevanegypupu 2012.02.09. 14:29:22

@mavo:

Mergesen csapkodja porronggyal, semmi. Hirtelen kinyitja az ablakot, mavo zummogve koroz, aztan kiszall. Hosszan nez utana es latja, amint egy arra szallo vereb ropteben bekapja mavot. Kicsit leszall az agra, tollaszkodik, megrazza magat, s miutan pottyant egyet tovarepul.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2012.02.09. 15:14:02

@tevevanegypupu: hát ja, Kovács András. Nagyon változó minőségű az életműve. Mintha a Hideg napokat, vagy a Vörös grófnőt nem ugyanaz a rendező csinálta volna. Ez különben Makk Károlyra is igaz, hiszen csinált néhány bődületesen szar mozit. A Liliomfi, a Szerelem, vagy az Egy erkölcsös éjszaka viszont sok más mellett nagyon jó. Bár ezzel az égvilágon nem mondtam semmi újat.
Aztán mindig eszembe jutnak azok a soha el nem készült filmek, mint amiket a háború előtti filmes generációból Szőts István, vagy Radványi Géza csinálhatott volna. Bár Radványi öregen hazajött rendezni. Nem sokkal utána meg is halt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.02.09. 15:48:03

@Gasper:

a kommunista diktatúra valóban megakadályozott embereket életművük megalkotásában, miközben ezeket a bacsó-féle rezsimszolgákat futtatta?

undorító

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.02.09. 16:03:44

@mavo:
érdekes egy állat maga. itten emberek beszélgetnek, maga meg egy közelben kikötött kutya, aki ínyét mutogatva őrjöng feléjük.
szerintem, ezentúl, már reggel verje ki a faszát, nyugodtabb lesz az egész napja.

Alfőmérnök 2012.02.09. 16:28:13

@mavo: A modern filmművészet, a neorealizmustról a francia új hullámig, Antonioniig, Pasoliniig és még lehetne sorolni, balodali móka volt. Ezzel nekem speciel semmi bajom nincs, de tény. (Talán Tarkovszkij és Robert Bresson a kivétel a klasszikusok közül.)

Látom nem nagyon érted, hogy mi a baj Bacsóval, de megpróbálom elmagyarázni. Jellemzően „problémafilmeket” csinált, tudta pontosan, hogy hol a cenzúra határa és így eljátszotta a nagy szókimondó „rendszerkritikus” rendezőt. Persze ehhez a „rendszerkritikához” szinte minden évben kapott pénzt filmre Aczél elvtárstól. A Tanúval egy kicsit elszámolta magát, egyébként speciel az egyik legjobban sikerült filmje, vannak benne jó poénok, meg jó gagek, vicces, lehet idézgetni, mint a Ponyvaregényt, de ettől még nem különösebben jó film. És nem is bátor film, ha az lett volna, nem készülhetett volna el.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.02.09. 16:48:44

@Alfőmérnök:

azon gondolkodom, mi-e bátor film. és arra jutottam, hogy a tíz évre dobozolt az kifejezetten kibaszott gyáva lehet, sőt, talán az is megeshet, hogy igazából a túlzott rendszerseggnyalás miatt cenzúrázták az elvtársak, végül is náluk nem lehet tudni.

aztán azon is gondolkodtam, bacsó melyik filmje volt rendszerpropaganda, de mint már említettem, ehhez én reménytelenül ostoba vagyok.

jó, amilyen hülye vagyok, olyanokon is gondolkodom, hogy az 56-ban börtönre vagy halálra ítéltek és a később utcán üldözöttek esetleg valóban ellenállóknak minősülhetnek-e, de mint már említettem, ostoba vagyok, és éljen pozsgaji eftás az örök ellenálló mintaképe

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.02.09. 17:01:52

@mavo: Most kéne abbahagyni. Fingod sincs, miről, kiről delirálsz itten holmi hős ellenállást, kurucos filbeodamondást, hidd el, nem érdemes szobrot faragnod Bacsónak. És igen, az élet ennyire bonyolult, dobozban maradt pár évre A tanú, ami mellesleg tényleg az egyik jól sikerült filmje (másik a Te rongyos élet, hoppá, hoppá, már megint egy rendszerkritikus valami, igen ennyire is bonyolult tud lenni a dolog), az amúgy futottak még kategóriában versenyző Peti bá' nak.

Alfőmérnök 2012.02.09. 17:02:50

@mavo: Bacsó 1964 és '88 között 22 filmet rendezett:
www.imdb.com/name/nm0045880/#Director
Ebből egyet betiltottak, OK. (Bár az előzetes cenzúrán átment, tehát elkészülhetett.) Gondolod, hogy ehhez nem kellett seggetnyalni?

tevevanegypupu 2012.02.09. 17:08:41

@Gasper:

Hat rendeztek jot is rosszat is, A voros grofno eszembe sem jutott, igazan felejtheto a tema meg a film is. Most ahogy ugy gondokodtam rajta talan Kosa Tizezer napja meg az ami abbol az idobol megmaradt, Sara dokumentumfilmjei meg Huszarik kisfilmjei is, mindenki csak a Szindbadot emlegeti. A rendszervaltas utani filmek kozul nagyon sok olyan mintha valami amator stab keszitette volna mindet, bar Szabonak a Draga Emma es edes Bobe (vagy forditva) meg Beremenyi Eldoradoja jok, de nem akarok itten mindent felsorolni, szoval csak azt tudom, hogy Tarr belara nem biznek milliardokat az biztos.(:
Meg akkor sem, ha lassu kepsorait orakon keresztul lehet(ne) elvezni. Ezzel valahogy ugy lennek mint Joyce Ulysessevel..keptelenseg.

tevevanegypupu 2012.02.09. 17:08:41

@Gasper:

Hat rendeztek jot is rosszat is, A voros grofno eszembe sem jutott, igazan felejtheto a tema meg a film is. Most ahogy ugy gondokodtam rajta talan Kosa Tizezer napja meg az ami abbol az idobol megmaradt, Sara dokumentumfilmjei meg Huszarik kisfilmjei is, mindenki csak a Szindbadot emlegeti. A rendszervaltas utani filmek kozul nagyon sok olyan mintha valami amator stab keszitette volna mindet, bar Szabonak a Draga Emma es edes Bobe (vagy forditva) meg Beremenyi Eldoradoja jok, de nem akarok itten mindent felsorolni, szoval csak azt tudom, hogy Tarr belara nem biznek milliardokat az biztos.(:
Meg akkor sem, ha lassu kepsorait orakon keresztul lehet(ne) elvezni. Ezzel valahogy ugy lennek mint Joyce Ulysessevel..keptelenseg.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2012.02.09. 17:31:49

@tevevanegypupu: valahogyan az az érzésem, hogy Tarr is csak azóta ilyen májer, amióta elöregedtek és kihaltak az egykor előtte haladó, nálánál jóval jelentősebb formátumú filmes arcok, a nagy öregek, vagy kicsodák. Ő meg akarva, akaratlanul -és persze jobb híján- tölti be ezt az űrt. Az utóbbi évtizedek tökéletesen kontraszelektív magyar filmes képzése (értsd: a Színház- Filmművészeti Egyetem) meg nem nevelt ki, nem tudott kinevelni igazán nagy formátumú fiatal filmes rendező generációkat.
A gatyaváltás környékén egyébként készült még egy egészen figyelemre méltó film, Enyedi Ildikótól Az én XX. századom.

Alfőmérnök 2012.02.09. 18:22:27

@Gasper: Enyedi Simon mágusa is jó film. Különben ő se csinált több, mint tíz éve filmet, pedig állítólag jó forgatókönyvei voltak. De ezt már kibeszéltük Mormogival a gőzdómon.
Tarra vonatkozó elméleted akkor állná meg a helyét, ha csak a hazai piacon számítana májernek.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.02.09. 18:31:15

@Dr. Zerge:

ne haragudj, hogy ellentétben veled fingom sincs, miről ... delirálok.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.02.09. 18:41:42

@Alfőmérnök:

valamiért van egy olyan elképzelésem (tévedhetek), hogy ennek utána néztem. bacsó abból a szempontból. hogy szinte évente rendezhetett, akár udvari rendező is lehetett.

vannakezek az udvari rendezők, akik semmire sem jó, isteni szerencse, hogy a szar rendezést (a rendező miért is válogatna színészt, ugye) és a szar forgatókönyvet (amihez a rendezőnek végképp nem lehet köze), felül bír írni a zseivális szereplőgárda, hiszen ugyan, ki tudna nevetni a nyugat ópiumán, ha nem a sültkomcsi, diktatúrakegyenc, évente több filmben szereplő őze, és ki nevethetne pelikán gárőrön. ha nem a dettó diktatúrakegyegyenc, évenként nem nulla egész másfél ezred filmben szereplő kállai ferenc alakította volna a főhőst, hanem mondjuk a nemzet hőse, a komonista filmekben soha nem szereplő sinkovits imre.

istenem, ellágyultam, milyen ellenállóink voltak, miközben ez a féreg udvarirendezett

Alfőmérnök 2012.02.09. 19:01:59

@mavo: Ezt nem olvasom el, bocs.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.02.09. 19:06:14

meg azon is gondolkodtam még, hogy a mocskos diktatúra kellős közepén tizenkét év alatt tíz lemezt kiadó (és ezzel rekorder) cseh tamás esetleg komcsi ügynök-e volt. ami azért csak ütné valahol az orbán viktor különbejáratú katonája szerepet, pláne a hogy a rohadt komcsik 2008-ban (gyurcsány bazmeg, hú) valljuk be, elég otrombán és átlátszóan) kitüntették. de tanácstalan vagyok, ami sajnos továbbra is ostobaságomnak és deliriizéimnek tudható be.

egyszerűen tehetségtelen vagyok annak eldöntésében, ez vagy amaz a személy ugyanolyan szintű 1989 előtti sikerei alapján mitől komcsi, mitől udvariizé, és mitől a nemzet hőse.

de majd segítetek.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.02.09. 19:07:09

@Alfőmérnök:

semmi baj nincs ezzel, elvégre nem vitatkozunk, hanem ti megmondjátok a tutit, én meg köcsög vagyok.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.02.09. 19:09:33

@Alfőmérnök:

de azért valld be, elájultál a meglepetéstől, amikor arra mertem célozni, hogy tudok guglizni, és tudom még azt döbbenetes a titkot is, hogy mi a wikipédia.

na, csak a kedvemért. :)

tewton 2012.02.09. 19:14:56

@mavo:
jó, jó, télleg köcsög, de legalább vagány, hogy beismeri :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.02.09. 19:17:32

@tewton:

hány köcsög vagányt ismersz, tényleg csak kérdezem

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2012.02.09. 19:36:39

@Alfőmérnök: ja. A Simon mágus sem rossz. Most eszembe is jutott, hogy Halász Péter még jelentős hajzattal a fején feltűnik Bacsó Szerelmes biciklisták c. filmjében is.
Ami pedig Tarr Bélát illeti. Mint utaltam rá, Tarr lassan egymagában tölti be Magyarországon a filmes doyen szerepét, ezt persze erősíti aktív politikai szerepvállalása is a bal féltekén. Ugyanakkor Tarr Béla egyébként örömteli és szerintem megérdemelt külföldi, leginkább németországi népszerűsége elsősorban egy jól körülhatárolható értelmiségi szubkultúrában érhető tetten, ahol vevők a kelet-európai egzotikumra. De önmagában ettől Tarr még nem válik az egyetemes filmművészet nagy májerévé. Még külföldön sem. Nem rosszak Tarr filmjei, meg minden, de azért kezeljük már a csávót a helyén.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.02.09. 19:38:32

istenem, kicsi a világ, végre azt is megtudtam, hogy lomniczit két komcsibérenc köcsög retusálta ki. sok pénzbe mernék fogadni, hogy legalább az egyikük udvari majdmegtudjukki volt 89 előtt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.02.09. 19:40:40

@Gasper:

a tetten érhető népszerűségre rögvest kiverem, gecinagy

fülöpke 2012.02.09. 19:43:28

@Gasper: "A gatyaváltás környékén egyébként készült még egy egészen figyelemre méltó film, Enyedi Ildikótól Az én XX. századom."

Egészen egy húron pendülünk. Az nekem nagyon tetszett! (Azt a vonalat én azóta sem találom...) Bár más kategória, de szerintem jól összerakott mozi az utóbbi évekből Gigor Attila Nyomozója.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.02.09. 20:00:45

@mavo:
de ugye nem kell odamennem az aktussal? hozza ide, megtörténik, azt' ihassa

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.02.09. 20:52:59

@Dr. Zerge:

remélem, ha (ne adj isten) kiverem a fogadat, akkor sem fogok rád haragudni

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.02.09. 20:54:37

@jose maria padilla:

ja, isten őrizz, nem kívánom, hogy leszopj.

Alfőmérnök 2012.02.09. 21:08:01

@Gasper: Még a Bűvös vadász is nézhető/érdekes (bár alapvetően elcseszett) film. Most meg valami hülye TV-sorozatot csinál Ildike. De a legjobb az a BBS-s filmje, ahol 20 percen keresztül hipnotizálják. ;))

"egy jól körülhatárolható értelmiségi szubkultúrában érhető tetten, ahol vevők a kelet-európai egzotikumra"

Ez teljesen így van, belejátszik ez is, és szerintem is túlértékelt, de az utóbbi évtized művészfilmterméséből nem csak mo-n emelkedik ki, amit csinál. Elképesztően fos filmek készülnek művészfilm címén. Németországon kívül is van kultusza, lehetne sorolni, hogy hol, lényeg, hogy abszolút jegyzik a nevét művészfilmes berkekben(sőt, még hatása is van, pl. Gus Van Sant egy gyenge Tarr-parafrázissal nyert aranypálmát Cannes-ban). Meg vannak kisebb rajongói közösségek, nemrég egy hallottam pl. egy római társaságról, akik időnként összegyűlnek és szertartásszerűen megnézik a Sátántangót.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.02.09. 21:16:33

@mavo: Nocsak. Fogsz egy telepítőlemezt vagy egy alaplapot és nekem esel vele, vagy hogyan? És előtte dos alatt lefuttatsz egy átkot?

tevevanegypupu 2012.02.09. 21:47:41

@Gasper:

Majd megnezem Egyed Ildiko filmjet, tulajdonkeppe jo sok lemaradasom van. Mindenesetre a magyar mozinak ugy tunik egyelore vege van, mert meg ha jelentos filmeket nem is kepesek a mostani rendezok kesziteni, legalabb nezheto mozifilmeket csinalhatnanak. Tudja olyanokra gondolok amiket a franciak tucatszam gyartanak, amire bemegy a kozonseg, ami hozza a penzt. Nem bovli de szorakoztato. Persze ehhez is penz is kellene meg jo rendezo is. Tema akadna boven..de mar jo magyar szinesz nem biztos. Es talan jo kozonseg sincs mar.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.02.10. 07:29:06

@Dr. Zerge:

kedvességednél már csak a humorod erősebb

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.02.10. 07:34:37

@Dr. Zerge:

mivel kiválóan tájékozott úriembernek tűnsz, azt azért csendben megemlítem, hogy az ms dos utolsó kiadása több, mint tizenegy éve történt. de természetesen ezért is az én kurva anyám hibás

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.02.10. 08:17:24

@mavo: Na, látod, van, amihez értesz. Azzal köll bíbelődni, nem Bacsó rendszerkompatibilitásával.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.02.10. 08:46:27

@Dr. Zerge:

amiből ugye két következtetés jön.

1. neked szabad hülyeségeket írogatni, arról, amihez nem értesz, miközben másnak határozottan tiltod. azért ennek van bája.

2. te bacsó-rendszerkompatibilitási szakértő vagy (bár akkor az előző pontra nem lenne szükség), tehát minden bizonnyal megmagyarázod, miért volt valódi ellenzéki az egyik, a csúnya komenizmus idején termelékeny művész, és miért volt a kádár rendszer szoponca a másik hasonlóképpen abban a csúnya korban termelékeny művész

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.02.10. 09:03:12

@mavo: Nézd, én legalább többször találkoztam és beszélgettem Bacsóval. Meg úgy általában, foglalkozásom a kultúra. De te biztos többet tudsz róla, meg ezekről a dolgokról, ott a bitek dzsungelében.

A demagóg faszságaid rámvetítése meg kurvára unalmas. Egy baszott szót nem szóltam másokról, nem szokásom senki komenistáját puceválni, i tak dalse, i tak dalse, persze ezt te is pontosan tudod, csak már megint túlittad magad.

fülöpke 2012.02.10. 09:08:20

@mavo: A harmadik (3.) következtetés pedig az, hogy nem érted a tréfát. (Jó, elismerem, ellened követték el, nem "érted".) Ki tudja, még az is lehet, hogy a dos alatt a maradiságodat értette. Volt már rá példa, hogy én is kaptam tőled a humorérzékem szerinted csekély voltáért, hát bocsáss meg, légyszi' mindezért.

Nekem pl. kifejezetten tetszik ez a Zerge-féle humor: "Nocsak. Fogsz egy telepítőlemezt vagy egy alaplapot és nekem esel vele, vagy hogyan? És előtte dos alatt lefuttatsz egy átkot?" Szemben az általad is sűrűn elsütött, szexuális tárgyú kimicsinájjonakinekamicsodájával típusúakkal.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.02.10. 09:24:38

@Dr. Zerge:

na, kábé most van az a pont, amikor megkérlek, idézd, mit ÁLLÍTOTTAM itt kultúra ügyben. nagyjából egy napja próbálok lassan bárkiből kiverni egy hitelesen alátámasztott véleményt, hogy ugyan mitől is lett volna bacsó udvari művész, de azon túl, hogy te azt állítod, hogy te még beszéltél is vele, nulla választ kaptam. na jó olyat, hogy csak mert, persze, kaptam, és ismétlem, valóban az én kurva anyámat, hogy ezeket nem fogadom el.

egyetlen tényállítás esett, ami arra alapozta bacsó udvari nyalonc státuszát, hogy sok filmben működött közre a kádár-rendszerben, és érdektelen, hogy egy filmjét pár röpke évre (így is lehet fogalmazni taz évről) dobozolták. arra a kérdésemre, hogy akkor cseh tamás is udvari nyalonc volt-e, persze gúnyolódáson, meg ehhez hasonló, te nem értesz ehhez, tehát kussolj bazmeg jellegű izéken felül nulla (0) választ kaptam. elismerem, ezért is az én kurva anyámat.

és ezek után azon hisztizel, hogy én delirálok bármit is

vannak azért a faszságnak határai, ha nem haragszol meg rám. bár eddig sem haragudtál meg, amikor bunkóztál velem, tehát ugyan, mi is van azon túl, hogy ha meglátod a mavo feliratot a kommentfolyamban, elönti a szar az agyadat, as usual.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.02.10. 09:32:10

@mavo: No, most az az apró baj, hogy te nem velem beszélgetsz. Amiket itten számonkérsz, azokat én nem mondtam. Ellenben te, mindenféle külső-belső hevületek okán, Bacsót védve voltál kedves átesni a ló túlfelire, és valami hős ellenállót és rendszeraláaknázót látni, láttatni benne. Ekkor kértelek meg, hogy ne engedd a vodkát a klaviatúrádhoz. És hívtam fel a figyelmedet, hogy nevetséges, ahogyan elgondolod a dolgokat, miszerint, akinek dobozban marad egy pamfletje, az egy sorsüldözött ellenzéki lett volna. Jeleztem továbbá, hogy a dolog bonyolultabb annál, minthogy a magadfajta 0-ák és 1-esek közt jártas tudjon vele mit kezdeni. Ekkor kedvesen szájbaverésemmel jöttél - ezt azóta sem érti senki, hogy a maligánfokon kívül mi vitt erre.

Hogy most mit vársz még tőlem, azt nem értem. És leszarom.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.02.10. 09:38:01

@fülöpke:

a harmadik következtetés pedig az, hogy kibaszott tréfás a juhászokon azzal tréfálkozni, hogy default napszám basszák a juhokat, és aki ezt nem térgye csapkodásával fogadja, arról kijelenteni, hogy humortalan fasz.

persze kizárólag az után, hogy az úri közönséget a te erről meg arról delirálsz kezdetű elementáris poénnal szórakoztatta.

és akkor térjünk át a másik felére. amikor én elküldök egy (szerintem) ostoba faszt a halál faszára, akkor nem várom el, hogy azt bárki is viccnek értelmezze, mert nem az. tény, hogy minden esetben vadul hadakozom, hogy de, ez humor, és tessenek annak venni, de nem az.

elnézést kérek, ha eddig úgy érezted, ezt tettem, és a te esetedben is az én kurva anyámat, hogy ez megeshetett.

fülöpke 2012.02.10. 12:16:38

@mavo: "a harmadik következtetés pedig az, hogy kibaszott tréfás a juhászokon azzal tréfálkozni, hogy default napszám basszák a juhokat, és aki ezt nem térgye csapkodásával fogadja, arról kijelenteni, hogy humortalan fasz."

Kifejezetten örülök ennek a meglátásodnak, hiszen ily módon visszakanyarodhatunk az eredeti témá(d)hoz. Szerintem ugyanis éppen a Tanú című filmmel kapcsolatban általad is felidézett, "fergetegesen" (bocs, kibaszottul) tréfás helyzetek tartoznak a juhászokon való mókázással (sajnosnemvicces) egy kategóriába.

Szerinted akkor azt a "humortalan fasz"-t, "aki ezt" a filmet anno "nem térgye csapkodásával" tudta végigszenvedni, a te meglátásod szerint minek nevezhetjük?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2012.02.10. 13:31:35

@fülöpke: jó volt, bizony. Ezt a Nyomozót viszont nem láttam, bár tudok róla, meg nagyjából előttem van a képi világa. Az igazat megvallva, ha csak nem jutok el egy szakma vetítésre, vagy nem adják a tévében, nem igazán nézek mostani magyar filmeket, mert többnyire herótom van tőlük. Mondjuk a Kontroll még tetszett.

De ha már 1990 környékéről beszéltünk, a Céllövölde Nagy Feróval és Fehér György Dürrenmatt-adaptációja, a Szürkület sem volt rossz film. Na meg ott van a Meteo. Nem azt mondom hogy ezek hibátlan filmek, de volt még bennük valami kraft.

@Alfőmérnök: csak kíváncsiságból. Melyik az a Gus Van Sant-film? Miben volt Tarr-parafrázis?

@tevevanegypupu: "Mindenesetre a magyar mozinak ugy tunik egyelore vege van"

Pont ma fröccsöztem a piacon egy valamikor jelentős filmoperatőr barátommal, úgyhogy elsőkézből származik a mintavételem. Ő ugyanezt állította, mint maga, hozzátéve azt is, hogy már bő húsz éve elindultak azok a folyamatok (kontraszelekció a filmes képzésben, irgalmatlan belterjesség, pénzek leosztása stb stb), amelyek nyílegyenesen vezettek ide. A minőségi magyar film gyakorlatilag halott, vagy legalábbis tetszhalott állapotban van.

De ha már kommersz francia film. A Nagy zűr Korzikán, vagy a Pofa be! c. kiváló opuszokat látta már? :)

Alfőmérnök 2012.02.10. 15:42:40

@Gasper: A Nyomozó tényleg nézhető film.

A Gus Van Sant film címe Elefánt. (Nem ajánlom megtekintésre.)

"Csodálói közé tartozik Gus Van Sant amerikai filmes is. Filmjei közül a Gerryben (Tarrt említi a stáblista „köszönettel” részében) és az Elefántban érezhető a Sátántangó hatása. A Gerry hosszú beállításai, követő kameramozgásai, az Elefánt több nézőpontból való történetmesélése utal a Sátántangóra. Mindkét filmben kísérleti jellegű, ismeretlen eredetű hangok-zörejek hallhatók a háttérben."
hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1t%C3%A1ntang%C3%B3

tevevanegypupu 2012.02.10. 15:52:04

@Gasper:

Na latja, pedig nem vagyok filmszakember, bar nem is kell hozza annak lenni, hogy elsirassuk a magyar mozit.

Mar jo regen voltam moziban (pironkodik) mostanaban a tv elott szoktam kotogetni estenkent meg dvd-ket nezek.(-: De lassan azert majd raszanom magam, csak a baj az, hogy varosunk mozijait megette a megarama, szoval kenytelenek vagyunk hozza igazodni, es ott szinte csak amerikai borzalomfilmeket jatszanak. Egyetlen most megnezheto filmjuk a Vaslady amit holnap fogunk megtekinteni.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.02.10. 16:16:28

@fülöpke:

utólagos elnézést kérek mind kommunista funkcionáriustól, akinek az érzékenységét otromba, és minősíthetetlen "viccelődésével" sértette a tanú című komcsiseggnyaló film.

és természetesen ezért is a kurva anyámat.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.02.10. 16:33:34

@Dr. Zerge:

no, most akkor az az apró probléma, hogy te még azt sem tudod, mivel vitatkozol, és félek, azt sem, kivel.

én ugyanis mindössze arra merészkedtem, hogy a velem szemben felsorakozó kultúra- és rendszerszakértők egyetlen állítását, megkérdőjelezzem, miszerint bacsó a volt rendszer úgynevezett udvari rendezője lett volna.

utólag belátom én ezzel valójában azt az állítást helyeztem szembe, hogy bacsó egymaga döntötte meg a kádár rendszert, és ha eleget várok, valószínűleg tudom is majd magamat idézni, ahol ezt megtettem, csak egyelőre még ideológialag nem vagyok ehhez elég szilárd.

de természetesen ez változni fog, és ha kell magam fedem fel, hol üvöltöztem tajtrészegen (hogyan is másként) azt, hogy bacsó döntötte meg a kommunizmust egymaga, egy késő nyári éjszakán.

az érintettektől elnézést kérek, és természetesen ezért is az én tetves kommunista kurva anyámat.

(a kecskebaszós poénok kigyűjtését a tanúból majd csak később vállalom, elnézést, ezért is az én kurva anyámat, mint ahogyan azért is, hogy itt a vita hevében másokat azzal merészeltem vádolni, hogy vodkás üveggel a kezükben (ergo picsarészegen) irkálnak ostobaságokat. az utóbbival megvádoltaktól külön elnézést kérek, és sajnálattal kell velük közölnöm, hogy a kurva anyáim időközben elfogytak)

fülöpke 2012.02.10. 16:39:01

@mavo: Látom, ma te amolyan önmarcangolósra vetted a figurát. (Szegény anyuka.)

Viszont alaposan mellélőttél ezzel a bocsánatosdival. Lásd Gasper fentebbi hozzászólását: "Viszont az a tény, hogy ez a film akkor készült, amikor még bőven ültek a sitten '56 miatt és tele voltak a rab- és köztemetők jeltelen sírjai a Rákosi-korszak áldozataival." (Amely hsz-ra te éppenséggel reagáltál is.)

Szóval bocsánatot kérni nem a kommunista funkcionáriusoktól kell, hanem azoktól az emberektől, akiknek ez a velejéig aljas rendszer ugyan az életét el nem vette, de teljesen megnyomorította. És nekik is csak egy életük volt. Ez a téma mitől olyan vicces?

fülöpke 2012.02.10. 16:55:51

@mavo: "megkérdőjelezzem, miszerint bacsó a volt rendszer úgynevezett udvari rendezője lett volna."

Pedig nem olyan bonyolult ez. Azzal, hogy ezt a rothadt rendszert vicces kontextusba helyezte, ki nem érdemelt feloldozást adott. Ezt nevez(hete)em összekacsintásnak...

Azzal persze nem számolt, hogy valami gyökérnél is gyökerebb főfunkci (illetékes et) szó szerint veszi, és jól megsértődik a "kritikán" és jól bedobozoltatja.

fülöpke 2012.02.10. 17:07:07

@fülöpke: Különben ez a dobozba-tevés jól jöhetett. (Jó példa rá a te ebből levont, szerintem téves következtetésed.) Akkoriban ugyanis ezen urak közül nem sokan voltak nyíltan rendszerellenesek (mint most), hiszen jól megéltek belőle, és számosan "a nép fiai voltak", de azért egymás közt a komcsi butaelvtársakat mélyen lenézték. Meg az olyan hülyéket is, akik nyíltan szembeszálltak. Na, nekik aztán nem volt mit a dobozba tenni.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.02.10. 17:45:08

@fülöpke:

chaplin a náci diktatúrának adott ki nem érdemelt feloldozást, vonnegut drezda bombázásának bűnei alól mentette fel a szövetséges hatalmakat ugyanezzel az aljasul kifinomult módszerrel, és akkor valószínűleg sorolhatnám napestig azokat, akik látszatra nevetségessé tétellel adtak feloldozást éppen aktuális diktatúráknak, sokukat hálából még ki is kivégezték.

így megy ez. a hatalommal viccelődve össze nem kacsintó bácsi meg nemsztalinista kotmá... alaptörvényt hegesztett, és ez így is van rendjén, ő soha nem volt udvari rendező.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.02.10. 18:03:39

@mavo: Hogy ez a fülöpke idióta az egy dolog. De neked hivatalból több eszed kéne legyen.

fülöpke 2012.02.10. 18:30:19

@mavo: Azt hiszem, amit te csinálsz, az tényleg vég nélkül művelhető. Valaki ír egy elég jó viccet (dos-os), erre válaszul ad 1.) kioktatod számtech. töriből, ad 2.) idézed az illető egy másik, nem is annyira viccesnek szánt mondatát (delíriumos), amiről nincs is szó az "elismerésemben", majd azt kérded, miért kellene értened a rossz tréfát.

Mindig mással hozakodsz elő. Szegény Chaplin. Hogy kerül ő most ide? A diktátor messze nem is a legjobb filmje, de neki, a vitathatatlan zseninek, ezt azért elnézhetjük. (Nem mellesleg nem volt semmilyen értelemben haszonélvezője a rendszernek, amit bírált.) Vonneguttal is az a helyzet, hogy a saját bőrét vitte a vásárra, ergo ő is felhatalmazva érezhette magát a "tréfálkozás"-ra. S talán nem véletlenül érdemelte ki e könyvével (is) "a legfeketébb fekete humor" jelzőt. Mondjuk, ha Bacsó közvetlen felmenőjének, vagy akár saját magának a körmeit Bauer et. gondozta volna az A. út 60-ban, nos, talán akkor hitelesebb lett volna a Tanú is. Persze mindez egy olyan világban értelmezhető, amelyben vannak árnyalatok. A tiédben úgy fest, nincsenek. Mondjuk azt, hogy nyertél, úgy talán berekeszthetjük a vitát.

fülöpke 2012.02.10. 18:37:39

@Dr. Zerge: Ez most humor, feketehumor, vagy netán komoly?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.02.10. 18:57:38

@fülöpke:

bassza meg a kurva élet (gyk: ez nem vicces, hanem trágár), dr. zerge eggyel feljebbi beírásában találtam valóságalapot (ez ugyan minimum két értelmezési réteget - ld. még konnotatív és denonatív - érint, és még, valamint a zárójelet sincs kedvem bezárni.

na, bedöntöm a mára rendeltetett hatodik lityi vodkát is, és elmenekülök az ilyen súlyos problémák elől.

na jó, mégse. mivel egy bárdolatlan paraszt vagyok, ezért megemlítem, hogy ostoba vagy, mint a faszom (gyk: ez sem vicces, ellenben ez is trágár). amit abból tudtam kiókumlulálni, hogy nem hogy a hasonlataimat, de még a szavaim egymás utániságának a funkcióját sem vagy képes felfogni. gyorsan szólok, ezen nem kell röhögnöd, ez nem vicc, és ha kérhetlek, az elkövetkezőkben ne is akard ellenpéldaként felhozni annak igazolására, hogy de az én vicceim is olyan szarok, mint a birkabaszósak.

de lehetne, ez tény.

na jó, a kedvedért zárójel bezárva.

fülöpke 2012.02.10. 19:20:14

@mavo: "amit abból tudtam kiókumlulálni, hogy nem hogy a hasonlataimat, de még a szavaim egymás utániságának a funkcióját sem vagy képes felfogni."

Milyen hasonlataidra gondolsz? Csak nem azokra a sántákra, amiket idecincáltál fentebb, te, mindenkinélsokkalokosabb? Te akadsz ki mindig azon, hogy nem kapsz érdemi választ nagyívű kérdéseidre. Te mennyiben adtál választ az enyémre? Helyette jössz a jól bevált, káromkodós, mást lealázós úthengereddel. Vicces veled "eszmét" cserélni.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.02.10. 22:00:22

@fülöpke:

könyörgöm, ne vergődj. nem szólítottalak fel, hogy "hülye fasz vagyok, nem értem az analógia fogalmát" feliratú pólóban lófrálj a ferenciek terén, tehát megtisztelnél, ha nem írnál nekem többet.

ps: tény, hogy le tudok döbbenni azon, hogy egyes emberek képtelenek párhuzamot találni hat lábú és hat lábú élőlények között (gyk: komcsikon viccel, tehát és nácikon viccel, tehát), de istenem, én tényleg nem akarom, hogy ezért tarkón lőjék őket. na jó, szerdánként igen.

látod, milyen mázlid van, hogy péntek van

további szép estét. és könyörgöm, ne gyere azzal, mi van a hat lábú élőlényekkel.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2012.02.11. 08:29:24

@Alfőmérnök: amikor a 90-es években bemutatták a Sátántangót -egyébként nem láttam teljes egészében a filmet-, rögtön az ugrott be a hosszú fahrtokról és a teljes filmtekercset kitevő (egy 35 mm-es tekercs normál, 24/s sebesség mellett kb 10 perc) vágatlan jelenetekről, hogy hoppá baszki, én ilyet már láttam! És amit láttam, azok után Tarr inkább epigonnak tűnik. A Rubljov, a Solaris, a Tükör, a Stalker és a két utolsó Tarkovszkij-film is él a hosszú fahrtok és hosszú jelenetek eszközével. Sőt a Tarkovszkij-filmek zörejei és hangjai között a távoli kutyaugatástól és flexeléstől kezdve a suttogó hangokon át Artyemjev atmoszférikus zenééig sok minden megtalálható. Csak amíg Tarkovszkijnál -talán az elsőség és az eredetiség okán gondolom így- hiteles alkotói attitüdnek érzem ezt a filmnyelvi eszközt, ami számomra szervesen kapcsolódik a végtelen orosz táj és a sajátos orosz lélek sajátosságaihoz, addig Tarrnál már erős a gyanúm, hogy bár nyilván őszintén gondolja, nála mégis inkább esztétizálásként hatnak ezek az eszközök. Jómagam Tarr filmjeit valamiféle értelmiségi giccsnek tartom, elismerve persze, hogy működik a dolog. Egy amerikai is nyilván könnyebben veszi a hosszú jelenetek Tarr-féle megfogalmazását, mintsem hogy végseggelje és megértse mondjuk a Rubljovot.
És akkor megint felteszem az aranylemezt. Tarkovszkijtól Tarr Bélán át Gus Van Sant-ig kicsit olyan metamorfózis ez, mint Murillo Madonna-festményeinek átalakulása a XIX-XX. századi olajnyomatokig.

ps. Jancsó egyébként korszakalkotó módon megalkotott hosszú jelenetei és kameramozgásai már egy más kérdés és szerintem nem kapcsolódik szorosan Tarr munkásságához. Ezért nem is tértem ki rá bővebben.

@tevevanegypupu: hát akkor jó mozizást! Meryl Streep menő színésznő, mondjuk én főleg a Szarvasvadász és Kramer kontra Kramer miatt kedvelem.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.02.11. 08:44:51

@Gasper:

a korral egyre nehezebben nézek meg hosszabb, lassabb filmeket, de a solaris még pont belefért pár éve megint.

külön iróniája van egyébként annak, ahogy szolzsenyicin egy 1983-as, párizsban megjelent cikkében épp csak konkrétan le nem írja, hogy az andrej rubljov oroszellenes. na jó, azt meg maximálisan konkrétan leírja felháborodottan, hogy az ikonfestők nem olyanok, fúj. és hogy az ikonfestők úgy általában nem pénzért, hanem vezeklésként. itt én már feladtam, hogy megértsem a kommunizmus ellenesség lángoszlopát.

ezt csak annak kapcsán, hogy ugyanebben a cikkben szolzsenyicin megrótta a rendszert, hogy valutáért cserébe forgalmazta a filmet, másrészt hogy ezt azzal egészítette ki, hogy azok az amerikaiak, akikkel ő együtt nézte a filmet, nem értették azt.

elnézést az újabb kultúrával kapcsolatos delirálásért, esküszöm, úgy egyébként igyekszem ezeket elkerülni

tevevanegypupu 2012.02.11. 09:23:12

@Gasper:

Tegnap megneztem a Csontvaryt, Huszarik utolso nagy filmjet. Nem eloszor latom, nem vagyok tulzottan elragadtatva tole, inkabb erdekes mint valoban jo. Ilyen filmeket szuk kozonsegnek feltetlenul kell csinalni, de csak akkor, ha valoban nagyon sok penze van azoknak akik a filmeseknek adhatnak. Kulonben ami a berlini Ezust Medve dijazottakat illeti..Afrikaban minden evben volt egy "Europai dijnyertes filmek fesztivalja", kb. hat-het filmet szoktak egy het alatt levetiteni. Volt tobbek kozott a Feher tenyer is. Nos, nagy lendulettel mindig elmentunk, az kilencven szazalekban a filmek felenel kisettenkedtunk a terembol. Mind a harom evben, akkor kezdtek el ezeket a sorozatokat. A jegyszedo mar vihogott mikor latott bennunket be- es kijonni. Nem tudom mi tortent a zsurikkel, nem tudom mi tortent a filmesekkel, de az biztos, hogy velunk nem tortent semmi, a jo filmeket szeressuk.(:

Vaccpaör Dóri 2012.02.11. 09:36:28

@Gasper: Esterházynak is ez ugrott be:
"Én nem szeretem, ha a művészetben sok a művészet, magyarán, ha az látszik. Tehát becsülöm ugyan a mostani fesztiválon győztes filmeket, szépen meg vannak csinálva, ami nem kevés, de nekem, röviden szólva, sok volt bennük a Tarkovszkij, végig ott lebegett a munkák fölött, és a szerzők mintha legfőképpen az ő bólintására vártak, hajtottak volna. Látni véltem valami jótanulós megfelelni vágyást. " Egy nagyszabású c. cikk az Egy kék harisból (dia.jadox.pim.hu/jetspeed/displayXhtml?offset=1&origOffset=-1&docId=807&secId=75999&limit=10&pageSet=1)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2012.02.11. 09:49:26

@mavo: nem volt itt delirálás, ez egészen konstruktívra sikerült. Amúgy azt én is hallottam/olvastam, talán pont Tarkovszkij Naplójában, hogy a szovjet kulturális fejesek elképesztő valutabizniszeket bonyolítottak a szovjet filmek forgalmazása kapcsán. Mármint nem zsebre, hanem az államkassza számára.

@tevevanegypupu: hát, a Csontváry tényleg elég gyenguszra sikerült. Mondják persze, hogy az eleve Latinovitsra írt szerep, majd Latinovits halála után a bolgár színész képbe hozása nagyon szerencsétlen választásnak bizonyult. Persze ne fogjunk mindent arra a szerencsétlen bolgárra. Amíg a Szindbád impresszionisztikus képi világa, vágástechnikája és az idő- és térsíkok megkavarás nagyon szépen működött, addig részben ezekkel az eszközökkel a Csontváry egy szétesett film lett.

tevevanegypupu 2012.02.11. 09:55:41

@Gasper:
Nem tudom Latinvocsi tuddo-e volna kezdeni igy ezzel a szereppel valamit.

Alfőmérnök 2012.02.11. 10:54:52

@Gasper: Ezen el lehetne vitatkozni, hogy miben más Tarr formanyelve, mint Tarkovszkijé, egyébként itt bejönne a képbe Medvigy Gábor neve is, aki kb. egyenrangú alkotótársa volt a Sátántangónak, és elég geci volt vele Tarr (az utsó filmjeit nem is vele csinálta, látszik is a különbség). Meg meg kell említeni (a ha jól emlékszem általad is tisztelt) Balassa Péter nevét is, aki úgymond "összehozta" Tarrt és Krasznahorkait (ő ajánlotta tarrnak a könyvet), és Tarr itthoni kanonizációjában is nagy szerepe volt. Ha érdekel, olvasd el a kritikáit a Tarr-filmekről, talán a filmvilágban megtalálod, biztos megemlíti Tarkovszkijt is, mert egyértelmű a hatás meg a párhuzam. A giccs szerintem leginkább a Werkmeisterre meg a későbbi filmekre illik, a Sátántagóra nem.

Alfőmérnök 2012.02.11. 11:20:07

@Vaccpaör Dóri: Ez Szász János Woyzeckjére vonatkozik a szövegben, ha jól értem.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.02.11. 11:23:16

összefoglalom, mit értettem meg az urakból, és hölgyekből: kádár alatt jobb volt. :)

egyébkén valahol feljebb szóba került, hogy van e konzi film, vagy rendező. hogyne. személyes kedvencem a keresztapa mélységesen konzervatív / a harmadik részt ne is vegyük figyelembe, semmilyen szempontból/ és van konzerv rendező is, klintisztvúd.

Alfőmérnök 2012.02.11. 11:34:05

@jose maria padilla: A Western-filmek konzerv filmek, sőt, különösen a koraiak, még rasszisták is. :)

fülöpke 2012.02.11. 12:37:12

@Gasper: "hogy a szovjet kulturális fejesek elképesztő valutabizniszeket bonyolítottak a szovjet filmek forgalmazása kapcsán..."

A magyar filmes jogdíjakkal való biznisz módszertanát én nem tudom, hogy honnan vették át az itteni elvtársak, de az úgy nézett ki, hogy a kapott dollár honorárium egy bizonyos, igen csekély százalékát gálánsan felajánlották megvételre(!) az alkotónak. Forintért – napi árfolyamon. How bizarre... Ezen összegek azonban még így is elég magasak voltak ahhoz, hogy sokan ezzel a nagyszerű lehetőséggel ne tudjanak élni. Azután ezek a rendszeresen beérkező dollárfolyamok ki tudja, kinél landoltak. A Filmfőig. prominensei viszont mindeközben gyanúsan arisztokratikusan éldegéltek.

@mavo: Jaj, bocsánat. Analógia, vagy párhuzam tehát az, amit te annak nézel. Értettem.

tevevanegypupu 2012.02.11. 12:48:07

A rendszervaltasig minden rendezo kommunista beallitottsagu filmeket csinalt, mikozben konzervativnak mondta magat titokban, a rendszervaltas utan ugyanazok a rendezok kommunista beallitottsagu filmeket csinaltak es most mar nyiltan kommunistanak is vallottak magukat.(:

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2012.02.11. 15:49:55

@jose maria padilla: @Alfőmérnök: John Wayne a mai napig az egyik legnagyobb konzerv filmikon Ámerikában. A mostaniak közül meg Bruce Willis és a hívő katolikus Mickey Rourke is buzgó republikánus. Bár utóbbinak tíz éve nehezen szokom az újraszabott arcberendezését.
A konzerv európaiaknak meg ott van Franco Zeffirelli.

Más. Medvigy Gábor operatőri munkásságát különben nagyra tartom (nem csak Tarr esetében, de a másik manírkirály Kamondinál is), de ez nem változtat azon a véleményemen, hogy Tarr filmjei összességében esztétizálnak. A magyar operatőrök meg az utóbbi évekig nagyon jók voltak. A mostaniak közül talán a nem túl bonyolult nevű Nagy Andrást említeném.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.02.11. 15:53:41

@fülöpke:

„Analógia, vagy párhuzam tehát az, amit te annak nézel.”

és tényleg hülyébb, mint a faszom, és tényleg büszke rá.

fülöpke 2012.02.11. 16:50:17

@mavo: "az is egy finom vitatéma, hogy pl. egy bacsó udvari rendező-e volt,..."

Így kezdődött. Én megpróbáltam megsimogatni azt a morgós kutyabuciját. Nem sikerült. Miközben egy olyan ló is felrúgott, akinek meg több kockacukrot is adtam.

(Tudniilik: "érdekes egy állat maga. itten emberek beszélgetnek, maga meg egy közelben kikötött kutya, aki ínyét mutogatva őrjöng feléjük.")

Szép hasonlat. :-) Tudom, ne is mondd, ez vicsor, nem vigyor.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.02.11. 16:51:29

@Gasper:

és ne hagyjuk ki schwarzeneggert se. és közben halkan, csak magunkban tegyük hozzá azt a lassan fárasztóan közhelyes tényt, hogy odaát konzervatívnak lenni nagyon más, mint itt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.02.11. 16:56:04

@tevevanegypupu:

ezt remélem, komolyan gondolod, mert viccnek nagyon szar

tevevanegypupu 2012.02.11. 17:13:12

@mavo:
Veszesen komolyan gondolom.

fülöpke 2012.02.11. 17:13:41

@mavo: as usual (hogy ki ne maradjon a vicces rész)

Alfőmérnök 2012.02.11. 17:36:27

@Gasper: Én a Pankrátorban bírtam Mickey Rourket.
Véleményedet elfogadom, részben osztom is, de azt megjegyzem, hogy Kamondi minőségileg más kategória, mint Tarr. :)

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.02.11. 17:51:55

@mavo: Oszt' mégis warum?

És akkor már, ugye elmeséled, mi mindent tudsz az ottani konzervekről. És talán mutatsz itthoniakat is.

Méghogy közhelyes, baszod: unalmas, semmitmondó butaság, lesz az.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.02.11. 18:20:52

@Dr. Zerge:

vedd úgy, hogy nem szóltam. az amerikai konzervek hajszálpontosan olyanok, mint az itteniek. mindenki, aki ennek az ellenkezőjét állítja, az hülye.

tényleg, ma még nem is olvastam az egyik ilyen hülyétől. pótolom.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.02.11. 18:40:49

@Alfőmérnök: Bazmeg, most őszintén, hogy a picsába bírsz egy ilyen visszataszító féreggel kommunikálni, mint ez a mavo? Egy igazi nyálkás csúszómászó, aki két komplementerpár agysejtjének teljesítményétől annyira el van szállva, hogy súlyos felsőbbrendűségi tébolyában fejhangon ordítva klimpíroz a klaviatúrán. Erről árulkodik minden egyes mondata.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.02.11. 19:38:33

@mavo: Bolgárgyörgyi magasságok ezek. Má' megin' az ital...

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2012.02.11. 19:45:02

@Alfőmérnök: egyetértünk, tényleg más kategória a két rendező, csak Medvigy miatt ugrott be Kamondi neve.

A Pankrátort basszus, még nem láttam. Viszont a napokban rátaláltam a youtube-on egy jónak tűnő filmre, a Végjátékra (Passion play):

www.youtube.com/watch?v=FCgKFYfAfZQ&feature=related

Mickey Rourke a jófiú, Bill Murray meg a rossz csávó. Ez így elég ígéretesnek tűnik, meg jó a képi világ. Láttad?

Alfőmérnök 2012.02.11. 20:26:47

@Mr Falafel: Bárkivel szóba állok, akiről úgy gondolom, hogy nem megbízásból kommentel, vagy nem kifejezetten az a célja, hogy lejárasson.
Engem annyira nem zavar mavo, hosszabb eszmefuttatásokba nem bocsájtkozom vele, régebben próbáltam, nem túl nagy sikerrel.

@Gasper: Nem láttam, nem is hallottam róla, kösz, hogy ajánlottad, Bill Murrayt bírom.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2012.02.11. 20:34:53

@Alfőmérnök: nincs mit. Bill Murray-t én is bírom, főleg amióta láttam Sofia Coppola Elveszett jelentését, meg a Jarmush-filmet. Mondjuk az utóbbi (Broken flowers) nem a legjobb filmje.

Alfőmérnök 2012.02.11. 20:45:49

@Gasper: Nekem tetszett a Broken Flowers, az új Jarmush film, Az irányítás határai, viszont egy kamu. Abban is van pár perce Bill Murraynak.
Valaki ajánlotta nekem Wes Anderson filmjeit, hogy nézzem meg őket, merthogy viccesek, meg Bill Murray játszik bennük, de még nem láttam egyet se.
hu.wikipedia.org/wiki/Wes_Anderson

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2012.02.12. 07:42:56

@Alfőmérnök: bizonyára jó lehet a szimatom, mert még nem erőltettem meg magam, hogy megnézzem ezt a Limits of Control-t, vagy mi az eredeti címe. Pedig Jarmusch-ra mindig moccanok. Az előző filmmel meg kicsit talán igazságtalan voltam, szeretem én is, csak nem annyira, mint mondjuk a Halott embert.

Na, jól átmentünk itten a végén kínaiba. :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2012.02.12. 07:51:20

@Alfőmérnök: ja, ezt az Anderson gyereket én sem ismerem.

___________________________ (törölt) 2012.02.15. 14:57:00

@Alfőmérnök:

"A filmművészet lényegében baloldali dolog, ez van."

Ez szerintem nem szükségszerű. Lehetne nagyon jó kosztümös-történelmi filmeket csinálni, mint a en.wikipedia.org/wiki/Master_and_Commander:_The_Far_Side_of_the_World

Lássuk be, a magyar jobbos történelmi filmek nem sikerültek valami jól, a pl. Sacra Coronáról 3-4 évvel utána már senki sem beszélt, de ezen lehetne változtatni. Szerintem a magyar jobbos történelmi filmek ott lettek elrontva, hogy túl sokat akartak, egész nemzetről - egész nemzetnek szóló nagy átfogó üzeneteket, értelmezéseket. Kisebbre kellene venni a fókuszt. A Master and Commander azért is jó példa, mert lényegében nem szól többről, mint egyetlen jelentéktelen hajóskapitány életében egy rövid időszakról, bemutatva azon keresztül a jellemét, döntéseit, személyiségét, morális dilemmáit stb. Egy kis ponton próbál mélyre fúrni. Ilyet kellene csinálni. Nem feltétlenül csak Széchenyiről, Szent Lászlóról lehet filmet csinálni, lehet egy átlagos középnemesről, aki Zsigmond király kíséretében bekalandozza fél Európát a velencei hadjárattól a konstanci zsinatig és a huszita háborúkig, ahogy a hadviselés a lovagi harcmodortól eljut a puskaporos harcmodorig és a huszita háborúkban már felsejlik a modern háborúk karaktere... érdekes lenne.

Alfőmérnök 2012.02.15. 22:00:37

@Shenpen: Sok jó példát lehetne felhozni, itt a fórumon már többször kitárgyaltuk a kosztümösfilm-témát, most nincs kedvem előkeresni, hogy melyik poszt alatt. Pozitív példaként általában a lengyeleket szokás felhozni, akik nagyon jó Sienkiewicz-adaptációkat csináltak pl. De a románok és bolgárok is jobbakat csináltak, mint a magyarok (a Jókai-adaptációink inkább képeskönyvek, a színészi alakítások és díszletek miatt élvezhetőek).
Összefoglalva: Magyarországon nincs hagyománya a kosztümös filmeknek, tehát létre kell hozni a semmiből. Amit leírsz, az is egy irány, de nekem tetszett Bódy Gábor ötlete is, hogy a Hét szamuráj, meg a Hét mesterlövész mintájára kéne filmet csinálni "A hét végvári vitéz" címen. :)
Szerintem amúgy Rákóczi Ferenc Vallomások is jó alapanyag lenne egy történelmi filmhez.

Alfőmérnök 2012.02.17. 14:18:03

@betyár: A delphoi jósdán írja:
"nagy játékos. a kedvencem, a javított kiadás. erős meggyőződésem, hogy vagy 1. papa nem is volt ügynök
vagy
2. pontosan tudta már akkor, amikor megírta a harmoniat.

eredmyény mindkét esetben: eladta papit egy tál lencséért.

aiszkhülosz nem csak úgy egyszerűen tette ki a taigetoszra a hőseit (részben mert athéni volt:)), hanem valami jó kis apagyilkos, vérfertőző, testvérgyilkos történetbe ágyazva:)"

Ha olvasta volna a könyvet, akkor tudná, hogy valóban ügynök volt az apja, ez dokumentumokkal is alá van támasztva. Mint ahogy azt is tudná, hogy a könyv írása közben bukkant a dokumentumokra (hogy előtte tudott-e róla, az kérdéses; pletykák voltak róla, tehát elvileg sejthette). De ha jól emlékszem, saját bevallása szerint még nem volt nyomdában a könyv, tehát átírhatta volna az új információk birtokában. Szerintem ez lett volna a helyes eljárás (még akkor is, ha a könyvben az „apa” metaforikusan is értelmezhető, nem feltétlenül E.P. apját és rokonságát jelenti). Így az a benyomása az embernek, hogy két bőrt húzott le a témáról.

OFF
ha esetleg elkerülte volna a figyelmét, feltettem Önnek itt egy kérdést:
mandiner.blog.hu/2012/01/19/hurra_torpedo_az_a38_on/fullcommentlist/1#c15847247

tevevanegypupu már reagált rá, gondolom Ön is tud. Persze ha nem akar, nem muszáj.

Padillának és tevevanegypupunak (és persze hartlandnak és overlordnak, akik nem játszották el a nevetségesen beképzelt „húú én abba a blogba nem kommentelek, mert én kibaszottul elit vagyok” játékot) meg köszönöm, hogy érdemben hozzászóltak a témához.
Ilyen helyzetekben válik el a szar a májtól.

Alfőmérnök 2012.02.19. 12:50:19

@betyár: A delphoi jósdán írja:
"nagy játékos. a kedvencem, a javított kiadás. erős meggyőződésem, hogy vagy 1. papa nem is volt ügynök
vagy
2. pontosan tudta már akkor, amikor megírta a harmoniat.

eredmyény mindkét esetben: eladta papit egy tál lencséért.

aiszkhülosz nem csak úgy egyszerűen tette ki a taigetoszra a hőseit (részben mert athéni volt:)), hanem valami jó kis apagyilkos, vérfertőző, testvérgyilkos történetbe ágyazva:)"

Ha olvasta volna a könyvet, akkor tudná, hogy valóban ügynök volt az apja, ez dokumentumokkal is alá van támasztva. Mint ahogy azt is tudná, hogy a könyv írása közben bukkant a dokumentumokra (hogy előtte tudott-e róla, az kérdéses; pletykák voltak róla, tehát elvileg sejthette). De ha jól emlékszem, saját bevallása szerint még nem volt nyomdában a könyv, tehát átírhatta volna az új információk birtokában. Szerintem ez lett volna a helyes eljárás (még akkor is, ha a könyvben az „apa” metaforikusan is értelmezhető, nem feltétlenül E.P. apját és rokonságát jelenti). Így az a benyomása az embernek, hogy két bőrt húzott le a témáról.

OFF
ha esetleg elkerülte volna a figyelmét, feltettem Önnek itt egy kérdést:
mandiner.blog.hu/2012/01/19/hurra_torpedo_az_a38_on/fullcommentlist/1#c15847247

tevevanegypupu már reagált rá, gondolom Ön is tud. Persze ha nem akar, nem muszáj.

Padillának és tevevanegypupunak (és persze hartlandnak és overlordnak, akik nem játszották el a nevetségesen beképzelt „húú én abba a blogba nem kommentelek, mert én kibaszottul elit vagyok” játékot) meg köszönöm, hogy érdemben hozzászóltak a témához.
Ilyen helyzetekben válik el a szar a májtól.