A hit összeköti a népeket (Erdő Péter, Tagespost)
2012. január 22. írta: Zsigmond és Péterfy

A hit összeköti a népeket (Erdő Péter, Tagespost)

  Európa mégis csak áldás. Nem feltétlenül azokra a konkrét intézményes formákra gondolok, amelyek az öreg földrész országainak egyre szorosabb együttműködését jellemzik, hanem inkább arra a tényre, hogy a világnak ezen a részén olyan népek élnek, akiknek közös kulturális gyökereik vannak, de ugyanakkor saját nyelvi, történelmi azonossággal rendelkeznek, melynek nem szabad szürke egyformasággá olvadnia. Ez a sokféleség, a kultúrának ez a gazdagsága mindmáig közös örökségből táplálkozik. Ehhez az örökséghez vitathatatlanul hozzátartozik a kereszténység is.

  A kései ókor és középkor évszázadaiban egymástól tanulták el a népek a keresztény vallást és a keresztény hitet. Keletről jött szent hithirdetőket találunk Angliában, a brit szigetekről érkeztek a „skót” szerzetesek, - különösen pedig Szent Bonifác - a német területre, Szent Cirill és Metód görögként dolgozott a szlávok között, a passaui papok és a velencei Szent Gellért a magyaroknak hirdették az evangéliumot, Szent Adalbert prágai püspök pedig a poroszok között szenvedett vértanúhalált. Így köti össze bensőséges rokonságban a régi és új mártírok és hitvallók hite és tanúságtétele ezeket a népeket. Az egyes népek élete, létezése, sajátos jellege és zsenialitása Isten ajándéka és természetes adománya. Tény, hogy a régi időkben vallás dolgában is szokás volt olykor kollektív módon gondolkodni. A személyes döntés ugyan lehetséges volt, mégsem hangsúlyozták olyan individualista módon, mint később gyakran a történelem során. Ma megint olyan szelek járnak, melyek a kölcsönös felelősség és szolidaritás szükségességének belátása felé sodornak minket. Személyes méltóság, az egyének, a csoportok és népek szabadsága és azonossága, ugyanakkor pedig összefonódásuk és közös felelősségük a kor parancsa. Talán egy új szellemi egyensúly van a láthatáron. Ahhoz, hogy ez a belső szellemi megújulás sikeres legyen, hiteles értéktudatra van szükség. Látnunk és éreznünk kell, mi az, ami összeköt minket. A keresztények a hit szemével mélyebbre tekinthetnek, és felfedezhetik a valóság sok olyan rétegét, amelyek erőt adnak, bátorítanak és valódi stabilitáshoz vezetnek.  

  Néhány évvel ezelőtt talán azt gondolták: az Euró fogja az Uniót, sőt magát Európát stabilizálni. az fog minket megmenteni. Ma azonban úgy tűnik, éppen megfordítva, Európának kell az Eurót megmentenie. Számok és statisztikák, pénzügyek és a gazdasági élet technikái – mindezek mégiscsak emberi alkotások. Gyakran humorosan, vagy kissé komolyan hálával vagy kritikával gondolunk a régi föníciaiakra, akik állítólag a pénz föltalálták. Aminek azonban az utóbbi évek pénzügyi viharait hordoznia és elviselnie kell, az ténylegesen az ember és a kultúra. Az emberi szív erőtartalékai nagyobbak, mint gyakran gondoljuk. Az emberi hit hatalmas energiaforrás, különösen, ha igaz a tartalma. Nem hallgathatjuk tehát el, hogy hitünkben nem csak a szubjektív meggyőződést becsüljük, hanem az igazságot is, melyet a maga teljességében Krisztus tárt fel: az igazságot az emberről. „Ő tudta, mi lakik az emberben” (Jn, 2,25). Ő ismerte a gonoszságot és a szenvedélyeket, de a lehetőséget is, hogy segítségével megtérjünk. Ha Krisztus megtérésre hív fel minket, akkor ez mindig lehetséges is. Ez a felhívás tehát a reménység nagy jele. Isten ugyanis nem kíván lehetetlent tőlünk. Megtérni annyit jelent, mint megváltoztatni a gondolkodásunkat, a mentalitásunkat, de a cselekvésünket is. Akarjuk-e minden ember javát ezen a világon, vagy elfelejtettünk egész földrészeket? Alapjában véve közömbösek vagyunk, és csak akkor rettenünk meg, ha a televízió éhínség, háború vagy természeti katasztrófa képeit mutatja? Van-e bennünk keresztény érzék Európa java iránt. El tudjuk képzelni, hogy népeink a saját javukat is jobban szolgálhatják, ha tekintetbe veszik a többieket? Érezzük a felelősséget a saját nyelvünkért, kultúránkért, történelmünkért, kultúránk humoráért és emberi atmoszférájáért, a sokféleségért és a közös tulajdonságokért? El tudjuk képzelni, hogy egy nagy és erős európai nép gyermekei a kontinentális szintű többségi döntésekkel kapcsolatban másként éreznek, mint kisebb és gyengébb országok polgárai, akik rövidtávon is nyelvük és kultúrájuk megmaradásáért aggódnak?

  És egyáltalán: mire gondolunk, amikor közjóról beszélünk? Van-e világos képünk az emberről, és bízunk-e abban, hogy legalább valamelyest objektíven megmondhatjuk, mi jó és mi rossz az embernek? Vagy megadjuk magunkat a parttalan szubjektivizmusnak és a véletlennek? Krisztus meghirdette és kinyilatkoztatta nekünk az igazságot az emberről. Mert az ember mégiscsak mikrokozmosz, ahogyan a felejthetetlen Nicolaus Cusanus írta. És akárcsak a világmindenség titkairól, melyek minden felfedezés után új és új kérdéseket vetnek fel a kutatók számára, az emberről sem fogunk soha mindent tudni. Ha a közjót keressük, ha őszintén vizsgáljuk, mi a jó az embernek, nem szűkíthetjük le az emberről alkotott képünket arra, amit a tudomány fényében ma ismerünk. Cselekedni azonban mégis mindig a jelenben kell. Olykor nagyon is gyorsan. Ki tud ezzel lépést tartani? Hogyan érezhetjük mindennapi emberként, hogy részesei vagyunk a döntéseknek, mondjuk a „nyugati” demokrácia hagyományának értelmében, ha a pénzügyi megítélés, az adatok és statisztikák hektikus változásai percről percre új lépéseket követelnek? A mai erkölcs számára az egyik legfontosabb kihívás éppen a helyzetek bonyolultsága. Már szinte csak angol rövidítéseket, pénzügyi szakkifejezéseket és statisztikákat hallunk, nehezen tudunk a különböző döntésekkel és változásokkal azonosulni. Nagy a veszélye annak, hogy a gyakran főként csak gazdasági indíttatású intézkedések elidegenednek az emberek életétől. Fontos feladat tehát a közélet felelősei számára, hogy szóban és tettben középpontba állítsák az egész ember igazi javát. Európának ma mindenekelőtt a remény új távlatára van szüksége. Számunkra, keresztények számára ez a remény az Istenbe vetett élő hiten alapul, és az értékeknek azon a gazdag kincstárán, melyet a keresztény hit egy teljesebb emberkép keretében földrészünk számára kínál. Sokkal több lelki erőforrásunk van, mint gyakran hinnénk. Karácsonykor a keleti egyház ezt énekli:
Velünk az Isten, értsétek meg nemzetek, és térjetek meg, mert velünk az Isten!” Ebben az értelemben kívánom minden olvasónak és egész Európának Isten áldását az új esztendőre!

*

Megjelent a Tagespost német katolikus lap 2011. december 31-i számában.

A Magyar Kurír fordítása.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr393625162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

komment1 2012.01.22. 16:23:51

Hát ez szerintem jó írás. Valami ilyesmit kellett volna Magyarország számára is üzenni, nem pedig amit Székely János mondott. Éppen azt vártam, hogy így fog megnyilvánulni a püspöki kar - erkölcsi kötelessége lenne szvsz ebben a mostani helyzetben. Békétlenséget szítani, másként gondolkodókat megbélyegezni a szélsőjobb is tud, az európai gondolat mélyen keresztény gyökereire viszont éppen az egyház tud leginkább rámutatni. A mostani helyzetben éppen az európai keresztény kultúra értékeire kellene rámutatni, hogy a magyarságnak és a magyar kereszténységnek helye van ebben a kultúrában, ide tartozunk.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.22. 16:45:30

Volt itt az előbb egy komment! Gondoltam, később visszajövök és helyreteszem a (komment)szerző kétbalnicket, most meg sehol az a komment! A blogmotor bolondult meg (megint) vagy a cenzúra járt erre? :-[

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.22. 16:46:14

@bbjnick:

Látom, a blogmotor h*lyült meg megint! :-[

ü
bbjnick

komment1 2012.01.22. 16:50:34

Hát fiúk, ha direkt töröltétek a kommentemet, akkor piszkosul megvan a véleményem rólatok. A szólásszabadság mélyen keresztény érték. Mondjuk az üzenet a megfelelő helyre úgysem a Mandineren át jut el.

komment1 2012.01.22. 16:52:21

@komment1: Visszaszívtam. Remélem, csak a blogmotor volt.

Marschieren gehen mit Maschinengewehr 2012.01.22. 17:05:28

"a hit összeköti a népeket" -

csak ott ahol egy közös hit feloldja a nemzeti identitás választóvonalait

Marschieren gehen mit Maschinengewehr 2012.01.22. 17:09:10

arról meséljen már a magyar főpapság valamely jeles képviselője,

hogy is volt az, mikor a 90es években több fiatal is eltűnt az országból egy egy hazánkba beengedett, Franciaországba visszavezethető obskurus keresztény szervezet áldásos tevékenysége révén

egyikük például az 1998as egerszalóki ifjúsági keresztény találkozóról

Bell & Sebastian 2012.01.22. 17:27:38

www.youtube.com/watch?v=arxI1sSJiIY

Tekintettel arra, hogy két órával ezelőtt még pont ez volt a számon (R 148) és Erdő Péter kardinális nem a magyaroknak szánta mondandóját, sem hozzátenni, sem elvenni nem tudok belőle.

De azért egy dolgot meg kell hogy említsek, a saját kisközösségem ügyét, amelyet romjaiból kell felépíteni.
De szerencsére az akarat és tehetség megvan hozzá.

Az ínség összerántja a nyájat. Szomszédunkban egy indonéz pap (Domestos atya, magyarosítva) vezette a közösséget nagyon sikeresen, de most majd belehúzunk, mert a miénk meg német. Hegyezi is a fülét a nép, hogy legalább a felét megértse.
Ahol Máriáról szó nem esik, azt nem is magyaroknak szánták.

Mariae, Hungarorum Dominae Nostrae

Bell & Sebastian 2012.01.22. 17:59:39

Na tessék, mit nem találtam XVI. Benedektől?

"... Insgesamt dürfen wir feststellen, dass der Austausch der katholischen Kirche mit dem Judentum in Deutschland schon verheissungsvolle Früchte getragen hat. Beständige vertrauensvolle Beziehungen sind gewachsen. Juden und Christen haben gewiss eine gemeinsame Verantwortung für die Entwicklung der Gesellschaft, die immer auch eine religiöse Dimension hat. Mögen alle Beteiligten diesen Weg gemeinsam weitergehen. Dazu schenke der Einzige und Allmächtige, Ha Kadosch Baruch Hu, seinen Segen. Ich danke Ihnen."

Innnen:
katholisch-informiert.ch/2011/09/begegnung-mit-vertretern-der-judischen-gemeinde/

Szó bennakad, hang fennakad, lehelet megszegik…

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.22. 19:06:12

@komment1:

"Békétlenséget szítani, másként gondolkodókat megbélyegezni a szélsőjobb is tud, az európai gondolat mélyen keresztény gyökereire viszont éppen az egyház tud leginkább rámutatni." -- írja.

Székely János atya maga szerint mire mutatott rá, ha nem az európai gondolat mélyen keresztény gyökereire?

"A mostani helyzetben éppen az európai keresztény kultúra értékeire kellene rámutatni, hogy a magyarságnak és a magyar kereszténységnek helye van ebben a kultúrában, ide tartozunk." --- írja.

Tudja mit jelent ez a mondat (amit, ugye, maga írt le)? Azt, hogy a magyarság, a magyar kereszténység teszi értékessé, teszi kereszténnyé az európai kultúrát. Ez volt a szándéka?

ü
bbjnick

Bell & Sebastian 2012.01.22. 19:26:56

@bbjnick: Amint azt idéztem, rá is mutat, méghozzá a legfelsőbb szinten, így hát ezt kár reklamálni, legfőképpen balról.

Nem is értem, miért nem kapja föl a szoknyáját az a Pátriárka és ugrik be Pannonhalmára egy stampedli kóser szilvára? :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.22. 19:31:57

@Marschieren gehen mit Maschienengewehr:

" 'a hit összeköti a népeket' - csak ott ahol egy közös hit feloldja a nemzeti identitás választóvonalait" --- írja.

Ezt ki mondta magának? Ne vegyen tőle sem háziállatot, sem használt biciklit!

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.22. 19:34:28

@Bell & Sebastian:

"Amint azt idéztem, rá is mutat..." --- írja.

Nem sértődünk meg, ha beavat minket az idézet tartalmába.

ü
bbjnick

Bell & Sebastian 2012.01.22. 20:08:34

@bbjnick: Röviden

Aszongya hogy: Összegezve mondhatjuk, Németországban már meghozta első ígéretes gyümölcseit a zsidó-keresztény párbeszéd. Stabilizálódtak a kapcsolatok, nőtt a bizalom, közös a felelősség a társadalom fejlődésért, aminek mindig van vallási dimenziója is. Minden érintett óhaja az ezen az úton való együtt/tovább haladás. Erre adja a Mindenható az áldását! Köszi.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2012.01.22. 20:16:25

A túlvilági utazásszervező iroda újra szár-nyalnyalni szeretne.
Megítélni az embereket két kategóriába osztva. Esetleg üzleti alapon bekeresztelni a kilógókat, hivatkozva az alkotmányra :(
m.blog.hu/sz/szkaresz/image/2012/keresztlevel.jpg

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2012.01.22. 20:24:45

@Bell & Sebastian:

pedig a kereszténység a zsidó törzsiség nyilvánvaló antitézise

IGAZ MAGYAR 2012.01.22. 20:26:19

@bbjnick:
"A keresztények előtt tornyosuló legfontosabb feladatok közé tartozik, hogy visszanyerjék a nonkonformizmus képességét vagyis hogy ellent mondjanak az őket körülvevő kultúrának"
" A katolikusok számára egyik legsürgetőbb feladat a modern világ sakkban tartása"

Ratzinger bíboros 1984. Főinkvizítor, A Hittani Kongregáció prefektusa. 2006-óta XVI. Benedek néven pápa.

IGAZ MAGYAR 2012.01.22. 20:28:38

@IGAZ MAGYAR: ...lemaradt. Egyes számítások szerint a 112.-dik pápa Szt. Malakiás óta!!!!!

IGAZ MAGYAR 2012.01.22. 20:32:48

...lemaradt: ....a 112.-dik pápa Szt. Malakiás óta!!!!

Bell & Sebastian 2012.01.22. 21:27:04

@IGAZ MAGYAR: Még sosem kértem, de megtennéd, hogy megkeresed a két idézet valódi forrását, mert amit nekem dob fel a kereső, az csak a HVG. Az meg kevés.

Bell & Sebastian 2012.01.22. 21:34:59

@a nyugalom megzavarására alkalmas: Elég karakteres az ezzel kapcsolatos véleményem, alkalmas is a nyugalom megzavarására.

De -mint tudjuk- az Egyház egységes, a zsidóság meg nem. Ami működik ott, az nem biztos, hogy itt is. A végeredményt tekintve meg igencsak kétséges az út, ha csendes megalkuvással jár, ámbár a magyar keresztényektől ez egyáltalán nem életidegen alapállás, ellentétben azzal a mítosszal, hogy mindegyikük kőjobbos szavazó.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.22. 21:35:47

@Bell & Sebastian:

Nézze csak én mit találtam:

"A pápa szándéka szerint a katolikus egyháznak ellenpólust kell alkotnia korunk globalista eszméivel, a fogyasztás kultuszával és a feminizmussal szemben. A jövendő egyházfő már az 1988-ban megjelent Egyház: Ökumenizmus és Politika című könyvében kijelentette: 'A keresztények előtt tornyosuló legfontosabb feladatok közé tartozik, hogy visszanyerjék a nonkonformizmus képességét, vagyis azt, hogy ellentmondjanak az őket körülvevő kultúrának.' "

webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:b9dTzP7uymsJ:www.gondola.hu/cikkek/59320+A+kereszt%E9nyek+el%F5tt+tornyosul%F3+legfontosabb+feladatok+k%F6z%E9+tartozik,+hogy+visszanyerj%E9k+a+nonkonformizmus+k%E9pess%E9g%E9t+vagyis+hogy+ellent+mondjanak+az+%F5ket+k%F6r%FClvev%F5+kult%FAr%E1nak&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu

Ez talán magyarázza az ön által citált idézetet is ;-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.22. 21:44:49

@Bell & Sebastian:

"...az Egyház egységes, a zsidóság meg nem. Ami működik ott, az nem biztos, hogy itt is. A végeredményt tekintve meg igencsak kétséges az út, ha csendes megalkuvással jár, ámbár a magyar keresztényektől ez egyáltalán nem életidegen alapállás, ellentétben azzal a mítosszal, hogy mindegyikük kőjobbos szavazó." --- írja.

Nézze, ha az "Egyház: ökumenizmus és politika", akkor nekünk mindenkivel le kell állnunk beszélgetni. S ha mi hajlandóak vagyunk leállni beszélgetni és még azt is hajlandóak vagyunk feltételezni, hogy ezek a beszélgetések stabilizálhatják a kapcsolatokat, növelhetik a bizalmat stb., akkor ember legyen a talpán, aki a beszélgetőtársaink közül tiltakozni kezd, hogy: De neeem!!!

ü
bbjnick

Marschieren gehen mit Maschinengewehr 2012.01.22. 22:19:00

@bbjnick:

csak a le kell állnunk beszélgetni-t nehogy összekeverjük az ökumenével

és az sem mindegy, kivel hogyan áll le az egyház beszélgetni

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.22. 22:53:56

@Marschieren gehen mit Maschienengewehr:

1) Nem kever itt senki semmit semmivel: én nem az ökumenéről beszéltem, hanem a politikáról.

2) Csak az elemi logika és elemi tisztesség végett kérdezem: ha maga kikéri magának, hogy az Egyház megmondja magának a frankót, milyen alapon várja el, hogy az Egyház elfogadja magától azt (mármint a frankót)?

ü
bbjnick

Marschieren gehen mit Maschinengewehr 2012.01.22. 23:48:58

@bbjnick:

1) ha meg politika, akkor az végképp nem jelenti, hogy le kell állni mindenkivel beszélgetni - legalábbis nem a kategorikus imperativusz értelmében legfeljebb a pragmatista érdekérvényesítés jegyében

2) ilyet várnék az egyháztól?

Bell & Sebastian 2012.01.23. 00:41:22

@bbjnick: IGAZ MAGYAR citációjára is igaz, szövegkörnyezetéből kiragadva a saját anyja, azazhogy apja sem ismerne rá.

Párbeszéd az kell, hogyne, de nem árt közben szorosan markolni a sámfát az asztal lapja alatt, nem feledve a nagyon közeli, még el sem múltat.

Marschieren gehen mit Maschinengewehr 2012.01.23. 01:24:41

@Bell & Sebastian:

"de nem árt közben szorosan markolni a sámfát az asztal lapja alatt"

egy kép többet mond ezer szónál, még így szavakban is :)

IGAZ MAGYAR 2012.01.23. 05:26:33

@Bell & Sebastian:
Joseph Ratzinger and Vittorio Messori: The Ratzinger Report 1986. San Frascisco. 30. oldal és a 115.oldal

IGAZ MAGYAR 2012.01.23. 05:31:00

@bbjnick:
"Igen. És?"

Nem! ...vagy mire Igen?

Igen! Máté:7/22-23!

IGAZ MAGYAR 2012.01.23. 06:15:30

@Bell & Sebastian:
"szövegkörnyezetéből kiragadva" Egy teljes könyvet csak nem tud az ember bemásolni! S önmagában megáll-e az idézet vagy jellemzi-e a forrását?

Ratzinger: A teológus egyházi hivatása.
"Az ellenkezés csábításának engedni hűtlenség a szentlélekkel szemben"
"A hit szabadsága nem indokolhatja a szakadársághoz való jogot. Ez a szabadság nem a hitet illető szabadságot jelenti, hanem az embernek az igazság elfogadására való szabad elhatározását jelenti, erkölcsi kötelezettségeinek megfelelően"

Bell & Sebastian 2012.01.23. 09:16:57

@IGAZ MAGYAR: A Smithsonian Intézetnél meg is találtam, kösz a segítséget.
www.archive.org/details/ratzingerreporte00ratz
süti beállítások módosítása