Matolcsy gyors sikere, háborús újjáépítése – Ilyen ország pedig nincs CCC.
2011. november 25. írta: TuRuL_2k2

Matolcsy gyors sikere, háborús újjáépítése – Ilyen ország pedig nincs CCC.

  Nemes sorozatunk igazi kapitális darabbal jubilál. Csütörtökön reggel jelent meg a Heti Válasz legfrissebb száma, benne Matolcsy György Fordulópont című publicisztikájával a másfél éves gazdaságpolitikai sikersztoriról. Csütörtök éjjel a Moody's leminősítette Magyarország hosszú távú devizaadósságát, ezzel a hitelminősítő 1996 óta először nem ajánlja befektetésre a magyar állampapírokat. Bóvli kategóriába kerültünk.

  Érdemes ide idézni a gazdasági miniszter irodalmi munkásságát, hogy hogyan is éli meg ezeket a nehéz időket:

  „Magyarország példátlan sikerrel állította helyre az állam pénzügyi egyensúlyát az elmúlt 18 hónapban. Sem a 2008-as válság előtt, sem utána nem találunk arra példát a globális gazdaságban, ezen belül az unióban és az eurózónában, hogy ilyen rövid idő alatt ilyen mértékű pénzügyiegyensúly-javulást ért volna el egy ország, ráadásul megszorítások nélkül. Egyetlen időszakhoz hasonlítható ez a gyors siker, az 1945-1947 közötti gyors, háború utáni újjáépítéshez: akkor a fizikai világot, most pénzvilágot építettük újjá.

(...)

Az első csatát megnyertük, most azonban fordulóponthoz érkeztünk: a pénzügyi egyensúly helyreállítása után helyre kell állítanunk gazdaságunk növekedési képességét. A pénzügyi egyensúlyhoz gyorsuló növekedésre, bővülő foglalkoztatásra, csökkenő munkanélküliségre van szükségünk. Még nem tartunk itt, sőt újabb vállalati csődhullám jöhet, stagnálásba fordulhat a gazdaság és jelentősen csökkenhet a hitelkínálat.”

  Egészen elképesztő. A kormány elmúlt másfél éves gazdaságpolitikája a legfinomabb jelzők szerint is vitatott, Matolcsy viszont megnyert csatát és gyors sikert emleget, amit egyenesen a háború utáni újjáépítéshez hasonlít. A leminősítést is elintézi annyival a tárcája, hogy az a Magyarország elleni spekulációs támadás része.

  Eközben hogyan is állunk? A Moody's-nál már az összes volt szocialista EU-tagországnak jobb a besorolása, mint nekünk. Az összesnek. Romániát és Lettországot egy, Bulgáriát két, Litvániát három, Lengyelországot öt, Csehországot, Észtországot és Szlovákiát hat, Szlovéniát pedig hét kategóriával jegyzi magasabban a hitelminősítő, mint minket. Amiben az elmúltnyócévben összehozott államadósság szerepe a meghatározó, de másfél év alatt legalább egy halvány kiút felmutatásáig illett volna eljutni. Nem sikerült. A gyakorlatilag IMF-kormányzás alatt álló Románia a Moody's-nál már jobb besorolásba esik, mint Magyarország, a Fitchnél egy kategóriában (BBB-) vagyunk, s csak a Standard & Poor'snál előzzük meg őket (mi BBB-, ők BB+). Könnyen lehet, hogy 2012-ben a gazdasági növekedés is nagyobb lesz Romániában, mint nálunk.

  Ennyi példátlan siker után Kövér Lászlóval kérdezhetjük: és Matolcsy még miniszter?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr643410057

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ez is eljött 2011.11.25. 21:51:12

Mióta eljöttünk otthonról, elég szép ívet ír le az én hazavágyódásom, de nem is ez a jó szó, mert nem vágytam haza, hanem inkább ahogy az én és Magyarország viszonyát láttam, hogy mennék-e haza.A legelején volt, hogy még nagyon erős kapcsok voltak haza...

Trackback: Néztünk, mint a vett malac 2011.11.25. 20:59:37

Leminősítették Magyarországot, méghozzá a bóvli kategóriába! Hogyan tálalták az ország leminősítését a nagy hazai hírportálok? Segítenek a ma délután készült nyitóoldali képek! Indítanám a sort a reggeli Index-címlappal, azért éppen ezzel, mert a fős...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2011.11.25. 20:57:24

Nemzetgazdasági miniszterünknek (pénzügyminiszter) soha nem volt versenyszférás állása, ám figyelemre méltó időt töltött igazgatással, elnökléssel, kurátorkodással és tanácsadással. Céget nem vezetett, pénzét sose kockáztatta, hivatalnoki állásokból, ...

Trackback: Mintaváros 2011.11.25. 17:39:41

p { margin-bottom: 0.21cm; }Esztergomban csütörtökön megszűnt a közvilágítás. A közétkeztetés két napig még működik, de hétfőtől annak is vége. A közösségi közlekedés is megszűnt már hetek óta.   Aki nem értené, mit jelent egy államcsőd, az menjen...

Trackback: Mintaváros 2011.11.25. 17:39:09

p { margin-bottom: 0.21cm; }Esztergomban csütörtökön megszűnt a közvilágítás. A közétkeztetés két napig még működik, de hétfőtől annak is vége. A közösségi közlekedés is megszűnt már hetek óta.   Aki nem értené, mit jelent egy államcsőd, az menjen...

Trackback: Védelemre, szorulunk 2011.11.25. 14:43:46

Hát bekövetkezett. A szokásos péntek esti bóvlingozásra hívó sms ma rosszul mutat a telefonok kijelzőjén, és jobbra-balra dűlő bábukat sem akarunk látni. Különben is, az egész hét tele volt köddel meg ködösítéssel, javítani kell majd a hangulatunkon. H...

Trackback: Bóvliország hajósainak 2011.11.25. 11:14:43

Most annak kellene jönnie, hogy hehe, mi megmondtuk, matolcsi, holnaphúzcsi, illetőleg orbántakaroggy. Hát, nem az fog jönni....

Trackback: Breaking: Nemzetközi hitelminősítők és az IMF leminősítését fontolgatja a kormány 2011.11.25. 09:01:24

A kormányszóvivő ma reggel 7:00kor a Kossuth téren tartott, Magyarország bóvlivá minősítésével kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón  bejelentette, hogy a Kormány drasztikus lépésre szánta el magát a szabályokat folyamatosan áthágó,&nbs...

Trackback: Bóvliba sorolta Magyarországot a Moody's 2011.11.25. 08:43:02

Az eddigi „Baa3”-ról „Ba1”-re rontotta a magyar kormánykötvény-osztályzatot a Moody's, és fenntartotta a további leminősítést valószínűsítő negatív kilátást is. A hitelminősítő indoklása szerint növekszik a bizonytalanság a gazdaságpolitikai célkitűzések…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viktus 2011.11.25. 08:45:51

Mindenkinek mást jelent a siker.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.11.25. 08:50:54

Komolyan nem értem. Matolcsyról felületes szemrevételezéssel még egy amatőr számára is biztosan megállapítható, hogy komoly pszichés problémákkal küzd. Úgy értem, a honi politikusgárda átlagos személyiségzavarain túlmenően. Miért gondolta-gondolja bárki is, hogy az útelágazásos agyrokkant, a túlmozgásos elmebeteg, meg a libadíler és csatolt maffiasztikus részeik, a veresjánosok gazdasági ámokfutása után egy másik elmeháborodott a megoldás? Komolyan nem értem. Ha esetleg ez a szegény, zavaros bácsi bármi unikálisat is tudna, amit az egészségesebbje nem, az már rég kiderült volna. Nem tud. Hát akkor? Miféle nehézkedési erő szögezi a bársonyszékébe? Tényleg egy háborodott elme a mi utolsó mentsvárunk? Komolyan nem értem.

Viktus 2011.11.25. 08:53:22

@Talon Karrde:

A szociknak kellett hat év a gazdasági buktához azt a fidesz sikeresen másfél év alatt is tudja prezentálni. Kétségtelen Gyuri nyerte a versenyt.

F. A. Hayek 2011.11.25. 08:55:10

Az az eshetőség ezek szerint fel sem merült a szerzőben, hogy a leminősítés nem objektív szempontok alapján történt, hanem például nyomásgyakorlás vagy éppen a forint csökkenésére játszó spekuláció támogatása céljából.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2011.11.25. 08:56:20

@Dr. Zerge:
Lehet, hogy te jobban követted az eseményeket, az elmúlt másfél évet nézve, ennek az embernek volt legalább egy jó döntése?

Viktus 2011.11.25. 08:58:04

@Talon Karrde:

Nem tudhatod mi volt a verseny célja :P

Steve the Great 2011.11.25. 09:02:05

@F. A. Hayek:
Ezt természetesen nem lehet kizárni, de ezt is érdemes figyelembe venni:
"A Moody's-nál már az összes volt szocialista EU-tagországnak jobb a besorolása, mint nekünk. Az összesnek. "
Ugyebár ha a kurva autópályán mindenki szembe jön, akkor nem kizárt, hogy a farkasfalkaként acsargó gonosz pénzügyi spekulánsok aljas, arcátlan támadásán kívül más okok is állhatnak a háttérben. Vagy nem?

Viktus 2011.11.25. 09:03:26

FIGYELEM! Megvan mindennek az oka a párt hű szolgálói már rájöttek a probléma okozóira nem is értem Vidéki még itt nem prezentálta:

"Simor bosszús és bosszút állt azért, mert havi 8 milliós fizetését, amely kétszeresen meghaladta a 300 millió lakosú USA FED elnökének fizetését, a kormány lefaragta, noha a nemzetközi pénzügyi élet nagy reprezentánsai teljes mellszélességgel kiálltak Simor zsebeinek tömése mellett.

Lehet, hogy nem létezik a bankárok szabad szakszervezete, de az a hatalmas szolidaritás, ahogyan a bankárvilág krémje kiállt Simor mellett, akinek ezek után nyomorúságos havi 2 milliós fizetésből kell tengődnie, az annyira hatásos volt, hogy egy szakszervezet sem csinálhatta volna szebben.

Érdekérvényesítő képességük talán meghaladja a MÁV szakszervezetekét is, akik képesek sztrájkkal zsarolni az utazóközönséget. "

Vidéki 2011.11.25. 08:51:11

Gyöngyszem. :D

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.11.25. 09:07:34

"(...)

Magyarország abból a szempontból mindig tanulmány tárgya lehet, hogy a folyamatok itt mennek végbe körülbelül a legocsmányabban. Az egész országban nem ismer határokat a Nyugat-majmolás, de kizárólag a nyugati világnak a negatívumait hozzák át ide. Hol hozzák ide be ma Magyarországra a skandináv szociális ellátottságot és biztonságot?! Preparálva a legvisszataszítóbb és legnegatívabb formációkat hozzák be. Ami esetleg abban a világban jó lenne, azt semmiképpen nem. Erre komoly gondot fordítanak. 1988-ban az a mondás járta, hogy skandináv adórendszer és etióp bérrendszer, és ez azóta sokkal erőteljesebben megvalósult. Nem csak adórendszer, hanem árrendszer is. Ez lényeges, mert Magyarország bár rendkívül gyatra gazdasági helyzetben van, nincs olyan gyatra gazdasági helyzetben, mint amit az emberek átélnek ebből. És miért van ez így? Mert a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank, főleg a Nemzetközi Valutaalap ezt írja elő. A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank két szabadkőműves filiálé. A bankvilág általában, egy-két kivételtől eltekintve, szabadkőműves kezekben van. E tekintetben excellálnak. E fölött csak a Kuhn-Loeb Company Bankház van még előkelőbb helyzetben. Ez látszólag a világ kb. 100. helyén álló bank, de valójában a világon az első helyen áll. Ez a Kuhn-Loeb Company – a sötét üzelmek nagy koordinátor bankja. A működő operatív bankok közül a Valutaalap a legsötétebb, a második helyen áll a Világbank, és a harmadik helyen az Európai Fejlesztési Bank. Az első, a Nemzetközi Valutaalap írja elő, hogy Magyarországon árat kell emelni. A béreket meg lehetőleg ne emeljék. Ezért elviselhetetlen a helyzet. Hiába vannak szabad árak, be kell avatkozni egy ponton, mondjuk a benzinárba adóval, és utána a dominóelv alapján minden követi ezt. Nem kell túl sokat csinálni: az állam beavatkozik azzal, hogy áremeléseket gerjeszt. Nincs klasszikus infláció, hiszen a klasszikus infláció az pénzelértéktelenedés – az van –, áruhiány – az nincs –, és korlátlan pénzkibocsátás – ez sincs. Ez infláció, de nem klasszikus, tökéletes és tiszta infláció; az elértéktelenedés a lényeg, ami pedig tulajdonképpen vezérelt. Magyarország lakosságának az elnyomorítását – csekély kivételtől eltekintve – a Nemzetközi Valutaalap parancsára hajtják végre. A Nemzetközi Valutaalap a világ-szabadkőművesség érdekei szerint hajt végre dolgokat. A dolog egyébként kétoldalú: az ún. kormány megkapja az utasítást a Nemzetközi Valutaalaptól egyfelől, másfelől a kormánytagok – mint szabadkőművesek –, megkapják külön ezeket a direktívákat a szabadkőművesség oldalról is. Tehát a dolog rendkívül szélsőséges, és AZ IS KI VAN DOLGOZVA, HOGYHA MAGYARORSZÁG KISZAKADNA A NEMZETKÖZI VALUTAALAPBÓL, AKKOR EZT HOGY TOROLNÁK MEG. OLYAN HELYZETBE HOZZÁK, HOGY NE LEGYEN MEGOLDÁS. Lehet, hogy ennek ellenére mégis lennének megoldások, amelyek persze csak átmenetiek lehetnek, mert tulajdonképpen csak egy parlamenti párt van, hat frakcióval. Ha bekerülne még nyolc másik párt, akkor tizennégy frakciója lenne az egyetlen pártnak.

(...)"

www.pannonfront.hu/31/09Laszlo.htm

ü
bbjnick

tarackos 2011.11.25. 09:07:51

"Ennyi példátlan siker után Kövér Lászlóval kérdezhetjük: és Matolcsy még miniszter?"

Ki kell egészíteni a kérdést, miután ez az elmeroggyant ugye vkinek a jobbkeze. Akinek ilyen silány a jobbik keze arra sincsen szükség! Persze az idomított csimpázok tehetségével rendelkező, bármilyen állatságra yes gombot nyomkodókról sem kellene megfeledkezni. Különösen mert a 2/3-os törvényhozási ámokfutás javában tart és az semmivel sem magasabb színvonalú mint az eszement gazdaság politika. Szóval van még ettől sokkal lejjebb, nem kellene kipróbálni!

TG69 2011.11.25. 09:09:34

Ez a gond :

www.origo.hu/itthon/20111124-economist-az-ido-nem-orbannak-dolgozik.html

Meg az, hogy a pot GDP-t szívós munkával tovább csökkentették...

Bummer 2011.11.25. 09:10:07

És ha mi is IMF kormányzás alatt állnánk, nekünk is jobb lenne a besorolásunk. Azt akarjuk?

kisa 2011.11.25. 09:11:37

Az a csapat, akire rábíztátok ennek az oldalnak a vezetését, az a csapat képes nagyjából erre a teljesítményre. Képes nagyjából programot adni. Lehet, hogy van egy másik csapat, amelyik tud mást. Nem tudunk, nem tudunk ennél többet és ennél jobbat. Nem leszünk rá képesek. Ha belegebedünk, akkor se. Nagy munka van, tisztességes munka van egymás között, muszáj megcsinálni. Nem beszélek az Új Magyarországról, a fejlesztésekről, határon túli magyarokról, egyházakhoz fűződő kapcsolatokról és még ezer dologról, mert a nagyhoz képest ma nem ez a legfontosabb. Mindegyikben érdemi, jelentős és mély javaslataink lesznek. Egyik-másik meglepetést is fog okozni. De az egészhez képest, amit el kell döntenünk egymás között, nem ez a legfontosabb. Reform vagy bukás, nincs más. És amikor azt mondom, hogy bukás, akkor beszélek Magyarországról, beszélek a baloldalról, és nagyon őszintén mondom nektek, beszélek magamról is. És akarok most egyetlen egyszer mondani nektek három percet. Ezt legfeljebb még egyszer fogom én elmondani nektek."

Bell & Sebastian 2011.11.25. 09:11:45

Gyenge hamvát belekeverni a mészbe, majd akkor megáll.

De legalább ösztönzőleg hat a külföldi munkavállalásra.
Aki itthon rokkant, az attól még kinn vidáman dolgozik feketén és még az érte kapott pénze is egyre többet ér, brávó!

Építés? Multik szoktak érte fizetni? Hazai megrendelők vannak? Ugye-ugye. Ha Jótündér máma megszerelné, még úgy is két év, de a többi ágazat majd csak utána jön.

Siralomvölgy és pusztaság, a többség állami kitartott. Ezt így hogyan és meddig, idióták ezek is?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.11.25. 09:12:30

@TuRuL_2k2:

A Moody's az valami olyasmi, mint (a) Snoopy?

ü
bbjnick

kisa 2011.11.25. 09:12:55

"Ha őszinte vagyok hozzátok, akkor azt tudom mondani, hogy tele vagyunk kétségekkel, hogy a magabiztosság mögött ott van az őrlődés és a gyötrődés. Egészen pontosan tudom, hogy mindaz, amit csinálunk, az nem lesz tökéletes. Hogy egy sor ügyben fogalmam sincsen, hogy melyik, nem a hatodik lépés, még a harmadikat sem tudom. Tudom az első kettőt. És egyszerre kell megpróbálni előrevinni ezeket az ügyeket, fenntartani közöttünk az együttműködést, a jóhiszeműséget, biztosítani a koalíciós partner támogatását, fölkészíteni a legbefolyásosabb lapok vezetőit és vezető publicistáit, hogy mire számíthatnak, bevonni őket ebbe a folyamatba. Megtanulni nem fölszisszenni minden pillanatban és menni előre. Dehogy tudom kiszámolni minden lépésünknek a következményét. Nem tudjuk! Nincsen ennyi kapacitásunk. Azt az igazság, hogy csak reggel 7 órától éjjelig dolgozik az egész csapat, és hiába, egy pont után nem lehet szélesíteni. Nem tudjuk 12-15 embernél többen körülülni azt az asztalt, amelynél meg kell állapodni kormányzati emberekkel, minisztériumi emberekkel meg szakértőkkel. Nem tudjuk. Ennyi tehetségünk van gyerekek!"

TG69 2011.11.25. 09:15:18

@turul: " Amiben az elmúltnyócévben összehozott államadósság szerepe a meghatározó, de másfél év alatt legalább egy halvány kiút felmutatásáig illett volna eljutni. "

A szociális népzsavazós, minden erformnak ellenálló fidesz lesz egyre inkább a másik meghatározó tényező ebben a gazdaságpolitikai kudarcban. Megmondtuk előre, hogy így lesz.

Bell & Sebastian 2011.11.25. 09:15:33

@bbjnick: Háháhá, idegen tollakkal ékeskedik? Minnyá jönnek a forró vízzel, akik jönni szoktak. :)

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2011.11.25. 09:15:48

@Viktus:
Apropó Simor, bemuttatta-e már a dokumentumokat?
Nem lehet leváltani?

TG69 2011.11.25. 09:16:25

@Bell & Sebastian: Igen.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.11.25. 09:16:35

@Bell & Sebastian:

???

ü
bbjnick

Dub hadnagy 2011.11.25. 09:16:38

@F. A. Hayek: aszittem ironizálsz, de látom, hogy nem

cutcopy 2011.11.25. 09:19:13

Hát igen, az eltelt agydeformáló szoclib évek után az ember már inkább hisz a hvg.hu meg nem erősített információinak és a moody's hitelének mint a kormánynak..

evil overlord (törölt) 2011.11.25. 09:20:23

Most már tényleg ideje lenne elcsapni Matolcsyt.

Bell & Sebastian 2011.11.25. 09:20:44

@bbjnick: Szélsőséges, reakciós dumát idézgetünk? Majd inkább mi idézzük be magát. Szétrágja már teljesen ezt az országot, nem szégyelli magát? (kiköp) XD

Saddlenode 2011.11.25. 09:21:07

asszem ha ezen a portálon ilyenek jelennek meg, az azt jelenti h matolcsy hamarosan repül.
remélem.

Viktus 2011.11.25. 09:27:46

@Talon Karrde:

Jah lelehetne már váltani a mocsadék nem akarja emelni a forintkamatot pedig a sok forinthiteles, hogy örülne neki. Nem csupán a devizások sírnának :D

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.11.25. 09:28:57

@Bell & Sebastian:

:-D

ü
bbjnick

Viktus 2011.11.25. 09:29:08

@tarackos:

"A szemét imperialisták úgyse tudnak mit tenni! Az erős kormányt támogatja az erős 2/3. És egyre erősebb lesz a támogatás! Jövőre a láthatatlan siker termőre fordul.
Megkapjuk belőle a láthatatlan béreket. A láthatatlan nyugdíjakat. Amiből ehetjük a láthatatlan kaját.

Hajrá Láthatatlan Légió!"

Lábszár Ervin 2011.11.25. 09:29:18

- Ha Steiner támad, minden rendbe jön.

Érik az újabb epizód!
www.youtube.com/watch?v=D1DgKLaAzus&feature=fvwrel

Ékszíj 2011.11.25. 09:29:51

Ügyes gyerek ez a Matolcsy is

nocsak! 2011.11.25. 09:30:07

@bbjnick: Érdekes eszmefuttatás, egy pohár bor mellett kiváló téma Orbánnak is, de látnod kell hogy számára ez súlyos szereptévesztés. Hasonlattal: egy családapa szidhatja a munkahelyét, kereshet újat, de alapvetően pénzt kell hoznia a családjának. Ugyanez a helyzet a miniszterelnökkel is, csak őt választottuk. Teljesen mindegy mit gondol, a feladata országunk felvirágoztatása, nem csődbevitele. A szabályokat nem tudjuk átírni (ld. munkába kell menni minden reggel), az a családapa amelyik a világ igazságtalanságáról szónokol munka helyett, kukába való

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.11.25. 09:37:54

@evil overlord: Nagyon sok mindenkit el kellene csapni. A végén Orbán saját magát is elcsaphatná. Élete nagy sanszát kapta tőlünk tavaly (az utolsó utánit, mert a 2006-os fiaskó után után már érdemtelenül), és ennyire jutott vele.

Viktus 2011.11.25. 09:39:12

Orbán Viktor miniszterelnök 15.00 órakor folytatja a tizenegy közgazdásszal a szeptemberben elkezdett konzultációt - közölte a Miniszterelnökség. A megbeszélésen valószínűleg szóba kerül, hogy a Moody's éjjel bóvli kategóriába vágta Magyarországot.

hvg.hu/gazdasag/20111125_orban_kozgazdasz_talalkozo

-

Na délután rendben lesz minden a miniszterelnök úr kiokosodik ...

evil overlord (törölt) 2011.11.25. 09:44:12

@Holger Hartland: Igaza van. Azonban az a tragédia, hogy nincs más helyette (Matolcsyt le lehet cserélni jobbra, de OV helyett nincs más).

Viktus 2011.11.25. 09:44:15

Giró-Szász András: ez egy érdekes leminősítés :D:D:D:D

Bell & Sebastian 2011.11.25. 09:44:38

@nocsak!: Elolvastam négyszer a hozzászólást, jól értem-e? Ha kárt okoz az a bizonyos illető, ne vállaljon olyat, amihez nem ért, mert csak fölöslegesen beáldozza népét.

Dolgozni muszáj, az igaz. Ezzel ki is küldted külföldre. Hogy miért, majd más elmagyarázza. Egyszerű és bővített újratermelés, ilyenek.

De azért persze van igazságod. Csak az nem kizárólagos.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.11.25. 09:48:05

@evil overlord: Igen, és ez tényleg tragédia. De lassan az is jobb lesz, ha valami szürke ügyvezető veszi át a dolgokat. Navracsics vagy valami Bod Péter Ákos-szerű figura. Egy "fideszes Bajnai". Egyébként az meg Orbán hibája, hogy seggarcokkal vette körül magát, és nincs mögötte senki, aki a helyére léphetne.

3dent 2011.11.25. 09:51:07

5 gyereket nevelve, 100% legálisan dolgozva, az országnak nyugatról évonalbeli K+F munkákat hazahozva és elvégezve én nagyon sajnálom, hogy ennyire utálják Orbánt/Matolcsyt, mint itt a kommentelők vagy éppen a blog írója. A ballib oldalról nem is beszélve.

Ez az ember pedig nekem reményt adott, hogy érdemes Magyarországon élni: az adórendszerével elismerte, hogy a gyereknevelés az egész országnak érték. Annak csökkentette az adóját, aki legálisan dolgozik, nem zsebbe kapja a minimálbéren felüli fizetését. A bankokat pedig, akik korábban rekordnyereségeket halmoztak fel az országban, megsarcolta. (Az is megérne egy misét, kedves közgazdászok, hogy egy országban, ahol szinte tökéletes a banki verseny, mert 27 bank van jelen, hogy lehetett becsületesen ekkora nyereséget elérni!)

A kormányváltás óta nekem személy szerint annyira megugrott, hogy sikerült az 5 személyes kocsinkat egy 11 éves mikrobuszra cserélni, és már biztonságosan tudom a családomat furkikázni, és még a lakáshitelünk is sokat csökkent.

Sajnos az ország is nyakig el van adósodva, és csak lassan tudja hitelét visszafizetni. Emiatt kiszolgáltatott a hitelminősítőknek. A leminősítés fő okaként a 80%-os államadósságra hivatkozik a Moody's, hiszen a többi fontos paraméter (fizetésimérleg, államháztartási hiány...stb.) nagyságrendekkel jobb, mint a bóvliban levő országok hasonló mutatói. (Aprópó, a teljse államadósság hány százaléáért felelős Matolcsy?)

Azt gondolom, látva a sajtó és a kommentelők felháborodását, hogy ez a politika nem tetszik az országnak, marad a szuper Bajnai: még vissza lehet vonni a 12. havi fizetést/nyugdíjat is, hogy a bankadót cserébe vissza lehessen vonni. Viszont a magamfajta, versenyképes tudással és nyelvismerettel rendelkező, becsületesen adózó emberkék lehet, hogy az időnként nyugatról érkező állásajánlatra egyszer csak igent mondunk, és ha a mi adónk eltűnik a költségvetésből, akkor a 11. és 10. havi fizetésnek is lehet lassan integetni!

Bell & Sebastian 2011.11.25. 09:53:24

@Holger Hartland: Az irtást az alapító atyákkal kellene kezdeni, vagy legalábbis párat kitenni a kosárból, csak rothasztják a többit. Ezt a Gyurit, a Lajost, a Janit, meg a Zolit is minimum.

Most azt kurvára nem értem, ha valaki nemzeti szocialistának jelentkezik (Orbán), akkor mi ez a puhapöcsű szocdem-titkos zsé előadás, amit látunk?

Viktus 2011.11.25. 09:54:21

@Holger Hartland:

Varga Mihály már nincs a Fideszben?

Alfőmérnök 2011.11.25. 09:56:57

@Viktus: Szerintem most OVi postjáról beszélt Hartland.
Amúgy én is Varga Misire szavazok. (Jobb lett volna eleve vele kezdeni.)

Grigorij Pantyelejevics 2011.11.25. 09:57:29

@Viktus: Varga Mihály életrajza ehhez kevés. Nagyon kevés.

Emiksz 2011.11.25. 09:58:08

Az eredmények kézzelfoghatóak:

emiksz.blog.hu/2011/11/25/61_kapta_fa

"- Nézze, amióta másfél éve a csőd közelében átvettem ezt a boltot, azóta rengeteget fejlődött. Tudta, hogy 15%-kal hosszabb cipőfűzőt teszünk bele, mint az elődünk a nyolc éve alatt bármikor?
- De leesett a talpa!"

Karvaly 2011.11.25. 09:58:27

@3dent: Teljes mértékben egyetértek. Amit még hozzátennék: az elmúlt másfél évben láttam először végre azt, hogy a hangsúly kezd eltolódni a nyomorkultuszról a termelésre - bár a korhatárt elért nyugdíjasok még mindig szent tehénként vannak kezelve.

Bell & Sebastian 2011.11.25. 10:02:18

@3dent: Kedves tartalék másodnikk! Ugye nem mondasz igazat?
- Nem csak te élsz itten. Hogyhogy más nem jut az eszedbe, ha már neked jól megy?
- A te munkád lényege az eredménycentrikusság, igaz?
Na most hogy aránylik itt a puskapor felhasználás és a füst a találatokhoz, főleg az utóbbi időben? Van jó autokrata vezetés, ha a diktátor mellett kiváló törzskar működik és persze hallgat rá. De ez nem az az eset.

Viktus 2011.11.25. 10:03:56

@Alfőmérnök:

Zárt ajtók mögött megbeszélhetnék Viktorral, hogy a gazdaságot hagyja a szakikra ő meg járja az országot meg ilyenek.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.11.25. 10:04:03

Nem ertem, mire a sirankozas. Minden a terv szerint halad.

index.hu/gazdasag/magyar/2010/12/06/leminosites_a_siker_a_kormanyt_fogja_igazolni/
"Orbán Viktor már fél évvel ezelőtt megmondta, hogy leminősítik majd Magyarországot, mert a nemzetközi tőke érdekeit sértő lépéseket tesz a kormány - kommentáltal Szijjártó Péter kormányfői szóvivő a Moody's forintgyengülést és hozamemelkedést kiváltó lépését. Matolcsy sajnálja és hibásnak tartja a Moody's lépését, de ő sem tartja meglepetésnek."

Erre szavaztak az emberek.

Viktus 2011.11.25. 10:05:43

@Karvaly:

Ezt hol láttad? :D a termelésre akkora hangsúly van fektetve, hogy a kkv szektor az utolsókat rúgja. A szocik megnyírták most meg elvágják a torkát ... a multik dőzsölnek egyedül. Árat nem emelnek sehol, fizetést sem miközben a 310-320-as euro mellett kaszálnak.

Viktus 2011.11.25. 10:08:19

@Doomhammer:

Orbán Viktor, országértékelés, 2009. március. 6:
"ebből fakadnak a politikai hazugságok arról, hogy nagy a jólét és dübörög a gazdaság. Ebből fakad a költségvetési adatok meghamisítása, a trükkök százai, az őszödi beszéd, a reformoknak nevezett újabb és újabb megszorító csomagok, amelyek sorra megbuktak. Ebből fakad a rendőrterror a békés tüntetők százai ellen. Ez magyarázza, hogy a kormány nagy garral bejelentett programjai után soha nem történik semmi. Az ország soha nem lépett előre, legfeljebb hátra, a helyzet soha sem lett jobb, legfeljebb rosszabb. Ez okozta a sorozatos pofonokat, amelyek külföldről érték és érik az országot: a leminősítések, a forint zuhanása, vagyis az egész csődtömeg, amit ez a kormány az elmúlt években az ország, és mindannyiunk nyakába zúdított."

Jó, de volt v.mi ilyesmi is :P

Karvaly 2011.11.25. 10:13:16

@Viktus: igen, okvetlenül keverjük össze kormány irányvonalát a makroközgazdasági helyzettel.

Viktus 2011.11.25. 10:13:41

@3dent:

"még a lakáshitelünk is sokat csökkent."

Mégis ez melyik csoda bank? :D nagyjából a mesedélutánod ennél a pontnál bukott el végleg. A deviza árfolyamok elszaladtak ott azért volt cumi a forinthiteleknél pedig nem volt semmiféle kamatszakadás amitől bárhol is csökkent volna jelentősen a hitel.

Karcolt lendület 2011.11.25. 10:14:57

@Viktus:
Igen, nem biztos, hogy pont most érdemeltük meg, de az élet márcsak ilyen igazságtalan.

Ez egész egyszerűen azt jelenti, hogy Orbánnak a kevés, kampányban is hangoztatott célkitűzése közül az egyik teljes kudarc: a magyar gazdaságpolitika hitelességének helyreállítása. Pedig másfél éve nem indultak rossz pozícióból, mindenki bizakodott - mert bizakodni akart. Emellett ugye az erőlködésnek nyögés a vége keretében a növekedési potenciálunkat is teljesen elbaszták.

Az un. "pénzügyi körök" bosszújáról, meg nyomásgyakorlásáról lehet cikkezni, de teljesen kiszámítható a viselkedésük, miután egyértelműek az érdekeik: ha pénzt adnak, azt vissza szeretnék kapni. Matolcsyék végig lenézték és arrogánsan álltak hozzá ezekhez a "pénzügyi körökhöz" (meg az IMFhez), de közben szükségük volt (lett volna) a jóindulatukra és az olcsó pénzükre. Az "adjál pénzt az álmaimra, a kurva anyád" típusú kérések nem az ehhez vezető legkönnyebb útnak tűnnek. Megspékelve mindenféle kiszámíthatatlan flikkflakkal és a "pénzügyi körök" által amúgy kedvelt szektorok módszeres szivatásával szintén nem tünnek bölcsnek. Úgyhogy lehet meglepődni, meg igazságtalannak tartani a döntést, de a kormány feszegette addig a pofonosláda tetejét, amíg az kinyílt.

Viktus 2011.11.25. 10:16:06

@Karvaly:

Tudomásom szerint a kormányzat alakítja a makrogazdasági környezetet lásd. adóterhelés. Vagy már azt is a gaz nemzetközi zsidó összeesküvés?

áfa 27%

baleseti adó

megemelt járulék

megemelt jövedéki adó(dizel)

37%-os eva

Ezek mind tuti lépések a termelés felé való eltolódáshoz ...

3dent 2011.11.25. 10:16:42

@Viktus: "még a lakáshitelünk is sokat csökkent." Mégis ez melyik csoda bank?

3dent-családi bank. Képzeld, összetartó családoknál segítenek egymásnak a családtagok! De attól még vissza kell fizetni...

VI. Béla 2011.11.25. 10:18:01

3dent-tel értek egyet, egyébként meg úgy tűnik, hogy már a jobbikosok is csak ajvékolni tudnak...

café 2011.11.25. 10:22:10

"Mandineresekkel tudatni kell, hogy ők egy kicsit messzebb mehetnek, Matolcsy menesztését óvatosan felvethetik, de Miniszterelnök úr felelősségének felszegetése tilos."

IMF-ügy: megszereztük a kormány kommunikációs tervét
hirszerzo.hu/velemeny/2011/11/18/IMFugy_megszereztuk_a_kormany_kommunikacios_WTS6TY/

Viktus 2011.11.25. 10:22:52

@3dent:

Ahm jól van együtt élsz a magyar valósággal látom.

@VI. Béla:

Ahm az igaz egy szűk rétegnek jó csak az a baj az ország nagy része nem oda tartozik. A legtöbb cég meg nem termeli ki azt, hogy a 70 ezres minimálbér 140-be kerül neki főleg, ha még emelgeti is kicsikét ... ez a baj.

owlkin 2011.11.25. 10:25:33

@F. A. Hayek: nincs forint gyengítő spekuláció ha nem adunk rá ürügyet

hagyjátok abba légy szíves ezt a magyarországot mindenki utálja tönkre akarnak tenni szöveg terjesztését, mert nem tükrözi a teljes valóságot, szándékosan hiányoznak belőle fontos elemek, ezáltal megtévesztő, és csak még nagyobb bajt okoztok nekem, magatoknak, és a szomszédságnak is.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.11.25. 10:29:54

@Viktus:
"Jó, de volt v.mi ilyesmi is :P"

Az akkori leminositesek egy nepnyuzo, toporito gazdasagpolitika mellett tortentek. A mostani leminositesek egy nepjolet erdekeben folytatott gazdasagi szabadsagharc logikus kovetkezmenyei, amire felkeszultunk es az arcukba kacagunk.

Egyeb kerdes?

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.11.25. 10:30:28

@Bell & Sebastian: @bbjnick: Ebben a drámaian alakuló helyzetben a magam részéről egyoldalú tűzszüntet jelentek be . )

Unionista 2011.11.25. 10:32:58

@kisa:
ez az, ami egész magyar politikai osztályra érvényes.

Laikus Érdeklődő 2011.11.25. 10:33:23

@3dent:
Hasonló cipőben járok én is, bár nálam 12 gyerek van és minden 120%. Megünnepelhetnénk a közös boldogságunkat, foglalok asztalt a Hírcsárdában.

ketroot 2011.11.25. 10:35:23

@3dent:

Ez mind szép és jó, csak ne más kárára...

Viktus 2011.11.25. 10:36:42

@F. A. Hayek:

A hitelminősítő az ilyen, hogy nem csak aznap nézi a teljesítményt, hanem hosszútávra is , mert a pénzt nem most fizeted vissza , hanem a későbbiekben ... ez van.

A kkv szektor az utolsókat rúgja. A szocik megnyírták most meg elvágják a torkát ... a multik dőzsölnek egyedül. Árat nem emelnek sehol, fizetést sem miközben a 310-320-as euro mellett kaszálnak. A multiknál is jelentős elbocsátási hullám várható az év elején felénk már most dolgoznak az új rendszereken lásd. három műszak helyett két 12 órás műszak egyedül a minőségbiztosítási részlegen hagynák meg a 8 órákat. A kkv-k szintén nem fogják tudni kitermelni az alkalmazottak után a fizetnivalót egy 70 nettót kapó dolgozó 140 ezerbe kerül ... mellette az áfa emelés, ilyen adó-olyan adó , eva emelés ....
Nem is beszélve várható Matolcsy unortodox gazdaságpolitika alapjainak elmeszeléséről Brüsszelben lásd. végtörlesztés, telekomadó ami megint száz milliárdos rizikó amit majd adó formájában álmodnának beszedni a népektől.
Nulla jogbiztonság a kormányzat belenyúlhat bármibe ...

Ezek itt a problémák hiába lesznek jók éppen az utolsó negyedéves adatok ... termelnek a cégek nyugaton lesz karácsony.

Viktus 2011.11.25. 10:37:42

@Laikus Érdeklődő:

Meg a családi autóhitel meg lakáshitel is a negyedére csökkent ? (meghalt nagybácsin akinek megkellett volna adni?) :D

Viktus 2011.11.25. 10:39:55

@3dent:

"7. Internetes trolljaink
A közvélemény formálásában most fontos szerepük lesz, az a lényeg, hogy a következő egyszerű mondatokat írják mindenhova: Kurcsány tehet erről is! Libajnaival sokkal rosszabb lenne! Na, baloldali hiénák, most örültök, mint Trianonnak, ugye? Az elmúlt nyolc év után csak ne pofázzatok, bibsik! Az öszödi böszme örömmel vette át az IMF programját, Orbán legalább megpróbált harcolni, és látszik, hogy csak a hazájáért teszi.
Feladat: a pártközpontban és a háttérintézetekben dolgozók kezdjenek sürgősen fórumozni.

Miniszterelnök Úr mindenkitől nagy odaadást és fegyelmezettséget vár el. Kérjük mindenkitől, hogy kövesse az útmutatást, és a szokásoknak megfelelően, mindent rendeljen alá a Párt érdekének. "

Te v.mi új modell lehetsz pl. a családi lakáshitel új dobás :)

owlkin 2011.11.25. 10:45:41

azoknak pedig akik elhiszik a maradék szemfényvesztést, azt javaslom, ossza el az 1400 milliárd forint plusz várható 1000 milliárd forint bírságot tízmillió magyar lakossal, és igy fejenként körülbelül 240 ezer forint minusz jön ki per kopf egy évre, ebben gyerekek csecsemők és mindenki más is benne van

csak, hogy még világosabb legyen mekkora kárt okozhat a téves vagy szándékosan megtévesztő vélemények terjesztése

nem tudom hányan vagytok akiknek meg se kottyan ez az összeg, de ebben a formában kézzel foghatóbb mint a 2500 milliárdban

3dent 2011.11.25. 10:45:45

@Laikus Érdeklődő: Az egy dolog, hogy hiszel-e nekem vagy sem. Az anonimitásnak köszönhetően megteheted, hogy minden állításomat hazugságnak veszed.

De ha lelkiismeretes lennél, és megnéznéd, hogy egy átlagfizetésnél picit többet legálisan kereső nagycsaládos embernek forintban mit jelent a Matolcsy-féle adórendszer, akkor lehet, hogy elgondolkoznál picit.

Minden rendszernek vannak nyertesei és vesztesei. Én az Orbán kormánynak kiemelten nyertese vagyok. Megértem, hogy más nem, és a francba küldenék a kormányt.

Viszont azon is érdemes elgondolkozni, hogyha a magunkfajta "nyertesek" elhagyják az országot, vagy csak elmegy a kedvük a munkától, akkor ki a franc fog itt adót fizetni? Illetve ilyen demográfiai helyzet esetén 30 év múlva 1 munkavállalónak hány nyugdíjast kell eltartani?

3dent 2011.11.25. 10:49:21

@Viktus: " Te v.mi új modell lehetsz pl. a családi lakáshitel új dobás :) "

A fenét, többezer éves! Neked komoly problémát jelent megérteni, hogy van olyan, hogy kérsz 3 évre kölcsönt egy családtagodtól a lakásra, és azt 3 év múlva visszafizeted? Ha valamiről nem készül bankszámlakivonat, akkor az a te okos fejedben már nincsen?

Karcolt lendület 2011.11.25. 10:50:13

@Holger Hartland:
Nem elég a kormányba belenyúlni, a Lázár János féle partizántörvénykezést is azonnal abba kell hagyni, mert olyan kiszámíthatatlanságot visz a rendszerbe, amit semilyen szakértő vagy félszakértőkormány nem tud ellensúlyozni...

@3dent:
Örülök, hogy neked jól megy, de a többségnek sajna nem ennyire fasza és akinek jó, azok nagy része is elég kiszámíthatatlannak ítélik meg a jövőt. Ez kurva nagy különbség a mostani és az előző Orbán-kormány között, ezért is igazán nagy csalódás, amit művelnek.

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2011.11.25. 10:51:12

@3dent: ajánlom figyelmedbe a Matolcsy mester melletti szimpátiatüntetést. kézen fogva mehetsz majd lolával, s így ha mindenki visz magával egy másik hülyét akár ki is jöhet a páronkénti 100-as IQ ;)

tevevanegypupu 2011.11.25. 10:51:34

@bbjnick:

Nem a snoopy az a moody's szerint mi vagyunk es ok jobban szerettek a kengyelfuto gyalogkakukkot.

3dent 2011.11.25. 10:57:24

@Karcolt lendület: "Örülök, hogy neked jól megy, de a többségnek sajna nem ennyire fasza."

Engem az idegesít, hogy akik most pokolba kívánják Matolcsyt, azoknak még rosszabb lenne, ha pl. Bajnai jönne vissza. Mert Bajnai - aki amúgy 100x jobb volt Gyurcsinál - se tudott mást csinálni, mint a legkiszolgáltatottabbakon szorítani: nyugdíjasok, közalkalmazottak...stb.

Ha mennek a különadók, jönnek az újabb szorítások!

owlkin 2011.11.25. 11:08:18

@3dent: őszintén szólva a nyugdíjasok már most is szívni fognak, az új jegybank törvény változtatni fog egysmáson
például két számjegyű infláció is előfordulhat, és ez nagyon jót tesz az exportnak, sőt
megtörténik végre a nyugdíjak értékének drasztikus csökkenése, ugyanis szám szerint ugyanannyi pénzt fog kapni, mint előtte, csak az a valóságban 10-20%-al kevesebbet fog érni

sajnálom a nyugdíjasokat, de mivel fiatal vagyok, szerintem az a világnézet amivel rendelkeznek, az összes levegőt elszívja a fiatal korosztálytól, és a választásokat is ők döntik el, masszív számuknak köszönhetően

ha korábban nem ellenkeztek volna kézzel lábbal, és nyugdíjakat korábban megnyesték volna tartható mértékűre, mostanra már lehetnénk egyensúlyi állapotban, de már valószínűleg túl késő, együtt fog az egész ország lecsúszni

és a különadók ha mennek, ha nem, mindenképpen lesznek miattuk megszorítások a várható bírságok miatt

Karcolt lendület 2011.11.25. 11:09:57

@3dent:
Hát most is az lesz, amit Bajnai csinált volna csak minél tovább húzzák politikai okokból, annál szarabb és így aztán annál nagyobb lesz a bukás. Ezt az indokot amúgy nem értem: a neked kedvező adórendszernek nem az volt az ára, hogy a rosszabbul keresőknek viszont rosszabb lett? (Az egykulcsos adó amúgy nem ördögtől való, csak rosszkor és rosszul vezették be. A józan észt felülírta a politikai eltökéltség.)

evil overlord (törölt) 2011.11.25. 11:14:26

@VI. Béla: Ne értsen vele egyet: a nem ballib nickek nem a Libaszerelőt várják visza, hanem attól vannak kiakadva, hogy hiába jó a célja a kormánynak (pl. középosztály terheinek csökkentése, államadósság csökkentése), ha közben összevesznek kb. minden külső játékossal, amit a cápák ki is használnak. A választásokig még van egy csomó idő, nem az olcsó népszerűséget kell hajhászni, hanem csendben dolgozni.

evil overlord (törölt) 2011.11.25. 11:22:05

@3dent: Azt kell mondanom, hogy nem lát tovább az orránál: az rendben van, hogy csökkent a középosztály adója, miközben szűkkül az adójóváírás (ami leginkább arra volt jó, hogy élelmes vállalkozók ne fizessenek SZJA-t). A gond az, hogy közben más dolgok el lettek kúrva (a forint gyengülése ezeknek következménye).

3dent 2011.11.25. 11:22:57

@Karcolt lendület: "a neked kedvező adórendszernek nem az volt az ára, hogy a rosszabbul keresőknek viszont rosszabb lett?"

1. Az adórendszer átalakítása jelentheti azt, hogy egész egyszerűen átcsoportosítunk pénzeket az egyik csoporttól a másikra. (Pl. most a családosok jobban járnak, a minimálbéresek rosszabbul) Ebben igazad van

2. Ha az adórendszer a munkára ösztönöz, akkor több lesz a megtermelt jószág, ezért akár mindenkinek juthat több! Azt hiszem, a kormány több-kevesebb sikerrel ezen munkálkodik. (Nota bene pl. a Bajnai-féle és az Orbán-féle adórendszer között nincsen sok különbség, Bajnai második kulcsa 417ezer bruttó felett jött volna be. Nem csak Orbán-Matolcsy ismeri a spanyolviaszt!)

3. Ha megakadályozzuk a pénzek külföldre szivattyúzását, akkor szintén több marad az országban. Ilyen volt pl. a magánnyugdíjpénzek hazahozása, most a végtörlesztésen a bankok vesztesége (ezt külföldről kénytelenek pótolni az anyabanktól). Vagy az indokolatlan profit kiszívásának megakadályozása: a pécsi vízművek visszaszerzése, a PPP-konstrukciók beszüntetése, ...stb.

3dent 2011.11.25. 11:28:16

@evil overlord: A forint gyengülése szerintem egyáltalán nem meglepő két okból:

1. Egész Európa gázban van. Amikor az euró gyengül a dollárhoz képest, a kelet-európai devizák mindig gyengülnek az euróhoz képest.

2. A háztartások fizetik vissza a devizahitelt. Ugyebár forintban fizetik, amit át kell váltani frankra/euróra. Ha sokan akarnak forintot eladni, gyengül a forint árfolyama. Ezért gyengül a forint jobban, mint pl. a zloty vagy a korona. A hatást súlyosbítja, hogy 2008 óta a frank még az euróval szemben is brutálisat erősödött, és Magyarország éppen frankban van eladósodva. Klasszikus szopóág...

owlkin 2011.11.25. 11:29:07

@3dent: a magánnyugdíjpénztárak felszámolása nem azért lett volna fontos, hogy hazahozzák a pénzt, hanem az összeget gazdaság élénkítésre akarták használni egyrészt
másodrészt, ami tényleges probléma volt velük, hogy az a pénz amit az állam átutalt számukra kötelező jelleggel, nem volt hozzáadható a GDP-hez, mert az EU nem engedte meg, vagyis annak ellenére, hogy ezt a pénzt megtermeltük, hiányként kellett feltüntetni, és hitelt kellett a keletkezett lyuk miatt felvenni
köze sincs az egésznek az eltőzsdézik a pénzünket kijelentéshez, vagy ,hogy külföldre megy
a baj, hogy nem sikerült a gazdaság élénkítés, és mostmár tényleges abszolút hiánnya vált ez a 3000 milliárd
minden amit megpróbáltak, csődöt mondott, irányt kell váltani, mert ez így fenntarthatatlan

Birkesz 2011.11.25. 11:30:39

@3dent: Ügyes, vagyis te 0% THM-el vetted fel a családtagjaidtól a pénzt, ugye? Amikor visszafizeted, akkor legalább megtoldod annyival, hogy az inflációt kiegyenlítsd?

gondolj bele abba, milyen lenne a helyzeted, ha forint, vagy akár devizahiteled lenne, mert mondjuk a családod nem tudott neked összedobni 5 milliót, hogy házat vehess (ez a gyakoribb eset, nem a tied!) Akkor is jelentősen csökkent volna a havi törlesztőd? Nem. Miről is beszélsz tehát?

Bell & Sebastian 2011.11.25. 11:31:40

@.Pierre Bezuhov.: Minek lehülyézni Tridentet, okos az, legalább a saját szénája rendben van.

Elég nyomorult érv olyan szellemi fölényre hivatkozni, ami csak képzelt. Mert ha lett volna, nem tartanánk itt.
Lola az új sztár. Majd megszokjuk ezt is.

Tünci jól van, lábadozik? :)

Viktus 2011.11.25. 11:32:07

@3dent:

Most meg a kkv-kon szorítanak az éppen a termelő szektor.

áfa 27%

baleseti adó

megemelt járulék

megemelt jövedéki adó(dizel)

37%-os eva

vagy ezek mind engedmények?
Jah értem igaz lehetne 30%-os áfa is.
A baleseti adó is lehetne a kötelezővel megegyező összeg mindenkinek aki kimerészkedik az útra.
A járulékterhelés is még nagyon enyhe ebben az országban nosza mi lenne , ha a 70 ezres minimálbérhez nem csak 140-et kellene kitermelni, hanem mondjuk 210-et.
A dízel ára is még nagyon szerény még nem mi vagyunk a világelsők lehetne rá még dobni egy ötvenest nem megszorításból.
Az eva is lehetett volna 50% is, de kegyesen csak 37%-ra csökkentették.

Birkesz 2011.11.25. 11:33:06

@3dent: "2. A háztartások fizetik vissza a devizahitelt. Ugyebár forintban fizetik, amit át kell váltani frankra/euróra. Ha sokan akarnak forintot eladni, gyengül a forint árfolyama. "
Ez így baromság. Öt évvel ezelőtt ugyanígy forintból fizették a frankhitelt, mégsem gyengült jelentősen a pénzünk.

Viktus 2011.11.25. 11:34:12

@Birkesz:

Annak nincs is családja aki nem tud összedobni 10-20 milkát házikóra :D

Bell & Sebastian 2011.11.25. 11:34:44

@gloire: Attól még beszélgethetünk, nagy ökörség lenne egymást irtani. Hogy megyünk úgy illegalitásba? :)

Birkesz 2011.11.25. 11:37:04

@Corporate Soldier: Neked is a családod dobta össze a hiteledet?
Tévedsz, sajna nem beszél jól. Mondom ezt olyanként, akinek szintén jelentősen növekedett a jövedelme a fideszes adóváltozások miatt.

3dent 2011.11.25. 11:39:39

@Birkesz: "Ez így baromság. Öt évvel ezelőtt ugyanígy forintból fizették a frankhitelt, mégsem gyengült jelentősen a pénzünk. "

Nem barátom, ez nem igaz. 5 évvel ezelőtt több hitelt vettek fel, mint amit visszafizettek. 2005-2008 között volt a nagy hitelfelvétel. Amikor hitelt felvesznek, frankot váltanak forintra, ami erősíti a forintot. Nézd meg a grafikonokat.

Ezért nem meglepő, hogy amikor bejelentik a végtörlesztés, elgyengül a forint, hiszen extra intenzív devizavisszafizetés indul, ami extra intenzíven gyengíti a forintot. (Nota bene ezért nem értem, a kormány miért beszél spekulatív támadásokról, ez is csak a néphülyítés része.)

Ezért azt sem nehéz megjósolni, hogy tavasszal erősödni fog a forint, mert vége lesz a végtörlesztésnek.

Corporate Soldier 2011.11.25. 11:40:05

@3dent:

Hagyd, ezt nem értik, túl bonyolult, amit írsz.

Viktus 2011.11.25. 11:46:25

@3dent:

1. Még a családosok sem járnak jobban az a baj, mert a mai viszonyok közt hiába dolgozik apa-anya meg ott van mondjuk egy 22 meg 24 éves pályakezdő munkát nem kapnak viszont az állam semennyire nem értékeli apának meg anyának, hogy felnevelte meg enni ad nekik. Igazságos?

2.
XXXX YYYY
Amit kínálunk:
110. 000,- Ft bruttó alapfizetés+bónusz+karrierrendszer
Versenyképes jövedelem

Bruttó 110 versenyképes. Magyarország, én így szeretlek.
Tetszik · · Megosztás · 19 órája ·

Ennyit erről.

3. Érdekelne a magánnyugdíjpénzeket honnan kellett hazahozni? magyar államkötvényekben ill. magyar cégek részvényeiben voltak.
A végtörlesztést várhatóan jövőre vagy azután Brüsszel megtorpedózza ahogyan a telekom. adót is amire már készülnek fideszék is lásd. majd a különadók kivetése. Így szűk réteg hasznát fizetheti majd megfele mindenki. Míg a végtörlesztés miatt összezuhant a forint, és az árfolyamveszteséget is a polgárok nyelhették befele százezrével. Ragyogó.
Nem is beszélve arról, hogy nem vizsgálta sneki, hogy miből végtörlesztett az a szűk réteg így lazán lehetett tisztára mosni a pénzeket megint csak bravo.
Ebben az országban csak lopni érdemes, ha nem tudsz lopni dögölj meg.

evil overlord (törölt) 2011.11.25. 11:46:26

@3dent: A 2010-es bajnai-féle második kulcs évi 15 milla felett j0tt volna. Ennyit arról, hogy OV döntötte be az államháztartást az egykulcsos adóval.

Nyilvánvaló, hogy az EUR gyengülés áttevődik a forintra is, azaz messze nem csak Matolcsy tehet a dologról. Azonban gyenge boxolóként nem kellene nyitogatni a pofonfát (IMF kidobása, unortodox gazdaságpolitika et cetera), mert nagy verés lesz a vége - jelen esetben a forint gyengülésre spekuláló cápák a nemzetközi hitelminősítők segedelmével jól megszivatták az országot.
Amúgy elég kevesen fizettek eddig vissza lakáshitelt: ha jól tudom pár tízezren (ez a teljes állomány néhány százaléka), ergo max. 1-2 százmilliárdról lehet szó. Nem hiszem, hogy ez jelentősen befolyásolná az árfolyamot.

Corporate Soldier 2011.11.25. 11:47:06

@Birkesz:

Ebben hadd ne értsünk egyet.

A legálisan (relatíve) magas jövedelmű nagycsaládosok jövedelme nőtt, a minimálbéreseké csökkent. Igazságtalan? Lehet.

Amikor Fletó kivetette a 4%-os "szolidaritási" különadót, az igazságos volt? Nem. És közben a gyereknevelés ugyanolyan megítélés alá esett adózásilag, mint a kutyatartás (=ha ez a hobbid, fizess bazmeg) - mindezt a jelen demográfiai helyzetben, közben meg a megélhetési gyerekcsinálást támogatták minden eszközzel.

Birkesz 2011.11.25. 11:49:36

@3dent: "Ezért nem meglepő, hogy amikor bejelentik a végtörlesztés, elgyengül a forint, hiszen extra intenzív devizavisszafizetés indul, ami extra intenzíven gyengíti a forintot"

Nem fejtetted ki rendesen, hogy az egész gondolatmenetedben a forint->frank átváltást az utóbbi két hónapra értetted. Így esetleg lenne alapja az érvelésednek.
Más kérdés, hogy ennyire leszűkíteni egyetlen okra a forint gyengülését nem szerencsés: kihagytad pl. a nemzetközi helyzetet (a fijúk is gyakran dobálóznak ezzel) ami elég jelentős egy valuta értékének a meghatározásakor. Nem mondhatod, hogy a nagy mennyiségű visszaváltás okozza a hirtelen forintgyengülést, max. beleszámít.

Corporate Soldier 2011.11.25. 11:51:00

@Viktus:

Nem tudom, milyen állásról írsz - egyes szegmensekben az simán lehet _versenyképes_ a mai Magyarországon.

Kevés? Igen. Muszáj odamenni dolgozni? Nem.

Birkesz 2011.11.25. 11:52:50

@Corporate Soldier: Miben is ne értsünk egyet? Mondtam olyat, hogy nem növekedett a magas jövedelműek helyzete? Nem, éppen azt mondtam, hogy nekem is nőtt!
Vagy abban nem értesz egyet velem, hogy nőtt a banki kölcsönök törlesztője?
3dent épp azt állított, hogy neki csökkent a törlesztője, majd kiderült, hogy nem is vett fel kölcsönt, hanem a családtól kért kölcsön. Vagyis a véleménye hitelügyben nem releváns.

3dent 2011.11.25. 11:53:14

@Viktus: "Annak nincs is családja aki nem tud összedobni 10-20 milkát házikóra :D "

Az a baj, hogy tudott. 4-5 éve simán fel lehetett venni 20 misit lakásra svájci frankban. És ez a bankok felelőssége is, ügynök barátom engem is próbált rávenni. Szerintem egy jóhiszemű kőművestől nem lehet elvárni, hogy az árfolyamkockázatokkal tisztában legyen. Azóta meg miattuk szív az egész ország.

(Ha már így kitárgyaljuk a pénzügyeimet, azt azért megjegyezném a lakásommal kapcsolatban, hogy most irigykednek rám, de akkor senki sem szeretett volna a helyemben lenni, amikor tériszonyommal egyetemben magam raktam rá a szigetelést a házra az állvány tetején, vagy amikor a gyerekek lefektetése után késő esrte mentem a műhelybe a lépcső anyagát vágni, gyalulni, csiszolni, hogy azzal is spóroljak valamit.)

Corporate Soldier 2011.11.25. 11:55:27

@Birkesz:

Abban, hogy 3dent jól beszél-e vagy sem.

3dent meg majd elmondja, mi a helyzet, de nekem az jött le, hogy az szja-kedvezménynek köszönhetően tudta csökkenteni a tartozásait (család vagy bank felé, nem tudom).

3dent 2011.11.25. 11:56:17

@Birkesz: Bocs, de nem csökkent a törlesztőm, ilyet nem írtam A hitelem csökkent, mert folyamatosan fizetem vissza a családnak. És abból a pénzből tudom visszafizetni, amit az új adórendszer nyújt.

Viktus 2011.11.25. 11:56:53

@Corporate Soldier:

Jogos v.hol marék rizs a fizetés a Föld bolygón ... ahhoz képest versenyképes ...

Corporate Soldier 2011.11.25. 12:02:24

@Viktus:

Lehet ezen ironizálni, de sajnos elég sok szektorban ez a realitás. 100 bruttón azért több marék rizst is lehet venni.

És mondom, nem _MUSZÁJ_ elvállalni ezt az állást senkinek. Persze remélhetőleg a segílyke nem nyújt _versenyképes_ alternatívát ehhez képest.

Ja, és mondom ezt valószínű munkanélküliként.

kamerasmobil 2011.11.25. 12:05:34

@3dent: valami bug van a szoftveredben mert az egyik hozzaszolasodban azon aggodsz hogy elmennek innen az adofizetok a masikban meg az inaktivakat felted. Namost ugye ennek a ket csoportnak teljesen ellentetesek az erdekeik es ha a teged ero terheket csokkentik akkor valakiet novelni kell.

Szoval szolj be a kozpontba hogy dolgozzanak meg a vedobeszedeken.

Birkesz 2011.11.25. 12:06:40

@3dent: Bocs, de szerintem elég félreérthetően fogalmaztál. Alapvetően hitel esetén mindenki banki hitelre gondol, nem családi kölcsönre. Főleg, mert ezt a szóösszetételt használtad: lakáshitel
"és még a lakáshitelünk is sokat csökkent"

Az pedig természetes, hogy folyamatosan fizeted vissza nekik a pénzt.
Kérdés, bele tudsz-e gondolni abba az esetbe, ha nincs a családodnak annyi pénze, hogy kölcsön adjon neked és most banki hiteled lenne, esetlegesen svájci frankban. Akkor is nagy mellénnyel vernéd az asztal, hogy csökkent a hiteled? A bevételed növekedése lépést tudott volna tartani a törlesztők növekedésével (és közvetve a teljes hitelállományod növekedésével?)

megjegyzem, nem ismerem a hiteled nagyságát, sem a fizetésedet és nem is érdekel. Ezt magadnak kell átgondolnod ezen ismeretek birtokában. Menni fog legalább ennyi szerepjátszás?

3dent 2011.11.25. 12:07:20

@kamerasmobil: "valami bug van a szoftveredben mert az egyik hozzaszolasodban azon aggodsz hogy elmennek innen az adofizetok a masikban meg az inaktivakat felted"

Hol itt az ellentmondás? Ha elmennek az adófizetők, akkor szerinted az inaktívak jól járnak? Nem az adófizetők pénzéből "etetjük" az inaktívakat?

kamerasmobil 2011.11.25. 12:07:38

@3dent: A devizavasarlasokra az MNB biztosit keretet a bankoknak igy az nem befolyasolja erdemben a piaci arfolyamot.

Viktus 2011.11.25. 12:08:07

@Corporate Soldier:

Biztos te vagy nagyon ügyes, de Magyarországon 70 ezerből fizeted az albit v. részletet + rezsi igazából a marék rizsre sem marad, de jogos ez versenyképes.
Nem ez a realitás csak éppen a járulékterheléshez kellett volna nyúlnia az állambácsinak nem az szja-hoz, és mellette minimálbér emelés na akkor jutott volna v.mi a sok százezernek aki a termelőszektorba dolgozik.

kamerasmobil 2011.11.25. 12:08:08

@3dent: Olvasd el ujra eloszor a sajat kommentedet aztan az enyemet.

Birkesz 2011.11.25. 12:10:22

@Corporate Soldier: A kérdésem tehát hozzád is az:
Van hiteled (banki) és az SZJA változás neked bőven ellensúlyozta a törlesztők részleteit?
Nincs hiteled? Ha lenne, ellensúlyozta volna az SZJA változás a törlesztők növekedését?
Nem tudod? Miben és mi alapján értesz akkor egyet 3dent-tel?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.11.25. 12:10:53

@evil overlord: @Viktus: @Alfőmérnök: Igen, Matolcsy mellett Orbánról is szól a dolog. A kudarcért neki is felelnie kell, és ennek most lehet, hogy az volna a legegyszerűbb és mindenki számára legjobb módja, ha Orbánból nem lenne jobboldali Gyurcsány, hanem időben megtalálná a maga Bajnaiját, és lelépne.

@Karcolt lendület: Igen, a táskahordozóból lett adósságcsináló partizántörvénykező és a többi hasonló is mehetne. Erről jut eszembe, mit írtam idén áprilisban:
hartland.blog.hu/2011/04/11/szerenyseg_es_alazat_a_mandineren_igy_irtok_ti_3

3dent 2011.11.25. 12:13:43

@Birkesz: Én Matolcsy mellett érvelek (már ahol megérdemli), nem a svájci frankosok ellen.

Amúgy szerintem ez a kormány mintha próbálna segíteni a svájci frankosoknak. Gondolj például arra, hogy az IMF-megállapodás milyen égés Matolcsynak, mégis bevállalta, mert a hisztériát csökkenti a forint körül.

A Moody's most viszont betett, ez látszik. És lehet is szidni Matolcsyt meg Orbánt, hogy túlfeszítették a húrt.

De szeretném arra is felhívni a figyelmet, hogy mi az alternatíva. Biztos, hogy jobb lesz, ha hirtelen elkezdünk jóban lenni a pénzügyi körökkel, és visszaszívjuk pl. a különadókat?

kamerasmobil 2011.11.25. 12:17:06

@3dent: Hogy lehet ilyet kerdezni 10% allampapir hozamok meg 318-at ostromlo eurhuf arfolyam mellett???

Es a hulye szovivo meg mindig azt mantrazza hogy ez spekulativ tamadas es majd kivizsgaljak. Es mi lesz ha kiderul hogy fel London minket shortol mert jo uzlet es raadasul a vilagon semmi torvenybe nem utkozik? Kimegy a TEK hozzajuk simaszkban vagy mi??

3dent 2011.11.25. 12:17:27

@kamerasmobil: "A devizavasarlasokra az MNB biztosit keretet a bankoknak igy az nem befolyasolja erdemben a piaci arfolyamot."

Ebben én nem hiszek, szerintem ez időben ugyan elkeni egy picit a dolgokat, de a devizatartalékot rövidesen fel kell tölteni, tehát a forintgyengítő hatást csak időben szétteríteni tudja.

Viktus 2011.11.25. 12:18:20

Csak hogy tudjuk: "a leminősítéseket felminősítések fogják követni"

hvg.hu/gazdasag/20111125_orban_felminosites

Csak pozitívan!

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.11.25. 12:18:48

@málnási: 27 másodperccel, gratulálok. Viszont a kis időkülönbség miatt nem mondhatja, hogy magát másoltam. De nem lesz így magából áruló a Jósdán? :)

kamerasmobil 2011.11.25. 12:18:54

@3dent: Igen de attol meg hulyeseg amit irsz hogy a bankok devizavasarlasa gyengitette volna le ennyire a forintot.

Nagyon probalsz terelni de nem kene...

Viktus 2011.11.25. 12:22:08

@3dent:

Azt nézem, hogy most 9-10% -on kapunk pénzt, ahhoz képest elég vonzó a 4% imf. Te is megértsd sajnos a "magyar család" nem dobja össze a nagyvilágból a "házra" valót kamatmentesen ... és az ősi szövetséges is minden nyelvcsapás ellenére szintén nem küldi a milliárdokat.

Birkesz 2011.11.25. 12:22:14

@3dent: Kicsit sajnos úgy érzem, hogy ha Matolcsy mellett érvelsz, akkor a svájci frankosok ellen vagy. Jó részben Matolcsy miatt kell most a mentőcsomag, az ő hozzá nem értése / más véleményének meg nem hallgatása miatt. 2010. júniusa óta nem volt a svájci frank havi átlaga 200 forint alatt. Vagyis tulajdonképpen a mindenkivel szembe menő dogmáik miatt hozták szar helyzetbe a devizahiteleseket.

A különadókhoz nem szeretnék hozzászólni, mert nem vagyok pénzügyi szakember. Laikusként azonban nem tartom jónak, már csak azért sem, mert ha a kormánynak bármikor eszébe juthat, hogy kivet különadót valakire, akkor az nem növeli a biztonságérzetem. Ki tudja, lehet, hogy holnap felfedezik, hogy te és én sokat kapunk kézhez, van honnan elvenni, hát elvesznek. Tetszene neked ez a megoldás?

fikanick 2011.11.25. 12:22:45

@3dent: A tobbivel nem vitatkozom, de kerdezted, hogy hogyan lehet ilyen kiemelt nyeresege a bankszektornak akkor, amikor ekkora a verseny, erre pont veletlenul tudom a valaszt.

Ez ugy van, hogy attol a vallalkozastol, amelyik nagyon forro talajon akar ervenyesulni es a konszenzus az, hogy durvan evi 10% eselye van annak, hogy bedol a dolog, attol 10%+ referencia-kamatot + a marsot fogjak elkerni. Itt kizarolag a marsban lehet vita a bankok kozott, az meg joval 1% alatti ertek.

A masik problema a rendszerrel, ami valodi objektiv itelet, nem is az enyem, de meg csak nem is a ballib oldale, az az, hogy ezt a "rendszert", amit Orban kialakitott, nem lehet mar csak nehany honappal tovabb sem fenntartani. En nem tudom, hogy mi lett volna, ha egyesek Europaban komolyan kezdik venni Orbant es ok is elkezdik ellopni a bankok penzet, allamositani a magannyugdijpenzeket es harcot hirdetni a tokesek ellen, de meg a legvehemensebb Fidesz-rajongotol is elvarhato, hogy elgondolkodjon rajta, hogy Orbanon kivul miert nem csinal mindenki kulonadokat es retroaktiv torvenyeket a nyugati vilagban?

Mashogy mondva: Lehet, hogy szovetsegeseket nyerve az ugynek el lehetett volna erni valamit, de eselye sem volt Orbannak arra, hogy ehhez az ugyhoz szovetsegeseket talaljon maganak. Igy a programja viharos gyorsasaggal bukott meg es ne altassuk magunkat azzal, hogy itt Matolcsy-nak igazi sulya lenne.

Ennel sokkal-sokkal kevesebbert (ti: a forint-osszeomlas azert messze nem volt teriteken) kezdtek el kovetelni a jobbrol Gyurcsany fejet.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.11.25. 12:23:25

@Holger Hartland:

a nemzeti naívak, az azért lettem jobboldali, mert a nagypapa óráját lecsatolta az orosz, és azért voltunk lenyomva a rendszerváltásig, mert a komonisták, és nem ám azért mert apának így volt kényelmesebb, szóval az ilyen lúzer faszok szemében már jóideje. hisz nem két napja beszélek a fidesz baromságáról. :)

Alfőmérnök 2011.11.25. 12:23:27

@Holger Hartland: @málnási: Nem értek egyet, OVi maradhat, csak profilt kéne váltania. Mondjuk egy kis elektrosokk-terápia hozzásegíthetné ehhez. :)))

Birkesz 2011.11.25. 12:25:52

@Birkesz: Kajaidő, utána válaszolok az esetleges hozzászólásokra.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.11.25. 12:26:35

@Alfőmérnök:
nézze. én több mint húsz éve vagyok orbánista. nekem ez nem olyan vicces.

3dent 2011.11.25. 12:28:22

@kamerasmobil: "Igen de attol meg hulyeseg amit irsz hogy a bankok devizavasarlasa gyengitette volna le ennyire a forintot."

Szerintem pedig 500-1000 milliárd forint devizára váltása nem tud mást tenni, mint gyengíteni a forintot. Akkor sem, ha az MNB mint közvetítő belép a folyamatba.

De tudom, hogy erről a szuperintelligens gazdasági újságírók (továbbiakban: seggfejek) nem írnak, tehát nincs is. És nem is baj, mert ez részletkérdés, hogy miért gyengül az euró.

Az sokkal nagyobb baj, hogy ezek a seggfejek (tiszelet a kevés kivételnek!) 2008 előtt sem írták, hogy a devizahitelfelvétel erősíti a forintot, amikor meg majd törleszteni kell, akkor gyengíteni fogja, tehát mindenki számítson rá, hogy jó esetben is 10-20-kal% nagyobb lesz a törlesztője pár év múlva.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.11.25. 12:32:27

@evil overlord:
igaza van le is lépek, nem ütöm tovább a forintot! :)

Viktus 2011.11.25. 12:37:05

@3dent:

Csak közben mivel a magyar ipar exportra termel így jött be euro is az MNB-nek ...

Google 2011.11.25. 12:37:39

@café:

A Kedves Hírszerző mikor szerzi meg a bankok adósmentő programjának kommunikációs vázlatát, mert az lenne ám a nagy dolog, a nagy fogás. De arra még várni kell, mégis csak a gazdi lenne az, nem?

3dent 2011.11.25. 12:37:40

@fikanick: Én nem erre gondoltam, hanem hogy pl. a 2000-es évek közepén hogyan lehetett rekordnyereségeket elérni?

A "mainstream" közgazdaságtan szerint ahol tökéletes a verseny, ott nulla extraprofit van. Márpedig ahol 27 bank van, ott eléggé erős a verseny.

Az meg, hogy a kockázatosabb üzletek nagyobb marsán szerzik a profitot, az - ne haragudj a kifejezésért-, szemenszedett hazugság. Miután munkámból kifolyólag előfordulok erra-arra a világban, és beszélek vállalkozó kollégákkal, tudom, hogy pl. Amerikában mennyivel könnyebb egy induló (kockázatosabb) vállalkozáshoz hitelt szerezni. Ott sokkal többet kockáztatnak a bankok, ezért sokkal vállalkozóbbak (és innovatívabbak) az emberek. A különbség sajnos még Euróba irányába is fájdalmasan nagy. Tehát szerintem annak az ellenkezője igaz, mint amit állítasz.

evil overlord (törölt) 2011.11.25. 12:40:28

@málnási: Igazán hátba döfhetne pár cápát :)

vizipipa 2011.11.25. 12:46:49

Kritizálni könnyű, azért csinálják olyan sokan. Lásd eddigiek. Viszont senki sem állt még elő a farbával: hogyan tovább?
Nagyjából konszenzus van abban, hogy sem fleto sem libajnai nem lett volna jobb. Hát akkor? Matolcsy sem volt nyerő, egyetértünk. Hiteltelen lett, menjen. OK. Jöjjön Varga vagy akárki. Mitől lesz nyerő? Hitelesebb (talán) lehet, nyerő nem!
Hosszútávú hitelválságban ülünk, kifutása legalább 10 év. Ebből eddig 3 telt el. Lesz még rosszabb, sajnos.
Matolcsy azon erőlködött, hogy rövidítse a tíz évet az erőltetett hiteltörlesztésekkel, hogy csökkentse a függést. Túlzásba vitte. A forintromlás miatt nem javul a helyzet.
A gazdaság felpörgetéséhez szintén pénz kell. Ami a függést növeli. És nem is csak rajtunk múlik. Egy kisméretű nyitott gazdaság nem tud egyedül ugrabugrálni.
Van persze egy biztos út. Engedjük el az euró árfolyamot 400-ig, garantáljuk hogy 6-8 évig így marad. Dőlni fog a tőke beruházás képében, nem kell majd a hitel. Hogy ez 20-25%-os életszínvonal csökkenést jelent? Hogy az az ország a mostaninál is erőteljesebb gazdasági kirablása? Hogy ez a kínai út? Igen, az.
Nosza, szóljon aki ezt az utat akarja! Szólhat az is aki jobbat tud. Ezek hiányában - Vargával vagy bárkivel - marad a többéves kínlódás, szenvedés amíg túljutunk a hitelválságon és remélhetőleg megússzuk 10%-os életszínvonal csökkenéssel.

Alfőmérnök 2011.11.25. 12:47:10

@evil overlord: Nem félek, én vagyok olyan bátor, mint a Molnár F. meg a Naleksz. :))
www.youtube.com/watch?v=DsY3O7VovPU

Félretéve a tréfát, mióta választópógár vagyok, én is Orbánra szavaztam mindig. A kérdés, hogy önmagában az alkalmatlanság jele-e, ha valaki nem képes egy normális csapatot összeállítani (btw vannak pozitív példák is, pl. vidékfejlesztési minisztérium).

3dent 2011.11.25. 12:48:17

@Viktus: "Csak közben mivel a magyar ipar exportra termel így jött be euro is az MNB-nek ... "

Így igaz, csak mivel ezt az eurót odaadja végtörlesztésre a bankoknak, nem tudja forintra váltani a piacon, ahogy azt egy tisztességes jegybank időnként megteszi. (Kivétel a kínai jegybank, amelyik sportot űz a dollár felhalmozásából :) ) Tehát a forintvásárlás csökken, ami gyengíti a forintot. Ugyanott vagyunk.

A következő kontrázás az lesz, hogy lehet, hogy bőven van pénze a jegybanknak, és átváltja ettől függetlenül a szokásos mennyiséget, csak csökken a tartalék. Erre meg az a válaszom, hogy a pénzpiaci szereplők pontosan tudják, hogy hogyan alakul a jegybanki tartalék, és ha csökken, tudják, hogy később fel fogják tölteni, ezért a forint gyengülésére spekulálnak, mert ez éri meg nekik, és akkor ők gyengítik a folyamatot.

Lényeg a légyeg: a végtörlesztés gyengíti a forintot, ez törvényszerű, ahogyan az is, hogy ez a hatás átmeneti, jövőre jelentősen erősödnie kell a forintnak, legalábbis a 315-ös árfolyamhoz képest mindenképpen. Kivéve, ha újra világpánik lesz.

3dent 2011.11.25. 12:54:17

@vizipipa: Vépre valaki, akivel egyetértek. :)

És még annyit hozzátennék: ennek az a fő okozója, hogy eladósították az országot. És az a szemétség, hogy ezek az alakok utána lelépnek, és a szar ellapátolását és a népszerűtlenséget meghagyják az utódaiknak, akiknek gyakorlatilag meg van kötve a kezük a hatalmas adósság miatt. Ha mégis mást csinálnak, úgy járnak mint a mostani kormány.

Viktus 2011.11.25. 13:00:19

@vizipipa:

Valójában kiadáscsökkentés kellene.
- nyugdíjmaximum
- utazási kedvezmények eltörlése
- minisztériumokban-állami cégeknél valódi leépítés nem csókos melegedők
- önkormányzatoknál felszámolni szintén a csókos helyeket, ahogyan az önkormányzati különböző település üzemeltető cégeknél is. Az önkormányzati média cégekre pedig lakatot nem oda is országos szinten tíz milliárdokat elszórni.
- Szalai Annamária munkássága sem ér 30 milliárdot az közmédia sem fontos, ha 70 milliárdból tudják kihozni. Magyar filmekre sincs nagy igény lottó milliárdokért ...
- A stadion építések is bőven ráérnek majd, ha lesz egyszer pl. foci.
Így tovább könnyen lehetne ezer milliárdokat spórolni.

evil overlord (törölt) 2011.11.25. 13:02:13

@Alfőmérnök: Múltkor igaza volt málnásinak, tényleg mindenkiben lakik belőle egy darab. Ezt nézve belőlem is előjött és kakastollas csendőrökért kiáltott :)

Szerintem igen: a jó vezető megfelelő beosztottakat választ. Én az egészségügy kapcsán érzem úgy, hogy talán jobb lesz.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.11.25. 13:04:30

@3dent: nem te vagy Matolcsy?
Nyugi, egyik siker követi a másikat.

amargo · http://gszobi.blogspot.com 2011.11.25. 13:09:56

@3dent: Köszönöm Neked és a szeretett vezérednek, hogy a családom nagy részének már nincsen munkája a remek "gazdaság politikájuknak" köszönhetőnek - volt ilyen, nem is értenek hozzá, ha jól tudom -, Neked nem hiteled van, hanem kölcsönöd. Hozzáteszem még mindig jobban csináltad, mint a sok hőzöngő deviza hiteles - én is az akarok lenni, akkor legalább a sorban is előrébb állhatnék -, de kár volt megemlítened.

Láttad a jövő évi megszorítás csomagot? jaaa tudom a fontos részeket kihúzva lehet csak elolvasni a pártlapon és rózsaszín szemüvegen keresztül.

Bennem 1 éve fogalmazódót meg elsőnek, hogy el kell menni innen, pedig top 5-ben van a szakmám.. lehet kerítenem kellene egy rozsaszin szemüveget nekem is?

kamerasmobil 2011.11.25. 13:10:11

@3dent: Meg mindig nem erted. Per pillanat senki nem valtott meg forintot devizara a piacokon mert az MNB rajta ul egy tonna devizan es abbol vasaroltak a bankok. Kozvetlen piaci hatasa nincs.

Amit araznak az a komplett gazdasagpolitika ugy ahogy van. Matolcsy osszes faszsaga az elmult masfel evbol.
Emellett egyebkent nem lehet ervelni csak hitet tenni mert racionalisan gondolkozva teljesen vedhetetlen.

fikanick 2011.11.25. 13:11:46

@3dent: Hat ha mondjuk egy bank finanszirozast akar szerezni a kihelyezendo hitelehez, akkor ki kell fizetnie azt a kockazati felarat, amit mondjuk a dollarbol forintra valtassal elszenved. Nezd csak meg a CDS felarakat, ezekbol jol kozelitheto az aktualis konszenzus. Aztan ugye a magyar vallalatoknak is vannak extra kockazatai pusztan azert, mert itt vannak, ez is ratevodik.

Mashogy mondva, egy olyan bank, ami egy olyan orszagban van, amit kockazatosnak minosit a konszenzus, minden olyan evben durvan nyereseges kell hogy legyen (az orszag kockazatossagaval forditottan aranyosan), amikor nem dol be az egesz.

Minel kockazatosabb, minel kevesbe kiszamithato, minel unortodoxabb, annal inkabb igaz ez a tetel.

kamerasmobil 2011.11.25. 13:11:58

@3dent: Nem tudom eszrevetted-e a vilagban jarva-kelve azt is hogy csak nalunk vannak szektoradok meg kotelezoen eloirt beremelesek meg hasonlo mokak. Allitolag az ilyesmi nem hat jol a bankok kockazatvallalasi hajlandosagara.

3dent 2011.11.25. 13:13:02

Hölgyek/Urak, köszönöm a vitát, mennem kell! Annak is köszönöm, aki lehülyézett, nem árt néha az önbizalmamat helyretenni! :)

Google 2011.11.25. 13:14:30

Az Origo már egy nappal azelőtt ír arról, mi fog a következő nap megjelenni a "tekintélyes" Economist-ban.

www.origo.hu/itthon/20111124-economist-az-ido-nem-orbannak-dolgozik.html

De akkor vajon "kinek dolgozik az idő"?
Ha gazdaságilag nem is (vajon tényleg nem?), politikailag annál érdekesebb Magyarország, úgy tűnik:
"...országa kevésbé számít jelentősnek egy olyan időben, amikor a hitelezők pénzéért vagy idejéért más, sürgősebb hívások érkeznek."

Mégis mennyit foglalkozik Magyarországgal a világsajtó, pedig egy jelentéktelen, "jelentőségét vesztett kelet-európai országról" beszélünk/beszélnek. Ekkora hűhót miért csapnak akkor körülötte? Ha vannak "sürgősebb hívások" is?
Nem tudnának elfelejteni minket?

Viktus 2011.11.25. 13:15:41

@kamerasmobil:

Próbálkoztak vele pl. a franciák , de nekik nem engedte az EU igaz ők csak Európa második legerősebb országa ... majd mi tökös magyarok megmutatjuk a tutit.

Corporate Soldier 2011.11.25. 13:18:33

@Viktus:

Nem vagyok makroközgazdász, de a járulékok csökkentését szvsz szépen lenyelték volna a munkáltatók oszt jónapot. Ugyanúgy, ahogy az áfa 2006-os csökkentésével történt.

Google 2011.11.25. 13:20:46

@fikanick:

Amerikában miért mennek tönkre a bankok - vagy még akár Európában is -, itt Magyarországon pedig virágozniuk kell. Akár az ország helyett is.
Miért van ez?

Corporate Soldier 2011.11.25. 13:21:14

@Birkesz:

Ha lett volna, akkor valszeg ellensúlyozta volna.

Ha öreganyádnak kereke lett volna, ő lett volna a villamos.

Egyetértek 3dent-tel abban (is), hogy az egykulcsos szja és a családi adókedvezmény helyes lépés a jó irányba. (Más kérdés, hogy a megvalósítást valszeg kicsit máshogy csináltam volna, de hát nem én ülök a bársonyszékben.)

fikanick 2011.11.25. 13:23:12

@Google: Amerikaban azert mennek tonkre a bankok, mert kevesebb a penz a piacon, leven mindenki bizonytalan es inkabb raul a keszpenzre, ahelyett hogy befektetne. Amig a bankok nem kezdenek el kevesbe kohogni az USA-ban, ott sincs sok remeny arra, hogy olyan konjunkturat finanszirozzanak, amivel vegre csokkenteni lehetne a munkanelkuliseget es novelni a fogyasztast, hogy ne kelljen tovabb megszoritani.

Ez a helyzet szorol szora alkalmas Magyarorszag leirasara, itthon azzal sulyosbitva, hogy egy sulyosan inkompetens gazdasagi vezetes sokat ront az amugy is rossz helyzeten.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.11.25. 13:25:55

@3dent: jó munkát, Gyuri!
Legalább addig is pihentél kicsit, míg itt voltál...

Google 2011.11.25. 14:02:10

@fikanick:

És itt van pénz a piacon? Amerikában pedig tökéletes a gazdaságirányítás, ugye?
A franciák arról beszélnek, hogy az euró karácsonyig ha kibírja, a bankszektor meg itt pattog, mint a nikkelbolha, diktálja továbbra is a hogyantovább-ot. Teheti, hisz a szocik alatt ehhez szokott hozzá. Az uzsorásokat is nehéz megrendszabályozni, nem igaz?

Birkesz 2011.11.25. 14:04:59

@Corporate Soldier: "Ha lett volna, akkor valszeg ellensúlyozta volna."
Aha, ezért is adja el most boldog-boldogtalan az ingatlanját.

Segítek: 400 bruttónál 2010-ben 231 940 Ft-ot, míg 2011-ben 268 720 Ft-ot vitt haza két gyerekkel. Ez 37 000 Forint bérnövekedés a magasabb szegmensben, vagyis ez a fizetés bőven felette van az átlagbérnek.

A hitel törlesztője: 2007-ben svájci frankban felvett 8 millió forint 20 évre: legyen az akkori legmagasabb összeg: kb 60 000 Forint.
Ma ugyanezért a hitelért havi 100 000 Forintot fizet ki.
Mennyi a vége?: 37 000 - 40 000 = -3000 (!) Forint
És most egy jóval az átlagbér felett kereső egyénről beszéltünk. Hol ellensúlyozza az SZJA változás a törlesztő növekedését?

fikanick 2011.11.25. 14:09:50

@Google: Pont azt irtam, hogy Magyarorszagon is csokkent a piacon forgo keszpenz, az amerikai gazdasagiranyitas meg minden csak nem inkompetens, mondjuk a tulzott konszenzuskeresessel nem vitatkoznek.

A politikusok pedig maguknak csinaltak nekunk a bajt. A bankokat vagy a befektetoket okolni az ember bajaert nagyon nagyon ocska es onsorsronto huzas. Jol beleillik az altalanos magyar psziche fo vonasaba, az "en nem tehetek rola, pechem volt mar megint"-be valo allando menekulessel.

Felelosseget kene vegre vallalni azert a penzert, amit elfogyasztunk, amit felveszunk es amit beadunk adoba.

Erre tok alkalmatlan a lakossag (leven pont igy latja a kerdest, mint a kormany), az elit (leven abbol el, hogy mindenki szemet huny a mindenhova elero korrupcioja folott) es a magyarorszagi toke (leven abszolut lekotelezettje a politikanak).

Az egyetlen megoldas egy akkora baj, amitol talan eleg nagy pofont kap ahhoz a lakossag, hogy megertse, hogy merre az arra.

Viktus 2011.11.25. 14:12:17

@Corporate Soldier:

Minimálbér ... ennyi, akkor jogosan lehetne növelni.

a12260905 2011.11.25. 14:13:02

a CCC egyébként egy kategória neve is! (bár a moody'snál pont nem)

Birkesz 2011.11.25. 14:15:35

@Birkesz: Mielőtt belekötsz: igen a hitel törlesztőjét a felvételkori összeghez hasonlítottam, mivel az akkori teherbírásukat vették figyelembe.
De vegyünk csak a 2010. szeptemberi és 2011 szeptemberi értékeket:
2010. 09. : ~ 82 000 Forint
2011.09: ~ 100 000 Forint
Itt valóban mondhatod, hogy van nyereség: 20 000 Forint.

Ha azonban átlagkeresettel számolunk (206 000 Ft bruttó) két gyerekkel (bérkalkulátorokkal számolva)
2010: 168 205 Ft
2011: 156 296

Birkesz 2011.11.25. 14:17:40

@Birkesz: Vagyis aki az átlagot keresi meg, szépen megdöglik? Kevesebbet kap kézhez és még nőt törlesztője is, ugye?

2011.11.25. 14:19:36

Ezeken lovagol maga? Amit a vaksi szemével lát? A süket fülével hall? A tompa agyával gondol? Azt hiszi, fölér az a mi nagy céljaink igazságához?!

Viktus 2011.11.25. 14:22:35

Selmeczi: "mindenki látja, hogy Európát pénzügyi támadás éri"
hvg.hu/itthon/20111125_selmeczi_moody

Szijjártó beteg, hogy most a nyugdíjvédő műsorozik folyamatosan?

Viktus 2011.11.25. 14:23:41

@Birkesz:

Eleve az átlagon számolni vicc ebben az országban ... mikor a dolgozók jórésze valójában fele annyiért sem termelget a gyárakban stb.

Viktus 2011.11.25. 14:26:52

@Belpo:

Jah sajnos.

Magyarország "hitelét vesztette" és "szenvedni fog"
hvg.hu/gazdasag.hazai/20111125_aslund_orban_leminosites

Birkesz 2011.11.25. 14:27:14

@Viktus: Tudom, de ő, mint tudjuk, annyit is ér.
Vegyük hát az átlagot, hogy lássuk, a nagy többségnek (amit jelentene ugye az, hogy átlagkereset) jó-e az irány.
Mint a mellékelt ábra mutatja, nagyon nem.

Viktus 2011.11.25. 14:39:16

@Birkesz:

Mondjuk lényegtelen ... amíg a nyugdíjasoknak jó addig a fidesznek is jó lesz.

liveinfo.blog.hu/2011/11/25/gratulalok_a_matolcsynak_velemenyek_a_leminositesrol

Corporate Soldier 2011.11.25. 14:39:40

@Birkesz:

Most hozzak olyan példát, ahol igen? Ne gyerekeskedjünk már.

Viktus 2011.11.25. 14:41:28

@Corporate Soldier:

Hozol egy bankigazgatót példának én meg hozok egy Bosch részleget az ellenkezőjére. :D

Corporate Soldier 2011.11.25. 14:42:55

@Viktus:

Így van, liba-ló alapon mindenkinek igaza lesz.

Viktus 2011.11.25. 14:46:35

@Corporate Soldier:

Nem te inkább tücsköket hozol én meg hangyákat ... :P

Viktus 2011.11.25. 14:59:58

@Talon Karrde:

Inkább szlovák ... v.mivel erősebben állnak. Mögöttünk voltak a verseny elején ...

Viktus 2011.11.25. 15:00:56

A Fideszben zúgolódnak Matolcsy ellen
A frakcióban sokan nem értik, miért bízzák a gazdaságpolitikát egy fantasztára, de a pártfegyelem még összetart. Matolcsy leváltásáról nincs szó, de azt még nem tudni, ki vezeti az IMF-tárgyalásokat.

index.hu/belfold/2011/11/25/a_legkiabrandultabb_het_a_fidesz-frakcioban/

-

Micsoda gyurcsányista ármánykodó cikk :O

Corporate Soldier 2011.11.25. 15:05:16

@Viktus:

Hát, ha neked az átlagon felül keresők tücskök, akkor nincs miről beszélgetnünk.

Viktus 2011.11.25. 15:09:52

@Corporate Soldier:

Pár szektort leszámítva ebben az országban bizony azok ...

Birkesz 2011.11.25. 15:14:39

@Corporate Soldier: Vagyis átlagkeresettel számolva gyerekeskedünk?
Az átlagember jár szarul, hogy a náluk magasabb keresetűek jól járhassanak? És te ezt véded?

Corporate Soldier 2011.11.25. 15:16:11

@Viktus:

Így van, vissza az átlagbért sújtó legmagasabb szja-kulcsot, és vissza a "szolidaritási" adót.

Vissza a korlátlan segílyezést, nem kell a közmunka.

Éljenek a "rászorulók"!

Birkesz 2011.11.25. 15:17:06

@Corporate Soldier: Ti jöttetek azzal, hogy bezony jobban járnak az emberek az új adószabályokkal, hiába emelkedik a törlesztő. Én bemutattam, hogy az emberek nagy része nem jár jól.
De légyszi', hozzál példát, kíváncsi vagyok.

Birkesz 2011.11.25. 15:18:41

@Corporate Soldier: Na, most már te is átlagbérről beszélsz?
Tudod mit? Igen, vissza az átlagbért sújtó legmagasabb SZJA kulcsot és vissza a másfél évvel ezelőtti törlesztőket is. Az átlagember jobban járna.

Viktus 2011.11.25. 15:27:56

@Corporate Soldier:

Te ennyire retardált vagy? meleg.

Lehet elkerülte a figyelmed adóemelés már régen megvolt:

áfa 27%

baleseti adó

megemelt járulék

megemelt jövedéki adó(dizel)

37%-os eva

vagy ezek mind engedmények?
Jah értem igaz lehetne 30%-os áfa is.
A baleseti adó is lehetne a kötelezővel megegyező összeg mindenkinek aki kimerészkedik az útra.
A járulékterhelés is még nagyon enyhe ebben az országban nosza mi lenne , ha a 70 ezres minimálbérhez nem csak 140-et kellene kitermelni, hanem mondjuk 210-et.
A dízel ára is még nagyon szerény még nem mi vagyunk a világelsők lehetne rá még dobni egy ötvenest nem megszorításból.
Az eva is lehetett volna 50% is, de kegyesen csak 37%-ra csökkentették.

Az IMF tudod mit követelt már tavaly is amiért elzavarták?

KIADÁSCSÖKKENTÉS

- tömegközlekedés reformja, utazási kedvezmények eltörlése
- minisztériumokban-állami cégeknél valódi leépítés nem pedig a csókos melegedők fizetése
- önkormányzatoknál felszámolni szintén a csókos helyeket, ahogyan az önkormányzati különböző település üzemeltető cégeknél is. Az önkormányzati média cégekre pedig lakatot, és nem oda is országos szinten milliárdokat elszórni.
- Szalai Annamária munkássága sem ér 30 milliárdot az közmédia sem fontos, ha 70 milliárdból tudják kihozni. Magyar filmekre sincs nagy igény lottó milliárdokért ...
- A stadion építések is bőven ráérnek majd, ha lesz egyszer pl. foci.

Így tovább könnyen lehetne ezer milliárdokat spórolni ... az lenne az IMF feltétel. Persze nyolc ínséges esztendő után a fideszes csókos banda még szeretné a zsebét tömni, de az már nem megy.

Hiába puffogsz marhaságokat van más lehetőség is a rabszolgamunka meg a segélyezés közt ...

Corporate Soldier 2011.11.25. 15:29:16

@Birkesz:

Ki az a "mi", négylábúkám? Összekeversz a kormánnyal.

Elárulom, a kormány _NEM_ én vagyok.

Az emberek nagy része _VALÓBAN_ nem jár jól. Más része meg _JÓL_JÁR_. Túlmozgásos haverodék alatt ugyanígy volt, azzal a különbséggel, hogy a jól járók nagy része minimálbéres adócsaló meg megélhetési gyerekgyártó volt.

Birkesz 2011.11.25. 15:29:43

@Corporate Soldier: Iróniát éreztem az írásodban. Netán félreértettem?

Corporate Soldier 2011.11.25. 15:31:45

@Viktus:

Retardált a kurva anyád, meleg meg a jó édes apucikád, aki egyszer sajnos mellécélzott, így jöttél létre te.

Viktus 2011.11.25. 15:31:55

@Corporate Soldier:

Mikor járnak végre jók a termelő rétegek? :P engem az érdekelne leginkább.

Viktus 2011.11.25. 15:32:37

@Corporate Soldier:

Na ennyinél megállt a két bit?

Corporate Soldier 2011.11.25. 15:34:36

@Viktus:

Az adómentes minimálbérrel 2008-2010 között elég jól jártak. Most hadd járjanak jól egy kicsit mások is.

Corporate Soldier 2011.11.25. 15:35:32

@Viktus:

Csak a te stílusodban reagáltam, Fikusz Minimusz. Anyázz nyugodtan, olyant én is tudok.

Birkesz 2011.11.25. 15:35:59

@Corporate Soldier: Plíz próbálj meg személyeskedés nélkül válaszolni, ha kifogyóban vagy az érvekből, akkor is. Ha nem tudsz, téged fog minősíteni.
A "ti" alatt a te és 3dent értendő, nem a kormány. Mivel az egész eszmecsere azzal kezdődött, hogy nagy hangon egyetértettél 3dent-tel, csak közben ő itt hagyta a fórumot. Így maradtál te egyedül, a vita viszont még mindig a ti álláspontokról zajlik.

De én is beszólhatnék: "Túlmozgásos haverodék"
Hol írtam, hogy haverom nekem akár Gyurcsány, akár Bajnai?
Ne mondd, hogy azzal, hogy nem értek egyet a fidesszel, rögtön elkönyvelsz MSZP/SZDSZ, mert ezzel megint magadról állítanál ki szegénységi bizonyítványt. Tudod, rég nem dívik az "aki nincs velünk, az ellenünk" mentalitás (ezt is de gyakran vágják a fideszesek fejéhez mostanában)

Birkesz 2011.11.25. 15:36:55

@Birkesz: Fidesszel, bocs... (nagybetű)

Birkesz 2011.11.25. 15:38:24

@Birkesz: vazze, fáradok, nem olvasom vissza, mit írok, mégegy bocsi.
Szóval:
Ne mondd, hogy azzal, hogy nem értek egyet a Fidesszel, rögtön elkönyvelsz MSZP/SZDSZ *szimpatizánsnak* ...

Viktus 2011.11.25. 15:39:00

@Corporate Soldier:

Ahm csak úgy dőzsöltek a szalag mellett. Te aztán vágod a témát ... Gyurinak a titkára vagy? :D

Corporate Soldier 2011.11.25. 15:42:55

"@Birkesz:
"Ti jöttetek azzal, hogy bezony jobban járnak az emberek az új adószabályokkal, hiába emelkedik a törlesztő. "

Hol mondtam én ilyent? Talán erre célozhatsz: "3dent meg majd elmondja, mi a helyzet, de nekem az jött le, hogy az szja-kedvezménynek köszönhetően tudta csökkenteni a tartozásait (család vagy bank felé, nem tudom). "

Nomármost, 3dent 1db ember. Nem állítottam azt, hogy "az embereknél" általában, vagy netán "minden embernél" ugyanez a helyzet - de az tény, hogy a magasabb, legális jövedelmű nagycsaládosok, mint pl. ő és még sokan mások, ebből a szempontból jobban jártak.

Google 2011.11.25. 15:43:41

@fikanick:

Az "is"-en van a hangsúly. Bankok, emberek, gazdpol. egyaránt játszik.

Viktus 2011.11.25. 15:47:03

@Corporate Soldier:

Egyébként nem akarlak elkeseríteni, de ha azok nem tudnak költeni , akkor a kkv-k forgalma is nulla lesz nem lesz adó, és hiába vagy te szipiszupi jól járó K+F mérnök féltucat gyerekkel családi hitelekkel , mint trident felbukik az ország.
Itt a baj.

Birkesz 2011.11.25. 15:48:36

@Viktus: Eddcig egész jó volt a hangnem, ne rontsuk már el személyeskedéssel.
Sokszor leírtam már: nem lenne semmi gond az egykulcsos adóval, ha a minimálbér olyan lenne, hogy abból meg lehet élni akkor is, ha elveszik az adókedvezményét. Nálunk ez nem így van, vagyis éltetni az így bevezetett rendszert szinte egyenértékű azzal, hogy dögöljenek meg a minimálbéresek.
Ha havi 80 000 Forintot kapsz kézhez, nem tudsz nélkülözni egyetlen fityinget sem, míg ha havi 200 000 a nettód, nem vág földhöz, ha kétezerrel több adót fizetsz, mint egykulcsos SZJA-val.

De Soldiernek is itt a szerepjátszási lehetőség: képzeld el, hogy minimálbért kapsz te és az asszony is. Meg tudnál élni belőle? Esetleg a gyereked is fel tudnád nevelni?
És ne háríts azzal, hogy sokkal képzettebb vagy és jó munkát kapsz úgyis: ha elüt az autó, félig nyomorék leszel (nem kívánom neked, csak felvetem, mint lehetséges életszerű példa) és már nem tudod ellátni választott hivatásod, akkor rákényszerülhetsz alja meló elvállalására is.

Corporate Soldier 2011.11.25. 15:49:47

@Viktus:

Te meg Fletó csicskája lehetsz, Minimus.

Birkesz 2011.11.25. 15:50:29

@Corporate Soldier: Itt

"@3dent:

+1

Jól beszélsz."

Viktus 2011.11.25. 15:52:45

www.portfolio.hu/gazdasag/hat_ora_korul_beszel_matolcsy_es_szijjarto.158970.html

Na hamarost kiderül mit fundálnak ki gyorsban ...

@Corporate Soldier:

Keversz a közeli hozzátartozóiddal ...

@Birkesz:

Jah jogos.

Corporate Soldier 2011.11.25. 15:53:24

@Birkesz:

Nem hinném, hogy bárki meg akarja dögleszteni a minimálbéreseket. Egyrészt, kb. 50%-uk nem valódi minimálbéres (tehát a minimálbér+zseb kombót játsszák) - erről idéztek egy tanulmányt, talán a portfolio.hu-n, ami nem annyira véresszájú fideszes pártlap, asszem. Másrészt, épp a másik 50% érdekében emelik jövőre a minimálbért elég komolyan.

A szerepjátékról: ez így van, ez benne van a pakliban mindenkinél. Meg tudnék-e élni belőle? Jó kérdés, valószínűleg kurva nehezen.

Viktus 2011.11.25. 15:54:25

@Corporate Soldier:

Esetleg v.mi konkrétumot tudsz reagálni ? Miből fogja magát hosszútávon eltartani az ország, ha majd a fél ország tengődik, és papíron már hajléktalan lesz?

Corporate Soldier 2011.11.25. 15:56:53

@Birkesz: Nézd csak, ez itt 3dent eredeti kommentje, uncut original version (erre reagáltam azzal, hogy "Jól beszélsz."):

"3dent 2011.11.25. 09:51:07
5 gyereket nevelve, 100% legálisan dolgozva, az országnak nyugatról évonalbeli K+F munkákat hazahozva és elvégezve én nagyon sajnálom, hogy ennyire utálják Orbánt/Matolcsyt, mint itt a kommentelők vagy éppen a blog írója. A ballib oldalról nem is beszélve.

Ez az ember pedig nekem reményt adott, hogy érdemes Magyarországon élni: az adórendszerével elismerte, hogy a gyereknevelés az egész országnak érték. Annak csökkentette az adóját, aki legálisan dolgozik, nem zsebbe kapja a minimálbéren felüli fizetését. A bankokat pedig, akik korábban rekordnyereségeket halmoztak fel az országban, megsarcolta. (Az is megérne egy misét, kedves közgazdászok, hogy egy országban, ahol szinte tökéletes a banki verseny, mert 27 bank van jelen, hogy lehetett becsületesen ekkora nyereséget elérni!)

A kormányváltás óta nekem személy szerint annyira megugrott, hogy sikerült az 5 személyes kocsinkat egy 11 éves mikrobuszra cserélni, és már biztonságosan tudom a családomat furkikázni, és még a lakáshitelünk is sokat csökkent.

Sajnos az ország is nyakig el van adósodva, és csak lassan tudja hitelét visszafizetni. Emiatt kiszolgáltatott a hitelminősítőknek. A leminősítés fő okaként a 80%-os államadósságra hivatkozik a Moody's, hiszen a többi fontos paraméter (fizetésimérleg, államháztartási hiány...stb.) nagyságrendekkel jobb, mint a bóvliban levő országok hasonló mutatói. (Aprópó, a teljse államadósság hány százaléáért felelős Matolcsy?)

Azt gondolom, látva a sajtó és a kommentelők felháborodását, hogy ez a politika nem tetszik az országnak, marad a szuper Bajnai: még vissza lehet vonni a 12. havi fizetést/nyugdíjat is, hogy a bankadót cserébe vissza lehessen vonni. Viszont a magamfajta, versenyképes tudással és nyelvismerettel rendelkező, becsületesen adózó emberkék lehet, hogy az időnként nyugatról érkező állásajánlatra egyszer csak igent mondunk, és ha a mi adónk eltűnik a költségvetésből, akkor a 11. és 10. havi fizetésnek is lehet lassan integetni! "

Légy szíves, jelöld meg benne azt, ahol azt mondja, hogy "általában az emberek" vagy "mindenki" jobban járt az új szja-val.

Viktus 2011.11.25. 16:01:29

@Corporate Soldier:

Csak az a baj ez így jól hangzik, de nem igaz. Nézzük a multi eleve zsiványkodik lásd. munkaerőbérlés , és bizony annyiért dolgoztatják a népeket, akiknek nincsen lehetősége másfele menni, mert munkahely az nincs.
Másrészről a kkv-k egy részénél még van egy kis borítékolás, de nagyjából az is azt fedezi, hogy a 70 mellé kapnak még 30-40 ezret max. , hogy ne haljon éhen a jónép. Viszont, ha a jelenlegi körülmények közt minden kkv 100-110 ezerre emelné fel az emberei bérét, akkor radikális munkanélküli növekedés lenne ami így is lesz majd jövő év elején, mert nem termelnek ki annyit.

Mit értesz komoly emelés alatt? Erre gondolsz:

"A kormány megszavazta a 2012-es adótörvények módosítását, most majd az is kiderül, hogy alakul a minimálbér 2012 bruttó – nettó aránya. Az biztos, hogy a legnagyobb érvágás munkavállalónak és munkaadónak is az adójóváírás kivezetése lesz. Az adójóváírás kivezetésének következtében bruttó 216 ezer 800 forintig 2012-ben csökkenni fog a nettó bér, amennyiben a munkáltató nem kompenzálja a kieső fizetésrészt. A munkaadónak 92 ezer 600 forintra kellene a dolgozó bérét emelnie ahhoz, hogy a minimálbér jövőre megőrizze nettó 60 ezer 600 forintos összegét.

De akárhogy osztunk – szorzunk, a tervezett 19 százalékos emeléssel, azaz 93 000 forintra emeléssel a négy százalék körüli inflációt figyelembe véve a minimálbért keresők 2012-ben esetleg annyit kapnak kézhez, mint idén a bruttó 78.000 forintból."

A munkaerő még drágább lesz viszont talán annyit keresni fog, mint idén.
Na kérlek szépen ez nagyjából annyit mutat előre, hogy itt a multik már ötletelnek pl. a három műszak helyett két 12 órás műszak egyedül olyan részlegen tartják meg a régi rendet, mint a minőségbiztosítás ... ergo egy műszak kompletten repül majd.

Karcolt lendület 2011.11.25. 16:02:32

@Viktus:
Miután ma Szijjártó kijelentette, hogy a minisztert Matolcsy Györgynek hívják és a jövőben is úgy fogják hívni, így van rá esély, hogy felmondásának a beadásáról tárgyalnak.

Aztán mehet vissza a (balettba ugrálni) HV-ba recenziókat írni.

Viktus 2011.11.25. 16:03:15

@Corporate Soldier:

"Laikus Érdeklődő 2011.11.25. 10:33:23
@3dent:
Hasonló cipőben járok én is, bár nálam 12 gyerek van és minden 120%. Megünnepelhetnénk a közös boldogságunkat, foglalok asztalt a Hírcsárdában. "

Na, de félre a tréfát. A legtöbb család, ha megfeszül sem tud összedobni 20-30 milliót kedvezményes családi lakás kölcsönre. Pusztuljanak?

Viktus 2011.11.25. 16:07:55

@Corporate Soldier:

Azt tudod mitől ugrott 82%-ra? az államadósság egy jelentős része is devizában van ergo, ha nincsen Gyuri, és kiszámítható a gazdaságpolitika növekedés mellett az államadósság alapban csökkent volna.

Corporate Soldier 2011.11.25. 16:26:55

@Viktus: A jelenlegi 76 (?) ezerről a 93 (?) ezerre való emelés szerintem komoly emelés, de szólj, ha szerinted nem.

A multik nyilván cigánykodni fognak, az állam feladata meg úgy alakítani a munkaügyi szabályozást, hogy erre minél kevesebb lehetőségük legyen, ennyi.

Corporate Soldier 2011.11.25. 16:28:48

@Viktus: Volna, de ez megint hipotézis.

3dent 2011.11.25. 16:30:43

Ha valakit esetleg érdekelnek a tágabb összefüggések, javaslom elolvasni ezt a blogot:

ateceged.postr.hu/igy-lok-a-lejtore-a-hitelminosito

Corporate Soldier 2011.11.25. 16:30:56

Na további jó szórakozást, uraim.

Karcolt lendület 2011.11.25. 16:33:56

@Corporate Soldier:
Nem sikerült megérteni ugye, hogy a minimálbéremeléssel munkahelyek szünhetnek meg ugye?

3dent 2011.11.25. 16:34:06

Illetve egy elgondolkodtató kérdést is feltennék: a Moody's kifogásait végigolvasva, és az USA hasonló paramétereivel Magyarországot összehasonlítva hogyan lehetséges, hogy az USA a legkiválóbb adósok listáján szerepel?

(Pl. államadósság 100%-80% oda)

Birkesz 2011.11.25. 16:35:32

@Corporate Soldier: Tudom, hogy erre reagáltál. Most komolyan, vezessem le, hogyan alakult a vita?
- 3dent sajnálta, hogy ennyien utálják Orbánt/Matolcsyt.
- elmondta, hogy jobban járt, mert csökken folyamatosan a hitele. (ugye itt volt egy kis zavar, de tisztáztuk)
Ez volt az indítás, ezekkel az állításaival egyetértettél. Erre válaszoltunk, hogy ugyan lásson már tovább az orránál, mert rajta kívül van még pár millió ember, akiket viszont nagyon megszívattak, vagyis ne csodálkozzon, ha olyan sokan utálják a fent említett párost.
Mivel 3dent kiszállt a vitából, te pedig be-, így innentől kezdve téged tekintettelek, mint a gondolat továbbvivőjét (ugye az egyetértés)

Nem állítottad sehol, hogy az embereke nagy része jól járt, csak 3dent és te. Engem pedig picit zavar, ha valaki csak a saját érdekeit nézi (még nem vagyok eléggé cinikus, úgy érzem) másét nem.

ps.: és ugye még nem is említettük a kétkulcsos-egykulcsos adót, ami 202 000 bruttó felett magasabb adót fizettet valamint az áfa vagy a diesel adójának növelését, ami mindenkit megszívat, kivétel nélkül.
Miért vagy még mindig azon a véleményen, hogy ok nélkül szidjuk Orbánt/Matolcsyt?

Birkesz 2011.11.25. 16:41:04

@3dent: Újat ezzel nem mondtál. A baj csak az, hogy a szerző nagyvonalúan kifelejti, hogy ha mi nem akarnánk mindenáron szabadságharcot vívni, akkor sokkal könnyebb lenne a helyzetünk. Ha nem változna meg kétnaponta az álláspontja a kormánynak, akkor talán többen elhinnék, hogy érdemes azt a kevéske pénzt ide behozni.

Karcolt lendület 2011.11.25. 16:41:35

@3dent:
Ez olyan, mintha valaki a lázmérőt okolná a betegségéért.

Igen, 2008-ban a hitelminősítők is elkúrták.
De ez nem jelenti azt, hogy ha bajt jeleznek, azt le lehet szarni.

3dent 2011.11.25. 16:48:06

@Karcolt lendület: A hitelminősítő nem lázmérő.

Mindig is a reáltárgyakat szerettem, mert egy matekfeladatnak egy jó megoldása van,és kész. A magyartanár meg pofára osztályozott, ha valakit beskatulyázott, csinálhatott bármit, ugyanannyi volt az év végi jegye.

A hitelminősítők sajnos a magyartanárhoz állnak közelebb.Ettől még lehet igazuk is, de ha tévednek, nem ők viselik a felelősséget, hanem a nebulót nem veszik fel az egyetemre. Kb. erről szól ez a cikk, meg arról, hogy innen nem lehet kitörni. Remélem, ebben téved...

Bryan élete 2011.11.25. 16:51:04

Fiúk, könyörgöm, több csatát már ne nyerjetek meg! A csatatér vérben ázik, az utolsó katona is feldobta a talpát.

Karcolt lendület 2011.11.25. 16:54:53

@3dent:
A szabályok ismertek, ha pofára osztályoznak, akkor ahhoz is lehet - és kell is alkalmazkodni.

Nagyon egyszerű szabályai vannak: nem kell minden hónapban nagyhangon az osztály színe előtt elküldeni a tanárt az anyukájába és emellett körzővel szurkálni a kedvenc diákjait. Esetleg akkor nem leszünk annyira antipatikusak.

Speciel a hiteltelenséget Matolcsyék nem adottságként kapták, nem ebben a skatulyában kezdték, azt mind ők érték el saját erőből ez alatt a másfél év alatt.

Google 2011.11.25. 16:56:50

@Karcolt lendület:

Ha nem akkor jelzik a bajt, amikor az tényleg jön, csőstül-válságostul, akkor hadd tarthassuk fenn a kétkedés jogát!
Most már mutogathatnak ők fűre-fára, és legyen bár idehaza akárhány barátjuk, küldetést hajtanak végre, ennyi. Az erősebbek kibújnak az igájukból (lásd Franciaországot, tévedésnek tartották a leminősítést, így kell ezt tenni!), a gyengébbek pedig megpróbálják továbbadni.
Nem lázmérő az, csak a medve állít össze mindenféle listákat. Meg kell kérni, minket ne szerepeltessen már!

Karcolt lendület 2011.11.25. 17:09:20

@Spániel:
Ez eszembe juttatja ezt a szomorú történetet Paraguayról:
"...- 1865-ben Francisco Solano López szinte egyszerre üzent hadat Argentínának, Uruguaynak és Brazíliának. Az öt éven át tartó háború elején az agresszív paraguayi butaságból még futotta néhány kisebb győzelemre, a végén viszont a szövetségesek egyszerűen felőrölték a kis országot. A paraguayi csapatok az utolsó csatákban szinte már csak 12 éves gyerekekből álltak. 1870-re Paraguay lakossága a háború előtti 1 300 000-ről 220 000-re csökkent, amiből mindössze 29 000 volt férfi..."

panamericana.blog.hu/2011/10/22/erdekes_adatok_paraguayrol

Alfőmérnök 2011.11.25. 17:25:04

@evil overlord: "a jó vezető megfelelő beosztottakat választ"

Vagy ha rájön, hogy rosszul választott, akkor lecseréli egy másikra.
Hoffmann meséinek is ideje lenne véget vetni.

kamerasmobil 2011.11.25. 17:26:42

@3dent: Az USA ortodox gazdasagpolitikat folytat es nem kuld el mindenkit naponta a kurvaanyjaba meg nem gyart osszeeskuves elmeleteket.

Alapvetoen kb. arrol van szo hogy egy USA allamcsod eselye hogy viszonyul egy magyarehoz. A minosites lenyegeben erre vonatkozik es nem az abszolut ertekekre.

3dent 2011.11.25. 17:30:50

@kamerasmobil: "Az USA ortodox gazdasagpolitikat folytat"

Hát, tudatában vagy annak, hogy mostanában (Bush-Obama alatt) mennyi zöldhasút (dollárt) nyomtat az USA? Ezt mondjuk ortodox gazdaságpolitikának nevezni finoman szólva is érdekes.

komolytalan samu 2011.11.25. 17:34:36

@Google: Lehet a hitelminősítő ítélete túl szigorú, akár téves is. Ha rosszul mérik fel, előbb-utóbb a piac korrigál. Csökkenek a hozamfelárak, cds-ek miegyéb.

Ha viszont a forint árfolyama tartósan lent ragad, a hozam meg fönt, akkor a piac visszaigazolja a döntést helyességét. Azaz majd meglátjuk.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.11.25. 17:34:52

@Birkesz: Teljesen természetes, hogy vannak, akik jól járnak az Orbán-rendszerben. A frakción, a kormányon és a haveri körön túl is rengetegen vannak, akik úgy járnak jól az Orbán-rendszerben, hogy nem részei az establishmentnek, nem bulisták, nem haverjai senkinek sem. Nem vonhatod kétségbe senki jogát ahhoz, hogy elégedett legyen azzal, amit a kormánytól kap.

Ettől a rendszer még rossz: korrupt, igazságtalan, ésszerűtlen, kártékony és ijesztően buta. Az a kérdés, hogy azok, akik jól járnak a rendszerben, képesek-e belátni ezt, vagy leragadnak ott, hogy nekem jó, tehát mások se panaszkodjanak.

Birkesz 2011.11.25. 17:48:32

@Kettes: Nem vontam kétségbe egy szóval sem a jogukat az elégedettséghez. Ők csodálkoztak rá arra, hogy sokan utálják a kormányt. Elérni pedig azt szerettem volna, hogy belássák, vagy legalább megsejtsék, hogy rajtuk kívül is van élet.

kamerasmobil 2011.11.25. 17:50:04

@3dent: Teljesen ortodox es klasszikus modszer.
(ajanlom a "penzrontas" fogalmara valo rakeresest is)
Sot per pillanat a legtobb kozgazdasz es szakerto is azert izelgeti a nemeteket hogy tegyek lehetove ugyanezt az EU Kozponti Bank szamara is.

Nyilvan vannak mindenfele kovetkezmenyei es a piac azokat be is fogja arazni. De ettol meg semmi unortodox nincs benne.

Viktus 2011.11.25. 17:57:10

@Corporate Soldier:

"De akárhogy osztunk – szorzunk, a tervezett 19 százalékos emeléssel, azaz 93 000 forintra emeléssel a négy százalék körüli inflációt figyelembe véve a minimálbért keresők 2012-ben esetleg annyit kapnak kézhez, mint idén a bruttó 78.000 forintból."

Te nem bántásból , de tudod értelmezni az írott szöveget? a munkás nem fog a legjobb esetben sem többet keresni csak az ideit kapja készhez. Kapise?

Viktus 2011.11.25. 17:59:54

@Karcolt lendület:

Szerintem Corporate Soldier esetében ott bukik a történet, hogy nem ismeri a bruttó-nettó közti differenciát :P

Viktus 2011.11.25. 18:05:54

@komolytalan samu:

Péntek délután új történelmi csúcsra emelkedett a magyar államcsőd kockázatát jelző úgynevezett cds-felár: az eddigi 630 bázispontos szintet jócskán meghaladó 644,45 bázispontos szintet szerepelt a CMA Datavision nevű londoni adatszolgáltató kora délutáni hírlevelében, írja a Portfolio.hu. A cds-felár délelőtt 620 bázispont volt.
-

Na, és még v.ki azt mondja Gyuri bácsi sikere láthatatlan miközben sorra döntögeti a rekordokat.

kamerasmobil 2011.11.25. 18:08:03

@Viktus: Osszesitsunk egyet!
- EURHUF
- CHFHUF (mondjuk ez nem az o erdeme)
- CDS felar
- allamadossag
- Moody's leminosites

Nekem igy hirtelen ezek jutottak eszembe de biztos van meg.

Viktus 2011.11.25. 18:11:59

@kamerasmobil:

index.hu/gazdasag/magyar/2011/11/25/orban_viktor_11_kozg/

Az OTP még áll? - tréfálkozott a tanácskozás előtt, majd azt kérdezte, ez most jó-e vagy rossz.

-

Már értem mi okból Gyuri bácsi a jobbkéz :P

Viktus 2011.11.25. 18:16:47

Az állam is költ végtörlesztési támogatásra?
Mivel a munkáltató 7,5 milliót adhat a dolgozóknak, az állami cégeknél és az önkormányzatoknál elkezdték felmérni a devizahiteleseket.
index.hu/gazdasag/magyar/2011/11/25/az_allam_is_koltene_vegtorlesztesi_tamogatasra/
-

Nocsak, de meglepő :D ez ám a tutiság aztán majd összedobjuk ...

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2011.11.25. 18:22:31

Témába vágó kérdés:
Várúr és tsai részéről mire véljem a néma csendet?

Google 2011.11.25. 18:42:16

@kesztió:

Átengedjük a teret az örömködőknek. Tesszük ezt azért, mert vannak még, akik azt hiszik, velünk a Medgyessy-, Gyurcsány-, Bajnai-kormányok kesztyűs kézzel bántak, híveik megértették panaszainkat, együtt éreztek velünk.

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2011.11.25. 18:47:00

@Kettes:
"Az a kérdés, hogy azok, akik jól járnak a rendszerben, képesek-e belátni ezt, vagy leragadnak ott, hogy nekem jó, tehát mások se panaszkodjanak. "

ezek, akik a szolidaritás fogalmát legfeljebb a lexikonból ismerik? nyilván! :)

neki megvan a 11 fős kisbusza, a többi meg le van szarva.
ahogy egy híres senkiházi modotta vala: mindenki annyit ér, amennyije van. nyilván jó pár lázár van a civil szférában, akinek teccik a rencer ... s ehhez még böszörményinek sem kell lenni .

kamerasmobil 2011.11.25. 18:50:33

@Google: Oromkodik a franc en speciel kicseszett merges vagyok

Karcolt lendület 2011.11.25. 18:52:13

@kesztió:
Várják a délutáni tanácskozáson kialakuló irányvonalat.
Nem csak az országkockázat nagy, de néhány nappal korábbi kormányálláspontok mellett kiállni is az.

Karcolt lendület 2011.11.25. 18:59:44

@kamerasmobil:
Detto.

Minden lehetőségük megvolt, hogy szépen nyugisan megcsinálják a frankót, ebben reménykedett mindenki.
De ehelyett teljesen megvadultak, adhoc módon alakuló gazdaságpolitikával és partizántörvénykezéssel teljesen kiszámíthatatlanná tették a gazdasági környezetet és közben rohadt arrogánsan elhajtottak mindenkit a picsába belföldön és külföldön egyaránt, aki jelezte nekik, hogy ez így nem lesz jó. Most meg csodálkoznak.

Magam részéről rohadt csalódott vagyok...

Corporate Soldier 2011.11.25. 19:03:03

@Kettes:

Micsoda váratlanul korrekt komment, pont tőled. Legalábbis az első fele.

@Viktus/Birkesz/etcetera:

Vágom, hogy sokat rosszul jártak (és azt is, hogy máshogy is be lehetett volna vezetni az egykulcsos szját). Velük együttérzek, gondolom, ők is együttéreztek velem, amikor a Megyó-Fletó-Libás trió ténykedésének köszönhetően szép fokozatosan egyre kevesebb lett a nettóm, először a családi adókedvezmény lenullázása, aztán a TB-plafon emelése, utána a kulcsokkal való játék, aztán a 4%-os szolidaritási adó, végül a "mindenki jobban jár" bullshittel bevezetett szuperbruttó miatt.

Ennek a fantasztikus szakértők által fémjelzett folyamatnak 2011-ben lett vége, az egykulcsos szja-val és a családi adókedvezménnyel. Egyszer hadd örüljek már én is egy kicsit, meg a hozzám hasonló, legálisan fizetett, adót nem csaló, és a katasztrofális demográfiai helyzetet javító hasonlók.

Corporate Soldier 2011.11.25. 19:06:29

@.Pierre Bezuhov.:

Figyelj, Bezumnij. Én és a hozzám hasonlók kibaszott szolidárisak vagyunk és voltunk (nem írom le még egyszer, olvass vissza bazmeg), és a jelenlegi csökkent adónkból és a továbbra is brutális tb-járulékainkból asszem igen rendesen hozzájárulunk a közös kasszához, ezen belül is a szegény minimálbéresek mindenféle támogatásához, a segílyesekről meg talán nem is kénebeszélni.

Mi a faszt akarsz még?

Corporate Soldier 2011.11.25. 19:08:17

@Karcolt lendület:

Hát a frankó nyugis megcsináláshoz sajnos nem voltak épp adottak a körülmények. Remélem, nem a "rendben adtuk át a gazdaságot" című Oszkó-Bajnai-féle urban legendről beszélsz, mert az egész egyszerűen nem igaz.

Corporate Soldier 2011.11.25. 19:09:18

@Karcolt lendület:

Hát a frankó nyugis megcsinálásához sajnos nem voltak épp adottak a körülmények. Remélem, nem a "rendben adtuk át a gazdaságot" című Oszkó-Bajnai-féle urban legendről beszélsz, mert az egész egyszerűen nem igaz.

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2011.11.25. 19:19:13

@Corporate Soldier: ha ilyen szar a helyzeted, akkor cserélj valamelyik minimálbéressel! de olyannal aki tényleg minimálbérből él. szerintem senki nem fogja visszautasítani az ajánlatod ;)

nosza, hajrá!

Google 2011.11.25. 19:24:14

@Corporate Soldier:

Na, most egy hazugság (sorozat) miért állná útját egy jó történetnek?
A baloldal, bár ideje is volt elég, el is adott, amit csak tudott, pénzbőség idején kormányozott, mégis csődbe vitte az országot - ennek minden máig ható következményével- ez az, amit látnunk nem szabad.
Sőt, azt kellene még elhinnünk, hogy ők jelen kontextusban is jobban kormányoznának. Hinném, ha látnám. De nagyon nem akarom látni!

Corporate Soldier 2011.11.25. 19:25:06

@.Pierre Bezuhov.:

Továris Bezumnij!

Vü mózsetye csitáty?

Corporate Soldier 2011.11.25. 19:27:53

@Google:

Egyetértek. És itt jön be a Fidesz pocsék kommunikációja - a zemberek jó része mára elfelejti, mekkora szart örököltek 2010-ben, és hisznek a "szakértő Libás" mítoszában.

Robinzon Kurzor 2011.11.25. 19:41:41

Matolcsy szerintem soron kívül megkapja a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét (a legmagasabb állami kitüntetés, amit megkaphat), és a nemzetgazdasági újjászületésért felelős miniszterelnök-helyettes lesz.

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2011.11.25. 19:50:34

@Corporate Soldier: semmi gond nincs a fidesz kommunikációjával. ebben az egyben világklasszis, amit nyújtanak.

ugyanis még mindig jelentékeny azon idióták száma - pl Te - akik betéve tudják a fideszpaneleket.
"elmúltnyolcév, gyurcsányi, libás bajnai stb-stb..."
és bármikor, bármilyen körülmény esetén tudnak erre hivatkozni. jól sikerült a kondicionálás, akár Pavlov kutyáinál.
ezzel simán lehet majd nyerni egy újabb választást is, főleg így, hogy le lett gyalulva a médiapaletta narancsmintásra. csak azt a rohadt internetet kéne még betiltani valahogy.

a gond ott van, öreg, hogy míg ez a humbuk tökéletesen elég a birkák egyben tartására, addig a való világban éppen szart se ér. sajnos az IMF nem fideszközeli.... evvan!

flippant 2011.11.25. 20:52:03

index.hu/gazdasag/magyar/2011/11/25/matolcsy_0_5-1_lesz_a_novekedes/

A videón nevetgélnek, viccelődnek, jópofiznak. Orbánnak fülig ér a szája. Nincs itt gond? vagy csak befüveztek?

svetapop 2011.11.25. 21:03:46

Ha valaki nemcsak a magyar sajtóból tájékozódik, és esetleg tud románul is, ajánlom:
"Băsescu critică dur băncile austriece: Aţi făcut profituri uriaşe în România şi acum vreţi să ne sugrumaţi economia?"

azaz: Băsescu (az államelnök) az osztrák bankokat kritizálja: Oriási profitokat kaszáltatok Romániában és most megakarjátok fojtani a gazdaságunkat

www.adevarul.ro/financiar/Basescu_averizeaza_dur_bacile_austriece-_Ati_facut_profituri_uriase_in_Romania_si_acum_vreti_sa_ne_sugrumati_economia_0_596940390.html

Ugyandehogy (törölt) 2011.11.25. 21:09:00

@3dent: jól mondod. azt pontosan kölcsönnek hívják.
nem lakáshitelnek.

2011.11.25. 21:16:15

@Corporate Soldier:

"Egyetértek. És itt jön be a Fidesz pocsék kommunikációja - a zemberek jó része mára elfelejti, mekkora szart örököltek 2010-ben, és hisznek a "szakértő Libás" mítoszában."

Na most már csak folytatnod kellene a gondolatmenetet:

ezzel szemben az elmúlt másfél évben a GDP 11%-át meghaladó!!!! extra forrással megtámogatva a jelenlegi kormányzat bezzeg a Himalája tetejére röpítette a gyorsnaszádot, ugye?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.11.25. 21:17:56

mit dem Angriff Steiners wird das alles in Ordnung kommen

kela-bá 2011.11.25. 21:20:54

@Kettes: @kamerasmobil: @Alfőmérnök: @.Pierre B@Robinzon Kurzor: ezuhov.: @svetapop: @Schindler Pistája: @flippant: @Corporate Soldier: @Karcolt lendület: @Google: @Viktus: @Birkesz: @Spániel: @Talon Karrde:

Kedves Bloggoló ! Nézze meg a vntv.hu - n a " 2013 májusára bedől az EURO ? " cimű riportot. Hasznos információkhoz jut, és tanácsot is kap...
További szép estét, Emberek !

Viktus 2011.11.25. 21:22:58

@Schindler Pistája:

"Arra kéri a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás "a hazai zsidóságot", hogy az ország nehéz helyzetére tekintettel mondjanak le a nekik járó holokauszt-kárpótlásról, lendüljenek túl elegánsan azon az apró világháborús túlkapáson, elvégre mindenhol megesik az ilyesmi, és Magyarország alig volt undorítóbb annak idején, mint a többi csatlós állam. Ennyi méltányosság igazán beleférne, nem igaz, zsidók?
...
Gaudi-Nagy Tamás az úgynevezett Nemzeti Jogvédő Alapítvány oszlopa; ez az ügyvédi munkacsoport pedig arra alakult, hogy a 2006-os ún. "rendőri túlkapások" áldozatainak minél nagyobb összegű kártérítést pereljen ki a magyar államból. Természetesen sikerdíjért, hogy az ügyvéd se járjon rosszul.
...
Szóval egy csomó lumpenproli gyűlt köréjük a pénzosztást megszimatolva, és soha egyikükben sem merült fel az ország nehéz helyzete, ami annyiban érdekes, hogy ezek elvileg mégiscsak hazaffyak, nem pedig gyökértelen zsidók, ugye."

hirszerzo.hu/nyuzsi/2011/11/23/GaudiNagy_Tamas_Merjunk_zsidok_lenni_46MC5G

:D

KenSentMe 2011.11.25. 21:31:09

A Fidesz elérte, hogy a legjobbak közé kerüljünk.. gyakorlatilag Románia és Románia közé. Lassan egyenlőségjelet is tehetünk őköztük és miköztünk, az egyetlen külöbség, hogy őket most értelmesebb emberek kormányozzák.

2011.11.25. 21:36:36

Én nem értem hol itt a probléma.

Sandán Néző Nagyfőnök megmondta:
"Egyetlen időszakhoz hasonlítható ez a gyors siker, az 1945-1947 közötti gyors, háború utáni újjáépítéshez."

És tökre igaza van. Tényleg kezd az ország azokhoz az időkhöz hasonlítani. Egy kicsit várunk és el is érjük az akkori színvonalat.

Ezek után büszkén húzhatja ki magát, hogy "Na megcsináltam!".

Viktus 2011.11.25. 21:37:50

@VRbagoly:

Románia a ciklus végére lehagy minket, ahogyan a tótok a megyo-gyurcsány korszak buktájára ...

bipolláris 2011.11.25. 21:39:49

@3dent: TE EMBER!! AZ AKI HÁROM VAGY TÖBB GYEREKET NEVEL, CSAK AZ SZÁMÍT ENNEK A CSŰRHÉNEK.
AKINEK CSAK EGY VAGY KETTŐ VAN AZ SZOPIK RENDESEN.
ÉS AMIG A SOK GYEREKES INGYEN ZABÁLTATJA A KÖLYKÉT ADDIG AZ AKINEK NINCS EGY RAKATTAL AZ FÍZET MINDENÉRT, ÉS LESZAROM HOGY TUIDOM E MENNYIBE KERÜL A SOK GYEREK.NEM ÉRDEKEL!! AKKOR BESZÉLHETNÉNK CSALÁD BARÁT KORMÁNYZÁSRÓL HA MINDEN GYEREK UGYAN ANNYIT ÉRNE.VAGY 10 EZRET VAGY 33 EZRET, MERT UGYE A TIEID 33 ÉRNEK, DE AZ ENYÉM CSAK 10-ET, AZT IS CSAK 2011-IG.
ÉS NEM ÉN NEM FOGOK AZ ADÓKEDVEZMÉNY MIATT MÉG JÓ NÉHÁNYAT ERRE A VILÁGRA HOZNI.

vénkujon 2011.11.25. 21:51:24

Nem tudom, hogy mit pofáztok itt. Most jövök az mno-ról, és ott azt mondta fasztolcsy, h gecikurvajók vagyunk. A németekkel vagyunk pariban.

bipolláris 2011.11.25. 21:53:45

@3dent: én spec örülnék ha a te fajtád elmenne a francba.
mit akartok ti még.
mindenki a nagycsaládosokat támogatja, nektek gyűjtenek,ti vagytok azok akiket nem lehet kirugni ha leépítések vannak, és ti jártatok a legjobban .
valószínű hogy a 320 - as eurót is kamatoztatni tudjátok.
én azt gondolom, hogy a közös teher viselése vinne minket előre.
ha nincs adó kedvezmény egy gyerek után akkor ne legyen három után sem.legyen elég az ingyen könyv, meg ebéd meg ruhapénz, meg a családi pótlék.
és ne jöjjön egy sokgyerekes se azzal hogy ő ezeket nem veszi igénybe, mert az hazudik

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.11.25. 21:54:07

hvg.hu/gazdasag/20111125_matolcsy_kozgazdaszok_konzultacio

"”Úgy tűnt, hogy Matolcsy az egészből nem ért semmit” – mondta a konzultációról egy neve elhallgatását kérő résztvevő. Nem mutatott megbánást, nem volt önkritikus, de a megbeszélést követő sajtótájékoztatón elhangzottakkal ellentétben a forrás szerint arról sem volt szó, hogy hadjárat lenne Magyarország ellen. A résztvevő szerint ők éppen azt magyarázták a miniszterelnöknek, hogy ezek a gazdasági folyamatok nem spekulációs támadások következményei. Ezt egy a konzultáción résztvevő másik forrás is megerősítette."

Csak nem hazudozunk, Matolcsy?

énsemértekhozzá 2011.11.25. 22:00:05

A sokanjól vagy rosszul jártak problematikájából kifelejtettük at az apróságot, hogy az összes törvény és szabály abszolút adhoc módon, szinte véletlenszerűen jött létre. Például ez a 7.5 milliós vállalati támogatási lehetőség is egyszerre csak feltűnt, mint a jéghegy az éjszakában. Az a bajom, hogy minden ilyesmi ugyanilyen hirtelen el is tűnhet. Most ez pont jó lehet nekem vagy neked, vagy akárkinek, de egyszer csak egy szerdai napon elmúlik. Csak közben felvettem egy kölcsönt, vagy építkezésbe fogtam a meglódult jólétemet látva, és ott maradok hoppon. A fenti szerencsés kolléga is a mikrobusza után fogát szívva fizetné a megemelkedett díjakat, ha pont az adókedvezménye veszne el egy reggel. Szóval ez a hirtelenség és kiszámíthatatlanság ne mondjátok, hogy jó. Még annak se, akinek most pont a boldogabbik végére kellett állni a fasznak.

Alfőmérnök 2011.11.25. 22:00:22

"Már tavaly nyáron egy olyan elővigyázatossági hitelmegállapodás megkötését vetítette előre Szapáry György - akkor még Orbán Viktor miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadója -, amilyenről, az eddigi nyilatkozatokból ítélve, most a kormány tárgyalni fog a Nemzetközi Valutaalappal (IMF)."
www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20111118-nemzetkozi-valutaalap-elovigyazatossagi-hitelszerzodes-szapary-gyorgy-nyilatkozata.html

Corporate Soldier 2011.11.25. 22:04:27

@svetapop: Én ugyan nem tudok románul, de meglehetős deja vu érzésem van... a mocskos labanc bankok ugyanezt játsszák el régiószerte.

Viktus 2011.11.25. 22:07:54

@énsemértekhozzá:

Nem fog ... nem véletlenül került az elő ...

Az állam is költ végtörlesztési támogatásra?
Mivel a munkáltató 7,5 milliót adhat a dolgozóknak, az állami cégeknél és az önkormányzatoknál elkezdték felmérni a devizahiteleseket.
-

Maguknak találták ki ...

Corporate Soldier 2011.11.25. 22:07:55

@.Pierre Bezuhov.:

HumbuG, te félművelt liberrált idióta.

Innentől IGNORE ON.

dr kíváncsivagyok 2011.11.25. 22:09:32

Hogy lehet ennyi pofátlan hazudozás után még a posztján Orbán és Matolcsy ?? A gyerekeimet kevesebb hazugságért is sarokba állítottam....

Ben Franklin 2011.11.25. 22:23:57

Teljesen jó! A médiahisztinek nem kell felülni. A kormány a helyén van, nem a gazdasági publicisták, küföldi sajtó kormányozzák az országot.

Nyugi van, az ellen nem akar olyan országo(kat) akiknek saját tartalékaik is vannak masszív patkányképü érdekkörbe nyúltunk! Csak tökösen, így tovább.

vénkujon 2011.11.25. 22:28:16

@Ben Franklin: . téjgedöt meg honnan szalajtottak?:)

gono 2011.11.25. 22:37:21

@3dent: fájdalmasan szűklátókörű vélemény a tiéd. gyakorold az objektivitás erényét testvér.

MACx 2011.11.25. 22:54:59

Felvettük videóra Matolcsy küzdelmét az IMF-el:

www.indavideo.hu/video/A_traktorharc_vagatlatnul

Kozmokrator · http://www.tudtad.com 2011.11.25. 23:13:00

Nem azért, de milyen már, hogy egy kis k@cs@g külföldi tőkével rendelkező "minősítő" cég megmondja a tutit? Kellene akkor már egy hitelminősítőt minősítő is, hogy sorrendbe lehessen rakni, ki mennyire "minősít" reálisabbat. Egy kis vizsgálat nem ártana azok háza táján, mivel úgy spekulálhatják a pénzügyeket, ahogy nekik tetszik. Csinálok én is egyet, vásárolok egy két pénzügyi céget a világ országaiba, itt ezt a devizát, ott azt a devizát vásároltatom, és hopp a nagyobb haszon érdekében leminősítem mondjuk Olaszországot!

M11an 2011.11.25. 23:14:56

@Ben Franklin: @Corporate Soldier: @3dent:

Hol lehet jelentkezni a blogos munkára?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2011.11.25. 23:21:54

Nem tudom, javasolta-e már más (nem olvastam a kommenteket) de bosszúbóll minősítsük le mi is a Múdízt, mondjuk ZS_zs99--- ra...

Viktus 2011.11.25. 23:33:15

@Kozmokrator:

Na uccu neki ... nyugodtan. :D

lucc.gizi 2011.11.26. 00:02:01

Már a legelején, amikor Viktor először ment Brüsszelbe, oszt gyorsan, behúzott farokkal hazajött Barrosotol, meg lett mondva: ezt a kormányt a külföld fogja megbuktatni.
Esztergom már egyenesíti a kapát-kaszát, ez vár rájuk országszerte. Arrogáns, senkiházi, buta banda, pfejj.

Mérges 1234 2011.11.26. 00:04:54

@Kozmokrator:

Ennek a kis köcsög cégnek, fizet a köcsög kormányunk, hogy minősítsék a papírjainkat..... :D

Amúgy igen, 50%-ban kikúrás, a másik 50-et meg a Mato'csynak köszönhetjük, illetve a kormány hüyeségeinek.

Talán ha 1.5 évig nem azzal lettek volna elfoglalva, hogy bebetonozzák magukat, hanem kicsit dolgoztak is volna, nem itt tartanánk.

De talán még nem késő, csak végre szembe kellene nézni a problémákkal, és meghallani a kritikát, de nem nagyon akarják.

Elhisze, én hogy gecik a hitelminősítők, sőt a pénzügyi világ is az, de egy jó tábornok, nem rohan bele a túlerőben lévő ellenség sorfalába........

Lev Menachem 2011.11.26. 00:09:53

Azért kicsit gáz hogy a mandin ezen a szinten jelennek meg cikkek. Mégis mióta elvárás egy politikustól, hogy ne politikusi nyilatkozatot tegyen? :)

Kedves TuRuL_2k2, segítek, amit idéztél a politikai marketing része. A lényeget majd a különböző intézkedésekből és megállapodásokból kell leszűrni. Elvégre ezért lennének az újságírók, hogy segítsenek olvasni a sorok között, új nézőpontokat megvilágítani...
Nem pedig a politikai bullshitet kommentálni.

"Magyarország hosszú távú devizaadósságát, ezzel a hitelminősítő 1996 óta először nem ajánlja befektetésre a magyar állampapírokat.
...

Eközben hogyan is állunk? A Moody's-nál már az összes volt szocialista EU-tagországnak jobb a besorolása, mint nekünk. Az összesnek. "

Ezt tényleg beszopod? Ezekszerint 2008-ban amikor GYAKORLATILAG voltunk csődben, akkor kisebb volt a csődkockázatunk mint most, amikor rekord szinten van az MNB valutatartaléka (és még jópár gazdasági mutatónk jobb). Értem, vagyis nem.

Akkor biztos az is a véletlen műve, hogy éppen ma jelentették be a leminősítést:

"Simon Quijano-Evans, az ING Bank elemzője szerint a Moody's időzítése nem is jöhetett volna rosszabbul, mert az USA-ban hálaadás miatt hosszú hétvége van, így a likviditás sokkal kisebb - közölte az Financial Times blogja. Ez azt jelenti, hogy a piacon lévő kevesebb pénzmennyiség nagyobb mozgást tud előidézni."

www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20111125-elemzok-a-moodysleminositesrol.html

is 2011.11.26. 00:10:06

@Corporate Soldier: "Ez az ember pedig nekem reményt adott, hogy érdemes Magyarországon élni: az adórendszerével elismerte, hogy a gyereknevelés az egész országnak érték."

Ez egy kiragadott momentum. A 3 éves GYES visszaállításával pedig dzsentrit játszott, és a nőket kizárta a munkaerőpiacról. Bölcsőde nem lett azóta sem, és majd fizetős lesz, amivel az adódat szépen visszaveszik. De a legfontosabb, hogy a családi pótlékot meg nem emelik, amit meg a szocik emeltek, tehát ott vagy, ahol a part szakad. Úgy is mondhatnám, hogy a pár ezer sokgyerekesnek tényleg jó lett, de a pár százezer többinek ezért rosszabb. A saját, atipikus helyzetedből egészen gyorsan eljutottál ahhoz, hogy általánosan elítélj bármilyen alternatívát, azaz, hogy a pár százezer emberrel foglalkozzunk a pár ezer helyett.

Még egy gondolatkísérlet: képzeld el, hogy hirtelen mindenki megérti a gyerek érték dolgot, és mindenki 3 gyerekes lesz, és 0, vagy minimális adót fizet. Miből lesz ingyenes oktatás, egészségügy, nyugdíj, rendőrség? Semmiből, mert adót senki nem fizet a nagy értékteremtésben. Jót tettünk az országgal, hogy nem szedtük be az adót? Dehogyis, rosszat. Te a saját kivételezett helyzetedből idáig nem látsz ki.

is 2011.11.26. 00:22:20

@Lev Menachem: "Ezt tényleg beszopod? Ezekszerint 2008-ban amikor GYAKORLATILAG voltunk csődben, akkor kisebb volt a csődkockázatunk mint most, amikor rekord szinten van az MNB valutatartaléka (és még jópár gazdasági mutatónk jobb). Értem, vagyis nem."

Van ennek a logikai problémának egy feloldása, bár nem fogsz örülni neki: 2008-ban nem voltunk akkora kakiban, mint most, hiába írod végig nagybetűvel, hogy gyakorlatilag. Sajnos a _fenntartható_ költségvetési hiányunk kifejezetten nem jobb, csak ellopta a FIDESZ a 3000 milliárdot, és egy év alatt be is falta, az adósságrátánk pedig 68% volt, amikor 2008-ban az IMF-hez fordultunk, most pedig 80% felett van. Vagyis nem jobb a visszafizetési képességünk, és nagyobb a hitelünk. Ez konkrétan nagyobb szar. Ilyen egyszerű, nincs itt semmiféle logikai bukfenc.

És képzeld el, az IMF hitel 3%, most pedig a piacon a 3 éves hitel 9,5% (az IMF is 3 évre adja a pénzt). Tudod te mennyi 6,5% hitelfizetési különbség a 20000 milliárd hiányforintra? 1300 milliárd, konkrétan a magyar költségvetés éves teljes hiánya. Már most évi 100-200 milliárdot a kurucos szabadságharcra fizetünk ki felesleges kamatkülönbségre, ez növekedne kb. havi 25 milliárddal, évi 300 milliárddal, ha nem fordulnánk az IMF-hez.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2011.11.26. 00:34:54

A BÓVLI KORMÁNY ÉS BÓVLI MINISZTERELNÖK TÁVOZZON!

A Fidesz-frakció olyan új kormányfőt válasszon, aki "kellően hiteles" ahhoz, hogy megoldja a problémákat. A kétharmados kormánypárti parlamenti többség bír kellő támogatással egy ilyen személyi változtatáshoz, valamint ahhoz is, hogy a kormány egy olyan programot hajtson végre, amelyik kivezeti az országot "ebből a zsákutcából".
Az ország érdekében tegyenek félre minden személyes és pártpolitikai érdeket, "viselkedjenek hazafiként, ne pedig egy hűbérúr szolgáiként".

Orbán Viktor kormányfő teljesen elveszítette a hitelét a világban, ezért mennie kell. Elég volt a nagyképűségből, az arroganciából és a háborús politikából, mert ez vezetett oda, hogy másfél évvel a választások után Magyarország nagyobb bajban van, mint 2008-ban vagy 2009-ben volt.
Orbán Viktoron és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszteren kívül ma mindenki látja, hogy Magyarország nem összeesküvés, hanem "két ember hülyeségének az áldozata" lett. A miniszterelnök által választott "szabadságharcos politika teljes zsákutca", ami a csőd közelébe vitte az országot. A nem ortodox gazdaságpolitika napról napra hozza egyre nehezebb helyzetbe a családokat, ezért ki kell, hogy mondjuk, nemzetellenes!

Itt az idő, Orbán takarodj!

Archenemy 2011.11.26. 00:38:53

@is: "hirtelen mindenki megérti a gyerek érték dolgot, és mindenki 3 gyerekes lesz, és 0, vagy minimális adót fizet. "

Vagy én például azt is hallottam, hogy a víz az nagyon fontos az életben maradáshoz, de mondjuk ha elképzeljük, hogy egyszer csak százméteres víz lesz az egész földön, akkor meg mindenki meghal, szóval szerintem a víz kurvára nem kell az életben maradáshoz, sőt nagyon káros lenne.

Na ez kb. ilyen logika.

Természetesen nem egyszerre lesz mindenkinek 3 gyereke, hiszen az emberek különböző korúak, és nem élethossziglan kap utána adókedvezményt. És az a 3 gyerek előbb-utóbb termelni is fog. ~18 év befektetéssel 40 év adózást kap az állam.

2011.11.26. 00:46:20

@Corporate Soldier: "Egyszer hadd örüljek már én is egy kicsit,"

Gyorsan örüljél, mert sok időd nem lesz rá!

2011.11.26. 00:54:07

@Doubledecker: Teljesen rosszul látod!

Orbán nem rohan fejjel a falnak!
Megfontolt: másfél év után kérdezi meg, hogy tulajdonképpen mi is az a hitelminősítő?
Mi az országkockázat?

Előtted a kép?
Mint a Dzsungel könyvében a kígyó, Mauglinak:
Matolcsy Orbánnal szemben: Nésssz a sssszemembe!
Orbán szegény megpróbálta. Míg őszintén, amúgy kurucosan kereste a szemkontaktust, teljesen elkábult: unortodoxssssz, unortodoxsssz.

2011.11.26. 00:55:43

@is: "Még egy gondolatkísérlet: képzeld el"

Ne terheld túl!

JumboJet 2011.11.26. 00:56:34

@Corporate Soldier: Kedves Katona! Bár nem nekem címezted, teljesítem kérésedet: "Légy szíves, jelöld meg benne azt, ahol azt mondja, hogy "általában az emberek" vagy "mindenki" jobban járt az új szja-val."

Megjelölöm. Itt:
"5 gyereket nevelve, 100% legálisan dolgozva, az országnak nyugatról évonalbeli K+F munkákat hazahozva és elvégezve én nagyon sajnálom, hogy ennyire utálják Orbánt/Matolcsyt, mint itt a kommentelők vagy éppen a blog írója. A ballib oldalról nem is beszélve."

Ebből az jön le, hogy szegény, a vélhetően magas IQ-jával (K+F tevékenység, több nyelv ismerete, stb.), valahogy mégsem érti, hogy miért utálják a kormányt a ZEMBEREK. Ha neked ebből nem ez jön le, a Te szövegértési képességedet is kénytelen vagyok alacsonynak minősíteni.

Mellesleg. Én, bár nem vagyok 5 gyerek apja, de 3 idegen nyelvet beszélek, tervező-, fejlesztőmérnök vagyok (R&D osztály), 100%-ban bejelentett, a magyar átlag többszörösére rúgó fizetéssel, (ami ráadásul nettóban majd 80 ezret emelkedett a Fidesz kormány új adótörvényeinek köszönhetően), 4 országban éltem hosszabb-rövidebb ideig, valószínűleg ezután sem jelentene gondot jobban működő országban elhelyezkednem - tehát, a kölköket leszámítva, egész hasonló paraméterekkel bírok, mint 3dent (3 foga van? haha). És, hangsúlyozom, az adóváltozások egyik nagy nyertese vagyok. Mégsem vagyok hálás a Fidesznek, mégsem nézek az értetlenségtől szomorúan körbe. Én miért tudom kimondani, hogy nem engem kellet volna még jobban keresővé tenni, engem miért zavar, hogy akinek szar volt, annak még szarabb lesz? Tudod, én nem szertnék kakas lenni egy szemétdombon. Tudod, bírok némi szociális érzékenységgel. Az én komfortérzetemet az is befolyásolja, hogy polgártársaim hogy élnek.
Elszakadva az egykulcsostól, a világnézeti különbségektől, a hazugság, az hazugság, a balfaszság az balfaszság, a következetlenség az következetlenség, a kapkodás, a terv- és elvtelenség, az terv- és elvtelenség, a kiszámíthatatlanság az kiszámíthatatlanság, a sumákolás, a csúsztatás, az sumákolás, meg csúsztatás, és sorolhatnám. Summa-summárum: az elkúrás az elkúrás. Márpedig, itt ez folyik a kormányzás első napja óta. A net, a blog pörgő világában 5 perc visszakeresni, és szembesíteni valakit a pár órája, pár napja, hete, hónapja, éve mondott, ígért dolgaival.
Aki ilyen körülmények közt bármi jót tud erről a kormányról mondani, aki e rövid másfél év sűrű eseményeit egymásután rakja, és csodálkozik a pénzpiacok és a hitelminősítők viselkedésén, az vallási fanatikus.
UI: Kerüld légy szíves a libás, libsi és egyéb jelzők default használatát, mert tudod, az SZDSZ-szel nem a liberalizmus bukott meg, hanem az SZDSZ. Megérdemelték. Viszont a liberalizmus úgy általában, mint eszme, hozta el pölö a felvilágosodást, az állam és egyház szétválasztását, a sajtó- és szólásszabadságot, a tudomány, vallási dogmák feletti győzelmét, az ipari forradalmat, stb. Mindezek következménye az is, hogy Te itt a neten teheted közkinccsé a kissé elfogult és meglehetősen csekély, józan kritikai szemléletet tükröző nézeteidet. A liberalizmus tágabban értelmezve nem más, mint merev, dogmatikus rendszerekből való kitörés. Szabad szellem. Miért akkora szitok ez? Mindenki erre vágyik nem? Ezek a dolgok, köztük e kormány megítélése már rég nem politikai, világnézeti, hanem pusztán szellemi, intellektuális kérdés. Nagyon nem lennék most jobboldali. Mint ahogy sokszor égett a pofámról a bőr maszop-szadesz idején is. Helyettük.
Fájdalom, de a világ kultúráltabbik felén, pölö Németországban, még a Merkel vezette mondjuk úgy jobboldali túlsúlyú koalíció is valójában liberális. Éltem kint, tényleg az. Itthon sem kéne érdekeljen igazán, h épp melyik "oldal" van kicsit túlsúlyban. Mert odakint a többi eszme is megfelelő arányú képviselettel bír, és nem gondolja egy Merkel szimpatizáns, hogy az SPD, meg az FPD a haza tönkretételére létrejött alakulat.
Orbánékat nem azért utálom, mert jobboldaliak, hanem mert azt csinálják, amit.
Ami viszont tény: valamiért idehaza a jobboldalon mind a pórnép, mind az értelmiség szintjén egy nagyságrenddel több a fanatizálható ember, mint a lakosság maradékában. Ld. Orbán/Fidesz fan bő egymillió van, GYF hívő, mondjuk 100 ezer? A jobboldali értelmiség kussol, a jobboldali média, önkritikátlan, önreflexiótól mentes pártszócső. Aki ugyanezt állítja a "rettenetes ballib médiá"-ról, az még életében nem olvasott 168 órát, Népszabadságot, Indexet, HVG-t, Narancsot, Hírszerzőt, stb. Tele voltak annak idején kormányt, kormánypárti politikusokat kritizáló cikkekkel, publicisztikákkal. (Nyilván volt égő seggnyalás ott is) A 168 órában kérlek rovata volt a kormánykritikának, "kedves hatalom címmel". És sok ballib médiumban nem abból állt a kormánykritika, hogy "A kommunikációnkon javítani kéne, mert nem tudtuk elmagyarázni a Nyugatnak, miért jó az amit csinálunk." Most, itt tarta a jobbos pártmédia. Bele szoktam olvasni Demokratába, Magyar Nemzetbe, Magyar Hírlapba, Nézem néha az Echo-t, meg a Hírt... Tragédia. Mostanában visítva, fetrengve röhögök rajtuk. Annyira abszurd, groteszk, szürreális az a kép, amit festenek. Pont mint az OVI/Gyuri páros szereplése. És történetesen, jó kamaszkori ismerősöm Szerető Sazbolcs. Tudom miből vált mivé.
Szóval, egy képviselet nélküli ember üzeni Neked, kibírható a "saját oldalt" képviselni hivatottak bukása, és a velük való leszámolás magadban. Magadat koszolod össze, miközben őket mosdatod.

Lev Menachem 2011.11.26. 00:56:37

@is:

1, 2008-ban nemtudtuk magunkat finanszírozni a piacról (magasabb kamattal sem (ezt hívják csődnek)), most tudjuk.

2, Költségvetési hiányunk 3% alatt lesz jövőre (is), ez még 0,5% GDP növekedés mellett is tartható (az EKB szerint is).

3, Ez az "ellopott a fidesz 3000 milliárdot" annyira gagyi proliduma.. mégis hogy lopta el? hogy hazavitte a kiccsaládnak? Nem, abból csökkentette az államadóságunkat, ami technikai okokból van 80% fölött, gyakorlatilag meg nincs, de ha ez nem tetszik akkor azt számold ki hol tartana ma az államadósságunk és a cds felárunk, ha nem erre fordítja a kormány a manyup pénzeket.

4, ez a 68% kurva vicces csak lófaszt se érdekel, inkább azt írd meg mekkora volt az államadósság, amikor átadták kormányt.

2011.11.26. 00:58:08

@Lev Menachem:" Eközben hogyan is állunk? A Moody's-nál már az összes volt szocialista EU-tagországnak jobb a besorolása, mint nekünk. Az összesnek. "

Ezt tényleg beszopod?"

Ja, azt se hiszem, hogy az elmúlt másfél évben a forint 19%-ot romlott az euro-hoz képest, a zloty 11-et, a cseh korona meg 6-ot.

ÁÁÁÁÁ átverés az egész! Ezek összejátszanak ellenünk!

Lev Menachem 2011.11.26. 01:01:47

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Akkor még azt mond meg, hogy a Lengyeleknek, Cseheknek mekkora a lakossági deviza-hitel állománya (lehetőleg CHF).

Mr. Waszabi 2011.11.26. 01:02:46

@Corporate Soldier: Hány százalékért felelős Matolcsy? Az előző Orbán kormány 65% államadóssággal adta át a marsallbotot. De előtte még beindította a lakáshitel programot, amelynek hatása 2003-2005-re "érett be" lakásépítési boom formájában. A kamat és adótámogatott hitelekről van szó, amelyek százmilliárdos nagyságrendű költségvetési tételt jelentettek - 2002 után. Plusz: deviza alapú lakáshiteleket csak e program beindulása nyomán kezdtek árulni a bankok, mivel forint alapon azzal versenyezni nem tudtak. 98-ban 16%-ra lehetett forint alapút kapni bankoktól, s addig a felvett hitelmennyiség is elenyésző volt. Ezt lazította fel Matolcsy, rákényszerítve a kerbankokat a devizás termékek bevezetésére.
Eldöntendő, hogy ez a lakásépítési program és a hatásai, beleértve a devizahitel őrületet is, vajon mennyiben Matolcsy érdeme/felelőssége, mint elindítóé, és mennyiben a Meggyesi / Gyurcsány kormányé, hogy nem állították le az egészet ?
Az a gyanúm, hogy Kuszaszem nem most vágott alánk valójában, hanem 10 éve, de nagyon. Ez a mostani már csak hab a tortán.

Lev Menachem 2011.11.26. 01:03:24

Jaaaaaa, de tudom a CHF alapú hitelt is a Matolcsy vetette fel veled, ő tukmálta rád!

Archenemy 2011.11.26. 01:04:08

@adamis.ivan:
"az vallási fanatikus.
UI: Kerüld légy szíves a libás, libsi és egyéb jelzők default használatát,"

Lol

Tehát először kicsit címkézel, de már jóelőre felháborodsz azon, hogy majd biztos téged is :p

2011.11.26. 01:07:07

@Lev Menachem:" 2008-ban nemtudtuk magunkat finanszírozni a piacról (magasabb kamattal sem (ezt hívják csődnek)), most tudjuk."

Most sem. Három kibocsájtás volt sikertelen. Az államkötvény 9,2%-os kamaton forgott reggel.
Tudod mit jelent? Olyan 7.5-8 %-ig finanszírozható. Utána csak spekuláns veszi, mert arra játszik, hogy még tovább fog nőni, rövid időn belül"

"Költségvetési hiányunk 3% alatt lesz jövőre (is), ez még 0,5% GDP növekedés mellett is tartható (az EKB szerint is)."

Tartható. Új adókkal, csökkenő kiadásokkal. Csökkentik?

"Nem, abból csökkentette az államadóságunkat, ami technikai okokból van 80% fölött, gyakorlatilag meg nincs, de ha ez nem tetszik akkor azt számold ki hol tartana ma az államadósságunk és a cds felárunk, ha nem erre fordítja a kormány a manyup pénzeket."

Ezt gondold át mégegyszer!
Akkor lenne igaz, ha a forint nem romlott volna . de romlott. Miért? Csak nem??? Ja, az unortodoxia!

Lev Menachem 2011.11.26. 01:07:34

@waszabi: "Az előző Orbán kormány 65% államadóssággal adta át a marsallbotot."

ez konkrétan hülyeség, inkább 56% volt 2002-ben... nem olyan bonyolult utánanézni, a többi ökörségre már nem is reagálok

bgp 2011.11.26. 01:10:09

@Karcolt lendület: Hmm, ha Szijjártó ezt mondta, akkor tényleg meg vannak számlálva a napjai.

vénkujon 2011.11.26. 01:10:58

@Lev Menachem: mivel viktort földönkívülinek nézik(azok, akiknek nem kellene) ezért szerintem sutba dobhatod a százalékaidat, meg a grafikonokat. ez van. baszod.

Lev Menachem 2011.11.26. 01:15:49

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Most sem. Három kibocsájtás volt sikertelen."

Még jó hogy nem, amikor felrakják a forintot a hullámvasútra, és mindenki arra spekulál hogy alapkamatot emel a jegybank. Főleg ha ezt még megtámogatják egy kis hitelminősítői leértékeléssel is.

Senki nem mondta hogy nem lehet Mo-t zavarba hozni (jóval nagyobb gazdaságokat és valutákat is be lehet hintáztatni), de épp erről van szó, hogy a hitelminősítők visszaélve gazdasági súlyukkal olyan jóslatokat tesznek aminek nincs feltétlenül alapja, de miután kimondták önbeteljesítő lesz, aztán így legyél okos.

2011.11.26. 01:17:04

@Lev Menachem: Miért nem ezzel kezdte a kormány? Az egykulcsos adó helyett a veszélyforrásokat kell megszünetni.
Most épp úgy teszel, mintha a frankhitelt a büdös kapitalista nyugat helyezte volna el, csapdának nemzeti hőseink lába elé.
Matolcsy nem tudta, mit vesz át?
Nem tudta, hogy a manyup eltüntetése a piacról növeli a külső eladósodást? Hogy ezáltal támadhatóvá válik a forint? Most kell megkérdezni az okosabbakat? Rácsodálkozva: nem értem, milyen világ ez, támadják a forintot?
Hát hol élt eddig ez a senki?

2011.11.26. 01:22:39

@Lev Menachem: "Még jó hogy nem, amikor felrakják a forintot a hullámvasútra, és mindenki arra spekulál "

Nem. Alapvető dolgokkal nem vagy tisztában.
Csak az tehető fel a hintára, aki gyenge.
A kibocsájtások szeptemberben, (az utolsó sikeres) októberben és november legelején voltak.

A hullámvasút, leminősítés meg most van!!!
Tehát ok-okozat megfordul: azért minősítik le, mert nem jut hitelhez a piacról, kitermelhető kamatok mellett.

Nem a hitelminősítő borítja be, hanem a kormány nyilatkozatai.

JumboJet 2011.11.26. 01:33:13

@Archenemy: SZövegértelmezésből kettes alá.
Leírtam, miért és kikről gondolom, hogy vallási fanatikusok. És nem előre cimkézek, hiszen, e jelzős szerkezet előtt hosszan kifejtem, miért gondolom az említetteket annak. Nagyon röviden, tehát Neked is összefoglalom. Azon emberek csoportját tartom a vallási fanatizmussal összemérhatő agyműködéssel rendelkezőnek, akik választott pártjuktól/vezetőjüktől annak minden nyilvánvaló hibája, ellenére sem képesek elszakadni. Magyarán, BÁRMIT tegyen az a párt/vezetője, ők kitartanak, és nem egyszerűen kitartanak, magunak magyarázzák meg, magukat győzik meg, hogy végső sorosn, akár, saját maguk számára is kedvezőtlen döntések, miért "jók" mégis. Ez teljesn analóg mechanizmus a vakhitű vallásossággal. Mi ebben az előre cimkézés?
És tudod, majdnem az általad idézett másik mondatommal ("légy szíves, kerüld a libsi, libás, stb jelzők default használatát") kezdtem a kommentemet, tehát, semmiféle magam féltése nem volt a dologban. Egyszerűen belenéztem hozzászólótársunk néhány kommentjébe, és mikor épp nem jutott más "érv" eszébe, bedobott egy libást, egy libsit megszólításként.
Én, pl., általában kerülni szoktam a jobber, fidesznyik, stb megszólításokat.
De látom, Te is a lényeglátás bajnoka lehetsz, ha írásomból ennyi jött le. És, ha ennyi jött le, akkor valószínűleg kedveled a jelenlegi kurzust, ami kritikai érzéked hiányáról tanúskodik. Most személyeskedtem? Ha leírom a hazugságaik, balfaszságaik listáját, akkor az már érvelésnek minősül, remélem. Vedd úgy, hogy leírtam. Túl hosszú lenne. (És nem, ezzel nem azt mondom, hogy bezzeg GYF.)
LOL

De, tulajdonképp, mindegy is.

Ben Franklin 2011.11.26. 01:34:44

A semmitmondó bejegyzések közül egy sem néz utána, hogy ki áll a Moody's mögött?

Nyilván Rt., 13%ban a Berkshire Hathaway/Warren Buffett nagybefektető/ tulajdona.

Azért elgondolkodtató, hogy a hitelminősítést, vele a vállalatok részvényeinek értékét befektető cég minősíti. Akkor lesz olcsó, ha rossz híreket terjesztenek. A hitelminősítők úgyis döntően a pénzügyi lapokban jelentetik meg az elemzéseket, a pénzügyi lapok meg ugye a kisbefektetőkből élnek.

Egész érdekes a meccs.

Lev Menachem 2011.11.26. 01:34:55

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Azért mert ezek nem olyan veszélyforrások amit egy csettintésre meg lehet szüntetni, másrészt viszont egyszerre kellett lépni olyat ami rövid, közép, és hosszútávon hat.

végletekig leegyszerűsítve:

rövidtávon:
-különadók, manyup, pénzek,lakosssági devizahitelek visszafizettetése amilyen gyorsan csak lehet (ugyanis jelenleg ez az ami leginkább megfojtja belső keresletet és ezáltal a növekedést)

középtávon:
-szerkezeti átalakítások, egykulcsos adó :van rá jópár nemzetközi példa hogy működik, nem ördögtől való

hosszútávon:
-családi adózás

Ha nem jön az euróválság , akkor most forint esésre se lenne könnyű rájátszani.

Archenemy 2011.11.26. 01:39:21

@adamis.ivan: "Aki ilyen körülmények közt bármi jót tud erről a kormányról mondani (...) az vallási fanatikus."

VS

"Azon emberek csoportját tartom a vallási fanatizmussal összemérhatő agyműködéssel rendelkezőnek, akik választott pártjuktól/vezetőjüktől annak minden nyilvánvaló hibája, ellenére sem képesek elszakadni. "

Azért kénytelen vagyok észrevenni, hogy alaposan megváltozott a definíció az előző hozzászólásod óta :p

Az meg zseniális, hogy ebből mi mindent le tudsz vezetni, hogy kiemeltem egy nyilvánvaló képtelenséget a wall of textedből :p

JumboJet 2011.11.26. 02:03:50

@Archenemy: Kedve Archenemy! Kiválóan alkalmazod a politikusi praktikákat.
A definíció nem változott, csak Te lecsippentetted az összevetésedben felhasznált egyik összegző mondatom elöl annak indoklását: "Elszakadva az egykulcsostól, a világnézeti különbségektől, a hazugság, az hazugság, a balfaszság az balfaszság, a következetlenség az következetlenség, a kapkodás, a terv- és elvtelenség, az terv- és elvtelenség, a kiszámíthatatlanság az kiszámíthatatlanság, a sumákolás, a csúsztatás, az sumákolás, meg csúsztatás, és sorolhatnám. Summa-summárum: az elkúrás az elkúrás. Márpedig, itt ez folyik a kormányzás első napja óta. A net, a blog pörgő világában 5 perc visszakeresni, és szembesíteni valakit a pár órája, pár napja, hete, hónapja, éve mondott, ígért dolgaival." És ez után jött csak a te általad idézett mondat:
"Aki ilyen körülmények közt bármi jót tud erről a kormányról mondani, aki e rövid másfél év sűrű eseményeit egymásután rakja, és csodálkozik a pénzpiacok és a hitelminősítők viselkedésén, az vallási fanatikus."

Tehát EZ, ÍGY EGYÜTT , VS:

"Azon emberek csoportját tartom a vallási fanatizmussal összemérhatő agyműködéssel rendelkezőnek, akik választott pártjuktól/vezetőjüktől annak minden nyilvánvaló hibája, ellenére sem képesek elszakadni. "

Már gyakorlatilag ugyanazt jelenti. Pusztán annyi a különbség, hogy az első esetben a nevén neveztem a kurzust, aminek nyilvánvaló hibáit, vétkeit, bőséggel felsoroltam, és megengedtem magamnak, hogy egy ilyen objektív lista után még mindig erőteljes szimpátiával bírókara alkalmazzam a vallási fanatikus jelzős szerkezetet, míg a másik esetben általánosan foglaltam össze neked a gondolatot.

Semmi képtelenséget nem emeltél ki.
Az a képtelenség, hogy bármi képtelenséget érzel benne.

Ha kedved van, behelyettesítheted oda Gyurcsány kormányt is és felsorolhatom azok vétkeit is. A fanatikus GYF hívők ugyanez a kategória, csak, mint írtam, belőlük tized annyi van, mint Orbán fanból. Lehet, hogy azért, mert OVI 10-szer jobb, mint Fletó?

Tudod mit, lehetőséget adok Neked Orbán Viktor és Matolcsy György munkássága nagyszerűségének érvekkel és tényekkel alátámasztott igazolására. Elég, ha addig jutsz el, hogy 5-ször jobb mint Feri és bandája.

LOL

Archenemy 2011.11.26. 02:12:36

@adamis.ivan: "csak Te lecsippentetted az összevetésedben felhasznált egyik összegző mondatom elöl annak indoklását:"

Mert fölösleges, hiszen ott az összegző mondat. Jó hogy nem azt kéred, hogy az egész vitát idézzem be előtte.

"Már gyakorlatilag ugyanazt jelenti."

Tehát szerinted ugyanazt jelenti a két állítás:
1. "ha bármi jót tudsz róluk mondani, akkor X"
.2 "ha foggal-körömmel ragaszkodsz mindig az ő igazukhoz, akkor X"

Hát, szerintem nem ugyanaz a két feltétel, de hát én nem is vagyok olyan okos, mint Te :p

2011.11.26. 02:18:28

blöeeeee, ergé nem vagy u2-us, kurva fideszes vagy

JumboJet 2011.11.26. 02:35:51

@Archenemy: Kedves argumentációs partner!
Nyilván, nem kérném Tőled az egész vita "beidézését", csak amennyit a helyzet indokol. És ismét! A kulcsszó nélkül idézel.
Az 1. pontodbeli idézet úgy kellene szóljon:
"HA EZEK UTÁN, bármi jót tudsz róluk mondani, akkor X". Egy "ezek utánnal" induló mondat önmagában való idézése, nyilvánvalóan sántít. Ugye érzed? Kiált legalább valamennyért a mi utánból. Úgy teljes a gondolat.
Fura, hogy ezt magyarázni kell.
Jelen, konkrét esetben, ha a felsoroltak után jót tud valaki mondani a kormány eddigi tevékenységéről, az szinte egyenértékű az igazukhoz való foggal-körömmel ragaszkodáshoz.
Talán a "bármi jót" irodalmi túlzás, változtassuk emígyen hát meg, "Aki ezek után jónak ítéli a kormány eddigi tevékenységét, az vallási fanatikus".
Emlékeztetőül: folyamatos hazugságok, balafaszkodások, sumákságok, következetlenség, kiszámíthatatlanság, elv- és tervtelenség, summa-summárum: elkúrás. Tehát. Ha ezeket egy kormány, - bármelyik kormány, a világon bárhol - napi szinten gyakorolja, és mindezek kedvezőtlen hatása kívülről, belülről érződik, és egyre erősödik, akkor Te hogyan jellemeznéd egy ilyen kormányban töretlen bizalommal bíró emberek csoportját?

mialenyeg 2011.11.26. 02:53:19

Itt a Karácsony, mit kell ilyen pénzközpontúan gondolkodni? ;)

Archenemy 2011.11.26. 02:54:04

@adamis.ivan: "Talán a "bármi jót" irodalmi túlzás"
=
(belátod, hogy a "bármi jót tud róla mondani" nem egyenlő az "összességében jónak ítéli meg"-gel, és pláne nem egyenlő a "foggal-körömmel ragaszkodik a tarthatatlan állásponthoz"-zal)

Tehát ugye ha ennek a totálisan triviális logikának a belátása vagy öt kommentet igényelt, akkor miből gondolod, hogy téged bármiről is meg lehet győzni belátható időn belül? Ennél ezerszer szerteágazóbb és szubjektívebb témákban? Mi értelme van úgy a veled való vitának, ha ennyire képtelen vagy belátni a saját hiányosságaidat?

Természetesen lehet a kormányról jót mondani, pl. a családi pótlék iskolába járáshoz kötését, ami nekem ilyen szívem csücske téma. Attól, hogy valaki tud a kormányra jót is mondani, attól még lehet, hogy nem elégedett az összteljesítményével, és pláne nem lesz vallási vagy bármilyen egyéb fanatikus.

Annak a fanatizmusán viszont érdemes elgondolkodni, aki ilyen sommás kijelentéseket tesz :p

Viktus 2011.11.26. 02:57:23

@Corporate Soldier:

A nagy egyetértés közben sikerült felfedezned a bruttó, és a netto közti különbséget? :D

SPU 2011.11.26. 04:25:30

Minden hiteltörlesztés azonnali leállítása és görög mértékű adósságleírás kell. Nem kell félni az államcsődtől: féljenek inkább a hitelezőink. Meg kell lépni, már nincs vesztenivalónk, nincs hova hátrálni.

Jenő_bácsi 2011.11.26. 06:17:52

@SPU: Tetszik, nem tetszik függünk a körülöttünk levő világtól ( olaj, villany, etc. ) Ha pénzhiány okán elzárnák a csapokat, akkor anarchián kívül vajon mi teremne még meg kicsi országunkban?
Ezen kívül amíg nagy embereink keserves munkával megkeresett dollárjai, eurói külföldi bankoknál vannak elhelyezve, vajon meg mernék-e lépni?

2011.11.26. 07:29:58

IMF please have Matolcsy go!

baloo112 2011.11.26. 08:08:51

A szörnyű az egészben az hogy a FIDESZ-KDNP olyan történelmi lehetőséget kapott az ország rendbetételére amiről csak álmodni lehet.
És katasztrófálisan nem tudtak vele élni. Provinciális, kifejezetten buta gazdaságpolitika ami ide vezetett, a többi hatalomhalmozás, zsebtömés ami megy az is kritikátlan, viszont a legszükségesebb változásoknak nyoma sincs.
Persze lehet a környezetre fogni, de csókolom! Nézzenek már körül. pl a szomszédoknál, a volt szoci országokban...
Szegény szegény Magyarország.

Link Elek 2011.11.26. 08:24:59

ahhoz, hogy ujja lehessen epiteni, eloszor porig kell rombolni mindent.
ez zajlik most.

akinek ez nem tetszik az eltakarodhat, ezentul Mo-n csak az tortenhet, ami orbannak tetszik, ez pl. ez a rombolas

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.11.26. 08:30:32

Hát, már csak egy dolgot leet tenni:

Januárban mindenünket odatenni a Liszt Ferenc reptérre érkező Bruce Willis lába elé, csak mentsen meg minket.

Ébresztő magyar, elég volt, ne tűrd a diktatúrát! 2011.11.26. 08:45:30

A BÓVLI KORMÁNY ÉS BÓVLI MINISZTERELNÖK TÁVOZZON!

A Fidesz-frakció olyan új kormányfőt válasszon, aki "kellően hiteles" ahhoz, hogy megoldja a problémákat. A kétharmados kormánypárti parlamenti többség bír kellő támogatással egy ilyen személyi változtatáshoz, valamint ahhoz is, hogy a kormány egy olyan programot hajtson végre, amelyik kivezeti az országot "ebből a zsákutcából".
Az ország érdekében tegyenek félre minden személyes és pártpolitikai érdeket, "viselkedjenek hazafiként, ne pedig egy hűbérúr szolgáiként".

Orbán Viktor kormányfő teljesen elveszítette a hitelét a világban, ezért mennie kell. Elég volt a nagyképűségből, az arroganciából és a háborús politikából, mert ez vezetett oda, hogy másfél évvel a választások után Magyarország nagyobb bajban van, mint 2008-ban vagy 2009-ben volt.
Orbán Viktoron és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszteren kívül ma mindenki látja, hogy Magyarország nem összeesküvés, hanem "két ember hülyeségének az áldozata" lett. A miniszterelnök által választott "szabadságharcos politika teljes zsákutca", ami a csőd közelébe vitte az országot. A nem ortodox gazdaságpolitika napról napra hozza egyre nehezebb helyzetbe a családokat, ezért ki kell, hogy mondjuk, nemzetellenes!

Itt az idő, Orbán takarodj!

2011.11.26. 09:08:34

@Lev Menachem:

"1, 2008-ban nemtudtuk magunkat finanszírozni a piacról (magasabb kamattal sem (ezt hívják csődnek)), most tudjuk."

MOST még éppen! És ez tartható is lenne IMF nélkül is a következő hónapokban. Ugye azért fordult az IMF-et elutasító kormány mégis hozzájuk, mert szerintük sincs gond ezen a téren? Ugye te is így gondolod?

2, Költségvetési hiányunk 3% alatt lesz jövőre (is), ez még 0,5% GDP növekedés mellett is tartható (az EKB szerint is).

És? 2008-ban (csak mert te is ezzel hasonlítod, egyébként fölöslegesen) ugyan ez pl. 4.5%-os hiány lenne. Ugye látod, hogy azért, mert akkor a manyupba betolták kb. a GDP 1.5%-át megtakarítását, míg most ilyen nincs?

3, Ez az "ellopott a fidesz 3000 milliárdot" annyira gagyi proliduma.. mégis hogy lopta el? hogy hazavitte a kiccsaládnak? Nem, abból csökkentette az államadóságunkat, ami technikai okokból van 80% fölött, gyakorlatilag meg nincs, de ha ez nem tetszik akkor azt számold ki hol tartana ma az államadósságunk és a cds felárunk, ha nem erre fordítja a kormány a manyup pénzeket.

Akkor számoljunk, ahogy kérted:

manyup GDP 11%-a -> bukjunk 1%-ot eladásnál 10%
MOL (megmaradt IMF pénz) GDP 1.5%

Váltáskor a hiány 81%

A kettő különbözete 69.5%

Erre jön a válságfaktor (mondanád te technikai okok)
EUR/FT -10% 270 Ft -> 307 (nem zuhant volna ekkorát normális gazdaságpolitika mellett!!) GDP hiány +5%

Vagyis kb. 75% a hiány technikai faktorral leértékeléssel együtt!!!

Hiány most: 82%

Hmmm. Eltapsoltuk a GDP 7%-át másfél év alatt!!
Jót számoltunk??? Ha valami nem érthető szívesen kifejtem!

4, ez a 68% kurva vicces csak lófaszt se érdekel, inkább azt írd meg mekkora volt az államadósság, amikor átadták kormányt.

Ez érdekes! Mert egyébként téged akkor csak a fő számok érdekelnek, ami mögötte van nem. Ez mondjuk persze butaság, de ha éppen "politikus" vagy, akkor azért: "ami technikai okokból van 80% fölött," te is mögé néznél ügye?
Hallottál már arról, hogy következetes?

alfacharlybravo 2011.11.26. 09:10:52

@Link Elek: Szerinted nem Megyesi kezdte meg a totális ország rombolást? A 2002 első fordulóban Orbánnak még voltak normális tervei elgondolásai a gazdasági problémák kezelésére. A második fordulóban már csak politikus lett, amire a szocik csak rátettek egy nagy lapáttal. A Fidesz meg csak cukkolta őket. Nem tudom, hogy hogyan gondolták, ha tönkre megy minden akkor ők itt csodát tesznek. Én a helyükbe ilyen reménytelen helyzetben el sem indultam volna a választásokon. Megmondták az ATV bölcsei, hogy milyen bátor a Fidesz, pedig csak egyet kell füttyenteniük és szétrúgják Mo.- t mint tyúk a töreket. Jöhetne a népfelkelés (amiről Dr. Göbbels álmodott) ami elfújná a spekuláns rendszert és a pénz visszakapná a valós értékét.

Ringlósztár 2011.11.26. 09:12:15

"ráadásul megszorítások nélkül". LOL
Még jó, hogy csak a ballibsik szoktak hazudni.

Ha nem tekintjük megszorításnak a különadókat és a bankadót, amik a termékekbe épített díjjal fogyasztási adóként működnek, az egészségügyből kivont pénzt, ami miatt rákgyógyszerek váltak hiánycikké, a járulékemelést, ami drágítja a magyar munkaerőt (hogy fogunk így a kétkezi kínai munkaerővel versenyezni?), a manyupokból ellopott 2800000000000 forintot, amiért cserébe semmit nem tudnak felmutatni, bár a teljes összeget elkúrták, na akkor tényleg nem voltak megszorítások.

Mr. Waszabi 2011.11.26. 09:21:44

@Lev Menachem: igazad van, ők örököltek 65%-ot Hornéktól, összekevertem a 2 számot. Azért az érdekes, hogy a hibát észrevetted, a tényeket meg hülyeségnek minősíted. Matolcsy is ezt csinálja, látható is az eredménye. Pénz beszél, a kutya ugat.

lariflari 2011.11.26. 09:31:37

@SPU: Én is pont erre gondoltam.Szopjon az eu is,az euro meg bezuhanna kicsit de ki nem tojja már le ezekután?

lariflari 2011.11.26. 09:33:54

@SPU: Ugyan is a bóvliba sorolás azt jelenti,hogy nem tudjuk fizetni a hiteleinket.Ergo akkor mi a francnak fizetjük,ha a minősítő szerint úgy sem tudjuk fizetni?Költenék inkább másra,mondjuk a gazdaság rendbetételére.Az imf-el meg már fölödleges bárminemű tárgyalás ezekután!

Borenbukk 2011.11.26. 09:35:29

@lariflari: Szerintem nem igazan jo bosszuterv kiugrani a tizedikrol, hogy pocsek melo legyen majd eltakaritani a szetkenodott hullankat.

2011.11.26. 09:38:23

@Lev Menachem: Nem tudom, feltűnt-e, hogy pont ez bukott meg?
Mert: az egykulcsos okos dolog, csak egy működő, konjunkturális gazdaságban.
Az egyszeri intézkedések okosnak tűnnek, de van veszélye: bizalmatlanság. Tudod, ha visszamenőleg hoznak törvényeket, nincs olyan hülye, aki a pénzét ott parkoltatná.
Ez nem átgondolt, hanem idegbeteg gazdaságpolitika!

Oka egyszerű: Matolcsy azt hitte-mint sokan mások-, hogy véget ér a válság. Nem látta előre, hogy politikai válsággá fejlődik. Én se.
Erre épült az egész. Ezért volt érthetetlen, hogy miért nem hagyja elszállni a hiányt az EU, miért nem ad hitelt az IMF, csak szigorú feltételek mellett, miért hoztak egyszeri hatású intézkedéseket(szektorális adó, manyup), vállalva a kockázatot.

lariflari 2011.11.26. 09:43:42

@Borenbukk: No de ha egy ország nem tud fizetni,akkor többnyire jönnek és elviszik amiről úgy gondolják hogy jár nekik.Azaz háború szokott lenni.De ki jön ide háborúzni?

xenuka 2011.11.26. 09:45:57

A hitelminősítők a bankok bérencei.

2011.11.26. 09:47:21

@lariflari: Teljesen hibás gondolatmenet!
A bóvliba sorolás azért történt meg, mert nem fogjuk tudni fizetni a hiteleket. Tehát épp fordítva!
Ha nem fizetjük, államcsőd!
Minket nem fognak óvatosan kezelni. Már a rendszerváltásnál se kaptuk meg azt a segítséget, mint Lengyelország.
Márpedig, ha államcsőd, akkor nem lesz energiaszolgáltatás, megugranak az árak, az állam zárolja a számládat, nem lesz egészségügyi ellátás, mentők, tűzoltók, rendörség, lesz karhatalom, zavargás, fosztogatás, gyújtogatás, lövöldözés, hiperinfláció. A határok lezárva. (lásd Argentína, a mintaország)

Nem vagyunk az euro-övezetben, mint a görögök, mitől kapnánk többet?
Nekirohantunk mindennek, ami az eddigi struktúrát jelentette a nemzetközi gazdaságpolitikában, miért volnának megértőek?
Milyen veszéllyel járna egy magyar államcsőd az EU-ra?

lariflari 2011.11.26. 09:47:32

Véleményem szerint a csőd mint folymat egy egészséges dolog a beteg gazdaságpolitikára.Azaz gyógyírnak is nevezhetnénk,hiszen ha nem kap az ország hitelt,kénytelen kelletlen lesz a kormány más megoldásokhoz folyamodni.Azaz a valódi reformokhoz.Bővebben:
-minisztériumok leépítése
-kétkucsos adó visszaállítása
-bkv,máv reformja
-egészségügyi reform
és még sorolhatnánk.

Szóval lehet hogy nem is kell annyira betojnunk ettől a csődöléstől.

2011.11.26. 09:48:31

@lariflari: Senki. Majd hadat üzenünk mi! Illetve Orbán. Azt nagyon szeret!

2011.11.26. 09:49:35

@lariflari: Miről beszélsz? Amit felsoroltál, az az IMF hitel feltételei!

lariflari 2011.11.26. 09:51:58

@Könnyen elkaptuk, uram!: De már volt az országunk csődben és nem így zajlott a dolog ahogy felsoroltad,legalább is az általam olvasottak szerint.
A magyar államcsőd az eura szerintem megingatná az amúgy is döglődő euro-t,hiszen emlékezz vissza (asszem pont matolcsy volt)aki azt nyilatkozta a görög válságnál hogy Mo is csőd szélén áll és micsoda heves reakció volt Brüsszelből?
Tehát konkrétan betojtak Brüsszelben.
Vagy úgygondolod,hogy Svájc,Brüsszel,France mint egy bevehetetlen bástya majd talpon marad,miután körülötte minden összeomlik?Majd őket nem érinti meg mindez?

Borenbukk 2011.11.26. 09:53:55

@lariflari: Francot. Leirjak a veszteseget, meg minket is. Amugy szerinted kiknek tartozunk? Akiknek eladtuk az allampapirjainkat, vagyis befektetesi alapoknak, nyugdijpenztaraknak(mig a mieinket ki nem rabolta a kormanyunk, eleg sok allampapirunkat vettek), ilyesmiknek.

2011.11.26. 09:54:08

@xenuka: A hitelminősítő egy ország hitelképességét minősíti. Meglepő, mi?
Azt vizsgálja, hogy az adott gazdasági körülmények mellett képes lesz-e visszafizetni a hitelt.
Az USA hitelállománya óriási. De a kintlévősége is.
Valamint még egy apróság: a dollár jelenleg elfogadott a világ minden pontján. Sőt...
Az USA gazdasága annyi pénzt nyelt el külföldről, hogy egy csőd esetén bukna Kína, Japán, meg persze az EU is.

Magyarország???

2011.11.26. 09:55:20

@lariflari: Volt válságban, kapott hitelt!

lariflari 2011.11.26. 09:55:49

@Könnyen elkaptuk, uram!: A csőd gyógyszer lesz,még ha súlyos mellékhatásai is lesznek.
Majd világítunk lámpával ha nem lesz áram,tüzelünk rongyokkal ha nem lesz gáz,a banszámlámat nem féltem,zárolják csak,nincs rajta egy fitying sem,tehát féljen az,akinek van.Kenyeret meg akkor is tudtak venni,amikor bombázták Budapestet,a vidékiek akkor is felhozták Pestre az élelmiszert a népnek.Most is így lesz.De ezek a dolgok sem tartanak örökké.

lariflari 2011.11.26. 09:58:35

Már mindenről olvastam de arról még nem,hogy mit szólt Brüsszel és az eu a leminősítésünkhöz????

kvpsgb (törölt) 2011.11.26. 09:58:47

Csatlakozom azok táborához akik színtiszta politikai nyomásgyakorlást látnak a leminősítésben. Gazdaságilag semmi sem indokolta, az IMF-fel is leálltunk újra tárgyalni. Mostmár biztos, hogy a bankadót és a végtörlesztést próbálják megbosszulni az országon azok a pénzügyi körök akiknek a helyi érdekeltségeibe belegázolt a kormány és akiknek befolyásuk van a hitelminősítők munkájára. Itt a piacot el lehet felejteni, ez már régen nem erről szól. Mert a magyar bankadó még egy dolog, de mi lesz ha Spanyolország, Portugália, Olaszország stb is elkezdik bevezetni? Hol lesz akkor a profit? Tehát példát kell statuálni.
Magyarként tapsolni ehhez a gyakorlathoz egyszerűen undorító.

2011.11.26. 10:00:12

@lariflari:

Gyönyörű vízió!?? Legalább ne kezelnéd tényként, hogy ez egy gyógyír.

Borenbukk 2011.11.26. 10:01:44

@lariflari: Persze, mindenki szeretne egy kis igazi nyomort kiprobalni. Szerintem allj a nep ele, es add elo az elmeleted. Btw.: Azota sokat fejlodott a vilag, hogy ezt kenytelenek voltunk megtapasztalni.
A tavfuteses lakasban nehez lesz rongyokkal futeni, a gazkazanban sem igazan hatekony, es 10 millio embert nehezebb lesz etetni is, kulonosen, hogy volt egy kis technologiai valtas azota a mezogazdasagban is.

lariflari 2011.11.26. 10:02:17

@MikeBoy: Kicsit hasonló ahhoz,mikor eltöröd a kezedet és az feldagad és a dagadás csökkenti a fájdalmat.Vagy hasonló az öntisztító folymathoz.Minden beleavatkozás a dolgok menetébe csak elnyújtja a betegséget,de nem gyógyítja meg,mert az magától regenerálódik majd.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.26. 10:02:39

A fidesz kommunikációja remek. Legalábbis ami a híveknek megy. Kár, hogy a független minősítők nem fidesz fan-ok!

"nem süllyedünk! Nem süllyedünk! Úgy látom emelkedünk!"
www.youtube.com/watch?v=3uB3cOb5i3w

2011.11.26. 10:05:36

@kvpsgb:

"Gazdaságilag semmi sem indokolta"

De igen, sajnos indokolta. Lásd azt a 11 közgazdászt, aki tegnap tárgyalt Orbánékkal.

Nem tárgyalunk az IMF-el!

Nem megbosszulják, csak látják a politikai kockázatot az itteni befektetésekben ezek miatt.

"Itt a piacot el lehet felejteni, ez már régen nem erről szól. Mert a magyar bankadó még egy dolog, de mi lesz ha Spanyolország, Portugália, Olaszország stb is elkezdik bevezetni? Hol lesz akkor a profit? Tehát példát kell statuálni. "

Ennek így egyszerűen nincs értelme.

"Magyarként tapsolni ehhez a gyakorlathoz egyszerűen undorító. "

Ugyan, mihez?

Borenbukk 2011.11.26. 10:06:25

@kvpsgb: "Mert a magyar bankadó még egy dolog, de mi lesz ha Spanyolország, Portugália, Olaszország stb is elkezdik bevezetni?"

Kicsit elkestel, mar be van. Persze ott nem kirablasra utaztak, hogy egy fust alatt sajat gazdasagukba is rugjanak egyet.
Jelenlegi leminositesunk oka leginkabb az, amiert egy egyszeru banki hitelbiralatot is elbukna az, aki az elso evi torlesztojeert a vesejet ajanlgatja.

kvpsgb (törölt) 2011.11.26. 10:07:00

Az azonban biztos, hogy egy ilyen helyzetben matolcsynak mennie kell. Még akkor is mennie kéne, ha egyébként jól végezte volna a dolgát. Abban pedig nagyon is igaza van a Mandiernek, hogy a kormányzati kommunikáció egyszerűen katasztrofális.

2011.11.26. 10:07:53

@lariflari:

Nem!

Ahhoz hasonló, hogy beteg vagy - gazdaság
De elutasítod az IMF-et - orvos
Mert meggyógyulsz magadtól - a csőd öngyógyító hatása.

Mondom, legalább ne hinnéd biztosan, hogy működik a víziód!

lariflari 2011.11.26. 10:08:43

@Borenbukk: A klímaváltozáshoz tudnám ezt hasonlítani .Felmelegedés->először felperzselt föld,majd a tengerekből a mégnagyobb elpárolgás felhő formájában meghozza a várva várt esőt,továbbá csökkenti a földre jutó napfény mennyiségét,így regenerálja önmagát a természet.
Na ezek a válságok is valami ilyesmik.Bármit tesznek,bárhogy avatkoznak bele,önmagától fog rendbejönni.

lariflari 2011.11.26. 10:11:15

@MikeBoy: IMF mint orvos?
Az IMF nem orvos,hanem a hadjárat a pénzvisszaszerzésre.Csak nem egy hadsereg jön ide még,hanem egy IMF delegáció.De lényegében ugyanaz.Ezekkel csak annyi a baj,hogy általában 3x 4x5x 10x annyit visznek el,mint amennyi járna nekik.

Borenbukk 2011.11.26. 10:13:06

@lariflari: Ez mukodik a ragadozo preda viszonylataban is. Ha sok a preda allat, megno a ragadozok szama is. A tobb ragadozo lecsokkenti a preda szamat, aztan a folosleg ehenhal szepen, es ismet beall egy egyensulyi allapot. A gazdasagban is megtortenne ez ugyanigy egy ido utan, csak mi elkerulnenk az ehenhalast, ha lehet, mert az nem olyan vicces.

2011.11.26. 10:15:19

@lariflari:

Hagyjuk! Fogalmad sincs az egészről.

"általában 3x 4x5x 10x annyit visznek el,mint amennyi járna nekik.

Ez nem így van: 1000x 10.000x 100.000x milliószor!
Vagy írjunk végtelent?

Nyilvánvalóan azt sem tudod, miről beszélsz!

Borenbukk 2011.11.26. 10:15:37

@lariflari: Ha legbolkapott marhasagokkal farasztasz masokat, az biztos nem megoldas. Az IMF eppenseggel olcsobban ad hitelt, mert a grundoloi(tobbek kozott mi magunk) szeretnek meguszni a csodunkkel jaro balhet.

lariflari 2011.11.26. 10:16:24

@Borenbukk: Erre van egy kifejezés,ami nem jut eszembe,de vonatkoztatható mind a természet türvényeire,mind a klímaváltozásra mind a gazdasági válságokra.

lariflari 2011.11.26. 10:20:08

@Borenbukk: Te figyelj már!Ha annyira olcsó és akciós hitelt kínáltak baromikedvező feltételekkel,akkor szerinted a kormány miért is nem élt a hatalmas lehetőséggel?????????Nem gondolod hogy azért,mert esetleg még sem volt olyan jó "orvos" ez az IMF?????

lariflari 2011.11.26. 10:24:25

Esetleg túl drága orvos volt,esetleg nem is volt szükségünk orvosra???????

röhögő 2011.11.26. 10:26:40

@lariflari: Olyan hülye vagy hogy az hihetetlen! A bóvli kategóriában vagyunk, á nem volt szükségünk orvosra! :-))
Bazz, inkább valami műköröm vagy szolárium témában értekezz inkább!

dr. trafik nomac 2011.11.26. 10:28:57

@lariflari: Csak jeleznem, az IMF legutolso kovetelesei a MAV, es BKV allami finanszirozoasanak csokketese, ugyan is itt tobb 100 milliard folyik ki a koltsegvetesbol a semmire. Ja, hogy itt veszik ki az urak a lovet, hat igen, ez egy fajo pont. (tudom mirol beszelek, lattam kozelrol mavos aktataskat, es a BKV-t sem kell bemutatni gondolom)

röhögő 2011.11.26. 10:29:04

@lariflari: "ikor eltöröd a kezedet és az feldagad és a dagadás csökkenti a fájdalmat" - Jól van, te sem leszel hülyébb még egy lobotómiával sem. :-))

lariflari 2011.11.26. 10:44:00

Oké,hülyézhettek ahogy akartok DE:
1-logikusan gondolkodva senki nem utasítana vissza egy kedvező hitellehetőséget kedvező kamattal.
2-logikusan gondolkodva senki nem vesz fel hitelt ha nincs rá szüksége,orvoshoz sem mentek ha nem vagytok betegek!
3-loptok ha van honnan és nem loptok ha nincs honnan lopni!

Egyéb kérdés?

röhögő 2011.11.26. 10:47:55

@lariflari: "1-logikusan gondolkodva senki nem utasítana vissza egy kedvező hitellehetőséget kedvező kamattal." - De igen. Egy olyan, aki tudja hogy olyan baromságokra készül, amelyet a világ nem hagyna.
Helyette feláldozza az országot, hogy a fantazmagóriáit megvalósítsa. Amikor az IMF-et kirúgták, akkor még 7 százalék hiányról álmodott a faszkalap matolcsy, amit az IMF nem engedett volna. Kirúgták. Hát az EU se engedte. Azóta azzal verik a mellüket, hogy bezzeg nálunk 3 százalék lesz csak a hiány.
Gondolkodj már! Bazz, az ilyen ostobák szavazták kétharmadba a fideszt, mint te és mi is szívunk akik tudtuk hogy orbán egy állat.

lariflari 2011.11.26. 10:50:45

@röhögő: Az a baromság a bankok megadóztatása volt történetesen.Meg volt valami affér a telefontársaságokkal is.Meg mint ha a multikat is megakarták volna adóztatni vagy ilyesmi.
Persze hogy vinnyogtak mint a fürdőskurvák,te is vinnyogsz ha ha fizetned kell,vagy tévedek?

2011.11.26. 11:02:26

@lariflari: "Majd világítunk lámpával ha nem lesz áram,tüzelünk rongyokkal ha nem lesz gáz,a banszámlámat nem féltem,zárolják csak,nincs rajta egy fitying sem,tehát féljen az,akinek van.Kenyeret meg akkor is tudtak venni,amikor bombázták Budapestet,a vidékiek akkor is felhozták Pestre az élelmiszert a népnek.Most is így lesz.De ezek a dolgok sem tartanak örökké."

Szép vízió! Orbánia. A nyereg alatt puhított magyar virtus!
Orvos neked kell. Aztán a gazdaságnak.

Borenbukk 2011.11.26. 11:04:41

@lariflari: Azert nem akarja az IMF-et, mert az elhajtotta oket, mikor hulyesegekkel hazaltak nala. Masnapra kitalaltak a gazdasagi szabadsagharcot, es hogy mi zavartuk el az IMF-et. Arcvesztes visszakuncsorogni, ennek a kormanynak meg semmi masa nincs csak arca.

stf! 2011.11.26. 11:06:19

Amikor a kutya összesz*ta a lakást, aztán kiment a lépcsőházba és ott is mindent összepiszkolt, és ezek után ha az orrát beledörgölöd, erre ő meg csóválja a farkát és jutalomfalatot vár, akkor két dolgod van:
minél előbb elajándékozni a kutyát és rögtön utána mindent alaposan kitakarítani.

2011.11.26. 11:07:29

@lariflari:

"Egyéb kérdés? "

Szerinted a gazdaságot irányító politikusaink logikusan gondolkodtak másfél évig?

"Az a baromság a ...."

A sok baromság közül mondok neked egyet: végtörlesztés

Na ezt pl. nem hagyta volna az IMF. Azt a végtörlesztést, ami gyakorlatilag csak azokon segít akiknek van pénzük és ront azok helyzetén, akiknek nincs.
Csak hogy lásd: van olyan végtörlesztő polgár, aki 500.000.000 Ft-ot végtörleszt és 150.000.000 Ft árfolyamnyereséget ér el a bankok kárára.
Ha végül az EU úgy dönt, mert per lesz, hogy ezt az államnak kell fizetnie, akkor 150.000.000 ft-ot tol majd az állam egy magyar milliárdosnak. Nem mintha a banktól odatolni neki a pénzt jó ötlet lenne.
Házi feladat: Keresd meg, mit találtak ki most az új alkotmány kapcsán zseniális politikusaink erre! Amivel gyakorlatilag eleve felkészülnek rá, hogy ezt a pert elveszítjük.

És itt meg is válaszoltam kérdésem ugyanis: Logikusan gondolkozva senki sem hozna egy olyan végtörlesztési törvényt, ami a bankokat extra pénz kifizetésére kötelezi hatalmas veszteségeket okozva közvetlenül nekik és az irdatlan bizalomvesztésen keresztül közvetve (Ft gyengülés, leminősítés, magasabb állampapír hozamok) a magyar államnak úgy, hogy ráadásul végül mégis az államnak kell majd fizetni!
Zseniálisan balfasz!

fonó 2011.11.26. 11:29:47

@adamis.ivan: Gratulálok a józan értelmes íráshoz, hasonló helyzetben vagyunk és pontosan így gondolkodunk a családommal.

puffancs 2011.11.26. 11:56:16

@3dent: egy normalis orszagban a csaladtamogatasi rendszerben is van felso jovedelemplafon. pl UK-ban nem vagy jogosult child tax creditre, ha a csalad egyuttes jovedelme 60k felett van. ez vagy egy felsokozepvezetoi fizetes egy kozepvallalatnal egy egykeresos csaladban, vagy egy ketkeresos csaladban ket atlagos munkavallalonak a fizetese. nyilvan nem bevandorlokrol beszelunk, mert azok erre a szintre ritkan jutnak el.
tehat ha te nagy kutato vagy nyugati fizetessel, az UK-ban szepen adozhatnal progressziven, es nem kapnal az 5 porontyod utan semmit, mert NINCS RA SZUKSEGED.
akinek nincs ra szuksege, miert is kapna a gyerekek utan barmit?

puffancs 2011.11.26. 11:59:52

@puffancs: bocsi, kapnal child benefitet, kb 60 fontot hetente az 5 gyerek utan, ez a csaladi potlek, alanyi jogon jar, de tax creditet nem kapnal. minek is? inkabb tamogassanak olyan gyerekeket, akiknek szuksege van ra.

Amatőr 2011.11.26. 12:02:42

@xenuka: A pár évvel ezelőtti bankcsőd előtt napokkal a hitelminősítők a Lehman Brotherset és társait az igen javasolt AAA+ kategóriába rangsorolták. A Moody's és társainak a minősítése annyira megalapozott mint az arab számlája a Józsefvárosin: el lehet olvasni , aztán kitörölheted vele....Hamis!

fonó 2011.11.26. 12:05:02

Remek út hogy javítani se tudjunk, korrigálni se legyünk képesek az önfelmentés: összeesküdött a világ, mindíg mások a hibások, előhúzunk egy ellenséget és megnyugszunk, nem kell tenni semmit, nem kell gondolkozni hiszen mások a gond okozói.

fonó 2011.11.26. 12:07:46

Utólag egy kicsit elmélázok. Amikor GYURCSÁNYÉK MAGYARÁZTÁK H NINCS INGYEN EBÉD, EÜ REFORM SÚLYPONTI KÓRHÁZ, KISPOSTA...micsoda hazaárulózás gyilkosozás mengelézés folyt!!! Rég előrébb járnánk. MÁR AKKOR IS LÁTSZOTT A PÉNZÜGYI ZSENIALITÁS: 300 TF SZÁMLÁVAL NEM, 30 EZER ZSEBBE IGEN....MATOLCSI=ORBÁN=BÓVLI

Lev Menachem 2011.11.26. 12:53:01

Még egyszer: senkinek nem tűnik fel az időzítés?

"Simon Quijano-Evans, az ING Bank elemzője szerint a Moody's időzítése nem is jöhetett volna rosszabbul, mert az USA-ban hálaadás miatt hosszú hétvége van, így a likviditás sokkal kisebb - közölte az Financial Times blogja. Ez azt jelenti, hogy a piacon lévő kevesebb pénzmennyiség nagyobb mozgást tud előidézni."

Ezen tessék egy percre épp elgondolkozni, valyh mi szükség volt épp most intézkedni, amikor a legnagyobb hitelminősítő bejelentette hogy kivár az imf megállapodás végéig, és a forint is elkezdett stabilizálódni.

JumboJet 2011.11.26. 13:25:55

@fonó: Köszönöm, kedves Fonó!
Engem meglep (talán már meg sem lep?), hogy még mindig mennyien nem látják (nem akarják látni) a nyilvánvalót, mennyien küzdenek érte és a beismerése ellen.

Viktus 2011.11.26. 13:45:50

Az új alaptörvény szövegezésére se fordítottak annyi energiát a kormánypárti frakciók tagjai, mint a képviselői juttatások feltornászására.

hvg.hu/hvgfriss/2011.47/201147_kepviseloi_juttatasok_megemelik_a_maguket

-

Na v.mi tényleg sikeres :D

Viktus 2011.11.26. 13:47:51

@Lev Menachem:

Talán nem kellett volna két napja bedobni, hogy az állami-önkormányzati szférában több tízezer embernek is finanszírozhatjuk a közösből a törlesztést.

JumboJet 2011.11.26. 13:50:26

@Amatőr: Kedves Amatőr! "Érvelésed" is teljesen Amatőr.
Ugyanis.
1.) Ha összerakod szépen az elmúlt másfél év cselekdeteit, kormányzati hazug, balfasz, random, ad hoc magatartását, és ezek eredményeit, nem kell hozzá Moody's, S&P, stb, hogy mgad is leminősítsd az országot. Vagy legalábbis megértsd, hogy miért menekül innen minnen befektető, és miért csak extra kamattal jutunk hitelhez. Ha befektető volnék, én is menekülnék onnan, ahol két őrült hajtja az ország szekerét.
2.) Teljesen indifferens, hogy Te vagy a kormány és annak szervilis médiumai minek minősítik a minősítőket. A világ mégis inkább rájuk hallgat, az ő értékelésük szerint cselekszik, és nem a kormány saját értékelése szerint. Ez van. Lehet ezen puffogni. Akkor is ez van. És volt ideje megtanulni a jelenlegi vezetésnek, hogy ez így működik. Ha Nektek teszik, akkor legyen: a világ ilyen hülye. De nem az Orbán kormány fogja "észhez téríteni" a maga velejéig hazug, a valóságtól elrugaszkodott, napi önellentmondásban levő kommunikációjával. És, komolyan meghülyülök, hogy a kormány és szimpatizánsai ezen a teljesen érdektelen dolgon rugóznak még mindig.
3.) Ellenzékben a mostani kormány, mint a biblia szavait, úgy itta a hitelminősítők verdiktjeit, és használta fel azokat az akkori hatalom elleni kommunikációjában. (A igazsághoz és a korrektséghez tartozik, hogy a mostani ellenzék pedig hasonóan kezelte a leminősítéseket, mint most a kormány, bár ilyen messze talán nem ment el.
Íme, egy tanulságos cikk:
index.hu/gazdasag/magyar/2011/11/26/leminosites_kommentar/

UI: Az meg külön vicces, hogy amikor már a bevallottan (szoft-)jobbos mandi is ennyire nyílt kormánykritikát fogalmaz meg, Ti még egy ilyen cikkre is ezeket az érdekten lózungokat mantrázzátok. Csak mert hazai pályának érzitek ezt a blogot? A posztra figyeljetek! Jelentkezz önkéntesnek Orbán seregébe, amely hadat üzen a világnak! Csak ne csodálkozz a végén, hogy nem hősöknek, hanem hülyéknek fog tartani az emberek nagy része.

Link Elek 2011.11.26. 15:02:46

nem ertem mi ez a fanyalgas.
ez egy igazi unortodox sikertortenet.

Amatőr 2011.11.26. 16:14:06

@adamis.ivan: Kedves Iván!
Sajnálattal és csalódottan olvastam 4 pontba szedett érvelésed, de a tényszerűség nyomaira sem leltem. Az én négysoros irományom egyetlen tényt fogalmaz meg; a bankcsőd előtt a hitelminősítő cégek becsapták, átverték, megtévesztették, sz....ban hagyták (a nemkívánt törlendő) hiszékeny ügyfeleiket, azután mosták kezeiket. Ez tény. Én erről írtam, amire Te egy betűvel sem reagáltál, tehát nem értem, hogy miért nekem címezted a mondandódat.

Corporate Soldier 2011.11.26. 16:29:40

@Viktus:

Vicces kis fikusz kukisz, sikerült felfedezni édesanyád foglalkozását?

2011.11.26. 16:51:03

@Amatőr:

"Sajnálattal és csalódottan olvastam 4 pontba szedett érvelésed, de a tényszerűség nyomaira sem leltem."

Most akkor vagy vak vagy, esetleg nem étetted meg, vagy mindkettő.
Még a reakció is ott van egyébként arra amit írtál.
Segítek: 2-es pont. Ja, és a hitelminősítők hibáztak LB esetében, sőt a "pénzüket is megérik", de az indifferens pontosan azt jelenti amit: nincs ezeknek jelentősége most Magyarország szempontjából.

Viktus 2011.11.26. 17:05:43

@Corporate Soldier:

Melyik a foglalkozás szerinted a bruttó vagy a nettó a szakma? :D

Amatőr 2011.11.26. 18:58:32

@MikeBoy: "Most akkor vagy vak vagy, esetleg nem étetted meg, vagy mindkettő."

Mindkettő.

"Ja, és a hitelminősítők hibáztak LB esetében, sőt a "pénzüket is megérik", de az indifferens pontosan azt jelenti amit: nincs ezeknek jelentősége most Magyarország szempontjából.

Már ez azért nem a hiba kategóriájába tartozik! Ha két hónappal előbb nem látták; hát nem érthetnek mindenhez. Hogy két héttel előbb nem látták; na, bumm. Na, de, hogy még az előző napon sem látták és nem szóltak;" Bocsika, de mán csak kettőA, vagy az sem". De semmi! A politikusi szó és a hazudozás szinonimák, de előbb hiszek egy sittes magyar politikusnak, mint a hiteles és független amerikai hitelminősítőknek.
És hogy indifferens? Mondhatjuk, hogy a kutya ugat, a karaván halad. Ez igaz. De nekem még nem kell mindazt megkajálnom, amit elém tesznek. Ha seggbe rúgnak, ne kelljen már a cpő fazonját is dicsérgetnem!

2011.11.26. 19:21:40

@Amatőr:

Azért az remélem már leesett, hogy nekünk nem segít az LB fiaskó.

Ez nem időtényezős kérdés egyébként.
Mondjuk, hogy magyar példával éljek. Ez a hiba nagyjából akkora volt, mint a PSZÁF a devizahitellel.
Nézett ki a fejéből, amíg beütött a krach.

"A politikusi szó és a hazudozás szinonimák, de előbb hiszek egy sittes magyar politikusnak, mint a hiteles és független amerikai hitelminősítőknek. "

Sajnos ez nem hit kérdése. Habár szerintem öreg hiba.
Ha Matolcsy egy szavát is elhiszed, akkor háááát. :-))

Pl.
"Az élen vagyunk" Na neeeeee!

collateral collector (törölt) 2011.11.26. 19:30:11

ez NEM 'Matolcsy-féle gazdaságpolitika', ez 100%-ban Orbán-gazdaságpolitika. Matolcsy egy senki, beleszólása a dolgokba nulla. Matolcsyt lecserélni értelmetlen, a probléma a miniszterelnök.

"és Matolcsy még mindig miniszter?" HELYETT az egyetlen, valóban releváns kérdés:

"orbán még mindig miniszterelnök?"

Amatőr 2011.11.27. 11:32:29

@MikeBoy:
"Azért az remélem már leesett, hogy nekünk nem segít az LB fiaskó."

Nekünk valóban nem segít, de egyáltalán nem "fiaskó".
A hitelminősítők "kussolása" szerintem a hozzájuk közel álló körök jelentős hasznát eredményezte! (vegyétek ezt a q. jó AAA+ kötvényt, miközben én eladom a teljes készletemet. ) Most az ellenkezője zajlik: ne vegyétek ezt a szart, mert összedől a magyar gazdaság!Vegyétek a tuti amerikai sz@rt, annak ibolya illata van! Miközben sz@ért-h...ért felvásárolja a magyar papírokat.
Nem gondolom, hogy Moodysék összeizélik magukat ijedtükben az irományomtól. Nem is nekik mondom, hanem Neked. Neked kell eldöntened, hogy mit hiszel el.

"Ha Matolcsy egy szavát is elhiszed, akkor háááát. :-))"

A személyes véleményem szerint Antalltól Zétényiig az elmúlt két évtized teljes politikusi állományának morális szintje a bányászbéka alfelénél leledzik(akik meg elpatkoltak, remélem, hogy forognak sírjukban, mint a ventillátor). Kár kiemelni bármelyiket, csak a kezedet mocskolod be velük. ( nagyon cuki a pocakos kiskomcsi;" Orbán Viktor mongyon le!" Jaj, de savanyú a szőlő Mesterházykám! )

És, hogy mi lesz a vége? Mit tudom én! Lehet, hogy belebukunk, de lehet, hogy kivásárolnak a kínaiak, vagy az oroszok, mert jók lennénk nekik Európa közepén kereskedelmi elosztónak. Vagy az is lehet, hogy mégis működik a kormány elképzelése. Nem tudom, de a megismerhető TÉNYEK-et próbálom összerakni és véleményt kialakítani, függetlenül attól, hogy a potentát kicsi, nagy, dagi, sovány, zsidó, cigány, komcsi, fasiszta, férfi, nő, homokos, hetero, netán biszex, vagy más egyéb.
Tehát a jelen véleményem szerint a Moodyst és a többi elemző céget birtokló amerikai pénzügyi körnek az az érdeke, hogy NE vegyék a befektetők a magas hozamot ígérő európai papírokat, hanem vegyék a lényegesen kevesebb hasznot hozó amerikait(ké'k egy kis dohány, a háborúzás sokba került). És hogy erre esetleg rámegy M:o.? Vagy a lengyelek? Vagy mások? Ki nem sz@rja le, hogy mi van az óceánon túl.Nekünk a saját ötvenvalahány államunkkal kell törődni!

Amatőr 2011.11.27. 14:15:41

@Viktus:
A hivatkozott cikkben foglaltakkal vitatkozni nem tudok és nem is akarok. Tegnap délben én csak egy tényt ajánlottam a vitázók szíves figyelmében, amiről ellenben szívesen vitázom.

"Amatőr 2011.11.26. 12:02:42
@xenuka: A pár évvel ezelőtti bankcsőd előtt napokkal a hitelminősítők a Lehman Brotherset és társait az igen javasolt AAA+ kategóriába rangsorolták. A Moody's és társainak a minősítése annyira megalapozott mint az arab számlája a Józsefvárosin: el lehet olvasni , aztán kitörölheted vele....Hamis!"

Tehát ez esetben matolcsi és mondandója, vagy gyurcsány, vagy a többi sittes számomra tárgyon kívüli.

Katzenstreu 2011.11.29. 08:49:47

Nézd Géza, hányingerrel küzdve olvastam az irományod. Meggyőztél, nem érdemes előfizetni az általad is szerkesztett Heti Válaszra. Ugyanis, ha követem a logikádat - s félreteszek minden más szempontot - akkor meg kell kérdeznem, hogy miért adtatok szót neki? Szerinted nem undorító egy portálon a saját lapon élvezkedni?
süti beállítások módosítása