Magyar-Lengyel Kultúrkamion: él-e még a barátság?
2011. május 26. írta: dobray

Magyar-Lengyel Kultúrkamion: él-e még a barátság?

  Pécstől Gdanskig, Budapesttől Varsóig 15 városon át gyűjti a magyarok emlékeit a lengyelekről, illetve a lengyelek emlékeit a magyarokról az utazó múzeum, egy 25 éves Niza kisbuszban, többek közt megünnepelendő a Krakkói Magyar Centrum fennállásának tíz éves évfordulóját. Ráadásul ugye épp június végén vált az EU magyar elnökségről lengyelre. 

  Az utazó múzeum minden városban két napot tölt el, ezalatt mindenféle tárgyi, írásbeli, vagy akár szóbeli emlékeket próbálnak meg begyűjteni a helyiektől. Az útvonal: Budapest-Pécs-Szeged-Debrecen-Miskolc-Stary- és Nowy Sącz (azaz Ó- és Újszandec)-Tarnów (itt van eltemetve Bem apó, illetve van székelykapu is)-Krakkó-Katowice-Wrocław-Łódź-Poznań-Gdańsk-Sopot-Varsó. Több város is van, ahol nem csak egy helyen parkol le a busz, és mindenféle kísérő rendezvények színesítik az útiprogramot, például kreatív szövegírási verseny. A kisbusz útját a blogjukon és a Facebookon is nyomon lehet követni.

  A Báthory Expressz Magyar-Lengyel Kultúrkamion (Emlék-, és jövőképek két nép barátságáról) március 23-án, a Magyar-Lengyel Barátság Napján kezdte meg küldetését Budapesten, és június 30-án, az EU elnökség Lengyelországnak történő hivatalos átadásának napján fejezi be Varsóban. A kisbusz május 6-án indult útnak. 

  A kezdeményezés honlapján fotótár is található, ahol külön gyűjtötték a Lengyelországot magyar szemmel és a Magyarországot lengyel szemmel ábrázoló képeket. 

  Megkerestük a Krakkói Magyar Centrum vezetőjét, Pászt Patríciát, a Báthory Expressz ötletgazdáját, aki Budapesttől Krakkóig, az első két hétben volt a busz fedélzeti parancsnoka. Elmondása szerint a projektet kicsit provokatív céllal indította el, mivel azt tapasztalta, hogy ugyan sokat beszélünk a lengyel-magyar barátságról és a két nép közös történelméről, de mindez leginkább ünneplésekben, szoboravatásokban, nosztalgikus eseményekben fejeződik ki, és az volt a gyanúja, hogy lehet, hogy a sokat emlegetett barátság mögött nincs is annyi valós tartalom. Mint mondta, a jelen érdekli, nem a múlt. Viszont már az első nap jöttek mindenféle emberek a harmincasoktól a hatvanasokig, akik hozták a történeteiket. Ez a szimpátia végső soron megmagyarázhatatlan – vélekedik Patrícia, hozzátéve: két hét alatt egyetlen negatív megjegyzést sem tudott kiprovokálni senkiből a másik néppel kapcsolatban.

  Viszont rengeteg megható történetet hallott, például egy szegedi hölgy elmesélte, hogy a nagyszülei sokáig rejtegettek lengyel menekülteket, de végül rájuk bukkantak a hatóságok, és menniük kellett. Otthagytak viszont egy terítőt, amit máig „lengyel terítőnek” neveznek. A Krakkói Magyar Centrum vezetője azt is elmondta, hogy a magyarokból azonnal dől a szó és áradoznak, a lengyelek viszont északabbra vannak, ezért zárkózottabbak. Lassan, szárazan kezdenek mesélni, nem ömlengősek, de azért belejönnek. Az egyik legmeghatóbb történet az volt, amikor egy Ádám nevű férfi odaadott a busznak egy fényképet, amin ő volt látható egy lánnyal a Hősök terén, pár évtizeddel ezelőtt. Azóta nem tudnak egymásról semmit, Ádám viszont úgy gondolta, ki tudja, talán megkerül most a hölgy. Aki pedig látta a buszt a tévében, felismerte a kitett fotót, és most már megy a szervezés, hogy összehozzák a találkát.

  És akkor jómagam is hozzátenném a magam kis történetét. Amikor 2007-8-ban Erasmussal Krakkóban nyaraltam, és betértem egy lemezboltba, ahol ki is néztem magamnak a Pink Floyd Dark Side of the Moonját bakeliten (cédén csak gagyi kiadásban találtam meg mindenhol), az eladó-tulaj jó ezer forintnyit leszámított az árból, amikor megtudta, hogy magyar vagyok. Merthogy olyan szép emlékei vannak Hajdusoboslóról. (Úgy látszik, a lengyeleknek kedvelt célpontja volt a szoboszlói fürdő, a legtöbben mind kapásból ezt a településnevet kezdték emlegetni. És mivel náluk az s az sz és az sz az s, ezért soboslónak ejtik.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr22908006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arma Gedeon2 · http://kitalaltujkor.blogspot.com 2011.05.26. 10:49:04

A lengyelek ugyan északabbra élnek, de semmivel nem zárkózottabbak, mint mondjuk a magyarok.

A közös történelmi hősök témában viszont sok az álhős, nem egy olyanal, aki mindkét országnak nagyon káros volt, konkrétan az egész 1848-as "Népek Tavasza" kalandorai és megtévesztett naív hasznos idiótái. A kártékony kalandor alaptípusa Bem "apó", de ide sorolható a nagy szélhámos Benyovszki Móric is.
Minden néppel barátságban kéne lenni...

kispufi 2011.05.26. 11:48:49

ha az útvonal a magyar-lengyel határt is érinti, megyek velük én is.

betyár (törölt) 2011.05.26. 16:35:57

@Arma Gedeon2:

Dembinski helyett gondoljon inkább Hedvigre, Lajosra és Báthoryra:)

Bloodscalp 2011.05.27. 12:14:40

erőltett egy valami ez, és látszik a politikai töltett, ilyen alapon ha a 20. századott leveszük szlovákiát is idevetnénk, de jó a sztrapacska, a Tátra, királyaink a bányák stb stb mesék mondák minden faszom

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2011.05.27. 13:30:55

@Bloodscalp: politikai töltet? MUHAHA. Te paranoiás vagy.

hcrules 2011.05.27. 14:46:30

Szoboszlón most is rengeteg a lengyel és a német. A strandon mindent lengyelül és németül is bemondanak, igazából szerintem többen vannak ott mint a magyarok. Ami elég sok ember, tekintve hogy Európa legnagyobb fürdőkomplexumáról beszélünk :)

Bloodscalp 2011.05.27. 15:30:43

@dobray: te meg katolikus:) személyeskedjünk?:)

Arma Gedeon2 · http://kitalaltujkor.blogspot.com 2011.06.01. 09:31:29

@betyár:

ha szóbajön a magyar-lengyel barátság, általában nem rájuk gondolnak, hanem a nagy felforgatókra.
Báthoryt is kisajátították, pl. a Soros-alapítványt Lo-ban Báthory-alapítványnak nevezik...
Lajos nem népszerű emlékezetű, mert (lengyel nemzetiségű) helytartói rosszul kormányoztak, önkényeskedtek, harácsoltak.

Abrankó Erzsébet 2013.11.01. 09:28:43

FÉRJEM NÁDASSY JÓZSEF JELENKORI LENGYEL KÖLTŐKET FORDÍT MAGYARRA - MESTERE NAGY LÁSZLÓ POÉTA IS EZT TETTE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

tevevanegypupu 2013.11.01. 18:44:55

Felejthetetlen elmeny: Algeriaban a kooperacios szerzodesek lejarta utan a lengyelek kozul eleg sokan az allami lakasokat es a benne levo berendezeseket szo nelkul eladtak a gyanutlan algeriaiaknak es a penzzel angolo..lengyelesen tavoztak. Nagy buli volt..mindenfele tekintetben.:)
süti beállítások módosítása