Gréczy Istent csempészett a Népszavába
2011. február 02. írta: dobray

Gréczy Istent csempészett a Népszavába

  Régóta nem olvasok Gréczy Zsoltot, ugyanis kiszámítható és lapos, tehát unalmas. Most azonban becsempészte Istent a Népszavába, ahol arról értekezik, hogy Isten haragszik ránk. Az írást Megadja Gábor is felboncolta a Jobbklikken, mégis érdemes továbbgondolni a felvetéseket. Erőltessünk komolyságot az arcunkra. A cikke vége felé Gréczy leszögezi azt, amit ilyenkor az elején szoktak: „első áldozott és ministrált” (sic). A Jobbklikk is rámutat, hogy „ez nagyjából megfelel a szélsőjobbos de_nekem_is_van_zsidó_barátom! - védekezésnek”. Tegyük hozzá: a nagy Sztálin is volt elsőáldozó, sőt, kispap is.

*

  „Isten nem ver bottal - tartja a mondás. Hát, azt látjuk. Feltételezve, hogy a Fidesz-KDNP-nek csupa hívő szavazója van, most nyilván nem értik, miért ez a sok csapás. Mivel Isten létezik, mindez csakis az ő akaratából történhet. Ha pedig ez jön ki állam és egyház együttműködéséből, akkor régen rossz nekünk” – írja Gréczy, két legyet akarván ütni egy csapásra.

  Mivel Isten létezik, minden csakis az ő akaratából történhet – ezek szerint az előző nyolc év kormányzati csapása, meg negyven év kommunizmus is Isten akaratából történhetett, s nem csak a mostani kormány alatti csapások. Ezek szerint Isten nem diszkriminál, nem kivételez az övéivel (a szót gréczyi értelemben használva), hiszen például a Gyurcsány-kormány alatt is érték csapások e hazát. Nyilván erre azt válaszolná a közíró, hogy de azok nem voltak Isten kegyeltjei, Fideszék meg Istenre hivatkoznak.

  Igen ám, csakhogy a Biblia és a keresztény hit szerint Istennek joga van megpróbálni az övéit, másrészt a rossz világbéli jelenléte nem teokratizmus-függő. Az „egy eredendően jó és végtelen Isten hogy engedheti meg a rosszat?” kérdése mindig fennáll, akármilyen kormány van hatalmon. Az a felfogás, miszerint Isten az övéinek kedvez, a többieket pedig lezúzza, a büntető Isten ószövetségi képét idézi elénk. Gréczy feltételezései, az isteni közvetlen beavatkozás állításával együtt (pontosabban az ilyen állítások keresztényeknek való tulajdonításával) arra utalnak, hogy hitélete abba is maradt az elsőáldozással és némi ministrálással, és nem járt iskolai hittanra.

  Gréczy Zsolt olyan diadalmasan tálalja a rossz létének ezen kérdését, mintha az valami új vagy megválaszolhatatlan felvetés lenne. Ez egyébként jellemző azokra, akik zsigeri vallásellenességükben sosem néznek utána annak, vajon pontosan mit is tanít az egyház, vagy szélesebben értve a kereszténység, és az ilyen kérdésekre milyen válaszok születtek, akár már több száz, esetleg 1500 éve.

  A rossz esetében az isteni akarat megengedő akarat: hagyja, hogy megtörténjen, nem akadályozza meg azt. A különböző természeti csapások is ebbe a kategóriába tartoznak: Isten nem akarja őket, csupán engedi, de nem akadályozza meg őket. A csapások Isten közvetlenül beavatkozó akaratának – horribile dictu büntetésének – való tulajdonítása nem jellemző napjainkban (talán az amerikai neoprotestánsoknál gyakoribb). Az „Isten nem ver bottal” mondás éppen arra vonatkozik, hogy magának okozza a bajt az, aki eltér Isten törvényétől.

*

  Anélkül, hogy igen hosszadalmas teológiai okfejtésekbe és a rossz definiálásába kezdenénk, könnyen belátható, hogy Isten miért engedi a rosszat és a bűnt. Isten ugyanis a keresztény felfogás szerint (márpedig itt Gréczy a keresztény értelemben felfogott Istenről beszél) szabadnak teremtette az embert. Azaz az ember szabadon választhat jó és rossz között, szabadon választhatja a bűnt is, mivel csak így tud Isten mellett is szabadon és felelősen dönteni. Azaz a rossz azért van, mert szabadok vagyunk és felelősségünk van. Szabadon választhatunk például MSZP-kormányt is. A kereszténység szerint a bűneink következményeket vonnak maguk után. Lehet, hogy a vörösiszapos katasztrófa is a közösségeink elmúlt évtizedekben hozott rossz döntéseinek, választásainak hosszú távú következménye?

  „Ha pedig ez jön ki állam és egyház együttműködéséből, akkor régen rossz nekünk” – írja Gréczy, ezzel burkoltan bevallva, hogy az előző nyolc (de legalábbis hat) évben nekik eszük ágában sem volt együttműködni az egyházakkal. Kár. Akkor miért is kellett volna rájuk szavaznia a keresztényeknek? „Ha már az adófizetők pénzén százmilliárdokat költünk a keresztény egyházakra és alkalmazottaikra” – írja Gréczy, de erre már válaszoltunk régen.

  Gréczy azt feltételezi, hogy Isten a liberálisokhoz hasonlóan felvilágosítandó kiskorúaknak tekinti az embereket. Nyilván fura neki, hogy nem. „Jó lenne, ha Isten haragja nem sújtaná tovább szegény nemzetünket. Most már csak abban kellene segítenie, hogy mihamarabb leválthassuk őket.” Mintha magunktól nem tudnánk dönteni, és a világnak állandó isteni beavatkozásra lenne szüksége. Mintha Gréczy szerint nem lennénk szabadok.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr752630663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2011.02.02. 08:36:34

első

(kábé ennyit ér ez a díszfasz gréczy)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.02.02. 08:49:39

@dobray:!

Túl van ez magyarázva:-) Gr*czyt a legkevésbé sem izgatja a teológia (nemhogy a katolikus, de semmiféle), egyszerűen az irigység szülte káröröm beszél belőle.

Magyar Katolikus Lexikon > K > káröröm

káröröm: rendetlen →öröm, melynek kiváltója a felebarát kára, szerencsétlensége. Az →irigység gyümölcse. Fajtái és erkölcsi megítélése az irigységgel azonosak.

lexikon.katolikus.hu/K/k%C3%A1r%C3%B6r%C3%B6m.html

Magyar Katolikus Lexikon > I > irigység

irigység: mások értékei láttán ébredt ellenséges indulat, mely önmagára nézve rossznak látja a másik lelki vagy anyagi javait. Gyümölcse a →káröröm. Az ~ a →hét főbűn egyike, forrása a →kevélység. Könnyen vezet →halálos bűnhöz. - A Szentírás az ~et a test cselekedetei közé sorolja (Gal 5,20); a →szívből származik (Mk 7,22). Mások jó sorsának rossz szemmel nézése (vö. 1Sám 18,9) gyűlölethez és gyilkossághoz vezet (Kain és Ábel, József és testvérei tört-e: Ter 4,8; 37,4; Bölcs 10,3; ApCsel 7,9). Jézust is ~ből adták Pilátus kezére (Mt 27,18; Mk 1,10). Az ~re Jézus tanítványainak nagylelkűséggel kell válaszolniuk (Mt 5,40; Lk 6,34-35), maguk között nem szabad megtűrniük (Mt 20,15; Róm 1,29; Gal 5,26; 1Tim 6,4; 1Pt 2,1). - Az ~ rejtettebb megnyilvánulásai: az irigy ember nehezen viseli mások tudásban, tiszteletben, világi javakban v. az életszentségben való gyarapodását; elhúzódik a szerencsés embertől, örül, ha bajba jut; szívesen hallgat megszóló és rágalmazó beszédet; mások dicséretét kisebbíti, kedvetlenül és közönyösen beszél róluk, jó cselekedeteiket túlzott iróniával magasztalja, s ezzel eltorzítja; a másokat dicsérő beszédet kedvetlenül hallgatja, félbeszakítja, gúnyt űz belőle, vagyis akadályozza a tisztelet születését iránta; a jót elhallgatja, v. félremagyarázza, a jó szándékot kétségbe vonja. - Attrib-a a →holló. **

KL II:370. - BL:696.

lexikon.katolikus.hu/I/irigys%C3%A9g.html

ü
bbjnick

szist 2011.02.02. 08:52:49

Jó napot!
Szegény gréczy...
nemcsodálom ,hogy el van keseredve, mert mit is mondhatna a vezérének-mint ezt,csakis az "isten" által kerülhetett hatalomra a Fidesz ! az is /szerinte/ isten büntetéséből történt.
A cikk irása pedig érthető,mert szegény, munka hiányában "éhezik". A szerkesztő helyében visszadobtam volna az írást, nem megy ez neked zsolti.... nyolc évig + előtte is gyenge tanácsokat súgtál !
Meg is látszik a ballib párt jelenlegi helyzetén, ha ilyen tanácsadók osztották az észt? nemcsoda
pláne ,hogy nekik nincs istenük - csakis a pénz!
azért pedig meg kéne dolgozni ,kedves gréczy elvtárs,
bár a munkától régen elszoktatok....

a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka 2011.02.02. 08:56:55

Tegyük azért hozzá, hogy Isten a jó és a rossz közti választást kb. olyan nehézségűvé tette _kiindulásként_, mint Orbán a magán- és állami nyugdíjpénztár közti választást. Tehát a szabad akarat ilyen kontextusban értelmezhető.
A keresztény erkölcscsőszök pedig vigyorgó Selmeczi Gabriellaként vágják a társadalom szemébe, hogy: "Tessék, 98,6 százalékotok a bűnt választotta!"

teknős 2011.02.02. 09:22:15

Komolyan mondom, engem egészen megdöbbent, hogy a magyar, főkéépen balliberális sajtómunkások milyen infantilis szinten ragadtak meg.

Úgy írnak, hogy a minimális fáradságot sem veszik, hogy az adott témában, amiben dolgoznak valami jártasságot szerezzenek.

Sokáig azt hittem, hogy minket néznek hülyének, de már látom, sem nekünk, sem azoknak, akikkel együtt dolgoznak nem tisztelik meg annyira, hogy valami jártasságot szerezzenek.

Az elmúlt 20 évben hozzászoktak ahhoz, hogy készen kapják a gazdáiktól az anyagot, elég, ha a nevüket adják hozzá.

Nem elég sírni, jajj, a csúnya bloggerek ingyen konkurenciát jelentenek, hanem dolgozni is kellene. Tisztelet a kivételnek, mert azért ilyen is van, főképpen a jobboldalon. Ez nem a jobboldali sajtó kiválóságát bizonyítja, csak azt, hogy a pénz nagyon sokáig elkerülte ezt az oldalt...

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2011.02.02. 09:24:09

@bbjnick: nyilván, ez így van, épp ezért írtam, hogy "Erőltessünk komolyságot az arcunkra.". tehát tegünk úgy, mintha komlyan vennénk GZS elvtársat.
@a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka: nem hiszem, hoyg az mnypnek köze lenne ehhez, szerintem az mynp-állami nyp inkább pragmatikus, mintsem erkölcsi kérdés. :D

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.02.02. 09:34:48

@dobray:
"szerintem az mynp-állami nyp inkább pragmatikus, mintsem erkölcsi kérdés. :D "

Egyetertek, de vannak mas velemenyek is.
"A magán nyugdíjpénztárak megszüntetése a szolidaritás, a kölcsönös felelősségvállalás irányába tett igen jelentős lépés.” (Kopp Maria, Uj Ember)
Sajnos csak itt talaltam mar meg es direkt link sincsen:
haromkiralyfi.hu/
Az Uj Ember lapja halodik.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.02.02. 09:35:06

Meszidzs tu GZs:

Isten nevét szádra hiába ne vedd.

a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka 2011.02.02. 09:48:56

@dobray: Gondolom csak viccből nem értetted :)
Engem, aki alapvetően hívő lennék, de a keresztény vallással szemben fenntartásaim vannak, az zavar leginkább, hogy az ember pontosan olyan értelemben választhat "szabadon" jó és rossz között, ahogy a manyup és az állami rendszer között 2011 elején. Hiszen itt is szabad a választás, senki nem csuk börtönbe, vagy vágja le a kezed, ha maradsz a magánnyugdíjpénztárnál. Csak azért eléggé lejt a pálya az állami felé...

Nos, Istennel, a jóval és a rosszal is így vagyunk. Alapvetően lejt a pálya a rossz felé, és erről nem az ember tehet. A "lejtőt" Isten teremtette.
A bűn általában közvetlen jutalmat ad, míg a jóság hosszú távon (esetleg csak a halálunk után) kamatozik. Bűnbe esni pofonegyszerű, jónak lenni nehéz.
Hát ennyi.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.02.02. 09:56:15

Gréczy és Megadja, a két szellemóriás. Releváns téma, szikrázóan intellektuális érvanyag. Nincs is szebb értelmiségimunkásparaszt feladat, mint a másik téveszméit a sajátjainkkal cáfolni.

teknős 2011.02.02. 10:02:40

@Kettes: Nálatok azonban nagyon régi és szép szokás egy saját magatok által felállított alapállásból cáfolni a másik, soha magáévá nem tett álláspontját.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2011.02.02. 10:26:19

gréczy vallása az internacionalista szociál-liberalizmus. e vallás őrdögűzője. a patás személye nem kérdéses.

pelikán* 2011.02.02. 11:27:57

Sok a szöveg. Értsd jól: GZs a mandiner lapszemléjén túl nem létezik. Aránytalan ez a sok figyelem.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2011.02.02. 11:32:34

Úristen akkor ezek szerint Orbán Viktor és a FIDESZ léte hatalmas veszélyt jelent nem csak MO-ra hanem az egész emberiségre. Mi van ha hamarosan már cunamit meg szupervulkánt okoz az uralma?

Micsoda katasztrófafilmes forgatókönyv. Gréczy mint jóképű elvált tudós figyelmeztetni próbál a veszélyre de senki sem hallgat rá csak amikor már túl késő. :)

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2011.02.02. 11:37:54

@Doomhammer: az Új Embernek sosem volt honlapja, kissé lemaradtak. alapvetően egyetértenék Kopp MÁriával abban, hogy jó dolog a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer, ha Bismarck korában élnénk, és a sok aktívnak igen kevés kiadást jelentene a kevés inaktív eltartása. Sajnos demográfiai okokból jelenleg ez nem így van. Egyébként az mynp-kért sem rajongtam.
@a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka: a lejtőt nem Isten teremtette, a rossz nem Isten teremtése, csupán engedi megtörténni(legalábbis kerestény felfogás szerint). És emellett ott a metgbocsájtás, meg ilyenek. Az állam-mynp egy kényszerkérdés, kevésbé erkölcsi. Nem bűn maradni, nem bűn átlépni.
@pelikán*: ez így van, de épp kapóra jött, hogy ezt a problémát letárgyaljam. :D

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.02.02. 12:06:24

@dobray:
"az Új Embernek sosem volt honlapja,"

Ez akkor valami kalozakcio?
www.katolikus.hu/ujember/
2008 marciusa ota nem frissul, a linkek torottek, a kepek hianyoznak.

srácz 2011.02.02. 12:07:51

Az még hagyján,de a Vona-tulajdon Barikád is szemrebbenés nélkül átvette, hiába, összenő, ami összetartozik:

http://www.barikad.hu/isten_haragszik_ránk-20110131

Ilyen transzcendentális élményt utoljára akkor éltem át, amikor az ATV hivatkozott a kurucinfóra :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.02.02. 12:13:46

@Doomhammer:

2008. márc. előtt:

ujember.katolikus.hu/

Jó, olyan, amilyen, de a miénk:-D

ü
bbjnick:-)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.02.02. 13:27:57

@bbjnick:
Ez 2008 marciusa ota nem frissul. A fohir Chiara Lubich halala, aki valoban 2008 marciusaban halt meg.

A kinezete nem nagyon erdekelne, ha ott lenne az ujsag tartalma.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.02.02. 13:35:15

@Doomhammer:

Az ujember.katolikus.hu/
valóban ne frissült, de az
ujember.hu/
oldalon az azóta megjelent lapszámok is olvashatók (hogy teljes terjedelmükben-e vagy csak bizonyos tartalmak ezt innét nem tudom eldönteni:-)). Próbálkozz az
ujember.hu/
oldallal is:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.02.02. 13:36:07

@bbjnick:

valóban ne frissült, de = valóban nem frissült, de

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.02.02. 14:40:46

Én azt hittem, hogy Gréczy maga az Isten..

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.02.02. 14:44:46

@bbjnick: @dobray:
Na, akkor egyesult erovel megtalaltuk a cikk forrasat.
Eleje:
portal.ujember.hu/hetilap/110109/1/kopp
Vege:
portal.ujember.hu/hetilap/110109/3/penzvilag
"Ma Magyarországon az összefogás, a kölcsönös segítőkészség, a bizalom, a társadalmi tőke erősítése a legfontosabb a jövőnk érdekében. A magánnyugdíjpénztárak megszüntetése a szolidaritás, a kölcsönös felelősségvállalás irányába tett igen jelentős lépés. "

Tehetetlen Dodó 2011.02.02. 14:45:10

@bbjnick: Afene, tévedésből az Új Életre kattintottam.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.02.02. 15:05:08

@Tehetetlen Dodó:

:-)

Az Új Életben csak a házassághirdetések az érdekesek és egyben tanulságosak is:-)

ü
bbjnick

TG69 2011.02.02. 15:42:41

@rajcsányi.gellért (ergé):

Ennek provinciális változata : Gréczyt hiába szádra ne vedd :). Minek mentek bele ilyen hülyeségekbe?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.02.02. 16:57:22

csak megjegyzem, hogy valamikor a 2006-os választás előtt a győzelemben meglehetősen biztos orbán viktor mondott valami olyasmit, hogy ha kormányra kerülnek, még nagyobb árvíz lesz (mint volt akkor télen), mert a jóisten szereti megpróbálni azokat, aki közel állnak hozzá.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.02.02. 16:58:27

@politicus:

gréczíről eddig is tudtuk, hogy síkhülye, sok új információval nem lettünk gazdagabbak. :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.02.02. 17:02:06

@Kettes:

most nézem, gabrilócska simán átvette orbán szövegét. kúl. :)

Bell & Sebastian 2011.02.02. 18:04:39

Ennek a Gréczy írásnak a rejtett értelme az, hogy mi (a bukottak) hiába vagyunk szarosak a fejünk búbjáig, a mi sátánistenünk akkor is nagyobb, mint a tiétek, Pápa ide - KDNP oda.

Na most, ebben azért -látszólag- van igazság.
Legyünk hát az ördögé/IMF -é/finánctőkéé/rablóbáróké, éljünk bár hitelből, zabáljuk csak fel mások jövőjét, akkor is, mi a lényeg?

Hogy szar világ jön, ami korábban jobb volt! És ez is igaz, sajnos, még egy darabig.

Azt viszont felettébb furcsállom, hogy az ellenfélnek (sajátjainak?) szurkol ebben a gigantikus túlélő-showban. Háborús viszonyok közt az ilyet falhoz állítanák és a jogai felolvasása nélkül lepuffantanák.

Gondolom, úgy számol a genyó, hogy ő benne maradna a 3 millió életben hagyott, innen el nem üldözött magyarban. A második turnussal aztán menne a hozzá hasonlókkal együtt ő is, de hát ki lát el addig, máma még?

Én például sokallom a jámbor, megbocsátó, ellenségszerető, kebelén kígyót melengető keresztények számát ebben az országban! Legfőbb ideje lenne visszafoglalni a Szentföldünket. Az ima itt már nem segít, több kell(ene).

Mondjuk egy hatékony diktatúra. A Gréczyk fajtája ellen! Vagy a Médiatörvény, hogy éhen dögöljenek, mint azt éppen milliónyi honfitársa teszi - nem egészen önszántából (helyettük, az elkúrók helyett).

pelikán* 2011.02.02. 18:17:07

@politicus: némá, avatart növesztett!

Sergő Z. András 2011.02.03. 21:02:49

A pápa mint Szent Péter (!) földi helytartója, hallod...

fonó 2011.05.12. 15:15:43

Ennyire szemellenzős betonfejű nem lehet!!!! Miért ne lehetne jobboldali hívő vmiben liberális és forditva (ismerős házaspár 3 gyerekét liberálisan neveli). Ennyire nem lehet légmentesen bedobozolni az ember gondolkodását!!!!!!!!!!!!!
süti beállítások módosítása