Ököllel a zongorát (Op. 2. Nr. 2., fortissimo)
2011. január 17. írta: Doktor Kottász

Ököllel a zongorát (Op. 2. Nr. 2., fortissimo)

  Sosem értettem, hogy aki tud zongorázni, az miért vág olyan fejet, mint akinek nagyon huncut dolgot művelnek a bögyörőjével. Azt sem értettem soha, hogy attól, ha valaki baloldali, miért kódolja mindjárt nácinak az akármilyen jobboldalit. Amint a mellékelt példák mutatják, Schiff András mindkettőben (háromban) verhetetlen.

  Megnyilvánulása pontosan ezért fájó: a többi hasznos idiótával ellentétben ő valóban világszínvonalú, ezért ha ő jön a szokásos bőröndözős baromságával, akkor annak van súlya, mert a produkciójára van kereslet.

  Ezért az van, hogy ha ő mond/ír valamit a Washington Postnak vagy a FAZ-nak, az nem olyan, mint amikor a körút szürkeállományának valamelyik szürke kardigánosa böffent vissza mondjuk a Die Weltből. Mert az más, ha egy zongorista üti ököllel a zongorát. Annak súlya van, még úgy is, hogy súlyos aránytalanságokat és ferdítéseket tartalmaz. És önellentmondást. Mert ha nincs szólásszabadság, akkor hogy publikálhat az „orgoványi félmunkáról” Bayer? Vagy hogy publikálhat a dicsőséges felszabadulásról és a nagy Szovjetunióról például Krausz? Mert ha ők, ilyeneket publikálhatnak, akkor ott bizony tényleg mindent le lehet írni.

  

  „A magyar szinte olyan, mint egy titkos nyelv, nagyon kevesen értik. Ez a szerencséje ennek a csőcseléknek, amely most dirigál.” Na ez viszont már úgy esik, mint egy lábujjkörömre ejtett Bösendorfer. Nem is a csőcselék – bár ugye akárhogy nézem a kottát, akár a a Fidesz-KDNP a csőcselék, akár a választóik, az rám, önmagát jobboldalinak tartó izére nézve sehogy sem hízelgő. De ez a titkos nyelv, ezt tényleg nem kellett volna.

  Faludy György, aki hangyányit vérzivatarosabb időkben, cseppet többet kapott  az ilyen csőcseléktől, de még az olyan brigantiktól is, mint Schiff, speciel ódát írt a magyar nyelvhez és nem lesajnálta. Nem sopánkodott, hogy ő itt nem hős, hanem hazajött, az élete kockáztatásával. Ezért az lett a jutalma, hogy személyesen maga a nagy Péter Gábor nézte hülyének, mielőtt elküldte Recskre. Mindegy: nem cifrázom, nem vagdalkozom, nem vádaskodom. A baloldali értelmiség szereti Faludy Györgyöt. Faludy György szerette Magyarországot.

  De az ilyen cikkek után bennem mindig felmerül: a baloldali értelmiség szereti-e Magyarországot?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr432588966

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Alaptalan a vád, hogy lefasisztázzák a jobboldalt 2011.01.17. 20:06:02

Visszatérő sérelme a jobboldalnak, hogy a ballib értelmiség és sajtó rendszeresen lefasisztázza őket, sőt ezzel az országot. Szerintem azonban ez teljes félreértése a bírálatoknak, másról van itt szó. Téveszme: a baloldal hangadói állandóan fasisztázna...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ucsacsu 2011.01.17. 11:21:21

A sifi ugat, akinek a nemzet kinyalta a seggét,igaz nem érdemtelenül. De csak abba hihetünk,hogy akik őt olvassák,ismerik őt, és az írogatását a helyén tudják kezelni,ami nem is olyan könnyű művelet.

Mitya Ivanov 2011.01.17. 11:40:19

itt az a kérdés, hogy a magyarországi baloldali elit és értelmiség miként viszonyul Schiff Andráshoz. Mert amit mond, az őket is sérti.

Chicano 2011.01.17. 11:44:49

@Mitya Ivanov: Sértené őket? Én azt látom hogy úton-útfélen idézgetik mint a saját mantrájuk megerősítését. Sőt, ha jobban megnézzük a művész úr gyakorlatilag szóról szóra azt a lejárt lemezt nyomja amit az utóbbi 2-3 évben hallgathattunk a ballib politikai "elittől". Miért sértené ez őket?

f.m.j. 2011.01.17. 11:53:48

a posztírónak ez kérdés?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.17. 11:54:03

"ezért ha ő jön a szokásos bőröndözős baromságával, akkor annak van súlya, mert a produkciójára van kereslet."

a népek nemigen szokják összekeverni a művészi teljesítményt a művész civil őrültségeivel. különösen, ha degenerált származású.
és a kérdés nem úgy tehető fel, hogy a baloldali értelmiség szereti e az országot, hanem úgy, hogy a zsidó értelmiség szereti e. és akkor egyértelmű válasz adható: nem. használja. és ha ebben egy kicsit is akadályozzák, hát gyűlöli.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.01.17. 11:59:56

"Vagy hogy publikálhat a dicsőséges felszabadulásról és a nagy Szovjetunióról például Krausz?"

Igazán nem kötekedésképpen, de ezt már tiltja a törvény nem?

Chicano 2011.01.17. 12:15:43

@TaTa86.: Hol tiltja, melyik paragrafusa? Én nem tudok ilyenről.

2011.01.17. 12:20:26

schiff andrással úgy vagyok mint wagnerrel: a politikai megnyilvánulásait és nézeteit leszarom, a művészetét csodálom.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.01.17. 12:21:29

Most már tényleg árulja el valaki, hogy mi a baj a médiatörvénnyel.

szkeptikus_ · http://twitter.com/szkeptikus_ 2011.01.17. 12:27:01

Ütne egy olyan trekk, amin Schiff kalimpál, és Schiffer Mc-zik rá az alapvető jogokról. Ultra basszussal csapatnám.

Bell & Sebastian 2011.01.17. 12:33:30

"Андрас Шифф — венгерский еврей, родился в Будапеште."

www.afisha.ru/concert/512573/

(Ez a zenekritika nem túl hízelgő képet fest róla. Hisztériára hajlamos, kicsit nagyon. Nem egy koncertet hagyott félbe, zavaró körülményekre hivatkozással.)

Az a helyzet, hogy alaposan elhalmozták díjakkal itthon (1996, Kossuth-díj) és külföldön. Kézről kézre adva ajnározták a zsidó közösségek, szerte a világon. Eddig, legalábbis. Az oroszoknál még a helyi wiki is bőbeszédűbb róla, mint az angol, vagy az itteni magyar.

Hiába, a gyökér szava!

Guild 2011.01.17. 12:41:56

El kell ismerni, hogy a nagy művészek többsége baloldali. De nem ezért szeretjük őket. És a művészi tehetség nem tesz senkit jó politikai gondolkodóvá vagy elemzővé.

capor_ 2011.01.17. 12:46:41

Mint ha a hébert többen beszélnék. De lehet igaza van és ez a szerencséje izrealnek.... :)

Egyébként kiváncsi vagyok mikor élt utoljára itthon, hogy meg tudja ítélni az magyar helyzetet.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2011.01.17. 13:14:25

Ezt Fischer Iván is eljátszotta már

"– Az Europalia zárása után nem sokkal az ott szerepelt Fischer Iván karmester azt nyilatkozta egy tekintélyes flamand napilapnak, hogy minden segélyre szükségük van, mert a magyar politikusok kulturális bűnözők, nyilván önt is beleértve. Meg hogy a gyűlölködő, korrupt, rasszista Magyarország meg sem érdemli zenekarát."

hankissagnes.hu/hu/cikk/7/

Minden volt már. Pontosan ugyanazok a dolgok történnek most, mint az Antall- és az első Orbán-kormány idején.

jan 2011.01.17. 13:14:34

Az ilyen teljesen igazságtalan és abszurd megnyilatkozásokkal, mint Schiffé, sajnos nem lehet mit csinálni.

Fáj, mert igazságtalan, de vitába szállni vele teljesen fölösleges. Elhangzott, kárt okozott, ez van: ezért Schiffnek kell elszámolnia a saját lelkiismeretével.

Amit mi tehetünk:
1. Párhuzamos csatornákon közvetíteni egy valósabb képet arról, milyen is ma Magyarország, mi folyik itt.
2. Nem feladni magas labdákat: pl. ha nem lenne ez a szar és tényleg veszélyes médiatörvény, akkor Schiffnek nem nyílna lehetősége arra, hogy föltegye ezt a hamis, lejárt lemezt.

Harald Blåtand 2011.01.17. 13:14:47

Poszt korrekt, végére ez a titkosnyelves sértődősdi nem kellett volna. A magyar a legtöbb európai nyelvhez képest tényleg olyan, mint egy titkos nyelv, nem értem, mi ezen a sértő. Ha azt mondom, hogy a baszk olyan, mint egy titkos nyelv, mert az átlag európainak semmi esélye nincs kapcsolódási pontot találni a megértéséhez, akkor ezzel megsértettem a baszkokat?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2011.01.17. 13:20:34

@jan:

Amikor fentebb idézett Fischer Iván nyilatkozott, nem volt ez a médiatörvény. Ez nem így függ össze..

vizipipa 2011.01.17. 13:23:28

Schiff több, mint 30 éve külföldön él. Gőze nincs a médiatörvényről. Se a korábbiról, se a mostaniról. Az olaszról se, ahol most él. A britről sem, ahol elvileg él.

Schiff, mint egy papagáj, felmondta amit a szájába adtak. Egy bábu, egy pojáca.

Bell & Sebastian 2011.01.17. 13:33:31

Az lenne a jó világ csak, ha minden ilyen, innen elrugaszkodott farizeusra legalább kettő másik esne. Zongorástul.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2011.01.17. 13:46:00

Ezt olvassák még el, akit érdekel a téma, Schiff András 2003. Nem lépett fel Bécsben sem, az FPÖ kormányzati szerepe miatt.

Ízelítő:

"- A közönség nem ártatlan. Annak a közönségnek nagy része a Szabadság Pártra szavazott, más része pedig úgy tett, mintha az egész nem számítana. Pedig számít. És igaz, hogy a közönséget szolgálni kell, de nem minden feltétel nélkül, és vannak bizonyos helyzetek, amikor nemet is kell tudni mondani. Tudom, hogy vannak, akik azt gondolják, nem vagyok konzekvens, mert most Olaszországban élek, pedig ott most Berlusconi kormányoz, az vajon miért nem zavar? Az a helyzet, hogy zavar, nagyon utálom Berlusconit, de azért mégsem tudom Haiderrel azonosítani, és Olaszországot sem tudom Ausztriához hasonlítani, ahogyan annak idején a Mussolini-féle fasizmus is nagyon más volt, mint a Hitler-féle nácizmus."

epa.oszk.hu/01300/01326/00038/04Radai.html

jan 2011.01.17. 13:48:54

@Elpet: Ez igaz, de ha megfigyeled, egészen tavaly őszig nem indult be a nyugaton fasisztaveszéllyel házaló csapat, pedig már hónapok óta a Fidesz kormányzott.

A médiatörvény volt az, amely kinyitotta Pandora szelencéjét.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.17. 13:53:33

@jan:
hiszen ez a legalkalmasabb. csak felnyög valaki, hogy sajtószabadság, és az ab ovo baloldali + sajtószabadság származású média horda hörögni kezd.

Szélmalomharcos 2011.01.17. 14:03:02

A szólásszabadságot ő nem is úgy érti, hogy mindenki elmondhassa a véleményét. Bayert például feljelentik az új médiatörvény alapján, és ezt Schiff nagyon helyesnek tartja, bár a médiatörvényt nagyon helytelennek. A látszólagos ellentmondás kulcsa: ő mindent megmondhat, a másik oldal semmit. Erre vonatkozóan kellene még kiegészíteni a törvényt egy új paragrafussal, és máris nagyon frankó

Szélmalomharcos 2011.01.17. 14:07:53

@Elpet:
Hadd kérdezzem meg, hogy Schiff Izraelben hajlandó-e fellépni? Abban az államban, ahol a nem-arab lakosság többsége felmérés szerint nem tartaná helyesnek, hogy az arabok is egyenlő jogokat élvezzenek?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2011.01.17. 14:10:45

@jan:

Ha pedig teljesen úgy kormányozna, mint a Bajnai-Oszkó kormány, akkor nem lenne semmilyen kritika.

De hát ez nem a Bajnai-Oszkó kormány.

2011.01.17. 14:11:11

@Elpet:

Kíváncsi vagyok, hogy Prágában fellépett-e már. Ott ugyanis nem vonták vissza az emberi méltóságot súlyosan sértő Benes-dekrétumokat.
Dániában meg a 70-es években engedélyezték a gyermekpornót.
(nem vicc: en.wikipedia.org/wiki/Color_Climax_Corporation
Vajon bocsánatot kért a dán kormány ennek a 'liberális' gyakorlatnak az áldozataitól?

Bell & Sebastian 2011.01.17. 14:13:38

Hát az szent igaz, az sem (sajtó), de ő sem a magyar igazság és élet pártján áll. :)

Azért az érdekelne, hogy Európa többrendbeli megerőszakolásáról mi a véleménye?
Mármint azon alapelvek meghágásáról, hogy harmadik gazdasági pólus leszünk (Amerika és Ázsia mellett) és közös fellépéssel meggátoljuk az egyes országokat zsebre vágó trösztök túlhatalmát.

Vagy egy basic-politikusnak ez már magas? Ajvékolni, azt jól tud, kozmopolita világnyelven, azon.

Bell & Sebastian 2011.01.17. 14:22:00

@Szélmalomharcos: Azt írta az gójság, hogy egy koncertet izraeli, egyet meg arab területen adott, összesen. Wagnert nem játsz, pedig igény, az volna rá.

Várúr 2011.01.17. 14:23:53

Schiff pianista hitelesen egy dolgot tehetne: hogy a "titkos nyelvű csőcselék Magyarországnak"
visszaszolgáltatja a Kossuth díját. Leadja a portán, oszt' zongorázzon, ahol akar.

Tehéntőgy 2011.01.17. 14:25:14

"Mert ha nincs szólásszabadság, akkor hogy publikálhat az „orgoványi félmunkáról” Bayer?"
Bájos. Bayer egész konkrétan Schiffet akarta elásatni az orgoványi erdőben.
Ti nem vagytok ilyen cúnyabácik, szerintetek Schiff csak nem szereti a hazáját, mikor szidja külföldön a médiatörvényt, és a kormányt. Ez a csúnya hazafiatlan Schiff bácsi igaztalan vádakat hangoztat, abból is tudnia kéne, hogy Magyarországon szólásszabadság van, hogy a kormányt támogató szoftfeketeszázas pogromújságban megírta a miniszterelnök haverja, hogy Schiffet meg kéne gyilkolni.
Schiff bácsi, látod milyen buta vagy te? A szólásszabadságot félted, meg fasizálódástól tartasz, pedig bármikor meg lehet itten írni, hogy téged agyon kéne verni.
(Mielőtt megsértődnél, kedves posztíró: a szöveged ezt jelenti. Szorri.)

Az évek meg a rutin 2011.01.17. 14:30:00

Schiff elköveti az alaphibát: az egyediből általánosít. Amikor Bayer Orgoványt kíván a mai magyar baloldal összes szellemi elődjére, majd két bekezdésre rá lezsidózza őt, ezt összekapcsolta a fejében + a Zsozsó az Orbán haverja és kész.

Walter Melone (törölt) 2011.01.17. 14:30:34

" De az ilyen cikkek után bennem mindig felmerül: a baloldali értelmiség szereti-e Magyarországot?"

már megint ez a hazaárulózás...
Baromi unalmas már.

Fel kellene fogni, hogy aki orbánt vagy a fideszt rühelli, a hazáját még szeretheti.

Ezek ugyanis nem összetartozó fogalmak, bármennyire is ezt próbálták kódolni a jobber fejekbe.

gyaloghartur 2011.01.17. 14:36:19

@Tehéntőgy:
Jobb dicsőségesen meghalni, mint szégyenteljesen élni!

Tehéntőgy 2011.01.17. 14:45:23

@gyaloghartur: De előbb-utóbb mind beépülünk az élet nagy láncába. A prérifarkas vacsi után szarik egyet, a néhai gyalogkakukk fűalkotóelemmé lesz, majd mérget hajt a rét, s virágzik késő őszig, legelget a tehén, s lassan megmérgeződik, de előbb még átszűri a tőgyén az őt leszopó borjába a néhai gyalogkakukkot.
Bizony, így van ez, szólt Heltai Gáspár, és elaludt az orgoványi erdőben.

Tehéntőgy 2011.01.17. 14:48:35

@gyaloghartur: De előbb-utóbb mind beépülünk az élet nagy körforgásába, a Prérifarkas vacsi után szarik egyet, mérget hajt a rét s virágzik késő őszig legelget a tehén s lassan megmérgeződik, de előbb még átszűri a tőgyén az őt leszopó borjába az átmanifesztálódott néhai gyalogkakukkot.
Bizony, így van ez, mondta Heltai Gáspár, és elaludt az orgoványi rengetegben.

capor_ 2011.01.17. 14:51:03

@Tehéntőgy:

A probléma, szerintem legalábbis, hogy Schiffnek a származásán(?) kívül nem sok köze van magyarországhoz. Bármit amit mond az csak mint laikus mondhatja. Ezeken kívül az az emberfajta, akinek az a nullhipotézise az, hogy amit ő gondol az a jó, ergo minden más rossz, jelen esetben fasiszta. De még ezzel sem lenne baj, a baj azzal van, hogy az ehhez hasonló véleményeit hangoztatja ország-világ előtt, csúnyán szólva visszaélve a zenei karrierje során szerzett hírnevével.

Bell & Sebastian 2011.01.17. 14:52:00

@gyaloghartur: @Tehéntőgy:
(Fekete százas?) Évődő dákómagyar szomszédnénik. :)))

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.01.17. 14:53:27

szégyen, hogy egy ilyen magyarul beszél.

ahogy jött, úgy megy a kufár. csak az zavarja hogy nem a fajtája irányít. lop. árul.

Tehéntőgy 2011.01.17. 14:55:58

@Bell & Sebastian: Az Alpokban évődő bernáthegyik is beépülnek ám az élet nagy láncába, miután kínjukban megették Belle-t :-)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.01.17. 14:56:51

@Bell & Sebastian: ezt el tudod olvasni?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.01.17. 14:57:34

@Bell & Sebastian: mit írnak még róla?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.01.17. 15:01:01

@jan: hülye tanácsokat adsz

pont hogy perbe kéne fogni, mert rágalmaz, hazug

pont hogy fel kell adni magas labdákat: pl. ha nem lenne ez a szar és tényleg veszélyes médiatörvény, akkor Schiffnek nem nyílna lehetősége arra, hogy föltegye ezt a hamis, lejárt lemezt.

ezt kell nyomatni mindenhol

nénike · http://mandiner.hu 2011.01.17. 15:04:02

@Grift:

A rendkívüli műveltségű, hívő keresztény, magyar Szerb Antalt is "degenerált származása" miatt verték agyon puskatussal. Nem érdekes.

Tehéntőgy 2011.01.17. 15:04:58

@capor_: Az egyértelmű, hogy Schiff finoman szólva is kicsit hisztérikusan adja elő magát, és mondjuk úgy, hogy némileg leegyszerűsíti a dolgokat, hiszen a magyar jobboldalon belül a hardcore vonulat minden gusztustalanságával együtt is messze nem a mainstream, illetve fölösleges az egész antiszemitizmus-témakört belekeverni a médiatörvény-vitába. Egyszerűen csak groteszknek véltem, hogy pont a Schiffet legdurvábban támadó cikk megírhatóságával próbálja a poszt igazolni a sajtószabadság csorbítatlanságát. Arról nem is beszélve, hogy a napilapok még júliusig nem tartoznak a Médiatanács felügyelete alá, így az érv fals.

gyaloghartur 2011.01.17. 15:13:34

Szájba vágja a nemzetét
világpolgár mister Schiff,
a művelt Európában
mostanában ez a sikk.

Érthetetlenül karattyol
az ázsiai horda,
nem szégyenli madárnyelvét,
sőt az orrát* fennhordja!

Kihasználja szemérmetlen,
úgysem értik amit mond:
ki nem nyersen nyeli a húst,
az neki mind "sült-bolond".

Elkergeti országából
a szépjét, s az okosát....
Füttyögetve feje fölött
forgatja a fokosát.

Azzal aprít tűzifává
bőszen /dorfer**-zongorát,
zenészkoponyából issza
azt a kumiszos borát.

Kik, e vad népnek vezéri,
sosem lesz a csöcs elég:
nem szophat a zsi...vány tejet,
csak a csacska csőcselék.

Nem is ért ez egyéb szóból:
Hallgass! Pofa be! Kuss, hát!
S kifinomult művészkéztől,
hogyha kap egy szájpuskát.

*Csőrét?
**Bösendorfer?

bruticsello 2011.01.17. 15:15:53

Schiffet csőbe húzták: látták, hogy harap a témára, erre felheccelték. Most aztán, a csőcselékezésével, fasisztázásával odáig hergelte magát, hogy a benne elvakultan hívők is kezdenek lemorzsolódni. Így járt Kertész is: látta a ravaszul bólogató, biztató arcokat a tíz méter sugarú környezetében, jól odapörkölt néhányat a "gyilkosainak", de ez már a szimpatizáns gyilkosainak is soknak bizonyult: a legutóbbi alkalommal immár Kertész is elszigetelődött a maga pökhendiségével. Ha Schiffet tovább hergelik, már nagyon ott tart, hogy a Népszabadság is viszolyogjon a stílusától.

gyaloghartur 2011.01.17. 15:17:51

@Tehéntőgy:
Belőled sem lesz már Orgoványban orgona oltvány....

suski 2011.01.17. 15:31:08

@khamul:
"Dániában meg a 70-es években engedélyezték a gyermekpornót. "
Norvégiában a 70-es években pedig kényszersterilizálták a cigányokat.
www.eurozine.com/articles/2003-04-09-haavie-en.html
Amerikában az általuk odahurcolt feketék leszármazottait kiközösítették - az sem volt olyan rég. Szlovákiában tavaly betiltották a magyar nyelvet.
USA, numerus clausus:
en.wikipedia.org/wiki/Numerus_clausus#Numerus_clausus_in_the_United_States

Ehhez képest hol a faszomba tombol itt a fasizmus ? Azért mert Bayer undorodik a liberális zsidóktól és ezt meg is írja? Azért mert Joav Blum nem építheti meg a rohadt kaszinóját és senki nem hiszi, hogy milliárdos üzletember létére egy fáskamrában lakott? Mert a filozófiai intézet vezetője nem szervezheti ki saját cégének a (valszeg nem is létező) melót? Mert az szdsz kiesett a parlamentből, a Jobbik meg be?
A "titkos nyelv " kitétel szerintem sem sértő.
Azzal viszont nem értek egyet, hogy Schiff véleménye többet számítana bárki másénál, mert ő nagy zongorista.
Akkor Knut Hamsun véleményével mi a helyzet? Az ő nagy író volta legitimálta volna a nácikat és náci norvég hazaáruló bandát? Lószart mama.

gyaloghartur 2011.01.17. 15:33:51

@Tehéntőgy:
Apropó Tőgyikém! Tudod-e mi az, hogy aszongya:
A nőnek (hölgynek) kettő van, a tehénnek meg 4 (négy)?

Tündér_Lala 2011.01.17. 15:52:12

Mondjuk az ilyen nagy humanisták voltak, akik a Sztálini Szu-ról dicshimnuszokat zengtek, segítve eltusolni a gulág borzalmait. Ezek azok, akik ma is úgy gondolják az EU-ban, hogy a kommunizmus bűnei nem hasonlíthatók a nácizmushoz.
Az uraknak a politikai tisztánlátás nem az erős oldaluk.

BenőBá 2011.01.17. 16:04:19

Ezt az iszonyatos hecckampálnyt látva, Schiff, a filozófusok, még az antifasiszta ember érzéésvilágát is megkörnyékezi az antiszemitizmus.

suski 2011.01.17. 16:06:02

@jan: "2. Nem feladni magas labdákat: pl. ha nem lenne ez a szar és tényleg veszélyes médiatörvény, akkor Schiffnek nem nyílna lehetősége arra, hogy föltegye ezt a hamis, lejárt lemezt."

ürügy az mindig lesz, ez a móka nem ma kezdődött, hanem már Antalléknál.
Attól persze a méditörvény még lehet szar, de ez itt nem a médiatörvényről szólt már, hanem csőcselékről és tomboló rasszizmusról stb stb. Aki sok ilyet olvasott, már előre meg tudná írni ezeknek az embereknek a nyilatkozatait.

suski 2011.01.17. 16:20:16

ezek se tudják úgy látszik, hogy a "rasszista csőcseléknek" gyűjtenek. Majd Konrád vagy Schiff bizonyára felvilágosítja őket, hogy mit is kell gondolni Mo-ról.

index.hu/kulfold/2011/01/17/szerettem_volna_visszaadni_valamit_a_szeretetukbol/

yda 2011.01.17. 16:22:44

Mit vártok egy telavivi bárzongoristától!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.01.17. 16:35:09

@nénike: Budapesten született asszimilált zsidó családba
Apja, a magát szabadkőművesnek valló Szerb Károly

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.17. 16:36:51

@nénike:

csúsztatsz, alember. én ezt írtam:

"a népek nemigen szokják összekeverni a művészi teljesítményt a művész civil őrültségeivel. különösen, ha degenerált származású."

ez nem beszél agyonverésről. csak rendkívüli finomsággal arról, hogy a zsidók között nagyobb arányú az elmebetegségek előfordulása, mint az ejrópai népeknél, és miután ez manifesztálódott is schiffnél, ezért hát nemigen veszik komolyan.

azon, hogy te már gyilkolászós felhangot kívánnál adni a megmondásomnak, nem csodálkozom. a primitív emberek gyakorta aljasak is. csak feltűnően, ezért kevéssé hatékonyan.

jan 2011.01.17. 16:43:52

@suski: Akkor másként fogalmazok: ha Schifftől interjút kér a magyarországi közállapotokról egy neves nyugati lap, akkor Schiff tényleg mindig ezt a dumát fogja lökni (ha jobber kormány van).

De: ha nem lett volna a szar médiatörvény, akkor az a bizonyos nyugati lap nem a magyarországi közállapotokról kérdezte volna Schiffet, hanem a Bach-intepretáció kérdéseiről és a toszkán tájról.

Bell & Sebastian 2011.01.17. 17:06:37

@tesz-vesz: Miről szól? Oroszokról.
Vagy hogyan tud zongorázni? Nagyon jól. Egyszerre részletező és dinamikus. Bújtatva meg ott van, hogy nem nyerte el a kritikus hölgy tetszését.
Pedigré ide - pedig tré, oda.

De Lisztet még így sem éri be, mivel pontosan két ujjal kevesebbje van hozzá.
A hatos számrendszer különben is ősibb és magyarabb, mint a föníciai tízes. :)

nénike · http://mandiner.hu 2011.01.17. 17:37:16

@Grift:

Miért vetted magadra? Te csak kifinomultan "degenerált származásúztál".

Egyébként tényállításra alemberezni nem elegáns.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.17. 17:48:54

azért az "olyan, mint egy titkos nyelv" kitételen megsértődni, az már kemény.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.17. 17:53:49

@Szélmalomharcos:

"Bayert például feljelentik az új médiatörvény alapján, és ezt Schiff nagyon helyesnek tartja"

amire biztosan meg tudsz adni forrást, hogy itt és ott, ekkor meg akkor örömködött :)

JoeHorseDick · http://kifordultvilag.blog.hu 2011.01.17. 17:55:20

a baloldali "értelmiség" Faludy-t nem azért szereti, mert Faludy Magyarországon élt, vagy mert magyarnak tartotta (?) magát - hanem mert az ő hátán tudott felmászni.

A bakker ivánok meg a többi meg nyugodtan elbőröndözhetnének 5-10-20 évre Párizsba meg Bécsbe, Kohn Béláék nyomdokain.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.17. 17:59:05

@Grift:

"rendkívüli finomsággal"

különösen a degenerált származású, az olyan rendkívüli finomságú. :)

Bloodscalp 2011.01.17. 17:59:28

@Walter Melone: pedig ezt a következő 4 évben még hangsúlyosabban fogják mondani-akárcsak a komcsizást is megfogják nyomni- 10 év múlva már nem lehet komcsizni, addig útik a vasat amíg lehet

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.17. 17:59:35

amúgy hogy-hogy fischer ádámot kihagytátok? :-D

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.17. 18:02:26

@Walter Melone:

rossz az, aki rosszra gondol. :-) doktor kottász csak kérdezett. :-D

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.17. 18:04:39

... és azt sem értem, a liberális buzi zsidó mentegetését a postban miért nem kérte még ki magának egyetlen nemzeti érzelmű úriember sem. :))) legalább a nemfaszista, nemantiszemita grift úr ... :D

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.01.17. 18:04:54

@Chicano: Komcsi bűnök tagadása? De én sem tudom, azért kérdeztem, nem vagyok jogász.

@nénike: Ezt most én sem értem, hogy jön ide.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.17. 18:10:48

@mavo:

Schiff buzeráns? No, az mindent megmagyaráz:-)

ü
bbjnick

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2011.01.17. 18:14:02

Én, ha a fejemhez tartanának egy fegyvert és mondanák, hogy ha nem tippelem meg, hogy mi lehet az oka, hogy az adott illető ilyeneket nyilatkozik, akkor agyonlőnek, akkor azt mondanám, hogy valószínűleg személyes sérelem érte az adott illetőt. Valaki nem költözik el "csak" azért mert "az országban a csőcselék dirigál". Túl általános az ok. Valószínűbbnek érzem, hogy a karrierjében jelentkezett valamilyen probléma amit ő a Fidesz politikájának következményeként értelmez, jogosan, vagy jogtalanul, azt nem lehet persze tudni.

Tündér_Lala 2011.01.17. 18:19:50

@jvizkeleti: 1974-ben nem jött haza. Azóta külföldön él.
Miről beszél ?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.17. 18:52:38

@bbjnick:

(hődevicces kiforgatni más mondókáját. olyan nagyon nemtroll szokás)

csapkodom a térgyepemet a röhögéstől, olyan kurva vicces vagy

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.17. 18:59:35

@Tündér_Lala:

1979-ben, 24 évesen emigrált.

www.guardian.co.uk/friday_review/story/0,,296686,00.html

magánvéleményem szerint felesleges, és szerencsétlen dolgot művelt ezzel a levéllel.

amit aztán szép nagyra felfújtak idehaza. az ún. "ballibek", azzal, hogy "na tessék, már a híres művész is megmondja" (ki a faszt érdekel, de őszintén?), meg "nemzeti oldal" képviselői is, és most azt a pár zsidózós szálat nem is veszem figyelembe, mert nem ér annyit

civilkontrol 2011.01.17. 19:35:22

@Kettes:
Jelen esetben azzal úgy fest nem sok, de más fronton hiányosságot látok, mert nehezen tudom elfogadni, hogy ezért nem jár vezetőszíj.
Ha házon belül sír, azt picsogásnak nevezem, még a könnyét is letörlöm illatos zsepivel.

Ez itten nálam mezei hazaárulás

Chicano 2011.01.17. 19:36:36

@suski: "Azzal viszont nem értek egyet, hogy Schiff véleménye többet számítana bárki másénál, mert ő nagy zongorista."

Nem szabadna hogy többet számítson, de mégis többet számít. Az üzenet jellege miatt. Ráerősít a pc mainstreamra. Például Mel Gibsont, vagy Marlon Brandót antiszemitázták és meghurcolták mert nem a mainstrem szöveget nyomták. Pedig két elég híres művészről van szó. Hiába. Fasiztázni, rasszistázni pc, zsidózni nem az.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.01.17. 19:51:30

@jvizkeleti: mézesmázosabbak az emberek, ezért nem ennyire feltűnő a dolog.
- Mi kevésbé lennénk hipokriták? Ott legalább szégyellik, ha így gondolkoznak, Magyarországon pedig nem is szégyellik?
- Nem igazán. Persze ez nem általános, de azért ne tegyünk úgy, mintha ilyesmi nem lenne. Mindig is volt, és ez engem mindig is nagyon zavart, és ez is oka volt, hogy 1979-ben elmentem Magyarországról, mert ettől borzasztóan rossz volt a közérzetem.
- Azért az ön esetében többről volt szó, mint valami általános és megfoghatatlan rossz közérzetről, legalábbis én így tudom. Ugye, felcseperedett akkor itt három rendkívül tehetséges és szép reményű fiatal zongorista, és úgy látszik, hármójuknak tényleg túl kicsi volt ez az ország.
- Most veszélyes játékot űz, persze, látom, maga nagyon jól van informálva.
- Ön is tudja, hogy ezt akkoriban széltében-hosszában beszélték: hogy magának nem volt kedve beszállni abba a kisszerű viaskodásba.

- Ez igaz, nem érdemes a tényeket elkendőznünk. Mert bár az előbb azt mondtam, hogy Magyarország nem is olyan kicsi ország, olyan módon mégis nagyon kicsi, hogy vannak, akik úgy gondolkoznak, mint egy kiskakas a szemétdombon, hogy „itt én vagyok az úr, és más itt ne kapirgáljon". Pedig nem kéne, hogy ennyire kicsinyes legyen ez a világ"

előtte mit is mond: "engem mindig is nagyon zavart a magyarországi hangulat, ezért mentem el"

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.01.17. 19:52:41

@tesz-vesz: "Árt egy zongoraművész hírnevének, ha vannak mellette a porondon még más, hasonlóképpen tehetséges zongoraművészek is?

suski 2011.01.17. 20:30:39

@bbjnick: szerintem nem az, mert tegnap olvastam, hogy a felesége japán. (Ja várj...lehet, hogy férfi a feleség ? ) Na nemtom, de szerintem Mavo Faludyra gondolt.

Chicano 2011.01.17. 20:51:52

Hát ez kicsit off, de azért iderakom a linket:

index.hu/kultur/media/2011/01/17/harom_fogast_is_talalt_a_mediatorvenyen_az_eu-biztos/

Szóval csak ennyit talált az EU biztos? Ezért voltunk rasszistázva, fasisztázva, autokratázva, ronda országozva heteken keresztül?

Másrészt a cikkben szereplő első aggály nekem nagyon tetszik: tehát ha Dániában még mindig legális lenne a gyerekpornó akkor a dániai médiacég itt nálunk szabadon terjeszthetné azt? Jól értem?

suski 2011.01.17. 21:00:31

@Chicano: egy dolgot pedig le is hagytam: az USA-ban a mai napig államilag végeznek ki embereket. Hogy a francba nem zavarja ez a "liberális " értelmiség kényes ízlését , hol a bojkott? Ennél mennyivel fontosabb, hogy Mo-on milyen a sajtótörvény, no persze.

lehet más a handa-banda 2011.01.17. 21:11:05

És Julian Assange megfenyegetését (főleg a Clintonova mondott keményeket) majd minimum vitatható lefogását miért nem reagálták le hasonló indulattal az Amnesy Internacionálé meg a többi szólásszabadságért aggódó félkegyelmű?

Miért nem mondja Schiff hogy addig nem megy Svédbe meg az Usákokhoz klimpírozni amíg nem hagyják békében azt a szegény fiút?

lehet más a handa-banda 2011.01.17. 21:14:56

@Chicano:
" ha Dániában még mindig legális lenne a gyerekpornó akkor a dániai médiacég itt nálunk szabadon terjeszthetné azt? Jól értem"

Mondok ennél cifrábbat az EU logikáról: ha felveszik Törökországot akkor oda is be kell engedni az idétlen Mohamed karikatúrákat Dániából

0x0 · http://00x00.blog.hu 2011.01.17. 21:23:31

"De az ilyen cikkek után bennem mindig felmerül: a baloldali értelmiség szereti-e Magyarországot?"

milyen értelmiség szereti magyarországot? magyarország klasszikusan nagyon buta ország, nagyon buta politikusokkal, itt a jobboldali értelmiség se érzi jól magát.. ha viríthatott, romba dőlt az ország, ha a baloldal domborított, katasztrófa lett belőle..

van itt egyáltalán értelmiség?

a mandiner blog tuti, h nem az..

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.17. 21:29:34

@lehet más a handa-banda:

"ha felveszik Törökországot akkor oda is be kell engedni az idétlen Mohamed karikatúrákat Dániából "

hú, az tragédia lenne ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.17. 21:30:33

@lehet más a handa-banda:

assange államtitkokat szivárogtatott ki, már bocs, de a sajtószabadság nem arról szól ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.17. 21:31:40

@civilkontrol:

"Ha házon belül sír, azt picsogásnak nevezem, még a könnyét is letörlöm illatos zsepivel.

Ez itten nálam mezei hazaárulás"

nahát, akkor a fidesz eu-frakciója is hazaáruló? nohát, nohát

Chicano 2011.01.17. 21:49:12

@mavo: Játszunk el a gondolattal: hogyan fogja kezelni az EU ha majd szellemes holokauszt vicceket olvashatnak otthon a németek Törökországban bejegyzett német nyelvű sajtótermékekben.

0x0 · http://00x00.blog.hu 2011.01.17. 22:00:44

"De az ilyen cikkek után bennem mindig felmerül: a baloldali értelmiség szereti-e Magyarországot?"

milyen értelmiség szereti magyarországot? magyarország klasszikusan nagyon buta ország, nagyon buta politikusokkal, itt a jobboldali értelmiség se érzi jól magát.. ha viríthatott, romba dőlt az ország, ha a baloldal domborított, katasztrófa lett belőle..

van itt egyáltalán értelmiség?

a mandiner blog tuti, h nem az..

ez nem egy ötker azsanprovakatőr blog?

zizike: deeee!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.17. 22:03:42

@suski:

Itt (is) hirdetik a Schiff házaspár közös koncertjét:

www.bathmozartfest.org.uk/events/20th-november-2010-at-11am/

Szóval, a buznyákság, mint mentség, kiesik. Marad Schiff esetében a gerinctelen féregség, mint a hazaárulás oka:-(

ü
bbjnick

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.17. 23:01:54

@Chicano:

"hogyan fogja kezelni az EU ha majd szellemes holokauszt vicceket olvashatnak otthon a németek Törökországban bejegyzett német nyelvű sajtótermékekben"

a mohamed karikatúrákat holo-viccekkel hasonlítgatni minimum kétes vállalkozás. nem teljesen egy ügy egy prófétán, meg emberek millióinakhalálán tréfálkozni. akkor sem, ha egy bizonyos szintig nekem mindkettő belefér

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2011.01.17. 23:02:11

a politikus sem kezd zongorázni a naggyűlésen.

faszi a tvből, meg haveroktól szerzi az országról az infót. szinte sosincs Mo.on. többször kiírta már már magát a magyarok közül. ha valaha tartozott is ide. érdemes lenne egy ilyen nyilatkozat után hangsúlyozni, ott ahol kell.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.17. 23:05:46

@Chicano:

egyébként pont ezért volt szánalmas, amikor az elég egyértelműen keresztény dánia karikaturistájának cúna karikatúráit a zsidókon "bosszulták meg" a kedves iráni bácsik. egy keresztényeket basztató karikatúraizé is pitiáner lett volna, így meg szánalmas lett, de a lényeg, hogy ahmefaszom bácsiék kurva jól szórakoztak rajta

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.17. 23:10:42

@vero:

mint azt le is írtam, schiff teljesen feleslegesen és értelmetlenül állt neki ugrálni, de pont ezért az egyetlen értelmes reakció az rá, hogy szarjunk rá.

amikor a fidi eu frakciója 2006-ban kieszközölte az eu néppárti frakciójánál, hogy valami tiltakozó izébe két kőhard diktatúra közé ugyan már passzírozzák be magyarországot is, én csak legyintettem, holott az említett fidi frakció nem naív zongoraművészekből állt.

Bell & Sebastian 2011.01.17. 23:38:17

@Chicano: Nem jól érted. Dániára kiterjeszteni a magyar szabályzást ugyan nem lehet, viszont Dániára is vonatkoznak az EU közös direktívái, azok meg nem megengedőek, legalábbis ebben az témában.

Inkább az a kérdés, hogyan lehet eljárni a külföldre hurcolkodott, de felénk/nekünk rendszeresen problémás tartalmat közlővel szemben?

Összefoglalva: az ellenünk irányuló agitációs-propagandát hogyan lehet mérsékelni, ha napi gyakorlat Az erősebb/gazdagabb eb hág! -elv.

De nemcsak nálunk. Az osztrák közvélekedés szerint például egyedül a Die Presse piszkálhat kényes témákat.
(Vagy azért mert bátrabb, vagy mert oda tették a túlfolyót. -fűzhetné hozzá egy harcedzettebb magyar.)

lehet más a handa-banda 2011.01.17. 23:45:10

@mavo:
"assange államtitkokat szivárogtatott ki, már bocs, de a sajtószabadság nem arról szól ... "

Értelek, akkor államtitokká kell minősíteni minden nem PR célú anyagot, aztán a többi már csak muníció kérdése

Hallottál már tényfeltáró újságírásról? Majdnem mindig úgy kezdődik, hogy megszerzek néhány bizalmas dokumentumot. Érdekes dolgok fognak még kiderülni, aztán majd magyarázhatod

Bell & Sebastian 2011.01.18. 00:05:05

@bbjnick: Későn szólt, már megint lemaradtam. De a japán harcigésa veszélyesnek tűnik.
(Azt a Potter-szemüvegest nem egy ilyen intézte el?)
Ennek is egyszer a kezére fogja baszni a fedelet, csak figyelje meg! Vagy össze-vissza lapoz a szakácskönyvben, ha gömbhal pörköltet főz bográcsban.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.18. 00:37:23

@lehet más a handa-banda:

minden bizonnyal ugyanez lenne a véleményed, ha assange kényes magyar államtitkokat szivárogtatott volna ki.

vagy tévedek?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.01.18. 00:39:32

@0x0: "milyen értelmiség szereti magyarországot? magyarország klasszikusan nagyon buta ország, nagyon buta politikusokkal, itt a jobboldali értelmiség se érzi jól magát.. "

Rosszul közelíted meg a dolgot.
Te egy nagyon buta ember vagy, de ettől még anyukád szeret téged. Na így kell éreznie az értelmiségnek is, függetlenül Magyarország (tulajdonnév, nagybetű) kétség kívül meglévő hibáitól, hiányosságaitól.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.18. 00:56:36

@Bell & Sebastian:

:-D (...) :-D (...) :-D ...

Ezzel a kommenttel nyert 11 perc műélvezetet:

www.youtube.com/watch?v=otrCtpkFFyc&feature=related

ü
bbjnick

Atisz 2011.01.18. 01:02:49

Ejha, most aztán megkaptuk... diktatúra, homofóbia, antiszemitizmus és (ez új) zsidó összeesküvés. Mondjuk senki nem állítja, hogy a multinacionális cégekről valamint a balliberális eszmerendszerről szükségszerűen kellene következtetni a zsidó származásra (és vice versa), de ha a művész úr ezt mondja, akkor az így van, nincs apelláta.

Szalai Annamária is megkapta, sőt: immár nem is erotikus lapot, hanem pornólapot szerkesztett.
Hiába no, hagyjuk meg a szexualitást a hanyatló nyugat ópiumának.

Ugyanakkor a balliberalizmust csúcsra járató maestronak valamiért nem tetszenek a névtelenségbe burkolózó blogok. Ez minden bizonnyal egy finom javaslat arra vonatkozóan, hogy a médiatörvényt miféle kiegészítésekkel kellene ellátni a közeljövőben (balliberális zongoraművészekről vagy jót vagy semmit).

Mindannyiunk kedvenc virtuóza a végére pedig egy hatalmas (már-már facepalm fokozatú) felfedezéssel döbbent meg minket, amikor is fellebbenti a fátylat arról a rejtélyről, hogy miért is tanultak a cionista mozgalom tagjai magyarul. Káprázatos.

Johanna Adorjánnak köszönjük a csudálatos interjút és epekedve várjuk a következőt, ezúttal Konrád Györggyel (úgyis ő van most soron, utána jön Fischer Iván aztán ismét elölről).

lehet más a handa-banda 2011.01.18. 01:23:55

@mavo:
"minden bizonnyal ugyanez lenne a véleményed, ha assange kényes magyar államtitkokat szivárogtatott volna ki.

vagy tévedek? "

Abszolúte tévedésben vagy, Qrcsány 60 évre titkosított dokumentumai illenek a szemléletedhez. De szerencsére idehaza nem lehet megcsinálni, mert minden kipattan rögtön aztán meg kár tagadni:

"nem lesz vizitdíj"

"nem is volt öszödi beszéd"

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.01.18. 02:07:13

@lehet más a handa-banda: Nem veszed figyelembe, hogy nálunk kollaboránsok voltak hatalmon, míg az USÁban demokratikus legitim kormány.

Inkább gondold végig így: Assange kiszivárogtatja 41ben a Honvédség titkos iratait, és kiteregeti, hogy Teleki Pál blöfföl Románia megtámadásával.

Így aztán Románia sose fut Hitlerhez, és Észak-Erdélyt nem kapjuk vissza.

Na, jófej Assange?

tewton 2011.01.18. 06:48:14

@Bell & Sebastian:
melyik potter-szemüvegesre gondol? a cukrászdában nem volt gésa, az tuti.

Leskelődő 2011.01.18. 07:26:49

@tewton: A megfejtés: Lennon. De most meg azt nem tudom, milyen cukrászda? :(
:)

tewton 2011.01.18. 07:32:01

@Leskelődő: ahol a 32 nevű csendőrökkel randizott :)

Leskelődő 2011.01.18. 07:34:55

@tewton: He-he :) Komplett kommunista-liberális-multikulti :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.18. 07:41:28

@TaTa86.:

aki olyan baromságot le bír írni, hogy "magyarország klasszikusan nagyon buta ország", azzal minek társalogsz?

ha jós andrás 2011.01.18. 07:50:37

Ha már megemlíttetett, olvassuk ezt a szép verset, a billentyűre néha "rosszul" járó zongora helyett...

A magyar nyelvhez

Kéri Pálnak

Most, hogy szobámban ér az est setétje,
te jutsz eszembe, Szent Gellért cselédje
s ajkad, melyről az esti fák alól
először szólt az ének magyarul.
Arcod tatár emléke már ködös,
de titkunk itt a földön még közös
s a te dalod kísér utamra fájón
messze e tájon.

Magyar nyelv! Vándorutakon kísérőm,
sértett gőgömben értőm és kísértőm,
kínok közt, gondjaimtól részegen
örökzöld földem és egész egem,
bőröm, bérem, bírám, borom, míg bírom
és soraimmal sorsom túl a síron, –
kurjongó kedv, komisz közöny, konok gyász:
mennyei poggyász.

Magyar szó! Múltam és jövendő sorom,
népek közt sorom és mindegyik sorom,
házam-hazám, lovacskám, csengős szánom
és dal a számon, mit kérnek majd számon: –
nincs vasvértem, páncélom, mellvasom,
de Berzsenyivel zeng a mellkasom
s nem bír le ellenség, rangomra törvén
sem haditörvény.

Jöhetsz reám méreggel, tőrrel, ékkel,
de én itt állok az ikes igékkel.
Árkon-bokron kergethetsz hét világnak:
a hangutánzó szók utánam szállnak,
mint sustorgó füzesbe font utak
felett alkonykor krúgató ludak,
s minden szavamban százszor látom orcád,
bús Magyarország.

Kihalt gyökök: tőzeggel súlyos rétek,
ahol a fák mint holt igék kiégtek.
Ős szók: a szemhatárról századok
ködéből még derengő nádasok,
gyepüs vápákon elhullt katonák,
ti bíbicek, bölények, battonyák,
miket vadásztak vén csillyehajókról
s lápos aszókon.

Magas hangok: szöcskék és tücskök rétje,
mély hangok: alkony violasötétje,
ős káromlások buja vadona,
burjánzó jelzők pogány pagonya,
kötőszók: sok-sok illanó fodor
s hangsúly, te vídám, hangsúly, te komor,
lelkünk dolmánya, szőtteses, világszép,
s búzavirágkék.

Múlt T-je: történelmünk varjúszárnya,
karók, keresztek és bitófák árnya,
s melléknevek, gazdag melléknevek,
virágbarázdák, véghetetlenek,
melyik vidám faeke nyomtatott?
S ti mellérendelt, kurta mondatok
mint paprika, ha fűzérben vereslőn
lóg az ereszről.

Ragok: szegények szurtos csecsemői,
kapaszkodtok s nem tudtok nagyra nőni.
És E-betűk serege: fekete
mezőn zsellérek koldus menete
s ti kongó-bongó helyhatározók,
kukoricásban jó irányt hozók,
ban-ben-bim-bam: toronyból messze hangzó
könnyű harangszó.

Jelentőmód. Az aszály mindörökre
ráült a szürke, megrepedt rögökre.
Magánhangzó-illeszkedés! Kaján
törvénykönyvvé Werbőczi gyúrt talán?
Mi vagy? Fülledt ötödfél százada
robotba tört paraszt alázata,
vagy összhangunk, mely boldogabb utakra
messze mutatna?

És főnevek, ti szikárak és szépek,
ti birtokos ragokkal úri népek,
országvesztők, elmozdíthatlanok
s ti elsikkadt, felőrölt alanyok,
megölt vagy messze bujdosó fiak,
Hajnóczyk, Dózsák és Rákócziak,
ó jaj, mi történt ennyi tiszta lánggal
és a hazánkkal?
Parasztok nyelve, nem urak latínja,
nem grófok rangja, de jobbágyok kínja,
magyar nyelv! fergetegben álló fácska,
hajlongasz szélcibáltan, megalázva –
s ki fog-e törzsed lombbal hajtani?
Te vagy jelenünk és a hajdani
arcunkat rejtő Veronika-kendő
és a jövendő.

Magyar nyelv! Sarjadsz és egy vagy velünk,
és forró, mint forrongó szellemünk.
Nem teljesült vágy, de égő ígéret,
közös jövő és felzengő ítélet,
nem hűs palackok tiszta ó-bora,
nem billentyűre járó zongora,
de erjedő must, könnyeinkben úszó
tárogatószó.

/Faludy György, Páris - 1940. május/

ha jós andrás 2011.01.18. 07:55:37

A reggeli félhomályban elnéztem, hogy a cikkből linkelhető volt a vers, bocsánat, bár ha más is elnézte, itt legalább elolvashatta, egy helyen sortörés nélkül :)

Chicano 2011.01.18. 10:22:08

@mavo: Én is hasonlóan vagyok vele, csak tudod van itt néhány tíz vagy százmillió ember akinek ez nem fér bele. És esetleg nagyon nyűgösek lesznek ha egy más értékrend szerinti világból fogják megmondani nekik hogy mi a PC.

lehet más a handa-banda 2011.01.18. 10:28:55

@TaTa86.:
A Szovjetunió az információs társadalom megjelenésébe bukott bele, most az Usákoknak is szembe kell nézni ezzel a kihívással. Hogy jó vagy rossz, az mindig a történelmi helyzeten múlik, meg az egyéni megítélésen. Ha kiszivárognak a francia diplomáciai iratok 1918-19-ben, abból rájöttek volna Magyarországon a vezetők hogy Franciaország egyetlen katonát sem akar áldozni a balkáni szövetségeseiért, ergo csak a kis pöcs cseh légióval meg az Erdélybe szintén 5000 fővel bevonuló románokkal állunk szemben

alterways2 2011.01.18. 11:38:38

miért szitok az a szemedben, hogy a magyar nyelvet kevesen értik, ezért olyan, mint egy titkos nyelv a külvilág szemében? ez egy tény. miért, mit kellett volna írnia? hogy a magyar nyelvet a világ többsége érti, ezért olyan, mint egy modern kori lingua franca? attól, hogy kesevesen értik, és számukra ezért titkozatos a magyar nyelv, még gyönyőrű és kifejező és stb. vagy esetleg csak azt szolgálja ez a poszt is, hogy értelmetlenül uszítsunk azok ellen, akik nem Orbán pártján vannak? komolyan felvetül az emberben, hogy butasággal vagy szándékos gyűlöletkeltéssel állunk szemben szerte a jobbos sajtóban. miért kell ennyi gyűlöletet szítani egymás iránt? van elég baja magyarnak anélkül is, feltétel nélkül utálná egymást.

a másik: attól, hogy valaki Orbánt vagy a médiatörvényt, vagy bárki mást bírálja, esetleg a Magyarországot vagy a magyarokat szidja, még nem hazaáruló, lehetséges, hogy jobbítási szándék vezérli (nem tudom, mi történne Balassival, Petőfivel vagy Széchenyivel, ha mai jobboldali közegben élnének)

Chicano 2011.01.18. 11:48:46

@alterways2: "esetleg a Magyarországot vagy a magyarokat szidja, még nem hazaáruló,"

Szerintem meg az. Ha annyira nem teszik ami itt van hogy valaki külföldön szidja a saját fajtáját vagy hazáját akkor üzenném neki hogy el lehet innen menni. (Persze ha se hazája se fajtája az amit szid az más kategória, az már nem lehet hazaáruló.) Ha meg itt él valaki ne szarjon már a saját fészkébe.

A kormány bírálata az más, azt természetesen legitim. De azt is úgy kellene hogy ne az országnak ártson vele.

alterways2 2011.01.18. 15:30:37

@Chicano: a mindenkori hatalom mindig azt állítja, hogy aki őt szidja, az az országot szidja, mérhetetlen károkat okozva ezzel. a nácik, a szocik, mind jól elbántak az ilyenekkel. és minden rendszerben akadtak, akik szerint azok tényleg hazaárulók voltak, úh megérdemelték. az országnak nem a kritizálók ártanak, mert ha hülyeségeket beszélnek, senki nem törődik velük. az országnak mindig a hatalom árt a legtöbbet. a történelem folyamán mindig kiderült, h nem a kritizálókat kell kordában tartani, hanem a hatalmat. úh tegyék csak a dolgukat, mi meg kritizálunk tovább. de elég, ha csak elolvasod petőfi vagy széchenyi elkeseredett műveit, náluk aztán még manapság sem sokan szólimondóbbak ezen a téren, pedig mindkettejüket a mérhetetlen hazaszeretet vezette.

alterways2 2011.01.18. 15:47:56

@Kettes: ha nem csak magyar nemzetet olvasnál, tudnád. már számtalan lapban, blogon, az ebesz, az EB állásfoglalásaiban szerepel.
akkor nagyon röviden: a 25 és 200 millió forintos bírság, amit a médiaHATÓSÁG kiszabhat, magyar viszonylatban megsemmisítő erejű (Európában nincs még egy ilyen magas bírságokkal operáló törvény. a németeknél max 140 milliós bírság létezik, de az egy 50-szer nagyobb gazdaság, ahol a magyar üzleti számok elmennek kerekítési hibának). a médiahatóság pedig az utóbbi hónapokban bemutatta, h BÁRMIÉRT tud bírságolni, mert a törvényben jogilag meghatározhatatlan definíciók vannak, úh mindenki nagyon vigyázzon, mit írkál. és szó sincs itt kiskorúak védelméről, tudja ezt mindenki. nem véletlen, hogy az egész világ felszólalt ez ügyben, és igenis olvasták a törvényt, és igenis tudják, mi áll benne, nem kell a Fidesz fordítására várniuk (ez pl. mekkora butaság). Irán esetében sem azért késik néha egy-két hetet az aktuális nyilatkozat-háburú, mert az atomprogramjuk teheráni fordítására vár a világ. az is egyszerű lélekre vall, hogy azt magyarázzák, egy író meg egy zongoraművész árulkodására felpattannak a világ vezetői, és tudatlanul teleordítják a világot a hülyeségekkel.

suski 2011.01.18. 16:10:55

@jan: "De: ha nem lett volna a szar médiatörvény, akkor az a bizonyos nyugati lap nem a magyarországi közállapotokról kérdezte volna Schiffet, hanem a Bach-intepretáció kérdéseiről és a toszkán tájról. "

Tudtommal az ügy úgy kezddött, hogy Schiff küldött egy olvasói levelet a Washington Postnak, amelyben egy cikkre reagálva beszámolt az itt dúló fasizmusról és helyeselte , hogy Mo ne legyen az EU soros elnöke. Szóval senki nem kérdezte, hanem önszorgalomból fröcsögött és hazudozott - holott nem is itt él.
Ebben a második cikkben természetesen kitértek aztán erre a témára is.

suski 2011.01.18. 16:22:28

@alterways2: "(nem tudom, mi történne Balassival, Petőfivel vagy Széchenyivel, ha mai jobboldali közegben élnének)"
ezek nem évtizedek óta külföldön élve külföldi lapokban mocskolódtak és hazudoztak, visszaélve a hírnevükkel és azzal az egyszerű ténnyel, hogy a kinti olvasók és újságírók egyáltalán nem látják át a magyar helyzetet.

suski 2011.01.18. 16:23:57

@alterways2: "ha nem csak magyar nemzetet olvasnál, tudnád. már számtalan lapban, blogon, az ebesz, az EB állásfoglalásaiban szerepel. "

te baromi új arc vagy itt, ha ezt pont Kettesnek címzed, barátom...Isten hozott!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.18. 16:24:07

@lehet más a handa-banda:

a "nem lesz vizitdíj" mióta államtitok, te nagyon hülye?

suski 2011.01.18. 16:28:34

@alterways2: a bírósághoz lehet menni a büntetések miatt, úgyhogy nem a hatóság mondja ki az utolsó szót.
Értem én, hogy az egész világ a magyar sajtótörvény miatt retteg, de az emberi jogi harcosok hada miért nem szólal fel az amerikai állami kivégzések ellen és a többi miatt, amit fent már megírtam. Akkor lenne ugyanis hiteles a rinya.

Bell & Sebastian 2011.01.18. 16:50:32

@bbjnick: 50 másodperc, az dobogós még?

@tewton: A The Catcher in the Rye szemszögéből teljesen jogos volt az öt lövés a .38 -asból.
(A felső töltényűrt üresen hagyják.)
nymag.com/nymetro/news/people/columns/intelligencer/15265/

@Leskelődő: Ifjúkori képét látta-e? :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.18. 17:33:55

@lehet más a handa-banda:

ja a fél évszázadra titkosítás meg egyáltalán nem volt klón specialitás soha. sokszor felháborító, de eddig aki csak kormányon volt, megcsinálta párszor.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.19. 07:37:29

@Bell & Sebastian:

"50 másodperc, az dobogós még?" --- kérdezi.

Nem tudom. De necces:-) Én spec. végignéztem és végighallgattam.:-) Mert, hisz, hogyan formálhatnék véleményt olyasvalamiről, amit nem ismerek:-)

ü
bbjnick

tewton 2011.01.19. 07:58:21

@bbjnick:
dzsoninak is innia kellett rá valamit. szerintem azért is nyúl a villanygitárhoz, hogy valamit kezdjen magával.

egyszerre van benne valami a pokemonokból, moncsicsikből és a japán horrorfilmekből.

Bell & Sebastian 2011.01.19. 14:56:56

@tewton: @bbjnick:
De hol van Lucy a gyémántokkal?
Blake alapjáraton tudta, amit ezek a bélyegnyalók csak gyengén kapisgáltak.
Egy genetikai skizoid nem is él vele, csak osztogatja.
- Gyertek gyerekek, nálam lehet cukorkát... venni!

yda 2011.01.19. 17:52:00

Az ilyen bárzongoristák csókolhatnak bubát bütűben!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.01.20. 13:23:51

@bbjnick: ez a yoko ono tud vmit!
meg kéne dobni vmi díjjal! :)

john is többet zenélhetett volna inkább, addig se az angol komcsikat pénzelte

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.01.20. 13:31:02

@TaTa86.: Teleki és Románia?
csak a szerb királysággal volt örökbaráti szerződés nem?
süti beállítások módosítása