Oszkó Péter, a Fidesz és a nyugdíj illata
2010. december 02. írta: TuRuL_2k2

Oszkó Péter, a Fidesz és a nyugdíj illata

„Másként illatozik a széna a szerelmeseknek, és másként a lónak.”
(Orbán Viktor)

  A miniszterelnök már a Nemzeti Együttműködés előtti időkben, 2002-ben megmondta leszögezte, hogy másként illatozik a széna a szerelmeseknek, és másként a lónak. Valahogy így lehet ez az állami- és magánnyugdíjjal, nyugdíjjárulékkal, talán még a nyugdíjadóval is: másként illatozik kormányról, mint ellenzékből.

  Oszkó Péter demográfiai bombáról, a nyugdíj-megtakarítások feléléséről beszél a kormány nyugdíj-módosításai kapcsán. Ezzel nem is vitatkozunk, viszont Oszkó esetében érdemes azt is megnézni, pénzügyminiszterként hogyan állt a nyugdíjrendszer kérdéseihez. Nos, így:

  Mint az előterjesztés 52-56. oldaláról kiderül, Oszkó az MSZP által támogatott Bajnai-kormány pénzügyminisztereként mintegy 122 ezer ember számára nyitotta meg a lehetőséget, hogy magánnyugdíjpénztárát otthagyva visszatérjen az állami rendszerbe, ami 75%-uk számára volt előnyös. Az előterjesztésből aztán - az MSZP, az SZDSZ és a kitűnő Császár Antal támogatásával - törvény lett, a 2009. évi LXXVII. törvény.

  Hogy mire volt jó mindez? Segített befoltozni a költségvetési lyukakat, egyrészt az állami rendszerbe visszaáramló vagyonnal, másrészt a 2010-es járulékbefizetésekkel. Ugyanazt csinálta tehát Oszkó Péter az MSZP és az SZDSZ támogatásával kicsiben, amit most Orbánék nagyban: kis felhatalmazás, kis trükkök, nagy felhatalmazás, nagy trükkök.

  A Fidesz szándéka már legalább egy éve látható volt, igaz, ehhez érteni kellett a párt nyugdíj-újbeszéljét. Már 2009 decemberében az akkor még sokkal jobban kedvelt Alkotmánybírósághoz fordultak, megakadályozandó, hogy a magánnyugdíjpénztár-tagokból tulajdonosok helyett ügyfelek legyenek a pénztárakban. Ez az ígéret jelent meg a kampányban a mostanában gyakran téves értelemben felemlegetett szórólapon is:

  A kiadványban az egyik oldalon a most pedig privatizálni akarják a nyugdíjpénztárakat, a másikon a megvédi a nyugdíjpénztárakat. Tehát nem mástól védi meg, mint a privatizációtól.

  A nyáron aztán az új kormány (a térség más országaival együtt) még tett egy sikertelen kísérletet arra, hogy a magánnyugdíjpénztári járulékbefizetéseket az EU-nál a költségvetési hiányt csökkentő tételként ismertesse el - az Unió rugalmatlansága is jelentős szerepet játszott a későbbi radikális lépésekben.

  Ősszel jött a nagy nyugdíj-hadművelet. Először még úgy tűnt, hogy a kormány csak erős ösztönzőkkel akarja rávenni az embereket a visszatérésre az állami nyugdíjrendszerbe. Talán a szlovákiai példa alapján később ráébredtek, hogy a többséget ez nem fogja visszavinni az állami rendszerbe, így aztán gyakorlatilag kötelezővé tették az átlépést, természetesen a nyugdíjak védelmére hivatkozva. Matolcsy György napról napra keményített, egészen odáig jutva, hogy aki ragaszkodik a magánpénztárához, az „kiírta magát a közösségből, szakított a közösséggel”, így nem is jogosult az állami nyugdíjra. Ennél a szükségtelen durvulásnál már csak Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízotti kinevezése volt nagyobb hiba.

  Pedig lehetett volna mindezt sokkal elfogadhatóbban, kevésbé arrogánsan, érvekkel alátámasztva is csinálni, ahogy a Századvég Gazdaságkutató is értelmesen (bár a Stabilitás szerint vitatható módonlevezette, mi szól a nyugdíjbefizetések állami kasszába történő visszaterelése mellett. A Matolcsy által emlegetett fenntarthatóság nem tartozik ezek közé, legalábbis ha hosszú távról beszélünk: a mostani intézkedéssel csak a következő néhány évben lesz fenntarthatóbb a nyugdíjkassza. Volt egy költségesen, alacsony hozamokkal működő, nem öngondoskodáson, hanem állami kötelezésen alapuló magánnyugdíjpénztári rendszerünk (drágán finanszírozható hiány-következménnyel a tetejébe), most ehelyett az állam a közeljövő nyugdíjaira (például a nők jelen helyzetben teljesen felelőtlen korábbi nyugdíjazására) fordítja az ott felhalmozott tőkét. Biztató kilátások.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr502482819

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Matolcsysta blöffhatározó 2010.12.05. 19:22:51

A magánnyugdíjpénztári vagyon államosításáról szóló vita eldőlt, mielőtt elkezdődött volna. A Fidesznek megvannak az eszközei és a szándéka az overkillhez, a médiája mégis kitermeli azokat az észérveket, amikkel megpróbálják racionalizálni a kormánydön...

Trackback: Egy rekvirálás margójára 2010.12.02. 21:15:12

A magánnyugdíj-pénztárakban megtakarított összegek költségvetésbe visszaemelése mellett akadnak indokok. A költségvetés egyik legnagyobb visszahúzó tényezője a jelentős, a GDP arányában 80% fölötti adósság. Ennek és kamatainak törlesztése k...

Trackback: Rinyaország 2010.12.02. 20:35:28

  Nem tudom felfogni, hogy az a mennyiségű rinya ami az elmúlt hetekben beterítette a közéletet honnan érkezik, de olyan, mintha valami fizetett/agymosott trollhadsereg nyomulna be a tudatunkba és szüntelenül sorozna a fél igazságokkal. Kovác...

Trackback: Selmeczi és a szamár-kór 2010.12.02. 20:16:37

meseAtyafiak, ugye emlékeztek még a nagyhírű Rímhányó meséjére! A szamár hőstettet akart végrehajtani, nehogy szamársággal vádolják, hát doktora és erdei biztosa kreáltak egy bűncselekményt, kigyógyítandó betegségéből! De mint ismeretes, oly buzgón vet...

Trackback: Nyugdíjaink jövője 2010.12.02. 18:43:45

 Az állami nyugdíjrendszerben is vannak kockázatok és tisztán látszik, hogy a napjaink demográfiai folyamatai mellett nem tartható tovább az a tévképzet, hogy az állam majd jólétet biztosít nekünk öregkorunkra. Aki nyugdíjba vonulása után nem akar...

Trackback: Fejlemény pénztárgyüben - a mi érdemünk? 2010.12.02. 14:08:38

Az előző bejegyzésem, mely ismertette az immár lassan két hetes MN-cikket, rengeteg kommentet generált. Ezek egyikében felvetették, hogy valami nem stimmel az adatokkal, mert a Varga-Patrubány-féle tanulmány által kalkulált 500 milliárdos veszteség, és...

Trackback: Oszkó Péter, a Fidesz és a nyugdíj illata 2010.12.02. 09:24:27

A miniszterelnök már a Nemzeti Együttműködés előtti időkben, 2002-ben megmondta leszögezte, hogy másként illatozik a széna a szerelmeseknek, és másként a lónak.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kisvárosi Fojtogató 2010.12.02. 08:38:00

Az már azért nagyon gáz, amikor a megmagyarázhatatlant akarja valaki megmagyarázni.

devuscka 2010.12.02. 08:59:45

A tegnap esti ATV-ben Bánó : A TÉT című politikai elemző műsorában Giró-Szász András nagyon kulturáltan és jól elemezte ezt a helyzetet. Bauer Tamás nem volt ellenfél.

marós 2010.12.02. 09:13:13

Oszkó Peti, olyan vastag bőr van a pofátokon, amilyent ember még nem látott. az idős, vagy beteg emberektől elvettetek, átlagban évi 80.000-Ft-t, miközben egy szük réteg, becsapva a választókat, az adóhívatalt, adózás elöl külföldre menekítette, a fene sem tudja hogyan összeherácsolt vagyonát, és ezt neveztétek válságkezelésnek. Tudod hol van a helyetek, a börtönben.

figyelmeztetés 2010.12.02. 09:29:28

1. Számít a méret, nem mindegy, hogy valami kicsiben történik, vagy nagyban.

2. Nem volt kényszer, emlékeim szerint a jogosultak kétharmada (?) lépett vissza. Pl. Matolcsy sem élt a lehetőséggel.

3. A lehetőséget azok számára nyitották meg, akik nyugdíj előtt álltak, és rosszul jártak azzal, hogy a válság előtt az állam kikényszerítette a tőzsdére a manyupokat. Korrekt ajánlat volt az állam részéről.

Vissza Bajnait és Oszkót! Nehogy már Gyurcsány és Orbán között lehessen csak választani. Köszönöm.

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2010.12.02. 09:40:34

Turul, akkor most mit is bizonyítottál?

1. Oszkó törvényjavaslata rendszerszinten nem változtatott, de néhány ember számára (122 ezer) lehetővé tette, hogy szabadon válasszon olyan megoldást, ami számára előnyösebb.

2. A Fidesz hazudott és/vagy megtévesztett, az *újbeszéd* szó ezt jelenti ómagyarul.

3. A kormány erős ösztönzőkkel nem tudta volna rávenni az embereket a visszalépésre, mert a kulturált érvelés téves adatokkal dolgozik (Századvég).

Ezért marad a nagy felhatalmazás-nagy lenyúlás megoldás.

Cook kapitány 2010.12.02. 09:42:11

"Ugyanazt csinálta tehát Oszkó Péter az MSZP és az SZDSZ támogatásával kicsiben, amit most Orbánék nagyban"

Hülyén érzem magam, hogy Oszkót kell védenem, de qrvára nem ugyanazt csinálta, mint Orbán. Oszkónál ez lehetőség volt, tényleges választás, normális feltételekkel lehetett maradni a mnyp-aknál, míg most gyakorlatilag zsarolással kényszerítenek, hogy beadjam a pénzem a TSZ-be.

devuscka 2010.12.02. 09:53:34

@Cook kapitány:
Ez így nem igaz: MOST lehet választani: állami vagy magán.
Ha magán, akkor legyen magán. Ennyi.
Amikor kötelezővé tették a belépést, nem láttam a T. urakat felháborodni.
"értitek": kötelezővé.
Ugyan.

Bell & Sebastian 2010.12.02. 10:00:01

Há bazmeg, eszem megáll, hogy van még, aki ezeket visszakívánja.
Bajnai masszívan végig itta az egy évét, sok dolga nem lévén, csak végre kellett hajtania, amit a kinti bankok tollba mondtak neki, cserébe szétoszthatott pár százmilliárdot (oldalfüggetlenül) a haveroknak, 30% megtartása mellett. Közben csak attól rettegett folyamatosan, hogy elkölteni nem marad ideje, leszedik helikopterét a hazafias gerillák.
Ma már az egész família Svájcban dekkol a lével.

Oszkó, az más tészta, kiváló matematikus-közgazdász. Kis híján legyilkolta az iparűzési adót. Egy baj van vele, hogy samesznak állt, pedig Orbánnak is jól jönne.

Hiába, még mindig van az a pénz, ami a nemzeti oldalon nincs.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.12.02. 10:00:24

Az pedig honnan jön, hogy az egyéni számlán nyilvántartott összeg, mint pénz a pénztári tag magántulajdona?

Aki úgy gondolja, az próbálja meg ezt a pénzt kivenni, tetszése szerint befektetni*, a számláját eladni, a tulajdonra jellemző módon bánni vele.

Milyen magántulajdon az, amit nem lehet birtokba venni?

* 2009-es kormányrendelet szerint például a legnagyobb kockázatú számlák devizakitettsége sem lehet nagyobb 35%-nál.

teknős 2010.12.02. 10:03:41

Az ostoba és/vagy közteherviselés alól kibújni szándékozó emberek siratják a manyupokat. Ez mindenkire igaz kivétel nélkül, aki most hőbörög.

A Fideszt pedig fenéken kellene billenteni ezért a kommunikációs baklövésért, amit ezzel kapcsolatban tett.

homoródkarácsonyfalváért 2010.12.02. 10:05:58

Kedves Turul K2k, az ügyet egy kicsit felületesen tanulmányoztad. Oszkó úr nem csak a fenti T/9817 sz törvényjavalslatot nyújtotta be az Országgyűlésnek, hanem a T/11079-et is a maggánnyugdíjpéztárakról és intézmenyeikről. Az Országgyűlés a tv. javaslatot megszavazta, azoban az Alkormánybíróság- egy a lényeget nem érintő kédésben - azt elmeszelte, emiatt nem került kihirdetésre.
A törvény kötelezővé tette vona, hogy a tagok magánnyugdíj péztárban felhalmozott vagyonát 2013-ig magánnyugdíj-biztosító rt.-be tegyék át.
ÉRTITEK? Oszkó úr javaslata megfosztotta volna a pénztárakat a vagyonuktól, és azokat átadta volna olyan rt.-kbe, amelyek bármely eu-s és európai gazdasági térség államában meglalpíthatóak:
"VIII. Fejezet
A MAGÁNNYUGDÍJ-BIZTOSÍTÓ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG
Alapítás
60. §
(1) Magánnyugdíj-biztosítót az Európai Unió valamely tagállamának, illetve az Európai
Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes államnak az állampolgára vagy az
Európai Unió valamely tagállamában, illetve az Európai Gazdasági Térségről szóló
megállapodásban részes államban bejegyzett jogi személy alapíthat."

Ha pedig véletlenül ez a megbízható rt. elopta volna a magyarok nyugdíját, természetesen azt az adófizetőknek kellett volna megfizetni:
"169. §
(1) A magánnyugdíjrendszer működését az állam a tagok követeléseit biztosító
Magánnyugdíj Garanciaalap fizetőképességének a központi költségvetés által történő
garantálásával biztosítja."

Ha pdig ez az rt. nem merte volna ellopni, akkor átadhatta volna egy másiknak, a tagok megkérdezése nélkül. Javasolt lehetett volna pl. egy lichtensteini rt. mivel az is az eur. gazdasági térség része:

"90. §
A magánnyugdíj-szerződési állomány egésze – az átadó és az átvevő magánnyugdíjbiztosító
közötti megállapodás alapján – a Felügyelet engedélyével, a szerződések
feltételeinek változatlanul hagyása mellett átruházható másik magánnyugdíj-biztosítóra. Az
állományátruházáshoz nem szükséges a tagok hozzájárulása. Az állományátruházással – a
Felügyelet engedélyének időpontjától – az állományt átvevő magánnyugdíj-biztosító válik a
szerződés alanyává, illetve a nyugdíjtitok és üzleti titoki tekintetében adatkezelővé."

Szóval ne szépítsük a dolgot: a tagok vagyona átkerült volna ismeretlen (?) tőkéscsoportok kezébe, anélkül, hogy megkérdeznék őket, az tovább átruházható lett volna. Lopás, csőd, álcsőd esetén az állam úgyis szavatol. A tőke nem Magyarországon, hanem a világban bárhol működhetett volna. Milyen jó is, ha a magyar nyugdíjasok pénzén finanszíroznak mondjuk egy iraki lakópark felépítését! Ha meg csődbe megy, úgyis fizet a Magyar Állam, vagyis mégegyszer a magyar adófizetők.
Komolyan mondom, hogy engem ettől kezdve nagyon megnyugtat a FIDESZ államosítása, remélem, hogy a pénzt jobbra használják.

TG69 2010.12.02. 10:06:59

@poszt: Ennek én utánanéznék, hogy biztos csak a költségvetési lyuk betömése miatt engedte meg ezeknek az embereknek a visszalépést, vagy pedig azoknak, akiknek koruknál fogva korábban nem lett volna szaba belépniük a manyuppba, mert tudható volt, hogy rosszabbul járnak vele.

Egyébként a csehek most gondolnak a bevezetéséről. A nagy költségeket úgy teremtik elő, hogy az eddigi 10 és 20% áfakulcsokat egységes 19%-ra cserélik. Meg gondolom prudens gazdpolt fognak csinálni a következő 20-30 évben. Nagyjából erről szólt volna nálunk is a 97-es történet és pl a fidesz tartotta is magát ehhez 2001 elejéig!

teknős 2010.12.02. 10:10:03

@Pásztor Tibor: Nyilván akkor is erősen tiltakoztál, amikor tavaly Oszkóék egyszerűen el akarták adni a manyupokat. Biztosítóknak. Akkor minden fajta kompenzáció nélkül vették volna el a tulajdonodat.

homoródkarácsonyfalváért 2010.12.02. 10:11:24

@teknős: fentebb ezt a törvényt volt szerencsém ismertetni, kérlek, olvassátok el! Mi a túróért nem beszél erről senki?

Cook kapitány 2010.12.02. 10:12:42

@devuscka: Ja, lehet választani:
Ha maradsz a magánban, akkor lemondasz a nyugdíjad 75%-ról, miközben a járulékot ugyanúgy kell fizetned. Jó választás: megtarthatod a 25%-ot, de akkor elvesszük a 75-öt. Ezt hívják zsarolásnak.

Úgy lenne korrekt, ha a magán választásakor nem kellene fizetni a 24% nyugdíjjárulékot sem, akkor tényleg lehetne választani.

TG69 2010.12.02. 10:13:07

@karácsonyfalvi: Mert hülyeségeket beszélsz azért :).

teknős 2010.12.02. 10:14:05

@TG69: Ezek az emberek azért léptek be a manyupokba, mert úgy gondolták, hogy egy összegben felveszik majd a pénzt és utána békésen éldegélnek majd az állam nyakán szociális segélyen.

Ezek ugyan ostoba emberek, de nem jóindulatúak, hanem számításból tették, amit tettek. (Ahogyan a pilótajátékok "károsultjai" sem jóhiszemű áldozatok egyébként, hanem csak olyanok, akik azt hitték, ők még nyernek a becstelenséggel és kiderült, hogy nem...)

homoródkarácsonyfalváért 2010.12.02. 10:19:49

@TG69:
"@karácsonyfalvi: Mert hülyeségeket beszélsz azért :). "

Barátom, ez az érvelésed nyilván brilliáns. Azt mondd meg nekem, hogy mi a hülység egy Oszkó Péter által beterjesztett, Országgyűlés által elfogadott, de az Alkotmánybíróság által elmeszelt tv. ismertetésében. Kérlek, hogy olvasd el a T/11079 sz. törvényjavaslatot, utána légy kedves írni nekem.

teknős 2010.12.02. 10:22:05

@Cook kapitány: Egy fenét zsarolás!

Ha megnézed, valószínűsíthető nagy számban, hogy náhány nagystílű bűnözőt leszámítva ezek az emberek nem fognak magukról gondoskodni munkaképtelen fázisukban és ezért az állam nyakán fognak élősködni.

Be kellene már látnotok, hogy az állam csak rajtunk, az adózó középosztályon tud forintokhoz jutni. Még mindig ez a legjobb megoldás, mert te azt az adót, amit egyébként a manyupok nélkül le kellene hogy szurkolj az államnak , teszem azt ingatlanadó, vagy vagyonadó formájában, szabadon elkölthetsz.

Akár öngondoskodásra is. Az állam ezzel szabadságot ad neked, csak nem vagy hozzá elég érett, hogy felfogd!

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2010.12.02. 10:23:29

@teknős: ha a számlavezető bankomat megveszi egy másik bank, vagy a takarékszövetkezet bankká alakul, attól még a számlán lévő pénz az enyém marad. Ha rt lenne a pénztár, attól még az enyém maradna, ami most az enyém.

A csapkodásod meg szánalmas, biztos van olyan, akinek a visszalépés éri meg, de nekem most úgy tűnik, hogy a 10%-os MNYP-nak fizetett járulékból nagyobb nyugdíj várható, mint a 24%-os munkáltatói alapján prognosztizált állami nyugdíj.

Rive 2010.12.02. 10:31:27

Érdekes, ahogy a költségvetés hiányát megpróbálja az aktuális bűnbakra háritani a kurmánypárti kommunikáció - sajnos sokak beveszik ezt a maszlagot.

Ezzel az erővel következő célpontnak javaslom az oktatást. A gyerekek nevelése egészen munkába állásukig brutálisan veszteséges: a költségvetési hiány csökkentése végett azonnal fel kell számolni, azokat pedig, akik valami furmányos módon magániskolákban próbálják iratni a gyermekeiket, ki kell zárni mondjuk az egészségügyi ellátásból.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.02. 10:35:30

Hülyeséget nem muszáj írni. Csak azok léphettek vissza, akik 2013 nemtommeddig mennek nyugdíjba, mert ők a válságban buktak, és azt gondolták akkor oszkóék, nem is tudják visszaszerezni nyugdíjazásukig. (2009-en aki akarta, visszaszerezhette a pénzt.) Én nem mehettem vissza, de nem is akartam volna, bőven pluszban vagyok, és még leszek is. Azaz:

- nem volt kötelező,
- csak annak volt lehetőség, aki rosszul járt,
- nem is lépett vissza, csak a jogusultak kicsit több, mint fele,
- köztük ez a matolcsi sem lépett vissza.

Ez a durvább: megtehette volna, mégsem tette. Gondolom, nem önmaga ellensége...

teknős 2010.12.02. 10:40:15

@Pásztor Tibor: Az a szánalmas, ahogyan ködös ígéretekből légvárat építesz magadnak.

Ha holnap összeesel szívinfarktussal és nem leszel munkaképes, akkor mit fogsz kezdeni ezzel a szép légvárral?

homoródkarácsonyfalváért 2010.12.02. 10:47:23

@Pásztor Tibor:
"@teknős: ha a számlavezető bankomat megveszi egy másik bank, vagy a takarékszövetkezet bankká alakul, attól még a számlán lévő pénz az enyém marad. Ha rt lenne a pénztár, attól még az enyém maradna, ami most az enyém."

Tévedsz a dologban, jogi szempontból a következőképpen néz ki a dolog: Az 1997-es magánnyugdíj pénztár törvény alapján a pénztár jogi személy. A pénztár tulajdona az ide kerülő vagyon, amelynek a kezelését vagyonkezelőkre bizza. Egyrészről a pénztártag a pénztár tulajdonosa, meg nem határozott arányban. Másrészről a pénztártagnak számlakövetelése van azzal a pénztárral szemben, amelynek részben tulajdonosa is. Ez a számlakövetelés az 5.§ (4) bekezdése szerint úgy működik, mint a tulajdonjog (örökölhető, stb.)
Az Oszkó Péter által benyújtott
T/11079 sz. törvényjavaslat a péntár tagokat, mint a pénztár tulajdonosait fosztotta volna meg a vagyonuktól, mivel a biztosító rt-knek már a részvényesek lettek volna a tulajdonosai. Természetesen a tagok számlakövetelése fennmaradt volna az rt.-vel szemben is, mint akármelyik banknál egy speciális számlakövetelés. Azonban a pénztár, mint jogi személy vagyona átkerült volna a biztosító rt. tulajdonába.
Magyarul helytelen az érvelésed, hiszen a számlakövetelésed megmaradt volna, mint most is a FIDESZ féle konstrukció alapján, azoban a pénztártagként meglévő tulajdonod eu-s (EGT) magánbiztosító rt.-be került volna, mig a mostani döntések alapján a Magyar Állam tulajdonába.
Az izlés dolga, hogy melyik a megbizhatóbb. Azonban attól kezdve, hogy a magánbiztosító rt.-k vagyoni kötelezettségére a Magyar Állam válalt volna garanciát, az rt-k megbízhatatlanná váltak volna, hiszen úgyis kifizeti az állam a nyugdíjasokat a törvény garancia kötelezettséget előíró rendelkezése alapján.
Ne politikai elfogultságból beszélgessünk, hanem nézzük meg, hogy kívánta Oszkó Péter rendezni a magánnyugdíj pénztárak sorsát, és hogyan a jelenlegi kormány.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.12.02. 10:47:51

@figyelmeztetés:
3.: Korrekt ajánlat, hát persze. Rövid távon jól járt vele az állam (instant költségvetési egyenlegjavítás), hosszabb távon azonban egyáltalán nem, hiszen többletkötelezettségei keletkeztek (ez jelent meg a másik oldalon többletnyugdíjként) - az átmeneti Bajnai-kormánynak ez persze kevéssé fájt. A Fidesz most ugyanezt játssza nagyobb volumenben: rövid távú vs. hosszú (évtizedes) távú érdekek. :/

bádogos 2010.12.02. 10:48:06

@Elpet: "Aki úgy gondolja, az próbálja meg ezt a pénzt kivenni, tetszése szerint befektetni*, a számláját eladni, a tulajdonra jellemző módon bánni vele.

Milyen magántulajdon az, amit nem lehet birtokba venni?"

Elpet pajtás hülye vagy. Amit például a gyerekeknek előtakarékossági számlára befizetek, ahhoz is csak 18 éves koruk után férhetnek hozzá, és csak meghatározott célra fordíthatják. Addig kamatozik, ill. a befizetéseimet az állam szerződésben rögzített módon kiegészíti. Az a pénz a gyerekeim tulajdona, és ha az állam megpróbálná rátenni a kezét, az lopásnak minősülne.

A MANYUP pontosan ugyanígy működik, csak ott a magad által megkeresett pénzt magadnak rakod félre.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.12.02. 10:49:56

@Humperdickk:
Lsd. előző kommentemet. Oszkóék húzása rövid távon (saját pénzügyminisztersége + néhány év) jót tett a büdzsének, hosszú távon még nagyobb terhet rakott rá.

Bummer 2010.12.02. 10:50:08

@TuRuL_2k2:
Milyen többletkötelezettség???
A magánnyugdíjpénztári megtakarítások 100%-a hiányként, aktuális kötelezettségként megjelent minden évben. Pontosan annyi kötelezettség keletkezett tőle, mint amennyit megspórolt.

Bummer 2010.12.02. 10:51:44

@bádogos:
Az nem tulajdon, amit kötelezően oda kell adni X-nek, és X mondja meg, hogy milyen feltételekkel kaphatod vissza, és X ezt bármikor megváltoztathatja.

homoródkarácsonyfalváért 2010.12.02. 10:52:53

@Rive: "Érdekes, ahogy a költségvetés hiányát megpróbálja az aktuális bűnbakra háritani a kurmánypárti kommunikáció - sajnos sokak beveszik ezt a maszlagot."
Egyáltalán nem maszlag, a rendszer növelte a költségvetés hiányát. Ugyanis a járulék magánnyugdíjpénztári része a mnyp.-ben jelent meg, és ez a rész nem folyt be az állami felosztó-kirovó rendszerbe, viszont ez utóbbi köteles volt folyamatosan a nyugdíjakat fizetni. A nyugdíjak kifizetéséhez pedig egyéb adófizetői pénzket kellett az állami nyugdíj rendszerbe betenni.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.12.02. 10:55:01

@bádogos:

Nem pénztulajdon, hanem követelés. Ha állítottál már ki számlát, amit sokára fizettek ki, tudhatod a különbséget.

A követelést pedig a jelenlegi elképzelések szerint az állam elismeri.

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2010.12.02. 10:57:54

@karácsonyfalvi: semmi tévedés nincsen. A számlámon lévő pénz (tőke+kamat) most az enyém. Nyugdíjaskoromig gyarapodik. Ha átveszi egy rt, akkor is az enyém lesz, és nyugdíjaskoromig gyarapodik. Ha visszalépek az államiba, akkor megy a lecsóba. Az ott emlegetett egyéni számla csak annyit mutat, hogy mennyit fizettem be, de virtuális, a pénzt azon melegiben szétosztják az aktuális nyugdíjakra. A 24%-kal mindenképpen ez történik, a kérdés, hogy a 10%-kal hogyan lesz. Az államiban nem lesz számlakövetelésem.

Az tényleg nyitott pont, hogy a pénztár eszközeivel mi lesz. Gondolom, egy végelszámolás keretében az értékét szétosztják a tulajdonosok között. Nem hiszem, hogy ez 2-3%-nál nagyobb tétel lenne a számlakövetelésemhez képest.

Bummer 2010.12.02. 11:00:53

@Pásztor Tibor: "A számlámon lévő pénz (tőke+kamat) most az enyém."

Nem, az a pénz kb. felében már most is az államé (államkötvényben van), a kamat része ígérvény, a másik fele pedig külföldi államok kötvényeiben van (tehát szétosztották román nyugdíjasoknak és kínai utakat építettek belőle), és külföldi vállalkozásokban van, tehát elköltötték autóra és vezetői fizetésekre. Vagy szerinted a manyupok a pénzedet a vezérigazgató párnája alatt tartják?

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2010.12.02. 11:01:42

@teknős: pontosan ezért aljas a Matolcsy-féle javaslat. A három pilléres nyugdíjrendszer erre is adott választ. És még így is, ha holnaptól munkaképtelen leszek, akkor is több járulékra számíthatok a nyugdíjpénztári számlám után mint amennyi rokkantnyugdíjra az államtól jogosult lennék.

karaulu 2010.12.02. 11:02:22

Most van szükség arra, hogy szinte bármi áron felhalmozzunk egyénileg és állami szinten - pl. állami manyup-ok, tehát állami tőkefedezeti rendszer létrehozásával - a jövőre, mert az aktívak és eltartottak aránya várhatóan csak romlani fog. Muszáj lenne már most "megcímkézni" azt a pénzt, amit a jövő nyugdíjasai számára felhalmozunk, mert különben előreláthatólag finanszírozhatatlanak lesznek a nyugdíjak. Félreértés ne essék, nagyra értékelem azt, amit a Fidesz-kormány a demográfiai mutatók javításáért igyekszik tenni, de valószínűleg ez kevés lesz a nyugdíjrendszer fenntarthatóságához a tisztán felosztó-kirovó rendszerben. Az önkéntes mnyp kevés, pont azért, mert nem kötelező, és ezért csak nagyon kevés embert érint. Pont azokat nem, akiknek most a legkevesebb a fizetésük, és a legalacsonyabb állami nyugdíjra számíthatnak.

Cook kapitány 2010.12.02. 11:02:42

@teknős: "Még mindig ez a legjobb megoldás, mert te azt az adót, amit egyébként a manyupok nélkül le kellene hogy szurkolj az államnak , teszem azt ingatlanadó, vagy vagyonadó formájában, szabadon elkölthetsz."

Értem amit írsz, de nincs igazad. Manyup pénzek nélkül valóban magas lenne a nyugdíjrendszer hiánya, ezért plusz bevételek kellenek. Plusz adó nincs (sőt adócsökkentés van), az lett a megoldás, hogy lenyúlják a félretett pénzemet és befoltozzák vele a költségvetést. Na most ebben hol van nekem a választásom, hol van a szabadság, hogy mire költöm a pénzem? Hol van az öngondoskodás?
Pont ezzel érik el, hogy garantáltan mindenki az állam nyakán fog élősködni, de nem lesz miből, mert azt a pénzt most tapsolják el.

homoródkarácsonyfalváért 2010.12.02. 11:08:45

@Pásztor Tibor: "A számlámon lévő pénz (tőke+kamat) most az enyém. Nyugdíjaskoromig gyarapodik."
Nem a tied a pénz, a pénz a magánnyugdíj pénztáré, mint jogi személyé (a pénztárnak egyébként tulajdonosa vagy). A pénzt a pénztár befekteti állampapírba, részvénybe, ingatlanba stb, tehát nem tartja ott a számládon. Neked számlakövetelésedd van a pénztárral szemben. A számlakövetelésed egyébként nem kamatozik, hanem részesülhetsz a vagyonkezelő által elért nyereségből, illetve viseled a veszteséget.
Tehát nem úgy működik a dolog, hogy Pásztor Tibor egyéni számláján lévő pénze ott van az egyéni számlán és kamatozik. Pásztor úr pénze (is) állampapírokban, részvényekben, ingatlanokban stb. van, és számlakövetelése van a pénztárral szemben.
Az más kérdés, hogy az mnyp rendszerben Pásztor úr egyben tulajdonosa is a pénztárnak (vagyis a vagyonnak), míg az Oszkó féle javaslat alapján az rt.-k lettek volna a tulajdonosok, míg a mostani kormány szerint a Magyar Állam lesz. Mindkettő (rt. és Magyar Állam) mögül kifogyhat ez a vagyon, csakhogy az rt. esetleges vagyonvesztését úgyis a Magyar Állam finanszírozta volna.
Na mégegyszer fizetni, ehhez kinek volna kedve?

Rive 2010.12.02. 11:08:53

@karácsonyfalvi: anno, amikor a rendszer bevezetésre került, meg lett határozva, hogy mennyi állami nyugdij jár majdan, ha valaki mindent államiba fizet: vagy, ha csak egy részét. Ezzel a lépéssel az állam kötelezettséget vállalt magára. Ha ezen kötelezettségének aktuálpolitikai okok halmozódása végett nem tud, illetve inkább: nem akar eleget tenni, akkor az NEM a MNYP hibája, hanem az államé.

Szóval konkrét süketelés a MNYP által okozott hiányról beszélni. Ahogy süketelés lenne mondjuk a be-nem-vezetett 90%-os SZJA által okozott hiányról, vagy mondjuk a magántulajdon létezése által okozott hiányról beszélni.

evil overlord (törölt) 2010.12.02. 11:09:17

Tőlem a Fospumpa akár be is gyújthat a rám eső papírokkal, én élvezettel nézem, hogyan nyöszörögnek a manyupok mellett a Feri-árvák.

bz249 2010.12.02. 11:10:55

@teknős: de ez zsarolas. Kette kellene valasztani itt a dolgokat. Mert egyreszrol az van, hogy a manyupokat be kell szantani a picsaba, mert eleve egy torzszulott kimera, de nalunk meg a lehetosegekhez kepest is szarul mukodik. Masreszrol viszont Matolcsy nem meggyozessel vagy ervelessel igyekszik visszaterelni az embereket, hanem annyit mond, hogy aki nem lep vissza az pofan lesz csapva a szivlapattal. Szoval ez legalabb olyan szofisztikalt, mint anno a mezogazdasag kollektivizalasa volt.

Cook kapitány 2010.12.02. 11:14:00

Valójában egyetlen egy előnye van ennek a Fidesz-húzásnak: megtanította az embereket, hogy a nyugdíjáról mindenkinek saját magának kell gondoskodnia, és hogy a magyar államban nem (de senki másban sem) szabad megbízni.
A nyugdíjra félretett pénzt meg szét kell szórni svájci bankszámlára, aranyba, ingatlanba, a párnahuzatba, műtárgyba és nem mellesleg a gyerek oktatásába.

bz249 2010.12.02. 11:14:20

@Cook kapitány: Az a kellemetlen helyzet, hogy egyebkent se lenne mibol. Ha az allam nem kepes nyugdijat fizetni (vagyis allamcsod van), akkor rohadtul nem szamit, hogy mennyi megtakaritasa van Cook kapitanynak, mert ugyse lehet arura es szolgaltatasra elcserelni. Nem olyan nehez am hiperinflaciot okozni (plane, hogy az eurobevezetesi datum meg mindig kodbe vesz).

homoródkarácsonyfalváért 2010.12.02. 11:15:40

@Cook kapitány: kapitányom, nekem jobban esik, ha a pénz eltapsolása az államadósság csökknetését eredményzi, mintha egy becsődölt iraki lakótelep projekt bebukott projekt társasága tapsolja el a pénzt.

teknős 2010.12.02. 11:17:10

@Cook kapitány: Ott van a logikai bukfenc a mondókádban, hogy az nem a te félretett pénzed.
Soha sem volt a tulajdonodban, csak egy illúzió volt, amit kézpénznek vettél.

Senki sem ígérte neked soha, hogy ezt te valaha is felveheted. Mindössze annyit, hogy majd megalkotják a szabályokat, ami alapján majd te nyugdíjat kapsz. Ami egyébként még soha sehol nem történt meg.

Az elmúlt 20 év alatt tapasztaltak után, ti még rendületlenül bíztok valamiben, amiről nem is tudjátok, hogy pontosan mi az. Szerintem erősen ostoba hozzáállás és az állam manyup ügyben éppen a károk minimalizására törekszik.

Számomra felfoghatatlan, hogy a 2008-as világválság után hogyan vagytok képesek vakon hinni egy befektetési alapnak, amibe nem is önként, hanem kényszerből beléptetek.
Ezért sejtek én piti kis pilótajátékost minden ilyen felhorgadó nick mögött.

sárkányfő 2010.12.02. 11:18:43

Akkor most Oszkó is zsarolt?

evil overlord (törölt) 2010.12.02. 11:19:09

@bz249: Matolcsy helyében én szépen kivetettem volna a MNYP tagokra a rájuk eső államadósságot (amit azért kellett felvenni, mert az MNYP miatt hiányt okozott a nyugdíjalapban). Aki visszalép, annak jóváírják, aki nem az fizessen. Gonosz-e vagyok?

BTW, Németh György írt egy rövid cikket az ügyről a HVG-ben:
hvg.hu/velemeny/20101130_nyugdijpenztar_allamositas_pillerek

karaulu 2010.12.02. 11:19:56

@Cook kapitány: "Valójában egyetlen egy előnye van ennek a Fidesz-húzásnak: megtanította az embereket, hogy a nyugdíjáról mindenkinek saját magának kell gondoskodnia, és hogy a magyar államban nem (de senki másban sem) szabad megbízni."

Sajnos igaz, hogy _önmagában_ az állami nyugdíj kevés lesz, és tényleg nem árt tudatosítani, hogy emellett félre kell tenni. Már csak azért is, hogy saját gyermekeinkre ne rójunk terhet a mi eltartásunkkal.

Cook kapitány 2010.12.02. 11:20:33

@karácsonyfalvi: Lehet, hogy jobban esik, de abból sem lesz nyugdíjad.
És lassan visszajutunk az eredeti kérdéshez, kiben bízol jobban, hogy nyugdíjat fog adni? A magáncégben vagy az államban?

Az a jó, hogy a kormány most eldönti helyetted ezt a kérdést, neünk már nem is kell gondolkodni rajta. Ráadásul úgy, hogy közben azt mondja, hogy dönthetsz.

bádogos 2010.12.02. 11:23:27

@karácsonyfalvi: "Magyarul helytelen az érvelésed, hiszen a számlakövetelésed megmaradt volna, mint most is a FIDESZ féle konstrukció alapján, azoban a pénztártagként meglévő tulajdonod eu-s (EGT) magánbiztosító rt.-be került volna, mig a mostani döntések alapján a Magyar Állam tulajdonába."

Ez éppen nem igaz. Az államnál nem marad meg a követelésed, mert nem követelést tart számon, hanem jogosultságot:

"Bár a Népszabadságnak adott interjújában a nemzetgazdasági miniszter szól az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság (ONYF) által vezetett egyéni számlákról, de azon a számlán nem a járulékfizetők befizetéseit és annak hozamait összegzik, hanem azt tartják nyilván, hogy „hány forintra jogosult a foglalkoztatott”. Vagyis az állami nyugdíjrendszer nem alakul járulékkal meghatározott rendszerré."

Ezt éppen az a Németh György mondja, akire az állami pillér fanok rendszeresen szoktak hivatkozni.

Érdemes elolvasni az egész cikket:
hvg.hu/velemeny/20101130_nyugdijpenztar_allamositas_pillerek

teknős 2010.12.02. 11:24:15

@bz249: Ezen nem veszünk össze. én úgy gondolom, hogy szeptember óta a maygar állam nagyon is a csőd határán egyensúlyozik és ez okozza a kapkodást. Amit persze nem jelenthetnek be, ugye.

Bizonyos pénzügyi körök és a magyar kormány vagdalkozását figyelhetjük itt, szerintem. Persze bizonyítani semmit sem tudok, de véleményem szerint erről van szó. Ezért kell nekik minden politikai megfontolást háttérbe szoritva, gyorsan lépniük.

Ez csak a sejtésem, aki nem ért vele egyet, az nem ért vele egyet.

apropó, kedves nyugdíjtulajdonosok, végiggondoltátok, hogy a manyup reklámokat ti fizetitek?

Cook kapitány 2010.12.02. 11:24:17

@teknős: Persze, pilótajátékos, ugyan.

Egy dolgot árulj el nekem még. Ha szerinted ennyire nagy jót cselekszik most a kormány, akkor miért jönnek azzal a dumával, hogy itt lehetőség van választani?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.12.02. 11:25:42

@karaulu:

"Egy kis pánikhangulatra, némi bizalmatlanságra, hosszabb távon az öngondoskodás növekedésére számítanak a CIB Bank szakértői a kormány magánynyugdíjpénztárakat érintő döntései következtében."

nol.hu/belfold/20101201-felre_kell_tenniuk_a_jovo_nyugdijasainak

A kötelező magánnyugdíjpénztár az öngondoskodás illúzióját adta anélkül, hogy takarékoskodni, félretenni, valamiről lemondani kellett volna.

Bell & Sebastian 2010.12.02. 11:25:53

Az egy érdekes feltételezés, hogy van olyan helyzet, amelyben nagyjából egybe esnek az állam, a befektetés alapú -egyéni számlát vezető- nyugdíjpénztár és a kétfelé befizető egyén érdekei.

Az mnyp rendszer erőltetése amerikai eredetű, csakhogy, ha az egészségügyi ellátással együtt nézzük, nem feltétlenül előnyösebb.
Az amerikai modell a németeknél sem aratott osztatlan sikert. Hasonló problémákkal nyűglődnek, mint mi.

Alaposan meglöki a deficitet, a pénz másnak dolgozik, és az egészségügy modelljét is hozzá kell alakítani.
Csakhogy ahhoz drasztikusan meg kell emelni a jövedelmeket, arra meg esély sincs, minálunk legalábbis.

A kérdés inkább az, az állam vagy a bankok lopnak többet. A Fidesz szerint az utóbbiak.

homoródkarácsonyfalváért 2010.12.02. 11:26:40

@Rive: Nem érted a dolgot. A járulék egy része ment az mnyp-be, az hiányzott a felosztó kirovó állami rendszerből, amit adópénzből kellett pótolni, ergo a költségvetési hiány azonos adószint mellett növekedett.
Ez nem jó-vagy rossz, vagy pláne nem bűn, hanem egyszerűen tény. Szerintem ilyenkor meg kell nézni, hogy mit bír el egy ország, az adott helyzetben.

teknős 2010.12.02. 11:28:15

@Cook kapitány: Mit tudom én!!!
Lásd egyel feljebb!

bádogos 2010.12.02. 11:29:17

@teknős:

Az államcsődöt úgy lehet elkerülni, hogy elő sem idézzük. Pl. teljesen fölösleges volt most bevezetni a 16%-os egykulcsos adót. A kiskeresetűeknek ettől semmivel sem lesz jobb, sőt jövőre még bukni is fognak rajta, de majd hazafias lelkesedéssel telik meg a szívük, hogy a művezetőjük pár százezerrel, az igazgatójuk pár millióval többet vihet haza. Ez az intézkedés önmagában ütött egy pár százmilliárdos lyukat a költségvetésben. (Amúgy meg pont a Fidesz által emlegetett nemzeti szolidaritás ellen dolgozik.)

Rive 2010.12.02. 11:29:24

@teknős: gondolom az arany a párnacihában az egyedüli, ami 'KÉSZPÉNZNEK' számit arrafelé, minden más csak 'illúzió'.

A húsz év tapasztalat pedig a legtöbb emberben pontosan elég arra, hogy ne bizzon egy olyan államban, amelyik ciklusokon keresztül nem és nem hajlandó tudomásul venni a legelemibb tényeket és szükségleteket. Hja, elég szomorú, hogy az állam hitelessége mára minden elvárást alulmúlt - de ezért SEM a MNYP hibás.

homoródkarácsonyfalváért 2010.12.02. 11:31:00

@TuRuL_2k2: Miért is nem írsz a T/11079 sz. törvényjavaslatról?

homoródkarácsonyfalváért 2010.12.02. 11:32:51

@bádogos: A bankszámlakövetelés számomra pontosan ugyanezt jelenti.

Rive 2010.12.02. 11:35:10

@karácsonyfalvi: Én éppenséggel értem. Az állam a meghatározott járulékszinttekkel (kötelező állami plusz szabadon választható extra) anno kötelezettséget vállalt magára a beszed-kioszt rendszerű állami nyugdijrendszer működtetésére, most pedig sz@rik a kötelezettségeibe és megpróbálja a kötelezettségszegésének következményeit másra háritani: ráadásul ritka aljas és ocsmány módszerekkel - és sajnos akad, aki efféle kötelezettségszegéshez még tapsol is.

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2010.12.02. 11:46:56

@karácsonyfalvi: a pénznek sokféle formája van. Nem csak a párnacihában lehet tartani, hanem kötvényben is. A számlakövetelés is az én pénzem. Bárhogy csűröd, az mnyp-kben lévő pénz az enyém, pontosan tudom, hogy mennyi (ha veszteségem van, azt is), és azt is ki tudom számolni, hogy ebből mennyi nyugdíjam lesz a végén.

Ezekből az állami egy kritériumot sem teljesít.

Bell & Sebastian 2010.12.02. 11:49:08

@Rive:
Megnyugtató, hogy legalább te világosan látod a megoldást, mindenki más gyengeelméjű.
Vagy fordítva.

devuscka 2010.12.02. 11:52:12

@Cook kapitány:
"A magáncégben vagy az államban?"
Még emlékszem Robert Maxwell, angol médiamogul 1991-ben saját jachtján tett útja során tisztázatlan körülmények között vízbe fulladt. (hm: éppen akkor ment csődbe?)
Londonban tüntettek a károsult magánnyugdíjasok.
news.bbc.co.uk/onthisday/hi/dates/stories/november/5/newsid_2514000/2514649.stm
"After Robert Maxwell's death it emerged that the Mirror Group's debts vastly outweighed its assets and £440m was missing from the company's pension funds. "
Egy állam nem fulladhat vízbe.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.12.02. 11:52:30

Pär dolog:
1. Oszko nagyon aktiv...mit akarhat? :)
2. akkor most a mandiner felülbirälta a koräbbi-kisse elsietett-"Kirov, feloszt" posztjät? (sowieso a szorolap egy hete is ugyanugy nezett ki...)
3. a "nönyugdijazäsokra" megy el? Mert egy reszeböl, (vagy az egeszböl) ällamadossägot csökkentenek, es mol reszvenyt vesznek, azt hallani.

homoródkarácsonyfalváért 2010.12.02. 11:57:28

@Pásztor Tibor: Persze, hogy Tied a pénz, mint pénztártagé, vagyis a pnztárnak tulajdonosa vagy. Azt sem vitatom, hogy a mostani kormány ezt állami tulajdonba szerzi meg. Én mindössze annyit bátorkodtam írni, hogy amennyiben a bajnai-oszkó féle csapat maradt volna, abban az esetben sem lenne a Tied a pénz a T/11079 sz. törvényjavaslat alapján, viszont nem állami tulajdonba került volna, hanem biztosító rt.-k tulajdonába, viszont az állam a kifizetésekre abban az esetben is garanciára lett volna kötelezett az rt-k helyett. Így amennyiben a biztosító rt.-k eltapsolták volna a pénzt, ugyancsak a Magyar Állam fizette volna a nyugdíjadat.

evil overlord (törölt) 2010.12.02. 11:59:08

@bádogos: El kellene már végre dönteni, hogy:
1. a Fospumpa államcsődöt okozott azáltal, hogy csökkentette az SZJA-t
2. lényegében csak nagyobat akart fingani, mint a Szerelő, aki a 17%-os adókulcsot egészen évi 15 millióig kiterjesztette volna.

BTW, a minimálbér teljes adómentessége Magyarországon baromság.

Cook kapitány 2010.12.02. 11:59:44

@devuscka: "Egy állam nem fulladhat vízbe."

Egy állam dönthet úgy, hogy neked kevesebb nyugdíjat fizet vagy dönthet úgy, hogy elveszi a pénzed. Pont ugyanazt tudod tenni: tüntetsz. Akkor ez mitől jobb?

Ha egyébként a manyupok olyan rossz gazdák, hogy elherdálják az emberek pénzét valamint "az a pénz már úgysincs meg", akkor mégis honnan jön az a 2700 milliárd forint amit most bezsebel az állam?

Rive 2010.12.02. 12:14:53

@devuscka: De, egy állam is minden további nélkül vizbe fulladhat, ha nem törődik a racionalitással.

A demográfiai folyamatok ismertek. Ha az állam törődik a racionalitással, akkor néhány évtized múlva vagy lesz 70-80% nyugdijjárulék (ami elől természetesen a teljes fiatal korosztály nyugatra szökik) , vagy reálértékben feleződik/harmadolódik a nyugdijak reálértéke (erre tessenek hozamot számolni, ha valaki a MNYP-vel akar hasonlitgatni).

Ha az állam nem törődik a realitásokkal, akkor meg 'vizbe fullad', egy államcsőd minden következményével.

Karcolt lendület 2010.12.02. 12:16:16

@teknős:
Ami pilótajáték, az az állami nyugdíjrendszer: most befizet az ember pénzt, aztán x év, évtized múlva vagy jut még neki a visszajáróból, vagy nem.

Azt sem értem, hogy vannak még olyanok az utóbbi 20 év után, akik azt hiszik, hogy Matolcsy szabályai az utolsók, amiket nyugdíjügyben hoz valaki...
Minek hagynám elkúrni a nekem félretett pénzt folyó kiadásokra, mikor még semmiféle gazdaságpolitikai koncepciója nincs a kormánynak, talán majd áprilisban lesz.

Jobb lenne Matolcsyt visszaküldeni a balettbe (HV-ba recenziókat írni) és elővenni valami olyan embert, akinek nem csak ezoterikus elképzelései vannak a gazdaságról, hanem reális koncepciója - így első körben akár Varga Misi, akár Járai jobbnak tűnne...

teknős 2010.12.02. 12:18:12

@Rive: Kár, hogy a számtalan helyesírási hibámat tekintve éppen egy elütésemet szúrtad ki :)

Legalább tanulhattam vona belőle, de ilyen az élet.

Ami pedig a tanulást illeti: az állam nyugdíjügyben azért megbízhatóbb a befektetési alapnál, mert a befektetési alap esetében semmilyen kényszert nem tudsz alkalmazni, ha az el akar illani a pénzeddel.

Az állam viszont a társadalmon keresztül nyomást gyakorol rád. hosszú távon soha sem megy szembe az állampolgáraival. Egyszer megpróbálta, ez vezetett az éprilisi kétharmadhoz, többet nem fogja, ebben elég biztos lehetsz.

Csak mielőtt a billentyűzetet koptatnád, attól, hogy hangosak vagytok, még nem vagytok sokan... A közmunkások pontosan értik, hogy miért jobb nekik az állami, mint a manyup. A takarítók, bolti eladók és betanított munkások is... És bár csendesek, azért ők vannak többen.

bádogos 2010.12.02. 12:20:10

@evil overlord:
1. Még nem, de a kockázatát teljesen fölöslegesen megnövelte.
(Btw. A nemzeti szolidaritás számomra azt jelenti, hogy nem a válság kellős közepén (és a mi kis külön bejáratú magyar válságunk eltart még egy ideig) kell a felső középosztálynak és a leggazdagabbaknak vagyont gyarapítaniuk. Amúgy nem vagyok híve semmilyen egyenlősdinek, de most inkább teríteni kellene a terheket.)

2. Nem nagyon látok más magyarázatot.

+1: Egyetértünk: A minimálbérre és a legalacsonyabb jövedelmekre alacsonyabb (10% ?), az ezt meghaladókra magasabb (20% ?) tartanék helyesnek, ezt kiegészítve valamiféle elfogadható mértékű ingatlanadóval.

Karcolt lendület 2010.12.02. 12:22:39

@evil overlord:
A hirtelen nagymértékű adócsökkentésre azt tudom mondani, amit a 100 napos programban az 50%-os béremelésre: felesleges egyszerre csinálni, kis lépésekben egyrészt nem kúrja el úgy a költségvetést, másrészt 4 év múlva a választások előtt is még van mozgástér jót tenni és nem merül feledésbe a korábbi jótétemény.

devuscka 2010.12.02. 12:22:41

@Cook kapitány:
" 2010 októberéig 2.500 milliárd forint befizetés érkezett a magánpénztárakba. Ezek a befizetések hiányként jelentkeztek az állami nyugdíjkasszában, amit a már amúgy is komoly költségvetési deficit miatt a kormányok államkötvény-kibocsátással finanszíroztak. A 2.500 milliárd forintnyi adósság kamatterhe 1998 óta összesen 1.050 milliárd forint. Így a pénztárak működési költségeinek levonása után a 2.500 milliárdnyi járulékbefizetés fennmaradó részének 1.050 milliárd forint hozamot kellett volna termelnie ahhoz, hogy a rendszer nemzetgazdasági szinten ne okozzon vagyonvesztést. Ez sajnos nem sikerült. A magánpénztárakban felhalmozott vagyon értéke ma 3.050 milliárd forint, azaz mintegy 500 milliárddal kevesebb a járulékbefizetések miatt keletkezett államadósságnál és kamatainál"
www.gazdasagiradio.hu/cikk/56950/
Ezt pontosította tegnap az Atv-n Giró Szász, az SP kifogására, figyelembe hozzászámolva, a hiány akkor ~ 88 milliárddal lesz kevesebb.

bz249 2010.12.02. 12:27:56

@Cook kapitány: Mert Matolcsy egy fasz. Eleg egyszeru magyarazat, de ha az emberi hulyeseg eleg egy helyzethez, akkor szerintem kar is tovabb keresgelni.

Rive 2010.12.02. 12:35:34

@teknős: nem az elütés miatt nagybetű, hanem a készpénzmániát (mint igen költséges és abszurd hobbit) kiemelendő - nem vagyok grammatikanáci, hö!

Lehet, hogy a kisemberek vannak többen, de ugyanakkor ők azok, akik a legjobban rászorulnak a többire, egész életük során: azokra, akik versenyképes tudással versenyképes fizetést értek el, és azzal arányosan jóval több adót is fizetnek.

A kisember 'demokráciája' már jól ismert errefelé. A kisemberek részére kifejlett formában csak annyit jelent, hogy ők nehezebben tudnak elmenekülni előle.

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2010.12.02. 12:36:12

@TuRuL_2k2: Oké, tehát Oszkó javítani akart a költségvetési egyenlegen. Azt te sem tagadod, hogy szemben a jelenlegi akcióval a valódi választás lehetőségét meghagyta, úgyhogy nem csak az intézkedés kommunikációja, hanem a valósága is kulturáltabb volt a jelenlegi államosításnál. De nem ez a lényegi kérdés.

1. Van bármi igazság abban, hogy a körülmények teljesen mások voltak: a II, VH utáni legdurvább nemzetközi gazdasági válsága még a tetőfokán volt, mind a növekedés kilátások, mind a költségvetés helyzete sokkal rosszabb volt. Ez nem Oszkó hibája volt, de a helyzetet mégsem nagyszabású államosítással kezelte.

2. De tegyük fel, hogy ugyanazt csinálta volna, mint a Fidesz most. Őszintén: ha Oszkó akkor azt lépi meg, mint Matolcsy most, akkor is próbáltad volna magyarázni, hogy ez egy védhető álláspont? Vagy kommunista államosítást emlegettél volna, valamint hogy az MSZP végkép visszatért Rákosi szellemiségéhez? Kár ebben az összefüggésben Oszkót emlegetni most, mert nincs őszinte és józan kommentelő, akinek bármi kétsége lenne afelől, hogy ha Oszkó teszi ezt, akkor Elpet elvtárssal az élen a Mandiner stábja az utolsó emberig a polgári Magyarország végét hirdette volna ki.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.12.02. 12:39:00

Ha az állam csődbe megy, mi lesz a magánnyugdíjpénztárak állampapírokban levő vagyonával?

Ha a rossz demográfiai adatok miatt a magyar gazdaság rosszul teljesít, mi lesz a magyar értékpapírokba fektetett nyugdíjpénztári vagyonnal? Egy 2009-es kormányrendelet szerint a legkockázatosabb, ún növekedési porfólióban is csak 35 % lehet a devizakitettségű rész, a klasszikus portfólióban 5%, a többi túlnyomó részt magyar állampapír.

Ha a demográfiai helyzet annyira romlik, 30 év múlva ki fog majd a magánnyugdíjpénztárakba befizetni?
Mert ha, amint az állami nyugdíj eltűnését prognosztizáló előrejelzések mondják, alig lesz járulékfizető/nyugdíjpénztárba belépő, akkor csak a felhalmozott vagyon értékesítéséből lehet nyugdíjat fizetni. De ha nem lesznek keresők és megtakarítók Magyarországon, kinek adják majd el a magyar, állami és egyéb értékpapírokat?

Ha az állam meg a magyar gazdaság bukik, buknak a magánnyugdíj alapok is.

Karcolt lendület 2010.12.02. 12:40:48

@teknős:
"Csak mielőtt a billentyűzetet koptatnád, attól, hogy hangosak vagytok, még nem vagytok sokan... A közmunkások pontosan értik, hogy miért jobb nekik az állami, mint a manyup. A takarítók, bolti eladók és betanított munkások is... És bár csendesek, azért ők vannak többen. "

Értik a faszt, azért jobb nekik, mert nem kell sorban állniuk a magánnyugdíj megtartásáért. Azon kívül csak a fideszes marketingpol demagóg baromságokat ismételgeted, értelmes érvet nem sikerült amellett felhoznod, ami az egésznek a lényege:

A két lábon állás kevésbé kockázatos, mint az egy lábon állás. Senki nem tudja, évek, évtizedek múlva milyen szabályok, pénzügyi környezet lesz, mennyit tudna fizetni a magánnyugdíjpénztár és mennyit az állami, csak becslések vannak. Ebből az látszik, hogy a magán legalább a befizetett pénzemet vissza tudja adni, az állami a korfa miatt pedig kevesebbet. De ha nem így lesz, mert a magánnyugdíjpénztár eltünik a pénzzel (jogilag ezt nem igazán könnyű jelenleg megoldani) a magyarok pedig az új adótörvények miatt annyi gyereket csinálnak, hogy nem győzzük a nyugdíjunkat az egyik sarokból a másikba tologatni talicskával. Tök mindegy, mi lesz: a két láb egyéni szempontból kockázatcsökkentő és ez pont ugyanolyan fontos szempont, minthogy melyik fizet többet.

Most Matolcsy kirugja az egyik lábat mindenki alól, főképp, hogy az állam végtelen bölcsességében bízzon az ember a nyugdíja ügyében.
Nahát pont Matolcsy tevékenysége kurva messze áll a végtelen bölcsességtől, max. abban bízhatok, hogy a magyar politikai elit oldalfüggetlenül a nyugdíjasok tutujgatására építi a politikai támogatottságát - de jó esély van arra is, hogy az így felépített rendszer a fejünkre omlik, mire nyugdíjba megyek...

bz249 2010.12.02. 12:45:55

@Elpet: "Egy 2009-es kormányrendelet szerint a legkockázatosabb, ún növekedési porfólióban is csak 35 % lehet a devizakitettségű rész, a klasszikus portfólióban 5%, a többi túlnyomó részt magyar állampapír."

Raadasul az a szep ebben a devizakitettsegu reszben, hogy azok:
- sok esetben hozzank hasonlo demografiai helyzetu orszagokat jelentenek
- vagy ilyen gorog/ir csodakat
- csodas afrikai, azsiai, del-amerikai diktaturakat, akik barmikor beinthetnek, hogy habazze en meg inkabb allamositom a foldgaztermelo ceget

A magyar allam felett legalabb minimalis kontrollja van az embernek. A boliviai allam felett meg nem annyira, ugyhogy siman elveszhet az odakuldott penz. Az meg, hogy a nalunk is rosszabb demografiai helyzetu, de azert lenyegesen erosebb Japaniorszagot majd jol kizsakmanyoljuk... nos ez utopianak is a durvabbak kozul valo.

evil overlord (törölt) 2010.12.02. 12:46:03

@bádogos: A flat tax is teríti a terheket (bár nekem személy szerint egy enyhén progresszív adó szimpatikusabb lenne), a poll tax ami nem.
A magyar adórendszer az elmúlt húsz évben egy nagy rakás szar volt: kifejezetten büntette a kicsit is jobban keresőket (akik még így is kevesebbet kerestek, mint egy országgal nyugatabbra a minimálbéresek). Nem lehet svéd adózási fegyelmet elvárni nálunk (bár ahogy hallom, már ott is bűvészkednek), ehhez sem az emberek, sem az államigazgatás mentalitása nem megfelelő.
Ha a 2. igaz, akkor az 1. pont nem lehet az.

@Karcolt lendület: ld. bádogosnak írt levelemet. Tele van a hócipőm azzal, hogy középosztálybeli fizetés után a szuperbruttó 2/3 voltaképpen az államkasszában köt ki, amit ráadásul részben ellopnak, részben hülyeségekre költenek.
A baj nem az adócsökkentés, hanem az, hogy a kiadási oldalt alig csökkentik (mert Matolcsy azt hiszi, hogy Mo-n 2010-ben működik a keynesi modell).

Pelso.. 2010.12.02. 12:47:43

@teknős:
Kissé gyenge a szerecsenmosdatás.
Most nem a befektetési alap akar elillanni a pénzzel, hanem pont az állam. Egyébként, miféle garanciát nyújt, nem az állam!-, hanem a jelen kormány a nyugdíjak majdani kifizetésére, esetleges értékmegőrzésére? Ugyanolyat, mint a pénztárak; semmivel sem különbet.
Tudjuk, példamutató rövid távon, több vonalon szembemenni a saját állampolgárokkal, mint egyszer, hosszútávon.
Az egész megértéséről pedig csak annyit, akad, aki bedől a pénztárakkal szemben folytatott propagandának, akad, aki nem.
Továbbá, az egész nyugdíj ügynek, jelenlegi állapotában és tekintettel a manyup pénz felhasználásának módjára és céljára, -semmi köze a közteherviseléshez.

devuscka 2010.12.02. 12:48:24

@Rive:
Akkor 'rókafogtacsuka'?
Veszteséges manyupra kezességet vállaló állam akkor is megfulladhat. Vagyis jobb ha elengedi a csukát és megtartja a farkát. Amíg fogja mindenképpen esély van a fulladásra.
www.nol.hu/velemeny/lap-20090430-20090430-35
Kun János a "szakértői" kormány főtanácsadója volt.

"Kun János, közgazdász: Létrejöttek ezek a magánnyugdíjpénztárak. A járulékok egy részét átirányították a magánnyugdíjpénztárakba, ezért hiány keletkezett a TB-rendszerben, az úgynevezett állami nyugdíjrendszerben, amit a költségvetésnek évről-évre ki kell pótolnia.
Riporter: Mekkora volt az a hiány már mostanában?
Kun János, közgazdász: Most évente körülbelül 350-400 milliárd forint. Ez a hiány évről-évre, még a következő évtizedekben is nőni fog. És végül, az én számításaim szerint, a GDP-nek körülbelül 40 százalékánál fog megállni. "

Rive 2010.12.02. 12:48:27

@Elpet: eeeegen, a MNYP jelen szabályozása elég sok kivánnivalót hagy maga után - főleg, hogy nem az igazi teret a kockázatok szerinti diverzifikációnak.

Állam- vagy afféle 'demográfiai csőd' esetén a külföldön befektetett tulajdonrész hazai viszonylatban aránytalanul felértékelődik, a többi lényegében értékét veszti. De pontosat efféléről senki se tud mondani, mer' olyan, ami felé most láthatólag robogunk, még nem volt...

Rive 2010.12.02. 12:53:47

@devuscka: ismételném, amit már fentebb irtam: az állam kötelezettségszegése az államé, nem a MNYP-é.

Másik, amit fontos látni, hogy a MNYP akár teljes lenyúlása sem teszi fenntarthatóvá sem a nyugdijkasszát, sem a költségvetést, már középtávon sem. Csak arról szól a dolog, hogy a kapott időben hátha eszébe jut valami zseniális a csodálatos Matolcsinak, amit mellesleg a választások előtt kellett volna kidolgoznia, nem utánuk majd' egy évvel - effélében reménykedni meglehetős dőreség, szerintem.

Cook kapitány 2010.12.02. 13:01:23

@devuscka: Értem, tehát mondjuk 3500 milliárd helyett 3000 milliárdnyi pénz van most a manyupoknál. 2-3 év múlva mennyi pénz lesz meg ebből az államnál? 0 Ft.

(Volt tegnap az indexen valami arról, hogy a 3000 mrd a 2009 év végi adat és 2010-ben kb. pont ezt a hiányzó 500 mrd-ot hozták a manyupok, de nem akarok ebbe belemenni, mert nem tudom pontosan és nem is ez a lényeg.)

devuscka 2010.12.02. 13:09:06

@Rive:
Csúsztatás. Pont a kötelezettségvállalást(-ait) kell teljesítenie. Mi kötelezettsége a manyupnak most: bukik, fizeti az állam? És ha az állam bukik? A papírjai amiben a manyup tette a pénzed? Bukik. De az állam kötelezettségvállalása miatt az állam is bukik? Körbe-körbe? Olyan a helyzet (fokozódik), hogy be kell tenni most egy éket.

Rive 2010.12.02. 13:16:35

@devuscka: fenéket csúsztatás. Ha nem tetszik a MNYP mögötti állami kezességvállalás akkor azt kell megszüntetni: a MNYP megáll a saját lábán is, van mögötte annyi pénzügyi kultúra.

Megpróbálni átterhelni a MNYP-re az állam saját kötelezettségszegését - na, az megest nem csúsztatás, hanem valami sokkal durvább.

Összekeverni a kettőt - na, az már csúsztatás.

devuscka 2010.12.02. 13:25:21

@Rive:
Ja, van annyi pénzügyi kultúra. Az életbiztosításunk 40%át sem adta annak, amit addig befizettünk az ING-nél. Fehéringben- nyakkendővel, kulturáltan vertek át. Ha nem szüntettem meg még rosszabb helyzetbe kerülök. Több mint 20 év befizetés után. Széttárjuk a kezünket: 'válság'

Karcolt lendület 2010.12.02. 13:25:35

@devuscka:
A manyupok veszteségére állítólag 2004 óta nem vállal kezességet az állam (mármint a veszteséges vagyonkezelést nem pótolja ki).
Hivatalos forrást sajnos nem találtam, csak több, a manyupokról szóló honlapon említik...

Tündér_Lala 2010.12.02. 13:35:18

Kérem vegyünk analógia ként egy családot.
Viszonylag megy a szekér, ezért úgy dönt a család, hogy a gyereknek nyitnak egy számlát, mondjuk lakás előtakarékosságra. Közben beüt az elkúrás és utána a válság és elbocsátják a családfenntartót. Másfél évig munkanélkül van, ezalatt hitelből él a család. Egy bölcs azt tanácsolja, hogy hitelből fizessék tovább a gyerek lakás takarékossági számláját. Közben a családfenntartónak sikerül elhelyezkednie, de feleannyi pénzért, mint amit az előző állásában kapott. Nincs mit enni. Emiatt a gyerek sem fejlődik.

Mit kell tenni ilyenkor ? A gyerek számlája 1% hozamot hozott, ugyanakkor a hitelt amelyet arra veszünk fel, hogy azt fizessük 5% kamatért kapjuk.
Megoldási lehetőségek:
- Nem adunk enni a nagymamának
- Odaadjuk a gyereknek szánt megtakarításokat a gazdag nagyvállalkozónak, mert azt ígéri, hogy ő baromi jól gazdálkodik vele. (Uzsorás az illető :-)
- A gyerek megtakarításaiból kifizetjük az adósság egy részét és így az alacsonyabb fennmaradó adósság után csak 4% kamatot fizetünk. (legalább zsírosbrúgó jut mindenkinek.) Esetleg a pénz egy részéből megpróbálunk szerszámokat venni és valami fusis munkát vállalni, ami bevételel kecsegtet.

Önök melyiket választanák ?

Bummer 2010.12.02. 13:37:01

@Cook kapitány:
Bocs, de az államnál ebből a 3000-ből jelenleg -3000 megvan. Tehát ha 0 lesz meg 2-3 év múlva, az jó!

Bell & Sebastian 2010.12.02. 13:37:56

Pontosan be lehet lőni, hogy ki itt az ügyfél (-nick) vagy a jutalékra dolgozó üzletkötő (-nick).

A befizetéshez képest cca. 60% -os kifizetést nominálban átbaszásnak híják, finom iróniával pénzügyi kultúrának. Válság ide - válság oda.

devuscka 2010.12.02. 13:47:03

@Bell & Sebastian:
Én tolvajlásnak.

TG69 2010.12.02. 13:49:48

@bz249: Ha ez kiméra, akkor miért gondolkoznak a bevezetéséről most a csehek? Kissé árnyalni kellene a dolgokat, nem? Másrészt jöttök itt mindig az államcsőddel közben pedig csak az egyszerű demográfiai fogyás esetére kellene tudni kiszámolni, ami egyelőre nálunk sokkal erősebb, mint másutt, hogy melyik hoz többet a konyhára. Az a felosztó kirovó, amelyik csak annyit fizet, amennyit beszedett járulékként, vagy a tőkefedeztei egy közepes portfólióval.

Bell & Sebastian 2010.12.02. 13:52:05

@devuscka:
Azt büntetnék, ezt megússzák - viszont erre fel még nekik áll feljebb! Furcsa egy Bretton Woods ez, nem mondom! Loptak volna kevesebbet.

bz249 2010.12.02. 13:52:08

@TG69: Azert kimera, mert kotelezo befektetes. Allamilag eloirt "ongondoskodas", adobol beszedve es jelentosen leszukitve.

Liberalis vagy szocialis alaprol tamadjam a rendszert?

vizipipa 2010.12.02. 13:56:17

A cirka 3 millió mnyp tag egy kis részének (3-5% ??) sokkal több van a számláján mint amit befizetett. Ugyanis a munkáltató is fizethetett neki - adómentesen - nem keveset. Kíváncsi lennék, hogy a hangos mnyp védők mennyire egyeznek meg ezzel a csoporttal!

Kedves Pásztor Tibor, Rive és többiek, ugyan nyilatkozzatok már, hogy az mnyp pénzetek mekkora része származott ilyen forrásból!

TG69 2010.12.02. 13:56:33

@bz249: Legyen közgazdasági alapú :).

bz249 2010.12.02. 14:05:58

@TG69: kozgazdasagi alapon a moral hazard a legnagyobb problema. Egyszeruen a legtobb nyugdijpenztar tul nagy ahhoz, hogy barmelyiket bukni hagyjak. (ilyen a politika, egy nyamvadt autogyarat megmentenek, mert ennyi munkahely nem veszhet el)

Ilyen kornyezetben, ahol a haszon a penztare a kockazat mindenkie a leheto legmagasabb hozam lesz a celertek (fuggetlenul a kockazattol) es maris ott vagyunk, ahonnan a 2008-as valsag indult.

A masik problema a megtakaritas (elhalasztott fogyasztas) kerdese egy csokkeno nepessegu orszagban. Tekintve, hogy a jovendo nyugdijasok nem tarkababkonzervben, fagyasztott csirkefarhatban es tuzelo olajban taroljak a vagyonukat (amire a nyugdij idejen szukseguk lenne) ezert az o megtakaritasaik (elhalalasztott fogyasztasuk) akkor valthatoak at fogyasztasra, ha cserebe valaki mas is ugyanannyit megtakarit (vagyis lemond a fogyasztasarol). Szoval a dolog a vegen ugyanugy a folyo egyensulyrol fog szolni, mint a feloszto-kirovo rendszer, csak kozben meg van egy veletlenszeru vagyonatrendezes is a nyugdijasok kozott.

Harmadreszt az anonim tulajdon kerdese. Egy nyugdijalapok altal tulajdonolt ceg az miben is mas, mint egy szocialista nagyvallalat?

devuscka 2010.12.02. 14:12:14

@Bell & Sebastian:
Ez az. Így kell zsebekben kotorászni. Bőrfotelekben, csilivilli székházakban, nem a 6-oson átfagyva.
Gyanítom a most kapálódzó protestálók, nem a manyuptól kapott nyugdíjukból fognak megélni.

TG69 2010.12.02. 14:25:19

@bz249:

a1) Azért a hozamokat tekintve ez a moral hazard elég távol volt még a magyar manyupoktól :). Vagyis jó állami szabályozással el lehet kerülni az ilyen csapdákat.

a2) Ez nem teljesen van így, mert ha közben azért növekszik a GDP, akkor van hová kerülni a megnövekedett fogyasztásnak. Ezenkívül lehet importálni külföldi árukat is, legfeljebb cserébe a nem költik el a még megmaradt megtakarításaikat a nyugdíjasaink, hanem a hazai KKV-at futtatják fel beblőlük (amit a bankok adnak hitelként nekik), amik aztán képesek lesznek plusz exportot előállítani. Vagyis ez sem ilyen sematikus.

a3) Nincsenek egyedül így versenyben vannak. Olyanok csinálják, akik egyébként komoly versenyismeretekkel rendelkeznek így a működésük is ilyen hatékonyságú.

teknős 2010.12.02. 14:29:13

@Karcolt lendület: idiótaságot beszélsz!

Mindenki megkapja a manyup értesítőjét. A gyesen lévő kismama is, meg az is aki éppen a munkaügyi központ előtt áll sorba.

Ne nézzétek hülyének! A kismama pontosan tudja, hogy két gyerek után eléggé lebeg az állása és a számláján a pénz a gyes alatt, kevésbé gyarapodott. Sőt!

Pontosan tudja, hogy a képviselőjének pampoghat, a befektetési alapnal meg nem, mert az ettől nem hatódik meg.

Egészen nyiltan ki akarjátok vonni magatokat a közteherviselés alól (főképp azok, akik anno 45 felettiek voltak amikor beléptek.)

teknős 2010.12.02. 14:34:48

@Pelso..: Már megint hülyeségeket beszélsz.

Ha az állam nem akarja megtartani a társadalmi szerződést, akkor nem tartja meg. De ha az állam felrúgja ezt a szerződést, akkor a manyupok sem fognak fizetni, ez viszont teljesen biztos.

A háború után a nyugdíjalapok pénze köddé lett. Idióta.

Azt meg szajkózhatjátok, hogy az állam ellopja a pénzeteket, ez nem igaz. Csupán egy kisérlet részesei voltunk, mint mindig.

Nem jött be. Persze te ahhoz elég ostoba vagy, hogy ne értsd meg!

bz249 2010.12.02. 14:39:39

@TG69: "legfeljebb cserébe a nem költik el a még megmaradt megtakarításaikat a nyugdíjasaink, hanem a hazai KKV-at futtatják fel beblőlük"

Ezt hivjak oszintebb emberek nyugdijcsokkentesnek. Amugy mi az uzenete annak, ha a nyugdijcelu megtakaritasokat nem nyugdijfizetesre forditjuk?

TG69 2010.12.02. 14:46:56

@bz249: Ma is láthatsz sok öreget bankolni, én legutóbb egy teljesen lecsusszant öregurat láttam és miközben én hitelért áltam sorban ő kb 10 milla felett rendelkezett (nagyot halló volt az öreg:)). Tehát elképzelhető olyan hozam, amiből megnőne a nyugdíjas megtakartás, nem kell ehhez erőszakoskodni :).

bz249 2010.12.02. 14:49:19

@TG69: viszont ennek nem a kotelezo maganpenztar a modja, hanem az onkentes megtakaritasi formak. Csakhat ebben az ongondoskodas dologban semmelyik kormany nem hitt eddig.

TG69 2010.12.02. 15:08:34

@bz249:Én azt mondom, hogy a manyupok hozamából a nyugdíjas korban el nem költött járadékot fektethetik a nyugdíjasok bárhova. Ebben a rendszerben a manyupok azok, amik kötelezőségük révén biztosítják a nyugdíjadat, az elköltésük pedig akár további megtakarításként pörgethetik a gazdaságot. Nem kell tehát automatikusan a fogyasztási tételednek teljesülnie.

bz249 2010.12.02. 15:13:17

@TG69: nem kell automatikusan teljesulnie, de jellemzoen megis ez teljesul. A gazdasagi tevekenysegek lenyege a fogyasztas, minden muveletnek az lenne a vegso celja, hogy a sajat fogyasztasunkat (vagy nagyon kozeli hozzatartozok fogyasztasat) maximaljuk. A nyugdijas tobbnyire tisztaban van vele, hogy olyan nagyon hosszu tavra mar nem erdemes terveznie. Kovethet persze mas strategiat, de arra epiteni, hogy nem eli fel a megtakaritasait (amelyik a racionalis lepes) az doreseg.

Pelso.. 2010.12.02. 15:19:35

@teknős: A társadalmat én magasabbra helyezem a mindenkori államnál. Sem a manyupoknak, sem az államnak nincs joga felrúgni szerződést, nem a vadnyugaton/keleten vagyunk, -bár tudom, most az az időszak van, mikor is áhítattal kellene adóznunk az állam mindenhatóságának, csalhatatlanságának, -hát mire fel?..
Itthon egyetlen alap pénze sem vált köddé, mi alapján vizionálod ezt, főleg feltételezve, hogy az (tudod; mindenható) állam törvényi szabályozása megfelelő?

Kísérletre neked van sürgős szükséged, egyéb szempontból is.

TG69 2010.12.02. 15:25:58

@bz249: Azért kiváncsi lennék egy hazai és egy nemzetközi arányszámra az ilyen megtakarítások tekintetében. Azért az sem olyan egyértelmű, hogy a nyugdíjas mindent felél, számtalan olyan dolog van amivel ez cáfolható metafizikailag :). Az én nagyszüleim pl rosszul érezték magukat, ha nem volt pénzük a takiban. Ez az attitüd Európa ezen felében nem épp rendszeridegen.

De ha ez nem megy, akkor lehetne úgy adóztatni a nyugdíjakat, hogy még maradjon belőle importfogyasztás is, meg gazdaságélénkítés is.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.12.02. 15:26:15

Azon folyik a vita, hogy mi lesz 30 év múlva.

Senki se tudja, mi lesz 30 év múlva.

Chicano 2010.12.02. 15:38:46

Hogy ti mit össze tudtok vitatkozni erről a manyup államosításról... Én a kilencvenes évek végén saját elhatározásomból az államit választottam, azóta nyugodtan elvagyok mert:

1. - Mire elérem a 70-75 évet ami a nyugdíjkorhatár lesz néhány év múlva, addigra valószínűleg el fogok patkolni

2. - Még 20 év és lesz itt akkora gazdasági válság a demográfiai meg etnikai válságból kifolyólag hogy nagyon tök mindegy lesz hogy manyup vagy állami, szart se fognak ezek fizetni

Akkor meg mit idegesítsem magamat? Nyugodjatok meg ti is, 20 év múlva úgy fogunk ezekre az évekre emlékezni (már aki megéri) mint boldog békeidők. Enjoy it.

teknős 2010.12.02. 16:45:27

@Pelso..: Az állam maga a társadalmi szerződés, te idióta!

Az, hogy az állami végrehajtó hatalmat tekinted államnak, az a te nagy bajod. De rossz hírem van, a társadalom dönti el, hogy elfogadja-e végrehajtó hatalmat maga felett, de nyilván ez a te perspektívádból nem látszik.

Mondogasd magadnak, hogy az állam ellopja a pénzedet.

index.hu/gazdasag/magyar/2010/12/02/ki_lopja_el_a_nyugdijakat/

teknős 2010.12.02. 16:50:08

@Chicano: Ez is csak része a 98-as emeszpés módszereknek. Ott a nyugdíjemelés ügyét kihasználva mondták, hogy visszaadják a 19e forintot a nyugdíjasoknak, most ezen rugóznak az urak.

A Fidesz, és főképpen Matolcsy hülyeségeit használják ki.

bádogos 2010.12.02. 16:56:16

@evil overlord: Már miért ne lehetne:
Nagyobbat akart f, ezért kockára tette az ország pénzügyi stabilitását - ilyen eccerű.

Chicano 2010.12.02. 17:01:01

@teknős: Igen. Azt azért nem mondanám hogy az államosítás hülyeség, de ahogy ezt az egészet kommunikálták az egy katasztrófa. A FIDESZ olyan mint egy igazi Bourbon, semmit nem tanult és semmit nem felejt.

evil overlord (törölt) 2010.12.02. 18:06:28

@TG69: Na, hogy én is beszálljak bz kollega mellett:
- libertárius oldalról azért lehet támadni, mert az állam által kikényszerített MNYP nem öngondoskodás
- szocialista oldalról meg azért, mert a MNYP tag vagyonkája abból gyűlik (kivéve ha bukik a növekedési portfólióval), hogy az állam hitelből (amit az összes adófizető fizet) adja oda a lóvét az pénztárnak

@bádogos: Ha elhisszük, hogy a Szerelő tényleg fel akarta vinni a 32%-os határt 15 milliós éves jövedelemig, akkor szó sincs százmilliárdos lyukról, mert a lényegi különbség kb. 1 miliós havi bruttó fizetés felett jelentkezik, az 1 százalék különbséget pedig valószínűleg kompenzálja a minimálbér adómentességének megszűnése (arról nem beszélve, hogy az 1% az SZJA bevétel kb. 6%-a, így nem lehet százmilliárdos nagyságrendű).

Fideszman 2010.12.02. 18:39:58

van az a fideszes hazugság amit nem tudtok megmagyarázni?

MÉG MOST IS A HATÁSA ALATT VAGYOK! 2010.12.02. 18:42:17

A jobboldali bérkommentelők egyre gyengébbek!

Fiúk, így lecsökken a fizu!

MÉG MOST IS A HATÁSA ALATT VAGYOK! 2010.12.02. 18:43:41

Orsós viki ellopta,

vissza soha nem adja!

Chicano 2010.12.02. 18:46:07

Ha jól látom 18:39:58-kor kikerült a blog az Index címlapra, már meg is érkeztek a zseb-csegevarák. Innentől itt már csak fröcsögés lesz. Jóccakát!

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.12.02. 18:59:53

@Cook kapitány: ha 300 ezer nettónál többet keresel akkor sem tarthatod meg a befizetéseid nagy részét mert ha 300 at keresel nem fogsz 240 ezer forint nyugdíjat kapni.érted.Tehát sokkal többet fizetsz be mint ami után nyugdíjat kapsz.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.12.02. 19:03:28

@bádogos: aki 10 szer többet keres 10 szer többet adózik ez igazságtalan?
a minimálbér a legtöbb esetben meg adócsalás.

Lacdelo 2010.12.02. 19:05:32

Ez a Fidesz 4 ev mulva akkora pofonba fog beleszaladni, mint a szocik fel evvel ezelott. Normalis ember nem szavazhat rajuk a kovetkezo valasztaskor.

A mostani valasztasnal a programjuk ismeretlensegenek hianyaban a rajuk szavazo kedves honfitarsainknak meg lehet mentsege,az hogy nem tudtak hogy a Fidesz mit is akar valojaban elerni.

Habar miert szavaz valaki olyan partra, akinek a programjaban szinte semmi kezenfoghato, szamszerusitheto igeret nincs, azt tovabbra sem ertem.

Az egyetlen pozitivum a Fidesz 2/3-ban, hogy csak most mutatjak ki a foguk feherjet igazan, mig 98-02 kozott viszonylag visszafogottan kormanyoztak, lehetoseget megtartottak annak hogy a jovoben visszaterjenek, mint kormanyzati szereplo. Ez a lehetoseg szamukra a kovetkezo valasztasokkor nagy mertekben csokkeni fog.

hackbard.celine 2010.12.02. 19:07:48

A posztoló elolvasta a jogszabályt?
Apró különbségek:
(3) Az Mpt. 24. §-a a következő (10) bekezdéssel egészül ki:
„(10) A 23. § (1) bekezdés j) pontjában meghatározott esetben a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történő visszalépési szándékát a pénztártagnak annak a magánnyugdíjpénztárnak kell bejelentenie, amelyikben tagsági jogviszonnyal rendelkezik."
126. § Az Mpt. 123. §-a a következő (15)-(16) bekezdéssel egészül ki: „(15) A társadalombiztosítási nyugellátásban nem részesülő pénztártag 2009. december 31-éig visszaléphet a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe, amennyiben
a) önkéntes döntése alapján vált a pénztár tagjává, és
b) 2009. január 1-jét megelőzően az 52.életévét betöltötte.
A narancshályogosoknak talán nehéz lehet fejben összerakni, de ez valójában egy kedvezmény volt azoknak, akiket a 2008-as válság negatívan érintett.
122000 nyugdíjasról beszél a poszt. 7-8 év múlva évente 150-160 ezer jogosult jelentkezik a mostani 105 ezerrel szemben.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.12.02. 19:10:05

ha keres valaki 300 ezer nettót akkor maradjon a manyupban,jobban jár a 10 %okkal .
Mert az kb 560ezer ft bruttó abból évi kb 670 ezer jön össze.40 év alatt biztosan több pénze lesz mintha az államtól kapna.Az a hozamokkal együt már kb 40 milliót tesz ki.aminek a kamata is elég jó éves szinten.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.12.02. 19:11:47

@Lacdelo: a népszerüségük kb 65 %on áll,szerinted érdekli az embereket bármi Alekoszon kívül??

Lacdelo 2010.12.02. 19:14:49

@Gyurma73:

Az igazsagtalan. Ilyen egyszeru, ha kivancsi vagy ra hogy miert szivesen leirom neked, hatha tanulsz ma valami hasznosat, nem csak az idodet pocsekolod a blogokban.

devuscka 2010.12.02. 19:18:50

@hackbard.celine:
"de ez valójában egy kedvezmény volt azoknak, akiket a 2008-as válság negatívan érintett."
Mi van? Az a "kedvezmény", hogy ha valakit a válságban kár éri a manyupnál, akkor jobban jár ha visszatér az államiba? Akkor csak biztonságosabb?
Hm, még most is válság van! Sőt!
index.hu/gazdasag/vilag/2010/12/02/bajban_az_olaszok_es_a_belgak/
Még nagyon rezeg a léc.

elfelejtette 2010.12.02. 19:26:36

@karácsonyfalvi: Ez a törvény elsőre nekem kicsit olyannak tűnik szövegezését tekintve, mint amikor egy kft. átalakul rt.-vé. Van erről valami elfogadható színvonalú írás, ami kifejti a törvény mögötti indokokat? És egyébként ennek a törvénynek mi lett a sorsa?

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.12.02. 19:29:06

@Lacdelo: a vállalkozók 90 % a minmálbéres köztük én is,a lehető legkevesebbet adózok minél több legyen nekem késöbb.Amit nem lát az állam az az enyém .Leszarom hogy önző vagyok,mindenki az csak tagadja.

Lacdelo 2010.12.02. 19:30:19

@Gyurma73:

"a népszerüségük kb 65 %on áll,szerinted érdekli az embereket bármi Alekoszon kívül?"

Jelenleg. Az embereknek sajnos nincs melyrehatobb ralatasuk a politikara.

Ha lenne akkor a Fidesz helyett az MDF lenne a meghatarozo jobb oldali konzervativ part, mivel a Fidesz az nem az maximum csak a neveben. Sokszor baloldalibb nezeteket vall, mint a szocik sok kulcs kerdesben. A Fidesz egy populista part. Nem lehet elhelyezni a politikai sprektumban pontosan, mivel a politikajat kizarolag a mindenkori aktual politikai folyamatok alakitjak. Magyarul nincs atfogo tarsadalmi es politikai hitvallasuk es kidolgozott strategiajuk. Csak rogtonoznek, otletelnek.

A Jobbik nem is lenne a parlamentben. Raadasul lenne egy csomo uj part mind bal es jobb oldalon. De ezt mar a Fidesznek hala egyhamar nem fog megvalosulni, mivel a kopogtatocedula gyujtes szamanak novelesevel es a partfinanszirozas reformjanak elutasitasaval KIHERELTEK A DEMOKRACIAT. Egy kis partnak a jelenlegi viszonyok mellett lehetetlen bejutni a parlamentbe.

Hogy tudsz ilyen partot nyugodt szivvel tamogatni es reggelenkent a tukorbe nezni?

hackbard.celine 2010.12.02. 19:34:14

@devuscka: 36 éves vagyok, nagyjából pont leszarom, mit ígérnek nyugdíj címén a mindenkori politikusok. Már rég elkönyveltem, hogy nekem kell megoldani ezt is, ahogy a gyerekeim taníttatását is.
A jelen nyugdíjrendszer a 3000+ Mrd lenyúlásán túl nem lesz fenntartható.
Nézd meg az elmúlt két hónap állampapír hozam (~kamat) alakulását:
www.akk.hu
Az ördögtől való IMF-EKB szindikált hitel átlagos kamata 3,5% volt.
Ma az állam 51 Mrd-ot adott oda Ft alapon 8% kamatért (és mindenki örült a sikeres kibocsátásnak), a devizás kamat pedig 5,5-6%.
Itt rohadt nagy pénzekről van szó, amit Ft-ban és adóban fognak beszedni.
Persze már akitől: a Fidesz-KDNP OGY képviselők 124000 Ft-al többet visznek haza havonta (a ciklus végéig összesen 1+Mrd-ot), a csóri minimálbéres 154(!) Ft-al kap többet 3+%infláció mellett. Az OGY képviselők illetménye havi 30%-ot emelkedik, a "nyuggereké" havi 0.6%-ot.
Sőt jelen állás szerint törvénybe iktatják OV szja mentességét a gyermekkedvezményeken keresztül. Összességében ~500 000 Ft-al, a ciklus végéig ~18 000 000 Ft-al többet visz haza.
Nem tisztelik apjukat-anyjukat, és azt a generációt, ami biztosította az ingyenes egyetemi, főként jogi tanulmányokat?
Válság van.

is 2010.12.02. 19:35:25

irtatok egy jo hosszu ertelmetlenseget, kodszurkaast, felrbeszelest. nem az a kerdes, hogy kell-e, akar atmenetileg, akar orokre a vagyon. errol lehetne ertelmesen beszelgetni, ha nem a "biztonsagba helyeztuk" mondatok jonnenek. aki engem ilyen szinten hulyenek nez, azzal meg errol sem vagyok hajlando beszelgetni, es ezt maganak koszonheti. aki meg edi az ilyen embert, az cinkos, es lehuzza magat erre a szintre.

kerdesbol ezek vannak, es persze erre senki nem akar valaszolni, hanem felrebeszel:
- az elmult 3 evben boven 10% felett csokkent az allami nyugdij erteke, es szemben az mnyp-vel, nincs visszakeresve. miert hazudja azt barki is, hogy az allami biztonsagosabb?
- a 24% fizetese a tovabbiakban miert is nem ad nyugdijjogosultsagot, ha a 10%-ot magamnak akarom fizetni?
- a legfontosabb: ez a rendszer 2013-tol mar kifizetne, azaz a 13 ev vallalt tobbletkoltsege elkezdene visszajonni, 2020-ban nullszaldos lenne, es onnantol termelne a penzt (kevesebb nyugdijat kell fizetni). itt allunk a fa elott, amit elultettunk, ontoztunk, viragzott, haromszor lepermeteztuk, rakoltottunk sok penzt, mindjart teremne, es akkor tobol kivagjuk. ezt minden paraszt megerti, hogy ilyet nem csinalok, akarmennyibe is kerult a fa gondozasa. miert is kezdunk egy ujba megint, amiben megint 15 evig tart valamit csinalni?

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.12.02. 19:36:06

@Lacdelo: a csekkekkel vagyok elfoglalva mint az emberek nagyrésze .leszarom hogy ordibálhatok,ha üres a zsebem.inkább teli hassan kussolok,mint üressel ordibálok.

Lacdelo 2010.12.02. 19:39:07

@Gyurma73:

"a vállalkozók 90 % a minmálbéres köztük én is,a lehető legkevesebbet adózok minél több legyen nekem késöbb.Amit nem lát az állam az az enyém .Leszarom hogy önző vagyok,mindenki az csak tagadja."

Te most az uj rendszerben be fogod jelenteni az osszes beveteledet vagy csak a minimalber utan fogod fizetni a 16%-os Szja-t?

Ha bejelented az osszes bered es adozol utana akkor mindenki jol jar.

Ha nem jelented be a beveteled, akkor rosszabbul jartal az uj Szja modositassal, mert eddig minden beveteled elsummakoltad valahogy.

Szerintem neked mindegy, hogy mennyi az ado valoszinuleg igyis-ugyis megtalalod a kiskapukat. Nincs igazam?

devuscka 2010.12.02. 19:41:56

@Lacdelo:
"Habar miert szavaz valaki olyan partra, akinek a programjaban szinte semmi kezenfoghato, szamszerusitheto igeret nincs, azt tovabbra sem ertem."

Program, ígéret kell? Itt egy pár:

Munka, otthon, biztonság program;
Száz lépés program;
Szabadság, szolidaritás program;
Új egyensúly program;
48 pontos program;
7 pontos program;
Tisztasági csomag;
Új polgárosodás program;
Megegyezés program;
Új tulajdonosi program;
10 lépés program;
Reformszövetség program;
Válságkezelési program.

Lacdelo 2010.12.02. 19:51:23

@devuscka:

En kivancsisagbol elolvastam a Fidesz valasztasi programjat meg a valasztasok elott. Idopocsekolas. Attol mert focimbe beleirtak hogy program, attol meg az nem lesz az.

A megfogalmazasok altalanosok, semmi szamadat nincs benne. A forras nincs megnevezve, hogy megis honnan akarjak a penzt eloteremteni es/vagy atcsoportositani. Vizionaltak, kivansagaikat osszegyujtottek.

Ha akkorod ragadjal ki az egyik szamodra legkedvesebb programjukat es elemezzuk ki kozosen.

Az MDF programja sokkal korrektebb volt habar nem ertettem veluk egyet mindenben, majdnem rajuk szavaztam. Gazdasagi kerdesekben sokkal racionalisabbak voltak, habar az sem volt teljesen kidolgozott, de legalabb kiindulasi alapnak jo volt.

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.12.02. 19:51:48

"A kiadványban az egyik oldalon a most pedig privatizálni akarják a nyugdíjpénztárakat, a másikon a megvédi a nyugdíjpénztárakat. Tehát nem mástól védi meg, mint a privatizációtól."

Tudjátok, hogy mit jelent a privatizáció szó? Szerintem nem...

Tímár Mihály 2010.12.02. 19:54:51

Védjétek csak a védhetetlent!

Az egész hercehurca célja az MNYP-kben lévő könnyű pénz megszerzése és felhasználása. Matolcsy maga mondta, hogy a pénz egy részét a nyugdíjak kifizetésére, tehát folyó kiadásokra akarja felhasználni. (Egyébként kb. a felével lehet gyorsan csökkenteni az államadósságot, a többi részvény, amit nem leet hirtelen eladni.)

Ha csak a folyó nyugdíjkiadások csökkentése lett volna a cél, akkor lehetett volna azt is mondani, hogy mindenki vigye a magánnyugdíjpénztársi vagyonát egy önkéntes pénztárba és fizesse a tagdíját saját maga, a 8 %-ot meg innentől az államiba utalják (természetesen úgy, hogy számbaveszik a nyugdíj-jogosultságnál). Nem ez történt, mert Matolcsynak elsősorban a felhalmozott vagyonra van szüksége.

A zsarolás NEM ELFOGADHATÓ MÓDJA a korányzati kommunikációnak. Matolcsy önmagában ezzel a tettel kiírta magát a demokráciából.

Mellesleg az egész egy blöff. Aki hamarosan nyugdíjba megy, az nem veszít sokat, ha lemond a jövőbeli befizetési után járó állami nyugdíjáról, viszont megmarad a magánnyugdíja is. Aki meg 20-30 év múlva megy nyugdíjba, addig biztosan nem marad a Fidesz és egy következő kormánynak elemi érdeke lesz visszacsinálni az állami nyugdíjból való kizárást.

A Fidesz részéről az egész egy óriási öntökönszúrás. Pont a saját szavazói az MNYP tagok, a rendesen dolgozó középosztály. Pont velük szúrnak ki most. Kíváncsi vagyok, hányan fognak rájuk szavazni a 3 milló MNYP tagból 4 év múlva.

dávidzoli 2010.12.02. 19:55:44

Azért arroganciának minősíteni ezeket a lépéseket elég lájtos volt. Az állam ugyanis zsarolást követ el, a diktatúra felé halad. Amúgy jómagam már 2002 ben kiírtam magam a társadalomból, amikor nem voltam hajlandó kokárdát hordani Márc.15 és a választások között. Ha még emlékszik valaki erre a gusztustalan fideszes húzásra. Na csá.

Lacdelo 2010.12.02. 19:59:57

@devuscka:

Szerinted hanyan olvastak el a Fidesz "programjat"? Az emberek elhittek a Fidesznek, hogy minden jobb lesz a valasztasok utan minden feltetel nelkul. Most meg sokan sirnak, hogy mi nem is erre szavaztunk.

Remeljuk legkozelebb nem kovetik el ugyanazt a hibat es egy olyan part(okra) szavaznak akik hitelesek es szakertoek.

"Habar a Fidesznek hala egyhamar nem fog megvalosulni, mivel a kopogtatocedula gyujtes szamanak novelesevel es a partfinanszirozas reformjanak elutasitasaval KIHERELTEK A DEMOKRACIAT. Egy kis partnak a jelenlegi viszonyok mellett lehetetlen bejutni a parlamentbe."

Hogy tudsz ilyen partot nyugodt szivvel tamogatni es reggelenkent a tukorbe nezni?

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.12.02. 20:04:26

@Tímár Mihály: a rendesen dolgozó középosztély jól jár a 16%os adóval,meg a gyermekkedvezménnyel.

AkarkiJ 2010.12.02. 20:05:41

" A kiadványban az egyik oldalon a most pedig privatizálni akarják a nyugdíjpénztárakat, a másikon a megvédi a nyugdíjpénztárakat. Tehát nem mástól védi meg, mint a privatizációtól."

Hogy lehet úgy megvédeni valamit, hogy csak egyvalamivel szemben védem, másvalamivel szemben meg nem? A "megvéd" persze a privatizációra vonatkozik, de mint ige, mindennel szembeni védelmet jelent. Persze, fidesznyelven a "megvéd" azt jelenti, hogy majd holnap megmondják, tegnapelőtt mit jelentett.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.12.02. 20:07:17

meg amúgy is mióta élek ,sőt apám,sőt nagyapám is állandóan azt hallotta csak a vezetőktől,most egy kicsit összekell húzni a nadrágszíjat de utána jobb lesz.
Nem lett...

Chicano 2010.12.02. 20:11:56

@evil overlord: Serényen nyomkodom, de a kollégák sűrűn váltják a nickjüket.

szerénységem 2010.12.02. 20:13:30

Ez gyenge volt. A poszt. Egyenlőségjelet vonni a két akció közt, több mint csúsztatás - hazugság. Mármint hogy csak mennyiségi különbség lenne köztük. Az egyik lehetővé tette azoknak, akiknek kedvező, a másik zsarolással kényszerítette mindet.

Pelso.. 2010.12.02. 20:13:35

@teknős: Primitíven mellébeszélsz, de hát ez a szinted.

Tímár Mihály 2010.12.02. 20:13:37

@Gyurma73: Kérdés, hogy meddig fog kitartani az MNYP-kből származó pénz, és mikor kell adót növelni. (Ja, 2-3 évig talán elég lesz, után meg majd másik kormány emel adót.)

Sieg 2010.12.02. 20:13:47

A probléma természetesen nem ott van, hogy lehetővé teszik a visszalépést, az teljesen oké.

A probléma az a balkáni, diktatórikus módszer, amivel kényszerítik az embereket. Ez a módszer az, ami nemcsak hogy elfogadhatatlan, de gusztustalan és a szembeköpése mindannak, amiért véget vetettünk a szocializmusnak. Alkotmányellenes is lenne, ha ilyen gyönyörű vágással (és kommunikációval) ezt már nem közömbösítették volna.

Én azon vitatkoznék azért a mnyp-vs-állam érvelésen is, leginkább azért, mert az sugárzik belőle, mintha az állam a hatékonyság és olcsóság tetőfoka lenne.
Nagyon nem. Az állam a legpazarlóbb intézmény, ami létezik. Alacsonynak tűnik az 1%-os reálhozam, Gyuri bácsi (természetesen Gyuri bá elfelejtette közölni, hogy az 1% az reálhozam, meg azt is, hogy a lehető legrosszabb időpontban méri, no de mindegy, meg se lepődünk)? Magas a működési díj?
Majd ha nyugdíjba megy, kiszámolom, mennyi lenne a megtakarítása a 24+10% befizetésekből, 1%-os reálhozammal. Lehet majd hümmögni, ha összeveti a "biztonságos" állami nyugdíjjal.

A mnyp öngondoskodás (lenne, ugyebár ha az állam nem demonstrálná ilyen szépen, hogy semmi sincs bizotnságban), mert az én befizetéseim, az én befektetésem. Az én jövedelmemtől függ, nem pedig attól, hogy az állam bácsi mennyire jó fiúnak fog majd tartani, ha nyugdíjba kerülök. És ez az igazi előny, nem az egy-két százalékpont ide vagy oda.

Hosszú távon még egy hatalmas előnytől esünk el az újraállamosítással, és ezt általában el szoktuk felejteni. A mnyp rendszerrel az állam végre nem lenne zsarolható a nyudíjakkal, nem kellene a nyelvét állandóan a seggükben tartani a választások közeledtével.

Alvarez 2010.12.02. 20:14:29

Ehhez a poszthoz csak azt a mai hírt tudom hozzátenni, mely szerint elárvereznek egy falut, mert az éves költségvetésénél 2,5-szer nagyobb hitelt vett fel a szennyvízcsatorna kiépítésére. Az elkészült csatornahálózatra a lakosság 80%-a rá se kötött.

Na ez van, ha állambácsi kezébe adjuk a zsetont. kb ez lesz a sorsa a 3000 milliárdnak is, nekünk meg felkopik az állunk nyugdíjaskorunkban.

hackbard.celine 2010.12.02. 20:16:55

@Gyurma73: A rendesen dolgozó középosztály???
Azok mégis kik?
1M+ minimálbéres van (nem csak a hazug "vállalkozók"). A bruttó átlagkereset 199-201e Ft a verseny és a közszférában. KSH adat.
Rövid osztás-szorzással, kis statisztikával az jön ki, hogy a nyertesek nagy része az államigazgatásban, a minisztériumok és háttérintézmények környékén keresendők, a legnagyobb nyertesek meg egyenest a Fidesz-KDNP képviselőcsoportban.
Tegye fel a kezét, aki havi 500000 Ft-ot nyer az SZJA csökkentésen és a 16% adón... Senki? OV? Ja bocs.

Lacdelo 2010.12.02. 20:17:07

@Gyurma73:

"a rendesen dolgozó középosztély jól jár a 16%os adóval,meg a gyermekkedvezménnyel."

Te most az uj rendszerben be fogod jelenteni az osszes beveteledet vagy csak a minimalber utan fogod fizetni a 16%-os Szja-t?

Ha bejelented az osszes bered es adozol utana akkor mindenki jol jar.

Ha nem jelented be a beveteled, akkor rosszabbul jartal az uj Szja modositassal, mert eddig minden beveteled elsummakoltad valahogy.

Szerintem neked mindegy, hogy mennyi az ado valoszinuleg igyis-ugyis megtalalod a kiskapukat. Nincs igazam?

devuscka 2010.12.02. 20:17:37

@Lacdelo:
Azért írtam be annyi programot, hogy látható legyen semmit sem érnek. szó-szó, bla-bla.. Fel lehet használni a mellékhelységben.
Engem a tettek érdekelnek. Ebben már bizonyítottak 98-02 között. voltak hibák, de az elmúlt 8 évhez képest, ma már csak szépségpötty.
És igen, nyugodtan alszom. Mostanában apró ráncocskákat látok a szájam szögletében, ha a tükörbe nézek. Mosolytól?

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.12.02. 20:17:56

@AkarkiJ:

Az alapvető kérdés az, hogy miként lehetett volna privatizálni (= magánosítani) az egyébként is magánkézben lévő pénztárakat??? Akkor mitől is akarták megvédeni őket?

Baromság az egész úgy ahogy van, itt meg még reklámozzák is.

hackbard.celine 2010.12.02. 20:20:56

@hackbard.celine: mármint a gyermekek utáni családi SZJA kedvezményen - a pontosítás végett

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.12.02. 20:21:05

@Lacdelo: én nem.:-))
lakástakarékba rakon a pénzem addigra veszek vagy 3-at kiadom és leszarok mindent.

PiBá 2010.12.02. 20:21:18

Egy-két apróság kimaradt, szerintem lényegesek.
1. Azért tette Oszkó lehetővé a visszalépést, mert akiknek kevés idejük volt a magány nyugdíjpénztárba befizetni a nyugdíjuk előtt, nem érték volna el a nyugdíjban a 25%-os megán nyugdíjpénztári nyugdíjarányt és ez hátrányos lett volna nekik. Akiknek ezt nem tették lehetővé, azoknak már van elég idejük a befizetésekkel eljutni erre a szintre.
2. Miért volt alacsony a hozam? Mert az állam törvények útján előírta, hogy a magán nyugdíjpénztárak mibe fektethetnek be és ezek túlnyomó többségben állami kötvények, kincstárjegyek, diszkont kincstárjegyek voltak. De ezek hozama is a banki kamatok felett vannak. Hogyan lehetett volna magasabb a kamat? Ha kockázatosabb befektetéseket nagyobb arányban tehettek volna a pénztárak, de ilyen mértékű tőzsdézést a törvények nem tettek lehetővé.

Mit szeretne a blog írója? Biztonságos és magas hozamot? Ezt kéri számon? Ilyen nem létezik! Ahogy a hozam lehetősége nő, úgy nő a bukás kockázata is.

Sok tévedés kering ebben a témakörben és sokan terjesztik a félinformáltságot. Ez baj. Ilyen súlyos kérdésben már szinte bűn.

PiBá 2010.12.02. 20:23:39

És kicsit beleolvastam a többi hozzászólásba .... lassan tényleg költöznöm kellene olyan helyre, ahol az átlag népesség értelmi képessége magasabb. Siralmas, hogy ilyen idióta intézkedést hányan próbálnak megvédeni ...

hackbard.celine 2010.12.02. 20:28:31

@PiBá: Ami a furcsa, hogy a hozamokon aggódók pont nem kérdezik meg, hogy mennyi volt az 3-szoros mértékű állami pillérbe befizetések utáni hozam és mi lett annak a sorsa?
Nem volt hozam? Na ne már...

evil overlord (törölt) 2010.12.02. 20:29:18

@Chicano: Nálam jelenleg csak 14 nick van szűrve, mégis egész elviselhető a helyzet.

@dark future: A pénztárt (a tagok tulajdonosok) akarták biztosítóvá (a volt tagok ügyfelek) alakítani.

pakesz (törölt) 2010.12.02. 20:35:31

@PiBá: "Azért tette Oszkó lehetővé a visszalépést, mert akiknek kevés idejük volt a magány nyugdíjpénztárba befizetni a nyugdíjuk előtt, nem érték volna el a nyugdíjban a 25%-os megán nyugdíjpénztári nyugdíjarányt és ez hátrányos lett volna nekik."

micsoda?
ilyen barom allat hulye ganek ulnek ott bent a hivatalokban? hiszen aki tenyleg csak 10 evig fizette a manyupot a 40 evbol annak ARANYOSAN kellett volna
szepen felvalorizaltak volna minden evben

PiBá 2010.12.02. 20:36:30

@hackbard.celine: Az állami pillérben nem létezik hozam, mert az aktuális befizetéseket nyugdíj formájában ki is fizetik (persze állami pénzekkel megtámogatva). Ettől is kirovó-felosztó a rendszer. Ami ma befizetek, holnap a szomszédom megkapja nyugdíjként. Én meg azt fogom kapni, amit a mai titenévesek fognak befizetni majd. Aztán vagy jut vagy nem. A saját számláról meg csak nekem jutott volna és ha meghalok, az örökösem megörökli. Most majd az állam kegyétől fogunk függeni 100%-ban.

Lacdelo 2010.12.02. 20:37:54

@devuscka:

"Azért írtam be annyi programot, hogy látható legyen semmit sem érnek. szó-szó, bla-bla.. Fel lehet használni a mellékhelységben."

Orulok, hogy belatod. A problema az az, hogy nem volt es meg most sincs egyseges, kiforott kormany programjuk. Most a 2. akciotervnel tartanak. Az elsot egy hetvege alatt hoztak ossze, valaszul Kosa es Szijjarto forintbedonto komunikacios kaosza miatt.

"Engem a tettek érdekelnek. Ebben már bizonyítottak 98-02 között. voltak hibák, de az elmúlt 8 évhez képest, ma már csak szépségpötty."

Nem veletlenul 8 evig ellenzekbe voltak utanna. A kormanyzasuk rossz volt, rengeteg korrupcios botranyuk volt (Orban papa banyai, Pinter olaj uzletei). Semmi gazdasagi, kozigazgatasi reformot nem hajtottak vegre (egeszsegugyi, oktatasi, stb...). Ha tevedek kerlek javitsal ki.

Az Mszp-nek csak a Fidesz-szel kellett ijesztgetni a valasztokat 02 es 06 kozott, ahhoz hogy valasztasokat tudjanak nyerni.

Ezt nem neveznem jo kormanyzasnak. 8 ev hosszu ido es a valaszto sokat felejt (sajnos).

csi szi 2010.12.02. 20:39:46

@Cook kapitány: Eddig egy fillér nyugdíjat sem kellett kifizetniük, eredmény hogy a befizetett pénz nem tűnt el?:)

PiBá 2010.12.02. 20:40:00

@pakesz: Egy rendszer akkor működik jól, ha kellő ideje működik. Korrigálásra szorult bizonyos korcsoport esetén, korrigálták.
Az a hiba a legsúlyosabb, amit nem ismernek el és nem javítanak. Ezt javították. Hogy így vagy úgy lett volna jobb javítani? Kérdezzünk meg egy közgazdászt erről, én nem az vagyok.

Robinzon Kurzor 2010.12.02. 20:44:10

Na, kiadták a Pártközpontban a direktívát, hogy "de az MSZP is" mantrával kell megvédeni az államosítást?

Hogy idén júliusban (?) még Matolcsy minisztériuma nyújtott be olyan törvénymódosítást, ami tovább szélesítette volna a kötelező manyup-tagságot, az persze kimaradt az eligazításon.

Tudjátok, az aljább féle biztosítóknál divat, hogy az ügynöknek nem mondanak el minden az adott konstrukcióról, hogy meggyőzőbb legyen, amikor hazudik, ne érezze magát kényelmetlenül ...

És akkor itt magyarázza a szerző, hogy mire is gondolt a Fidesz, amikor pont az ellenkezőjét "kommunikálta", mint amit most csinál, méghozzá a legaljább moszkovita módszerekkel.

csi szi 2010.12.02. 20:44:54

@Lacdelo: "Nem veletlenul 8 evig ellenzekbe voltak utanna. A kormanyzasuk rossz volt, rengeteg korrupcios botranyuk volt (Orban papa banyai, Pinter olaj uzletei). "

Hahaha, bizonyíték? Ja tudom, Polt eltüntette...

"Semmi gazdasagi, kozigazgatasi reformot nem hajtottak vegre (egeszsegugyi, oktatasi, stb...). Ha tevedek kerlek javitsal ki."

De, eltörölték a TB-önkormányzatokat, amik tényleg agyrém voltak, a kötelező manyupról lehet vitatkozni.
Mondjuk, nem forgattak fel mindent az igaz, viszont legalább el sem kúrták a dolgokat. Csökkent a GDP-arányos államadósság stb. Ha a szeretett szocialistáitokat nem szavazzátok vissza 2002-ben, valszeg jobban állnánk. Persze ki tudja, megtudni már nem fogjuk :) Ja, és 2/3-os Fidesz-győzelem sem lett volna valószínűleg sem idén, sem máskor ez esetben.

"Az Mszp-nek csak a Fidesz-szel kellett ijesztgetni a valasztokat 02 es 06 kozott, ahhoz hogy valasztasokat tudjanak nyerni. "

Meg helikopterről szórni a pénzt... ezt elfelejtetted. Mihelyt elfogyott, buktak.

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.12.02. 20:47:17

@evil overlord:

Az én fogalmaim szerint privatizálni állami tulajdont lehet. Itt egyfajta magántulajdonból lett volna egy másfajta.

csi szi 2010.12.02. 20:51:07

@hackbard.celine: Miről beszélsz? Felosztó-kirovó rendszerben milyen hozamot keresel?
Amúgy teljesen mindegy, hogy a manyup-tagnak jó volt-e a rendszer vagy sem, természetesen az államnak nem volt igazán jó, és ezért számolják fel, a többi duma...

dr kíváncsivagyok 2010.12.02. 20:54:43

A hasonlat sántít , ugyanis a széna ugyan másként illatozik a lónak is és a szerelmeseknek is , de pozitív előjellel, tehát "illatozik" ! A magánnyugdíj esetében viszont ellentétes az előjel ! Nem illatozott ellenzékből , sőt határozottan büdös volt , viszont most kéjesen nyalogatja a száját az ominózus ....ló !

elfelejtette 2010.12.02. 20:55:35

@hackbard.celine: Az állami rendszerben az indexálás a "hozam", az meg svájci minőségű volt. :) Legalábbis egy ideig.

Megfigyelo 2010.12.02. 20:57:34

@csi szi: 1998-2002 között Orbánék csak ráültek a Bokros-csomaggal megalapozott pozitív hullámra, amit a világgazdasági konjunktúra erősített, és csak kicsit izélték el azzal, hogy a valasztás előtt osztogatni kezdtek (az erre a célra trükkösen készített 2-éves költségvetés segítségével). 2008-óta viszont világgazdasági válság van, sorba dőlnek be országok úgy, hogy csak rendkívüli mentőcsomagok akadályozzák meg az explicit államcsődöket. Ezt mi - IMF segítséggel - egész jól megúsztuk (kivéve a devizahiteleseket), de most a rendkívüli adók miatt valószínüleg leáll a tavasszal már elkezdődött fellendülés. A forint már megint gyüngül, és nagy bajokra lehet számítani 2011-ben és főleg 12-ben...

dr. pretender 2010.12.02. 21:00:30

"...ehelyett az állam a közeljövő nyugdíjaira (...) fordítja az ott felhalmozott tőkét. Biztató kilátások."

WTF???????? mi ebben a biztató????

ha költséges a rendszer, akkor miért nem csökkentették törvényileg, hogy a befizetések mekkora része mehet a működési alapba?? (most is törvény határozza meg a 4,5%-ot)
alacsonyak a hozamok? és az állami rendszerben mennyi a hozam? jaaaa, hogy ott ilyen nincs is, mert az állam azonnal elkölti a beszedett járulékot?

-> most akkor miről is beszélünk?

Megfigyelo 2010.12.02. 21:03:26

@csi szi: Hosszú távon az államnak is jó lenne a mnyp rendszer, mert kisebb lenne a nyugdíjfizetési kötelezettsége, de ezek pillanatnyilag csak a következő 2-3 évet akarják - kerül, amibe kerül - "megúszni", anélkül, hogy a gazdagoknak adandó nemzeti ajándékról (az adócsökkentásről) lemondanának. Ezért növelik a szegények adóját és elrabolják a mnyp-beli megtakarításokat.

burguzu 2010.12.02. 21:03:28

Az Orbán1, a Medgyessy, a Gyurcsány és a Orbán2 kormány is egyformán sáros, egyik sem mert véget vetni a se gyerekgyáros bodzagyüjtők segélyezésének, se az 500 álroki nyugdijának, az állami és önkormányzati dolgozók felét se küldte el a búsba, persze, hogy felélnék a világ összes pénzét ezek az élősködők.
Most, hogy jól ellopják az mnyp megtakaritásokat, az így megszerzett pénznek is a nyakára hágnak, épül még pár stadion, az államaparátus fizuja is remek lesz, a szemét 42-43 évesen nyugdijba vonult sünök nyugdijának lesz forrása, az egyházak boldogan prédikálhatnak a megemelt lóvéjukért, a sok rohadék állami és önkormányzati hivatalnok is boldogan lophatja tovább a napot az orkokkal a purdéikkal és az álrokikkal együtt jó pénzért.
Csak azok szívnak, akik nornálisan adóztak és megtakarítottak, a szlöm, a minimálbéresek, nyuggerek meg röhögnek a markukba, mert tőlük amúgy sem lehetne sok megtakaritást ellopni.
Ha meg elfogy a lenyúlt zsé, utána majd kieszelnek másik lenyúlást, rutinjuk már van benne. Lehet, hogy a bankszámlákat adóztatják majd 98%-kal visszamenőleg, a többi megtakarítást meg államositják, hogy legyen forrása az állam által eltartott paraziták további szaporodásának:(

csi szi 2010.12.02. 21:04:13

@Megfigyelo: Bokros 1-1,5 évig volt pénzügyminiszter, elvitte a balhét egy sor megszorításért, meg bevezette a csúszó Ft leértékelést és a plusz importvámot, ami akkor jó intézkedések voltak az tény... De az a mitológiai hős státusz, amit kiosztottak rá a ballib oldalon, azért enyhe túlzás. Egyébként meg '98-ban orosz válság, távol-keleti válság és tőzsdekrach volt, nem általános világgazdasági fellendülés, például... :)
Ja és:
index.hu/gazdasag/magyar/2010/12/02/elkepeszto_tobblet_a_kulkereskedelemben/

Tényleg, ebből is látszik, hogy mekkora szarban vagyunk a dilettáns fidesz már javíthatatlanul elkúrt mindent, meneküljünk....

hackbard.celine 2010.12.02. 21:14:11

Miről beszélsz?
"Felosztó-kirovó rendszerben milyen hozamot keresel?"
@csi szi: tehát akkor a több 10 év alatt a személyi befizetések után a törvényben meghatározott valorizáció mentén történő kifizetés az egy illúzió?
Jó ezt megtudni, főleg úgy hogy a rendszer jelenleg a korábbi bevallott befizetések mentén működik.
Csak most másképp hívják, nem hozamnak.
Aki kiírja magát a nemzettestből, ez legfeljebb nem valorizálódhatódik(sic). :)

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.12.02. 21:15:13

@Megfigyelo: arról nem beszélsz hogy hornék abból éltek hogy fillérekért privatizáltak mindent semmi köze nem volt a Bokrosnak az egészhez.2002 ben 53 % volt az államadóssaág ma 80%
ez kezelhetetlen egy olyan országban mint Magyarország.Ilyenkor mindeg jönnekUSÁval meg Japánnal.Egész más az ő tartozásuk mint a miénk.

amit még megtehetsz 2010.12.02. 21:15:22

Megeszi még a hugyos körtét Matolcsy, meg a bandája. Mert nem fogják tudni az államadósségból leírni ezt az összeget, ha meg eltapsolják akkor nagy botrány lesz.

hackbard.celine 2010.12.02. 21:16:37

@csi szi: www.akk.hu
itt vagyunk sz@rban, mert ettől nem csökken az államadósság... két hónap alatt 2% felár...

amit még megtehetsz 2010.12.02. 21:16:45

@Gyurma73: no meg főleg Antall-ék. Vagy ilyet már nem is ejthet ki az ember a száján?

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.12.02. 21:17:34

@Megfigyelo: megint??
tegnap 218 volt a CHF ma 211.
holnap kb vissza is megy 205 re.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.12.02. 21:19:16

@amit még megtehetsz: hát igen de azért Hornék alatt történt a legtöbb privatizáció.

hackbard.celine 2010.12.02. 21:19:47

@amit még megtehetsz: az Antall kormány privatizáció szakértője ki volt?
Csak nem Matolcsy?
Jó reggelt...

burguzu 2010.12.02. 21:22:29

@amit még megtehetsz: Márpedig el fogják tapsolni, ebben biztos lehetsz, a zembereket, meg majd a rövidesen elkészülő gazdasági wunderwaffe-val hülyitik. Már előre költik a lenyúlt lét, a MOL szurgutnyeftes részének megvásárlása, a beigért nyugdijemelés, az állami férgek extrabéremelése, a stadionnak álcázott kósamauzóleum már ennek a remélt bevételnek számlájára megy

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.12.02. 21:26:00

amelyik céget privatizálják ott általában hatalmas áremelés történik a fogyasztókat érintve.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.12.02. 21:28:01

a magáncégek egyszerúen sok haasznot akarnak és nem nehéz egy monopolhelyzetben lévő cégnek ezt garantálni.
az állami cégnek nem feltétlenül kell a nyereség.
Víz,villany,gáz,csatorna.stb hol van a verseny??

superninja 2010.12.02. 21:30:00

@burguzu:
:D Hány éves vagy és mi a végzettséged, kedves csökkent képességű kommentelőtársam?

burguzu 2010.12.02. 21:30:56

"hatalmas áremelés történik a fogyasztókat érintve. "
csak a 0%-os áremelés nem történik a fogyasztókat érintve:))))
A BKV-t, a MÁV-ot, a Postát nem privatizálták, ott még hatalmasabb áremelés volt az elmúlt 10 évben, mint amit magánkézbe került cipőpasztagyár, vgy gyufaüzem megejtett:))

ehja 2010.12.02. 21:31:33

Néhány kérdés:
1. Az a 25% akiknek nem volt előnyös miért lépett vissza? Na ne már 31 ezren saját nyugdíjuk ellenségei!
2. "tette lehetővé": na igen most viszont de-facto kötelező a visszalépés? Hát ez a különbség Oszkó meg a bandzsa közt.
3. A nyugjdípéntárak "privatizálását" - amitől "téves értelemben felemlegetett" szórólap szerint megvéd minket a fidesz -magyarázza meg már valaki!
Privatizálni állami tulajdont lehet. Az mnyp eddig állami tulajdonban voltak? Csak nem vettük észre?

hackbard.celine 2010.12.02. 21:34:53

@Gyurma73: Kit érdekel a napi árfolyam? A CDS felár a lényeg, mert azt a kibocsátáskor az adódból fizetik éveken át.
Ma 8% körül volt a 3-5-10 éves államkötvények kibocsátási hozama.
Gondolkodj már, ezt miből fizetik ki???
Adóból és/vagy inflációból.
Komolyan mondom, az állampolgári ismeretek mellett a közgazdaságtan makro részét oktatni kéne már általános iskolától, annyira nem értik még az értelmesebbek sem (pedig a blogszféra értelemben felülreprezentált társadalmi szempontból).
www.akk.hu
Tessék megnézni a hozamok alakulását és a jelenlegi államadósság deviza kitettségét (48%).
B@sszus, nem a Suzuki törleszője az érdekes, hanem amikor megszólal Matolcsy (vagy Kósa), akkor a 10% zuhanás, az a 48% deviza adósság törlesztőrészletét növeli. Azonnal.

csi szi 2010.12.02. 21:35:02

@hackbard.celine: Hozamon a tőke utáni hozamot értettem, természetesen.

burguzu 2010.12.02. 21:35:10

@superninja: ismerkedni szeretnél?:)) ne igy próbálkozz be:)

Lacdelo 2010.12.02. 21:41:02

@csi szi:

"Hahaha, bizonyíték? Ja tudom, Polt eltüntette..."

Most meg is kapja a jutalmat. Elete vegeig jo kis zsiros allasa lesz. Kosz hogy megvalaszoltad helyettem a sajat kerdesed.

Ezek a nagy melyrehato reformok? Az altaluk szidott Bokros-csomag gazdasagelenkito hatasat lovagoltak meg, abbol eltek es vittek tovabb.

Most viszont a Bajnai kormany nehezen kikuzdott egyensulyi koltsegveteset is felboritjak csak azert, hogy a tehetosebb retegeket segitsek, magukat beleszamitva.

hackbard.celine 2010.12.02. 21:44:46

@csi szi: botrány ma 8%-ért kiárusítani a jövőt, ez nem érdekel? 51 Mrd-ot adtak el 8% kamatra.
3-5-10 év alatt ezt neked kell visszafizetned a 3% alatti infláció mentén... ebből lesz a hosszú távú államadósság, nem másból, mert a gazdasági növekedés jelenleg nem tudja kompenzálni, ahogy az árfolyamok sem.

Lacdelo 2010.12.02. 21:48:50

@hackbard.celine:

A Fideszeseket ez nem erdekli. Nekik kell egy ellensegkep IMF, multik, bankok, Mszp. Anelkul nem erzik jol magukat.

Oket nem erdekli a CDS felar, es hogy az IMF kolcson mennyivel alacsonyabb kamatu volt, mint a normal allamkotveny kamatai voltak.

csi szi 2010.12.02. 21:53:22

@Lacdelo:
"Most meg is kapja a jutalmat. Elete vegeig jo kis zsiros allasa lesz. Kosz hogy megvalaszoltad helyettem a sajat kerdesed."

Jó, hát ha 8 év alatt sem sikerült senkit bíróság elé vinni, nem tudom komolyan venni az egészet, persze tudom, az állítólagos "hosszú bájtok éjszakája" is bekerült a balos legendáriumba, minden meggyőző bizonyíték nélkül, így megy ez.

"Ezek a nagy melyrehato reformok? Az altaluk szidott Bokros-csomag gazdasagelenkito hatasat lovagoltak meg, abbol eltek es vittek tovabb."

Ja, értem. Még jó, hogy most elb.szták az Oszkó által meggyógyított gazdaságot, így nem lehet majd utólag azt mondani, hogy a Bajnai-Oszkó kormány eredményeit lovagolták meg... :)

"hogy a tehetosebb retegeket segitsek, magukat beleszamitva."

Hát nem tudom, a manyup einstandolása nem kimondottan nyerő a tehetősebb rétegnél sem, ezzel épp azt a réteget csapták arcul, akik körében a legmagasabb volt a támogatottságuk az elmúlt pár évben...

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2010.12.02. 22:05:58

Kissé meglepetten néztem, hogy lehet bekeverni Oszkó Pétert a nyugdíj sztoriba, de aztán a végére megértettem a Mandiner féle újbeszélt. Ami nem is annyira újbeszél, hanem a rég ismerős vörös, most már narancs-farok. Kommunizmus kritikát csak karvaly-tőke ellenes szósszal lehet, hisz újból daliás időket élünk, hisz újból zabáljuk fel jövőnket.

Semmi gáz nem lenne ezzel az egésszel, ha csak a hívők adakoznánk. Most lehet hozzájárulni a fülke-forradalom költségeihez. Aki meg sötét libsi, mint én, vagy csak smucig ellendrukker komcsi, az meg hadd nyugdíj-kaszinózzon tovább a piacon.

Mert az állam, Matolcsyval a gazdaságpolitika élén az nem kaszinó. Az az állam, amiben a pozíciók elfoglalása és miniszterelnök délibábos ígéreteivel szerzett népszerűségnek fenntartása az elsődleges, és nem a programgyártás, az talán nem kaszinó? Tuti hogy a nagyobb keresetűek adócsökkentéséből beruházás lesz és nem pedig import luxuscikkek fogyasztása? Tuti hogy a16%-ra csökkent SZJA, majd beindítja a legális adózást és a legális foglalkoztatást, ha a TB és egyéb terhek továbbra is a bruttó fizetés 50%-át meghaladják? A vizitdíj és tandíj leszavazása, a vagyonadók eltörlése mennyire segítette a munka adóterheinek csökkentését és így a foglalkoztatást?

Rákosi és Kádár is csak megvédte a a magyar földeket a kulák-kaszinótól, amikor államosított?

pakesz (törölt) 2010.12.02. 22:08:43

@PiBá: nezd evekre le kell bontani es kesz, ezen nem kell javitgatni

mert ez a duma hogy biztosan jol jar, ennel az adozok kurva sz@rul jartak

ennyi

Lacdelo 2010.12.02. 22:42:13

"hogy a tehetosebb retegeket segitsek, magukat beleszamitva."

Szja adocsokkentesre gondoltam, habar szerintem ez egyertelmu volt.

Rengeteg minden feladata lenne Orbannak. De mivel nincs koncepciojuk, hogy mit kellene csinalni. Nehez lesz a kovetkezo 4 ev.

pakesz (törölt) 2010.12.02. 23:20:07

@urbangeri: ugy lett volna korrekt, ha KULON alami alapot hoztak volna letre annak aki onkent atlep es TOKEFEDEZETI alappal lenne
es kellett volna garancia az egesz nemzetnek, hogyha szarul jarnak akkor nem a tobbiekkel fizettetik meg...

igy csak osztogatas meg a mostani nyuggerek kistafirozasa a leendo nyuggerek beszivatasaval hogy ok majd a rakovetkezo nyuggergeneraciot revolverezhessek nem az apad-anyad nevelt hanem a zen adombol dumaval :)))
(ertelmezes: 1. nyugger=mai 70 eves, 2. nyugger=mai 35 eves, 3. nyugger mai 2 eves)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.12.03. 06:36:48

Nem kell itt aggódni, Matolcsy megmondta: 2030-ra lehagyjuk Nyugat-Európát.

... a lejtőn lefelé, vagy fölfelé?

ooops, kételkedni nem ér.

amit még megtehetsz 2010.12.03. 07:47:07

@hackbard.celine: az hittem blöffölsz. De nem. Utánanéztem, és ledöbiztem. Matolcsy jelőször jó kis kommonista, aztán emdéef, aztán csak 2003-tól lett Fidesz tag. Szép karrier.

csi szi 2010.12.03. 08:38:49

@Lacdelo: Hja, mert az elmúlt 8 évben volt sok koncepció...
Volt, a "több pénzt az embereknek", sőt "jóléti rendszerváltás" (mert az első Orbán-kormányt is azzal vádolták, hogy nem ad eleget a szegényeknek), aztán jött a "nem csináltunk semmit" :)
Öszöd után meg le kellett volna mondania Gyurcsánynak, és előrehozott választást tartani. Max. akkor viszi a 2/3-ot a fidesz, és akkor mi van? (de nem lett volna 2/3-uk 2006 őszén vagy 2007 elején)

Lacdelo 2010.12.03. 10:12:34

@csi szi:

Nem volt az Mszp-nek se sok koncepcioja, de legalabb nekik volt valami. A Fidesz az eroteljes kormanyzat ellenes politikajukkal sikerult megfojtani.

A Fidesznel a kisebb rosszabb az Mszp. Habar egyik se az igazi. Hala a Fidesz kopogtatocedula gyujtesi "reformjanak" a valasztasunk leszukult. A magyar demokracia konzervalodott, nem lesz friss es hiteles uj partoknak lehetoseguk a kovetkezo valasztaskor, hacsak nem lesznek korruptak annyira hogy osszeszedjek azt a tobb 100 mFt ami ahhoz elg csak hogy epp hogy megugorjak a kuszobot.

evil overlord (törölt) 2010.12.03. 10:33:57

@Lacdelo: Marha nagy a koncepció a "csak a Cigányhitler ne jöjjön vissza, hogy közben mi nyugodtan szét tudjunk kúrni és lopni mindent".

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.12.03. 10:44:46

@evil overlord: már írtam. Hál' Isten, hogy nincs a cigánygitlernek koncepciója.
Ezt a ballib Feri-árvák sajnálják, akik kedvenc tevékenysége a koncepciógyártás és fikázás, valamit a vízre írás.

evil overlord (törölt) 2010.12.03. 11:11:19

@tölgy: Ja ja, az utóbbi 8 év után értelmes ember a program szótól ideges lesz.

Squid 2010.12.03. 12:09:47

@csi szi: "Hja, mert az elmúlt 8 évben volt sok koncepció...
Volt, a "több pénzt az embereknek", sőt "jóléti rendszerváltás" (mert az első Orbán-kormányt is azzal vádolták, hogy nem ad eleget a szegényeknek), aztán jött a "nem csináltunk semmit" :)
Öszöd után meg le kellett volna mondania Gyurcsánynak, és előrehozott választást tartani. Max. akkor viszi a 2/3-ot a fidesz, és akkor mi van? (de nem lett volna 2/3-uk 2006 őszén vagy 2007 elején) "

Ha lemodott volna Gyurcsány, és jött volna a Fidesz akkor nem lett volna Bajnai&Oszkó. Ebből következően az Oszkó féle stabilizáció sem lett volna, hanem jött volna egyből Matolcsy..

Ezt azért józan értelmes ember még elképzelni sem nagyon meri, a mostani pénzügyi ámokfutás tükrében.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.12.03. 16:36:58

@Lacdelo: A TEHETŐSEK SOKKAL TÖBB ADÓT NYUGDÍJJÁRULÉKOT FIZETNEK ANNÁL AMIT KÉSÖBB VISSZAKAPNAK BELŐLE.

Gandalf Garaboncias 2010.12.03. 17:06:23

Oszkó Péter válaszolt a Mandinernek egy blogkommentben, miután Gaál Csaba felhívta a figyelmét erre a posztra. Idézem:

"Csaba, hiába, ha járatom a számat, én is téma maradok :-) Valaki meg is kérdezte nemrég, hogy miért akarok én direkt rosszban lenni a jobboldallal (bár eléggé összezavarodott mostanában, hogy ki melyik oldalon is van). Erre jeleztem, hogy nem akarok én rosszban lenni senkivel, az a természetemhez tartozik, hogy mondom a véleményem, s remélem olyan helyen élek, ahol ebből annál nagyobb bajom nem lehet, mint az ilyen gyenge minőségű cikkek a mandineren. Sőt, jeleztem, hogy 2006 után is éppen így viselkedtem és számos kérdésben mondtam a magamét, s a legkevésbé sem dörgölőztem a hatalomhoz, majd végül is ennek lett az az eredménye, hogy közölték velem: ha olyan jól tudok beszélni róla, akkor csináljam is.
Ami a mandiner cikket illeti, az összehasonlítás nyilván manipulatív, hiszen éppen csak a lényeget hagyja ki. Mégpedig, hogy az 52 év felettieknek mi nem azért engedtük a visszalépést, mert a magánpénztári rendszer általában rossz és kudarcra ítéltetett, hanem azért, mert ennek a korosztálynak az esetében nem tudta a feladatát teljesíteni, hiszen náluk túl rövid volt a felhalmozási időszak, így annak eredményeként nem alakulhatott ki olyan megtakarítás, amiből értelmes járadékszolgáltatás jöhetett volna ki. Valójában nekik vélhetően eredetileg sem kellett volna belépni, mert tömegesen nem volt elég idejük és jövedelmük a kellő nagyságú megtakarításra. De ettől még a náluk fiatalabb korosztályok tekintetében remekül működhet a pénztári rendszer. S tegyük hozzá, mi nem fenyegettünk senkit annak érdekében, hogy visszalépjen, nem fosztottunk meg senkit az állami nyugdíjától, hanem rábíztuk a pénztárakra, hogy nyújtsanak megfelelő tájékoztatást a visszalépés lehetőségéről és feltételeiről, amit meg is tettek, a tagok pedig ennek megfelelően önálló döntést hozhattak. Ezzel szemben a jelenlegi kormányzati intézkedés nem azoknak nyitja meg a visszalépés lehetőségét, akik rosszabbul járnának a pénztári rendszerben, hanem nevetséges körítéssel szabad választásnak próbálják feltüntetni a direkt államosítást, amelyet az ellátások megvonásával való fenyegetőzés valószínűleg bármely más megoldáshoz képest is a lehető legrosszabb hangulatúvá tesz."

StolzePolen 2010.12.03. 17:35:48

Üdvözlet Csányi haverotoktól

Aki Orbááán jó barátja, OTP vezért , MOB Elnök.

"Annak ellenére, hogy a törvényjavaslatokat az Országgyűlés elfogadta, az egyéni számlás nyilvántartás,
a kompenzáció és az örökölhetőség kérdése továbbra sem tisztázódott. Emiatt azt javasoljuk pénztártagjainknak,
hogy a részletek tisztázását megelőzően ne tegyenek lépéseket magánnyugdíjpénztári tagságukat
érintően, mivel ez a jelenlegi feltételek mellett kockázatos."

"Néhány információ a magánnyugdíjpénztári működésről
• Biztonság: az állampolgárok pénze a magán-nyugdíjpénztáraknál teljes biztonságban van, hiszen itt egyéni számlán,
a jogszabályok által részletesen szabályozott befektetési struktúrában naprakészen kezelik a megtakarításokat,
a működést pedig a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) rendszeresen ellenőrzi. A biztonságot
szolgálja a Pénztárak Garancia Alapja is: az alap legalább az infláció mértékével megegyező hozamot garantál a
teljes felhalmozási időszakra vonatkozóan."

Hozzá tenném, hogy én a pénzem orbááán haverjánál nem éreztem biztonságban, éppen amiatt ahogy lefeküdt orbááának a Manyup felszámolására. Ezen nyilatkozaton kívül nem tett semmit , hagyta magát megzsarolni. ( 800.000 tagot számlál(t) az OTP manyup)

Néhányan , narancskomcsik javasolgatják
, hogy gyűjtögessek újra a nulláról ,12 évig az Önkéntesbe Pénztárba, mert akkor jó lesz. A kérdésem csak kinek?
Minek? Ha elfogyott a 2700 Milliárd ( 2 év múlva) azt is lenyúlják? Lófaszt.
Inkább átvittem másik, egyenlőre magyar pénzintézetbe.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.05. 14:20:06

"Aránytalanul magasnak tartja a magánnyugdíjak működési költségét a nyugdíjvédemi megbízott. Selmeczi Gabriella az MR1-Kossuth Rádióban elmondta, hogy számításaik szerint több mint félmilliárd forint hiányzik a magánnyugdíj-pénztári tagok vagyonából."

kezdem megkedvelni ezt a buta libát. olyan édi :)

heima_ 2010.12.05. 20:15:51

valószínűleg írták már, összefoglaló jelleggel:

az alapból az államnak járó járulék eltérítése magánszámlára nem öngondoskodás. még a munkáltatói hozzájárulásból finanszírozott önkéntes pénztár sem igazán.

a nyugdíjrendszer elve ugyanaz minden változat esetén. az idős korosztályt eltartja az aktív generáció. a magánnyp, vagy az öngondoskodási konstrukciók csak egy plusz lépést tesznek a sztoriba, a felhalmozott értékpapírokat nyugdíjaséveik során ugyanis praktikusan az akkor időskorukra gyűjtő aktívaknak tudják elpasszolni, azaz felélni. a transzfer ugyanúgy megvan a korosztályok között, mint a felosztó-kiróvó rendszerben

ezekből következik, hogy egy elöregedett, elcigányosodott, eladósodott, leépült közszolgáltatásokkal és közbiztonsággal rendelkező ország nyugdíjasának nem túl jó lenni akkor sem, ha egész életben vonták szorgosan a 8%-okat.

a mnypéztárak befektetési lehetőségei korlátozottak. egyrészről törvényileg, de ami fontosabb, közgazdaságilag is. külföldre nem tanácsos a tőkét vinni, mert az a világ legnagyobb pazarlása, hogy nyugdíjmegtakarításokat, azaz rendelkezésre álló tőkét kiviszünk az országból, viszont a magánmegtakarító érdeke pont ez, a fentebb említett magyar jövő helyett megéri neki egy egészséges korfával, természeti kincsekkel, erős gazdasággal járó országba vinni a megtakarításait.

ehhez kapcsolódik a kockázat kérdésköre is, a nyugdíjmegtakarítást ugyanis zömében alacsony kockázatú eszközben illik tartani, mint pl a kötvény, Magyarországon meg az ép piacok mérete miatt kifejezetten az államkötvényt jelenti. ami meg mint jól tudjuk, kizárólag az állam fogyasztását finanszírozzák, így gyakorlatilag a magánnyp vagyon java ugyanúgy egy állami fizetési igérvény, mint a tb nyugdíj. egy államcsőd döntené a mnypeket is pillanatok alatt.

változtatások nélkül pedig pont oda tartunk. jellemzően az elmúlt négy év alternatív gazdasági programjai (cemi, oriens, reformizé stb) mind arról szóltak, hogy hogyan teremtsenek forrást egy aktív-inaktív fordulat finanszírozáshoz. jellemzően átcsoportosítással előbbiektől utóbbiak felé. a Fidesz kormány láthatóan ezt szeretné minimalizálni, és ezért vállalják meg a nyugdíjvitát. ami az ő szempontjukból zseniális, az átlagember ugyanis az életszínvonalán nem fog érezni semmit, ezért is nem lesz ez az orbáni öszöd és igazából ezért sír annyira a liberális kommandó, mert nekik nem lehetett ilyet.

félő azonban, hogy ez nem csak egy politikai választás kérdése, hanem már nem elegendő az orines vagy cemi program. nem tudni mit tartalmaznak majd pontosan a "februári reformok", de szvsz az biztos, hogy nem lesz jó nyugdíjasnak, segélyesnek, állami alkalmazottnak lenni a következő években.

heima_ 2010.12.05. 20:25:43

jah és az ki ne maradjon, hogy mekkora biznisz ez a pénzügyi szektornak.

a durván magas költségszint egy dolog, és államilag kezelhető is, de még mindig ott van az, hogy úgy kell ezermilliárdokat kezelni (akár normál piaci árazás mellett is), hogy nincs a vagyonnak igazi tulaja, aki havonta baszogatja az alapkezelőt, hogy hogyan áll a portfóliója. verseny nincs, mert a váltás ritka, mert bonyolult, és nincs igazi összehasonlítása alapja/lehetősége a pénztártagnak. (milyen időtávot nézzen? bizalom kérdése, akciók befolyásolják stb).

nem véletlenül nem volt tiltakozás a pénztárak részéről, amikor a választható portfóliókat bevezették. meg lehetett mozgatni párszáz milliárdot, az rengeteg azonnali jutalék a csoporthoz tartozó brókerháznak, a hozamhatás meg le van szarva, állami előírásra történt úgyis, van alibi. ha meg valaki nem reagált a postai megkeresésre, akkor automatikusan átcsoportosították a portfólióját. próbálná meg ezt egy alapkezelő egy privát vagyon esetén, szerződésmódosítás/beleegyezés nélkül.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.05. 20:33:30

@heima_:

"a nyugdíjrendszer elve ugyanaz minden változat esetén. az idős korosztályt eltartja az aktív generáció"

körülbelül itt bukik az egész maszlag. legalább hallottál volna az 1997/LXXXII-ről, de hát mit is várok el tőled.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.05. 20:35:38

@heima_:

"jah és az ki ne maradjon, hogy mekkora biznisz ez a pénzügyi szektornak"

ergo szar. de akkor ne kérj hitelt, ne fektess be pénzt - mondok rosszabbat: ne vegyél kaját se, ugyanis (sajna, ilyen kegyetlen a világ) a "pénzügyi szektor" elnevezésű sátán azon is keres.

gecisokat.

undorító.

heima_ 2010.12.05. 20:42:53

@mavo: szólj ha tovább sikerült olvasnod.

"ergo szar. de akkor ne kérj hitelt, ne fektess be pénzt - mondok rosszabbat: ne vegyél kaját se, ugyanis (sajna, ilyen kegyetlen a világ) a "pénzügyi szektor" elnevezésű sátán azon is keres."

a továbbolvasás mellett a figyelmes olvasást is ajánlom. nem az a baj, hogy valaki keres egy szolgáltatáson. hanem akkor, ha kockázat nélkül, államilag garantáltan, ügyfélkontroll nélkül teszi.

az alapkezelők jól keresnek a befektetési alapok és a nagyobb magánvagyonok kezelésén is. csak míg egy befalapnak napi árfolyama van, és azt látom, hogy az alapkezelő szarul dolgozik, akkor minimális tranzakciós költséggel odébbállok, addig a mnyp kvázi be van betonozva.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.05. 20:46:20

@heima_:

"nem az a baj, hogy valaki keres egy szolgáltatáson. hanem akkor, ha kockázat nélkül, államilag garantáltan, ügyfélkontroll nélkül teszi."

ismétlem: 1997/LXXXII. olvasd szépen végig, és írogass mindenfélét.

heima_ 2010.12.05. 20:53:40

@mavo: ismételgethed a saját hülyeségeidet, nem tudsz olyan törvényt írni, ami megváltoztatja azt a tényt, hogy értékpapírból csak úgy lesz csirkefarhát, ha először valakinek eladod, azaz van, aki éppen megtakarítási lehetőséget keres. és az nem egy másik magánnyugdíjas lesz, mert állampapírral meg törvénnyel nem lehet jóllakni

heima_ 2010.12.05. 20:56:01

@mavo: hányszor voltál a nyugdíjpénztárad közgyűlésén? mennyi beleszólásod volt az alapkezelő kiválasztásába? ha holnap úgy döntesz, hogy átlépsz másik pénztárba, két klikkel megoldod?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.05. 20:56:22

@heima_:

hozzáteszem, bizony tény, hogy sokakat kérdezés nélkül beraktak növekedésibe, ami annak ellenére ocsmány dolog, hogy sok ügyfél pont jól járt vele.

de a feleségem kiváló példa, hogy mennyire nem lehet változtatni, mennyire ügyfélkontroll nélkül is megy az egész.

ő X mnyp-vel állt kapcsolatban, és egyszer csak észre vette, hogy X mnyp mélyen a többiek alatti hozamot kalapál össze.

na, erre mit csinál az én drága feleségem? otthagyta a picsába X mnyp-t, átvitte a pízecskéjét Y-hoz és kurva jól járt vele.

mostanáig.

heima_ 2010.12.05. 20:58:29

@mavo: hányszor láttál olyat, hogy csoporthoz tartozó nyugdíjpénztár alapkezelőt váltott? 12 év alatt olyan szép és jó volt minden, hogy nem volt rá szükség, mi?

heima_ 2010.12.05. 21:01:58

@mavo: feleséged biztos kurvajó tőkepiaci szakember, az átlagember meg így szokott bekerülni egy másfélmilliárd forintot kezelő kispénztárba, amit épp szétlop a menedzsment, de a hozam az kitűnő

heima_ 2010.12.05. 21:04:45

@mavo: mennyit is von le A és B pénztár az asszony járuléból, ami nem a tőkealapba megy? mennyibe is kerülne ugyanekkora összeggel egy befalap választás?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.05. 21:05:28

@heima_:

az a baj cuncimókus, hogy te leragadtál a "gonosz alapkezelők csak átbasszák a kuncsaftot és abból pezsgőznek hawaii-on" klisénél.

semmi baj. neked ott a párnaciha, meg persze a hatalmas hozamokat biztosító állami rendszer.

heima_ 2010.12.05. 21:09:13

@mavo: egyik sápszedőtől a másikhoz? semmiképp
---

nem szabad egyéni esetekből kiindulni egy makroprobléma tárgyalásánál. minimális az átlépők száma országosan, ez a tény tökéletesen alátámasztja azt, amit leírtam.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.05. 21:10:33

@heima_:

"értékpapírból csak úgy lesz csirkefarhát, ha először valakinek eladod, azaz van, aki éppen megtakarítási lehetőséget keres."

mondom: nem kötelező befektetni. ott van számodra a nagy állami szalmazsák, ha azt érzed biztonságosnak és jövedelmezőnek, add abba a pénzed.

egyébként, ha már demagógia, gondolom te meg folyton nyufig szeánszokra jársz, ahol verheted az asztalt, hogy akkor özvegy kovácsnének nehogy már annyi nyugdíj járjon, ahhoz már ugyanis államkötvényt kell kibocsátani, amit kik is vesznek meg? csak nem pont azok, akiket ollan kurva nehéz rávenni, hogy a mnyp-ktől vegyenek papírokat? mert ki más?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.05. 21:15:55

@heima_:

pár évvel ezelőttig a kötelező biztosítások piaca is ilyen volt.

na képzeld, erre lett egy törvénymódosítás, és pár élelmes vállalkozó (aka pénzvilág) mindenféle erre szakosodott oldalakat kezdett el nyitogatni, és az emberek tódultak hozzájuk, és azóta minden évben ezrével cserélnek biztosítót. ld. máv biztosító tündöklése és bukása: így jár, aki szarul gazdálkodik.

heima_ 2010.12.05. 21:18:31

@mavo: úszok az érveid tengerében:D:D

foglaljuk össze: a vagyonkezelés egy nehéz, de siker esetén jól fizető szakma. a siker nehéz, mert a befektetési piacon nagy a kockázat, az elektronikus értékpapírpiacok miatt pedig nagy a verseny és alacsony a szolgáltatóváltás költsége.

erre jön egy reform, ahol eddig a piacon nem lévő százmilliárdok (eltérített járulék) kerülnek a vagyonkezelési piacra, ráadásul nem is úgy, hogy a 8% befizetője napi szinten nyaggatja a vagyonkezelőt, hogy wtf van. lelépni nehezen lehet, és igazából értelmetlen, mert jó eséllyel ugyanez megy máshol is. meg mivel nem igazi öngondoskodás, köze nincs az átlagpolgárnak a tematikához. mindez kötelezően, államilag garantálva.

és ez akinek nem tetszik, az csúnybácsi

heima_ 2010.12.05. 21:29:26

@mavo: felesleges kavarni a dolgokat.

a magyar mynp rendszer kritikája nem egyenlő a befektetés elutasításával. sőt, pont hogy az öngondoskodás megerősítése miatt van szükség rámutatni a hibáira.

normális országban nyugdíj, lakás és általános tartalék céljára gyűjtenek tömegesen az emberek. legutolsó összegében nem jelentős és nem hosszútávú, a lakáscélú megtakarítást pedig az aktív évek közepének elején beleforgatják önerőbe. a hosszú távú értékpapírok legnagyobb vásárlói a nyugdíjalapok, mögöttük a nyugdíjcélú megtakarításokkal.

egy érett öngondoskodó rendszerben (ahol egy teljes generáció java magánnyugdíjas, az aktívok meg nyugdíjmegtakarítók) a pénztranszfer ugyanúgy végbemegy a korosztályok között.

mi az a nyufig szeánsz?

heima_ 2010.12.05. 21:32:18

@mavo: na képzeld, a nyugdíjcélú megtakarítás nem olyan, mint a gépjárműbiztosítási

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.05. 21:39:51

@heima_:

abszolút nem értesz. nem is csodálom.

tőlem tudod mit? neked jó az állami, ez tök rendben van. a te választásod, gőzünk nincs, ki fog jobban járni. helyesbítek: nekem nincs.

de cserébe lehessen olyat, hogy mi meg a rablóknak adjuk a pénzt? mi igenis azt szeressük, ha az "mszp alapok" elnyugdíjtőzsdézik az egészet. szórhatnánk nyerőautomatába is, csak hát az milyen snassz, mennyivel jobban hangzik, hogy hát te gizikém, ez a nyugdíjtőzsde. simicska elvtárs óta tudom, hülyének lenni állampolgári jog, hadd élhessünk már vele! a nem létező állami garancia okán még csak nem is verhetjük az asztalt, hogy ájjambáci mossegíts, csányikomcsi pénzvilági ember mámeg elpezsgőzte a pízünket.

naaaa, picit ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.05. 21:43:30

@heima_:

jé, tudsz normálisan is írni? mi van veled, tesókám? :)

a kutya nem mondta, hogy a jelen mnyp rendszer a tökély maga.

az állami vs mynp mókák, na azok a szarosak.

a mnyp rendszer komoly fejlődési kényszer alatt volt. de az államosítás innen messziről nem fejlődésnek tűnik.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.05. 21:46:01

@mavo:

"a nem létező állami garancia okán"

mielőtt. lehet, hogy tévedek, de én tényleg végigkutattam állami gari után az 1997/LXXXII-t.

ismétlem, tévedhetek, de sehol nyoma sem volt. pénztár alapnak, cseppet széles körű jogokkal bíró pszáf-nek annál inkább.

heima_ 2010.12.05. 21:46:22

@mavo: én nem értelek? egy szóval nem minősítettem az állami rendszert, mégis mindenáron ezt akarod a számba adni. mégcsak nem is privát életvezetési tanácsaimat osztottam meg, ha bárkit is érdekelne, nagyjából semmilyen nyugdíjra nem számítok.

legjobb tudomásom szerint maradhatsz a magánnyugdíjpénztárban.

heima_ 2010.12.05. 21:52:28

@mavo: fejlődési kényszer? az milyen? :D

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.05. 21:58:50

@heima_:

"legjobb tudomásom szerint maradhatsz a magánnyugdíjpénztárban. "

ugye egyrészt, ha tag lennék, botor módon elrejtettem ezt az információt.

másrészt igen, a feleségem maradhatna, ha ebben a szép időben sorban állna nyufig üfsz-eknél.

vagy neked nem tűnt fel, hogy aki ezt nem csinálja végig, az igazából az államiba vissza megoldást "választotta". mert csak. mert azé. kétharmad!

ej, a fene vinné, az elébb még olyan fontos volt a választás meg az ügyfélkontroll.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.05. 22:00:00

@heima_:

fingom nincs, milyen szakmád van, de ha én nem tanulnék (=fejlődnék) folyamatosan, már rég az utcán lennék.

heima_ 2010.12.05. 22:05:59

@mavo: megint kevered a dolgokat. az állam ahogy törvényi erővel beterelt, ugyanúgy törvényi erővel kiterelhet, köze nincs ehhez az ügyfélkontrollhoz.

szolidaritási meg vagyonadót, esetleg vizitdíjat fizetni sem volt fun meg szabad választás kérdése.

"fingom nincs, milyen szakmád van, de ha én nem tanulnék (=fejlődnék) folyamatosan, már rég az utcán lennék."

ha a magánnyugdíjpénztárnak lenne szakmája, akkor az pont olyan lenne, hogy ha nem fejlődne/tanulna, akkor nagyjából szar se történne

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.05. 22:06:10

@heima_:

"egy szóval nem minősítettem az állami rendszert"

szidtad az alternatíváját, mint a bokrot. de el kell ismerni, az államit nem minősítetted.

viktorék húzását, ami a nem is minősített államiba toszogatja a zembereket, egyszerűen nem is hívtad zseniálisnak.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.05. 22:12:45

@heima_:

"vizitdíjat fizetni sem volt fun meg szabad választás kérdése."

és? adót fizetni sem az. meg kötelezőt se.

tedd a szívecskédre a kezecskédet: a visszaterelés akkor most jóság, vagy nem?

(a mnyp tagok többsége önkéntes, mindegy)

heima_ 2010.12.05. 22:20:32

@mavo: unalmas már sokadjára tisztába tenni a dolgokat, nem értem minek kavarni.

ad1: nem minősítettem az állami nyugdíjrendszert.
ad2: attól, mert vlami egy másik dolog alternatívája, nem lesz automatikusan pozitív
ad3: az ő (azaz a kormány) szempontjukból tartottam zseniálisnak, és a szövegkörnyezetből kiderül, hogy nem gazdaságilag, hanem politikailag.

ha bárkit érdekelne vad elképzeléseim a nyugdíjrendszerről, akkor az nagyon egyszerűen összefoglalható azzal, hogy az aktív korúaknak magánszolgáltatótnál fix minimálnyugdíj-járadékot kellene venni kötelezően a nettó bérből, a jelenlegi nyugdíjakat maximalizálnám 120k körül, ehhez mért járuléktömeget pedig átnevezném nyugdíjügyi hozzájárulásnak. rokkant, baleseti nyugdíjak, árvaellátás teljesen átraknám a szociális ellátórendszerbe. ilyesmik. ezért jó hogy nem vagyok hatalomban.

heima_ 2010.12.05. 22:23:57

@mavo: önmagában nem jóság. ha ez (is) kell, hogy megforduljon a demográfia, akkor igen.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 06:45:43

@heima_:

"önmagában nem jóság. ha ez (is) kell, hogy megforduljon a demográfia"

ahan. az erőszakos államosítás, mint a demográfia (gondolom eloszlási tendenciájának) egyik gyógyíre, komolyan mondom, az eddigi legfrappánsabb, amit olvastam.

pedig azt hittem, a nenyi már elég, attól beindul az országban a baszhatnék.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 06:48:29

@heima_:

"attól, mert vlami egy másik dolog alternatívája, nem lesz automatikusan pozitív" :)

nem lenne az, ha a másik nem lenne olyan borzasztó. ha két féle tej lenne, és én az egyiket mocskolnám, ahogy bírom, mondhatnám azt, hogy a másikról szót sem ejtettem, csak éppen mindenki hülyének nézne.

ha csak pár kritikus szavad lett volna, még azt mondom, hát amikor az állami tarthatatlansága a téma, akkor olyan kis szűkszavú. de nem.

heima_ 2010.12.06. 09:41:14

@mavo: nem. a demográfia gyógyíre mondjuk a sokszázezer forint bruttó bérig szja mentes gyereket nevelő családok a harmadik gyerek esetén. ha ehhez (vagy inkább sokkal több családbarát intézkedéshez kellene) az kell, hogy az egyébként az államnak járó (és a tb alapokból hiányzó, az adó (szja) bevételekből pótolt) járulékot visszairányítják a magánrendszerből az államiba, akkor legyen. ha segélyemelést meg nyugdíjemelést finanszíroznak belőle, akkor vesszenek.

egyébként a 100 napos program is ilyen volt anno. önmagában nem bűn fizetésemelést adni a közalkalmazottaknak. csak vele párhuzamosan ki kellett volna szórni a felesleget, munkaközpontúvá tenni a segélyezést, az adórendszert stb.

"nem lenne az, ha a másik nem lenne olyan borzasztó. ha két féle tej lenne, és én az egyiket mocskolnám"

sokadjára jössz ezzel a mocskolással, a kritika nem mocskolás, akkor sem, ha éppen nem tudsz rá érdemben reagálni. a magyar magánnyugdíjrendszer szar. nagyon. ezt nem tudom ignorálni csak azért, mert baloldali kormányok alatt az állami nyugdíjrendszert (párhuzamosan a gazdasággal és az ország jövőjével) általában szétkúrják.

írtam már, megismétlem: nem barátom az állami nyugdíj. alapból az egész annyit ér el, hogy csökkenti a gyermekvállalási kedvet (merthogy ha az állam eltart időskoromban az akkori aktívak járulékából, akkor minek gyerek, aki nyugdíjrendszer nélkül tenné ugyanezt, ott a más gyereke) és az öngondoskodást is. de mivel iszonyat felvilágosult vagyok, azt írtam, ám legyen egy fix állami járadék időskorban, amivel azért elkerülhető az éhezés. de semmi több. ez a véleményem az állami nyugdíjrendszerről.

heima_ 2010.12.06. 09:56:39

@mavo: de nem is érteni igazából a nyűgödet, Péter és Gordon folyamatosan azt nyilatkozza, hogy kétezersokig fenntartható a nyugdíjrendszer a 09-es nyugdíjcsomag miatt, most még kap a rendszer +8+0,5% járulékot, ettől meg már olyan hiperfenntartható lesz, hogy csak na.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 10:29:15

@heima_:

"a demográfia gyógyíre mondjuk a sokszázezer forint bruttó bérig szja mentes gyereket nevelő családok a harmadik gyerek esetén."

1. konkrétan a visszaléptetésre kérdeztem rá, hogy az szerinted jóság-e, és erre te jöttél válaszul a demográfiával. döntsd már el légyszi, mi a véleményed ...
abszolút zárójelben, mert ez nyilvánvalóan nem érdemi megjegyés, de a mondat zseniális, én a magam részéről szeretnék szja mentes gyereket nevelni, csak hogy tudjam, az milyen. tudom, nyilvánvaló elírás :)

"sokadjára jössz ezzel a mocskolással, a kritika nem mocskolás, akkor sem, ha éppen nem tudsz rá érdemben reagálni."

írhatok a cégedről olyat, hogy a menedzsment éppen szétlopja? közben nem mocskolnám egy szóval sem ... és közben olyanokat bírtál leírni ("kockázat nélkül, államilag garantáltan, ügyfélkontroll nélkül teszi"), ami konkrétan nem igaz (lassan tucadszor ajánlom a törvényt elolvasgatni). illetve egy speciális magyar hírlap magyar nemzet valóságban igaz. de akkor már igazán jöhettél volna azzal is, hogy a mnyp-k bahamai offshore maszop cégek, mert abban a valóságban az is igaz.

egyébként nem tudom, mit akarsz, tegnap óta várom, hogy bizonyítsd, az egyéni számlás mnyp esetében ugyanúgy a fiatalok tartják el az idősebbeket. az nem indok, hogy hát államkötvényt a fiatalabbak vesznek. amellett, hogy hülyeség is. az alapvető durva csúsztatás ott van, hogy a "fiatalok" nem azért veszik meg az államkötvényt az mnyp-től, hogy eltartsák a nyugdíjast. ez maximum (vitatható) mellékhatás, amíg az államkötvény nem értéktelen, megveszi az akárki más. a fiatal ettől még saját magának takarékoskodik, és ami a legfontosabb, neki nem lesz ettől rosszabb. az állami viszont célzottan a fiataloktól önti a pénzt az öregeknek úgy, hogy a fiatalok egyértelműen rosszul járnak vele, hiszen nem hogy nőne a leendő hozamuk, de csökken.

ez ugyanolyan csúsztatás, mint amikor a magyar hírlap valóságban az állam odaadja a pénzt, és kölcsönkér attól, akinek adta. hogyne, persze, mert minden szart kölcsönből fedez. a nyugdíjat is. amit ha legalább részben nem kéne kölcsönből fedezni, talán jobb lenne, nem? ez is egy befektetés. lehet számolgatni, hogy megéri-e hosszú távon, aztán jönni a számokkal, hogy mennyivel jobb a kirovó-felosztó, de erről itt szó sem volt, csak az mnyp pénzt elsikkasztó menedzsmentről.

az államiról meg összesen annyi így utólag a véleményed, hogy "mert baloldali kormányok alatt az állami nyugdíjrendszert (párhuzamosan a gazdasággal és az ország jövőjével) általában szétkúrják", meg hogy az állami nyugdíj csökkenti a gyerekcsinálási kedvet.

egyszerűen elképesztő vagy.

ez egészben tényleg az a legdurvább, hogy a tölgyek és elpetek kivételével még a fidesz savazók is hajlanak arra, hogy az erőszakos államosítás nem pusztán attól szar, mert szarul adják el. de amíg a tölgyek és elpetek jelentik a fidesz "érvelésének" lényegét, addig a valódi probléma szóba sem kerül, mert nem hagyják. addig marad, hogy selmeczi gabika félmilliárd forint hiányt tud összegereblyézni egy 3000 milliárdos nagyságrendű végösszeg esetében, és ettől ő nagyon aggódik.

abszolút jelemző, hogy selmeczi gabika már az elején elmondta: ő csak nyugdíjvéd. ahhoz neki nem kell értenie a kérdéshez semmit, az mnyp-k valós állapota pedig nem is érdekes, ők most megmondják, hogy szar, aztán utána majd valamikor megvizsgálják.

heima_ 2010.12.06. 11:30:06

@mavo:
1. mandiner.blog.hu/2010/12/02/oszko_peter_a_fidesz_es_a_nyugdij_illata/fullcommentlist/1#c11795169 itt a válaszom.

2. azt írsz amit akarsz. a mocskolódás az, amikor konkrétan nemigaz dolgokat állít vlaki, ami ugye nemigazországhoz vezet. sajnos tény, hogy a menedzsmentet nem tulajdonosi (ezek lennének a tagok) hanem csoportérdekek mentén ellenőrzik, hogy tetemes vagyon kezelését nyerték el a pénzügyi csoportok a vagyonkezelésre jellemző kockázatok és problémák nélkül, tény hogy minimális az átlépések száma, és igen, mindez az általad hivatkozott törvény eredménye. a hat hónapos váltási korlát, a váltási sarc, a váltás bonyolultsága (lejelenti munkáltatónál stb), a pénztári működési forma sajátosságai (az egyszeri tagnak praktikusan nulla beleszólása van a pénztár működésébe) és az állami kötelező erő mind-mind benne van a törvénybe, és mind arról szól, kockázat nélkül, államilag garantáltan, ügyfélkontroll nélkül jussannak pénzügyi csoportok kezelhető vagyonhoz (piachoz).

"tegnap óta várom, hogy bizonyítsd, az egyéni számlás mnyp esetében ugyanúgy a fiatalok tartják el az idősebbeket."

nézd, világosan leírtam a logikáját a dolognak, ha erre azt bírod válaszolni, hogy hülyeségmertcsak, akkor egészségedre, többet nem tudok segíteni

"az alapvető durva csúsztatás ott van, hogy a "fiatalok" nem azért veszik meg az államkötvényt az mnyp-től, hogy eltartsák a nyugdíjast. ez maximum (vitatható) mellékhatás, amíg az államkötvény nem értéktelen, megveszi az akárki más."

meg kéne érteni a sztorit először, nem csúsztatásnak vélni ha valami nem jön át. felhalmozott értékpapír megtakarítást járadékszerűen felélni (ez a nyugdíj célja) csak úgy lehet, ha az épt eladod, pénzzé teszed, és veszel belőle kaját. folyamatosan, havonta. (a technikai része, hogy ezt a pénztár/alap teszi helyetted, lényegtelen) ez egy generációnyi magánnyugger esetén akkora eladási nyomás, hogy nincs "más" aki felszívja. nézd meg mekkora vagyon van az észak-amerikai nyugdíjalapokban. az említett magyar jövőkilátások (elöregedés, elszegényedés, alacsony foglalkoztatottság) lennének érvényesek US-ben is, szerinted ki lenne a másik oldalon, havonta tetemes készpénzt betolva a rendszerbe? nagyságrenddel kevesebb pénzt kezelnek már a következő kategóriában (állami tőkealapok) is.

Vagy: nézd meg mennyit költ a tb most nyugdíjra. gondold el azt, hogy ez az összeg havi szinten az eladói oldalon (a mostani forgalom) mellett kikerül a piacra. szerinted ki veszi meg? ha már most is durván inaktív az ország

a fideszutálatoddal nem tudok mit kezdeni, hajrá. engem nem tud megérinteni. a követelőzéssel meg le lehet állni, nem te vagy az aki megmondja hogy mikor miről mennyit kell írnom.

zummazumm 2010.12.06. 11:30:19

@mavo:
"selmeczi gabika félmilliárd forint hiányt tud összegereblyézni egy 3000 milliárdos nagyságrendű végösszeg esetében..."

Lehet hogy rosszul tudom, de az nem félmilliárd, hanem 500 milliárd. Azért van különbség.
(De egyébként nem 500 milliárd, hanem egyes számítások szerint csak 411, mint ahogy a 3000 is 3261)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 11:41:12

@zummazumm:

olyan is volt, de az azóta már jó sokszor változott. :) utoljára ezt a félmilliárdot sikerült lőnie, remélem, a nemzeti útra lépett mr1 hiteles forrás: www.mr1-kossuth.hu/hirek/legolvasottabb/selmeczi-az-atlepes-nem-adozik.html

ez amúgy olyan dolog, hogy a jövő évi hiány meg 90 milliárdnak indult, aztán valahogy lett belőle 900 milliárd, amiről szigorúan az ez évi költségvetés és az irtóztató balliberális médiatúlsúly által agyonhallgatott csontvázeső tehet. mint megtudtam amúgy, a jövő évi jóformán nem fog változni az ideihez képest, csak hitelesebb számok lesznek benne.

hát csoda, ha az embernek kicsit zúg már a feje a végén? :)

heima_ 2010.12.06. 11:42:12

@heima_: illetve annyiban igazad van, hogy bizalom kérdése az egész. ha gyurcsányi gondolta volna úgy, hogy kell neki a magánpénztári zseton, akkor valszeg első sorban tiltakoznék. mert abból garantáltan menne tovább a herevere finanszírozása. most még látok rá minimális esélyt, hogy nem így lesz.

szar ügy tehetetlenül nézni, ahogy elveszik a pénzed és még te vagy érte a hülye, gyakoroltam 8 évig, ideje másnak is kipróbálni. remélem legalább 8 évig.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 11:47:16

@heima_:

a kibaszott nagy baj (azon túl, hogy ugyanazt írod le újra és újra), hogy nem veszed figyelembe, ez már biza globálizé.

vagyis magyar állampapírt nem csak magyarok vesznek. és amerikait sem csak amerikaiak. és a fiatalok továbbra is nem az öregek eltartásáért vesznek részvényt. a globális piacnak az mnyp egyszerűen töredéke, te meg végig úgy csinálsz, mintha a világpiac az eladni akaró nyuggerek és a vásárolni szándékozó fiatalok piaca lenne. hát nem az kurvára nem az.

globálisan épp hogy túlszaporodunk a picsába.

ja, és ne követelőzz, akkor majd nem követelőzöm cserébe. bonyolult, mi?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 11:49:41

@heima_:

"ha gyurcsányi gondolta volna úgy, hogy kell neki a magánpénztári zseton, akkor valszeg első sorban tiltakoznék."

q.e.d

a vitának részemről vége.

heima_ 2010.12.06. 11:54:17

@mavo: ugyanazt kell leírnom újra és újra ha vitaképtelen vagy, és nem tudsz érdemben reagálni, csak ismételgetni, hogy hülyeségmertcsak.

ha nem lennél segg, és menne az értő olvasás, első kommentjeimben írtam a külföldi befektetésekről, h miért nem valós alternatívája.

de legyen, gondold azt, hogy egészséges az, hogy havi szinten külföldi befektetőktől függ egy generáció, ha nyugdíjat akar kapni. a híres baloldali szakértelem :D

heima_ 2010.12.06. 11:55:15

@mavo: semmit nem tanulsz, de tényleg semmit.

bz249 2010.12.06. 12:00:26

@heima_: nincs ezzel semmi gond, ez csak annak a kinyilvanitasa, hogy bizonyos emberek jobban biznak a jemeni es a mozambiki kormanyban (ugyanis mire a mai harmincasok nyugdijba mennek ezek lesznek a novekvo munkaereju es nem veszesen oregedo tarsadalmak es gazdasagok), mint a magyarban.

Elvegre Boliviaban vagy Szaud-Arabiaban sem allamositottak meg soha beruhazasokat, akkor hogyan is tortenhetne ez a naluk fejlettebb Kozep-Afrikaban.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 12:04:42

@heima_:

"de legyen, gondold azt, hogy egészséges az, hogy havi szinten külföldi befektetőktől függ egy generáció, ha nyugdíjat akar kapni. a híres baloldali szakértelem :D"

lol, lol, lol :-D

azért elképzelem a mnyp-t, amint havonta precízen kidobálja a piacra a pénzzé teendő papírokat. mondjuk minden ötödikén és tizenkettedikén :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 12:09:58

@heima_:

nem volt _mit_ tanulnom.

azt eddig is 99% biztonsággal tudtam, hogy ha nem pont orbánék, hanem a "gyurcsányik" vennék el tök ugyanígy a pénzt, akkor az elpetekkel és a tölgyekkel csápolnál az első sorban., hogy nédda, lopnak.

de mivel a jófiúk veszik el, ezért hosszadalmas magyarázkodással bizonygatod, hogy az mnyp rendszer igazából szar, és jogos elvenni a pénzt.

ismétlem: tudtam, hogy így gondolkodtok, nem volt új dolog benne, amit megtanuljak.

tényleg hagyjuk abba. teljesen felesleges.

az őszinteséget ellenben köszönöm, a többség idáig nem merészkedett el.

Squid 2010.12.06. 12:10:33

@heima_: "illetve annyiban igazad van, hogy bizalom kérdése az egész. ha gyurcsányi gondolta volna úgy, hogy kell neki a magánpénztári zseton, akkor valszeg első sorban tiltakoznék. mert abból garantáltan menne tovább a herevere finanszírozása. most még látok rá minimális esélyt, hogy nem így lesz.

szar ügy tehetetlenül nézni, ahogy elveszik a pénzed és még te vagy érte a hülye, gyakoroltam 8 évig, ideje másnak is kipróbálni. remélem legalább 8 évig. "

Nem akarom Gyurcsányt védeni, de szerinted most mire fogja a Fidesz használni a mnyp vagyont? Megmondom neke, hereverére, hogy ne kelljen nekikezdeni az elkerülhetetlen állami cég reformoknak.

A hooror az a történetben, hogy ha bebuknak 2014-ben, és valaki visszacsinálja ezt az egész rémálmot, akkoris elbuktunk 3200Milliárd magánvagyont amit, érthető okok miatt semelyík kormány nem fog tudni visszaadni.

Ha ezt a vagyont reformok miatt buktuk volna el akkor nem sírna senki, a változtatás fájdalmas, ezt meg lehet érteni. Ezzel ellenben az minősíthetetlennek tartom, hogy 3 év alatt fölélik a 13 éves megtakarításokat csak azért, hogy elmondhassák adót csökkentettek és változtatások nélkül menekülhessenek a valóságtól. Ez közönséges sikkasztás/hűtlen kezelés/stb stb..

Tudod mi a szar ügy igazán? Az a szar ügy, hogy tehetetlenül kell nézni, ahogy Orbán külföldön méltatja (sőt magáénak mondja) Bajnai & Oszkó reformjait, miközben itthon Matolcsy az elmúlt 20 év legamatőrebb és legdestruktívabb pénzügyminiszerségét tudja magáénak szimpla 6 hónap után.

Ez a szar ügy! Ma a Moody's nem 1 hanem 2 szinttel sorolt lejjebb minket negatív kilátással. Ha valakinek kétségei lennének a Forradalmi Fidesz Kormány megítélését illetőleg ajánlom elolvasni a cikket. Rövid/Közép és Hosszútávon fenntarthatatlannak ítélik Matolcsy intézkedéseinek eredményét a magyar gazdaság normalizálódásának és ezen állapot fenntarthatóságának szempontjából.

1 azaz 1 lépésre vagyunk a "Junk" kategóriától az állampapír piacon és jó úton vagyunk afelé, hogy az új évben beleessünk. Ha ez történik az összes (!!!) állampapírvásárló befektető azonnal dobja a magyar államkötvényeket, aminek olyan hatásai lesznek amik nagyon nehezen megítélhetők.

Mondanom sem kell, hogy ha ez megtörténik 320huf/euró vagy akár rosszabb is opció, arról nem is beszélve hogy a mnyp lenyúlásból származó portfólió több mint fele elértéktelenedik mivel szintén állampapírban tartják. Ha ez megtörténik, akkor államcsőd lesz, és most nincs IMF az EU-t meg velük együtt elkültük a faszra összel. (a 3,5%-os inflációs agyrémet nem is említve)

Számomra az a kérdés meddig mehet ez? Tényleg ekkora a bizodalma OV-nek Matolcsyban, hogy passzívan nézi ahogy az illető úriember bedönti az országot? Hol van az a pont amikor a Fideszen belül is kínossá válik az ámokfutás?

Ki hatalmazta föl a Fideszt arra, hogy konkrétan felhagyjon az euró bevezetésének céljával, elengedje a hiányt és az infálciót? Meddig lehet ezt passzívan tűrni?

Squid 2010.12.06. 13:17:47

@zummazumm: "Nem lehet hogy elírták az mr1-en?
Csak mert:
www.privatbankar.hu/cikk/hircentrum/500_milliardot_nem_talal_selmeczi_gabriella_40120
vagy
hvg.hu/gazdasag.hazai/20101130_nyugdij_selmeczi_gabriella_
vagy
www.nepszava.hu/articles/article.php?id=370949&referer_id=friss "

Nem az eszéért szeretik (?) a hölgyet, az 500Milliárd amiről beszél az a veszteség amit a pénztárak realizáltak a gazdasági válság eredményeképpen. Ő ezt valamilyen logika mentén sikkasztásnak aposztrófálja, persze olyan apró dolgok nem zavarják, hogy a pénztárak napi szinten igazolják/raportolják, mit hova költenek.

zummazumm 2010.12.06. 13:33:38

@Squid:
Hmm, ezek szerint van különbség a hiány és a veszteség között?!

zummazumm 2010.12.06. 13:48:55

Elöljáróban: nem vagyok gazdasági szakember, csak szeretnék tisztán látni.

Az egyszerűség kedvéért van 3 csoport, A, B és a C.
A, a nyugdíjasok,
B, azok az aktív keresők, akik nem tagjai egyetlen magánnyugdíjpénztárnak sem, (jellemzően a 45 év feletti korosztály, mondjuk a szüleid, akiknek már nem volt lehetőségük/érdekük/bátorságuk belépni egyik mnyp-ba sem),
C, a mnyp-ak tagjait jelöli.
Namármost, az A csoport nyugdíját a B és részben a C csoport adja, adta.
De ki fogja fizetni majd a B csoport nyugdíját? A C nemigen, hiszen ők már maguknak takarékoskod(ná)nak.
Tehát a B csoport, aki eltartotta az A-t, felnevelte C-t, akkor az így járt? Rosszkor született, rossz helyen?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 14:02:08

@zummazumm:

a c csoport levonásai az mnyp-kbe ÉS az államiba is mentek.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 14:08:23

@Squid:

a századvég azt a jól megszokott trükköt követi el, hogy mond egy számot, ennyinek kellene lennie, majd összehasonlítja a valósággal, és jaj, hát nem egyezik.

selmeczy meg azt a trükköt csinálja, mintha a századvégben emlegetett állampapír hozam lenne a reálhozam, holott nyilvánvalóan nem az.

az egészben csak az az igazán disszonáns, hogy miközben a századvég-félék azért kritizálják a mnyp-ket, mert kevés állampapírt vesznek, addig a magyar hírlap-félék azért, mert egyáltalán vettek bármilyen állampapírt, mert az az állam kifosztása, ugye.

Squid 2010.12.06. 14:12:34

@zummazumm: a C csoport lemond az állami nyugdíjjának 25%-ról a mnyp pénztártagság érdekében.

Ergo a C fizet saját magának és a B csoportnak is, a mnyp pénzek 50% felett tartalmaznak államkötvényi befektetéseket amiből befolyt pénz az államkasszába megy ahol az állam felhasználhatja bármire. (akár nyugdíjfizetésre is)

zummazumm 2010.12.06. 14:12:57

@mavo:

"a c csoport levonásai az mnyp-kbe ÉS az államiba is mentek. "

igen, tudom, ezért is írtam úgy hogy "részben a C csoport adja". De hát ezektől a befizetésekből nem hiszem hogy a B csoportnak reális nyugdíja lenne.

Persze ez a csoportosdi erősen sarkított, de érted mit szeretnék?

Squid 2010.12.06. 14:14:45

@mavo: Mindeközben a legszebb az volt, hogy az NGM publikált egy általuk készített tanulmányt ami szerint a mnyp rendszer nyereséges volt és funkcióját többé kevésbé (nézőpont kérdése) jól látta el.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 14:15:43

@mavo:

a heima-félék meg még ott _is_ sikálgatnak, hogy úgy csinálnak, mintha az állampapíroknak nem lenne lejárati ideje, hanem azt az mnyp kénytelen lenne _eladni_, csak úgy juthatna tőkéhez.

meg hát ugye, hogy a külföldi cégekbe fektetett píz az kimegy a Zországból (noch dazu mégúgy is államosítani is fogják), és ott termeli a hasznot (kivéve persze, ha államosítják), jaj, jaj. ami olyan jól rímel a multik tulajdonosairól (=részvényesek) reszelgetett fasza kis fideszes rémképpel, amint talicskával viszik ki a Zországból a hasznot.

édi.

mondjuk mindegy, neki megvolt a kaminautja mára.

devuscka 2010.12.06. 14:15:57

@Squid:
ne tűrd! lehet tüntetni, vagy "ellehetmenni".
www.youtube.com/watch?v=-tEXu8roJEQ

Squid 2010.12.06. 14:22:04

@devuscka: Rajta vagyok az ellehetmennin.. Minek maradjak amikor az emberek itthon már annyira elborultak, hogy ha valamit éppen horribilis szinten elcsesznek az teljesen ok, mert más is elcseszte nem olyan rég.

Ez a haladó gondolkodás és ez fogja Magyarországot előrevinni...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 14:22:04

@zummazumm:

"De hát ezektől a befizetésekből nem hiszem hogy a B csoportnak reális nyugdíja lenne."

elsőre nem akartam megemlíteni, azt hittem, te is érzed, csak nagyon egyszerűsítesz, de úgy hibás a modelled, ahogy van. nem a, b, c csoport van, hanem a1,a2 ...an, b1, b2 ... bn, c1,c2 ... cn.

igazából ugyanis a b csoport egy része még javában fog TELJES járulékot fizetni, amikor a másik fele már rég nyugdíjas lesz.

másrészt (meg fogsz lepődni) az állami nyugdíj nem kis hányada eddig is hitelből ment kifele, nem járulékokból.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 14:23:56

@devuscka:

bezzeg, ha a fidi arrogánskodik a munkaadókkal, akkor az forradalom. :)

heima_ 2010.12.06. 14:30:22

@mavo: azt kellene már végre megtanulnod, hogy ezek a szokásos kommentes faszságok (mondatok kiragadása, mellébeszélés, csúsztatás, érvnélküliség, hisztik stb) mennyire nem vezet sehová. olyan nagyiparban úzöd, hogy talán már észre sem veszed.

tartalmilag meg nagyon üres a mondanivalód, beleragadtál itt is a két alap baller legendába (csak mi értünk hozzá, csak mi vagyunk demokratikusak), és csak ezen pörögsz. ez a vonat már elment, 2010 van nem 2002. a hasonló kórságban szenvedő tucatnyi balfasszal remekül el lehet csevegni a heimafélékrő meg elpetekről, tölgyekről a vincentblogon, de észre kéne venni a létszámot.

heima_ 2010.12.06. 14:33:22

@mavo: te szerencsétlen fasz, mégis szerinted hogy lehet járadékot fizetni egy egy felhalmozott értékpapírvagyonból? vagy otp részvényért fogják adni neked a kenyeret a péknél? késsz b+

Squid 2010.12.06. 14:35:12

@mavo: Végülis miért ne tenné, ők "csak" azt a cirka 1millió embert foglalkoztatják ebben az országban akik a teljes jövedelmük után fizetnek adót és járulékot és eltartják az adó és járulékcsalókat, a kamurokinyugdíjasokat a kismillió könyvtár és ebédjegyszakos egyetemistát, meg a többi ingyenélőt.

heima_ 2010.12.06. 14:37:46

@mavo: egy járadékszolgáltatónak megadott időszakokban járadékot kell fizetnie. cashben. sok embernek. rendszeresen. ezt nem oldod meg lejárt államkötvényekből, mert nem egyszerre veszed ki a pénzed (döntő többség), hanem havonta (negyedévente, hetente, tökmind1). Alapok hiányoznak nálad.

Squid 2010.12.06. 14:40:34

@heima_: "te szerencsétlen fasz, mégis szerinted hogy lehet járadékot fizetni egy egy felhalmozott értékpapírvagyonból? vagy otp részvényért fogják adni neked a kenyeret a péknél? késsz b+ "

Eladják a portfóliójuk egy részét, hogy fedezni tudják a kifizetéseket.. Nemértem ezzel mi a gond?!

heima_ 2010.12.06. 14:47:16

@Squid: az, hogy ha már egy teljes generációnak kell járadékot fizetni, és nincs (nyugdíj)megtakarításra képes aktív korosztály aki megvegye, akkor szopó van.

Squid 2010.12.06. 14:56:36

@heima_: "az, hogy ha már egy teljes generációnak kell járadékot fizetni, és nincs (nyugdíj)megtakarításra képes aktív korosztály aki megvegye, akkor szopó van. "

Szerencsére az állampapírokból és a túlnyomó részt magyar cégpapírokból álló portfóliókat befektetők veszik majd 100%-ban és nem az "aktív korosztály", de ezt biztos vagyok hogy tudtad te is!!

Másrészről szopó akkor lesz amikor a "C" korosztály, aki eddig (13+ évig) effektíve lemondott a nyugdíjának 25%-ról, cserébe a mnyp megtakarításokból bejövő kiegészítésért, majd 30 év múlva full 100% nyugdíjat kell kapjon mivel visszazsarolták őket az állami rendszerbe. (aminek teljes vagyonát elbasszák 2013-ig)

Gondolom akkor majd az akkori kormányzat úgy 2040 környékén teljesen egyértelműen kiáll majd Matolcsy úr 2010-es ígérete mellett és teljesíteni fogja hisz "Gyuri megigérte".

zummazumm 2010.12.06. 14:57:02

@mavo:

idézet magamtól: Persze ez a csoportosdi erősen sarkított, de érted mit szeretnék?

Én is tudom hogy nem csak ez a 3 csoport van, ezt csak a példa kedvéért írtam. A lényeg az ott van, és erre a kartam rávilágítani, hogy eddig is, ez után is HITELEKBŐL fog a kifizetés megtörténni.

Ha nem jó ez a mnyp-as modell sem (a Világbank szerint se működik sehol, mert ugyanúgy hiányt generál. Persze lehet más forrásból dotálni, olaj bevételekből, vagy mint Chile, rézből, de M.o.-nak nincs ilyen forrása), akkor milyen lenne az üdvözítő?
Van ilyen egyáltalán?
Lehet hogy mégis kaszinó városokat kellett volna építenünk?

bz249 2010.12.06. 15:01:14

@Squid: "Szerencsére az állampapírokból és a túlnyomó részt magyar cégpapírokból álló portfóliókat befektetők veszik majd 100%-ban és nem az "aktív korosztály", de ezt biztos vagyok hogy tudtad te is!!"

Mi van??? Amig a vagyongyujtesi szakasz van, addig a nyugdijalapok veszik meg. Utana meg a befektetok? Egeszen pontosan kik lesznek azok a befektetok, akik most nem akarjak ezeket megvenni, de majd huszonot ev mulva meg igen?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 15:03:27

@heima_:

"ezek a szokásos kommentes faszságok (mondatok kiragadása, mellébeszélés, csúsztatás, érvnélküliség, hisztik stb) mennyire nem vezet sehová. olyan nagyiparban úzöd, hogy talán már észre sem veszed"

végig megvolt a lehetőséged, hogy elmagyarázd, mit ragadtam, ki abból a kijelentésedből, hogy ha a klón csinálná, akkor az egyik leghangosabb tiltakozó te lennél?

mert amit hozzá írtál, hogy mert szerinted a klónék csak elcseszték volna, ezek meg talán nem, az semmire sem érv. és az sem, hogy én hülye vagyok. ha már voltál kedves a klasszikus "vitatkozom vele, aztán ha nem bírom, akkor kinevezem trollnak" metódust választani.

pláne, hogy sokadszor írom le, a mnyp-k általad vízionált fizetési problémái, az állítólagos félezer milliárdos hiány, a maszop-fiók top és a többi, és a többi, azok mind, mind kurvára nem a lényeg. hanem az erőszakos államosítás. én szívesen elbeszélgettem veled annak ellenére, hogy mindvégig látható volt az ürügykeresés, azzal meg ugye nehéz vitatkozni. pláne, hogy nem az a lényeg.

ha a mnyp-k veszteségesen, szarul, elkúrva működnek, lopják az ügyfelek pénzét, tessék, ott van rájuk szabadítva az a kibaszott pszáf, hágjon a nyakukra. indítsanak vizsgálatot, kibaszottul nem érdekel, mit csinálnak, de azt ne csinálják, hogy előbb elvesszük, aztán tényleges vizsgálatok helyett századvéget meg selmeczygabikát küldenek rájuk. és igen, elpeteket, meg tölgyeket. akik folyamatosan ezt a kurva kínos témát takargatják.

és persze elnevezni "szabad választásnak", hogy ha a lehetetlen idő alatt vagy olyan hülye, és elintézed, hogy ne kelljen visszalépned, akkor még coki az innen kezdve fizetendő részleteidnek. ami (nem emlékszem, talán) 15 év korábbi befizetésig fullos bukta, és mivel lesz nyugdíjad, szociális alapon sem kapsz.

a létszám pedig valóban kurva fontos érv igazság dolgában. kár, hogy akkor a kereszténység hazugság, mert a többiek sokkal többen vannak.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 15:04:13

@mavo:

maszop-fiók top = maszop-fiók otp

heima_ 2010.12.06. 15:16:35

@mavo: "elmagyarázd, mit ragadtam, ki abból a kijelentésedből, hogy ha a klón csinálná, akkor az egyik leghangosabb tiltakozó te lennél?" ott van az eredeti kommentben, végig kéne olvasni.

"állítólagos félezer milliárdos hiány, a maszop-fiók top és a többi, és a többi, azok mind, mind kurvára nem a lényeg." nézd, de pöröghetsz a napi kommunikációs panelokon, de ne legyen már kötelező. nem én vagyok a fidesz, ne rajtam kérd számon más hülyeségét.

összefoglaló jelleggel: igen, ez egy megszorítás. állambácsi elvesz tőled olyat, amit akár nálad is hagyhatna. csúnya dolog. de ebben nincs "szakma", nincs olyan, hogy ezt így nem lehet. ez politika. a vizitdíj meg a szolidaritási adó is "rablás", a progresszió mégis lelkesen csápolt ezeknek az intézkedéseknek. na az is politika volt, nem szakma. a politika meg hitelesség és bizalom kérdése. minda2 nehezen szerezhető és könnyen fogy, a tölgyeknél, elpeteknél és heimaféléknél is.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 15:16:42

@zummazumm:

"a Világbank szerint se működik sehol, mert ugyanúgy hiányt generál."

az ensz szerint mindenhol óriási siker. de ensz helyett lehet a fifa is.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 15:24:18

@heima_:

ugyanott kerengünk ezredjére.

te az egyik rablóbandában megbízol, mert csak. ugyan fél éve össze-vissza hadoválnak, az einstandot bő lére eresztett hazudozás keretében végzik, de nálad ezeknek bizalmi tőkéje van. még.

mindaddig, amíg ezt mondod, hidd el, olyan sok bajom nincs vele. végre egy őszinte helyi törzskommenter, aki legalább a végén beismeri, hogy nulla racionalitás van abban, amikor ezt a de facto lopást támogatja.

kicsit vicces ugyan hogy a 300 hufok ellopása (?) az fúj, a milliós rablás meg jó, hogy a százmilliárdos megszorítás fúj, az ezermilliárdos meg tökoké, mert nem AZOK csinálják, de ismétlem, ez mind belefér.

maradjunk is ennyiben, jó?

zummazumm 2010.12.06. 15:26:02

@mavo:

Most ugye arról a Fifa-ról beszélsz, ahol pénzért még foci vb-t is megszavaznak neked. Vagy bármit.
De fifa helyett lehet az ensz is. :D

heima_ 2010.12.06. 15:30:19

@mavo: nem érted, nem baj, megszoktuk már.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 15:31:59

@heima_:

(bazmeg, mindvégig azt hangsúlyoztad, hogy az állampapírokat csak eladni lehet. én meg odatettem, hogy hát azért mehet ez másként is. egy egy-másfél hónap múlva lejáró papírt nem kell eladni, felesleges. állam bácsi pízt fog adni érte csak úgy magától. ha nem ad, akkor az állami nyugdíjadnak már lőttek, és abban reménykedhetsz, hogy a mnyup nem állampapírban levő része még ér valamit.

mindegy, a kesfló egy szörnyen bonyolult valami, az mnyp munkatársai ahhoz nem értenek. eleve ugye a menedzsment széthordja a pénzt)

jelzem, most sem feledkezem el arról, hogy ezt mind nem azért írtad le, mert ez bármilyen szempontból is releváns lenne számodra.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 15:33:22

@zummazumm:

mindössze arra mertem célozni, hogy az ilyen "a világbank véleménye szerint" típusú mondatok mennyit érnek.

konkrétan semennyit.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 15:34:32

@heima_:

jó van, persze, persze. valójában azt írtad, hogy a lila elefántnak meg kell zokni a tulipánt, de én kiforgattam.

semmi baj nincs.

heima_ 2010.12.06. 15:40:27

@mavo: ne legyél ennyire nulla könyörgöm, próbálj már meg picit makroszinten gondolkodni. nem egy ember nyugdíjáról beszélünk, hanem egy generáció nyugdíjáról.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 17:28:16

@heima_:

elmagyaráznád nekem, mi az a makroszint? sokat segítenél, tudod nem is jutott eszembe, még ose ilyen szó, de most, hogy írod, lehet, hogy olyan is van? makroszint. makroszint. szép szó. ízlelgetem, ízlelgetem, és tényleg szép szó, hogy-hogy eddig még soha nem hallottam róla?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.07. 12:56:51

egyre kevésbé értem ezt

az mnyp-k (mint az köztudomású) félezer milliárdos hiányt kalapáltak össze eddig. abból reálérték feletti hozam biztosan nem jöhet össze.

de az már adómentes! miért? miért kell a reálnyereségre adómentességet ígérni, ha nem is lehetett?

ÁrPi 2010.12.07. 19:35:49

@mavo:

Nos, sokféle sőt tán akármilyen narrációval tekinthetjük ezt rendkívül nagyvonalúnak is! :-D
süti beállítások módosítása