Von und zu - Merre tovább, német konzervatívok?
2010. november 11. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Von und zu - Merre tovább, német konzervatívok?

„Először tegye magát népszerűtlenné, majd akkor komolyan lehet Önt venni.” (Konrad Adenauer)

  A legutóbbi választási győzelem első évfordulója, közelgő pártkongresszus: ezekben a napokban nagy figyelem jut Németországban a Kereszténydemokrata Unióra. A CDU, Németország világháború utáni történetének meghatározó néppártja ma kettős helyzetben van: míg 2005 óta a kormányzat vezető ereje tudott maradni, most meg kell küzdenie saját kiüresedésével és az elmúlt egy év nem túl fényes kormányzati eredményeinek fogadtatásával.

  Pedig az előzmények biztatóak voltak: a CDU/CSU pártszövetség a tavaly szeptemberi szövetségi választásokon a szavazatok 33,5 százalékát szerezte meg, míg a koalíciós partnernek számító liberálisok (FDP) várakozáson felül, 15 százalékot értek el. A szociáldemokraták történelmi mélypontra értek, a világháború óta nem szerepeltek ilyen rosszul.

Konrad bácsi vs a gonosz vörös manók (CDU-kampányfilm 1957-ből)

  Angela Merkel kancellár a korábban kinyilvánított szándéka szerint (és a régebbi hagyományokra építve) konzervatív-liberális kormánykoalíciót alkothatott. Elemzők piacbarát kormányt vártak, amely adócsökkentéssel élénkítené a gazdaságot, a munkahelyek megőrzését és a foglalkoztatás bővítését szeretné elérni.

„Mi mindenkinek kínálunk valamit”

  Hiába azonban a vágyott konzlib koalíció, a kereszténydemokraták, a bajor keresztényszociálisok és a liberálisok nagyon nehezen találták meg a közös nevezőt, amely 2010 elejére máris éles koalíciós vitákat szült. A kancellár sorra lesöpörte a szabad demokraták adócsökkentési és egészségügyi reformterveit. Angela Merkel februárban elhatárolta magát koalíciós partnerétől, a liberális Guido Westerwellétől. A német külügyminiszter a szociális államról és a segélyezésről folytatott vitában a következőket mondta: „Aki az embereknek erőfeszítések nélküli jólétet ígér, az a későrómai dekadenciát idézi meg. Az effajta gondolkodás egész Németországot a padlóra küldheti.” 

  „Westerwelle szavai nem az én szavaim, vonalvezetése sem egyezik meg az enyémmel. Azt viszont tudomásul kell venni, hogy az emberek a politikában is különböznek, akár a való életben” - így a kancellár. „Mi mindenkinek kínálunk valamit. Nem bizonyos csoportok érdekeit képviseljük, hanem az egész társadalomét.” Szerinte ez a felfogás erősítette meg a szociális piacgazdaságot, ami számára az adófizetők helyzetének erősítését és az alacsony jövedelemmel rendelkezők iránti szolidaritást jelenti. A kancellár a kormánykoalíció működésével is elégedetlen. „Egymás kritizálása, leordítása, leszidása nem visz minket előre.” Merkel nosztalgiával gondolt vissza a nagykoalíciós időkre. „A nagykoalíció nagyon fontos dolgokat ért el. Ezt különösen ne felejtsük el, mert az egzisztenciális fenyegetések idején mindig is szükség van és volt a pártok együttműködésére.”

  A kormányzati civakodásba még a szövetségi elnök is beszállt: Horst Köhler a Focus magazinnak adott márciusi nyilatkozatában kijelentette: a nép erőteljes kormányzást várt a szeptemberi választások nyomán hatalomra került CDU/CSU-FDP koalíciótól. Az elvárásokhoz képest a kormány első hónapjai csalódást okoztak - állapította meg. A nyilatkozat szokatlan volt, ugyanis hivatalban lévő német államfők ritkán minősítik a mindenkori szövetségi kormány tevékenységét. Köhler nagyobb bátorságot kért a kormánytól az országban esedékes reformok végrehajtásához. A kormányzat folytatta a végrehajtást, de Köhler időközben, váratlanul és kurtán-furcsán lemondott. A szövetségi elnökválasztás aztán megmutatta Merkel gyengülő befolyását a CDU-n belül: jelöltje, Christian Wulff csak a harmadik fordulóban szerezte meg a szükséges többséget.

  Wulff egyébként Angela Merkel egyik potenciális kihívója lehetett volna a CDU-ban, a kancellár azonban államelnökké buktatta a volt alsó-szászországi miniszterelnököt. Merkel immár tíz éve a CDU elnöke, öt éve Németország kancellárja, 2000 óta ötször választották meg a párt élére. Bár a pártelnökválasztási adatok szerint szinte teljes az egység Merkel mögött, az utóbbi években egyre szaporodnak a kritikus hangok, hogy középutas politikájával a teljes politikai elszíntelenedésbe, és végső soron csökkenő támogatottságba vezeti a konzervatívokat.

„Itt az ideje egy kurzusváltásnak”

  Ha egyáltalán konzervatív párt még a CDU. Míg a CDU egykor büszkén vallotta magát konzervatívnak, Merkel idején egyetlen jelszó maradt: mi vagyunk a közép. Merkel többször kifejtette, a CDU-nak három gyökere van: keresztény-szociális, konzervatív és liberális, de sokaknak hiányoznak az ezt bizonyító tettek. A német jobboldal éléről sorra elvonultak az erős emberek: Wulff államfő lett, a bajor Edmund Stoiber visszavonult, Roland Koch lemondott hesseni miniszterelnökségéről. „A felső vezetésben közben elszaporodtak az északi, liberális protestánsok. A konzervatív katolikusok annyira kisebbségbe kerültek, hogy önálló munkaközösséget hoztak létre a pártban”  írta nyáron a Heti Válasz.

  A CDU-n belül és a párt körül lassan tényleg létrejön egy vákuum, a hagyományos, konzervatív-jobboldali szavazótábor ugyanis egyre elégedetlenebb a párt eszmeiségével és kormányzásával. „Üres hely tátong a német politikában a kereszténydemokrata pártoktól jobbra” - állította nemrég Klaus-Peter Schöppner közvéleménykutató. Felmérések szerint egy valódi keresztény-konzervatív értékekkel bíró pártra akár a választók 20 százaléka is szavazna. A CDU/CSU támogatottsága legutóbb alig haladta meg a 30 százalékot. A kiábrándult szavazók egyelőre kivárnak, és a bizonytalanok táborát szaporítják.

  Ahogy a Kitekintő írja: a katolikusok és konzervatívok már évek óta gyre kényelmetlenebbül érzik magukat egy olyan pártban, melynek az NDK-ban felnőtt és evangélikus elnökasszonya élesen bírálja a pápát, és amelynek egyik tartományi minisztere kijelenti, hogy be kellene tiltani a feszületeket az iskolákban. (Ezt a kijelentést később visszavonta a miniszter.)

  A CDU ifjúsági szervezete, a Fiatal Unió (JU) egyik vezetője, Sven Volmering szerint a párt elhanyagolja a konzervatív értékeket, a kötelező katonai szolgálatot, az atomenergia hasznosítását vagy az élet tiszteletét. A napokban kemény kritikát fogalmazott meg a Kereszténydemokrata Unió (CDU) kis- és középvállalkozásokat tömörító platformja is. „Itt az ideje egy kurzusváltásnak” - összegezte a harmincezer taggal rendelkező platform vezetője, Josef Schlarmann a kritika üzenetét. A platform célja, hogy a CDU a jelenleginél konzervatívabb irányba mozduljon el. Josef Schlarmann példának hozta Adenauer és Erhard örökségét. „Nem konzervatív politika az, ha a kormány 2050-ig, negyven évre előre tervez energiapolitikát. Az NDK maga negyven évig létezett, de ötéves terveit sem tudta betartani” - idézi a FAZ Schlarmannt. A platform vezetője szerint a CDU-ban jelenleg nem tartják kívánatosnak a vitákat, nem foglalkoznak javaslataikkal, és jelenlegi politikájával a párt demobilizálja választóit.

  „Abszolút kudarc a multikulturalizmus gondolata”

  A CDU kongresszusa előtt felerősödő kritikus hangok felébreszthették Merkelt a világpolitikai játszmáiból: ha közben elfordul a hátország, nem válhat végül európai történelmi személyiséggé. Talán ez is közrejátszhatott abban, hogy minapi, országos és nemzetközi visszhangot kiváltó beszédében leszámolt a multikulturalizmus ideáival. Angela Merkel a keresztény uniópártok ifjúsági szervezetének potsdami konferenciáján a bevándorlókra háruló kötelességekről beszélt. Elmondása szerint az országba érkező és ott letelepedő embereket nemcsak segíteni kell, hanem elvárásokat is kellene támasztani velük szemben. „Ez utóbbi azonban a múltban háttérbe szorult” - jegyezte meg a politikus. Merkel beszédében abszolút kudarcnak minősítette a multikulturális társadalom gondolatát, hangsúlyozva: a bevándorlóknak nem csupán a helyi törvényeket kell tiszteletben tartaniuk, de németül is meg kell tanulniuk. „Erre abszolút súlyt kell fektetni” - tette hozzá.

  A kancellár kemény hangú beszédében kiemelte: a német hagyományok nagy részét a zsidó-keresztény örökség határozza meg. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ma már az iszlám is Németországhoz tartozik. „Aki nem veszi tudomásul, hogy 2500 imám prédikál a németországi mecsetekben, az szembe hazudja saját magát” - fogalmazott Merkel.

 Az Európa jövőjét meghatározó, ma már kontinensnyi méretű vitát nem ezek a kijelentések fogják lezárni, sőt, a politikai és kulturális konfliktusok csak most fognak igazán kiéleződni. Kérdés, hogy Merkel határozott kijelentései mennyire fogják megerősíteni / megmenteni a kancellár politikai karrierjét? Nyáron egyes elemzők már arra számítottak, hogy Merkel még a 2013-ban véget érő törvényhozási időszak befejeződése előtt átadja a kormányrudat olyan személynek, akit politikája legméltóbb folytatójának és megvalósítójának tekint. Christoph Schwennicke, a Spiegel szerkesztője szerint az 51 éves Ursula von der Leyen, tehát egy újabb nőpolitikus lehet Merkel kiválasztottja. Schwennicke szerint a hétgyermekes, filigrán termetű von der Leyen a Merkel-féle politika igazi szellemi örökösének tekinthető. Az előző kormányban a családügyi tárcát, a mostani keresztény-liberális koalícióban pedig a munkaügyi minisztériumot vezette. Von der Leyent egy modernebb CDU szószólójának tartják, aki fittyet hány a hagyományos szereposztásokra. Von der Leyen egyébként egy korábbi alsó-szászországi miniszterelnök, Ernst Albrecht lánya, tehát egy igazi északnémet CDU-s dinasztia tagjáról van szó.

  „A konzervatív castingshow győztese”

  Merkel jelöltje mellett egy másik nemesi név birtokosa, Karl-Theodor von und zu Guttenberg számít a német jobboldal lehetséges trónörökösének. A Maria Nikolaus Johann Jacob Philipp Franz Joseph Sylvester keresztneveket is viselő ifjú titán a pedigréje és eddigi karrierje szinte predesztinálja őt a kancellárságra, és ezzel ő maga is tisztában van. Hogy kik is a felmenői? Azonos nevű nagyapja ifjú frank nemesúrként a nácikkal szembeni, hadseregen belüli ellenállás és a Hitler elleni merénylet kiötlőinek köreihez tartozott, majd a világháború után a bajor CSU politikusa lett. Fia, Enoch von und zu Guttenberg művészeti pályát választott, zeneszerző és karmester lett. Első felesége Christiane von und zu Eltz volt, tőle született Karl-Theodor. Hogy a német elit és politikai élet is kellően szövevényes, jól mutatja, hogy a fiatal politikus édesanyjának második férje Adolf Henkell-von Ribbentrop, igen, annak a Ribbentropnak a fia.

  Karl-Theodor viszont nevében és tetteiben is nagyapja nyomdokaiba lépett, amikor katonai szolgálata és a jogi egyetem után a CSU-ban politikai karrierbe kezdett (miközben a családi vállalatokat is elkezdte igazgatni). A katolikus politikus csinos (és született grófnő) feleségével együtt két gyermeket nevel, így már tényleg csak a politikai babérok gyűjtésére kell koncentrálnia. Harmincegy évesen már Bundestag-képviselő, 2009-ben gazdasági miniszter, majd a második Merkel-kormányban honvédelmi miniszter lett. Bár természetesen mindkét komoly pozícióban kapott kritikákat, a másik oldalról viszont tudatosan építi a nagyra törő, ugyanakkor komolyan vehető politikus imázsát. Egy lelkes újságíró máris „a szívek bárója” jelzővel illette a még mindig csak 39 éves politikust, a Cicero című német magazin pedig a konzervatívok Messiásának nevezte Karl-Theodor von und zu Guttenberget. Bár Thomas Gottschalk, az ismert showman szerint „Guttenberg már olyan, mint egy konzervatív politikusi castingshow túlképzett győztese”, a frank nemesúr és a német jobboldal elégedetlen konzervatív szárnya mint a zsák és a foltja találhat egymásra.

  Az elégedetlenséget az is mutatja, hogy Erika Steinbach, a CDU konzervatív szárnyának egyik vezető személyisége, a hazájukból elűzött vagy elmenekült németek szövetségének az elnöke kijelentette, hogy nem fog újra pályázni a párt vezetőségébe. A heves vérmérsékletéről ismert Steinbach szerint akár egy új, konzervatívabb párt alakulhat a kereszténydemokratáktól jobbra. „Egy ilyen párt nevetve átugraná az ötszázalékos parlamenti küszöböt” - tette hozzá a politikusasszony.

  Ugyan pártszakadásról rajta kívül még kevesen beszélnek, minden eddiginél izgalmasabb lehet a következő időszak a német jobboldal számára, mind a pártpolitika, mind a kormányzás, mind a nemzetközi közélet szintjén. Arról sem feledkezzünk meg, hogy a külföldi jobboldali-konzervatív politikai irányzatok közül leginkább a német kereszténydemokrácia, Adenauer öröksége hatott a leginkább a magyar jobboldalra. Bár a CDU és a Fidesz (Merkel és Orbán) viszonya már nem olyan közeli, mint amilyen Kohl idején volt, a német jobboldal kihívásaiból és az azokra adott válaszokból sokat tanulhat, tapasztalhat a magyar jobboldal is.

  Még három éve lesz Merkeléknek a 21. századi konzervatív kormányzás sikerességének bebizonyítására, ellenkező esetben 2013-ban egy echte kommunista párttal kiegészült baloldali kormányzat győzhet majd Európa vezető hatalmában. Az pedig végképp új korszakot jelenthet majd a világtörténelemben, ami enyhén szólva sem ért véget 1989-ben.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr232436020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bz249 2010.11.11. 08:40:35

Neve is vannak annak a grofnonek... valami B betus csaladbol, most nem jut eszembe. Halkonzervet is neveztek el rola.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.11.11. 09:01:24

Merkel messze nem olyan tökös, mint Kohl volt. Mondhatni, töketlen.

@bz249: A német kereszténydemokraták nem feltétlenül szeretik a konzerv jelzőt, nem tudom a halkonzervet jobban elfogadják-e. Mindig különböztek az angolszász tory-konzerv politikától.

Bell & Sebastian 2010.11.11. 09:26:59

A német politika sajátossága, hogy a tartományi politizálás nem feltétlenül van teljes fedésben az államival, ha például minket az üzleti része érdekel csak, mindig van keresnivalónk a volt vadászrepülő- vagy harckocsi gyárban. Az EU -szintű az más, ott egyelőre érdekellentét van, tökmindegy, ki kormányoz.

Egy ex-NDK -s protestáns vitamingombóc nő -oldalán homérosszal- egy bajornak maga a nemzethalál. Csak hát az Amerikába szédült pragmatikus, progresszív, nemzethalál-hívők többen vannak.

A német mint krumpli, java a föld alatt, levelét csíkos hátú-csillagos kolorádó rágja.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.11.11. 09:37:04

@Bell & Sebastian: nincs ebben semmi meglepő, mármint a kolorádó bogárban, megszállt ország. A hidegháború vége után 20 évvel miért is?
Ennek van azért előnye is: a jobboldal nem aprózódhatott szét ott, így maradt mindig kormányképes.

Bell & Sebastian 2010.11.11. 09:42:59

@tölgy:
Két nappal ezelőtt fejtegettük, hogy az újkeresztény-judaizmus összefogására katolikus-konzervatív választ kell adni. Nem véletlen, hogy minden napra esik egy Rómát dehonesztáló hír, a nemzetközi helyzet -nagyon úgy tűnik- egyre fokozódik! :)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.11.11. 09:58:42

@Bell & Sebastian: azt nem hiszem, hogy ma a Vatican a f nemzetközi téma, de az jól látszik, hogy Szu bedőlése után már nincs szüksége az amerikai hatalomechnikusoknak az antikommunista pápára, sőt túl erős lett az ottani belpolitikában a katolicizmus, így felturbózták a pedofil sztorikat, a Dawkins-féle új-ateista szektát, stb.
Az elmúlt pár évben náluk is megjelentek az egyházpolitikában küldött emberek, jól látható programmal.

Az amerikai politikai osztály nem tudja melyik ujját harapja: a katolikusok kellemetlen belpolitikai témákat feszegetnek - abortusz - és úgy általában hülyék. Ugyanakkor külpolitikailag szeretnék az eléggé langyos keresztény identitást felerősíteni a muszlimokkal szemben.

bz249 2010.11.11. 10:14:13

@tölgy: az ecetes halat szeretik, meg azt is akirol elneveztek.

Masreszrol azert megszallt orszag mert senki nem vallalja fel a politikai kockazatat, hogy tobbtizezer munkahelyet megszuntet. Amikor az amik elkezdtek Ramsteint leepiteni iszonyu lobbizas ment, hogy azert megse.

A kereszteny identitast meg kemeny fundamentalista neoproti arcokkal lehet erositeni. Az a gaz, hogy ezek a csokak viszont tobbnyire teljesen bolondok. Keresztes hadjarathoz persze bolondok kellenek... de azert lehet, hogy elso szandekbol ok is Romat dulnak meg, aztan beledobalnak a kutba a mersekelteket es csak ezutan indulnanak a muszlimok ellen. Ha van atomfegyver, akkor persze az elozmenyek nem annyira erdekesek, mert a Kozel-Kelet igyis-ugyis uvegge olvadna.

Bell & Sebastian 2010.11.11. 11:15:20

@tölgy:
Ott van például a rulett, amiről Pascal, esetleg a valószínűségszámítás/játékelmélet/kockázatelemzés/döntéselmélet juthat az eszünkbe.

A francia, amerikai vagy angol változata csak abban különbözik, hány nullát használ, ezzel előre garantálva a bank esélyeit. Ha a beépített játékos egyformán tesz vörösre-feketére, szinte végtelen ideig játékban maradhat (csalogató), pörög a kerék, kopasztja a bank a júzereket.

Ebből az következik, mivel a banknak a játékosok száma -ezzel arányosan az összes tét nagysága- lényeges csak, de nem érdekli, hogy az embere milyen stratégiát választ, az viszont végig a játékban szeretne maradni, ennek megfelelően teszi le saját tétjeit.

Egyformán mindkét oldalra, nincs színpreferenciája.
De sorozat bekövetkezése esetén átállhat a másik oldalra, ha elkapja a gépszíj. Ekkor rontotta el, gyorsan kiesik, bank küldi a váltást.

A politikával vonható párhuzam nem a véletlen műve, amennyiben a politikai elitet a bank megbízottjának tekintjük! Sajnos minálunk ezt csak kevesen érik fel ésszel.
Van az a megoldás is, hogy Pascalt tanítunk a júzereknek és leváltjuk a bankot, de az utóbbi elég valószínűtlen.

(Minden példa csak magyaráz, de nem bizonyít semmit.)

Bell & Sebastian 2010.11.11. 11:25:54

Isten nem szerencsejátékos, Jézus nagyjából azt mondta, ne tegyél egyikre sem, de ha már teszel, mindkettőre (de a nullára semmiképpen). A jobb lator - bal lator nem véletlenül került mellé a kanonizálás során. És melyik bánta meg bűneit?

metropolis. 2010.11.11. 11:39:13

üdv

Merkel mintha kicsit kétségbeesetten próbálna csak futni az események után ezekben a zűrzavaros időkben nem nagyon találja a jó válaszokat viszont ügyesebb hatalomtechnikus mint ellenfelei és még mindig ő a góré. Ellenben az nem fog menni, hogy dugni is akarok és szűz is maradjak - magyarán nem lesz ő történelmileg jelentős politikus addig amíg az igazán égető komoly kérdésekben nem foglal állást és nem ad rájuk jó válaszokat (iszlám és a bevándorlók helyzete, pénzkapitaluzmus vagy valami más, kína és a globális piac visszanyesése).
Egyébként egy erős és hitében biztos modern Németországra nagy szüksége lenne Európának, jó lenne már ha a 2. VH után magukra erőltetett "mi vagyunk a legbűnösebb nép és ezért csak a sarokba rugdossuk a kavicsot lehorgasztott fejjel miközben kifosztanak a suhancok" attitűdöt levetkőznék és bátran kiállnának az értékeik és érdekeik mellett mert különben nagyon nagy kaka lesz, jönnek az új barbárok és kampec. Itt látszik amúgy a hitleráj micsoda lelki defektusokat okozott a németeknek és lehet pont ez fogja őket tönkre tenni 100 évvel később. Amúgy pont ezen a téren mutatott töketlenkedése miatt jó lenne egy konzervatív fordulat a CDU-n belül, amire van is kilátás.

metropolis. 2010.11.11. 11:46:31

@hosszu arok: Ennyi, az iszlamizmus szépen pozíciókat követel magának az európai politikában, lásd Belgium ahol már a bevándorlási kérdés szabályozását akarják kicsavarni a liberális állam kezéből.. Egyébként meg kell nézni a szociológiai felméréseket és egyéb kutatásokat a bevándorlókról, az angliai muszlimok 40 százaléka bevezetné szíve szerint a sariát is brit területeken és több mint 10 százalékuk megengedhetőnek tart terrorcselekményeket ártatlan civilek ellen is. Na, őket próbáljuk meg integrálni szép szóval és buksisimogatással.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.11.11. 11:55:10

Friss CDU-plakätok Drezdäban: härommillio alatt a munkanelküliseg!

Amugy:

"...
frank nemesúr és a német jobboldal elégedetlen konzervatív szárnya mint a zsák és a foltja találhat egymásra.

Az elégedetlenséget az is mutatja, hogy Erika Steinbach, a CDU konzervatív szárnyának egyik vezető személyisége, a hazájukból elűzött vagy elmenekült németek"

Ez a ket fejezet hogy jön egymäshoz? Kicsit rosszul van összeollozva a cikk.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.11.11. 11:59:38

@aesculus: Steinbach felvetésével, az új konz. párt lehetőségével akartam zárni a cikket, így passzol össze.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.11.11. 12:10:32

@rajcsányi.gellért (ergé): ah so :)

Amugy ö is elegge aktiv:

de.wikipedia.org/wiki/Norbert_R%C3%B6ttgen

A szövetsegi környezetvedelmi miniszter.

Bell & Sebastian 2010.11.11. 12:21:06

@metropolis.:
Ha valóban ismersz olyan németet, akinek nem érdeke a hazudozás, gyorsan kiderül, hogy nem a hítleráj feldolgozása okozza a nagyobb gondot nekik, hanem a cserébe kapott ellentétpárja, a júderáj.
Az idomítás csodákra képes, Rex szavaz - Rex eszik, Rex nem szavaz -Rex nem kakil.

Amerika a kész recepttel lett a világ ura, semmivel sem különb nagy tanítójánál és az ellene fellépő német, kefebajszú reformátornál. Hitlerből él az egész világ, az az igazság, jobb-rosszabb epigonjai mondják meg a tutit, a Sátán meg röhög a markába, potyognak a lelkek a fekete lyukba, fölfelé meg alig száll.

metropolis. 2010.11.11. 12:36:13

@Bell & Sebastian: Attól tartok nincs igazad. Azt aláírom, hogy a háború után a zsidóság nem igazán könnyítette meg az érintettek számára, hogy feldolgozzák az ellenük elkövetett bűnöket, de ez még messze van a "juderájtól".

Bell & Sebastian 2010.11.11. 12:47:26

@metropolis.:
A legjobb példa rá -a soft változatra- pont Merkel.
Talmi sikerek, szétbaszott EU. Mire észbe kapott és Putyinhoz szaladt, meg is pecsételődött a sorsa. Kapott egy segédet, félrelökte. Politikai hulla, csak lassan rohad és még nem tud róla.

metropolis. 2010.11.11. 13:19:55

Ugyan, rossz helyen keresed a problémát. Az EU-t nem Merkel vagy a CDU veri szét, hanem a slampos és slendrián mediterrán tagállamok, akik inkább bankokat nyújtogatnak, mintsem lemondjanak a hitelből élvezett 14. havi bérekről. Ha vége lesz az EU-nak, akkor az azért lesz mert Edmund majd elunja, hogy az ő megtakarításából finanszírozzák a sziesztázó Jorgosz bérét. Merkel nehezen illik a juderáj egyenletbe így, illetve ő csak egy jogos német óhajt fogalmaz meg, miszerint mások ne az ő faszukkal verjék a csalánt.

Tehát csak szimplán hiba volt ennyire eltérő mentalitású, gazdasági teljesítményű és kultúrájú népeket egy akolba terelni, a dolgok természetes dinamikájából eredendően a szétesés felé is tart az egész...nade nem a juderáj és Merkel miatt.

Bell & Sebastian 2010.11.11. 13:49:28

@metropolis.:
Ha elhanyagoljuk az ószövetségi szellemi passzátszelet, a külső óceonográfiai hatásokat, meg a többi ártatlan bárányka közreműködését Jorgosz megfektetésében azért, hogy Ali beférjen, továbbá azt, hogy még a magyarokat is sikerült 1976 mögé visszavetni, elfogadva igazadat, egy kérdésem még maradt: ki járt itt jól, tulajdonképpen?

Ha senki, akkor mégiscsak a juderáj, mert hivatalosan is beléphetnek, jön a jó világ! Rájuk.

:)

metropolis. 2010.11.11. 14:04:29

@Bell & Sebastian: Hogy ki j árt jól? Jorgosz például nagyon jól jól járt, 12 havi munkáért aminek harmada szieszta megkapja a nettó 14 havibért. Ő például nagy jól járt. S a többi, évtizedek óta hitelből élő társai.

Jorgoszt pedig meg nem megfektették hanem mindig is ilyen volt, ahogy az egész mediterrán térség szeretett mindig is cigánykodni és a dolgok könnyebbik felét megfogni. Remélem e mögött nem plutokrata összeesküvést sejtesz:) Amúgy kicsit kezd OFF lenni, elnézést a többiektől.

Bell & Sebastian 2010.11.11. 14:22:24

@metropolis.:
Ahogy vesszük, annyiban off.
Onnan indultunk, hogy mire Merkel kezdene önjáróvá válni, már el is meszelte a történelem (meg a kenyéradói), de párhuzamosan (micsoda véletlen) lőttek a Viertes Reich álmának, egyelőre.
Az újkeresztény & judaizmus kombó nagyot ütött Európán és a konzerv jobboldalon, lehet felkelni és elölről kezdeni az egészet.

A sziesztára kenni nem elégséges magyarázat.

metropolis. 2010.11.11. 14:45:34

@Bell & Sebastian: Nos, Merkel fut az események után de nem biztos, hogy nem éri be - magyarán még azért várjunk azzal az állítással, hogy elmeszelte a történelem. Egy biztos, jó irányba tett lépésnek tűnik az, ahogy a Sarazzin problémára reagált és itt látszik mennyire változik a világ...10 éve ezekbe a mondatokba úgy belebukott volna az aktuális kancellár, hogy rossz lett volna nézni.

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2010.11.11. 15:24:46

„Pedig az előzmények biztatóak voltak: a CDU/CSU pártszövetség a tavaly szeptemberi szövetségi választásokon a szavazatok 33,5 százalékát szerezte meg, míg a koalíciós partnernek számító liberálisok (FDP) várakozáson felül, 15 százalékot értek el. A szociáldemokraták történelmi mélypontra értek, a világháború óta nem szerepeltek ilyen rosszul.”

A „biztató” relatív fogalom, aligha értenének egyet ezzel a kereszténydemokraták. Bár jóval kevesebbet esett vissza, mint az SPD, a CDU/CSU 33,8%-a is a leggyengébb eredménye volt 1949 óta. Amikor utoljára keresztény-liberális koalíció volt 1994-98 között, akkor közel hatszor annyi CDU/CSU képviselő volt a parlamentben, mint szabaddemokrata. Most alig több mint kétszer annyi van. Ha az SPD történelmi mélypontjáról beszél amúgy jogosan a szerző, érdemes hozzátenni, hogy a néppártok általában nem a fénykorukat élik.

„A szövetségi elnökválasztás aztán megmutatta Merkel gyengülő befolyását a CDU-n belül: jelöltje, Christian Wulff csak a harmadik fordulóban szerezte”

Nem tudjuk, hogy mit mutatott, mert a CDU/CSU-nak messze nem volt többsége a Bundesversammlung-ban. Wulff már az első két fordulóban is 104, illetve 119 szavazattal kapott, mint a CDU/CSU képviselőnek száma. Nagyon valószínű, hogy a Wulffért amúgy is mérsékelten lelkesedő szabaddemokrata képviselők egy kis része nem voltak hajlandó az első két fordulóban a koalíciós jelöltre szavazni. A sajtó felfújta a történetet, mert izgalmas dráma volt, de valójában nem Merkel gyengülő befolyását jelezte, legfeljebb azt, hogy meggyőzőbb jelöltet kellett volna választania – mindenki tisztában van azzal, hogy ha valóban teljesen lelkiismereti szavazás történt volna, akkor Gauck jelentősen lenyomta volna Wulffot. Ennek fényében Merkel sokkal rosszabbul is kijöhetett volna ebből a történetből.

„A platform célja, hogy a CDU a jelenleginél konzervatívabb irányba mozduljon el. Josef Schlarmann példának hozta Adenauer és Erhard örökségét”

Amikor arról értekeznek politikusok, hogy vissza kell találni valami autentikus jobb- vagy baloldalhoz, az általában üres frázis. Azok, akik Adenauer és Erhard nagyobb konzervativizmusáról beszélnek, vajon mire gondolnak? A párt jobbszéle akkor is hőbörgött, hogy nem elég jobboldali a vonal. Ez nem jelenti azt, hogy Merkel nem a párt centrista szárnyához tartozik (ahogy főleg Erhard, de egyébként Adenauer is oda tartoztak annak idején), de az, hogy valaki több Adenauert akar, az semmit az égvilágon nem jelent, ha nem teszi hozzá, hogy mégis milyen pontban akar konzervatívabb vonalat. Konkrét szakpolitikai kérdésekben valóban ki lehet hozni Merkel mérsékelt irányvonalát, de figyelembe véve, hogy teljesen más a politika, mint ötven éve, a legtöbb kérdésben ebben aligha lehet Adenauerre hivatkozni.

A feszületes sztori is eléggé torzít, mert az egyébként török származású és addig teljesen ismeretlen hölgy nem magától visszakozott, hanem a párt teljes spektruma rögtön elhatárolódott tőle és nyomás alá is helyezték. Úgyhogy ha lejött valami abból az epizódból, az nem az, hogy a CDU-ban ezért kevésbé érezhetik magukat otthonosan a konzervatívok, hanem az, hogy ebben a kérdésben – minimálisan kifelé – a párt egységes.

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2010.11.11. 15:26:27

jav: Wulff már az első két fordulóban is 104, illetve 119 szavazattal többet kapott, mint a CDU/CSU képviselőnek száma.

Bell & Sebastian 2010.11.11. 15:36:20

@metropolis.:
Itt egy pár kiszólása:
(oszlatandó azt a terjengő félreértést, hogy k.német humor az nincs is)

- Türkei? Sinn dat nisch lauda Auslända?
- Ökosteuer find ick jut.
- Vollbeschäftigung? Das gibts doch nur im Osten.
- Seid ich nicht mer im Osten wohne, esse ich täglich ne Banane, das hält mich jung!
- Der Staat muss Gärtner sein und nicht Zaun!
- Immer nur dieses Wasser bei Debatten! Kann ich kein Bier bekommen?

Szurkoljunk neki, hátha a többi rosszabb. Mondjuk Kohl után nem nagy kunszt annak lenni.

Robinzon Kurzor 2010.11.11. 17:59:16

Csak szeretnék annyira otthon lenni a német belpolitikában, hogy érdemben hozzá is tudjak szólni, de így, a témában félműveltként azt mondom, hogy ez a poszt (cikk) messze felette van az átlagos hazai sajtó színvonalnak, gratula.

FreeTibet 2010.11.11. 20:36:36

Ez a poszt tökre olyan, mint egy hvg-s külpol kitekintő, csak nem balos, hanem jobboldali szemszögből. Bár ez reakcióséknál nem tudom, mennyire elismerés. :P
Mostmár csak az érdekel, hogy a "minap" szó kb. mennyi idő után évül el, csak mert a Multikulti ist tot-os konferencia majdnem egy hónapja volt.

Bloodscalp 2010.11.12. 09:22:08

@FreeTibet: ezt komolyan is gondolod?:) a jobboldali külpolitika abbol áll, hogy éppen kihez dörgölöznek hozzá

Merkel, Sarko,Berlusconi-akitöl most épp probálnak minél messzebre lenni a balhéi miatt...Srkozy is népszerütlen így ő sincs épp képben:) Merkel még jó:) ő még ott van a szeren...röhej, a következő ki is lesz

Cameron. nyertem?aha
süti beállítások módosítása