Lehet-e ekkora hatalom bárki kezében?
2010. október 30. írta: jvizkeleti

Lehet-e ekkora hatalom bárki kezében?

  „Bezzeg a szocik így, úgy, amúgy…” nos ez az érvelés teljesen értelmetlen és irreleváns most. Tisztában vagyok azzal, hogy miért jutott ide az ország. Én is, ti is, de lelkük mélyén még a hardcore szoci szavazók is tudják, hogy ekkora trutyi nem jöhetett volna létre az előző nyolc év szocialista kormányzása nélkül. Tudom, hogy a helyzet mennyire súlyos - sőt, talán az átlagnál jobban át is látom, hogy milyen mélyen vagyunk benne, és ez milyen következményekkel járhat itthon, és a világgazdaság állapotait figyelembe véve az egész nyugati civilizációban.

  Egész életek munkája, felhalmozott kis vagyonkák, megtakarítások mehetnek rá. Én is végiganyáztam az elmúlt nyolc évet, már az első száz napos programtól kezdve, sokszor előbújt belőlem a proli, hogy ezt nem lehet, ez vért kíván, bűnhődniük kell.

  2002 óta minden választásra elmentem és kitartóan szavaztam a Fideszre. Nagyon örültem én is, amikor 2010-ben végre nyertünk, és újra volt remény, hogy értelmesebb politika következik. Most is úgy gondolom, hogy a törvényes elszámoltatásra igenis szükség van, mert sok minden történt itt az utóbbi időben, amiért a bíróság előtt is felelniük kell az elkövetőknek.

  Elkezdődött a kormányzás, sok jó, régen várt, lelkünknek fontos, de azért mégiscsak szimbolikus döntés született, mint a kettős állampolgárság vagy akár a Trianon-emléknap. A „gazdasági szabadságharc” után elmozdultunk az államadósság-csökkentés (vagyis hiánycsökkentés) irányába. Persze néha felszisszen az ember, hogy én nem így csinálnám: ilyen a jövőbeli magánnyugdíj befizetéseink elvonása, a különadók, egyéb lyuktömködések, vagy a párt alelnökének Köztársasági Elnökké választása. Mégis bekalkuláljuk, hogy ilyenek becsúsznak. Felszisszünk, de még együtt tudunk vele élni.

  Azonban most olyan ponthoz érkeztünk, ami egy teljesen más minőségi kategória. Az adótörvények alkotmányos kontroll alóli kivonásáról van szó. Jó cikk született a medve befalazásáról, a jobboldali újságírás jelentős része is húzta a száját, hogy „ez azért mégis milyen már”. Azonban ezek többnyire arra irányultak, hogy nem praktikus a lépés. Mert a végén még visszaüthet; mert ki tudja, kit választanak meg az emberek négy év múlva, és akkor Lázár gatyáját is leadóztatják; mert megerősödhet az ellenzék, ha népszerűtlen lesz a döntés.

*

  Kritikámmal azonban jóval mélyebbre, a helyzet valódi természetéig szeretnék leásni. Ez ugyanis olyan komolyságú lépés, ami már jóval túlmutat az egyszerű költség-haszon logikán.

  Kezdjük azzal: egyáltalán mi az értelme annak, hogy a demokratikusan megszerzett, többségi végrehajtó hatalmat korlátozzuk egy alkotmánnyal? Az alkotmány elsősorban nem azért része egy ország berendezkedésének, hogy megszabja, hogy hány éves kortól lehet valaki köztársasági elnök, vagy hány tagja van a Parlamentnek. Hanem azért, hogy a mindenkori többség hatalmát bizonyos esszenciális kérdésekben korlátozza. A legesszenciálisabb kérdés természetesen maga az adók kivetése. A mostani helyzet nem csupán arról szól, hogy jól járunk-e azzal, ha bizonyos ténylegesen meg nem érdemelt, meg nem szolgált végkielégítéseket visszaveszünk az amúgy is rogyadozó államkasszába.

  Az alkotmányos korlátok nélküli adókivetés lehetősége maga a totális hatalom. Ha tetszőlegesen megszabható az adókivetés személyi köre és az adó hatálya, akkor az bizony nagyobb hatalom, mint amellyel a mai teljes bírói kar - beleértve a helyi, megyei bíróságok, az ítélőtáblák és a legfelsőbb bíróság összes törvényszékét - együttvéve rendelkezik. Mindez ugyanannak a szervezetnek a kezében, amely a törvényhozást és a végrehajtó hatalmat is bírja, és az ország teljes GDP-nek több mint felét kezeli.

  A tetszőlegesen meghozható adótörvény azt jelenti, hogy azt gyakorlatilag a bírósági ítélethozatallal egyenértékűen is ki lehet alakítani. Vagyis akárkinek a teljes jövedelmére, vagyonelemekre visszamenőleg ki lehet vetni, mint egy bíróság által kiszabott bírságot, vagyonelkobzást. Ebben a helyzetben a Fidesz vezérkarának (lényegében Orbán Viktornak) a kezében összpontosulhatna mind a három hatalmi ág, vagy legalábbis kettő és a harmadik (bírói) hatalmi ággal teljesen egyenértékű, azt tulajdonképpen meg is haladó erő.

  A bíróság előtt ugyanis a tényállást is igazolnia kell a vádlónak, míg az adó kivetéséhez semmiféle tényállás nem kell. A kormányzattal bármilyen konfliktusba kerülő polgár, hiába vívná ki igazát a bíróságon, a kormánynak meglenne a hatalma ahhoz, hogy speciálisan erre az esetre kidolgozott adókkal büntesse meg a renegátot. Természetesen olyan adót is kivethet, amelyet lehetetlen a megszabott határidőn belül kifizetni, így valójában a személyes szabadság is bárkitől, bármilyen okkal elvehető.

*

  Ilyen hatalmat a saját édesanyám kezébe nem tennék le, nemhogy a politikai gladiátorharcot az első vonalban huszonkét éve űző Orbán Viktor kezébe. Nem akarok azonban a kóros orbánozás pszichózisába esni. Leszögezem, ekkora hatalmat, soha senkinek a kezébe, még Teréz Anya vagy János Pál pápa kezébe sem lehet helyezni. Nincs olyan válsághelyzet, nincs olyan krízis, katasztrófa, amelynek megoldása a hatalom ilyen mértékű koncentrációját igényelné. A cél nem szentesít minden eszközt.

  Azoknak, akik azzal érvelnek: „ugyan már, nem alkalmaznák úgysem ilyen körben”, megsúgom, hogy amúgy az ilyen törvényeket sohasem úgy szokták meghozni, hogy előtte előállnak: „na emberek, jöttünk, kéne a totális hatalom, hogy aztán azzal jól visszaéljünk”. Nem, ezt mindig megelőzi a népszerűség megszerzése és a kellően igazságos, jóságos, népszerű ürügyek előbányászása, hogy miért is van rá szükség. Attól, hogy valaki egy jó célért küzd, attól még nem vehet igénybe bármilyen eszközt. Sőt, vannak olyan eszközök, amelyeket semmiféle körülmények között nem lehet igénybe venni.

  Ha én parlamenti képviselő vagy köztársasági elnök lennék, akkor ezt a szégyenteljes javaslatot nem szavaznám meg, illetve nem írnám alá, még akkor sem, ha azonnal elzavarnának, kivágnának, lefokoznának. Mert lennie kell olyan pontnak, amit már csak szimplán lelkiismereti, világnézeti okokból sem lép át az ember. A Fidesz vezérkara és szavazótábora többségében magát kereszténynek valló emberekből áll. Azt gondolom, ez egy remek alkalom a mértékletesség erényének gyakorlására.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr722406437

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szégyenletes elnöki teljesítmény főműsoridőben 2010.10.30. 13:54:37

A volt alkotmánybíró és volt köztársasági elnök kénytelen volt felugrani pénteken a Sándor-palotába, hogy az utódjának elmagyarázza, mi a fene folyik a Fidesz és az Alkotmánybíróság között. Ezzel párhuzamosan meghallgatta főnökének, Orbán Viktornak a ...

Trackback: A FIDESZ elefánt a porcelánboltban 2010.10.30. 13:37:25

Atyafiak, egyszer volt, hol nem, bár lassan úgy érzem inkább ne lenne. No, szóval volt egyszer egy ember aki csodás, avagy rémisztő (kinek-kinek a tetszése szerint) átváltozáson ment keresztül. Ez a Viktor gyerök egy elefánt lett a porcelánboltban!Mint...

Trackback: Kelj fel Palcsi meséje 2010.10.30. 13:37:08

 Atyafiak, már éppen úgy terveztem, hogy nincs több mese mára, ám nem bírtam ki, csak leszen egy mai utolsó! Már vártam mikor szóla hozzánk Viktorunk egyik jelentős játszópajtása, kit nevezzünk Palcsinak, Kelj fel Palcsinak.Nem nehéz kitalálnotok ...

Trackback: A politikus róka és holló meséje 2010.10.30. 13:36:52

Atyámfiai, ti tudjátok, vannak örökérvényű mesék és vannak olyan fabulák, melyek némi fantáziával gyakran megújulnak. Alaptörténetünk ismert, rókánk ravasz, hollónk szótlan, ám mindketten ugyanarra vágynak, a kövér sajtra. Végül vörös barátunk a h...

Trackback: A kisebbrendűségben szenvedő kondás meséje 2010.10.30. 13:36:37

Atyámfiai, kicsit elkésve, de remélem még tetszésetekre, szeretnék egy egyszerű mesével megörvendeztetni Bennetek.No, szóval, még mielött Viktor gyermekünk csodálatosan rettentő elefántiázisában nem szenvedett,melyről előzöleg írtam, hetyke kis ko...

Trackback: Gyurcsány, az Alkotmány őre 2010.10.30. 12:07:45

 Folytatjuk sorozatunkat, melyben az AB jogkörét érintő javaslat verte hullámok hatásairól értekezünk. Szóltunk már a Fidesz kommunikációs baklövéséről; feltettük a kérdést, fontosabb-e az egyébként is változtatásra ítélt Alkotmány védelme, mint a...

Trackback: Megy a dezinformáció... 2010.10.30. 09:22:53

Orbán Viktor maszatol. A Zemberek Zembere meg tercel neki.Kedves tudatlan zemberek! Nem az a kérdés az AB határozata kapcsán, hogy erkölcsös-e hatalmas összegű végkielégítéseket kifizetni úgy, hogy az illetőt később visszahívják külsős tanácsadónak.Nem...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.30. 07:15:56

ezzel te itt nem leszel túl népszerű.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.30. 07:35:01

"Azonban ezek többnyire arra irányultak, hogy nem praktikus a lépés. Mert a végén még visszaüthet; mert ki tudja, kit választanak meg az emberek négy év múlva, és akkor Lázár gatyáját is leadóztatják; mert megerősödhet az ellenzék, ha népszerűtlen lesz a döntés."

ez a fajta érvelés igazából egyfajta önkontroll. ha valamiről úgy érzed, a "tieid" megtehetik, gondolj bele, mit szólnál, ha "amazok" csinálnák. ha nem tetszene, a "tieid" sem csinálhatják meg.

martonx 2010.10.30. 07:36:51

Tökéletesen egyetértek a poszt írójával!

Manyi Béci 2010.10.30. 08:02:30

Az tulajdonképpen olyan megható, ahogyan meggyőződéses fidesz-szavazóként ezekkel az írásokkal próbálnak úgymond hatni a pártra.Tényleg:)
Szerintem a szerzők zöme még igen fiatalka volt a Fidesz első regnálásának idején, ezért ez a nagy meglepetés.
Lehet, hogy az általános felzúdulás valamiféle visszalépésre készteti őket. Esetleg okosabban kommunikálják majd a dolgokat, De a lényeg nem változik, lám.
(Doomhammer, Prosztó: Hát ezért, hát ez volt az!)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.30. 08:20:02

Bármikor, bármilyen kormányzat, akár alkotmányosan kivethet olyan adókat, hogy sírvafakad a fél ország vagy az egész.

Bécinek pedig igaza van abban, hogy min csodálkoznak. A Fidesz és Orbán mindig erőből csinált mindent.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.10.30. 08:22:40

@jvizkeleti: "Attól, hogy valaki egy jó célért küzd, attól még nem vehet igénybe bármilyen eszközt. Sőt, vannak olyan eszközök, amelyeket semmiféle körülmények között nem lehet igénybe venni."

Na igen. 1990 környékén is ez volt a szöveg, reá is baszarintottunk rendesen. Most viszont nem kéne.

devuscka 2010.10.30. 08:27:14

Ekkora rettegést? Hányadik már?
Így csak fideszesek tudnak rettegni.

Akkor most tegyen rendet Schiffer az országban, neki meg van hozzá az ereje.
vagy
Feri come back.
a Hiteles Hitelfelvevő.

evil overlord (törölt) 2010.10.30. 08:28:08

Azért sem egészséges a túl nagy hatalom, mert korrumpál.

@Manyi Béci: A fehér viziló csak bevonul Budapestre :)

bierkamp 2010.10.30. 08:30:37

Nem baj gonosz törpe,..:D
hamarosan megtudod milyen az igazi Forradalom!.....mert a Diktatúrának mindíg az a vége!!!
Azt hiszed bemennek a telefonfülkébe az emberek és legyekre lövöldöznek csúzlival mi?---Te macskajancsi!

betyár (törölt) 2010.10.30. 08:41:39

"Az alkotmány elsősorban nem azért része egy ország berendezkedésének, hogy megszabja, hogy hány éves kortól lehet valaki köztársasági elnök, vagy hány tagja van a Parlamentnek. Hanem azért, hogy a mindenkori többség hatalmát bizonyos esszenciális kérdésekben korlátozza." - ezt magának ki mondta? jól becsapták!

"Az alkotmányos korlátok nélküli adókivetés lehetősége maga a totális hatalom. " - értem én, hogy közgazdász, de azért ez mégis erős :)

betyár (törölt) 2010.10.30. 08:50:42

"Ilyen hatalmat a saját édesanyám kezébe nem tennék le, nemhogy a politikai gladiátorharcot az első vonalban huszonkét éve űző Orbán Viktor kezébe."

én nem értem magukat igazából. lehet, hogy Manyikának van igaza, túl fiatalok:(

azt a hatalmat bizony beleraktuk Viktor kezébe: én is, maguk is (eltekintve egy csekély kisebbségtől), most mit csodálkoznak? Forradalom volt ígérve? az. Módszerváltás volt ígérve? az. Hát most ez történik: és az bizony gyökeres változtatásokkal jár. Továbbá felhívnám a figyelmet arra, hogy teljesen törvényes eszközökkel, hogy Ferire hivatkozzam, '89-es alapon. És ez így van jól.

ati27 2010.10.30. 08:55:24

Hát bizony Fideszes érzelműként..

A blogíróval értej egyet. A párt most fut bele egy hatalmas pofonba. Az, hogy ez mikor fog elcsattani, azt már senki sem tudja.. Remélem nem 40 és nem 20 év múlva. Mi a probléma? A fidesz mint erő, teljesen félreértelmezi a "felhatalmazást". Miért? Mert úgy viselkedik, mintha azért kapta volna mert annyira jól csinálta volna a dolgokat.. Nem, nem ellenkezőleg azért kapta, mert az ellenfele volt totálisan alkalmatlan! Azért van árnyalatnyi különbség! Nem arra kapott felhatalmazást, hogy "bármit" csinálhat, hanem arra, hogy "ne úgy"! A cél nem szentesíti az eszközt! Mert ha ez lenne, akkor az utcák tele lennének halott férfiakkal és terhes nőkkel! Azért vagyunk jobbára civilizáltak, mert sok mindent megtehetnénk, de önuralmat gyakorlunk! Viktornak pedig azt üzenem: mindig van erősebb ember! Előbb utóbb belefut, ha sokat ugrál! :)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.30. 08:55:45

Az értelmiségnek egyébként az Orbán-kormány eddigi minden lépésével baja volt, ami eltér a szakértő-válságkezelő kormány intézkedéseitől.

Lehet, hogy az értelmiségi protest hatására Orbán most meghátrál ebben a kérdésben,lehet, hogy nem. Ott jön azonban a következő: a magánnyugdíjpénztári ügy, amiben majd ismét színt kell vallani, ugyanis jövőre fizetni kell a bársonyos válságkezelést lehetővé tevő IMF hitel első részletét.

"A magánnyugdíjpénztári befizetésekre irányuló, hétfőn este elfogadott törvényjavaslat nem szól másról, mint hogy a kormány – a maga által ütött 400-500 milliárdos költségvetési lyuk betömésére – einstandolja azokat a megtakarításokat, amelyeket a befizetésre kötelezett állampolgárok a magánnyugdíjkasszákban felhalmoztak" - indokolta Scheiring Gábor országgyűlési képviselő a párt lépését."

www.vg.hu/kozelet/politika/alkotmanybirosag-ele-viszi-a-nyugdijpenztarak-ugyet-az-lmp-331448

Ez nem olyan nagyságrendű ügy, mint a visszamenőleges egymilliárd, itt majd fel kell mutatni azt is, hogy miből akarunk hiánycélt tartani és IMF hitelt törleszteni egyszerre.

ati27 2010.10.30. 08:55:56

bocs nem már, még..:)

ati27 2010.10.30. 09:10:34

@Elpet:
Persze hogy van értelmiség. Akire te hivatkozol az csak egy szűk rétege. De hidd el, a fejünk nem arra való, hogy sapka legyen rajta. (esetleg kalap :) ) Tudod nem a tudás a legveszélyesebb, hanem a félműveltség! És ez a magyarokra hatványozottan igaz. Egy átlagos magyar jobban ért a focihoz, mint a legtöbb edző, a pénzügyekhez, mint a legtöbb bankár, a betegségekhez mint a legtöbb orvos. Folytathatnám.. Ismerős? Ha pedig a saját hülyesége miatt szar kerül a ventiláorba, akkor megy a sivítás, a szarkenés.. Na ezért nem lehet 1-ről a 2-re jutni. Mert képtelenek vagyunk "csapatba" játszani, egy picit engedni a többiek kedvéért. A legszebb az amikor a kőagyú emberek azért tartják magukat okosnak, mert mennyi Nobel-díjasunk volt.. :) Tipikus esete a más f............

Oblomov 2010.10.30. 09:14:00

"A Fidesz vezérkara és szavazótábora" - gondolom, a parlamenti szavazótáborról van szó - "többségében magát kereszténynek valló emberekből áll."

Különleges anyagból vannak gyúrva, egyenként mind. Erről ún. demokratikus vitában győződött meg személyesen maga Orbán Alcsúton, ahol kirostálta a férgesét.

Oblomov 2010.10.30. 09:16:09

Azért az érdekes, h. a posztoló felfigyel egy aggályos szervezeti konstellációra, majd megíjed, hogy régi bérrettegőkkel került azonos platformra: "Nem akarok azonban a kóros orbánozás pszichózisába esni."

Ez ugyanakkor innentől már nem a szabad akarat kérdése.

Oblomov 2010.10.30. 09:21:00

@betyár:

Mikor ígérték magának azt a forradalmat?

tevevanegypupu 2010.10.30. 09:23:59

Nem baj, ha azok zokognak akik a kaoszt csinaltak. Nyugodtan tuntessenek es peticiozzanak, de jobb ha megtanuljak, hogy mas is ismeri am az internacionale elso sorat..fel fel ti ehes rabjai a foldnek. (:
Es ami itt tortent az elmult nyolc evben azt erovel kell eltuntetni. Jogokra pedig keretik a Magyar Szocialista Partnak nem hivatkozni, mivel nem tudjak mi az. A rendszervaltasnal es aztan 12 evig bizonyitottak. Megelhetesi bunozok.

Oblomov 2010.10.30. 09:26:24

@tevevanegypupu:
lehet, h. más ismeri ... :)

tevevanegypupu 2010.10.30. 09:26:47

@ati27:
Ahogy a magyar focit elnezem, es a bankok legutobbi mukodeset, ugy elmeletben talan az atlag magyar lehet, hogy tenyleg jobban ert mindkettohoz.(:

Walter Melone (törölt) 2010.10.30. 09:27:46

@betyár:

Ez a magázódás remélem nem lesz divat az interneten....

Miért kell ezt?

Lazíts!

tevevanegypupu 2010.10.30. 09:30:14

@Oblomov:
Annakidejen mi az iskolaban - zenei altalanosba jartam - a korusban szovjetul is enekeltuk, csak ugy zengett. Orban is biztos tanulta. Nem olyan hujeseg egyebkent, de remelem nem fogadjak meg.(:

Oblomov 2010.10.30. 09:36:59

@tevevanegypupu:
(simán) rabjai a Fődnek, majd jön az "éhes" proletár

betyár (törölt) 2010.10.30. 09:37:41

@tevevanegypupu:

föl föl, ti rabjai a földnek, föl, föl, te éhes proletár

szerintem Oblomov erre gondolt:)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.30. 09:39:04

@Walter Melone:

a magázás csak annyit jelent, hogy ők gecikomolyak,
ellentétben az ún. internet átlagos söpredékével

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.30. 09:39:51

@tevevanegypupu:

"Jogokra pedig keretik a Magyar Szocialista Partnak nem hivatkozni, mivel nem tudjak mi az."

a szerző maszop-tag? nem is tudtam.

betyár (törölt) 2010.10.30. 09:44:01

@Walter Melone:

ha jól látom, maga valami szabadságos harcos. nézze el akkor a magázódást is:)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.30. 09:45:20

@Manyi Béci:

"Lehet, hogy az általános felzúdulás valamiféle visszalépésre készteti őket."

ha már szóba került 98-02. volt akkor is felzúdulás. nem ekkora, de nem kicsi. kokrétan le se szarták. annál nyíltabban, ahogy a fidi tömte a "baráti" cégekbe a zsét, elég kevesen loptak a közösből.

"mindenkinek joga van hülyének lenni", hogy élő klasszikusunkat idézzem.

-d(-_-)b- 2010.10.30. 09:48:16

Neki kell állni szépen dolgozni, termelni, értéket teremteni, nem siránkozni. A megkeresett pénzt pedig elkölteni és befektetni. A kormány meg számoljon le az érdemtelenül ingyenélőkkel. S a haza fényre derűl.

Közben meg reménykedjünk, hogy nem lesz keresztény úthenger, mint a lengyeleknél. Mert igaz, hogy boldogok a lelki szegények, meg övék a mennyeknek országa, de ez az ország inkább a normális embereké legyen.

Walter Melone (törölt) 2010.10.30. 09:51:33

@mavo:

Büszke átlagos söpredék vagyok! :-)))

@betyár:

Ja, amúgy leszarom, csak nagyon szánalmasan fest. Gondoltam szólok, de nem erőszak...

devuscka 2010.10.30. 09:53:44

Meg van a jogi lehetősége a fidesznek,hogy változtasson jelenleg az alkotmányon? Ez mennyivel alábbvaló jog, mint a visszamenőleges hatályú törvény eltörlése?
Visszamenőleges ? Na ja, hogy Lehet Más-Képp visszavenni valamit, amit egyszer már odaadtak, persze ügyelve, hogy törvényesen meglegyen hozzá jogi háttér?
Ma bíróságon pereskedni? Fizetni a jogászkodókat? cc..
Egyébként is miért jár ekkor végkielégítés bárkinek, amikor jogszerű(?) lehet az,hogy emberek nem kapják meg a fizetésüket hónapokig, vagy a munkájuk után járó pénznek csak a 10%-át kénytelenek elfogadni, mert különben annyit sem kapnának.
(Nem végkielégítést a fizetés mellé még.)

Ha ez az ára annak, hogy a bankokat adóztassák , vagy a energiaszektort, vagy a áruházláncokat ..stb: jöhet! Ezt még a törvényileg megengedett jogszerű eszközökkel teszik? Jöhet.
Ha ez diktatúra(?), Az ilyen jöhet!
Jobb, mintha lakosságot szorítanák meg bármivel és a tanárok fizetését (végkielégítés nélkül) csökkentenék havonta. Megjegyzem,nem csak a végkielégítést kapottakét.

tevevanegypupu 2010.10.30. 09:54:22

@mavo:
Nem a szerzovel van bajom. Hanem a Magyar Szocialista Part jelenlegi vezetosegevel es kepviselotestuletevel. Ugyanazok akik voltak az elmult nyolc evben. Csak nehany helyen szerepet csereltek de ugyanazok. Kulonben nyilvan igazuk van azoknak akik a mostani torvenyekre hivatkozva tiltakoznak. Csakhogy azoknak meg inkabb igazuk van akik ugy latjak, hogy a mostani torvenyek nem helyesek, megpedig moralis szempontbol nem azok, ha az orszag helyzetet vesszuk figyelembe. Es szamit am az erkolcs is, neha sokkal kellemetlenebb helyzetbe tudja hozni a zembereket mint a torveny.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.30. 10:02:42

@devuscka:

A tanárok jelentős részét egy éves szerződésekkel foglalkoztatják. A magánszférában gyakori, hogy párhuzamos cégbe kényszerítik át az alkalmazottat, és időnként ide-oda léptetik, hogy elküldés esetén ne kelljen végkielégítést adni, vagy egyszerűen csak félévenként cserélgetik a dolgozókat. Az ő jogaikról nem dönt alkotmánybíróság, vállat von mindenki, így jártak. Sokféle sors van az országban, ezek közül nem okvetlenül a kétmillióban limitált végkielégítésű közdolgozóké a legkeserűbb.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.30. 10:17:04

@tevevanegypupu:

akkor miért nem a szerzővel vitatkozol? ennek a postnak az égvilágon semmi köze a maszophoz, mégis maszopozol.

attól félek azért, mert elfogyott a mondanivalód, maradt a 4 (8?) éve megszokott verkli.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.30. 10:25:35

bályer elvtárs egyszerűen zseniális.

a (tudjukkik) Zuzsorások, azok nem akarják. ha most nem korlátozzuk az ab-t, visszajönnek a (tudjukkik) uzsorások.

Doctor Proctor 2010.10.30. 10:26:05

Szánalmas ez az egész rinyálás az alkotmány kapcsán! Mi a faszom az az alkotmány, talán valami szentség?! Egy kurva papírdarab amit néhány politikai csoport tákolt össze 90-ben, egy csomó ad hoc megoldással és még egy tisztességes népszavazás sem erősítette meg...Az alkotmánybíróság pedig csak egy röhejes gittegylet. Mi a fasznak tartjuk őket, ha simán megkerülhetőek magának az alkotmánynak a módosításával mint azt a mostani példa is mutatja. Még hogy ellensúly, faszom...Észre kéne már venni, hogy bármiféle kormányzat ellensúlya végsősoron csakis a demokratikus közvélemény és az emberek politikai aktivitása és részvételi igénye lehet semmi más! Egy igazán tökös kormány szétzavarná az egész alkotmánybíróságot a picsába, meg megszüntetné az alkotmányt is mint olyat, mert az arra sem jó hogy a seggemet kitöröljem vele! Érdekes a brit demokrácia már egy évszázada köszöni szépen elég jól elvan mindenfajta írott alkotmány nélkül...

Zetek 2010.10.30. 10:28:54

Géza, szerencsére egyik sem vagy. Amúgy ez az a nyivákolás, lásd még Antal nevű hülye gyerek történetét, ez a mentalitás vezetett az elbaltázott rendszerváltozáshoz.

tevevanegypupu 2010.10.30. 10:37:32

@mavo:

Hat csak azt tudom mondani amit nyolc evig mondtam. Egyebirant a szerzovel nem vitatkozom, mert termeszetesen tudom, hogy az Alkotmanybirosag szent es tevedhetetlen, oket megkerdojelezni nem szabad es az Alkotmany fontos. Csak eppen ismerve a korulmenyeket ahogy letrehoztak, tovabba azt, hogy mindenki tevedhet - Orbanek is - ketelkedem, hogy vajon jo iranyba tereli-e az orszagot. Mar irtam valahol, ha az elmult ket evtizedben fejlodtunk es gyarapodtunk volna, rendben mentek volna a dolgok, akkor valoszinuleg megfelelne akar az Alkotmany is.
De ugy alakult, hogy mar a rendszervaltasnal eroszakkal elteritettek megint az orszagot, foglyai lettunk az mszmp-nek ujra.
Antall nem volt kepes elbanni az szdsz-szel es az mszp-vel. (Az a sokk amit akkor el kellett viselnie valoszinuleg siettette a halalat is.) Orban kenytelen lesz azokkal a torvenytelensegekkel, amiket eppen az Alkotmny neveben kovettek el nyolc evig. Es sajnalom, de minden torvenytelenseg mogott ott van az mszp. Az osbun.(:

Pelso.. 2010.10.30. 10:39:17

@mavo: Biztosan emlékszel, a választások előtt, többször szóba került a 2/3 esélye, illetve az ennek során megszerezhető (s megrészegítő) túlhatalom, valamint a józan mértéktartás megvalósulásának lehetősége. Ahogy olvasgatom a témával kapcsolatos hozzászólásokat, hmm, a vélemények egy része korrigálódik.

reality 2010.10.30. 10:49:27

@Zetek: Mennyire, de mennyire igaz! Pont ez járt a fejemben ma reggel: ugyanaz történik, mint 89-90-ben - az értelmisik megmondják, hogy kell demokratikusan vezetni az országot, milyen elvi alapokon. Ha Orbán viszakozik, úgy járunk, mint a rendszerváltáskor. Remélem, Orbán is tisztában van ezzel.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.30. 10:49:38

@poszt

Nem az a baj, hogy közhelyes, de buta libi közhelyes a cikk.

Az alkotmány nem korlátozza a hatalmat. Ha így lenne, akkor nem lett volna Sztálinnak, Rákosinak Robespierre-nek korlátlan hatalma, nem nevezte volna el Acélos et. rezsimét totálisnak Trockij.

A hatalomnak nincs mérőszáma, a "túl nagy hatalom" képes beszéd, amivel az ide szokott Feri-árvákra hajthat a szerző.

A Gyűrű ura felett nem állt törvény. OVi viszont törvényesen cselekszik.

A Mandiner a Népszava webes különkiadása lesz, legalábbis butaságban?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.30. 10:50:57

@tevevanegypupu:

cucncimókus, cuncimókus. ej, ej.

hajszálpontosan ugyanazt csinálod, mint az utóbbi 4 évben kapcsolathuék. szarban vagyunk? deazorbán. rendőri túlkapások? deazorbán.

folyamatosan cikiztétek az ilyeneket, abszolút joggal. erre van, elkezditek, csak éppen a deaklón, meg deakomcsik megy.

szánalmas.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.30. 10:52:06

@tölgy:

azért elképzelem, ahogy hisztérikusan visítoznál, ha a Nemzet Miniszterelnöke helyett a klón csinálná ugyanezt

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.30. 10:53:30

@mavo:

"erre van, elkezditek" = erre amint gebasz van, elkezditek

2010.10.30. 10:54:16

@tevevanegypupu:

'a torvenytelensegekkel, amiket eppen az Alkotmny neveben kovettek el nyolc evig.'

Az Alkotmány nevében követtek el törvénytelenségeket? Azt meg hogyan?
Hát már mindenről az az átkozott sztalinista alkotmány tehet?

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2010.10.30. 10:54:29

@Doctor Proctor: Abszolút igazad van: mindenki úgy csinál mint ha 10 millió alkotmányjogász országa lennénk. Valójából az egész médiahiszti egy szűk értelmiségi kör értelmetlen vitája.
A Zemberek leszarják a jogelméleti vitákat.
A Zemberek dolgozni, boldogulni akarnak és bassza a csőrüket a több nokiásdoboznyi végkielégítés amit 8 év nonstop fosztogatás után az elvtársak kiutaltak maguknak.
Ha nem így lenne, 1990-et rendszerváltásként élték volna meg, és a jogállamnak örültek volna, nem a Gorenjének.
Ha a jogállamnak és nem a "3,60-as kenyér nosztalgiájának" örültek volna, nem hozták volna vissza 4 év polgári kormányzás után a szocikat.
Nem is értem, hogy pl. Lendvai Cenzor Ildikó miért nem sikoltozik fejhangon a kórusban.

A magam részéről én is arra hatalmaztam fel az új kormányt mint választó hogy ezt a 20 év velünk maradt kádárizmust kiseprűzi, kipókhálózza, ha kell, gyökerestől kiszórja a történelem szemétdombjára az összes elvtelen kompromisszumával, paktumával, maszatolásával együtt. Ehhez most lett először kétharmada egy nemzeti, polgári kormánynak, ezért most kell megtenni mindent amit az elmúlt 20 évben nem lehetett. Én erre a 20 évre egyáltalán nem vagyok büszke, egy befejezetlen rendszerváltás átmeneti időszaka volt amire egyáltalán nem tekintek úgy mint megőrzendő vívmányra. (Lásd. emblematikusan szánalmas médiatörvény)

Az összes többi szar is csak a kormányzati felelősség szétmaszatolásáról szólt, és arról, hogy a kommancsok bebiztosíthassák magukat az elszámoltatás és a hosszú börtönévek ellen. Hadd ne sírjak hogy ennek vége.

Tehát ne csináljunk úgy mint ha 500 éves hagyományok dőlnének romba az 1949.évi XX. törvény módosításával. Valójában hosszú évtizedek, de talán a XIX. sz. vége óta először vagyunk olyan helyzetben hogy saját magunk rendelkezhetünk a saját országunk sorsáról.

Aki pedig Viktatúrától parázik azt azzal vigasztalom amivel magamat és ismerőseimet az elmúlt 8 évben: Magyarország nem egymaga fingja a passzátszelet, egy közös európai inerciarendszerben és érdekszövetségben mozgunk, ahol ha valaki nagyon ellenkező irányba evezne annak diszkréten a fejére basznak az evezővel a többiek. (lásd: Nabucco / Déli áramlat) Szerencsére most pont az ellenkezőjéről, egy új, közép európai integráció formálódásáról van szó, de ez már egy másik történet.

Diocles 2010.10.30. 10:56:39

A szerző arra is válaszolhatna, h abban az esetben, ha ő volna a kormányfő, akkor honnan pótolná azt az ezer-kétezermilliárdot, amelyet a válságadók esetleges törlésével kilő az Ab?

Így csupán egy jogászkodó táblabíró fikázása, (még ha állítólag "jobbos" is), aki számára a gazdasági kérdések egyszerűen nem léteznek. Tipikus táblabírói szemlélet. Tehát igazat adva a "jogászkodó" érvek akár többségének, akkor honnan is vegyük el a pénzt: ne fizessünk 11. és 12. havi nyugdíjat jövőre? Emeljük a duplájára az áfát? Hogyan akadályozzuk meg az államcsődöt?

Orbán szerintem számolt azzal, h leválik ez a táblabírói (szándékosan használom ezt a feudális kifejezést, hiszen a gondolkodásuk ma sem több és jobb, mint akkor) réteg, de azt is jól látja, h a különadók esetleges Ab általi törlése a kormánya azonnali bukásával járna.

Őszöd semmi nem lenne ahhoz képest, ha jövőre egy délután kellene döntenie két-három Bokros-csomagról...

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.10.30. 11:05:45

@tölgy:

Ne hülyéskedjen már kolléga. :-) M az hogy a hatalmat nem lehet "mérni"?

Az oké, hogy számokkal nem lehet, mérni, hogy ez most hatszor akkora mint a másik, de azért azt csak meg lehet mondani, hogy a mostaninál nagyobb lesz az ha visszamenőleges, bírósági ítéletszerű adókat vethet ki a kormány.

Ilyen hatalom senki kezében nem lehet.

Amúgy, meg mióta akarunk mi itt a konzervatív térfélen Robespierre-eket, Sztálinokat, Rákosikat létrehozni a nagy és szent igazságszolgáltatás, rendszerváltás, forradalom (sic!) nevében.

Nem tudom, maga nem érzi, hogy ezek a "forradalom" a szent ügyért és a jobb, igazságosabb jövőért, jellegű lépései a Fidesznek mennyire nem konzervatívok, hanem baloldaliak?

Most fontolva haladunk, vagy állami terrorral akarunk konzervativizmust építeni?

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.10.30. 11:19:00

@Diocles:

Talán már az elmúlt hónapokban (években) el kellett volna kezdeni rajta gondolkodni, hogy honnan is legyen pénz és milyen legyen a gazdaságpolitika? Nem?

A MÁV-ba, meg az oktatásba persze öntik az értelmetlen pénzt továbbra is. A Malévot csak vissza kellett venni mint nemzeti kincset.

A népszavazásnál, annak idején hogyan értékelted hogy ez a pénz majd hiányozni fog az államkasszából. Ja azok a népnyúzó szocik voltak, értem.

Mivel szentebb a mostani nyugdíjasok nyugdíja a jövőbeli nyugdíjasok jelenlegi nyugdíjcélú megtakarításainál?

Minden vállalatokra kivetett adót be kell szednie a vállalatnak a vásáróltól árbevétel formájában. Ugyanis onnan jön a pénze. Honnan máshonnan szedné be? A marslakóktól? Ha kivetsz egy adót, akkor az nem választás kérdése, hogy beépítem-e az árba vagy nem, mert az adókat csak az árbevételből tudom kifizetni.

Ezt amúgy Elpet-nek is mondom. Minden adót végső soron a lakosság fizet.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.30. 11:20:56

@jvizkeleti: helyes, tehát elfogadja
- hogy a Sztálin és tsai esetében az alkotmány semmitől sem védett meg, ebből következően _ nem az alkotmány véd meg valamitől_,
- hogy a hatalom mérhetetlen. Ebből fakadóan a "túl nagy hatalom" egy retorikai kép, hogy mozgósítson valaki ellen. Értékes ennyiben, de a hatalom valóságáról semmit sem mond. Magának nem tetszenek a mostani adótörvények. Csak ezt így nem meri mondani. Az elmúlt 4-5 év folyamatos adóemelésben telt, de a washingtoni konszenzusnak megfelelően a polgárok adóját emelték, az nem volt terror. Most a big business-hez nyúlnának, ez már terror. Erre szervezzen politikát és tüntiket, és írjon, és írjon.

Konzervativizmust én biztosan nem akarok építeni, szerintem OVi még kevésbé. Állami kényszer meg van. Aki maguknak beadta, hogy nincs rá szükség, az a magyar KGB volt 1989 után a "nem kell rendszerváltás" projekt részeként.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.30. 11:22:39

új pszáf törvény aszongya, hogy

"Az említett vezetők felmentési ideje 6 hónap, ezen idő alatt nem dolgozhatnak, és a havi jövedelmük arányos része jár nekik havonta. A felmentési idő lejártával pedig fél éves jövedelemre jogosultak, végkielégítésként."

lolz. a 2 milliós limitet figyelembe véve ez aszongya, hogy 24 millió. és ebből tényleg csak fél misit (mínusz járulékok) fog kapni a szászkaresz? :-DDDDDD vagy mégis megkapja a jóízlés nele baszó csillió-milliókat? :-DDDDD

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.30. 11:23:29

@mavo:

"jóízlés nele" = jóízlésbe bele

Éhesló 2010.10.30. 11:29:45

A törvényeket a törvényhozó megváltoztathatja.
Meg is tette, tenni is fogja tenni.
Az alkotmányt az alkotmányozó többség megváltoztathatja.
Meg is tette, és meg is fogja tenni.
Azt pedig még kezdő joghallgatónak is illik tudnia, hogy a jog alapja az erkölcs.
Érdekes, hogy az elmúlt 20+ év után sem világos ez a bérrettegőknek, akik mindkettőt felszámolták.
Persze akkor nem volt patkányvisongás minden hullámhosszon, csak sunyítás és marakodás a koncon.
A konc mára elfogyott, a társadalom túlnyomó többsége szerint pedig (más) rendnek kell lenni.
Ha nem lesz képes buktor erre, majd más teszi meg.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.30. 11:30:25

„el lehetne gondolkozni, hogy a képviselők több mint kétharmada által megszavazott törvényeknél se legyen jogosult az AB normakontrollra."

lolz. :-DDD

magyarul az elkövetkezendő 3,5 évben hozott EGYETLEN törvény se lehessen megtámadható.

Diocles 2010.10.30. 11:41:58

@jvizkeleti:

Amivel Ön érvel, azok szinte mind egy szálig Dávid Ibolya, Herényi Károly, Somogyi Zoltán ("mi vagyunk az igazi konzik, nem a balos Fidesz"), ill. az MSZP érvei.

Mivel láthatóan semmiben sem ért egyet a Fidesszel, így a Fidesz nyilván mély fájdalommal fogja tudomásul venni az Önök párezres szubkulturájának a leválását.
Nyilván hatalmas veszteség lesz. :)

Sok sikert az "igazi konzervatizmus" legújabb próbálkozásához, csak arra kérem, h a korrektség kedvéért ne hülyítse azzal az olvasóit, h Önnek, Önöknek köze volt, pláne volna a Fideszhez bármilyen téren. Ha mégis volt, a magam részéről nagy előrelépésnek tartom, h mindkét fél belátta, h ez az elválás ideje.

Oblomov 2010.10.30. 11:43:32

@tölgy: "Az alkotmány nem korlátozza a hatalmat."

Alkotmánya válogatja.

betyár (törölt) 2010.10.30. 11:55:51

@Walter Melone:

tudja, ha én olyan helyre megyek vendégségbe, ahol még nem jártam, és látom, hogy a bejáratos vendégek egy része levette a sáros cipőjét, a másik részük meg nem, két dolgot tehetek: leveszem én is a cipőmet vagy bemegyek sáros lábbal. Egy dolgot azonban semmiképpen nem illendő: sáros cipőben maradni, és utána azokat b@sztatni, akik levették a cipőjüket.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.30. 12:00:41

@Diocles:

heti válasz, magyar nemzet, gondolom ezek is "Dávid Ibolya, Herényi Károly, Somogyi Zoltán ("mi vagyunk az igazi konzik, nem a balos Fidesz"), ill. az MSZP érvei"-t szajkózzák.

még balyer elvtárs is csak hánytató zsidózás keretében tudta megvédeni ezt a szart.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.30. 12:03:14

@betyár:

gratulálok. magázódsz, mert az olyan kibaszott úrias, meg udvarias, majd egy jól sikerült hasonlattal büdös taplóként ábrázolod, akik nem magázódnak.

konkrétan anyádat, tahókám.

Éhesló 2010.10.30. 12:07:40

@mavo: az "elek"szerű hv állagát nehezen lehet felmérni, van néhány arc arrafelé, amelyik inkább szdsz-es mint fideszes. Nem olvastam, hogy szerkesztőségi álláspontként közöltek volna bármit. Nem csodálkoznék rajta az eddigiek alapján.
Az mn.-ben pedig T.M, kirohanását nem szerkesztőségi álláspontként adta elő. Ezért óvatosan az eqrótól sólyomon és szakasits-schifferen át lendvaiig tartó nagy összefogásba sorolással.... :)

tanarseged ur 2010.10.30. 12:08:08

@mavo: "konkrétan anyádat, tahókám"

Ezt a mondatot így, ahogy van, nyomtasd ki és tedd ki a falra. :-) Egyébként meg miért ne lehetne magázódni? Nem mindegy? Mondjuk akivel magázódik az ember (akarom mondani, a nick), annak kisebb valószínűséggel ír olyanokat, hogy "a kurva anyját Önnek!" Ilyen szempontból még előnyös is.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.10.30. 12:08:14

Remek poszt!

@evil overlord: "Azért sem egészséges a túl nagy hatalom, mert korrumpál."
Remek észrevétel!

@Oblomov: "Azért az érdekes, h. a posztoló felfigyel egy aggályos szervezeti konstellációra, majd megíjed, hogy régi bérrettegőkkel került azonos platformra: "Nem akarok azonban a kóros orbánozás pszichózisába esni.""
Na igen, ez engem is zavar... Már csak azért is, mert nem hinném, hogy a Mandiner lenne az a médium, amelyik híres lenne az orbanofóbiától.
Aki magyarázkodik, az félig már bűnös is.

@Elpet: Tud csinálni olyat a Fidesz, amit te elleneznél? Szerintem ha holnap felrobbantanák Paksot, még arra is megmagyaráznád, miért volt szükséges. :P

2010.10.30. 12:22:07

Egykedvűen figyelem ezt a purparlét.

1. A végkielégítések ki nem fizetését (vagy 98%-os adóját) üdvözöm, a céllal egyetértek. Tovább kellene menni.

2. Az alkotmányos maszlag nem érdekel.

2002-ben elbizonytalanodtam, 2006-ra pedig meggyőződésemmé vált, hogy ez a rendszer rossz.

A 89-ben összeütött főzelékről kiderült, hogy ehetetlen. Akik összeütötték, azok viszont más koszton vannak , és azóta is híznak. A teljesítményük ennek ellenére a mínusz végtelenbe konvergál. Vagyis használni nem tudtak az országnak, ártani annál jobban sikerült. Ezeknek most elvenné a desszertjét Orbán, mire alkotmányos a jajveszékelés. Most tényleg legyek felháborodva? Ugyan már!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.10.30. 12:22:25

@tölgy:
látom kezd világosodni mandiner és köre ügyben. maguk addig ülnek a könyvtárban, míg megvakulnak, elnehezülnek. hány éve mondom, hogy ezeket egyszerű megítélni. azt mondják konzervek. jó, nézzük meg az életüket. ugyanazt hallgatják, olvassák, nézik, rajongják, mint a libik. akkor konzervek? nem, libik.
ezek a gyerekek úgy nőttek fel, hogy nem baszták őket pofán, nem alázták meg őket, nem találkoztak pedagógiával, csak valami gyogyós csináló szarral. nagy részüket anyuka nevelte, nem férfiak. gyűlölik és rettegik a hatalmat. nem is érthetik mi történik.
nézze ezt a vízkeletit! orbán baloldali, uramisten! bizony legények, hát nem is konzervatív. a gazdaságban nem. új modell épül, egy régi. tudják, balos gazdaság, népboldogítással, korporatíve, konzervatív, mitologikus kultúrával.
és ezt a magyar nép többsége szeretni fogja és iránymutató lesz ejrópának, a szenilis vén kurvának is. új rend épül.

Oblomov 2010.10.30. 12:27:37

@TaTa86.:
Nem egészen erre gondoltam. Inkább arra, h. hirhedt orbanofóbiások sem annak születtek, hanem összeraktak rendszerszerű tendenciákat abból, amit az orbáni kígyótojásban látni véltek. Reakcióként vagy cáfolni próbálod a víziót, vagy amikor ez meggyőző, akkor orbanofóbiázod az elemzőt. A választott reakció tehát rólad szól, nem a szerzőről.

bz249 2010.10.30. 12:28:50

@Grift: latja, On egy gerinces ember. Hajlando neven nevezni a dolgokat es ezzel egyutt tamogatja. A konzervativok egy masik resze viszont a kognitiv disszonanciajat oldja ilyen vagy olyan formaban. Vagy azt relativizalja, hogy ez nem is diktatura vagy azt hogy nem is ezert szavazott a Fideszre.

Oblomov 2010.10.30. 12:30:26

... amikor ez NEM meggyőző ...

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.30. 12:35:31

@Oblomov: helyes, tehát minimum rosszul fogalmazott a szerző. Elragadta a retorikai hevület.

Akkor mi a jelenlegi magyari alkotmánnyal. Miért védendő? Teljesíti ezt a hatalomkorlátozó szerepet?

Szerintem nem, hiszen a Pojáca 2 év alatt maga alá tudta gyűrni a magyar államot, és miután kiderült a szar, nem volt mód az eltávolítására. Tolt az országot lefelé 2006 ősze óta. Nem az alkotmány valamilyen folyományaként mondott le.

De maguk szerint, akik viszont imádták a csávót, és rettegtek a Vérfarkastól, szóval maguk szerint sem teljesíti az alkotmányunk ezt a korlátozó szerepét, hiszen a Vérfarkas teljesen szabályosan szerezte a hatalmát, ami most állítólag túl nagy nekije.

Szóval, úgy általában lehet elmélkedni egy elképzelt alkotmány hatalomkorlátozó voltán, de a jelenlegi biztosan nem ilyen (Önök szerint sem, ha logikusak). Akkor miért kéne pont ehhez ragaszkodni, ha csak a tiszta eszmény, a törvény korlátozta hatalom eszményéből indulunk ki? Inkább úgy tetszik, hogy politikai-gazdasági érdekek vannak az alkotmányvédelembe csomagolva most.
Legközelebb, gondolom, a társadalmi igazságosság/szolidaritás vagy valami más érvet húznak majd elő, amely persze élesen ellentmond az a jelenlegi alkotmányvédelem/törvény uralma érvelésnek. De akkor már ki fog emlékezni a mostani álláspontjukra?
Maguk pont ott folytatják, ahol a Pojáca 2009 tavaszán abbahagyta, és amit a West Wing-ből tanult: "a napot kell megnyerni".

Serio (törölt) 2010.10.30. 12:35:51

Én azért elgondolkodtam az elmúlt napokban...

Persze, veszélyes ez a hatalom, meg minden... De az alternatíva még veszélyesebb - az AB pillanatok alatt megsemmisítheti a Fidesz teljes gazdaságpolitikáját, akkor meg az egész ország menthetetlenül megy a balkánba, Albánia és Koszovó mellé.

Ráadásul új alkotmány is lesz hamarosan...

Annyira már nem vagyok benne biztos hogy elítélendő ez a lépés.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.10.30. 12:40:13

@Oblomov: "Inkább arra, h. hirhedt orbanofóbiások sem annak születtek,"

Naná, hogy nem: annak nevelték őket.
Mielőtt megismerték OV-t már nemzetellenesek voltak, így természetes, hogy a nemzeti oldal vezetőjét is gyűlölik.

Lényeg a lényeg: zsigeri gyűlöletről van szó, azzal meg kár vitatkozni.

Egyébként a veszély természetesen fenn áll: nehéz megkülönböztetni a zsigeri gyűlöletet, az akut utálattól, aminek nyilvánvalóan konkrét oka van.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.30. 12:42:23

@tanarseged ur:

"Egyébként meg miért ne lehetne magázódni?"

a magázódással addig semmi baj nincs, amíg tölgy elvtárs kvaterkázik elpet elvtárssal. az ő ügyük, hogy csak nyáladzva tudnak beszélni.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.30. 12:44:29

@Éhesló:

jóvan, akkor jöjjön egy kis napi navracsics, még a fülkebaszás és a nemzeti kétharmad előtti időkből

"Mindennek kiindulópontja, hogy maga az állam is törvénytisztelő legyen. A normakövetés nemcsak az állampolgároktól elvárt kötelesség, hanem a hatalomgyakorlókkal szemben is alapvető követelmény. A jogállami keretek között elfogadhatatlan, hogy parlamenti többsége birtokában a kormány alkotmánysértő törvények sorával bizonytalanítsa el állampolgárait, sodorja veszélybe a jogbiztonság alapelvét."

static.fidesz.hu/download/481/nemzeti_ugyek_politikaja_8481.pdf

92. ódal, ha nem találod magadtól.

Oblomov 2010.10.30. 12:45:14

este leszek. Bírják ki. :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.30. 12:46:10

@Serio:

"az AB pillanatok alatt megsemmisítheti a Fidesz teljes gazdaságpolitikáját, akkor meg az egész ország menthetetlenül megy a balkánba"

értem. tehát a fidesz gazdaságpolitikája Az Egyetlen Járható Út.

ühüm, hogyne. pár hónapja valami imf meg eu teljesen másokat mondott, de hát a Tökéletes Gazdaságpolitika mindent visz

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.10.30. 12:46:45

@tölgy: Hamis érvelés.
Az állam/a társadalom a morális tartása miatt működik, vagy nem működik.
Sem a Pojácában, sem a népben nem volt egyenes gerinc, innentől eléggé képmutató az Alkotmánynak nevezett nyúzott papírfecnire mutogatni, hogy miatta maradt a nyakunkon.

(Azt is megjegyezném, hogy azért csak lehetővé tette a fülkeforradalmat az alaptörvény. Ne legyen túl mohó, történelmi léptékben az a 4 év semmi!)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.30. 12:47:21

@bz249: elnézem, mert másnapos.
Én speciel többet várok a fidoxtól, amíg a Pojáca and Co. szabadlábon van, addig biztosan OVi ellenzéke leszek.

Nézzen szét Szomáliában, mit eredményez a hatalommentesített állam. Már írtam: a status quo őrzés (1990-ben és 1998-ban is) a hálózat őrzését eredményezte, ami viszont államcsődöt eredményezett. Ha ebből ki akar jönni valaki, akkor hozzá kell nyúlnia sok mindenhez. (A Brüsszelben kiadott 3% hiány és a Pojáca hitele törlesztésének harapófogójából, máshogy nem is tud kilépni. Újít.) És OVi ezt ígérte. Ezzel érdekeket sért.
Jé, egy kormányos kormányoz!

Manyi Béci 2010.10.30. 12:53:52

@Grift:
"ezt a magyar nép többsége szeretni fogja"
Nem fogja.
A magyar már csak ilyen:)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.30. 12:54:52

@TaTa86.: "Hamis érvelés."

Ember, maga felköpött és alá állt.

Az alkotmányt azzal védi, hogy "Az állam/a társadalom a morális tartása miatt működik, vagy nem működik."?
Bogaram, ha a "morális tartás" a fontos, akkor tényleg teljesen jelentéktelen egy írott papíros léte vagy nem léte (ezzel magam egyet is értenék). Ez a beírása éppen, hogy érv az Alkotmány-imádat ellen.
Gondolja meg.

(Érdekes ez az új keletű bálványimádás. De ahogy a politikai érdek kívánja, majd elmúlik.)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.30. 12:55:46

@Manyi Béci:

te ezt nem értheted. a kétharmad az örökkévalóságnak szól.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.30. 12:55:49

@Manyi Béci: Magácskát nem szereti a magyar nép többsége.
Ne általánosítson a saját tapasztalataiból.

Manyi Béci 2010.10.30. 12:56:39

@tölgy:
"Akkor miért kéne pont ehhez ragaszkodni, ha csak a tiszta eszmény, a törvény korlátozta hatalom eszményéből indulunk ki?"
Juj.
Hát erről van szó?
A tiszta eszményről?
Teli szájjal röhögök, de nekem ez is jól áll, tölgy:)

bz249 2010.10.30. 12:56:46

@tölgy: ki beszel itt status quo orzeserol? Mar reg lehetne egy uj Alkotmany, de nincs. Akkor jogallami uton is vegig lehetne menni az uton. A Pojaca & Co a jelenleg (meg) hatalyos torvenyek szerint is kovetett el buncselekmenyeket. Birosag ele lehetne allitani oket, de nem tettek. A valsagadok osszesen 300 milliard forintrol szolnak. Ami apropenz. Nem mellesleg siman at is mennenek az AB-n (felteve, hogy nem csinaltak valami formai hibat, tegyuk fel, hogy nem). Az egyetlen amelyik kerdeses a magannyugdijpenztari zse allamositasa (amelyik egyreszrol buta lepes, masreszrol meg az emberek igen jelentos resze amugyis vissza fog lepni az allami rendszerbe).

De termeszetesen a lincseles es a nepi demokracia is egy jarhato ut. Csak az olyan prolis.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.30. 12:57:08

@tölgy:

"Érdekes ez az új keletű bálványimádás."

új keletű? :-D navracsics elvtárs nem is olyan rég, még javában bálványimádott. :-D

bz249 2010.10.30. 12:58:49

@tölgy: "Bogaram, ha a "morális tartás" a fontos, akkor tényleg teljesen jelentéktelen egy írott papíros léte vagy nem léte"

Nem is ertem mi a baja a magam modjan vallasos emberekkel. Ugyis a moralis tartas meg a hit a lenyeg, a hagyomany az csak par regi arc jegyzetei arrol, hogy szerintuk mi a jo.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.30. 13:01:03

Az alkotmány szerint magánvagyont elvenni csak kártalanítás alapján lehet.

Közvagyonból, közpénzből magánvagyont csinálni szerződés alapján lehet, ami innentől kezdve magánvagyon, tehát szakramentum, mert polgári világ van, ugye.

Erre az itt a piros, hol a piros játékra épül a rendszerváltozás utáni Magyarország, amire valaki egyszer, egy óvatlan pillanatban rátette a kezét, annak jogosságát soha emberfia meg nem kérdőjelezheti.

Ezt védelmezi az értelmiség teljes apparátussal.

Manyi Béci 2010.10.30. 13:01:36

@tölgy: De legalább ", nem basztak pofán, nem aláztak meg , nem találkoztam pedagógiával"

bz249 2010.10.30. 13:06:40

@Elpet: "Az alkotmány szerint magánvagyont elvenni csak kártalanítás alapján lehet."

Te jo eg, akkor a gyorshajtok birsagolasa alkotmanyellenes? Meg jo, hogy felfuggesztettek az Alkotmanyt, mert rengeteg kozlekedesi birsagot kellene visszafizetnie az allamnak.

Robinzon Kurzor 2010.10.30. 13:06:42

@Elpet: "Az értelmiségnek egyébként az Orbán-kormány eddigi minden lépésével baja volt, ami eltér a szakértő-válságkezelő kormány intézkedéseitől."

Egy nyárspolágrnak lehet, hogy túl kifinomult lesz ez a megközelítés, de azért megpróbálom.

Tehát kritika, bírálat tárgyáva tenni egy jogállami keretek között működő, demokratikus megválasztott hatalom akár összes lépését -- ez egy dolog.

A jogállami keretek felszámolása ellen tiltakozni -- ez meg egy másik dolog.

A saját érdekedben javaslom, hogy ne hozd magad méltatlan helyzetbe azzal, hogy megpróbálod megmagyarázni, hogy az AB legfőbb hatáskörének részleges elvonása nem a jelenti a jogállam felszámolását.

A jogállam és a demokrácia olyan, mint a szüzesség: vagy van, vagy nincs.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.30. 13:10:59

@Robinzon Kurzor:

Az alkotmány módosítása 2/3-os többséggel alkotmányos.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.30. 13:12:36

@Elpet:

sőt, kétharmaddal a népköztársaság is alkotmányosan visszaállítható.

Robinzon Kurzor 2010.10.30. 13:13:03

@Elpet: "Ezt védelmezi az értelmiség teljes apparátussal. "

Te is tudod, hogy ez nem igaz.

Te is tudod, hogy a Fidesz miért nem a most is rendelkezésre álló jogi eszközökkel szeretné visszaszerezni az Elenonóra-félék százmilliós végkielégítéseit: mert azt az eszközt az ő korábbi (és jelenlegi) kádereik ugyanolyan pofátlan végkielégítéseivel szemben is használható lenne.

Mert lenne jogi eszköz most is: a Ptk. szerint a nyilvánvalóan jóerkölcsbe ütköző szerződés semmis, a semmis szerződés érvénytelen.
A semmisségre bárki időkorlátozás nélkül hivatkozhat.

A Fidesz attól fél, hogy ahány MSZP-s végkielégítést erre hivatkozva bíróságra visz, annyi fideszes is lesz mellette, mert ott is van miből válogatni.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.30. 13:15:43

@Manyi Béci: a tiszta eszmények, tudja, odaát léteznek, kívül a napfényen, de mi a barlangban élünk. És a eszményekre hivatkozott pl. Rákosi et. is Szóval, csak óvatosan az eszményeikkel.
De a létező alkotmány láthatóan nem valósítja meg az eszményt. Akkor? Akkor mégiscsak más kéne, nem?

Amúgy, ki verte meg? Szóljon, és lerendezzük a csávót.
(A jellemfejlődésnek úgy általában jót tesznek az ilyen kellemetlen helyzetek.

@bz249: általjában egyetértünk.
Egy kiegészítés: "maga módján morális tartás nincs".

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.30. 13:16:53

@Robinzon Kurzor:

Mindenki tudja, hogy ezek az eljárások nem szoktak eredményt hozni: le van papírozva minden.
Erről írtam. Minden törvényes. A jóerkölcs definíciója hol található?
Viszont a kétmillió vonatkozik a fideszesek végkielégítésére is.

mizrolist 2010.10.30. 13:17:24

@betyár: van egy netikett nevű dolog - keressen rá a Google-ban, nem hosszú olvasmány. Abban konkrétan az van, hogy a magyar nyelvű interneten tegeződünk - alkotmánybíró a segédmunkással, milliomos a gimnazistával, öreg a fiatallal.
Szóval maga trappol körbe a szobában sáros cipővel és azt hajtogatja a cipő nélkülieknek: "de hát tiszta sár itt minden!" Ja, és a netikettet is 2/3-dal hozták létre, csak épp pártfüggetlenül. (ez egyébként tölgynek is szól többek között, de ő úgysem érti, már próbáltam)

@mavo: na ja, ez kell még nekünk. Kezdem azt érezni, hogy nem Berlusconit kaptunk áprilisban, hanem Putyint vagy Türkménbasit...

@Serio: ahogy a britek is mentek a Balkánra, igaz? Várjunk csak...

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.30. 13:19:10

@bz249: emlékszik a kis csávóra?
Ő mondta Szász Károlyra, hogy teljes vagyonelkobzás, sitt, és majd beszélünk. Ma alkotmányvédő.

index.hu/bulvar/2010/10/30/az_ejjel_ratamadtak_torok_zsolt_szocialista_szovivore/

barang 2010.10.30. 13:20:18

kedves jvizkeleti,

ez egy nagyon jó írás.

nincs azonban még minden veszve, még hátra van a szavazás, végül is elég lenne néhány voks is, hogy a dolog megbukjon. Nem lenne rossz, ha Viktorunk megtapasztalná, hogy hol van a fal.

ùgy tünik a politikusok hajlamosak elhinni, hogy ök mindig csak jót akarnak, és minden ellenállas csak akadályozza a jót. Ferivel sem az volt a gond, hogy elszállt, hanem hogy senki nem mondta meg neki, hogy meddig mehet el. ùgy gondolom, hogy akkor az ún. balodal dolga lett volna megálljt parancsolni. Analóg módon, most a mi felelösségünk, hogy egyértelmüvé tegyük, hogy ez egy helyrehozhatatlan lépés.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.30. 13:20:27

@bz249:

Ez van az alkotmányban, nézze:

13. § (1) A Magyar Köztársaság biztosítja a tulajdonhoz való jogot.

(2) Tulajdont kisajátítani csak kivételesen és közérdekből, törvényben szabályozott esetekben és módon, teljes, feltétlen és azonnali kártalanítás mellett lehet.

net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc.cgi?docid=94900020.tv

A bírságolásra, pénzbüntetésre mintha lenne alkotmányos megoldás.

Robinzon Kurzor 2010.10.30. 13:24:28

@Elpet: "Az alkotmány módosítása 2/3-os többséggel alkotmányos. "

A bolsevik módszerű hatalomgyakorlás lényege, hogy a többség korlátlan hatalommal rendelkezik.

A hatalommegosztás elvére épülő polgári-demokratikus jogállam szűnik meg, az AB legfőbb hatáskörét korlátozzák.

Egyébként pedig, ha már jogászkodunk az alkotmány ilyen értelmű módosítása nem egyeztethető össze az alkotmánnyal.

Egyrészt önellentmondást fog tartalmazni az alkotmány, ha az AB hatáskörét korlátozzák.

Ugyanis benne marad az a rendelkezés, miszerint a jogállam vagyunk, ennek viszont tartalmilag ellentmond, hogy a mindenkori hatalom felett bizonyos kérdésekben bármiféle kontroll megszűnik.

Másrészt pedig konkrétan is a rendeltetésszerű joggyakorlás általános kötelezettségét is sérti, hiszen a törvényhozás nem abból a célból rendelkezik bizonyos jogkörökkel, hogy azokat önnön hatalmának korlátlanná tételére használja fel.

Szóval akkor, ha már, tessenek rendesen csinálni, felvállalni, és nem a kádári slampos diktatúra nyomán haladni: kerüljön ki az alkotmányból, hogy Magyarország jogállam, és rendben is vagyunk.

Egyrészt a jogértelmezési problémák is megszűnnek, másrészt a valósággal is szinkronban leszünk.

bz249 2010.10.30. 13:25:50

@tölgy: ez egy tetu, mennyiben kellene, hogy erdekeljen a velemenye?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.30. 13:25:59

@tölgy:

mondd ki őszintén: az alkotmány egy szar papírdarab, ami csak addig jó, amíg a komcsiktól kell védeni A Nemzetet, onnan kezdve, hogy a Nemzet kerül hatalomra, jól ki kell baszni a picsába

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.30. 13:29:43

@bz249:

tölgy elvtárs azt hiszi talán, hogy mi szeretjük a törökzsoltokat.

fincsi amúgy, amikor a zakasszukfelőketmind megmondóemberek rotyognak a törökzsoltokon. :-D

bz249 2010.10.30. 13:29:58

@Elpet: vagyis letezik olyan mellekbuntetes a torvenyben, ami alapjan magantulajdont el lehet venni barkitol. Sot meg az eredeti allapot helyreallitasarol szolo torveny is van.

Termeszetesen alkalmazni a jogszabalyokat az mindig nehez. Nem is nagyon volt senki jo benne Magyarorszagon. Lincselni viszont egesz jol tudunk (erre amugy meg az olaszliszkai cigusok is kepesek). Szoval ketsegkivul lehet a lincseles melle praktikus indokokat felsorakoztatni.

Robinzon Kurzor 2010.10.30. 13:31:57

@Elpet: "Mindenki tudja, hogy ezek az eljárások nem szoktak eredményt hozni: le van papírozva minden.
Erről írtam. Minden törvényes. A jóerkölcs definíciója hol található?"

Pff. "mindenki tudja", ugyan már ...

Ezen szerződések, illetve ezen belül a végkielégítések mértékére vonatkozó rendelkezések simán a jóerkölcsbe ütköznek, bármiféle, a jóerkölcsre vonatkozó zárt lista nélkül is.

Vagy nem így gondolod? Szerinted nem ütközik a jóerkölcsbe? Nem hinném ...

Az, hogy "le van papírozva" szintén nem érv: nem lehet úgy lepapírozni egy százmilliós végkielégítést, legyen szó akár Eleonóráról, akár a Fidesz-káder Baranyairól (aki anno még Eleonóránál is nagyobb végkielégítést kapott), hogy ne ütközzenek a jóerkölcsbe.

Csak a törvényes utat járva nem lehet 2 hét alatt eredményt felmutatni... (ami szintén megérne egy misét, hogy miért nem azzal foglalkozik a Fidesz, hogy a bíróságok működését gyorsítsák)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.10.30. 13:33:30

Ezek szerint megtörtént az átállás.
"köpni kell.."

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.30. 13:37:32

@bz249:

Arra nincs törvény, hogy mi számít jó erkölcsnek illetve arányos teljesítésnek. Innentől szabad az értelmezés, érhet egy másfél oldalas tanulmány 200 milliót is akár, ha a bírósági szakértő megállapítja benne a hozzáadott értéket.

Bell & Sebastian 2010.10.30. 13:40:42

Szeretném átadni a helyi italbolt -amelynek törzsközönsége momentán kényszer-dologtalanokból és lecsúszott középrétegbeliekből áll, továbbá pár potyaleső lumpenből és alkoholistából, meg a személyzetből- üdvözletét és üzenetét a jogféltőknek:

- Az anyátok picsáját nektek, nem egyetemet!

(Ez a kevésbé árnyalt utalás valószínűleg a magyar -feleslegesen túlképzett- értelmetleniség szignifikáns részére vonatkoztatható, így nagy biztonsággal a posztolóra - elsősorban.)

Mint a mikroközösség tagja, a Kiállmányt megszavaztam, hát nesztek!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.30. 13:44:29

@Elpet:

és erre tényleg az a megoldás, hogy akkor mindenkitől vegyük el? csak szólok, ezt kollektív bűnösségnek hívják, ami ellen állítólag egy rendes konzervatív nagyon tiltakozni szokott.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.10.30. 13:46:51

Rendkívüli idők, rendkívüli emberek, rendkívüli megoldások.

A gyerek a kádban pancsol, amibe Fletó belehugyozott. Forradalmi lendülettel ez most kiöntésre kerül, tessék kapaszkodni!

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.30. 13:48:20

@Robinzon Kurzor:

Az teljesen mindegy, hogy én miként értelmezem a jóerkölcsöt. A hatóságok rugalmasan értelmezik.
Eleonóra esetében a végkielégítés jó erkölcsbe ütközött, a MÁV vezetők esetében például nem:

"Fejenként 110-120 millió forintot kaphatott idei távozásakor a MÁV két felső vezetője – értesült a Magyar Nemzet vasúttársasági forrásokból.
(...)
A két felsővezetőt emellett korkedvezményes öregségi nyugdíjba engedték. "Ez annyiból érdekes, hogy ha elérték volna a nyugdíjkorhatárt, akkor a MÁV már jogszerűen egyetlen forintot sem fizethetett volna nekik végkielégítés címén" - írta a Magyar Nemzet"

hvg.hu/itthon/20091002_mav_vegkielegites

A jóerkölcs értelmezése rendkívül rugalmas.

dr kíváncsivagyok 2010.10.30. 13:49:21

@devuscka: Most tényleg azt hiszed hogy a bankok , a multik és a szolgáltató szektor duplán adóstatását Te és Én meg a többiek nem fogjuk megérezni ? Már most , a jogszabályok elfogadása után hetekkel megemelte a kezelési költségeket a bankszféra átlag 5 % -kal !!! Napról napra emelkednek a kiskereskedelmi árak !! ( És tutira veszem , hogy a teló-díjak se csökkenni fognak és ezekbe MIND - MIND be van , lesz építve a Te szeretett különadőd ! ) Hol élsz ??

bz249 2010.10.30. 13:51:31

@Elpet: erre pedig a megoldas, hogy felszamoljuk a birosagot es sajat hataskorunkben agyonverjuk a szerzodes megkotojet.

Egyebkent, ha az osszes tobbi realis lehetoseget figyelembe veszem, meg mindig a Verfarkas diktaturaja a legkisebb rossz. De a legkisebb rosszat viszont nem fogom megtapsolni.

dr kíváncsivagyok 2010.10.30. 13:51:50

@mavo: De hiszen pont ezt mondja Orbán Viktor - de mennyivel finomabban....

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.30. 13:53:10

@mavo:

Milyen bűnösség? Kétmillióban limitálták a közszférában felvehető végkielégítést. Miféle bűnösségről beszélsz? Nem értem.

barang 2010.10.30. 13:53:55

@gloire: mi van, itt van a szerelem?

Robinzon Kurzor 2010.10.30. 13:56:54

@Elpet:

Akkor beszéljünk erről, ha ezt a szerződést bíróság elé vitték, és az jogerősen azt mondta, hogy nem ütközik jóerkölcsbe ekkor végkielégítés.

Jelenleg a ló másik felén tartózkodunk, mert az az álláspont, hogy 2 milliót meghaladó végkielégítés (még ha törvény alapján jár, nem mutyiszerződésre hivatkozva) mindenképpen jóerkölcsbe ütközik, ami abból derül ki, hogy vonatkozik rá a különadó.

Azért a 2 millió felett minden és a 100 milliós összegek között van még mozgástér bőven.

De a poszt tárgyához ez a kérdés nem kapcsolódik, ez csak egy jól kitalált ürügy a jogállam felszámolásához.

Világszám 2010.10.30. 14:01:31

Tessék mondani, hogy ha Matolcsy 900 milliádot remél a magánnyugdíjpénztárak államosításából, akkor hol az eddig befizetett 3 millió forintom?
Tehát hol a lóvé???? Én nem adom, nem az övék, ezért mondtam le a nyugdíjam 25%-ról.
Tehát matolcsy úr hol a pénzem!?

Robinzon Kurzor 2010.10.30. 14:02:04

@Elpet: "Kétmillióban limitálták a közszférában felvehető végkielégítést. Miféle bűnösségről beszélsz? Nem értem."

Azt látom, hogy nem érted.
Nem limitálták kétmillióban a közszférában felvehető végkielégítést, mert ez a szerződéskötés szabadságát aránytalanul korlátozná, ezért alkotmányellenes.

De nem akarok ötleteket adni, mert holnap már ott lesz az egyéni indítvány, hogy az AB hatásköréből kerüljön ki a szerződéskötés szabadságát korlátozó jogszabályok normakontrollja.

mizrolist 2010.10.30. 14:02:23

@Világszám: a zország zsebében, fellebbezésnek helye nincs, és visszakapni nem fogod.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.30. 14:02:47

@Robinzon Kurzor:

Az ügyészségnek nem kötelessége hivatalból eljárni ilyen esetekben?

Vagy nem olvassák a hvg.hu-t?

Walter Melone (törölt) 2010.10.30. 14:04:15

@betyár:

Azt hiszem kicsit előbb kezdtem írogatni mindenféle internetes fórumokba, blogokra, még ide is....

De tudod mit, vendég vagyok nálad (?). Nem szívesen látott vendég.

De nem különösebben érdekel...

gyilkos fűegér 2010.10.30. 14:06:21

@Elpet:

Eleonóra esetében a végkielégítés nem jóerkölcsbe, hanem hatályos jogszabályokba ütközött. Amikor a fidesz erre hivatkozik, hazudik, te pedig hű alattvalóként beszopod, és tapsolsz az AB kiherélésének.

Mindenki végzi a dolgát, ahogy Pali bácsi mondaná.

b-max 2010.10.30. 14:07:37

Teso, ébresztő.
Eddig is olajozottan működött ez a dolog.
Az apeh mindenek felett állt (semmibe vett ártatlanság vélelme pl.), és az államnak se volt gond, alkotmányosnak látszó, de nem valójában nem alkotmányos törvények meghozatala. Pl. elvárt jövedelem, + ágazatonként szerint ami a legnagyobb abszurdum szvsz.

b-max 2010.10.30. 14:08:15

Ja és még annyi, azért amit Orbán akar, lehet nem alkotmányos, de alapvetően igazságos.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.30. 14:11:31

@Robinzon Kurzor:

A költségvetési intézményeknél megállapított nagyösszegű végkielégítések esetében a szerződéskötés szabadságára hivatkozni a cinizmus légtornász-magasiskolája, műlovar-akadémiája.

Jogszabályok nagyon sok esetben korlátozzák egyébként a szerződéskötés szabadságát, pl minimálbér.

Világszám 2010.10.30. 14:11:40

@mizrolist: Ok, ha elmegyek Matolcsy úr házához, és ellopom a virágjait, akkor feljelent? Fel kellene, mert loptam.
Ha nem lesz meg a 3 millióm, akkor ő is lopott, sunyi módon (mert nem szóltak előre márciusban) loptak, mocskos tolvaj banda. Nem áldozatot kérnek, mert akkor azt mondanák, hogy ok 14 hónapig most kölcsönkérik a pénzem. Semmit sem szóltam volna, szarba vitték Gyurcsányék az országot, húzzuk ki belőle. Azonban a pénzem nem adtam oda, ha úgy tetszik, akkor én ezt most lelopom Matolcsyról!

Világszám 2010.10.30. 14:12:39

@b-max: Bocsesz, de pénzemet ellopni nem igazságos. Senkinek sem. Az nem személyes ügy. 1949-ben csináltak ilyet utoljára.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.30. 14:15:01

@gyilkos fűegér:

Nem én hivatkoztam erre az esetre, hanem akivel vitatkoztam Robinzon Kurzor 2010.10.30. 13:31:57

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.30. 14:18:54

@Robinzon Kurzor:

Hol van az alkotmányban a szerződéskötés szabadságára vonatkozó rész?

t a m á s 2010.10.30. 14:21:54

Igenis ennek a népnek ez kell!
Nem volt itt demokrácia egy-két évet kivéve soha.
A diktatúra sokkal hatékonyabb és mivel a tömegek (mob) nagyobb része alatta van az önmegvalósítás, öngondoskodás képességének, nekik ez a jó.
Lehet siránkozni, de hihetetlen nagy és sikeres munka áll a FIDESZ mögött. A buta és lusta MSZP semmit nem értett meg tömegmanipuláció, a populista demagógia fegyvertárából.
Sokaknak mentálisan nagyon jó lesz ez. A néhány köldöknéző, cselekedni nem tudó értelmiség meg ír egypár "felháborodott" kommentet, oszt jó napot. Egy diktatúrát csak kívülről lehet megdönteni, belülről nem.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.30. 14:33:10

@Világszám: pedig az állam ezt teszi, úgy hívják, főhatalom.
Anarchistáknak biztos rossz volt eddig, mi változott?

@mizrolist: én nem szavaztam a netikettre. Az Alkotmány sem mond róla semmit, sem a Biblia. Tehát ebben a szalonban érvénytelen.
A nyóckerben talán működik, de oda meg nem megyek.

@bz249: diktatúra?
Éveken át mondták körberöhögött reakciósok - mármint valódiak -, hogy az emberi törvény - amit az OGY hoz valamilyen arányban - nem lehet a legfőbb instancia. De akkor mindig a népszuverenitásra hivatkoztak, amit ósdi képzetek - elsősorban a Biblia - nem korlátozhat.
Na, akkor most így maradtak. Csak az erős számít, mondták. Az meg most a Vérfarkasé. Lehet, korábban el kellett volna fogadniuk, hogy az állam hatalma nem áll mindenek felett. De akkor éppen a kezükben volt. Most elkúrták, és nincs mire hivatkozniuk. Még a törvény sem áll az oldalukon. A többség törvényesen alkotmányozhat, ha akar.
Lehet, hogy a demokrácia diktatúra? Lehet, hogy a demo kritikák mégsem hülyeségek, ahogyan az elmúlt években a ballibek mondták? Jééé!

tevevanegypupu 2010.10.30. 14:33:33

@mavo:
Cuncimokus az oreganyad. Ez a legfontosabb mondanivalom az ugyben.

almodhi 2010.10.30. 14:44:34

Csak egy finom jóslat:

Orbán úgy ösztönzi majd a magánnyugdíjpénztári tagokat a visszalépésre, hogy megadóztatja a nyugdíjpénztáraknál vezetett számlát. Az adót most kell majd befizetni, a tőkéhez meg csak nyugdíjaskorban lehet hozzáférni.
Ezenkívül 98%-os adót fognak kivetni a megörökölt magánnyugdíjpénzári tőkére...

Várúr 2010.10.30. 14:56:44

@Karmadealer:
Érdekes, a diktátor Orbán az Európai Néppárt alelnöke... Hogy nem veszik észre az EU-ban, hogy Nero-t melengetnek a keblükön? Hogy a fenébe lehet, hogy nem mennek az emberek az utcára százezerszám? Holott maga Ferenc államférfi és személyesen Schiffer doktor úr toborozza a tüntetőket... Még a kordonkorból tudhatnák, milyen hatásos, ha ők szólítják meg a népet, bruhaha.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.10.30. 15:01:07

gloár, úgy érti, küszöbön a vincent meg a mandiner egyesülése? :)

mizrolist 2010.10.30. 15:01:15

@Várúr: még.

@tölgy: aha. Ugye tudja, hogy a KRESZ-re sem szavazott és mégis be kell tartani? Pedig nem szól róla sem az Alkotmány, sem a Biblia.

Várúr 2010.10.30. 15:01:46

@Világszám:
Sokadszor mondod, hogy ellopják a pénzed. Először válaszolok. Továbbra is saját számládon tartják nyilván, az a tiéd, senki nem veszi el. Csupán 14 hónapra felfüggesztik az állami átutalást, de neked írják jóvá változatlanul. A magányögdíjat legnagyobb részt eddig is az állam garantálta az állampapírokon keresztül és ez így lesz ezután is.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.10.30. 15:03:08

@Grift: úgy néz ki, pár összekötő már dolgozik az ügyön . )

mizrolist 2010.10.30. 15:03:57

@Várúr: elolvastad Matolcsy költségvetési javaslatát? A magánpénztárakból befolyó pénzt konkrétan a mostani nyugdíjakra költi majd az állam, meg amire épp kedve tartja. Nem mellesleg Orbán nyíltan kijelentette, hogy a 3 pillérből csak kettő lesz, az állami és az önkéntes; a magánpénztárak meg fognak szűnni.

LaLinea 2010.10.30. 15:11:51

Egy kicsit off, nem pont a témához tartozik. Erre reagálnék:

"azt a hatalmat bizony beleraktuk Viktor kezébe: én is, maguk is (eltekintve egy csekély kisebbségtől), most mit csodálkoznak?"

Az országgyűlési választáson a szavazásra jogosult választók

33.85%-a szavazott a Fideszre,
30.35%-a más pártokra szavazott,
35.8%-a nem ment el szavazni.

Tehát egy kicsit kerekítve: 3 emberből

1 nem ment el szavazni,
1 a Fideszre szavazott,
1 pedig más pártokra.

Ezt én nem fogalmaznám úgy, hogy egy csekély kisebbségtől eltekintve mindenki a Fideszre szavazott (én egyébként a Fideszre szavaztam).

Manatwork (törölt) 2010.10.30. 15:12:57

@csi: "1. A végkielégítések ki nem fizetését (vagy 98%-os adóját) üdvözöm, a céllal egyetértek. Tovább kellene menni."
Igen ebben egyetértek veled! Hamár egyszer visszamenőleges a törvény akkor menjen vissza akár 10 évet is... ugyanis 2002-ben is voltak ám pofátlanul nagy végkielégítések! Pl. az MFB akkori elnöke a felmentése után kb 140 millió Ft végkielégítést kapott! Az is pofátlanul sok. Vagy az teljesen elfogadható, mert az említett elnök fideszes volt?
Mielőtt valaki félreérti: az én értékrendem szerint NINCS jobb vagy baloldali pofátlan pénzlenyúlás. Mind a kettő egyformán erkölcstelen és büntetendő és egyiket se menti fel az amit sokszor sokan felhoznak védelemként: "de bezzeg az Orbán" vagy "de bezzeg a Gyurcsány".

kubedesign 2010.10.30. 15:13:06

tényleg kár rinyálni, a szájkarate semmire nem vezet. majd ha összeszedi magát a sok punnyadt barom (köztük én is) akik nem mentek el szavazni, és kimegyünk mondjuk 1-1,5 millióan tüntetni akkor majd talán látni fogja a kétharmados többség, hogy 20% a végletekig nem ért egyet ezzel a stílussal.

Aki pedig a 3,5 év múlva esedékes választásokban bízik azt el kell keserítsem: addigra okosan meg lesz oldva gazdasági/politikai/egyéb törvényekkel (amiket ugye már nem majd nem bírálhat felül az AB) hogy ne is legyen kire szavazni rajtuk kívül! Magyar Népköztársaság , és Kádár János, előre kispajtások!

betyár (törölt) 2010.10.30. 15:14:39

@Walter Melone: @mizrolist:

1. teszek a netikettre, maradok az etikettnél, ami szerint férfi nem szólít fel nőt a tegeződésre. ha ezt teszi, bunkó.

2. Walter félre értette, amit írtam: én is vendég vagyok

3. hülyék vagytok....csak hogy örüljetek b@zdmeg:)))

mizrolist 2010.10.30. 15:17:45

@betyár: az interneten sosem lehetsz benne biztos, ki férfi és ki nő. (bár a cinikus megközelítés szerint "az interneten a férfiak férfiak, a nők férfiak és a gyerekek FBI-ügynökök")

is 2010.10.30. 15:18:05

kb. ott tartunk, hogy ha valakinek valami nem tetszik, az balliba, meg komcsi. ahogy Orbán megmondta: aki kételkedik, az a múltat védi. @tölgy: meg szopja ezt a csecst, tövig, kidagadó erekkel.

tényleg csak a jószándék mondatja velem, hogy olyan, aki rögtön ellenséget lát abban, aki szól, az egy rendkívól buta ember. tölgy, ha te ki akarsz mászni a buta ember skatulyából, akkor se nem nyolc évezel, se nem ballibázol, se nem komcsizol. hanem azzal foglalkozol, amiről szó van.

@poszt: elsősorban pedig valahol már felbukkant, láthatóan még át nem tört, de semmiféle nyolc év nem volt. volt 4 év 2006-ig, aztán volt másik 4 év, amit Orbán ott ütött szét, ahol tudott, és aki 2008-ban megszavazta azokat a baromságokat, amiket Orbán elérakott 18 hónap hideg polgárháborút követően, az sem erkölcsről, sem közgazdaságtanról, sem hazaszeretetről az életben többet semmit nem mondhat. Gyurcsányozhat, meg amit akar, csak teljesen hiteltelen.

az idén tavaszi FIDESZ szavazatot NEM indokolja az MSZP elküldése, mivel azt az LMP-re, Bokrosra, vagy akár a Jobbikra leadott szavazattal is meg lehetett tenni. nullásra lehet értékelni az ezzel való takarózást. vállalja csak mindenki bátran: én szavaztam ezekre, miattam van ez, amiben vagyunk.

és javítsuk ki azt is, hogy aki előre megmondta, hogy ez lesz, az is mind ballib, meg komcsi. nem, aki ezt előre megmondta, annak csak nem vette el az eszét a 4 éves Orbán-őrület 2006 óta. és most szólok, lesz olyan választási törvény, hogy a FIDESZ 35%-os szavazataránnyal 60% parlamenti helyhez jusson, tehát az kell, hogy annyit se kapjon. el kell menni, és másra kell szavazni (akárkire!!!!!), mert van 30% menthetetlen.

betyár (törölt) 2010.10.30. 15:29:37

@LaLinea:

a jelenlévők között feltételeztem a csekély kisebbséget, de lehet, hogy tévedtem. gloire és grift épp erről értekeztek:))

mizrolist 2010.10.30. 15:35:11

@betyár: nem a bunkóságról beszéltem (ahogy Walter Melone sem). IRL az az udvarias, hogy magázódunk, és az idősebb a fiatalabbnak, a nő a férfinak felajánlja, hogy tegeződjenek. A neten az az udvarias, hogy tegeződünk, mert a magázódás itt kivagyiságot, lenézést, felsőbbrendűségi komplexust jelez ("én vagyok az elit, aki udvarias még a pórnép között is"), amit valahogy a legtöbben nem bírnak.

Világszám 2010.10.30. 15:35:28

@LaLinea: Aki nem ment el szavazni a Fideszre szavazott, ez a választás logikája. Aki nem szavaz, az automatikusan a győztest támogatja a szavazási matematika szerint.

Karcolt lendület 2010.10.30. 15:36:04

@kubedesign:
Miből gondolod, hogy lesznek 3 és fél év múlva választások?
Hisz a 2/3-dal törvényesen a mindenkori hatalom birtokosaira bízhatják, hogy belátásuk szerint addig maradjanak kormányon, amíg meg nem unják.

Elpeték meg itt fognak ennek tapsikolni, azt nem tudom, hogy kritikus hozzászólásokra lesz-e még lehetőség vagy csak a nagyon nem értelmiségi proletárok szophatják Orbán faszát?

Na jó, ez nagyon debreczenis volt, de a jelenlegi fideszes arrongancia és hogy egy alapvetően piszlicsáré ügy miatt képesek a jogbiztonságot veszélyeztetni, kihozza belőlem...

Passato Prossimo 2010.10.30. 15:39:24

@barang:
teljesen egyetértek!
gyurcsány is attól bukott ekkorát mert az egész szoci bagázs ugrott vele a kútba
orbánt meg kell állítani a kút kávájánál

kormányozzon, csinálja, de ebben is kell ízlés, mérték mert nyakunkra hozza a szocikat vagy a griftféléket...

a korrupt hagyó haverok miatt vesszen el egy általános iskolai tanár végielégítésenk akár egy fillére is?
egyébként is baromság volt így ez a törvény

nem kapkodást akarok

rendszert a változásnak

és nem mindenki aki bírál gyurcsányfun
pont gyurcsány megérdemelt sorsából érdemes tanulni

Világszám 2010.10.30. 15:40:37

@Várúr: Nono, maradjunk történelmi példánál. Ha már várúr. Ha Dobó István 2000 emberének megjánlják az átlépés lehetőségét hatalmi szóval, akkor a maradó 200 bajosan védte volna meg Eger várát. Tehát könnyen bukik a lóvém a lehetetlen helyzetbe hozott pénztárakban. És akkor széttárják a kezüket, hogy mi megmondtuk, hogy átléphetsz, de inkább elbuktad. Rákosiék is megmondták az embereknek, hogy lehet támogatni a kommunizmust, ha nem teszed kinyírunk. Na ez a 2 történelmi példa elég is lesz.
A lényeg, hogy a pénzemre hajt Matolcsy úr, én meg az övére...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.30. 15:43:10

@Várúr:

"Továbbra is saját számládon tartják nyilván, az a tiéd, senki nem veszi el. Csupán 14 hónapra felfüggesztik az állami átutalást, de neked írják jóvá változatlanul."

hahó, várúr elvtárs! el vagy maradva egy brosúrával!

szép volt, hogy eddig védted az elvtársakat, de most már kimondták, hogy de, bizony lenyúlják az egészet, szőröstül-bőröstül.

"A kormány azzal számol, hogy a 3 millió magánnyugdíjpénztári tag 90 százaléka 2011 végéig átlép az állami rendszerbe, és így a visszaáramló 2400-2500 milliárd forintnyi vagyonból 540 milliárd forintot az állami nyugdíjrendszer folyó kiadásaira fordít, a fennmaradó 1900-2000 milliárd forintból pedig egy új, az államháztartás egyensúlyát javító alap jön létre."

Manatwork (törölt) 2010.10.30. 15:48:02

@is: Végre egy normális hang! Egyetértek veled!
Sajnos OV nevéhez köthető az a fajta megosztás ami jelenleg is él az országban, hogy ha valakinek egy vitában ellenvéleménye van *** dologról, akkor az egyből liberális/szocialista/kommunista/fideszes/jobbikos. Rám is mondták már mindegyiket (elég vicces ez...) - attól függően, hogy akivel vitáztam az milyen párt híve volt. A józan ész már nem számít :(
Azon nem gondolkodott még el senki, hogy lehet az hogy 30-40 éves politikusok hogy lesznek szép csendben milliárdosok úgy, hogy közben ránézésre nincs más jövedelmük a hivatalos fizetésükön túl? Minden pártnál vannak ilyenek!!!
Úgyhogy elég nehéz a gondolkodó embernek hányinger nélkül hallgatni, amikor ezek a politikai erők jóerkölcsről beszélnek :(
A jóerkölcs egyébként is relatív dolog. A középkorban simán belefért a jóerkölcsbe, hogy a teli éjjeli edény tartalmát reggel lazán az utcára öntötték. Ma ez nem annyira illendő :)

bz249 2010.10.30. 15:51:12

@tölgy: "Lehet, hogy a demokrácia diktatúra? Lehet, hogy a demo kritikák mégsem hülyeségek, ahogyan az elmúlt években a ballibek mondták? Jééé! "

Tekintve, hogy az onkenyuralom ellentete a joguralom, igy a demokracia is lehet diktatura. Nem kotelezoen az, de lehet.

"Éveken át mondták körberöhögött reakciósok - mármint valódiak -, hogy az emberi törvény - amit az OGY hoz valamilyen arányban - nem lehet a legfőbb instancia. De akkor mindig a népszuverenitásra hivatkoztak, amit ósdi képzetek - elsősorban a Biblia - nem korlátozhat. "

El kell keseritsem tölgy, a Biblia sem tudja megakadalyozni az onkenyuralmat (kiserleti tapasztalat). Semmilyen konstrukcio nem tudja. Barmilyen rendszer maximum meg tudja ezt neheziteni.

A tovabbi korokhoz: az onkenyuralom nem feltetlen rossz, rengeteg joindulatu es tehetseges zsarnok volt a tortenelemben. A jogallam ellenben tobbnyire jobb, mint a diktatura (ez sem kotelezo ervenyu).

Világszám 2010.10.30. 15:52:01

@mavo: A számból vetted ki a szót! Bár az enyémet ehhez nem adom, ezek után pláne nem, akkor inkább adják ide az eddig összegyűjtöttet, oszt jó napot, tőlem fizethetik majd a 75 százalékot, leszarom.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.10.30. 15:52:21

@tölgy:

Lenne egy (azaz két) nagyon gyakorlati kérdésem.
Ugye, az AB a vagyonadót alkotmányellenesnek tekintette.
Másfelől Matolcsi ( a patás jobbkeze ) számos alkalommal hangoztatta, hogy hogy a vagyonadó ( ingatlanadó ) szükséges. A fidesz jelenlegi adóztatási politikája is a jövedelem típusú adók csökkentésével nyitott. és ez a nagykönyv szerint együtt jár a fogyasztási és vagyoni tipusú adók növelésével.
A fogyasztási típusú adókat ( a keresleti függvény rugalmasságának függvényében, ugyan ) de a kormány bevezette az áruházak megadóztatásával : ennek egy részét átháritják a fogyasztóra.
A vagyoni tipusú adó lesz a következő lépés, de ezt az AB alkotmányellenesnek nyilvánította.

ELSŐ kérdés. Mi a garancia arra, hogy a fidesz nem vezeti be az ingatlanadót, ha az ABt már kikapcsolta.
MÁSODIK kérdés. Elgondolkodott e már azon, hogy Önt, személy szerint a kérdés ilyen gyakorlati értelmezése hogyan érinti ( magyarul : ki tudja e köhögni pluszban az ingatlana max 1%t ingatlanadóként minden évben ? )

Több kérédésem nincs.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.30. 15:53:55

@is: Ovi már azért megérdemli a támogatásomat, mert magukat így felbosszantja. Ez csak valami jó, nemes és nagyszerű dolog lehet.

"hanem azzal foglalkozol, amiről szó van." - hiszen azzal foglalkozom. Azzal, hogy maguk komcsik, ballibek elbaszták ezt országot, és örüljenek, hogy egyáltalán szóba állunk magukkal. A sarokban kéne a Pojácával szégyenkezniük, de maguk szégyentelenek. Én nem emlékszem, hogy maga egyszer is szóvá tett volna valamit is az elkúrásból itt az elmúlt években. A maga szava nem számít, mert eddig is a Pojácát védte, és a jobboldal maga szerint csak azt tenné helyesen, ha kollektív öngyilkosságot követne el. Maguk kiiratkoztak a figyelembeveendők közül. Nem számítanak.
Az elkúrókat most kikúrják innen-onnan.
Az elkúrók végig a formális jogra hivatkoztak, a ritmuszavarba került TGM is még ezt igényelte a minap a NOL-ban. Hát a Vérfarkas formálisan törvényesen tesz mindent. Tetszettek volna korábban gondolkodni. Bár, akkor nem lehettek volna Pojáca-fanok.

Világszám 2010.10.30. 15:58:54

Szerényen kérdem mi történne, ha egy adott nyugdíjpénztár felszámolja most önmagát. Mindenkit kifizetnek, esetleg úgy, hogy átadják számomra az állampapírokat oszt jó napot. Ezt lehetne?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.30. 16:02:04

@tölgy:

"Azzal, hogy maguk komcsik, ballibek elbaszták ezt országot, és örüljenek, hogy egyáltalán szóba állunk magukkal."

a jó édesanyád, az a komcsi. meg a jó édes anyád, az ballib. és konkrétan a jó édes anyád, az baszta el az országot.

innen lehet folytatni.

Karcolt lendület 2010.10.30. 16:02:41

@Világszám:
Szerintem sajnos nem adhatják oda a pénzedet, hanem az ügyfélkörüket a kezelt vagyonnal együtt átveszi egy másik nyugdíjpénztár.

Kár, mert szerintem azt a megtakarítást jobban tudnám fialtatni...

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.30. 16:03:13

@bz249: az van, hogy a törvény uralma nagyon pöpec dolog. Mondjuk, a demokrácia pont nem a törvény uralma Arisztotelész szerint, de az egy buzi görög volt.
A Biblia csak egy szempontból kerül itt szóba: a emberi törvények akkor éremlik meg a "törvény" státust, ha isteni/természeti törvényeknek megfelelnek. Aki ilyenek létére hivatkozott Mo-n mostanában (mondjuk abortusz-, homokos-ügyben, stb.) az mélyen le lett sajnálva. A Pojáca és híveinek eszménye nem a törvény uralma volt, hanem a felvilágosult zsarnokság, más néven permanens forradalom. Így tojtak isteni/természeti törvényekre.
Maradt a jogi pozitivizmus. Most sem a törvények fájnak nekik, hanem OVi erősödése.

@Scaramella va alla guerra: tegyük fel, hogy a marslakók ellepik a Földet. Hogyan érinti ez Önt?
Több kérdésem nincs.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.30. 16:04:35

@Világszám:

sajnos nem lehet kivenni. ellenben szépen ellopikálják. nyíltan, szemrebbenés nélkül.

saját számla. muhaha. :)

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.10.30. 16:07:20

@Világszám:

Attól tartok, hogy a felszámolt vagyont vagy átviszed egy másik magánnyugdíj-pénztárba, vagy az állami pillérbe. Kb$ ilyen opciók lehetnek, de nem hiszem, hogy a tőkét megkaphatnád.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.10.30. 16:08:33

Az itt rinyáló szocialista és liberális származásúakon kívül vannak jócskán magukat jobboldalinak mondó, belül sültlófasznak tűnő kreatúrák, akik választások előtt még gyökeres változásokat követeltek, most meg azonnal az ellenkezőjét. Legyen gyökeres változás, de lehetőleg gyökeres változások nélkül.
Két téma miatt fanyalognak itt a balfaszok:
1. magánnyugdíjpénztár: 12 év alatt senkinek nem lett belőle haszna, csak a bankoknak, és egyéb pénztárszolgáltatóknak. Ergó tök mindegy, marad-e az államnál, vagy sem. Az állam elvileg azért hozta létre a rendszert, mert a dolgozó, vagyis a nyugdíjasokat ellátó réteg egyre szűkül. A pénztárszolgáltatók feladata az lett volna, hogy jó befektetésekkel megoldják a nyugdíjrendszer összeomlását. A szolgáltatók azonban az állam által rendelkezésükre bocsátott pénzt javarészt saját fenntartásukra fordították, és nem volt egyetlen sikeres befektetésük sem. Egyik pénztárnak sem. Akkor? - Végezni velük! Arról nem szólva, hogy a sikertelen befektetéseikből fakadó mindennemű kárért eddig a kormány állt jót mindenki adóforintjaiból. Vagyis a végén az is fizetett volna, aki sosem volt MNYP tag.

2. A végkielégítés ügye: Az AB hivatkozása azért is fals, mert éppen az AB az a képződmény, amelyik javaslatot tehet a jó erkölcsbe való ütközés témakör tartalommal történő megtöltésére. Ehelyett csak annyit mond, hogy "nem jó". Nem jó, bazmeg? És nem is javasolsz semmit? Akkor tünés a picsába! Ilyen egyszerű. Eleinte magam is húzódoztam a Fidesz döntése miatt, de minél több liberális születésű honpolgár óbégat, annál inkább tűnik jónak a Fidesz döntése. Az AB elkövette azt a hibát, hogy mindent kívülről, sőt, inkább felülről szemlélt. Most szépen részévé váltak a rendszernek, és kiderült, hogy restek. Ha pedig restek, akkor ne szóljanak bele.

Egyébiránt a választások óta félév telt el. Picit több türelmet!

vizipipa 2010.10.30. 16:10:11

Van egy alkotmány és van egy jogrend, ami kiad egy "jogállamot". Ez lehetővé tesz Ezüsthajót is, meg támogatás nélküli kormányzást is. Lehet, hogy ez a "jogállam" nem az igazi? Lehet, hogy változtatni kéne?
Bezony, nem is kicsit! Meg az is kézenfekvő, hogy az alkotmány nem maradhat ki a buliból. Hát nosza!
Lehet nyugodtan rinyálni azon, hogy hogy legyen. Azon nem, hogy a mostani nem jó.
Aki a régit védi az egyértelműen pozicionálta magát a múlt mellé.

Aki most felhorgadt az a Fidesz libsi szárnya. Van ilyen, nem is kicsi. S hangos. De nem a többség. Nekik kell elgondolkodniuk azon, mit is akarnak valójában. Változást az eddigiekhez képest? Ahhoz az alapokhoz is hozzá kell nyúlni!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.30. 16:11:02

@Világszám:

amikor vincenték már az elején kimondták, hogy egyszerűen kell a ~3000 milliárd, mert valamiből fedezni kell a kibaszott adókedvezményt (ami eredeti formájában ugye önmagában felpörgetné a gazdaságot növelné a bevételeket, és elhozná a kánaánt) olyan hőbörgés és gúnyolódás volt itt, hogy csak na.

csak jelzem, a manyupoknál emberek dolgoztak, akik majd ezután nem. a munkahelyteremtés szent nevében.

bz249 2010.10.30. 16:14:37

@tölgy: "Mondjuk, a demokrácia pont nem a törvény uralma Arisztotelész szerint, de az egy buzi görög volt."

Az atheni demokraciaban a nepszuverenitas korlatlan volt, vagyis tenyleg nem a torveny uralma volt. Ellenben mondjuk az alkotmanyos ize (a Montesquieu-fele idetlenkedessel) meg a torveny uralmat kozelitene. A demokracia annyiban van benne, hogy a torvenyhozo es a vegrehajto hatalomrol rendszeres valasztassal dontenek.

"A Pojáca és híveinek eszménye nem a törvény uralma volt, hanem a felvilágosult zsarnokság, más néven permanens forradalom. "

Nekem meg a torveny uralma az eszmenykepem. Mondjuk ezert nem szavaztam a Pojacara, meg ezert tuntettem 2006-ban meg ilyesmik. Nem erdekel a Pojaca.

"Most sem a törvények fájnak nekik, hanem OVi erősödése."

Ditto. is vagy mavo trollt szurom, nem erdekel mit mondanak. De ha megkerdeznem oket, hogy jo otlet-e femtargyakat dugdosni a konnektorba, akkor valszeg azt mondanak, hogy igen. Mindettol fuggetlenul nem dugdosnek femtargyakat a konnektorba.

Világszám 2010.10.30. 16:14:46

@jvizkeleti: Azt miért nem lehet, hogy felszámolják magukat és az állampapírt átrakják mint egyedi ügyfélként

bz249 2010.10.30. 16:16:48

@bz249: ize azt mondanak, hogy nem jo otlet.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.30. 16:20:02

@bz249:

"De ha megkerdeznem oket, hogy jo otlet-e femtargyakat dugdosni a konnektorba, akkor valszeg azt mondanak, hogy igen. Mindettol fuggetlenul nem dugdosnek femtargyakat a konnektorba. "

mi van? ja, hogy faszságokat képzelegsz. remek.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.30. 16:21:20

@bz249:

elnézést kérek, ha valóban így gondoltad, akkor természetesen más. az előző beírásomat kérlek ne vedd figyelembe, félreértés történt.

Robinzon Kurzor 2010.10.30. 16:22:06

@Elpet: "A költségvetési intézményeknél megállapított nagyösszegű végkielégítések esetében a szerződéskötés szabadságára hivatkozni a cinizmus légtornász-magasiskolája, műlovar-akadémiája"

Szövegértés, meg némi jogi alapismeretek, kedves nyárspolgár úr:

1. Az Eleonórák meg Baranyayak végkielégítése nem "megállapított", hanem megállapodás tárgya -- pont ezért tartozik a szerződéskötés szabadságának fogalomkörébe.

2. Nem abszolút szabadság az sem, az aránytalan korlátozásról beszéltem, csak a prekoncepciódba nem illő szavakról inkább nem veszel tudomást.

3. Konkrétan pont arról van szó, hogy a jóerkölcsbe ütközés az egyik konkrét korlátja a szerződéskötési szabadságnak -- ezt sikerült úgy "értelmezned", hogy nem akadálya.

De ami a legfontosabb: itt továbbra sem az ürügyként szolgáló, egyébként valós probléma (pofátlan végkielégítések) megoldásának szerencsés vagy nem szerencsés módja a fő kérdés.

Hanem a kontroll nélküli hatalom kiépítése, a jogállam alapintézményének jelentős korlátozása.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.10.30. 16:22:33

@Világszám:

A bölcs állam ezzel a "kiszabályozással" megvéd attól az esetleges rossz döntésedtől, hogy kivedd és feléld a pénzt.

Így aztán kiveszi és feléli az állam. :-) Bölcsen és államilag kiszabályozva.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.10.30. 16:23:17

@tölgy:

Kedves Tölgy,

tudja Ön, hogy mi az a " nulla valószínűségi mértékű esemény "?
Na, amit Ön hozott fel példájában, az például az ( az ingatlanadóval szemben! )
Sajnálattal látom, hogy válasza sajátságos, olyan értelemben, hogy egy valós problémát demagógiával próbál elütni.
És ez még csak nem is érvelési hiba.

Keep up with the good work. :D

@Mr Falafel: tőled is megkérdezem : mi a garancia arra hogy a zOrbán ezt nem arra használja fel, hogy bevezesse teszem azt az ingatlanadót ?

Mindkettejüknek : még mielött "kommunistának" bélyegeznének, le kell szögeznem, hogy semmi sem áll tőlem távolabb.
Ha végiggondolják, maguk is beláthatják : ezen csak veszthetnek. Ugyanis (nyilván) semmit nem nyernek vele, de az esetleg bevezetendő ingatlanadót önöknek is ki kell majd köhögni.

Én már csak azt nem értem, hogy emberek miért támogatnak lelkesen olyan lépést, amely jó eséllyel nekik is anyagi kárt okoz.

Felfoghatatlan.

Igen, és ha az IMben nem Rétvári Bencék és hasonló semmiházi kereszténydemokraták ülnének ( igen, ismerem őket a XI. kerületi Fideszből ), akkor tudnának olyan törvényt hozni, hogy az a kommerekre lesújtson úgy hogy az Alkotmányba nem ütközik és a negyven éve pályán lévő, de most nyugdíjazott tanárokat sem semmizi ki.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.30. 16:25:05

". Nem akarok azonban a kóros orbánozás pszichózisába esni. Leszögezem, ekkora hatalmat, soha senkinek a kezébe, még Teréz Anya vagy János Pál pápa kezébe sem lehet helyezni. Nincs olyan válsághelyzet, nincs olyan krízis, katasztrófa, amelynek megoldása a hatalom ilyen mértékű koncentrációját igényelné. A cél nem szentesít minden eszközt."

Ógörög városállamokban működött.

A visszamenőlegességgel egyetértek amúgy, különben a tolvajok soha nem lakolnak meg. Ebben az esetben félre kell nézni.

De ezt az AB jogkörének változtatása nélkül is el lehetett volna érni. Ők maguk jelezték, hogy ha pontosítják a törvényt, átengedik.

Robinzon Kurzor 2010.10.30. 16:26:54

@Elpet: "Hol van az alkotmányban a szerződéskötés szabadságára vonatkozó rész?"

Ha másból nem, a jogállamiságból következik.
Vagy a tulajdonhoz való jogból.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.10.30. 16:27:08

Egyébként itt is leírom : ha BIZTOSAN és KIZÁRÓLAG arra használnák a hatalmukat a fideszesek, hogy az mszt egyszer és mindenkorra likvidálják és kitakarítják a közéletből, akkor egyet tudnék ezzel a lépéssel érteni.

Erre azonban SENKI sem tud garanciát adni. Sajnos szakmámnál fogva nagyon értek ahhoz, hogy szép elméleteket a gyakorlati alkalmazás és szempontok szerint ítéljek meg. És engem az ingatlanadó lehetősége nagyon aggaszt.

mizrolist 2010.10.30. 16:28:15

@Mr Falafel: az AB-nek az a dolga, hogy a törvényeket vizsgálja alkotmányossági szempontból. Ha valami megbukik ezen, akkor elmondják, miért bukott meg - de nem javasolnak megoldást a hiba elkerülésére, mert az nem az ő dolguk, hanem a kormányé. Legalábbis elvileg.

higgins1 2010.10.30. 16:31:22

Jajaj, nagy itt a siránkozás és a vita pedig nagyon egyszerű a megoldás, azt kell csinálni amit én. Minden megtakarításom és pénzem kint van már külföldön, bankolni ausztriába járok, vagy neten elintézem (legalább iszom egy jó bécsi kávét). Eddig minden fillér után befizettem az adót 2000 óta, most már egy fillér után sem (thaks to Gibraltár :) ). Ha eldurvul a helyzet csomag össze és pucolás Thaiföldre ott olcsó az élet és neten is lehet dolgozni...
Nem sírni kell hanem megelőzni a bajt, megkeresni a kitörési pontokat és előre elkészíteni a menekülési útvonalat. Amíg van miért addig itt akarok élni, mert szeretek itt élni, de ha elpöccen valami ostoba politikus agya, akkor agyő, nekem a családom megélhetése fontosabb mint valami idióta magát messiásnak hívó fogyatékos nemzetvíziója.

Robinzon Kurzor 2010.10.30. 16:31:25

@Elpet: "Az ügyészségnek nem kötelessége hivatalból eljárni ilyen esetekben? Vagy nem olvassák a hvg.hu-t?"

Az ügyészségnek nincs ilyen kötelessége, de joga akár lenne is hozzá.

A "bárki" fogalmába (egy szerződés semmisségére bárki hivatkozhat) ugyanis az ügyészség is beleltartozik.

Horribile dictu kend is, ha semmisségi okot vél felfedezni a hivatkozott szerződésben -- helyette egy blogban véded a bolsevik módszert.

Robinzon Kurzor 2010.10.30. 16:33:45

@higgins1:

Bizony, bizony.

És a folyamat nem egyik napról a másikra fog felerősödni -- de hogy fel fog, az biztos.

Aki teheti, az el fog innen húzni, ahogy 56 után is egy csomóan elmentek.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.10.30. 16:45:32

@higgins1:

Ezt a lehetőséget sokan nem zárják ki az életükből. Csak én még a Fideszben bíztam, hogy egy jobb kormányzás jöhet. Most úgy tűnk nekem, hogy ez a vágyam kissé naivnak bizonyult. Az elkövetkező pár hónapban minden eldől.

Én amúgy most kezdtem el egy kilenc hónapos lengyelországi kiküldetést, munkát. Ha úgy hozza a sors akkor a befejeztével én sem megyek haza többet. Csak remélni tudom, hogy nem úgy hozza a sors.

tanarseged ur 2010.10.30. 16:48:45

@mavo: Nem olvastad? Nem fogja látni, ki vagy nála szűrve. :-) Ezt a szűrésizét ki lehetne terjeszteni, akár egész posztokra, meg IRL politikusokra is. Gyurcsány tiltakozik? Szűrés. Debreczeni cikket ír? Szűrés. Pali bá elnyökögi a neki megírt beszédet? Szűrés.

countrystudy 2010.10.30. 16:51:28

@Mr Falafel: így gondolom én is. egy földre küldött országot kell talpraállítani. kiket is véd ez a sok piperkőc szalondemokrata? akik vezető pozícióban voltak a csőd felé tartó országban. a demokrácia számomra azt is jelent,h mindenki viseli a felelősséget, a terheket. miféle jutalom jár a leszerepelt senkiháziaknak?

sourcerror 2010.10.30. 16:52:13

@tölgy: "a (sic!) emberi törvények akkor éremlik meg a "törvény" státust, ha isteni/természeti törvényeknek megfelelnek."

Szerintem vezessük be rögtön a shariát.

tanarseged ur 2010.10.30. 16:52:33

@higgins1: Mondd ezt egy idegen nyelvet nem beszélő gyári munkásnak, egy mezőgazdásznak vagy egy magyar-történelem szakos tanárnak.

milyen szép a Vértes, ó 2010.10.30. 16:59:25

@mizrolist: nyugalom, örülj, hogy nem azzal jött, hogy az AB-t azért kell korlátozni, mert nem tudnak kézilabdázni - arra nehéz lenne mit mondani

tanarseged ur 2010.10.30. 16:59:34

@higgins1: A másik dolog meg, hogy ha mindenki azt csinálná, amit javasolsz, akkor Magyarországnak annyi lenne. Magyarország pedig azokból áll, akik maradnak. Aki elmegy (magától és nem úgy, hogy elüldözik), az legyen szíves, ne ossza az észt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.30. 17:04:56

@tanarseged ur:

ja, hogy az volt a szúrás. :)

"Ezt a szűrésizét ki lehetne terjeszteni, akár egész posztokra, meg IRL politikusokra is."

jó ötlet. :-D

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2010.10.30. 17:11:37

@Várúr: Látod, pont ezt mondom. Ha valaki a saját szemének nem tud hinni mert szociokulturálisan determinált az Orbán-fóbiája, mutasson még egy ilyen nemzetközi elismertségű magyar politikust.

milyen szép a Vértes, ó 2010.10.30. 17:23:40

@Karmadealer: 'nemzetközi hírhedtségű'-t akartál írni, ugye?

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2010.10.30. 17:24:51

@LaLinea: Na ezt jó hogy szóba hoztad.
Ha valaki 8 ilyen év meg a többi előzmény után is a szocikra szavazott az rendben van. Az vagy eddig is nokiásdobozokból evett, vagy síkhülye de legalább vállalja, vagy náluk a szocikra szavazni olyan mint valami hülye családi hagyomány, ami fájdalmas és kellemetlen bár, de eddig senki sem bújt ki alóla. Empatikusabb pillanataimban van amikor ezeket az embereket jóindulatú megértéssel tudom nézni, azzal együtt hogy azért nem tartom őket százasnak.

De a passzív egyharmad tisztelettel kérem hogy fogja be a pofáját. Ha valaki nem veszi a fáradságot hogy tájékozódjon a választások előtt és állást foglaljon hogy a szavazólapon várhatóan megjelenő formációk közül melyik áll a legközelebb (vagy legkevésbé távol) az általa képviselt világképhez, már ha egyáltalán van neki ilyen, az akkor se ugasson, ha valami nem tetszik neki a következő 4 év alatt, mert ő azt deklarálta hogy nem érdekli a politika, ami persze egy reális alternatíva, csak ne csináljon segget a szájából.

t a m á s 2010.10.30. 17:26:02

Elnézést hogy újra szólok.
Sokan itt sírnak-rínak a demokrácia tönkremenetelén.
De ismételten;
Igenis ennek a népnek ez kell!
Nem volt itt demokrácia egy-két évet kivéve soha.
A diktatúra sokkal hatékonyabb és mivel a tömegek (mob) nagyobb része alatta van az önmegvalósítás, öngondoskodás képességének, nekik ez a jó.
Lehet siránkozni, de hihetetlen nagy és sikeres munka áll a FIDESZ mögött. A buta és lusta MSZP semmit nem értett meg tömegmanipuláció, a populista demagógia fegyvertárából.
Sokaknak mentálisan nagyon jó lesz ez. A néhány köldöknéző, cselekedni nem tudó értelmiség meg ír egypár "felháborodott" kommentet, oszt jó napot. Egy diktatúrát csak kívülről lehet megdönteni, belülről nem.

milyen szép a Vértes, ó 2010.10.30. 17:27:11

@Várúr: hát igen, a Kádár-korszakban is csak úgy tolongtak tüntetni az emberek. Hitler rendezvényein se voltak sokan. A Nép Útja ritkán a logikáé, nemdebár?

milyen szép a Vértes, ó 2010.10.30. 17:30:03

@Karmadealer: á, ha valakit nem érdekel a politika, ne ugasson, ha a politikusok tönkreteszik az életét, országát stb. Várj egy pillanatra, megtippelem, melyik a kedvenc pártod.

betyár (törölt) 2010.10.30. 17:30:11

@mizrolist:

no, csak megértette a lényeget...és miután olyan nagyon liberálisak, remélem tolerálják:)

kvadrillio 2010.10.30. 17:30:15

..azember mindig jobbat vár, occt megent kiderül, hogy szar van a palacsintában.....:)

Bell & Sebastian 2010.10.30. 17:30:26

@Karmadealer:
Ne feledje, évek óta jelentős túlképzés van bölcsészekből, az egyetemek java vállaltan ballib irányultságú. Most van az, hogy túllicitálják egymást pár helyért, aki meg lemarad, a Fideszt okolja.

Ez a majomparádé amolyan LMP -lázadás-féle, csak itt virtuális a lovasroham és kardlapozás a Fidesz ellen.

Mondjuk úgy, hogy promt egy misiért felfedeznék a lojalitást magukban. De annyit nem ér az egész!

Éhesló 2010.10.30. 17:34:30

@mavo: ilyen dumákat olvastam eleget balról is. annyit sem érnek mint ez.
Akkor most ki fog alkotmányozni?
Ők, vagy elqró?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.30. 17:36:48

a törzsközönségből azért felkérnék majd valakit, hogy ugyan, írja már le, hogy Ne A Zemberekkel. a felköpés, aláállás opcionális.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2010.10.30. 17:39:10

@milyen szép a Vértes, ó:
Miért ha politikusok nem lennének ki irányítaná az országát? Ja hogy ilyen anarchista hippi? Akkor alakítson hippipártot.
(bár ez is megtörtént, szóval ezzel sem kell fáradoznia)
Tudod: "Jót s jól, ebben áll a nagy titok. Ezt ha nem érted szánts és vess, s hagyjad másra az áldozatot."

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.30. 17:39:14

@Éhesló:

ja, ha navracsics elvtárs hazudozik, az jó.

az a legszarabb az egészben, hogy _mindannyiunk érdeke_, hogy ezek a hazug faszok jól kormányozzanak.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2010.10.30. 17:46:24

@mavo: Csak azért téged kérdezlek mert úgy látom ma te vagy beosztva ide ;-) de viccen kívül, érdekelne hogy milyen országot szeretnél itt 4 év múlva látni? (= mit tekintenél sikeres, vagy legalább jó kormányzásnak?)

milyen szép a Vértes, ó 2010.10.30. 17:47:32

@Karmadealer: van valami diszkrét báj abban, hogy a mélynemzetiek között ennyi a funkcionális analfabéta (segítek annyit, hogy véletlenül se sikerült eltalálni, mit jelent, amit olvastál) ... Vajon van összefüggés e "képesség" és a 'bármit beszopnak' között? :)))

higgins1 2010.10.30. 17:57:40

@tanarseged ur: Csak annyit ehhez, hogy Magyarország a polgárokból áll, akik fizetik az adót amit az éppen aktuális kormány elszór kénye kedve szerint hol hasznos, hol haszontalan dolgokra.
Ha a kormány elkezdi azokat a jöveldelmeket elszedni amit már megkerestél, és ami után már egyszer leadóztál és mindez ellen semmit nem tehetsz, mert szétbombázzák azokat az intézményeket amik ezt megakadályozhatnák, akkor sok lehetőséged mint hogy eldugoda pénzed, vagy anyázol.
Én nem anyázom hanem eltüntetek mindent, amit lehet, hogy ne legyen mit elvonni.
Lehet azt mondani, hogy az ilyenek mint én ne ugassanak, meg hogy takarodjanak el ha akarnak, de az a baj, hogy ha az ilyenek mint én nem fizetnék az adót (ami annyit, amennyit más ember egy élet alatt nem fizet be), akkor nem lenne itt sok véres szájjal kommentelőnek ingyenes egyetem, meg ingyenes orvos, meg családi adókedvezmény és még sorolhatnám.
Szóval én nem követelőzök itt (eddgi sem tettem), csupán elmondom mit tethet az aki munkával és tanulással megkeresett pénzét nem szertné egyszer csak visszamenőleg különadó formájában befizetni az állam bácsinak, mert éppen a sok ingyenélő szavazógépnek valamivel be kell tömni a száját...
Nem attól lesz valaki nagy magyar hogy kokárdát hány egy görbe este után hanem aki tesz is az országért, és ennek az első lépése az adó becsületes befizetése. Na most számomra a becsületes adóbeszedés került veszélybe, és inkább a családom mint a magát hazával azonosító hatalommániás politikus brigád...

Bell & Sebastian 2010.10.30. 18:12:01

@higgins1:
Nézze, van az öngondoskodás (valamennyi aranyat elásni a nehezebb időkre), van a többgenerációs család -típusú (ahol a fiatal gondoskodik nyugdíjas szüleiről) és van a Vörös-Segély, mint megoldás, továbbá van az állami Békekölcsön.
Ha a Vörös Segély legalább az inflációval felszorzott értékét tartotta volna nominálisan, ez a mese meg sem íródott volna.

De hogy kötelező etetni a pimasz tolvajokat, az csak nálunk volt! És ez nagy érvágás, bezony.

Prophet of the Fools 2010.10.30. 18:14:03

Ha tiltakozni akarsz, küldj egy emailt egy fideszes képviselőnek, melyben felhívod figyelmét a visszásságokra. Legjobb, ha minden nap megteszed. Hátha ér valamit. Talán egyik-másik elgondolkodik és nem droid módjára nyomogatja a gombot a Házban.

Éhesló 2010.10.30. 18:24:16

@mavo: még a végén egy platformon leszünk! :)
Én is ezt gondoltam 2002-ben.
Nekem nem jött be.
Remélem most neked bejön!

Bell & Sebastian 2010.10.30. 18:24:37

@Prophet of the Fools:
Öreg!
Te volnál az, aki a Fidesz várható győzelmét az ördög bűzös leheletével hoztad összefüggésbe?
Nem szükséges magyarul nyomnod, értünk mi angolul is, csak bátran! Melyik biztosító?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.30. 18:28:20

@Scaramella va alla guerra: a marslakók Földre szállása miért demagógia? Nem mondtam, hogy jó arcok.
Mink pápisták probabilisták vagyunk, nem probabilioristák, tudja?

Ez az "érvelési hiba" egy ügyesnek látszó fogás a netes dialógusokban, kb. annyit jelent 1, hülye vagyol, és 2, nem vagyok köteles megcáfolni.
Beszéljünk arról, hogy mi számít érvnek, milyen mérce alapján? Sírva menne haza. Vegyünk komolyan egymást.

Maga az ingatlanadótól fél, én meg nem látom. De nincs ellenemre a bevezetése, ha nincs korlátja és levonható az szja-ból.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.30. 18:31:06

@Bell & Sebastian: sok a Feri-árva, és most még egy csomó manager is bukja az idei bónuszát. A mogyi hiány eddig csak a megmondóiparban tarolt, most érte el a szele az eurapiértelembenvetteket.

vakvarju 2010.10.30. 18:32:21

@b-max: Az biztos. És ez neki évi 5 milla pluszt jelent. Én is szeretem ezt az igazságot.
@Karmadealer: Nokiás doboz? Majd nézd meg a fiúkat a kamionokkal! Az lesz ám a látványosság! Hát igen, ők ebben is ügyesebbek.
@milyen szép a Vértes, ó: Nem tolongtak tüntetni, viszont csodálták Orbán apukát a munkásőr egyenruhában a párttitkári irodában, amikor simogatta a KISZ titkár fiacskájának a buksi fejét. Büszkék lehetnek egymásra!
@sourcerror: szeretném, ha ateista politikusaink semmilyen isteni törvényre nem hivatkoznának. Hagyják békén Istent, nélkülük is teszi a dolgát.
Sok jobboldali politikus csak azért jár templomba, hogy láttassa magát, vagy sok a bűne és nem azért, mert istenhívők és mélyen vallásosak.
@mavo: Gyerekek, hát az egész komcsi bagázs ott ül a jobboldalon, mag az MDF-sek közül is a hitványabbak. És ez a jobboldal? Istenem!
@Várúr: és a 14. hónap lejárta után keletkezett több milliárdos költségvetési lyukat mivel fogják betömni? Saját zsebükből befizetik?
@Robinzon Kurzor: A Ptk-ban.
@mizrolist: És étteremben nem köpünk az asztalra. Ez sincs benne az Alkotmányban. De azért betartjuk, ha másért nem, a jó ízlés okán.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.30. 18:32:40

@sourcerror: maga nem tudhatja, de Magyarország keresztény, és nem muzulmán kultúrára épült.

agresszív hájfej, legalább mozgott aznap valamit 2010.10.30. 18:34:37

Nem gondolhatja komolyan senki, hogy emiatt az 1milliárd Ft miatt kell alkotmányt módosítani, mert jóerkölcsbe ütközik. Mikor vi 1,5-2 milliárdot fizetünk ki a képviselőknek bemondásos költségtérítésre. tán az nem ütközik jó erkölcsbe? Pont a Lázár, aki a legtöbbet veszi fel ??? Ez egy röhely, de tapsikoljatok csak nekik, megesznek mindannyiunkat reggelire.

Bell & Sebastian 2010.10.30. 18:40:23

@tölgy:
Volt egy ING -s haverom, aki mocskosul lehúzta minden ismerősét (jutalék rendszer). Kérdem tőle, tudod kit szeretnék először koldusbotra jutva látni?
Mondja, áhá ismerlek, a zsidókat! Mondok neki, tévedsz! A hozzád hasonló 8 osztályos, exkisztitkár, mezgépszerelő, vállalkozó, vámszedő geciket!

Hát nem bejött! :)

herbert 2010.10.30. 18:41:28

@Várúr: ez amolyan szocialista propaganda, amit nyeltem nyolc évig. Mintha csak fletót hallanám. A lenyúlás után már csak egy tollvonás, hogy felszámolják az egyéni számlát. A mgnyugdíjpénztárakat korlátozták a jogszabályok és az állam, nem lophatott meg. Az államot ebben ki akadályozza meg? Én biztos nem tudom.

Egy polgári kormánynak tisztelnie kellene a becsületesen szerzett tulajdont. Nekem ez nem a "becsülete lesz a munkának". Nem volt elég 50 év szocializmus, meg a 4+8 év ráadás?

A gazdálkodáshoz: igaz hogy bénáztak, de aki odafigyelt a portfóliójára és pénztárat is körültekintően választott, az a válság idején sem szívott nagyot. Ja , hogy ez nem könnyű? Hát igen, szar ügy felnőttnek lenni.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.10.30. 18:51:38

@jvizkeleti: Háááát, ezen a kommenten gloire még csámcsogni fog, és joggal. :)

(A helyzet iróniája meg az, hogy pont ma vettem egy bőröndöt. Igaz, csak azért, mert a régi már kezd szétmenni, de akkor is! :))

Bell & Sebastian 2010.10.30. 18:52:20

@vakvarju:
Mondd szépen utánam:
- Engem nem érdekel, más országokban mi hogy van, én magyarnak tartom magam, Orbán egy takaroggy és vidd az összes haverod!

Ezt kell mondani, mert ez a hivatalos álláspont, az elhajlókat meg a Párt megbünteti.

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2010.10.30. 18:54:51

@LaLinea: Akkor mi jól ellennénk egymással, mert én meg nem a Fideszre szavaztam (asszem), de úgy gondolom, hogy a szavazati arányokat azok között kell számolni, aki kinyilvánították akaratukat; szóval ezt a választást fölényesen nyerte a Fidesz, nincs ebben csúsztatás, én azt gondolom.
(Az országgyűlési választás ugye nem kérdőív, ahol van "9 - nem tudja | 0 - nem válaszol" opcijó is. :)

tlvajferi 2010.10.30. 18:56:05

lehet egy kézben ekkora hatalom?

bizony köszönjük meg gyurcsánynak és a rablóbandájának

megalapították a jobbikot, az lmpt, a kétfarkú kutyapártot, mindent amire szavazni lehet
közben lenullázták az országot, a vagyont kimenekítetteék ciprusra és most röhögnek, hogy az éves államadósságot miből fizetjük...

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2010.10.30. 18:56:40

@Bell & Sebastian: Mert, most koldus ez az ismerősöd?

tlvajferi 2010.10.30. 18:57:04

@elGabor:
el is lehet innen menni!
kövesd palikot ausztráliába
és frey izraelbe
:-)))

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2010.10.30. 18:57:44

@tlvajferi: Istenem, ha a demagógiáért fizetnének, milliomos lennél, tesó.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2010.10.30. 19:04:50

@mityu:
"én meg nem a Fideszre szavaztam (asszem)" Kitalálhatom-e melyik párt kampányzáróján jutottál olyan jó anyaghoz hogy nem emlékszel pontosan mi történt másnap? :-)
De így van, aki nincs ott aznap annak 4 évig nincs miért reklamálnia. Sőt, aki nagyon szarul van az előző este miatt annak kiviszik a mozgóurnát is. :-)
Aki még szarabbul, azt pedig urnában hozzák vissza... :-)

tanarseged ur 2010.10.30. 19:05:10

@higgins1: Azt is írod, hogy eltüntetsz mindent, meg azt is, hogy adózol. Melyik igaz a kettő közül? Mert az utóbbi esetben rendben, beleszólhatsz. :-)

Google 2010.10.30. 19:09:06

Úgy kétségbe vannak esve ballib polgártársaink, ha nem tudnám, miért sírnak, talán még sajnálnám is őket.
De, hogy a 2 millió fölötti végkielégítés-részt 98% -os adó terheli eztán, no meg, hogy a kötelező magánpénztárak helyett kicsit az államot stafírozzuk, hát ezért nem ontanék könnyeket.
De tudom, bolsevik módon védem a Fideszt, azokkal szemben, akik nagyon liberálisan támadják. A legelső perctől.
Sokan védik a pénzüket, amit, azt hiszik, most Orbán személyesen fog zsebretenni, csak azt felejtik el, hogy adósságot, kamatokat kell visszadni, nyugdíjakat kell kifizetni, oktatást, egészségügyet kell finanszírozni, hiánycélt tartani; miből, hogyan?
Elhiszem, ez nem érdekli az urakat, hölgyeket, bezzeg a multikról, bankokról nem feltételeznek semmi jót - ráterhelik az ügyfelekre a dolgokat - mégis védik őket.
Minek ide a nagy szavak, az ideológia? Egyszerűen csak szimpátia-antipátia kérdése az egész. Ha nekem ezekkel az intézkedésekkel semmi bajom, akkor ne akarjanak százan nekem ugrani, hogy de ezek szörnyűségek, és majd jön az ingatlanadó, demokrácia vége stb. Majd meglátjuk, hogy mi jön... Sírni persze lehet, de azt is el kéne fogadni, mások másként gondolják. És az is lehet egy érvényes álláspont.
Az nem lehet, hogy néha az AB is téved, az nem lehet, hogy megtalálják a megoldást, talán éppen közösen?
Az MSZP sem siet ezzel a tüntetésesdivel, úgy tűnik, még gyűjtenék az ügyeket, mert eddig ez, hát: halovány.
Még valami; általában írják az elnökök, kormányfők beszédét. És ők beolvassák, elolvassák.
Azzal, hogy Schmidt Pált (annak idején Sólyom L.-t)semmibevesszük, fumigáljuk, saját magunkról állítunk ki szegénységi bizonyítványt.
Valamint, ha a megválasztott kormányban nem bízunk, ott vannak az európai intézmények, lehet nekik panaszkodni a honi diktatúráról.

herbert 2010.10.30. 19:14:09

@Bell & Sebastian: örülök, hogy az alkoholista, munkakerülő senkiháziknak továbbra is van miért örülni, ahogy az elmúlt húsz évben. Mondjuk nyilván nehéz nyugdíjjárulékot lopni attól, aki nem dolgozik. Könnyű röhögni, amíg mástól lopnak.

63as (törölt) 2010.10.30. 19:15:41

jvizkeleti,

logikus az érvelésed, egyetértek veled.

evil overlord (törölt) 2010.10.30. 19:17:11

@bz249: "erre pedig a megoldas, hogy felszamoljuk a birosagot es sajat hataskorunkben agyonverjuk a szerzodes megkotojet."
Erre van egy sokkal egyszerűbb mód: szólnak nekem, és szabadon engedem őt:
en.wikipedia.org/wiki/File:Freisler02.jpg

@mavo: Ha hiteltörlesztésre fordítanák, az korrekt lenne.

@Manatwork: Gratulálok, sikerült "normális hangnak" nevezni a blog.hu egyik legsúlyosabb Gyurcsány-árváját.

@Világszám: Ha az állam visszacsinálja a 97-es törvényt, akkor nem éri veszteség a járulékfizetőt, egy kivétel van: ha önként tett be plusz pénzt a MNYP számlájára.

@Scaramella va alla guerra: Az ingatanadó önmagában miért is lennte alkományellenes? Feri ezt is elkúrta.

Google 2010.10.30. 19:20:40

Ez a magánnyugdíjpénztárosdi ez nem egy elkülönülési forma, akárcsak a szegregált oktatás?
Ott nem lehet, itt pedig igen?
A címről. Ha túl nagy az a hatalom, liberálisan el kell venni, korlátozni stb.
Nehogy már kárt tegyen!

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2010.10.30. 19:24:20

@Karmadealer: ez most nem értem, mire írtad, elmagyarázhatnád. Az urnát pláne nem értem, egyelőre még élek. :)
Nem szoktam kampányzárókra járni, kedvenc "anyagom" pedig a sör.

Bell & Sebastian 2010.10.30. 19:26:26

@mityu:
Még nem egészen, de szorulása már van.

bz249 2010.10.30. 19:26:57

@evil overlord: valoban a Nepbirosag sem rossz otlet. De azert az onbiraskodas meg mindig olcsobbnak tunik, kiveve persze, ha az elitelt eros. Nade a puskapor feltalalasa ota nincsen eros ember.

Bell & Sebastian 2010.10.30. 19:29:51

@herbert:
Kérném, fussál neki még egyszer. De ha meghaladná az értelmezhetőségi képességeid határát, az esetben nem kell reagálnod, érteni fogom.

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2010.10.30. 19:29:52

A címhez, ill. a kérdéshez: adott helyzetben lehet (jogosan) "ekkora hatalom " egy kézben, lásd pl. Churchill esetét.
De: fontos, hogy mit csinál az illető azzal a kézzel, meg hogy ez tényleg az a helyzet-e, amikor egy kézbe kell a hatalom. Szerintem nem, nem értem azokat, akik temetik az országot.

tanarseged ur 2010.10.30. 19:30:18

@Google: Nem érti.

Nem az a baj, hogy elveszik a pofátlan végkielégítéseket. Azokat vegyék csak el (a törvényeknek és az Alkotmánynak megfelelő módon), sőt: a tolvajokat csukják is le.

Az sem akkora baj, ha államosítják a magánnyugdíjpénztárakat: vitatható kérdés, de létezhet nem magánpénztár-alapú nyugdíjrendszer is.

A baj az, ha kiherélik az Alkotmánybíróságot: így a kormányoldallal szemben semmiféle hatalmi ellensúly nem lesz, és a jogbiztonság is kap egy pofont. Nézze csak a poszt címét. Nem az van benne, hogy "Jaj, ne vegyük el a végkielégítéseket a szocik embereitől!", hanem az, hogy "Lehet-e ekkora hatalom bárki kezében?" Kérdésként. Ld. még Bz249 nicktárs fejtegetéseit a joguralomról és az önkényuralomról.

herbert 2010.10.30. 19:30:47

@Google: "Sokan védik a pénzüket, amit, azt hiszik, most Orbán személyesen fog zsebretenni, csak azt felejtik el, hogy adósságot, kamatokat kell visszadni, nyugdíjakat kell kifizetni, oktatást, egészségügyet kell finanszírozni, hiánycélt tartani; miből, hogyan?"

elnéztem valamit? Mi ez a duma? Még mindig elqró a kormányfő?? Vagy ezt valami 2006-os vizitdíjas beszédéből vágtad ki?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.10.30. 19:31:33

@Scaramella va alla guerra:
Felőlem olyan adót vezet be Orbán, amilyet akar. Elsősorban azért, mert az állandó lakcímem nem Magyarországon van. Ám azért is, mert szerintem adni kell neki időt. Azt ígérte, hogy nagyon hamar más lesz minden, és ez a más jobb is lesz. Nem hiszem, hogy a Fidesz politikai öngyilkosságra készülne. Az, hogy mi nem látunk a lapjaikba, nem jelenti azt, hogy a szocik és libbancsnak születettek sipákolása igaz lehet. Akik 8 évig szívták a jó magyar vért, azoknak akkor sem hiszek, ha azt látom, amit mondanak.

herbert 2010.10.30. 19:38:20

@Bell & Sebastian: megértési problémák inkább ott vannak. a lopás az lopás.

evil overlord (törölt) 2010.10.30. 19:41:17

@mavo: tölgy méltánm ingerült: "is" mindig kiállt Fletó és tettestársai összes baromsága mellett. Itt is kurvaanyázza azokat, akik a nagy egyészségügyi reform ellen szavatak (az még nem jutott el hozzá, hogy legújabb változat szerint egy reform volt, a 97-es nyugdíj~).

@tanarseged ur: Mint korábban mondtam, aki nem vigyáz, nemszemély lesz.

evil overlord (törölt) 2010.10.30. 19:44:38

@bz249: Az önbíráskodás nem jó: az ellen ármányt sző, amivel ráveszi az embereket, hogy duplapluszjó elvtársakat lincseljenek meg.

Bell & Sebastian 2010.10.30. 19:51:09

@herbert:
Nézd, vidéken ekkora munkanélküliség még sosem volt, ennyi -az utóbbi években- tönkrement vállalkozás még sosem volt, ennyi -a libás-ügy mintájára elkövetett- csalásról még sosem hallottam. A falusi agóra a kocsma, ott szoktak parlamentárisan politizálni az áldozatok.
Ha ezen károsultak minden kívánsága valóra vált volna eddig, akkor az alkotmányunk felszeletelve várná, hogy csókot nyomhasson a seggükre, 6 alkotmánybíró húzna egy ekét, a lengőtekében meg Ferivel tarolnák az összes khmm..., máskéntszerető csakfelülkalapost.

tanarseged ur 2010.10.30. 20:05:10

@evil overlord: Gonosz Főúr, maga mint tudományos világnézetű materialista tudhatná, hogy vérfarkas nem létezik.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.30. 20:07:29

@evil overlord:

tölgy kurvára nem méltán ingerült. igaz, hogy is valóban megdöbbentő hevességgel védte a klónékat, de bocsika, pont tölgy fogja be a pofáját, ha a védhetetlen védése a téma.

evil overlord (törölt) 2010.10.30. 20:10:51

@tanarseged ur: Dehogynem: nagyregeny.blogspot.com/

@mavo: Azért van egy apró különbség is és tölgy elfogultsága között: Feri mindent elkúrt, amihez hozzányúlt, de azt még nem tudjuk, hogy Viktor mire viszi.

osborne 2010.10.30. 20:13:05

@tölgy: mindig is irigyeltem a türelmét. túl magas ez már sokaknak - számomra ez a hét üzije egyik üzije :)

higgins1 2010.10.30. 20:25:17

@tanarseged ur: Az elmúlt 10 évben fillérre forintra minden adót befizettem (függetlenül hogy milyen kormány volt), majd amikor elkezdődött a hercehurca pont úgy alakult, hogy új üzelti vállakozásba fogtam az eddig helyett, na azt már jólképzett Gibraltári pénzügyi szakemberek kezelése alatt áll. Szóval az hogy eddig mennyit fizettem be, az maradjon titok, de annyi legyen elég, hogy ha mostantól életem végéig nem fizetnék adót, akkor is bőven túlteljesítettem azt amit egy átlag utcán hőbörgö nagymagyar befizet valaha.
Fizettem akkor is amikor megemelték az adókat, mert tudtam, hogy ha azt befizetem akkor legalább békén hagynak, de most azt látom, hogy semmi nem garatálja hogy 2 év múlva visszamenőleg nem vernek rám valami fincsi kis adót, csak mert én elértem valamit ellentétben a sok léhűtő, nemdolgozó szürke niemand.
Na ezért nem tartok semmi pénzt mostantól ebben az országban.
Majd ha azt látom, hogy nem ad hoc döntések alapján szedik be a sápot a vállakozásoktól és emberektől (ki is hangoztatta, hogy átlátható, kiszámítható adórendszer nélkül vége az országnak, asszem valami Viktor nevű törpe huszár), hanem szigorúan de kiszámíthatóan és korrektül, akkor talán újra hozzájárulok újra a közös költségekhez.
Addig meg vedd úgy hogy most lelakom azt amit befizettem a sok ingyenélő helyett az elmúlt időszakban.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.10.30. 20:38:14

@tanarseged ur: Ha összeszámolnánk a magyar neten tobzódó vérprofikat, akik Bahreinben bejegyzett cégükre íratott Lancia Thesisükből írják meg a tutit a monte carloi riviéráról, akkor könnyen arra a következtetésre juthanánk, hogy hazánk valóban a tehetséges és fifikás honpolgárok országa. :)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.30. 20:50:58

@jvizkeleti:

Szerintem neked tényleg nem a Fideszre kellett volna szavaznod. A Fidesz - vagyis Orbán - ilyen, és ezt lehetett tudni.

Rudi_ 2010.10.30. 20:55:55

Rudi: Gyökeres változást akartatok, akkor most mi a hézag, azt szeretnétek, hogy a FIDESZ takarítsa el örökre a szocikat, de úgy, hogy a kis vagyonkátok ne sérüljön. Ezért rettegtek? Ha jóvá írják a nevetekre az eddigi befizetéseket, mi a gond? Vannak ilyen szavak: hit, bizalom, stb. ezeket nem ismeritek? H a valamiért nagyon rinyálnak a szocik az csak jó lehet. Várjátok ki a végét, rá érünk még jajongani.

Google 2010.10.30. 21:05:36

@tanarseged ur:

Maga sem érti. Vagy az eddigieket nem értette.

Az elmúlt nyolc év tűnt önkényeskedésnek, demokrácia rongálásnak, a pofonokat is megkapta a jogállam, annak rendje és módja szerint. Maradék javaiból kiforgatták szegény országot, van és lesz mit fizetnünk.
Most azt hiszem, a rosszon már túl vagyunk. Nem ijedek én meg olyan könnyen, ijesztgessenek is bármilyen jól!

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.10.30. 21:05:42

@elGabor: aham, honfitársaink egyik legérdekesebb típusa, aki valamely ajropéer hatalomkorlátozós jogállam előnyeit élvezve szidja az ilyesmi puszta gondolatát nálunk fölösleges entellektüell nyafogásnak tartva. Skizofrénia minősített esete.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2010.10.30. 21:12:41

@mityu: Az első felében azon vicceltem, hogy nem tűntél határozottan biztosnak abban kire is szavaztál tulajdonképpen....
A másodikban egyetértettem a nemszavazók hovászámításáról általad kifejtettekkel.
De nem viccelek többet, mert látom hogy komolyra fordul a helyzet. :-)

Alfőmérnök 2010.10.30. 21:19:32

Ez az „AB hatáskörét szűkítő javaslat” engem arra emlékeztet, amikor valami kis biszbaszt, vagy mondjuk egy füstölő gyufát dobunk egy hangyabolyra és hírtelen az egész boly beparázik és megzavarodik. Gyerekkoromban is élvezettel néztem az ilyen jelenségeket. :))

Persze az sem kizárt, hogy Molnár F. Árpádnak van igaza.
„Orbánék azért keresztelték át a titkosszolgálatot Nemzetbiztonsági Hivatalról (NBH) Alkotmányvédelmi Hivatallá (AVH), mert annak neve lényegileg azonos a kívánt és Orbán Viktor JÚDÁS tömeggyilkos által elképesztő elszántsággal és gerinctelen despota hajlamokkal épített egykori ÁVH-val! Orbánék azért hozták létre a Terrorelhárítási Központot, hogy biztosítsák az állami terrorizmus létét és az egész bolygón való biztosítását és kiterjesztését, a terrorcselekményeket bejelentők üldözését! Mert ők maguk a Terroristák! Orbán Viktor, a tébolyult tömeggyilkos illuminátus és terrorista bűnbandája célja volt megnyitni az utat az Al-Kaida és az összes ellenségnek nevezett titkosszolgálat és terrorszervezet előtt! Mielőtt megtették a Világtörténelem legnagyobb önmerényleti Pearl Harbor-sorozata előkészületeit, létrehozták a Terrorelhárítási Központot is, és elkezdték mind nevében, mind tartalmilag a despota államvédelmi titokzatos Nagy Babiloni Globalista és Elmetechnológiai Világrendszer Sátán vezette végső felépítését! Úgy, ahogy az a Jelenések Könyvében 2000 évvel ezelőtt a Jézus Krisztus Által Megjövendöltetett!”
www.hirhatter.com/a_despotizmusra.htm

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2010.10.30. 21:20:46

@Mr Falafel: mi volna, ha nem annak alapján alakítanád ki az álláspontodat, hogy kinek mi a véleménye, hanem megpróbálnál sokkal több információt szerezni a döntéseidhez? csak azért kérdezem, mert mind a két kérdésben láthatóan brutális információhiánnyal küzdessz.

tanarseged ur 2010.10.30. 21:21:19

@elGabor: & @higgins1:
Itt valóban csak egy dolgot tudhatunk mindenkiről: azt, hogy mi a nickneve. :-)

@Google: Még mindig nem érti, de szerintem nem is akarja. Aki nemet mond az elmúlt 8 évre, annak még nem kell igent mondania az alkotmányosság és a jogbiztonság megkurtítására. Aki nemet mond az utóbbiakra, az még nem mond igent az elmúlt 8 évre. Hogy túl vagyunk-e már a rosszon, az majd kiderül. Legyen Magának igaza!

Alfőmérnök 2010.10.30. 21:24:48

@betyár: Attól, hogy feltöltöttél egy gyerekkezet avatarnak, még nem nyilvánvaló, hogy nő vagy, betyárkám. Furcsa ember vagy te, hallod-e. :)

evil overlord (törölt) 2010.10.30. 21:25:21

@Google: A végkielégítéses játék ugyanolyan fűnyíróelv szerinti megközelítés, mint amit a szocik 15 éve művelnek. Arról nem beszélve, hogy lehet, hogy visszajön a pénz, de a sikkasztást elkövetők továbbra is szabadlábon lesznek.

tevevanegypupu 2010.10.30. 22:04:06

Erdekes, ahogy parhuzamosan futnak a taxisblokadrol irt cikkek meg aztan most errol az Alkotmanyrol es az Alkotmanybirosagrol szoloak, egyre inkabb az az erzesem, hogy Orbanek hasonlo helyzetbe kerultnek mint Antallek. Akkor is jogra, kotelessegre, tisztessegre szolitottak fel oket - az szdsz es az akkori fidesz is, na meg a zorszag nepe es szeretett taxisaink - a lehetetlen helyzetben, a rendszervaltassal kuszkodo kormanyt. Szabalyszeruen leteritettek oket ilyen blablaval, vegul Antallek engedni kenyszerultek. Lathatjuk mi kovetkezett utana. Az szdsz osszeallt a mszpvel es 12 evig mindent leraboltak amit csak lehetett. Egyedul a fideszt nem sikerult megsemmisiteniuk, pedig minden megtettek ami csak a hatalmukban allt.Most ha Orbanek is engednek a tamadasoknak, akkor vajon mi johet meg? Az mszp megmaradt ugyanugy es ugyanolyan felallasban. Lattuk mire kepesek es lattuk, hogy az Alkotmany nem volt kepes megvedeni toluk az orszagot. Ez lenne az az Alkotmany mit tisztelni kellene, ez lenne az az Alkotmanybirosag akik majd eldontik, hogy mit lehet es mit nem? Gyurcsanyek, Torok Gabor meg Gazda Albert(:, Greczy Zsolt es a Nepszava itelkeznek ..minek a neveben?? Ugyan, ugyan..

Spekuláns 2010.10.30. 22:07:02

@evil overlord:
"Ha hiteltörlesztésre fordítanák, az korrekt lenne."

Korrekt, de azzal nem lehet az államháztartási hiányt csökkenteni. Bizony. Tehát el fogják költeni.

Tékozló fiú esete.

Alfőmérnök 2010.10.30. 22:20:45

@evil overlord: Én most éppen forralt borral nyomulok, de hogy az ilyen Molnár F. Árpádok, jvizkeletik, Manyi Bécik és tsaik mit tolnak, azt az írásaik alapján nem tudom megállapítani. Nem vagyok addiktológus. :)

bz249 2010.10.30. 22:33:40

@tevevanegypupu: ket szal van a tortenetben.

1a.) A mostani Alkotmany gyenge, raadasul tul hosszu es jonehany dolgot tisztazni kell benne. Raadasul nem is igazan alkalmas a nemzet egysegenek kifejezesere.

1b.) A birosagok lassuak, sok a magasabb fokon megvaltoztatott itelet es gyakran az altalanos igazsagerzettel ellentetes iteletek szuletnek. Ezeknek nem kis reszben a biroi es ugyeszi kar kepzetlensege az oka.

1c.) Az viszont nem igaz, hogy a szocik joghezagokat hasznaltak ki. Legalabbis az esetek tobbsegeben szimplan torvenytelenseget kovettek el. Sikkasztani, hutlenul vagy hanyagul kezelni a kozvagyont az nem joghezag, vagy ha ez joghezag, akkor a baltas gyilkos is joghezagokat hasznal ki. (a Btk es a Ptk is javithato, de az ilyen cselekmenyek mar a mostaniban is benne vannak)

Konkluzio1: A Fidesz kedvere alkotmanyozhat, mivel erre teljes felhatalmazasa van. Ezeket a torvenyeket atirhatja, sot ha olyan kedve van azt is beirhatja az Alkotmanyba, hogy Kover Laszlot minden evben legalabb egyszer kotelezo a Duna jegen kirallya valasztani (mert egy balfasz szar Alkotmanyunk van).

2.) Milyen tipusu orszagban akarunk elni?

- szeretnenk-e egyaltalan Alkotmanyt (nem kotelezo, Nagy-Britannianak vagy Izraelnek sincs)?
- szeretnenk-e, hogy az Alkotmany tenyleg ott legyen a torvenyek hierarchiajaban ahol szokott lenni (ekkor viszont egy mindenre kiterjedo vetojoggal biro Alkotmanybirosag kell, vagy valami ezzel egyenerteku)?
- szeretnenk-e, hogy legyenek olyan buncselekmenyek, amelyek nem tartoznak a birosagok kompetenciaja ala? Ha nem a birosag, akkor ki?

evil overlord (törölt) 2010.10.30. 22:33:53

@Spekuláns: 10 millárd USD a külső államadósság 8.5%-a. ha ezt egy összegben visszafizetik, akkor a kamatteher csökken.

@Alfőmérnök: Manyika jófajta fehérbort szokott kortyolgatni, jvizkeleti nem tudom mit, de egy biztos: Molnár F. Árpád nem aprózza el.

evil overlord (törölt) 2010.10.30. 22:36:23

@bz249: "Ezeknek nem kis reszben a biroi es ugyeszi kar kepzetlensege az oka."
Pedig képzettek azok. A foxi-maxin.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.10.30. 22:52:06

@tanarseged ur: Mindkét felvetése jogos. "Az elmúlt nyolc év elutasítása" vs. "alkotmányosság" hamis ellentét, retorikai fogás. Egy személynek lehet fontos mindkettő, vagy egyik sem: Sólyom Lászlónak például bizonyára mindkettő lényeges, míg Gyurcsány Ferenc megmutatta, hogy neki a nyolc év kell, az alkotmányosság viszont nem fontos (amikor az ellenkezőjét állítja, hazudik).

Az meggyőződésem, hogy az extrém eszközökhöz nem csak választói felhatalmazás, de nagyon jó okok is kellenek; még meglátjuk, a mostaniak eléggé jók-e, és az eredmények visszaigazolják-e a döntést. 1990 óta Magyarországon kormány ekkora felelősséget nem vett a nyakába. Hozzáteszem, a nagyszerű Roosevelt ugyan anno nálunk elegánsabban csapta agyon a maga kötekedő alkotmánybíróságát, de bizony agyoncsapta ő is, többek között azért, hogy lenyúlhassa az amcsik aranykészletét (amit ma pár flúgosabb libertariánus kivételével senki nem bán, de akkoriban felért az MNYP-k kiürítésével - en.wikipedia.org/wiki/Gold_Reserve_Act ). A Nagy Ember saját szavaival:

"Fireside Chat (9th March, 1937)

Tonight, sitting at my desk in the White House, I make my first radio report to the people in my second term of office.

I am reminded of that evening in March, four years ago, when I made my first radio report to you. We were then in the midst of the great banking crisis.

Soon after, with the authority of the Congress, we asked the Nation to turn over all of its privately held gold, dollar for dollar, to the Government of the United States.

Today's recovery proves how right that policy was.

But when, almost two years later, it came before the Supreme Court its constitutionality was upheld only by a five-to-four vote. The change of one vote would have thrown all the affairs of this great Nation back into hopeless chaos. In effect, four Justices ruled that the right under a private contract to exact a pound of flesh was more sacred than the main objectives of the Constitution to establish an enduring Nation.

In 1933 you and I knew that we must never let our economic system get completely out of joint again - that we could not afford to take the risk of another great depression.

We also became convinced that the only way to avoid a repetition of those dark days was to have a government with power to prevent and to cure the abuses and the inequalities which had thrown that system out of joint.

We then began a program of remedying those abuses and inequalities - to give balance and stability to our economic system - to make it bomb-proof against the causes of 1929.
...
In the case holding the New York minimum wage law unconstitutional, Justice Stone said that the majority were actually reading into the Constitution their own "personal economic predilections," and that if the legislative power is not left free to choose the methods of solving the problems of poverty, subsistence, and health of large numbers in the community, then "government is to be rendered impotent." And two other justices agreed with him.

In the face of these dissenting opinions, there is no basis for the claim made by some members of the Court that something in the Constitution has compelled them regretfully to thwart the will of the people.

In the face of such dissenting opinions, it is perfectly clear that, as Chief Justice Hughes has said, "We are under a Constitution, but the Constitution is what the judges say it is."

The Court in addition to the proper use of its judicial functions has improperly set itself up as a third house of the Congress - a super-legislature, as one of the justices has called it - reading into the Constitution words and implications which are not there, and which were never intended to be there.

We have, therefore, reached the point as a nation where we must take action to save the Constitution from the Court and the Court from itself. We must find a way to take an appeal from the Supreme Court to the Constitution itself. We want a Supreme Court which will do justice under the Constitution and not over it. In our courts we want a government of laws and not of men.
...
When I commenced to review the situation with the problem squarely before me, I came by a process of elimination to the conclusion that, short of amendments, the only method which was clearly constitutional, and would at the same time carry out other much needed reforms, was to infuse new blood into all our Courts. We must have men worthy and equipped to carry out impartial justice. But, at the same time, we must have Judges who will bring to the Courts a present-day sense of the Constitution - Judges who will retain in the Courts the judicial functions of a court, and reject the legislative powers which the courts have today assumed."
( www.spartacus.schoolnet.co.uk/USAsupreme.htm )

Magyarul Frank telerakta az alkotmánybíróságot a saját embereivel. Így is lehet. :)

Toeck Filkow 2010.10.30. 22:56:39

„Leszögezem, ekkora hatalmat, soha senkinek a kezébe, még Teréz Anya vagy János Pál pápa kezébe sem lehet helyezni.”

Főleg, hogy egyikük sem él már.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.10.30. 22:58:37

@Alfőmérnök:

Én szigorúan az LSD-t. Fidesz kritikához mindig tolnom kell valami keményet, mert annyira tökéletesek a fiúk, hogy csak szétbombázott aggyal találok rajtuk fogást. :-)

Az LSD-nek meg van az a jó tulajdonsága, hogy ha jól kapja el az ember, akkor rettegtet, mint egy törpe cigány vérfarkas vezérlőtábornok. :-)

@Elpet:

Kire szavazhattam volna? Jobbik (barna marxisták)? LMP (TEK-es zöld-vörös marxisták)?

Vagy a szoci Bokrosra gondolsz?. Énnekem ő nem elég piacpárti (kapitalista), viszont legalább szoci miniszter volt. :-) Szóval kilőve. Sőt ő maga mondta a Medgyó kormányra kerüklsekor, hogy "szocialista" vagyok. Pedig a jó öreg D209 már akkor is a 100 napos programmal kampányolt, ami maga a gazdaságpolitikai ősbűn volt. Bokros meg ennek állt mellé pedig lehetett látni már akkor is, hogy nincs rá keret, csak az államadósság gyors növekedésével. Szóval róla ennyit.

Az engem nem akadályoz meg a Fidesz kritikájában, hogy a többi még vállalhatatlanabb. Bár nálunk is van egy rakás marxista (Bogár L). Ez úgy látszik egy ilyen ország.

osborne 2010.10.30. 22:59:34

Más: A zObama érának holnap annyi. Már a terror baromság sem hat igazán, valaki igazán szólhatna nekik.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.10.30. 23:12:10

@osborne: Carter II. A tehetetlenkedés oda vezetett, hogy a change elmaradt (Barack nem mert, majd később már nem is tudott nekimenni a legkomolyabb problémáknak), a hope kihúnyt (az elkötelezett demokraták dühösek és elégedetlenek), a republikánusok (és a Tea Party-féle protestáló debilek) pedig ismét átvették a narratívák formálását.

Tanulságos. :)

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.10.30. 23:13:39

@elGabor:

FDR egy nagy kamu legenda, amit saját maga épített magáról. Kurvára nem tudta megoldani a válságot, csak vagdalkozott össze-vissza, éppen úgy ahogy most Obama teszi. A munkanélküliség két számjegyű maradt a háborúba lépésig. (Az már a negyvenes évek.) Amikor is besoroztak egy rakás munkaképes embert. Másrészt olyan jó viszonyt sikerült kialakítani Sztalin elvtárssal, amire nem lehet büszke senki. Szóval csínján kell ezzel bánni.

Másrészt azért azokat a libertáriusokat sem intézném el ennyivel, lesz itt még nemesfémpénz-rendszer. Dollárt mostanában szoktad figyelgetni, meg az árupiacokat? :-) Miért is olyan jó egy olyan pénzrendszer, ahol csak úgy tetszés szerint lehet pénzt nyomtatni?

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.10.30. 23:36:41

@jvizkeleti: "FDR egy nagy kamu legenda."

Az osztrák iskola néhány kisebb szektájában, esetleg még Chicagoban. :)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.30. 23:39:40

@elGabor: mondjuk a republikánusok sincsenek oda a gazdaságpolitikájáért.

tevevanegypupu 2010.10.30. 23:55:16

@bz249:

Azert szavazam a fideszre, hogy valtoztasson es remelem valtoztatni fog. Ha torvenyesen akkor torvenyesen, ha ugy nem lehet, akkor szavazzanak meg uj torvenyeket. Ketharmaddal ennek mennie kell. Mar annyira lerobbant az orszag es olyan nagyon kezdunk hasonlitani egy balkani orszagra: lerobbant varosok es utcak, tonkrement gyartelepek, egyre tobb hajlaktalan, kosz, buz es nyomor, megelhetesi bunozes (ugye milyen tapintatosan mondom) kultura cimen ektelen baromsagok allami penzbol milliardokert finanszirozva, oktatasugy, egeszsegugy romokban, hogy aki most azon topreng, hogy vajon torvenyes-e amit a fidesz csinal, az kepmutato. Bizom benne, hogy Orban nem ijed meg, es veghezviszik amit igertek. Es ez valoszinuleg talan nehezebb lesz mint a Nagy Imre temetesen elmondott beszedet vegigmondani. Most nem ruszkikat kell mar hazakuldeni, hanem a sajat, evtizedek ota kirobbanthatatlan ellensegeinket kellene vegre eltavolitani a hatalom kozelebol vegleg.

tevevanegypupu 2010.10.30. 23:56:19

@Herr SturmLOLkotmány:

Csak a lenyeget mondom mindig. Mas szebben cifrazhassa, nekem nincs hozza kedvem.

bz249 2010.10.31. 00:11:17

@tevevanegypupu: "Mar annyira lerobbant az orszag es olyan nagyon kezdunk hasonlitani egy balkani orszagra"

Vajon miert? Van-e koze ehhez, hogy mindenki keresztbe fosta a torvenyeket?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.10.31. 00:15:23

@tevevanegypupu: lényeg? nosza, akkor válaszoljon kérem: ha az ellenségek (kommonistákok) kirobbantása a cél, akkor miért nem hallom magától ennek a bevett módszerét, a lusztrációs törvényt követelni (=kommer múlttal senki sem lehet közméltóság, vezető tisztviselő). Érdekelne. Valamint arra is válaszolhatna, hogy a helyenként rosszul működő fékek&ellensúlyok javítására miért azok még további lerontása a gyógymód? Zárásul, mi a véleménye erről a cikkről:

index.hu/belfold/2010/10/29/az_alkotmanybirosag_a_fideszt_sem_fogja_tudni_megvedeni/

Illetve a cikkírót a nép akaratával szembehelyezkedő, múltat védő gyurcsányista szabotőrnek kell-e tekinteni? Csak hogy tudjam.

tevevanegypupu 2010.10.31. 00:33:41

@Herr SturmLOLkotmány:

Nezze kedves Sturm, a magam reszerol legszivesebben rablancon vezetnem el az mszp-szdsz kormany tagjait es az mszp-szdsz kepviseloket, akik ujra es ujra bizalmat szavaztak Gyurcsanynak, szoval ne koveteljen tolem ilyen finomsagokat. Elegedjen meg annyival, hogy a francba kivanom oket es ehhez kernem Orban Viktor segitseget. Remelem megteszi nekem ezt a kis szivesseget. A cikk szerzoje pedig megirta amit gondol, hat joga van hozza nem igaz?

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.10.31. 00:37:03

@elGabor:

Ja, ez előtt az érvelés előtt meg kell hajoljak. :-) A két számjegyű munkanélküliségi ráta a 30-as években végig, tényleg csak a kis szektás osztrákok és olyan chicagoi "hülyegyerekek", mint Thomas Sowell fejében vannak.

Át is térek a keynesi vallásra. :-)

A papírpénz aranyra válthatóságának megszüntetése is kritikán felül áll.

Amúgy ha azt akarja közölni, hogy az álláspontot kisebbségi álláspont, akkor egyet értünk. :-)

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2010.10.31. 00:40:58

@elGabor: Gondolom szigorúan az igazság érdekében elfelejtetted hozzátenni, hogy végül nem történt meg. Igaz, hogy a bíróság az alkalmazkodással védte ki a támadást, de FDR alatt végül csak a hagyományos és elfogadott módon cserélték a Legfelső Bíróság tagjait.

en.wikipedia.org/wiki/The_switch_in_time_that_saved_nine
www.answers.com/topic/court-packing-plan

Mindazonáltal demokratikus környezetben valóban ez a legjobb párhuzam Orbánék mostani akciójára. De amellett, hogy végül nem került rá sor, két oknál fogva mégsem működik a párhuzam.

A lényeges, hogy még a 30-as évek Amerikájában sem merült fel, hogy megvonják a bíróságtól az alkotmányos felülvizsgálat jogát, ami de facto felszámolta volna a hatalommegosztást és a fékek és ellensúlyok rendszerét. Ha Roosevelt tényleg bővítette volna a bíróság tagságát, hogy gyorsan többségbe kerüljenek a saját emberei, az nagyon durva lett volna, de ennek hatása mindenképpen csak addig tartott volna, amíg az általa kinevezett emberek nyugdíjba mennek. Ha viszont felszámolta volna a judicial review-t (nem tehette, mert saját pártja képviselői is kiröhögték volna), akkor az teljesen más politikai rendszert eredményezett volna.

A másik különbség, hogy az amerikai esetben a bíróság politikailag is szemben állt a kormánnyal és legalábbis részben ez motiválta a döntéseit. Ezt nemhogy senki nem állította a mi Alkotmánybíróságunkról, hanem a kormány is elismerte, hogy szakmailag megalapozott az AB döntése, más szóval valóban alkotmányellenes a törvény. Csak hát a törvény nem annyira érdekli a Fideszt, ezt már korábban is kifejtette Lázár elvtárs, amikor a hódmezővásárhelyi listája jogellenességére hívták fel a figyelmét. A kérdés csak az, hogy ezzel a hozzáállással mégis milyen alapon lehet elvárni a polgároktól, hogy ők viszont tanulják meg a törvényeket tiszteletben tartani?

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.10.31. 00:41:35

@tölgy: Reagantől; addig nem merték kikezdeni, mert féltek, hogy a választók kicsiny véres cafatokká tépik őket. Ha megnézi Nixont, közelebb van FDR-hez, mint ma Obama.

A politikai retorika és a kormányzás között egyébként is jelentős a különbség. Egyrészt, mint az alábbi két ábra is mutatja, az amerikai kormányok 1945-től úgy 1981-ig színüktől függetlenül kezükben tartották az államadósságot, pedig ez az a periódus, amelyet igazán az állam erejébe vetett hit uralt, míg Reagan és a két Bush nem muzsikált túl jól.
www.princeton.edu/~pkrugman/depression_ratio.png (1929-1941)
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b8/US_Federal_Debt_as_Percent_of_GDP_by_President.jpg (1941-2009)

Másrészt a gyakorlatban az USA aktuális kormányától függetlenül kettős gazdaságpolitika működik, ahol a vállalatok egy része szabadon élvezheti a verseny és a piac áldásait, míg mások stratégiai jelentőségük, nagy méretük vagy egyszerűen megfelelő számú képviselő megvásárlása révén egy kellemesen kipárnázott jóléti modellben, de legalábbis a világpiac hideg szeleitől megóvva működnek.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.31. 00:44:37

@evil overlord:

a szinte kirúghatatlan pártemberek kasztját és azt a végkielégítésesdit, ami ellen most olyan ékesszólóan ágálnak, saját maguk hozták létre 2001-ben. az embereik egy részétől százmilliókért tudott csak a maszop megszabadulni, miféle jó erkölcsről óbégatnak EZEK?

tudom, fidi-közelben illik abban hinni, hogy tot és ibrahim igazából nem is létezett, a pártpénztárnok az apeh élén pedig maga a jóság.

sajnálom, nem igaz. ha az akkori ügyészség nem húzza elévülésig a "nyomozást", még akármi is lehetett volna.

nyolc év alatt azok a faszok valóban sok mindent szétbasztak, de ezek sem különbek. ne a Zemberekkel csatakiáltással elveszik milliónyi ember megtakarított pénzét, és az egyhatodát azonnal el is basszák nyugdíjra, a maradékból meg nagy nemzeti alapot csinálnak, magyarán elmegy hiteltörlesztésre. és ha ehhez meg kell baszni az alkotmányt, hát megbasszák.

bz249 2010.10.31. 00:47:02

@jvizkeleti: mi a velemenye errol?

www.destatis.de/jetspeed/portal/cms/Sites/destatis/Internet/EN/Graphics/LabourMarket/Diagrams/ErwerbErwerbslos,templateId=renderPrint.psml

Az aktualis adatok szerint a jelenlegi nemet munkanelkuliseg 6,7%. Pedig keynes-i uton jartak, es a dolog mukodni latszik.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.10.31. 00:48:05

@bz249:

Ja, vagy

1) A természetes regenerálódás is pont ennyivel csökkentette volna. (Mert ugye örökké csak nem maradt volna ott.) Vagy akár még többel is.

2) A hadiipari és az infrastrukturális beruházásokkal, sorozással sikerült a munkanélküliségi mutatót csökkenteni, csak éppen kérdés, hogy mennyiben hasznosak az ilyen munkák (vagyis tényleges munkahelyekről van-e szó). Mert mondjuk én szívesebben vagyok otthon a kertben termelgető munkanélküli, mint besorozott katona, főleg frontkatona. Illetve utat is lehet úgy építeni, hogy semmi értelme (lásd alagutak és viaduktok itthon), miközben statisztikailag az munkahelynek számít, csak nincs haszna. Mint a gyáron belüli munkanélküliség.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.31. 00:55:07

@evil overlord:

"Ha hiteltörlesztésre fordítanák, az korrekt lenne."

igen, még az lenne a legkorrektebb, de attól ez még lopott pénz. úgy elveszik a Zemberektől, hogy csak úgy zörög, és azt mondják, majd, valamikor visszakapod. hogyan? mikor? milyen formában?

ha a klón nyúlta volna le ilyen geci módon a zembereket, teljesen konkrétan lázadás tört volna ki, ezt nem hiszem, hogy vitatnád. most meg elég jó nagyokat ígérgetni, meg komcsizni, és az elpetek hirtelen rájönnek, hogy igazából ez benne volt az ígéretekben, mindenki tudta, hogy ez lesz.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.10.31. 01:07:08

@bz249:

Mondom, egyrészt nem tudjuk szétválasztani, hogy ebből mennyi a természetes "recovery" és mennyi az állami beavatkozás. Illetve az állami beavatkozás esetében mennyi a kamuállás és mennyi a valódi. Ezért sajnos a statisztikai adatokkal nehéz mind cáfolni, mind megerősíteni a keynesi módszert.

De mondjuk, hogy bonyolítsam a képet. Ha megnézed, hogy Amerikában, ahol sokkal nagyobb volt a stimulus mértéke mind fiskális, mind monetáris, akkor láthatod, hogy ott jóval nagyobb a munkanélküliség (mikor legutóbb néztem 9% körül volt). Amerika ráadásul sokkal inkább alkalmazza azokat a bizonyos "trükkök százait" a statisztikáiban, mint Európa, ez esetben lefelé. Persze ez sem bizonyít semmit.

Szóval nagyobb keynesi stimulussal kisebb eredmények. De ez megint ezerféle egyéb okkal magyarázható. Hogy pl a krízis epicentruma mégis csak USA, illetve, hogy Németország egy megtakarító ország, Amerika meg adós, stb.

FDR viszont legenda, ha működik, Keynes ha nem. Ugyanis a válság szimplán nem oldódott meg, márpedig azt állítják róla, hogy megoldotta.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.10.31. 01:07:39

@tevevanegypupu: nem is magától követelem, mert nem maga tudja meghozni a lusztrációs törvényt :)

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.10.31. 01:10:32

@jvizkeleti: Mielőtt belelovallná magát, sajnálattal közlöm, hogy nem viseltetek vallásos hittel Keynes felé, legfeljebb kritikus és óvatos elismeréssel azért, amit a maga helyén és idejében elért. Ennél több senkinek sem jár. A többi talking pointtól megkímélhetjük egymást, ismerem őket, és gondolom viszont. :>

@ulloiut: I stand corrected.

És most szunya.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.31. 01:11:17

@jvizkeleti:

a vicc az egészben, hogy a sokat átkozott komonista történelemoktatás vastagon felelős ennek a mítosznak a magyarországi elterjedéséért

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.10.31. 01:14:49

@elGabor:

Ja, pontosan ezért nem szeretem, mikor azt mondják, hogy a 80-as évektől nyugaton a szabad piac uralkodott, előtte meg a keynesi gazdaságpolitika. Az egyetemek falain belül igen. De a politikában abszolút nem ez volt. A demokrata elnökök sokszor fiskálisan konzervatívabbak voltak, mint Republikánusok. A Bush-ék féle elkúrásról meg ne is beszéljünk.

Ez ugyanaz mint a Fletó meg az SZDSZ esete. Ők is retorikában atom nagy piacpártiak voltak, csak közben meg két kézzel szórták ki a pénzt az ablakon a sok hülyeségre. Bár őket még Keynes is leokádta volna, olyan sz*rul csinálták.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.10.31. 01:29:16

@elGabor:

Fair enough. És jó éjt.

@mavo:

Hát igen a kommerek úgy állították be a keynesi gazd. politikát, mint a szovjet szocializmus felé elmozdulást.

És valljuk be volt is benne valami, mert Keynes nagy Fabian Society tag volt ám. Akik ugyanolyan szocialisták voltak mint a Leninisták, csak a forradalom és a proletárdiktatúra helyett a lassú jóléti reformok politikáját tolták.

A Fabain Society-nek nagyon érdemes utána olvasni, rendkívül tanulságos. Már-már az összeesküvés elméletek határait súrolja. Itt egy jó videó:

www.youtube.com/watch?v=yRKpiNp-IYc

Na viszont én is fekszek. Mer holnap is lesz nap. Jó éjt.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.10.31. 01:30:04

@bz249: Lnézést a gazdasági vita belekottyomért, de SZVSZ a német gazdaságot épphogy NEM a keynesi módszerrel bikázták be újra, ezért nyafog Soros bácsi is.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.10.31. 01:40:38

@Herr SturmLOLkotmány:

bz arra gondol, hogy a válság kitörésekor ott is volt keynesi stimulus és hogy az hatott-e. Azóta persze a prioritás a hiánycsökkentés lett, mert jól növekszik a német gazdaság és nem akarnak eladósodni feleslegesen.

Merkel amúgy sem egy Obama. :-)

Soros apánk meg össze vissza szokott pofázni, és teljesen követhetetlen, hogy miért. Egyszer az óriási államadósságról, másszor meg a túl kevés stimulusról, ami persze egymás ellentéte. Nem lehet igazából megmondani mit is gondol. Valószínűleg, csak pont olyan pozíciója van az adott piacon, azt próbálja megerősíteni egy kis pofázással. :-) De tényleg nem tudom.

Chanyi · http://chanyi.blog.hu 2010.10.31. 07:53:50

A mostani gazdasági nehézségek fő oka a modern pénzrendszer természete, elég szűk látókörűnek kell lenni ahhoz, hogy más okokat találjunk. Az egyik dogmatikus axióma az, hogy a gazdasági tevékenység célja a profit, és aki szerint ez nem így van, az rögtön "marxista", nem mintha tényleg az volna, hanem mert ez számít a legcsúnyább szitokszónak a gazdaságelméletben. A gazdaság előrevivői valóban a tehetséges egyéni vállalkozók, akiknek természetesen szükségük van a tisztes megélhetésre (ami lehet a termelés egyik hajtóereje), és arra is, hogy tőkéhez jussanak. De ebből nem szabadna annak következnie, hogy mindenféle munka nélkül jövedelemhez jussanak azok, akik öröklésük vagy egyéb folytán éppen egy halom pénzen ülnek (részvényesek, spekulánsok). Amíg nem kezd derengeni legalább néhány közgazdász számára, hogy a tőke elosztásáról a spekulánsok éppannyira szerencsétlenül gondoskodnak, mint az állam, és hogy a pénznek csak az árucsere lebonyolításában kellene szerepet játszania, addig sajnos nem lesz megoldás a válságra.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.31. 07:57:50

Úgy gondolom, hogy amikor egy rendszer, egy társadalom működési rendje életképtelennek bizonyul, akkor vagy hagyják tovább döglődni, vagy megváltoztatják.
A változtatás során rendkívüli események szoktak történni, amelyek nem a rendszerszerű működés jellemzői.
Ezek után jön az új rendszer felépítése és a konszolidáció, amikor újra a rendszerszerű működés lesz az általános és a szingularitások újra elszigetelhetőek és megszüntethetőek lesznek.
Gondolják, hogy a német egyesítést például úgy hajtották végre, hogy közben betartották az NDK alkotmányát?

evil overlord (törölt) 2010.10.31. 08:13:25

@mavo: A Fidesz hülyeségei 2002-ben már visszaütöttek. Azonban óriási a különbség ezek között és a Feri által elkövetett gazdasági ámokfutás között. Hiába reménykedik Grift, Viktor nem tud (fallangista) diktatúrát kiépíteni, ezért a mostani hibáknak is lesz következménye.

Az MNYP-be befizetett tagdíjakat az emberek nem maguktól rakák oda, hanem az állam kényszerítette őket (van kivétel, mert ki lehetetett egészíteni az előírt járulékot). Mivel a jelenlegi rendszer felosztó-kirovó, ezért az MNYP-be befizetett pénz hiányként jelentkezett az állami nyugdíjbiztosítónál, melyet a kormányzat pótolt, természetesen hitelből. Ergo azt lehet mondani, hogy most nem történik más, mint a 97-es módosítás visszacsinálása: a polgár visszakerül (mézesmadzag + ostor kombinációjával) az állami nyugdíjrendszerbe, és a MNYP miatt felvett hiteleket pedig visszafizetik.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.10.31. 08:25:42

@igyirnankmi.blog.hu:
Nem sok értelme van annak, amit írtál. Történetesen az egyik sógornőm a legnagyobb MNYP-ban dolgozik. Meghallgattam őt is. Kivontam belőle a munkahelye iránti lojalitást, és a valósághoz közeli képet kaptam. Például a MNYP-ak arról szeretnek beszélni, hogy a befektetéseiket államkötvényekben eszközlik, mert ez a törvény. Ezzel azonnal az államra hárítják a 12 év alatti veszteségeket. Mert, ugye, azt még te is tudod, libbancs, hogy eddig nem termeltek nyereséget? Valóban, a törvény kötelezi őket, hogy harmincakárhány százalékban államkötvényekbe fektessenek, de a fennmaradó résszel úgy gazdálkodnak, ahogy akarnak. Ezt is tették, és szarul csinálták. Azon is hülyeség lamentálni, hogy a MNYP-akban a saját neveden futnak a befizetések, az államiban meg nem. Hát akkor kién, libbancs, Pityi Palkóén? Ennyit tudtok.

Az AB passzív supreme court. Csakhogy ez nem Amerika, itt van külön Legfelsőbb Bíróság! Az Alkotmányban leírt fogalmak, amelyekhez valamilyen joghatást fűznek, általában kifejtésre kerültek. Az AB-nak tudnia kéne, hogy egy jogszabálynak nem csupán szövege van, hanem célja is, ami általában valamilyen társadalmi igényt elégít ki. A törvény szövege nem részletezi a célokat, azt a jogalkotási folyamat során, a törvényjavaslat vitájában fejtik ki. A csak szöveg szerinti jogértelmezés öli meg jogállamot. Lásd az elmúlt 20 évet.

tevevanegypupu 2010.10.31. 08:55:11

@Herr SturmLOLkotmány:

Dehogynem, mindenfele torvenyeket tudnek hozni es hatalyba is helyeznem oket, csak egyelore senki nem kert fel ra. Pedig nem vacakolnek sokat vele.(:
Egyebkent ugy latni, hogy a fidesz targyalokeszsege letezik, hiszen a mediatorvenynel is eleg sokat hezitaltak es hallgattak azokra is, akik kifogasoltak ezt-azt. Biztos, hogy most az Alkotmany modositasanal vagy az Alkotmanybirosag hataskorenek valtoztatasanal is figyelembe veszik a korulmenyeket es ellenvelemenyeket, ez a Lazar fele bejelentes valoszinuleg probakent is szolgalt. De abban ne remenykedjen senki, hogy nagy sajto vagy ellenzei nyomassal meg tudnak valtoztatni lenyeges hatarozatokat, amik fontosak lesznek a tovabblepeshez. Hiszen ilyesmire keszulnek - keszulunk - mar vagy husz eve. Schmitt Palt pedig felesleges barkinek is gyalaznia, mindenki tudja, hogy (husz eve(-:) jobboldali gondolkodasu es a fidesz embere, tehat mer tenni olyan kijelenteseket is a fideszt tamogatva amiket Solyom - noha szinten a fidesz segitsegevel valasztottak meg - nem tett. Pedig nagyon nagy szukseg lett volna ra. Es nem a fidesz hanem az orszag erdekeben.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.10.31. 09:06:53

@jvizkeleti:

"Valószínűleg, csak pont olyan pozíciója van az adott piacon, azt próbálja megerősíteni egy kis pofázással. :-)"

El sem tudja képzelni, hogy ez mennyire így van... a német keynesi stimulus ill. bankmentés nem igazán volt amcsi módra biankó pénzpumpa.

Ráadásul Soros humanizmusa, nos, hm... most adott egy millát az iszapügyre, de az a sanda gyanúm, hogy pont ennyivel is olcsóbban fog a Malévban részesedni a közeljövőben, aprópénz.

@Elpet:

"Gondolják, hogy a német egyesítést például úgy hajtották végre, hogy közben betartották az NDK alkotmányát?"

Nem, cserébe megtartották a saját régi 1949. óta foltozottat :)

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.10.31. 09:08:28

miért nem tűnik fel, hogy már a rendszerváltás előtt elkezdődött az a folyamat, amiben a politikai kontrollt áttolják a gazdasági kontrollra (párt- és személyfüggetlenül)...
hol tartunk most?
társadalombiztosítás+nyugellátás az apehnél,
15000 fős apeh + vpop (létszám?) nyomozati jogkörök, stb...

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.31. 09:28:59

@Herr SturmLOLkotmány:

Az viszont nem mindegy, hogy az eredetit Adenauer vagy Rákosi befolyásával alkották-e.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.10.31. 09:39:19

@tevevanegypupu: na kérem, végre kilyukadtunk a lényegnél - a továbblépés mikéntjén megy az agyalás.

Nekem meg a garanciák többet érnek mint az olyan lelkizős neszenekedsemmi dolgok, mint a bizalom.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.10.31. 09:50:29

@Elpet:

Pontosan, emiatt sem fogok utána sírni, feltéve, hogy az új alkotmány nem lesz rosszabb, avagy kevésbé pártsemleges. Cinikusabb pillanataimban néha azt hiszem, a régi kotmány megrögzült hívei egyszerűen csak lusták: az újhoz ugyebár megint ki kell alakulnia egy joggyakorlatnak, mert nem lehet a régihez készült értelmezéseket kényelmesen előszedve fejléceket átírni.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.10.31. 09:53:12

@Herr SturmLOLkotmány:

Soros lehet, hogy őszintén tolja az adományozás részét. Mármint, hogy tényleg szívesen ad pénzt az ilyen katasztrófák áldozatainak.

Másrészt a spekulációi miatt sem feltétlenül tudok rá haragudni, mert az bizony egy ilyen műfaj.

Ami miatt én nem szeretem Sorost, az a politikai programja. Az "Open Society". Azt gondolom, hogy nekem és akár egy nemzetnek meg van a joga, hogy magára zárja az ajtót, ha az tetszik. Azt engedek be a házamba, vállalkozásomba akit akarok.

Ha nyitott vagyok és sok mindenkivel szívesen együtt dolgozok, akkor ok, de meg kell lennie a jogomnak, hogyha én nem akarok például muzulmán albérlőt, vagy dolgozókat, akkor nem engedem be őket a magántulajdonomba. A Sorosék utópiájában nem zárhatod magadra a budiajtót, mert az nem elég nyitott. Én ezt nem tudom támogatni.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.31. 10:14:12

Lehet-e ekkora hatalma valakinek?

"Um für das neue Staatswesen so rasch wie möglich eigene, wenn auch vorerst begrenzte Handlungsfreiheit zu gewinnen, war Adenauer zu Vorleistungen und Konzessionen bereit. Gleichzeitig warnte er jedoch davor, das Grundgesetz als Provisorium anzusehen; denn es könne "unter Umständen sehr lange in Geltung" bleiben und müsse folglich "gut" gemacht werden. Bis zum Schluss des Parlamentarischen Rats bestand die Gefahr des Scheiterns seiner Arbeit. Dass sie vermieden werden konnte, ist nicht zuletzt Adenauers „höchst aktiver und elastischer Gegenwärtigkeit" (Heuss) zu verdanken. Er nannte in der Schlusssitzung, nach Annahme des Grundgesetzes, den 9. Mai 1949 den "ersten frohen Tag seit dem Jahre 1933". Sein damaliges Urteil, dass das Grundgesetz "sehr viel besser ist, als man selbst angenommen hat", hat er später allerdings wiederholt relativiert, vor allem wegen der starken Stellung des Bundesrats und des Bundesverfassungsgerichts.

www.konrad-adenauer.de/index.php?msg=212

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.10.31. 10:27:06

olvasom a tegnap óta írtakat, iszom a tejeskávémat, időnként beleharapok a lászló cukrászda verhetetlen kuglófjába, az uszodán már túl vagyok, jól érzem magam alapból is, de micsoda öröm olvasni ezt a sok sületlenséget. két korty között azt gondolom, ki az istenfasza találta ki a közgazdaságtant, mint orákulumot? vagy egy harapás előtt elképzelem, hogy szegény mandis fiúk, elnyomásban, reményben végig álomgürcöltek nyolc évet, elképzeltek egy jobboldali konzervatív országot, konzervatív ellen tgm-ekkel a kávéházakban, de jó demokratikusan ám, kaftán alól kitekergő karikásustorral, és mindennel ami szép és ejrópai, és most belebasszák a fejüket a fideszfalba ahogy nekimennek. aztán lenyelem a falatot, és elképzelem sorost, ahogy szívesen ad pénzt a katasztrófák áldozatainak, meg kicsit többet katasztrófákra is. szép délelőtt ez. aztán kedd lesz, és csendben épül tovább az orbánkorszak.

Leskelődő 2010.10.31. 10:29:35

@Herr SturmLOLkotmány: Tiszteletben tartva, amit mond: szerintem nem létezik olyan garancia, amiben valamilyen bizalom nélkül hihetne. De ez csak egy apró megjegyzés :)
További szép napot kívánok :)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.10.31. 10:31:51

@Elpet:

...és mégis megmaradt a Bundesrat/BVG olyan erősnek amilyennek, nem vált a kárukra a legkevésbé sem.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.10.31. 10:45:30

@jvizkeleti:

oooh, az OSF roppant finom, de az sem annyira idealizmus kérem... hisz ha globalizálod a társadalmakat, megkönnyíted a globális tőkefolyamatokat is, mintha ebben nyomulna a bácsi. Amerikával szövetséges diktatúrákban nem fontos neki társadalmat nyitni, csak az ellenlábasoknál. Persze véletlenül.

No meg a "promoting democracy" az kiválóan alkalmas befolyás és piacszerzésre: kormányváltással is megy az ilyesmi, mintha pénzelt volna grúz elnököt (rózsás forradalom), ukrán elnököt (narancs forradalom) is már. Ha aztán ezek kezdenek meghülyülni, az már furamód nem zavarja. Soha.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.31. 10:49:42

@evil overlord:

"Azonban óriási a különbség ezek között és a Feri által elkövetett gazdasági ámokfutás között"

amit a fidi elejétől a végéig megsavazott. ó, tudom, az ellenzék, blablabla. ahhoz képest, ami nem tetszett nekik, azt nem savazták meg.

"Ergo azt lehet mondani, hogy most nem történik más, mint a 97-es módosítás visszacsinálása: a polgár visszakerül (mézesmadzag + ostor kombinációjával) az állami nyugdíjrendszerbe, és a MNYP miatt felvett hiteleket pedig visszafizetik. "

lehet ezt mondani, elég nagy kár, hogy színtiszta hazugság. nézd meg a költségvetést, hogy

1. hova tömik a pízt
2. mi van, ha a gonosz, nem nemzeti együttműködő nemmagyarok mondjuk olyan sokan vannak, hogy a mnyup pénzeknek akár csak a 40%-át nem sikerül államosítani?
3. a fidi a szemünkbe hazudta, hogy csak 14 hónap, és utána visszaadják. vagy hogy beteszik a zállami nyugdíjkezelőbe. nos, a nyugdíjpiszkosítás hiányát még so-so vehetjük ennek, de az államadósság törlesztésével már bizony elveszik a pízt.
4. akármeddig csűrjük-csavarjuk, itt egész egyszerűen lenyúlják a Zemberek pénzét. ó, persze, megígérik, hogy visszaadják, majd, majd, majd.

+1 ez egy osztogató költségvetés. amit mindenféle különadókból és a Zemberektől elvett pénzből finanszíroznak. infláció feletti nyugdíjemelés, muhaha. tegnap még csőd volt, ma meg már osztogatnak, hát bravó.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.31. 11:03:40

@Herr SturmLOLkotmány:

Egy átmeneti időszak eseményeit nem lehet a békés, konszolidált korszakok mércéjével mérni.

Manyi Béci 2010.10.31. 11:07:19

@evil overlord:
Tudja, evil, a dolgok nem így működnek.
Maguk hajlamosak elfeledkezni arról, hogy itt hosszú folyamatok zajlanak, Gyurcsány nem a semmiből tört elő és vált a nemzet megrontójává, mint ahogy Orbán sem született istenkirálynak. Többször leírtam már, hogy sztem borítékolható volt minden, ami idáig vezetett, az egyik csak a másik ellenében kerülhetett hatalomra, léphette meg, amit meglépett, és ezért mindkét fél felelős.
Ha továbbra is elfogadjuk, hogy a hülyeségre, sőt bűnre megfelelő válasz a deamásikmégrosszabb, akkor ez így is marad.
Egyszerű kérdéseket kell feltenni, és egyszerű válaszokat kapunk rá.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.10.31. 11:13:20

@Elpet:

Kérlek szépen az említett erős BRat/BVG a nyugatnémet kezdeti időszakban is ugyanúgy érvényesek voltak, nem bizonyultak sem a laposra bombázott dájcsland újrabelendítése kerékkötőjének, sem a rendszerváltós újraegyesítés kihívásainak, azaz Csak hát Adenauer a VH előtt rutinos erősember polgármester volt és neki is kicsit szokni kellett, hogy "macerásabb" egy demokráciában a célokat keresztülvinni.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.10.31. 11:17:58

@Elpet:

na még eccer

Kérlek szépen az említett erős BRat/BVG a nyugatnémet kezdeti időszakban is ugyanúgy érvényesek voltak, nem bizonyultak sem a laposra bombázott dájcsland újrabelendítése, sem a rendszerváltós újraegyesítés kihívásai kerékkötőjének. Azaz egyáltalán nem szükséges a rendrakáshoz a végrehajtó hatalom omnipotenciája. Csak hát Adenauer a VH előtt rutinos erősember polgármester volt és neki is kicsit szokni kellett, hogy "macerásabb" egy demokráciában a célokat keresztülvinni.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.31. 11:19:39

@tevevanegypupu:

szegény antallék, hazudtak egy öblöset, erre a szemét, aljadék csőcselék ellenük fordult.

bezzeg a hazug gyurcsány, aki ellen a hős forradalmárok keltek fel.

Alfőmérnök 2010.10.31. 11:21:06

@Herr SturmLOLkotmány: „[Jakab András :]Olyan problémákat okoz, amiket SZERINTEM a javaslat kidolgozói nem gondoltak át kellőképpen. (...)
„Pontosan ezért gondolom, hogy nem gondolták végig.”

És mi van ha végiggondolták?

„(...)Így van, azt nyilván nem lehet majd mondani, hogy ismét meggyengült a jogállam, ezért kellene visszaállítani az AB hatáskörét. Vagyis ha most leszűkítik, az jó eséllyel az új alkotmányban is így fog maradni.”
Ezek megint olyan feltételezések, amikre egy egész gondolatmenetet felépíteni szerintem hiba.
A fidesz ne gondolna rá, hogy lehet, hogy nem ő nyer a következő, vagy az azt követő választásokon? Háát nem hiszem, hogy ilyen buták lennének. Az eddigi intézkedéseik alapján nem teljesen amatőr stáb áll Orbán mögött.
Az Alkotmányozás nem két perc, nyilván folyamatban van. Én sem örülök, hogy nem látok Orbánék kártyáiba, de hát a jelenlegi rendszerben ez a dolgok természete.
Aztán meg ha annyira „autokratikus” alkotmány akarnának, nem indítana a témáról nyilvános blogot a miniszterelnök tanácsadója és az Alkotmány-előkészítő bizottság alelnöke.
alkotmany.postr.hu/

tanarseged ur 2010.10.31. 11:30:16

@mavo: Antallék csak a kommunikációt kúrták el, mert nem volt más választásuk, mint a benzinár-emelés. Gyurcsány viszont az ország anyagi helyzetét kúrta el, folytatólagosan, évek alatt. Ettől persze még a tévéostromlók nem hős forradalmárok, hanem csőcselék.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.10.31. 11:31:42

@Alfőmérnök:

Egy dolog a nyílt vita, más a végeredménye, az fog számítani. Azon lesz a világ szeme.

Persze van olyan forgatókönyv is, hogy ha a ciklus vége felé rosszul állna a fidesz népszerűsége, akkor hirtelenjében mégis a hatalomkorlátozó garanciák szépsége lenne fontos és ezek módosulna az esetleges lebontások helyébe.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.10.31. 11:33:37

@mavo:

na és hogy oldotta meg Antall, hogy a Böszme?!

nem emléxem, hogy a taxisblokádot könnygázosították volna

bz249 2010.10.31. 11:53:59

@Herr SturmLOLkotmány: azert ne hasonlitson mar egy vilaghaborut Gyurcsanyhoz. Adenauert ugye segitette a bazishatas, mert 45-46-ban ehhalal volt meg szenhiany. Persze, hogy nem vettek eszre az emberek, hogy a BVG akadekoskodik, ahhoz kepest minden jo volt.

@Leskelődő: nincs olyan garancia amiben bizalom nelkul hihetne valaki. De azert igen gyakran megis irasba foglaljak a szerzodeseket, mert az erositi a bizalmat. :)

Meg amugyis becsuletes ember nem szokott lopni, de ettol meg van torveny a lopas ellen.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.10.31. 12:09:22

@bz249: asszem félre tetszik érteni, elpet felvetése tükrében tessék értelmezni. Mert ha egy teljes VH okozta pusztítást, illetve később az Zendéká BRDigungját is szépen lehetett úgy rendbe tenni, hogy működött mindenféle erős alkeszbíróság, meg felsőház (azaz voltak korlátai a végrehajtó hatalomnak), akkor pont ezért nevetséges az ennél azért kisebb dimenzióban mozgó fletóista rombolás után a takarító munka egyetlen helyes módjának a mostan zajló hatalomkoncenrációt beállítani. Működhet persze emígy is, a Medvének is bejött. Csak feltenném a kérdést: azért csaptuk el az egyik orosz állammodellt 89-ben, hogy most megint egy orosz állammodellt vezessünk be? Sorry, dzsörmen hajlamaim vannak, vodka helyett sört. Nehezebb ezzel berúgni, de nincs is akkora veszélye a csúnya fejfájásnak. Elvtársírtásra meg tessék lusztrációs törvényt hozni, itt az alkalom.

bz249 2010.10.31. 12:16:01

@Herr SturmLOLkotmány: nem tettem ki a :) jelet.

Egyebkent a dolog vegulis egy ut kivalasztasarol szol, hogy ket egyertelmuen sikeres nyugati modellt (mert a japani vagy a botswanai peldak szerintem korlatozottan alkalmazhatoak) tegyek ide, legyen a nyugatnemet es a chilei. Mind a ketto sikeres, gazdag (Chile azert leginkabb del-amerikai viszonylatban) orszag es jelenleg stabil jogallam es demokracia. Vagyis ebbol a szempontbol mind Pinochet mind Adenauer utja jarhato.

A chilei modellnek egy komoly problemaja van, hogy benne van az eselye egy argentin utnak.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.10.31. 12:33:41

@bz249:

ááá, jó példa... ámde chilében ne felejtese, hogy pinochet a gazdaságot amúgy hortista módon pörgette: a politikai hatalmat koncentrálta, a gazdaságit a legkevésbé sem: hozott amcsi szakértőket és erőteljesen konzi-lib vállakozás/piacpárti irányt vett be (friedman "chicagói fiúi"), felduzzasztott újraelosztó állam nuku, szociális osztogatás meg végképp nem volt senkinek.

Hát az örökké saját válságot újrateremtő argentínok meg... izé... onnan csak focit kell importálni, bort, meg steak-et.

ÁrPi 2010.10.31. 13:05:34

@Manatwork:

"" Úgyhogy elég nehéz a gondolkodó embernek hányinger nélkül hallgatni, amikor ezek a politikai erők jóerkölcsről beszélnek :(
A jóerkölcs egyébként is relatív dolog. A középkorban simán belefért a jóerkölcsbe, hogy a teli éjjeli edény tartalmát reggel lazán az utcára öntötték. Ma ez nem annyira illendő :) ""

Oh,h igen ? Hányingerkeltő.
Finom a gyomrod, ugye?

Noshát
Akik azt mondják, nem lett vona szükség alkotmányossági problémává tennie a 2M fölötti 98%-os adó kérdését és idén január 1-ig visszahatását, azok azt gondolják érvként alkalmazhatónak, hogy szerepel
egy "ha jóerkölcsbe nem ütközik" kitétel a meglévő és hivatkozható jogi paragrafusok egyikében-másikában, szóval a meglévő szabályozásokban.

Azt mondják tehát hogy a mostani kétharmadosok alkotmánymódosítási igyekezete BÜNrossz és azzal szemben a meglévő paragrafusok még meg is tudnák oldani a végkielégítés különadóztatások polémiáját - ismétlem AZZAL a kodifikált-kodifikázatlan ( :-)

"jóerkölcs"

szóval. (Amely "jóerkölcs" nevü valami a példázat-szavaid szerint is relativ fogalom...)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.31. 13:07:03

@bz249: Pinochet hadseregének a szerepét Németországban a megszálló szövetségesek katonái jelentették: megszabták a játékkereteket.

Mo-n ilyen keretek nem voltak, most sincsenek. A játékszabályok a meccsek állandó tétjei. Most a rinya azért is nagy, mert félnek, hogy Ovi megszabhatja a szabályokat, és nem biztosa, hogy az eddigi privilegizáltaknak az jó lesz.

evil overlord (törölt) 2010.10.31. 13:11:51

@mavo: Mi hazugság, az hogy az államnak ki kellett pótolni a kieső MNYP járulékot?
Speciel erre válaszoltam:
"igen, még az lenne a legkorrektebb, de attól ez még lopott pénz"
Hányszor kell még elmondani: ha a polgár visszamegy az állami rendszerbe, és ugyanúgy számitják majd a nyugdíját, mintha nem lett volna MNYP, akkor szó sincs lopásról (kivéve persze az önként berakott pénzt).

@Manyi Béci: Üdv!
Épp azért kellett a Pojácát beletaposni a földbe, hogy mások is tanuljanak belőle. A baj az, hogy egyelőre ez nem látszik.

@tanarseged ur: Azért volt a tényleg megkerülhetetlen áremelés mellett egy apróság: a jövedéki adót is emelték.

@Herr SturmLOLkotmány: Többek között azért nem, mert a karhatalom fellázadt: a rendőrök nem voltak hajlandók oszlatni. (A hadsereg egy más tészta.)

"BRDigung"
Hehe

tanarseged ur 2010.10.31. 13:24:16

@evil overlord: Én úgy tudom, hogy nem emelték, mármint százalékra ugyanannyi maradt - csak az áremelés miatt nagyobb lett az adóalap, így forintra több lett az adó is. Rosszul tudom?

evil overlord (törölt) 2010.10.31. 13:27:35

@tanarseged ur: Nem tudom akkor hogyan számolták a jövedéki adót (fix / arányos), de emlékeim szerint kb. 10 forintal nőtt. Szerintem sokal védhetőbb lett volna a heéyzet, ha enm változik nominálisan.

bz249 2010.10.31. 13:27:44

@tölgy: az igazi problema (fuggetlenul a balos visitastol) hogy OVi azt akarja mondani, hogy ne is legyen biro a meccsen. Minek? Ugyis olyan jatekszabalyokat ir amilyet akar. Akkor meg nem mindegy, hogy van-e biro?

Leskelődő 2010.10.31. 13:34:12

@bz249: "De azert igen gyakran megis irasba foglaljak a szerzodeseket" - ez igaz.
"mert az erositi a bizalmat" - egy fenécskét :) Ha már valamit írásba kell foglalni, az lehet éppen a bizalomvesztés jele is. Vö. gentleman agreement - szóbeli megállapodás, melynek feltétele a kölcsönös bizalom, az erkölcsi hitelesség. Megszegése súlyos következménnyel, kigolyózással jár.
Becs szó :)

Nézze meg, mennyi csodásan szép írásos törvényünk van. Ettől Magának erősebb a bizalma?
Na ugye, hogy ugye :)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.31. 13:43:39

@Herr SturmLOLkotmány: én meg úgy olvasom: a nép nevében ne fogatlan prókátorok pofázzanak, hanem a nép.

@bz249: többpártrendszerben nincs bíró a játékban. A sokak kedvelt "fékek és egyensúlyok" metafórájában nincs bíró.
A játék bíró a mi monarchista gondolkodásunkban van, de ott nincsenek pártok. Entweder-oder.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.10.31. 13:47:06

@tölgy:

Én meg úgy olvasom, hogy a nép nevében csak mi pofázhatunk, mert megvan a kétharmad.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.31. 13:53:10

@jvizkeleti: akkor rosszul olvassa. Ugyanis nem a sértettek eljárást kezdeményezését korlátoznák.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.10.31. 13:56:40

@tölgy:

Már megint ez a szójáték. Ha te úgy definiálod a "bírót", akkor persze, hogy nem lesz bíró. Én meg úgy definiálom, hogy az alkotmánybíróság egy bíró, oszt akkor meg van bíró.

De teljesen mindegy hogy definiáljuk, attól még az alkotmánybíróság ugyanaz marad ami, és a hatásköre is ugyanaz marad ami. Amit ha kikapcsolnak, elveszik a hatáskört, akkor az el van véve. Ha bírónak nevezi, ha nem.

A magam részéről én ezt a kikapcsolást túl nagy hatalomnak tartom. Ami senki kezében sem lehet.

Te úgy is találsz valami "okos" magyarázatot, arra is ha holnap csak úgy bírósági ítélet nélkül lecsuknak 500 szocit. Levezeted az isteni törvényből, meg a jó és gonosz harcából, hogy miért helyes amit a Fidesz csinált. Aki meg azt mondaná, hogy ez jogszerűtlen, arra azt mondanád, hogy védi a szocikat, szembe megy a népakarattal, meg az isteni törvénnyel, és különben is értelmiségi demokráciaféltés, és a mi drága jó proli szavazóinkat vagy nem érdekli, vagy még tetszik is nekik.

tevevanegypupu 2010.10.31. 14:00:32

@Herr SturmLOLkotmány:

Orbanek azert a nemzetkozi helyzet fokozodasat nemigen engedhetik meg - nagyon el vagyunk adosodva ahhoz - igy aztan ha a helyi jajongokkal nem is kell foglalkozniuk, bizonyos az EU-ban elfogadott torvenyeket nyilvan figyelembe kell hogy vegyek. Sajnos.(: Biztos, hogy talalnak megfelelo formulat a tovabblepesre, ami fedi az igazsagossag es a jogszeruseg csodalatos kettoset.

@mavo:

Antall uriember volt. Gyurcsany meg nem. Nem azt mondom, hogy az uri huncutsag jobban elfogadhato, hanem hazugsag es hazugsag (ha volt Antalleknal egyaltalan, inkabb tehetetlenseg volt) kozott is van kulonbseg. Antall tisztaban volt azzal, hogy nem gyozhet a kovetkezo valasztason, mar akkor tisztaban volt mikor kormanyra kerultek, es nem tett meg mindent annak erdekeben, akarmi is legyen az, hogy gyozzon. Mig Gyurcsany? Nem tagadhatja, hogy Gyurcsany imadott miniszterelnok lenni, es nagyon tetszett neki az a fantasztikus pokerparti amiben mi vesztettunk el mindent.

bz249 2010.10.31. 14:02:23

@tölgy: ha a dolog nevebol indulunk ki (Alkotmanybirosag) ez arra utal, hogy van biro. Ha a funkciojat nezzuk, vagyishogy megsemmisitheti azokat a haziszabalyokat, amelyek ellentmondanak a jatekszabalynak akkor megint van.

A monarchista rendszerben mikent van biro? Vagy a monarchiakban mukodik a kozvetlen isteni beavatkozas?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.31. 14:04:27

Elolvashatják, hogy hányféle mulasztásos alkotmánysértési ügy van forgalomban napjainkig.

www.gondola.hu/cikkek/73236-Alkotmanybirosag_-_ketszaz_torveny_sertett_Alkotmanyt__.html

Az értelmiségi tiltakozásokra ez ügyekben nem emlékszem.

A legelsőt azért megemlíteném:

"Az Alkotmány szerint az Alkotmánybíróság székhelye Esztergom. Legfeljebb kirándulni járnak oda, Budapesten működik a Taláros Testület."

Nem mondják, hogy piti ügy, a jogállam az jogállam.

Éhesló 2010.10.31. 14:07:23

Hatalmas vargabetűket követően a válasz a postoló kérdésére: IGEN, lehet ekkora hatalom bárki kezében, amennyiben rendelkezik akkora parlamenti erővel, hogy az alkotmányozáshoz elegendő szavazatszámot birtokolja.
A pufajkásnak és rablócsapatának ezt a hatalmat (a választásokat követően, melynek során koalát az utolsó utáni pillanatig tgadták) kunce és bandája adta.
Nem sikoltozott senki, mikor szemrebbenés nélkül beletúrtak bármibe, amibe akartak.
Most buktoréké ez a hatalom és csak magukkal osztoznak rajta. Ráadásul nagyot hazudni sem kellett hozzá az eqrt 8 év után (mihez itt is tapsikoltak páran a most sikoltozók közül).

Tehát nyugi. :)

bz249 2010.10.31. 14:08:03

@Leskelődő: "Ha már valamit írásba kell foglalni, az lehet éppen a bizalomvesztés jele is."

Nyilvan, azonban ha irasba van foglalva, akkor meg egy hasznaltauto-kereskedovel is kothet uzletet az ember... probalja meg ugyanezt szobeli alapon. Szoval a fecni arra jo, hogy ne csak uriemberekkel, de a sokkal jellemzobb prolikkal is lehessen egyutt dolgozni.

"Nézze meg, mennyi csodásan szép írásos törvényünk van. Ettől Magának erősebb a bizalma?"

Tekintve, hogy a Nordbalkanon nem szokas betartani a torvenyeket nem sokkal erosebb. De allitolag a cel, hogy erosodjon. Nem tudom mennyit segit ebben, ha a Fidesz is deklaralja, hogy o is szarik a torvenyekre (amelyeket egyebkent olyanra ir amilyenre akar... mennyit er egy olyan torveny, amit csak ugy a megirasa kedveert irnak?).

bz249 2010.10.31. 14:10:06

@Elpet: nem piti ugy. Rajuk kell szolni, es erovel odakoltoztetni oket. Foglalkozott vele valaki?

Ja hogy nem. Hat igen, ennyit ernek a torvenyek/szabalyok nalunk. Mert betartani es betartatni az nagyon nehez. Irni konnyu, csak l'art pour l'art meg minek?

tanarseged ur 2010.10.31. 14:10:27

@evil overlord: Itt egy újságkivágás Dobray posztjában a benzinár összetevőiről az emelés előtt és után:

mandiner.blog.hu/2010/10/26/mit_mondott_a_fidesz_a_taxisblokadrol_kedd_este

Az adótartalom százalékosan kb ugyanannyi maradt: kerekítve 59%-ról 57%-ra csökkent, az útalapot is beleszámítva 67%-ról 62%-ra. Ez viszont a megemelkedett adóalap miatt kb 13 forintnyi plusz áremelkedést jelentett a termelői ár kb 10 forintos (100%-os!) emelkedése mellett.

Utólag nagyon könnyű okosnak lenni, de egy dörzsölt politikus nyilván úgy emelt volna árat, hogy az adót annyival csökkenti, hogy forintra ugyanannyi maradjon, és akkor "csak" kevesebb, mint 30%-os az áremelkedés - a kormány pedig még hangsúlyozhatja is, hogy lám, csökkentette az adót, hogy elviselhetőbb legyen. Aztán hónapok múlva, mikor a népek már hozzászoktak a drágább üzemanyaghoz, emelt volna néhányszor az adón.

bz249 2010.10.31. 14:19:10

@tanarseged ur: "Aztán hónapok múlva, mikor a népek már hozzászoktak a drágább üzemanyaghoz, emelt volna néhányszor az adón. "

Ez is lett a tortenet vege.

evil overlord (törölt) 2010.10.31. 14:22:13

@tanarseged ur: Köszönöm. A táblázatból azonban nem derül ki, hogy mennyi az ÁFA és mennyi a jövedéki adó (az utóbbi jelenleg fix).
Pontosan. ovábbi kérdés, hogy mennyire volt szükség az adó növelésére. (Gondolom szükség volt növelni a bevételeket, mert szarul állt a költségvetés.)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.31. 14:25:24

@bz249: a monarchiában az uralkodó a bíró.
A pártrendszerekben a pártok döntenek saját maguk felett - ha valamelyik hegemón, vagy megegyeznek egymással, de akkor is maguk felett döntenek, csak konszenzussal.

A többiek elfogadják ezt addig, amíg nő a gnp, nálunk meg nem nőtt.

bz249 2010.10.31. 14:28:56

@tölgy: nade akkor az uralkodo hozza a torvenyeket meg o is alkalmazza? Eztet hivjak zsarnoksagnak. Egy esetben nem lenne az, ha kozvetlen isteni beavatkozas lenne a rendszerbe. De az meg egy partokon alapulo rendszerbe is lehet? Vagy az ateista es ezert nem.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.31. 14:31:30

@jvizkeleti: "Én meg úgy definiálom, hogy az alkotmánybíróság egy bíró, oszt akkor meg van bíró."
Maga magyar ember, el sem tudja képzelni, hogy a bíró független és felette áll az elbíráltaknak. Mivel nálunk a bírók valamelyik fél emberei, olyan is a magyar foci.
Az alkotmánybírók pártok képviselői. Így nem állhatnak felettük, küldték őket, érdekeket képviselnek, remegnek a hosszabbításért, gyűlölnek, ha kimaradnak.
Náunk eddig volt alkotmánybíróság, pártok embereivel, és nem is működött a rezsim. Csak mint a magyar foci.

Kollega úr, egy kis mogyiért magának is találok bármire jó indokokat. Az 500 szoci lecsukására ingyér is.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.31. 14:33:47

@bz249: a bíró akkor zsarnok, ha a törvények csak az ő akaratán alapulnak.
Amennyiben a közjót szolgálják, akkor tök mindegy kik hozták azokat.
(Ma meg veszik a törvényeket a cégek maguknak. Ez akkor micsoda?)

Leskelődő 2010.10.31. 14:41:03

@bz249: Én sem gondolom, hogy aktuális lenne az írott szerződések felszámolása - éppen senki nem bízik senkiben.
Azt nem tudhatom, a Fidesz akar-e szarni a törvényekre. Remélem, nem. Én úgy gondolom, most éppen szigorúbb, és szigorúan betartatott törvényeknek lenne ideje.
Eszembe is jutottak László király dekrétumai :) Nézze csak például ezt itt:
"1. § Mindenekelőtt végeztük és esküt mondtunk reá, hogy akármely főember közelvalója találtatnék lopás vétkében egy tyuk áránál feljebb, senki semmiképen el ne rejthesse vagy meg ne oltalmazhassa azt.

2. § Tetszett azt is végeznünk, hogy magát a tolvajt, ha csak templomba nem jutand, akaszszák fel és minden vagyona veszszen utána. És ha ki megfogta vala, annak vigyázatlanságából menekedik a templomba, vagy a király udvarába, vagy a püspök lábaihoz, ne nyerjen elégtételt a lopásért, a ki nem vigyázott.

3. § Ha pedig kezese kezén szabadul meg, ment legyen ugyan az akasztófától, de mindazonáltal a kezessel együtt adják el szolgaságra az ország más részébe és javai a királyi kincstárra szálljanak."
www.1000ev.hu/index.php?a=3¶m=357

Hát nem szimpatikus? :)

(Ha jól emlékszem, elég eredményes is volt, Kálmán király már enyhített a büntetéseken.)

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.10.31. 14:41:13

@Elpet:

Ez a kétszáz eset az országgyűlés által elmulasztott szabályozások sora. Azért nem az Alkotmánybíróság felelős, hogy az OGY ezeket nem szabályozta már megfelelően.

Az esztergomi székhely be nem tartása ténylegesen az AB mulasztása. Azonban ez nem indok az AB kikapcsolására, nem támasztja azt alá.

Attól, hogy az AB nem Esztergomban ül össze, egyetlen hatalmi ágnak a szerepe, hatalma nem változik meg, nem csökken, nem nő.

bz249 2010.10.31. 14:41:41

@tölgy: a biro legfontosabb jellemzojei:
- nem vesz reszt a jatekban
- nem hozhat szabalyokat, csak eldontheti, hogy egy lepes szabalyos volt-e vagy sem

Az abszolut uralkodo (aki torvenyeket hoz es ezeket alkalmazza) nem ilyen. Hatalomtechnikai szempontbol zsarnok. Ettol fuggetlenul persze cselekedhet a kozjo erdekeben. Augustus csaszar is egy szimpatikus zsarnok volt a leirasok alapjan.

Manyi Béci 2010.10.31. 14:44:32

@evil overlord:
Jaj, ugyan már.
Maga úgy látja, Gyurcsány a földbe lett taposva?
Én egyre virgoncabbnak látom.
Tényleg, a választások óta történt valami földbetaposás-féleség?

Maga szerint jó, hogy az alkotmányt el akarja dózerolni a kormány? Szerintem nem.
Igazságos a tervezett adórendszer? Szerintem nem.
Jó lépés a MNYPk pénzére bazírozni? Nekem ez is büdös.
Erőzni az EUval és az IMFel bölcs dolog?
Jó személyi döntések születtek?
Vége a mutyizásnak, a pazarlásnak, a megkérdőjelezhető állami megbízásoknak, a szakértelem helyett pártkáderek pozícióba-kerülésének?
Hm?

Ja, van Trianon-emléknap. Hurrá.

evil overlord (törölt) 2010.10.31. 15:04:59

@Manyi Béci: 19%-os eredmény nem földbe taposás? Az, hogy egyedül a XIII. kerület és Szeged (félig) maradt meg a szociknak (meg pár rozsdaövezeti település) az mi?
Nagyon remélem, hogy ami késik, az nem múlik, és a Pojáca rácsok mögé kerül.

Védtem az AB cseszegetését?
Alapvetően igazságos a leendő SZJA, bár jobb lenne egy kis progressziót bele vinni, azonban a minimálbér adómentességével nem értek egyet. Az 500 millió alatti 10% TA sem rossz, bár kicsit furcsa a "progresszív" TA. A válságadók nem túl elegánsak, de nem fogok sírni a kiskerlánok, energia és tcom cégek miatt.
Ha tényleg el akarnák lopni az MNYP pénzeket az szemétség volna. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lesz belőle.
Az IMF nem csak pénzt ad, de olyan jó tanácsokat is mellé, melyek a kutyának sem kellenek. Amilyen gyorsan csak lehet, vissza kell fizetni a hitelt.
Egyes személyi döntések miatt én is morogtam.
Egyelőre még nem volt túl sok mutyi. Ne az indexből tájékozódjon, akik szerint az is lopás, hogy az állami múzeumok képeit egy állami cég fuvarozza (olcsóbban, mint a piacvezető magáncég).
Nem tudom mi a baja a Trianon emléknappal. Már rég kellett volna.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.31. 15:05:20

@tanarseged ur:

"Antallék csak a kommunikációt kúrták el, mert nem volt más választásuk, mint a benzinár-emelés. Gyurcsány viszont az ország anyagi helyzetét kúrta el, folytatólagosan, évek alatt."

aha. ezért volt 94 magasságára a csőd szélén az ország. ja, és a nem volt lehetőségük az még egy hazugság.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.31. 15:07:05

@Herr SturmLOLkotmány:

"nem emléxem, hogy a taxisblokádot könnygázosították volna "

lol. azért úgy elképzelem, ahogy az ország összes fontosabb közlekedési csomópontjában nyomatják a könnygázt.

már amelyikhez eljutnak, ugye, halálos áldozatok nélkül.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.31. 15:16:15

@evil overlord:

"Hányszor kell még elmondani: ha a polgár visszamegy az állami rendszerbe, és ugyanúgy számitják majd a nyugdíját, mintha nem lett volna MNYP, akkor szó sincs lopásról "

értem. ez milyen egyszerű. lécci, adj már nekem 1 milliárdot, megesküszöm, hogy 50× annyit adok vissza 30 év múlva.

na, kezdjük elölről. ezt a pénzt az álam nem teszi félre. elbassza a picsába. utána kurva mindegy, hogy milyen számokat írkálnak hová. a pénz nem lesz meg. valamikor, valahonnan kell szerezni helyette, ha a mostani károsultak kárát jóvá akarják tenni. honnan? mikor?

mi nem érthető ezen? ha az állam folyamatosan többet szedne be, mint amennyit elkölt, még azt mondhatnánk, hát igen, hiszen de nyereséges az állam, bármikor fizet. ehhez képest a 500 ezer milliárddal, plusz a 200 milliárdos plusz bankadóval, a különadó extra bevételével együtt 800 ezer lesz a mínusz.

evil overlord (törölt) 2010.10.31. 15:34:44

@mavo: Nekem ne mondja senki, hogy egy normálisan kiképzett osztag ne tudta volna felszámolni a barikádokat, vér nélkül. Meg sem próbálták.

MNYP: azt az 1 milliárdot nem az emberek adták oda, az állam irányította át, ergo nincsenek károsultak *. Nekem speciel jobban tetszett volna egy radikálisabb átalakítás: Megyóék megoldása egy igazi szörnyszülött.

A SZJA és TA átalakítása miatt nem csoda, hogy nagy a hiány **. A hírek szerint lesz pár százalékos közigazgatási spórolás, hogy lehetne-e hirtelen többet, azt nem tudom (nagyon bájos, hogy a "neolib" Hírszerző rögtön közigazgatási mészárlásról delirál, úgy látszk csak addig voltak híve a kis államnak, amíg Kókáék szövegeltek róla). Még ennel is többet tudnának spórolni a közkiadásokon, pl. a rokkantnyugdíjhoz mindenképpen hozzá kell nyúlni (az öregségi nyugdíjon nem nagyon lehet spórolni, mert különben sok nyugdíjas éhenhal), de a segélyezési rendszert is teljesen át kell alakítani (ne érje meg munka helyett, ill. ne lehessen mellette feketén dolgozni).

*: nyugi, ha az ÖNYP-k államosítása folyna, akkor én is zabos lennék, de nem erről van szó.

** kevés szufficites költségvetésű állam van, hosszú távon bajok lesznek. Amúgy Luxembourg külső államadóssága a GDP 3854%-a (nem elírás, az életben nem fogják visszafizetni), ehhez képest a magyar államadósság nem is olyan ilyesztő.

tanarseged ur 2010.10.31. 15:41:51

@mavo: Most '90-ről beszélünk és a taxisblokádról. Arra írtam, hogy elkúrták a kommunikációt. Azt mondták, hogy nem lesz áremelés, miközben tudták, hogy lesz. De ha megmondják, hogy lesz, akkor elözönli a nép a kutakat és üzemanyag-válság lesz. De így meg, hogy hazudtak, taxisblokád lett. Jó kis csapdahelyzet! Megnézném, hogy Mavo Miniszterelnök Úr hogy mászik ki egy ilyenből. :-) (Fentebb egy kommentben leírtam, hogy szerintem hogyan lehetett volna, de az nem ér, mert utólag mindenki okos.)

Tündér_Lala 2010.10.31. 16:55:19

@mavo: A magán nyugdíj pénztárakról.

Próbáld meg kicsit más szemmel nézni, például az állam szemével, amelynek te is tagja vagy.

Az állam a nygdíj befizetések egy részét átirányította a magán nyugdíjpénztárakba. Ez értelemszerűen hiányzik a nyugdíjalapokból ezért az állam költségvetése nem 50, hanem évi 450 Md-al pótolja azokat. (Hiszen a jelenlegi nyugdíjasok sem dögölhetnek éhen.)

Ezt az évi 400 Md különbséget a pénzvilág és az EU nem hajlandó a költségvetés hiányának elszámolásakor figyelembe venni, holott ez a pénz egyfajta felhalmozásként létezik.
Feri elkúrása és a válság miatt, az állam adósságállománya kritikus határ közelébe került (GDP arányosan, mert a GDP csökkent, az adósságállomány pedig nőtt) emiatt az állami adósság állomány egészére (!!!) extra kockázati kamatot számolnak fel az adósság állomány refinanszírozására felvett kölcsönök esetében.

Ha a magán nyugdíj pénztárakból az emberek visszalépnek az állami rendszerbe, akkor a következő előnyök realizálhatók.
- A felhalmozásokat államadósság csökkentésre fordítva cca. 2000-2500 Md-al csökkenthető az államadósság. Emiatt az extra kockázati kamat alól mentesül az ország nyilván fokozatosan, ahogy az új kölcsönök felváltják a régieket.
- A költségvetés hiánya lényegesen könnyebben tartható, illetve kevésbé nő az államadósság (évi 400 Md kiadástól mentesül a költségvetés).
- Az államihoz képest a magánnyugdíj pénztárak 2,5 szer több működési költsége megtakarítható.

Ez összességében valószínűleg több száz Md megtakarítást jelent a költségvetésban.

Ráadásul, ha (és ilyen tervekről lehet hallani) az egyéni befizetéseidet az állam is egyéni számlán tartja nyilván, akkor lényegében semmiféle kár nem ér. (Különös tekintettel arra a tényre, hogy a magán nyugdíj pénztárak eddig 1% reál növekményt produkáltak átlagban a számlatulajdonosoknak a 15 éves futamidő alatt.) Ennyit akár még az állam is garantálhat.

Ha mindezt végig gondolod, akkor mint nem csak magán nyugdíj pénztár tag, hanem mint a magyar állam polgára is, többet nyersz mint veszíthetsz.

Tündér_Lala 2010.10.31. 17:24:32

@Tündér_Lala:
Ez összességében valószínűleg több száz Md megtakarítást jelent a költségvetésban.

Úgy értendő, hogy a 400 Md-on felül.

bz249 2010.10.31. 17:30:46

@Tündér_Lala: "Ezt az évi 400 Md különbséget a pénzvilág és az EU nem hajlandó a költségvetés hiányának elszámolásakor figyelembe venni, holott ez a pénz egyfajta felhalmozásként létezik."

Eppen ez lenne az egyetlen erv a magannyugdijpenztar* mellett. Hogy mar ma lathatova teszi, azt a zset, amit a jovobeli nyugdijakra kell kolteni. Vagyis az implicit allamadossagot explicit allamadossagga konvertalja.

*helyesebb a tokefedezeti rendszerrol beszelni

Persze emellett:
"Az államihoz képest a magánnyugdíj pénztárak 2,5 szer több működési költsége megtakarítható."
illetve
"Különös tekintettel arra a tényre, hogy a magán nyugdíj pénztárak eddig 1% reál növekményt produkáltak átlagban a számlatulajdonosoknak a 15 éves futamidő alatt."

Vagyis a magannyugdijpenztarat kukazni kell, de tartosan** ezzel nem szabad csokkenetni a koltsegvetesi hianyt/allamadossagot, mert attol meg ott van es az lesz a vege, hogy 2025-ben nem lesz nyugdij.

**most valsag van, ha ez a trukk segit, akkor meg kell lepni... de magunknak ne hazudjunk, ez a 2500 milliard forint valojaban nincs meg, mert ebbol majd nyugdijat kell fizetni

evil overlord (törölt) 2010.10.31. 17:49:43

@bz249: "ez a 2500 milliard forint valojaban nincs meg, mert ebbol majd nyugdijat kell fizetni "
Igen, de nem feltétlenül pont 2500 milliárd, mert a demográfia alakulásától függ.

bz249 2010.10.31. 17:53:43

@evil overlord: a demografiatol meg sok egyebtol fugg, de az egyetlen hasznos tulajdonsaga a tokefedezeti izenek, hogy latszodik, hogy takarekoskodni kell. Vagyis allam bacsinak majd el kell kezdenie sporozni es elobb-utobb szufficitre tolni a koltsegvetest. Nem feltetlen most, de zaros idon belul.

Tündér_Lala 2010.10.31. 17:53:49

A probléma lényege, hogy két nyugdíjrendszert kell fenntartani és finanszírozni miközben ezt a pénzvilág nem hajlandó a bruttó helyett a nettó számok figyelembevételével elismerni.
Ezér lobbiztak az Eu-nál, de visszautasították.
Jelenleg emiatt (is) büntető kamatokat fizettetnek velünk a teljes adósság állomány után és a költségvetési hiányba sem számítják bele az évi 400 Md-os felhalmozást.

bz249 2010.10.31. 18:05:15

@Tündér_Lala: na igen, csakhogy, ha megnezi a magyar korfat most vagyunk az optimalis idoszakban

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d6/Pyramide_Hongrie.PNG

Ilyenkor lehet aranyaiban a legtobbet megtakaritani. Szoval azt a parszazmilliardot nem art felretenni, mert ot-tiz ev es az egy nyugdijrendszer is annyi lesz, mint a mostani ketto. Termeszetesen most valsag van es barmi ami segit kijonni jol jon. Trukkozni is szabad, de magunkat ne csapjuk be.

De a nyugdijrendszer ettol meg beteg (es nem a magannyugdijpenztaraknak nevezett tolvajok jelentik a legnagyobb bajt, ott is elfolyt nem is keves penz, csakhogy ez 2020-ban nem nagyon fog szamitani, mert oket kiveve se lenne se lenne eleg).

evil overlord (törölt) 2010.10.31. 18:08:27

@bz249: Természetesen. Bár a nekem szimpatikus megoldás az lenne, ha széles körben lehetővé tennék az öngondoskodást, ui. a jelen helyzetben erre csak a módosabbak képesek.

Tündér_Lala 2010.10.31. 18:13:03

@bz249: Neked is van igazságod, de ma is ott tartunk mint 2020-ban, ha az 1 millió nem létező, eltünt munkahelyet nézzük.
Akkor (ha nem jön be a szaporodást segítő intézkedés) ember hiány miatt nem lesz aki adót és járulékot fizessen, ma a munkahely hiánya miatt nincs elegendő adó és járulék fizető.

bz249 2010.10.31. 18:17:29

@Tündér_Lala: a demografianak a felso reszen olyan sokat mar nem lehet javitani. Az viszont teny, hogy munkahelyteremtessel es altalaban gazdasagi novekedessel sok mindent meg lehet oldani.

A visszalepesi lehetoseg megadasa mindenesetre iranynak nem rossz, ugyanis egy pazarlo rendszert kinyir. Az allamadossag csokkenese meg jo esetben kamatcsokkenest is hozhat magaval. Meglatjuk mi lesz.

Éhesló 2010.10.31. 18:24:27

@Tündér_Lala: kitűnő összefoglalása a nyögdíjpénztárral kapcsolatban történteknek, AZ EU.-s kiegészítéssel együtt.
Köszi!

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.31. 19:52:00

@bz249: "nem vesz reszt a jatekban" - az alkotmánybírók pártok küldöttei, így részt vesznek a játékban.
Az abszolút uralkodó az, aki nem vesz részt a játékban. Maga teremti a hatalmát.

"nem hozhat szabalyokat" - ezek szerint az angolszász esetbíráskodásról csak ők hiszik, hogy bíráskodás? AZok nem is bírák?

@Manyi Béci: aham, Ezek csupa-csupa jó dolgok.

Ha a Pojáca nincs letaposva, akkor minek megy a nyervogás az ellensúlyok hiányáról? Akkor Feri az ellensúly.
Döntse el, most akkor melyik baller érvet vegyem komolyan?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.31. 19:54:07

@jvizkeleti:

Semmiképp nem az Alkotmánybíróság tehet a mulasztásos alkotmánysértésekről.

Arra akartam utalni, hogy elég hosszan húzódó mulasztásos alkotmánysértések voltak ezidáig is, anélkül, hogy értelmiségi protest megmondómozgalmak indultak volna az Alkotmánybíróság döntéseinek semmibevétele ügyében.

bz249 2010.10.31. 20:09:09

@tölgy: Ezen az alapon Adolf Hitler es Joszip Visszarionovics sem vett reszt a jatekban. Vagyis ok is jo kontrollt jelentenek az allam megfelelo mukodese felett.

Nezze, ha azt mondana, hogy az Alkotmanybirosagot alakitsuk tanacsado testulette, a jogkoreit vonjuk ossze a koztarsasagi elnokevel es adjuk az egeszet Otto bacsinak elethosszig akkor targyalhatunk. Ez a mostaninal valszeg jobb rendszer lenne.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.31. 20:16:44

@bz249: Adolf és Joszif rezsimének a sajátossága nem az abszolút hatalom volt, hanem amire használták.
Egy tradicionális abszolút monarcha csak uralkodik, elveszi az adót, oszt annyi. Esze ágába sem jutna kiirtani az adófizetői egy részét, elképzelt irányokba átalakítani az életüket, gazdaságukat.

Manyi Béci 2010.10.31. 20:17:41

@evil overlord:

"Nagyon remélem, hogy ami késik, az nem múlik, és a Pojáca rácsok mögé kerül."
Aham:)
Megkockáztatok egy fogadást erre:)

"Védtem az AB cseszegetését?"
Nem védte.

Adóügyben nem értünk egyet.

"Ha tényleg el akarnák lopni az MNYP pénzeket az szemétség volna."
He?
Mit ért ellopás alatt?
Hogy szétosztják maguk között?
Azt szemétségnek nevezni enhe kifejezés, ugyebár.
Nyilván, sőt, már azt hiszem, bevallottan, lukak tömködésére használják majd.
Ez OK?
"Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lesz belőle."
Bizony nem tudni, milyen lukakra használják majd. De nem baj ez sem! A rendeshazafiak bíznak a kormányban, ennek ellenére! Mindennek ellenére!

"Az IMF nem csak pénzt ad, de olyan jó tanácsokat is mellé, melyek a kutyának sem kellenek"
Hát, ez már csak így megy, látja.

"Egyes személyi döntések miatt én is morogtam."
Mi kell még ahhoz, hogy azt mondja, ratyi ez az egész?

"Egyelőre még nem volt túl sok mutyi."
Időarányosan azért elég sok volt, nem gondolja?

"Ne az indexből tájékozódjon"
Honnan kell tájékozódni?
Ki írja meg az igazat?
"http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/10/30/elkeszult_a_koltsegvetes/"
Ez a cikk színtiszta hazugság?
És ezek?:
"index.hu/belfold/2010/10/31/szukitene_az_erdekkepviseleti_szervek_jogositvanyait_a_fidesz/
index.hu/belfold/2010/10/25/elkeszult_a_kormany_egeszsegugyi_javaslatcsomagja/
index.hu/belfold/2010/10/31/indoklas_nelkul_el_lehetne_bocsatani_az_onkormanyzatoknal_is/
http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/10/25/imf_batrak_de_kockazatosak_a_kormany_lepesei/"
Vagy a mutyikat nem kellene szellőztetni?

"Nem tudom mi a baja a Trianon emléknappal."
Ó, semmi. Igazán bátor és korszakalkotó lépés ezekben a nehéz időkben.

bz249 2010.10.31. 20:28:10

@tölgy: "Egy tradicionális abszolút monarcha csak uralkodik, elveszi az adót, oszt annyi. Esze ágába sem jutna kiirtani az adófizetői egy részét, elképzelt irányokba átalakítani az életüket, gazdaságukat."

Vagyis azt mondja, hogy egy abszolut monarcha peldaul francia/spanyol nem olet le eretnekeket vagy zsidokat (vagy keresztenyeket, ha eppen japani abszolut monarcha)?

pakesz (törölt) 2010.10.31. 20:30:50

@Tündér_Lala: "(Hiszen a jelenlegi nyugdíjasok sem dögölhetnek éhen.)

Ezt az évi 400 Md különbséget a pénzvilág és az EU nem hajlandó a költségvetés hiányának elszámolásakor figyelembe venni, holott ez a pénz egyfajta felhalmozásként létezik.
Feri elkúrása és a válság miat"

nagypofaju Cigany Szaddamod miert nem a nyuggerektol veszi vissza VISSZAMENOLEG a Feri altal "elkurt" 13. havi nyugdijat?

Tündér_Lala 2010.10.31. 20:50:55

@pakesz: Briliáns érvelésedre válaszolva, valószínűleg azért, mert hajléktalanná tételük nélkül nem tudná, továbbá nem segítene a helyzeten.
Különben a szüleidtől gondoltad ?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.31. 20:54:32

@bz249: japán ügyeket nem ismerem, de a francia és spanyol _abszolút monarchia_ nem tett ilyet.

@pakesz: "Cigány Szadam" - ez jó, elrakjuk, jól jön még.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.31. 20:55:30

@Manyi Béci: az milyen szar lenne, ha egyetértenénk. Mindketten utálnánk magunkat.

evil overlord (törölt) 2010.10.31. 21:01:15

@Manyi Béci: 1 eurocentben fogadhatunk

Adóügy: sorry jobblib vagyok, ergo nem szeretem a nagyon progresszív SZJA-t, és ártalmasnak tartom a minimálbér _teljes_ adómentességét (alacsonyabb kulcs lenne az igazi).

MNYP: nincs lényegi különbség az MNYP pénzek és az állami nyugdíjalapba befizetett járulék között: egyiket sem a polgár teszi be, hanem az állam veszi el.

"Mi kell még ahhoz, hogy azt mondja, ratyi ez az egész?"
Az, hogy elkúrják a gazdaságot. Vagy az, hogy Feri (vagy egy klónja) visszajöjjön 14-ben. Vagy az, hogy Griftnek igaza legyen.

IMF: a piacról lehet kapni hitelt jótanácsok nélkül is. Ha végre rendeződik a helyzet, akkor nem lesz szükségünk az IMF-re.

Mutyi alatt lopást értettem. Nem hallottam eddig tényleges lopásról (a légifotó ügy határeset).

Index: ld. előző bekezdés. Ezek vitatható döntések, nem lopások. Amúgy mi a baja az egészségügyi javaslatokkal?

Trianon: 47-89 között fasiszta áruló volt, aki szóba hozta, 90 után pedig elmaradt a megemlékezés róla. Nem kerül pénzbe, Feri & Co-t megüti miatta a guta, kész nyereség :)

bz249 2010.10.31. 21:07:28

@tölgy: vagyis akkor Simon de Monfort kitalalt szemely? (."Tuez les tous, Dieu reconnaitra les siens")

(az albigensek egyebkent egy csapat seggfej volt, de ez mellekszal)

Gondolom a spanyolok se uztek ki a zsidokat (es oltek meg egyparat aki szinleg attert) 1492-ben.

evil overlord (törölt) 2010.10.31. 21:07:34

@pakesz: Egy "Cigány Szaddam"-os komment hány piros bögrét ér?

evil overlord (törölt) 2010.10.31. 21:09:17

@bz249: Szerintem tölgy arra gondolt, hogy az abszolút monarchia egy viszonylag modern államberendezkedés, Franciaországban XIII/XIV. Lajos alatt kezdődött.

tevevanegypupu 2010.10.31. 21:11:31

@bz249: Vagyis azt mondja, hogy egy abszolut monarcha...nem olet le eretnekeket vagy zsidokat (vagy keresztenyeket, ha eppen japani abszolut monarcha)?

De nem am! Eppen ugy van, hogy nem olet le, nekem elhiheti.(:

bz249 2010.10.31. 21:15:02

@tevevanegypupu: volt mar abszolut monarcha? ;)

@evil overlord: meg megvarom tölgy mit ert abszolut monarchan.

Pedig felajanlottam az alkotmanyos monarchiat, a torvenyek felett orkodo orokletes kirallyal, de nem kellett neki. Mondjuk az 1687-es puccsot tamogatja, abbol persze kinezem, hogy az ilyen korlatok nem smakkolnak nekije :)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.31. 21:20:21

@bz249: a Gonosz Úr már nagyjából megválaszolta, az abszolút monarchia olyan XVI-XVIII. század.

A zsidók kiűzése esetébe amennyire tudom gyakorlatias okoknak volta szerepe, de emlékeim szerint rendi monarchia volt akkoriban a Kasztiliában-Aragóniában.

tewton 2010.10.31. 21:23:26

@bz249:
azért a protestánsok lemészárlása-elüldözése miatt én xiv. lajosnak is beirtam egy fekete pontot.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.31. 21:23:43

@bz249: na ácsi gitár!
Nem az a kérdés, mi smakkol nekem - az tökre lényegtelen.
A bíráskodásból jutottunk ide. Olyasmit voltam bátor mondani, hogy az eszményi bíró - szerintem - az abszolút monarcha, aki sine ira et studio ítélhet a Dózsa-Fradi meccsen. Az ő szerepe független az egyes csapatok sikerétől.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.31. 21:28:51

@tewton: zavarba hoz, XIV Lajos protestáns mészárlása nekem nincs meg. Segítene?
(Trianon óta én minden szemétséget kinézek amúgy a franciákból.)

bz249 2010.10.31. 21:30:45

@tölgy: az abszolut monarcha megvaltoztathatja a foci szabalyait, vagyis nehezen lehet eszmenyi biro. Egyebkent miert ne lehetne az abszolut monarcha erdekelt egyes csapatok sikereiben?

Ha korban kotve vagyok, akkor az elso gyurcsanyista II. Jozsef jatszik abszolut monarchakent? O ugye direkt nem koronaztatta meg magat, hogy ne kosse meg az alaposan kiherelt tortenelmi alkotmany se. Ezen felul meg ugye voltak neki radikalis tervei az orszag helyes mukodtetesevel kapcsolatban.

@tewton: ha a XVII.-XVIII. szazad, akkor mondjuk ezt pl. fel lehet hozni.

evil overlord (törölt) 2010.10.31. 21:36:45

@bz249: Az alkotmányos monarchiában én is benne lennék, használna a közerkölcsnek. A járulékos nyereségről nem is beszélve: Ferit és táskahordozóit végre tényleg megütné a guta.

@tewton: A Szent-Bertalan éjszakai mészárlás IX. Károly uralkodása alatt történt.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2010.10.31. 21:48:02

Nem olvastam se a postot, se a kommenteket, de tippelnék:

A postoló felvetette, hogy ezt azé' mégse kéne már, erre elpet bőszen elkezdte mosdatni a szerecsent.

Valami ilyesmi folyt, ugye? :)

evil overlord (törölt) 2010.10.31. 21:57:29

@bz249: Ezt tényleg a Napkirály tette, de mészárlás nem volt.

@tölgy: "A zsidók kiűzése esetébe amennyire tudom gyakorlatias okoknak volta szerepe,"
Mi volt a gyakorlatias ok? Ha jól tudom a mórok és a zsidók kidobása nem használt a gazdaságnak.

Nem lehet hogy inkább vallási okok áltak a háttérben? Pl. Portugáliában az egyik zsidóellenes pogromot a Domoni Canes vezette (a király kivégeztette a felelősöket).

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.31. 22:09:01

@bz249: az abszolút monarcha/foci bíró miért változtatná meg a szabályokat? _Csak neki_ tök mindegy ki nyer a versenyben, számára csak egy a fontos: a szabályokat tartsák be, csak neki érdeke a szabályok betartása.

Józsi pedig már a Felhomályosodás gyermeke, ő már modern, ideológiai bizbaszokkal megverve.

@evil overlord: tudja, a gazdaság csak az újabb korokban elsődleges politikai szempont. Régebben a nagyság, a hatalom, a terület növelése stb. fontosabb volt. Amennyire tudom, spanyol barátaink tartottak egy muzulmán visszacsapástól (pont akkor a Balkánon és az Adrián nagyon nyomultak a törökök).
De ez amúgy is rendi (alkotmányos) monarchia műve volt.

tewton 2010.10.31. 22:18:43

@tölgy:
keressen rá a dragonnade-ra. a meszarlas helyett tenyleg pontosabb "sajnalatos, jarulekos" esemenyekrol beszelni. illetve a monarcha utasításainak végrehajtásáról ut infra.

"Már az első hónapokban legalább százezer (merészebb számítások szerint 300-400 ezer) protestáns menekült el az országból125 elsősorban Svájcba, Poroszországba és Hollandiába, és a francia nyelvben is ekkor jelent meg a réfugié (menekült) szó.126 És ami talán a legkellemetlenebbül érintette XIV. Lajost: senki sem jött vissza a korábban emigráltak közül."

" Így Louvois dekrétumban kénytelen megerősíteni, hogy minden megtalált lelkész halállal, az istentiszteleteken résztvevők pedig gályarabsággal bűnhődnek; egyúttal 5500 livre jutalmat ajánl fel annak, aki a törvény kezére juttat egy protestáns lelkészt (1686. július). Az elfogott lelkészeket ténylegesen ki is végzik. A legjelentősebb tisztogatást Basville végezte Alsó-Languedoc-ban; itt 1685 októbere és 1687 áprilisa között 24 halálos ítélet születik protestánsok ellen (minden bizonnyal ennyi lelkészt fogtak el), 40 főt gályarabságra ítélnek, több mint kétszáz embert pedig deportálnak az Antillákra. A rendeletek érvényesítésére a hadsereget is felhasználják.133 Louvois 1688. augusztus 25-én kiad egy újabb rendeletet, melynek értelmében az istentiszteleten, vallásuk gyakorlása közben talált hugenottákat helyben ki kell végezni.134 Ezek már csak azért is rendkívül súlyos intézkedések, mert a fontainebleau-i ediktum eredetileg csak gályarabságot helyezett kilátásba legsúlyosabb büntetésként."

en.wikipedia.org/wiki/Dragonnade
webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:ywWeMjNa84sJ:www.lib.jgytf.u-szeged.hu/folyoiratok/aetas/2000_1-2/2000-1-2-02.htm+dragonnade+xiv+lajos&cd=6&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&client=firefox-a

forrás: Szász Géza, A francia állam és a protestánsok
a 17. században – tűréstől tiltásig, Aetas 2000. online a google kessében.

pont aktuális, reformáció ünnepén...

bz249 2010.10.31. 22:26:13

@tölgy: miert ne lehetne egy abszolut monarcha drukker? Ugyan nem abszolut monarcha, de a Saxe-Coburg Gotha csalad pl. Arsenal kulonbozo mertekben, de Arsenal szurkolo.

arsenal.theoffside.com/arsenal-celebrity-supporters-series/arsenal-celebrity-supporters-series-queen-elizabeth-ii.html

Egyebkent ezzel erosen leszukiti az abszolut monarchia idejet... marad a Nantes-i Ediktumot visszavono XIV., az orszagot csodbe vivo XV. es a vilagbalfasz XVI. Lajos (bar lehet ot is mefertoztek a modern tanok... mondjuk ettol a beugro feladatot meg megoldhatta volna) mert ugye Maria Terezia, Jozsi, Kati es Frici ezek szerint nem jatszanak.

@tewton: azert ezek megiscsak kalvinistak, Luther sem nezte jo szemmel az o modijukat. De persze a katolikusokkal osszehasonlitva... :)

tewton 2010.10.31. 22:32:03

@bz249:
kálvinisták, tévedésben éltek, de akkor is. teljes jogfosztás, a náci antiszemitizmus ennek egy lájtos, high-tech és humanista változata.

tevevanegypupu 2010.10.31. 22:35:50

@bz249:

Csak a haztartasomban. De viszont olyasmiben elek immaron eleg regota, es bizvast mondhatom maganak, hogy rend van. Es ha korulnezek korulottem, megallapithatom, hogy azok az orszagok amik tovabbleptek a demokratikus fejlodes utjan, mind dugaba doltek. Na persze Afrikarol beszelek, Europaban ilyesmi nem lehetseges.
Marmint azokban az orszagokban ahol a demokracia ugy ahogy de letezik regota. Nalunk..kellene elobb valami abszolutisztikus jobboldali diktatura hogy rend legye, aztan majd meglatjuk. Nem viccelek..sajnos.

bz249 2010.10.31. 22:39:24

@tewton: ha már gályarabok, akkor viszont egyertelmu, hogy Michiel Adrianszoon de Ruytert is illik megemliteni minimum OFF-kent

www.dbvk.hu/szabomagda/keptar/02_csoport/nagy/18-galyarabok-tavoli.jpg

Egyebkent ja, az ilyen teljes jogfosztasos dolgok benne voltak az akkori Zeitgeistban. Ha a mieink nyernek, akkor is ilyen lett volna, na de egy faradasos dontetlen lett.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.31. 22:43:09

@tölgy:

Kedves @tölgy:!

Itt ragadom meg az alkalmat, hogy egy distinkcióra felhívjam a figyelmét.

Alapvetően fogalmi a kérdés, de azért mégsem csak az.:-) Az értékrendiség nem feltétlenül az ideológiák sajátja. A/egy világnézet (amely egy alapvetően értékrendi alapon meghatározható valami) nem feltétlenül ideologikus. (Mifelénk úgy tartják, hogy egy ideológia alapvetően arról ismerszik meg, hogy negatív politikai elvekben határozza meg magát.) Következetes értékrendi alapú gondolkodást (és, megkockáztatom, cselekvést:-)) számonkérni valakin, még nem feltétlenül jelent ideologikus gondolkodást. Szerintem:-)

A világnézeti (értékrendi) következetességtől (vagy annak számonkérésétől) való viszolygás, annál is alaptalanabb (szerintem), mivel ez mindig sajátja volt a közéletnek, a politikának. A ma oly gyakran emlegetett/hivatkozot középkori közéleti, politikai élet is súlyosan világnézeti (értékrendi) alapon folyt, mivel aktorai (megkockáztatható) kivétel nélkül kereszténynek voltak. Világnézetileg mind egy platformon álltak, legfeljebb megengedték maguknak, hogy saját értékrendjük szabályait.

De ez ma nincs így! Ezért ma (szerintem) jogos elvárás egy közéleti szereplőtől a "hitvallás":-D

ü
bbjnick

bz249 2010.10.31. 22:44:05

@tevevanegypupu: nadehat Marokkoban valasztasok is vannak, vagy megbundaztak oket? Mert azt amugy a szomszed is megteszi (vigyazzon azok is gyurtak az atomhatalomra... mondjuk, a sajat hallgatom alapjan ez nem akkora veszely, bar a masik orani fiatalember ugyesebbnek nez ki).

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.31. 22:45:23

@bbjnick:

hogy saját értékrendjük szabályait=hogy áthágják saját értékrendjük szabályait

megmondomdom 2010.10.31. 22:48:37

Lefogadom, hogy itt nem lesznek 4 év múlva parlamenti választások, ha a cigány Szaddam nem lesz 100%-osan biztos a nyerésében. Majd bejelentik, hogy a 2/3-os felhatalmazással élve a Nemzeti Ügyek Kormánya korlátlan időre átveszi a hatalmat. Az egész olyan Pol Pot-szerű. Már "várom", hogy mikor ássák a FIDESZ-közeli cégek a tömegsíroknak a helyet, tendereztetés nélkül, jó pénzért. :)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.31. 22:56:05

@tewton: na de kedves tewtony, az nem mészárlás. Én aztat kérdeztem.

De ahogy írtam, a franciák hülyék voltak már akkor is. Abszolút monarcha ügyben sokkal jobb arc volt I. (VI.) és II. Jakab, I. és II. Károly vagy I. Erzsike.

Úgy mellesleg és tényleg csak nagyon-nagyon halkan mondanám, hogy a vallási toleranciát politikai pragmatizmusból az abszolút monarchia hívei (aminek pont a vallási pártok felett állása miatt kellett volna abszolútnak lenni a vallásháborúk idején) kezdték el nyomatni, úgyis mint J. Bodin és a politiques.

@bbjnick: hú, most hosszan kéne fejtegetnem, és álmos vagyok, de egyszer ígérem megírom magán levélben, mit gondolok erről. Ha nem tenném, figyelmeztessen.

megmondomdom 2010.10.31. 22:56:23

Emellett én is a 2/3-os FIDESZ győzelmet vártam -annak ellenére, hogy mindig is rühelltem őket is-, mert úgy tartottam, hogy a liberálbolsevik ámokfutásnál már nem jöhet rosszabb. Hatalmasat tévedtem. Én átfogó strukturális reformokat vártam. A bürokrácia leépítését, az adóelvonás mértékének ésszerű és folyamatos csökkentését, az olcsóbb állam kiépítését, gazdaságösztönzést, az egészségügy rendbetételét, az oktatás javítását stb.. Ehelyett kaptunk egy nagy semmit. Pár ideiglenes sarcot, a magánnyugdíj-pénztárak lenyúlását, meg ideiglenes adócsökkentést -mert ugye senki nem gondolja, ha multik nem hárítják tovább a költségeket-.
Ez gazdaságpolitika? Szerintem nem az. Ettől nem jön be több külföldi befektető -teljes jogbizonytalanság van és kiszámíthatatlanság, senki nem tudja, mikor melyik multira vetik ki a sarcot-. nem fog kifehéredni a szürke- és a feketegazdaság, nem fog javulni az egészségügyi ellátás, az oktatás, nem lesz egyszerűbb a bürokráciával stb..
Ez az egész arra lesz jó, hogy a FIDESZ vezetői és a közelállók szétrabolhassák a nemzeti vagyon maradékát. Nincsenek fékek, nincsenek korlátok, Csáky szalmája az ország. Míg Hagyó von Nokia és elvtársai kicsiben, de sűrűn és titokban loptak, addig a cigány Szaddamék pofátlanul nyíltan.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.31. 22:57:03

@megmondomdom: ne fogadjon. Természetesen, nem lesznek.
Más kérdés?

evil overlord (törölt) 2010.10.31. 23:00:09

@tölgy: A mórokat értem. Azt hitték, hogy a zsidók az iszlám ügynökei?
Elhiszem, hogy nem számított annyira a gazdaság, nem nagyon törődtek azzal, ha a nép nyomorgott.

@tewton: Ha nem is mészárlás, de akkor is aljas. A jakobinusoknak volt kiktől tanulniuk.

@megmondomdom: Melyik bögregyáros találta ki a "Cigány Szaddam" jelzőt? És ma a baj a jól bevált "Cigány Hitler"-rel?

tewton 2010.10.31. 23:03:37

@megmondomdom:
"Én átfogó strukturális reformokat vártam. A bürokrácia leépítését"

20-25.000 főt leépítő "mészárlásról" suttog az index. döntsék már el (azon túl, hogy igaz-e egyáltalán), hogy ez "a bürokrácia leépítése" és kisebb állam, vagy mészárlás és zsarnokság.

megmondomdom 2010.10.31. 23:04:55

Nézzük, hogy a cigány Szaddamnak mivel kellene foglalkoznia.
- Állam olcsóbbá és egyszerűbbé tétele. Több mint 10 %-kal drágábbak vagyunk mint régiós versenytársaink, s sokkal rosszabb a bürokráciánk.
- 8-10%-kal nagyobb az adóterhelés, mint régiós versenytársainknál. Ez nem jó se a külföldi befektetőknek, se a mezei adózó állampolgároknak. A jobboldali gazdaságpolitika szerint minél alacsonyabb újraelosztás szükséges.
- A fekete- és szürkegazdaság kifehérítése, 4000-5000 milliárdnyi összeg a tét.
- Egészségügy rendbetétele. Gondolom nem kell ragozni.
- Oktatás fejlesztése. Nem kell ragozni -nagyobb tudás-nagyobb hozzáadott érték-nagyobb jövedelem-.
- Gazdaság- és beruházásösztönzés. Rohamosan szakadunk le a régiós versenytársainktól ezen a téren is.
A cigány Szaddamnak ezekkel kellene foglalkoznia, nem a diktatúrájának kiépítésével.

tewton 2010.10.31. 23:05:27

@evil overlord:
a kampósorruakat hagyományosan a törölközőfejüek természetes szövetségeseinek szokták gondolni a hülyevallásosok. az unitáriusokat is.

megmondomdom 2010.10.31. 23:08:26

@tewton: Kb. 10%-kal nagyobb a bürokráciánk versenytársainkénál. A térség legdrágább és emellett egyik legműködésképtelenebb államát tartjuk fel. Természetesen szükséges a létszámleépítés, a versenyszféra munkatempójának és munkahatékonyságának a felvétele.
Az engem nem érdekel, hogy az Indexnek mi a véleménye.

bz249 2010.10.31. 23:09:07

@tewton: mondjuk annak fenyeben, hogy 1543-ban francia tuzerek lottek Esztergom falait... kimondottan vicces na

en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Esztergom_%281543%29

Nem mintha ingyen lett volna, de akkoris

en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Nice

tevevanegypupu 2010.10.31. 23:09:53

@bz249:
Valasztasok khm..igen vannak. De a hatalom az egy kezben van es punktum. Ez pedig a kiralye. Es ez igy van jol. Atomhatalomra mindenki gyur vagy legalabbis almodozik rola szoval ez nem ujdonsag. Eltem vagy nyolc evig a szomszedban is, szoval akkori tapasztalataim alapjan azt mondhatom, hogy ott sokkal rosszabb a helyzet. Es most is az.

megmondomdom 2010.10.31. 23:11:06

@evil overlord: Bevallom, a cigány Szaddam az én elmém terméke. Szerintem illik rá, annyira büszkék lettek volna a Baath Pártban, ha odavándorolnak roma felmenői.:) Akár még Vegyi Alit is kiszoríthatta volna a helyéről!:)

megmondomdom 2010.10.31. 23:19:40

@evil overlord: Amúgy pedig Adolf Hitlert nem bántsuk!

tewton 2010.10.31. 23:41:56

@bz249:
a törökök ma is nosztalgiával gondolnak esztergomra, van róla népdaluk is estergon kalesi (esztergom vára) cím alatt
www.youtube.com/watch?v=R1dmjSX_Y0I&feature=related

tewton 2010.10.31. 23:45:29

@tewton:
továbbá: estergon kalesi turisztközpont. durvább mint egy vajdahunyadvár :)
hu.wikipedia.org/wiki/Estergon_Kalesi

bz249 2010.10.31. 23:55:35

@tewton: ismerem a notat, marmint a cimet, meg varat is. :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.31. 23:59:36

@tanarseged ur:

"Megnézném, hogy Mavo Miniszterelnök Úr hogy mászik ki egy ilyenből."

hm, talán némi fokozatossággal.

ó, persze néhai antallnak ez nem volt az eszköztárában. hát sajnálom. és azt is, hogy az akkor hazudozásról szónokoló orbánnak mára huss, nincs igaza.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.11.01. 00:18:19

Azér` az a művelt Ojrópában is előfordul, hogy amennyiben valami nem megy, akkor meg akarják az alkotmányt hágni.

"Nach der Entscheidung von Bundespräsident Horst Köhler gegen die geplante Privatisierung der Deutschen Flugsicherung (DFS) will die Bundesregierung das Vorhaben trotzdem weiterverfolgen.

Koalitionspolitiker von SPD und Union kündigten am Dienstag an, hierzu die Verfassung ändern zu wollen. Köhler hatte seine Unterschrift unter das Privatisierungsgesetzes wegen Verfassungsbedenken verweigert. Es war das erste Mal, dass Köhler von dieser Möglichkeit eines Bundespräsidenten Gebrauch machte.
(...)
Vor diesem Hintergrund erwägt die Koalition eine Verfassungsänderung, damit die Privatisierung möglich wird."

www.focus.de/politik/deutschland/flugsicherung_aid_117991.html

bz249 2010.11.01. 00:22:11

@Elpet: tizenkilencezer-hatszaztizennyolcaszorra: az Alkotmany megvaltoztasa jo, az Alkotmanybirosag eltorlese rossz.

megmondomdom 2010.11.01. 00:29:51

Magyarország még túl fiatal demokrácia ahhoz, hogy ne lenne szüksége alkotmányra. A briteknél megvannak nélküle, de itt, Alsó-Balkán szélén?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.11.01. 00:36:34

@Elpet: @bz249: @tölgy:

"(…) A haladás elmélete szerint nemzedék rakja rá művét nemzedék művére, így emelkedik egyre magasabbra a 'szellem piramisa'. Nem látják, hogy az élet nem rak piramist. Az életben mindig az első aktus a döntő. A kultúrák sorsát az első jellegteremtő kor szabja meg. (…) Egy kultúrán belül vagy van új, nagy, teremtő aktusokra alkalom, s akkor van, ha nem is haladás, de megújhodás – valami az első teremtés boldogságából –, vagy csak nemzedék rakja művét az előzők művére, s akkor van hanyatlás, sivárodás. Az egyenletes haladás egyenletes kihűlés. (…) Kultúránk nem haladó nemzedékek egymásra rakott műve, hanem nagy teremtő alkotások maradványa. (…) Az először letett arany, a kultúra déloszi kincse, a mohón berakott betétek ellenére is folyton fogy, a csőd veszedelme még egy olyan kultúrában is ki-kiújul, mint az európai, melybe annyi különféle nép dobja bele időről időre vagyonkáját. Egyiptom élt és megmeredt, Sumir prédául esett, Róma kerítései bedőltek. Haladtak, és közben elhasználták Isten bölcsőjükbe dugott pénzét, mint ahogy minden élet hiába próbál újra s újra megfoganni, végül is elveszti a foganással rája szállt vagyont. (…)"

(Magyarság és Európa. in: Németh László: Sorskérdések. Magvető Kk. - Szépirodalmi Kk., Bp., 1989. 252. -253. p.)

No, ezért nem/sem mindegy, hogy mi történik most:-)

ü
bbjnick

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.11.01. 00:54:31

@bz249:

A művelt Ojrópában a német belügyminiszter egyenest az alkotmánybírósággal áll harcban:

"Alle grundrechtlich geschützten Bereiche enden irgendwo. Wo diese Grenzen sind, wie man die gegensätzlichen Interessen abgrenzt, ist Sache des Gesetzgebers. Ich verstehe, dass manche Verfassungsrichter gern Ratschläge geben würden. Dazu sind sie aber nicht demokratisch legitimiert."

www.welt.de/politik/article1571640/Schaeuble_greift_Verfassungsrichter_scharf_an.html

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2010.11.01. 01:05:23

@Elpet: Ha csak szidnák őket, hidd el, nyugodtan aludnék.
Úgyhogy akkor lenne ez ütős hivatkozás, ha tudnál hozzá linkelni egy német alkotmánymódosítási javaslatot, de minimum egy azt megalapozó Merkel-nyilatkozatot.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.11.01. 01:29:02

@igyirnankmi.blog.hu:

Tessék:

"Berlin: (hib/MIK) Die Schaffung eines einheitlichen europäischen Luftraums - Single European Sky (SES) - wird von den Experten begrüßt. Dies wurde am Mittwochmittag bei einer Anhörung des Verkehrsausschusses deutlich, bei der es um einen Gesetzentwurf der Koalitionsfraktionen (16/12279) zur Ausgestaltung einer EU-konformen Luftsicherung ging sowie um einen Gesetzentwurf der Bundesregierung (16/11608), mit dem ein Bundesaufsichtsamt für Flugsicherung errichtet werden soll. Einbezogen in die Anhörung war ein Gesetzentwurf der Koalitionsfraktionen zur Änderung des Grundgesetzes (16/12280). "

www.bundestag.de/presse/hib/2009_04/2009_115/06.html

Ez a módosítás lehetővé tette azt a privatizációt, amit Köhler elutasított, ahogy fentebb idéztem itt: @Elpet:

"Auch Dieter Kaden, Vorsitzender der Geschäftsführer Deutsche Flugsicherung (DFS), hält die in den Gesetzentwürfen vorgeschlagenen Regelungen für "dringend notwendig".
(...)
Dadurch sah er die mögliche Gefahr einer Folgeprivatisierung der Flugsicherung, die zuletzt Bundespräsident Horst Köhler aus verfassungsrechtlichen Bedenken abgelehnt hatte."

Szóval a fenti történet itt fejeződik be alkotmánymódosítással.

Maga a dokumentum:

dip21.bundestag.de/dip21/btd/16/122/1612280.pdf

Benne:

C. Alternativen
Keine

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.11.01. 01:56:01

@Elpet:

Napok óta, ugyanaz a nóta: kotmányozni menő, AB-t herélni nem menő.

Jól tudja maga, csak próbálja maszatolni. Itt most nem egy cuki finomítás van, hanem a komplett tárgykört vesznek el az AB-tól, az adókat. Jól jött ez Fletó ellen is, hát marad most is, ráadásul megy (menne) mogyorózás nélkül is, lásd a hírös Jakab cikk.

Nichts desto trotz
aus der Nase fließt kein Honig
sondern Rotz

@bz249:

ez magának lehet érdekes, ez a lincoln klón sörivó is Sorost abzugolja: www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20101031-interju-hanswerner-sin-az-ifo-nemet-gazdasagkutato-intezet-elnoke.html

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2010.11.01. 02:01:55

@Elpet: köszönöm szépen a hivatkozást.

De ez az alkotmánymódosítás magát az AB-döntéssel előállt konkrét ügyet oldotta meg, .Az "Alternativen: keine"-be nyilván azt is beleérted, hogy fel se erült bennük, hogy hatéskört korlátozzanak. :)

Ilyen volt amúgy már nálunk is, a 3/1990. (III. 4.) AB határozatot is akotmánymódosítás kodifikálta felül (külföldön tartózkodók választójogának korlátozása). Kiegyeznék azzal, ha csak a különadóztatás írná be az OGY (akár szó szerint, ha máshogy nem sikerül) az Alkotmányba...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.11.01. 07:30:20

@evil overlord:
nem érti, hogy a zsidókat miért a spanyolok? :)))) gondolkodjon! miért szokják a zsidókat időről időre?

Manyi Béci 2010.11.01. 07:54:59

"1 eurocentben fogadhatunk"

Elég keveset hajlandó tenni rá. De érdekes:) Az egyik legfontosabb ígéretre, a tulajdonképpeni alapra.

"Adóügy: sorry jobblib vagyok"
Én pedig ballib. Éljen a progresszió!

"MNYP: nincs lényegi különbség az MNYP pénzek és az állami nyugdíjalapba befizetett járulék között: egyiket sem a polgár teszi be, hanem az állam veszi el."

Oszt használja, amire akarja?

"Az, hogy elkúrják a gazdaságot."

Amennyire emlékszem, eddig még minden párt elkúrta a gazdaságot, talán a Horn kormányt leszámítva, de ez utóbbi nyilván szoci legenda:)

"IMF: a piacról lehet kapni hitelt jótanácsok nélkül is. "

Hát, igen erősen meglepne, ha a piac garanciák nélkül vágna hozzánk milliárdokat, csupán a két szép szemünkért, pláne, hogy nem is én kérném azt a hitelt, ugyebár:D

2Mutyi alatt lopást értettem. Nem hallottam eddig tényleges lopásról (a légifotó ügy határeset)."
A mutyi tágabb fogalom ennél. Honnan tájékozódott a légifotó ügyről?

"Index: ld. előző bekezdés. Ezek vitatható döntések, nem lopások. Amúgy mi a baja az egészségügyi javaslatokkal?"
Az Index azt állította, lopás? Hírt adott egy "határesetről".
Az egészségügyi javaslatok alapjaiban rengetik meg a jelenlegi rendszert:)
Legnagyobb problémám vele az, hogy a recepteken fel kell tüntetni a születési évszámot. Szerintem ez szemétség!
Meg ez a munkaszüneti nap se tetszik. Ráadásul végre megtudom, mi az a Kati, erre betiltják??

"Trianon: ..Nem kerül pénzbe, Feri & Co-t megüti miatta a guta, kész nyereség :) "

Feri és Co. szerintem konrétan tojik a dologra:)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.11.01. 08:09:43

@Herr SturmLOLkotmány:
@igyirnankmi.blog.hu:

Összefoglalva: arra kívántam példát hozni, hogy egyszer: az európai értelemben vett Európában is módosítják az alkotmányt, ha szembekerül a törvényhozói szándékkal, másodszor pedig előfordul, hogy vezető német politikus feszegeti az alkotmánybíróság hatáskörének kérdését.

evil overlord (törölt) 2010.11.01. 09:00:42

@tewton: Majd egyszer megnézem profilból az erdélyi unitárius rokonokat.

@Grift: Izé, miért is voltak néha zsidóellenes pogromok a középkjorban? Az biztos, hog ynem a New York - Tel Aviv tengely miatt.

@Manyi Béci: Nem szoktam pénzben fogadni:)

Ha hiteltörlesztésre használják az OK. Ki kellene számolni, de valószínűleg kb. ennyi hitelt vettek fel az évek alatt a MNYP járulék kiesése miatti nyugdíjpótlásra.

A piac beárazza a kockázatot, és úgy ad hitelt. A jelen helyzetben az IMF hitel olcsóbb, cserébe beeszólnak a gazdaságpolitikába.

Az, hogy a saját embereiket teszik be mindenhova nem feltétlenül mutyi. Az, ha nekiállnak "megoldani okosba" a haverok ügyeit, az már az.
Légifotó: az index cikknek pusztán az alábbi bajai voltak:
- feltehetően nagyobb felbontású kép kell, mint az eddigiek
- a tenderkiírásban egyértelműen benne volt kb. 100 ezer +90% (ezt nem értem, az állam nem tudja, hogy hány ingatlana van?) ingatlan helyszíni felmérése (ismerve a földmérői árakat ez elég drága mulatság), ezt a dicső indexes propagandista elhallgatta
Ergo nincs nagyságrendbeli különbség, max. a szokásos 10-20%-ot lehet ellopni. Az egész ügyben igazából a tender beadási határidő (tíz nap) jelezte azt, hogy havernak szánt munka.
(non plus ultra: a Mester szerint miért nem használják a google maps-et: "Sőt ha már akkora az ínség, hogy a nyugdíjakat is be kell kebelezni, talán még a tök ingyenes Google-térkép is megtenné egyelőre.")

Egészségügy: hehe
Én híve vagyok a hierarchikusan felépített ellátórendszernek, de halottam olyan híreket, hogy a súlyponti kórházak sem lelkesedtek a státuszért.

Feri & Co rögtön nekiállt a revizionizmusról szövegelni (ennél már csak a Köztársaságot szeretik jobban védeni). Amúgy van egy olyan társaság Magyarországon, amelyiket tényleg kirázza a hideg minden nemzeti dologtól (nem, nem kajmánozok, azonban szdszezek). Szerencsére egyre kevesebben hallgatnak rájuk, ha Feri beáll közéjük, akkor szívni fog.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.11.01. 09:43:17

Még valami, aztán Mindenszentek van.

Maguk sokan azt feltételezik, hogy létezik valamiféle hatékony és decens értelmiségi magatartás, amire építve jelen problémáink korrektül, támadhatatlanul és gyorsan megoldhatóak, s amelyre hivatkozva helytelenítik, hogy az alcsúti paraszt sáros gumicsizmában bement a szalónba. Az a baj, hogy ennek a megoldásnak sem a kidolgozott gondolati bázisát, sem pedig a személyi hordozóit, garanciáit nem lehet látni. Az a baj, hogy egy ilyen megoldás valahogy soha nem jut felszínre, nem jut támogatáshoz, nem lesz meghatározó. Ennek a miértjéről kellene elgondolkodni. Lehet azért, mert van egy értelmiség, amelynek óriási elvárásai vannak, de nincs teljesítménye. Lehet azért is, mert ilyen valós megoldás nincs. Ezen elmélkedjenek.

bz249 2010.11.01. 09:54:58

@Herr SturmLOLkotmány: Itten van-e a lenyeg

"Illetve ez a sorrend garantálhatja csak, hogy a hitelező ezen túl óvatosabb legyen, és jobban mérlegelje, hova teszi a pénzét. Tudatosítani kell bennük, hogy a pénzük egy része elúszik, ha az adós csődbe megy."

Mindig az a hulye, aki a penzt adja, ugy illik hat, hogy o is szivjon. Majd tanul belole es nem ad hulyesegre kolcson legkozelebb. Ha meg nincs penz, akkor ugye el se lehet kolteni hulyesegre.

bz249 2010.11.01. 10:05:10

@Elpet: elmonodm egy egyszeru uzemi peldaval, hatha megerti. Az uzemnek van egy tuz- es balesetvedelmi szabalyzata* (Alkotmany) meg egy munkavedelmi felelose (Alkotmanybirosag), a cegvezetes (Parlament) ezt megfelelo felhatalmazas (2/3-os tamogatas) eseten szabadon megvaltoztatja. Eddig oke is a dolog.

Az ellenben, amikor a cegvezetes (Parlament) azt mondja, hogy a munkavedelmi felelos (Alkotmanybirosag) ne akarjon beleugatni abba, hogy milyen korulmenyek kozott taroljuk az acetilenpalackokat (adokat), mert semmi koze hozza az nem oke. Ha meg ezt sem erti, akkor csak sajnalni tudom.

*felteves: anarchista allapotok vannak, nincs altalanos mindenre kiterjedo szabalyzat

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.11.01. 10:16:51

@bz249:

A példa nem jó. A munkavédelmisnek sehol nincs joga a cégvezetés döntéseit felülbírálni, mondjuk a véleményét megkérdezik jobb helyen, de semmi több.

Tündér_Lala 2010.11.01. 10:19:06

@bz249: Muhaha. Most gonosz leszek.

De mi van, ha már javában ég a ház. A tűz közeledik az acetilén palack raktárhoz és a monkavédelmis a szabályzatra hivatkozva megakadályozza a tűzoltást, mert az veszélyes tevékenység ?
A cégvezetés küldi valahová vagy nem ?

Ha nem égne a ház semmi baj nem volna, az akár fafejű munkavédelmis legfeljebb kis kárt okozna, viszont kevés lenne a baleset. Az égő ház esetén más a helyzet.

Boccs.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.11.01. 10:43:59

@Manyi Béci: "erősen meglepne, ha a piac garanciák nélkül vágna hozzánk milliárdokat, csupán a két szép szemünkért"
Most 197 az CHF.
A kis tigrisek és Ázsia példája nekem azt mutatja, hogy a nagyon liberális befektetők kifejezetten kedvelik az erős kezű kormányzást. Az a garancia nekik.

@Tündér_Lala: a hülyerómaiaktól kezdve Szt. Tamásig - csupa-csupa törvényimádó - elfogadott, hogy a szükség törvényt bont. A kérdés csak az, melyik helyzet a szükséghelyzet.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.11.01. 10:55:27

@evil overlord:

okkam borotvája szerint, mert köcsögök voltak.

tewton 2010.11.01. 11:06:24

@evil overlord:
elég, ha lelki szemeivel nézi a lelki orraikat :)
@tölgy: 197 a CHF? a fospumpa ezt is bedöntötte?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.11.01. 11:12:52

@tewton: a Zindex szerint a CHF 196, 74.
Beledöglünk az erős forintba.

tewton 2010.11.01. 11:18:13

@tölgy:
nézze, a Progresszió azt mondta, paprikából az erős, forintból a gyenge a jó (persze 220-as CHF esetén óriásplakáttal kell hatni a kormányra, hogy ne báncsa a devizahiteleseket).

kész, a fospumpa elszúrta. az elején is gyanús volt, de ezzel most már egyértelmű a dolog. kompország mucsánál megrekedt.

bz249 2010.11.01. 11:32:39

@Tündér_Lala: tehat jol ertem, hogy eg a haz? 300 milliard forint ennyirol szolnak a valsagadok, a magyar koltsegvetes picivel tobb, mint 2%-rol. Nem a haz eg, hanem a kenyerpirito fustol. Azon is lehet dramazni, de mi lesz, ha tenyleg egni fog a haz?

A masik ugyben (vegkielegites) meg arrol, hogy nem hiszik el, hogy a buncselekmenyeket (mert a sikkasztas, hutlen es hanyag kezeles az buncselekmeny) buncselekmenykent kell kezelni. De akkor meg miert nem az eljaras nelkuli letartoztatas mellett allnak ki, ez csak a penz egy kis reszenek a visszaszedese. A fene se gondolta, hogy ennyi eleg az igazsagerzetuknek. Feri betesz szaz milkat, akkor rendben lesz a dolog?

@Elpet: ellenben a tuzoltoparancsnoknak van, tokeletes analogiat eleg nehez irni.

Tündér_Lala 2010.11.01. 16:24:03

@bz249: Azért mondtam, hogy gonosz vagyok, mert az analógia nem teljesen igaz.
De az igaz, hogy csúszunk lefelé évek óta és ezt meg kell állítani. Az emberek csodát várnak, amit természetesen nem fognak megkapni. De ha határozott és hatékony erőfeszítéseket érzékelnek arra, hogy a lábunkat megvethessük, azt értékelhetik.
Meg kell állítani az elszegényedést. Lehetőséget kell adni az embereknek, hogy magukért és az országért dolgozhassanak. Fojtást kell tenni a pénzszivattyúba, hogy még megérje nálunk beruházni, de a munka eredményének egy része itt maradjon. De tudom, hogy ebben egyet értünk.
Itt a hatékonyság a kérdéses.

(Alkotmányos megoldás kell ? Ott a Princz féle per. 10 évig tartott és több Md-os kárért pár százerzer Ft-os "büntetést" kapott. Erkölcsi hatása nulla (sőt, felhívás a keringőre), a társadalom anyagi kárának kompenzálása nulla. Röhögve zsebre dugott kézzel elsétált.)

Manyi Béci 2010.11.01. 17:30:24

@evil overlord:
"Az, hogy a saját embereiket teszik be mindenhova nem feltétlenül mutyi. Az, ha nekiállnak "megoldani okosba" a haverok ügyeit, az már az."
Pintérre gondol?

"Légifotó: az index cikknek pusztán az alábbi bajai voltak:
- feltehetően nagyobb felbontású kép kell, mint az eddigiek"
Feltehetően...jaja. Még a végén meggyőz ezekkel az érvekkel:)

-" a tenderkiírásban egyértelműen benne volt kb. 100 ezer +90% (ezt nem értem, az állam nem tudja, hogy hány ingatlana van?) ingatlan helyszíni felmérése
(ismerve a földmérői árakat ez elég drága mulatság), ezt a dicső indexes propagandista elhallgatta"
Lehet,hogy az index sem értette? Lehet, hogy ez egy baromság?

"max. a szokásos 10-20%-ot lehet ellopni"
Nana! Hát nem ennek lett tavasszal mindörökre vége??.

"Az egész ügyben igazából a tender beadási határidő (tíz nap) jelezte azt, hogy havernak szánt munka."
Igen, elég erős jelzés volt.

"Egészségügy: hehe"
Ugye, milyen vicces a nagy egészségüyi javaslatcsomag?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.11.01. 18:22:56

@Manyi Béci:
Te olyan végtelenül egyszerű vagy, hogy bárminek lehetnél az eredete.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.11.01. 19:16:14

@tölgy:
Az én koromban az ember gyakran válik a szokásai rabjává. Politikailag érdektelen fiatalságom idején kezdtem el a Zsindexet használni. Volt ott egy topic a Tangerine Dream-ről, ami az én kedvenc bandám, emiatt. A mai napig megnyitom az oldalt még otthon is. annak ellenére, hogy ma már csak felbosszantani tudom ott magam. A 2006-os bolsevista vérengzések, és az elmúlt 8 év gazdasági mélyrepülésének idején a kormánnyal oly' mérsékelten, visszafogottan szembe helyzkedő hírportál most nem válogat a hangzatosabbnál hangzatosabb címek között a leghitványabb minőségű írásaiban. Egyáltalán nem lepne meg, ha holnap olyan cikkeket olvasnék ott, hogy "Orbán ölte meg Kennedy-t" és "A genetika diadala - Orbán maga Adolf Hitler, csak megfiatalították". Talán túlságosan is kívülálló vagyok, de egyszerűen nem tudom elképzelni, hogyan lehet ilyen ostoba és gonosz, de legfőképpen magyargyűlölő férgek között élni és dolgozni. Ezt infactus és gyomorfekély nélkül kibírni nem lehet egyszerű. Kezdem csodálni Orbánt.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.11.01. 19:25:00

@igyirnankmi.blog.hu:

A német alkotmányt 1949 óta 57 alkalommal módosították, amit itt lehet nyomon követni.

www.verfassungen.de/de/gg-index.htm

Ez nem 57 változtatást jelent, mert alkalmanként több rész is módosulhatott, úgy mint például 2006 augusztus 28-i, amikor is 25 változtatást hajtottak végre.

www.landtag.nrw.de/portal/WWW/dokumentenarchiv/Dokument/XBCBGI0641.pdf?&von=02034&bis=02038

Szó nincs arról tehát, hogy a német alkotmány valami változatlan dolog lenne, nagyon is sokszor változtatták.

mialenyeg 2010.11.01. 19:27:12

Azért ez a hiszti meg maszatolás nem kéne... Az alkotmányt így is úgy is meg kell változtatni jónéhány kérdésben, hogy működjön az ország. Ezért most erre az adóügyre mint "az alkotmány szétverésére" hivatkozni egy elég merész húzás, de hát istenem, benyeli a szerencsétlen nép, mert olyan izgin hangzik. Csak ilyenkor kiábrándító látni, mennyire nincs valódi értelmiség itthon.
Teljesen más kérdés, hogy ezzel az adótörvény kínlódással meg a kormánynak rendesebben el kéne bánni, találjanak ki valami okosabbat, mint rögtön ágyúval lőni a verébre.
Egy harmadik dolog meg: apukáim, ha nem ütközik törvénybe, amit a kormányban cselekszenek, de mégsem tetszik nektek, akkor vagy a jelenlegi törvényekkel, vagy veletek van baj.
Szóval ráférne mindkét oldalra a gondolkodás. Nézzen szét mindenki szépen a nagyvilágban, hogyan szokták értelmesen megoldani ezeket a kérdéseket.

evil overlord (törölt) 2010.11.01. 19:35:03

@Manyi Béci: Nem, arra gondoltam, hogy eljön az az idő, amikor az ÁSZ-nak ki kellene taposnia pl. egy fideszes önkormányzat belét.

"Feltehetően...jaja. Még a végén meggyőz ezekkel az érvekkel:)"
Más célra akarják használni: mezőgazdasági támogatás vs. ingatlankataszter (meg pl. illegális építkezések). Légifotó ügyben expert opiniont Őrnagytól kérjen.

"Lehet,hogy az index sem értette? Lehet, hogy ez egy baromság?"
Nem, egy büdös szó sem volt a cikkben róla, de is nem csoda: 100 ezer x 50 kHUF (ennyi volt pár éve egy kitűzés + dokumentáció) az pontosan 5 milliárd.

"Nana! Hát nem ennek lett tavasszal mindörökre vége??. "
Ha sikerült visszaszorítanom a cinizmusomat, akkor én is ebben reménykedtem, ha nem sikerült, akkor abban, hogy egy nagyságrenddel kevesebbet fognak lopni mint a szocik. Azonban az indexes díszpinty 95%-os lopási arányt vizionált (ha azt vesszük, hogy korában már lefényképezték, akkor 100%-osat).

"Ugye, milyen vicces a nagy egészségüyi javaslatcsomag?"
Ön szerint ez a nagy eü. csomag?

Manyi Béci 2010.11.01. 19:48:54

@evil overlord:
Légifotó projektet halasztják valamiért.
Khm.

"Ön szerint ez a nagy eü. csomag? "
Kicsit tartok tőle, hogy az.

Volt egyszer egy hosszú vitám az előző fideszes kormány gazdasági szupertevékenységéről, tudja, és a végén egyetlen érve maradt a partnernek a nagy semmi védésére: hogy a nagy szerkezeti stb változásokat a következő ciklusban akarták meglépni. Ezen természetesen jót nevettem.
De ja vu érzésem van.:)

evil overlord (törölt) 2010.11.01. 20:01:12

@Manyi Béci: A hirtelen halasztás tényleg furcsa. A fiúk amúgy megint az elszabott kommunikáció miatt fognak bukni...

Én azt hiszem, hogy lesznek még nagy változások az egészségügyben, bár arra is lehet számítani, hogy a Mester epét fog tőlük hányni.

A mostani helyzetben azért könnyebb nagyobb változtatásokat véghez vinni, ráadásul túl sokáig már nem lehet tökölni (mert a fejünkre szakad az egész hóbelevanc). BTW, amíg Járai volt a főpénzügyér, addig a bokrosi takarékoskodást csinálta a kormány (de közben Hős Lajost elmondták minden rossznak).

tevevanegypupu 2010.11.01. 20:36:05

@Mr Falafel:
Pontosan. Orban valoszinuleg vasbol van. Eppen ezert nem kellene sokat erdeklodnie a balliberalis oldaltol, hogy megfelelnek-e nekik a fideszes tervek, hanem menni elore. Majdnem negy eve van ra. Gyerunk. A baloldal pedig drukkoljon, hogy Zuschlag, Hunvald vagy Hagyo maradjon csendben es vigye el a balhet.
2006. oktobere ota joguk nincs demokraciarol, emberi jogokrol, humanumrol es Alkotmanyrol beszelni. Elotte sem volt sok, de akkor meg neha adtak a formakra. Bar igy kivulrol nezve talan nem is, csak otthon hittek azt, hogy ez a demokracia es a rendszervaltas amiben elnek es majdcsak lesz jobb is.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.11.01. 21:03:50

@Manyi Béci: Manyika, a maga szoclib kedvencei sokat tehetnek arról, hogy a reform szótól feláll a jóérzésű emberek hátán a szőr.
Bármit akartak, azt reformnak nevezték. Így pl. az eü lenyúlását, amire legalább 10 éve van törekvés. Aki a Hospinvest történetét kicsit ismeri, az tudja miről lett volna szó.
A "nagy szerkezeti reformok" nevű mítosz a reformkommer közgazdák csecsebecséje a hatvanas évek óta. Minden fasza lenne, ha a hülyemagyarok reformálódni akarnának, és a hülyepolitikusok végre ezekre a tucatjával vásárolható felelőtlen faszokra hallgatnának. Eközben, a nagy szerkezeti reformok fedősztori alatt monópoliumokat létesítettek és szétlopták a közvagyont.
Szóval, kedves Manyika, legyen drága ne kenje a szart. Konkrét intézkedésekről beszéljen, az mikor lesz jó és kinek, ma kifizeti meg az árát Mert ez így csak a reformkommer bal-bla, mintha Lengyel Lászlót olvasnánk.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.01. 21:54:23

@evil overlord:
"A fiúk amúgy megint az elszabott kommunikáció miatt fognak bukni..."

A politika jó, csak a kommunikáció terén vannak problémák? :-)

Nem, a fiúk azért fognak bukni, mert agresszívnak és bosszúállónak fognak látszani. Pontosabban már látszanak is.

bz249 2010.11.01. 22:01:10

@evil overlord: nem lehet mindenki egy vor und zu Guttenberg, akit egesz eleteben erre keszitettek fel (mit tesz Isten, pont egy Bismarck lanyba lett szerelmes... jo Stefania egynek elmenne, ha tizzel tobb lennek), a ketharmad ezzel jar. Negyvenezret sem elere tagletaszamu partbol kell ketszazhatvan pekviselot odakuldeni. Aztan meg egybentartani.

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2010.11.01. 22:05:08

@Elpet: az osztrákot meg még többször, mert az még a németnél is részletesebb. mégse zárták ki egyikben sem az AB eljárását az adóügyekben... (ezt be se fejezem, nem hiszem, hogy tényeken vitatkoznánk, ezt is csak a teljesség érdekében gondoltam megjegyezni - annyit azért hadd tegyek hozzá, hogy egy évben 10 módosítás közelébe azért nem nagyon tudott eddig senki kerülni, de nekünk menni fog, ami azért ha másra nem, esetlegességre biztosan utal)

gumicsizmával a szalónba: ha őszinte lenne a kormány (féltjük a különadókat és a magánnyugdíjpénztári zsét, egyben nem látunk más kiutat, nekünk se esik ez jól, de ez van), akkor tudnám erkölcsileg elfogadni az érvelésed. innentől ez nyilván hitvita lenne (van-e alternatíva, ha igen, az reális-e): abban viszont biztos vagyok, hogy a Fideszt szorító kényszerek számottevő részét ő maga hozta létre korábbi politikájával, azaz (legalább részben) ugyanazt a spirált látjuk továbbpörögni, ami Öszödhöz is elvezetett. Szóval én betolnám harmadik opciónak a másik kettő (picsog az értelmiség és nem ad alternatívát, objektíve nincs más megoldás) azt is, hogy lenne ugyan más megoldás, de ez a kormány számára nem választható, mert még ennél is jobban hiteltelenítené a politikáját.

ami viszont most zajlik, azt őszinteség és főképp mértékletesség hiányában (jórészt fals módon ehhez az ügyhöz kötve, nyomva hozzá a jakobinus dumát, az új alkotmány elfogadása előtt nyíltan megkérdőjelezve a hatályos normativitását) sajnos semmivel se tartom védhetőnek, és baromira nem hiszem, hogy ez ellen határozottan kiállni értelmiségi picsogás lenne, sokkal inkább választópolgári kötelesség.

evil overlord (törölt) 2010.11.01. 22:06:12

@Doomhammer: 98-02 között jobban teljesítettek, mint az előtte levők és az utána jövők, de néhány elbaszott dologgal (önteltség, rossz kommunikáció, hibás személyi döntések, pár elég látványos, de kis értékű lopás stb.) köszönhetően felhozták a Dadogóst.
A mostanában tapasztalt agresszivitás, önteltség részben kommunikációs hiba: arra sem képesek, hogy a keserű pirulát cukorkába csomagolják (pl. MNYP államosítás, végkielégítések adója).
A bosszúállással nincs addig baj, amíg Ferire és tettestársaira korlátozódik :)

evil overlord (törölt) 2010.11.01. 22:13:29

@bz249: Karl Theodor Maria Nikolaus Johann Jacob Philipp Franz Joseph Sylvester Freiherr von und zu Guttenbergre gondolt? Hát igen, jobb helyeken a politikai tisztséghez születni kell. Ugye maga mondta, hogy a másik alcsúti notabilitás kellene?
Gräfin Stephanie egynek? Háremre vágyik?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.01. 22:17:28

@evil overlord:
"A mostanában tapasztalt agresszivitás, önteltség részben kommunikációs hiba: arra sem képesek, hogy a keserű pirulát cukorkába csomagolják (pl. MNYP államosítás, végkielégítések adója)."

Ne feledje, hogy ez nagyon keveseknek keserű pirula. Kevesen kapnak végkielégítést és a nyugdíjpénztárakat mindenki utálja a 2008-as veszteségek miatt.

Az elkeseredett kapkodás azonban és az általuk kiváltott nagyarcú megjegyzések azonban átjönnek.

Egyébként eddig jól teljesítenek. Teljesen reménytelen helyzetben vették át és mostanra stabilizálták legalább az év végéig. Dacára annak, hogy tele vannak nagypofájú hülyével.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.11.01. 22:17:59

@igyirnankmi.blog.hu: pedig ez értelmiségi picsogás, az eszére oly büszkéktől szánalmas érvekkel.

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2010.11.01. 22:23:46

@tölgy: hát te viszont nem érvelted halálra magad :)

bz249 2010.11.01. 22:23:51

@evil overlord: en tamogatom az alcsutiak kirallya koronazasat. Bar az 1944-es szerepuk nem annyira vallalhato, de egyebkent szerintem teljesen korrekt a nadori ag.

Gräfin Stephanie von Bismarck-Schönhausennal kapcsolatban az egynek elmegyet ugy ertse, ha nagyon muszaj, akkor esetleg (meg kulonben is ven mar). :)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.11.01. 22:46:34

@igyirnankmi.blog.hu: apodiktikus kijelentés mellet minek?

@bz249: végre lenne egy refi királyunk, hogy magik is örüljenek. Látja milyen kompromisszumos hangulatban vagyok?

evil overlord (törölt) 2010.11.01. 22:49:39

@Doomhammer: Egyetértek.

@bz249: A nádori ág nekem is szimpatiku, kivéve a nyilaszimpátiát, arra nincs mentség.

Öregecskedő feleség? Atyaég, gyurcsányista lett magából az elmúlt napok hatására?

bz249 2010.11.01. 23:19:16

@tölgy: refi? Ismer refi Habsburgokat?

tevevanegypupu 2010.11.01. 23:43:09

@Doomhammer:
"Nem, a fiúk azért fognak bukni, mert agresszívnak és bosszúállónak fognak látszani. Pontosabban már látszanak is."

Szemkilovetni nem fognak.

tevevanegypupu 2010.11.01. 23:46:25

@Doomhammer:
Es tizedreszt sem olyan nagypofajuak, agresszivek, a csillagot lehazudok az egrol es a valosagot elferditok mint volt az mszp-szdsz. Azok megis nyolc evig maradnak. Ennyi talan a fidesznek is sikerul ugy, hogy jogosan agresszivek es jogosan allnak bosszut, mert van miert. Bar ezt a bosszuallast talan nevezhetnek jogos igazsagszolgaltatasnak is. es nem fontos, hogy mit szol hozza Debreczeni Jozsef vagy Meszaros Tamas. Plane nem erdekes Gyurcsany velemenye.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.02. 00:05:56

@tevevanegypupu:
"Szemkilovetni nem fognak."

Hát az azon múlik, sikerül-e elkerülniük a tüntetéseket. Most úgy tűnik, sikerül, de hosszú még a tél.

"Es tizedreszt sem olyan nagypofajuak, agresszivek, a csillagot lehazudok az egrol es a valosagot elferditok mint volt az mszp-szdsz."

Ez nézőpont kérdése. Feri megbukott, de nem mert nekimenni az Alkotmánybíróságnak. A Fidesz már ezen túl van alig fél év után.

"Ennyi talan a fidesznek is sikerul ugy, hogy jogosan agresszivek es jogosan allnak bosszut, mert van miert. "

A bosszúállás mindig negatív visszhangot szül. Kivéve, ha a közönség is akarja.

bz249 2010.11.02. 00:12:05

@tevevanegypupu: "Es tizedreszt sem olyan nagypofajuak, agresszivek, a csillagot lehazudok az egrol es a valosagot elferditok mint volt az mszp-szdsz. Azok megis nyolc evig maradnak."

Feri tokos volt es hajlando volt a hatalmon maradasa erdekeben aldozatot hozatni az orszaggal. Azt kellene most valahogy kifizetni... illetve valamikor olyan 2013-ra leszunk tul a nagyjan, ha minden jol megy es nem reccsen meg a vilaggazdasag.

Ezt sose feledje el, amikor Feri hatalmon maradasara gondol.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.11.02. 03:44:53

@Doomhammer:

"Feri megbukott, de nem mert nekimenni az Alkotmánybíróságnak. A Fidesz már ezen túl van alig fél év után."

doomhammer elvtárs, csak szólok, ez már elhajlás. kéretik visszafogottabban írkálni A Pártról.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.11.02. 03:47:20

ah, és a tegnapi nap poénja egy kérdés a kormányhoz:

"Igaz-e a hír, miszerint a Kormány ellopja, de legalábbis időlegesen saját céljaira használja a magánnyugdíj-pénztári tagok levont járulékbefizetéseit?"

nyami, nyami.

Manyi Béci 2010.11.02. 05:46:58

@evil overlord: @Doomhammer:
"98-02 között jobban teljesítettek,mint az előtte levők" "Teljesen reménytelen helyzetben vették át"
Készül az új legenda?
Vagy csak a szokásos memóriakiesés?
Manyika segít:
"....Elismeri például, hogy az előző kormány jelentős lépéseket tett a gazdasági és a pénzügyi rendszerek stabilizálása érdekében"
"a parlamet elé került zárszámadás általános indoklásában a kormány Bajnaiék munkáját méltatta. Elismerőleg nyilatkozott az elért eredményekről, dícsérte az "Út a munkához" programot, és az IMF-hitelt."

Manyi Béci 2010.11.02. 06:27:23

@tölgy:
Amikor a konkrét intézkedésekről beszéltem, evil kinevetett.:(
Azt mondta az arcomba: hehe
Kicsit bánt ez.
Maga is olyan durva.
És a szart is maga kenegeti:)
Azon kívül, hogy rohadt szocik, nem is mond mást.
Pedig szerintem magát is idegesíti, hogy az évszámokat fel kell tüntetni a recepteken.:)

evil overlord (törölt) 2010.11.02. 07:42:39

@Manyi Béci: ""98-02 között jobban teljesítettek,mint az előtte levők" "Teljesen reménytelen helyzetben vették át"
Készül az új legenda?"
A teljesen reménytelen helyzetet Doom írta, nem én (Ön igazán tudhatná, hogy nem vagyok a másodnickje :)).
Ön szerint Megyó jobban csinálta, mint Orbánék? A 94-98 közötti szoci kormányzás sem volt éppen valami nagy siker: gondoljon Békési töketlenkedésére, majd a Bokros-csomagra (bár volt benne ráció, de fűnyírószerű volt, ráadásul neki sem sikerült az alkotmánnyal kompatibilis jogzabályokat hozni), az elcseszett privatizációra (nem mintha Antallék nem cseszték volna el), végül a lopásokra.

Bajnai megmentette az országot az államcsődtől, de szereintem az IMF hitel miatt ez nem volt nehéz.

evil overlord (törölt) 2010.11.02. 07:44:54

@Manyi Béci: Manyika ne idegeskedjen, hallgasson egy kis vuvuzelát :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.11.02. 11:10:43

@evil overlord:

"ráadásul neki sem sikerült az alkotmánnyal kompatibilis jogzabályokat hozni"

és a hülyék, ahelyett, hogy elvették volna a kotmánybíróságtól a jogot, és átzúzták volna erőből a kétharmadukkal, ott töketlenkedtek. rohadt nemdemokratikus komcsik!

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.11.02. 15:21:11

@Manyi Béci: Drága jó Manyika, az Isten éltesse és tartsa köztünk sokáig magát a 84. születésnapján!

Amikor a szarkenegetésről írtam, akkor arra voltam bátor utalni, hogy Ön "nagy szerkezeti stb változásokat" emleget. Ez talán jó egy tüntetésen (Forradalom, forradalom!), de én inkább aztat kérdezném: pontosan mit változtatna, az kinek fáj, mivel kompenzálja, kinek lesz jó, stb.
A kérdés ebben a demokratikus etvaszban az, hogy Maga fizet vagy én. Én az előbbire szavaztam.

tevevanegypupu 2010.11.02. 20:34:28

@bz249:
Most hallgattam a Dunan egy lmp-s nyikhajt, rettentoen elszantak es gyulolik a fideszt, na persze mind Solyom koponyegebol bujtak ki..Kulonben Solyom ellen nincs kifogasom, persze, hogy vedi az Alkotmanyat (a holocausttagadast bunteto torvenyt azt nagyon elitelem amiert alairta, de egyebkent lagymatagon de tette a dolgat, Gyurcsannyal o sem birt el) es persze, hogy orul, ha az lmp kiall mellette. De ezek osszefognak az mszp-vel es Gyurcsannyal is, na szoval ezt nem szabadna hagyni. Antallt sikerul megzsarolni, szinte ugyanennek a tarsasagnak az elodei tonkretettek mindent. Ha most Orban is hagyja, es ezeknek a karokatonaknak enged - mikor az orszag helyesli a 98 szazalekos adot es varja a valtozasokat - akkor tenyleg vege mindennek. Rendszervaltasnak, polgari demokracianak, Alkotmany modositasnak, mindennek. Ketharmaduk van a jo eletbe, eljenek vele!

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.11.02. 20:41:36

@tevevanegypupu: ahogy nézem, az lmp-ben van annyi életösztön, hogy kikerüljék Feri halálos ölelését.

tevevanegypupu 2010.11.02. 22:25:10

@tölgy:
Akkor viszont eltunnek. A kozonseg mar ugy korulbelul sejti, kik s mik ok, mely hagyomany folytatoi. Abbol egy idore - a politikai eletben mindenesetre -eleg volt. Hacsak az szdsz be nem sorol valahogy mogejuk - mar ugyis ott vannak - egy-ket ev mulva. Akkor Budapesten megmaradnak.

tevevanegypupu 2010.11.02. 23:40:44

@Doomhammer:

Bosszuallas mindig negativ viszhangot szul, na ez is relàtiv, mert ugye kerdes miert. Tulajdonkeppen az elmult nyolc ev miatt lenne miert, de a bosszuallast nem ugy kepzeltem el, hogy lekapni a tiz kormerol mindenkit. Jogos es torvenyest szeretnek, bar ugy tunik az nem megy. Errol gondoskodtak idoben azok akik most eppen a demokraciat siratjak. Eltuntettek mindent ami barmit is bizonyithatna, a tenyek meg onmagaban nem bizonyitekok, errol a mi Alkotmanybirosagunk vagy a torvenykezesunk gondoskodik es gondoskodott.

tevevanegypupu 2010.11.02. 23:44:09

@elGabor:

Agh Attila temeti oket, de csak varjunk, mert meg van lehetoseg a menekulesre..mszp. Olyan helyesek voltak Mesterhazy meg Schiffer egyutt.(:

bz249 2010.11.03. 00:12:49

@elGabor: ez meg el? Es dolgozik?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.11.03. 07:20:03

@tevevanegypupu:

A módszer a következő: közpénzből, közvagyonból magántulajdont csinálni az állam képviselője által aláírt szerződés alapján lehet. Amint a szerződés érvénybe lép, magántulajdonról beszélünk, ami innentől szakramentum és érinthetetlen. A szerződés jogosságát bizonyítani nem kell, kifogás esetén a jogtalanságot kell bizonyítani, ami egyrészt hosszadalmas procedúra, másrészt pedig az aránytalanság és a jó erkölcs jogrendben meghatározatlan fogalmaira kell támaszkodjon. Ki tudja ugyanis meghatározni, hogy mennyi a hozzáadott érték egy megmondó értelmiségi által nyújtott szellemi teljesítményben, vagy mennyire fontos egy vezető menedzser egy önkormányzati vagy állami cégnél és mekkora végkielégítés és egyéb juttatások szerződésbe foglalásával kell őt a versenyszférától elcsábítani. És ezek után mi a garancia arra, hogy a független bíróság nem üti rá még a törvényesség pecsétjét is a szóban forgó szerződésekre.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.11.03. 08:44:21

@bz249: Engem is meglepett, de mint látja, igen.

tevevanegypupu 2010.11.03. 09:50:16

@Elpet:
Neha tenyleg nem tudja az ember, hogy duhogjon vagy nevessen. Akik miatt ide jutott az egesz orszag, azok most erkolcsrol, jogrol es tisztessegrol beszelnek es nem is szegyellik magukat. Es mindehhez tul sokan asszisztalnak ugy, hogy lassan mar a fidesz es szemely szerint Orban lesz a felelos. Egy olyan Alkotmany neveben es egy olyan Alkotmanybirosag vedelmeben, amirol tudjuk, hogy nem mindig es nem ugy szolgaltak az orszag erdeket ahogy kellett volna. Az allam tulajdonkeppen az mszp-szdsz korszakban sokkal inkabb Gyurcsany maga volt, es ugy jatszottak
mindennel es mindenkivel ahogy akartak. Szoval ez az egesz kutyakomedia a sok hobelevancos jajongoval egyutt nem veheto komolyan, es remelem Orbanek nem is veszik komolyan oket. Mert ujra egy procedurat kezdemenyezni es jogossagot bizonyitani ezekkel szemben, azert az mar tortenelmi hiba lenne.
Most eppen nincs ra szukseg. Ketharmad!
süti beállítások módosítása