Vörösiszap és MAL: veszélyben-e a magántulajdon?
2010. október 13. írta: dobray

Vörösiszap és MAL: veszélyben-e a magántulajdon?

  A Demokratikus Chartától Gyurcsányon át Gavra Gáborig azon sír a baller sajtó, hogy vége a jogállamnak és a piacgazdaságnak, Orbán Viktor államosításba fogott, támad a putyinizmus, mentse mindenki a magántulajdonát. Mindez azért, mert állami felügyelet alá merték vonni a MAL-t. Hát, egyrészt a magyar bal még mindig nem vette észre, hogy ilyen szempontból eljárt felette az idő, csak el kell olvasni ergé posztját az Orbánékat dícsérő amcsi baller kommentelőkről. Nyugaton ezzel a balos retorikával a politikai paletta másik oldalához lehet csatlakozni, csak ott lesz majd nem pécé amerikai hazafiasság is.

  Emellett nem vették el senki tulajdonát, csak felügyelet alá vonták. És ha már a magántulajdon miatt aggódunk: ki aggódik Kolontár és Devecser lakóinak magántulajdona miatt? Amit elöntött a vörös iszap. Gyurcsány egyébként egy bejegyzéssel később magyarázkodik, hogy persze joga lehet az államnak korlátozni a tulajdon szabadságát, de a törvény, amit tegnap a parlament elfogadott, nem szabályozza a különleges beavatkozás mikéntjét. (A volt miniszterelnök kapkodja a fejét, először támogatja a kormányt, majd mégsem, majd félig igen, de mégsem.) Mivel gyorsan kellett elfogadni a törvényt, nyilván vannak hiányosságai, utólag majd ki lehet pótolni, egyébként meg lehet az Alkotmánybírósághoz fordulni (minek, gondolja az egyszeri chartás, telepakolták fideszesekkel, meg úgyis kedvükre módosítgathatják az alkotmányt).

  Senki nem prejudikál, a felelősséget majd a bíróság állapítja meg. Azonban valamit lépni kellett, a piacgazdaság normális működésének érdekében is. Most majd talán mindenki más is észbe kap, és átnézi a biztonsági, környezetvédelmi szabályozásokat, ellenőrizteti, cége betartja-e azokat, és ha nem, intézkedik. Emellett pedig, ha a szomszéd kertjébe dől egy fám, akkor nem azon filózok, hogy megtettem-e mindent, hogy ne dőljön, hanem átmegyek és segítek neki felaprítani a fát, rendbe tenni a kertjét. (A fa kivágásának elmulasztása nem jön szóba, ugyanis miért ne lehetne a kerítés mellett egy fám, másrészt ezzel nagyjából az volna analóg, ha nem építettek volna falvak közelébe zagytározót.) A MAL-os tulajoknak és vezetőknek felelősségüktől függetlenül a bajba jutott falvak segítségére kellett volna sietniük. Pusztán azért, mert az ő tározójuk okozta a bajt - ha már igazán felelős magántulajdonlásról, szabad és erényes piacgazdaságról álmodozunk.

  Ez az egész egyébként jellemző a magyar piacgazdaságra. Volt antikapitalisták maguknak és baráti körüknek privatizálták a korábbi állami tulajdont, amit elődeik államosítottak. Amerikai-nyugati jellegű felelősségvállalás nem hatotta át az új tulajdonosokat, olyan ez, mint amikor régi arisztokraták közé kerül egy-egy újgazdag, a vagyona megvan, csak épp nem tud viselkedni, és tele van giccsel a háza, mert ízlése sincs. Ilyenkor lehet megérteni, miért is nem tekintették egyenrangú nemesnek a pénzért vett, tisztségért kapott nemességet a régi nemesi családok. Mert a nemességhez belül is fel kellett nőni. Ahogy a tőkés tulajdonláshoz is, csak itthon úgy tűnik, nem sikerült.

  Na most, egy ilyen félresikerült piacgazdaságot nem biztos, hogy jó teljes mértékben engedni a maga útján, főleg nem ilyen katasztrófahelyzetben. Lehet, hogy az állam rossz tulajdonos, de a volt komcsi oligarchikus neokapitalistáknál nem rosszabb. A kapitalizmus meg nem az, hogy az állam semmibe nem szól bele, és lehet szabadon garázdálkodni.

  Még ha le is építik a bürokráciát, meg 16 százalékos adó lesz és hagynak mindenkit vállalkozni, akkor is azt kell mondjuk, hogy bizony az állam meghatározhatja a piacgazdaság játszóterének határait. Azaz hozhat olyan erkölcsi alapon nyugvó törvényeket, amelyekkel a piacot (khm) szabályozza, mederbe tereli, és betartathatja azokat. Ez még nem szoci újraelosztás. (És nem az újraállamosítás kezdete, amint azt Torkos Matild emlegeti a Magyar Nemzetben, annak ugyanis ugyanilyen bóvli zagytározók építése lenne a vége. A privatizációs folyamat talán megérne ugyan egy megkésett vizsgálatot, azonban inkább a szabályozásra és a szabályok betartatására kellene figyelni.)

  Ha exkomcsik maguknak privatizálják az állami vagyont, ami korábban másé volt, majd szabad piac címén teljes szabályozatlanságot akarnak elérni, akkor az nem éppen egészséges kapitalizmus, hanem amolyan vörösiszapos, amibe szerintem simán belefér, hogy a katasztófát feltehetően okozó cégeket állami felügyelet alá helyezzék ideiglenesen. Elhiszem, hogy emiatt lehet aggódni, de egy ilyen vákuumos helyzetben valamit lépni kell, és az eléggé hatásos megoldás. Ha nem ez történik, akkor ugyanis errefelé nagy valószínűséggel senki nem lesz felelős. 

  Tenni kellett valami, ha ők okozták a bajt, ha természeti vis maiorról van szó. Ha utóbbi, utána ennek megfelelően rendezik a számlát az állammal, ha előbbi, akkor meg irány a cella. Nyilván Gyurcsány és a Chartája azért is aggódik, mert Ferenc is a vörösiszapos jellegű piacgazdaság egyik ikonja. Ha a vörösiszapot az állammal lehet lemosni a piacgazdaságról, hajrá. Akkor talán majd nem csak a magántulajdon szentségéről beszélnek majd, hanem tényleg erényesebbek és felelősebbek lesznek a cégtulajok és cégvezetők, szóval az állami felügyeleten simán nyerhet a piacgazdaság. Meg a vörösiszappal elöntött települések lakossága, amennyiben így megvédhetik saját magántulajdonukat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr882366914

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A baloldal vége 2010.10.13. 14:19:01

 Elvtársak, jön az államosítás. Bizony, már itt dübörög a kertek alatt és a magyar nép még tapsol is hozzá. Nagy a boldogság az emberek körében: most aztán meglátja a sok országrontó, gazdaságot tönkretevő milliárdos, akik szétlopták az országot a...

Trackback: Jó reggelt! A Mal-t nem államosították! 2010.10.13. 13:34:14

Érdekes, a blogszférában szinte világnézettől függetlenül megy a rettegő jogállamféltés és a hisztizés az államosításról és a kommunizmus visszajöveteléről. Mi, demagóg szociáldemokrata blogként imádjuk vasban látni a környezetpusztító oligarchát, ezér...

Trackback: Jó reggelt! A Mal-t nem államosították! 2010.10.13. 12:52:06

Érdekes, a blogszférában szinte világnézettől függetlenül megy a rettegő jogállamféltés és a hisztizés az államosításról és a kommunizmus visszajöveteléről. Mi, demagóg szociáldemokrata blogként imádjuk vasban látni a környezetpusztító oligarchát, ezér...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2010.10.13. 10:12:39

"Mivel gyorsan kellett elfogadni a törvényt, nyilván vannak hiányosságai, utólag majd ki lehet pótolni"

Voltak ellenzéki módosítók, de egy kivételével mindet leszavazták. Így lett biankótörvény.

eN 2010.10.13. 10:16:42

hogy miert kellett allami felugyelet ala vonni a ceget arra jo elozmeny a libatenyesztok vs bajnai/wallis, ahol elobbiek ott maradtak semmi nelkul, utobbiak jol kerestek az egeszen, a vagyontalan ceg meg azota is felszamolas alatt van.

Bummer 2010.10.13. 10:19:40

@nyomasek_bobo:
2 db módosító volt, tényleg 1 kivételével MINDET leszavazták :DDD

Judea · http://roleplay.blog.hu 2010.10.13. 10:20:44

Az a baj, hiába vesznek egy-két céget állami felügyelet alá, a többi megtalálja a kiskapukat és nem tud fogást találni rajtuk az állam , mert telesírják a médiát, hogy őket üldözik. Ugyanúgy menni fog tovább a felelőtlen gazdálkodás.
Más:
A károsultaknak most jó a sajtója, de csak egy-két hónapig, utána már jönnek a hangok, hogy mennyi mindent kaptak és mégis sírnak.

eN 2010.10.13. 10:23:35

@nyomasek_bobo: feligazsagok es feltetelezesek garmadaja a linkelt cikk

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2010.10.13. 10:30:46

@eN: én csak azt kérdem, ha tényleg csak a MAL-ra vonatkozik a törvény, miért nem szavazták meg azokat a módosítókat, amik ezt garantálják?

Bummer 2010.10.13. 10:38:15

@nyomasek_bobo:
Igazából az 2, az egyik a szociké, a másik az LMP-é (a bizottsághoz 2-ként lett benyújtva, csak a bizottság szétszedte).
Ha a szocik is szétszedték volna mondatokra, akkor mondhatnák, hogy beadtak 15 módosítót, és mind leszavazták :)

cupidus 2010.10.13. 10:46:51

Alapjában el lehet fogadni a poszt érveit. Orbánék ezzel az úttal próbálkoznak, tényleg nem államosítnak, hanem felügyeletl alá vonnak. Az később kiderül, valóban csak indokolt esetben használják-e a tövényben leírt jogukat. Bízni kell benne.
Ami a posz erős csúsztatása: "Volt antikapitalisták maguknak és baráti körüknek privatizálták a korábbi állami tulajdont, amit elődeik államosítottak. " Valóban többségében a '80-as évek végén pozicióban lévő "elvtársak" fértek leginkább a privatizációhoz. De nem kizárólagosan. Szerintem a privatizációs visszaélések mindkét oldalon megvannak, a korrupció pártsemleges. Ha ezeket felülvizsgálják, tegyék alaposan. Azaz a bili egész tartalmát az asztalra! S valóban megőrzi a kormány a szavahihetőségét.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.10.13. 10:48:00

Sőt, a magyar jobb sem vette észre, meg az európai jobb sem vette észre, hogy eljárt felette az idő: Orbánt ünnepli az amerikai baller sajtó. Akkor most vagy ők hülyék, vagy mindenki más, aki Orbánt jobboldalinak hiszi, csak azért, mert azt állítja magáról. Vagy egy újabb 180 fokos fordulatnak vagyunk tanúi, egy európai Hugo Chavez felemelkedésének.

A MAL állami felügyelet alá helyezése azért történt, hogy biztosítani tudják a magánvagyon közvagyonná konvertálását. A MAL vagyona ugyanis nem fogja fedezni a helyreállítás és a bírság költségeit, erről maga a kormány fog gondoskodni egy tízmilliárdos nagyságrendű büntetés kiszabásával. És mivel a MAL vagyona nem lesz elég a kártérítésre, első lépésben az állam fogja viselni a helyreállítási költségeket és aztán bevasalja a MAL-on. Ez de facto tervszerű államosítás, de a NER-ben természetesen hívhatjuk foszlós kalácsnak habos kakaóval, vagy aminek akarjátok.

Az egy másik kérdés, hogy be kell-e attól szarni, hogy a kormányzat államosít egy környezetszennyező magáncéget. Minden azon múlik, hogy milyen messze van az ember az államosítás tárgyától.

"Senki nem prejudikál, a felelősséget majd a bíróság állapítja meg." Ja, senki, kivéve Orbánt, Illést, a jobboldali sajtót, a teljes parlamentet és a közvélemény egészét, beleértve magamat is. Amiért nem érzem különösebben rosszul magam, csak nem hazudom azt, hogy nem prejudikálok.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.13. 11:05:17

Ha a MAL vagyon nem elég a károk fedezésére, akkor jöhet a tulajdonosok vagyona.
A felügyelet pont arra elég, hogy ne menthessék ki a kár fedezetét.

Bár ez nem államosítás, csak a társadalmi igazságosságra/szociális érzékenységre éppen most nem sokat adó ballibbantak szerint, az államosítás sem feltétlenül elvetendő. Ha annyira félnek az államtól, miért akarják uralni azt?

bierkamp 2010.10.13. 11:30:27

Nemzeti Rablóbanda Kormánya!
Államosítanak (ami majd tetszik nekik)---majd újraprivatizálják,--olcsón odaadják a klientúrának--és zsebbe elteszik a hatalmas pénzt amit kapnak a klientúrától vissza--- EZ AZ ORBÁN FÉLE NEMZETI RABLÁS LOPÁS KORMÁNYA!

Terézágyú 2010.10.13. 11:37:02

Ha ilyesmit gyurcsány csinált volna három éve, akkor most orbán pampogna a legjobban, hogy szemét komcsik államosítanak...

Politika...

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.13. 11:37:11

@bierkamp: téved, ez az "államosítás - újraprivatizálás olcsón a klientúrának" az MKP-MDP-MSZMP-MSZP stratégiája volt, ők meg már hál' Isten nincsenek az állam hatalom közelében. Egy ideig nyugton alhatunk.

tistedur 2010.10.13. 11:40:56

@tölgy: a tulajdonosok magánvagyonukkal kapcsolatos intézkedéseit ez a felügyelet hogy tudja megakadályozni?

bierkamp 2010.10.13. 11:44:26

Orbán progresszívitásától, hamarosan nagyon sokan agresszívak lesznek és jön az igazi FORRADALOM!!!!!

Alvarez 2010.10.13. 11:49:11

A posztból az következik, hogy a Mol-t is állami ellenőrzés alá kell vonni, mert épp most eregette bele az olajos szarját a Laskó patakba.

vagy a Hernádi haver?

bierkamp 2010.10.13. 11:50:17

@tölgy: Te barom---Orbán ezt már eljátszotta 982002 között klientúrának a Szécsényi tervet találta ki..(Vissza nem téritendő hálapénz az adófizetők pénzéből)..most meg jól jött a narnacs iszap:)))--rögtön kitalálták, hoyg nem korrektül csinálnak egy törvényt általában mindenre ( nemcsak erra katasztrófára9---ami tetszik nekik...így majd nyugodtan mutyizhatnak...és valakinek nem tetszik, akkor a jól bevált fidesz KORRUPIÓKAT lopásokat ami 98-2002 ben voltak, most is majd a jól bevált azt a rinocérosz pofa bőrű OLT PÉTER MAJD ELSIKÁLJA. Na ez a DIKTATÚRA...de ez lesz LEVERVE!!!
Szerencsére, minél agressziv és vérszemet kapott Diktatúra van annál hamarább fogják LEVERNI.

Kivlov 2010.10.13. 11:53:28

Ez a jogállamozás + demokratázás legalább akkora kamuduma, mint a tetűantall féle „tetszettek volna…”
Erre képesek a libsik, gratula. Ja! Meg még tudnak elqni is…

Lefetyke 2010.10.13. 11:53:36

Jó poszt, egyet tudok érteni minden állításával.

elwood 2010.10.13. 11:54:19

nagyon egyoldalú cikk.

"Ha a vörösiszapot az állammal lehet lemosni a piacgazdaságról, hajrá."

a veszélyes üzemekre az állam környezetvédelmi szabályokat alkot és betartatja. ha a szabályokat betartották és a papírok rendben voltak (legalábbis a gát pár hete átment egy ellenőrzésen) akkor legalábbis osztott a felelősség a tulaj és az állam közt.

Illésnek lemondania kellene amiért nem biztosította a veszélyes üzem hatékony állami ellenőrzését, nem megkövezni tulajt.

Bell & Sebastian 2010.10.13. 11:54:59

@bierkamp:
Részigazságok persze vannak abban, amit mondasz.
Én például -szinte naponta- beszartam egy jódarabig.
Itt a staféta, nesze!

Huli Buli · http://www.hulibuli.hu 2010.10.13. 11:56:56

Aki diktatúráról beszél Magyarországon, az egy barom. Szükség van néha ilyen intézkedésekre. Amúgy az egész világon diktatúra van, csak szebben van tálalva...

Jim Raynor 2010.10.13. 11:58:24

@bierkamp:

hogy száradtál volna inkább a munkásőr apád lábára, te elmebeteg.

sourcerror 2010.10.13. 11:58:45

@Kettes: " Orbánt ünnepli az amerikai baller sajtó. Akkor most vagy ők hülyék, vagy mindenki más, aki Orbánt jobboldalinak hiszi, csak azért, mert azt állítja magáról. Vagy egy újabb 180 fokos fordulatnak vagyunk tanúi, egy európai Hugo Chavez felemelkedésének. "

Tudod, szégyen hogy ennyire nem vagy tisztában a politikai fogalmakkal. Nesze művelődjél:
www.theadvocates.org/quiz

(Persze tudom, hogy trollkodsz ... )

eszkep 2010.10.13. 11:59:17

@bierkamp: Tetszik, amikor buta szocik azzal vádolják a jobboldalt, amit a szocik tettek.

eszkep 2010.10.13. 12:00:36

@bierkamp: Az nem forradalom, ha kivonulsz egy haveroddal Che Guevara pólóban tobzódni, hanem két idióta ripacskodása.

freagle 2010.10.13. 12:00:58

Imádom, amikor emberek arról írnak, hogy a "komcsik elprivatizálták az állami vagyont" és most abból élnek jól...!
A rendszerváltásnak volt egy olyan időszaka, amit spontán privatizációnak nevezünk. Ekkor a korábban állami kézben működő cégek magánkézbe kerültek át. Értelemszerűen és szükségszerűen elsősorban olyanok kezébe, akik az adott tevékenységhez valamilyen szinten értettek, az adott céggel tudtak valamit kezdeni. Mégis hány olyan szakember van az országban, aki pl. az alumíniumipar gyáraival megbirkózott volna? Hogy a fenébe privatizálta volna más ezeket, ha egyszer nem ért hozzá?
Arról nem is beszélve, hogy a spontán privatizáció 20 éve volt. Az akkor "jól járók" igen jelentős része már rég csődbe ment. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy akik abból az alapból mára milliárdosokká váltak (pl. bankjuk, buszgyáruk, építési vállaltaik vannak, vagy éppen Európa egyik meghatározó alumínium üzemét működtetik) azok láblógázva, "ingyenélve" munka nélkül érték ezt el!

Ami meg a saját vagyonból kártalanítást illeti, jó lenne már felébredni! A tulajok 10-20 milliárdos vagyona az bizony a gyár értéke. Ha elveszik a gyárat - és bizony elveszik, a felügyelet ezt jelenti - akkor azzal a tulaj 10-20 milliárdos vagyonát veszik el. Ami marad, ehhez képest aprópénz...

eszkep 2010.10.13. 12:02:01

@Huli Buli: A szociknak ennyi maradt, ennyit tudnak. ("bakancscsattogás", meg "barna veszedelem", pár nyugdíjas zombi még beveszi)

freagle 2010.10.13. 12:03:03

@Kivlov: Ez csak azért van, mert nyilvánvalóan nem érted a "jogállam" és a "demokrácia" kifejezéseket...

eszkep 2010.10.13. 12:04:34

@freagle: "Ami meg a saját vagyonból kártalanítást illeti, jó lenne már felébredni! A tulajok 10-20 milliárdos vagyona az bizony a gyár értéke. "

A gyár értékének abszolút SEMMI köze sincs a tulajdonos magánvagyonához.
Egyébként a "spontán privatizációt" szokás nevezni szabadrablásnak is. Ez az olcsón adjuk, mert nem értünk hozzá érvelés komoly elmebajra utal.

Agent Cooper 2010.10.13. 12:04:34

A súlyos csapás nem a katasztrófa, és nem is a törvények ad-hoc, tetszés szerinti módosítása, hanem az a szurkolói közösség, amit itt létezik.
A média lehetne az emberek egyetlen szócsöve mind a koncentrált magánhatalom, mind pedig az állami hatalom túlkapásai ellen.
Ez a szekértolás, a szurkolás, az igaz oldalon állás hite, az önkritika hiánya az, ami a tipikus magyar urambátyámvilághoz vezetett, és fog vezetni a jövőben is.

eszkep 2010.10.13. 12:07:44

@elwood: Valóban az egy kérdés, hogy mire terjed ki a törvényben előírt "ellenőrzés"? De ezt te ugyanúgy nem tudhatod még, mint bárki más. Ha csak adminisztratív jellegű, akkor eleve nem állapítható meg az eljáró hatóság felelőssége pl. az engedély nélküli magasítás miatt. (Mert ha engedély nélkül építkezel, ügye nem a hatóságot terheli a felelősség.)

Rwindx 2010.10.13. 12:08:57

Ha megfigyeled, akkor a legújabb kommunikációs trend a maszopéknál (már ha újnak lehet nevezni azt hogy vádold meg az ellenfeledet azzal amit te követtél el) hogy a fidesz a kommunista, és ebbe tökéletesen beleillik az államosítás ordenáré hazugsága.

Kivlov 2010.10.13. 12:09:22

Agent Cooper 2010.10.13. 12:04:34

média? :))))))))))))
melyikre gondolsz? a telaviv2-re, a retekklubra, a vörös atv-re, a "lefasisztázott" echo-ra, vagy a HírTv-re?
:)))))))))))))))))

eszkep 2010.10.13. 12:09:33

@tistedur: Sehogy, azért van szükség az állami felügyeletre, hogy a cégből ne vonják ki pénzt. Ahogy Bajnai tette azt egykoron (nem is lett ottan felelős...)

eszkep 2010.10.13. 12:10:47

@Agent Cooper: A felelősség megállapítása és a szükséges szankciók nem "szurkolás", hanem az elvárható minimum. Tudom, a szociknak újdonság a felelősség kérdése...

kamalduli (törölt) 2010.10.13. 12:11:10

Szóval. Logikád több helyen is hibádzik. Először is a fő gond az véleményem szerint, hogy maga a miniszterelnök és más politikusok jelentik be, hogy kik a felelősök. Valószínűleg a MAL. Zrt. vezetői, de mi van az ártatlanság vélelmével? Ezt a bíróságnak illetve az ügyészségnek kell meghatároznia, nem pedig egy aktív politikusnak. Ilyen alapon bárki és bárki cége, bármelyik vállalat lehet a későbbiek során gyanúsított.
Nem veszed figyelembe, hogy vannak jelenleg is jogszabályok, amelyeket a cégnek be kellett (volna) tartania, és ezt a HATÓSÁGOKNAK kellett ellenőrizniük, vagyis szó sincs szabályok nélküli kapitalizmusról, amiről te beszélsz. Két dologról lehet még szó: a hatóságok nem végezték jól a dolgukat, vagy minden rendben volt, ebben az esetben a mal zrt vezetőit nem fogják megbüntetni, vagy csak minimálisan.
Az állami vagyon privatizációjáról pedig ne beszéljünk, mert megint úgy csinálunk mintha csak volt vagy mai mszpések szereztek volna cégeket és vállalatokat (bár jobbára ők voltak valóban).
Végezetül úgy gondolom, hogy a felelősöket meg kell büntetni, a jogszabályokat erősíteni kell, és remélem a mal vezetői hosszú időre börtönbe kerülnek, csak hogy tisztázzuk a viszonyokat. Ez nem lehet vitás.
Erre te megint gyurcsányozol meg bajnaizol, és olyanokat írsz, hogy erkölcsi alapokon nyugvó törvényeket kell hozni! Ez nagyon szép, de mekkora ostobaság!

Walter Melone (törölt) 2010.10.13. 12:11:13

most kezdődött a magyarázkodás ideje.
"nem is úgy gondolták, nem úgy fogják használni, egy papír nem árt senkinek..."

Kíváncsi vagyok mikor váltja fel a magyarázkodást a felháborodás?
No, nem itt, hanem a kormánytól független médiumokban....

safranek 2010.10.13. 12:11:49

Itt nem a jelenlegi esettel van gond, mert itt valószínűleg mulasztás történt. Azzal lehet a gond, amikor majd a Lex MAL-t olyankor is alkalmazzák, amikor nem kellene. Ilyesmivel lehet élni és visszaélni. Mindíg az utóbbival van a gond.
A másik kérdés, hogy meddig marad állami irányítás alatt a MAL és után hogyan és kinek adják át újra. Mert a jelenlegi tulajdonosok jogosan követelhetik a tulajdonukat.
A harmadik, hogy az iszonyú politikai nyomás alatt hogy fog itélni a bíróság.

Mäki 2010.10.13. 12:12:14

Dägären pe řisene, de Orban-veiin, ka la wären pröst e zá sace. Mi ne näzes źindel, ko la rëptiče, ka la vare - pas zá bumbušci kra veŕnia.

É pe lästicka, me la Matolcsy vä zangŕiyen, ká žes pa stražii bängerst! Gontreý ba stammeřsie, kuhuäi prečiska po zorevńie ä stantert. Be žusniye por Orbán'staa gwänner řeputremićkije, po sä na kázesá. E-ta patŕopurpäre, ýanicžka kontreii, ge ža se unen käprine älkelie ćatástrópfia, koj za žangeřienna.

Pos uńie přopägieré párädiente kommediie.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.10.13. 12:13:16

Jajj de érdekes... amikor az átlagemberek ezreinek tűnik el a kertjéből a magánvagyonka, akkor az nem zavarja a haladó "ballibeket", bezzeg ha a pofátlan módszerekkel gazdálkodó/gazdagodó milliárdos mágnásokra jár rá a rúd, az már bezzeg a demokrácia vége és a magántulajdon meggyalázása...

Csak nem féltik egyesek a gengszterváltáskor ölükbe pottyant cégbirodalmat?

Mentolosmájkrém 2010.10.13. 12:13:25

OV, mint kepzett jogaszkollega gondolom sokat forgatta a törtenelemkönyveket. Anno a regi uralkodok sem tettek maskent, mint azt mos ö is teszi. Ures a kassza? Nosza alkossunk valami uj törvenyt, amivel gyakorlagtilag siman es "jogosan" elvehetjuk a nagyon tehetösektöl, az összelopott, örökölt, valahogyan lett vagyont. A lefejezes ma mas kiment a divatbol, marad tehat egy jo kis katasztrofa, esetleg több kicsi, de a nagy jobb, mert jobban odabasz. Viszonylag kis aldozattal, mi az a ket falu, meg lehet uszni es döl a lé.
Majus ota csak helybenjaras volt, semmi gerilla akcio, semmi orszagmentes. A gat sarkat megbontani egy ejszaka alatt is meg lehetett tenni es egeszen uj tavlatok nyiltak az ujkori magyar nagypolitikaban. A kassza is rendben lesz, a nagypofaju gazdagok mennek a francba, vagy kulföldre, a plebs pedig örul majd a jotekony felelemnek, amely igazgat.

Mäki 2010.10.13. 12:13:30

E tro pärdenie, me lás Google Translate ne funkceii därnen. E kopire ŕimbie.

tevevanegypupu 2010.10.13. 12:13:33

Kilenc aldozat,merhetetlen kar, termeszeti katasztrofa, cinikus tulajdonosok (jo, Bakonyi sokkot kapott)..szoval jo az az allami felugyelet. Ami ellen azok kiabalnak a legjobban akik ket evtizede meg azok koze tartoztak akik feherterrort kiabaltak es Orbant bevitettek a rendorsegre. Es harom forintert megvettek a vezerigazgato szobajaban levo borgarniturat.

eszkep 2010.10.13. 12:13:44

@Rwindx: Ez szerintem nem új. 20 éves kommunikációs fogás részükről.

mikénehavóna 2010.10.13. 12:14:07

@Kivlov: apukám, amikor majd téged visz el a rendőr rabszíjon, mert a szomszédod udvarára döntötte a cseresznyefádat a vihar, majd sírhatsz.

tevevanegypupu 2010.10.13. 12:16:34

@Mentolosmájkrém:

Nezd csak ott volt a gat sarkanak a lebontasanal? Nem kellene jelentkeznie a rendorsegen, hogy tud valamit?

elwood 2010.10.13. 12:16:48

@eszkep: teljesen mindegy milyen jellegű

van egy üzem ami egy veszélyes létesítményt üzemeltet. az államnak a feladata, hogy olyan környezetvédelmi szabályrendszert alkosson és betartasson ami megvédi az embereket.

az üzem vezetőjének feladata, hogy megfeleljen ezeknek a szabályoknak, és nem több. ő gyakran nem is szakember, fogalma sincs mikor ömlik ki az iszap és mennyire veszélyes. nem statikus és nem kémikus.

az ő felelőssége pontosan annyi, hogy megfelelt-e a szabályoknak, esetleg tudatosan eltitkolt-e valami szabálytalanságot.

azt érzem a cikkből, hogy csukjuk le mert baromi gazdag biztos lopott, megérdemli. de egy jogállam nem így működik.

safranek 2010.10.13. 12:16:49

még egy: ma is sok veszélyes hulldék tároló működik, gyanítom van egy kettő, ami most sem tartja be a szabályokat (vagy nincsenek is szabályok, mert a MAL-t sem kötelezte semmilyen jogszabály arra, hogy pl szirénarendszert építsenek ki, vagy komolyabb eszközökkel figyeljék a gát mozgását, "szántás után okos a paraszt" tipikus esete!!!).
Ezeket ma miért nem ellenörzik és vonják állami irányítás alá? Vagy mindenikre vonatkozik, vagy senkire ne vonatkozzon!

eszkep 2010.10.13. 12:16:58

@Mentolosmájkrém: "Ures a kassza? Nosza alkossunk valami uj törvenyt, amivel gyakorlagtilag siman es "jogosan" elvehetjuk a nagyon tehetösektöl, az összelopott, örökölt, valahogyan lett vagyont."

Elsorvadt az magad a népszabin?
Hát ha jól emlékszem, volt itt "valami katasztrófa szerűség is", minek folytán kiszabadult 700 ezer - egymillió köbméter erősen lúgos anyag is némi nehézfém tartalommal. Ja meg két települést is elöntött.
Ja, hogy Magyarország legnagyobb környezeti szennyezéssel járó katasztrófájáról beszélünk???

Kixx 2010.10.13. 12:17:50

No nézd csak, egy cikk a mandineren ahol a kommentelők vannak észnél.

Sajnos a mandinernél valami eltörött.

(Valahogy nem tudom magam elé képzelni ezt a lelkesedést ha ugyan ezt a Gyurcsány csinálta volna.)

Kivlov 2010.10.13. 12:18:44

@mikénehavóna:

:))))))))))
te beteg vagy, de hát mit vár az ember a libsiktől?!?

eszkep 2010.10.13. 12:20:22

@elwood: Akkor érvelésed önnön dugájába dől, mert az ellenzék így is amiatt siránkozik, hogy túl gyors a törvényalkotói munka. Akkor nem is Illés a felelős, hanem sokkal inkább az elmúlt 8 év kormányát terheli a felelősség ezért a mulasztásért (volt rá 8 évük!)
Mellesleg, ha nincs valami pontosan leszabályozva, akkor is az üzemeltetőt terheli a felelősség az üzeme biztonságos működtetésért.

safranek 2010.10.13. 12:22:20

A BME nem hibás? TV-ben lenyilatkozta, hogy Ők már húsz éve tudták, hogy rossz helyen van a gát. Érdekes, hogy nem küldtek erről feljegyzéseket! Legalább is eddig ilyen nem került elő! Mulasztást követtek el Ők is!

eszkep 2010.10.13. 12:22:50

@Kixx: @Kixx: "Valahogy nem tudom magam elé képzelni ezt a lelkesedést ha ugyan ezt a Gyurcsány csinálta volna."

Gondolom ugyanolyan balfaszul viselkedett volna, mint a vonatkatasztrófa esetében.
Egyébként volt olyan eset, hogy valamiért volt valaki felelős az elmúlt 8 évben (max. a portás)? Felvetésed eleve sci-fi.

Bell & Sebastian 2010.10.13. 12:23:18

@Mäki:
Azért a középfölde-nyelv cseszlovák átirata még nekem is okoz némi fejtörést. A propaganda-komédia -kitételt kicsit eltúlzottnak érzem.

Robinzon Kurzor 2010.10.13. 12:23:39

80-as IQ fölött tényleg elhiszi bárki, hogy a Fidesz-közeli mogulok nem pont ugyanazzal a "csak az első milliómról ne kérdezz!" módszerrel kezdték, mint az MSZP-sek?

Tényleg ez a Mandíner-színvonal?

Ha Orbánt a külföldi baloldal élteti, virtigli balos megoldásaiért, akkor abból vajon mi következik?
Hogy Orbán annyira jófej jobboldali, hogy még a baloldalon is szeretik?

Vagy csak annyi, hogy balról előz mindenkit?

kamalduli (törölt) 2010.10.13. 12:24:01

@Kixx: Igen, jó felvetés, ha vajon ha maga az ördög GYF csinálta volna, akkor mit írna dobray?
diktatúrát, félelemkeltést stb. igy működik ez.

freagle 2010.10.13. 12:24:08

@eszkep: De igen, ha tulajdonlok egy céget, akkor annak az értéke a magánvagyonom része. A tulaj vagyona nem a bankszámláján 10-20 milliárd ft, hanem a birtokolt eszközeiben. A gyárában.

Ami meg a "szabadrablást" illeti, azt senki nem állította, hogy a folyamat igazságos volt. Csak azt, hogy a ma működő milliárdos vagyonokban rengeteg munka, hozzáértés és felvállalt kockázat van.
Nem az ölükbe pottyant oszt' jó napot.
Könnyű irigykedni másra, de azt a munkát, amit a mai milliárdosok elvégeznek (akár Csányi, Demján, Széles, vagy igen, a MAL tulajdonosai), nemigen lenne képes más megcsinálni helyettük.
Nem árt, ha az ember képes tisztelni mások munkáját és eredményeit - nemcsak irigyelni a pénzét...

nemecsek ernő áruló 2010.10.13. 12:24:58

@Huli Buli: Ugye 2-3 éve is ezen a véleményen voltál?

elwood 2010.10.13. 12:28:55

@eszkep: mint te is látod a túl gyors törvényalkotói munka csak a hatalom bebetonozásáról szólt, és amint látod nem terjedt ki mondjuk a környezetvédelmi szabályozás szigorítására.

Illés sem áprilisban került ki az egyetemről frissdiplomával, húsz éve módja van az iszaptározókkal foglalkozni. nem tette, pedig a dolga lett volna.

Nem mondom, hogy ő a hibás, csak hülyén néz ki hogy mindent egy nem szakember cégvezetőn akar leverni.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.13. 12:29:17

@tistedur: azt sehogy.

@bierkamp: na, index hordaléka szájkaratés, a francnak nem maradnak otthon, én sem járok át a Havannára vagy a Nyóckerbe.

Kivlov 2010.10.13. 12:30:43

Szerintem az átlagember tojik ezekre a maszop által szajkózott frázisokra, h jogállam + demokáré.
Mindenki pénzből él, és amíg amíg balkáni béreinkhez nyugati árak társulnak, addig hót mindegy hogy elmehetek-e 4 évente szavazni vagy sem + milyen kamu jogaim vannak. Pláne így, hogy bármit is ígért az adott párt, kormányra kerülve még sosem azt csinálta.
Innentől kezdve le lehet sz*rni a ezeket a kamukifejezéseket. Majd akkor emberkedjen valaki ilyesmivel, ha nem 120 nettó lesz átlagbér.

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2010.10.13. 12:32:30

re: "Mivel gyorsan kellett elfogadni a törvényt, nyilván vannak hiányosságai, utólag majd ki lehet pótolni, egyébként meg lehet az Alkotmánybírósághoz fordulni (minek, gondolja az egyszeri chartás, telepakolták fideszesekkel, meg úgyis kedvükre módosítgathatják az alkotmányt)"
Azért ez elég demagóg és nihilista hozzáállás, még ha tényszerű is. Jó lenne azonban tudni, hogy a törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványok, amelyek épp ezeket a hiányosságokat pótolták volna, miért nem tetszett a parlamenti többségnek.
El lehet intézni egyszerűen, hogy vannak hiányosságai, de sajnos az a baj, hogy a Kormányt nem érdekelték ezek a hiányosságok és eszébe nem volt orvosolni őket. ( igyirnankmi.blog.hu/2010/10/12/lex_mal_es_az_olcso_beszed )

mihenyuk 2010.10.13. 12:32:52

@Agent Cooper: +1
nem is +1, + 1000

de azért az ad-hoc visszamenőleges törvényhozás párosítva azzal, hogy mindenkibe belerúgunk, aki kölcsönt ad nekünk, vagy akkora barom, hogy itt akarja befektetni a pénzét... Eljön majd a szép új világ, amikor színtiszta magyar tőke uralja majd az országot, csak az még az éhhalálhoz is kevés lesz, függetlenül attól, hogy a vörös oligarchák jó része fakult egy kicsit, és már csak amolyan narancsos

mostoba (törölt) 2010.10.13. 12:33:51

itt ugye már vannak olyanok is, akik meg tudják különböztetni a felügyelet és a kisajátítás (esetleg elkobzás,uram bocsánat, államosítás) közötti különbségeket?

is 2010.10.13. 12:35:11

egy kis elemzes:

- muszaj az elso mondatba ballerezni, meg sirast irni. lehet igy is vitatkozni, hogy az elso mondatban gunyolodom meg lesajnalok, a stilus vegulis maga az ember. NB: nem keverendo emberek minositgetese helyzetek minositesevel, bar most paran majd jol beleesnek ebbe a csapdaba.
- muszaj egyebkent mindenkit ballernek minositeni, akinek problemaja van. aki olvasott csak 3 Gavrat, az most csendben, megertoen mosolyog, hogy leballeroztad. de mint mondom, muszaj ballernek minositeni, mert a baller az nem ember, onnantol mar mindent lehet vele szemben. a baller az egy zsido tulajdonkeppen, sarga csillagot neki, nem koszonunk stb.
- az allam a tulajdonosi jogokat vonta el. na persze, csak szocialista megorzesbe vettuk at elvtars, a tied, csak most mi dontjuk el, hogy mi lesz vele. tenyleg megprobaltal megetetni minket, de sajnos ennyire senki nem hulye.
- leirtak nalad okosabbak, hogy sok mindent zar ala lehet venni, maganvagyont, barmit, lehet karbiztositekot kerni stb. letezik csodbuntett, csalard csod es vagy meg egy fel tucat jol rogzitett tenyallas. a kormanybiztos, es a gyar atvetele az nem ez a szint, es ezt napokig magyarazhatod, akkor sem az.
- teljesen hamis beallitas, hogy Kolontar vs. allamositas. a gyar hetfo ota karmentesit, koltotte a penzt, alapot allitott fel, epiti a korgatat (nem az allami Patyomkint, ami az arviz ellen van, hanem egy joval erosebbet, alaposabbat). az okozott kar megteritheto a normalis uzem mellett, es nincs hova vinni a gyarat, sem eladni, sem semmi, ez a gyar termel(ne, ha hagynak). semmi szukseg nem volt erre a lepesre, hiaba is probalsz feltetlezesekkel elni, mely szerint...
- ...errol a Tolnayrol csak annyi tudni, hogy a teljesen szetesett magyar aluminiumgyartast helyrepofozta, es csinalt egy vilagszinvonalu gyarat, 1100 embernek munkat ad (kozvetlenul). erdekes feltetelezes, hogy o nyilvan egy agyarral es szarvakkal rendelkezo, penzeszsakon ulo imprlsta, aki a munkasgyerekek vereben furdik, es szuzek szivet tepkedi kifele. ez is csak azt minositi, aki egyaltalan egy ilyet elkepzelni kepes.
- Szily is megirta, hogy igen, a komcsik tapsolnak. de ebbol csak egy kovetkeztetes jon le: Gyurcsany peldaul nem komcsi. hogy egy platformra es szintre kerult Orban a komcsikkal, en arra nem lennek buszke.

Bummer 2010.10.13. 12:35:17

@mihenyuk:
Itt nincs visszamenőleges törvényhozás, mivel attól a naptól kezdve van felügyelő, hogy meghozták a törvényt.
A felügyelő meg csak annyiról gondoskodhat, hogy ne adják el a céget.

Alvarez 2010.10.13. 12:35:42

@eszkep: szerinted a tulajdonos magánvagyonába nem számít bele a gyárban birtokolt tulajdona? Te teljesen hülye vagy ember.

Samott 2010.10.13. 12:36:24

@elwood: ott a pont.

"...az állam meghatározhatja a piacgazdaság játszóterének határait. Azaz hozhat olyan erkölcsi alapon nyugvó törvényeket, amelyekkel a piacot (khm) szabályozza, mederbe tereli, és betartathatja azokat."

A mocsokos kapitalista mar csak olyan, hogy csak a sajat zsebet nezi, az allam feladata, hogy olyan szabalyrendszert alkosson, hogy ne lehessen baj ebbol a kapzsisagbol. A konkret esetre leforditva: az allam feladata lett volna, hogy rakenyszeritsek a MAL-t hogy olyan gatat, ellenorzo rendszert epitsen ki, hogy ilyen ne tortenhessen meg. A jelek szerint vagy a szabalyozas vagy az ellenorzes elegtelen volt. Ki ezert a felelos?

Alvarez 2010.10.13. 12:42:28

@Samott: próbálj leszámolni azzal az illúzióval, hogy létezik 100%-os biztonság. Ez elvi képtelenség. Azt a tározót folyamatosan vizsgálta a hatóság, ellenőrző kutak voltak, ami jelezte volna az áteresztést.

Samott 2010.10.13. 12:45:36

@Alvarez: akkor miert kerjuk szamon ugyanezt az uzemelteton?

mihenyuk 2010.10.13. 12:50:37

@Bummer: itt van visszamenőleges törvényhozás, mert nem MOSTANTÓL lép érvénybe a következő környezeti tragédiát okozókra nézve, hanem már egy megtörtént esetre VISSZAMENŐLEG. (Nem ez az első, pl. bankadó). Ha úgy lenne, ahogy írod, hogy a felügyelet csak a pénz kitalicskázása ellen léphetne fel, egy szót sem szólnék, de fordítva van, mostantól (akár 2 évig) kizárólag a felügyelet hozhat bmilyen döntést a cégnél, ő irányít. Amit te írsz, az egy elfogadható megoldás lett volna, ez nem.

bz249 2010.10.13. 12:54:50

@Samott: mert az ove azert. A haszon is az ove, meg a veszteseg/kar is. Magantulajdon. A kocsin is azert van felelossegbiztositas, mert balesetet lehet vele okozni.

Cartman (ex Cartman) 2010.10.13. 12:56:09

@Samott:
Mert az ő gyára okozta a bajt. A szomszédhoz átborult fa hasonlatával élve: nem állíthat minden fához egy-egy ellenőrt az állam!

A biztonsági szabályozás, és annak ellenőrzése egy dolog. Jelen helyzetben olyan szempontból érdekes, hogy mennyire volt gondatlan a károkozás (illetve, hogy jó-e egyáltalán a jelenlegi szabályozási gyakorlat). A felelősséget viszont ettől függetlenül is kell vállalni. Legfeljebb "csak" anyagi jellegű lesz, nem büntetőjogi...

Locassen 2010.10.13. 12:57:13

@freagle: "Értelemszerűen és szükségszerűen elsősorban olyanok kezébe, akik az adott tevékenységhez valamilyen szinten értettek" írod.

Na most Gy. Ferenc a szerteágazó tanulmányai során ilyen mélyen beleásta magát az alumíniumgyártás know-howjába, hogy szükségszerűen egyike lett azon keveseknek, akiknek a kezébe lehetett adni a MOTIM-ot? Ráadásul ő és a Bakonyi-klán is a '90-es évek közepén jutott a maga kis szemétdombjához, ami már nem a daliás időkhöz tartozik, hanem a bölcs Horn Gyula regnálása alatt működő ÁPV Rt. fénykora, amikor lett volna lehetőség arra, hogy tényleg mérlegelni lehessen a leendő vevők szakértelmét, de nem. Valamiért mégiscsak Feri és üzletfelei lettek a befutók.

Samott 2010.10.13. 12:57:39

@bz249: ez jo pelda, az allami szabalyozas mekkora osszegu felelossegbiztositas kotesere kotelezte a ceget?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.13. 13:01:47

@ dobray:!

1. Ha engem az amcsi ballerek ajnározni kezdenének, én bizony, erősen magambanéznék:-D

2. Hogy állami felügyelet alá vonták a MAL-t, azt nagyon helyesen tették. Ugyanakkor azt végképp nem értem, hogy az olyan módosító indítványokat (1 bizonyosan volt), amik azt próbálták elérni, hogy a kormány az Országgyűlésnek számoljon be a végzettekről, a törvényt a tapasztalatok fényében módosítsa, miért utasította el élből? (Egy kétharmados támogatottságú kormány mit veszíthetett volna ezzel?) A MAL csak a jéghegy csúcsa. Ez a katasztrófa letagadhatatlanná tette a bajt és elodázhatatlanná a feladatot: újra kell zongorázni az elmúlt húsz év magyar ipar- és környezetpolitikáját. Minden egyes szabályozót újragondolni, a felügyeleti-ellenőrző szervek tevékenységét felülvizsgálni, ahol kell, módosítani, és, mindenek előtt, a magyar környezet állapotáról egy mély-átfogó diagnózist készíteni. Ha ez nem történik meg, akkor bármikor jöhet a következő katasztrófa:-/

ü
bbjnick

Cartman (ex Cartman) 2010.10.13. 13:03:41

@Samott:
Persze-persze. Ezt a logikát végigvezetve tulajdonképp minden bűncselekményért végső soron az állam a felelős, hisz ezzel a szabályozáselméleti megközelítéssel mind megelőzhető lett volna. :)

csakmerazé 2010.10.13. 13:03:49

Értem én a felügyelet alá vonást, de hogy jön a képbe az azonnali, teljeskörű APEH ellenőrzés, az informatikai rendszer ellenőrzés alá vonása, és az összes telephely rendőri felügyelete? Ez az , ami megszállás szagú. Bünti a baloldali kötődésű oligarchának. Azért könnyeket nem fogok ejteni érte, de az eljárás bűzlik. "Nem kicsit, nagyon" :-D

bz249 2010.10.13. 13:04:11

@Locassen: neki volt meg az anyagi alapja, hogy felvasarolja a ceget. Nem terem minden bokorban olyan ember, aki tizmilliot keszpenzben le tud tenni az asztalra. Mi nem ertheto ezen?

@Samott: passz, valoszinuleg semmilyenre*. Azonban a biztositas meg nem lete nem befolyasol semmit.

*ideje mondjuk ezen is valtoztatni

Cartman (ex Cartman) 2010.10.13. 13:06:43

@bz249:
"Neki volt meg az anyagi alapja, hogy felvasarolja a ceget. Nem terem minden bokorban olyan ember, aki tizmilliot keszpenzben le tud tenni az asztalra. Mi nem ertheto ezen?"
Ismerd el, ez elég röhejes válasz volt. Honnan írsz? Ugye, nem Magyarországról? :)

Hurri Kán 2010.10.13. 13:07:33

@Kettes: miért nem takarodsz innen te poloskaabrak vissza Tel-Avivba?

bz249 2010.10.13. 13:08:57

@Cartman (ex Cartman): bocs ki kellett volna tenni a :) nemzetkozi jelet

Cartman (ex Cartman) 2010.10.13. 13:11:20

@bz249:
Jó így utólag is. Nagyobbat üt... :) (Tényleg teljesen komolynak tűnt.)

csakmerazé 2010.10.13. 13:13:12

@gyvy: A bejegyzés melyik pontja fáj neked?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.13. 13:13:33

A környezetvédelmi törvény szabályozza, hogy környezetkárosítás esetén ki kell felelősséget viseljen.

1995. évi LIII. törvény

8. § (2) A környezethasználó köteles gondoskodni a tevékenysége által bekövetkezett környezetkárosodás megszüntetéséről, a károsodott környezet helyreállításáról.

101. § (1) A környezethasználó az e törvényben meghatározott és más jogszabályokban szabályozott módon büntetőjogi, szabálysértési jogi, polgári jogi és közigazgatási jogi felelősséggel tartozik tevékenységének a környezetre gyakorolt hatásaiért.

(2) A környezethasználó köteles
(...)
d) környezetkárosodás bekövetkezése esetén az eredeti állapotot vagy a külön jogszabályban meghatározott, az eredeti állapothoz közeli állapotot helyreállítani, valamint a környezeti elem által nyújtott szolgáltatást visszaállítani vagy azzal egyenértékű szolgáltatást biztosítani;

102. § (1) A környezetkárosodásért, illetve a környezetveszélyeztetésért való felelősség - az ellenkező bizonyításáig - annak az ingatlannak a környezetkárosodás, illetve környezetveszélyeztetés bekövetkezésének időpontját követő mindenkori tulajdonosát és birtokosát (használóját) egyetemlegesen terheli, amelyen a környezetkárosítást, illetve környezetveszélyeztető magatartást folytatták.

(2) A tulajdonos mentesül az egyetemleges felelősség alól, ha megnevezi az ingatlan tényleges használóját, és kétséget kizáróan bizonyítja, hogy a felelősség nem őt terheli.

103. § (1) A környezet igénybevételével, illetőleg terhelésével járó tevékenységgel vagy mulasztással másnak okozott kár környezetveszélyeztető tevékenységgel okozott kárnak minősül és arra a Polgári Törvénykönyvnek a fokozott veszéllyel járó tevékenységre vonatkozó szabályait (Ptk. 345-346. §-ai) kell alkalmazni.

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99500053.TV

Nincs mód és lehetőség arra, hogy a környezetet károsító cég mentesítse magát a károsítás anyagi következményeitől. Az állam akkor jár el felelősen, ha a céget olyan irányítás alá vonja, amely a nagyarányú környezetkárosítás felszámolásának és az eredeti állapot visszaállításának, valamint a további károsítás elkerülésének, mint együttesen elsődleges célrendszernek rendeli alá a cég működését.

Rézfánfütyülő fűzangyal 2010.10.13. 13:13:37

@gyvy: Helyben vagyunk!
A zsidók és a biciklisták a felelősek mindenért!
Van még kérdés?

közlekedő edény 2010.10.13. 13:13:59

Röviden: Az írás tulajdonképpen jó. GYF mit mond, nem érdekes. Aki rémeket lát, az meg rémeket akar látni.

safranek 2010.10.13. 13:16:38

Az is kérdés, hogy ebben az esetben mi a "gondatlanság"!
Elég-e pl. naponta bejárni a gátat vagy elvárható lett volna pl egy lézeres mozgásérzékelő rendszer vagy óránkénti műholdkép, vagy bármi más hájtek dolog. Ez így utólag már nehéz kérdés.
Fontos szerepe lesz a bírónak, hogy mit fog Ő "gondatlanságnak" értékelni. Nagy lesz rajta a politika és a közvélemény nyomása! Nem irigylem.

Samott 2010.10.13. 13:16:43

@Cartman (ex Cartman): tulajdonkeppen a buncselekmenyre is megvan a hasonlo szabalyozas, hiszen kb. tudhato mi lesz a buntetes erte. Azok sem azert tortennek mert nem kielegito a szabalyozas, hanem mert a bunos remenykedik abban, hogy elkerulheti a sorsat. De itt sok nyomoznivalo nincs, latszik honnet folyt ki az iszap. Ne lopd el a turodrudit mert lesittelunk = epits eleg nagy gatat mert lesittelunk.

Hurri Kán 2010.10.13. 13:18:12

@csakmerazé: a bejegyző által üzemeltetett örülünkvincent szennyblog, ill. az ott érzékelhető rendkívül magas vitakultúra (átmenetileg most oda lesüllyedtem). Ha ő ott engem lenácizhat, akkor nekem is jogom van a véleményemet közölni vele. Azért itt, mert onnan kimoderált, megjegyzem ha még nincsenek törölve a kommentjeim, lehet látni hogy miért: csak kérdeztem, de a tényekkel mindig baj van, a fene enné meg. Egy vitát sokkal egyszerűbb úgy lezárni, idézem "kettest" hogy fenntartom a jogot hogy bárkit kivágjak innen mert náci, mert hülye, mert csak.

De más fórumokban is utána tudsz nézni hogy milyen hozzászólásaim vannak. Volt más blog is ahol nem értettem egyet a poszt szerzőjével érdekes módon mégis emberi hangon tudtunk egymással beszélni, a másik tiszteletben tartásával.

Semmi egyéb bajom nincs.

Várúr 2010.10.13. 13:18:14

@freagle:
Volna hová tennem a MAL tulajdonosainak a maradék "aprópénzét"...
Poszttal maradéktalanul egyetértek. Pont.

Hurri Kán 2010.10.13. 13:20:24

@Rézfánfütyülő fűzangyal:

Egy másik kommentelő kérdezte, mi a bajom, itt a válasz.

a bejegyző által üzemeltetett örülünkvincent szennyblog, ill. az ott érzékelhető rendkívül magas vitakultúra (átmenetileg most oda lesüllyedtem). Ha ő ott engem lenácizhat, akkor nekem is jogom van a véleményemet közölni vele. Azért itt, mert onnan kimoderált, megjegyzem ha még nincsenek törölve a kommentjeim, lehet látni hogy miért: csak kérdeztem, de a tényekkel mindig baj van, a fene enné meg. Egy vitát sokkal egyszerűbb úgy lezárni, idézem "kettest" hogy fenntartom a jogot hogy bárkit kivágjak innen mert náci, mert hülye, mert csak.

De más fórumokban is utána tudsz nézni hogy milyen hozzászólásaim vannak. Volt más blog is ahol nem értettem egyet a poszt szerzőjével érdekes módon mégis emberi hangon tudtunk egymással beszélni, a másik tiszteletben tartásával.

Semmi egyéb bajom nincs.

Samott 2010.10.13. 13:20:31

@Cartman (ex Cartman): nem, a buncselekmenyeknel - mint irtam - ott a lehetoseg hogy elkerulhetik a buntetest, erre baziroznak akik elkovetik oket. Ez esetben nem latok lehetoseget erre, mindenki tudja honnet jott a dzsuva.

Samott 2010.10.13. 13:22:27

@Samott: bocs, ketszer ugyanarra. :)

evil overlord (törölt) 2010.10.13. 13:22:35

Index címlap?

@bbjnick: 1. Azonban akkor is nagy a baj, ha az amerikai jobberek (neokonok) dícsérnek.
2. Ismét egyetértünk, csakúgy mint a NENYI-nél.

@Cartman (ex Cartman): Az irónia szó mind valamit?
Itt gyakorolhatja: tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/

csakmerazé 2010.10.13. 13:22:58

@Samott: "Ne lopd el a turodrudit mert lesittelunk = epits eleg nagy gatat mert lesittelunk. "

Megépítettem, elfogadtad, ellenőrizted, jó volt, mégis baj van. Valszeg sumákoltam én is, te is :-D

ivrilider 2010.10.13. 13:24:03

Szerintem a nemesi cím nem olyan, mint a polgári nagytőkések köre. Az előbbi ugyanis regresszív, és aki közéjük bekerül azáltal, hogy élete során kapja meg a rangot, progresszívebb. Ez az újgazdagok bekerüléséről a polgári nagytőkések világába nem mondható el. Tehát ennyiben nem értek egyet - illetve ezzel egészíteném ki -, de amúgy a kormányhoz jóindulattal közelítő sajtóorgánumok részéről a legkorrektebb álláspont (függetlenül attól, hogy mennyire értek egyet a kormány cselekvésével vagy sem, ezt a cikket örömmel olvastam, és sok elemében egyet is értettem vele).

csakmerazé 2010.10.13. 13:25:33

@Samott: mielőtt félreértené valaki: én = MAL, te = Állambácsi (hatóságok)

Krujs 2010.10.13. 13:26:44

@gyvy: te az örülünkvincentről azért lettél kitiltva, mert gondolkodás nélkül le ostobáztál mindenkit, aki csak rácsodálkozott a hozzászólásaidra, amelyek egyébként egy idő után önmaguknak mondtak ellent.

Nem volt semmi hasznod a párbeszéd szempontjából...

Hurri Kán 2010.10.13. 13:28:37

@Krujs: hozzád végképp kurvára nem szóltam. szevasz.

Krujs 2010.10.13. 13:31:09

@gyvy: köszi hogy ilyen hamar és ilyen készségesen bebizonyítottad az igazam:D

Samott 2010.10.13. 13:31:11

@csakmerazé: en is ezt mondom, csak annyit tennek hozza: neked erdekedben all, hogy minnel olcsobban meguszd (hiszen te allod a koltsegeit a gatnak), nekem meg nem. Akkor miert csak teged vesznek elo, ha megis baj van? Nekem is mindent meg kellett volna tennem, hogy ne tortenhessen ilyesmi.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.13. 13:31:34

Az államosítás kapcsán még egy § a környezetvédelmi törvényből:

102/B. § (1) Jogerősen megállapított környezetkárosítás esetén a környezetvédelmi hatóság a helyreállítási intézkedés megtételére kötelező határozatában elidegenítési és terhelési tilalmat rendel el a helyreállítási intézkedés megtételére kötelezett személy azon ingatlanaira, amelyek a helyreállítási intézkedés költségeinek előreláthatólag finanszírozandó összegére kellő fedezetet nyújtanak.

(...)

(3) Ha a környezetkárosodást megelőző, illetve a helyreállítási intézkedés költségeit a környezethasználó helyett a központi költségvetés finanszírozta, a környezetvédelmi hatóság a finanszírozott költségek összegének erejéig a környezethasználó ingatlanvagyonára a Magyar Állam javára jelzálogjog, ennek biztosítására pedig - az (1) bekezdés alapján már elidegenítési és terhelési tilalommal terhelt ingatlanokat kivéve - elidegenítési és terhelési tilalom bejegyezését rendeli el. Ha a környezethasználó ingatlanvagyonának értéke a központi költségvetés által finanszírozott összegre nem nyújt kellő fedezetet, a környezetvédelmi hatóság a környezethasználó ingó vagyonára is elrendeli a jelzálogjog bejegyzését.

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99500053.TV

Krujs 2010.10.13. 13:31:47

@gyvy: nem matek órán kéne lenned?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.13. 13:33:30

@Krujs: "Nem volt semmi hasznod a párbeszéd szempontjából... "

E szempont alapján a nékünk nem kedves beírások bármikor kivághatók, ugyanis a ezeknek a fórumoknak nem sajátjuk valamiféle hasznosságra törekvés, nem hoznak döntéseket.
Egyszerűen nem toleránsak a nácikkal, és kész, mondja azt.

TG69 2010.10.13. 13:34:40

Kedves dobray!

Azt kell hogy mondjam, ez csak egy összeesküvéselmélet, ami a gonosz ballerekről szól. Miközben nemcsak volt komcsi provatizálók, de jobber és idetelepült nyugati bankok, üzletláncok stb tudnak egy nagyrahízott és gyenge államot megvezetni érdekeik szerint. Nincs köze a MAL-nak ehhez és a korábbi privatizációknak sem. Kár, hogy egy értelemes cikket elideologizál, mert az a része tarthatatlan. És mért nem jut már eszébe itt valakinek, hogy ennek a szerencsétlen Illésnek már rég le kellett volna mondania (őszintén fordított felállásnál nem ezt harsogná az összes jobber sajtorg?). Mekkora archaikus mém ez felelős beosztású titkárnő dolog? És mikorra várható egy erősebb állami beavatkozás, kiskapuk nélkül (vö lex Járai), amiben tényleg benne van a fogyasztó és a harmadik fél védelme? Mert akkor talán nem zárójeles dolog lenne ebben a cikkben sem a szabályok betartatása...

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.13. 13:36:10

@Samott: maga nagyon szeretné a felelősséget áttolni az államra a vörösökről.
Az van, hogy ha a kopott gumija miatt koccan az autójával, akkor nem a közlekedési hatóságok fizetik a kárt. És ha nincs biztosítása, akkor a károsult leperelheti a gatyáját is.

Krujs 2010.10.13. 13:36:49

@tölgy:

Bármely szempont alapján a nékünk nem kedves beírások bármikor kivághatók, ha miénk a blog, de ez a kis kakaóbajszos srác nem vitte előre a beszélgetést semmien szempontból.

Valaki leírt valamit, erre úgy reagált hogy ostoba vagy, mert 'ellenkezője'...

Aminek annyi lett a következménye hogy magának mondott ellent, így stilusban, és ugy értelemben is csak lefele vitte a szinvonalat.

ott voltam:D

pizzaboy 2010.10.13. 13:37:50

Már várom mikor gyártják le azt az összeesküvés-elméletet, hogy az egész gátrepedést Orbánék tervelték ki, és hajtották végre, hogy meghozhassák a visszaállamosító törvényt, és az egész országot bekebelezhessék.

Tessék már tudomásul venni, hogy vége a következmények nélküli ország időszakának!

Krujs 2010.10.13. 13:38:15

@tölgy: és amennyiben a nekünk nem kedves hozzászólások a vulgáris, fölöslegesen sértegetős kommentek, még igazunk is lehet:)

ca2 2010.10.13. 13:39:38

@safranek: Nem olyan nehéz dolog ez.
Minden vállalkozás felel a tevékenységi körében okozott károkért. Ha kárt okoz az már eleve gondatlanság.
Ez olyan mint az autó vezetés. Hiába tartottad be az előírt sebességet, ha lecsúszol az útról akkor nem az útviszonyoknak megfelelően vezettél.
Nem lehet azzal takarózni, hogy "kérem itt 80-nal lehet menni, én meg csak 75-tel mentem, nem vagyok hibás"
A balesetet akkor is te okoztad, ha egyébként mindent szabályosan csináltál, neked kell úgy vezetned, hogy ne okozz balesetet.
Egy vállalkozás ugyan ilyen. Ha kárt okozok nem mutogathatok másra.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.10.13. 13:40:26

konzervatorium.blog.hu/2010/10/13/ausnahmenzustand_a_koronajogasz_ideje

A legtöbb baloldali és liberális kritikus a jogállamiságot félti a lépéstől, mivel a MAL Zrt.-t a kormány állami felügyelet alá vonta (a finom distinkció persze szükségeltetik, hiszen nem államosították a vállalatot – ám a jelenlegi megközelítés tekintetében ez most nem olyan lényeges). Természetesen a jogállamiság nem olyan egyértelmű fogalom, mint ahogyan az elsőre tűnik.

csakmerazé 2010.10.13. 13:41:38

@Samott: akkor hasonló képpen gondoljuk a felelősség kérdését

aszterixagall 2010.10.13. 13:41:51

@eszkep:

Másokkal együtt én sem értem, hogy a tulajdodnos vagyonába miért ne számítana bele a cég általa birtokolt hányadának értéke. Ezt hogy értetted? Komolyan, nem kötekedni akarok, lehet, hogy valami felett elsiklottam.

Előre is köszi

TG69 2010.10.13. 13:42:04

@dobray: Én azt mondanám, hogy az egy jólképzett filozofálgatás egy dolog mibenlétéről, a tied meg inkáb ideológia gyártás.

Alvarez 2010.10.13. 13:42:36

@Samott: az üzemeltetőn sem kérik számon, mármint jogállamban. Ott ugyanis a jogszabályoknak kell megfelelni, kishazánkban viszont nem tudom minek.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.13. 13:42:54

@Krujs: ez erre nem szokás. Inkább a "leszarás" funkciót vezették be a gépházban.

Samott 2010.10.13. 13:43:48

@tölgy: ez a pelda mar volt egyszer: esetunkben az allam - nagyon okosan, elorelatoan - _kotelezo_ felelossegbiztositas megkotesere kotelezett engem.

Egyebkent nem akarom az allamra tolni, de azert az valahol pofatlansag, hogy egyik oldalrol az az erveles hogy "az állam meghatározhatja a piacgazdaság játszóterének határait. Azaz hozhat olyan erkölcsi alapon nyugvó törvényeket, amelyekkel a piacot (khm) szabályozza, mederbe tereli" masik oldalrol pedig megy a maszatolas, hogy miert nem lehetett ilyen szabalyozast bevezetni, betartattni a kornyezet vedelmeben.

A fene se vedi a vorosoket, pont azzal inditottam, hogy a mocsokos kapitalistak mar csak ilyenek, a kemeny szabalyozasbol ertenek csak.

TG69 2010.10.13. 13:45:01

@pizzaboy: Meg fogsz lepődni ennek az ellentétét terítette itt egy nagyrahízott nick, tehát hogy Gyurcsány volt, mert már szorul körülötte a hurok :)

Robinzon Kurzor 2010.10.13. 13:45:52

@Elpet:

"Nincs mód és lehetőség arra, hogy a környezetet károsító cég mentesítse magát a károsítás anyagi következményeitől."

Ez igaz, bármit is nyilatkozik a MAL részéről akárki.

"Az állam akkor jár el felelősen, ha a céget olyan irányítás alá vonja ..."

A következő posztban magad is felhozol olyan, jelenleg is létező jogintézményeket, amelyeket -- kiegészítve a polgári és a büntetőeljárási törvényben meghatározott hasonló célú egyéb eszközökkel -- alkalmazva biztosítható, hogy ne lehessen kivonni a kártérítéshez szükséges vagyont.

De az állam valamiért mégsem ezt alkalmazta, hanem "szocialista megőrzésre" átvette a céget.

Remélem, a Búbos Banka Kör is képviselteti magát a 19 tagú felügyeleti testületben -- ha igen, akkor tényleg nincs miért aggódni, jó kezekben vannak.

ca2 2010.10.13. 13:49:00

Egyébként már eleve a felvetés nonszensz, hogy hozhat-e az állam szabályokat a magántulajdon korlátozására.!
Mert ha nem , akkor tessék eltörölni pl az adókat!
Az én pénzem, az én vagyontárgyaim, az én keresetem az én magántulajdonom. Ha az állam nem korlátozhatja az én magántulajdonhoz való jogomat, akkor milyen alapon írja elő az adófizetést mindezek után, milyen alapon csökkenti az én magántulajdonomat?

Robinzon Kurzor 2010.10.13. 13:50:35

@tölgy: "Az van, hogy ha a kopott gumija miatt koccan az autójával, akkor nem a közlekedési hatóságok fizetik a kárt. És ha nincs biztosítása, akkor a károsult leperelheti a gatyáját is."

Ha viszont az előző sarkon közúti ellenőrzés keretében a rendőrbácsi megnézte a gumikat is, és azokat rendben találva továbbengedett, akkor őt is vizsgálni kell és részben ő is felelőssé tehető a balesetért.

A kulcsszó mindenhol az "is".

ca2 2010.10.13. 13:55:40

@Robinzon Kurzor: "Ha viszont az előző sarkon közúti ellenőrzés keretében a rendőrbácsi megnézte a gumikat is, és azokat rendben találva továbbengedett, akkor őt is vizsgálni kell és részben ő is felelőssé tehető a balesetért."

Jó példa! Akkor a rendőr kifizeti helyettem a kárt?
Én akkor nem vagyok felelős?
Sőt, tovább megyek... Ha nem ellenőrzött az előző sarkon akkor is fizesse ki, mert miért nem ellenőrzött.
Azért van, nem? Neki kellett volna felhínia a figyelmemet a kopott gumikra...

Na ne viccelj már!

aszterixagall 2010.10.13. 13:55:45

@ca2:

Ez tulajdonképpen igaz. A különbség annyi, hogy legalább egy évre előre megmondják, hogy mennyit vesznek, emellett mindenkire egyforma szabályok vonatkoznak. Tehát igaz, amit írsz de szerintem nem analóg azzal, ami itt történik.

aszterixagall 2010.10.13. 13:57:23

mennyit vesznek = mennyit vesznek el

SiKom 2010.10.13. 13:58:03

Angliában privatizálták a vasutat, a pályafenntartást, innentől kezdve alig költöttek a karbantartásra, és emberek haltak meg.

Most ugyanez a recept van a MAL-al, Magyarországon.

Elvégre minden karbantartásra kiadott Forint a nyereséget csökkenti!

csakmerazé 2010.10.13. 13:58:13

index.hu/belfold/2010/10/13/egyre_kodosebb_ki_felelt_a_gat_statikajaert/

Ha ez így van (miért is kételkedjek, ha Illés Zoli bácsi mondja), akkor a mindenkori állambácsi nem teljesítette jól a feladatát, mondjuk munkakörben gondatlanságból elkövetett "akármi" a vád (ennek pontosítását rábízom egy jogi gurura).
Szóval továbbra is több szereplős az ügy, kaparják csak elő a felelősöket, kötődéstől függetlenül! Hoppá, bilibe lóg a kezem :-D

TG69 2010.10.13. 13:58:49

@ca2: De én még olyat sehol nem olvastam, hogy ilyenkor általános szabályként ne a vállalatot terhelné a károkozás felelőssége (vannak ezt feloldó lehetőségek, de ez most mellékszál, majd a bíróság eldönti). A vita az, hogy az állampolgárait védő államnak hatósági és ellenörző jogköréből fakadóan egy ilyen esemény bekövetkezésekor mekkora felelőssége van. Tartható-e továbbra is ilyen veszélyes üzemeknél a papírtologatás, elfogadható-e, hogy 2 hete minden rendben van és utána összeomlik az egész?

ÁrPi 2010.10.13. 14:00:48

@tistedur:

Hogy ez az állami cégfelügyeleti törvény hogyan tudja?

Szerintem a cég részvény-kereskedésébe is bepillantást követel ez az állambácsi, ha nem hülye.

Sejthető mintegy egyébiránt hogy a MAL tulajdonosainak a MAL részvényekben fekszik vagyonuk egy voltaképp jelentős része, melyeket mostanában kevesen vásárolnának szerintem.

Szóljon aki mostanában MAL részvényt vásárol na!!

Szóljon az is aki szerint a MAL tulajdonosoknak a magánvagyona nemannyira a MAL részvényeikből áll, hanem másban bizniszeltek.

Megírhatjátok ide is miben másban fekszik a MAL tulajdonosok vagyona.. Érdekel. :-D

evil overlord (törölt) 2010.10.13. 14:01:31

@pizzaboy: @TG69: Valamelyik itteni posztban mintha szerepelt volna az orbános összeesküvés-elmélet is, de lusta vagyok kikeresni.

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2010.10.13. 14:03:47

@Herr SturmLiberator: Nem tudok róla, hogy ne zavarná őket, szerintem minden normális embert "zavar" (=sajnálja) a 'kertekből eltűnő magánvagyonka' (de szép, istenem).

Mágnások meg mintha lennének mindkét oldalon, nem gondolod?

TG69 2010.10.13. 14:04:33

@csakmerazé: Na Illés megtalálta az állam részéről a hibást, amelyik nyílván a nyomorult devecseri önkormányzat. Naná :). Azért érezzük igazm hogy itt valami mégsem stimmel. Jó OK 5 hónap meg ilyenek, de az állami felelősség egy és oszthatatlan :)

TG69 2010.10.13. 14:06:08

@ÁrPi: MAL tulajdonos MAL részvényekkel lehet valaki :). Talán ezt már Elpet is érti :).

evil overlord (törölt) 2010.10.13. 14:07:14

@Alvarez: Elpet már berakta a jogszabályt a veszélyes tevékenységeket érintő magyar szabályozásról.

@Samott: Sajnos általában a szabályozás csak katasztrófák után szokott szigorodni, remélem ez most is meg fog történni.

@ÁrPi: Ha van egy kis esze a tulajdonosnak, akkor több helyen tartja a vagyonát. Amúgy én most szívesen vennék MAL részvényt, darabonként 1 forintért :)

TG69 2010.10.13. 14:07:59

@SiKom: Ezt itt nem jó példa :) Nincs benne komcsi!

safranek 2010.10.13. 14:08:04

@ca2:
Az a baj ezzel (és az útviszonyokkal is) hogy ezt csak utólag lehet megmondani.
Ha nem szakad át a gát, akkor ugyan azzal a veszély lehetőséggel üzemelne még mindíg, mint ahogy már azelőtt is üzemelt, hogy a jelenlegi tulajdonosok megvették.

papamaci1 2010.10.13. 14:09:24

Államosítások lesznek ? És ? Az csak stabilizálja a gazdaságot, munkahelyeket.

HAJRÁ ÁLLAM !

TG69 2010.10.13. 14:10:06

@evil overlord: A szabályozás szigorodása is csak egy papír. Jól fizetett/képzett állami alkalmazottak tömegéra van szükség, akik képesek alaposan ellenőrizni és betartatni.

ca2 2010.10.13. 14:10:15

@TG69: Egyébként vicc, de ha már valaki akkor valóban a területileg illetékes önkormányzat...
Akinek erre persze nyilván annyi ráhatása volt erre kb mint nekem...

Robinzon Kurzor 2010.10.13. 14:11:43

@ca2:

Akkor elmondom lassan, hogy még te is megértsd: is, vagyis a rendőr, vagy -- ha előző napon vizsgáztatták az autót és a használhatatlanná vált fék miatt történt a baleset -- a közlekedési hatóság felelőssége is, érted IS, felmerül.

Tényleg ilyen hülye vagy, hogy ezt nem érted?

papamaci1 2010.10.13. 14:12:40

Érdekes , amikor a magánbankok bedőltek a válság elején, az a csúúúnya Állam mentette meg őket.... :-D
(Mindenütt Európában....)

ca2 2010.10.13. 14:13:55

@safranek: Hát ezzel nehéz vitatkozni.
Lehet, hogy valaki már tíz éve daganatos betegségben szenved, de amíg nem veszi észre meg nincsenek tünetei addig nem beteg...
Egy ipari létesítménynél az ilyen "betegségek" kiküszöbölése az üzemeltető feladata.

evil overlord (törölt) 2010.10.13. 14:14:15

@TG69: Ha tényleg igaz, hogy a gát statikai állapotát a helyi építési hatóságnak kellene ellenőriznie (ami marhaság és módosítandó), akkor igaza van.

Természetesen kell elegendő számú, jólképzett, megbecsült ellenőr, de a szigorúbb szabályozás is szükséges.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.13. 14:15:43

@Robinzon Kurzor:

"Ha viszont az előző sarkon közúti ellenőrzés keretében a rendőrbácsi megnézte a gumikat is, és azokat rendben találva továbbengedett, akkor őt is vizsgálni kell és részben ő is felelőssé tehető a balesetért."

Ez honnan jön, milyen jogszabályból?

Peetee 2010.10.13. 14:18:02

Óriási tévedés ez a cikk.

A gyakorlatban valóban az állam a felügyelete alá vonta a MAL ZRt.-t.

De a jogszabály ami alapján ezt megtehette nem arról szól ,hogy a kivételes esetre tekintettel konkrétan a MAL Zrt-vel ez és ez lesz, hanem:

INNENTŐL KEZDVE A MAGYAR KORMÁNY MINDEN GAZDÁLKODÓ SZERVET ÁLLAMOSÍTHAT, HA AZ ÉRDEK ÚGY KIVÁNJA.

El kell olvasni, hogy mire szavaztak igennel a 2/3os fiúk és kicsit el kell gondolkodni.....

muhi 2010.10.13. 14:18:42

"Azaz hozhat olyan erkölcsi alapon nyugvó törvényeket, amelyekkel a piacot (khm) szabályozza, mederbe tereli, és betartathatja azokat."

Valahol minden jogszabálynak erkölcsi alapja van, én mégis a józan észt emelném ki, mint a lex Mal alapját.

Induljunk ki abból, hogy a szennyező fizet, naná, ki más?
Ha ebben az esetben a szennyező Mal magánirányítás alatt maradna és végül mindent kifizete (bírságok, eszméletlen összegű és jogos kártérítés), már le is húzhatná a rolót. Annak meg az lenne a következménye, hogy a beszállítókkal, bedolgozókkal együtt több ezer ember veszítené el a munkáját, ráadásul Ajka önkormányzata elesne a zsíros iparűzési adótól, az állam pedig a társasági adótól.

Ehelyett az állam beszáll, ha kell, helytáll, és addig nem fizet osztalékot a részvényeseknek, amíg az egész balhét nem sikerült rendezni a nyereségből.

Nem hangzik jobban, mint a kontrollálatlan hüppögés?

TG69 2010.10.13. 14:20:18

@evil overlord: Kb 95 környékén hallgattam környezetvédelmi szemesztert a közgázon, már akkor ez volt a deal. Magyarországon a legszigorúbb feltételeket veszik át, mint törvényi szabályozás miközben iyzonyúan gyenge az állami felügyelet. Ha most egy kicsit elvonatkoztatsz és arra gondolsz, hogy mndenz ilyen feltételekke a gyurcsányi időszakban történt volna meg, mekkora felháborodás és izgatás lett volna egy ilyen állammal szemben. Itt és most a ballibnek ilyenre már nincs ereje, és azért eléggé visszafogottan próbál meg a témával kapcsolatban kifogásokat találni. Ezek egy része ostobaság (pl az, hogy most államosítás folyik és vége a jogállamnak) de egy része méltányolható (a rossz állami működés is felelős).

ca2 2010.10.13. 14:21:15

@Robinzon Kurzor: És akkor a rendőrrel közösen fogod viselni a kárt?
A közlekedési hatóság alkalmazottját legfeljebb a hanyag munkavégzése miatt fogják elmarasztalni, de az általad okozott kárt nem fogja senki helyetted megtéríteni.
Lehet, hogy rossz az állami ellenőrzés, de az üzembiztonság garantálása az üzemeltető feladata.
Nem "is"..., hanem csak az övé.
Az állam ezt legfeljebb ellenőrzi. Ellenőrizheti rosszul, de ettől az esetleges károkat még nem a rossz ellenőrzés hanem a rossz üzemeltetés okozza, ezért a felelős az üzemeltető.

Szájent Pista (törölt) 2010.10.13. 14:21:26

Lájkolnám a cikket ha nem mosná össze a tulajdonosi felelősségvállalás megkövetelését a komcsizással.

evil overlord (törölt) 2010.10.13. 14:22:21

@Elpet: A balesetért nem (feltétlenül) felel, de az általa elvégzendő feladat elmaradásáért felelősségre vonható.

TG69 2010.10.13. 14:23:17

@Peetee: Mondjuk te állítasz itt valamit, illene egy link vagy egy idézet, ami ezt alátámasztja...

evil overlord (törölt) 2010.10.13. 14:26:25

@TG69: Az adott eset kapcsán úgy néz ki, hogy nem volt megfelelő (szigorúságú) a szabályozás: nincs megfelelő szervezet, mely képes lenne ellenőrizni a veszélyes üzemek tevékenységét (beleértve a megelőző szúrópróbaszerű felülvizsgálatokat). Remélem a mostani katasztrófa végre elég lesz arra, hogy létrehozzanak/bővítsenek erre egy szervezetet.

ca2 2010.10.13. 14:26:27

@evil overlord: Na de ez egy teljesen más tészta, mint hogy" ő is felelős a balesetért"!
Legfeljebb azért, mert nem vagy rosszul ellenőrzött.
De a MAL-t ezzel mosdatni nem lehet, a balesetet nem a hatóság okozta.

csakmerazé 2010.10.13. 14:27:50

@TG69: "a gyurcsányi időszakban történt volna meg, mekkora felháborodás és izgatás lett volna egy ilyen állammal szemben"
Miféle izgatás, meg felháborodás? Legfeljebb egy kis illegitim-a-kormány, meg egy kis török-zúzok a belvárosban meg egy pár milliárdos költségű népszavazás. A zemberek zsebére. A Párt hasznára. :-D

ca2 2010.10.13. 14:29:10

@Elpet: B..ki, én nem tudom, hogy emberek ilyet hogy találnak ki?
Engem tegnap ellenőriztek...
Akkor most meddig felelős a rendőr az autóm műszaki állapotáért?

ÁrPi 2010.10.13. 14:31:09

@evil overlord:

"Ha van egy kis esze a tulajdonosnak, akkor több helyen tartja a vagyonát. Amúgy én most szívesen vennék MAL részvényt, darabonként 1 forintért :) "

Biztosan van a MAL-tulajoknak egykis tartalékvagyonkájuk valahol egyebütt...

Elképzelhető hogy a cégnek nagy kártérítési pénzeket kell majd kiperkálnia, ez rontja példul az osztalék-kilátásokat, habár hosszabb távon a részvény többet fog érni mint "holnap".
Egyébként ha tehát állambácsinak van egy kis esze akkor felfüggeszti a MAL-részvények esetleges kereskedését.

TG69 2010.10.13. 14:33:02

@evil overlord: A környezetvédelem ügyét mindig a katasztrófák viszik előre. Lassan a teljes szemeszter anyaga beugrik :)

ca2 2010.10.13. 14:33:21

@ÁrPi: A MAL nem zrt? Mert ha igen akkor az állami felügyelet alá vonással felfüggesztette.

aszterixagall 2010.10.13. 14:34:34

@muhi:

Az hogy egy vállalat csődbe megy, nem jelenti azt, hogy földig rombolják. Annyit jelent, hogy értékesítik az eszközöket és a hitelezőket megpróbálják kifizetni. Itt persze az állam is a hitelezők között lehet(kártérítés, büntetés), így természetesen ő elől áll a sorban (remélem ebben jogászok is meg tudnak erősíteni). A csőd lényege azonban az, hogy ugyan mások lesznek a tulajdonosok, a cég továbbra is működhet. Persze a tulajdonosváltás miatt ez nem megy zökkenőmentesen, és természetesen az egész procedúra a visszaélések melegágya, de a csőd nem jelenti a termelés végét (elvben).

TG69 2010.10.13. 14:35:41

@Szájent Pista: De ez egy konzinak mondott blog, itt közösségi összetartozás erősítő funkciója van a komcsizásnak. Fiatal öregek :)

demagofób 2010.10.13. 14:36:21

Olyan alacsonyan száll ez a cikk, hogy nem érdemes vele vitatkozni. Vivát fidesz droids! Remélem jövőhéten nem kell robotra mennem "a nemzet érdekében"!

Péter51 2010.10.13. 14:36:32

@is: te szerencsétlen vén majom,ha Gyurcsány nyilt szinen legyilkolná a családját,annak is Orbán lenne az oka szerinted.Miért nem takarodsz el a búsba az ékezeteid után?

vénkujon 2010.10.13. 14:36:58

" Senki nem prejudikál, a felelősséget majd a bíróság állapítja meg. Azonban..."
hehehehe:)

evil overlord (törölt) 2010.10.13. 14:38:47

@ca2: Igen.

@ÁrPi: Szerintem a cég részvényeinek töredéke van a tőzsdén (ha egyáltalán van: Zrt/Nyrt ?), ergo tőkekimentés szempontjából nem számít. A kisrészvényesek viszont biztos szívnak, ha eladják a részvényt, aki pedig be tud vásárolni, az hülyére keresi magát.

ÁrPi 2010.10.13. 14:40:55

@ca2:

Nemtudom, ha te mondod. :)

Akkor a tistediur kérdésére hogy

"a tulajdonosok magánvagyonukkal kapcsolatos intézkedéseit ez a felügyelet hogy tudja megakadályozni?"

úgy lehet válaszolni hogy a MAL-tulajok magánvagyonának egy jelentős részvényrészét kitevő részét immár az állambácsi árgus szeme felügyeli.

is 2010.10.13. 14:45:47

ezt a sztorit meg leirom, hatha valakinek megamrad a fejeben:

Rakosiek hoztak egy kulaktorvenyt. Ugyanilyen jol meg volt indokolva, nyilvan, akinek tul sok foldje volt, az csak csalassal, masok kisemmizesevel juthatott hozza (szolj, ha nem latod a parhuzamot a jelenlegi mediahype-pal.). apamek falujaban ez alapjan a torveny alapjan nem akadt kulak. addig adtak hozza itt-ott meg feltetelt (mar nem is a torvenyben, hanem csak helyi ertelmezesben), mig lett ket kulak (nem apamek). na, nyilvanosan el is vittek oket. persze sosem voltak kulakok.

kb. ezzel a tortenelmi hatterrel kell nezni ezt a kerdest is.

evil overlord (törölt) 2010.10.13. 14:48:33

@demagofób: Olyan alacsonyan száll ez a nikk, hogy nem érdemes vele vitatkozni. Viszlát droid!

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.13. 14:51:41

@demagofób: de kell, jelentkezzen Devecserben, lapátot és gumicsizmát hozzon magával!

régészbúvár · http://buvarregesz.blog.hu 2010.10.13. 14:52:31

Szép dolog a magántulajdon, csak közben ne menjen tönkre a környezet, az ország, a jövőnk!
Közben újabb szennyezésről ír az index:
Olajiszap ömlött a Laskó patakba
Ebben az esetben valaki szándékosan átvágta a gátat.
Sajnos több ilyen veszélyzóna van, mint sokan gondoltuk volna.
Közben évekig ment a blabla a Duna vízminőségének javulásáról. Duna stratégia?
El kellene kezdeni újra feltérképezni a saját országunkat, hogy legalább lássuk, hol, mi van veszélyben...

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.13. 14:54:51

@is: helyes, nézzük a történelmi hátteret.
Tehát a komenisták, akik elvették mások földjét, boltját, gyárát, szabadságát, nem tudták a rablott jószágokat működtetni és csődöt mondta, természeti és gazdasági károkat okoztak, ezért korlátozni kell a szabadságukat.

Ugye, erre célzott?

TG69 2010.10.13. 14:55:46

@tölgy: Na, tudsz te ha akarsz:)

mcgregor 2010.10.13. 14:56:48

@is: ez egy tömény baromság. Az én nagyszüleimnek konkrét élményeik voltak a kötelező tsz-esítéssel és államosítással kapcsolatban. Márcsak az emlékük miatt is kikérem magamnak ezt a párhuzamot. A jelenlegi magyar kormány állami kézbe von egy korábban rablóprivatizált, felelősséget nem vállaló céget, amelyik konkrétan emberek életét tette tönkre (nemcsak a halottakra gondolok). Ennek semmi köze Rákosiékhoz. Komolyan gondolod, hogy 2010-ben, uniós tagállamként majd ez egy teljeskörű, minden szférát érintő privatizáció első lépcsőfoka lesz Magyarországon? Ha igen, akkor paranoid vagy, azzal a szépséghibával, hogy azoktól félted a magánvagyonodat, akik 89-ben azért küzdöttek, hogy egyáltalán lehessen többpárti demokrácia és szocializmus helyett kapitalizmus. A kilencvenes évek hagymázas, kakofón privatizáció-businessében nem szabadott volna állami kézből kiengedni néhány kulcsfontosságú vállalatot. Ennyi. Ez nem ugyanaz, mint mindent erőszakkal elvenni és (nem az államnak, hanem a) kommunista pártelitnek megtartani!

karnak 2010.10.13. 15:04:45

azt azert neha el kene donteni, hogy most

- az a baj, hogy ezek szennyeztek,
- vagy az a baj, hogy kommunistak, ugy olvasom, az az igazi baj,

hogy itten kerem kommunistak szennyeztek, ami eleg furcsa hozzaallas.

hozzateszem, ha allami felugyelet ala vonnak egy ceget, ami magyar es vilagszinten is peldanelkuli, egyes szempontokbol jo, masokbol hihetetlen rossz szajizt ad, akkor esetleg megmondhatna az aki ezt teszi h megis mi a f.szomat csinalnak pontosan, azon kivul, hogy a haverok meg a slepp majd auditalja es ellenorzi az informatikat meg mindent.

erdekelne, mit tesz a kormany, a mi erdekunkben, mit ad a karosultaknak, mibol, mikor. azt latom h haborognak, es nem latom, hogy torvenyt hoztak volna, hogy magyarorszagon egy ilyen katasztrofa eseten az allam segito kezet nyujt, amiatt biztos nem lenne ennyi komenyista hoborgo.

TG69 2010.10.13. 15:06:31

@mcgregor: Azért itt finomítani kellene. Az állam a rendszerváltás során teljesen eladósodott volt, nagyszerűnek mondott vállalataink alig értek valamit piaci körülmények között (az állami vagyon értéke egyik napról a másikra harmadára esett és nem azért mert ellpoták, hanem mert ténylegesen ennyit ért). Ergo muszáj volt privatizálni és nyílván a piac csak azokra volt vevő, amiket használni is lehetett valamire. A spontán privatizáció pedig az állami vagyon 1-2%-át érintette.

evil overlord (törölt) 2010.10.13. 15:07:23

@mcgregor: "is" egy igazi Gyurcsány-árva, szóval másra nem nagyon lehet tőle számítani.

karnak 2010.10.13. 15:11:27

@karnak:

meg itten azt is mondja mar meg valaki okos, hogy

- most ezek semmikeppen sem allamositanak, mert azt a kommenistak csinaltak, es mostan itten olyan jobboldalni vilag van, hogy csillagporon jar a magyar felso-kozeposztaly meg a magnasok.....

- vagy tokre rendben van, allamositsanak, vegyek vissza, mert ezek a kommenistak itten kiraboltak az embereket mikor privatizaltak egy sztalin-kep alatt.

evil overlord (törölt) 2010.10.13. 15:11:48

@TG69: Ha igazak a hírek, akkor itt (és a Motim esetében) arról volt szó, hogy fillérekért odaadták (haveroknak), közben pár évvel korábban az Alcoa milliárdokat fizetett egy másik gyárért (igaz, az még Antallék alatt volt, bár hozzá kell tenni, hogy ők is sok mindent elcsesztek). A közelemben - földrajzilag, nem hálózatilag :) - volt olyan, hogy az elkótyavetélt cég raktárkészlete többet ért, mint amennyit a vevő fizetett érte.

freagle 2010.10.13. 15:13:53

@Várúr: Sok embernek van "aprópénze", amit "tudna az ember hova tenni". Akkor most utájuk őket? Esetleg vegyük el tőlük? Legyen végre egyenlőség?

Nem vagy te véletlenül kommunista?!?

Mikrobi 2010.10.13. 15:15:28

Így van, korrekt cikk!

Google 2010.10.13. 15:18:47

@is:

Maguk komolyan gondolják, ha ugyanolyan panelekkel operálnak, mint tette azt a Fidesz ellenzékben, azzal sikerük lesz? Ők több joggal beszélhettek komcsikról, ex-KISZ-esekről, ez ma szoci szájból hi-tel-te-len.
Egyrészt másról szól a történet, lapoztunk, másrészt, nemhogy tőlük, de saját maguktól, saját bakijaikból sem tanultak, de nem is felejtettek el egyet sem. Mást sem hallunk, hallottunk mint így modern baloldal, meg úgy progresszió. Mintha nyomokban sem látnánk ilyesmit. Helyette továbbra is a suttogó propagandába, a félrevezetésbe, csúsztatásokba húztak bele megint.

Falusi (törölt) 2010.10.13. 15:20:34

remélem, Chilében is követni fogják ezt a példát, és "államosítják" a magyar tulajdonosi körrel rendelkező bányát, ahol hetek óta szenvednek a lent maradt emberek. szerintem jó megoldás:)

TG69 2010.10.13. 15:30:50

@evil overlord: Egy ilyen cég értékének meghatározásánál az ingatlan és a készletek értéke nem sokat ér, akkor mikor komoly befektetést kell eszközölni az elején, hogy egyáltalán működőképes legyen a cucc. Én ebben is középen állok:), nem hiszem hogy a privatizáció sikertörténet, de azt sem hogy csak a bajt hozta a fejünkre. Sokkal okosaban kellett volna csinálni de hát nyílván azért nem tudtuk, met egyszerűen nem voltunk azok:)

TG69 2010.10.13. 15:35:25

@Google: Miért itt azt gondoltas valaki, hogy a NER vége után nincs történelem. Megmaradtak a politikai pártok, vannak saját hálózatuk stb és folytatják a nemes harcot a hatalom megszerzéséért:). Aki nem bírja ne foglalkozzon politikával, mert az a szívére megy és már meg is van a komoly betegség:)

sorokinV 2010.10.13. 15:37:33

@TG69:

Messzire vezet a téma, de a cél az volt, hogy a pénztőkével nem rendelkező hazai mendedzser elitet juttassák tulajdonhoz ezzel megteremtve a hazai tőkésosztályt. Némely esetben bevált, de nem lett valami nagy sikertörténet. Ellenben más lehetőség sem igen volt.

evil overlord (törölt) 2010.10.13. 15:37:43

@TG69: Ha jól emlékszem, az általam citált példánál nem nagyon eszközöltek befektetést, eladták a raktárkészletet, majd évekig próbálkoztak gyártani valamit, több bérlő volt/van a gyárban.
Szerintem is változó sikerrel történt a privatizáció, a nagy töketlenségek (valószínűleg főként lopásról volt szó) mellett volt több sikertörténet is.

bz249 2010.10.13. 15:38:32

@TG69: Ami az aluipar kapcsan a sajtoban elerheto volt aszerint a tortenet nagyjabol a kovetkezo volt. Ezek a cegek nehany millio forintert plusz a kornyezeti karok elharitasaert kerultek at az uj tulajdonosokhoz.

Ez egyebkent egy ertheto strategia, mert egyreszrol az allamnak nem kell alumoniumot gyartania, masreszrol meg harom fabatkaja sem volt a rekultivaciora, igy ennek a tobbletkoltseget ki tudta szervezni. (kb. ugyanaz a tortenet, mint amikor eladjak a kastelyt renovalasert cserebe)

Ott vag szart a kerek, amikor ezeket a cegeket Tolnay, Bakonyi vagy Gyurcsany szereztek meg (es nem mondjuk a Norsk Hydro), ugyanis roluk tudhato volt, hogy szinten csoringerek es semmi eselye, hogy melletennek a ceghez a rekultivacio koltsegeit. Innentol kezdve ez a privatizacios biznic hat minimum ketseges.

TG69 2010.10.13. 15:44:22

@Elpet: A spontán privatizációból vagy az azutániból?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.13. 15:48:23

@TG69:

Amikor a volt menedzsment vette meg bármilyen privatizáció során a céget, és működő, sikeres vállalat lett belőle

kvadrillio 2010.10.13. 15:48:38

a magáNtulajdon nincs veszélyben, de a TÖMEGGYILKOS MILLIÁRDOSOK FÉLJENEK CSAK !
MERT EGYSZER MEG LESZNEK LINCSELVE, HA HASONLÓ DOLGOT KÖVETNEK EL, MINT A MAL VEZÉREK !!!!!

Tündér_Lala 2010.10.13. 15:52:20

@TG69: A cégek értékét a túlkínálat (országos és régiós) nyomta jóval valós értékük alá. Saját magunk, valós értékeink leszólása, leértékelése (liberális sajtónyomással) pedig a valós értékek elherdálását eredményezte. Ez és a privatizációs "düh" együtt földönfutóvá tette az országot és a munkahelyek százezrei szüntek meg.

evil overlord (törölt) 2010.10.13. 16:02:24

@Elpet: Én nem a spontán privatizációról beszéltem. Mivel az egészségügyet ismerem jobban, ezért a Chinoin és az Egis példáját hozom. Nem csak a piacért vették meg őket, történt beruházás.

@Tündér_Lala: Sajnos sok olyan cég volt, mely tényleg nem volt fenntartható, így még tisztességesen csinált privatizáció esetén is sok bedőlt volna. BTW, sok cég már Antallék alatt bedőlt, pedig ott még nem nagyon volt "libsi" nyomás.

Hugo2010 2010.10.13. 16:03:40

Hogy lenne veszélyben? Hiszen csak most jelentette O.V. , hogy felfüggesztik a magánnyugdíj-pénztári kifizetéseket.
Holnap meg majd a bankbetétek egy részét, és így tovább.

igényes 2010.10.13. 16:08:17

A kezdő fotó eléggé ciki! Egy optima old timer irógép. Szerintem nagyobb a kár, mint hittük volna.

Google 2010.10.13. 16:09:16

@TG69:

Mondja Is-nek, ő lát rémeket!

TG69 2010.10.13. 16:10:16

@Elpet: Ha a 49 nagy állami céget nézzük, akkor ebből 97-re 28 maradt meg, ebből 11 maradt állami, 14 külfüldi és 3 értelemszerűen magyar:). Az arányok pedig még túl is reprezentálják a magyar tőkeerőt:) De az a 21 nem azért szűnt meg, mert ellpoták, hanem egyszerűen felmorzsolódott, nem lett semmilyen folytatása vagy már eredetileg is több részre szakadt és külön-külön tudta folytatni a munkáját.

Részletek itt : epa.oszk.hu/00000/00017/00023/pdf/voszka.pdf

TG69 2010.10.13. 16:11:04

@Google: Nem kell vele foglalkozni szvsz:)

Void Bunkoid 2010.10.13. 16:16:04

@mcgregor: "Ez nem ugyanaz, mint mindent erőszakkal elvenni és (nem az államnak, hanem a) kommunista pártelitnek megtartani!"

alapvetően az annak idején pártelitnek megtartott cuccok is "államosítva" lettek először. Ha összeesküvés-elméleteket gyártanék, akkor gyakorlatilag az állami ellenőrzés alá vont MALt később, amikor majd jön a lufiszöveg, hogy viszi a pénzt, újra lehet privatizálni - pontosabban az "állami ellenőrzést ismét magánszektorba terelni".

Na, és vajon kinek lesz lehetősége óóócsón timföldbányát venni? Valószínűleg nem ellenzéki érdekszférába tartozó emberkének.

Ezen amúgy nem kell berzenkedni. Ha én miniszterelnök lennék, naná hogy én is a haveroknak osztogatnék. Osztogatás = kötődések megerősítése.

Szauron is osztogatott hatalomgyűrűket, de azok is attól még, hogy hatalmat adtak viselőik kezébe, csak az egy gyűrű mind felettnek engedelmeskedtek igazából :)

elwood 2010.10.13. 16:19:08

@Hugo2010: "felfüggesztik a magánnyugdíj-pénztári kifizetéseket. "

nem akarok jogállamfetisisztának tűnni, de a bankban még biztonságban van a pénzem, vagy tegyem inkább a párnacihába ?

igényes 2010.10.13. 16:27:11

Sajnos a Magán-nyugdíjpénztárakkal sokan nem vannak tisztában, illtve az Önkéntes nyugdíjpénztárakkal sem. A megoldás az lenne, ha az Orbán Viktor nyilatkozna erről. Nem fog!

Hugo2010 2010.10.13. 16:30:54

@elwood: jó kérdés. De amire kiderül a válasz addigra már késő.
Pláne, hogy forintot tegyél-e?

igényes 2010.10.13. 16:31:11

Lényeg a Nyugdíj-pénztárakhoz: A befizetett összegek a FIDESZ, MSZP, JOBBIK szimpatizánsok által a költségvetés bevételi elemeként szerepeltethetőek legyenek.

igényes 2010.10.13. 16:33:28

@elwood: OTP-be ne nagyon, mert a Csányi is nagy bajban van. Talán, ha a focit rendezi esetleg maradhat.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.13. 17:59:26

szokatlanul színvonaltalan cikk.

- a hatályos törvények alkalmasak a helyzet kezelésére
- a mögöttes tulajdonosi felelősségről az új szabályozás nem szól
- az állami felügyelet és a törvény működésének parlamenti kontrollját kiszedték a törvényből. 2/3-al ugyan miért?
- a tulajok vagyonkimentését nem akadályozza
- értelmetlen ideológiai címkézéssel húzza le a maradék szöveg lényegét.

- a felügyelő hatóságnak kártérítési felelőssége itt ugyan nincs, szakmai viszont van, magyarán alkalmatlan a feladatára az, aki ezt rendben találta.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.10.13. 18:00:24

Orbán szakértőinek hatalmas pirospont, hogy rájöttek honnan lehet villámgyorsan pénzt keríteni a kiadások fedezésére.

Tündér_Lala 2010.10.13. 18:23:21

@evil overlord: A gyárat ahol dolgoztam 1992-ben adták el. A multi 1 Md Ft-ot fizetett érte, egy háztömbnyi területtel, 3 Db 15 évnél fiatalabb 6 emeletes épülettel, 3 évre előre lekötött rendelés állománnyal. A 6 ezer dolgozóval működő gyárat 2 év alatt becsukták, a gépparkból 1,5 Md Ft-ot kiárultak úgy, hogy egy preciziós svájci furó maró műért optikástól, patron készletestől, szerszámostól 70 e ft-t kértek( csak a példa kedvéért). Amit pár hónap alatt nem sikerült eladni, azt kihányták az udvarra, köztük a pár éves sok 10 M-ot érő nyákfilm készítő berendezéseket.
Később vált világossá, hogy gyártó kapacitásra nem, csak piacra volt szükségük, ezért padig nem hogy fizettek, de nyertek rajta. A híradástechnikai ipar nagyrésze így járt, én meg ezt a területet ismertem.

Nem mondon, hogy nem voltak bezárásra "érdemes" üzemek, de sok, nagyon sok olyan is megszünt, ami fennmaradhatott volna, esetleg karcsúsítással.

evil overlord (törölt) 2010.10.13. 19:24:44

@Tündér_Lala: No igen, sok mindent elcsesztek (úgy tűnik, hogy ebben az esetben a naivitás volt az ok), az igazság valahol középen lehet.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.13. 21:51:42

@evil overlord:

"Ismét egyetértünk, csakúgy mint a NENYI-nél." --- írod.

Nem biztos, de lehet, hogy megtaláltuk a legkisebb közös nevezőt:-D

ü
bbjnick

evil overlord (törölt) 2010.10.13. 22:11:09

@bbjnick: Két oldalról támadjuk a Fospumpát :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.13. 22:31:31

@evil overlord:

Ó, én nem támadok senkit:-) Talán az a helyes megfogalmazás, hogy egyoldalú vitában állok a mindenkori hatalommal:-D

ü
bbjnick

szesztű_hányni 2010.10.13. 22:35:34

%HGUkgJg(=/!767JGJGhhgHf=(5kz7gu!!!

Balint Gyuri bacsi 2010.10.13. 22:36:13

Gyurcsany Ferenc azon aggodik, hogy oda a jogallam?! Ez oximoron.
Ha jogallam lenne o mar regen a bortonben ulne vagyonelkobzassal sulyosbitva.

evil overlord (törölt) 2010.10.13. 22:38:54

@bbjnick: Az örök ellenzéki. Véletlenül nem Doomhammer másodnickje? :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 00:09:32

"Nem engedjük, hogy az állami nyugdíjak mellett szolgáltatást biztosító
magánnyugdíj-pénztári rendszer megtakarításai veszélybe kerüljenek."

(A Nemzeti Együttműködés Programja)

www.parlament.hu/irom39/00047/00047.pdf

"Novembertől 2011 végégig leállítják a magánnyugdíjpénztárakba való utalást – jelentette be a miniszterelnök."

Nem hazudnak, nem, nem, nem. :)

Istennek hála erről itt nem lesz post. Majd valami jó komcsizós inkább. :-D

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 00:10:52

@mavo:

A komcsizóshoz tipp: az államosítás, mint a bajok egyik forrása a komcsi diktatúrában. :-D

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 00:21:20

csak tiszta forrásból: miért szar, amit a fidesz kormány jelenleg csinál?

fidesz.hu/index.php?Cikk=123760

lolz :-DDD

suski 2010.10.14. 01:52:16

Talán a repteret is vissza kéne venni állami ellenőrzés alá és nem megvárni az első katasztrófát...

suski 2010.10.14. 01:57:17

@mavo: itt csak te látsz ellentmondást. Az a lé akkor van veszélyben, amikor a magánnyugdíjpénztárak működtetői kaszinóznak vele és nem akkor, ha az állam ül rajta.

Bell & Sebastian 2010.10.14. 02:27:53

@mavo:
Kezd zavarni, hogy rohamos mértékben pusztulnak az agysejtjeid és csak diszfunkciós üzemmódban teszed tiszteletedet.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 05:12:04

@suski:

"Az a lé akkor van veszélyben, amikor a magánnyugdíjpénztárak működtetői kaszinóznak vele és nem akkor, ha az állam ül rajta"

LOL, akkor államosítsuk az összes bankot, mert nyilvánvaló, hogy nem csak a hozzájuk kerülő zsé egy részével, hanem az egésszel "kaszinóznak". Onnan már csak egy lépés a befektetési alapok megszüntetése és a tőzde végleges bezárása.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 05:12:47

@Bell & Sebastian:

kibaszott ütős "érveid" vannak faszfejkém ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 05:14:26

A bíróság elengedte a tömeggyilkos libsibolsi karvalytőkést:

"A bíróság szerint a nyomozás mostani szakaszában bűncselekmény alapos gyanúja nem áll fenn Bakonyi ellen. Az ügyészség még csak most rendelt ki szakértőt, hogy megállapítsa, miért omolhatott be a cég egyik tárolójának a gátja. Amíg nem világos, hogy mi okozta a kilenc ember életét követelő katasztrófát, addig a személyi felelősség megállapítása is korai, mondta az ügyvéd az MTI-nek."

Muhaha.

2010.10.14. 06:01:21

Most már csak azt szeretném megtudni, hogy az 1932-ben a Diósgyőrben legyártott vasuti sin--amelyen még a mai nap is mennek vonatok--ha eltörik, kit perelnek be? Ki fizet kártéritést?
-A kártszenvedett emberekért, akik földönfutók, nincstelenek lettek, vajon miért nem sirsz? Miért csak a zárolt vagyon a legfontosabb?Mert szegény tulajdonosok. Bizony Kinában már rég hullazsákban feküdnének és a vagyonukat elvették volna.Itt is azt kéne és mert aki másnak kárt okoz, azt köteles megtériteni.Egy cégvezetö, egy tulajdonos, felelőségét semmi és semmilyen indok nem mentesiti--kivéve, ha természeti katasztrófa áll elő, vagy harmadik fél tevékenysége okozta a tragédiát.Itt ugye az sem található meg, csupán egy praktika--végy egy sztárügyvédet, az majd elhuzza az ügyet, és meguszod--mert akinek pénze van, az mindent és mindenkit meg tud venni--kilóra.Csupán az árat kell tudni! Ez a demokrácia ma Magyarországon!

Tehetetlen Dodó 2010.10.14. 09:22:34

@Tündér_Lala: Bizony, így ment ez.
Színes, szélesvásznú, egész estét betöltő filmet lehetne készíteni azon vállalatok soráról, amelyek hasonló sorsra jutottak, legtöbbször teljesen indokolatlanul.
(Feltéve persze, ha a mohó bolsi klientúra érdekeit nem tekintjük indoknak, akik sokszor maguknak magánosítottak, de még többször csupán némi baksis fejében árulták ki a nemzeti vagyon értékes elemeit).

Tehetetlen Dodó 2010.10.14. 09:23:50

Ménkű a blogmotorba.

(Vagy tévedésből beállítottam volna magamra egy szűrőt?)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 09:59:21

Péntektől költözhetnek vissza a zemberek a faluba, ami pár napja még

Mik vannak. :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 10:00:57

@Tündér_Lala:

"A híradástechnikai ipar nagyrésze így járt, én meg ezt a területet ismertem."

A magyar híradástechnikai ipar javarészt csont elavult volt, nem volt kár érte.

Téglagyári Megálló 2010.10.14. 10:15:12

@mavo:

Lehet egy gyárat azért át is lehet alakítani, nem csak megvenni a piacot vele. Egy összeszokott csapat az összeszokott csapat, bár ezt buta menedzserek nem szokták értéknek kezelni, nekik csak az az érték, amit el lehet lopni.

Tehetetlen Dodó 2010.10.14. 10:17:58

@mavo: Marhaság. Tény, hogy részben szovjet, meg keleti piacra termeltek, de a gyártóeszközeik között nagyon magas színvonalúak is voltak. Én Videoton-cégnél dolgoztam a módszerváltás idején, ott is elkezdték szétlopkodni a drága berendezések egy részét, akik hozzáfértek, de legalább (még Kázsmérék) elkezték célszerű kft-be szervezni a gyáregységeket, aztán jött Széles, így nem lett teljes kótyavetye, mint például a Tündér Lala által említett, a Siemensnek baksisért átjátszott cégben. (És még n+1 ilyet tudok).

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.14. 10:20:55

@mavo:

Nokia

"Korábban így fogalmaztunk: "Finnország az erdőiből él", ám ma már ehhez hozzá kell tennünk: "és a Nokiából". És milyen jól él.
(...)
Az 1950-es években Björn Westerlund vezérigazgató bölcs előrelátással úgy ítélte meg, hogy néhány üzletáguk növekedési kilátásai korlátozottak lesznek, helyettük a helsinki kábelgyárban elektronikai részleget indított be.

Ezután a próbálkozások és kudarcok hosszú évei következtek, a Nokia elektronikai üzletága tizenöt éven át veszteséges volt. Humorosan a cég "rákosztályának" vagy "egyetemének" hívták. Ám valamennyi hiba és kísérlet fokozatosan beépült a cég tudásállományába és komoly szakembergárda is összegyűlt. Természetesen nem ártottak az állami megrendelések és a technológiai támogatások sem."

www.finland.hu/public/default.aspx?nodeid=39345&contentlan=28&culture=hu-HU

Egy üzletág attól lesz sikeres, hogy pénzt és emberi energiát fektetnek bele, és tudomásul veszik, hogy nem termel nyereséget az első pillanattól.

evil overlord (törölt) 2010.10.14. 10:22:22

@mavo: Érdekes módon most mégis van itthon félvezetőgyártás, panelgyártás (NYÁK gyártás, beültetés), kábelkorbács készítés az autóiparnak stb. Biztos olcsóbb volt a meglevő gépeket/embereket kiszórni, majd évekkel később más cég által beruházni, betanítani.

evil overlord (törölt) 2010.10.14. 10:25:08

@Tehetetlen Dodó: Csak a finomítás kedvéért: van olyan cég, mely Siemens tulajdonba került, de még mindig megvan, és sokat termel (most már nem Siemens). Szélest pedig inkább ne tekintsük pozitív figurának, ő nyírta ki az Ikarust, a Videotonból sem sok maradt.

Tehetetlen Dodó 2010.10.14. 11:15:37

@evil overlord: Ja, ezt nem Széles dícséretének szántam. Annak idején - állítólag - százezer forintos nagyságrendű összegért jutott hozzá a vidihez.
Viszont láttam, hogy, 90-91 körül mi mindentől szabadították meg az üzemet szorgos kis privatizátorok.
(És volt mit elvinni: emlékszem az utolsó nagyobb tévégyári beruházásra, 89-ben hoztunk be egy 1000 tonnás záróerejű műanyag-fröccsöntőgépet, amivel egyben lehetett a jumbók házát kinyomni, meg mellé kisebbeket is. Ezek például nyom nélkül eltűntek rövidesen. A számtalan szerszámgépről nem is beszélve, nagyon komolyan felszerelt szerszámüzem volt, meg a mechatronikai gyárban is rengeteg szinte új CNC-gép volt. Hogy ebből mi üzemel még, azt nem tudom, mindenesetre, amikor Széles átvette, a mechatronika kft. még egyben volt).

suski 2010.10.14. 11:28:44

@mavo: ha a bankok elkaszinózzák a zsozsódat, azért az állam nem fog helytállni. Ha viszont nyugdíjat kaszinózzák el, akkor meg kénytelen lesz. A magánnyugdíjpénztár kötelező, a bankok termékeinek megvásárlása nem az, továbbá otthon is tarthatod a pénzed, ha úgy tetszik. Másrészt a magánnyugdíjp. majd vagy 20-30 év múlva kell hogy fizessen, nincs senki, aki meg tudná mondani addigra mi lesz.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.10.14. 11:35:40

"Amerikai-nyugati jellegű felelősségvállalás nem hatotta át az új tulajdonosokat, olyan ez, mint amikor régi arisztokraták közé kerül egy-egy újgazdag, a vagyona megvan, csak épp nem tud viselkedni, és tele van giccsel a háza, mert ízlése sincs."

A BP mutatott szép példát a Mexikói-öbölben erről az "Amerikai-nyugati jellegű felelősségvállalás"-ról...

Te hülye.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 11:38:58

@evil overlord:

"Érdekes módon most mégis van itthon félvezetőgyártás, panelgyártás (NYÁK gyártás, beültetés), kábelkorbács készítés az autóiparnak stb."

1. ezek java része már megvolt akkor is, nem verte szét senki.

2. ezekhez legtöbbször egyszerű betanított munkások kellenek, max. egy elektronikai műszerész szakvizsgával.

a lolz meg az ibm néhai merevlemez összeszerelő üzeme

evil overlord (törölt) 2010.10.14. 11:58:13

@Tehetetlen Dodó: 100k volt a Videoton? OMG!

@mavo: 1. Akkor most menthetelen volt a hiradástechnikai (elektronikai) ipar, vagy nem?
2. Tök értelmes dolog elzavarni a híd alá/ rokkantnyugdíjba a kiképzett elektrotechnikust, hogy 5 év múlva újat tanítsunk be. Értékesebb panelok esetén megéri a javítás, ehhez már komolyabb ismeretek kellenek.
3. Jó pár évig ment a HDD gyártás, addig legalább volt pár embernek munkája +használt a külker mérlegnek.

Bell & Sebastian 2010.10.14. 12:01:25

Ezen el lehet persze nyámnyogni, de még ha helyes is lett volna, túl gyors volt és az erre felvett (befuccsolt) magánhiteleket az állam fizette ki végső soron az első bank konszolidáció során.
Aztán ott vannak még a garantált nyereséggel eladott stratégiai cégek.
Aztán ott vannak még a szolgáltató-privatizáció során átbaszott önkormányzatok.
Aztán ott van még a meghiúsult munkavállalói részvény -program.
Aztán ott vannak még a szétvert mezőgazdasági kombinátok.
Aztán a teljes téeszparasztság rokkantnyugdíjas lett.
Soroljam.

@mavo:
Neked kibaszott hiányosak a gyakorlati tapasztalataid, tintavitéz!
Melyik fronton szedték meg magukat a haverjaid? Mert az enyémek a Bajnai apu-és a Bajnai-fiú szegmensben. Ettől permanens a rablás, aminek talán most véget vetnek!

Nem kell minden bankárköcsögnek H&D -t vennie egy jól sikerült hitelkihelyezés után!
Tudod mennyi a közjegyző markát ütő százalék az ellenjegyzéskor?

Szépen felépített vérszopó szisztéma omlik itt össze, attól nyervogsz, mint a bagzómacska, ecsém.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.10.14. 12:01:46

@Tehetetlen Dodó:
ha jól emlékszem, a vidiben gecsemáni kertnek hívták prohászka munkás hívei a szeméttelepet, lehet, hogy oda kerültek a cuccok :)

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.14. 12:07:14

@Bell & Sebastian:

örülök, hogy boldogan veted tekinteted a jövőbe, de

"Szépen felépített vérszopó szisztéma omlik itt össze"

hol is?

mellesleg a nettó anyázás az menő lett? vagy csak elkerültem egy új törvényt. ezek szaporák mostanában.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 12:08:16

@suski:

"ha a bankok elkaszinózzák a zsozsódat, azért az állam nem fog helytállni."

kivéve, amikor igen. és azt is elkaszinózhatja a gonosz karvalytőkés

"Másrészt a magánnyugdíjp. majd vagy 20-30 év múlva kell hogy fizessen, nincs senki, aki meg tudná mondani addigra mi lesz. "

ha nem változik a jelenlegi rendszer, és valóban beszántják a magánnyugdíjpénztárakat, akkor államcsőd, de ez más tészta

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 12:09:17

@Bell & Sebastian:

anyáddal beszélj így, és őt rágalmazd kis senkiházi. ignore on.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 12:10:22

tök fasza ez a szűrés. :)

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.14. 12:21:26

@mavo: mitől lenne államcsőd?

csökkennek a nyugdíjak, ésvagy nő a hitelünk.

mondjuk forintban közép és hosszú távon vagyont tárolni nem érdemes, az látszik.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 12:23:17

@evil overlord:

"1. Akkor most menthetelen volt a hiradástechnikai (elektronikai) ipar, vagy nem?"

ismétlem magamat, de most már kiemelve a lényeget, hogy hátha így feltűnik valakinek: "a magyar híradástechnikai ipar JAVARÉSZT csont elavult volt, nem volt kár érte". a kábelkorbács készítéshez alig kell felszerelés, akár egy sufniban beindíthatod, és a végtermék mindenkinek kell, jé, aki jól csinálta, az megmaradt.

"2. Tök értelmes dolog elzavarni a híd alá/ rokkantnyugdíjba a kiképzett elektrotechnikust, hogy 5 év múlva újat tanítsunk be. Értékesebb panelok esetén megéri a javítás, ehhez már komolyabb ismeretek kellenek."

Nyilván nem értelmes. Ellenben jelenleg már csak nagyon speciális paneleket kezdenek el gyógyítgatni, az átlagos áramköri panel kivágják a francba. Egyébként meg 10 rétegű szendvics nyák törését javítsa ki, akinek egynél több szülőanyja van.

persze a nagyfokú specializáció a másik véglet, lásd kürték, akik pont azzal lettek piacvezetők, hogy szembe mentek a trenddel. más kérdés, hogy nagyon durva pénzt öltek bele alkatrészekbe.

"3. Jó pár évig ment a HDD gyártás, addig legalább volt pár embernek munkája +használt a külker mérlegnek. "

ja, kábé hét évig, csak közben olyan szinten hazavágta az ibm hdd-k renoméját, hogy túladtak rajta (hitachi vette át). egyébként tisztán az ibm hibája volt, szar volt a felszerelés és a minőségellenőrzés. még mielőtt valaki beszól.

mondjuk az ibm magyarországi története jó kis vicc, 36 óta vannak jelen, és még rákosiék se államosították vagy zavarták őket. mondjuk meg is van az oka. :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 12:26:27

@mcs:

"csökkennek a nyugdíjak, ésvagy nő a hitelünk"

hitelből nem lehet a végtelenségig fedezni az elavult rendszer hiányait. a nyugdíjcsökkentés meg fúj, ugye, sőt, 14.havi kellett volna, csak a komcsik elvették a 13. havit, jajong, busong.

suski 2010.10.14. 12:29:22

@mavo: én inkább arra tippelnék, hogy állam és ellátandó nyugdíjasok még akkor is lesznek, amikor a pénzednek és a magánnyugdíjpénztárnak már hűlt helye sem lesz.

Tehetetlen Dodó 2010.10.14. 12:32:27

@mavo:
Persze, kábelkorbácsot sufniban, felszerelés nélkül.
(A Leoni például Hatvanban egy 5800 négyzetméteres sufnit épített erre a célra 1998-ban. Más kérdés, hogy tavaly elvitték a gyártást keletebbre, ahol még olcsóbb a betanított rabszolgamunka).

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.14. 12:40:14

@mavo: eljön majd a pont, amikor lehet csökkenteni.

én speciel nem számítok állami nyugdíjra és jobban teszed, ha te sem reménykedsz benne.

egyébként az államcsőd is túlélhető, nem mintha nagyon vágynék rá.

nagymamám 1914-ben született, a napokban szépen elmesélte, hogy az élete első 40-50 éve nem volt épp eseménytelen, és még mindig itt van.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 12:40:24

@Tehetetlen Dodó:

ez erősen kábelkorbács függő, és persze ezt te is tudod, tehát nem cáfolja, amit állítottam. de ha én mondom, akkor ugye kötelező végletes ellenpéldát adni. :)

ha én azt mondom, számítógépet lehetett garázsban gyártani (az apple gyártása egy garázsban kezdődött), te biztos belököd, hogy mekkora gyára van a micro star internationalnak tajvanban. és persze, csak éppen nem cáfolod az eredeti állítást :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 12:41:57

@Tehetetlen Dodó:

ja, és "a kábelkorbács készítéshez alig kell felszerelés" (értsd van olyan kábelkorbács, amihez nem sok kell) =/= "felszerelés nélkül".

mert lehet ilyen módon is vitatkozni, csak baromi értelmetlen

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 12:43:26

@mcs:

"eljön majd a pont, amikor lehet csökkenteni"

már eljött, de persze nem merték meglépni. még a végén népszerűtlenek lennének, juj, jaj.

evil overlord (törölt) 2010.10.14. 12:48:09

@mavo: 1. Frissen felműszerezett gyár nem annyira elavult, ld. @Tündér_Lala: esete.
2. Nem törött nyákot szoktak javítgatni, hanem forrasztási hibát, döglött alkatrészt.
3. Így jár aki spórol a technológián és a minőségellenőrzésen.

Bell & Sebastian 2010.10.14. 13:06:42

@mcs:
Hol látsz nettó anyázást?
A minden bankárköcsög kitétel nyilván nem azokra az alkalmazottakra vonatkozik, akiket most éppen arra kényszerítenek, hogy szabadidejükben betéteseket toborozzanak, ha már kinyírták a KKV -kat két év alatt a forgóhitelek visszaszívásával.
A vérszopó szisztéma a jogrend és a jogszolgáltatás átalakításával kezdődik. Meg a 600.000 hadirokkant fülön csípésével.

Én úgy tudom -tegnap óta- ez lesz.

@mavo:
No, ennek örülök, de attól még jöhetsz józanon is. :)

Bell & Sebastian 2010.10.14. 13:09:17

szisztéma felszámolása

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 13:18:21

@evil overlord:

1. az egy eset. szerinted hány "frissen felműszerezett" gyár volt itt akkor? jellemző, hogy pl. budapesten az egy szem kolos szki volt legalább nagyjából normálisan felszerelve, míg mondjuk a wesselényiben (azóta 30-as asszem) már egy ócska digi multiméter is csodaszámba ment, hitachi szkópokra már nem telt, pedig a műszerpark nem is kis része része a szovjet ipar remeke, vagy analóg ganz csoda volt, és így tovább.

2. csak egy szélsőséges példa volt, és persze, a hibás forrasztás a leggyakoribb, meg a passzív alkatrészek cseréje. jó, gondolom egy jó szervízben van cuccuk ic cserére is.

a baj ezzel az, hogy bizonyos értékhatárig ez egyszerűen nem gazdaságos

3. egyetértünk, ennek így is kell lennie. halkan megjegyzem ilyen, amikor a piac szelektál mindenféle állami belenyúlkálás nélkül.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 14:16:56

@politicus:

és nem is rossz! egyéb téma ajánlatok:

- a Nemzet Miniszterelnöke csodát tett. mindössze odalátogatott párszor, megtapogatott ezt-azt, szemének sugarát körbehordozá, és lám, a mementóvá átalakítani szánt faluba, amiből eredetileg isten tudja mennyi időre kihalt volna az élet magyarország valaha volt és leendő leglegnagyobb és felülmúlhatatlan katasztrófája után, valószínűleg már a héten vissza lehet költözni, és a vörösiszap sem az a rettenetesen mérgező valami, ami volt két napja.

- ugyanitt óriási előrelátást mutatva építettek egy világrekorder gátat, hogy megfogják a leülepedett, tározó fal nélkül sem kifolyó vörös salakot

- az aljas bolsevik bíróság nem volt hajlandó a Nemzet Miniszterelnökének kérését teljesíteni, és holmi tényekre, jobban mondva azok hiányára hivatkozva elengedte az ezreket megnyomorító, emberek tucatjait meggyilkoló bolsevik karvalytőkést

- Nemzeti Együttműködés Rendszerének keretében szegeden nincs együttműködés, coki a bolsiknak, ők nem a nemzet, tehát rájuk a NER nem érvényes

nyami

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.10.14. 14:36:43

@mavo:

Te Mavo, mi lenne, ha néha párbeszédelünk egymással, akkor ezt az örökös sértődött hangnemet levetkőznéd? Iszonyúan dühítő tud lenni.

Más1: nem rendelünk cikkeket a Mandiner szerzőgárdájától, ez itt nem a Nobu, majd mindenki ír arról, amiről kedve tartja. Eddig is így volt ezután is így lesz, gondolom. Vagy ha igen, akkor neked fogjuk személyesen benyújtani a számláinkat. Fair enough?

Más2: sokszor gondolkodtam azon, hogy néhány esetben - a nagypolitikában - miért nem lehet néha igazat adni az ellenfélnek, miért nem lehet elfogadni az érveit. Na elmondom: mert ha egyszer így teszel, kinyújtod a kisujjadat rögtön a karod kell. Nem örülnek annak, ha egy jobblib sajtótermék nem egyszer, nem kétszer kritizálja a politikai nézeteihez közelebb eső kormányt, hanem még követelőznek, hogy ezt is, meg azt is, meg amazt is írjuk meg. A te kommented ennek a tipikus megnyilvánulási formája.

Én az elmúlt hónapokban lényegében szinte csak kormánybíráló cikkeket írtam.

A te stílusodban engedd meg, hogy megkérdezzem: Te még mi a "faszt" vársz?

Tehetetlen Dodó 2010.10.14. 14:42:45

@mavo: Ez a te vitastílusod, csak nem szereted, ha visszafordítja valaki ellened.
Mindig belöksz valami kétsoros hülyeséget és boldogan hátradőlve várod a reakciót.
Persze ezekből a beszólásaidból világosan kiderül, hogy halvány gőzöd sincs iparvállalatok működéséről, technológiáról és termelő eszközökről.
De ez már legyen a te bajod.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.14. 15:02:02

@Bell & Sebastian:

"a jogrend és a jogszolgáltatás átalakításával kezdődik"

aham. átalakításnak ugyan nem látszik nyoma, csak a vezető nélkül haladunk, miközben valaki kapkodva nyomogat gombokat jellegű működésnek, de te biztos messzebbre látsz.

azt nem vágom, hogy miért lesz nekünk jobb attól, ha a kormány nem tartja be a törvényeket, és gyakorlatilag a cél szentesíti az eszközt módon működik, úgy, hogy a cél nem világos, az eszközök meg életveszélyesek.

a jogrend és jogszolgáltatás egyébként nem átalakításra szorul, hanem működtetésre, de az uncsi a szeretett vezérünknek.

várom a jó híreket, várom.

külön kíváncsi vagyok, hogy hogyan szűri ki a tudós ítész a 8k rokkantnyugdíjas közül a 6k álcázottat. szép mutatvány lenne. remélem jogászok és közgazdászok intézik majd, ők a legjobbak benne. (maga a szűrés fontos lenne, az tény)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 15:11:06

@politicus:

na, mégis oda kellett volna írni, hogy iróniaméter bekapcs.

na mindegy ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 15:12:55

@Tehetetlen Dodó:

tőlem hagyhatjuk a témát, igazából leszarom, csak erősen vicces volt a valahai high-tech magyar elektronikai ipar tönkretételén való zokogás

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.10.14. 15:19:46

@mavo: óh, mester elnézést, h az iróniát nem éreztem ki a százezredik hasonló jellegű kommented után...

Tehetetlen Dodó 2010.10.14. 15:23:13

@mavo: Te az egészet szándékosan félreérted.
Egyszerűen arról van szó, hogy semmi sem szólt amellett, hogy cégeket úgy kell felszámolni, sőt elpusztítani, hogy szándékosan tönkretesszük, elkótyavetyéljük a termelőeszközeit, elzavarjuk a szakembergárdát, baksisért kiszolgáltatjuk piacot vevő idegeneknek és a többi.
Azon kívül, hogy a módszerváltást levezénylő posztkádári klientúra vastagon megszedje magát.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.14. 15:24:54

@mavo:

Ahol van high-tech, ott nem azért van, mert vannak helyek, ahol az nő a földből, hanem azért, mert nem vonták ki belőle a pénzt, hanem beletették. Ha a magyar elektronikai ipar le volt maradva a rendszerváltáskor mondjuk 10 évvel a világ élvonalától, arra az az adekvát válasz, hogy fejlesztjük, nem az, hogy szétkúrjuk azt is, ami van és építünk helyette teszkót.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 15:29:27

@politicus:

egyébként meg komolyabbra véve.

egyrészt a faszom se rendel tőletek cikket. az, hogy néha bedobok ötletet, azzal legfeljebb ilyen kirohanásokat érek el, tudom én azt jól.

másrészt azért te is beláthatnád, hogy "a Mandiner szerzőgárdájá"-val azért van egy aprócska probléma.

tök elhiszem neked, hogy az utóbbi időkben szinte kizárólag a kormányt ekézted, elhiszem én (vannak persze kételyeim, de felesleges ezen rugózni).

ez azonban csepp a tengerben. miközben (sarkítani fogok) ha egy nemzetellenes liberálbolsevik elköhinti magát, abból nagy eséllyel lesz itt post, azt látom, mint olvasó, hogy itt is botrányszag van, ott is botrámyszag van, ott már meg is van a botrány, elkúrás folyik, sokadszor derül ki, hogy a pofánkba hazudtak, és mégis néma csend.

abszolút jellemző, ahogy az iszapömlés eseményeit "követtétek". a hős kormány harca az elemekkel, a valaha volt és lesz legnagyobb magyar katasztrófával, a soha már újra nem éledő falvakkal, és a gonosz bolsi karvalytőkésekkel. teljesen meghatódtam.

meg a blog önvédelmi küzdelmén, amikor a gonosz vincentes ember olyat mert írni, hogy a mandinerrel ellentétben ők kivágják a náculó és trollkodó hozzászólókat, ami ugye a szerzők elleni direkt és aljas támadás. :)

bz249 2010.10.14. 15:30:29

@Elpet: nem biztos, hogy az az adekvat valasz, hogy fejlesztunk. Siman elkepzelheto olyan adekvat valasz, hogy az elektronikabol kivonjuk a penzt bezarjuk es helyette a gazturbinak epitesere koncentralunk, mert abban jobbak vagyunk (Del-Korea is felismerte, hogy egyszerre nem lehet jo mindenben, pedig az egy nalunk 5x nagyobb nepessegu orszag).

Tündér_Lala 2010.10.14. 15:36:49

@Elpet: @Tehetetlen Dodó: Pontosan. Ez a lényeg. Az ország mai állapota pedig egyenesen levezethető az akkor történtekből. Egy vállalatot lehet fejleszteni, a semmit nem lehet fejleszteni. A szakembereket újból összeszedni, abból ütőképes gárdát, műhelyeket teremteni, amelyek az utódok képzését is elvégzik több tízéves feladat. Ezt dobta el az ország, annak minden anyagi és erkölcsi következményével.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.14. 15:37:57

@bz249:

Ezt értem, de valamit azért kell csinálni egy országban. Egy ország összes iparágában az nem lehet adekvát válasz, hogy mindent széjjelkúrunk azért, mert nem világszínvonalú és nem fejlesztünk semmit. Egy egész ország nem lehet teszkó pénztáros meg polcszervizes.

Tündér_Lala 2010.10.14. 15:39:37

@bz249: Mi az amit a fentiek helyett világszinvonalra fejlesztettünk ?

Tehetetlen Dodó 2010.10.14. 15:40:09

@bz249: Jó, de itt gyakorlatilag minden el lett adva, lopva, pusztítva. És azt senki sem tudja megmagyarázni, miért kellett ennek így történnie.
Leszámítva persze az egésznek a haszonélvezőit.

Tehetetlen Dodó 2010.10.14. 15:42:00

@Tündér_Lala: Ezt feszegetem én is.

(Pusztítani persze mindig könnyebb, mint fejleszteni. Csak a végén itt állunk egy lerohasztott országgal és csodálkozunk).

Tehetetlen Dodó 2010.10.14. 15:42:57

@Elpet: Pedig ezt próbálják az idióták.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 15:45:43

@Tehetetlen Dodó:

abszolút nem értem félre. a 90-es években a magyar elektronikai ipar évtizedes lemaradásban volt, a szakmai alapoktatás meg olyan húsz évesben. mosfet kapcsolók helyett a magyar szakképzésben a csöves elektronikát tanították, néha belógott oldalról pár ranzisztor, a végén némi mosafetés, digi áramkör ügyben meg a 12 egy tucat ti nand kapuk. az elérhető magyar hájtek a videoton receiver, a videoton pc, a robbanós tv, a ht 1080z, meg a primo, az orion mini torny meg persze a hs 501 volt - na jó, utóbbi kettőt lájkoltuk, messze nem volt hi-fi, de elszólt azért. hadd ne sírjak miattuk. ó, a valóságban biztos voltak hiper hájtek gyárak, csak valahogy nem voltak közismertek.

ismertem egy nagyrészt egyedi elektronikát előállító magyar céget, konkrétan az eszköztár 90%-a kukaérett volt, a termékeinek kábé nem volt piaca, és szét is hullott apró cafatokra. a munkatársak szétszéledtek, ki kábelkorbács-készítőnek, ki beültetőnek, ki meg mosogatónak ment, és egy centiméternyi multi sem tette be a büdös mocskos mancsát a szent magyar hájtek kebelibe.

érdekes, ugyanakkor a szíjparcelákká szétvert szövetkezetekért nem komilfó sírni, az bolsi vircsaft

bz249 2010.10.14. 15:48:07

@Tehetetlen Dodó: "Jó, de itt gyakorlatilag minden el lett adva, lopva, pusztítva. És azt senki sem tudja megmagyarázni, miért kellett ennek így történnie."

Megmagyarazni rem egyszeru: kontraszelektalt tehetsegtelen balfaszok vezettek a cocializmusban az orszagot, akik igazabol meg a lopashoz sem ertettek. Ceget mukodtetni meg mar szocialista vallalatvezetokent sem tudtak, mi valtozott volna meg attol, hogy a tulajdonukba kerult?

@Tündér_Lala: semmi, se mikro se makro szinten nem volt senkinek se lovese arrol, hogy mit kellene csinalni. A szocialista ipar egy resze nyilvan mentheto lett volna (bar azert a SZU osszeomlasa a nagyjat igy is ugy is elvitte volna... erdemes csak a finn GDP alakulasat megszemlelni az 1988-1995 idoszakban).

@Elpet: nyilvan nem.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 15:49:58

@bz249:

már nem is kell válaszolnom elpetnek.
hozzáteszem, ahol a szovjet csúcstechnikáról kell átállni a nyugati vackokra, ott bizony inkább dózer. az eszközcsere és a dolgozók kihagyhatatlan oktatása nem két fillér.

sajnos ezek a gonosz karvalytőkések nem fektetnek olyanba, amit veszteségesnek éreznek. és ha az az érdekük, hogy a potenciális konkurenciát szétkapják, hát bizony azt fogják tenni.

abszolút jellemző, ahogy a danone ciklikusan beveti a suttogó propagandát a pilóta keksz megszűnéséről, aztán röhögve várja a forgalomnövekedést

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 15:53:51

@Tehetetlen Dodó:

"itt gyakorlatilag minden el lett adva, lopva, pusztítva"

aha. gondolom az 1990 előtt világhírű magyar autóipar is az eladás, ellopás, elpusztítás sorsára jutott. nincs kedvem keresgélni, de tuti találnék még éppen elég hasonló példát. ja, hogy a mezőgazdaság az valóban, csak azt nehéz a komcsikra fogni.

mondjuk egyszerű megoldás: szar az élet? háme szétloptáktönkretették, jaj, jaj.

aztán ha jön a hankook, elhajtjuk a picsába.

Tehetetlen Dodó 2010.10.14. 15:55:27

@mavo: Jó, hajtogasd csak ugyanazt, ismereteidet az ipar egy keskeny fogyasztói szeletéről.
Az alapkérdést nem tudod értelmesen megválaszolni: miért kellett mindent elpusztítani?

A magyar földek ügylete külön fejezet, rengeteg gazember ügyködött azon, nehogy a magyar kis- és közepes gazdák újra rendes földterületekhez jussanak, netán szövetkezni is tudjanak. Kellett a föld a vörösbáróknak, erről szólt az egész gyalázatos kárpótlási história.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 15:57:14

@bz249:

"kontraszelektalt tehetsegtelen balfaszok vezettek a cocializmusban az orszagot, akik igazabol meg a lopashoz sem ertettek. Ceget mukodtetni meg mar szocialista vallalatvezetokent sem tudtak, mi valtozott volna meg attol, hogy a tulajdonukba kerult?"

és nem is beszéltünk a káeftékbe széthordott vállalatokról, amiknek általában az lett a főnöke, aki addig eleget lopott, vezetni meg persze tehetségtelen volt, eleve mondjuk csőszerelő volt, közgazdasághoz hr-hez fingja se, és apránként szétesett a káefté a keze alatt.

ezerszám volt ilyen, ahol mi, a nép vertük szét az állami vagyont apró darabokra. csak hát az nem olyan látványos, mintha a gonosz multi csinálja.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 16:00:28

@Tehetetlen Dodó:

"Kellett a föld a vörösbáróknak, erről szólt az egész gyalázatos kárpótlási história. "

ha kellett nekik, akkor gondolom most hatalmas, összefüggő birtokaik vannak, rajta mindenféle korszerű földmívelő masinákkal, ahol éhbérért dolgoztatják a magyart, és fölözik a busás hasznot a paprikából, paradicsomból, desznyóból, marhából.

esetleg eladták a Tudjukkiknek a magyar fődet?

Tehetetlen Dodó 2010.10.14. 16:06:28

@mavo: Na, elegem van a süketek párbeszédéből.
(Nekem legalább papírom van róla).

Nincs az az érv, amivel meg lehetne engem arról győzni, hogy bizonyos csoportok érdekében mindent le kellett zúzni. Nemcsak a korszerűtlen termékekekt előállító cégeket (volt ilyen sok, nagy volt a szovjet piac, lásd Ikarus, Videoton), hanem azokat a részeket is, amelyek korszerű technológiával rendelkeztek (sok ilyen volt, meglehetősen jól ismerem a 80-as évek gépipari beruházásait) és fejleszthetőek lettek volna, vagy megfelelő külföldi partnerek, licencek bevonásával vidáman túlélhettek volna.

@bz249: Abban csak részben van igazad, hogy nem volt megfelelő szakemberanyag erre: voltak sokan, de itt a komcsik által levezényelt átmenet zajlott és normális szakember nemigen rúghatott labdába a hálózati maffia mellett. Ezek inkább csak kivételként erősítik a szabályt.

@mavo: Ja, a hankook-féle szarok tényleg húzzanak az általad említett helyre. Tipikus páldái a környzetszennyező, alacsony technológiai szintű, kevés hozzáadott értéket képviselő és kifejezetten minimálbéres betanított munkára épülő káros beruházásoknak.

Tehetetlen Dodó 2010.10.14. 16:08:23

@mavo: Jól tudod.
Pontosan ez zajlik vidéken.
Egyszer mozdulj ki Pestről, kirándulásnak is jó.
(Azzal már nem is akarlak untatni, hogy bolsikáim egész hálózatot lídereltek össze az EU-s pénzek megfelelő helyre való terelésére).

bz249 2010.10.14. 16:16:54

@Tehetetlen Dodó: Az alacsony(abb) szinten levok nem szamitanak, mert ahogy az abra is mutatta nem rugtak labdaba. A volt szocialista cegeket a gyarigazgato, a part- es KISZ-titkar nyulta le.* Szerencses esetben ertettek a dologhoz, de jellemzoen inkabb nem.

*a masik eset, amikor jott a kulfoldi szakmai befekteto es a sajat meglevo kapacitasainak jobb kihasznalasa erdekeben bezarta az itteni gyarat (kulonosen jo pelda a cukoripar, ugyanis mikozben az egesz EU-ban, a WTO eloirasok miatt csokkenteni kellett a cukortermelest es exportot azert Nemet- es Franciaorszagban vidaman emelkedett)... akkor akartunk privatizalni, amikor Nyugaton is kisse megtorpant a gazdasag

Amugy mar van szuro a mandiner.blog.hu-n ;)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 16:22:48

@Tehetetlen Dodó:

jó, akkor én most jól elhiszem neked, hogy amit én láttam, az csak pár százalék, a maradék (mondjuk) 95 meg naprakész hájtek eszközökkel gyártott naprakész hájtek termékeket.

hol volt a piacuk ezeknek? ki, hol és mit vásárolt tőlük?

az a videoton, amely olyan pc-t volt képes összetákolni, amilyet, a háttérben egyébként hájteket állított elő? ám legyen.

Tündér_Lala 2010.10.14. 16:29:20

Én a gyártástechnológiában voltam otthon, a technológia fejlesztésen dolgoztam.
A nyáklap gyártó üzemben 6-8 rétegű nyákok készültek. Abba beültető automaták helyezték az alkatrészeket és hullámforrasztó gépek forrasztottak. 88-89-ben telepítettük az első felöletszerelt technológiával dolgozó beültető gépeket és forrasztó kemencéket. (Amit ma tényleg nem vagy alig lehet javítani.)
Miután ezeket simán el lehetett adni a világban (nem elsősorben a Szu.-ba) az elektrónikai része sem lehetett olyan rossz. (Valamiért csak kellett nekik a piacunk...)
De a videoton Tomson licenc TV-i vagy az Orion készülékei sem voltak rosszabbak vagy lényegesen rosszabbak a kor nyugati készülékeinél.
Ugyan kérem...
Az igaz viszont, hogy a mezőgazdaság szétbarmolása elsősorban a kisgazdák és Antalék bűne volt. De megsúgom, ha ők nem basszák el, akkor a komcsik azt is privatizálták volna és talán még ennél is rosszabul állnánk.
@bz249: A kádár érában voltak az ugynevezett vörös bárók által képviselt kiemelt vállalatok. Ezek komoly anyagi eszközöket kaptak a fejlesztéshez és gyártásuk műszaki szinvonala, termékeik minősége minden igénynek megfelelt. Ebből Bábolnát, a videotont, az Ikaruszt szintén elintézték. A rába valamilyen szinten úgy tudom talpon van.

Ugyan kérem...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 16:36:54

@Tehetetlen Dodó:

gépipar? fingom sincs a gépiparról, tehát nem tudok mit mondani róla.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 16:37:44

@Tündér_Lala:

ha egy ilyet vertek szét, az valóban nem szép dolog.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 16:41:03

@Tehetetlen Dodó:

"Jól tudod.
Pontosan ez zajlik vidéken.
Egyszer mozdulj ki Pestről, kirándulásnak is jó."

Nos, akkor viszont azt kell mondanom, leszarom a tulajdonost, az ilyen birtokok megléte hasznos.

én pestre "bemozdulok", nem tudom, baj-e. nagybirtokot egyszerűen nem látok a környéken.

"egész hálózatot lídereltek össze az EU-s pénzek megfelelő helyre való terelésére"

itt az alkalom ezek megszünttésére, nem?

Tehetetlen Dodó 2010.10.14. 16:41:13

@mavo: Veled azért marha nehéz, ,mert folyton csúsztatsz.
Sehol nem mondtam, hogy a vidi termékeinek a százalékairól van szó.
Azt mondtam, hogy neked nincs fingod sincs egy csomódolgról, például az akkori ipart illetően, de azért bátran beszélsz marhaságokat.
A továbbiakban ezért mellőzöm veled az iparról történő eszmecserét, ezt célszerűbb kollégáimmal, Lalával és Elpettel folytatnom, ha nem akaraok elmerülni a hülye beszólások mocsarában.

@Tündér_Lala: Ez pontosan így volt.
És sajnos az is igaz, hogy a mezőgazdaság és a hozzátartozó élelmiszer-ágazat Antallék áldozata lett. Öcsém akkoriban a minisztériumban dolgozott, hajmeresztő dolgok történtek, akkor volt államtitkár ez a Raskó nevű alak is, ezerszer legyen átkozott.
Az ő érdemük, hogy olyan a birtokszerkezet, amilyen (pedig Torgyánnak volt egyedül épkézláb ötlete a kárpótlást illetően: a 47-es telekkönyvi állapotot akarta visszaállítani, de elgáncsolták, akik a kárpótlási-jegy bizniszben utaztak).

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.14. 16:49:02

@evil overlord:

"Véletlenül nem Doomhammer másodnickje? :)" --- kérdezed.

Ha jól tudom @Doomhammer egy "elitek":-)
Én pedig, ugye...:-D

ü
bbjnick

Tündér_Lala 2010.10.14. 17:12:48

A mezőgazdaság ki volt találva, egy működő rendszer volt.
A nagyüzemek kiszolgálására szolgált Bábolna, ahol (embertelenül - a szó valódi értelmében is-modern technológiával ) állították elő a bategségmentes tenyész állományt, a növénynemesítő intézetek szintén.
A nagyüzemek tömegtermelését - azok segítségével - kiegészítette a háztáji termelés. Az embereknek volt munkájuk, motivációjuk. Az élelmiszer ipar pedig felszívta a környék felesleges termelési és munkaerő kapacitásait.
A nagyüzemek szétbarmolásával a kisgazdaságok háttér támogatása megszűnt (táp előállítás, vetőmag ellátás, állatorvos, az előállított termények eladása stb, stb.) és nem került a helyébe semmi. A piac hullámzásai pedig tervezhetetlenné tették a kisgazdaságok életét, a felvásárlási rendszer pedig az amúgy is tőkehiányos újrainduló gazadaságokat végképpen térdre kényszerítette. (Az itteni körülmények 20 százalékáért egész Franciaországot lezánák az ottani parasztok a traktoraikkal.)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 17:14:24

@Tehetetlen Dodó:

"Sehol nem mondtam, hogy a vidi termékeinek a százalékairól van szó."

én sem. te meg félreértelmezted, mert csak. na, ki a hülye?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 17:20:29

@Tehetetlen Dodó:

komolyan mondom, időnként úgy érzem, nektek van valami külön, saját magyar nyelvetek, és ha valaki nem úgy ír, akkor nem értitek.

én azt írtam, "jó, akkor én most jól elhiszem neked, hogy amit én láttam, az csak pár százalék, a maradék (mondjuk) 95 meg naprakész hájtek eszközökkel gyártott naprakész hájtek termékeket.

hol volt a piacuk ezeknek? ki, hol és mit vásárolt tőlük?"

mire te: "Veled azért marha nehéz, ,mert folyton csúsztatsz.
Sehol nem mondtam, hogy a vidi termékeinek a százalékairól van szó."

holott én (_teljesen nyilvánvalóan_) a komplett szektorrol írtam, ahogy _mindvégig_. a videotont mindössze példának hoztam fel, egynek a sok közül. normális ember erre ad valami választ, de te nem. jó alaposan félrértelmezed, amit írok majd két kézzel belekapaszkodsz, hogy diszkvalifikálj, és győztesen lezárhasd a vitát.

és végig ezt csinálod bazmeg, végig, és még te háborogsz. komolyan fasz ki van veled.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 17:30:28

@Tehetetlen Dodó:

"Ja, a hankook-féle szarok tényleg húzzanak az általad említett helyre. Tipikus páldái a környzetszennyező, alacsony technológiai szintű, kevés hozzáadott értéket képviselő és kifejezetten minimálbéres betanított munkára épülő káros beruházásoknak."

én nem látom ilyen egyszerűen.
egyrészt amit gyártanak, arra szükség van. ha nem itt keletkezik a környezetszennyezés, akkor majd 3000 kilométerrel odébb, hú, de jó. mi lenne, ha inkább kezelnék a szennyezést valahogy? amir itt sokkal nagyobb az esély, mint mondjuk afrikában vagy kínában

másrészt egy hankook betelepedése továbbra
sem abból áll, hog felvesz öccáz 4 általánost végzett murugyát, oszt csá. valami gépek csak vannak, azokhoz lehet kintről szakembert hozni, csak az baromi drága. és akkor a köré települő szolgáltatásokról, személyszállításról, termékekről noch dazu a kocsmáról szó sem volt, ami mind-mind munkahely és adóforint.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.10.14. 17:52:47

@mavo: "tök elhiszem neked, hogy az utóbbi időkben szinte kizárólag a kormányt ekézted, elhiszem én (vannak persze kételyeim, de felesleges ezen rugózni)."

Milyen kételyeid vannak? ha akarnám se mondhatnék mást, ott van minden a profilomban. Elolvasod őket, ha kedved tartja és véleményt alkotsz róluk. A tény tény marad. Többségük kormánykritikus.

De milyen néma csendről beszélsz ezek után és milyen "liberálbolsikek" tömegével foglalkozó posztokról? Mavo, nézd már végig a blog írásait a kormányváltás óta. Nem keversz bennünket úgy általában a jobboldali sajtóvilág egyéb reprezentánsaival? Nem kergetsz délibábokat?

Hogy követtük az iszapömlést? Igen, felelőssé tette néhány szerző a MAL vezetőségét. És? Hol írtunk liberálbolsikról úgy. en bloc, felelőssé téve pl. az előző kormányt? Sehol.

a vincentes dologhoz csak annyit. az utolsó néhány posztnál kidobtak olyanokat is, akik csak ellent mertek mondani, azt az irányt én nem követném a Mandiner helyében, miközben despota uralkodót játszva néhány szerző ugyanabban a minősíthetetlen kurvaanyázós stílusban rakja ki a kommentelőket, amilyen stílusban te számtalanszor írtál már ide, és még mindig itt vagy. Szóval?

Azt hiszem utoljára írom le. Ez egy liberálisokból, konzervatív érzelműekből álló csapat. Ezért nyilvánvalóan elfogultak vagyunk. Egy közös dolog mindenképpen összeköt bennünket: utáljuk a komcsikat. Ennyi. De nem vagyunk pártújság. Nem vagyunk Magyar Nemzet. Se Népszava, se 168Óra, se ÉS, se Magyar Narancs. Mutass csak egy másik sajtóorgánumot, ahol ennyi kritika jelent meg a hozzájuk közel álló kormányról. Szerintem azt, hogy itt ennyi ilyen jelenik meg, értékelni kellene, és nem hőzöngeni állandóan, ahogy te teszed.

evil overlord (törölt) 2010.10.14. 18:40:37

@mavo: 1 Nyilván nem 100%, de nem is 0.
2. Múltkor benn jártam egy elektronikai gyárban, pofára nem túl drága panelokat is javítottak.
3. Az optimum valahol a komcsik és Reagen között van.

@bbjnick: DH-nek annyi arca van, hogy sosem lehet tudni :)

Tehetetlen Dodó 2010.10.14. 20:14:27

@mavo: Olvasd vissza a marhaságaidat.
Egyébként veled a vitát befejeztem: ennél még puszta kézzel angolnát halászni is mulatságosabb és főképp több eredménnyel kecsegtet.

Tehetetlen Dodó 2010.10.15. 08:00:30

@Bell & Sebastian: Kecses kezecskéimmel.
süti beállítások módosítása