Ahol a Nap forog a Föld körül - Édentől keletre VI.
2010. augusztus 10. írta: tempetőfi

Ahol a Nap forog a Föld körül - Édentől keletre VI.

Képszöveg, kérdés: Hol van Románia a térképen? Válasz: Emiatt nem tudja senki, hol is vagyunk. A képet Andi Amironoaiei blogjáról vettük.

  Románnak lenni mostanában elég rossz. Egy közvéleménykutatásból az derült ki, hogy legszívesebben azonnal külföldre költözne Románia lakosainak közel 87 százaléka, ha felmerülne ott egy jobban fizető állás lehetősége. Mindössze a lakosság 10 százaléka maradna itt a család miatt, és közel 4 százalék véli csak úgy, hogy Romániában jó élni.

  Ezen már nem is csodálkozom. Nem akarom felvenni az übermagyar alapállást, miszerint a puliszka nem robban, következésképpen a románok érdemtelenül lakoznak európaiul, továbbá semmi értelmét nem látom annak, hogy a históriából hisztériát csináljunk; kényszerpíszi sem vagyok, kíváncsiságomat nem követi szükségszerűen szeretet és/vagy tolerancia. Számomra ténykérdés, hogy egy Románia nevű ország lakosaként élem túl mindennapjaimat, és ha a románokról valamit kiderít valamely közvéleménykutató cég vagy intézmény, közzéteszi anyagait valamelyik minisztérium, akkor számot kell vetnünk azzal, hogy az eredményekben (pluszmínusz, persze) benne van az erdélyi magyar közösség is. Vagy nincs, de ezt bemondásra kell elhinnünk.

  Mostanság az országos felmérések eredményei ismertetésének idejét éljük, gondolom, tudatos az időzítés, a nyári uborkaszezonban nem termelődik annyi csatornazaj, hogy elfedje a különböző sokkoló következtetések közzétételét, márpedig az elmúlt hetekben mélyütések sorozata érte a romániai társadalmat.

  Ostorozzák is magukat becsülettel a kommentekben, van miért (másik narratíva: judeokapitalista összeesküvés mételyezi az egészséges román néplelket - futóbolondnak lenni nem nemzetiségfüggő).

  Kezdjük a legfájóbbal: a Bukaresti Egyetem szociológiai kara által végzett, a tudományos ismeretekre vonatkozó 2009-es kutatások szerint a romániaiak közel fele (42%) úgy gondolja, hogy a Nap forog a Föld körül, Ptolemaiosz elégedetten bólint, ő néhány ezer évvel ezelőtt megmondta (a helyesválaszolók egy része viszont úgy tudja, hogy a Föld egy hónap alatt kerüli meg a Napot). Negyven százalék körüli azoknak az aránya is, akik hisznek a szerencsés számokban, balszerencsésnek tartják a tizenhármast, tartanak az előttük átszaladó fekete macskától. Ez bármilyen nemzeti tudáskincsbe belefér, a románok viszont a színmisztikában is utaznak, jelentős hányaduk hisz a szemmel verésben, a megkérdezettek fele azonban vörös színnel kivédhetőnek hiszi a rontást (a politikusok divatban is elváltak a plebsztől, náluk a lila a menő).

  Minden második romániai lakos szerint pedig a szerencse nagyobb szerepet tölt be az előmenetelben, mint az iskola (ez utóbbi lehet a forrása az „ügyeskedő román” [şmecher] toposzának). Három romániai közül legalább egy úgy tartja, hogy a világot Isten teremtette, öt közül négy pedig nem hisz a darwini evolúciós elméletben. Az eredmények alapján nemzetközi összehasonításban tehát a román a legvallásosabb, de egyben legbabonásabb nemzetek egyike Európában (a romániaiak 32%-a hisz abban, hogy léteznek ördög által megszállt emberek).

  Negyven százalék feletti azok aránya is, akik úgy hiszik, hogy a csillagok állása meghatározza a sorsunkat, magyarán, Romániában a stratégiai tervezést horoszkópnak hívják.

  Reménykeltő, mondják, hogy európai viszonylatban is kiemelkedően pozitív a románok viszonyulása a tudományhoz (kérdés, persze, mit értenek ezalatt), a munkamorállal ellenben bajok vannak. A munkaügyi minisztériumnak az elmúlt időszakban, a szociális segélyben és rokkantnyugdíjban részesülők felét átvilágító ellenőrzése során kiderült, hogy  24 százalékuk jogtalanul jutott hozzá a garantált minimális jövedelemhez, egyéb segélyhez (összesen kb. 20.000 esetről van szó). A juttatásból egyébként egyeseknek palotára és luxusautóra is telik, mások az autóikat súlyos látás- vagy hallássérültként, szellemi problémásként vezetik, van, aki rögvest kettőt is.

  Álbetegnyugdíjas menni külföld, már ha akar, ha nem, akkor a havi fix mellé ügyeskedik egy kicsit. Vagy csak él, mert élni jó, dolgozni meg nem.

  Ráadásul, amint arra a Hargita Népe székelyföldi napilap publicistája rámutat: az ántivilágbéli szocializáció miatt mai napig úgy véljük, hogy a közösből lopni nem bűn, aktív hozzájárulásainkkal, mindennapi ügyeskedéseinkkel herdáljuk a közpénzt. És ezt tetézi, hogy sikerült felépítenünk a túlgondoskodó és túlcentralizált államot, ami a többéves permamens kampány miatt épp bedőlni készült, amikor meggyütt az IMF, és ennek következtében a kormány most két golyót tart a kezében: a lakosság tökeit.

  Végezetül tegyük hozzá, hogy a kommunizmus kísértete igencsak eleven Romániában, hozzátartozóik kezdeményezésére kihantolták Nicolae Ceauşescu egykori román diktátor és felesége maradványait. Ezt követően az IRES közvélemény-kutató intézet felméréséből az derült ki, hogy a románok majdnem kétharmada szerint a kommunizmus alatt jobbak voltak az életkörülményei, 41%-uk Nicolae Ceauşescut államfőnek választaná (a megkérdezettek 49%-a szerint a diktátor jó vezető volt).

  Minderre jött fügefalevélként az országbrand lopott logója. És a Román Nemzeti Bank antiszemita érmével fizeti meg a tanulópénzt.

  Ahogyan Székelyföldön mondják: van baj elég.

  Bónuszként: az egyik humortársulat elkészítette A válság himhuszát, a szöveg lényege, hogy fogyasztottunk mint a hülyék, személyivel vettünk plazmát, most meg elvitt az ördög. Visszavágták a fizut, nagy az infláció, visszaköltözünk a fára, tiszta Afrika. A cacamaca kb. zagyvaságot jelent, értelmetlen hülyéseget.

  A paródiát majd' mindenki viccesnek tartotta, kivéve a titkosszolgálatot (SRI): zaklatták az alkotókat, lefényképezték őket és felvették az adataikat. Azért még szabadlábon vannak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr422207024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.08.10. 07:17:07

Szarjuk le hazánkat, brávó!
A magyarok se sokkal külömbek...

tempetőfi 2010.08.10. 07:19:55

@Talon Karrde: A te hazád. Nekem csak országom. Lényeges különbség. (Nem külömb, különb.)

jan 2010.08.10. 08:30:26

"Három romániai közül legalább egy úgy tartja, hogy a világot Isten teremtette..."

Ez meglepően kevés, hiszen elvileg minden keresztény ember úgy tartja, hogy a világot Isten teremtette.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.08.10. 08:53:57

Ha jól megfigyeljük, van vmi hasonlóság a manele és az afrobeat között :DD

jan 2010.08.10. 09:00:59

nem akarom helyettetek szerkeszteni a blogot, de erről nem akartok megemlékezni:
www.bbc.co.uk/blogs/jonathanstevenson/2010/08/when_the_magical_magyars_illum.html
legalább a mandiner.hu-ban ajánlóba be lehetne rakni

jan 2010.08.10. 09:16:22

@rajcsányi.gellért (ergé): merci. olyanokat ír, hogy a magyarok voltak a legjobb fociválogatott evör, meghogy forradalmasították a focit meg ilyenek!

Igazi programozó 2010.08.10. 10:19:14

Kit érdekel Románia. Madagaszkár izgalmasabb. ;)

Anyam 2010.08.10. 10:57:36

nekem az a statisztika jön be, hogy a romániaiak 90% elmenne ha tehetné nyugatra...
mondjuk, ha a magyarok maradnának, akkor megint csak érdekel helyzet alakulna ki... :))

Anyam 2010.08.10. 11:01:30

Én is csatlakozom Madagaszkárhoz...

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2010.08.10. 11:23:11

@jan: Csak kurvára szomorú, amikor 60 évvel ezelőtti történetekkel traktáljuk magunkat még mindig. Puskásék tisztelendőek, de röhejes, hogy még mindig ebből élünk. Meg a porlasztóból meg a dinamóból. 100-120 éves eredményekre verjük magunkat.
Ez sem jobb, mint a szemmel verésben hívők.

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2010.08.10. 11:25:10

Érdekes lehetett ez a felmérés. Megesznek minden babonát, nem hisznek a törzsfejlődésben stb., közben "európai viszonylatban is kiemelkedően pozitív a románok viszonyulása a tudományhoz". Ez hogy jött ki? Megkérdezték, hogy hogy viszonyul a tudományhoz (pozitív / semleges / negatív)? Mert egyébként a két tény durván üti egymást.

tempetőfi 2010.08.10. 11:38:10

@Pallos Levente: Ezért írtam, hogy "kérdés, mit értenek ez alatt".

Avatar 2010.08.10. 12:47:01

"legszívesebben azonnal külföldre költözne Románia lakosainak közel 87 százaléka, ha felmerülne ott egy jobban fizető állás lehetősége"

Gyurcsánynak igaza volt: Jön a 23 millió román! ;)

nullnick 2010.08.10. 13:07:30

KEDVES ROMÁNOK!

Tessenek szépen visszaadni a 2. bécsi döntés területeit

és akkor nem kell maguknak tovább hadakozniuk

a saját roszs lelkiismeretükkel.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.10. 13:29:17

@nullnick:
Öregapa, de fognak téged "szeretni" Dél-Erdélyben.....

nullnick 2010.08.10. 13:40:31

@neccharisnyás útonálló:

akkor tessenek az ottaniak teleszaporodni dél-erdélyt magyar lurkókkal

az erdélyi magyarság túlnyomó része a 2. bécsi döntésnek megfelelő területen található

dél-erdélyt a rengeteg románnal minek visszakapni?

greybull 2010.08.10. 16:50:13

Én pedig itt hallom lépten-nyomon, hogy ebben az országban - azaz Magyarországon - nem lehet élni, innen legjobb lenne elköltözni.
Amúgy román sorstársainknak vigaszként meg lehet üzenni, hogy velük együtt mi is alig látszunk ki ebből az amúgy igen formás - a jelek szerint - női popóból.
A kép akkor lett volna adekvát a valós helyzettel, ha emberi alsótest helyett egy béka sejhaját mutatták volna alulról, és azon a Földgömb vetületét úgy, hogy Magyarország és Oláhország lett volna azon is legalul.
Nem kell itt románozni, magyarozni, Erdélyezni, Trianonozni: meg vagyunk már mi mind baszva mindörökké! (Lőwy Árpád után szabadon).

RS 2010.08.10. 17:05:11

Kb. ez kellene itthon is, egy ilyen kis énekesecske, aki a divat hangján danolássza az vezetés hibáit. Mindenki abban bízik, hogy minden jobb lesz de eddig nem történt semmi. Miért? Várunk még valamire? Nemzeti összetartás az van de fizetés emelés, adó csökkentés vagy értelmes Ország imázs az nincs. Hajrá magyarok... remélem sikerül...

Analfa Béla 2010.08.10. 17:18:19

Na most már legalább tudom, hogy mit jelent a piros szín a magyar zászlóban. :)

Egyébként ez a válsághimnusz nem rossz. Majdnem olyan, mint az eredeti:
www.youtube.com/watch?v=ONvBLMVuOTs&feature=fvst

A caca makka meg lehetne szaros macska :D

is 2010.08.10. 17:19:02

nem akarok senkit elkeseriteni: a hasonlo magyar adatok sem sokkal jobbak, ha egyaltalan. csak mi meg arra is keptelek vagyunk, hogy akar kulfoldon is keressuk a boldogulast: itt elned, halnod kell. 2010-ben az europai mobilitas legyen mar pozitiv, nem pedig negativ adat. nalunk meg masik faluba se mennek az emberek lakni munka miatt, az elkeseritobb.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.08.10. 17:22:55

a poszt olvasása közben folyton arra gondoltam, hogy ha valaki az összes 'román, Románia' szót 'magyar, Magyarország' szavakkal helyettesítené, cseppet se lenne meglepő vagy kirívó az eredmény.
Azt legalábbis biztosan tudom, hogy a magyarországi ismerőseim 100%-a azonnal és szívesen menne külföldre.

Analfa Béla 2010.08.10. 17:36:25

@Rékuc: Talán csak a Ceauşescu résznél :p

Leonard Zelig 2010.08.10. 17:43:41

Senki sem sunázná ezt a szép festett szőke román lánykát?
Na jó, akkor én.

mréveiller 2010.08.10. 18:03:07

nem érdekelnek a románok. lépjenek le Angliába vendégmunkásnak és foglaljuk vissza Erdélyt!!! :D :D

NemoKapitány 2010.08.10. 18:24:41

@Rékuc: Valószínűleg sok a roma ismerősöd.

bryan 2010.08.10. 18:26:33

@Rékuc:
Az ismerőseim közül aki ki akart menni már kiment, voltak akik visszajöttek, vannak akik csak látogatóba jönnek. Az ismerősi/baráti körömnek harmada volt/van külföldön. Sokan csak a nyelvtudás hiánya miatt nem vágnak neki. Remélem egyszer a nagy részük visszajön.
@poszt:
Hasraütés alapú tippjeim:
"romániaiak közel fele (42%) úgy gondolja, hogy a Nap forog a Föld körül"
Ez Magyarországon olyan tíz százalék lehet, húsz, ha ötven-ötvenes tippelőket is ideszámítjuk.
"a románok majdnem kétharmada szerint a kommunizmus alatt jobbak voltak az életkörülményei, "
Ez nálunk sem sokkal kevesebb. Főleg vidéken, a volt ipari-nehézipari régiókban akár magasabb szám is kijöhet. Kádár akár a 41%-nál is több szavazatot kapna.

"a közösből lopni nem bűn"
Szerintem itt sincs különbség.

"24 százalékuk jogtalanul jutott hozzá a garantált minimális jövedelemhez, egyéb segélyhez"
Itt is magasabb arányokat kapnánk Magyarországon.

"autóikat súlyos látás- vagy hallássérültként, szellemi problémásként vezetik, van, aki rögvest kettőt is."
Napirokkant mindenkinek megvan ugye?

A horoszkóp-rovatok elterjedtségét, a homeopátia, meg mindenféle ezo-biszbaszok népszerűségét nézve nem hiszem, hogy a tudomány nálunk olyan jól állna.

NemoKapitány 2010.08.10. 18:29:04

@is: Sokat voltál külföldön, látszik. Mindenütt találsz magyarokat. Nem mi, hanem csak Te vagy képtelen külföldön dolgozni.

Nincs szakmád ugye?

NemoKapitány 2010.08.10. 18:32:54

@Leonard Zelig: Nem rossz, de te voltál az első. A Tied.

Vin(ent 2010.08.10. 19:39:38

Forogni valami a tengelye körül tud. A szó amit keresünk, a "kering".

nullnick 2010.08.10. 20:29:04

@Vin(ent:

:D

nem elhanyagolható különbség

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.08.11. 06:04:50

@tempetőfi: JAJJ, az új gépre még nincs feltéve a helyesírásellenörző, JAAJ.
A lényeges különbség miatt idegeskedsz te (szívsz te?) és jó nekem. Lényeges különbség.
@rajcsányi.gellért (ergé): Szerintem a lakodalmas nyihaha a pont olyan mint a manele. Egy ritmusra nyomják a sületlenségeket és szemipornót. Ha már zene.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.08.11. 06:05:28

@Rékuc: ugye? Nekem is pont ez jutott eszembe...

greybull 2010.08.11. 15:26:10

@Leonard Zelig: 25 évvel ifjabb lennék, csatlakoznék - amúgy sem ártana egy kis kölcsönös vérfrissítés román-magyar -magyar-román viszonylatban!
süti beállítások módosítása