Digitális böjt – ki lehet-e bírni fél évig internet nélkül?
2010. július 28. írta: bukovics

Digitális böjt – ki lehet-e bírni fél évig internet nélkül?

  „Off ist in” – ez most a nyár egyik slágertémája Németországban: két újságíró egymástól függetlenül öt héten, illetve fél éven keresztül vállalta, hogy sem internetközelbe, sem a mobiltelefon közelébe nem mennek. Az elején kicsit szenvedtek, aztán megtapasztalták: a telefonkönyv, a vezetékes telefon és a reggeli napilap nagyon jó dolgok. Persze annyira azért nem, mint az internet.

  „Az elején egy kicsit kétségbe voltam esve, mert minden sokkal körülményesebb lett. Ráadásul hirtelen magányosnak is éreztem magam, mintha eltávolodtam volna mind a tőlem messze élő, mind a két utcasaroknyira lakó barátaimtól. Hiszen egy születésnapi bulira ma már Facebookon vagy körlevélben hívják meg az embert. Én meg ott ültem az offline magányban, és rá kellett jönnöm, hogy elő kell túrnom a vezetékes telefonomat ahhoz, hogy elhívjak valakit ebédelni vagy hogy elmesélje, mi történt vele az elmúlt napokban – hiszen a twitterjét sem tudom már követni egy ideje” – mesélt a taznak adott interjújában offline létének első napjairól az egyik kísérletező újságíró, a szabadúszó Christoph Koch. A helyzet az első héten volt a legdurvább, Koch azt az időszakot a nikotinfüggőséghez hasonlítja: „Olyan voltam, mint egy exdohányos, aki nemcsak a cigiről szokik le, de minden olyan tevékenységről is, melyek a dohányzáshoz kapcsolódnak.”

  A másik újságíró, Alex Rühle, a Süddeutsche Zeitung szerzője 2009. november 30-án kezdte meg féléves internetmegvonását, ami fél évig, május 31-ig tartott. A féléves szünet előtt még írt egy gyors mailt a barátainak: „Eltűnök az internetről. Már most örülök a leveleknek a postaládámban és a látogatásaitoknak a lakásomban. Ne felejtsetek el!” Rühle blackberryjét is leadta – techrovatos kollégája egyszerűen nem hitte el, hogy nem viccel. De honnan jött az ötlet? „Egyszer Münchenből Hamburgba utaztam vonattal egy interjúra – tizenegy órán keresztül ültem az IC-n Blackberry nélkül. Miután hazaérkeztem, jutott csak eszembe, milyen zavartalanul és mennyire koncentráltan tudtam dolgozni az interjú szövegén – köszönhetően annak, hogy nem kellett törődnöm sem e-mailekkel, sem beérkező hívásokkal. Ráadásul egy könyvből még elolvastam hetven oldalt és egy óra alvásra is jutott időm. Ekkor jutott eszembe, mi lenne, ha ezt hosszabb időre is kipróbálnám? Akkor nem tudtam elképzelni az életemet internet nélkül, azt azonban tudni akartam, milyen következményei vannak az offline létnek” – mesélte Alex Rühle a Berliner Kuriernek.

  Christoph Koch már a második héten tanult valamit: „Korábban már a fürdő felé haladva bekapcsoltam a számítógépemet, hogy az betöltsön, amíg megmosom a fogam és felrakom a reggeli kávét. Megnyitottam a böngészőt, az e-maileket és a szövegszerkesztőt. Míg a gép behozta őket, felvettem a nadrágomat. Tehát a reggeli rutin része volt az internet. Most ez kiesett.” Az újságíró sokkal magabiztosabbnak érezte magát internet nélkül: „Ha valamit az offline kísérletből tanultam, az az, hogy reggel nem hírekkel és levelekkel kezdek, hanem olyan munkával, amit fontosnak tartok – így nem merülök el az apró dolgokban.” Így nincsenek hülye sajtóközlemények, viccesnek gondolt prezentációk a barátoktól és az olyan híreket is később tudja meg az ember, ki mikor és miért mondott le vagy lett kirúgva.

  Alex Rühlét főleg a munkájában akadályozta, hogy nincs internet: „Ha valami után kutattam, azt a napilap archívuma megküldte nekem mailben – ez most kiesett, nekem kellett egyenként kinyomtatnom a szövegeket. Normál esetben körlevélben kapom meg, mikor és hol milyen sajtótájékoztatók lesznek, most a kollégáimtól kérdezgettem az időpontokat. Ha valakinek a telefonszámát kerestem, azt eddig egy online adatbázisból bányásztam elő – most a titkárnőmnek ki kellett nyomtatnia a 190 oldalas listát, nekem meg onnan kikeresnem az illetőt. Eddig ha külföldi cikkeket akartam olvasni, felmentem az internetre – most a pályaudvaron vettem meg a nemzetközi lapokat. Ha tudósítottam valahonnan, azt mobiltelefonon keresztül csináltam – az elmúlt félévben pedigs telefonfülkékre vadásztam.” Az újságíró szabadideje viszont sokkal felszabadultabb lett internet nélkül: korábban egész nap, még este is a számítógép előtt ült, míg a megvonás alatt felfedezte, hogy sokkal több könyvet olvas el, mint régebben és még a családjára is több ideje van. Igaz az is, hogy már hajnali ötkor fel kellett kelnie, hogy mindenre legyen ideje: a munkába járás mellett offline élményeiből könyvet is írt – de nem, nem papírra, hanem a MacBookján.

  Pár élményrészlet a héten megjelent könyvből:

  December 3-án – pár nappal a digitális böjt megkezdése után – Rühle üresnek és idegesnek érzi magát. Február 16-án kísértést és ellenállhatatlan késztetést érez aziránt, hogy kicsit internetezzen és megpillantsa a bejövő e-mailjeit. Március 10-én megdicsérik a barátai, hogy milyen nyugodt és kiegyensúlyozott. Április 21-én Rühle ezt írja a naplójába: „Kitűnően érzem magam offline. Az életem színesebb és intenzívebb, mint ezelőtt bármikor!” Május 31-én, a féléves kísérlet utolsó napján arról ír, mennyire kellemes volt ez a fél év, és milyen kár, hogy vége. Bár azért az is megjegyzi, hogy örül, hogy végre újra normálisan dolgozhat. Június 1-jén 5644 olvasatlan levelet talál internetes postafiókjában.

  Amikor első online munkanapján Christoph Koch megnyitotta a levelezőprogramot, azzal szembesült, hogy több felkéréstől is elesett. „A negyven nap alatt rengeteg mailt kaptam szerkesztőségektől, akik különböző cikkek és interjúk elkészítésével bíztak meg. És bár mindenki, aki e-mailt írt nekem, kapott egy automatikus választ, miszerint vezetékes telefonon vagy rendes, papíralapú levélben keressen, a szerkesztőségek valószínűleg azt mondták: ez a Koch gyerek ez nem normális, keressünk valaki mást. Nem vették a fáradságot.” A szabadúszó szerző szerint hosszú távon egyáltalán nem éri meg anyagilag internet nélkül dolgozni. Az első munkanap sem volt nagy élmény: „Kellemetlen volt. Nem volt meg bennem az az érzés, hogy végre újra tudok netezni. És amikor a vezetékes és a mobiltelefonom egyszerre kezdtek el csörögni, hirtelen extrém stressz lett rajtam úrrá. És azzal, hogy újra internetezhetek, sajnos a rossz szokásaim is visszaszivárogtak egy-két hét alatt.” A fél évet kihagyó Rühle viszont állítja: ma már sokkal megfontoltabban, strukturáltabban és koncentráltabban dolgozik, mint előtte – az e-mailekre pedig csak négy-ötször néz rá naponta az eddigi permanens levelezés helyett.

  Vajon jót tesz-e, ha nem internetezünk annyit? Milyen hatása van egy, illetve két hét internetmegvonásnak? Szenvedünk-e, ha nyaralás közben nem találunk wifit? A tájékozottság magabiztossá tesz – vagy fordítva? Várjuk olvasóink megfejtéseit!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr392179866

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Digitális böjt – ki lehet-e bírni fél évig internet nélkül? 2010.08.01. 20:36:38

"Off ist in" – ez most a nyár egyik slágertémája Németországban: két újságíró egymástól függetlenül öt héten, illetve fél éven keresztül vállalta, hogy sem internetközelbe, sem a mobiltelefon közelébe nem mennek. Az elején kicsit szenvedtek, aztán...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.07.28. 08:25:28

Jó téma! Nagyon bőségesen lehet vesézni.
Az utóbbi mondjuk 20 évben rettentő tempóban változtak a dolgok. Kicsit nehéz is követni. Én a magam alig több, mint 40 évével egy pár területen elavultnak is számítok. Más kérdés, hogy ezek egy részén nem is kívánok változtatni.
Először a mobiltelefon tett be. Azok közé tartozom, akiknek az országban elsőként volt mobiljuk, még a vasaló forma Ericcson Hotline, a valaki emlékszik. Előtte, ha elmentem otthonról, és nem voltam a munkahelyemen sem, akkor egyszerűen elérhetetlen voltam, és ebbe mindenki szépen bele is törődött. Más kérdés, hogy ha én el akartam érni valakit, akkor nyilvános állomást kellett keresnem, és vagy sikerrel jártam, vagy nem. Az illető akit kerestem,m szintén vagy ott volt, vagy nem, és én sem idegeskedtem, ha valakit pár napig nem értem el.
Aztán jött a 4 kilogramm súlyú Erisscon. Inentől kezdve az autóban is elérhetővé váltam, bár gyalog nyilván nem cipeltem mindenhová.
Hamarosan GSM telefonra váltottam és innen már nem volt megállás. Éjjel-nappal, bárki számára elérhető voltam, aki tudta a számomat. És az emberek szokásai a technikai lehetőségekkel együtt változtak. Ma már elvárják, hogy elérhető légy és azonnal intézkedj. Ha nem, az ügyfeleid mást fognak hívni, az ismerőseid pedig szóvá teszik, hogy "már kerestelek, csak nem vetted föl".
És akkor a netes elérhetőségről még nem is beszéltem! Nem is tudom, hányan várják el, hogy a leveleikre hoppdehirtelen válaszoljak. És ez még nem is a legdurvább fokozat, mivel ilyen közösségépítő helyeket egyáltalán nem veszek igénybe, mint az IWiW, meg a Facebook. De ismerek olyat, akinek egy percre nem nyugszik meg a telefonja, mert a csitrillió ismerősének valamelyike mindig csinál valamit és arról neki értesítést kell kapnia. És lehetőleg azonnal reagálni rá.
Nem mondom, nem szívesen adnám le az nternetelérésemet és a mobiltelefonomat, de nekem még a mai napig is össze tud rándulni a gyomrom, ha csiripelni kezd a "baszogatógép".

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.07.28. 08:31:30

Fél év lehetetlenül sok időnek tűnik, de évente egy másfél-kéthetes szünet térerő és internetelérés nélkül jól esik és érezhetően jót tesz.

Ha már low tech megoldások, az utóbbi években jöttem rá ismét, hogy milyen kellemes papíron, töltőtollal fogalmazni. Az eredmény tömörebb, összeszedettebb és fegyelmezettebb próza, mint a szövegszerkesztővel gyártott. A javítgatás lehetősége slamposít. :)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.07.28. 08:35:06

nagyon jó téma, szerintem mindannyiunkat érint. Én már álmodoztam arról, hogy egy időre kivonuljak a webről, de hát ez lett a szakmám...

Azt hiszem, én is a fent felsorolt stádiumokon mennék keresztül a megvonás során.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.07.28. 08:43:59

@elGabor: "az utóbbi években jöttem rá ismét, hogy milyen kellemes papíron, töltőtollal fogalmazni"

tyű, én már úgy lettem egyetemista, aztán újságíró, hogy kizárólag számítógépen szerkesztettem az írásaimat, a gép fölött gondolkodtam a témákon. Egy ráérős nyári hétvégén próbaképpen leültem egy papír és egy toll elé, hogy kézzel írjak meg egy politizáló posztot. Egyszerűen nem ment :) Mintha az agyam nem tudott volna az író kezemnek parancsolni. Durva érzés volt. Aztán, amikor visszaültem a gép elé, könnyen jött az ihlet. A fenti malőr viszont nem hagy nyugodni, azt hiszem, erőltetni kellene az offline írást.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.07.28. 08:54:22

@rajcsányi.gellért (ergé):

Nekem is sokkal könnyebben, meg gyorsabban jön meg az írhatnékom gép előtt, viszont kézzel nem csinálok olyan triviális helyesírási hibákat, mint néha billentyűzeten. És itt nem elütésről beszélek.

irrelevant 2010.07.28. 09:00:41

@rajcsányi.gellért (ergé): Én épp ellenkezőleg, papíron sokkal jobban tudok és szeretek fogalmazni. Egyrészt egy jó tollal írni élmény. Másrészt szeretem látni az áthúzott mondatokat, bekezdéseket, hogy mit vetettem el, mit kell átfogalmazni.

Ami pedig a legfontosabb, ha papírra írok, nem kattintgatok mindig át az fb-re, a winampra, a thunderbirdre, a mandinerre, az utorrentre és egyebekre, így rövidebb idő alatt kész vagyok, nem csak a rezet baszom.

Alfőmérnök 2010.07.28. 09:42:09

@elGabor: "Ha már low tech megoldások, az utóbbi években jöttem rá ismét, hogy milyen kellemes papíron, töltőtollal fogalmazni. Az eredmény tömörebb, összeszedettebb és fegyelmezettebb próza, mint a szövegszerkesztővel gyártott. A javítgatás lehetősége slamposít."

Érdekes megfigyelés. De nem biztos, hogy csak a javítgatás lehetősége miatt más gépbe írni.
Én pl. jegyzeteket, vázlatokat még ma is papírra írok, de nem érzem, hogy korlátozva lenne a javítgatás lehetősége (áthúzás, átszámozás, nyilazás). Más kérdés, hogy a végén csak én látom át a művet, de hát az meg kit érdekel. :)
Viszont valahogy sokkal közvetlenebb a fizikai kapcsolat a kéz, a toll és a papír között.
Nincs közbeiktatva egy technikai apparátus, aminek a működéséről nem rendelkezem minden információval (vö. Max Weber a villamoson).
Ezenkívül megfigyeltem, hogy tollal és ceruzával sokkal jobban írok helyesen. És most nem az elütésekről beszélek, mert arra olyankor értelemszerűen nincs is lehetőség. :)

kacce 2010.07.28. 09:43:16

Nagyon erdekes poszt, koszonet erte!

En mostaban tovabbfejlesztettem az otletet es eljatszadoztam a gondolattal, hogy mi tortenne a vilaggal, ha mondjuk aramszunet lenne par hetig. Bar lehet jobb nem belegondolni :) Tulsagosan fuggoek lettunk a ketyereinktol...

Téglagyári Megálló 2010.07.28. 09:44:16

Azért beszéljünk azokról is, akik nem hajlandók tudomásul venni, hogy megváltozott a világ. Mit szóljak például ahhoz, ha valaki "antihumánus"-nak minősíti az e-mail-t, ezért nem válaszol a hozzá intézett levelekre? Vagy: ha valaki arra használja a híváskijelzést, hogy ne vegye fel a telefont, és ne hívjon vissza?

Téglagyári Megálló 2010.07.28. 09:45:16

@Bell & Sebastian:

Azért a böjt fogalmát nem a zöldek találták ki. Amúgy én szoktam 3-4 nap szünetet tartani blogunk látogatásában, és jót tesz.

Alfőmérnök 2010.07.28. 09:46:52

@El Topo (Sgt. Elias): Kicsivel megelőztél. Egyébként ha a helyesírásellenörző alapján sem tudom eldönteni, hogy mi a helyes, leírom papírra.
A kommenteket mondjuk sajnos gyakran le sem ellenőrzöm, ezt utólag meg szoktam bánni.

Murderface 2010.07.28. 09:53:36

"...ki lehet-e bírni fél évig internet nélkül?"
Ki.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.07.28. 09:56:01

@Alfőmérnök:

Ezzel én is így vagyok. Nem tudom az okát, talán a kezem jobban tudja, mint az agyam.

erdandrea 2010.07.28. 10:08:10

Elég szomorúnak tartom, h. a mai fiatalság nem bír ki fél évet net nélkül...Én a munkám miatt nem tudom félévig nélkülözni, de szabadság alatt be sem kapcsoltam a gépet (2 hétig), sőt eszembe sem jutott!

nemezisazis 2010.07.28. 10:09:23

ez ám a tökös és extrém vállalás. jó németektől mit várhat az ember..

én is voltam már levágva a netről 5hónapig.
az első 1-2 hét nehéz, de gyorsan rájössz, hogy igazából jó.
azóta is direkt kihagyok egy-egy hetet (se mél, se gugli, se hírportál, se semmi)

az internet az ami miatt eltávolodsz a világtól és nem a hiánya..
több olvasás, több telefon, több mozgás, több gondolkodás, több élet.

Téglagyári Megálló 2010.07.28. 10:10:18

@El Topo (Sgt. Elias):

Vannak erről filozófiai értekezések, állítólag már Nietzsche is korholta az írógépet. Nyíri Kristóf is írt erről, "Szövegszerkesztővel gondolkodva" írom ezt akkor is, ha le leszek munkásőrözve.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.07.28. 10:14:02

A dolog azonban az állandó jenlétről szól azonban.
Ti hogy élitek meg, ha valakit pár napig nem tudtok elérni? És a környezetetek mit szól hozzá, ha elérhetetlenek vagytok egy darabig?

Peti8 2010.07.28. 10:16:47

Akkor ezt most linkelem (jé, tudja a t9) facebookra :)

Terézágyú 2010.07.28. 10:18:07

Ezzel is úgy vagyunk mint mindennel az emberi életben: tudjuk, hogy nem jó túlzásba vinni, hogy a középút lenne a legjobb, hogy ésszerűen kéne ezeket használni - de nem megy.

Elfelejtünk tollal írni, elfelejtünk számolni (osszatok el két számot papíron!) stb. stb.

haruka 2010.07.28. 10:23:51

Volt erről egy kiváló rész a South Parkban. Bár ott nem önként vállalták az internetmentességet. :))
Ma már nem lehet net nélkül élni, viszont ésszel kéne használni, ami nekem sajnos nem mindig megy. Túl sok időt töltök a gép előtt. Fogalmazni érdekes módon én is jobban tudok papíron, ceruzával. Jobban átlátható, egyszerűbb, és tényleg nem szarom el az időt azzal, hogy ide-oda kattintgatok közben.

Tehetetlen Dodó 2010.07.28. 10:31:30

Érdekes dolog ez, több oldala is van.
Nekem például nélkülözhetetlen munkaeszköz az internetes kapcsolat, teljes levelezésem az ügyfelekkel és kinti anyacégünkkel gyakorlatilag e-mail formájában történik, valamint vagy 10 éve a szükséges anyagbeszerzések egyre nagyobb részét is interneten intézem (az utóbbi évtized rohamos fejlődésének eredménye, hogy gyakorlatilag minden, magaára valamit is adó cégnek van honlapja, többé-kevésbé részletes információkkal), telefonkönyv például nem volt hosszú évek óta a kezemben.
A sok elektronikus korreszpondenciának van negatív hatása is: gyakorlatilag soha nem írok kézzel és ebben csak igen csekélyrészt van szerepe podagrás ízületeimnek, már szívesebben fogalmazok gépen, élve a könnyű és áttekinthető másolási és javítási lehetőségekkel.
Privát életemben sajnos bizonyos függőséget is jelent a háló, szegény hitvesem joggal veti a szememre, hogy hazatértemkor néha előbb kapcsolom be a gépet, mintsem a családomat üdvözölném.
Persze én még mindig nem vagyok annyira függő, mint egyesek, akik szinte éjjal-nappal kényszeresen lógnak a "szeren". (Például 3 gyermekemből kettő, akik ki se kapcsolják a gépüket és igazi katasztrófaként, tehetetlenül vergődve élik meg, ha valami üzemzavar miatt egy napig nincs hálózat. Igaz, ma az egyetemi hallgatók annyira rá vannak kényszerítve a hálózatra, hogy adott esetben pár órás kiesés is nehezen elviselhető számukra).

No, egyszer tényleg érdemes lenne kipróbálni egy pár hetes szünetet.
De félek, ezt ugyanolyan nehéz egy netfüggővel megértetni, mint egy drogossal, vagy alkoholistával...

MagyarZizzi (törölt) 2010.07.28. 10:36:55

Egyete,re járva tapasztaltam, hogy ma már elvárás, hogy mindenkinek legyen számítógépe és internete, de azzal egyetértek, hogy túlzásba visszük a használatát. A munkahelyemen van internet, össze-vissza kattintgatok, olvasgatok, nézelődöm, a munka meg nem halad. Odahaza csak egy laptopom van net nélkül, egy este alatt megírok egy tízoldalas házidolgozatot, és max zene megy a háttérben... de szerintem mindenki érzi a különbséget, aki nem online 24 órában.

Bell & Sebastian 2010.07.28. 10:38:28

@Téglagyári Megálló:
Van az a kategória, hogy jól tudja, csak nem teszi.
Hogy miért is, annak a taglalása messze vezetne.

hátsó szándék 2010.07.28. 10:40:30

Ha nincs internet, annál csak egy rosszabb dolog van:

ha van, csak baromi lassú.

irrelevant 2010.07.28. 10:40:44

"Igaz, ma az egyetemi hallgatók annyira rá vannak kényszerítve a hálózatra, hogy adott esetben pár órás kiesés is nehezen elviselhető számukra"

Ezt ők mondták neked? Mert ez erős túlzás. Igaz, a tanulmányi rendszerek elérése nagyon fontos a tantárgyfelvétel hetében, de a félév nagy részében ezzel semmilyen elintéznivaló nincs. Tanulni pedig könyvből is lehet, könyvtárban, nem csak a netről összeolvasott anyagokból.

Mondom ezt úgy, hogy nekem is nehezemre esne pár napra lekattanni a netről. :)

Téglagyári Megálló 2010.07.28. 10:41:31

@Bell & Sebastian:

Bocsánat, de most nem értem a mondatait, azt főleg nem, hogy az enyémekhez hogyan kapcsolódnak.

Alfőmérnök 2010.07.28. 10:48:50

@Téglagyári Megálló: Személyiségfüggő. Sok esetben egyszerű slendriánságról van szó. De ha valaki tudja, hogy a másik választ vár, akkor szerintem tahóság. Vagy célzás (a nemválasz is egyfajta válasz kategória).

Bell & Sebastian 2010.07.28. 10:49:12

@Téglagyári Megálló:
A kihagyásokról volt szó, böjtről. Meg arról, ki mire használja. Szerintem az írásbeliség, az értelmiségi lét kezdetleges (ha nem pót-) formája. Tréning-szabadidő-olcsóság.

2010.07.28. 10:53:18

Ha meg tudnám tenni, nekem is jót tenne egy ilyen...:) de biztosan nehéz lenne..:)

Tehetetlen Dodó 2010.07.28. 10:54:42

@otvospeter: Persze, nem kell nekik állandóan.
De például múltkor pont akkor volt valami félnapos rendszerhiba, amikor az egyik kölyöknek éppen az órarendjét kellett volna összeállítania és aki épp nem tudod gyorsan hozzáférni a rendszerhez, hátrányba kerül.
Ez persze egyéni pech, de jellemző, hogy zavarok általában akkor keletkeznek, amikor az embernek nagy szüksége van a netre, máskor meg hónapszám nem történik semmi rendellenes.
Szeláví.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2010.07.28. 11:03:50

Erre mondanék okosat, de most én is internetmegvonáson vagyok fél évig :)

na__most__akkor 2010.07.28. 11:06:10

Tessék mondani, ha valaki papírra ír tollal vagy ceruzával, az is leszarja, hogy a magyar nyelvben ékezetek is vannak? Vagy olyankor még igaz az, amit az általános iskola első osztályában tanultunk? (Legalábbis én úgy emlékszem, tanultuk.)

És mi az a "South Park"? (hehe)
TV nélkül még szebb a világ ...

Tehetetlen Dodó 2010.07.28. 11:12:27

@Zka: Ja, most láttam elszállni a postagalambot, amelyik az üzenetedet hozta.

Tehetetlen Dodó 2010.07.28. 11:13:59

@na__most__akkor:
Na ja, ez már messzebb visz: a mai "civilizált" embernek kész katasztrófa egy félnapos áramszünet vagy vízelzárás, az biztos...

C4rt3r 2010.07.28. 11:18:49

"Korábban már a fürdő felé haladva bekapcsoltam a számítógépemet, hogy az betöltsön, amíg megmosom a fogam és felrakom a reggeli kávét. Megnyitottam a böngészőt, az e-maileket és a szövegszerkesztőt. Míg a gép behozta őket, felvettem a nadrágomat."

1) kávézó ember sikeres nem lehet
2) komolyan ilyen lassú gépe volt? Akkor nem csodálom, hogy fél évre ott hagyta!

Bell & Sebastian 2010.07.28. 11:39:29

Rendszergazda-szagot érzek.

lhr 2010.07.28. 11:40:46

A témáról készült 2000-ben egy nézhető cseh film: Vissza a természtebe (Cesta z mesta). Laza, sörgyári capriccio-s történet (mese) egy prágai programozóról, aki visszatalál az emberszabású szintre, mikor fiával pár napra vidékre kirándul. Amiből sokkal több nap lesz... Bátran ajánlom mindenkinek.

A való világban viszont csupán az igazi csúcsmenők (Csillag Istvánnál, Hagyónál-Demszkynél, vagy a BKV-s Eleonóránál sokkal magasabb szférákra tessék gondolni...:-) engedhetik meg maguknak, hogy rá se rántsanak a digitális univerzumra. Ismerek közülük egyet-kettőt, és meglátásom szerint egyre inkább nem a pénzük jelenti a különbséget az egyéb földi halandókhoz képest, hanem éppen az, hogy nem kényszerülnek ebbe a végtelen („jajjmegjötteamindennapibetevőímélem” mókuskerékbe.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.07.28. 12:07:15

Én simán kibírom fél évig net nélkül. Csak adjon valaki pár millát, körbeutazom a földet :)

Lehet találni olyan elfoglaltságot, ami pótolja a netet, csak kicsit sokba kerül :) Viszont egyszer csak úgy poénból leállhatna egy hétre a teljes tévéadás Magyarországon.

PCiprian 2010.07.28. 12:16:55

Köszhasznú bejelentés!

Az Internetstop Nemzetközi Közhasznú Alapítvány bejegyzése 2010. július 20-án jogerőre emelkedett!

Alapítványunk célja:

"Felelős Internet használat rendszerszemléletű támogatása, az Internet függőséget fókuszba állítva

Napjaink legnagyobb technológiai vívmánya, az Internetnek a hatása az emberi civilizációra, minden aspektusban óriási. Az egyénekre, a nemzetek-társadalmakra, az országokra és államszövetségekre, a tudományra, a gazdaságra és a kultúrára gyakorolt hatása hatalmas, eddig az emberi történelemben a legnagyobb mértékű.
Alapítónk, az Internet használatával kapcsolatos alapösszefüggéseket és egyéni érintettségét megértve, a témában laikusként hozta létre az Alapítványt és annak szakértői kuratóriumát, hogy a felelős, kiegyensúlyozott és fenntartható Internet használatért közösen cselekedjenek.
Az Internetstop Nemzetközi Közhasznú Alapítvány legfőbb feladatai közé sorolhatók azok a kutatások, elemzések, publikációk, események és programok, együttműködések és tartalmak megvalósítása, mely a felelős, kiegyensúlyozott és fenntartható Internet használat irányába mutatnak.
Mivel az emberi élet minden alapvető aspektusát befolyásolja az Internet, a legszélesebb körben, rendszerszemlélettel és holisztikus megközelítéssel valósítja meg célkitűzéseit az alapítvány.
Az Internet és környezetének regularizációja, szabályozása elengedhetetlen és alapítványi cél is egyúttal, mivel az óriási előnyök mellett – Samuel Eisenstadt paradoxonának megfelelően – hatalmas veszélyeket rejt magába a használata.
Alapítványunk ezért elkötelezett a felelős, kiegyensúlyozott és fenntartható Internet használat mellett, mely az egyén és az egész emberi civilizáció érdeke is.
Különös tekintettel van az alapítvány a függőséget, addikciót okozó Internet használat iránt, mely veszély deklarálását és kutatását és hatásainak kezelését és ellensúlyozását működése során ugyancsak a fókuszba állítja.
Mindennek érdekében az alapítvány felhívja a társadalom és az egyén figyelmét a veszélyekre és „jó utakat”, megoldásokat javasol és kínál, illetve a már függésben lévők számára kíván támogatást nyújtani, hogy az Internet okozta addikció megoldásához támogatást kapjanak."

Amennyiben a kedves témára reagálókat érdekli az alapítványunk itthon, vagy külhonban, kérem keressen bizalommal!

Szép internetes napot!

Pék Ciprian
ciprian.pek@gmail.com

2010.07.28. 13:08:42

az adás c. most készült magyar filmet ajánlom, talán illeszkedik a témához, hiszen erről szól.

kétbalkezes mosómedve 2010.07.28. 13:23:29

I went to the woods because I wished to live deliberately, to front only the essential facts of life, and see if I could not learn what it had to teach, and not, when I came to die, discover that I had not lived. I did not wish to live what was not life, living is so dear; nor did I wish to practise resignation, unless it was quite necessary. I wanted to live deep and suck out all the marrow of life, to live so sturdily and Spartan- like as to put to rout all that was not life, to cut a broad swath and shave close, to drive life into a corner, and reduce it to its lowest terms, and, if it proved to be mean, why then to get the whole and genuine meanness of it, and publish its meanness to the world; or if it were sublime, to know it by experience, and be able to give a true account of it in my next excursion.

ivrilider 2010.07.28. 13:37:11

@lhr: Reális meglátás. A rómaiak ezt otiumnak hívták. Ehhez pedig hozzá kell tenni azt is, hogy bizony az internet olcsó. Elképzelhető továbbá emellett, hogy az internet nélkülözése pedig sokba kerül ám.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.07.28. 14:11:43

Ez tényleg érdekes téma.
Furcsa, mert megfigyeltem, hogy mióta jobban rászakadtam az internetre, rászoktam a nyomtatott sajtó olvasására is.
Viszont el is vonulnék egy barlangba, ha teljesen megszűnne a papíralapú információközlés, mert könyvet, tanulmányt, bármit, ami 10 oldalnál több KÉPTELEN vagyok számítógép képernyőn olvasni.
Nem beszélve,hogy a konstans villódzás piszkosul megterheli a szemmozgató izmokat, és egy tizes skálán 40-es erősségű migrén külön öröm.

gentry 2010.07.28. 14:22:56

Tulajdonképpen kesereghetünk azon, hogy az internet mennyit rontott az életünkön, de már hiába. Sajnos nincs már visszaút a net és mobilkütyük nélküli világba. Én pár évvel ezelőtt lelkes voltam a technikai újításokkal kapcsolatban, aztán pár évvel ezelőtt ez visszafordult, elegem lett az állandó rohanásból, és valahogy megcsömörlöttem. A mobilomat egy teljesen alap készülékre cseréltem, nincs otthoni e-mail címem és a netezésem 90%-át hétköznap bonyolítom (már amit tudok akkor, mert mindent azért nem lehet) és sokszor előfordul, hogy egész hétvégékre kikapcsolom a mobilom. Sokszor gondolok arra, milyen jó lenne egy sokkal lassabb, mobilkommunikáció és net nélküli világban élni... Erre persze lehet azt mondani, hogy ne használjak mobilt és netet, de ez azért nem megoldás, mert akkor komoly "versenyhátrányba" kerülnék a világ többi részével szemben.
Szóval az egész el lett b....va. Az emberiségnek valahol az elektromos áram feltalálása után satuféket kellett volna nyomnia a fejlődés terén.

gentry 2010.07.28. 14:25:44

@Gery.Greyhound:
Vagy legalább a hétfői szünnap visszajönne!!!

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.07.28. 14:28:26

A hónap idáig legérdekesebb posztja, én 1 óráig bírom max. :-)))

mildi 2010.07.28. 15:04:14

@El Topo (Sgt. Elias): nem. az agyad tudja jobban. egyszerű pszichológia: helyesen leírva sokkal többet látod leírva, mint helytelenül, az a kép ég be az agyadba. így mikor leírod mind a két változatot, a helyes fog jobban tetszeni. a helyesre ad ki az agyad több találatot :)

Tehetetlen Dodó 2010.07.28. 15:14:29

@Gery.Greyhound: Csatlakozom! TV-mentes világot!
Legalább egy kicsit...

Tehetetlen Dodó 2010.07.28. 15:21:05

@neccharisnyás útonálló: Érdekes, a nyomtatott sajtóval én fordítva jártam: egyre kevesebbet olvasok nyomtatottat.
Ennek vannak határozott anyagi előnyei, a korábbiak tizedét költöm újságokra, hetilapokra, de van hátránya is: a neten az ember inkább célzottan olvas, sokszor a mások által ajánlott linkeket, ezért viszont óhatatlanul kiesik sok olyan információ vagy téma, amit egy újság tartalmaz. Mert az újságot az ember többé-kevésbé alaposan végiglapozza, amit viszont a neten nemigen tesz meg.
Azt viszont alátámasztom: "rendes" irodalmat, szakkönyveket, nagyobb terjedelmű műveket szépen bekötött papírformátumban szeretek olvasni.

Sátán meg a Jocó 2010.07.28. 15:56:04

Rosszul közelítjük meg a kérdést.

Egyszerűen arról van szó, hogy az ember nem nőtt fel ahhoz a technikához, ami fénysebességgel fejlődött az elmúlt két évtizedben, ebből kifolyólag nem tudja azt hatékonyan, felelősséggel használni.
Ergo nem magával a technikával van a baj, hanem éretlenségünkkel, alacsonyszintű emberi jellemvonásainkkal.

De ezt is, mint annyi minden mást, Stanislaw Lem már megjósolta több, mint negyven éve, jelesül itt a Kiberiáda c. könyvének 'Hatodik utazás...' c. fejezetére gondolok.

Szori 2010.07.28. 16:07:06

Hááát én most voltam szinte teljesen elvágva a nettől egy hétig, míg nyaraltam. A wifis telefonom tönkrement, így azt sem tudtam használni. csak egy laptopról az e-maileket meg a híreket átfutottam, de ezt is szó szerint kell érteni.
Már 3 napja itthon vagyok, de a facebookon még mindig több száz új esemény van, de lusta vagyok vele foglalkozni. És már túl vagyok azon is, hogy érdekelne, nem fogok végignézni. Egyébként naponta többször szoktam nézni, és semmiről nem szoktam "lemaradni". De lusta vagyok a Mandiner Blog
egy heti termését is végignézni, pedig ritkán hagyok ki bejegyzést.
Most jöttem rá, hogy túl sokat foglalkozom a netes dolgokkal. Fenn van az ember Facebookon, ott percenként van új dolog (Twitterezni nem is szoktam ráadásul!). Van kb. 10 oldal, amit rendszeresen látogatok és a legtöbb cikket elolvasom. Ezen kívül két kedvenc focicsapatom fórumát rendszeresen olvasom és hozzászólok. Ezek naponta több órát elveszenk az életemből. Ha be akarnám hozni a lemaradásomat, egy egész napot rá kellene szánni! És ha végig érnék mindenen, kezdhetném elölről, mert minden frissült...

gentry 2010.07.28. 17:51:41

@Sátán meg a Jocó:
Nem is fog soha felnőni hozzá, de nem is kell, hisz ezért vagyunk emberek, nem pedig gépek.
Én még mindig azt mondom, hogy a megoldás a fejlődés "visszabontása" lenne minimum az elektromos áram feltalálásáig, de sajnos ez túl sok érdeket sértene, így soha nem kerül rá sor.

Téglagyári Megálló 2010.07.28. 17:57:14

@gentry:

Nem kell semmit visszabontani, elég ha tudatosan használja és tudatosan nem használja ezeket az eszközöket az ember. Nem kell minden gadget-et megvenni.

Tehetetlen Dodó 2010.07.28. 19:23:49

@Sátán meg a Jocó: A Hatodik utazás nekem is az egyik kedvenc pélabeszédem, bár szerintem nem pontosan arról szól, amire Te most alkalmazod: inkább a felesleges információk közül a hasznosak megkülönböztetésének művészetéről - ennyiben persze összefügg a netvilággal, de úgy vélem, hogy megfelelő szűrőkkel, mint alapvető műveltség és biztos erkölcsi bázis, a net használata nem veszélyes.
De ez a cikk nem is ezekkel a veszélyekkel, hanem inkább a könnyen kialakuló függőséggel foglalkozik.

Tehetetlen Dodó 2010.07.28. 19:25:35

@gentry: Olvasd Hetesi Zsolt Felélt jövő-jét.
Lehet, hogy teljesül a kívánságod, hamarabb, mint szeretnéd, hehe.

tewton 2010.07.28. 19:52:43

@Alfőmérnök:
"Én pl. jegyzeteket, vázlatokat még ma is papírra írok, de nem érzem, hogy korlátozva lenne a javítgatás lehetősége (áthúzás, átszámozás, nyilazás)."

jaja! tavaly végre beszereztem egy papiralapu notebookot, keménytáblás, vonalazatlan lapokkal, kb. a5-ös oldalakkal. a legjobb dolog. minden oldal külön file, ceruzával még ábrákat is tudok importálni, ollóval-ragasztóval copy-pastelni is lehet (szöveget és képet), postairónnal pedig kiemelni. nem kell hozzá akku se 220 volt, működik vonaton és buszon is.

sokkal jobb, mint computérba jegyzetelni (mondjuk csak az igazán fontos dolgokat másolom be kézzel). az eredmény is átláthatóbb.

blerocs 2010.07.28. 20:20:14

Pár német fiatal kitalálta, talán a "slow food" mintájára, hogy legyen "slow media" is, olyan interaktív netes közeg, ahol nem elárasztani akarják infóval az olvasót, hanem nagyon megválogatják, miről írnak, mit, hogyan, és komolyan veszik az olvasók, a közönség visszajelzéseit. Végül is egy rendes netes újság pont ilyen...
13. Slow Media focus on quality both in production and in reception of media content: Craftsmanship in cultural studies such as source criticism, classification and evaluation of sources of information are gaining importance with the increasing availability of information.
www.slow-media.net/manifesto

Sátán meg a Jocó 2010.07.28. 21:55:50

@gentry: nem. Elkezdhetnénk azzal, hogy jogosítvány szükségeltetik a számítógép használatához/birtoklásához. Én még emlékszem arra, amikor csak annak volt gépe, aki értett is hozzá. Tudom, szőrösszívű IT-s vagyok :)

@Tehetetlen Dodó: szerintem kapcsolódik, mert az emberek manapság boldogtalanok, állandóan kattintgatnak mindenfele abban reménykedve, hogy találnak vmit a hálón, ami jobb kedvre deríti őket. Ha meg már ehhez is lusták, akkor a FB-n kattingatnak a logóra percenként, hátha...

"megfelelő szűrőkkel, mint alapvető műveltség és biztos erkölcsi bázis, a net használata nem veszélyes."
Sajnos ellent kell, mondjak. Évek óta finomítom az RSS-olvasómat, szennycsatornákat sem nézek, de képtelen vagyok elhárítani olyasmit, hogy megtudjam, ki a f*szom az a Majka, holott, minden porcikám tiltakozik az ellen, hogy akár egy másodpernyi energiát is elveszítsek ilyesmire. Olyan töményen ömlik rád a szenny, hogy buddhista remete legyen az, aki képes 100%-ban kirekeszteni a külvilágot.

A függőség és a válogatás nélküli tudásanyag iránti vágy kéz a kézben jár. Mivel én amúgy egy szélsőséges faszi vagyok, szívem szerint olyan embereket is utálok, mint Gutenberg, de ennek kifejtése meghaladja egy komment kereteit, inkább hajts engem tovább :)

Beteg világ ez, kérem szépen.

Tehetetlen Dodó 2010.07.29. 08:54:11

@Sátán meg a Jocó: Persze, ebből a szemszögből nézve kapcsolódik: hiszen lassan bennünket is úgy elborít és gúzsbaköt a szenny, mint szegény Mohót, aki nem látta előre kívánságának következményeit.

(És abban is igazad lehet, hogy "állandóan kattintgatnak mindenfele abban reménykedve, hogy találnak vmit a hálón, ami jobb kedvre deríti őket", lassan tényleg azt hiszem, hogy a magamfajta a kivétel, aki megpróbálja szigorúan csak valamilyen céltudatossággal használni a netet. Persze már ezzel is ellentmondásba kerülök önmagammal - hiszen itt kattintgatok a blogon, hogy valami érdekesre reagálhassak, hehe).

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.29. 20:44:34

gyönyörű digitális böjtöm mián nem tudom követni az eseményeket. valaki összefoglalná az elmúlt hét eseményeit? áll még jeruzsálem, vagy szétatonyozta az a gonosz ahmadinezsád? függetlenek vagyunk még, vagy viktor behódolt putyinnak, egyáltalán áll e még a magyar?

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2010.07.29. 21:02:27

@Grift:
Isten hozta. Sok érdekes nem történt. Próbált az IMF nekünk jönni, de csak a reptérig jutott. Merkel szerelmet vallott a Fospumpának, és minden idők legkevesebb pénze öszpontosul most éppen nálunk. Legényesbe' viszont jók vagyunk! Elkezdtek barátkozni velünk(economist), de ez lehet inkább árt :-) De, mit kurkászik itten? A baba jól van? Az a lényeg, ha nem tudná, mit' a világ, meg hogy mi történt, nézze meg az ember :)
Üdv. Misi
p.s. gyűlik a bizonyíték bizonyos hmm.. lények ellen, azért ezt ne hagyjuk ki :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.29. 21:07:23

@Mihint:
köszönöm, szóval a világ rohan tovább a vesztébe. :)

vattafakk 2010.07.30. 00:52:27

Én egyszer már kibírtam 14 évet internet nélkül! Mobiltelefon nélkül 12 év a rekordom :)

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.08.02. 12:35:13

Én kiválóan éreztem magam nyaralás alatt (egy hét horváto. majd egy hét táboroztatás, majd egy hét munka, majd egy hét máramaros) net nélkül.
süti beállítások módosítása