„A zsidó pénz ellen lép fel a Fidesz”
2010. július 22. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

„A zsidó pénz ellen lép fel a Fidesz”

  „A nyugati filmek firmák/cégek, az amerikai befolyás és a zsidó pénz ellen” lép fel a kétharmados Fidesz, mert új ellenség kell neki a baloldal legyőzése után - nyilatkozta a Süddeutsche Zeitungnak adott nagyinterjúban Kovalik Balázs, a budapesti Operaház kirúgott művészeti vezetője.

  A befolyásos müncheni lapnak adott Kovalik-interjú a húsz éve folytatott, változatos apropójú, mégis egy állandó személyi kör által elkövetett Magyarország-mószer igazi állatorvosi lova. Egyszerűen minden benne van: fasiszták vs. zsidók, Mucsa vs. tájékozott világpolgárság,  nemzetieskedés vs. szabad művészet. Kovalik sértett. És fél.

  A cikk még nem elérhető a Süddeutsche honlapján, de kedves olvasónk elfaxolta nekünk a szöveget.

  A hosszúra nyúlt interjú nagyjából a feltűnően alákérdező újságíró, Eybert Tholl művészeti és aktuálpolitikai témájú kérdéseinek váltogatására épül. A magam részéről nem foglalkoznék az operaművészeti fejtegetésekkel. De mit mond Magyarországról és a politikáról Kovalik Balázs?

  Miután értetlenkedését fejezi ki az Operából történő eltávolítása miatt, rátér a Fideszre. „Nem tudom, ki milyen pártból érkezett, soha nem érdekelt a politika” - mondja. Két kérdéssel később mégis elkezd róla beszélni: „A Fidesz ellenségképre építette a politikáját. Ezek a szocialisták voltak. Most kétharmados többséget értek el, a baloldalt legyőzték, most új ellenségeket kell keresni. Most a nyugati filmek, az amerikai befolyás és a zsidó pénz ellen lépnek fel.”

  Az újságíró itt rákérdez: tényleg ezt a kifejezést használják, hogy „zsidó pénz”?

  Kovalik szerint tartósan ezt, ha nem is hivatalosan. Az ilyen kifejezések lassan szalonképesek lesznek. A jobboldali radikálisok magyar őskultúrát akarnak előállítani. „Persze, a nyugati gazdaság képviselőinek nem mernek nekimenni, mert Magyarország rögtön összeomlana” - teszi hozzá. „Így tehát a kultúrában takarítanak” - reagál az újságíró, mire jön a válasz: „Általános a félelem. Vannak kijelentések, hogy a magyar kulturális életet meg kell tisztogatni belülről. Vagy: Magyarországnak egy nemzeti, költői, egészséges színházi életre van szüksége - ilyeneket hallani, olvasni.”

  Kovalik ezután rátér operaháiz viszontagságaira: „Sok jó ötletünk volt, de - képekben beszélve - a szuperautók elromlottak a hülye országúton.” A művész aztán honfitársait kritizálja: „Nagyon kevés magyar ismeri a világot. A politizáló rétegek talán Horvátországba vagy a müncheni Oktoberfestre eljárnak vakációzni, a világot azonban nem ismerik. Elzárkóznak a világ elől és félnek a változásoktól. Magyarország évszázadok óta egy megoldatlan problémával küzd: lenyeljük vagy kiköpjük a nyugati kultúrát?”

  A kérdező itt rátér a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatára, amely szerinte azt tartalmazza, hogy Magyarország mindenütt ott van, ahol magyarok vannak. „Ja, hát ez nem szép?” - kérdez vissza Kovalik. Az újságíró megkérdezi: „ott lógnak ezek a törzshelyén is?” Kovalik elmondja: ott néhány hete magyar zászlók, fegyverek és a jobboldali radikális magánhadsereget támogató nyilatkozat lógnak a falon.

„Ön fél?” - jön a kérdés. „Ha ez folytatódik, igen. A baloldali újságok - már amelyik még megmaradt - már diktatúráról beszélnek. És ami engem idegesít, az az értelmiségiek és a művészek hallgatása."

  Az interjú végén Tholl felteszi a kérdést: „Magyarországi rendezései is olyan vadak, szellemesek és kompromisszumoktól mentesek voltak, mint Németországban?” Kovalik Balázs elmondja: kevés ilyen volt, és azokból botrányok lettek. „Szabad-e Kékszakállnak, a nemzeti szupermacsónak a földön feküdnie?” - kérdez vissza a művész, aki szerint meglepő lenne, ha ezután az interjú után Magyarországon még felkérést kapna. „De ha nem kapok több lehetőséget, akkor el kell hagynom az országot” - zárja a beszélgetést az Operaház előző művészeti vezetője.

*

PS: a fax olvashatatlansága miatt a Firmen szót Filmenek olvastam, tehát filmek helyett cégekről beszélt Kovalik. Minden egyéb stimmel.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr792166648

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: RE: Kertész Imre 2010.07.22. 14:47:48

Olvasom Nobel-díjasunk interjúját a  Die Welt-ben. Egyrészt egyetértek vele, Berlinben jobb lenni mint Budapesten, főleg ha valaki Nobel-díjas. A Kultúra (így nagybetűvel) arrafelé ugyanis nem kopott szürke öltönnyt viselő szikár, idősödő ura...

Trackback: Vona 2010.07.22. 12:01:51

Az Igazi Hős a filmekben arról ismerhető fel leggyakrabban, hogy minden értelmes ok vagy előzmény nélkül 1.) bosszút áll 2.) dug. A valóságban ez úgy néz ki, hogy: 1.) Beszól Vona Gábornak, 2.) nincs 2.Szóval Ákos, You Are Almighty!Na de ne siessünk en...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.07.22. 07:34:07

2000-től a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze!

"A kitüntetést a miniszterelnök adja át legfeljebb 10 képző-, ipar-, fotó-, film- és előadóművésznek minden év március 15-én...

...A díj egyben pénzjutalommal jár, amely megegyezik a Kossuth-díjjal járó pénzösszeg egyharmadával."

http://hu.wikipedia.org/wiki/Érdemes_művész

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.22. 07:41:26

Talán Kovalik visszakerül oda, ahonnan jött: seggdugasz kis statisztának.
Efemer karrierje az Operaház művészeti vezetőjeként igazán szépen beleillik az elmúlt időszak ballib kulturális szönyegbombázásába. Ezt az embert kinevezték a magyar operajátszás modern istenének, holott amit letett az asztalra, az semmi más, mint ízléstelen kis magyar provincionalizmus. Helyén kell kezelni az arcot.

Bell & Sebastian 2010.07.22. 07:55:24

" ... megbízatása 2010. június 30-án lejárt. Egy frissen megjelent kormányhatározat értelmében a lejáró szerződéseket nem lehet meghosszabbítani. "
www.petitiononline.com/venggong/petition.html

Továbbá:
" ... Kovaliknak azért van határozott időre szóló ideiglenes megbízása, mert a művészeti igazgatói státusz nem szerepel a dalszínház Szervezeti- És Működési Szabályzatában. Az SzMSz módosítását évek óta egyeztetik a minisztériummal, összehangolva az Operaház Alapító Okiratának változtatásával. Utoljára 2010. március 25-én küldtek ezzel kapcsolatos kérelmet az akkori kulturális miniszternek, Hiller Istvánnak. ... "
nol.hu/kult/kovalik_balazs_szerzodeset_nem_hosszabbitja_meg_az_operahaz_

Ezek után ne is várjon szerződést! Egy intelligensebb állat köpés előtt legalább céloz.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.07.22. 08:03:18

@Gasper: "Talán Kovalik visszakerül oda, ahonnan jött:" Á, tipikus álláshalmozó, Őszi Fesztivál, Zeneakadémia, ez-az. Légy nyugodt, már egy életre megkapaszkodott . )

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.07.22. 08:05:53

Nagyon sajnáljuk Kovalik Balázs távozását. Veszteség lesz Magyarországnak, és nyereség lesz azoknak a nyugati kultúrországoknak, amelyek befogadják.

Lol.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.22. 08:12:12

@gloire: itthon nem nagyon fog labdába rúgni egy darabig. Na nem mintha már látnám a faszi alternatíváját az új Szőcs-korszakban.

Ez az egész interjú Kovalik saját egzisztenciájáért való gusztustalan vinnyogás. Mondjuk kötve hiszem, hogy Németországban, akár a harmadvonalban labdába rúgna az ürge.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.07.22. 08:19:26

@Gasper: Én bízom benne, hogy nem találkozom többet a nevével, de valami azt súgja, ő az, aki még a kéményen is visszamászik . )

tevevanegypupu 2010.07.22. 08:21:38

"Szabad-e Kékszakállnak, a nemzeti szupermacsónak a földön feküdnie?” - kérdez vissza a művész"

Miert ne szabadna? Eppen most fogott foldet. Egyebkent valoszinuleg halalosan komolyan gondolja..es egyetlen magyarazatkent. Jo annak, akiben ekkora magabiztossag van.. Es nagyon rossz is, hiszen soha nem ketelkedik..sajat magaban.

Bableves 2010.07.22. 08:23:21

Szeretnék előítéletesen személyeskedő lenni:

A fotó alapján egy iskolában társait mószeroló, otthon a WC-ben bohócot könnyeztető, némi munka vállalás során sunyin törtető, fagyiról számlát kérő, a tükör előtt kopaszodáson siránkozó dűlőúti lolkabolkát látok.

A cikk alapján a biztos megélhetésért és munkákért cserébe buzgó hungarofóbként megnyilvánuló nímandot.

Az a rész érdekes, amikor a külföldi utazásokat említi. Talán a "népek" többsége nem igénytelenségből és mucsaiságból nem jut tovább a megyeszékhely munkaügyi hivatalánál. Még szerencse, hogy a szuper művelt nyugati turisták mind ilyen célokra hajtanak. Persze ő a multikulti fíling vívmányait szeretné régi kultúra helyett értéknek láttatni. Majd egyszer neki is lesz vödörszartanyakába performansza...

jan 2010.07.22. 08:28:17

Kovaliknak én egy rendezését láttam, és az baromi jó volt, nem tudom, miért kell őt eltávolítani az operaházból.

Az viszont, amit ezzel az interjúval csinált, kifejezetten undorító. Tudatosan hazudva mocskolni a hazánk kormányát alávaló dolog. Még direkt rá is kérdez a riporter, hogy "de tényleg, pontosan ezt a kifejezést használják", itt Kovaliknak lenne egy utolsó esélye, hogy az arcátlan hazugságtól visszalépjen, maszatoljon: "nem pont így mondják, de egyértelműen célozgatnak stb." De nem teszi, megy bele az ordas hazugságba.

Rettenetes.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.22. 08:28:59

@gloire: na persze. Az ilyenek nagyon tudnak kapaszkodni. Még a fajansz falán is találnak fogást, hiába húzták le a slozit.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.07.22. 08:29:34

@gloire: Azért itt nem Bartókok lépnek le, hanem Nyisztorka Iván bárvigéc és zongorista sírja tele a zsebkendőjét azzal, hogy őt BÁNTOTTÁK, és milyen csúnyán. Ríni fog, oszt' valamikor visszajön. De megismétlem, ha három év múlva Berlinben ezer hirdetőoszlopról néz le Nyisztorka képe a zongoraestjei programjával, és a helyiek még a napi currywurstjuk mellett is arról beszélnek, hogy ki melyik feketepiaci forrásból szerez jegyet a dugig tömött előadóba - akkor beismerem, kultúránk megint egy hatalmas kincset dobott el magától hallatlan butaságában. :)

Oblomov 2010.07.22. 08:30:18

A poszt címe az igazat-e mondja, vagy csak a valódit?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.22. 08:32:48

@jan: "Kovaliknak én egy rendezését láttam, és az baromi jó volt, nem tudom, miért kell őt eltávolítani az operaházból."

Akkor nézz meg egy átlagos operaelőadást a Mezzón és megérted, hogy Kovalik egy provinciális puhapöcs, aki könnyen talált rést az amúgy valóban fonnyadt magyar operajátszás zenitjén. :)

Paranoid Android2 2010.07.22. 08:41:13

Szegény anyukája! Szörnyű lehetett szembesülnie azzal, hogy ez a biológiai segédanyag genetikailag kb 50%-ban a rokona.
Továbbá: Magasabb fizetést simor andrásnak!

jan 2010.07.22. 08:44:24

@Gasper: oké, de ha jól értelek, akkor a fonnyadt operajátszás zenitjén mégiscsak Kovalik volt a legjobb, ez megint csak amellett érv, hogy nem kellett volna elküldeni (ez persze most egy mellékszál, ami igazán érdekes, az az, ahogyan nyilatkozott)

jozicsenko 2010.07.22. 08:44:32

azt remélem megértik a fanyalgó libeálisok hogy az ilyen interjúk után egyre kevésbé érdekel, ha lenáciznak

kovalik: elmész te a jó bús fenébe: nem azért rugtak ki mert zsidó vagy, hanem mert ilyen hülyeségeket beszélsz...

feliguresvagyfeligtele 2010.07.22. 08:44:33

Az nem valami progresszív dolog szerintem, hogy 3 choppermotor behajt az Operaház színpadjára, röffent párat aztán kidönget hátul, és a fennmaradó másfél órában fojtogató benzingőz és bűz van a nézőtéren. Ez olcsó szemfényvesztés.
"ott lógnak ezek a törzshelyén is?” Kovalik elmondja: ott néhány hete magyar zászlók, fegyverek és a jobboldali radikális magánhadsereget támogató nyilatkozat lógnak a falon."

:-)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.22. 08:47:12

@jan: nem jól érted! :)
Attól, mert Kovalik valahol rést talált, még nem ő a legjobb.

Tehetetlen Dodó 2010.07.22. 08:49:16

Lám, így űzi el a tomboló fasiszta diktatúra legnagyszerűbb progresszív, eredeti és mélyen független művészeinket.
Megszakad a szívem.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.07.22. 08:52:21

Hát basszátok meg, az a Turandot annó, aztán pölö a Triptichonból a Köpeny meg a Schicchi igenis jó volt. És persze, sok minden meg nem tetszett -már csak így szok lenni -, és ez az interjú tényleg egy veder fosnak tűnik, de ettől még nem lesz valaki , pláne visszamenőleg szerencsétlen nímand, vagy nem kell visszamennie "seggdugasz kis statisztának". Az meg, hogy valaki fotó alapján dehonesztáló élettörténeteket képzeleg, nem a fotó alanyát minősíti. Ha valaki ebben a nyomorult, belterjes magyar operakultúrában megdolgozott azért, amit elért, az pont Kovalik. És ha Csurkától nem vitatjuk el az irodalmi érdemeit attól, hogy vén korára mezei antiszemita faszkalappá avanzsált, akkor egy túloldali kis bérrettegés sem annulálhat majd' két évtizednyi melót.

És valaki írta: nem látni a Szőcs-féle opera(színház-, kultúra-)koncepciót, és hozzá a potens mandrókat. És ez az igazi baj. Arról nem is beszélve, hogy Szőcs tudottan ideiglenes megoldás, pár havert még székbe ültet - köztük Medgyessy 2002-es beszédtanárát egy vidéki, háromtagozatos színház igazgatói székébe! - aztán majd jön valaki más. De minek, könyörgök, így minek?!

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.07.22. 08:55:03

@jan: "Tudatosan hazudva mocskolni a hazánk kormányát alávaló dolog."

2000 március 15-én átvette a Köztársaság Érdemes Művésze díjat, amit elvileg az akkori miniszterelnök adott át neki. Pénzt is kapott vele. Egy úriember.

irrelevant 2010.07.22. 09:04:18

Ezek a büdös, tahó magyarok nem ismerik a világot, bazzeg. Teszkós májkrémet esznek, ahelyett, hogy beülnének egy színvonalas étterembe Palermóban. Üdülési csekkel Hajdúszoboszlóra járnak fürödni, meg se fordul a fejükben, hogy kimenjenek egy szörfdeszkával a Copacabanára. A többségük még Berlinben sem járt soha... Ilyen igénytelenséget!

rás · http://ras2.blog.hu 2010.07.22. 09:20:22

A sok előítéletes - és ismerethiányos - fröcsögést olvasva szükségét érzem, hogy teljes egyetértésemet fejezzem ki dr. Zergével. (és kiegészítésként csak a Millenáris Mozart maratonjára emlékeztetek.)

Syr Wullam 2010.07.22. 09:20:50

"Az újságíró megkérdezi: „ott lógnak ezek a törzshelyén is?” Kovalik elmondja: ott néhány hete magyar zászlók, fegyverek és a jobboldali radikális magánhadsereget támogató nyilatkozat lógnak a falon."

Ez a kis exkurzus valamiféle sajátos coming out akart lenni? Egy szerződés lejártából származási, ideológiai és szexuális orientációs nyafogást kihozni nem menő.

Máskülönben Dr. Zergével értek egyet.

stratez 2010.07.22. 09:24:30

Ha az ember ezeket a kultikus balliberókat figyeli, ugyanaz az érzése támad, mintha a kurucinfot olvasna. Bár az a kurucosok javára írható, hogy ők legalább a zsidót zsidónak nevezik, és nem álcázzák valami másnak, mint jó Kovalikunk, aki Fideszt mond, de magyart ért alatta. A zsidó rasszizmus a profibb, sokféle hangszeren játszik, ugyanúgy belefér Kovalik magyarozása, mint Netanjahu tankjai. Szegény kurucinfonak egyelőre csak gárdája van, tank egy szál se.

greybull 2010.07.22. 09:25:45

Minden éjjel vizesresírom a párnámat, reggel zokogva ébredek, azért, mert, mint magyar mekkora rohadt, nagy, mocskos náci vagyok, hogy dögölnék meg tegnap!
A kávém után már valósággal őrjöngök, hogy ma is hogy fogom üldözni, mint piszkos, szemét fasiszta a másságot, a romákat, a zsidókat, a szlovákokat, meg mindenkit, aki nem fajmagyar! Hogy a fene evett vóna meg tegnapelőtt! Árpádsávos gárdaöltönyben járok, a cipőm zöldfehér csíkos, a kalapon lilafehér csíkos, ha meglátok a Dohány utcában egy feketeruhás pajeszos embert hát késsel villával esek neki, mert reggeliznem is kell valamit, hozzá kis roma gyereket falatozok - EMBEREK ti ott a művelt NYUGATON! Kérlek köpjetek le!

zetorov 2010.07.22. 09:27:45

Aki ismeri ezt a műfajt, nem mondhatja, hogy Kovalik tehetségtelen, és nagy hiba politikai állásfoglalása alapján megítélni a művészi tevékenységét. A kommunista Abbadót, és a náci Karajant (aki kétszer lépett be a náci pártba) sem a politikai nézeteikért szeretjük, ha szeretjük.

jan 2010.07.22. 09:40:25

@zetorov: ez igaz, de itt nem Kovalik művészi kvalitása a fő kérdés, hanem az, hogy tudatosan hazudva feketíti be a kormányt, és ezen keresztül az egész országot is.

Bableves 2010.07.22. 09:40:47

kovalik balázs néhány elődje a teljesség igénye nélkül alább, hasonlóan kisbetűs nevek, és "identitások", de a faj(ta)jellegzetesség volt -e előbb, vagy csak hajlam náluk, azt nem akarom eldönteni, még a végén Goebbelsi magaslatokba emelnének.

joe esterhas - forgatókönyv író:

"A magyarok erőszakosak, az öngyilkosságig szenvedélyesek, túl gyorsan mondanak ítéletet, szűk látókörűek, antiszemiták és rasszisták"

"Ha meglátsz egy magyart az utcán, menj oda, és vágd pofon! Ő tudni fogja, hogy miért kapta." (2004)

imre kertész - író:

"Nem kell nekem se haza, se otthon, se ország – nem tudok mit kezdeni a nemzet fogalmával.” (2002)

"Magyarországon a szélsőjobboldal és az antiszemiták uralkodnak. A magyarok régi káros szenvedélyei - a hazugság, a dolgok elfojtására való hajlam - jobban jellemzők, mint valaha."
"Az európai kultúra terméke vagyok, egy dekadens, ha akarja, egy gyökértelen. Ne kössön engem Magyarországhoz" (2009)

Alfőmérnök 2010.07.22. 09:42:12

Ez egy sértett ember kicsinyes bosszúja.

Téglagyári Megálló 2010.07.22. 09:43:49

Tehát a zsidó pénznek kellene uralkodnia? Szép kis coming out.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.07.22. 09:45:59

Élek a gyanúval, hogy valahogy csak-csak megleszünk ehonban Kovalik nélkül.

Serio (törölt) 2010.07.22. 09:48:38

Ez undorító. Ilyen nemzetgyalázó hazugságáradatot rég olvastam.

Hogyan van ehhez pofája, most őszintén?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.22. 09:49:07

@zetorov: "és nagy hiba politikai állásfoglalása alapján megítélni a művészi tevékenységét."

Ez nem politikai állásfoglalás, hanem pitiáner gecizés a teljes országgal szemben, pillanatnyi kis egzisztenciális zavarok miatt. Hát nagyvonalú művész az ilyen!? :)

Kovalik Abbado és Karajan egy lapon? LOL

Alfőmérnök 2010.07.22. 09:56:00

„A nyugati filmek...ellen"
Anyád!
Előbb nézd meg az MMKA honlapját. Hol lépnek fel ezek a nyugati filmek ellen? Ugyanazok az arcok fognak dönteni, mint eddig, csak egy kicsit megváltoztak a hangsúlyok.

Btw Szinetárt mikor rúgják ki?

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.07.22. 10:00:36

lészen egyszer médiafigyelő intézet, ami azonnal reagál az iylen marhaságokra?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.22. 10:01:51

Vagy szimplán a "mi jobban gyűlölünk benneteket..." szenvedély buggyant ki belőle, vagy tudatosan a nagy és gazdag német piacra szeretne bejutni az "üldözött művész" surranó pályán.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.07.22. 10:02:14

Tanulságképp az elején is kiemelt szöveg, eredetiben:

"Die Fidesz hat ihre Politik auf einem Feindbild aufgebaut. Das waren die Sozialisten. Nun haben wir eine Zweidrittelmehrheit, die Linken sind besiegt, jetzt muss man neue Feinde suchen. Jetzt geht es gegen westliche Filmen, amerikanischen Einfluss und jüdisches Geld.

Diese Formulierung wird wirklich verwendet, "jüdisches Geld"?

Andauernd, wenn auch nie offiziell. Solche Wendungen werden langsam salonfaehig."

stb.

Bell & Sebastian 2010.07.22. 10:11:12

Csak azt akartam mondani, hogy aki teheti, nézze meg a Borisz Godunovot a Margitszigeten 24. -én vagy 30. -án.
Szerintem nem fog csalódni.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.07.22. 10:12:20

@dobray: @rajcsányi.gellért (ergé):

Na az ilyen jüdisches Geld féle Unterstellungok miatt lesz igenis szép dolog az objektív felelősség...

Ámde:

Utólagos tiltakozósdi annyit ér, mint halottnak a csók. A roppant egyszerű ellenszer az lenne (évtizedek óta), hogy tessen kérem pompás kapcsolatokat építeni a külföldi médiával a fidesz is, oszt hasonló cikkeket kibulizni, ahol viszont a rettegőknek olvassák a fejére minden marhaságukat preventív csapás keretében. (ofkorz nem Szíjjártós PR keretében, az Oh Mein Gott kategória lenne)

A helyreigazításokat nem követi senki és holmi hivatalos médiafigyelő intézeteket meg kapásból megint a Viktatúra újabb korbácsának állítana be kűűfőődön a sok kis Kovalik.

kackia 2010.07.22. 10:12:51

Ok nélkül nincs okozat.
Legfontosabb a helyes mérték lenne , de ahhoz már érzék kell. Azzal születni szoktunk.
Nyugati civilizációnk kirakatai csakis hibrid héber kultúrával vannak megpakolva.:)Ez van, hagyományaink megtagadása után, éberség és önbecsülés hiányában minden népre ez vár.Mára ezt kell szeretnünk.
Meglepő a gyors bekapcsolódásuk,beépülésük,s a mi enerváltságunkkal együtt járó leépülésünk. 1910 előtt csak kalmárkodtak sem az építészetben , sem a vizuális művészetekben, nem volt ismert a jelenlétük, a kreativitás mélyen elvolt temetve bennük. A bomlasztás, a demagógia korában léptek színre. A neológ felszabadulás hozta meg nekik az ábrázolás szabadságát, ekkor vetült fény az addig bezárt, talmudi sötétségben szunnyadó lelkükre.
A gyermeki rácsodálkozás frissességével és hevességével vetették rá magukat az addig tiltott világra, feltételezem, hogy ezt a revelációt őszinte belső örömenergia is motiválta .Viszont érdemes lenne megvizsgálni az előlük addig elzárt és tiltott, lenézett goj kultúránk hangszere hogyan tudott hirtelen oly szépen pengeni, hogy az kívánatos legyen a zsidó léleknek.Vagy mára már áthúrozták az addig szépen csengő csembalónkat? Hogyan tud egy önmagát addig kirekesztett népcsoport a kultúrára oly gyorsan rákapcsolódni és abban meghatározó módon részt vállalni , mikor azt csak messziről,érdektelenül szemlélte korábban?Tudtommal, ha egy növény nem kapaszkodik a talajba, egészséges gyökérzetet nem tud fejleszteni és így elpusztul.Állítólag csak a fagyöngy képes gyökérzet nélkül életben maradni. Most akkor ujjat hoztak létre a régit lecserélve vagy csak rákapcsolódtak és idegen hangszer húrjait pengetik ilyen sikeresen? Megjelenésükkel a korábban még érintetlen tiszta európai szellem folytonossága megszakadt a forradalmi időkben vagy gazdagodott ??
Ezeket a kérdéseket miért nem vizsgáljuk sosem.

"E sorok írása idején, 2009 decemberének első hetében pedig kezdődik a Gólem fesztivál, az izraeli és izraelita színházak seregszemléje a Nemzetiben. Értsd: az új budapesti Nemzeti Színházban, ami már megnyitása óta mindennek nevezhető, csak a magyar nemzet színházának nem. Ennek csak tükre az az építészeti giccs, ami a színház épületét jelenti, a lényegesebb azonban az a műsorpolitika, ami Madách megcsúfolt Ember tragédiájának bemutatásával kezdődött, és manapság Alföldi Róbert áldásosnak nem nevezhető tevékenységében csúcsosodik ki. A Gólem fesztivál reklámlapján a kisbetűs „nemzeti színház” felirat alatti mondat: „Új értelmet ad”, nyíltan is kifejezi azt, ami a mai hivatalos kultúrpolitikában történik - a magyar kultúra rovására. A nemzeti színház felirat ugyancsak kisbetűvel szerepel az intézmény honlapján (!), nem csak a keresőben, hanem magán a nyitólapon is. A Gólem fesztivál hivatalos támogatója Izrael Állam Nagykövetsége mellett az American Jewish Joint Distribution Committee, az iki (izraeli kulturális intézet) mellett a magyar OKM, Oktatási és Kulturális Minisztérium. A 2005 óta Magyarország első professzionális zsidó színházaként működő Gólem Színház immáron másodszorra rendez fesztivált külföldi közreműködőkkel. A Gólem küldetésnyilatkozatában szereplő legfőbb célja, hogy „magas szintű művészi produkciók bemutatásával képviselje hazánk és a szélesebb értelemben vett zsidóság kulturális értékeit, és szerepet vállaljon Magyarország nemzetközi kulturális együttműködéseinek kiépítésében, bővítésében. A Gólem színház nyitott, alkotó és folyamatosan párbeszédre törekvő színházi műhely, az izraeli és a "magyar, illetve az európai zsidó kultúra közvetítője és terjesztője. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott most a Nemzeti Színház is, hiszen szeretne kezdeményező szerepet játszani abban, hogy a nemzetközi újítások, a meghatározó jelentőségű külföldi társulatok, előadások bemutatkozhassanak Magyarországon.” Tehát a Gólem a nemzetköziség szolgálatában áll, azaz egyértelműen nem magyar, de még csak nem is igazán zsidó, hanem amolyan internacionális, ismét alátámasztva a bevezetőben írottakat és a címbeli kérdőjelet."

corpuscuit.us/joma/index.php?option=com_content&view=article&id=1280:van-e-zsido-mveszet&catid=73:kazar-szindroma&Itemid=45

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.07.22. 10:16:30

"„De ha nem kapok több lehetőséget, akkor el kell hagynom az országot” - zárja a beszélgetést az Operaház előző művészeti vezetője."

Tehat Kovalik kozzetette, hogy rendezoi allast keres Nemetorszagban. Vajon kap-e azok utan, hogy bedobta az uldozott vilagpolgar imidzset? Ha kap, en is megprobalom a trukkot.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.07.22. 10:24:29

@Dr. Zerge:
Az meg, hogy valaki fotó alapján mond véleményt egy másik személyről, létező dolog. Profilozásnak hívják. Balfasz amerikai filmekben láthatsz ilyet, mert azt kötve hiszem, hogy a tuskó fajtádat beengedték valamelyik magyar egyetemre. Egy olyan seggarcnál, mint ez a Kovalik, az ő korában a teljes kórtörténete kiül az ábrázatjára, hogy bárki láthassa, ha érdekli, még szakavatottnak sem kell lennie.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2010.07.22. 10:25:07

Minden bűne közül a legszörnyűbb, hogy ez az ember valószínűleg tényleg szereti az operákat!

[.....I...]

VIII. Nagyapó 2010.07.22. 10:41:10

Óbazz, ezt a cikket nem lehet szanaszét perelni valahogyan?!?

Bell & Sebastian 2010.07.22. 10:41:15

Jehuda hálévi (XI.szd.) A Kuzári c. filozofikus scifijében leírja, hogyan találkozik és beszélget a kazár király egy keresztény pappal, iszlám imámmal, görög filozófussal és egy rabbival.
A rabbi győzi meg.
Koestler is azt állítja (www.terebess.hu/keletkultinfo/13torzs_1.html), hogy a magyar zsidóság a betért kazárokból áll, akik csatlakoztak a magyar törzsekhez.

Azt nem lehetne, hogy Szent Istvántól indítjuk a forradalmat?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.07.22. 10:44:46

Nem az a gáz, hogy léteznek ilyen alávaló hungarofób gyökerek.

Ez a gáz: "2000 március 15-én átvette a Köztársaság Érdemes Művésze díjat, amit elvileg az akkori miniszterelnök adott át neki."

A jobboldal is besegített az ilyen patkányok hizlalásában, és ez több mint bűn, ez hiba. Ki kell dobni az összes ilyet, néhány évig sírnak, aztán megunják és hazamennek, vagy külföldre.
A lényeg, hogyha 10 év múlva megkérdeznek egy magyar művészt, az már a hazaszeretet hangján szóljon, és ne a zsigeri magyarellenességén.

kackia 2010.07.22. 10:46:13

@Mr Falafel: "Az meg, hogy valaki fotó alapján mond véleményt egy másik személyről"

Az tudomány kérem,frenológia .
Persze, ha maga ilyenekben hisz akkor majd megnézheti magát.:)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.07.22. 10:47:10

@Doomhammer: Akkor lesz vicces, mikor a németeknek megint elegük lesz a mulitkultiból és kidobálják az összes ilyen üldözött művészt.

A történelem ismétli magát, ahogyan mondani szokták...

VIII. Nagyapó 2010.07.22. 10:47:52

@VIII. Nagyapó: Amúgy attól tartok, nem - nehezen megfogható :-(

Azért egy a "messziről jött ember azt mond, amit akar" és az "alternatív valóság" fordulatokat használó választ igazán megérne a dolog.

kackia 2010.07.22. 10:52:48

@Bell & Sebastian: Elnézést, hogy megint bő lére eresztettem mondandómat,de valahogy mindig sok citromot facsarok a reggeli teámba.

MagyarZizzi (törölt) 2010.07.22. 10:54:43

Egyvalamit nem értek. Miért van a német sajtó ráállva arra, hogy rosszat írjon Magyarországról, miért keresnek meg mindenkit, akinek Budapesten egyszer a lábára léptek, miért lovagolnak már hónapok óta a "jobboldali diktatúrán", ami nálunk állítólag van?! Orvadászból lesz a lebjobb vadőr, vagy mi?

kackia 2010.07.22. 10:55:15

@TaTa86.: És a szelekció pofára vagy munkásságra fog megtörténni?:)

kackia 2010.07.22. 11:01:47

@MagyarZizzi: Maga valóban ennyire naiv lenne?

"Ekkor minden megváltozott, mint amikor a forgalomirányító lámpa pirosról zöldre vált. Azok az újságok, amelyek németbarátként arról írtak az embereknek, hogy milyen nehézségei vannak Németországnak Nagy-Britannia legyőzésében kereskedelmi és más téren, hirtelen mindannyiuk úgy gondolta, hogy a németek nem jók, útonállók... Akik Hunok!...(..I..)"

jobbik.net/index.php?q=node/6081

kackia 2010.07.22. 11:04:25

Érti@MagyarZizzi:
Érti? A németek nem szeretnének Hunok lenni! :):)

gaga 2010.07.22. 11:22:33

Akkor most ki lesz az opera főrendezője? Schmitt Pali bácsi, vagy esetleg Stumpf Isti? :)))))

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.22. 11:23:05

uhh, ez szerencsére anullálja az imf fiaskót.

homlok megtöröl, a haza fényre derül.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.22. 11:23:53

@MagyarZizzi:

ugye, hogy! nem német sajtó az, hanem magukfajta.

stratez 2010.07.22. 11:24:34

Mi a különbség a zsidó rasszizmus és kurucinfo antiszemitizmusa között? Hogy a kurucinfonak csak gárdája van, Netanjahunak meg tankja is. A hülye Kovalik azt hiszi, hogy a magyarozása kódoltabb rasszizmus, mint a kurucinfo zsidózása. Pedig dehogy.

Bummer 2010.07.22. 11:27:30

Nehéz ügy. Egy csomó kiváló művész képtelen kitörni az SZDSZ-es kapcsolati rendszeréből, és mindent primitív bunkóságnak tart, ami nem onnan jön.
Persze ezt alátámasztani csak a szélsőjobbal tudják...

AkarkiJ 2010.07.22. 11:27:31

Minek kell ilyen baromságokat nyomatni külföldön?

Gázos a helyzet, nem kicsit, de azért reálisabb is lehetett volna.

kötözködő 2010.07.22. 11:31:44

@kackia: " 1910 előtt csak kalmárkodtak sem az építészetben , sem a vizuális művészetekben, nem volt ismert a jelenlétük, a kreativitás mélyen elvolt temetve bennük."
Csak hogy kötözködjek: Róth Miksa már évekkel 1910 előtt érmeket kapott a világkiállításokon. Komor Marcell ie előbb tervezi a szabadkai városházát, a marosvásárhelyi közigazgatási palotát.

Lajos bacsi 2010.07.22. 11:32:21

Ki nem szar le egy interjút? Mit nyafogtok itt?

vomit 2010.07.22. 11:32:46

@MagyarZizzi: mert nem "nemet" ez a sajto. ahogy sorosgyuribacsi nem magyar, zbigniew kazimierz brzezinski nem lengyel, i tak dalse. a vilag osszes orszagaban ontudatukra ebrednek az emberek, es ez az egyetlen, amitol az onjelolt globalelit tart
CFR Meeting: Zbigniew Brzezinski Fears The Global Awakening
www.youtube.com/watch?v=oDBlABD01U0

Zbigniew Brzezinski is "Deeply Troubled"
www.youtube.com/watch?v=1HFaJohG2vo

egy interjubol:
http://www.gothic.hu/maganyterulet_forditasok_!cikkek_vonthronstahl.html
Ők az új dogmák készítői, felépítik a saját totalitárius rendszerüket, először persze csak a fejükben. Nem bízom ezekben az emberekben, a “szabadságról” beszélnek, de az ő szabadságuk rabsághoz vezet.

Rwindx 2010.07.22. 11:33:48

Én nem is mondok semmit, mert szép nem hagyná el a számat.

VVV 2010.07.22. 11:34:47

milyen opera ??? komoly ? alig birom kinyögni a hitelt, 15 évnyi tb fizetés után elmegyek betömetni egy fogamat erre, közli az orvos, hogy elfogyott a tömés ... erkölcsit kértem az új munkahelyemhez, elfogyott a nyomtatvány...
na nemá , milyen opera ... meg amúgyis , el lehet menni..

kokavec 2010.07.22. 11:39:36

Konkrétan Kovalik személyéhez nem akarok hozzászólni, mert annyira nem ismerem a munkásságát, az interjúból úgy tűnik egy kicsit belekeverte személyes sértettségét is az összképbe.
De a kultúra elleni politikai offenzíva, az nagyon is valós, súlyos probléma. Sok rombolás volt az előző fidesz korszakban is és most még többre számít a hozzáértő közeg. Ilyenkor előkerülnek a 3-ad, 4-ed rangú magukat művésznek nevező kézművesek és iparosok és kapják az állami megrendeléseket. És ezzel gyakorlatilag el is szívják azt a kis forrást, ami művészetre jut és ami nélkül a nemzetközi színvonalon dolgozó művészek háttérbe szorulnak.

Ez is a régi recept, ha valakinek diktatórikus elképzelései vannak még a művészeknek is meg akarja mondani mit fejezzenek ki alkotásaikkal.

A szocik a kultúrával is csak azt tették, mint minden mással, megpróbálták kiszipkázni magánzsebekbe az ott forgó pénzt. A fidesz viszont propaganda céllal, fárasztó együgyű ideológiákkal akarja távirányítani a művészetet. Ez még súlyosabb probléma, mint az első, ez a diktatúrák módszere.

genyamagyar 2010.07.22. 11:40:11

Tökéletesen igaza van Kovaliknak!

Publius Decius Mus 2010.07.22. 11:40:38

Tipikusan az, amior egy "haladó liberális multikulti" (valójában a múlt sémáiban ragadt, kirekesztő és toleranciára képtelen) figura szeretné, ha zsidózna már valaki, ezért megteszi ő és más szájába adja.

Van itt antiszemitizmus? - Nincs, pedig igény az lenne rá!

lehet más a handa-banda 2010.07.22. 11:42:34

Azért érdekes lenne vetni egy pillantást az Operából az Andrássy út tulsó oldalára, ahol a volt Balettintézet kezd lassan de biztosan lepusztulni miután izraeli befektetők vették meg bagóért. Az Operaházat meg ingyen Kovalikkal?

Goompah 2010.07.22. 11:42:37

Weyer Béla nyomdokaiba akar lépni a köcsög. A bibi csak az, hogy Weyer Béla - minden erkölcsi romlottsága mellett - legalább tehetséges volt, szemben ezzel a kis senkiházival.

Téglagyári Megálló 2010.07.22. 11:43:16

No, már a jezsuitákat is cenzúrázza a blogszoftver?

hááááát 2010.07.22. 11:43:17

@TaTa86.: Akkor gondolom Radnótit sem tartod magyar művésznek?

Egyébként nem értem .Lejárt a szerződése és nem akartak vele hosszabítani.Ettöl még nem kell fasisztázni.Mondjuk ezt nem is ő mondta, hanem a német sajtó.

Egy viszont igaz a FIDESZ meg sem próbálja leplezni, hogy már a közéletben is csak a politikai függés az írányadó.

genyamagyar 2010.07.22. 11:43:17

Publius Decius Mus: Szerinted helytelen fellépni a "zsidó pénz" ellen?

genyamagyar 2010.07.22. 11:44:33

@lehet más a handa-banda:

"Balettintézet kezd lassan de biztosan lepusztulni miután izraeli befektetők vették meg bagóért. "

Tőled is kérdezem: szerinted helytelen fellépni a "zsidó pénz" ellen?

rajen 2010.07.22. 11:44:46

Ezek megint telesírják a külföldet, hogy itt diktatúra van. Vagyis nem ők diktálnak, de az ugyanaz...

Mindenlacaszerűnévfoglaltmárezenaszarindán 2010.07.22. 11:46:10

@gloire: 2000-ben még Orbán volt a miniszterelnök. Ha tényleg politikai a döntés, akkor ugyan miért?

Balangó 2010.07.22. 11:47:52

A Nagy Hazugság féligazságokba van csomagolva. Az pl. igaz, hogy a magyarok közül kevésnek valódi külföldi kitekintése. Az is igaz, hogy félünk a változásoktól.

Ugyanakkor fel kell tenni a kérdést, sőt, FEL KELL TENNI A KÉRDÉST: Biztos, hogy amit ma az ún. Nyugat képvisel, az haladás? Mert szerintem az egy éppen teljesen összeomló kultúra és világkép, sőt világrend. Történelmi perspektívából nézve egyértelműen hanyatló és dekadens.

Ami Kovalikot illeti: kimennek, legyalázzák a helyet, ahol lehettek valakik, aztán amikor jön a következmény, akkor csodálkoznak.

nénike · http://mandiner.hu 2010.07.22. 11:50:36

Kovalik Balázs a Holló színházban még nagyon jó volt.
3:50-től, itt: www.youtube.com/watch?v=wNciOe0QZcY

kamasuka 2010.07.22. 11:51:44

"A nyugati filmek, az amerikai befolyás és a zsidó pénz ellen” lép fel a kétharmados Fidesz"

Óh, bárcsak tényleg így lenne végre, kedves rettegő "barátom"!

Kristl 2010.07.22. 11:54:08

lehet kellene egy nagy nyilvánosság előtt, folytatólagosan elkövetett hazaárulás kategória.

mert ez a stílus amit előadnak rosszabb egy szíjártó nyilatkozatnál.

barang 2010.07.22. 11:54:28

azt nem lehetne valahogy megtudni, hogy ki szervezi ezeket az interjukat. az biztos, hogy nem herr (?) Tholl-nak jutott eszebe, hogy pont Kovalik urral keszitsen interjut. megis ki az aki beajamlja ezeket az embereket?

inyencmester 2010.07.22. 11:54:34

Drága kolléga!

Egy-két év korkülönbség van közöttünk. Meg az, hogy 14 évesen, amikor a nyolcvanas évek közepén először mentem nyugatra koncertezni, kicsit sem kommcsi édesapám azt kérte tőlem: "Fiam, ha valaki kérdezi, mi a helyzet Magyarországon, mondd azt, hogy van mit javítani, de szerencsére nagyon sok tehetséges és szorgalmas embertől tanulhatsz. Idegenek között saját hazádról mondj szépet és jót!"

Azóta néhányszor körbejártam a világot, de sehol, soha nem beszéltem úgy, mint te - pedig nálad kicsit több interjút adtam.

Aki tehetséges, az bízik a tehetségében, és dolgozik. Aki féltehetség, az dörgölődzik ide-oda, és reméli, hogy ha megfelelő hátsót nyal, észreveszik.

Szerintem te tehetséges vagy - amibe bőven belefér egy-két elhibázott rendezés.

Most még volna lehetőséged abbahagyni ezt a fischerivános viselkedést, és arra koncentrálni, hogy érett művészember váljék belőled.

Nem vagy te semmivel sem világlátottabb, mint azok, akik most téged kirúgtak. Csak nem tetszettél nekik. Ennyi. A világon még rengeteg helyen nem fogsz tetszeni, sok helyen pedig igen.
Nincs neked arra szükséged, hogy bebújj a zsidók vagy a Hunok seggébe - meg egyáltalán: senkiébe. Dolgozz - ha már tehetséget kaptál, és nem kell egy gyárban robotolnod.

Üdv: egy kolléga

roxxtar 2010.07.22. 11:55:41

hazaáruló mocskos zsidó.. azt sajnálom csak, hogy tud magyarul

Mufakkar (törölt) 2010.07.22. 11:58:27

Idézet a wikipediából: "A színpadi pálya kisgyerekkorától fogva vonzotta; egy időben cirkuszi bohócnak is készült"

No ez a vágya teljesült ezzel az interjúval.. :-D

A törzshelyét illetően pedig ilyen rejtett coming outot is rég olvastam :-)

tomi257 2010.07.22. 12:01:48

hülye szöveg a "zsidó pénz". pecunia non olet. az a fontos hogy hasznára van e a közösségnek vagy nem. hogy invesztició e vagy lopás. tök mindegy hogy zsidó, amerikai vagy teszem arab. vagy azt hiszitek a nagy magyar becsületes töke, ha létezik ilyen, elegendö az országot versenyképessé tenni?
Kovalik pedig egy elég önzö és alattomos pasi ahogy nézem. mindekinek elkell türnie egy demokráciában hogy az ö saját aranykora véget ér. és ezt nem kell másra kenni ha ez bekövetkezik.

Goompah 2010.07.22. 12:02:19

@Mufakkar: A bohóc legalább szórakoztat és nem kártékony. Ez inkább az a tipikus Nestbeschmutzer (aki a saját fészekbe szarik), nem a szó kb. pozitív, kritikai értelmében.

genyamagyar 2010.07.22. 12:03:17

@roxxtar: hazaáruló mocskos magyar vagy, csak azt sajnálom, hogy magyarul írsz!

Lacdelo 2010.07.22. 12:04:08

Sajnos a kommentelok bargyusaga es tragarsaga alatamasztotta a legjobban azt, amit az altalam nem ismert Kovalik mondott.

Teljesen igaza van abban, hogy van meg sokat tanulnunk az illem tekinteteben a nyugattol, ahol az emberek nem kuldenek el ot ilyen valasztekosan az anyjaba.

"Seggdugasz, provinciális puhapöcs, alávaló hungarofób gyöker, zsidó, homokos. stb..".

En 7 eve lakok Angliaban es latom a hatalmas kulonbseget az emberek mentalitasaban a ket orszag kozott. Nincs ilyen tarsadalmi megosztottsag politika alapjan. Az emberek kevesbe irigyek es nem egymasnak a farkasai. Az itteni konzervativ part nem ilyen demagog, populista, ellentetszito mint a mi Fideszunk es nem hazudnak az ember arcaba ejjel-nappal, ahogy azt a pillanatnyi politikai erdekuk megkivanja. Habar az emberek azt nem vennek be itt ilyen konnyen, mint nalunk. Angliaba a Fidesz politikajaval max. 5%-ot ernenek el az itteni konzervativok, elvinnek a BNP szavazoit.

genyamagyar 2010.07.22. 12:04:14

@inyencmester: "Nincs neked arra szükséged, hogy bebújj a zsidók vagy a Hunok seggébe "

Akkor te miért teszed?

kamasuka 2010.07.22. 12:04:29

@otvospeter:
Erről a Mami blú c. film azon jelenete jut eszembe, amikor a két amerikai bérgyilkos utazik Magyarországon és szidja a magyarokat, hogy milyen igénytelenek. :)

hetzer87 2010.07.22. 12:04:41

szerencsétlen nyomorék rinyapina..

a szégyen igazából az hogy az ÖSSZES ilyennek sikerül megtalálnia az efféle német és más külföldi lapokat,akik más cikkek híján (mivel az nem érdekes,nem szenzációóóóó) gyakorlatilag CSAK ilyen képet festenek évek óta Magyarországról

ha csak a SZ cikkei alapján kéne elképzelnem Magyarországot mindennapos náci terrorbrigádokat meg faji tisztogatásokat,diktatúrát,karlendítő tanfolyamokat meg a vendéglőkben horogkeresztes levest látnék kb.

vicc!húzzon el...ne is nézzen vissza,felejtsen el magyarul,kinek fog hiányozni az ilyen sopánkodó gyökér?

Zoopraxiscope · http://en.wikipedia.org/wiki/Zoopraxiscope 2010.07.22. 12:05:04

@kokavec: "Sok rombolás volt az előző fidesz korszakban is és most még többre számít a hozzáértő közeg. Ilyenkor előkerülnek a 3-ad, 4-ed rangú magukat művésznek nevező kézművesek és iparosok és kapják az állami megrendeléseket."
De jó, hogy valaki végre kristálytiszta logikával és briliáns módon felépített érvek kikezdhetetlen rendszerével megvilágítja nekünk a valóságot: Kelet-Európa posztkommunista országaiban az aktuális utódpártok már-már kínos alapossággal ügyeltek arra, hogy a kultúrára semmiféle ideológia árnyéka ne vetődjön. A művészetek szabadon virágoztak; kizárólag az egyetemes szakmai szempontok domináltak a személyi kérdésekben. Erre jöttek ezek az ú.n. "demokratikus" "ellenzéki" "pártocskák", és jól összekutyultak mindent.
Olyan megkérdőjelezhetetlen erkölcsiségű, ideológia- és pártsemleges művészek mozdíttattak el pozícióikból, akik évtizedek óta bizonyították kizárólagosan szakmai rátermettségüket a már-már embertelen versenyhelyzetben - helyettük pedig ki tudja honnan szalajtott nímandok kerültek fontos pozíciókba, akiknek egyedüli érdemük (mi más?) hogy nem szocialisták. Hol itt az igazság?
Az, hogy ez az elmaradott porfészek (t.i. Magyarország) nem érzékeli a helyzet abszurditását, még hagyján. De hogy a művelt nyugat se értse, hogy szocializmus = kultúra, alternatívák = elnyomás?!

kamasuka 2010.07.22. 12:05:49

@nénike:
Most esett le, hogy honnan ismerős ez a marha! :D

lehet más a handa-banda 2010.07.22. 12:06:08

@genyamagyar: "Tőled is kérdezem: szerinted helytelen fellépni a "zsidó pénz" ellen? "

Úgy érted hogy helytelen-e sékelen taposni?

genyamagyar 2010.07.22. 12:07:40

@Lacdelo: Nem csak Angliában, de máshol sem a nyugati civilizációban. Erről (is) beszélt Kovalik, amikor azt mondta, hogy magyarok se lenyelni, se kiköpni a nyugati kultúrát nem tudják. Az tetszene nekik, ha őket tolerálják, de ők nem toleránsok. A magyar egy igazi cigány nép, kapni akar, de adni nem. Igazak a románok, szlovákok véleménye a magyarokról: gyüttment népség.

csoko20 2010.07.22. 12:08:12

Kezdődik már a mószerolás! Az elmúlt években kis hazánk egy nyugatisa, progresszív ország volt, most meg 2 hónap alatt visszazülöttünk a középkorba, mert ezt a kis köcsögöt elkergették a vályutól.

És még hányan fognak köpködni?!!!!

kackia 2010.07.22. 12:08:21

@Téglagyári Megálló: Dodonai üzenet, tűrj és viseld a szenvedést. Szeresd felebarátodat mert ő is szeret téged, csak felzabál mindent körülötted.
Gratulálok , tipikus saulista maszlag, nesztek gojok itt a a kifordított cionista keresztény egyház üzenete. Mi ez , ha nem keresztény köntösbe bujtatott zsidó vírus.
Ha ezt megeszitek mozgásképtelenek lesztek.

"Igen: nagy ölelést jelent Krisztus a tiszta emberi együttműködés számára. De korbácsot jelent az éhes, vad törzsi ösztönök ellen. Az antiszemitizmusban Krisztus korbácsának vagyunk harcos keresztényei."

genyamagyar 2010.07.22. 12:08:59

@lehet más a handa-banda: a kérdésem világos volt. Tudsz rá válaszolni vagy csak szégyelled?

Közöd??? 2010.07.22. 12:09:17

Teljesen igaza van a palinak, abban amit a fideszfasisztákról mond és amit a magyarokról mond abban is.

AdamT · http://durva.blog.hu 2010.07.22. 12:09:24

@Bableves: csillagos ötös a hozzászólásod, valami hasonlót akartam írni én is, de megelőztél :)

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.07.22. 12:10:25

@genyamagyar: "A magyar egy igazi cigány nép, kapni akar, de adni nem. Igazak a románok, szlovákok véleménye a magyarokról: gyüttment népség."

Sőt, már Adolf Hitler is ezt mondta rólunk. Nyicsivó nóvava! .)

Kristl 2010.07.22. 12:10:34

@hááááát:
Menetrendszerinti Radnótizás? :]
Amúgy hol volt ő magyarellenes, hogy rá hivatkozol?

belaaaa 2010.07.22. 12:10:51

Ha tényleg ennyire kártékony seggfej, nem csodálkozom, hogy kirúgták. És még ez beszél Octoberfestről.. Hogy lehet valaki ennyire primitív?

genyamagyar 2010.07.22. 12:10:52

@inyencmester: Kovalik ezt nyilatkozta: " „A nyugati filmek, az amerikai befolyás és a zsidó pénz ellen” lép fel a kétharmados Fidesz"

Szerinted helyes-e fellépni a zsidó pénz ellen?

Goompah 2010.07.22. 12:11:08

@Lacdelo: Ne feledd, hogy az itteni kommentek csak reakciók egy köpködő-rágalmazó megnyilvánulásra.

Szerinted különbül reagálnának egy brit fórum hozzászólói, ha egy többé-kevésbé közismert művészük külföldön így rágalmazná a hazáját, esetleg a királynőt?

törppapa 2010.07.22. 12:11:20

Fotó alapján ítélni?
Egy nagy francia gondolkodó mondta: 30 éves korán túl mindenki felelős a saját arcáért !!!
Amúgy meg: Erről szól többek között a fotóművészet.
Ha meg valaki nem veszi észre, hogy ez az interjú csak egy sértődött ember nyáladzása, az baj...

kokavec 2010.07.22. 12:12:23

@Zoopraxiscope: nem értesz semmit, csak jössz itt a jól megszokott együgyű fekete-fehér ideológiával: ha nem fideszes akkor szocialista.
Gondolkodni kéne végre ahelyett, hogy pártok seggébe bújsz!

kackia 2010.07.22. 12:12:32

@Közöd???: Fidesz fasiszták :):)

Imádunk, tudsz még ilyeneket mondani?
Náci?

lehet más a handa-banda 2010.07.22. 12:13:19

Vihar a biliben, pontosabban Kovalik lelkében hogy távozik az Operából, ebből akar világraszóló eseményt, amolyan apokalipszist rendezni maga körül

hetzer87 2010.07.22. 12:14:33

@Lacdelo: persze..kint kolbászból van a kerítés is tudjuk..

nem hazudtak sose..nem loptak soha..bár az a baller párt volt ha jól emlékszem akiről állandóan a korrupciós hírek áttörtek idáig,de ne is menjünk ilyen messzire..."Irakban felderítőink jelentése alapján tömegpusztító fegyverek vannak,szükséges a részvételünk",rémlik valami?

nem hazudnak politikai érdekek alapján..hagyjad már!

genyamagyar 2010.07.22. 12:15:06

@törppapa: "Egy nagy francia gondolkodó mondta: 30 éves korán túl mindenki felelős a saját arcáért !!!"

www.origo.hu/i/0705/20070523koverlasz.jpg

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.07.22. 12:15:57

@hááááát: Hogy jön ide Radnóti? De magyar költőnek tartom, ahogyan Molnár Zoltánt is magyar írónak.

@kackia: Nem tom. A németek a szakik, ők szoktak holokausztolni.

inyencmester 2010.07.22. 12:17:40

@genyamagyar:
1. Kovalik hülyeséget beszél. A legtöbb pénzt németek fektetik az "amerikai" filmekbe.
2. Egy csomó barátom él az USA-ban. Nem látom, hogy bármekkora befolyásuk is lenne ránk. Nincs "amerikai" befolyás. Kovalik demagóg módon fogalmaz.
3. A hitleri törvények szerint zsidónak számítok. Akkor most az én pénzemről is szó van?
Kovalik itt is demagóg módon fogalmaz.

Lelke rajta, ha úgy érzi, erre van szüksége ahhoz, hogy befogadja majd a rendezéseit a német közönség.
Kár, hogy rossz útra tévedt.

Escobar888 2010.07.22. 12:19:59

Szánalmas, szar alak ez a Kovalik. Bízom benne, hogy nem is hallunk róla többet.

Alamio 2010.07.22. 12:20:34

Ez minősíthetetlen, és ne próbálják meg nekem mentegetni. Azonban, hölgyeim és uraim: kezeljük helyén!
Valaki (akiről eddig azt sem tudtuk, hogy a világon van), nyilatkozott egyet egy német lapnak. Nem áll meg az élet ettől. Felháborító a gáncs, de poroljuk le magunkat, és menjünk tovább.

Zoopraxiscope · http://en.wikipedia.org/wiki/Zoopraxiscope 2010.07.22. 12:21:16

LoL hiszen éppen kegyelmed állítja, hogy "Sok rombolás volt az előző fidesz korszakban is és most még többre számít a hozzáértő közeg." továbbá: "A fidesz viszont propaganda céllal, fárasztó együgyű ideológiákkal akarja távirányítani a művészetet"
Én igyekeztem tükröt mutatni az iménti hozzászólásommal. De akkor félre az iróniával. Ugye egyikünk sem gondolja komolyan, hogy a kliensrendszer kiépítése, az erre való törekvés nem tökéletesen pártsemleges? Ugye egyikünk sem akarja azt mondani, hogy ahogy most az elmozdított, baloldali pártkötődésű (értsd: "emlőin csüngő") pozícióviselők nem fognak azonnal politikai tisztogatást kiáltani - ahogyan majd megteszik ugyanezt a most helyükre ülők, a helyzet fordultával?

lehet más a handa-banda 2010.07.22. 12:21:56

@genyamagyar: neked elgurulhatott a tablettád, gyorsan keresd meg mielőtt nagyobb baj lesz belőle!

belaaaa 2010.07.22. 12:24:44

@Lacdelo: Ezek szerint nem követed a médiát és/vagy nem beszélsz jól angolul... vagy Magyarországon a sleppből jöttél, azaz ugyanolyan gyökér, mint és ezt legalább felismerted

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.07.22. 12:26:05

Új büntetési tételt a Btk-ba!

Megfosztani az állampolgárságtól a hazaárulókat!

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2010.07.22. 12:26:31

Mindig ez van.
Egy sértett valaki ad egy unfair interjút egy külföldi lapnak. Itt leközlik néhány részletét, és a legtöbb komment pontosan alátámasztja a sértett valaki verzióját. Nem mintha számítana, mert ami itt megjelenik, az nem jut messze, de azért ez egy vicces tendencia. Tényleg ennyi öntökönszúró buta nick van, vagy csak néhány idióta tolja több nicken?
Imádtok ilyeneken csámcsogni, valójában örültök ennek az interjúnak, mi? Move the fuck on.

Téglagyári Megálló 2010.07.22. 12:26:40

@kackia:

Csak egy témán pörögsz, így nem csoda, ha nem jut el hozzád az üzenet: Kovalik Balázs jutott eszembe, mint fő panaszkodó.

hetzer87 2010.07.22. 12:27:12

hotelban dolgozom... azt hiszem találkozok elég sok "nyugati" kultúrált és finom emberrel...

azt mondja meg nekem valaki,hogy a kádba szaró,minden este hullarészeg magasrangú német cégvezető mi a rákban különbözik tőlünk balkáni pórnépektől?!?!

és akkor csak a finomabbat említettem..

kokavec 2010.07.22. 12:27:33

@Zoopraxiscope: én a művészet helyzetéről beszéltem, amire nem illenek a sémáid. Itt más a helyzet. Csak valószínűleg erről fogalmad sincs, azért hajtod a magadét.

Kukettó (törölt) 2010.07.22. 12:28:22

"A politizáló rétegek talán Horvátországba vagy a müncheni Oktoberfestre eljárnak vakációzni, a világot azonban nem ismerik. Elzárkóznak a világ elől és félnek a változásoktól."

Speciel ebben igaza van.

hetzer87 2010.07.22. 12:28:44

@Alamio: abszolút igazat adok :)

már így is túl sok időt pazaroltam erre a senkire

pandras11 2010.07.22. 12:30:21

" ..Még Berlinben sem járt..".
Ja! lassan kezdünk nem fürödni, és olyan büdösek lenni is.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2010.07.22. 12:31:09

@hetzer87:

"a kádba szaró,minden este hullarészeg magasrangú német cégvezető"

Húbazz, ezek szerint a hotelban te takarítasz utána, nem irigyellek. Így érthető az indulat.

Google 2010.07.22. 12:32:00

Ahogy A Honi Demokrácia Nagy Barátja mondta volt: tessék, el lehet innen menni, itt lehet minket hagyni, tessék, tessék!
De előtte nem kellene leköpködni az ittmaradókat. Főleg nem egy művésznek!
Azt' Németországba tessék menni, ott tessék ostorozni az oktoberfestet, vagy a helyieket, ha már bátorság!

Zoopraxiscope · http://en.wikipedia.org/wiki/Zoopraxiscope 2010.07.22. 12:33:00

@kokavec: Még mindig nem érted. Nincsenek sémáim. A kontraszelekció pártsemleges. Ezzel szemben ezek itt sémák:
"Sok rombolás volt az előző fidesz korszakban is és most még többre számít a hozzáértő közeg." továbbá: "A fidesz viszont propaganda céllal, fárasztó együgyű ideológiákkal akarja távirányítani a művészetet"

Itt ugyanis a "fidesz" szót bármilyen más párt nevére kicserélhetnéd, a mondat akkor is igaz lenne. Ennek jegyében idézlek tehát ismét: "Gondolkodni kéne végre ahelyett, hogy pártok seggébe bújsz! "

kelta 2010.07.22. 12:33:16

@Lacdelo:
"es nem hazudnak az ember arcaba ejjel-nappal, ahogy azt a pillanatnyi politikai erdekuk megkivanja."

Ja Irakba is rengeteg tömegpusztító fegyver volt, nem ?

"latom a hatalmas kulonbseget az emberek mentalitasaban a ket orszag kozott. "
Ja mert itt volt oolyan pár apróság mint trianon német majd orosz megszállás meg kommonizmus.

kackia 2010.07.22. 12:33:45

@Téglagyári Megálló: Tisztelet a keresztényeknek, de nem sanyibácsi cionista keresztény egyházának., mely saul álnok szellemében fogant.
Tudtommal Krisztus korbácsot ragadott, ha kellett.

doomanoid68 2010.07.22. 12:33:50

"„De ha nem kapok több lehetőséget, akkor el kell hagynom az országot” - zárja a beszélgetést az Operaház előző művészeti vezetője."

Naja...Fletó megmondta, hogy akinek nem tetszik el lehet menni.:-)

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.07.22. 12:34:51

@Alamio:
No, akkor kezeljünk téged is a helyeden:
"Valaki (akiről eddig azt sem tudtuk, hogy a világon van)..."
Te nem tudtad, nyilván mert mesze kerülöd az operát. Nem baj, biztos lehet úgy is éldegélni, csak nem értem, akkor mire föl ez a fitymálgatás. Attól, hogy nem hallottál róla nem ez a hibbant Kovalik lesz kisebb, mindössze a te kultúrafogyasztási szokásaid szegényességéről kapunk információkat.

genyamagyar 2010.07.22. 12:37:12

@kelta: "Ja mert itt volt oolyan pár apróság mint trianon német majd orosz megszállás meg kommonizmus. "

Magunknak köszönhetjük...

Kukettó (törölt) 2010.07.22. 12:38:03

@genyamagyar:

"Magunknak köszönhetjük..."

Nekem aztán nem.

Téglagyári Megálló 2010.07.22. 12:39:50

@kackia:

Német-hö Sanyi bácsira és gyülekezetére gondolsz? Azokat én se.

Korbács ügyben azért annyit mondanék, hogy ez egy szakasz a sokból.

MACISAJT 2010.07.22. 12:46:39

Jönnek

Jönnek a dúlt-keblü hígmagyarok megint,
füzfapoéták, füzfarajongók, jönnek a szarból,
csönd van. Senki se pisszen. Alantról
kevéske hűlt költő csontujja int.
Ó, ha gyilkolni szabadna újra,
csámcsogva, hersegve szívnák a vért -
miért is? ki tudja. Auschwitzért? -
mered pár utcanév pici csontujja.
Ez olyan klíma: itt folyton beborul,
ez rendben van, de szégyen, szégyen, szégyen,
hogy mindenki kussol, hogy mindenki fél,
és nekünk kell jönnünk, pár csenevésznek,
hogy bebizonyítsuk:
nemcsak a szemetek tudnak magyarul.

És jönnek. Csak az utóbbi napok terméséből:
Le Monde- Karsai "történész"
Washington Post- Gati " Charles"
Die Welt- Magdalena Marsovszki
Süddeutsche Zeitung- ez a Kovalik...

Scheinficker-Goldzug Jesua (törölt) 2010.07.22. 12:47:08

Lehet próbálkozni külföldön, például Németországban. A németek szeretik a zsidókat.

levee 2010.07.22. 12:47:50

Hm, azt nem gondoltam, hogy Kovalik ilyen hülye. Pedig bizisten, minden ellenérzését félreteszi az ember, pl. a Fidelioja láttán. Nekem nagyon tetszett, és nem is hallottam róla, hogy kirúgták, amin csodálkozom, mert hosszú évek óta végre rentábilis volt az Operaház.

De ez az interjú végtelenül ostoba és sértett, ami Kovalik előéletét ismerve nem is meglepő, eleve sértettségből/utálatból még az egyetemet is Németországban végezte el.

Goompah 2010.07.22. 12:47:52

@Dr. Zerge: Hm. Évadonként 2-3 alkalommal járok az Operába, mégis most tudtam meg, hogy hívták az Operaház művészeti igazgatóját. Akkor most bárdolatlan tajparaszt-e vagyok?

Hagrid 2010.07.22. 12:50:20

Biztos nem olvasom végig a 144 kommentet. Kovalik futóbolond és a diliházban a helye, ennyi. Sok zsidó ismerősöm van normális, magas állásban és nem fél. Méghogy zsidóüldözés...Nevetséges. Persze ez mszp-s szdsz-s demagógia, ezt löki Kovalik is ezerrel.

levee 2010.07.22. 12:50:36

@Goompah: hát, ha 2-3 alkalommal jársz az Operába, akkor meglepő, hogy nem találkoztál még Kovalik Balázs nevével; érte is az a kritika rendesen, hogy túl sok darabot rendez, szinte az összes óriásplakátos operaházi darab az ő rendezése volt (Fidelio, Eleltra, Xerxes), ugyanis ketten, Fischerrel vitték az Operát.

kokavec 2010.07.22. 12:51:29

@Zoopraxiscope: mondom, hogy nem érted!

"A fidesz viszont propaganda céllal, fárasztó együgyű ideológiákkal akarja távirányítani a művészetet" - idézet magamtól.

"Itt ugyanis a "fidesz" szót bármilyen más párt nevére kicserélhetnéd, a mondat akkor is igaz lenne." - idézet tőled.

Na ez, ami nem igaz. A szocialisták szartak a művészetre, ahogy korábban is írtam ők csak azzal voltak elfoglalva, hogy kiszipkázzanak belőle bizonyos összegeket magánzsebekbe. Hiller hathatós közreműködésével. De nem volt koncepciójuk arra, hogy mit kellene a művészeknek alkotni, ez nem érdekelte őket. Néhány pozícióba, igazgatói székbe benyomták az embereiket, de ráadásul nem is mindbe. Ilyen körülmények mellett be is tudtak indulni pozitív folyamatok a művészeti életben (az mszp szándékától teljesen függetlenül).

A fidesz ezzel szemben diktálni akar a művészeknek. "előkerülnek a 3-ad, 4-ed rangú magukat művésznek nevező kézművesek és iparosok és kapják az állami megrendeléseket. És ezzel gyakorlatilag el is szívják azt a kis forrást, ami művészetre jut és ami nélkül a nemzetközi színvonalon dolgozó művészek háttérbe szorulnak" Az előző fidesz korszakban szobrász mesteremberek százai gyártották a márvány Szt. Istvánokat pl., mert O.V. így képzeli el a művészetet. Pont úgy, ahogy ezt a 19. szd. nemzeti ideológiájának idején tették. A világ művészeti életében, amiben természetesen magyar művészek is jelen vannak (még ha nem is sok) ez a falusi giccs kategóriája. Mint ahogy pl. a Nemzeti Színház, csak hogy építészeti példát is mondjak az ordas giccsre.

De te erről nyilván semmit nem tudsz, ezért kicsit felesleges nekem erről magyarázni.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.07.22. 12:54:04

@Goompah: Attól nem, de az olvasás-szövegértés területén mutatott teljesítményed alapján el tudom képzelni. (Tudni, hogy ki a műv.ig. =/= "azt sem tudtuk, hogy a világon van".)

fodorlina 2010.07.22. 12:56:48

@Úlfhéðinn: olvastam as egész cikket az SZ-ben; csak elsösorban azért mert láttam Kovalik müncheni rendezését (Eötvös Péter: Tragödie des Teufels), nagyon jónak tartottam és kíváncsi voltam az véleményére.
Amire itt - mert nem politikai tartalmú- ki sem tért a posztíró, hogy Kovalik azt állította, hogy a premier összes magyar nézöje leszólta úgy a darabot mint a rendezést. Merthogy provinciális bunkók. Nem így a müvelt német közönség.
Nem tudom, kivel beszélhetett, mert a mi társaságunkból csak nekem tetszett a darab, ezen jól össze is vesztem a többiekkel. Persze lehet hogy a mi operatársaságunkban csak müveletlen németek vannak.
Kár hogy Kovalik tehetséges rendezö létére ilyen szük látókörü és rosszindulatú ember.

levee 2010.07.22. 12:57:37

@Dr. Zerge: ki, én úgy tudom, hogy az utóbbi években végre elkezdett kimozdulni a pénzügyi kátyúból az Operaház. Lehet, hogy rosszul tudom. Mondjuk nem is ez a lényeg, hanem az, hogy Kovalikot lehet szidni, de ettől még a munkássága nem egy nulla. Ezt csak azért mondom mert sokan kifogásolják, hogy mitől érdemes művész, de tulajdonképpen még egy darabot se láttak a rendezésében.

tevevanegypupu 2010.07.22. 12:58:39

@genyamagyar:

Hm..olyan nep es orszag vagyunk mint a tobbiek, sem jobbak sem rosszabbak. Az nem igaz, hogy a koznep mas orszagokban kulturaltabb, muveltebb vagy eppen toleransabb, az emberek egyformak szinte mindenhol, marmint hetkoznapi - vagy akar muveszi:) - ertelemben is. Joindulatuak, irigyek, butak, okosak..stb..

Kovalik muveszeti vezeto lehetett az Operahazban, ez mindenkinek nem adatik meg. Orulnie kellene, hàlàsnak lenni azert, hogy MEGKAPTA a lehetoseget, megrendezhette az operakat az Operahaz szinpadan. Most elkerul kulfoldre, kiderul, hogy ott mit tud, egyaltalan lesz-e olyan hely ahol elfogadjak, evtizedekre szerzodtetik, es csak kesztyus kezzel bannak vele. Mert nalunk ugy tudom az Operahaz muveszti vezetojenek tisztsege nem orokos hely.

Rwindx 2010.07.22. 12:59:40

Azt nem értem aki ennyire gyűlöli ezt az országot, az itt élő embereket, az mi a fenét akar itt?
Lásd a kommentek között is.

TitokJolán 2010.07.22. 13:00:26

Mihez tartás végett.K. nem zsidó.K buzi.
Sértődőtt buzi, aki az üldözött szerepére gyúr.Majd Párizsban befogadja néhány jóbarátja.
Azon ,hogy hogyan áll idehaza a kultyúra ügye, asszem most néhány évig kár rugózni.
Mert sehogyan.
Háborúban hallgatnak a múzsákok.
A kultúra ebbe a pillanatban luxus.
Az alternatív szeinházak idén fel fognak oszolni minden művész megdöglend és jól teszi.
Ugyanis a kultúra éltető lehelletének ,az ihletnek a forrása a rögvaló, amellyel most néhány Kovalik féle mankűrösfiú is találkozni fog.
Éppen ideje, egyébként....

Zoopraxiscope · http://en.wikipedia.org/wiki/Zoopraxiscope 2010.07.22. 13:02:20

@kokavec: Általad idézett példák természetesen a szocializmusban, illetve más párt(szövetség) regnálása idején egyszerűen elképzelhetetlenek voltak. Jól értelek?
Azt állítod, hogy az ordas giccs fogalma, az igénytelenség, a kézivezérelt kultúra, a politikai komisszárok mind-mind egyetlen párthoz köthetők?

"De te erről nyilván semmit nem tudsz, ezért kicsit felesleges nekem erről magyarázni. "

Őszintén, én erről eddig mit sem tudtam. Épp ezért, talán nem fölösleges nekem elmagyarázni.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2010.07.22. 13:03:26

Hmmm... átnyálazott pár kommunista meg náci kiáltványt, mire előjött ezzel a mondattal?

Google 2010.07.22. 13:04:56

@kokavec:

Minek annyit cifrázni: csak a szocik alatt virágzik az igazi művészet, oszt' jó napot!
Kiknek ők, kiknek nem a szoclibik - ez a helyzet.

levee 2010.07.22. 13:05:01

@TitokJolán: és akkor mi van, ha buzi? ezt nem értem.

Láriferi 2010.07.22. 13:05:32

@genyamagyar: A magyar egy igazi cigány nép, kapni akar, de adni nem. Igazak a románok, szlovákok véleménye a magyarokról: gyüttment népség."

Na ez megy a kurucra blankolt görény. Majd a jobb oladali bakancs suhogás meggyógyít.

paska 2010.07.22. 13:07:49

Nem kell ennyire megsertodni azon, ha valaki indulatosan kritizalja a sajat orszagat, itthon vagy kulfoldon. Megtette ezt mar eppenseggel mondjuk Szechenyi, Petofi vagy Vorosmarty is. Vagy eppen Ady, Szabo Dezso, Nemeth Laszlo, stb. Ez bizony mindenkinek jogaban all, kicsinek, nagynak egyarant.

Ettol teljesen fuggetlenul: Kovalik valoban kiemelkedett a magyar mezonybol. Erdekes, uj dolgokat csinalt. Kar, hogy megy. Ketlem, hogy lesz helyette jobb.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.07.22. 13:07:55

@tevevanegypupu: "Most elkerul kulfoldre, kiderul, hogy ott mit tud, egyaltalan lesz-e olyan hely ahol elfogadjak"

Mi lenne, ha mielőtt ilyen butaságokkal égeted magad inkább elolvasnád legalább az életrajzát?

Hogy most elkerül? Hogy most kiderül? Ember, Kovalik Münchenben végzett!

midnight coder 2010.07.22. 13:09:04

@kokavec: Az MSZP-nek valóban nem, az egy csapat tahó volt, most is az és mindig is az marad (már ameddig még lesz MSZP). De volt ott a koalícióban SZDSZ is, akinek viszont sok-sok művész és más értelmiségi van a holdudvarában.

A művészet amúgy is érdekes kérdés itt európában, és az amcsiknál is. Valóban van a dolognak némi szélsőlibes jellege, ráadásul jól megspékelve a vörösnáci ideológiával. Innentől kezdve pedig mindenki aki nem komcsi vagy libsi az mehet a levesbe. Ez a mainstream, ezzel lehet szembe menni, de akkor azt kapja az ember a nyakába amit mi most.

Amúgy az egész nagy vonalakban vihar a biliben. A művészet és az értelmiség ma már különösebben nem oszt vagy szoroz szerte a világban, csak pár ember játékszere. Ez a fejlett világban már jó ideje így van, nálunk csak az utóbbi 20-25 évben lett így. És azok akik anno még abban nőttek fel hogy egy értelmiségi valamiféle kisebb isten vagy legalább próféta, most szarul élik meg hogy bizony ők is csak olyan jómunkásemberek mint bárki más, és bizony időről időre őket is seggbe lehet rúgni. És ha ez megtörténik akkor rögtön jön a síránkozás hogy nyomják Krahácsot a büdös fasisztái! Persze ez nem csoda: anno a komcsik idején ez jól bejáratott protokoll volt, és működött is. Más kérdés, hogy Kádárék valóban azért (is) rúgták seggbe a művészeket mert ártottak a rendszernek. Az már persze egy másik kérdés, hogy a cenzúra a Fekete Pákó és a Majka papa féle "művészembereket" is kiszortírozta, ami azért annyira nem volt rossz dolog.

Goompah 2010.07.22. 13:09:41

@levee: Inkább az énekesekre szoktam figyelni, a rendezésre csak akkor, ha nagyon rossz. Mint pl. pár éve az Erkelben a Lohengrin, bár azt Wagner unokája rendezte, de a kifütyülést, bekiabálást mégsem úszta meg.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.07.22. 13:11:28

Próbálom szintetizálni az eddig elhangzottakat: ez az ember zsidó, buzi, nem nevezhető tehetségtelennek, nem újították meg a lejáró szerződését és most emiatt a fasizmus szülőhazájában ajvékol.
Ízlés dolga, bár egy művésztől az ízlés esetleg elvárható lenne.

Kukettó (törölt) 2010.07.22. 13:12:40

@Rwindx:

Én pl kényszerből vagyok itt.
Szívesebben élnék máshol, de itt tudok pénzt keresni egy vállalkozással amiből elég jól élek.
Utálom, hogy nincs tenger, nincsenek hegyek, nincs étkezési kultúra (legalábbis a nagy átlagnak, pl egy mediterrán országhoz képest).
Más bajom nincs.
Kielégít a válaszom?

tevevanegypupu 2010.07.22. 13:13:03

@Dr. Zerge:

Ugy kellett volna irnom, hogy ott marad kulfoldon igaz?

orient 2010.07.22. 13:13:08

Üzenet Kovalik Balázs Úrnak: Nem az a baj, hogy zsidó vagy. Nem bántja azt a Fidesz. Az etető kezet nem harapja meg édesem. Az a baj, hogy nem vagy Fidesz katona. Mivel az Mszp Tett oda ezé az ő emberük vagy, semmi más. Így szokott lenni. Ha jön új kormány akkor váltják az arcokat a magasabb pocizókban. Üdvözöllek Magyarországon. Kutyát sem érdekli hogy van a kukidon bőr vagy nincs. Felőlük lehet egy intézményen belül két pozicióban Mr. Kohn és másik osztályon Mr. Ahmed. Kutyát sem érdekli amíg a Nagy pártnak hajbókolnak!

Thulsa Doom (törölt) 2010.07.22. 13:13:13

Ezek szerint 2000-ben személyesen Orbán tüntette ki ezt a Kovalik nevű kertitörpét. Újabb gyöngyszem a Kedves Vezető kiváló káderpolitikájából. Kovalik meg egy hálátlan alak:))

flamer 2010.07.22. 13:14:12

Azért kurva viccesek ám itt a kommentek, ahol a t. hozzászólók egy jó része habzó szájjal zsidózik egy kicsit utána meg felháborodnak azon, hogy miért mondja valaki azt, hogy Mo.-n antiszemitizmus van.

countrystudy 2010.07.22. 13:14:37

@MACISAJT: Új műfaj van születőben. A lapátra tett ballib művész/újságíró stb. sirámai.
Egyébként meg jóízlésű ember, nyugaton,keleten undorral fordul el a hazáját ócsároló faszfejektől. Milyen különös,h ugyanez a közönség az elmúlt években még megfelelt az elvárásainak.

kokavec 2010.07.22. 13:15:17

@Zoopraxiscope: A szocializmusban (mármint a 89 előtti diktatúrában, ha arra gondolsz) volt így, azután pedig csak a fidesz érában. Mármint a politikai nyomás arra nézve, mit alkossanak a művészek.
Giccs az volt és lesz is mindig, de a politikai hatalom által rendelt giccs a fidesz idejében sokszorosa volt az azelőttihez és azutánihoz képest.

TitokJolán 2010.07.22. 13:15:32

@levee:
miheztartás végett..
Mert itt sokan zsidóznak önfeledten , pediga az eb nem ott van elhantolva.
A buzival sincs önmagában baj, de szerintem fontos adalék a személy beállítódásának megértéséhez.

Mármint annak a megértéséhez amikor egy MŐVÉSZ miért ennyire süket és vak a többségi társadalom életproblémái iránt...

Kukettó (törölt) 2010.07.22. 13:16:49

@Láriferi:

Megy a kurucra, húú, de kemény.:)))

Publius Decius Mus 2010.07.22. 13:17:33

Úgy próbált bevágódni, hogy szidta a németeknek az oktoberfestet :-)

Azt mondja, hogy akinek nem tetszik az ő munkája, az mucsai antiszemita...

Csoda, hogy kirúgták ezt a buta balf@szt?

lehet más a handa-banda 2010.07.22. 13:21:02

@kokavec: " A szocialisták szartak a művészetre"

Úgy látom kevered az időrendet mintha a kérdés csak az elmúlt 4-8-12 évre vonatkozóan merülhetne fel.

A kultúra szoci átformálása ment itt sok évtizeden keresztül, és akik a felszínen vannak jó részben még mindig nagy részben az Aczél gárda tagjai vagy az ő továbbprotezsáltjai, gyerekei. Hogy mennyi tehetség van bennük azon lehet vitatkozni, de a mércét a régi rendszer tartotta melléjük egykoron.

Eszterházyból kétlem hogy az lett volna ami ha az apja nem jelent szorgosan, Szabó István saját maga érdemelte ki a rendszer bizalmát hasonló módon és még hosszan lehet sorolni.

Ezt kár volna összemosni azzal hogy most éppen a Fidesz regnál, emiatt senkit se fognak lenyakazni, emigrációba kényszeríteni vagy eltéríteni a meggyőződésétől. Vihar a húsosfazék körül, ennyi a történet lényege

Rowar Atkinson 2010.07.22. 13:21:15

Beindult a szokásos mószerolás, duzzognak azok, akiket kirúgtak, "félelmükben" teleordítják a bejáratott médiakapcsolatokon keresztül a nyugati sajtót.

Kitől félnek?

És a baloldali értelmiség miért hallgat? Nem lehet, hogy azért, mert ég a pofájuk az elmúlt 20 év miatt?

Gondolom, Kovaliknak az előző években semmilyen problémája nem volt a magyar kultúrával, hiszen művészeti vezető volt az Operában-a biztos pozícióban nem érte meg, hogy szövegeljen.

Amennyiben volt problémája, csak nem mondta ki nyilvánosan (mint most, külföldön), akkor méltatlan volt arra, hogy egy kiemelkedő magyar művészeti intézmény vezetője legyen.

Rwindx 2010.07.22. 13:21:20

@Kukettó:
Semmi sem kényszer, ha annyira rossz itt akkor tipli, nem kell egy országot köpködni, mert úgy érzed egy rakás kaki az életed itt.

Csak keveseknek fenékig tejfel az élete, de azért van egy határ amit nem lépünk át. Saját balfaszságunkért nem lehet az országot okolni. Az épp aktuális kormányt okolhatod, de az országot nem, vagy ha megteszed, vállald azt hogy ezért leköpnek úton útfélen.

Thulsa Doom (törölt) 2010.07.22. 13:21:26

@Kukettó: Látod balfaszkám, akkor csak jó ez az ország! Csak itt tudsz pénzt keresni, mert olyan hülye vagy, hogy máshol éhendöglenél.
Valószínű egy állami csöcsön lógó szarházi lehetsz, aki azért utálja Magyarországot, mert kevesli az ellopható pénzt.

kokavec 2010.07.22. 13:22:41

@midnight coder: így szól egy frusztrált idióta, aki nem értelmiségi, ezért szeretné megnyomni a gombot, ami kilövi az értelmiséget a világűrbe.
Az értelmiség elleni társadalmi fellépés témájához ajánlom a Mao féle kulturális forradalom valamint Sztálin és Hitler rendszerének tanulmányozását.

notnow! 2010.07.22. 13:23:37

Kovaliknak savanyú a szőlő. Ezért hazugságokkal kürtöli tele a világot...

kokavec 2010.07.22. 13:24:03

@lehet más a handa-banda: össze vissza beszélsz, teljesen zavaros.

Kukettó (törölt) 2010.07.22. 13:24:17

@Rwindx:

Engem nem köp le senki, te fröcsögő majomparádé, nem én nyilatkozok német lapoknak.
Azt hitted én vagyok a cikkben?:))

Csumpitáz Alfréd 2010.07.22. 13:24:34

Az egy dolog, hogy Kovalik túlment a realitások határán, de az már kezd tragikomikus lenni, hogy a jobboldal mennyire nem tudja kinőni a fóbiáját a magyarfóbiásoktól. Kovalik ezen interjúját előcitálni, csak hogy bizonyítani lehessen, hogy az előző kurzus értelmisége az országra tör és ezzel egyfajta folyamatos kultúrkampfot fenntartani, a FIDESZ 2/3-os győzelme után, nevetséges. A sas nem kapkod legyek után. Kovalik a magyar antiszemitáktól retteg, ti meg itt egy Kovaliktól. Egyik sem valós veszély.

Másrészt a magyar ember kulturális provincializmusa évszázadok óta jelen van, éppen maguk a magyar művészek (írók-költők-stb.) örökítették meg ezt az utókornak (pl. "Nem irok, nem olvasok. Én magyar nemes vagyok!" - csak, hogy egy egyszerűbbet mondjak.) Kérdés, hogy ebben az évszázadban előrébb tartunk-e.

Azt is fel kéne fogni, hogy nincs tiszta magyar kultúra és ezt a jelenlegi kurzus sem fogja kitermelni, ha már a zsidóknál tartunk: Rejtő Jenőtől Örkény Istvánon át Demjén Rózsiig a zsidók rengeteget tettek hozzá a magyar kultúrához. Ahogy mondjuk a magyarok is, vagy a származásukra nézve más (Petőfi-Petrovics /szlovák/) gyökerekkel rendelkezők.

Azt kellene már elérni, hogy a "magyar" az minőség legyen a világban tekintet nélkül a minőséget felmutató személy gyökereire és ne csak egy megkülönböztető szó belföldi használatra.

Melchi Zadok 2010.07.22. 13:24:39

megmondom őszintén, amikor a posztot olvastam egy kicsit felment bennem a pumpa, hogy mégis ma frászról beszél ez az ember? de rátérve a kommentekre, azt látom, hogy ha nem is közvetlenül, de közvetetten sok igazság lehet abban, amit mond.

szörnyű azt látni, hogy mennyi agyhalott barom van ebben az országban.

Kukettó (törölt) 2010.07.22. 13:25:14

@Thulsa Doom:

"Valószínű egy állami csöcsön lógó szarházi lehetsz, aki azért utálja Magyarországot, mert kevesli az ellopható pénzt. "

Világosan leírtam mi a bajom az országgal.
Az, hogy nem tudsz olvasni az már nem az én bajom.

Don T. Boy · http://m69.freeblog.hu 2010.07.22. 13:26:10

Itt van zsidóüldözés? Hááááááát, akkor igen jó futók, mert nem sokat értek eddig utol.

Melchi Zadok 2010.07.22. 13:26:45

@Rwindx: na mi van? hirtelen gyurcsányistának tetszik lenni?

oscar dirlewanger 2010.07.22. 13:27:44

most már tényleg kemény, igazi!!!fehér terror kell ide, hogy kovalik és társai, helyükön, a csatornában bujkáljnak.

orient 2010.07.22. 13:28:06

Csak aztat nem értem, hogy egy híres neves német lap pont egy olyan ember szavára ad aki pont most lett kirúgva? Fel sem merül a nagy profizmusban, hogy egy frissen kirúgott ember kígyót békát fog kiabálni az elbocsájtóira? Itthon valami szar lapban még elmenne mert, hogy itthon hogyan mennek a lapok aztat tudjuk. De a nagy hírös növös árjákfődjén Germanisztánban is így mennek? Na ez má' érdekes!

lehet más a handa-banda 2010.07.22. 13:29:01

@kokavec: amikor elfogynak az érvek jön a minősítés, címkézés

Rwindx 2010.07.22. 13:29:30

@kokavec:
Nem lehet hogy az önkreált értelmiség valójában sem is értelmiség csak egy zárt csoport kisajátította magának az elnevezést? Ahogy például a civil definicióját is ki szeretnék sajátítani, pl így: civilbudapest.eu/jeloltek

Mert ha így van, akkor nem lehet hogy a valódi értelmiséget senki nem szándékozik bántani, csak éppen a dolgok konvergálnak a helyükre?

Zoopraxiscope · http://en.wikipedia.org/wiki/Zoopraxiscope 2010.07.22. 13:30:17

@kokavec: Jó lenne azt hinni pedig, hogy az X.Y. fideszes kötődésű polgármester által, a helyi dilettáns kőfaragótól egymillióért megrendelt, mérhetetlenül giccses és bántóan ízléstelen Szent István szobor pontosan annyira ciki, mint mondjuk a Z. városatya által a Hócipőtől x millióért megrendelt cikk arról, hogy miért jó a BKV-val utazni.
Jó lenne azt hinni, hogy a politikai (khm...) ráhatás a művészet/sajtó/közélet terén minden irányból egyformán elfogadhatatlan és taszító. Mi lenne, ha a politika szutykos virsliujjai egyáltalán nem babrálnának olyan finom szerkezetekkel, mint a kultúra?

Lacdelo 2010.07.22. 13:31:33

@belaaaa:

Vegyel egy mely lelegzetet, es szedd ossze a gondolataidat. Ha ez sikerult, akkor probald meg ujra meg irni amit akartal. Kerlek fogalmazz magyarul vagy angolul a nyelvtani szabalyokat figyelembe veve, egesz mondatban valaszolva vagy kerdezve. Fejtsd ki a mondanivalodat ertelmesen ugy, hogy rajtad kivul mas is meg tudja erteni. Valaszodat es/vagy kerdesedet elore is koszonom.

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2010.07.22. 13:32:30

Egy német lapnak "zsidózik", ha egy amerikai lapnak ad majd interjút, akkor "niggerezni" fog, és mindezt azért, mert elvették a játékát és durcika.

Se Fideszes, se széljobbos nem vagyok, de azt az embert, aki a hazáját önérdekből (pénz, poszt, karrier) rágalmazza és pocskondiázza a külföldi sajtónak, én sem tekintem többnek, mint piti kis provokatőr hazaárulónak.

És aztán még megereszti, hogy „De ha nem kapok több lehetőséget, akkor el kell hagynom az országot” - hát neked aztán van bőr a pofádon, Balázska!

Nem, kishaver, ha te ebbn az országban "több lehetőséget kapsz", akkor is nyugodtan elhagyhatod a picsába, mert veled csak sűrűbben vagyunk, és nem többen!

Rwindx 2010.07.22. 13:33:06

@Kukettó:
Csak hogy ezt is helyén kezeljük: fröcsögő majomparádé a kedves anyukád aki az útszélén keresi a kenyerét.

Megkérdeztem aki gyűlöli az országot az mit szenved itt? Te reagáltál?
Igen.

Vagy a kérdést sem értetted?

kokavec 2010.07.22. 13:34:21

@Zoopraxiscope: művészeti ellenpéldaként nagyon gyenge ez a Hócipős BKV-s cikk. (De egyébként az számomra is ízléstelen).
"Mi lenne, ha a politika szutykos virsliujjai egyáltalán nem babrálnának olyan finom szerkezetekkel, mint a kultúra?" - ezzel teljesen egyetértek.

hetzer87 2010.07.22. 13:35:16

@Úlfhéðinn: nem te kis tréfagyáros,csak a takkerek elmondják mert azért mégiscsak proliság beleszarni a kádba

kokavec 2010.07.22. 13:37:26

@lehet más a handa-banda: amikor jön az zavaros szósz, akkor az észérv már nem nagyon használható.

Csumpitáz Alfréd 2010.07.22. 13:38:25

@oscar dirlewanger: mindent elmond a jelenlegi helyzetről, hogy ezt komolyan gondolod. Kovaliknak nincs igaza...vagy mégis...?

Te pont azt nem látod, amit látni kellene, hogy akár csak egy is belőled, mindig a kovalikokat fogja igazolni.

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2010.07.22. 13:39:22

@melchi zadok: "megmondom őszintén, amikor a posztot olvastam egy kicsit felment bennem a pumpa, hogy mégis ma frászról beszél ez az ember? de rátérve a kommentekre, azt látom, hogy ha nem is közvetlenül, de közvetetten sok igazság lehet abban, amit mond. szörnyű azt látni, hogy mennyi agyhalott barom van ebben az országban"

Na igen. :(

Felületes szemlélő számára úgy tűnik, hogy a magyar populációban abszolút többségben vannak az agyhalott barmok (vö. Győzike-társadalom), valamint a Bazsikához hasonló opportunista patkányok.

Az alapos szemlélő pedig kétségbeesetten igyekszik még alaposabban szemlélni, hátha mégsem...

Goompah 2010.07.22. 13:39:52

@GoodLord: "Kovalik a magyar antiszemitáktól retteg, ti meg itt egy Kovaliktól. Egyik sem valós veszély."

A Kuvikliktól rettegők nem keltik rossz hírét az országnak, Kuviklik viszont pont ezt teszi. Az pedig már valós veszély, sőt kár, ha a külföld előtt az antiszemitizmus fellegváraként állítja be az országot.

Érdekes, hogy az NPD előretöréséről, választási sikereiről valahogy nem olvastam ilyen gyalázkodó cikkeket sem a német, sem a magyar sajtóban.

Rwindx 2010.07.22. 13:43:17

@melchi zadok:
Semmi közöm hozzá és Magyarország miniszterelnöke sem vagyok. Ebből adódik hogy azt mondok amit akarok.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2010.07.22. 13:43:20

Ezek után ne csodálkozzunk, ha a nyugati sajtó lefasisztázza a magyar kormányt. De ezt már biztos írta más is.

Kukettó (törölt) 2010.07.22. 13:44:18

@Rwindx:
Pedig fröcsögő majomparádé vagy, anyázás telik tőled, semmi több.

Goompah 2010.07.22. 13:45:21

@G.d.Magister: Kivéve ha a nyugati sajtó maga kreálja azokat a cikkeket, amelyekre alapozva aztán jól lefasisztázza Magyarországot.

Csumpitáz Alfréd 2010.07.22. 13:47:06

@Goompah: kérdés, hogy mekkora valós kárt tud okozni az országnak ez a cikk.

Azt gondolom, hogy egy erős, önbizalommal teli nemzet ezt a képet tudja sugározni politikusain, művészein, sportolóin és állampolgárain át. Egy ilyet nem rémít meg egy nyilatkozat, valamely lapban.

Ezek szerint mi nem ilyenek vagyunk, vagy legalábbis nem hisszük el magunkról, hogy ilyenek lennénk, vagy lehetnénk.

törppapa 2010.07.22. 13:47:39

@genyamagyar
Te tényleg genya vagy!
Fogalmad sincs a történelemről, meg hogy miről beszélsz. Tényleg megérdemeltük? Azok döntöttek Trianonban rólunk, akik összerabolták a fél világot gyarmatosítás címén!! (franciák, angolok) Ma is abból a gazdagságból élnek, amit akkor megalapoztak.
Olvass egy kicsit...

oscar dirlewanger 2010.07.22. 13:49:14

goodlord: már tökmindegy, ugyis ott lesz elbaszva az egész, mikor a kovalik féléket az 1860-70 -es évektől beengedték az úri társaságba.

capor_ 2010.07.22. 13:50:21

Minősíthetetlen szar.... Ha már szidja a hazáját (?) - amivel nincs semmi probléma - akkor legalább ne baloldal nevetséges és lejárt propagandáját szajkózza.. Főleg, hogy ugye nyugaton úgyis mindig felkapják a fejüket ha egy cikkben elhangzik a zsidó szó ezért valamiért mindig ezt emlegetik a baloldali "értelmiségiek" külföldi interjúkban ....

Zsidópénz? Amerikai befolyás??? Félelem????? na ne vicceljünk már.... Inkább maradjon az Operánál ahhoz valószinüleg ért is :)

Rwindx 2010.07.22. 13:50:23

@Kukettó:
Ohh, elnézést kérek amiért egy nyomi személyeskedésére személyeskedéssel válaszolok és megbántottam vele szenvedő lelkét. Aki ráadásul elég hülye ahhoz hogy egy egyszerű kérdést se értsen meg de válaszoljon rá.

Kukettó (törölt) 2010.07.22. 13:51:15

@Rwindx:

Ezt írtad nekem :

"Semmi sem kényszer, ha annyira rossz itt akkor tipli, nem kell egy országot köpködni, mert úgy érzed egy rakás kaki az életed itt."

Nem köpködtem, válaszoltam, hogy mi hiányzik, mit utálok.
Mégpedig :
Tenger, hegyek, étkezési kultúra hiánya.
Csak ennyit írtam, erre te:

"Csak keveseknek fenékig tejfel az élete, de azért van egy határ amit nem lépünk át. Saját balfaszságunkért nem lehet az országot okolni. Az épp aktuális kormányt okolhatod, de az országot nem, vagy ha megteszed, vállald azt hogy ezért leköpnek úton útfélen. "

Milyen határt léptem át?
Kit okoltam?
Ki köpne le?

Világosan látható, hogy elborult az agyad és nem arra reagáltál amit írtam, hanem összemostál a cikkben szereplő illetővel.
Tehát fröcsögő majomparádé jelzőm tökéletesen illik rád.
Pont.

Várúr 2010.07.22. 13:52:51

@Hagrid:
Kovalik rasszista. "Zsidó pénzről" fecseg. A kifejezést nem a fidesz - ő használta. Kicsit feküdnie kéne egy pszichológus díványán. A "Süddeutsche" firkászának is, hogy az elszólást észre sem vette. "A baloldali újságok már diktatóráról beszélnek" - mondja herr Kovalik. A szemkilövés, lovas rendőrroham, gázgránát, kordonok, mesterlövészek Qrcsány miatt a tetőn, stb. eseményekkor bezzeg dúlt a demokrácia. Hogy is vált ez a Balázs fiú művészeti vezetővé? Talán ahogy a jó drámaíró, nem mellesleg emberként a legaljasabb Brecht kommunista lett.

mréveiller 2010.07.22. 13:54:00

nemtom észrevették-e mások is, de amikor esett a forint az egész index címlapon az volt a téma. Ahogy most hálistennek erősődik meg kuss van. érdekes

Rwindx 2010.07.22. 13:55:22

@Kukettó:
Na figyelj te szerény értelmi képességekkel megáldott ember. Ezt kérdeztem:

"Azt nem értem aki ennyire gyűlöli ezt az országot, az itt élő embereket, az mi a fenét akar itt?"

Erre a kérdésemre a válasz az amit írtál? Ha igen akkor szerintem én részemről rendben vagyok. Ha nem, akkor elnézést kérhetsz és spongyát rá.

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2010.07.22. 13:56:07

@Rwindx: Hagyd, nem éri meg, csak trolleledel leszel. :)

"Csak keveseknek fenékig tejfel az élete, de azért van egy határ amit nem lépünk át. Saját balfaszságunkért nem lehet az országot okolni. "

Igen, valahol itt van a kutya elásva.

Ebben az országban bőven akad olyan dolog nap mint nap, ami gáz-gagyi-gané. Vannak vacakabb helyek is bőven - meg persze jobbak is. És sokkal jobbá is lehetne tenni ezt az országot (ennek fő akadályának én továbbra is az általános szellemi nihilt látom). És most nem valami jó. És lehet kritizálni, lehet vele viccelődni, lehet ostorozni - sőt szerintem kell is, mert csak az visz előre (vö. Ady magyarság-versei).

De nem lehet köpködni és pocskondiázni, mert ez a hazánk. Ugyanúgy, ahogyan egy francia vagy egy amerikai sem sz4rja képen a hazáját, még akkor sem, ha épp cikizi, kritizálja vagy akár ostorozza. Mert minden mögött ott húzódik az alapvető, stabil és megkérdőjelezhetetlen hazaszeretet és -hűség, melyet olyan természetesnek vesznek, mint a levegőt.

Mint Bazsika szavai is mutatják: nálunk ez sokakból hiányzik - és e háttér nélkül köpködéssé válik minden vicc és fikázás.

Lacdelo 2010.07.22. 13:57:26

@Láriferi:

Kovalik az ilyen magyarokrol beszelt, amilyen te vagy. Habar en nem hiszem, hogy te egy igazi magyar vagy, ha igen, akkor a magyarok szegyene maximum.

Kovalik azonban nincs igaza, amikor altalanossagban irt a magyarok szuklatokorusegerol. Hal' Istennek nem minden magyar van a te szinteden, vannak magyarok mint en es sok mas beiro aki nem olyan bargyu mint te, legyen akarmilyen a politikai nezetunk is. Meg a jobbikosok kozott is van normalis ember (legjobb gyerekkori baratom), aki nem akarja a masikat bakanccsal rugdosni, mert maskepp fogja fel a dolgokat.

Nem artana ha beleneznel a tukorbe es elgondolkoznal azon, hogy nem artana-e a viselkedeseden valtoztatni, mielott a horogkeresztet a homlokodra tetovalva romakat es melegeket, stb... kezdenel-e uldozni. De ha ez neked oromet okoz, akkor HAJRA! Csak vigyazzal a harom csapas torvennyel.

Goompah 2010.07.22. 13:58:41

@GoodLord: A valós kár mértéke nehezen határozható meg, mert többszörös áttételen keresztül valósul meg. Pl. egy zsidó tulajdonosi körrel (is) rendelkező cég azért nem ruház be nálunk, mert megijed az efféle cikkek sugallta antiszemita veszélytől - a saját szemszögéből nézve jogosan, hiszen a Süddeutsche Zeitung Magyarországról író újságírói hírhedten magyarellenesek - elég csak az általam korábban már említett Weyer Bélára gondolni. Ha csak negyedannyira aggódnának a németországi újnáci mozgalmak miatt, akkor már rég elmenekültek volna Németországból.

TitokJolán 2010.07.22. 13:59:01

Kérem szépen!

Tessék tudomásul venni hogy az Opera nagggyon derága műfaj.
Ráadásul import művészet és mint ilyen nem igazán tudott tanyát verni a magyar kultúrális köztudatban.
Ottan ugyanis eredendően saját műfaj ,az magyar parasztok tánca és énektudása lakozott.
Maga a színház is jó kétszáz éves késéssel jelent meg nálunk az operával együtt.Az kérem, a városi német ajkú polgárság szórakozása volt.
Szóval egyfelől ebben igaza van a mi kis Kovalikunknak, ámde neki is tudomásul kellene vennie , hogy nem az ő vazelinos seggecskéje fújja a passzátszelet, és a kultúrának más megjenelenési formái is vannak amiben például Magyarország is jeleskedik.

totálandi 2010.07.22. 14:01:49

A mai nap röhögése:
Kalocsán a Fidesz polgármester-jelöltje saját arcával felcímkézett ásványvizet osztott.
altnyil.nolblog.hu/archives/2010/07/22/Kampany_a_kanikulaban/

Rwindx 2010.07.22. 14:02:43

@Periwinkle (aka A 40-es fantomja):
Részemről nem pazarlok erre egy másodperccel sem többet.

TitokJolán 2010.07.22. 14:05:14

arról nem is beszélve hogy az un. kortárs operától külhonban is falramásznak és csak néhány MŐÉRTŐ képes végighalllgatni az a rettenetes atonális vernyogást amik kortárs zeneszerzőink képesek kottába álmodni.....Az opera halott műfaj szerintem a múlt század ötvenes évei óta nem írtak hallgathatót belüle.
A pórnépnek ott a musical, hogy a rosseb rágná ki annak is belét aki kitanáta.
Namost a balettot meg egyenesen be kellene tiltani.
Férfiak harisnyába fújjjjjjj!

Kukettó (törölt) 2010.07.22. 14:05:45

@Rwindx:

Még most is hülye vagy.
Ha gondolod, ezért én kérek elnézést.:))

Rwindx 2010.07.22. 14:06:37

@Kukettó:
Elfogadom az elnézés kérésed.

genyamagyar 2010.07.22. 14:07:12

@törppapa: Trianont mi magunknak köszönhetjük, így megérdemeltük. Szivattuk a nemzetiségieket, hát ez lett belőle.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.07.22. 14:07:39

"„Nagyon kevés magyar ismeri a világot. A politizáló rétegek talán Horvátországba vagy a müncheni Oktoberfestre eljárnak vakációzni, a világot azonban nem ismerik."

a világ nem csak az euro-atlanti érdekkör. ha máshol nem jártas, kovalik is csak októberfest turista, csak messzebbre utazik. és észre sem veszi.

genyamagyar 2010.07.22. 14:08:20

@TitokJolán: Ű"és a kultúrának más megjenelenési formái is vannak amiben például Magyarország is jeleskedik."

Például?

Kukettó (törölt) 2010.07.22. 14:08:40

@Rwindx:
Köszönöm! :)
További szép napot!

genyamagyar 2010.07.22. 14:10:12

@vero: Igazad van, Bangladesről és Szomáliáról kéne példát vennünk.

flamer 2010.07.22. 14:10:48

@Bence87: A forint nem erősödik, hanem lassanként visszáll az "abcúg IMF"-színjáték előtti szintre (a múlt héten 280 táján volt az EURHUF, most 283).

Roa 2010.07.22. 14:11:54

@Goompah: Szerencsére nincs igazad - szerintem. A TEVA pl. bővít Magyarországon, és régiós központ leszünk. Ha elhinnék azt, amit ez a sok söpredék itt a fasizmus feléledéséről vízionál, akkor ez nyilván nem történne meg. Node mi történhet Izraelben erre a cikkre? Elolvassa a főnök ezt a Süddeutsche Zeitungnak adott interjút, és tényszerűen megállapítja: "Kovalik egy kisstílű fasz, megérdemelte, amit kapott."

Publius Decius Mus 2010.07.22. 14:13:11

@genyamagyar: Trianont mi magunknak köszönhetjük, így megérdemeltük. Szivattuk a nemzetiségieket, hát ez lett belőle."

Ha te ezt beveszed, akkor te még talán a télapóban is hiszel. És ne kérdezz vissza, mert nem fogom elmagyarázni, rád kár az energia.

TitokJolán 2010.07.22. 14:13:23

@genyamagyar:
iparművészet, kézművesség, irodalom,dokumentumfilm, tánc,informatika,matematika, néprajz, antropológia,
stb...

TitokJolán 2010.07.22. 14:14:55

@TitokJolán:
A zene minden formája, kivéve a könnyűzenét.
Persze ez az én személyes véleményem...

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.07.22. 14:16:05

Még kész szerencse, hogy az ilyen cikekket pont leszarja/másnapra elfelejti mindenki.

Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu] 2010.07.22. 14:17:55

Kovalik, ez egy nagyon pitiáner és szarházi húzás volt tőled.

TitokJolán 2010.07.22. 14:18:33

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer:

Én nem felejtem el.Ha legközelebb elbiciglizik mellettem a Kálvintéren, belököm a bokorba.

TitokJolán 2010.07.22. 14:19:19

biciklizik , bocs ezt mindig összekeverem..

genyamagyar 2010.07.22. 14:23:23

@Publius Decius Mus: Visszakérdezni? Minek kérdezzek egy történelmi analfabétát?

Fáj az igazság, tudom.

Senkifia 2010.07.22. 14:23:32

@Lacdelo: figyelj, lehet antiszemitazni,meg remuldozni(elnezest az ekezethiany miatt,remelem ertheto). Fischer is nagy hevvel beszelt a TV2-n Hazaszeretet,rasszizmus,opera- cimen a jezusmaria operahazi rasszizmus-fasizmus-antiszemitizmusrol. En csak azt szeretnem kerdezni,tisztelettl,hogz Magyarorszagon, ahol ugye 1% a hivatalos zsidosag, hogy van az,hogy a media(inkluszive kozszolgalati tv) es a kulturaban, illetve a tarsadalom-tudat formalo helyeken 70-80%os a zsidosag kepviselete,es lehetoleg igazgatoi szinten,de mindenkepp minel magasabb szint folott?hogy van ez? mert azert vannak ,akik nem annyira tehetsegesek(Kovalik pl nagyon is tehetseges,csak szeret polgart pukkasztani. De vannak szolistak,akiknek koze nincs a szinpadhoz,vagy ujsagiro,aki kozszolgakent olyan elfogult liberalis hogz faj a kepernyo tole). Es mikor ott van egy Kovalik rendezte premier, a tapsnal all a szinpadon 16-17 ember,rendezo,segedrendezo,karmester, diszlet-ill. jelmeztervezo, es a szolistak, es ebbol 13-14 fenntemlitett szarmazasu,vagy szexualis orientaltsagu,akkor legalabbis kerdesek merulnek fel az emberben. Es ez rendszeresitett formaban.Utana meg lehet hapogni,ha valakinek ez feltunik, es esetleg ugy gondolja,masnak is lehetne eselyt adni,nem csak szarmazasi alapon menjen a posztfoglalas. Csak azert nem artana picit objektivnek lenni. ami persze ebbol a liberalis vonalbol nagyon kimaradt.

Senkifia 2010.07.22. 14:26:37

@fodorlina: ott a pont az utolso sorert

genyamagyar 2010.07.22. 14:28:23

@TitokJolán:

"iparművészet, kézművesség, irodalom,dokumentumfilm, tánc,informatika,matematika, néprajz, antropológia,"

Ezekben semmivel sem vagyunk jobbak, mint bármely átlagos ország.

josef_k 2010.07.22. 14:28:30

@MACISAJT: Azért épp Spiró versét épp így átírni - ez elég gusztustalan.

genyamagyar 2010.07.22. 14:32:17

Informatika: gyengébb, mint a környező országok. Matematika: a felsős gyerekek nem tudnak két kétjegyü számot összedani, tánc: sehol sem jegyzik, néprajz: nulla, irodalom:max 2-3 író, kézművesség: ugyanmár.... (csak mi hisszük, hogy pl a Herendi porcelánt jegyzik valahol, pedig dehogy), dokumentumfilm: ja, amikor a magyar cigányok nyomoráról szól akkor felfigyelnek rá, antropológia? Száz emberből 99,5 nem is tudja, hogy mi az...

Senkifia 2010.07.22. 14:32:20

@genyamagyar: na latod, gozod nincs,mirol beszelsz . a silicon valley-ben olyan szinten vannak felulreprezentalva a lassan mar alig 10millio magyarok,hogy az ijeszto. kb india 1milliardja mellett vagyunk informatikaban. matekben szinten. nem is olyan rossz a felsorolas. de ha nem tudod,mirol beszelsz,miert szolsz bele?

Melchi Zadok 2010.07.22. 14:34:37

@Rwindx: persze, hogy azt mondasz amit akarsz. de nem az én hibám, ha a mondandód tartalma szinte szóról-szóra egyezik gyurcsány meglehetősen paraszt beszólásával.

TitokJolán 2010.07.22. 14:34:59

@genyamagyar:
De rosszabak sem-Mi egy átlagos ország vagyunk,nem rosszabbak és nem jobbak mint a többiek.
És egy ilyen nyolc év után ennek is örülni kellene...

Rá Dios 2010.07.22. 14:36:06

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer:
Persze nem csak Neked mondom:
Nem kell se zsidónak, se kommunistának, de még csak avantgard művésznek sem lenni ahhoz, hogy Kovalik Balázzsal, akit lehet nem ismerni, nem szeretni, biciklivel bokorba lökni (Titok Jolán tippje), de tudni kell róla, hogy ismerik, becsülik másutt és fogunk még tapsolni a máris sok tanítványának, szóval, hogy Kovalik Balázzsal nagyjából egészébben egyetértsen az ember.
Bizony. Akkor is, ha pontatlan, mert nem jól formázottan fúj el tartalmatlan baromságokat, azaz nem politikus, érzelmi alapon közelít, felnagyít és
kicsinyít, de jól érzékel és érzékeltet dolgokat, mert művész. El lehet üldözni, vagy nem is kell üldözni, elég ha elfogy körülötte a levegő. Nekünk fog fájni, akármilyen büszkén is néz majd körül nány - vagy nagyon sok - fafejű.
Nem felejtik el a cikkeket. Se a jót, se a rosszat. A kommentek is ott bugyognak az internet mélyén, az idők végezetéig. Égünk és éghetünk. Égetni is fogunk, ugye?

genyamagyar 2010.07.22. 14:36:32

@Senkifia: hülyeségeket írkálsz, de nem baj. A magyarok az egyik legszarabb programozók. Egyébként mondj egy neves magyar szoftvert! A matektudás meg egyenesen katasztrofális...

Téglagyári Megálló 2010.07.22. 14:38:00

@genyamagyar:

Én itt senkit nem provokálok, legfeljebb téged.

genyamagyar 2010.07.22. 14:38:08

@TitokJolán: A nyolc év alatt 30%-al lett magasabb az életszínvonalunk. Most majd Vitya elintézi, hogy a béka segge alá kerüljünk.

Téglagyári Megálló 2010.07.22. 14:38:49

@genyamagyar:

Azért azt áruld már el, hogy te miben jeleskedsz, a fikázáson kívül?

Melchi Zadok 2010.07.22. 14:40:27

@Senkifia: csa az a nagy bibi hogy a mi országunk zsenijei csak magyarország határain kívül válnak zsenivé.
(btw ja, és a jórészük zsidó származású magyar, akikre hivatkozva büszkén verjük mellünket, hogy mi milyen intelligens nemzet is volnánk.)

és ez nem mai jelenség, amióta magyar a magyar ez mindig így volt és így lesz.

el kellene azon gondolkodni, hogy vajon miért is?

genyamagyar 2010.07.22. 14:40:27

@Téglagyári Megálló: miért kéne nekem jeleskednem bármiben is?

Senkifia 2010.07.22. 14:40:38

@genyamagyar: te vagy hulye . leven hogy nem magyar szoftverrol,hanem a silicon valley-rol beszeltem. van 2-3 haver arrafele, es hidd el,jobban tudom,mit beszelek rola,mint te. nem mondtam semmit magyar szoftverfejleszto cegrol.hanem magyar agyakrol a vilagban.
ami a matek hianyossagait illeti,epp mostansag nyertek megint dobogos helyet magyar diakok. es ami leromlott,az pont a tieidnek koszonheto, meg az elmult evek szetb.szott tanugyi politikajanak. szoval a hulyezesnek fuss nekim megegyszer. de elobb tajekozodj.

TitokJolán 2010.07.22. 14:41:00

@genyamagyar:
Informatika: gyengébb, mint a környező országok. "
-Ez nem igaz.Én vittem körbe egy tajvani informatikai egyetem diákjait néhány stúdióban...

Matematika: a felsős gyerekek nem tudnak két kétjegyü számot összedani,
-Nem a gyerekekről, hanem a matematikusainkról van szó nagyokos.-

tánc: sehol sem jegyzik,
Hülye vagy..
néprajz: nulla,
hüle vagy
irodalom:max 2-3 író,
-amit te olvasol ugye....

kézművesség: ugyanmár.... (csak mi hisszük, hogy pl a Herendi porcelánt jegyzik valahol, pedig dehogy),

-ahhoz azért kell egy adag sötétség hogy valakinek a magyar kézművességről a Herendi porcelán ugorjon be....

dokumentumfilm: ja, amikor a magyar cigányok nyomoráról szól akkor felfigyelnek rá,
-Hülye vagy-

antropológia? Száz emberből 99,5 nem is tudja, hogy mi az... "
-például te sem...

Téglagyári Megálló 2010.07.22. 14:42:05

@genyamagyar:

Mondjuk azért, hogy alapod legyen a fikázáshoz.

Melchi Zadok 2010.07.22. 14:42:53

@Téglagyári Megálló: nem akarok szemét lenni, sem genyamagyar bringáját tolni, de tudnál említeni még egyet? :))

Goompah 2010.07.22. 14:43:10

@TitokJolán: "arról nem is beszélve hogy az un. kortárs operától külhonban is falramásznak és csak néhány MŐÉRTŐ képes végighalllgatni az a rettenetes atonális vernyogást amik kortárs zeneszerzőink képesek kottába álmodni."

A szívemből beszéltél.

"A pórnépnek ott a musical, hogy a rosseb rágná ki annak is belét aki kitanáta."

:D Meg az operettet, el ne feledjük. Bár mintha kezdene kihalni.

Úgy tűnik, én még nálad is konzervatívabb vagyok, nálam az opera kb. Richard Strauss-szal ér véget.

genyamagyar 2010.07.22. 14:45:07

@melchi zadok: azért, mert a magyar "dögöljön meg a szomszéd tehene is" mentalitású nép. Könnyebb panaszkodni, siránkozni, mint dolgozni. Amennyi különbség van a magyar nemzetiség és a cigányság között, kb. ilyen a különbség a nyugati mentalitás és a magyarok között.

Senkifia 2010.07.22. 14:46:17

@melchi zadok: az,hogy miert pont zsido szarmazasu aki befuto lesz, az eleg nyilvanvaloan abbol adodik,hogy a vilagban is tamogatjak egymast,nem mint pl a magyarok,aki egyfolytaban fojtogatjak egymast egy kanal vizbe. ezt meg lehetne tanulni toluk. ezert lett Hollender operaigazgato `romankent` Becsben. Es ezert mondhatta el fischer magarol,hogy 28evesen vezenyelt a staatsoperben, es 32 evesen a Metben. olyan karmester mint o van meg sok a vilagban. tehetseges,persze. de ha hianyzik a szarmazas, soha a budos rohadt eletbe nem fog a Metben vezenyelni 32 evesen. Ilyen ez. ja es ezek tenyek,mielott meg antiszemitizmust kialtanal. tehetseges fischer, nem ketseges. csak nem annyira.

BushDoctor 2010.07.22. 14:46:53

genyamagyar: ne legyél gyökér, vannak kiváló szoftverek és programozók egy nagy példa a GRAPHISOFT, de vannak más kiváló cégek a témában. Nem sorolom őket, keress rá a googlin.
Süt belőled a rosszindulat.

TitokJolán 2010.07.22. 14:48:31

@Goompah:
Naaa, azért Bartókot szeressűk. Meg Stavinskijt.
De onnantól, ....anyám borogass.Vidovszky, Jeney ....

Téglagyári Megálló 2010.07.22. 14:48:52

@melchi zadok:

És azért még van egy pár projekt, amiben jól teljesítenek a magyar programozók és projektmenedzserek, csak ezek nem feltétlenül olyan termékek, amit a boltban meg lehet venni.

Ha körbenézel a magyar interneten, azért rendesen meg vannak csinálva a honlapok, azok mögött is van munka.

Roa 2010.07.22. 14:49:00

@genyamagyar: Ez nyilván így van, de ettől még nem minden olyan szar, mint amilyennek gondolod.

TitokJolán 2010.07.22. 14:50:50

@Rá Dios:
Én vállaom hogy nem szeretem.
Valszeg ő sem szeret engem. akkor mi a baj?

Én nem fogok utána sírni.Remélem naaagy karriert csinál valahol .
Valahol máshol....

genyamagyar 2010.07.22. 14:51:12

@Senkifia: duma, duma, duma... Az hogy a silicon valley-ban kódolnak valami szart, még nem jelent semit. Millió más nemzetiségü is van ott, nagyobb arányban.

"nem mondtam semmit magyar szoftverfejleszto cegrol.hanem magyar agyakrol a vilagban."

Magyar agyak, ja persze! Bíró féle golyóstoll, mi? :) Ugyan már.... Azzal meg ne gyere, hogy van egy matekzseni, ez semmit nem jelent, ilyen van Kazahsztánban is, meg bárhol a világon. Általában a magyar matek tudás egy nagy rakás szar.

ellenszenvesfigura 2010.07.22. 14:53:14

>> Az újságíró itt rákérdez: tényleg ezt a kifejezést használják, hogy „zsidó pénz”?

Kovalik szerint tartósan ezt, ha nem is hivatalosan. <<

egyáltalán nem biztos, de valószínűszínűsíthetően lehetséges, hogy előfordulhat.
vagy nem.

nevetséges, hazug emberke.

genyamagyar 2010.07.22. 14:54:31

@TitokJolán: Na mi van, ideges vagy? :) Azt hittem, hogy vég nélkül sorolod a díjakat meg az elismeréseket, de ehelyett személyeskedsz. Na ja, azt könnyebb, mint a nem létező értékeket felsoroni.

Szóval akkor halljuk a konkrét értékeket, elismeréseket, díjakat, olyanokat, aminek van nemzetközi értéke!

Senkifia 2010.07.22. 14:55:04

@genyamagyar: te nem genya vagy,hanem buta .ennyi.tema tul van targyalva.

capor_ 2010.07.22. 14:55:04

genyamagyar egy igazi troll, szerintem ne etessük tovább...

Rwindx 2010.07.22. 14:57:01

@melchi zadok:
Ezt írtam volna? "El lehet menni Magyarországról! Itt lehet bennünket hagyni, kérem szépen! Tessék! Lehet menni!"
Másrészt jó lenne lassan megtanulni a különbséget a nem tetszés, és a gyűlölet között.

Ha valaminek az állapota nem tetszik, de szereted és ragaszkodsz hozzá, akkor azt nem hagyod el.
Ha valamit gyűlölsz, akkor azon nincs mit filózni hogy mit kell tenned.

Ilyen egyszerű.

szekertabor · provo.blog.hu 2010.07.22. 14:59:30

Azt furcsállom ezekben a meg nem értett, nyugati műveltségű européerekben, hogy ha Magyarországon égni kezd a lábuk alatt a talaj, rögtön Németországban kezdenek el sírni a nácizmusról, ahol mindig találnak egy liberális sajtóterméket, amelyik alákérdez a sirámaiknak.

Persze nem a németekben van a hiba, ki ne nézné kárörömmel, ha a szomszédban is vannak problémák, és ki ne szeretné nagyobbnak láttatni a szomszéd hibáit, mint a sajátjait? De hogy ezek a takony figurák ezt kihasználják, és külföldön keltik rossz hírét a hazájuknak, majd még az is elhagyja a szájukat, hogy nekik ez nem hazájuk! Nos azt hiszem, hogy a kettős állampolgárság mellett, a kiutasítás gyakorlatát is be kellene vezetnünk azok esetében, akik külföldön harapnak az őket etető kézbe.

genyamagyar 2010.07.22. 15:00:29

Ja az Archicad meg a Graphisoft, ezt szajkozza mindenki. Hány éves is a szoftver? Csak nem 28? Mintha valamikor 1982-ben a Kádár rendszer alatt kezdték volna fejleszteni....

És azóta?

Megjegyzem a Graphisoft német tulajdonú. :)

Logan Grimnar 2010.07.22. 15:01:00

@capor_: ennyire buta, frusztrált, folyamatosan kompenzálni próbáló nyomorultat mint ez a "genyamagyar" már rég láttam posztokban
sajnálom a szerencsétlenjét
remélem valamikor majd csak sikerül kimásznia abból a gödörből, amiben most tanyázik, és megbékél majd önmagával....

amúgy a Süddeutsche Zeitungot interjúit az értelmesebb emberek tudják a helyükön kezelni, itthon és külföldön egyaránt

TitokJolán 2010.07.22. 15:03:26

@capor_:
Szavazzunk meg neki egy herendi porcelán bögrét....

szempontpuska 2010.07.22. 15:05:20

@szekertabor: érdekes, hogy az elmúlt 7-8 évben milyen hitelesek voltak ugyanezek az orgánumok, amikor a gyurcsánybuktákról meg a leminősítésekről írtak....

Senkifia 2010.07.22. 15:06:37

@genyamagyar: nahat erre ott a google,keress ra.lesz ott kyoto dijas MTA tagtol a nemzetkozi informatikaverseny nagydijat megnyero magyar fiatalig minden,mi szem-szajnak ingere. ne keressen mar mas ra arra,ami teged erdekel. vagy ha nem erdekel,mirol beszelunk?

TitokJolán 2010.07.22. 15:07:25

Egyébként igenis vannak indulataim Kovalik írányába.
Kb úgyérzem magam mint amikor strandon valaki belerottyant mellettem a vízbe.
Arra is haragudni fogok ,mert mi közöm a hasmenéséshez? Oldja meg, menjen slozira, ne piszkolja össze a közös vizünket.....

szempontpuska 2010.07.22. 15:07:29

@Senkifia: Biztos csak jobber sajtót olvas, mert abban nem nagyon volt róla egy szó sem.... :-P

genyamagyar 2010.07.22. 15:07:30

@Senkifia: "az,hogy miert pont zsido szarmazasu aki befuto lesz, az eleg nyilvanvaloan abbol adodik,hogy a vilagban is tamogatjak egymast"

Csacsiságokat beszélsz. Az oroszok, németek, amerikaiak is támogatják egymást. A zsidó a történelem során rá voltak kényszerítve, hogy tanuljanak, mert ugye a magyar nemesekenek két dolog volt büdös: a tanulás meg a kereskedelem. Ez maradt a zsidóknak. Szépen kiművelték magukat, érték lett a tudás, amit továbbadtak a gyerekeiknek. Nem azért van annyi Nobel-díjas tudósunk, mert a zsidók genetikailag arra predesztrináltak, hanem mert tanultak generációkon át, miközben a magyarok leginkább elkártyázták a birtokot meg kergették részegen a kurvákat.

capor_ 2010.07.22. 15:07:34

@genyamagyar:

Kürt.
Nav'N'Go.
LogMeIn.

De még van bőven.

És mi van ha már nem magyar tulajdonú a cég?

dusomoja 2010.07.22. 15:08:19

@Zoopraxiscope: De ne is néhány felkent mondja meg, mi a kultúra és mi nem , főként ne az adófizetők pénzén. Kovalik mesternek voltak jó és nem annyira jó rendezései, nem zseni és főként nem ítész, hogy kollektíve lebunkózza a magyarokat. Egyébként ő mi, nem magyar? Kibaszott unics ez a duma, régen a kommerek mondták meg,. mi lehet, most meg a libsi véleménydiktátorok.

DrPepper 2010.07.22. 15:09:58

Mint a szerződéshosszabbítás elmaradásának körülményeiről a Népszabadságban megjelent rövid cikkből www.nol.hu/kult/kovalik_balazs_szerzodeset_nem_hosszabbitja_meg_az_operahaz_

kiderül, Kovalik státusát már Hiller haver sem akarta rendezni!

szkepi 2010.07.22. 15:10:24

@oscar dirlewanger: helyetted pedig inkább a placentát kellett volna felnevelni. ez ami te vagy káros és kóros blamája a természetnek

dusomoja 2010.07.22. 15:10:51

@genyamagyar: Nem A Magyarok, esetleg a nemesség/dzsentri egy része. De gondolom nem Esterházy Miklósra, Wesselényire, Széchenyire gondolsz... Amúgy részben igaz amit írsz, de azért ez ennél összetettebb.

genyamagyar 2010.07.22. 15:11:19

@Senkifia: Az hogy van egy(!) ember aki valamiben jó, az semmit nem jelent. A magyar programozók kurvára fegyelmezetlenek és meg vannak sértődve, ha kiszórják őket egy komoly munkahelyről.

(Pontos információim vannak arról, hogy ma, egy jónevű egyetemen végzett programtervező matematikus milyen informatikai ismerettel rendelkezik. Siralmas!)

genyamagyar 2010.07.22. 15:12:52

@dusomoja: Nézd, egy ilyen fórom nem alkalmas a a téma mélyebb kifejtésére. Azért sokatmondó, ahogy Széchenyi is végezte...

Publius Decius Mus 2010.07.22. 15:13:29

Sajnos sok olyan ember van kis hazánkban akinek a csoki is szar a szájában mint genyamagyarnak, meg Kovaliknak, még szerencse, hogy a többség nem ilyen.

genyus! Nem fogom fogom megtudni amikor végül beveszel egy adag gyógyszert és a mentő már későn érkezik, de ezzel a kedves hozzáállással nem fogsz sokaknak hiányozni.

Senkifia 2010.07.22. 15:14:51

@Goompah: halgass Wagner nyitanyokat. Vagy Sosztakovicsot. ra fogsz jonni,hogy egy csomo, letoltheto csengohangig,meg utcandudolasig jutott ,qrvajo filmzene temajat szereztek a fentemlitettek. Csillagok haboruja ott van a Manon Lescaut hajoraszallas-jeleneteben.es a sor borzaszto hosszu. Az idiota modern operairokat,meg a szemet zenejuket(Sari Jozsef-Napfogyatkozas,pl, rendezte Kovalik....es kizarolag a rendezes mentette meg a totalis bukastol) ne emlegessuk egy napon a nagyokkal, mert az kisse vicces.

Hagrid 2010.07.22. 15:15:56

@Várúr: Pontosan...az egész amúgy is csak arra jó, hogy sok szerencsétlen ezzel foglalkozzon és nem a lényegi kérdésekkel...

Senkifia 2010.07.22. 15:18:09

@genyamagyar: es az,hogy van sok(!) ember Magyarorszagon,aki abban,amiben futtatjak, abszolut tehetsegtelen, de legalabbis kozepszeru,az mit jelent? ja es nem olyan,akire te azt mondod,hogy `magyar`.... :)

Melchi Zadok 2010.07.22. 15:18:45

@Rwindx: és te honnan tudod, hogy az a valaki épp az ország állapotáért aggódik, vagy épp gyűlöl?

egyébként, természetesen nem szó szerint, de pontosan ugyanazt mondtad.

ezen kár vitatkozni.

genyamagyar 2010.07.22. 15:20:56

@Publius Decius Mus: Légy szíves sorold, hogy mi volt jó Gyurcsány alatt. Köszi!

Senkifia 2010.07.22. 15:21:06

@genyamagyar: es ujfennt felhivnam a figyelmedet arra a nem elhanyagolhato tenyre,miszerint az altalad emlegetett felsofoku oktatas,ami szart termel, a ballib oldal dicso koholmanya.remelhetoleg ez majd valtozni fog. orulhetunk,ha egy manapsag vegzett liberalisan oktatott mernok tud derivalni,vagy integrelni...

Rwindx 2010.07.22. 15:25:53

@melchi zadok:
Aki aggódik, az nem merül el a mocskolódó hazugságokban.

És nem, nem ugyanazt mondtam. Ha ugyanazt mondtam volna nekem is mennem kellene. Nekem sem tetszik pár dolog itt, de lehetőségeim szerint teszek érte hogy változzon, ahelyett érdemtelenül sározni kezdeném az országot a külföldi sajtóban. Valóban kár vitatkozni rajta.

"szinte szóról szóra" - "természetesen nem szó szerint" - Kösz.

TitokJolán 2010.07.22. 15:27:28

@Senkifia:
Nem mentette meg.Megbukott mint az ólajtó, huzogathatós díszletestűl,óriáskrokodilostúl,
letépett gatyás forradalmárostul......
Kovalik mint nagy rendező.
Noiszen.

yorkie 2010.07.22. 15:38:55

Nos. Külföldön élek már három éve.
Mielőtt eljöttem sem, most sem kedvelem azokat, akik innen szólnak oda, hogy 'mi és hogy', 'mit és hogy'.
Igaz, én nemszemély vagyok, szóval senki sem kérdez. De ha kérdezne :-)
Mert 'más faszával a csalánt verni' bár mulatság, de 'nyekulturnyij'.
Részemről ennyi.
Nem tervezem a visszatérést oda, ahonnan eljöttem. Talán ezért vagyok ilyen? Vagy ezért jöttem el? Nem mindegy?

okostojgli (törölt) 2010.07.22. 15:38:57

"A cikk még nem elérhető a Süddeutsche honlapján, de kedves olvasónk elfaxolta nekünk a szöveget"

Még nem elérhető, de ő már el is faxolta.
Gyönyörű.

Téglagyári Megálló 2010.07.22. 15:40:23

@okostojgli:

Nyomtatva már megjelent, gyengébbek kedvéért.

genyamagyar 2010.07.22. 15:41:11

@Senkifia: oktatás: remélem jobb lesz. igaz, puhul a mostani kormány is, elsőben nem lehet buktatni, nincs kötelezően mindennap testnevelés. És azt azért ne felejtsük el, hogy a mostani tanárok nem csak az elmúlt 8 évben végeztek. Végeztek ők Orbán alatt, Antall alatt, Horn alatt is.

genyamagyar 2010.07.22. 15:48:46

Azok szidják leginkább Kovalikot, akik beszari alakok és gyávák ahhoz, hogy kirpróbálják magukat külföldön. Mindig arról álmodnak, hogy majd ők is megpróbálják, de még nagyvécére is anyukájukkal mennek.

Utó Pista 2010.07.22. 15:48:55

Kit érdekel egy buzi fröcsögése?

Melchi Zadok 2010.07.22. 16:05:30

@Rwindx:

szinte szóról szóra" - "természetesen nem szó szerint.

pontosan. mindkettőnek ugyanaz az értelme. egyébként meg szívesen.

efhábé 2010.07.22. 16:05:38

@TitokJolán:

Csak nagyon halkan jegyzem meg, hogy az informatika, matematika, néprajz és antropológia nem a kultúra gyűjtőfogalmával írhatóak le, ezek tudományok.

Továbbá azt is csak nagyon halkan jegyzem meg, hogy égbekiáltó ostobaság azt mondani, hogy az opera nálunk azért nem honosodhatott meg, mert volt már helyette népzene és néptánc. Népzene és néptánc mindenhol létezett/létezik, ezek mellett fejlődött az opera. Ráadásul azt mondani, hogy nálunk nem honosodott meg az opera, meglehetősen blőd kijelentés, elég, ha csak megtekinted az Andrássy út legimpozánsabb épületét, véletlenül pünkt úgy hívják, Operaház. És akkor még nem emlegettük a magyar operaszerzőket, mint pl. a világszerte ismert Bartókot, Kodályt, Dohnányit, Goldmarkot, Ránkit, Petrovicsot, Szokolayt, Lisztet és a felsorolás messze nem teljes, ma is vannak nemzetközi szinten ismert operaszerzők, mint pl. a kommentek közt emlegetett Eötvös is.

Rá Dios 2010.07.22. 16:06:00

@TitokJolán: Épp fordítva van: a víz piszkos ő meg nem átallja kimondani. Addig meg jó volt, ahogy van, ugye?

Rá Dios 2010.07.22. 16:06:47

@Utó Pista: Utó Pista, az Elő Ember.

efhábé 2010.07.22. 16:14:12

@genyamagyar: Ez rohadtul nem igaz így, ebben a formában.

A főnemes és a köznemes nem összemosandó ilyen tekintetben. A köznemesek közt valóban jellemző volt ez a mentalitás, de a főnemesekről ezt nem mondhatod el, hihetetlenül művelt koponyák voltak azok (és általában még ma is), nem ritkán több végzettséggel is.
Nem véletlen, hogy ellenpéldaként itt is csupa főnemest soroltak.
Az azonban igaz, hogy a zsidók nem valamiféle genetikai fölény miatt termeltek ki annyi tudóst és általában értelmiségit.
Ha 20-nál több zsidót megismersz, rájössz, hogy messze nem olyan intelligens társaság, mint amilyennek magát hinni szereti, egyrészt, másrészt arra is rájössz, hogy mennyire kis szerepe van a veleszületett intelligenciának abban, hogy kiből lesz értelmiségi, ellenben milyen nagy szerepe van benne a családi, társadalmi elvárásoknak, továbbá a tanulás alapját adó analitikus gondolkodásmódnak. Ez utóbbiak jellemzőek a zsidókra, nem holmi genetikai különbözőség.

Rwindx 2010.07.22. 16:14:31

@melchi zadok:
Neked minden ugyanazt jelenti, árnyalás nélkül :D

Na jó, ezt a felesleges beszélgetést zárjuk le.
üdv.

Senkifia 2010.07.22. 16:24:38

@genyamagyar: termeszetesen nem beszelek csacsisagot. ennyi egybeeses es veletlen nincs a vilagon :) Amugy meg meg egy ,ahhoz amit elobb mondtal,hogy az,ha egy ember tehetseges nem jelent semmit,illetve a magyarok kozt mind zsido szarmazasu aki okos. Izraeli haver felvazolta a helyzetet,miutan 87ben diszidaltak romaniabol izraelbe: van egy 1`-15 %os reteg izraelbe(tudod, okos zsidok),akik viszik a hatukon az izraeli tarsadalmat,mert eszuk van hozza. es vannak a tobbiek, akik sikhulyek. A sikhulye kezdodik a haver szomszedasszonyaval,aki nem tudja,mi az a kozmetika,mert a kaukazusrol jott, es kulturalatlan,hogy nem tudod elkepzelni. A masik vege a hulyenek a haver evfolyamtarsa az egyetemen, aki most mar diplomas szamteches(!....izraeli szamteches!,vilag teteje, kivalasztott,stb:), es azt allitotta foggal;korommel,hogy a viz swzilard halmazallapotu,mert a homogen szerkezetet osszekeverte valamivel,illetve felreertett valamit. es tartotta magat a hulyesegehez. es kepzeld, nem magyar volt,hanem lengyel-izraeli zsido.
ennyit errol.

Savonarola 2010.07.22. 16:27:33

@efhábé:

Te azonos vagy a judapest.org-on kommentelő fhb-val?

kokavec 2010.07.22. 16:28:04

@Senkifia: itt ma ennyi hülyének osztottak lapot?

Savonarola 2010.07.22. 16:29:57

@efhábé:

Ehh, végre egy higgadt hozzászólás. A témához még annyit, hogy a könyvek kultúrájában felnőtt ember könnyebben boldogul az egyetemen, mint aki ezt nem hozza otthonról.

Kobakos 2010.07.22. 16:37:13

A jó k.... anyját az ilyen perverz hülye állatoknak, mint ez a fasz.

A gátlástalanság és a pofátlanság netovábbja

kokavec 2010.07.22. 16:38:04

Konkrétan Kovalik személyéhez nem akarok hozzászólni, mert annyira nem ismerem a munkásságát, az interjúból úgy tűnik egy kicsit belekeverte személyes sértettségét is az összképbe.
De a kultúra elleni politikai offenzíva, az nagyon is valós, súlyos probléma. Sok rombolás volt az előző fidesz korszakban is és most még többre számít a hozzáértő közeg. Ilyenkor előkerülnek a 3-ad, 4-ed rangú magukat művésznek nevező kézművesek és iparosok és kapják az állami megrendeléseket. És ezzel gyakorlatilag el is szívják azt a kis forrást, ami művészetre jut és ami nélkül a nemzetközi színvonalon dolgozó művészek háttérbe szorulnak.

Ez is a régi recept, ha valakinek diktatórikus elképzelései vannak még a művészeknek is meg akarja mondani mit fejezzenek ki alkotásaikkal.

A szocik a kultúrával is csak azt tették, mint minden mással, megpróbálták kiszipkázni magánzsebekbe az ott forgó pénzt. A fidesz viszont propaganda céllal, fárasztó együgyű ideológiákkal akarja távirányítani a művészetet. Ez még súlyosabb probléma, mint az első, ez a diktatúrák módszere.

dorkoka 2010.07.22. 16:42:54

@genyamagyar: Anyád köszönhette, ezek az utolsó 2-3 évszadban beszivárogtak, aztán hazát követeltek. Trianon nem a magyarok bűne hanem a környezők szégyene. Ha nem ez lenne nem lenne odakint főbb területeken magyar többség.

Vincenzo testvér 2010.07.22. 16:46:09

A Kovalikról alkotott képet árnyalhatja egy 10 évvel ezelőtti interjú.

www.lib.jgytf.u-szeged.hu/folyoiratok/tiszataj/00-02/hollosi.pdf

Azért a nyegle modor itt is megjelenik: a hülye szó pl. háromszor is előfordul a válaszaiban. Tehetséges, sértődött ember.

karnagyúr 2010.07.22. 16:46:24

Kovalik nagy rendező, kár, hogy politizál. Egyébként ha visszaemlékezem, az előző orbáni érában elég sok munkája volt itthon, akkor nem rettegett - gondolom. Most miért is ez a nagy félelem?

dorkoka 2010.07.22. 16:47:11

@genyamagyar: Amit felsoroltál, lakosságunkhoz mérve mindenben jobbak vagyunk a nyugatnál. Van amiben lakosság nélkül is.

Téglagyári Megálló 2010.07.22. 16:51:41

@Vincenzo testvér:

"Hamar világossá vált, hogy Magyarországon nincs megfelelő operarendező képzés. Ha létezne, akkor is megmaradna abban a tipikusan magyar, belterjes rendszerben, ami nem fog változást létrehozni. Kína mindig akkor virágzott fel, amikor mongol császár ült a trónján."

dorkoka 2010.07.22. 16:52:24

@genyamagyar: WORLD,EXCEL,MICROSOFT MOUSE, VÍRUSÍRTÓK, 3D ANIMÁCIÓ, SZÁMÍTÓGÉPES FILM GYÁRTÁS.

Amúgy matekos iskolásaink ott vannak a világ versenyein az első ötben.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.07.22. 17:01:12

@genyamagyar: nomen est omen.
ha nem is példát, de látni odaáig.
de talán példa is volna. egyébként jártál ott?

R. Daneel Olivaw 2010.07.22. 17:01:18

Tyuhúúú, még egy meg nem értett önjelölt zseni.... a legcukibbak mindig azok a gyerekek, akik lubickolnak a kádban, majd miután jó sok vizet kilocsogtattak, és anyu rájuk talál szólni azonnal telekürtölik a gangot, hogy őket otthon nadrágszíjjal verik ám...

proton1701 2010.07.22. 17:08:42

Ezt a majmot azért rúgták ki mert olyan rendezéseket csinált ami csak sok pénzbe került és mindíg megbukott. Nézhetetlen volt vagy legalábbis nagyon szűk nézőközönségnek tetszett. Szóval a sznoboknak. Állami pénzből. Aki így akar rendezni az vagy finanszírozza magának vagy menjen el egy pinceszínházba...

gramercy 2010.07.22. 17:09:28

Kovaliknak teljesen igaza van. Nyugaton meg nagyobb szabadsagot es tobb zsozsot fog kapni.

Mi meg Ady ota emesztjuk a "N"yugatot.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2010.07.22. 17:10:04

@fodorlina:

"Kár hogy Kovalik tehetséges rendezö létére ilyen szük látókörü és rosszindulatú ember."

Én bevallottam semmit sem értek az operához, úgyhogy ez a vonalat nem tudom megítélni. Írták itt páran, hogy a szakmájában nem rossz.
Végülis Mel Gibson sem rossz a szakmájában, ennek ellenére elég gázos figura, azt hiszem ez nyilvánvaló, főleg az utóbbi időben. Ez van. :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.22. 17:23:13

@genyamagyar:

archicadet már írták, de imperium galactica sem egy ismeretlen cucc.

na mindegy, nem etetek tovább trollt

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.22. 17:28:21

egyébként meg kurva egyértelmű.

a hónap legfontosabb eseményéről kijött egy józan beírás, ami nagyon nem tetszett a törzsközönségnek, most kijött nekik egy csont, amire boldogan ugorhatnak, és végre megint béke és egyetértés van

jürgen baromartz 2010.07.22. 17:29:14

akármilyen szar a helyzet itthon, még ha olyan is lenne, mint ahogy ez a drága érdemes művész úr leírja, akkor se fikáznám a saját országomat külföldön. főleg nem egy olvasott német lapnak (akik aztán zabálják ám ezerrel az antiszemitás-rasszistás híreket mindenhonnan).

ha baja van a mostani politikával, rendezze le velük szemtől szembe, itthon, magyarországon, akár nyilvánosan, mit bánom én, aztán ha nem egyezik velük, eltakarodhat a picsába külföldre. de ne menjen ki telesírni a sajtót mindenféle szarsággal, amivel az egész országot lejáratja, csak azért, mert derékba törték a karrierjét. az ő jövője meg tízmillió másik emberé nem ugyanakkora súlyú, érdemes művész ide vagy oda, leszarom. amikor magyarországról mond így, ilyen véleményt, akkor rólam is mond véleményt, aki itt ülök a gép előtt. nehogy már ne legyek felháborodva..

amúgy meg aztán de jó nekünk, zsidó pénzből finanszírozott, nyugati kozmopolita szarral etetett országnak... te seggnyaló szemellenzős buta fasz, te.

roxxtar 2010.07.22. 17:29:48

@genyamagyar: de csak a te kedvedért

Impossible Mission 2
Ecco the dophin
Reunion
Imperium Galactica 1-2
Haegemonia
Platoon
Desert Rats vs Afrika Korps
The Solon Heritage
D-Day
War on Terror
War Front
Perpetuum
Warhammer
Digic pictures studio
Invictus studio
Armies of Exigo
Codename:Panzers
Insane
The Jupiter Incident
Graphisoft Archicadja mint a világ vezető építészeti programja
Recognita karakterfelismerés
Morphologic
VirusBuster
Geometria Rt.
Jura Trade Kft.
Kürt Rt.
Aitia Rt.
microsoft office
ustream
jasmin media group
joobili
stickam
prezi
terminartors

ezek mellett demózásban is az erősebb országok közé tartozunk

Több fejlesztési labor is található Mo.n ami így európa egyik legnagyobb "szilikon völgye"
Siemens
Ericsson
Scansoft Recognita
Nokia

A felsőoktatásban tanulók aránya itt a legmagasabb a környező régióhoz képest

Az OECD Science Technology & Industry felmérése alapján a földön a 6. legjobb ország a műszaki technológiák fejlesztésére Magyarország.
elöttünk csak svájc,svédek,usa,íroszág és hollandia van.

lehetne még találni kutakodással. Sajnos nem minden oldalnák/szoftvernél követhető nyomon, hogy kik is állnak mögötte..
De elhiheted, a magyar it illetve más hightech tudással rendelkező mérnökökért kapkodnak külföldön!

osborne 2010.07.22. 17:33:12

Ez egy bohóc, annak is készült a wiki szerint.

Alföldi szerintem vadabb dolgokat fog majd mondani.

kutya vacsorája 2010.07.22. 17:50:03

az ilyesféle kommentelők:
@Senkifia: @roxxtar:
megnyilvánulásai azért elgondolkodtatnak,h.nincsen-e kovaliknak igaza...
amúgy pedig már miért ne mondhatná el azt, amit gondol? ahogyan a kommmentelők is.
és igen: uras budai kerthelyiségben néztem a ghána-urugay meccset, mellettem népes asztaltársaság, zömében ismerős értelmiségiek (főképp orvosok és hozzátartozóik), ami ott ment rasziban, attól félig bömbölve sunnyogtam haza az első félidő után. igen, sajnos ilyen ország is magyarország. el kell ismerni és meg kell próbálni változtatni rajta. tagadni és sértődőzni (vagy nyolcvaniksz éve) nagyon rossz út. szvsz.

Bell & Sebastian 2010.07.22. 17:53:31

Genyamagyar:
Jó anyagi körülmények között élő sportoló (nem sakk) rengeteg szabadidővel.

Valószínűleg olyan sportágban jeleskedik, amelynek velejárója a mindennapi dopping, de ez alaposan felborítja a hormon háztartását! Az egyetemet sport + erő szakon végezte levelezőn - majdnem, ragadt ott rá egy-'s más.

Féktelen Fidesz- és Viktor- és cigány gyűlölő. Külföldi szerződése van, valószínűleg olaszba' vagy osztrákba'.
Nőtlen, gyermektelen, kurvapecér. Márkás automata kocsival jár, világnézete összefoglalható egyetlen tőmondatban:

- Mindenki kurva és/vagy Fideszes!

Mentálisan sérült, a szteroidok szedése miatt kórosan állandósult merevedéssel küzd, ezért bő gatyát kell hordania, kerüli a szemkontaktust és a vizet.
Hatásos ellenérvek vita esetére: fokhagyma, szenteltvíz, ezüstgolyó, akáckaró, kereszt.

Állategészségügyi szempontból Feri-hegyi spriccer vagy kertaljai turmix. Nagy ívben kerülendő, veszett, etetni tilos, nyála folyik, alul bolhás, felül tetves.

Ennek ellenére becsüljük meg, ritka vendég itt egy beszélő fütyi.

Google 2010.07.22. 18:04:50

@osborne:

Erre gondoltam én is (miket fog majd Alföldi mondani, és hol). Az sem lesz kirakatbavaló szöveg, az biztos.
Ezek a ficsurok nem tűrik, ha nem ők vezetnek. Különleges anyagból, vezetésre teremtettek.

Rwindx 2010.07.22. 18:09:37

@Google:
Tippelhetek a "különleges anyag" jellegére?

kiskakas 2010.07.22. 18:17:00

@Senkifia:
Mikor Fischer 28 évesen vezényelt a Staatsoperben, Holender még sima impresszárió volt, az operaigazgató meg echte keresztény.
Nem jön ez be, csak szeretnéd, ha így lenne, mellőzöttséged igazolandó ! -aminek persze egyszerű oka van: nem vagy olyan jó, hogy megvegyenek! Se protektorral, sem anélkül! :-)

kiskakas 2010.07.22. 18:20:15

@jürgen baromartz:

Mintha már mások is fikázták volna a külföldi médiában országunkat, nem emlékszöl? Nézz körül itt vannak!

kiskakas 2010.07.22. 18:26:41

@Senkifia:

Talán a Manon Lescaut zenéje van a Csillagok háborújában ! Most bizonyították, hogy a tyúk volt előbb és azután a tojás!

megmondtam?megmondtam 2010.07.22. 18:28:41

Landeszmannak kanadáig kellett menekülnie - jogosan - de sajna sok büdös zsidó maradt itt, akik kőkeményen rajta vannak, hogy megvalósítsák gyuribácsi gondolatait...

ezt a mocskos zsidót pl simán agyon kéne lőni a dunaparti cipőknél...

lac1 2010.07.22. 18:32:49

Ne idegesítsétek magatokat, ez az interjú világosan rámutat arra, hogy igenis LÉTEZIK "zsidó" pénz, valamint még arra is, hogy valóban küzdeni kell "ellene".

megmondtam?megmondtam 2010.07.22. 18:34:52

@Lacdelo:

jah, csak ott már kiirtották volna a zsidókat, ha fele annyit mernének az ország ellen csinálni, mint amit itt csináltak/csinálnak.

a világon sehol nem ennyire pofátlanok a zsidók, mint itt.

megmondtam?megmondtam 2010.07.22. 18:43:14

egyáltalán mi a lófasznak opera?
kultúra,mi? apátok faszát. az opera egy konzervált fos, se nem művészet, se nem kultúra.

semmi szükség se operára, se balettre, semmi ilyen faszságra...

Bell & Sebastian 2010.07.22. 18:57:24

@lac1:
Üdvözöllek, hogy 's mint? :)

lac1 2010.07.22. 19:09:04

@Bell & Sebastian:
Szia.
Minden változatlan. Most olvastam el Csurka: Mr. Utólag...
c. könyvét.
Ajánlom, hogy értsd folyamatokat. Vagyis, hogy mi miért történt.

kkkk556 2010.07.22. 19:17:13

Egy hülye buzi zsidó fosik attól, hogy kevesebb lét tud lenyúlni?? Ki nem szarja le????

kkkk556 2010.07.22. 19:19:37

Egy buzi kis zsidó (alföldi roberta társa?) fosik, hogy kevesebb lesz a pénze... Ki nem sz@rja le????

kkkk556 2010.07.22. 19:21:51

Opera, operett:

"Ami akkor baromság, hogy nem lehet elmondani, azt eléneklik..."

Zenének CSAK az instrumentális zenét lehet nevezni, táncikáló, vonyító show menjen a moúnika-győzikéhez!!!

kokavec 2010.07.22. 19:27:31

ha az ilyen kkkk556, meg megmondtam?megmondtam típusú észlényeket nézem, akkor Kovalik túl pozitív képet festett az országról.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.07.22. 19:29:28

Hörrr, hörrr, hörrr. :-)

Hozzáteszek én is a színvonalas kommentfolyamhoz.

Respekt azoknak akik mégis dacolnak a trollokkal. :-)

lac1 2010.07.22. 19:30:39

Szerintem meg minden zenének megvan a maga helye és ideje. Bangó Margité éppen úgy, mint mondjuk gm49-en keresztül Brahms-é.
Bartóké is, csak azt én nem szeretem.
Mondjuk a Csóré Duó-t se...

kapitalista 2010.07.22. 19:31:54

@megmondtam?megmondtam:
Csak palinkara van szukseg.Negy ev mulva a palinka ivo magyar kereszteny part nyeri a valasztasokat.Mivel a zsidok a konyvtarba jarnak ,nem a kocsmaba a teljes kihalasuk biztositott Magyarorszagon

kkkk556 2010.07.22. 19:34:28

@kokavec: Csókol anyád, Rachel! :-)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.07.22. 19:44:11

@kapitalista:
Oszt minek jársz a könyvtárba, géjza, lopni?

Bell & Sebastian 2010.07.22. 19:45:27

@lac1:
Jöhetnél gyakrabban.
Joachim Hoffmann - Stalins Vernichtungskrieg 1941-1945
Csiszár László: A sátán komisszárjai, Ausztrália, 1986
www.freepress-freespeech.com/holhome/tormay/vilagh0.htm

:)

Antifaszok Réme 2010.07.22. 19:50:49

"Van egy – zömmel budapesti – dac és érdekszövetség, mely nagyjából a kiegyezés óta mérgezi a magyarság életét.

Nevezte már önmagát ezerféleképp. Volt szabadelvű, mint Jászi, haladó és felvilágosult, és volt szocdem. Járt a Galilei-körbe, támogatta Károlyit, majd később Kun Bélát. Megfordult köztük hadseregszállító, népbiztos és filozófus. Lelkesedett a szovjet bevonulásért, majd lett hithű kommunista, s az eszméért rajongott. Olykor még kevesellte is Kádárt. Maoista izgatásért ült is pár darab belőlük, de jött a 80-as évek, és ők megvilágosodtak. „Demokratikus ellenzék”. Erre cserélték le a táblát, lettek a nagybetűs DE, majd az SZDSZ. Őket már ismerjük. Ávós nagypapa, Szadeszes fiú, LMP-s unoka. Ez a származási és vérvonal.

Hogyan hihette bárki, hogy felállhat parlament, s ők nincsenek ott? Hogy lehetett ennyire balek? Míg a jobboldal egymást szecskázta, ők szépen betelepedtek.

Közös ismertetőjegyük: aggódnak. Mindig és állandóan. A kisebbségekért, az emberi jogokért, a diszkriminációért, a kirekesztésért, a drogosokért, a homokosokért.

Minél idealistább, világmegváltóbb és vadhumanistább szólamokat hangoztatnak, annál inkább róluk van szó. Tökmindegy mi az aktuális paraván, a lényeg ugyanaz. Figyeld, hülye magyar, innen lehet felismerni. „Minden ember egyenlő!” Ezt a baromságot csakis ő mondhatja. Ha így kezdi, megint csak róla van szó.

Rajongnak mindenért, amiben ott szerepel a szó: Más. Aláírást gyűjtenek a grönlandi anarchistákért, a chilei feministákért, a fokföldi alternatívokért.
Egyetlen dologért nem rajonganak: a magyarság. Ezért nem aggódnak. Csak, ha kezd talpra állni. Akkor be vannak tojva, s jő a félelem, a rettegés. A bőrönd bepakolva.

De sajnos mindig maradnak..."

(www.pozsonyiadam.gportal.hu)

gyilkos fűegér 2010.07.22. 20:39:45

@kkkk556: @Antifaszok Réme: @megmondtam?megmondtam:

Egyebet sem csináltok, csak Kovalik érvelését támasztjátok alá...Lehet, hogy a zsidók nem változnak, de ti sem...

Na mindegy, még jó, hogy nálunk nincs antiszemitizmus.

lac1 2010.07.22. 20:47:50

@Bell & Sebastian:
Köszönöm az invitálást, relatíve sokat vagyok itt is, de olvasni jobban szeretek, és csak akkor kommentelek, amikor valami kiveri a... a... a biztosítékot.
A linkeket köszönöm, a németet nem vágom, az utolsó meg már elkezdtem, de ez a fajta olvasás, hogy komplett "könyv" van a moncsimon, hamar elfáraszt. A fórum az tagolt, jobban is bírom.
Van felolvasó prog. is, de az meg a monotonságával kerget a sírba.

lac1 2010.07.22. 20:51:22

@Antifaszok Réme:
A legelső Jobbik "győzelem" másnapján a zsindexen indítottam egy topikot "Van bőröndöm, eladó" címmel. Percek alatt kivágták, engem egy hétre elimináltak.

kkkk556 2010.07.22. 20:52:24

@lac1: Mit vártál a zsindextől???

Tehetetlen Dodó 2010.07.22. 20:54:56

@megmondtam?megmondtam: Ja, téged már meg is operáltak.
Lobotómia, mi?

lac1 2010.07.22. 20:57:34

@gyilkos fűegér:
Na-na. Amikor annak idején a Fidesz a "bankárkormány"-al minősítette medgyessy kormányát, és lendvai cenzor ildikó (emlékeim szerint) azon melegében antiszemitizmussal vádolta meg ezért az ellenzéket, akkor tulajdonképpen kovaliknak igaza is van, legalábbis a hivatásos rettegők szemszögéből. Itt mindenki megnácult...

lac1 2010.07.22. 21:00:49

@kkkk556:
Hát időben azért többet. De amikor arra kérdeztem rá a topik címében, hogy macstappancsok rémét (Seleanu Magdaléna) miért is verték képen, akkor is kivágtak. Pedig nem is mondtam ki azt a szót, hogy zs.

Rwindx 2010.07.22. 21:10:40

@kokavec:
Te is meg a többi elv társad is itt vannak, de mégsem gyalázzuk ezért az országot vagy mocskoljuk a nevét hazugságokkal.
Ehelyett felismerjük, hogy az oktatáson még sokat kell fejleszteni, az alapoktól kezdve.

Antifaszok Réme 2010.07.22. 21:23:12

„De ha nem kapok több lehetőséget, akkor el kell hagynom az országot” - zárja a beszélgetést az Operaház előző művészeti vezetője."

"El lehet menni Magyarországról! Itt lehet bennünket hagyni, kérem szépen! Tessék! Lehet menni!" - mondta Magyarország miniszterelnöke Gyurcsány Ferenc.

Bell & Sebastian 2010.07.22. 21:33:58

@lac1:
Tulajdonképpen az egész problémakör lerágott csont, oda-vissza ezrek elemezték. Ellene tenni azt jelenti, hogy a fennálló világrend ellen menni. Onnan lehet tudni, hogy jó úton járunk, ha felerősödik a visító-kórus.

Azon meg ne csodálkozz, ha kivágtak, feltétezhetően tisztában vagy annak az izének a rendeltetésével, amit nézegettek a képen, így elébb is soroltak.

Mondjuk a mai Orbán-beszéd pár kétséget eloszlatott.
Bár addig, amíg fel lehet ébreszteni milliárdnyi éves tetszhalott marsi mikrobákat, a győzelem is csak talmi lehet.
Érdekes, a cigányozás gyorsan alábbhagyott, a kazár vircsaftot is fel lehet számolni, pár tízezerről lehet csak szó, maximum.

Lényeg az, hogy jó az irány!

lac1 2010.07.22. 21:38:49

Ja, és a Süddeutsche Zeitung egy igazi balliberális (hát mi más?) lap, hasonló egy olyan emberhez, akinek egy gyermekkori lelki traumája volt, és azt hordozza egész életében. Veri a mellét, és közben ezt kiáltozza, én vétkem, én vétkem, én igazi nagy vétkem...
(nácizmus)

lac1 2010.07.22. 21:48:32

@Bell & Sebastian:
Orbán beszédeit nem annyira szeretem, mert frázisokban beszél (állandóan) , vagy inkább sejtelmesen? Semmi konkrétumot nem mond, rettenetesen artikulál, mintha csupa hülyék ülnének a tévék előtt.
Amúgy gondoltam, hogy a süllyesztőben végzi a topik, csak a gyorsaságon lepődtem meg. Percek, érted, percek...

gyilkos fűegér 2010.07.22. 21:53:07

@Rwindx: Az oktatáson tényleg lenne mit fejleszteni. Kezdhetnénk a történelemmel...

gyilkos fűegér 2010.07.22. 21:58:20

@lac1: Aki a tévé előtt ül, és egy politikus blabláját nézi, azt gondolván, hogy onnan információt szerez, az per definitionem hülye, tehát Orbán nem is téved olyan nagyot...

Rwindx 2010.07.22. 22:07:37

@gyilkos fűegér:
Tisztesség nélkül mit sem ér a történelem tudása, vagy bármilyen más tudás.

lac1 2010.07.22. 22:14:37

@gyilkos fűegér:
Pontosítsunk azért. Aki
CSAK
a tévé előtt ül. De mondjuk pl. Orbán szövegét, legfőképp az általam említett artikulációját
CSAK
a tévén keresztül ismerhetem meg.

lac1 2010.07.22. 22:19:16

@Rwindx:
A történelem ISMERETE az elég?

Rwindx 2010.07.22. 22:32:52

@lac1:
Ha esetleg a szóhasználatommal van gondod, akkor majd folytassuk máskor ezt a hosszúra nyúlt párbeszédet. Lehetséges hogy valahol vessző hibám is volt.

Ha nem, akkor viszont nem értem a kérdéset okát, de a válaszom nem. Egyébként nem hiszem hogy a "mi elég?" kérdésében én lennék az illetékes.

lac1 2010.07.22. 22:41:38

@Rwindx:
Dehogyis a szóhasználat. Pontosítás.
Az én világomban a történelmet ismerni lehet, tudni nem.
Fütyülni azt lehet tudni, de ismerni nem. Biciklizni is.
De ez csak az én világom, lehet, hogy nincs is igazam.

Rwindx 2010.07.22. 22:48:43

@lac1:
Nos, vannak egyéb hibáim is, együtt tudok élni velük.

Antifaszok Réme 2010.07.22. 22:55:01

@Rwindx és @Gyilkos fűegér:

Igen, valóban kellenne változtatni a történelmi nézeten, amit állandóan az oktatáson, médián (újságok, könyvek, filmek, tv stb.) belénk akarnak nyomni, melynek lényege röviden kb. ez:

A XVIII. századig (Megjegyzésem: ekkor alakult meg a szabadkőművesség) a NAGY-NAGY SÖTÉTSÉG uralkodott a világon. Ekkor a haladó felvilágosultak lejöttek közénk (Megjegy: páholyaikból) és kifejtették az Emberiség életére jótékony hatásukat, ami a csodálatos francia forradalomba (Megjegy: ekkor emancipálták a zsidókat Fr.-o-ban) és az azt követő XIX. sz.-i forradalmakba vezetett Európa szerte.

Ekkor már minden nagyon korhadt volt, ancien régime meg a többi dajkamese hülyegyerekeknek....
Ja és persze dúlt javából a kapitalizmus, meg az öntudatos mélyrétegek szabadság, egyenlőség, testvériségről álmodtak, amit a csúnya arisztokraták nem akartak megadni, még a választójogot se ! (Megjegy: ld. kikre szavaz ma a nép.)

Pedig a Demokrácia, na meg a Köztársaság a létező világok legjobbika, ezért a harcnak folytatódnia kellett. (Megjegy: Kik és miért, LEGFŐKÉPP MILYEN ANYAGI FORRÁSBÓL tudták ezt véghezvinni ?) Időközben nemzetállamok is létrejöttek, mint Németország, melynek nem voltak gyarmatai, és ezért irigykedett azokra, akiknek meg volt. (Megjegy: Véletlenül sem fordítva, hogy pl. a franciák meg az angolok tartottak az új feltörekvő országtól.)

Szóval a csúnya poroszok meg a népek börtöne Monarchia világégést csinált, melybe belebukott, a győztesek (Megjegy: akik mindig természetesen egyúttal a JÓK is) hatalmasat kaszáltak, főként Usrael... izé... akkor még csak USA. Ja és persze csomó monarchia becsődölt, a köztársaság meg szépen elterjedt, mint. pl. a weimari, ami szintén szuper volt, mert Demokrácia.

De a gonosz menetelők, akiknek nincs humoruk (Megjegy: az csak kizárólag a zsidóknak van e világon) és mindig ordítoznak jel- meg vezényszavakat, továbbá egy alakzatba felállva csak egyirányba képesek elnézni, szóval semmi másra nem jók, a sötétek és ostobák elkezdték üldözni a JÓKAT meg a HALADÁS baloldali erőit, pl. Spanyolországból, az az algonosz Franco tábornok. (Megjegy: a főgonosz természetesen örökké Adolf lesz, aki még az ördögnél is rosszabb.)

Na szóval ők csak könyvet égettek, üldöztek, gyilkoltak, háborúztak, míg a bolsevikok csak nehézipart meg csupa Haladó dolgot adtak az Emberiségnek. Háborús bűnöket csak a fasiszták és csatlósaik követtek el, ezért örök megvetés, gyalázat és szidalom rájuk azóta is, meg örökkön-örökké.

Aki pedig az eddig leírtakat nem hiszi legalább Dogma szintjén, esetleg fasiszta kérdéseket merne feltenni fel, az bizony kirekesztő, antiszeméta, náci, trappista stb..
stb... Börtönt nekik a tagadásért !

Most pedig csicsikázni megyek. Holnap tudok válaszolni majd akinek kell.

Pá-pá !

lac1 2010.07.22. 23:13:11

@Rwindx:
Ezt nem mondanám kifejezetten hibának.
Csak zsidózni rendesen, szabatosan lehet, mert akkor ők a "hibákba" kötnek bele, elterelik a szót a lényegi kérdésről.

Rwindx 2010.07.22. 23:13:22

@Antifaszok Réme:
Értem én az iróniát, de nem hiszem hogy ennek a címzettjének nekem kellene lennem. Talán esetleg kezd újra olvasni onnan ahonnan felemlítettem az oktatás fejlesztésének szükségességét. A miértjét is.

Ma csupa értetlen emberbe futok bele, vagy tényleg ennyire érthetetlen lennék?

Rwindx 2010.07.22. 23:22:34

@lac1:
A zsidózás nem az én asztalom, de biztos így van.

Azért annak örülök hogy két egymás követő kommentből az egyik azt érzékelteti hogy vélhetően a fasisztázók táborába tartozom, míg a másik a vélt "zsidózásomat" tökéletesítené.

Akkor úgy tűnik mégsem velem van a probléma.

Ellensúly 2010.07.22. 23:23:11

Ez most komoly? Nem akarom elhinni, hogy Kovalik ennyire lealjasodott...

lac1 2010.07.22. 23:34:50

@Rwindx:
Bocsi, nem zsidózni, hanem véleményt formál(z)ni!
:-))))))))))))
(tudhatnád már, hogy aki nem ért velük egyet, az antiszemita és zsidózik)

Rwindx 2010.07.22. 23:54:11

@lac1: @Antifaszok Réme:

Ok, az is előfordulhat hogy én vagyok a fáradt.
Majd holnap újra átolvasom az egészet.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.07.23. 10:22:04

@Tehetetlen Dodó: elzavarták ezt is a nácik, akárcsak thomast mannt, marlene dietricht, micsoda tehetségek!
ezek a mucsai nácik mindig kultúraellenesek!
ki kéne irtani őket

kündü 2010.07.23. 10:42:50

@Bableves:

Kiváló "jellem"-zés.....

EZT A - belső destrukció által módszeresen folytatott - magyarság-gyűlölő, köpködő, útszéli rongy-gyűjtő handlé-stílust AZONBAN a Btk-ban PÖNALIZÁLNI KELL,

mert ez egyféle hazaárulás!!!

A Nemzetbiztonsági törvény szerint az NBH - ill. jogutódja, az Alkotmányvédő Hivatal - hatásköre KITERJED A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG JÓ HÍRÉT SÉRTŐ CSELEKMÉNYEKRE és SZEMÉLYEKRE IS!

Drótozzák be az a nemzetellenes, hazaáruló köcsögöt,

s aztán nem baj, ha a kádban áramütést szenved a vibrátorától!!!

kündü 2010.07.23. 10:49:46

@rás:

A te -és Dr. Zerge - fajtájára, megmondásaira SEMMI SZÜKSÉGÜNK!

Az az idő régen elmúlt, hogy lágy sirámú, de erősen antimagyar puhapöcsűek mondják meg nekünk, MIT SZERESSÜNK!!!

kündü 2010.07.23. 10:51:56

@Antifaszok Réme

Nekem a Főgonosz egy MARKSZ nevű zsidó, a trieri rabbi és a pozsonyi rabbi leányának ONOKÁJA.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.23. 14:59:10

nahát, ez a kovalik! véletlenül megint egy zsidó, aki buzi is.

tegnap mikor megszületett a lányom, megfogadtam, hogy minden más mellett ráhagyom a grift-hez tartozó jelszót. a harc folytatódik! :)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.23. 15:03:05

@Grift:

Gratulálok és szeretettel üdvözlöm a kisleányt :)))

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.07.23. 15:08:04

@Grift: :D

ha mást nem is, de egy jelszót már biztosan kapni fog:)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.23. 15:10:08

@Elpet: köszönöm, átadom! :)

remélem maga még a mandiner főszerkesztője lesz mikor a jányom fasiszta szellemű írásokkal bombázza majd a szerkesztőséget.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.07.23. 15:11:59

@kackia: a művészet mecénás nélkül semit se ér, vagy nem jut el senkihez

innen már csak egy lépés az uzsora
és a királyok uzsorája

kackia 2010.07.23. 16:37:30

@tesz-vesz:Bár írtam valamit az első száz hozzászóló között, de abban egyszer sem állítottam, hogy ez nem így van.

Fejér Lilla 2010.07.24. 13:03:28

@Dr. Zerge: Szerintem egy művészembernek, különösen, ha nagyra tartja saját magát (és önbizalomban Kovaliknál nincs hiány) kellene legyen annyi stílusérzéke, hogy nem szarik a saját fészkébe ilyen hazug módon. Kovalik lehet jó rendező, attól még ebben az interjúban egy jellemtelen patkány. Az, hogy az interjúja az emberi gyengeségeit megmutatja, nem fogja visszamenőleg semmissé tenni a jó és a gyenge művészi teljesítményeit sem.

avas_lali 2010.07.25. 11:07:46

Kedves Barátaim, és elsősorban kedves Gellért!
Az opera-világ című szakhonlap teljes terjedelmében lehozta az idézett Kovalik interjút. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy az eredeti szövegkörnyezetben a kiragadott mondatok egész mást jelentenek. Furcsa, hogy Kovalik pl. egáltalán nem beszél a filmről... Vajon ezek a részletek hogyan kerültek a blogba!? Nem baj, ha az egyeltlen nemzetközileg elismert magyar operarendezőt, aki 10 éven keresztül egy generációt adott a Magyar Operaéletnek fikázuk. Ezt lehet - főleg olyan rendszeres színházbajáróktól, akik tisztában vannak Kovlik munkáságával - mint a kommentelő társaim nagyrésze. Ám azt mégsem tartom követendő példának, hogy egy rangos napilapnak adott mértékadó magyar gondolkodó riportját kiforgasuk a saját szánk íze szerint. Legalább mi játszunk tiszteségesen, ez adjon nekünk Magyaroknak tartást!
A szuperautók elakadtak a hülye országutakon” - Kovalik-interjú a Süddeutsche Zeitungban (2010-07-25)

A müncheni napilap július 19-i számában jelent meg egy interjú Kovalik Balázzsal. Azóta több helyütt is foglalkoztak a cikkel, idéztek is belőle, de az egész az Interneten még sem eredetiben, sem magyarul nem olvasható. A következőkben az interjút teljes terjedelmében közöljük, magyar fordításban.

http://www.opera-vilag.hu/hirek_teljes.„a+szuperautok+elakadtak+a+hulye+orszagutakon”+++kovalik+interju+a+suddeutsche+zeitungban+(2010+07+25)-775.html

Süddeutsche Zeitung, 2010. július 19.

„A szuperautók elakadtak a hülye országutakon”

Jobbratolódás után valami ősi kultúrát keresnek Magyarországon. Beszélgetés Kovalik Balázzsal, a Magyar Állami Operaház elbocsátott művészeti vezetőjével

Kovalik Balázs Budapesten született, majd rendezést tanult a müncheni Bajor Színművészeti Akadémián. Tavaly látványos Bohémélet-rendezéssel tért vissza ide, idén pedig Eötvös Péter Az ördög tragédiája című operájának ősbemutatóját rendezte. 2007 óta volt a budapesti Állami Operaház művészeti vezetője – majd az áprilisi magyarországi parlamenti választások jobbratolódása – a jobboldali konzervatív Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt kétharmados többséget szerzett a Parlamentben, ahová a szélsőjobboldali Jobbik is bejutott – meghozta számára az elbocsátást.

S[üddeutsche] Z[eitung]: Meddig szólt volna budapesti szerződése?

Kovalik: Némileg furcsa, átláthatatlan okokból, és mivel a főigazgató szívélyesen óvatos volt velem, bár nem lettem 2012-ig hivatalosan kinevezve – ellentétben a főigazgatóval és Fischer Ádám főzeneigazgatóval – , az együttműködést mégis 2012-ig terveztük. Az én „művészeti igazgatói” posztom korábban egyáltalán nem létezett, ezért nem lehetett a kinevezésem időtartamát szerződésben rögzíteni, mivel az Operaház struktúrájának átszervezése csupán nemrég kezdődött el.

SZ: És július 1-jén egyik napról a másikra felmondtak önnek?

Kovalik: Nem, nem egyik napról a másikra, hanem hat nappal korábban.

SZ: Milyen indoklással?

Kovalik: Az indoklás az, hogy az új kultuszminiszter, aki május 29. óta van hivatalban, levélben tudatta az Operával, hogy Kovalik Balázs szerződését nem szabad meghosszabbítani. Hogy három hét hivatali idő után miért ez volt az első és legfontosabb dolga, azt tőle kéne megkérdezni. Bizonyára valamiféle intrika is szerepet játszott az ügyben (ami a színházi életben egyáltalán nem ritka), s ebbe alkalmasint a főigazgató is belekeveredett – honnan tudhatná különben az új miniszter, hogy a kinevezésem nem szól 2012-ig. De ezek csak apró, mellékes szempontok, hogy a saját embereim előtt is elárulva érezzem magam.

SZ: A kultuszminiszter Fidesz-tag?

Kovalik: Nem tudom, melyik párthoz tartozik, sosem foglalkoztam politikával. Korábban tudós és orvos volt, most pedig a Nemzeti Erőforrás Minisztériumát [Nationale Kraftquelle] vezeti – nagyjából így fordíthatnám le. Ez egy új minisztérium, ahová a kultúra, az oktatás, az egészségügy, a szociális- és munkaügy tartozik, s mindegyik területet külön államtitkár irányítja. De a felmondás alján az új csúcsminiszter aláírása áll.

SZ: Mégis, lehetséges volna, hogy ön egyszerűen rossz munkát végzett, és ezért rúgták ki?

Kovalik: Lehetséges. Örülnék, ha valaki így indokolná. De egyáltalán nincs indoklás. Problémát jelent, hogy a Traviata helyett A trubadúrt játsszuk, vagy a Rigoletto helyett a Pillangókisasszonyt? A Magyar Állami Operaházat még mindig igen klasszikus repertoár jellemzi. Az volt a feladatom, hogy ezt a repertoárt olyan szélesnek őrizzem meg, amennyire csak lehet, mindegy, hogy egyetértek-e vele vagy sem.

SZ: A Magyar Állami Operaház Bohémélet-rendezése hetvenöt éves. Mit lehet rajta egyáltalán megőrizni?

Kovalik: Először akkor merültek fel problémák, mikor új rendezésben szerettem volna bemutatni a magyar nemzeti operát, Erkel Ferenc Bánk bánját. Új rendezést szerettem volna, mert a darab százötven éves, és Erkel idén kétszáz éve született. Olasz rendezőt hívtam meg a darabra, Cesare Lievit – s máris viták támadtak, hogy miért kell ezt a darabot egy külföldinek rendeznie. Lievi igazából nem lett volna egy Konwitschny, hanem inkább egy finom, elővigyázatos úriember. Nos, erre egyébként sem kerül sor, mert két nappal az elbocsátásom után a főigazgató törölte a premiert a műsortervből.

SZ: Ez azt jelenti, hogy a nemzeti-konzervatív áramlatokat már az áprilisi választások előtt is világosan lehetett érzékelni?

Kovalik: Így érzékeltem. A Fidesz egy ellenségképre építette politikáját. Ezek voltak a szocialisták. Immár kétharmados többségük van, a baloldal legyőzve, ideje új ellenséget keresni. Most a nyugati vállalatok, az amerikai befolyás és a zsidó pénz ellen harcolnak…

SZ: Valóban használják a „zsidó pénz” kifejezést?

Kovalik: Folyamatosan, bár sosem hivatalosan. Az ilyen kifejezések lassan szalonképessé válnak. A jobboldali radikálisok a Parlamentben kétséget sem hagynak afelől, hogy valami ősi magyar kultúrát szeretnének helyreállítani. Természetesen a nyugati gazdaság képviselőivel pillanatnyilag nem mernek szembeszállni, hiszen akkor Magyarország rögtön összeomlana.

SZ: Így aztán a művészetben zajlik tisztogatás.

Kovalik: Általánosan ettől tart az ember. Olyan kijelentések hangzanak el, mint hogy a magyar kulturális életet meg kell tisztítani, és a tisztulásnak belülről kell jönnie. Vagy: Magyarországnak egy nemzeti, „költői”, egészséges színházi életre van szüksége. Ilyeneket lehet olvasni és hallani.

SZ: Vannak további esetek az öné mellett?

Kovalik: Lesznek. Az én esetemben gyorsan ment a dolog, mert nem volt valódi szerződésem. A Televíziónál már megtörtént a személycsere, és rövidesen a Rádió is sorra kerül.

SZ: Hogyan zajlott az elmúlt három év a Magyar Állami Operaházban?

Kovalik: Fáradságos volt. Fischer Ádámmal megpróbáltuk nemzetközibbé tenni a Házat. De ha nem lehet megváltoztatni a szerződéseket és a törvényeket, amelyek az embereket a színházhoz kötik, ez nagyon lassan megy. Az elmúlt évtizedekben nagyon ritkán dolgozott nem-magyar művész a Házban. Ez természetesen a pénz miatt is van. De ugyan kit tudna megnyerni ön egy színháznak, ahol magától értetődő dolgok miatt is rendszeresen vitatkozni kell? Nálunk még mindig nagyon kevés dolog működik úgy, mint egy nyugati operaházban. Mégis el tudunk érni valamit, ha kifejlesztünk egy kommunikációt, ami mellett jobb, ha magyarul tudunk. Szinte senki nem beszél más nyelven a Magyar Állami Operaházban. Nekünk – képletesen szólva – sok jó ötletünk volt, de a szuperautók elakadtak a hülye országúton.

SZ: Lehetséges volna Budapesten előadni Eötvös Az ördög tragédiája című operáját – amely mégiscsak egy magyar nemzeti dráma magyar zeneszerző általi megzenésítése?

Kovalik: Már azok a magyarok is, akik itt Münchenben vagy Németországban élnek, elszörnyedtek azon, hogy mit csinált Eötvös a drámából. Most már azt is értem, miért mondta nekem Eötvös, hogy az operát Magyarországon nem fogja előadni.

SZ: Mindig ilyen nehézkesek az ön honfitársai?

Kovalik: Nagyon kevés magyar ismeri a világot. A politikailag legaktívabb réteg esetleg elutazik egy horvátországi nyaralásra vagy a müncheni Oktoberfestre, de a világot nem ismeri. Bezárkóznak előle, és félnek a változásoktól. Magyarország évszázadok óta egy megoldatlan problémával viaskodik: nem tudjuk, hogy lenyeljük vagy kiköpjük-e a nyugati kultúrát.

SZ: Ehelyett minden középületben ott lóg a Nyilatkozat, ami szerint Magyarország mindenütt ott van, ahol egy magyar is jelen van.

Kovalik: Igen, hát nem gyönyörű? Ennek erősítenie kell a nemzeti öntudatot. Először is ott áll, hogy az áprilisi választás valójában forradalom volt, hogy a kormányzás olyan nemzeti értékeken alapul, mint Munka, Család és Rend, és hogy ezeket az értékeket minden bel- és külföldi magyarnak képviselnie kell. De ez a halandzsa nem is olyan fontos kérdés, mint az, hogy miért kell hivatalosan ötvenszer hetven centiméteres nagyságban és színesben kifüggeszteni.

SZ: Ott lóg a Nyilatkozat a törzskávézójában is?

Kovalik: Nem, ott pár hete magyar zászlók és címerek lógnak, meg egy nyilatkozat a magyar szélsőjobb magánhadseregének támogatásáról.

SZ: Fél?

Kovalik: Ha ez így megy tovább – igen. A baloldali újságok, már amelyik még létezik, már diktatúráról beszélnek. S engem nagyon zavar az értelmiség és a művészek általános hallgatása. A kirúgásom után ugyan keringett egy körlevél a Facebookon, de mit használ az?

SZ: Van bárhol Magyarországon olyan operaház, amely többet akar, mint mesét mondani?

Kovalik: Van néhány városi színház, ahol még működnek kis operatársulatok, de ezektől lassan elmaradnak a nézők – az emberek szívesebben néznek tévét, ami olcsóbb. A kommunisták megpróbáltak létrehozni egy népoperai cirkuszt, és busszal fuvarozták rá az embereket. Eközben kihalt Budapest második operaháza – akkor sem látogatták többen, ha ingyen játszották benne A sevillai borbélyt. A közönség nem szereti az operát. Az iskolákban keveset tesznek a művelődésért, maguknak a színházaknak kevés pénzük van az ifjúságra. Három év alatt nem tudtam elintézni, hogy fölvegyünk egy dramaturgot az Operába. Többek között azért, mert a főigazgató félt, hogy ha dramaturgokat hozok a Házba, saját csoport alakul ki körülöttem és megerősödöm. A főigazgató egy politikus, akinek fogalma sincs a művészetről. Annál több a hatalomról. Négy éve van hivatalban, és minden áron ott is akar maradni.

SZ: Magyarországi rendezései is olyan vadak, okosak és kompromisszummentesek voltak, mint németországi munkái?

Kovalik: Csak néhány ilyen volt, és ezek „botrányrendezések” lettek. Németországban sokkal szabadabban szárnyalhatok a művészetben. Bohémélet-rendezésem, amit itt, Münchenben nagyon dicsértek, Magyarországon nem csak éles bírálatban részesülne, de egyenesen elképzelhetetlen volna. Ott mindig meg kell kérdeznünk magunktól, mit szabad még, meddig fogadnak még el. Szabad-e a Kékszakállúnak, a nemzeti szupermacsónak a földre feküdnie? A Fidelióban Leonóra áriája alatt a színpadon átsétál egy idős asszony béke-zászlóval a kezében. Erre azonnal azt olvasom, Kovalik egy meleg aktivista. Csak mert az emberek nem tudják, mi az a béke-zászló. De vannak pozitív visszajelzések, még keresztény újságokban is. És rajongótábora is van a rendezéseimnek.

SZ: Úgy gondolja, hogy e beszélgetés után kap még felkéréseket Magyarországon?

Kovalik: Meglepne. De ha nem lesz többé lehetőségem ott dolgozni, el kell hagynom az országot.

Egbert Tholl

Fordítás: Bóka Gábor

avas_lali 2010.07.25. 11:16:18

@Gasper:
Ugyan, ugyan kedves Gasper. Mit tudsz te az operáról? Itt seggdugaszozol, amikor a feleségedet ezek a düdös komcsik vették fel az Operaházba miközben létszámstop van?
Láttál valaha Kovalik, vagy bármilyen más rendezést? Tudod, hogy ez a harmadrangú nímand Eötvös Péter ősbemutatót rendezet februárban Münchenben - a három vezető német operaház egyikében?
a mezzon jobbak a rendezések, mint Pesten (amiket nem láttál), tudod, hogy mennyivel könnyebb tíszer akkora költségvetésből alkotni?
Mielőtt véleménytformálnál egy kérdésben, amihez nem értesz legaláb olvasd el, mit nyilatkozott Kovalik. Nem a Gellért barátunk által gyomorforgatóan kiforgatott változatra kell reagálni...

Tehetetlen Dodó 2010.07.25. 11:27:09

@Grift: Isten éltesse sokáig a drága gyermeket!
(Mi lesz a neve? Remélem, nem Falangina...).

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.25. 12:21:01

@avas_lali: én nem értek az operarendezéshez, ha olyan jó arc, akkor úgyis megveszik lábon. Nem kell rinyálni.

Viszont az ergé által idézett szöveget tényleg mondta a fazon. Maga szerint hogyan kellene helyesen értenünk a fazon szövegét?

Bell & Sebastian 2010.07.25. 13:28:06

Hát úgy, hogy nem felkelt a mocsadék, pedig már majdnem kiműtöttük a gerincét. De bezzeg maguk!
(Sie sprechen sehr gut Küchendeutsch, Herr Troll.)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.07.25. 13:39:25

@avas_lali: "Nem a Gellért barátunk által gyomorforgatóan kiforgatott változatra kell reagálni... "

Na itt álljunk meg: az általad is belinkelt változat ugyanúgy fordítja le a szöveget, ahogy én tettem. A cikk elején hozzátettem, hogy nem a teljes cikket, hanem annak politizáló részét fogom szemlézni.

Egy hibát viszont el kell ismernem: "A nyugati filmek" avagy "a nyugati vállalatok" szerepel-e a szövegben?

Nos, ahogy a cikk elején is jeleztem, az eredeti cikket faxon kaptuk meg, ami - ahogy azt mind tudjuk - nem túl jó minőségű másolatot eredményez. Na most, az általam megkapott faxon "gegen westliche Filmen"-t olvastam, de lehet, hogy az eredeti szövegben "gegen westliche Firmen" szerepelt. Ha jól emlékszem, ez a mondat a lap alján volt, és a homályos, kopottas betűk miatt rosszul silabizáltam ki, és a kopott "r" betűt "l"nek olvastam. Valóban valószínűbb, hogy vállalatokról volt szó.

Jó lenne eredetiben vagy online elolvasni a cikke, hogy megbizonyosodjunk róla.

De ezen kívül semmi tévedést nem látok, a "gyomorforgató kiforgatást" pedig kikérem magamnak.

Alfőmérnök 2010.07.25. 14:20:22

@rajcsányi.gellért (ergé): Azért a "nyugati vállalatok" valószínűbbnek tűnik, mert a "nyugati filmes" változat nem csak baromság (mint a többi állítása), hanem tök értelmetlen is. A vállalatos verziónak van értelme, és ha a multikat érti rajta, akkor még valamennyire igaz is (csak míg Kovalik szerint ez hiba, szerintem erény).

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.25. 14:31:07

@avas_lali: tudod, az aljasságnak és a primitív kulturálatlanságnak is van határa, miután a magánvéleményem alapján a családomat kezded ki. Láthatóan informálva vagy, de egyáltalán nem jól. Arra sem vagy érdemes, hogy ezt a dolgot személyesen rendezzem veled.

rakri 2010.07.25. 15:22:41

@Gasper: Csak neked szabad masokat maganvelemenyuk miatt kikezdeni. Mocskos nyilas.

Bell & Sebastian 2010.07.25. 15:34:17

@rakri:
Te vagy az emberünk, mozdony után első vagon.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.25. 20:18:17

@avas_lali:

tudja, azon túl, hogy gaspernak igaza van, és ritka aljas dolog valaki nem tetsző véleménye okán, nem másokra tartozó dolgokat teregetni, azt is el kell mondjam, hogy vass lajosra utaló nickkel megjelenni egy ilyen patkánygesztussal, vassnak is egy pofon. vass, lehet hogy komcsi, de a toller fajtájából való, tökös, egyenes ember. nem hiszem, hogy avas lali néven, féregként virtualizálná magát, még ha olvasná is a mandinert.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.25. 20:23:31

egyébként a ner remélem megszüli a btk módosítását, mely büntetni rendeli majd a hazaárulásnak ezt a formáját, amit vendégszármazásúak művelnek már évtizedek óta. börtönnel, vagy legalább állampolgárságtól megfosztással.

Téglagyári Megálló 2010.07.25. 22:05:49

@Grift:

Ritkán használom ezt a szót, de Vass egy proli, nem való az Opera élére.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.25. 22:08:55

@Téglagyári Megálló:
persze, de ez nem mond ellent annak amit mondtam.

Téglagyári Megálló 2010.07.25. 22:10:54

@Grift:

Már nem akarok Griftnek ellent mondani. Málnásival azért néha vitatkoznék.

Téglagyári Megálló 2010.07.25. 22:14:53

@Grift:

Mert Grift az igazság bülbülszavú madara, nyilván azért.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.25. 22:15:37

@Téglagyári Megálló: amúgy Vass Lajos tényleg korrekt ember. Semmi köze ehhez a féreghez, aki ma inszinuált.

Téglagyári Megálló 2010.07.25. 22:21:24

@Gasper:

Ez lehet, hogy így van, magának és Griftnek elhiszem, amit én mondtam, csak azért, mert hallottam beszélni az Opera színpadán, és hát messze volt a kifinomultságtól, amit el tudnék képzelni azon a helyen.

Alfőmérnök 2010.07.25. 22:57:42

@rakri: Csak szólok, hogy ez a nyilasozás ma már nem menő, csak saját magadat teszed nevetségessé.
Amúgy ki vagy ezzel az egy hozzászólásoddal, avas lali, vagy a felesége?

Werwolf 2010.07.31. 11:05:09

az ilyen kovalik-felek mindig felnek, csomagoljak a böröndjüket, hazugsagokkal ajvekoljak tele a mediat külföldön, nacizmust kialtanak, amint nem kapnak szamolatlan közpenzt a lila, ostoba önmegvalositasaikra, aztan megis mindig maradnak es itt rontjak a levegöt.

el lehet menni.

Az egesz tolvaj mszmp botranykormanyzas alatt pofaztak nekünk, hogy szabad piac, meg teljesitmeny, meg verseny, stb.
Elötte a lehetöseg, hogy most bizonyitson versenyhelyzetben is. Meg, hogy kussoljon.

lüke 2010.09.18. 17:52:16

hát bizony kedves újságíró
nem mindegy hogy idd ki vagy vidd ki a bilit

lüke 2010.09.18. 17:54:51

Kovalik Károly újságíró, riporter, televíziós műsorvezető (* 1927
hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_Telev%C3%ADzi%C3%B3
mert minden mindennel összefügg

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.09.19. 13:37:07

Az interjúalany a tegnapi Népszabadságban is feltűnt: nol.hu/kult/20100918-az_operahaz_a_politika_jatekszere

Érdekes, itt a "zsidó pénz ellen lép fel a Fidesz" kitétel nem szerepel.
süti beállítások módosítása