Kommentszűrés
’10 jún
29
13:15

Pártpolitikus: Miért ne?

Írta: politicus


Forrás: KEH

  Öt évvel ezelőtt egy politikai elemző kurzusra írtam egy esszét arról, hogy miért nem szabadna pártpolitikust államfővé választani. A leírtakat ma is vállalom és a mondanivalóját a mai helyzetben is érvényesnek tartom:

Pártpolitikus: miért ne?!

Az elmúlt hónapok egyik legfontosabb, a politikai napirendet is meghatározó kérdése a köztársasági elnök jelölésének és megválasztásának kérdése volt. Az álláspontok többnyire két szempont alapján csoportosíthatók: az egyik szerint (MSZP) az ország elég erős már ahhoz, hogy – nem is akármilyen, hanem aktív – pártpolitikusból is lehessen köztársasági elnök, míg a másik (SZDSZ, MDF, részben Fidesz) szerint egy ilyen politikai értelemben megosztott társadalomban erre nincs lehetőség.

  A címben feltett kérdésre az Alkotmánynak azt a passzusát hívtam segítségül, amely szerint: „Magyarország államfője a köztársasági elnök, aki kifejezi a nemzet egységét…”

  Az MSZP tagsága 2005. április 15-én Szili Katalint választotta államfő-jelöltnek (Szili Katalin 309, Glatz Ferenc 230 szavazatot kapott) annak ellenére, hogy az SZDSZ csak két jelöltet: Glatz Ferencet és Bárándy Pétert tartotta elfogadhatónak a fentebb említett ok miatt. Az itt tárgyalandó legfontosabb kérdés szerintem az, hogy az Alkotmány vonatkozó passzusa és a pártpolitikusi mivolt mennyire egyeztethetők össze. Amellett fogok érvelni, hogy nem egyeztethetők össze és nem amellett, hogy Szili Katalin ne legyen államfő.

  Az ügy pontosabb ismerete érdekében tisztázni kell, hogy mit is jelent a „megtestesíti a nemzet egységét” kitétel, és kit tekinthetünk pártpolitikusnak. Az előbbi kérdés megválaszolása szinte egyenlő a lehetetlennel. Ahányan vagyunk, annyiféleképpen értékeljük és értelmezzük az Alkotmánynak ezt a rendelkezését. De talán azt jelentheti, hogy az elnök a társadalom nagy többsége számára emberileg és politikai értelemben is vállalható személyiség. A pártpolitikusra vonatkozó magyarázatok és érvelések is jelentős mértékben eltérnek egymástól. A legújabb érvelés szerint Göncz Árpád is pártpolitikus volt, és mivel ő a társadalom többségének megelégedésére végezte munkáját, így a pártpolitikusi mivolt Szili esetében sem lesz hátráltató tényező. De talán érezhető a különbség Göncz Árpád és Szili Katalin „pártpolitikussága” között. Ezért talán érdemes volna bevezetni a szűkebb ill. tágabb értelemben vett pártpolitikus fogalmát. A kettőt az különböztetheti meg egymástól, hogy míg a szűkebb értelemben vett pártpolitikus részt vesz a politika fősodrában (Szili Katalin, aki 2004. őszén a Szocialista Párt elnöki posztjáért is harcba szállt), addig a tágabb értelemben vett pártpolitikus ugyan tagja a pártnak, de meghatározó befolyása nincs a politikai folyamatokra, ha úgy tetszik, csak egy a sok közül (Göncz Árpád). Arról nem is beszélve, hogy a rendszerváltozás idején a pártokhoz való csatlakozás milyen esetleges volt, mint ahogy ezt a későbbi kiválások, pártelhagyások is mutatják.

  Sokszor hangzik el az az érvelés is, hogy Nyugat-Európa több országában is választottak már meg pártpolitikust államfőnek. De mint minden példa, ez is sántít egy kicsit. Én megvizsgáltam azon országok alkotmányait, amelyek politikai berendezkedése hasonlatos Magyarországéhoz, és ahol már választottak meg pártpolitikust államfőnek. Vizsgálataim Csehországra, Ausztriára és Németországra terjedtek ki, és egy nagyon fontos különbséget vettem észre. Csehország, Németország és Ausztria alkotmányai nem tartalmazzák a nemzet egységére való utalást, ráadásul Ausztriában, ahol az elnököt közvetlenül választják (így pedig nyilván pártpolitikust sem lehet kizárni a versenyből, ha egyébként minden, az alkotmány által szabott feltételnek megfelel), az alkotmány lehetővé teszi az elnök népszavazás útján történő leváltását is. Sőt az elnök a Bundesversammlung-nak, azaz a parlamentnek felelős (Artikel 68. (1)). Vagyis ott minden alkotmányos eszköz rendelkezésre áll ahhoz, hogy rossz választás esetén az elnököt vissza lehessen hívni. Magyarországon nem ez a helyzet. A köztársasági elnököt csak nagyon korlátozott eszközökkel lehetne elmozdítani posztjáról, és akkor is csak köztörvényes ügyben, nem pedig azért, mert sértett a vele szemben támasztott, a nemzet egységére vonatkozó szabályozás ellen.

  A legfontosabb érvnek azonban a pártpolitikus államfővel szemben én a precedens-teremtést érzem. Pártpolitikust ültetni az államfői székbe azt jelenti: a politika egy újabb intézményt „gyűr maga alá”. A legjobb példa erre a legfőbb ügyészi poszt körüli, fel-fellángoló politikai harc. 2000 nyarát megelőzően a legfőbb ügyészi posztot egy olyan személy, Györgyi Kálmán töltötte be, aki nem volt egyetlen pártnak sem tagja, leszámítva az MSZMP-t, de egész más pártállami körülmények között párttagnak lenni, ahol egy magasabb funkcióhoz ez szinte kötelező is volt, és nem jelentett egyet a párt politikájának elfogadásával, és más többpárti demokráciában felvállalni egy párt ideológiáját. Polt Péter, mint tudjuk, 1994-ben a Fidesz képviselőjelöltje volt. Ma pedig már ott tartunk, hogy a koalíció pártjai nyíltan arról beszélnek, egy alku keretén belül elképzelhetőnek tartják, hogy az SZDSZ jelölje a következő legfőbb ügyészt. Egy olyan posztra, ahol a pártsemlegesség még fontosabb, mint az államfő esetében.

  Egy másik nagyon fontos kérdés az a jelölés körüli dilemma, hogy meglesz-e az egyszerű többség a 3. fordulóban. És itt már senki sem beszél össztársadalmi konszenzusról. Az MSZP eleve úgy indul neki a választásnak, hogy nem számít az ellenzék támogatására. Pedig egy parlamentáris köztársaságban, ahol a politikai pártok a rájuk szavazók érdekeit jelenítik meg az országgyűlésben, kihagyni a pártspektrum egyik részét, annyit jelent, mint kihagyni a társadalom egy jelentős részét az államfőjelölés folyamatából. Így viszont sérülhet az az alkotmányos elv, amely szerint az államfő kifejezi a nemzet egységét. Részben ez történt egyébként a 2000-es elnökválasztáskor is, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy az akkori ellenzéki pártok – ha csak szóban is de – elfogadták Mádl Ferenc személyét az államfői posztra.

  A megoldás talán az Alkotmány államfővel szembeni követelményeinek bővítése lehetne úgy, hogy szerepeljen benne az utalás: pártpolitikus nem választható meg köztársasági elnöknek. Bár a kérdés persze azután is kérdés marad: ki tekinthető pártpolitikusnak?

(2005)

Címkék: sólyom lászló köztársasági elnök schmitt pál

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr492117892

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sírva fogok pálinkát főzni 2010.06.29. 17:14:03

Ma 263 forradalmár - köztük a szerényen magára szavazó Schmitt - megmocskolta a köztársasági elnöki tisztséget. Egy ilyen remek szakemberrel: Az athéni doppingbotrányról„Az olimpia sokkolt. A magyar olimpiai mozgalom 110 éves törté...

Trackback: Schmitt Pál: nem a blogoszféra embere - heti szavazásaink 2010.06.29. 14:57:35

Lehet, hogy Schmitt Pál az "emberek embere" lesz, mint Göncz Árpád volt, de a blogoszféra embere akkor is Sólyom László. Heti szavazásösszesítőnk. Ahogy Török Gábor is írta, Schmitt Pál az adottságai miatt minden valószínűség szerint igen né...

Trackback: A Vincent jelöltje: Zaphod Beeblebrox 2010.06.29. 13:59:10

Most, hogy elérkezett az idő, az új Köztársasági Elnök megválasztására, az Örülünk Vincent sem halogathatja tovább a legmegfelelőbb személy megnevezését az Államelnöki posztra.A Jobbára Ártalmatlan Kutatócsoport, az Örülünk Vincent Szakpolitikai I...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.29. 13:47:00

@politicus:
tudom, béna gyereknek meg apja veri a faszát.
nos, maguk is így jártak :))

evil overlord (törölt) 2010.06.29. 13:49:30

@Grift: Oszt' majd csodálkozik, amikor visszajönnek a posztkomcsik és mehet El Topot váltani a Bakonyban.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.06.29. 13:50:27

@Grift:

hú, látja, ezt nem ismertem, de hát Önnel szemben nekem nincsenek is ezzel kapcsolatban közvetlen élményeim...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.29. 13:51:59

@evil overlord:
nézze, nekem a fidesz nem tud olyan demokráciadeficitet teremteni ami nekem ne tetszene! :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.29. 13:53:30

@politicus:
hűha! most aztán beszólt! fátyolka. :)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.06.29. 13:53:46

@evil overlord:

Félreértés van. Nekem egy komcsi diktatúra éppen annyira nem felelne meg, mint egy falangista. Úgyhogy ha visszajönnek a vörösök, szeretettel várom a bakonyban Griftet, jut neki is egy AK.

evil overlord (törölt) 2010.06.29. 13:55:34

@Grift: Tudom, nem is erre gondoltam. Azonban ha visszajönnek a posztkomcsik, akkor magának annyi: mehet ellenálni :)

evil overlord (törölt) 2010.06.29. 13:57:08

@El Topo (Sgt. Elias): OK, de nem tartasz attól, hogy ellened fordítaná az AK-t?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.29. 13:58:53

@El Topo (Sgt. Elias): @evil overlord:

urak! még alig győztünk, még remegő újszülött lábakon áll a diktatúra szörnyállata és maguk mán komonistákat vizionálnak? :)
ne izguljanak, olyanok nem maradnak. és libsik sem.

Maisie MacKenzie 2010.06.29. 14:01:56

"Pártpolitikus: Miért ne?"

Mert nem elegáns. Szily jelölése sem volt az, Schmitté sem az.

Csökken az intézményrendszer, a demokrácia presztízse ezzel.

evil overlord (törölt) 2010.06.29. 14:03:27

@El Topo (Sgt. Elias): Amúgy miért AK, miért nem M16?

@Grift: Nem érzi, hogy bilibe lóg a keze?
Ha Orbánék elcseszik, akkor bizony vissza tudnak jönni a nemzetellenes szocik, ha más nem, nemzeti szoci segítséggel.

bz249 2010.06.29. 14:05:33

@evil overlord: Ha Schmitt koztarsasagi elnok lesz, akkor tulajdonkeppen egy gumigerincu posztkomcsi maris visszatert (el tud kepzelni egy olyan rendszert, ahol Schmitt ne lenne foember?), tole meg Palinkas is jobb valasztas lenne.

kékszemű...34 2010.06.29. 14:07:43

Létezhet manapság olyan ember aki független?

bz249 2010.06.29. 14:08:05

@evil overlord: van egy kompromisszumos javaslatom. FN-FAL the right arm for the free world.

en.wikipedia.org/wiki/FN_FAL

De az M16 helyett inkabb rendes german HK-416.

negeev 2010.06.29. 14:13:31

@Grift: "a fidesz nem tud olyan demokráciadeficitet teremteni ami nekem ne tetszene"
Ebben abszolút egyetértünk. ;)

OftF 2010.06.29. 14:14:20

@bz249: Ne csúsztassunk kérem, Schmitt nem posztkomcsi, csak simán gumigerincű. Az ő ideológiájában ugyanis nincs helye ilyesminek, kizárólag a szervilizmusból építkezik.

Arp1 2010.06.29. 14:14:32

"Schmitt happens" cím a hírszerzőn. Versenybe az index, hírszerző, melyikük az undorítóbb.

tevevanegypupu 2010.06.29. 14:22:05

A posztkomcsik meg a spajzban vannak, a maradek befottet kanalazzak.
Nekunk hagyjak a csalamadet.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.29. 14:24:48

@evil overlord:
nemzetiszoci? kik azok? a zagyvagyula és társai? hehe

tevevanegypupu 2010.06.29. 14:27:17

@Arp1:
"Versenybe az index, hírszerző, melyikük az undorítóbb."

Mindegyik undorito, de nem baj, nem tehetnek semmit, szoval csak mondjak nyugodtan.Legalabb lathatjak, hogy a szolasszabadsag egyelore eletben van.
Eletben volt Gyurcsanyek alatt is, erdekes modon akkor viszont nagyon csendben voltak, nem vettek eszre semmit, legfeljebb akkor is a koztarsasagi elnokot (Solyom) szidtak.

Téglagyári Megálló 2010.06.29. 14:28:04

@negeev:

A demokráciadeficit azt jelenti, hogy nem a ballibák akarata érvényesül?

evil overlord (törölt) 2010.06.29. 14:30:02

@bz249: Lehet, hogy ő is mogyival erősíti a gerincét, mint KGB.
Én igazából Sgt. Elias miatt javasoltam az M16-t.

@Grift: Nem az NSDAP-re gondoltam, de a Jobbik nem nemzeti és nem szoci?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.06.29. 14:30:26

@tevevanegypupu: az Index meg a Hírszerző nem szidta Gyurcsányt? :)

Guild 2010.06.29. 14:31:02

De hát a forradalom óta a Fidesz képviseli a nemzet egységét. ;)

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.06.29. 14:32:11

Schmitt a lehető legrosszabb választás volt a KE-i posztra, nekem ég a pofám a Fidesz miatt.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.29. 14:36:23

@evil overlord:
nem, a jobbik egy protest helyzetet meglovagoló és tűnékeny dolog.

@jvizkeleti: nem is szeretnék mostan maga miatt a fidesz helyében lenni! :)

amúgy meg ne izguljanak. palinknak csak annyi a dolga, hogy megágyazzon viktor alkotmányos elnöki diktatúrájának. :)

gramercy 2010.06.29. 14:36:29

nono, az erveles santit, tudniillik a forradalom elotti alkotmanybol vezetodik le

tudja, ket-har-mad, lesz uj alkotmany es akkor vegkepp ertelmet veszti ez az erveles

pozsgay majd tesz rola hogy ez a passzus kimaradjon

:-)

IHCS 2010.06.29. 14:37:12

"A leírtakat ma is vállalom és a mondanivalóját a mai helyzetben is érvényesnek tartom:"

<...>

"Györgyi Kálmán töltötte be, aki nem volt egyetlen pártnak sem tagja, leszámítva az MSZMP-t, de egész más pártállami körülmények között párttagnak lenni, ahol egy magasabb funkcióhoz ez szinte kötelező is volt, és nem jelentett egyet a párt politikájának elfogadásával"

Hm.

Ha jól értem a logikádat, akkor most amellett érveltél, fenntartva 5 évvel ezelőtti írásod minden betűjét, hogy Schmitt pártossága is elfogadható, hiszen ő nyilván azt sem gondolta komolyabban, mint Györgyi Kálmán az MSZMP-t.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.06.29. 14:39:58

@IHCS:

Nem. Különbséget tettem a pártállamban betöltött párttagság és a demokráciában szabad akaratból történő elköteleződés mellett. Sem Szili sem Schmitt nem egyszerű párttagok voltak, utóbbi emlékeim szerint a Fidesz alelnöke is volt.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.06.29. 14:40:47

@Grift:

Ha ezzel azt akarod mondani, hogy a Fidesz azt jelöl és oda ahova akar, mert megteheti, akkor természtesen igazad van. :-) Mindent leszarhatnak, persze.

Ettől én még gondolhatok mást és máshogy nem?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.29. 14:43:49

@jvizkeleti:

"Ettől én még gondolhatok mást és máshogy nem? "
talán igen. de nem biztonságos. remélem. :)

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.06.29. 14:45:47

Mitől lenne pártpolitikus Schmitt? Egy pártpolitikus formálja a politikát, saját nézetekkel rendelkezik, ért a hatalom megszerzéséhez és alkalmazásához. Sólyom László nem pártpolitikus, egyéb erényei viszont vannak; Schmitt Pál szintén nem pártpolitikus, és - hát - megnyerően mosolyog. Könnyűsúlyú ember.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.06.29. 14:46:29

@Grift:

Szerintem te egy látens szadista lehetsz. :)

Beírsz egy kommentet, amitől tudod, hogy a másik felidegesíti magát. Aztán meg élveszkedsz, amikor a szerencsétlen megpróbál visszavágni valamivel. :)

Na mondjuk engem nem zavar, mert engem is szórakoztat. :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.29. 14:48:57

@elGabor:
de nézze meg a képet a poszt elején! hát nem világosan látszik, hogy a kommunista gyökerű sportoló nem hajol elég mélyre a cári család kivégzőosztagának tagja előtt? a sólyom bezzeg! majdnem feldől. :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.29. 14:51:00

@jvizkeleti:
lol csináljunk hát egy szadista klubot? :)

egyébként nem, dehogy. csak a megdöbbentés, a felháborítás a pedagógiai módszerem.

bz249 2010.06.29. 14:51:31

@Grift: attol, hogy Solyom egy pocs Schmitt miert lesz kevesbe? Mondjuk legalabb Kover Laci lesz a hazelnok. Az is valami.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.29. 14:54:21

@bz249:
nem érti. nem számít ki az elnök. az számít, hogy a fidesz bárkiből csinálhat. ha viktor engedett volna a humorérzékének, akkor egyszerre jelölte volna filipet és ákost erre a nagyszerű posztra. :)

evil overlord (törölt) 2010.06.29. 14:56:35

@Grift: Valóban protest, de nam vagyok benne biztos, hogy tűnékeny, bár elég nagy elqras kell ahhoz, hogy még egyszer ekkora támogatást szerezzenek.
A nagy összeborulás a szocikkal a hatalom érdekében nem zárható ki, bár elég nehéz lenne elmagyarázni (mindkét bandának).

Grrr 2010.06.29. 14:58:16

Nem úgy tűnik, hogy annyira tisztelné az új miniszterelnök a köztársaság intézményeit, mint ahogy eddig mondta. Domokos László, Schmitt Pál... Egy bulgáriai nyaralásról hazaizenve. És persze Nemzeti Egyetértés nélkül.

Nem igazán értem ezeket, mert lesz épp elég gondja Orbánnak majd a nehéz gazdasági helyzet és társadalom szétesettsége miatt. Egy rendes konzervatív ember igyekezne felmagasztosítani a szóban forgó intézményeket, hogy a magyarok lehessenek megint büszkék valamire.

satho 2010.06.29. 15:01:57

Na vazze ! Már megint egy SP (espé) ???

Nem elég, hogy a vindózban is ez van, a celebvilágban is hányok tőle, már a Sándor palotában is ??? Na neeee .... :)

SP-SP-SP-SP-SP-SP-SP-SP :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.29. 15:02:42

@evil overlord:
nézze, a jobbikot a fidesz találta ki. az a propaganda időszak már letelt, mikor az járta, hogy szoci kreatúra. maga is felejtse el. :)

Maisie MacKenzie 2010.06.29. 15:05:41

@satho:

"már a Sándor palotában is"

Az S. P. :-)

Amúgy akiről itt nagyban szó van, az

Sch. P.

csak már nagyon elprolisodtunk.

Maisie MacKenzie 2010.06.29. 15:06:52

@Grift:

"palinknak csak annyi a dolga, hogy megágyazzon viktor alkotmányos elnöki diktatúrájának. :)"

Már nagyon várom! :-)

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.06.29. 15:07:00

@Grrr: A "köztársaság" Magyarországon üresen kongó szó. Ha Franciaországban kimondja valaki, hogy "ötödik köztársaság", mindenki a dicsőségre és de Gaulle-ra gondol; nálunk a "harmadik köztársaságról" a többségnek nem jut eszébe semmi (néhányaknak pedig az, milyen szívesen apellált rá Gyurcsány Ferenc). Ha a fogalmát sikeresen megtöltötték volna valami büszkeségre feljogosítóval és értékessel, talán más lenne a helyzet, de így, fájdalom, nem cseng, hanem csak koppan; többlettartalom nélküli forma.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.29. 15:07:44

a vitát lezárom, az elnök letette az esküt!
:)

Grrr 2010.06.29. 15:10:02

@elGabor: Nem értek egyet; sohasem késő elkezdeni megtölteni tartalommal!

bz249 2010.06.29. 15:12:35

@Grrr: ezt a harmadik koztarsasagot mar nem lehet tartalommal feltolteni. Ugyanis ez mar feltoltodott Prinz Gaborral, 4-es metroval, taxisblokaddal es legfokeppen Ferivel.

Most azt lehet csinalni, hogy cezura negyedik koztarsasag es hatha az majd mukodni fog. (Pontosan ezt tette de Gaulle is egyebkent)

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.06.29. 15:13:42

@Grrr: Á, még nem késő visszatérni természetes államformánkhoz, a Szent Korona-tan alkotmányain nyugvó monarchiához. Tekintsük furcsa kisiklásunkat olyasminek, mint egy rossz részegség vagy pillanatnyi elbizonytalanodás és ízlésficam. :)

bz249 2010.06.29. 15:15:00

@elGabor: ugye nem Beavis Habsburg a tronorokos? :-o

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.29. 15:17:11

@bz249:
így van. a harmadik köztársaság a komcsi uralom lecsengő szakasza volt. a hazaáruló antallal, paktummal, a szervezett tolvajlásokkal, egyebekkel.
viktor a negyedik köztársaságot építi. ezért van "forradalom", "rendszerváltás", és lesz orbán az elnök. egy újraírt jogkörű, szinte teljhatalmú elnök. remélem :)

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.06.29. 15:19:04

@bz249: Én első Ráhelre gondoltam.

De egye fene, áthidaló megoldásként lehet negyedik köztársaság is, hátha beválik. Az emberanyagot nézve szkeptikus vagyok, de hátha.

Pelso.. 2010.06.29. 15:19:37

Miért ne? Netán mert képvisel pártérdekeket is.
Egyébként mindegy, egekben a CHF.

tevevanegypupu 2010.06.29. 15:20:01

Nem akarok unnepronto lenni de Budapest ostroma meg hatra van.

Maisie MacKenzie 2010.06.29. 15:21:20

@bz249:

Habsburg-Lothringen Károly Konstantin most 6 éves, várjunk míg felnő, hátha nem lesz Butthead feje. :-)

Bár szerintem Beavis Habsburg sem lenne rosszabb Schmittnél.

bz249 2010.06.29. 15:22:01

@elGabor: hah most leleplezodott, a zsido vilaguralom ugynoke. Miert nem egybol I. Jeroboam. :)

Maisie MacKenzie 2010.06.29. 15:25:42

@bz249:

Nem hiszem, hogy Lévai Anikó zsidó lenne. Ráhel az ő lánya.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.06.29. 15:27:03

@bz249: Ne engem hibáztasson, azt maguk kálvinisták tudják, miért adnak ótestamentumi neveket a gyerekeiknek.

bz249 2010.06.29. 15:27:51

@Maisie MacKenzie: kerem a emoticonoknak jelentese van. Ez potolja ki az irott szovegbol szuksegszeruen hianyzo hangsulyokat es egyeb non-verbalis kommunikacios elemeket. ;)

evil overlord (törölt) 2010.06.29. 15:28:08

@Grift: Nyöhehe.

@bz249: A trónörökös nem György, hanem Károly.

bz249 2010.06.29. 15:29:03

@elGabor: a kalvinistak lehet, hogy tudjak, de tekintve, hogy lutheranus vagyok igy nem szamitok szakertonek a kalvinistak ugyeben (bar a bibliai nevesdi minden proti egyhazban divott/divik)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.06.29. 15:33:57

Lassan mondom: Kiszel Tünde for president. Ne aprózzuk el.

Grrr 2010.06.29. 15:38:56

@bz249: A német második köztársaság is elég ingatag emberi alapokra épült, rengeteg korábbi kollaboráns vagy bűnöző volt benne. Sok volt a képmutatás. De aztán mégiscsak egy elég stabil állam jött létre belőle.

Annyira nem ismerem őket, de űgy sejtem, az ír vagy az osztrák köztársaság is elég vacak helyzetből küzdötte fel magát.

De talán még Lengyelország is képes volt tiszteletet ébreszteni az új intézmények iránt - bár persze a nemzeti öntudat és az összetartozás-érzés ott erősebb volt.

bz249 2010.06.29. 15:50:19

@Grrr: Wirstchaftswunder ez a kulcsszo a dologban. Ennek koszonhetoen Adenauer es Erhard fel tudta epietni a sajat tekintelyet es be tudta bizonyitani, hogy a Szovetsegi Koztarsasag igenis mukodokepes otlet.

Ez maradt el nalunk, ugyhogy huzni kell egy vonalat es elfelejteni ezt a Harmadik Koztarsasag nevu balfaszkodast.

asz_tapasz (törölt) 2010.06.29. 16:00:39

@Grrr: azok a német "kollaboránsok" mégiscsak egy hazai hülyeség mellett álltak. a mi kádáristáink viszont az orosz medve seggnyalói és kíséretük, ahogy Pali úr is. hogy is volt ez a disszidálás utáni hirtelen karrier, vagy az l.a.-i olimpia?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.06.29. 16:13:04

@bz249: jaja, sokat lehetne tanulni a Wirtschaftswunder és Verfassungsgericht országától...

is 2010.06.29. 16:14:29

@evil overlord: "visszajönnek a posztkomcsik "

pedig ezek olyanok, hogy 200 ev mulva is posztkomcsik lesznek. nagyon hulyenek neznek ki, ha a mostani kurzust poszthorthystanak hivnam? na ugyanilyen hulyenek nez ki, aki meg posztkomcsizik.

evil overlord (törölt) 2010.06.29. 16:19:02

@is: Eléggé hülyének, mert a Fidesz-KDNP tagjai között nincs senki, aki a Horthy-rendszerben tisztséget viselt volna, vagy kapcsolatban állna a horthysta hálózattal (ami megszűnt).

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.06.29. 16:23:12

@is: Nem hülyeség, wishfull thinking. :)

Jó lenne ha lenne néhány poszthorthysta potentátunk.

Nem tudom te hogy vagy vele, de én még Hoffmann Rózsát is kicserélném Hómanra, Hillert/Magyart pedig bármikor Klebelsbergre...
De Orbánt is Bethlenre, esetleg Gyurcsányt Telekire.
A sort elég sokáig tudnám folytatni.

jan 2010.06.29. 16:48:06

Schmittel nem az a baj, hogy pártpolitikus, hanem az, hogy egy súlytalan személy.

Iustizmord 2010.06.29. 16:50:06

és az elkövetkező 5 évben schmitt folytatólagosan fel fogja ajánlani a fidesznek függetlenségét.

Iustizmord 2010.06.29. 16:51:13

@jan: úgy is mondhatnűnk hogy színtelen, szagtalan, ráadásul kinevezése (nem megválasztása, kinevezése) egy ízetlen rossz tréfa

evil overlord (törölt) 2010.06.29. 16:57:52

@TaTa86.: Fletót Telekire?? Csak nem 1941. április 3. lebeg lelki szemeid előtt?

Chicano 2010.06.29. 16:59:33

. . .

" addig a tágabb értelemben vett pártpolitikus ugyan tagja a pártnak, de meghatározó befolyása nincs a politikai folyamatokra, ha úgy tetszik, csak egy a sok közül (Göncz Árpád)."

. . .

"2000 nyarát megelőzően a legfőbb ügyészi posztot egy olyan személy, Györgyi Kálmán töltötte be, aki nem volt egyetlen pártnak sem tagja, leszámítva az MSZMP-t, de egész más pártállami körülmények között párttagnak lenni, ahol egy magasabb funkcióhoz ez szinte kötelező is volt, és nem jelentett egyet a párt politikájának elfogadásával, és más többpárti demokráciában felvállalni egy párt ideológiáját.

. . .

A kutyafáját, szóval ha SZDSZ-es vagy MSZMP-s kötődése (múltja) van valakinek az már szinte nem is számít, ellenben ha jobboldali... Megint tanultam valamit.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.06.29. 17:02:36

@Chicano:

nem a kötődés a lényeg, olvasd már el. Az a baj, ha 1. vki az MSZP pártelnöki posztjára aspirál vagy 2. a Fidesz alelnöke. Az összes államfőnek volt valamifajta pártkötődése, csak nem a piramis csúcsán voltak...

Chicano 2010.06.29. 17:10:58

OK., ha érdemben akarok válaszolni: szerintem Palibá sincs már ott, régen kegyvesztett lett. Most csak odatették valahová dísznek, ő lesz a bokréta a fidesz kalapján. Azt fogja csinálni amire ezt a súlytalan, színtelen-szagtalan posztot kitalálták: bohóckodni fog a angyérdeműnek. És majd nagyon népszerű lesz mint a többi elődje. Eddig egy ember tudott ebből a bohócszerepből kilépni, Sólyom. Ő a kivétel aki erősíti a szabályt. Szerintem tessék egy rendes köztársasági elnök szerepkört csinálni (és akkor van miről vitatkozni) vagy hagyjuk ezt az ötévenkénti fikázást. Boring...

Google 2010.06.29. 17:41:25

@politicus:

Volt kötődés - mert hogy venné ki az magát, ha azt mondanánk, nem volt- de nem a piramis csúcsán voltak az elődök. Aha.
És akkor mi van, ha Schmitt a piramisnak a csúcsán lett volna? Pedig: nem volt. Az elmúlt öt évben például Brüsszelben volt, talán az a tapasztalat sem árt.
Meglátjuk, milyen lesz. Időnk van, hitelünk van, miért ne néznénk meg?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.29. 17:52:59

@Google:

sólyomnak sokkal erősebb háttérkötődése volt, mint palinknak, akiből alelnök is csak a kedves joviális mosolyáért lett.

azt hiszem szólnom kell.
maguk ezzel a pártkötődés kutyafaszával éppen azt a komcsi szart szajkózzák ami volt annak idején a gyurcsány ha megy menjen orbán is, okosság.
észre sem veszik maguk, hogy a komcsi kottából énekelnek? ennyire belerágta magukba a romkocsmák sörgőzös liberalizmusa magát? figyeljenek: meg lehet húzni egy szdsz szavazó luvnyát /tölgy ki fog akadni, hogy nem zsidóztam, most már mindegy/ a kocsmázás után, de nem udvarolunk, a neki tetsző véleményekkel. neki is jobban imponál, ha reggeli kávé mellé felrakják a gramofonra az erica-t. :)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.06.29. 17:56:03

@evil overlord:

Két okból. Az M16-egy remek rohampuska, ha az embernek a komplett US logisztika van a háta megett. Partizánharchoz mindenképp praktikusabb a jó, öreg AK. Másrészt M16 életemben nem volt még a kezemben.

Iustizmord 2010.06.29. 18:06:09

@El Topo (Sgt. Elias): és a HK G36 az, amire mindenki vágyik

El Topo (Sgt. Elias) 2010.06.29. 18:07:55

@Iustizmord:

Nem mondom, hogy nem próbálnám ki.

Iustizmord 2010.06.29. 18:13:58

@El Topo (Sgt. Elias): vagy a mesterlövész-változat psg-1 -est, célkeresztben viktor heréi, ohh...

El Topo (Sgt. Elias) 2010.06.29. 18:18:16

@Iustizmord:
Hagyjuk, ha már puska, inkább egy dragunov.

Arp1 2010.06.29. 18:19:19

@rajcsányi.gellért (ergé): "@tevevanegypupu: az Index meg a Hírszerző nem szidta Gyurcsányt? :) "

Lehet hogy szidta, de GYF meg is érdemelte, de kétlem hogy bármelyik undorító módon például "Kurcsány"-nak nevezte volna cikk címben, holott Gyurcsány beszédeihez simán passzolt volna. Schmitt nem érdemelt ki ilyen hozzáállást, de ilyen hangnemet se.

Különben úgy vagyok vele, hogy felesleges Sólyom bölcsességét jelen helyzetre pazarolni. Most nem kell útmutatás, a kormány és a parlamenti többség nagyon jól tudja merre és meddig kell elmenni. Sólyom dolgozhatna az új alkotmányon, az számára érdemi feladat lenne. Amit húsz éve megkezdett azt most be is fejezhetné.

Azok meg akik szoci oldaltól Gyurcsány alatt Sólymot támadták, meg megválasztásának módját kifogásolták, azok most hallgassanak. Lehet hogy egyszer még Schmitt-nek is örülni fognak.

Alfőmérnök 2010.06.29. 18:24:41

@Grift: "reggeli kávé mellé felrakják a gramofonra az erica-t. :)"
:)
Vagy mondjuk ezt:
gramofon.nava.hu/listen.php?track=549234562

tölgy1 2010.06.29. 18:33:32

@politicus: nézze, amit ír egy lehetséges politikai retorika Sólyom mellett.

Maga nem meri kimondani, nem mer eljutni a következtetésig: a pártpolitikának ezer hibája van, meg kéne szabadulni tőle részben vagy egészben.
Amíg pártok vannak és választanak vagy jelölnek, támogatnak államfőt, addig az államfő pártpolitikus, függetlenül a tagsági igazolványától.

martonx 2010.06.29. 18:45:18

Scmitt pont ugyanannyira lesz szar köztársasági elnök, mint Árpi bácsi volt. Én Sólyommal se voltam elégedett, a holokauszt törvényt aláírta, ezzel leírta magát, mint felelős államférfi.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.29. 18:51:03

@martonx:
na, azért a végtelenül kártékony patkányt nehogy már egylapon a maximum semmilyen schmittel!

tevevanegypupu 2010.06.29. 18:54:12

@rajcsányi.gellért (ergé):

De szidta Gyurcsanyt de kozel sem olyan elvezettel mint Schmittet, akinek ugyan van diplomaciai multja es talan nem a legtokeletesebb koztarsasagi elnokjelolt (illetve most mar elnok) de meg nem VOLT elnok, tehat elore felesleges gyalazkodni. Bar ez tipikusan liberalis szokas, nem ervelnek, hanem hulyeznek es aztan boldog mosollyal hatradolnek. Jol megmondtak. (-:

Tündér_Lala 2010.06.29. 19:58:29

Schmittet én semmi szín alatt nem becsülném le. Az összes poszton ahol volt háttér alkuk nyomán alakultak a dolgok. Vagy önök hallotak már a NOB- ból anyázást a tisztség viselők között ?
A KE pozíció pedig pontosan ennek a politikai stílusnak való feladat.

Solyom egy nagy tudású és kiváló ember, de nem politikus, nem való oda személyes habitusa, tulajdonságai miatt. A KE-nek jó ösztönű politikusnak kell lennie, nem a jog betüjéhez ragaszkodó jogtudósnak.

Az pedig, hogy párt politikus az marhaság. Ha nem volna ilyen elbaszott a közéletünk és mindenki az ország felemelésével lett volna elfoglalva (csak a célhoz vezető útban lett volna némi különbség, mint ideális esetben ), akkor lényegében a plitikusokon kívül senkit nem izgatna annyira, hogy ki kerül hatalomra. AZ ORSZÁG SZOLGÁLATA A FONTOS !
Szerintem.

Pelso.. 2010.06.29. 20:14:02

@El Topo (Sgt. Elias): Az egy jó műszer. S a Sako Quad sorozata..?

Oblomov 2010.06.29. 20:28:03

Szűrös elvtársnál nem lesz rosszabb az új elvtárs.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.06.29. 21:18:13

@politicus: "...a tágabb értelemben vett pártpolitikus ugyan tagja a pártnak, de meghatározó befolyása nincs a politikai folyamatokra, ha úgy tetszik, csak egy a sok közül (Göncz Árpád)."

Stop, stop, stop!
Tudomásom szerint Göncz Árpád először a Szadi ügyvivője, majd az OT tagja volt megválasztásának idején.
De ahhoz sem kell különösebb agytorna, hogy tíz éves elnöki tevékenysége alapján ne soroljuk a ballib oldal kritikátlan kiszolgálói közé. Egyértelmű, hogy Göncz Árpád virtigli pártpolitikus volt.

Tehetetlen Dodó 2010.06.29. 21:42:42

@Gasper: Abból is a taknyabb fajtából.

Zetek 2010.06.29. 23:15:37

Géza ne tedd velem. Németországban holnap választanak meg egy pártpolitikust. Legalább nézz körül, ha konzerv anyagot használsz.

tevevanegypupu 2010.06.29. 23:22:46

@Tehetetlen Dodó:
A baloldal es a liberalisok onmaguknak mindent megbocsajtanak, de meglepo az a tenyleg esztelen gyulolet amit most ereznek Schmitt, Orban es ugy altalaban a fidesz irant. Ilyen gyulolet a jobboldalnal csak valoban a nagyon szelsojobbosoknal lehet olvasni, de amit a liberalisok muvelnek az interneten az elkepeszto.Es tenyleg rettegnek, ez viszont muris.(:

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.30. 07:14:01

@politicus:

Schmitt az alelnökséggel ugyan mennyire volt meghatározó politikus a Fideszben? Orbánon és az alapító fideszeseken kívül senki nem meghatározó politikus.

Ha a dolog történetébe illesztve nézzük, Schmitt nagyjából akkor került a Fideszbe, amikor a tagozatok kialakításával felduzzasztották a párttagságot. De ha bárki végigtekinti az azóta történteket, láthatja, hogy az akkor újonnan bekerült, akár párttisztségeket betöltő tagok nem váltak a fideszes politika meghatározóivá, különösen nem megváltoztatóivá, hanem a párt társadalmi beágyazottságát voltak hivatva növelni. Schmitt pontosan annak szimbóluma, hogy a Fidesz világképében nemcsak a `89 előtt Bakonyban bújkáló ellenállók kapnak helyet, hanem mindenki, aki azelőtt is hajlandó és képes volt értelmes célokért küzdeni, és nem ragaszkodik a rendszerváltás előtti struktúrák fenntartásához.

Ha ez nem a nemzeti együttműködés rendszere, akkor igazán nem tudom, mi lehetne az.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.30. 07:28:53

@tevevanegypupu:

Gyalázat, ami Schmitt körül folyik, viszont az előző napok, hetek karaktergyilkos kampánya olyan belterjes körökben talál csak visszhangot, hogy gyakorlati jelentősége nincs. Hallottam a tegnapi parlamenti beszédének részleteit, egyszerű és korrekt szavak. Elhiszem: a liberális értelmiség ideges, mert olyan ember lett a köztársasági elnök, akire nincs befolyásuk, kívül esik azokon a körökön, ahol ők mondják meg az igazat. De ez nem szempont többé.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.30. 07:44:42

@Elpet:
afenébe! az nem járja, hogy egy ilyen helyénvaló zárszó, mint a magáé, ne az én tollamból...na mindegy. :)

/kezdi látni -tisztán- a maga agyonajnározott mandinerszerzőit? érzékeli mán? :)/

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2010.06.30. 08:17:15

kár, hogy a shmitt pali nem adta meg a módját az elnökké választásásnak.
ilyen kalász-címeres kommancs tréning ruhában kellett volna esküdnie.
meg egy csörgő-sapkát is ideje lenne most már a felvennie ...

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.06.30. 08:20:23

@elGabor: Úgy tűnik, Kövér László is osztja a Schmittel szembeni ellenszenvemet. Helyes. A Fidesztől az ember most azt várná, hogy egy Klebelsberg legyen a közoktatásügyi, egy Baross a gazdasági és egy Nagyatádi Szabó a földművelődésügyi miniszter, valami kiemelkedő minőséget. A kormányban látszanak ígéretes jelek itt-ott, de az új elnök nem ilyen. Lesz ideje bizonyítani és cáfolni, de a jelek eddig kevés jót mutatnak.

@Elpet: A liberális értelmiség bárkire fújna, akit a Fidesz juttat a Sándor-palotába, még a liberális elveket (náluk sokkal következetesebben) valló Sólymot sem tudták elviselni. Ez félrevezető. Schmitt a jobboldalon belül indított morgolódást, amit Mádlnál (szintén elsősorban ceremoniális elnök) nem lehetett látni.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.30. 08:26:53

@elGabor:
megmutatná, hogy a jobboldalon hogyan és mikor indított morgást schmitt? jó, látom, hogy kellemes erekciót indított magánál a reggeli index hír miszerint a kövér is... de talán kövérnek mások a szempontjai, mint a többi nyafogónak.
és ha előkereste a "jobboldali" morgolódókat, akkor a listáról húzza le a sajtós félhülyéket, és a maradékot terjessze elénk. :)

IHCS 2010.06.30. 09:24:27

@politicus: Akkor még egyértelműbben kérdezem. Szerinted nincs szabad akaratból meghozott döntés a pártállamban, így az akkor hozott pártos döntésekért nincs is felelősség? Aki a karrierjéért aláírt egy papírt, amin az állt, hogy a párt hatalmát mindenáron megvédem az neked rendben van, mert azt úgy sem gondolta komolyan? Illetve nem az a kérdés, hogy rendben van-e, hanem hogy egy karrierért a diktatúrában mindent aláíró embernek a függetlenségre való hajlamának megítélésekor ignorálandó kérdés?Komolyan így gondolod?

Ha így gondolod, akkor a Schmitt-i felelősség kérdését is el lehetne intézni azzal, hogy amikor aláírta az elé tett papírokat, akkor azt nem csak a karrieréért csinálta-e? Ha igen, akkor nem mindegy, hogy milyen papírt írt alá?

Szerintem Györgyi Kálmán nem kényszer hatására, hanem szabad akaratából írta alá azt a tagsági papírt, amin olyanok szerepeltek, amit te talán nem írnál alá.

Számomra, ha Györgyinél nem kellett vizsgálni a döntését, akkor a Schmittnél sem kell, ha meg Györgyinél is kell, akkor a Schmittnél is.

Többre tartanám Györgyit, ha feltételezhetném róla, hogy amikor aláírta azt a papírt, akkor még komolyan is gondolta. Na de akkor mi lenne a te érveléseddel?

Ennyi.

tevevanegypupu 2010.06.30. 09:31:40

Mostan hizelegni fogok a hatalmassagnak, szoval a reggeli Duna tv interjuban nagyon szimpatikusnak tunt. Hogy milyen elnok lesz azt nem tudom, de amit mondott es ha aszerint koztarsasagielnokol, akkor az jo lesz.
A jobboldali diktaturat pedig annyibol nem fogom banni, ha az konzervativ lesz, es a kisstilu, gyulolkodo ostobasagbol elvezet a higgadt, megfontolt es celiranyos gyulolkodesbe. Mert anelkul nem megy. Szoval a gyozelem mamoraban ne legyunk megbocsajtoak, es ne legyintsunk, hogy oh, hat most mar nem szamit ami volt. De szamit.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.30. 09:34:32

@Grift:

Nem gondolom, hogy a Mandiner szerkesztő, szerzői a liberális értelmiséghez tartoznának. Egy kicsit talán többet adnak a véleményükre, mint amit én helyesnek látok. Vagy másképp fogalmazok. Valószínűleg lehetségesnek látnak egy olyan közös értelmiségi platformot, amin belül létezik egy konszenzusos minimum, amiben a ballib és polgári konzervatív értelmiség egyetért.* Én ilyen konszenzus lehetőségét nem látom.

* Ennek a konszenzuskeresésnek lenne egyik eleme a pártpolitikától független köztársasági elnök óhajtása. Az elképzelés azonban nem vet számot azzal, hogy a ballib értelmiség függetlenségről alkotott elképzelései, hogy úgy mondjam, sajátosak.

tevevanegypupu 2010.06.30. 09:48:05

A baj a konszenzusos minimummal csak ott van, hogy altalaban csak es kizarolag a polgari konzervativok lennenek hajlandoak ilyesmire, a liberalis ertelmiseg nem. Egyaltalan nem, szoval valoszinuleg kar ezzel probalkoznies udvariskodni, plane megprobalni megfelelni, mert ez lehetetlen. A magyar vilagban az erosebb kutya elve ervenyesul es nem szabad hagyni, hogy az erosebb kutya mindig a masik fel legyen. Es nem a csontert kell harcolni, hanem a teruletert.(:

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.30. 09:49:28

@elGabor:

Ha arra gondol, hogy Schmitt pártállami pozíciói miatt is lehetséges jobboldalon egy idegenkedés, hát persze, értem én ezt. Végig kell azonban azt is gondolni, hogy az elveik mellett a pártállamban is következetesen kitartó jobboldaliak szavazataival a Fidesznek soha nem lett volna kétharmada, talán még többsége sem. Schmitt elnöksége egy gesztus, azt fejezi ki, hogy az Orbán-kormány a pártállamból ittmaradt struktúrák ellen lép fel, de nem az emberek ellen, akik akkor tevékenyek voltak és boldogultak. És gesztus azoknak az embereknek is, akik idegenkedtek Sólyom elnök úr hideg-rideg-távolságtartó stílusától, aminek elutasítása szintén a társadalomba mélyen ágyazott népi baloldaliság egyik fundamentuma.

bz249 2010.06.30. 10:04:06

@Elpet: "Végig kell azonban azt is gondolni, hogy az elveik mellett a pártállamban is következetesen kitartó jobboldaliak szavazataival a Fidesznek soha nem lett volna kétharmada, talán még többsége sem."

Schmitt Pal sportvezetoi tevekenysege alapjan neki egyetlen elve van. A sajat seggenek a vedese. Emellett mondjuk kovetkezetesen kitartott. 1984-ben is, 2004-ben is es 2008-ban is.

Ebben persze megfelel a magyar nemzetkarakternek (meg valoszinuleg a sved, vietnami es joruba nemzetkarakternek is, bar ezeket nem ismerem olyan jol) tehat alkalmas lehet a nemzet egysegenek a szimbolizalasara.

"És gesztus azoknak az embereknek is, akik idegenkedtek Sólyom elnök úr hideg-rideg-távolságtartó stílusától"

Solyom egyszerre volt krakeler es puhapocs es az 5 eve alatt boven elegszer demonstralta miert nem alkalmas koztarsasagi elnoknek. Csak Schmitt ettol egy centivel nem lesz jobb ember a poziciora. Yoda Feri bacsi, o tokeletesen hozta amit kellett, ha mar mosolygos izet akarunk koztarsasagi elnoknek, akkor valaki hozza hasonlot.

Téglagyári Megálló 2010.06.30. 10:06:11

@Elpet:

Meglehet a hagyományoktól akarnak függetlenek lenni, nem? A minap egy szociológussal találkoztam, neki a népzene nem elég progresszív, ezért tüntetőleg távolmaradt a koncertteremtől.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.06.30. 10:26:06

@Grift: Ha megfigyeli, a kommunistafalásban egységes helyi közösség sem fogadta egyértelmű lelkesedéssel a jelöltet. Természetesen reprezentatív közvéleménykutatást magához hasonlóan nem végeztem, de ha a Heti Válasz, Kövér és Makovecz Imre egyetért valamiben, az valamit jelez.

@Elpet: Pártállami magatartása nem volt sem kiemelkedően bátor, sem kiemelkedően kompromittált (reméljük). De ez mellékvágány, mert sem Mádl, sem Sólyom nem volt ellenálló, mint ahogy Magyarországon általában nagyon kevesen. Nem ez a legfontosabb, hanem amit Kövér is jelzett: nem fajsúlyos ember. Nem igaz, hogy nem sikerült volna jobbat találni nála, akár külsőst, akár pártpolitikust. Szegénységi bizonyítvány, ha a Fidesz ennyit tud felmutatni.

Szépen beszélni más is tud, és nehogy már a Story magazin szintjére kelljen kalibrálni az állam vezetőit, mert akkor ennek az országnak valóban vége.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.06.30. 10:37:16

@Elpet: "Egy kicsit talán többet adnak a véleményükre, mint amit én helyesnek látok. Vagy másképp fogalmazok. Valószínűleg lehetségesnek látnak egy olyan közös értelmiségi platformot, amin belül létezik egy konszenzusos minimum, amiben a ballib és polgári konzervatív értelmiség egyetért."

Erre azért szívesen látnék példákat. Nem hiszem, h. volt a Mandineren/Reakcióban/Ufiban olyan cikk, amely arról szólt volna, hogy jajj, keressük meg a konszenzust meg a közös platformot.

Van egy világnézet, amibe belefér Lola, Elpet, Tölgy, Politicus, Vizkeleti, Turul, az összes többi szerzőnk meg jómagam is, a világot pedig eszerint értelmezzük. Ha ez más nézetű emberek adott témáról szóló véleményével egybevág, annak örülünk. Ha nem, akkor vitatkozunk.

Grift barátunk továbbra is fantomokkal hadakozik, de kinek van ideje minden alkalommal figyelmeztetni őt erre? Én nem azzal kezdem a napomat, h. másokra (sőt, azok tévesen elképzelt személyiségére) acsarkodjak, lol.

tölgy1 2010.06.30. 10:54:06

@bz249: Schmitt jó lenne, csak a Carl.

@Téglagyári Megálló: ha ezt találta mondani, akkor biztos is, hogy szociológus volt.

Google 2010.06.30. 10:59:47

@Grift:

Félreértett.
Éppen azt mondom, nevetséges, hogy már a kötődés hőfokának az elemzésénél tartunk. Hát hülyék vagyunk mi?
Semmire nem megyünk ezzel. Azt mondom: lássuk a medvét, utána kritizáljuk!
Akkor is csak akkor, ha van miért. Fölöslegesen minek sivalkodni?

Az udvarlásnak nem, csak a párbeszédnek vagyok a híve. Mert evés/párbeszéd közben jön meg, vagy éppen megy el az étvágy, nem?
(Mi is szelídítjük itt egymást, azzal, hogy szóba állunk, bár belátom, Maga egy nehezebb eset. Állandóan diktatúrázik itt.Nemhogy nem udvarol, de fenyeget. Bár mondják: amelyik kutya ugat, az nem harap.)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.30. 11:17:32

@rajcsányi.gellért (ergé):

nézd barátom, hiába futsz tölgy vagy elpet fenekébe, naggyábúl azt gondolják a mostani és a régebbi zavaraitokról, mint én. és sokadszor mondom, a napot nem acsargással kezdem, hanem a tanításotokkal. ezt jobb helyen megköszönik. :)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.06.30. 11:41:01

@Grift: vannak mestereim, és emberek, akiknek a véleményére adok, de azok nem személyesen velem meg a kollégáimmal foglalkozó anonim nickek ;)

De feljebb lehet lépni a komolyan vehetőség létráján: hello, én Rajcsányi Gellért vagyok, a Mandiner főszerkesztő-helyettese, újságíró, siófoki-budapesti lakos.

Te ki vagy?

Google 2010.06.30. 11:51:57

@Arp1:

Elmondta helyettem. Jobban én sem tudtam volna!
Lassan a baloldalon (+ sajtójuk)megalakíthatnák az Egyenlő Bánásmód Intézetet, ahol csak arra ügyelnének, hogy minden egyes sérelmet, ami rajtuk esett, megtoroljanak, függetlenül attól, hogy megérdemelt volt-e, vagy sem.

Arra vigyázzanak csak, hogy erdő mellé kerüljön az Intézményük, hogy az erdő felől is ők állhassanak.
Általában nem kell visszatekinteni az elmúlt nyolc évre, de nekik ezt is lehet. Sőt, kell is.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.30. 12:01:04

@rajcsányi.gellért (ergé):

"Erre azért szívesen látnék példákat. "

Nem kell okvetlenül példákat hozni. Teljesen természetes emberi törekvés, hogy szeretnénk, amennyire lehet, békességben élni, ezért keresni a gondolkodás azon principiumait, amelyek nem szembeállítank, hanem összekötnek. De hopp, a példa rögtön adja magát. Ez a " Ne legyen pártember a köztársasági elnök " gondolat éppen egy ilyen konszenzuális megállapításnak adódik. A gondolat önmagában szép, csak a tágabb, a ti köreiteken túl vezető összefüggései nem azok.

Mi, idősebbek, sokkal komorabbnak és szürkébbnek látunk már dolgokat. Többek között a társadalmi konszenzus lehetőségeit sokkal korlátozottabbnak gondoljuk.

Google 2010.06.30. 12:11:04

@rajcsányi.gellért (ergé):

Anonim nickektől néha többet tanul az ember, nem tapasztalta?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.30. 12:13:57

@rajcsányi.gellért (ergé):
hű, de bátor! :)) majd ha egyszer személyesen összefutunk, bemutatkozom. nem gondolod, hogy kicsit ócska egy jellegénél fogva anonim közegben -ahol a szerzők azért ismertek-, valamiféle fegyvert farigcsálni abból, hogy na akkor én ez vagyok, te ki vagy? ez már olyan végső sarokbaszorultság szagú dolog. és te még nem tartasz itt. van még hova hátrálnod. tehát ne élj olyan eszközzel, amire még nem szorulsz rá.
de! jut eszembe! tudod mit, megy egy mail. azért mindenkire nem tartozik a kilétem. :)

és még valami. személyesen hogyan foglalkozhatnék veletek? a nézetek, drága barátom, a nézetek. nem a személyetek.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.06.30. 12:15:09

@Elpet: "keresni a gondolkodás azon principiumait, amelyek nem szembeállítank, hanem összekötnek"

Én egyébként valóban békés, nyugalmas ember vagyok, de a Mandiner meg elődjeinek célja nem az volt, hogy konszenzusokat keressen. Nagyon is határozott világnézete volt és van a lapnak. Ennek a világnézetnek a képviselete, a körülöttünk folyó események értelmezése a cél.

Természetes, hogy a kormányváltással megváltozott a politikai felállás. Nekem személy szerint viszont nem okoz gondot, hogy a körülményektől függetlenül azok mentén az elvek mentén gondolkodjak az újabb eseményekről, mint eddig. Persze, vannak lapok, amelyek rögtön megváltoztatták a mércéiket.

Van egy új kormány: meg fogom írni, miben értek velük egyet, és miben nem. Ilyen egyszerű.

És mint bloggertárs, te is szabadon megírhatod a véleményedet a Mandineren, bármelyik felmerülő vitás kérdésről. Sőt, kifejezetten örülünk neki :)

Google 2010.06.30. 12:15:50

Ha jól meggondoljuk, Schmittel sem az a baja - alapvetően - itt többeknek, hogy pártpolitikus. Legyünk komolyak, Szily ellen sem az volt a fő kifogás.
Ez csak amolyan ürügy. Az egyetnemértésre.
Mert az is elkezdődött, illetve: lenne rá igény!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.30. 12:16:46

@Google:
bizony igaz! nem tudom ki loxon, teuton, vagy tölgy, de érdekesebb őket olvasni, mint kovács jánost, a szomszédomat, mondjuk.

bz249 2010.06.30. 12:19:03

@Grift: vigyazzon tul sok szemelyeset arult el magarol. Most mar az egesz vilag tudja, hogy egy kovacs janos a szomszedja. :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.30. 12:26:31

@bz249:
gondolja, hogy tényleg így hívják? hát hülye vagyok én, így feladni magam? :)

Google 2010.06.30. 12:34:15

@Grift:

Hát nem így van?
Erről szól a dolog: valakik valamit megírnak, és jönnek a jobbnál jobb hozzászólások, csörték is, hál'istennek!
És ki tudja, lehet éppen a szomszéd(ja) mondja!
Soha nem érdekelt, ki kicsoda, a társalgás a fontos!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.30. 12:58:45

@Google:
persze hogy így van. nem akarom már megint bántani a mandifiúkat, -néha magamba szállok ám- de sokszorta érdekesebbek a kommentek egy átlagos -és index címlap nélküli- esetben, mint maga a poszt.

tanarseged ur 2010.06.30. 13:31:18

@Grift:
Grift, szerintem Maga a türelem, a derűs nyugalom és a nevetés tanítómestere. Ezek nélkül ugyanis nem lehetne a kommentjeit elviselni. Köszönjük, Mester! :-)

tölgy1 2010.06.30. 13:38:36

Most nyírtam le a füvet ebben a kutya melegben, hát olyan is a kedvem.
Erre maguk is baszakodnak.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.30. 14:24:55

@elGabor:

"de ha a Heti Válasz, Kövér és Makovecz Imre egyetért valamiben, az valamit jelez."

Nem gondolom, hogy Schmitt elnökjelölése a jobboldalon nem lett volna szabad bírálat tárgyát képezze, és az említett társaság sem szégyellnivaló.

De az, hogy jobboldaliak véleménye a Fidesz politikáját illető kritikában az indexíró-hírszerzőíró függetlenértelmiséggel kerüljön egy platformra, az egy kissé ijesztő.

A distinkciókra kéne nagyon ügyelni, úgy tartalomban mint stílusban egyaránt.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.06.30. 14:30:53

@Elpet: "De az, hogy jobboldaliak véleménye a Fidesz politikáját illető kritikában az indexíró-hírszerzőíró függetlenértelmiséggel kerüljön egy platformra, az egy kissé ijesztő."

Az. Mondjuk nem az első eset.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.30. 14:36:21

@rajcsányi.gellért (ergé):

Én emlékszem még a " Jövő visszahódítása " programra és azt kell mondjam: valóban nem változtattatok az alapelveken.

Egyetlen dologra hadd hívjam csak fel még a figyelmet. Számolatlan esetben leíródott egy dolog: ballib kommentelők voltak kíváncsiak arra, hogy a bíráló hangnem megmarad-e a kormányváltás után. Jelentsük ki: semmi ilyen elvárásnak nem kell megfelelnünk.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.06.30. 14:52:27

@Elpet: szerintem kellően okos, felkészült, és határozott világlátással rendelkező kollégák írnak a blogra, akik nem akarnak és nincs is miért megfelelni egyes kommentelők kívánságainak.

@gloire: miért? UP vagy Bede ugyanúgy vélekedett pl. Gyurcsányról, vagy a posztkommunizmusról, mint mi vagy olvasóink többsége. Más témákban pedig eltér a véleményünk. Egyszerű ez.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.30. 15:04:56

@rajcsányi.gellért (ergé):

"szerintem kellően okos, felkészült, és határozott világlátással rendelkező kollégák írnak a blogra"

Egyetértek :))

evil overlord (törölt) 2010.06.30. 15:09:14

@Elpet: Azt hiszem, nem jó helyen kapirgál, szerintem a Mandiner több szerzője nemzeti liberális, akik ugyan bizonyos kérdésekhez viszonylag liberálisan viszonyulnak, de ettől még nem fognak a jelenlegi ballib "értelmiséggel" egyetérteni.

"De az, hogy jobboldaliak véleménye a Fidesz politikáját illető kritikában az indexíró-hírszerzőíró függetlenértelmiséggel kerüljön egy platformra, az egy kissé ijesztő."
Szerintem merő véletlen a dolog. A ballib megmondók se nagyon tudnak mást felhozni Schmitt ellen, mint a jobbközép. Ettől még nem lesznek szövetségesek. Azt sem kellene elfelejteni, hogy a ballib oldalon is vannak olyan emberek, akik ideológiai elköteződésük ellenére sem az MSZP megmondóemberei.

"Számolatlan esetben leíródott egy dolog: ballib kommentelők voltak kíváncsiak arra, hogy a bíráló hangnem megmarad-e a kormányváltás után. Jelentsük ki: semmi ilyen elvárásnak nem kell megfelelnünk."
Én elvárom a Mandinertől, hogy Orbánék hülyeségeit bírálják, attól pedig nem kell tartani, hogy értelmes dolgok miatt baszogatni fogják a kormányt. Aki kritikátlan vezérimádatra kíváncsi, az menjen a Mester blogjára (öööö, ez 4 évig nem lesz jó, de biztos talál valami hasonlót jobboldalon).

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.06.30. 15:19:08

@rajcsányi.gellért (ergé): "UP vagy Bede ugyanúgy vélekedett pl. Gyurcsányról, vagy a posztkommunizmusról, mint mi vagy olvasóink többsége."

Persze. És hogy vélekedtek Orbánról, hamár? Mer a kettő együtt érdekes. Nézd én még emlékszem a korosztályom jelentős részét meghülyítő DE, később szadi mantráira. Elég pontosan, és ezért elég
jól látom a letagadhatatlan párhuzamot, kisérteties a hasonlóság. Akkor azzal indult ugye a mondóka, hogy le a komcsikkal! de ne már egy ilyen horty-fasiszta diktátor, mint Antall váltsa őket! Szabadságot, demo... stb. Akik összemosták a két dolgot akkor, azok mossák össze ma is a két főszereplőt, a "Pártot" a "Párttal".

Most olvasom, ajánlom Elpet kolléga bejegyzését, jól összefoglalja.
Akaratlanul, pusztán naivitásból is lehet nagyon rossz ügyet szolgálni:

mandiner.blog.hu/2010/06/28/a_torvenygyar_sztahanovistai/fullcommentlist/1#c10320349

tölgy1 2010.06.30. 15:30:21

@evil overlord: az OVi-mánia és a OVi ballib bírálata mellett mintha lennének alternatívák. Egy biztosan van: OVi jobbos kritikája: nem eléggé jobbos, konzerv.
Ha megnézi a Torygraphot, az nem a Guardian érveivel szokott bírálni.

osborne 2010.06.30. 15:42:46

@tölgy1: Ez persze rá is mutat egy konzerv napilap hiányára itthon, amiben pl egy Bogár darabokra lenne szedve.

(más kérdés ugye, hogy nincs rá kereslet)

tevevanegypupu 2010.06.30. 15:43:04

A ket ember - Orban es Gyurcsany - osszehasonlitasa es a roluk leirt velemeny a mervado. Az pedig nagyonis szubjektiv a balliberalis ujsagirok reszerol. Orbannak a szemeben a szalkat, Gyurcsanyeban a gerendat sem.

Persze ezek az ujsagirok fiatalok, ambiciozusak, es attol lehet tartani, hogy a gyors vagyonszerzes, a viharsebes karrier es a pofatlan szemtelenseg meglehetosen benitoan hat rajuk, mondhatni csodaljak..Es ebbol a szempontbol tagadtatlan, hogy Gyurcsany tobbet, sokkal tobbet tud felmutatni. Orban foggal es korommel ujra es ujra felkuzdotte magat, de tul sok sebet kapott kozben ahhoz, hogy irigyeljek vagy eppen cssodaljak erte.

Es elfelejtik - veletlenul vagy szandekosan - hogy Orban maradt szinte az egyetlen olyan rendszervalto aki atlepett az arnyekan, nem csatlakozott
sem penzert, sem hatalomert ahhoz a kommunista nagytokes bandahoz, ami azonnal visszaszippantotta a kulonben is toluk es beloluk szarmazo szabaddemokrata liberalis tarsasagot.
Ami jelenleg peldakepul szolgal a balliberalis ujsagiro gyerekeknek.

evil overlord (törölt) 2010.06.30. 15:44:39

@tölgy1: Persze hogy van alternatíva. Azonban attól, hogy egy adott kérdésben a Mandiner szerzője ugyanazt mondja, mint a ballibek, nem lesz ballib. Ha pont azonos okból (bár az ő esetében elvi kérdésről van szó, mely Gréczy elvtárs esetén persze fel sem merül) nem tetszik neki a dolog, akkor maradjon csendben?
Nem tudom mit nem lehet érteni azon, hogy egyes jobboldaliaknak nem tetszik az, hogy a Fidesz bizonyos alapvetően függetlennek szánt posztokra kifejezett pártkatonákat rak be ahelyett, hogy köztiszteletben álló konzervatív embereket keresne (nekem ne mondja senki, hogy nincs ilyen).
Ráadásul jó lenne, ha a Fidesz hallgatna ezekre a hangokra, mert így lehet gyorsan elfogyasztani a 2/3-ot.
Pl. a mandiner.hu-n szokták komcsizni stratezt, mert ilyen jelleggel bírálja OV-t. Esély van rá, hogy az ilyen emberek egy idő után megunják, és vagy beállnak az LMP mögé (mert máshova nem tudnak), vagy otthon maradnak, és ősszel/2010-ben jön a csodálkozás. (A 2002-es bukásnak is ez volt az egyik oka.)

BTW, a "2010-es forradalom" bírálata szerintem konzervatív. Amúgy nem hiszem, hogy igazi konzervatív kormányzást lehetne csinálni Magyarországon, túl sok hozzá a "proli".

evil overlord (törölt) 2010.06.30. 15:56:40

@tevevanegypupu: A nickemmel ellentétben :) nem tételezem fel mindenkiről alapban a legrosszabbat (ezt is ki kell érdemelni). Egy kellően liberális embernek feláll a hátán a szőr Orbánéktól. Persze Fletóék is bebizonyították az elmúlt 8 év alatt, hogy ők is csak szövegelnek a liberalizmusról, és a gyakorlatban ők is egy tekintélyelvű rendszert üzemeltetnek, mely ráadásul a velejéig korrupt.
Az ösződi beszéd után UP azért elég szépen elküldte a Pojácát melegebb éghajlatra, ráadásul tökéletesen bejött, amit akkor mondott.

tevevanegypupu 2010.06.30. 15:58:50

@evil overlord:

" Amúgy nem hiszem, hogy igazi konzervatív kormányzást lehetne csinálni Magyarországon, túl sok hozzá a "proli"."

Ez az igazsag. Igazi polgari tarsadalomhoz meg tenyleg tul sok. Jelenleg a konzervativok es a zsidok alkothak azt az osztalyt, amit tulajdonkeppen egy jobboldali kormanyzas szeretne kibovetni es megtartani. Mivel ok ketten elegge kibekithetetlen ellenfelkent allnak egymassal szemben, tulajdonkeppen a prolik lennenek a merleg nyelve.(-: Oket kellene konzervativva (reszben) atnevelni.Mert ugye a zsidokat..hat ok egy kis allam az allamban, veluk nem nagyon lehet mit kezdeni, ok nem ohajtanak integralodni, maximum ha a komcsik kerik oket ujra.

tevevanegypupu 2010.06.30. 16:07:08

@evil overlord:

A patosz, a giccs, a nemzeti zaszlo ha kell ha nem lengetese, az eroltetett kormenetek nem zavarnak annyira, mint az a hamis, hazug es elkepesztoen pofatlan demokratajatszas amit Gyurcsanyek es a balliberalisok vegbevisznek. A valtozasnal is tulajdonkeppen csak annyit tettek, hogy osszeloptak amit lehetett, de az ideologia - a szemtelen hazugsagok es mondvacsinalt vadaskodasok, a klikkek amik 1956 elott es utana is leteztek - megmaradtak. Toluk nem a szor all fel az ember hatan, hanem a bicska nyilik ki a zsebben. Es ha oket hallgatom es latom akkor szinte megertem az anarchistakat.

evil overlord (törölt) 2010.06.30. 16:19:55

@tevevanegypupu: Magát nem, de sokakat igen. Ráadásul nem a magyarkodás volt szerintem a fő tényező, hanem a mostanihoz hasonló (kissé) pökhendi viselkedés, a semmi eladása nagy fegyverténynek (szerintem a Széchenyi program alapjában elhibázott volt*). Persze Megyó + Fletó pillanatok alatt bebizonyította, hogy ők még rosszabbak.

Valóban van a hazai zsidóknak egy olyan rétege, mely irracionálisan gyűlöli a jobboldalt. Vallük nem lehet mit kezdeni, bár ha kihal ez a generáció, szerintem jobb lesz a helyzet.

*: némiképpen ismerve a hazai helyzetet, a cégeknek nem feltétlenül érdeke fenntartartani a pályázattal létrehozott (ha egyáltalán megcsinálták) szolgáltatást. Szerintem adókedvezmény, kedvezményes hitel sokkal jobb gazdaságélénkítésre. Különösen igaz ez egy ilyan országban, ahol sok vállakozó X5-t vesz ahelyett, hogy visszaforgatná a nyereséget a cégbe.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.30. 16:29:45

@tanarseged ur:
látja, ez adja a mester létezésének értelmét! a figyelmes tanítvány. mint maga is. egész világosan látja a dolgot. :)

tölgy1 2010.06.30. 16:36:12

@osborne: lap nincs, de blog éppen lehetne.

@evil overlord: ezt a "független" dolgot ne vegye mán komolyan. Április óta most ezt találták meg a ballibák, és mindenki "független" lesz szerintük, aki OVi-val szembe megy, vagy velük szóba áll.
Itt mán néhány mérnök-informatikusnak próbáltam elmagyarázni, hogy a fékek és ellensúlyok retorika mi minden egyebet zár ki. De ez nem zavarja őket, mert vagy nincs eszük, vagy a hatalom akarása csöpög belőlük, vagy mindkettő.

Konzervatív politika lehet nem konzervatív nép esetében is. De az egy külön és hosszú fejezet lenne.

tölgy1 2010.06.30. 16:37:13

@evil overlord: "nem tételezem fel mindenkiről alapban a legrosszabbat (ezt is ki kell érdemelni)"
Akkor mégiscsak libi lesz maga. Hát az áteredő bűn hun marad?

evil overlord (törölt) 2010.06.30. 16:50:56

@tölgy1: Nézze, engem marhára nem érdekel, hogy a ballibek szerint ki független és ki nem, van saját véleményem.
Sólyom, Kovács független volt (nem ballib megmondói értelemben). Ha pl. Bod Péter Akost választották volna ÁSZ elnöknek, szerintem egy pisszennés sem lenne jobboldalról, a ballibek pedig csak szánalmas hülyeségeket tudnának nyökögni. Persze lehet, hogy BPÁ nem vállalta volna, de lehetett volna mást találni. BTW, a 12 év nagyon hosszú idő, a fele elég lenne.

Fékek és ellensúlyok: Ön is beleesik a szokásos hibába: aki nincs 100%-ig velünk, az ellenünk van.
Ha a Fidesz-KDNP tisztességes kormányzásra készül (azaz nem akarja folytatni a szoci-szdszes szabadrablást), akkor miért is kell egy pártkatona az ÁSZ élére? Hogy demagóg legyek: ha nem akarnak féldiktatúrát kiépíteni, miért kell egy aláírógép KE-nek? :)

Lehet próbálkozni konzervatív politikával "prolik" esetén, de ez demokráciában nem nagyon működik (max. ha feltűnésmentesen csinálják). Bár lehet Grift a KE, Őrnagy / Berija elvtárs a belügyér :)

Még nem vette észre, hogy én konzlib (és agnosztikus *) vagyok?

*: nem úgy mint a Mester!

Téglagyári Megálló 2010.06.30. 16:57:12

@Elpet:

Nem hiszem, hogy az Index szerkesztői Kövér Lászlót szeretnék elnöknek, ahogy itt páran ébren álmodtunk.

bz249 2010.06.30. 17:00:05

@evil overlord: stratez egy rettego, nem komcsi, de hivatasos rettego. Nem kell adni a velemenyere, mert egy nem egeszseges fantazia kivetulesei. Tavasszal allandoan arrol szovegelt, hogy ezzel a kampannyal meg az egyszeru tobbseg is veszelyben van.

A fuggetlenseg szerintem rossz iranytu. Egyreszrol nincsen olyan, hogy fuggetlen ember, masreszt az iroasztal ugyis hozza magaval a fuggest. Donteseket hozni ugyanis csak ugy lehet, ha tamogatottsagom van. Akarkit teszunk fontos pozicioba le kell paktalnia egy vagy tobb erdekcsoporttal, mert anelkul csak bena kacsa lehet. Ebben a pillanatban mar nem is fuggetlen (azt mindenki kepes felfogni, hogy stabil szovetseg jobb az ad-hoc megegyezeseknel, eleve ezert vannak politikai partok pl.).

A szakmai hozzaertes es a jellemszilardsag elvaras lehet. Sot kell is, hogy legyen, nade a fuggetlenseg? Az ugyis tarthatatlan.

tölgy1 2010.06.30. 17:00:39

@evil overlord: Sólyom OVi-tól független, mint a többiek.
De "független" a politikában nincs. Vagy ha igen, az szociopata/idiotesz.

"aki nincs 100%-ig velünk, az ellenünk van." - így is van. Kétszer már kipróbáltuk, mi van, ha kiemelhetik a fejüket a víz alól. A gyakorlat azt mutatja, ott kell a víz alatt tartani őket.

Én pont azt várom, hogy a sok duma után, 1-2 arcot vagy vigyenek el kabáttal a fején, vagy húzzon el valami egzotikus országba, vagy találják a kerti tavába fulladva.

Google 2010.06.30. 17:03:06

@tölgy1:

És a humor - kérdezném - hun marad?

Ha ezek a nagyszerű libsik, akiknek Orbán alatt fel szok állni a szőr a hátukon - csak fele annyit szidták volna Gyurcsányt, mint amennyit most Schmittet (pedig nem ő tette tönkre az országot), nem itt tartanánk.
De miért tették volna - hisz sok a proli. Az meg úgysem ért semmit. Majd talán most megérti: rosszul választott.

De, hogy így kiestek, szerintem liberálisaink sem értenek, inkább forszíroznak dolgokat!

Téglagyári Megálló 2010.06.30. 17:10:42

@tölgy1:

"De ez nem zavarja őket, mert vagy nincs eszük, vagy a hatalom akarása csöpög belőlük, vagy mindkettő."

Talán nem kellene ilyen elítélően írnia. Eszük van, csak ez "tiszta ész", a formális logika és a liberális hitvallás (a szabadság a legfőbb jó) keveréke. Erkölcsi minimalizmus. Mi is felelősek vagyunk abban, hogy ez népszerű.

Google 2010.06.30. 17:12:19

@evil overlord:

Kovács függetlensége - biztos Maga ebben?
Az illető kétszer benézte, hogy ilyen-olyan konvergencia-programot küldenek ide s tova, a költségvetési hiány valahogy durván másképpen alakult, mint ahogyan azt kisakkozták, úton-módon pénzek tűntek el a szemük elől, már Költségvetési Tanácsra is szükség lett.
Véletlenül nem vette észre a sok anomáliát?

evil overlord (törölt) 2010.06.30. 17:22:21

@bz249: Nem követem nagyon stratez tevékenységét, de nekem úgy tűnik, hogy a "Fideszért aggódik", az pedig elég egyértelmű, hogy ki nem állhatja a szocikat.

Szeretném azt hinni, hogy az ÁSZ elnökének nem kell lepaktálnia egyik érdekcsoporttal sem :)

@tölgy1: Meg Fletóéktól. Természtesen teljesen nem lehet független senki, mert vannak elvei, melyek befolyásolják a döntéseit.

""aki nincs 100%-ig velünk, az ellenünk van." - így is van. "
Ez a leggyorsabb mód arra, hogy maguk ellen haragítsanak egy csomó embert. Soha nem lesz jó vége, ha a közömbösöket és fél-szimpatizánsokat ellenségnek tekintik. A 2002-es vereség is részben erről szólt: a nem rosz (de nem is túl jó) kormányzás során sikeresen feldagasztották a ballib szavazóbázist (ha jól emlékszem, több mint 2x annyi szavazatot kaptak, mint '98-ban), Megyóék ígéretdömpingje önmagában nem lettek volna elég ehhez.
Maga szerint pl. Sólyom, Pálinkás, Vizi E, Kovács stb. szoci ügynök?

"vagy találják a kerti tavába fulladva"
Ez kissé túlzás, mégse terroristákról és gyilkolászó szervezett bűnözőkről beszélünk (most nem Biszkuról van szó), azok ellen szerintem is jogos a megelőző csapás. A szoci-szdszes maffiát le kell csukni, oszt' jónapot (a fideszes enyveskezűeket szintén utánuk kell küldeni).

evil overlord (törölt) 2010.06.30. 17:26:53

@Google: Ha jól emlékszem, az ÁSZ elég sok disznóságra fényt derített (pl. Sávoly?).
Lehet, hogy a konvergencia-programok ügyében átverték őket, még az is lehet, hogy megfenyegettek 1-2 illetékest (ombucmanói környékről hallottam egy furcsa reakcióról, mely akár arra is engedhet következtetni, hogy az illetőt valaki megfenyegette).

tölgy1 2010.06.30. 17:29:29

@evil overlord: "Ez kissé túlzás" - ősi politikai megoldás kényes ügyek esetében.

@Téglagyári Megálló: ok, lehet, hogy éles a fogalmazás. Bár a kvarkok ügyében én mindig csak kérdeznék.
Az viszont eléggé jellegzetes, hogy mos 1-2 hete kb. előjött ez az ellensúly mantra, és a sok ballibbant meg ezt tolja reflektálatlanul, mert úgy hiszik ez valami bölcsek köve és majd jól kupán vághatják vele OVi-t, mint Dávid a Góliátot, és a lelkük ennek felettébb örvend. Még az asszonyra is ráfordultak szombat este, olyan a hangulatjok.

Semmi másra nem céloztam, csak arra, hogy reflektálatlanok, legalább valami koherencia-igényük legyen önmagukkal szemben.

thetriggerhappy 2010.06.30. 17:35:57

@Elpet: fordíthatok elpetről magyarra? nem az a fontos, hogy mi hangzik el, hanem, hogy ki mondja, hiszen "indexíró-hírszerzőíró függetlenértelmiség" jót nem mondhat, fidesz rosszat nem tehet.

evil overlord (törölt) 2010.06.30. 17:36:29

@tölgy1: Én ezt max. végső megoldásként tudom elképzelni, kizárólag nemzetbiztonsági okokból. Ha Hagyó elvtárs torkán megakad a párizsi, akkor fennáll a veszélye annak, hogy Tóta W kiesik a tizedikről, ill. Bodokyt átvágott torokkal találják egy focipálya mögött.

thetriggerhappy 2010.06.30. 17:37:18

@Elpet:

valóban nem. itt egy elvárásnak kell megfelelni elpet szerint: a fideszének. ha ők jóváhhagyják és fejet simogatnak utána, akkor minden rendben van.

40 évvel korábban születsz, még sikeres kisz titkár is lehettél volna.

thetriggerhappy 2010.06.30. 17:40:40

@gloire:

ja, tehát gyurcsányt kritizálni és rosszul lenni a szoci 8 évtől csakis orbán seggéből lehet? ez olyan mint az "aki elítéli a rasszizmust, az csakis komcsi lehet"?

Google 2010.06.30. 17:49:07

@thetriggerhappy:

Már csak ez maradt, hogy KISZ-titkár lett volna ebből-abból, ha...? Ha-ha-ha.
Képzelje, valakikből tényleg az lett, s azokat nem piszkálták annyit, mint amennyit most a még nem KE Schmittet.
Aztán az indexíró-hirszerzőíró függetlenértelmiség tényleg jókat mondott, sokra is mentünk vele!

tevevanegypupu 2010.06.30. 18:11:08

@thetriggerhappy:
A kutyafajat, nincs mas akit cseszegetni lehetne mint pont Schmitt? Ha olyan jelentektelen ahogy gondoljak akkor miert zavar? Nagyobb veszelyt jelent az orszagra Gyurcsany es tarsasaga, erdekes modon ot kozel nem tamadtak annyira azert amit tett mint Schmittet aki meg nem is elnok.

thetriggerhappy 2010.06.30. 18:18:00

@Google:

gyurcsányt nem piszkálták? akkor mi más országban élhettünk az elmúlt x évben. az indexről mindent el lehet mondani, de azt, hogy gyurcsány fan lett volna, a legkevésbé sem.
az, hogy közben nevetségesnek tartja, hogy egy magát forradalmi jobboldalinak tartó, konzervatív párt és az ő hűséges szavazói lenyelik, amint a vezírük egy volt komcsi karrieristát ültet bohócspkával a fején a köztársasági elnöki székbe, nem jelenti automatikusan, hogy komcsik lennének. egyszerűen csak komikus a helyzet, ők meg azt teszik amit ilyenkor illik: röhögnek. ahogyan én is. mások, mint pld elpet pedig magyarázzák a bizonyítványt és ismétlik a jól megszokott lemezt.

tevevanegypupu 2010.06.30. 18:19:03

@evil overlord:

Az adokedvezmeny es a kedvezmenyes hital biztos, hogy jo lenne, de ahogy olvasom, ehhez nincs meg a lehetoseg. Ha a fidesz meg tudja teremteni, akkor mar megerdemelte, hogy bebetonozzak husz evre. Ami a vallalkozokat illeti, sokan kozuluk tipikusan ujgazdag manirokkal hatalmas irodakkal es a kelletenel otszor nagyobb autokkal bizonyitjak, hogy ok uzletemberek. Nem tipikusan es csak magyar vonas..

Es igen, mar most, par het utan olyan kialakult velemenye van a baloldalnak es az ot szolgalo helyi es nemzetkozi sajtonak Orbanekrol, hogy foglalkozniuk kellene ezzel is. Most, hogy kormanyon vannak, nem lenne szabad hagyni, hogy hazudozzanak roluk.

(:

thetriggerhappy 2010.06.30. 18:21:07

@tevevanegypupu:

ki mondta, hogy veszélyt jelentene? nevetséges, ennyi. egy karrierista a komcsi időkből, aki ha mszp színekben indult volna, nektek fájna a legjobban. akkor menne a papolás a szoci érdekközösségről, a kiépített kapcsolatrendszerről és arról, hogy ő szabotálta el anno az olimpiát. így pedig, hogy beledörgöli valaki az orrotokat a saját kulimászotokba, meg vagytok sértődve.

pedig egyszerű a képlet, más is leírta már: nem hiszem el, hogy nem lehetett volna olyat találni, akin ezek az olcsó fogási lehetőségek nincsenek meg. mádl is egy középszerű jogtudóska volt, őt mégse röhögte körbe senki és a célnak is megfelelt.

tevevanegypupu 2010.06.30. 18:21:30

@thetriggerhappy:
"komcsi karrieristát ültet bohócspkával a fején a köztársasági elnöki székbe, nem jelenti automatikusan, hogy komcsik lennének. egyszerűen csak komikus a helyzet, ők meg azt teszik amit ilyenkor illik: röhögnek. ahogyan én is. mások, mint pld elpet pedig magyarázzák a bizonyítványt és ismétlik a jól megszokott lemezt. "

Ha annyira zavarja, vigye az utcara a politikat es szervezzenek tuntetest. Lehetseges, joguk van hozza es ugyan mi akadalyozhatja meg azokat, akiknek nem tetszik, hogy tomegesen tiltakozzanak?

tölgy1 2010.06.30. 18:23:48

@thetriggerhappy: magának elég jó úgysem lehet, aki jobber, mink meg tudjuk miért Pali bá az elnök.

thetriggerhappy 2010.06.30. 18:24:40

@tevevanegypupu:

az egész nem ér annyit, hogy én egy fél órát is elbasszak vele az életemből. két komment, oszt annyi.

evil overlord (törölt) 2010.06.30. 18:27:19

@tevevanegypupu: "Az adokedvezmeny es a kedvezmenyes hital biztos, hogy jo lenne, de ahogy olvasom, ehhez nincs meg a lehetoseg"
Én arra gondoltam, hogy ha a kormány gazdaságot akar élénkíteni és van rá fedezet, akkor többet ér egy jól megtervezett beruházási adókedvezmény, valamint az olcsó és könnyen megszerezhető hitel (állami garancia ill. állami bank), mintha ugyanezt az öszeget pályázatok formájában szétszórják. Ekkor ugyanis a cégvezető a kapott pénzből kevésbé tud X5-t venni. Ezért volt hibás szerintem a Széchenyi-program. (Most más a helyzet: üres a kassza.)
Svájcban (valószínűleg Németországban is) elképzelhetetlen az, hogy a profit nagy részét luxuscélra használja fel egy kis/középvállakozás vezetője.

thetriggerhappy 2010.06.30. 18:27:51

@tölgy1:

hagyd már ezt a jobber-kommer szemellenzős hülyeséget! schmitten a "jobberek" is röhögnek, legalábbis azok, akiknél a "jobberség" nem merül ki a szemellenzős fidesz imádatban.
ja, azt, hogy miért is ő az elnök mindenki tudja. nem is érdekel, azért van 2/3-a a kormánynak, hogy kezdjen vele valamit, legalábbis a demokratikus kereteken belül. itt és most ismét a stílust kritizálom.

evil overlord (törölt) 2010.06.30. 18:31:02

@tevevanegypupu: A hasznos idióták ellen viszont nem hatékony a médiatörvény, sokkal többet érne létrehozni a külföldi baráti sajtót.
Bár az is megoldás, hogy minden esetben, amikor bizonyítható, hogy hazudtak, be kell perelni a jülföldi sajtóterméket. Az első millió (euró) után az újság tulajdonosa rájön, hogy nem szabad hallgatni a ballib tartótisztekre.

Google 2010.06.30. 18:35:18

@thetriggerhappy:

Karrierista, karrierista, de legalább a páston vívta ki magának az érdemeket, nem a KISZ-ben.
Ami pedig azt illeti, kacagjanak csak, meglátjuk, ki nevet a végén!
Most már Sólyomra is szépen emlékeznek, mert már a félmúlté, de ne mondja, hogy nem köpködték eleget őt is. És nem maguk védték meg őt sem...
De ezért vagyunk mi, hogy megvédjük azt, akit jogtalanul, már a nulladik napon maguk megbélyegeznek.
Gyülekező: varanus blog!

tölgy1 2010.06.30. 18:35:22

@thetriggerhappy: na látja, maga is képes belátni, hogy csak a nagyon szőkék húzzák be az autó kézifékét induláskor.

A stílus dolgot nem értem. Mi volt stílustalan? Jelölték, megválasztották, annyi.
2 hónapja legalább nyílt titok volt.

thetriggerhappy 2010.06.30. 18:44:06

@Google:

a páston, meg az otsh-ban és a mob-ban, pld 1984-ben....
a többes szám második személy pedig indokolatlan, ahogyan a többi, unalomig ismételt baromság. a folyamatos ellenségkép keresést pedig egyszerűen nem értem. és itt sápitoznak még arról egyesek, hogy a "bal" mennyire gyűlöli a jobboldalt.

tevevanegypupu 2010.06.30. 18:44:14

@thetriggerhappy:

Latom ki Schmitt Pal, illetve azt, hogy ki volt. Es emlekszem mekkora csalodas volt, hogy nem mehettek ki a sportolok az olimpiara, sokaknak egesz eletuk erofeszitese uszott el ezzel.

De koztarsasagi elnok meg nem volt. Lehet, hogy most elerkezett oda - ennel foljebb mar csak a Menny van - ahol bebizonyithatja, meglesz ra a lehetosege, hogy nem csak es kizarolag karrierista es fideszberenc. Ha igaz, ot eve van ra, ennyi ido alatt megvaltoztathatja a rola kialakult kepet vagy marad aki volt. Sok lehetoseget kapott, a legtobbel rosszul elt. Most ez mar az utolso, szoval rajta mulik. Mert innet is fel lehet allni, ha valami nem tetszik neki.

Szoval meg varok par hetet, Gyurcsanynal is vartam.(:

thetriggerhappy 2010.06.30. 18:47:21

@tölgy1:

a személye és a személyében megtestesült átlátszó és kendőzetlen üzenet: én, viktor mindent megtehetek, még azt is, hogy egy köztudott karrieristát, egy volt komcsi kádert, aki a szocikhoz is leigazolt volna egy kis alamizsnáért, ültetek a ke-i székbe. mert megetehetem. ez a fidesz siófoki erődemonstrációja. nem törvénytelen, nem jogellenes, de mindenki ért belőle.
ez a stílustalan.

thetriggerhappy 2010.06.30. 18:48:43

@tevevanegypupu:

ha gyurcsánynál is vártál, akkor legalább konzekvensen vagy naív.
de félek, hogy ez is olyan porhintés mint pali bácsi könnyei a verseskönyv felett miközben a himnuszt hallgatja.

Google 2010.06.30. 18:49:24

@thetriggerhappy:

Senki nem gyűlöl senkit. Beszélgetünk.

Google 2010.06.30. 18:53:05

@thetriggerhappy:

Ez azt jelenti, hogy Sch. nyitott a szocik felé is, és látja, mi mégsem vagyunk elkeseredve.
Nemzeti együttműködés körvonalazódik.

thetriggerhappy 2010.06.30. 18:55:21

@Google:

mondom én, hogy aki akar, az mindent meg tud magyarázni. forradalom, leszámolás a szoci kapcsolatrendszer haszonélvezőivel, majd schmitt, leszámolás az oligarchákkal, majd fellegi és pintér. és akkor az ász-t nem is említeném.

tényleg nem zavar, hogy kvázi bármit le lehet nyomni a torkodon ha az narancsszínű?

tevevanegypupu 2010.06.30. 18:56:03

@evil overlord:

Persze hogy a kulfoldi sajtobaratsagokat kellene letrehozni es megalapozni. Az itthon balliberalis nem szamit, aki vegigelvezte az elmult nyolc evet annak beszelhetnek. Aki pedig erzelembol baloldali azt tenyekkel sem lehet meggyozni.Remelhetoleg alapos es konkret rettegesben lesz reszuk az elkovetkezendo idokben.

thetriggerhappy 2010.06.30. 18:59:17

@Google:

a nemzeti együttműködést pedig megtarthatod. nem szeretném ha a mostani kormány praktikusan bármiben is együttműködne az előzővel.
nem a korrupt szocikkal kell nemzeti együttműködni.

tevevanegypupu 2010.06.30. 19:00:54

@thetriggerhappy:

Kialakul az emberben egy csomo eloitelet, de egy bizonyos kor utan az a kenyszer is, hogy kuzdjon ellenuk.
Egyebkent meghato filmeknel en is bogok.(:

Manyi Béci 2010.06.30. 19:32:59

@tevevanegypupu:
Teve kisasszony, maga mulatságos:)
"Orban foggal es korommel ujra es ujra felkuzdotte magat, de tul sok sebet kapott kozben ahhoz, hogy irigyeljek vagy eppen cssodaljak erte."
Ezek a dolgok mikor történtek?
A pártelnök-választási kemény harcokra gondol?
Tényleg nagy meccsek voltak:)

Manyi Béci 2010.06.30. 19:34:10

@tölgy1:
Maga szerint jó döntés volt?
Alkalmas, fajsúlyos, tiszteletreméltó ember az államelnök?

tölgy1 2010.06.30. 19:56:08

@Manyi Béci: monarchista vagyok.
Valaki írta, az elnök megfelel a pozíciója súlyának.
Majd meglátjuk, jó döntés volt-e.
Én már azt sem értettem, miért tartotta eddig OVi maga körül ezt az embert.

@thetriggerhappy: stílusos lett volna, ha I.Ottót visszahívja, de ezt nem remélhetjük egy protestánstól.

Tényleg nem értem magukat. Ezt akarták. Nincs király, senki sem korlátozza a néphatalmat. Azt hitték, hogy a nép mindig a libikkel vagy ballerekkel van. Most megkapták.
Eddig csak reakciós, dohos dohogásnak hitték a figyelmeztetéseinket.

tevevanegypupu 2010.06.30. 20:05:27

@Manyi Béci:
Jaj Beci!(:
Orban eleg sokszor volt a foldon ezt eppen magacska ne tudna? Az szdsz-szel sem volt egyszeru a szakitas es ketszer vesztett a valasztason. Nem mindenki jon ilyenbol vissza.

Google 2010.06.30. 20:05:34

@thetriggerhappy:

Engem inkább az zavart, amit a ballibek torkán sikerült nyolc éven keresztül lenyomni. Nekem is, és a hozzám hasonlóknak is jutott belőle elég. Elég volt. Nyelhettem, nyelhettünk!
Hogy most mi jön, azt meglátjuk. És kíváncsi vagyok rá.
Ami pedig a nemzeti együttműködést illeti, én sem a korrupt szocikra, hanem a baloldali érzelműekre gondoltam.

evil overlord (törölt) 2010.06.30. 20:22:49

@Manyi Béci: Gizike persona non grata lett Tirpákiában?

thetriggerhappy 2010.06.30. 22:43:32

@tölgy1:

nagyot fogsz koppanni ha elhiszed, hogy a nép "jobber". a nép szarik ezekre a kategóriákra, arra szavaz, aki nagyobbat ígér neki.
tudom, szerinted orbán elhozta a hedonizmus végét, de lássuk be, hogy ezekkel az agymenésekkel elég egyedül vagy. max griftet és picinyke csapatát tudnád felmutatni.
az emberek a telibb auchan zacskóra és a kevésbé feltűnően lopó politikusokra buknak, nem a fundamentalista hülyékre. ha viki ezeket megadja nekik, száz évig marad, ha nem, jön más. talán újra a szocik.

thetriggerhappy 2010.06.30. 22:46:53

@Google:

én is kíváncsi vagyok, de azt ugye megengeded, hogy ha nettó baromságot látok, arra reagáljak?
egy öregedő bájgúnár, egy volt hotel aligazgató, aki ráaádsul mindent szimbolizál, csak a kommunista kapcsolatrendszerrel való szembenállást nem, kinevezése az elnöki posztra szerintem gusztustalan. nem lesz tőle rosszabb, nem ettől esik a tőzsde és nem ettől romlanak a gazdasági mutatóink, egyszerűen egy apró kis gusztustalan húzás amin lehet vitázni egy sort.
és ez a vita absz tökéletesen megvilágítja a szervilis, mindent megmagyarázó vak hívők és a többiek közti különbséget.

tölgy1 2010.07.01. 07:22:51

@thetriggerhappy: már megbocsásson, de hun állítottam, hogy a nép jobber?
Mivel nem bízom benne, ezért csalódni sem tudok.
CSupán felhívtam a figyelmüket, hogy nem értem magikat. A népre szeretnek hivatkozni, a nép meg most éppen így döntött. Javasolt olvasmány Madáchtól az athéni szin.
Természetesen a fospumpisták majd megbuknak, ezzel nagyot nem mond. Az a kérdés, hogy kijön utánuk. Remélem, saját érdekükből úgy szétrúgják ezt a ballib bandát, hogy eddigi formájukban nem lesznek képesek visszajönni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.01. 07:29:23

@thetriggerhappy:

"az emberek a telibb auchan zacskóra és a kevésbé feltűnően lopó politikusokra buknak, nem a fundamentalista hülyékre."

Aki ennyire megveti a népet, az hogyan lehet demokrata?:-)

ü
bbjnick

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.07.01. 09:20:56

@tölgy1:
Sólyom Lászlót nem ilyennek láttam, pedig őt is politikusok jelölték. És nem volt pártpolitikus. És a demokráciát, a parlamentet sem kellett felszámolni. Vagy tévednék??

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.07.01. 09:23:41

@Gasper:

Göncz megítélésében nincs köztünk különbség, ha valaki pártos volt, ő biztosan. De a kinevezésekor megfelelt annak a kritériumnak, hogy nem tartozott a pártja vezetői, hangadói közé. Ráadásul egy akkori ügyvivői poszt néhány hónapig tartó betöltése nem tekinthető komoly pártpolitikai pozíciónak, amelyet ráadásul gyanúm szerint azért töltött be, mert 56-os halálra ítéltként jól csengett a neve az antikommer SZDSZ politikusi listáján.

thetriggerhappy 2010.07.01. 09:28:53

@bbjnick:

úgy, hogy jobbat még nem mutatott senki.

tölgy1 2010.07.01. 09:42:40

@thetriggerhappy: ismerkedjen a világirodalommal.

@politicus: jelszavakról velem nem fog vitatkozni, de abban igaza van, hogy ezek mindenképpen hasznosan leszedálják azokat, akik elhiszik.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.07.01. 09:44:56

@tölgy1:
Nem jelszavak ezek, hanem a puszta tények, csak kicsit tágabbra kéne nyitnia a pupilláit, hogy megláthassa. Sok sikert kívánok a próbálkozásaihoz. Én segítek Önnek at any time.

tölgy1 2010.07.01. 10:03:22

@politicus: tények ugye nincsenek, de ezt már unom elmagyarázni, az emberi világban.

Demokrácia pl. jellemzően egy jelszó, olvasgasson, de nagyon hasznosnak bizonyult a tömegemberek kezelésére.

thetriggerhappy 2010.07.01. 10:13:40

@tölgy1:

azt teszem, de odáig még nem jutottam, hogy a tömegek a hedonizmus végéről szavazzanak. ezt a fejezetet hol találom?

és most irónia nélkül: mind nagyon nagy arccal követeltek ilyen meg olyan diktatúrát, álmodoztok a politikai ellenfelek bedózerolásáról, de ha teszem azt veletek tenné uezt a másik oldal, vagy egy nektek nem tetsző diktátor fogná be erőteljesen azt a kis szátokat, azt hiszem, hogy szaladnátok sírni a sarokba.
aki 2010-ben magyarországon, ismerve a xx. századi magyar történelmet, bármilyen színű diktatúrára is vágyik, az beteg.

Téglagyári Megálló 2010.07.01. 10:15:49

@tölgy1:

vö: "csak a jelszavak politikájától ments meg Uram, minket!" - ismeretlen magyar katona egy fogolytáborban

thetriggerhappy 2010.07.01. 10:49:30

@Téglagyári Megálló:

az alkotmányos valóban nem az. de annak meg mi értelme lenne? mi lenne tőle jobb?

Téglagyári Megálló 2010.07.01. 11:27:33

@thetriggerhappy:

Pl. lenne az államnak valami erkölcsi töltete. Nézd, a mégoly lázadó britek is fenntartják a Monarchiát.

thetriggerhappy 2010.07.01. 13:15:26

@Téglagyári Megálló:

egy apró differencia azért csak van: magyarországon lassan 100 éve nincsen király. elég nehéz ezt összehasonlítani a cromwelli intermezzon kívül időtlen idők óta monarchikus egyesült királysággal.
szóval, álmodozni lehet, de ez olyan mint az angol gyep: kell hozzá párszáz év.

Téglagyári Megálló 2010.07.01. 13:21:07

@thetriggerhappy:

Ottó csak az osztrák trónról mondott le.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.01. 13:21:23

@thetriggerhappy:

a durva az egészben az, hogy ha demszki csak pár évvel korábban lesz szadi elnök, és kezdi nyomni a maszop-fidesz közé pozícionált politikát, amivel egyébként megbukott, akkor a maszop valszeg dobta volna, és elfogadja smittpaja önkéntes jelentkezését.

és akkor a büdös karrierista komcsit nem javasolná a viktor elnöknek, az hétszentség

eccerű ez.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.01. 13:22:41

@Téglagyári Megálló:

és a királynőnek félelmetes méretű bólogatási joga van, asztakurva.

evil overlord (törölt) 2010.07.01. 13:34:17

@Téglagyári Megálló: Hiba volt nem visszaállítani a monarchiát '90-ben. Bár az SZDSZ miatt esély sem lett volna rá.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.01. 13:57:45

@evil overlord:

"Hiba volt nem visszaállítani a monarchiát '90-ben."

és ha vissza lett volna állítva, most mit csinálnál október hatodikán? :-D

evil overlord (törölt) 2010.07.01. 14:20:29

@mavo: Mi köze van Habsburg Ottónak az aradi vértanúkhoz?

Tehetetlen Dodó 2010.07.01. 15:00:33

@mavo: Viszont lehet, hogy Demszkyt...

evil overlord (törölt) 2010.07.01. 15:00:49

@mavo: Na és? Azóta eltelt 150 év, nem hiszem, hogy Ottót sértené a megemlékezés.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.01. 15:31:05

@evil overlord:

na jó, ne menjünk bele mélyebben

egyébként meg tőlem angolos kirakat-monarchia akár lehet is

evil overlord (törölt) 2010.07.01. 17:24:08

@mavo: Én is alkotmányos monarchiára gondoltam.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.01. 17:45:18

@evil overlord:

na jó, csak annak meg mi az értelme azon túl, hogy kurva sokba kerül?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.01. 17:50:46

@Elpet:

"De az, hogy jobboldaliak véleménye a Fidesz politikáját illető kritikában az indexíró-hírszerzőíró függetlenértelmiséggel kerüljön egy platformra, az egy kissé ijesztő."

no igen, ez egyszerűen borzasztó lenne. maga a katasztrófa

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.01. 18:03:34

@tevevanegypupu:

"Bar ez tipikusan liberalis szokas, nem ervelnek, hanem hulyeznek es aztan boldog mosollyal hatradolnek. Jol megmondtak. "

hubazmeg, eddig nem is tudtam, hogy a mandiner törzskommenterek libsik ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.01. 18:15:55

@Google:

tök véletlenül kovács több ízben is beszólt a klónéknak, hogy szar van a palacsintában ... csak hát hol van az már, pláne, ha minden áron bizonygatnunk kell, hogy pont egy szarfaszú pártkatona a legjobb a kassza elenőrzésére

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.01. 18:26:06

@mavo:

upsz, ebben viszont lehet, hogy tévedtem, mert mintha akkor indult volna valami böske a maszop színeiben, és szerzett valami eszement durva 15% körüli savazatot

na, az mekkora formátumú néni volt, már a nevére sem emlékszem, wazz

Manyi Béci 2010.07.01. 18:48:59

@evil overlord: Melyikben?:)

@tölgy1: "monarchista vagyok"
Igen?:)
Mindig is az volt, vagy csak mostanában, itt a JÓ közepén horgadt ez fel magában?

"Valaki írta, az elnök megfelel a pozíciója súlyának.
Majd meglátjuk, jó döntés volt-e."
Schmitt kinevezésén a magam részéről csak vihogni tudok. Nyilván észrevette, mennyire másmilyen az arca, különösen szemből?
Domokos kinevezése ...na, az már más káposzta.

A JÓk minden döntése jó, ez az egyik legjellemzőbb tulajdonságuk. Szeretni kell őket, az meg a másik:)

Manyi Béci 2010.07.01. 19:04:14

@tevevanegypupu:
áááááááá
De Viktor visszajött! Merilyenerős!

tevevanegypupu 2010.07.01. 19:34:43

@mavo:

Azer' mert torzskommetez, meg nem jelenti azt, hogy liberalis.

@Manyi Béci:

Inkabb mondjuk ugy, hogy akik elmentek szavazni, elsopro tobbseggel visszahoztak.

evil overlord (törölt) 2010.07.01. 20:02:21

@mavo: Az, hogy az államfő személye nem kicsinyes politikai alkukkal dől el, valamint az, hogy a király személye nagyobb tiszteletet ébreszt még a politikusokban is (bár negyvén év kommunista agymosás után ez nem biztos).
Amúgy nem kerül az sokkal többe, mint a KE intézménye.

@Manyi Béci: Az újban. A végzet kalapácsa már betette lábát. :)

Manyi Béci 2010.07.01. 20:07:29

@tevevanegypupu:
És ő, vérző sebeire fittyet hányva elvállalta a feladatot!
Merilyenerős és jó!

evil:
Valamiért nem hívtak meg oda, képzelje:)

tevevanegypupu 2010.07.01. 20:17:30

@Manyi Béci:

Hat kerem egy ur a pokolban is ur. Es remeljuk vagy 12 evig meg birni is fogja.

evil overlord (törölt) 2010.07.01. 20:42:03

@Manyi Béci: KBG nagyon megharagudhatott. BTW, még az is lehet, hogy ő csinálta a szemetelést, hogy kiprovokálja a migrációt :(

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.02. 10:23:49

@evil overlord:

aha, értem. ha őfelségének down-kóros utódja születik, hát az lesz a király, de jó.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.02. 10:25:23

@tevevanegypupu:

"Azer' mert torzskommetez, meg nem jelenti azt, hogy liberalis."

az nem. de a megadott def. szerint aki érvek nélkül lehülyéz másokat az igen. márpedig ez a törzskommenterekre faszán pászol, ergo liberálisok

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.02. 10:27:18

@tevevanegypupu:

"es ketszer vesztett a valasztason. Nem mindenki jon ilyenbol vissza."

rossz nyelvek szerint ilyenkor a lemondás egy opció, kacagtam is, amikor sipánka lemondását kérdőjelezték meg, na hol is? hát itt

tevevanegypupu 2010.07.02. 13:06:03

@mavo:

Sokszor lenne kedvem nekem is lehulyezni ezt es azt, dehat en nem vagyok liberalis.

Kulonben nem gondolnam, hogy a veszteseknek feltetlenul le kell mondaniuk. Orban eseteben a nep volt a hulye, ugyan miert kellett volna mennie? Ildikonal mas a helyzet, ott sajnos a part a hulye, kovetkezeskeppen..(:

evil overlord (törölt) 2010.07.02. 13:14:08

@tevevanegypupu: "... a nep volt a hulye ..."
Le akarja taszítani a Mestert a trónról?

tölgy1 2010.07.02. 13:19:08

@Manyi Béci: maga most tréfál?
Már az oviban reakciós jelem volt, a menzán mindig visszaadtam a paradicsomlevest, főleg ha cenzúrázott betűtésztával adták.

btw, örvendek, hogy magának már JÓ.

tevevanegypupu 2010.07.02. 13:46:16

@evil overlord:
Jaj dehogy, tronoljon csak, ott a heje.:)

evil overlord (törölt) 2010.07.02. 16:19:20

@tevevanegypupu: Akkor ne értekezzen a nép hülyeségéről :)

tevevanegypupu 2010.07.02. 17:13:05

@evil overlord:

A nep altalaban veve hulye, manipulalhato es atverheto.Tortenelmunk soran szamos pelda bizonyitja, hogy minket is ujra es ujra.