Felvidék: a Híd jött, az MKP ment
2010. június 13. írta: TuRuL_2k2

Felvidék: a Híd jött, az MKP ment

  A hajnalig tartó számolás végére megszületett a szlovákiai választás nem hivatalos, de gyakorlati végeredménye: 

Smer 34,79%
SDKÚ 15,42%
SaS 12,14%
KDH 8,52%
Híd-Most 8,12%
SNS 5,07%
MKP 4,33%
HZDS 4,32%
SDĽ 2,41%
ĽSNS 1,33%

  A hihetetlenül izgalmas választás egyértelmű vesztese Meciar és az MKP, s jó eséllyel a választást utcahosszal nyerő posztkomcsi, szociáldemagóg, magyarellenes Smer sem folytathatja a kormányzást, de azért várjuk ki a végét. A fő nyertesek az SaS és a Híd-Most, a két párt elnöke ünnepelt is együtt egy kicsit még az éjjel.

  A dolgok jelenlegi állása szerint a Fico-ellenes erők alakíthatnak kormányt, de azt sem zárnám ki teljesen, hogy Ficónak valahogy sikerül összekovácsolnia egy szűk parlamenti többséget. Ha meg nem, akkor az óriási Smer biztosan kemény ellenzéke lesz a négypárti jobboldali-liberális koalíciónak, amit sokféle törésvonalak fenyegetnek majd szakadással. 

  Minket persze leginkább a felvidéki magyarság, s azok pártjai, az MKP és a Híd-Most érdekelnek, no meg a történtek belpolitikai vonatkozásai. Szlovákiában nemcsak hogy megszűnt a magyarság egypárti képviselete, de (a korábban több párt egyesüléséből létrejött) Magyar Koalíció Pártját majdnem minden, magyarok lakta járásban megverte az újonnan alakult Híd. Tehát egyértelmű: a szlovákiai magyarok hiteles képviselőjüknek tekintik Bugár Béla pártját. A Híd színeiben viszont, ha jól számolom, a 14-ből 6 mandátumot szlovák politikusok szereztek meg a preferencia-szavazatok miatt: a 9., 10. és 12. helyen indított magyar jelölteket előzték meg a listán jóval hátrébb szereplő szlovákok (az SaS listáján is jutottak be kis szövetséges mozgalomképviselői, kérdés, Fico össze tud-e mazsolázni valahogy magának bárkiből néhány mandátumot). Így aztán minden idők legkevesebb magyar képviselőjével alakulhat meg az új parlament. Az MKP elismerte, hogy nagyon rossz eredményt ért el, s remélhetően sem Csákyék, sem Bugárék nem élezik tovább a két párt eddigi konfliktusát. Remélhetően az MKP sok mindent újragondol (úgy személyi, mint tartalmi értelemben), s az őszi helyhatósági választásokig rendezi sorait. Persze újra előtérbe fog kerülni az a kérdés is - s most már a Híd számára kedvezőbb kontextusban -, hogy a szlovákiai magyarság érdekeit egy vagy több párt képviseli-e jobban. Abban mindenesetre bízhatunk, hogy az elmúlt négy év rémálma után enged (megszűnik?) a magyarellenes kormányzati nyomás az országban. 

  Ami a magyarországi tanulságokat illeti, azt elsősorban a Fidesznek (és a kormánynak) kell levonnia. A romániai sikertelen MPP-projekt után most megint sikerült egyértelműen az MKP mellé állni, de a pártnak Orbán Viktor támogatása láthatóan kevés volt. Reméljük, a Fidesz tartja magát ahhoz az elvhez, hogy tiszteletben tartja a határon túli közösségek döntéseit és az általuk megválasztott politikusokat tekinti partnerének. Nem lehet megkerülni azt a kérdést sem, hogy a kettős állampolgárságról szóló törvény időzítése helyes volt-e a szlovákiai választások szempontjából? Szerintünk hogy ártani ártott-e, azt nem lehet tudni, de hogy nem használt, az jól látható.

  Mindenesetre a magyar progresszió egyik utolsó bástyája, Worluk Észre tért hű Felvidékünk címmel ünnepel. Az SaS-t Bokros-Kóka-Bajnai hibridként köszönti. Olyanokat ír, hogy: „A szlovákok csekély része vevő már arra a vudunemzeti vonalra, ami ellenségkereséssel és őstörténettel próbálja definiálni a szlovákságot. A rendszerkritikus, fasisztoid sovinizmus majdnem olyan marginális, mint a magyarságból levezetett politika. Meciar kiesett, Slota a küszöbön vergődik, sima nackó hülyeségért a szlovák választók nem osztottak lapot. Irigylésre méltóan felvilágosult nemzet.” Kitörő öröme láthatóan annyira elhomályosítja látását, hogy sem a matematikával, sem a szlovákiai rögvalósággal nincs tisztában. Az előbbi azt mutatja, hogy ha leszámítjuk a Hídra és az MKP-ra adott szavazatokat, akkor a mind verbálisan, mind jogalkotásában magyarellenes jelenlegi kormánykoalícióra és a Slotához mérhető keménységű kontentet toló ĽSNS-re együtt többen szavaztak, mint a többiekre. Ha pedig az utóbbival tisztában lenne, akkor tudná, hogy meglehetősen hétköznapi jelenség, hogy az összes szlovák párt összeáll az MKP ellen a helyi politikában, illetve hogy nagy egyetértésben alakították a magyarság számára legelőnytelenebb módon a regionális felosztást.

Frissítés: Lemondott az MKP vezetése.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr552077914

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Fidesz második elk***sa, Szlovákia választott 2010.06.13. 15:08:28

A Fidesz zseniálisan egyedülálló politikáját csodálva most kivételesen nem nekünk kell felcsatolni a szopóálarcot. Ezt megtehetik a felvidéki magyarok. Azaz pontosabban, ők mondtak nemet a kettős-állampolgárság kényszerébe passzírozott MKP-ra. Azonban ...

Trackback: A Felvidék a nyugalomra voksolt 2010.06.13. 12:33:22

Miközben a világ a futball VB lázában ég, és idegeire megy a vuvuzela folytonosan zümmögő hangja, Szlovákiában parlamenti választások voltak. Mi az, amit biztosan tudhatunk? Az MKP - amit az egyszerűség

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.06.13. 12:34:43

Egy tény:

eddig 20 magyar képviselő volt, mostantól 7 lesz.

Kinek kell 7 a koalícióba, ha cserébe folyton kijátszható a magyar kártya velük szemben.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.06.13. 12:36:41

A nyelvtörvény és az állampolgárságról szóló diszkriminatív szabályozás megbuktatható volna, ha a koalícióba bevennék a magyarokat, de 7 fő ehhez kevésnek tűnik.

(Igaz, a Híd-Mostnak 14 embere van benn, de ebből 7 szlovák)

asz_tapasz (törölt) 2010.06.13. 12:43:34

itt is a fürdőskurva-hiszti jelei látszanak, a lényegről semmi szó nem esik: Béla indított egy szlovák pártocskát is a listáján, emiatt odaszavazott kb 4%-nyi szlovák (ahogy a preferenciaszavaztokból látszik), a többi 4% a magyar voks. az MKP is ugyanennyit kapott. (ha ehhez hozzávesszük hogy kb mennyien szavazhattak szlovák pártokra a magyarok közül, ki is jön az ottani 10% körüli arányunk.)
ha számok egy kicsit el is térhetnek ettől, akkor is értelmetlenek a következtetéseid kedves Ákos, ahogy mindenki másé aki Fidesz-kudarcról meg a nemzeti alapú politizálás bukásáról beszél. utóbbihoz érdekes adalék Belgium esete is.

Szibarita 2010.06.13. 12:44:41

Hat ez a Fidesz vegre a Gyurcsany fele meghunyaszkodas utan sikert-sikerre halmoz!

Ezek a fiuk tenyleg a mi uj aranycsapatunk!

Tovabba meg: Ki sejtette volna, hogy a szlovakiai magyarok nem szeretik a Fideszes kezivezerlest?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.06.13. 12:53:13

@asz_tapasz:
A Híd listáján szerintem magasabb a magyar szavazatok aránya. Egy szóval sem mondtam, hogy a magyarok ne mentek volna el szavazni, csak azt, hogy az MKP bukott, a Fidesz meg eddig csak velük állt szóba.

m.logic 2010.06.13. 12:55:10

Annak ellenére, hogy a szlovákiai magyarok jobbat érdemelnének ilyen MKP-knál, gratulálok nekik, hogy ennyire balfékek voltak. Ha az ország fele engem utál, akkor tuti elmegyek szavazni egy kisebb rosszra. A magyaroknak 100%-os részvételt kellett volna produkálni.

A kettős állampolgárság szerintem nem befolyásolt semmit. A Slota által felbérelt emlékműkalapáló lehet hozott nekik 0.09%-t még.

Remélem a Híd minimum feltételnek szabja a nyelvtörvény és az állampolgársági barmolás eltörlését. Bár nem számítok semmi jóra a "jobbközép" szlovákoktól. Mindenesetre remélem szétbarmolják Szlovákiát a libsik.

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2010.06.13. 12:57:04

A Smer-re pont az említett szociáldemagógia miatt szavaztak, a megyarellenesség odaát megbukott, és ez tényleg példaértékű. Külön jó, hogy odaát és idehaza is a szélsőfaszok használják a keresztet nyilván a felebaráti szeretet parancsának jegyében, lásd plakátok. És kár tagadni, hogy a szociáldemagógia errefelé is jó árucikk, még ha úgy remélhető, hogy pont a SaS-féle szellemiséget megjelenítő lépések is kerültek így becsempészésre a 29 pont keretében.

asz_tapasz (törölt) 2010.06.13. 12:58:25

@TuRuL_2k2: ja, kíváncsi is vagyok szóbaáll-e Bélával a Fidibusz ezek után (vagy ő a Fidibusszal, hisz elvileg "nem magyar párt", van-e miről beszélni egymással?)

bryan 2010.06.13. 13:35:11

@asz_tapasz:
A magyar nagykövet már az eredményhirdetés előtt ott volt a Híd székházában. Mikor látták, hogy buktak, szerencsére nem durcáztak be.
Egyébként én örülök az eredményeknek, ezt az örömöt az tudná csak elrontani, ha a Híd nem kerülne be a kormányba, vagy abban a Smer is benne lenne.
Nem vagyok biztos egyébként abban, hogy az MKP befeszülős ellenzékisége annyira hatékony, mint egy kompromisszumkész, nem csak etnikai alapon szervezett párt lenne.
A SAS-ra is nagyon kíváncsi vagyok, mit alkotnak.
Meglátjuk.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.13. 13:35:12

az miből mutatható ki, hogy a kettőstörvény ártott?

tempetőfi 2010.06.13. 13:37:17

Lehet, hogy én a román politikum fogja vagyok, de ahogy elnézem, a szlovák többségi hatalom szempontjából (a nemzetállamot nem föltétlenül a habzó szájú nacionalisták építik) a legideálisabb forgatókönyv teljesült: olyan „magyar” párt került hatalomközelbe, amelynek születésénél vélhetően bábáskodtak, illetve üzleti érdekeltségeik közösek, vagyis a szlovák nagypolitika gyermekei. Ugyanakkor az ettől függetlenül ténykedő, vagy nem teljesen bedarált magyar párt kiesett még a parlamentből is.
Lehetséges felállásban a szlovák kormány a Most-Híd pártot tolja a szlovák-magyar kapcsolatok közé közvetítőként, és míg Európa felé fedve lesz, a magyar ügyben Bugárék segítségével tudja érvényesíteni a hatalmi logikát.
Féleredményekkel – pl. államnyelvtörvény mellé a kisebbségi nyelvek védelmét kimondó törvény megalkotása és elfogadása – legitimálni tudják a „kiegyezés” politikáját, ugyanakkor a kettős állampolgárság kérdésében továbbra is tartani tudják eddigi irányvonalukat, hiszen „még a szlovákiai magyarok sem akarják”, érvelhetnek az MKP-ra mutogatva.
A doktrinális megközelítésben - lásd duplavé -, miszerint ideológiai preferencia alapján szavaztak volna a magyarok, nem hiszek.

bryan 2010.06.13. 13:40:50

@Grift:
A posztban ez van:
"Nem lehet megkerülni azt a kérdést sem, hogy a kettős állampolgárságról szóló törvény időzítése helyes volt-e a szlovákiai választások szempontjából? Szerintünk hogy ártani ártott-e, azt nem lehet tudni, de hogy nem használt, az jól látható."
Nem értem a kérdésedet.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.13. 13:44:57

@bryan:
felületes voltam. a kérdésem: miért nem használt? sosem látott, hatalmas arányú szavazatot kaptak a magyar pártok.:)

WonderCsabo 2010.06.13. 13:49:18

Gratulálok a szlovákiai magyaroknak. 20 helyett 7 képviselő fogja őket képviselni, azok is kollaboráns majmok.

Itt is leírom: A Híd neve Most-Híd. A sorrend mindet elmond.,

Thulsa Doom (törölt) 2010.06.13. 14:15:35

Sajnos Viktor megint elkúrta, ugyanúgy mint Erdélyben a Magyar Polgári Párt nevű gittegylet létrehozásával és támogatásával.
Be kéne látni, hogy ami nem megy azt nem kell erőltetni.
Úgy látom, sajnos a határon túl is éppolyan tehetségtelen, korrupt nyomoroncok vannak a magyar politikában mint idehaza. De legalább elmondhatjuk, hogy ebben egységes a nemzet.

Alfőmérnök 2010.06.13. 14:36:17

@tempetőfi: "A doktrinális megközelítésben - lásd duplavé -, miszerint ideológiai preferencia alapján szavaztak volna a magyarok, nem hiszek."

Mi alapján szavazhattak?

Google 2010.06.13. 14:48:07

@Alfőmérnök:

Lehet, hogy azért, mert egy kicsit jobban ment a szekerük, mint az anyaországban, kevésbé voltak óvatosak?

nagyza 2010.06.13. 14:52:51

" az összes szlovák párt összeáll az MKP ellen a helyi politikában, illetve hogy nagy egyetértésben alakították a magyarság számára legelőnytelenebb módon a regionális felosztást."
Mert ti mindent így láttok. Az úgynevezett mérsékelt itthoni jobboldal (szerintem inkább: finnyáskodva seggnyalók) mindent ebből a nézőpontból vizsgál. Ennek mutattak fügét a felvidéki magyarok. Mert az eszetekbe sem jut, hogy ők csupán boldogan, jólétben és biztonságban szeretnének élni.

asz_tapasz (törölt) 2010.06.13. 14:58:19

@nagyza: így van, ugyanaz a gyomorsovinizmus megy mint nálunk (tisztelet a Most-énál nem sokkal kevesebb MKP-szavazónak)

Zetek 2010.06.13. 15:20:21

Még véletlenül sem kell a Híd nevű szarral foglalkozniuk. Ha ez kell nekik, hát megkapják.

Zetek 2010.06.13. 15:21:22

@Thulsa Doom: Marhaság. Mégis kit kellett volna támogatni? A Ficoék pénzéből gründolt bandát?

Bloodscalp 2010.06.13. 15:21:54

szerintem nem kénne hülyének nézni kedves "nemzettársainkat"valszeg mindenki tudta mire és miért szavazott

a fides nagyon büszke a 4/6-ra, akkor tiszteljük hogy ők ott mit nyilvánitottak ki...nem kértek az MKP-ból...

tempetőfi 2010.06.13. 15:22:02

@Alfőmérnök: Számomra kissé fura - bár, hangsúlyozom, Romániát ismerem inkább, lehet, hogy Szlovákiában más a helyzet -, hogy egy kisebbségben élő közösség pártideológiák mentén szerveződjön. Nem azért, mert nincsenek ilyen jellegű opcióik, sőt, hanem mert egy országos méretű választáson számarányuktól fogva nem tudnak több versenypártot kiállítani (beszavazni). A nemzetközi példák azt mutatják, hogy ahol nem vérre megy a játék (vagyis a többség-kisebbségek viszonya nem annyira problematikus), a doktríner szavazókat más pártok szívják el.
Az utódállamokban az elmúlt húsz évben többnyire etnikai szavazás történt, a magyar választók a magyar pártra szavaztak, slussz. Ez most megtört Szlovákiában. De nem hiszem, hogy azért, mert a felvidéki magyarok jelentős számban liberálisok lennének.

Zetek 2010.06.13. 15:25:48

@erőspista: Ez azért nagyon durva tájékozatlanság. A magyar ellenesség minden pártban jelen van ezért ez már nem megkülönböztető erő. Amúgy hajrá Tócia, irány a jéghegy.

Zetek 2010.06.13. 15:28:50

@Bloodscalp: Mit nyilvánítottak ki?

==T== 2010.06.13. 15:35:34

Tényleg nagy bal*ság volt így és most meghozni az állampolgársági törvényt. Akkor ha az MKP nem is esik ki, de a SMER és az SNS kevesebbet kapott volna (utóbbi talán be sem jut).

Persze az sem volt szép/okos dolgog, hogy szétváltak a magyar pártok. Én nem tudom ez kinek a hibája, de vélhetően mindkét fél fontosabbnak tartotta egyéni karrierérdekeit, mint az ottani magyarok szolgálatát.

A Fidesz amúgy ezzel most újabb bakot lőtt, akárcsak Erdélyban az MPP-vel.

Alfőmérnök 2010.06.13. 15:36:57

@tempetőfi: Akkor ez unicum. Mert vérre magy a játék.

atoszbá · http://rogbixv.blog.nepsport.hu/ 2010.06.13. 15:38:42

@tempetőfi: Nem is azért, mert liberálisok. Bugár egy húzónév, média, plakátok, minden ő arcképével volt tele elmúlt hetekben Dél-Szlovákiában. Egyszerűen mindenki képébe odatolták, a sok ember meg rászavazott.

Azt semmiképp ne feledjük, hogy a magyarok kb 50:50 arányban szavaztak MKP-ra és Mostra. Mostnál a többit a 3% szlovák támogató hozta.

soniq 2010.06.13. 15:42:46

@Szibarita: mi köze a Fidesznek a kinti választási eredményekhez? Ennyi logikával valóban mondhatjuk, hogy GYF-hez képest javítottak, Gyurcsány idején a SMER+szélsőségek alakítottak kormányt Szlovákiában, az előző Orbán kormány idején + most pedig a mérsékelt jobboldal vezeti (valószínűleg) a koalíciót. Ez ugye 100% korreláció, hogy OV hatására Szlovákiában javul a politizálás minősége, nem? :DD

Mielőtt valaki nekiáll mélyelemzéseket tolni, nem ártana valami minimális logikai meg statisztikai felkészültség, elég megnézni, hogy a baloldali blogok hogy tálalták a kinti eredményeket (Tóta professzorral az élen), szánalom:-)

tempetőfi 2010.06.13. 15:45:05

Az erdélyi MPP-zőknek: Markó Béla többnyire Csákyval repült párban (MÁÉRT, KMKF), ő is az MKP mellett tette le a voksát, még kampányolni is elment nekik. Szóval nem kéne ezt az analógiát nyomatni, mert nem állja meg a helyét, az MKP helyzetét az RMDSZ-szel szokás összevetni.
@Alfőmérnök: Az MKP-t nem egy másik magyar párt nyomta le, hanem egy szlovák-magyar vegyesfelvágott, ami tényleg unicum.
@atoszbá: én is úgy tudom, hogy messze több pénzből kampányolt a Most-Híd. De nem akarok igazságot tenni a felvidéki magyarok ügyében, egy részének talán tényleg elege lett a konfrontációból, de nem nagyon látom, hogy az új lehetséges koalíció mitől lenne magyar-, értsd: kisebbségbarátabb (eddigi nyilatkozataik nem erről győztek meg).

bryan 2010.06.13. 15:45:57

Érdekes lenne látni a pártok támogatóinak demográfiai eloszlását. Kíváncsi vagyok arra, például, hogy jellemzően öregebb, vagy fiatalabb a Híd szavazótábora az MKP-éhoz képest, vagy a SMER és az SDKU, KDH, SAS esetén mi a helyzet.

==T== 2010.06.13. 15:54:15

Mondjuk az is igaz, hogy Bugárékna killett volna félretenniük a sértettségüket, és közös listán keleltt volna indulniuk az MKP-val...

atila68 (törölt) 2010.06.13. 16:00:30

Hogy így utólag itt mindenki milyen okos.

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2010.06.13. 16:14:15

@Zetek: nézd már meg kik kerültek nagyon is előtérbe, és kik szorultak hátra, vagy teljesen ki

más:
a nagy doktrínáliskodás közepette, úgy józan paraszti ésszel nézve a felvidékiek nem a magát inkábbmagyar-nak nyomatókra szavaztak. Ráadásul a Sas-sal többszörös az átfedés a Híd-nál. Akkor mi is lett a szempont ?

vizipipa 2010.06.13. 16:17:25

A kisebbségi lét szimpatikusabbá teszi az ottani liberális(nak hitt) pártokat. Azok magasabb toleranciaszintje viszont elsősorban nem az etnikai irányokban nyilvánul meg. Délvidék erre a legjobb példa. A többiről nyilatkozzon tempetőfi és JClayton.
A közigazgatási határok átszabása nem jogosít fel túl sok elvárásra a leendő koalíciótól. A magyarok meg nézhetik bejönnek-e a reményeik. Van rá 4 évük.

egrized 2010.06.13. 16:19:57

egyébként sajnálatos a felvidéki magyarság megosztása.

tempetőfi 2010.06.13. 16:29:25

@vizipipa: Romániában jelenleg épp a Nemzeti Liberális Párt vette át a vadnacionalista megmondó szerepet, hol a történelem és földrajz magyar nyelven történő oktatása miatt kiáltanak nemzetárulást, hol Tőkés László EP-alelnöki jelölése miatt. (Román kommentelők Vadim Tudoroznak a liberális elnök nyilatkozatai kapcsán.) A szocik dettó begorombultak magyar ügyben, de Romániában inkább a hatalom-ellenzék viszony kivetítéséről van szó (ez a kettő képezi jelenleg az ellenzéket, míg az RMDSZ szív mint egy torkosborz a koalíciós társa, a demokraták bénasága miatt). Vagyis a "magyar kártya" ideológia-független.
Bár a liberálisokon meglepődött mindenki, nemrég még a kulturális autonómia helyeslője volt a libi elnök.

Bloodscalp 2010.06.13. 17:48:03

@Zetek: akkor leírom mégegyszer...(a gyengébbek miatt) nem kértek az MKP-ból

Arp1 2010.06.13. 17:48:29

@==T==: Várható volt, hogy ezt írják. Bármi történik is, a magyar nacionalistákról rosszat kell írni.

Bloodscalp 2010.06.13. 17:51:32

@tempetőfi: nem hiszem hogy csupán a pénz dönt egy választásnál (persze a pénzek összegéröl nincs tudomásom), az sokkal inkább döntő volt hogy a fides nyíltan és kizárolag az mkp-t támogatta

Arp1 2010.06.13. 18:02:07

Különben szerintem az lenne a legnyerőbb, ha Fico marad hatalmon, és a sok botránya miatt fél év múlva bebukik (a'la Feri), majd előrehozott választásokat tartanak. Ebből a szempontból lehet hogy nem is bánja ha most leváltják, így legalább a leszavazás miatt távozik, nem veszít nagyot hitelességből, se ő se a pártja.

Ami a Mostot (Hidat) illeti. Amit eddig hallottam, nekem úgy jött le, hogy ők a klasszikus beolvadós politika pártja. Ebből a szempontból elhiszem hogy a szlovák nacionalistáknak jobban megfelel. A kettős állampolgársági törvény elvileg fel kellett volna rázza a szlovákiai magyarságot, és elvigye őket szavazni. De másik oldalról Bugárék már régebb óta készítették elő a terepet.

Most az lesz, hogy Bugárék visszavonatják a nyelvtörvényt és kettős állampolgárságot tiltó törvényeket, és a magyaroknak Szlovákiában sokkal jobb lesz a sorsa, vagy az ottani magyaroknak rá kell eszmélniük, hogy mégse lehet "csak szépen, békében, vegyesen, beolvadósan" meglenni.

asz_tapasz (törölt) 2010.06.13. 18:04:13

@Bloodscalp: honnan veszed hogy lényegesen több magyar szavazott a Most-ra mint az MKP-ra?

jan 2010.06.13. 18:30:46

Az MKP-t siratóknak Bugár helyett nem Csákyt kéne fikázniuk? Elvégre ő volt az, aki megpuccsolta Bugárt, aki ezután rövid idő alatt összedobott egy olyan pártot, ami kétszer annyi szavazatot szerzett, mint a Csáky-féle MKP.

Ebből minimum az levonható, hogy Bugár klasszisokkal jobb politikus, mint Csáky.

Ebből számomra az a következtetés adódik, hogy eleve hiba volt Bugárt leváltani az MKP éléről.

Persze erre mondják sokan, hogy a leváltás után Bugárnak szépen félre kellett volna állnia stb. Tőlük azt kérdezem: szerintetek Orbán Viktor pl. szépen félreállt volna, ha mondjuk 2007-ben az Áder-Pokorni-Rogán csapat leváltja? Aligha.

balage_81 (törölt) 2010.06.13. 19:03:16

te turul, már miért kéne levonni a most-hídra meg az mkp-ra adott szavazatokat? ezek nem szlovák állampolgárok? két dolgot elegánsan elfelejtessz: bugárékra nem csak magyarok szavaztak, ill. magyarok szavazhattak nem magyar pártra is. tóta az egész szlovák köztársaságról írt, kiemelve hogy az értelmesebb erők összességében több szavazatot kaptak mint a sötétek, meciar pl ki is esett. mit nem lehet érteni ezen? egyébként szánalmas, ahogy ti itt a mandíneren rendszeresen előrángatjátok tótát, és vitatkozni kezdtek vele, hátha ebből több komment lesz, vagy hogy valaki felfigyel rátok. de sajnos a ti blogotok még mindig ugyanaz a nívótlan gagyi. itt van 47 komment, tótánál 388. el kéne gondolkodni, talán kezdhetnél valamit te is a közgáz diplomáddal koma

medve19 2010.06.13. 19:08:17

@balage_81: Tóta lenne a nívó?
Remélem nem godoltad komolyan!

balage_81 (törölt) 2010.06.13. 19:08:44

@medve19: hát többen olvassák, mint a mandínert....

Gabe2 2010.06.13. 19:15:30

@balage_81: a subbát meg annál is többen.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.06.13. 19:32:13

@jan: Ebben valóban van valami. Bugár tud valamit, Csáky meg mintha nem lenne olyan tehetséges.

@balage_81: Jaja, a kurucot meg kb. tízszer annyian, mint Tótagyereket és a Mandinert együtt.

balage_81 (törölt) 2010.06.13. 19:35:01

@elGabor: erre azért nem vennék mérget.

balage_81 (törölt) 2010.06.13. 19:35:47

@Gabe2: mert a subba kurva jó és szórakoztató. a közönség azért ítéletet mond, csak mondjuk a subba idehozása nem olyan releváns, mert nyilván nem politikai témákkal megy. a mandíner és tóta viszont többségében igen

Alfőmérnök 2010.06.13. 19:37:40

@elGabor: @balage_81: Nincs különösebb jelentősége, de a mandinert valszleg nem olvassák kevesebben, mint W-t.
goldenblog.hu/2009/a_tiz_legjobb_blog_a_mainstream_kategoriaban

(Mondjuk elég hülye verseny volt, nem biztos, hogy a tényleges olvasottságot mutatja.)

Alfőmérnök 2010.06.13. 19:39:34

@Alfőmérnök: ja, gyk. 2009-ben még Reakciónak hívták a mandinert.

tevevanegypupu 2010.06.13. 19:44:45

Kulonben most is ugy elgondolkodik az ember, hogy vajon a hataron tuli magyarok akarnak-e meg ugy igazan magyarok lenni? Minden egyes ilyen valastasnal ugy tunik, hogy mar nem annyira. Fuggetlenul attol, hogy Csaky nem tul szimpatikus egyeniseg, azert megiscsak egy "tiszta" magyar partot vezetett, igaz, hogy rengeteg intrikaval alakitott partot. A cikruszoknak amiket Slota rendezett a magyarok ellen, valahogy nagyobb visszhangot kellett volna kivaltani a Szlovakiaban elo magyarok kozott. Nem valtott ki, otthon nagyobb volt a felhaborodas. Szoval tenyleg nem tudni, hogy mi lenne vegulis a jo hozzaallas a hataron tuli magyarokhoz?

Bloodscalp 2010.06.13. 19:50:59

@asz_tapasz: sikeresen elvégeztem néhány osztályt az általános iskolából.

az okosok szerint a magyar választók 10-12% tesznek ki szlovákban, az mkp-ra 4% esett, a hídra 8% (akik valszeg beszedtek néhány szlovák voksot is, de az otthon maradokkal is kalkuláni kell)

nekem nagyjából dupla annyinak néz ki...

balage_81 (törölt) 2010.06.13. 19:54:14

@Alfőmérnök: azért a kommentek számából is le lehetne vonni a következtetést. biztos hogy kevesebben olvassák. mindkét cikk ugyanazzal foglalkozik és kb ma reggel lett kirakva. a kommentek számának különbsége több, mint beszédes. de nem csak ez a gázos, hanem hogy itt most azért illett volna lehúzni a vizes lepedőt mind az mkp-ról mind a fideszről. és ideje lenne már nem a miépes-slotás utat járni (vagy a régi fideszest) hogy folyton azt nyomják a jobboldalon a médiától a politikáig mindenütt, hogy nem a számok számítanak, akkor is nekünk van igazunk. mondom ezt most erre a cikkre, ami próbálja tótát kritizálni (tényleg, mit keres tóta egyáltalán ebben a cikkben??), miközben a szlovákiai magyar politikusokról kéne szólnia. mindegy...

balage_81 (törölt) 2010.06.13. 19:55:55

ja és még valami: már csak azért is irigylésre méltó a szlovákok helyzete, mert ott egy őszintén beszélő piacpárti társulat 12,5%-ot kap. itt ilyet nem lehet, de miért?

Alfőmérnök 2010.06.13. 19:59:32

@balage_81: "biztos hogy kevesebben olvassák." Nono, én azért ebben nem lennék olyan biztos. Ehhez a cikkhez nem jött annyi komment, de volt már olyan, amihez 1000 fölött volt a kommentek száma. A másik meg, hogy W. index címlapon volt, nem is a blogajánlóban.
A többi állításoddal nem vitatkoznék.

bryan 2010.06.13. 20:06:13

@tevevanegypupu:
Attól függ mit értesz magyarság alatt. Ha azt, hogy belefeszülve tapodtat sem hátrálva utolsó emberig küzdenek, hmm... azt valószínűleg nem sokan akarják. Ha azt, hogy kompromisszumokat kötnek, közben szeretnék, ha a politika miatt a lehető legkevesebbet szívjanak és tudjanak fontosabb dolgokkal foglalkozni, békében éljenek, közben ápolhassák saját kultúrájukat, azt valószínűleg igen.
Legalábbis ebből a választásból ez jött le.
A határon túli magyarokhoz szerintem az lenne a jó hozzáállás, ha mindenkit békén hagynánk, aztán, ha segítségre van szükségük szólnak, mi meg persze segítünk, ha tudunk.
Ők tudják mit akarnak.

balage_81 (törölt) 2010.06.13. 20:07:10

@Alfőmérnök: nézd meg kérlek az utolsó 10 cikk komment számait. fogsz látni nem egy olyat, ahol a 10-et alig érte el. igazából egyedül a biszku-téma tapintott érzékeny pontokra, de azok száma sem éri el a tótánál megszokott mennyiséget. ok, azok napokig ki vannak rakva, de azért ezt nem látni....
a lényeg egyébként nem ez: csak fel akartam rá hívni a figyelmet, hogy megy itt a mandíneren egy rémes szokás, hogy ti. kritizáljuk tótát és akkor talán kicsit több komment lesz, vagy legalábbis retorikai szinten felnövünk hozzá. namost ez persze szubjektív, de szerintem az életben nem fognak. mindegy, így is túl sokat tettem hozzá a kommentszámhoz, leállok. majd turul is rájön hogy ebből nem lehet megélni, de még csak a fidesz sem fog igényt tartani érdemben a szolgálataira. kihasználják, kár hogy nem látja.

hiba 2010.06.13. 20:30:57

@tevevanegypupu: Én még nem találkoztam olyan szlovákiai magyarral, akinek a második mondata nem arról szól volna, hogy mennyire szar, hogy állandóan ki akarnak vele b-ni pozsonyban és mennyire büszke arra, hogy Ő magyar. Szóval szerintem akarnak magyarok lenni, mint ahogy nálunk is mindenki jobb országot akar, de szavazni nem feltétlenül megy el.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.06.13. 20:42:33

@balage_81:

Mondom én, h Tóta-klón vagyol, vagy még több is annál, ha érted, mire gondolok...

balage_81 (törölt) 2010.06.13. 21:21:37

@malacz69【ツ】rettegéselemző: értem, csak nem érdekel. menj vissza a tóta blogra trollkodni kisfiam

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.06.13. 21:23:39

@balage_81:

"de sajnos a ti blogotok még mindig ugyanaz a nívótlan gagyi. itt van 47 komment, tótánál 388"

Naja, csakhogy Tóta reggel óta címlapon van, ezt a posztot meg alighanem nem tették ki.

Az összehasonlítás hazug, mert egyidőben kéne címlapra tenni mindkettőt.

Jelzem, a kommentszám elsősorban a következőktől függ:

1. kapsz-e címlapot,
2. témaválasztás,
3. a témában való elsődlegesség,
4. releváns gondolat,
5. a posztolás újságírói minősége, stílus

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.06.13. 21:26:30

@balage_81:

A troll te vagy, nem látod pöcs!

Idejössz, és kommenszámokkal bíbelődsz, magyarázod, h de bizony, a tóta a zistenkirály

szánalmas vagy ezzel az egésszel...

Pedró27 2010.06.13. 21:27:52

@balage_81: "a kommentek számának különbsége több, mint beszédes."

Bocsánat, ehhez hozzászólnék.

TWA nagyon provokatív és néha sértő, ez generál sok kommentet, meg a témaválasztásai.

Sértsd vérig a vallásos embereket, aztán figyeld, hogy özönlenek a kommentek.

balage_81 (törölt) 2010.06.13. 21:30:52

@Pedró27: szerintem a mandíner is sértő és provokatív sok esetben. olyan mszp-s cikkek meg komcsizások mennek (by lola), hogy az iszonyatos. kínai kálmán és trágár tóni gyerek(ek) se semmi. csak mondjuk mókás, hogy a szerzők egy része mindig tótázik, mint ebben a cikkben is. de minek? mi a relevanciája annak hogy tóta mit ír?

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.06.13. 21:34:14

@Pedró27:

Félremész!
A dolog elsősorban címlap kérdése.
Tóta posztjai rendre reggel kerülnek címlapra, valamikor (mint ma is) kiemelt helyen.

Ha nincs címlapon, akkor bizony ott sincs mindig kommentszám dömping.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.06.13. 21:36:45

@balage_81:
"mi a relevanciája annak hogy tóta mit ír?"

idióta! releváns-e annak az írása, aki főember a legnépszerűbb hírportálon, aki tv-sorozatot készítehetett az előző kormány kedvenceként, aki Pulitzer-emlékdíjas, és aki képviselte a magyar bloggereket legutóbb?

Releváns-e, ha ő ír vmit fontos kérdésben?

suski 2010.06.13. 21:58:50

@balage_81: nem a kommentek száma számít, hanem minôségük. Kinek van kedve a sok anyázó baromság között turkálni az értelem szikrája után? A mandineren eddig viszonylag kevés volt a személyeskedô fikanickek száma, de a híroldalon már aggasztóan nyomulnak.

suski 2010.06.13. 22:01:43

@malacz69【ツ】rettegéselemző: nem releváns. De sokan hagyják magukat provokálni.

Pedró27 2010.06.13. 22:13:25

@malacz69【ツ】rettegéselemző:

"Félremész!"

Temelletted próbáltam érvelni, te majom.

is 2010.06.13. 22:20:59

két gondolat:

- mi lenne a FIDESZ választási törvényjavaslata szerint a szlovák eredmény? SMER 60% parlamenti hely (hiszen az összes egyénit behúzza relatív többséggel, plusz a listások 40%-át, plusz még 1-2 kompenzációsat is). vagy másképp: Orbán erre a szavazatarányra számít 2014-ben Magyarországon is, és még 65% ellenszavazat mellett is kormányon akar maradni. lehet gondolkodni...

- a szociáldemagógia bukásán való örvendezés mentén hadd kérdezzem meg, hogy a szociálidemagóg népszavazáshoz hogyan viszonyultatok, és hol lehet olvasni a bocsánatkérést (tudom, Turul mér egy félmondatban leírta, hogy a tandíj, hát az kellene), illetve, hogy 2010-ben ugye ti sem a szociáldemagóg FIDESZre szavaztatok?

Steppenwolf 2010.06.13. 22:31:49

@is: Áruld már el, mi a franc köze van a magyar választási rendszernek a szlovákhoz? Jó, tudom, szerintetek egy vidéki fideszes polgármester képes bedönteni a világ összes tőzsdéjét és a vezető valutákat, és természetesen a Zorbán a felelős a szlovák választási eredményért is, de azt azért mégsem hiszem, hogy a Fidesz írná a szlovák törvényeket. :)

Még mindig a népszavazásba akaszkodni és minden második hozzászólásban ezzel érvelni, na az igazi demagógia.

picur3ka 2010.06.13. 22:54:34

@malacz69【ツ】rettegéselemző:

Az utolso kettot el is hanyagolhatjuk szerintem.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.06.13. 22:57:40

@Pedró27:

Hát bazmeg, elég szarul csináltad, hörcsög!

Kurva sokan írnak provokatívan, mondhatni ez a trend, ez önmagában semmit nem hoz.
A legfontosabb a címlap, aztán csak a témaválasztás.

keb_26 2010.06.13. 23:19:01

@Steppenwolf:
Semmi köze nincs a kettőnek egymáshoz, csupán fel akrja hívni a figyelmet arra, hogy mekkora szopás Orbánék választási rendszer ötlete. De mivel gondolja, hogy ha azt írja h mindig Viktor nyer, az benned nem ébreszt negatív gondolatot bemutatta a dolgot a másik oldalról, hogy milyen ha egy számodra antipatikus pártot nem lehet elütni a hatalomtól holott több polgár szavaz ellene (á la Berlusconi)

A népszavazással meg igenis évekig lehet baszogatni azt aki igennel szavazott a tandíj ellen, mert szánalmas, hogy azóta minden akkoriban igennel szavazó egyetemista (a jó/átlagos tanulókra gondolok, a jobb egyetemekről és nem a vidéki egyetemek / bp-i főiskolák büfészakjaira) mossa kezeit, hogy az tényleg hiba volt, de Gyurcsány ellen kellett. Az a minimum hogy elismerik, hogy hülyeség volt.
Csak a BTK-s jobbikos HÖK-ös majmok verik a nyálukat a tandíjmentességre.

keb_26 2010.06.13. 23:25:54

@keb_26:
(Mondjuk őket megértem mert átlag 5 év alatt végzik el a 3 éves BA-t, holott 6 nap tanulás kell az összes vizsgájukra.)

A szlovákiai választások most szerintem örömteliek, de sajnos nem fog sokáig fennállni ez a helyzet. A Smer bivalyerős, Fico profitálni fog a SAS és a konzik nézeteltéréseiből, sajnos kéne Dzurinda aki közös nevezőre hozná liberális gazdaságpolitikát a jobboldali társadalompolitikával.

Bell & Sebastian 2010.06.13. 23:28:21

Ja, de melyik Pulitzer-díj a három közül?
És ki az a Tóth Ajvé? Valami szlovák zsidó, akit elcsatoltak, csak nem eléggé.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.06.13. 23:34:22

Uraim, lássuk be, máshonnan fúj a szél az MKP buktánál, Arany János megmondja:

Hasadnak rendületlenűl
Légy híve, oh magyar!
Bölcsődtül kezdve sírodig
Ezt ápold, ezt takard.
A nagy világon ekivűl
Nincs más, amit mivelj:
Áldjon vagy verjen sors keze,
Itt enned, innod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt,
Ez a föld másra sem való,
Csak hogy eltékozold.
Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Bátorság volna ezt a hont
Neked fenntartani.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
Szabad száj! itt csikorgatod
Véres fogaidat.

Nos kevésbé költőien: a szlovák gazdaság valamivel jobban áll, mint a miénk, euróban fizetnek és nem egy rossz nyilatkozattal bedőlő forinttal, a nettó átlagkereset magasabb, az adók kisebbek. Ha a saját pénztárca a tét, kevésbé magyarkodnak a magyarok. Ahogy ez hatott határon innen is az állampolgársági népszavazásnál is.

Szerbeknél, románoknál nem jobb az (átlag)életszínvonal, mint idehaza, inkább rosszabb, ergo Magyarország jobban hat mint dicső anyaország, mint vonzó identitás.

Az osztrákoknál kolbászból van a kerítés, asszimilálódott is a magyarság.

Ha kevésbé vonzó az őshaza a határon túli többségi nemzethez képest gazdaságilag, akkor az önzésre hajlamos magyar: beolvad a "sikeresebb" csapatba.

keb_26 2010.06.13. 23:38:30

@Herr SturmLiberator:
Ez nagyjából így igaz, de nem magyar betegség, hanem világjárvány /v. józan ész?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.06.13. 23:44:47

@keb_26: az önfeladás pár garasért cserébe nálam nem a józan ész kategória...

keb_26 2010.06.13. 23:57:55

@Herr SturmLiberator:
Nálam se...de nem ítélem el azt akinek az, az asszimiláció nem is feltétlenül tudatos, de racionális. Ha az állam jó környezetet teremt számodra, sikeresnek érzed magad,a zért hálás vagy, azonosulsz értékeivel 2 generációval később meg csak az van meg hogy a nagypapa még tudott magyarul.
Ennyire azért nem rossz a helyzet, de valószínűleg csak azért nem, amiért te is leírtad. Szomszédainknál sincs Kánaán.
Ezért tisztelendőek a katalánok és hasonló népek, akik jólétben élnek de kultúrájukat csak erősítik (mondjuk Franco még elevenen él bennük, nem telt el elég idő).

Vizsont a Dunán ment egy érdekes doku a flamandokról, ahol egy flamand faszit megkérdeztek mi köti őket össze a vallonokkal, mitől maradt egyben Belgium. Válasz: az államadósság és a gazdasági előnyök miatt...
Kérdés: Magának mit jelent Belgának, illetve flamandnak lenni?
Válasz: elsősorban azt, hogy Belgium adja a munkahelyemet, ez a legfontosabb, utána jön a flamand identitásom
Riporter: nekem az identitásom fontosabb mint a munkahelyem
Válasz: az a maga baja!

Nem mondom hogy szimpatikus, viszont valamit elárul egy olyan kultúra nemzettudatáról, ahol a gazdaság mindig is előtérbe került, minden mással szemben és ezért maradhatott életképes.
Pedig a flamandokat nem kell félteni identitástudat terén

Arp1 2010.06.14. 00:01:27

@is: "népszavazáshoz hogyan viszonyultatok"

Nem a te hibád, baller vagy, de azért értsd már meg: A népszavazás azért kellett hogy a kedvüket elvegyék a ballibeknek attól, hogy kiprivatizálják az egészségügyet. Nézd meg milyen korrupciót voltak képesek alkotni ahová csak betették a lábuk, és akkor képzeld el, hogy az egészségügyi finanszírozással mi történne, ha megindul a kiprivatizálása. Leginkább a fényes bankrendszerünkhöz hasonlíthatnánk a helyzetet. Például mehetnél vakbélműtétre amit (deviza) hitelből fizetsz, vagy egy kéztörésért fizethetnél félmillát (ha pedig nem fizetsz, akkor a maffiózók eltörik a másikat).

Ne mond hogy 300 forintról volt szó, mert nem arról volt szó. Arról volt szól, hogy több lépésben, több év alatt üzletet csinálhatnak-e az egészségügy finanszírozásából.

keb_26 2010.06.14. 00:03:59

@Arp1: ez a rögeszmém, de 2 kérdés volt...

medve19 2010.06.14. 00:10:15

@balage_81: Ponyvát is, mint mondjuk Esterházyt. Lényegtelen, amit írsz.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.14. 00:15:53

@tempetőfi:
"Az utódállamokban az elmúlt húsz évben többnyire etnikai szavazás történt, a magyar választók a magyar pártra szavaztak, slussz. Ez most megtört Szlovákiában. De nem hiszem, hogy azért, mert a felvidéki magyarok jelentős számban liberálisok lennének. "

nem bizony. csak látják, hogy faszság. ráadásul nem működik.

Arp1 2010.06.14. 00:23:10

@keb_26: "tandíj..."

Ha tandíjról beszélünk, gondoljunk az USA-ra. Ott olyan jól működik a tandíj, hogy mostanra: többszörösére nőtt az ára, egy diák átlag 15 évig fizetheti vissza. Nincs differenciálás, egy teljesen használhatatlan szak is annyiba kerül mint egy biztosabban munkalehetőséget biztosító. Tékozló, az USA egyetemek tanulói irracionális luxus-körülmények között élnek. Mivel megfizetik, ezért miért ne építenének bele még több luxust? És még, és még. Egy gyerek kioktatása fél millió dollárba kerül. Ha ezt a pénzt például befektetnék indiában, az több hasznot termel évente, mint amit egy top oktatási intézmény végzőse egy évben meg tud keresni.

Ez az a fasza tandíjas rendszer, amit az SZDSZ az egészségügyi rendszer mellett ez USA-ból be akart importálni, és ami az USA-ban épp most van összeomlóban. Az egészségügyi rendszert már nem, mert azt Obama már elkezdte visszaterelni állami hatáskörbe.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.06.14. 00:51:50

@tempetőfi: "...nem nagyon látom, hogy az új lehetséges koalíció mitől lenne magyar-, értsd: kisebbségbarátabb (eddigi nyilatkozataik nem erről győztek meg)."

Esetleg kényszerből. A Híd nélkül biztos nincs többségük. Most majd kiderül, ki az a Bugár Béla.

suski 2010.06.14. 02:37:46

@bryan: "Az MKP a kampányt túlzottan a 40+ korosztályra, a stabil, megbízható, fegyelmezett választókra építette. Ugyanakkor – ezt több MKP-s képviselő-jelöltnek többször mondtam, sőt, már abban az időben, mikor BB volt az MKP elnöke, írtam róla - az MKP alig tett valamit, hogy megszólítsa a fiatalokat. A M-H meg igen. Honnan van itt ennyi jó nő? – veti fel a kérdést az Új Szó azon munkatársa, M-H rendezvényéről tudósított. l Az MKP-s tudósításban nem olvastam ilyent."

lashee.freeblog.hu/archives/2010/06/13/Elet_az_MKP_utan/

tempetőfi 2010.06.14. 08:15:16

@gloire: Látod, ez számomra a legnagyobb kérdés: ki ez a Bugár?

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2010.06.14. 08:46:20

@tevevanegypupu:

"Szoval tenyleg nem tudni, hogy mi lenne vegulis a jo hozzaallas a hataron tuli magyarokhoz?"

Lehet, hogy kezdetnek elég lenne nem lenézni őket, és öntudatlan bábként tekinteni rájuk. Meg nem olyan lekezelő hangnemben beszélni velük, mint ezen a blogon a nagyokos főkommentelők nyomják.
Persze erre a reális esély 0.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.14. 08:58:26

10 %-nyi szlovákiai magyar soha nem lesz meghatározó a szlovák politikában.

Előfordulhat még az is, hogy a határontúli magyarok másképp gondolják a saját életüket, mint ahogyan azt a határon inneni, jobboldali, politizáló városi értelmiség tagjai vélik róluk vagy elvárnák tőlük.

Ha befolyást akarunk Szlovákiában, gazdasági befolyást kell építeni. Még a `90-es évek második felében tanúja voltam egy jelenetnek, ami nagyon elgondolkodtatott. Német tulajdonú cégnél dolgoztam, és a német vállalatnak volt egy romániai cége is a Bánátban. Műszaki kollégák jöttek egyszer hozzánk tőlük tapasztalatszerzésre. A főnök és a famulusa románok voltak, a beosztott szakemberek magyarok. A román főnök öntelt képpel álldogált és nagyon éreztette, hogy ő az úr. A magyar beosztottak közben kérdeztek tőlünk és behúzott nyakkal, alázatosan sürögtek-forogtak, elvégeztek mindent, amiért voltaképpen jöttek. Torokszorító érzés volt, döbbenetesen lehetett érezni az alá-fölérendeltséget.
Ha befolyást akarunk Szlovákiában, akkor gyárakat kell oda építenünk. Ha Elpet műszaki igazgató úr végigmegy az üzemen, majd szépen sorbanállnak és szalutálnak a szlovák csoportvezetők. És berendelik szombat délutáni túlórára a szlovák embereiket, mert akkor megmarad az állásuk, és a fizetésükből tudják törleszteni az Opel Corsa részleteit. És ha magyar a tulajdonos meg a menedzsment, majd egyből tudnak magyarul mind.

Régen, akinek földje volt, úr volt. Ma akinek gyára van, az az úr. Akinek semmije nincs, respektje sincs annak.

tevevanegypupu 2010.06.14. 09:25:51

@bryan: @hiba: @Úlfhéðinn:

A kettos allamplgarsag lehetosege most mar megvan, azt hiszem hagyni kellene minden elcsatolt terulet magyarjait, csinaljak ahogy akarjak, eljek az eletuket ahogy akarjak. Nagyon szomoru, hogy erdemben - azon kivul, hogy egyik vagy masik part melle allunk valoszinuleg nem helyesen - nemigen tudunk ertuk tenni semmit. Sajnos a Fidesz segitokeszsege nem sikerult. Orban ebben legtobbszor teved.
Lehetnek kozos konferenciak, talalkozasok, lehet beszelni multrol es jovorol, de mivel az igazi lehetosegeket az autonomia megszerzesere kihagytuk vagy meg sem probaltuk, most mar ugy latszik el kell engedni oket. Fajdalmas es soha nem lehet ebbe igazan belenyugodni, de jobb diplomaciaval talan sikerul megertetni a szomszedos orszagokkal, hogy sokkal inkabb erdekunk az osszetartas, mint az az ellensegeskedes ami az elmult evekben volt.Ezt kivanja az ottani magyarsag erdeke is, akik talan mar elfogadtak azt, hogy mas orszagok allampolgaraiva valtak..

Tündér_Lala 2010.06.14. 09:51:05

@Elpet: A dolog így működik.
Anyám családja a felvidékről származik. Ma is vannak ott másod unokatestvéreim. A nagyapjuknak sok baja volt magyarsága miatt (hivatalát vesztette, a hatalom zaklatta, egzisztenciális gonjai keletkeztek). A fia a háború utáni terror hullámban nem adtak nemzeti nevelést gyerekeiknek, bár minyájan tudnak magyarul. (Közülük az egyik állami állásban van és gyakran elképesztett, amikor a szlovák sovén álláspontot hozta. Elképesztett, hogy ez milyen kisstílű, provinciális, lekezelő, a közös érdekeket sem felismerő habitus ez.) Az ő gyerekeik a vegyes házasságok révén már teljesen szlovákok. Többségük nem is tud magyarul.

Meg kell érteni, hogy nekik ott kell élniük (gyakran szórványban), változásra esély sincs és idomulnak környezetükhöz. Ha valaki nagyon magyar, akkor abból hátránya származik neki, gyerekeinek, unokáinak. Aki valamilyen karierre végyik vagy gyerekeinek szán jobb életet az kezdetben nem erölteti a magyarságot, a következő generációnak pedig már nem fontos. (A szórványról beszélünk.) Ez így működik és lényegében nem tudunk tenni ellene.

Amikor a valamikori túlhajtott magyar nacionalizmusról beszélnek mindig az jut eszembe, hogy nagyanyám és testvérei teljes természetességgel jártak magyar szlovák és német iskolákba. Az ottani élet teljesen természetesen három nyelvű volt, német, szlovák és magyar. Senki semmilyen hátrányt nem szenvedett nemzetisége miatt (különben nem iratta volna a magyartól eltérő nyelvű iskolába a gyerekét magyar létére.) Nos hasonlítsuk össze az utódállamok mai gyakorlatát a 100 !! évvel ezelőtti magyarral. (Ehhh mindegy. Ezen a területen is hazugságokkal átitatott a közélet, az önmagunkról szóló ismereteink.)

Tehetetlen Dodó 2010.06.14. 09:53:28

No, tanulságként leszűrhetjük (főleg a korábbi erdélyi és kárpátaljai váslasztások alapján is), hogy a kinti magyarság szemlátomást nem kér az anyaországból jövő instrukciókból, nemigen igazodik azokhoz.
Ezzel együtt az állampolgársági törvény meghozása szükséges volt: az elszakított magyarságnak is legyen ugyanannyi joga az anyaországi állampolgársághoz, mint bármely környező ország polgárainak.
De az, hogy ők akarnak-e élni ezzel a jogukkal, ebbe nem kell beleszólni és mint látjuk nem is lehet, de nem is érdemes.

picur3ka 2010.06.14. 12:00:05

@gloire:

'ki az a Bugar'

Nem akarja a nyelvtörvény visszavonatni, csak a szankciókat. A jogfosztó szlovák "ellen-állampolgári törvényt" meg egyáltalán nem bolygatná.

tanarseged ur 2010.06.14. 13:12:29

@balage_81: A sok komment sok trollal jár... az Index-címlap akár igazi istencsapása is lehet. Akik ide járunk, jól elvagyunk itt, akinek meg nem tetszik, az ne jöjjön.

Manyi Béci 2010.06.14. 19:46:24

@tempetőfi:
egy közepes képességű, de öntelt figura, meglehetősen kétes ügyletekkel.
süti beállítások módosítása