Kapusok a Progresszív és Technokrata Libatömésért Alapítvány
2010. május 31. írta: Doktor Kottász

Kapusok a Progresszív és Technokrata Libatömésért Alapítvány

  Hajlamosak vagyunk igen nagyon lelkesedni, hogy a rendszerváltozást követő balliberális politika infrastruktúrája a szemünk előtt omlik össze. Recseg-ropog az egész, alacsonyan hullanak a szekrényből a csontvázak, pártja sincs már a haladás erőinek, a kapusok kiállnak a kapuból, Kanada felé kivonulnak országunkból az Oroszok, de nem adják könnyen magukat és elkeseredett utóvédharcba kezdenek. Ennek részeként újabb sáncot emeltek. 

Haza és Haladás névvel alapítványt hoz létre Bajnai Gordon távozó miniszterelnök. A közpolitikai alapítvány elsődleges célja és feladata a Bajnai-kormány örökségének gondozása és szükséges védelme. A Haza és Haladás Alapítvány kurátorai a Bajnai-kormány két kabinetfőnöke, Hegedüs Dóra, Szigetvári Viktor, illetve a kormányiroda vezetője, Tordai Csaba lesznek. Az alapítvány indulásához szükséges költségeket – mintegy kétmillió forintot – a távozó miniszterelnök saját forrásból fedezi.

 Eszem-hímvesszőm megáll, hogy a valaha élt legnagyobb filozófust, Ford Fairlane-t parafrazáljam. Az idézet egyébként az utolsó és dögunalmas Bajnai-interjú végéről van. Az hogy egy politikai erő vagy politikus alapítványt hoz létre, rendben van, bevett dolog, használja is minden párt jóra is meg rosszra is. Na de Bajnai nempolitikus. Ő mondta, kért egy forintot, aztán közölte, hogy egy év múlva veszi a kalapot, kabátot, kapuskesztyűt és visszamegy a versenyszférába autófényezőnek.

  Az pedig, hogy egy egy évet futott kormányának volna védelemre és gondozásra érdemes öröksége, az külön vicces. Persze az alapítvány nyilván melót fog adni egy csomó arrogáns liberálisnak, akik elmondják majd, hogy ez a betonszürke, ideológiamentes kormányzás mennyire szükséges volt. Ez a társaság lesz Bajnai Galamus-csoportja, ha úgy tetszik. És szerintük nyilván ez a legnagyobb érdeme a szakértelem hálóőrének, és hogy megvédte az országot az államcsődtől.

  Valóban, az utolsó kitételt kár is tagadni. Csak hozzátesszük, hogy ha tényleg beütött volna a krach, akkor abban Bajnainak is lett volna szerepe, mint Gyurcsány miniszterének. Az előzmények, a kezelés módja és a politikai következmények nyilván hidegen hagyják majd az Őrzőket, pedig utóbbi annyira fontos, hogy mi kifejezetten azt köszönjünk meg Bajnainak. Mert azzal, hogy tulajdonképpen magához láncolva kicsinálta az MSZP-t, bebizonyította, hogy az egész baloldali világmagyarázatnak nevezett valami, ami meghonosodott itt az elmúlt húsz évben, az úgy baromság, ahogy van.

  A mélyrepülést a párt kezdte azzal, hogy elhitette magával: tulajdonképpen tök mindegy, kit ültetnek a miniszterelnöki székbe, mert a számok úgyis kényszerpályára állítják az illetőt. Ezért voltak képesek olyan szakértői kormányfőt kinevezni, aki arról híresült el, hogy balul sikerült libás üzletét ezzel zárta le: nem értettünk hozzá. Aztán már együtt adtak egy hatalmasat a világmagyarázat pofájára azzal, hogy kisebbségi kormányban estek neki a válság kezelésének, és az sem segített, hogy mindezek után elcsodálkoztak azon, hogy nem szereti az országot a Szent Piac és hogy csuklóztatja az IMF.

  Mindegy, mi alámerültünk és kibekkeltük, ráadásul Bajnai ezzel elkezdte, vagy ha úgy vesszük befejezte a rendszerváltást is: tevékenységének köszönhetően már csak 59 szocialista ül a Házban. Ezt az eredményt valóban védeni és őrizni kell, úgyhogy ezennel meg is alapítanánk erre a célra a Kapusok a Progresszív és Technokrata Libatömésért Alapítványt (Kaprotelia). Persze a maszoposok számával az Alapítvány úgy van, mint hálóőrök a bekapott góllal, vagy közgazdászok az államháztartási hiánnyal: minél kevesebb, annál jobb.

Illusztrációink a Kaprotelia kuratóriumának tagjait ábrázolják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr912042960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.05.31. 11:09:38

http://www.facebook.com/home.php?ref=logo#!/group.php?gid=123108241040371 :)

drkovax 2010.05.31. 11:16:11

@Pável: Azért az nem semmi, hogy fan-club 3 adminisztrátora közül kettő legalább volt parlamenti képviselő, ső az egyik államtitkár (az érettségizett Török Zsolt és a Zuschlag ügyek tanúja, Arató Gergely)...

Bummer 2010.05.31. 11:45:35

És a 3-ból kettő idén kapott középkeresztet is.
Valamit kavarnak...

café 2010.05.31. 12:02:25

Kisstílű pitlák poszt. Ez a legfontosabb? A libatömés meg kimondottan gusztustalan, boáááf

café 2010.05.31. 12:07:37

Ja és mivel a bátor újságírásnak általában nem az ellenzék szilaj ütlegelése a legfőbb jellemzője, javaslok rögtön elemzési témát:

www.hirszerzo.hu/cikk.offshore_ceghalo_a_fidesz_allamtitkaranak_irodaja_korul.152903.html

Tilikov (törölt) 2010.05.31. 12:14:32

Értem én, hogy a régi reflexek miatt még mindig megered a jó jobber nyála, ha Gyurcsányt és Bajnait szidják, de legyetek őszinték gyerekek, ennek már cseppet sem olyan az íze, mint mikor a gonosz kormányt lehetett szidni.

A 20%-os törpe mszp-t szidni pitiáner dolog és sehova sem vezet. Itt az új, erős, forradalmi, kétharmados, reménykeltő, gyökeresen átalakító de mégis konzervatív, keresztény de mégis racionális, orbáni álomkormány.

Nem velük kéne foglalkozni?

Vagy velük nincs mit?

Tilikov (törölt) 2010.05.31. 12:17:46

@café: Offshore-lovagok a fideszben?

Na és Offshore Bán mit szól ehhez???

Google 2010.05.31. 12:33:31

Éppen ez a többpártrendszer egyik hasznos velejárója: a pártok egymást figyelik, kontrollálják.
A kormánypártok az ellenzéket vegzálják, azok meg emezeket.
Így volt ez eddig is, s így lesz ezután is.
Csak nem hitte azt az MSZP, hogy innen az ő visszásságaival már senki nem foglakozik?

JokerZ 2010.05.31. 12:35:58

most nem azért, de a mandinernek nem igazán kellene mások magánéletében turkálnia. Bajnai a saját pénzéből indított egy alapítványt - amúgy pedig látva a portugál-spanyol-görög hármast, akik szóról szóra lemásolják a Bajnai-féle kiigazítási programot, akár még hasznos is lehet a jövőre nézve.

most már tényleg ideje lenne a fidesszel foglalkozni, nem gondoljátok? én is élvezem a szocik vergődését, node azért ez már kezd sok lenni. új kormány. segítek: lehetne elemezni Matolcsy őrültségeit a gazdaságpolitikában, Offshore-Levente személyügyi mindenes pikantériáját, az új alkotmányt és a "társadalmi szerződést". van elég izgalmas téma, nem érdekel ma már senkit sem, mit mondanak a szocik és Bajnai. tessék folytatni a kritikus hangnemet, a "saját" oldallal szemben is.

JokerZ 2010.05.31. 12:37:48

és már megint süt a gyűlölet a poszt minden szavából. Agent Ungurral versenyezni nem éppen hízelgő. a gyűlöletet pedig hagyjátok meg a jobbiknak. sajnálom, hogy a reakció ilyen arcokat is beengedett a csapatba, mint amilyen ti ketten vagytok.

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2010.05.31. 12:38:26

oli kahn és jorge campos, de ki is a harmadik kapus?

legeslegujabbkor 2010.05.31. 12:41:02

Máskor nem kell ennyit írnod, ha csak a Galamust akarod reklámozni.

plastik02 2010.05.31. 12:45:27

ez a libázás már egy évvel ezelőtt is kurva ciki volt...

Google 2010.05.31. 12:53:29

@Zlatan:

Lehet, hogy a saját pénzéből hozta létre, de vajon nem tart-e majd igényt állami támogatásra, mint bármely pártalapítvány?
Nem kell megsértődni; libázni, alapítványozni igenis fogunk még.

café 2010.05.31. 12:56:14

@Google: állami támogatára a Fidesz-kormány idején, mégis hogyan?

Zoli 29 2010.05.31. 12:58:51

"Haza és Haladás névvel alapítványt hoz létre Bajnai Gordon távozó miniszterelnök. A közpolitikai alapítvány elsődleges célja és feladata a Bajnai-kormány örökségének gondozása és szükséges védelme."

Nem tudom eldönteni, hogy röhejes, vagy inkább szánalmas a kezdeményezés.
Az, hogy Bajnai a saját örökségének ápolására létrehoz egy alapítvány, azt gondolom, nem igényel kommentárt.

café 2010.05.31. 13:00:06

@Zoli 29: nem igényel, mégsem bírtad ki

Google 2010.05.31. 13:05:01

@café:

A pártalapítványok bármilyen kormány idején kaptak állami támogatást, tovább bonyolítva ezzel a pártfinanszírozást.

Csigorin 2010.05.31. 13:43:38

Lol lol lol... ne az ellenzékkel foglalkozzunk? Hát kik is voltak azok, akik mást sem csináltak nyolc évig mint mutogattak hogy azért nem sikerül semmi mert az ellenzék nem partner(!) és nem konstruktív? Hogy lényegében minden rossz belőlük eredeztethető? Most meg az első munkanapja van a kormánynak, de már szálljunk is le az ellenzékről? Naneeeeeem, egy kicsit engedtessék már meg nekünk is :D

Tilikov (törölt) 2010.05.31. 13:56:49

@Csigorin: Ez az ellenzék nem az az ellenzék pubi. A kissebségi mszp kormány az ellenzéktől függött.

A kétharmados fidesz kormány semmit nem kenhet az ellenzékre, mert azok szerencsétlen statisztákká silányodtak. Mától minden felelősség a fidesz kormány vállán van, nem mutogathatnak az ellenzékre, hogy miattuk van bármi is.

Ezért kéne inkább erről a híres-neves új kormányról cikkezgetni, mint a régi nótát fújni.

Zoli 29 2010.05.31. 14:13:32

@café:

Magát az alapítványt és célkitűzéseit kommentáltam. Azt, hogy ez ráadásul Bajnai kezdeményezésére jön létre, nem. A tény önmagáért beszél.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.05.31. 14:16:08

@Zlatan: azért vicces, hogy állít magának egy szobrot egy egyéves kormányzás után, nem?

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.05.31. 14:16:58

@Zlatan: Agen Ungur és Kottász a barátunk. Mi nem sajnáljuk, hogy írnak. :D

tölgy1 2010.05.31. 14:22:37

@Tilikov: @Zlatan: csak szólok, a blog eredeti neve "Reakció" volt. Annak okát értették?
Csinálnak mások - mondjuk maguk - egy "Objektív Közép/Igazság" nevű blogot, és majd nyomják.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.05.31. 14:38:58

@tölgy1: a blog eredeti neve Utolsó Figyelmeztetés volt, az még jobb, nem? :)

jan 2010.05.31. 15:00:19

1. Bajnaiban nekem eddig épp az volt a szimpi, hogy nem képzelt túl sokat magáról. Nagyon meglep, hogy a saját kormánya örökségének gondozására alapítványt tesz. Ez a nála nagyobb fontosságtudattal megáldott/megvert vezetőinkhez (Gyurcsány, Orbán: persze ég és föld ők, de mindkettejükben túlteng a kiválasztottság tudata) illő gesztus, tőle bizarr.

2. Másrészt ne felejtsük el, saját pénzéből teszi, így erkölcsileg nem kifogásolható.

3. Én még nem alapítottam intézetet, de úgy gondolom, a 2 millió forint kb. a semmire elég, nem a kezdeti költségekre.

porfelhő 2010.05.31. 17:54:49

Mindenkinek jogában áll akármilyen alapitványt létrehozni. Nem tudom miért probléma az, hogy Bajnai a "Haza és Haladás" elnevezést választotta. A pénzügyi világválságot nem a szocik "rendelték meg", de az hogy az ország nem süllyed beláthatatlan mélységbe az MSZP-nek, de elsősorban Bajnai munkásságának köszönhető. Nem tudom miért probléma, hogy stabilizálta az ország helyzetét. Miért nem lehet megemliteni pl. hogy külföldi neves politikusok is elismerően nyilatkoztak munkásságáról.
Egy picit előre is kellene már nézni, mert új kormány van.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.31. 19:41:29

@Bastille:

" oli kahn és jorge campos, de ki is a harmadik kapus?"

a szlovák roland praj, ex újpesti, őt váltotta szűcs

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.31. 19:44:22

@post

a libázás egyébként valóban elég gusztustalan, de hát így mulat egy magyar konzervatív;

"Recseg-ropog az egész, alacsonyan hullanak a szekrényből a csontvázak"

hihi, épp most nyilatkozta navracsics miniszter úr, hogy egyelőre csontváztaknak híre-pora sincs

(természetesen biztosan potyog majd csak hát ugye a mondat időzítése lett kicsit fals)

Bell & Sebastian 2010.05.31. 20:18:56

@café:
Há bázmég, té sé láttá még közélrű kiemeteny közhasznyú kalapítvanyt!

A kedvezményeket, funkcióját, gyakorlati működését nem is említve! Elég az hozzá, hogy a legjelentősebb zsidó találmány, közvetlenül a sófár után következik a sorban!

:)

tanarseged ur 2010.05.31. 20:19:46

@mavo:

"a libázás egyébként valóban elég gusztustalan"

Nem is annyira, mint hiszed:

orulunkvincent.blog.hu/2009/04/10/kilenc_es_fel_ongyillkos

(Gondolom, nekik csak hiszel... Igaz, az idézett posztban csak egy öngyilkos van, de ugyanakkor az is, hogy "igazi rövid távú, kalandor stikli volt, minden erkölcsi tökölés nélkül".)

"de hát így mulat egy magyar konzervatív"

És így általánosít és bélyegez meg másokat egy magyar baller/ballib/lib/antijobbos/egyéb, éspedig:...
:-) :-P

Bell & Sebastian 2010.05.31. 20:23:46

@jan:
Képzelj el egy degeszre tömött malacperselyt, amiből csak a kerámia kétmillió! :)

Segítségül használd az egyenes arányosságot!

Bell & Sebastian 2010.05.31. 20:27:38

@tanarseged ur:
Maga téved. Apuka receptjét csiszolták tökélyre, a tollfosztás vagy a negyedik eset volt.
Baján nem is lesz szobra, talán Bécsben...

(30% -ért, ha érti.) :)

Zoli 29 2010.06.01. 08:47:31

@mavo:

Roland Praj... Már el is feledkeztem róla, pedig számomra, aki 29 vagyok, az volt a magyar foci "hőskora". :)

Ha csak arra a szintre visszajutnánk, én már annak örülni tudnék.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.01. 10:07:54

@Zoli 29:

azért mondjuk prajért nem fáj a szívem, meg annak a kornak a jó pénzért idehívott hasonlóan kutyaütő külföldi játékosaiért sem

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.01. 10:11:31

@tanarseged ur:

"A kilenc öngyilkos libatenyésztő mítosza egyébként légből kapott. Egy hajdúnánási libatenyésztő asszony 2004-ben öngyilkos lett az adósságai miatt. Az ő szívszorító drámáját tódította a tehetetlen harag és a politikai manipuláció hol tíz, hol tizenkettő, hol harminc, most épp kilenc áldozatra."

ugorjunk ... valóban stikli, de (sajnos) egy tizenkettő egy tucat ügy

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.01. 10:32:31

ja, egyébként, és ez is régi történet:

"A miniszterelnök sajtó-helyreigazítási pert nyert a Fővárosi Bíróságon a Hírtv.hu szerkesztősége ellen, mivel valótlanul híresztelték, hogy a Hajdú-Bét Rt. csődje kapcsán személyes felelőssége áll fenn - közölte a kormányszóvivői iroda.

A cikkben Pesty Lászlótól idéznek, aki nyíltan vállalta, hogy politikai célzattal, a választásokra időzítve készített filmet. Ellene rágalmazási eljárást indított a miniszterelnök. Bajnai Gordon ugyanis nem vett részt a Hajdú-Bét igazgatóságában, a cég irányításában nem vállalt szerepet."

www.hirszerzo.hu/cikk.bajnai_pert_nyert_a_hir_tv_ellen_.146001.html

tanarseged ur 2010.06.01. 11:58:51

@mavo:
Ronda ügy volt? Az.
Bajnai helyesen cselekedett? Nem.
De legálisan? Igen.
Ő is oka volt, hogy tönkrement egy csomó kisember? Igen.

Hogy a jobboldali sajtónak ez nem volt elég, hanem még nagyobbra fújta - az tényleg nem volt szép. De attól nem ment tönkre senki.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.02. 07:38:03

Bajnai Hajdú-BÉT ügyben jog szerint is értelmezhető felelősségétől függetlenül áll a következő megállapítás. Az alföldi gazdák számára Bajnai a pénzes városi ember magyar paraszttal szembeni érzéketlen cinizmusának szimbólumává vált. Miniszterelnöki kinevezése az alföldi gazdák szemenköpése volt.
Szimbóluma egyben annak a vidéki ember számára világrendnek tűnő, folyton megismétlődő történetnek, amiben történetesen mindig úgy alakul, hogy amikor egy városi pénzes embernek és egy reggeltől estig dolgozó, kérges tenyerű parasztnak üzleti dolga akad egymással, akkor mindig, feszt, újra és újra jól jár és hasznot szerez a városi, a vidéki pedig örülhet, ha nem megy tönkre.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.02. 08:08:10

Egyébként az iparban tevékenykedőknek is vannak sérelmeik Bajnaival kapcsolatosan. A pályázati rendszerben tapasztalt visszásságok ellen tiltakozó magyar cégvezetőt rendőrök vitték el Bajnai minisztériumából:

www.mno.hu/portal/616967

Részletesebb dokumentumok az ügyről:

www.uniware.hu/NCT/NCT-NFGM.html

A cégvezető többek közt azt kifogásolta, hogy a magyar ipari elektronikai fejlesztés támogatásához képest a kutyawellness pénzügyi forrásokkal ellátása fontosabb célnak minősült.

Alfőmérnök 2010.06.02. 13:05:38

@Elpet: Érdekes, erről nem is hallottam.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.02. 15:28:53

@Alfőmérnök:

Nem volt túl nagy publicitása, én is inkább ismeretség okán tudtam róla, mint a sajtóból.

Bell & Sebastian 2010.06.02. 21:14:33

@Elpet:
Az üstökösként felívelő kárrier a bajai BLÉVISZ asztalosipari nagyüzem szétszerelésével és ára nagyobb részének hazahurcolásával kezdődött. Gyurink ott leste el a válságmenedzselés fortélyait apukától, aki fene tudja miért, azóta hazát váltott.
...
Miniszterelnöksége röpke éve alatt sok tízmilliárd fejlesztési -vissza nem térítendő- támogatást szórt szét a megbízható haveroknak, aminek értékelhető része mandínerből a Nagy Fekete Lyukban végezte, ami meg vagy a Párt - vagy nem, ki tudja?

Legfőbb állami útonálló, a tolvaj kevés ide!

(Kellene már egy post a kijelölt felszámolók mocskos dolgairól is! Lenne mit hozzáfűznöm!)

Tehetetlen Dodó 2010.06.02. 21:43:30

@Bell & Sebastian: Na, nekem is van néhány történetem a magyar ipari üzemek felszámolásáról.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.03. 01:05:14

@tanarseged ur:

"Bajnai helyesen cselekedett? Nem."

Az ítélet szerint az ügyben semmit sem tett.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.03. 01:07:24

@Elpet:

komolyan mondom, elsírom magamat. Brühühü. Az Ártatlan és Szegény Vidéki Ember, akit folyton kiszipolyoz A Gonosz, Gazdag és Pénzsóvár Városi Gazember.

Szerintem neked a Magyar Nemzetbe kéne írogatnod. Illesz a csapatba.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.03. 01:10:36

@Elpet:

az külön színfoltja a hozzászólásodnak ahogy felvezeted, hogy ha esetleg (bár ilyen nem létezhet, és kuss) mégsem felelős, akkor is a kurva anyját, mert csak.

Mondom: szerintem nagyon beválnál valamelyik "polgári" lapnál.

Bell & Sebastian 2010.06.03. 07:40:05

@mavo:
Mit polgári? Nyárspolgári! :)

tanarseged ur 2010.06.03. 09:04:31

@mavo: Legális =/= etikus. Erre utalt Elpet hsz-ének általad kifogásolt felvezetése is.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.03. 09:56:46

@tanarseged ur:

Ne viccelj, amióta Suchmann bevezette a "nem etikus, de törvényes" kategóriáját, azóta sok minden megváltozott. A szociálliberális kormányzat nagy morális forradalmának egyik eleme volt ez a "megélhetési bűnözés" fogalmának bevezetése mellett. A lehetőségeket páratlanul megnövelő módon porolták le a régi avítt, hipokrita elveket, hatalmas cselekvési szabadsággal ruházva fel a nagyívű gondolatokat formáló, grandiózus terveket kidolgozó egyént.
süti beállítások módosítása