Kommentszűrés
’10 máj
21
08:01

A baloldali elit múlandó dicsősége

Írta: Elpet

  Április 25-én végleg lezárult egy korszak Magyarországon. Korszakfordulót élünk meg, és nagyon fontos lenne értenünk, pontosan mi is zajlik le most. Sokan kimondták már, hogy több mint kormányváltás, ami most történt. Kis rendszerváltás lenne, vagy most történik meg az igazi rendszerváltás, netán most fejeződött be? Vagy a sötétség évei következnek, a felvilágosult progresszió időszaka után? Sok magyarázat létezik. Mi folyik most?

  A társadalom egy csoportjának szinte korlátlan hatalma ért most véget. Hogy ezt a csoportot körülírjuk, talán a legfontosabb a megértés szempontjából. Hagyjuk most az egyszerűsítő kategorizálásokat, praktikusan azért, mert nem szolgáltatnak elegendő információt a szükséges megértéshez. Kiknek a csillaga áldozott most le, vagy váltott sokkal halványabb fényre?

  Ennek a társadalmi rétegnek talán legfőbb jellemzője, hogy valahol a '80-as években, a kései kádárizmus időszakában vannak azok a vonatkoztatási pontjai, amelyekhez a jelen cselekvés és történések mérlegelését végzi. Fő ereje a későkádári technokrata elit, melynek életkori, egzisztenciális és gondolkodásbeli sajátosságok miatt ez az időszak egyfajta aranykort jelentett.

  Aranykort jelentett számukra, mert a megelőző évtizedek nélkülözései után, azokhoz viszonyítva egy mérhetővé vált jólét részesei lettek. A Skála-METRO, az 1500-ös LADA, a Videoton HIFI-torony, a Batthyány téri bevásárlóközpont, színes TV és videomagnó, a hangalámondásos nyugati filmek idejéről beszélünk. Arról az időről, amikor a vállalati vezetők nyugati kapcsolatok részesei lettek, betekintést kaptak a kinti világba és saját életszínvonalbeli fejlődésüket valamiképp egy konvergencia részeként kezdték tekinteni, amely a szakmaiság elvei alapján végső soron a szocializmust egy ésszerű világgá fejleszti.

  Fontos, hogy  megértsük a társadalom- és történelemszemléletet, amely e réteg sajátja. Számukra a történelem 1945-ben kezdődött, előtte az elnyomás és elmaradottság különböző korszakai váltották egymást. A felszabadulás eseményének ez volt az igazi jelentése, és ennek fényében szemlélik ma is a múlt és közelmúlt történéseit. A kommunista terror egy átmeneti - beavatottak számára: sajnálatos ám elkerülhetetlen - epizód volt, amelyet követően a különböző események során a végre-valahára modernizáció története zajlott. A rendszerváltást pusztán egy technikai jellegű korrekciónak tekintették, amely az előző időszak társadalmi struktúráját változatlanul kellett volna hagyja, kiegészítve a magántulajdonú gazdaság és - kényszerűen - a többpártrendszerű politikai struktúra elemeivel, ügyelve arra, hogy valamennyi párt végső soron a késő-kádárkor társadalmi-gondolati struktúráit védje és ezekbe fogalmazza bele az eltérő társadalmi igényeket.

  Ennek a rétegnek az elit mellett volt persze tömegbázisa, politikai képviselete (az MSZP és az SZDSZ, ennek elemzése külön történet), valamint egy olyan arca, amely talán a legnagyobb erejét adta, egy médiacsapata, amely TV-s és rádiós személyiségeken, népszerű arcokon, színészeken, zenészeken, humoristákon és egymást igazoló értelmiségi általános és szakjellegű megmondókon keresztül a '90-es évek elején gyakorlatilag a teljes hazai közvéleményt uralni tudták. Hatalmukat, erejüket, súlyukat ne becsüljük le. Fél éven belül meg tudták szüntetni az Antall-kormány, majd előkészíteni és fél éven belül megerősíteni a Horn-kormány legitimációját.

  A társadalom ezen csoportjának hatalma a rendszerváltás utáni 20 évben gyakorlatilag töretlen volt. Ne tévesszen meg senkit, hogy a 20 évből  kétszer 4 évig jobboldali kormányzás volt. Egy országban a közhatalom gyakorlása nemcsak a törvényhozói és végrehajtói hatalom birtoklásából áll. Amennyiben együttműködő szereplők uralják a vezető gazdasági, közigazgatási, nyilvánosságformáló pozíciókat, könnyen szembe lehet menni a formális hatalommal. És ebben éppen nem a magas vezetői posztok számítanak leginkább, hanem a középszintű vezetői beosztások nagy tömege. A '80-as évek elitje ebben volt nagyon erős. Mindent elkövetett azért, hogy a kialakult pozíciók semmit se változzanak, hogy a már kialkudott struktúrák újra és újra, verseny és a teljesítmény megmérése nélkül biztosítsák a megszokott szereplők számára a megélhetés és a társadalmi pozíció általuk elvárt színvonalát. Ennek az egész társadalmat átszövő, gigantikus informális hálózatnak érdekkijárójává vált az MSZP, az SZDSZ, valamint gyakorlatilag a teljes, múlt rendszerből örökölt médiaelit, melynek hasonló okokból pontosan ugyanúgy érdeke volt a kapcsolati háló zavartalan fenntartása.

  Csakhogy a '90-es években fennen ragyogó dicsőség nem tartott örökké.

  A networknek ugyanis nem volt és főképp nem lett feltétlen híve mindenki.

  Mindenekelőtt szembekerült a jobboldali polgársággal. Ez a történet a '90-es évek elején, a Demokratikus Charta létrehozásával kezdődött. A későkádári elit döbbenettel és sértődötten vette tudomásul, hogy a jobboldali polgárság, mely a háború előtti ezeréves magyar történelemből és a magyar progresszió határain kívül eső szférákból vette gondolati indoklásait és morális precedenseit, nem volt hajlandó kihalni sem a szocializmus kezdeti terrorja, de későbbi korrumpáló folyamatai hatására sem. A nagy szörnyűlködés mellett nagyon is kapóra jött ez a hirtelen felbukkanó társadalmi formáltság, hiszen egy közös ellenséggel jól lehetett definiálni a saját összetartozást. A régi elit a '90-es években stabil ellenséget formált magának a jobboldali polgárságból, és a Hócipő, Rádiókabaré és Népszabadság világában élőknek eszükbe sem jutott akkoriban, hogy egyszer majd fordul a kocka. Csoportérdekeik védelmét hol szakmai, hol ideológiai közdelemnek álcázták, ahol vagy a kőhideg szakmaiság, vagy az antifasiszta harc és progressziós erőfeszítések letéteményeseiként mutatták magukat, szemben a hozzá nem értést, ordas eszméket, bundás elmaradottságot képviselő jobboldallal.

  Voltak itt aztán mások is. A társadalom jelentős részének a híres '80-as évek sem volt olyan nagyon-nagyon fényes aranykor. A híresztelésekkel szemben nagyon sokan vannak hazánkban, akiknek akkor is, most is csak és kizárólag a munka jutott, és nem volt alkalmuk, még pillanatokra sem, hogy a tejről a zsíros fölét kanalazzák. Nekik sem lehet könnyen megmagyarázni, miért méltó tiszteletre és elismerésre valaki attól, ahogy a '80-as évek Magyarországán jól helyezkedett el a későkádári langyos pocsolyában.

  És harmadszorra: ne feledkezzünk meg az 1989 óta felnőtt nemzedékről sem. Nekik aztán semmit, de semmit nem jelent, hogy a rendszerváltás előtt mennyire számított érdemdús embernek valaki. Ezek a fiatalok új leosztást követelnek, és szavamra, a szükséges lépcsők megmászásának kötelessége mellett bizony, joguk van lapot kérni.

  A régi elit támogatói elfogytak. Uralmuk végére már saját, legszűkebb belső köreiken kívül senkinek nem tudtak semmit nyújtani. Ami történt, az vissza nem fordítható már soha. Lesz ezután is baloldal, lakótelepi mozgalmi romantika, a hagyományokon és a jobboldalon gúnyolódó humoristák, szabadgondolkodó városi értelmiség, a történelmi Magyarországtól idegenkedő vállalati vezetőréteg, de mindez egységes rendszerként, a társadalmi döntési pozíciók döntő részét birtokló széles társadalmi csoporttal a hátterében, ez nem lesz már többé.

  Egy korszak véget ért.

Címkék: jobboldal elit rendszerváltozás baloldal

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr741985362

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Milliókat osztogatott a távozó Hiller 2010.05.26. 09:31:01

A leköszönő kulturális miniszter miniszteri keretéből milliós nagyságrendben ítélt oda támogatásokat különböző, balliberális médiumoknak. A kedvezményezettek között van a Hócipő, a Mozgó Világ, az ATV, de Hiller elődjének, Görgey Gábornak is juttatott tám…

Trackback: Létrejöhet-e valaha igazi liberális párt Magyarországon? - 2. rész 2010.05.21. 18:19:49

Kóka János szerepe   Az SZDSZ szempontjából a Gyurcsány-féle hatalomátvétel amiatt is mérföldkő volt, mivel akkor kapták meg az újdonsült miniszterelnöktől azt a politikust, aki a párt egyik későbbi vezető személyisége lett, és a kuda...

Trackback: Létrejöhet-e valaha igazi liberális párt Magyarországon? - 1. rész 2010.05.21. 18:19:05

Napjainkban ér véget az SZDSZ nevű, önmagát liberálisnak definiáló párt önálló története. Az elemzők jó része szerint ezzel Magyarországon teljesen megszűnik a klasszikus liberalizmus, azaz a szabad demokraták jelentékeny űrt hagynak maguk u...

Trackback: Valami új kell 2010.05.21. 10:44:35

Valami nagyon nagy baj van a szocialistáknál. Jól láthatóan még mindig nem esett le nekik, hogy a Parlamentben mostantól nem ők fingják a passzátszelet, és teljesen zavarodottak. Fogalmuk sincs, hogy merre tovább. Márpedig ha nem tudják magukat nagyon ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borsikm 2010.05.21. 08:45:01

Na mivan, feljavult a mandiner? Elég a színvonalas cikkekből, Jobbik-ekézést akarok!!! :DD

jan 2010.05.21. 08:47:56

Nagggyon jó cikk!

yaaman 2010.05.21. 08:51:23

Árokásás rulez. Nevezhetnéd mondjuk a két oldalt magunkfajtáknak és magukfajtáknak. Lejárt az idő, komcsik, reszkessetek. Szép demagóg írást dobtál össze így korareggelre, grat.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.05.21. 08:58:11

Valóban, Ungváry, TGM és más nagyobb formátumú baloldali megmondóemberek is sokszor írnak arról, hogy jé, valahogy a kommunizmus évtizedei alatt is megmaradt a jobboldali polgári középosztály.

Őket előszeretettel horthystázták, dzsentrizték le, és nevezték ki elavultnak a kilencvenes években.

De mit ad Isten, 2010-et írunk, és még mindig itt vannak, még egy újabb nemzedékkel, akik az előző évtizedből itt maradt rettegőket és korabeli meghatározó véleményvezéreket egyfajta perverz stand up komédiásnak tartják.

Nagyszüleink és szüleink "alámerültek és kibekkelték". Csak sikerült nekik.

hopszmariska 2010.05.21. 09:03:03

Demagóg, okoskodó, általánosító, csúsztatások tömegével. Ez szép volt így reggelre!

Joejszaka 2010.05.21. 09:20:20

Gratula, szép írás.

Csak attól félek, hogy nincs vége.

"de holtvágányra döcögött-e
vajon a veres villamos
eljárt-e az idő fölötte
és holtvágányra döcögött-e
vajon a veres villamos?"

Nem halnak ezek ki ilyen egyszerűen.

Ráadásul a tele van a Fidesz is a késő kádár-korban szocializálódott alakokkal.

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2010.05.21. 09:42:02

Magyarul-e van ez íródva?

"valahol a '80-as években, a kései kádárizmus időszakában vannak azok a VONATKOZTATÁSI PONTJAI, AMELYEKHEZHEZ a jelen cselekvés és történések MÉRLEGELÉSÉT végzi."

BŐCSÉSZALARM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

BŐCSÉSZALARM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

BŐCSÉSZALARM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.21. 09:42:58

"Ez a történet a '90-es évek elején, a Demokratikus Charta létrehozásával kezdődött. A későkádári elit döbbenettel és sértődötten vette tudomásul ..."

aha, későkádári elit, te ostoba faszfej, későkádári elit ... Kis János, Pető, Konrád, Fodor, mint későkádári elit

és az ilyenek a hangadók a "polgári" oldalon bazmeg

Αρχων (törölt) 2010.05.21. 09:44:43

Elég rózsaszín felhős és fatalista vélemény, nem lehet kijelenteni olyasmit, hogy mostantól nem lesz erős baloldal. Ez kb, olyan mintha azt mondaná a kedves szerző, hogy Lord Protect O. V. miatt 0-ra redukálódott a korrupció Április 25. után. A politika olyan, mint a hullámvasút, egyszer fent egyszer lent, a jobb oldal most egy jó ideig csúcson lesz, míg az ellensúlya a békas*gge alatt és eltelik talán 3 ciklus is, mire látunk kormánycserét. Így működik ez.

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2010.05.21. 09:48:47

jáááááááj!!!!!

"A networknek ugyanis"

nyugodtan lehet írni

hálózatot,
együttműködést,
összeszerveződést (a networknél még mindig jobb)

sőt,

klikk,
érdekszövetség

reálműveltségel nekem kell oktatni a BŐCSÉSZT?!!!!!!!!!

nagyza 2010.05.21. 09:49:17

Fú de szar ez a poszt. Látszik, hogy a szerző olyan reflexekkel kénytelen élni, mint éppen ostoroz.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.05.21. 09:53:30

Mi a bánat, pedig még csak nem is került ki a poszt a címlapra.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2010.05.21. 09:58:52

hát teljesen még nem áldozott le a maszop csillaga (khmm :))), még hátra vannak a belső küzdelmeik és aztán nullázák majd le magukat
egy élmény lesz nézni a belső torzsalkodásukat :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.21. 10:00:10

"Sokan kimondták már, hogy több mint kormányváltás, ami most történt."

csak az a nagyon kis probléma ezzel, hogy ez ugye már 1998-ban megtörtént. nem én mondtam, hanem valaki, aki soha sem téved és soha sem hazudik.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.21. 10:03:02

@ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget:

"egy élmény lesz nézni a belső torzsalkodásukat"

élmény lesz??? már most élmény, szvsz. meg ahogy röfögnek össze-vissza. A sonka legyen sonkából! hirdetik főoldalon, és még biztoan léteznek emberek, akik ezt olvasva nem dőlnek hanyatt a röhögéstől

kalozka 2010.05.21. 10:05:44

Úgy legyen, soha ne jöjjenek vissza! Én személy szerint nem látom még ennyire lefutottnak a küzdelmet, a gazdaságban és a médiában még mindig fölényben vannak, a hálózat nagyobbik része még meg van. Nem szabad lebecsülni őket, nagy hiba lenne, nem szabad kényelmesen hátradőlni, félvállról kezelni a dolgot.

A következő fázis a média megújítása lesz szerintem. Ez már elkezdődött a jobboldali média terjeszkedésével, de korántsem lefutott. A digitális átállással lehetőség lesz több országos adót indítani a jelenlegiek ellen. A nyomtatott sajtó terén is fejlődünk, de a legdinamikusabb területen az interneten nagy a hátrányunk. Ezért pont a Mandiner ne gondolja, hogy vége a harcnak. Egy csatát elvesztettek a szocik, méghozzá nagyon, de az utóbbi pár évben készültek a vereségre és annyi pénzt félreraktak (loptak) amiből éveken keresztül fenntarthatják még a hálózatot. Vissza akarnak térni és ha nem figyelünk akkor sikerülhet is nekik.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.05.21. 10:11:51

@yaaman: ÉLJEN A DEMAGÓGIA! Szerinted mindenki közösen egy nagy masszát alkot, mi? :D
@hopszmariska: szívesen, máskor is. Nem szokunk le róla.
@Ezt a népet sajnáljam?: éljen a grammatikanáci. Ajánlott olvasmány: Nyelvhelyességi lexikon.
@nagyza: mi van, te is bebuktad a dolgot?

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.05.21. 10:12:27

@kalozka: az interneten nagy a hátrányunk? Nem hinném.

lorantka_a_gall 2010.05.21. 10:17:03

Szép cikk, érdemes volt elolvasni, grat! :)

bz249 2010.05.21. 10:18:53

@elGabor: en is megdobbentem. Ugy latszik mar Autojäger uzemmodban mukodnek!

drkovax 2010.05.21. 10:21:33

A poszt egy szavával sem vitatkoznék. (Max az így már soha" nekem, aki felnőtt fejjel tapasztaltam meg már a '80-as éveket, erős optimizmusnak tűnik, de remélem csak azért, mert "rajtam még a szolgaságnak bélyege van" (M.I. Mózes)...)

leila begin 2010.05.21. 10:21:39

Nem a Fidesz nyert, hanem az MSZP vesztett. Így igaza van a cikknek.

Lehet benne hiba, de találóan összefoglalta az elmúlt húsz évet és a baloldal mostani válságát. A '80-as évek vezetői már jó esetben nyugdíjas éveiket élik, ami maradt, a birodalom maradéka.

A folyamat a baloldali milliárdosok hatalmora kerülésével ért véget, hiteltelenül képviselik a kádári kisembert, a hagyomános baloldali elveket, de hitelesen az akkori arisztokrácia folyamodványát.

Török Gábor is biztos nektek írt:

torokgaborelemez.blog.hu/2010/05/20/176_megroppant_az_mszp

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.05.21. 10:21:44

@kalozka: ha valahol, akkor az online világban van túlerőben a jobboldal, a konziktól a sokabb nagyobb számú radikálisokig. Blogok, portálok, fórumok, közösségi oldalak - hemzsegnek a jobboldaliak.

ennek számos oka van.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.21. 10:21:46

Jó poszt!

A végéről kihagytad az áttelepült határon túli magyarokat...

yaaman 2010.05.21. 10:23:13

@dobray: keresztanyád alkot masszát, itt a faluban mind egyéniségek vagyunk:D szerinted meg két massza van, ugye? miért hiszitek azt, hogy csak fideszesek meg komcsik vannak? amikor végre pozitív történés van politikai szinten, miért ragadtok le az ellenfél köpködésénél?

kalozka 2010.05.21. 10:26:51

@dobray: Szerintem pedig igen. Nem a blogokra gondolok feltétlenül, hanem internetes újságokra.

Top 50 magyar site: netkutatasok.blogspot.com/2010/01/google-top-50-honlap-letoltesek-szama.html

Jóval több bal oldali hir oldal van és jóval előrébb, mint jobboldali. Persze lehet csak én tekintem ballibnek az index-et vagy az origo-t, de jobboldalinak biztos nem azok...

kalozka 2010.05.21. 10:32:28

@rajcsányi.gellért (ergé): Én nem látom ennyire rózsásan a helyzetet. Elismerem ezt valószínűleg jobban tudjátok, mint én, de a mondandóm lényegét azért legyetek szívesek fontoljátok meg: ne gondoljátok, hogy vége a meccsnek és levonulhatunk a pályáról.

IHCS 2010.05.21. 10:35:10

A cikk vége sajnos a visfulszinking kategóriába tartozik. (Bőcsésezk? Így helyes ez a szó a magyar nyelv szabályai szerint?)

Ami előtte van azzal csak annyiban "vitatkoznék", hogy bár ez is kiolvasható az írásból - szerintem mavo kb. így olvashatta - , de ugye a szerző sem összeesküvést sejt a hálózat működésében, hanem együtt szocializálódott emberek egymás iránti tiszteletén és egymás iránti bizalmán alapuló spontán "netvörköt"?

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2010.05.21. 10:35:53

@mavo: nem, most még nem kezdték el igazándiból
azt akarom, hogy egymás torkának essenek a balosok :))

Söci 2010.05.21. 11:01:19

Na akkor most már nem politizálni kéne, hanem dolgozni

barang 2010.05.21. 11:03:03

a poszt nagyon jo szerintem. a korszakhatar annyira nyilvanvalo, hogy meg a kivulalloknak is feltünt. egy pillanatra meg a nagy nyugat is megert minket. majdnem:)
www.economist.com/world/europe/displaystory.cfm?story_id=16159155

thetriggerhappy 2010.05.21. 11:11:53

ez a cikk annyira buta,felszínes,közhelyes és demagóg hogy ha nem látom az íróját, simán azt hittem volna, hogy lola alkotta.
a wishful thinkingben pedig igaza volt az elöttem szólónak.

teknős 2010.05.21. 11:18:32

@bz249: Azt már nem is említem, hogy Elpet milyen tökéletesen fogalmazta meg azt, ami történik, de kiváncsi vagyok, hogy ezek a partizánok honnan érkeznek! Mik a céljaik?

Nem mintha számítánának, csak az látszik, hogy a Mandiner erősen véleményformáló.

Elpet írása hiánypótló. Lassan majd az elvtársak is belátják, hogy ez volt a gameover. Lassan...

thetriggerhappy 2010.05.21. 11:29:52

@teknős:

megsúgom, hogy hol kap gellert a gondolatmenetetek:

az, hogy az elvtársaknak vége, senki nem vitatja. ez egy nagyon jó és szükséges fejlemény. ami viszont szánalmas, hogy rajtuk kívül is mindenki, aki nem sorolható a keresztény-konzervatív vagy a radikáljobb soraiba, az nemzetáruló és ellenség. az az lmp és az bárki, aki szerint a magyar jobboldal egy részének viselkedése és elvei nem európaiak.

számomra az mszp nem volt bolsi és nem volt komcsi. egy egyszerű elvtelen, rablóbanda volt, akik vesztettek a választásokon (nem valami forradalom söpörte el őket) és ha nem tudnak megújulni, felnőni, akkor megérdemelten eltűnnek. és bízom abban, hogy politikai pártállástól függetlenül jobban fog menni az országnak és benne nekem és a családomnak is. a győztes oldalon viszont még most, a választások után hetekkel sem látok mást, csak az izmozást a szimpatizánsok részéről és a döglött oroszlán rúgdosását. kezd kurva unalmas lenni és kezd egyre jobban amolyan bolsi színezetet ölteni sokak viselkedése.

tanarseged ur 2010.05.21. 11:39:25

@thetriggerhappy: A bolsi színezetű viselkedésre való hajlam oldalfüggetlen és meglehetősen gyakori emberi tulajdonság. Szélsőbaltól szélsőjobbig szinte mindenütt megtalálható.

Söci 2010.05.21. 11:40:49

nem itt az a gáz, hogy megint mindenki rinyál , és nem hajlandó építeni a jövőt. Most mindenki abból áll, hogy szidja az mszp-t . ennyi. ebebn kimerül. Mi lenne ha csinálnának valamit az emberek

Söci 2010.05.21. 11:41:51

Ez így egy helyben toporgás

Téglagyári Megálló 2010.05.21. 11:51:38

@mavo:

Fájdalom, ők is ezt a szekeret tolták a kilencvenes években, úgyhogy igaza van Elpetnek.

teknős 2010.05.21. 12:04:01

@thetriggerhappy: Ó nem! Ez a te gellered és nem a miénk, csak ránk projektálod!

Te hiszel valamit a jobboldali értelmiségről, ami nem igaz. Mi mindig is tudtunk csupán szakmai szempontból együtt dolgozni az olyanokkal, amilyen te is vagy. Bevettétek a fejetekbe, hogy mi mindenkit hittanra, templomba és olyan erkölcsökre akarun kényszeríteni, mint a miénk, pedig éppen fordítva történik. Mi irritálunk benneteket azzal, hogy másképpen akarunk élni, mint ti.

A Fidesz pedig még mindig nincsen kormányon.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.05.21. 12:17:33

Elég megnézni a jelenlegi MSZP frakció összetételét: szinte kivétel nélkül pont azok az arcok jutottak be, akik tönkrevágták az országot/pártjukat. Fletót top ten listás helyen indítani? Nooormális? Ha bizonyíték kell a gémóverre, ez az. Ebből nem lesz reload soha többé, ergo egy új, hiteles szocdem (váltó)párt kitermeléséhez minimum egy évtized lesz szükséges és az is csak akkor, ha a jelenlegi kínálat egésze kudarcot vallana.

bz249 2010.05.21. 12:23:38

@Herr SturmLiberator: A szocialdemokracia raadasul Europa szerte valsagban van, most inkabb a zold baloldali es a virtigli marxista partok tornek elore.

caralho voador 2010.05.21. 12:25:03

@mavo: "Kis János, Pető, Konrád, Fodor".
Kihagytad a maoista Demszkijt. Őfelsége ellenzéke...
Még mindig itt tartasz, faszfej?

thetriggerhappy 2010.05.21. 12:25:21

@teknős:

1. engem nem irritál senki aki templomba jár. ennyit a projektálásról.

2. olvasod te griftet, bbj (?)-t, tölgyet, tata86-ot és a többieket?

3. nem érted, hogy pont a ti-mi felosztás a fal, amin gellert kapnak a gondolataid?

4. ki kényszerít téged bármilyen, az akaratadtól eltérő életre? olvastad a vasárnapi nyitvatartásról szóló blog bejegyzés kommentjeit? nekem épp úgy tűnik, hogy a már említett urak szeretnék nagyon ráhúzni a saját erkölcseiket és szokásaikat azokra is, akik ebből nem kérnek. senkinek nem a valódi konzervatív és valódi keresztény értékeket magukénak vallókkal vitázik, hanem az ezen elvek nevében, de valójában bolsi eszméket képviselő holdkórosakkal. és azzal, hogy a kevés a jószándékúak közt is az olyan, aki kikéri magának pld a fent emlíetett urak agymenését. én nem szeretnék soha kommunistákkal, bolsikkal egy platformon lenni, a jobboldalon pedig sokakat egyáltalán nem zavarnak a nyilasok, szellemi bolsik. és aki ezt szóvá teszi, az rögtön be lesz skatulyázva.

Oblomov 2010.05.21. 12:25:31

"A régi elit a '90-es években stabil ellenséget formált magának a jobboldali polgárságból, és a Hócipő, Rádiókabaré és Népszabadság világában élőknek eszükbe sem jutott akkoriban, hogy egyszer majd fordul a kocka."

Már én is nagyon-nagyon várom Lezsák új verseskötetét. :D

erdészpista 2010.05.21. 12:31:48

Rendkívül naiv, szűklátókörű és ostoba cikk. Szégyen.

tlac 2010.05.21. 12:35:48

bauerek, lengyellászlók, bokroslajosok, és még marha sokan. írogatnak...

StavrosMenace 2010.05.21. 12:36:42

most kezdődik a munka, nehéz lesz, mert le vagyunk maradva rendesen

gramercy 2010.05.21. 12:41:49

"A társadalom egy csoportjának szinte korlátlan hatalma ért most véget."

es egy masik csoport valoban korlatlan hatalma kezdodott el

amugy meg aki azt hiszi hogy ilyen eles hatar van az "elit"ben, az hulye

az elit ugyanaz, az egyik kezeben egy babut tart, a masikban meg egy masikat

a mandiner es olvasoi (na jo, akik elmentek szavazni) pedig el vannak kapraztatva, valahogy igy:
www.youtube.com/watch?v=kUxYYQgSG-4

Várúr 2010.05.21. 12:43:39

@erdészpista:
A cikk qrvajó. Gyere ki Pista az erdőből, ha már becipeltek az eeetársak. Kívül látni fogod a fáktól is.

asz_tapasz (törölt) 2010.05.21. 12:44:20

@teknős: blog.hu címlap, bár ez csak a számukat magyarázza, az indulataikat nem

asz_tapasz (törölt) 2010.05.21. 12:45:20

@gramercy: nem elitről, posztkomcsi elitről volt szó :)

Din Serpahis 2010.05.21. 12:47:32

Lószart ért véget. Az igazi uralkodó osztály, a nyuggerek kiváltságos kasztja ma is az ország ura. Nyugodtan szívhatják a vérünket és élősködhetnek rajtunk. Csak a helytartóikat hívják másként.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.05.21. 12:50:22

@bz249: no igen, már nem a bányába küldött szegény gyerekek korát éljük, a átlag-polgárosodás kiteljesedése okafogyottá teszi a társadalmi alapon ideológiát építő szocdemet + a haladó bal átment az önmegtagadó kozmohablattyba.

A jóléti állam meg tarthatatlan, ad absurdum pont az osztogatósdi miatt lett a definíció szerint dolgozó emberek pártja szocdemből a dolgozó embereket kiszipolyozó, eltartott rétegek szavazatait hajtó hatalmi klikk - szinte feudális hűbéri rendszerben.

A zavaroshippi-idealista zöldek és a naívradikális marxisták könnyen lehet, hogy divatos/trendi alternatívaként pózolnak, de szerencsére szektapolitikájuk miatt sose lesznek tömegpártok. A Grüne egy szép példa erre a zsákutcára, a kezdeti balos orientáció után egyre inkább fordul sokszor konzi irányba.

SZVSZ manapság EU szinten tényleg egyre kevesebb értelme van jobb/bal felosztásban gondolkodni, a siker garanciája már rég nem az ideológia, hanem a felelős (pragmatikus) politizálás mentén elért eredmények.

Most sem azért bukott az MSZP, mert "balos", hanem mert dilettáns volt és a baloldali szavazóbázis jelentős része is cserben hagyta v. egyenest átszavazott Fideszre, Jobbikra, LMP-re.

TheQuestion 2010.05.21. 12:50:30

Ez szvsz jól sikerült. Frappáns, nem hosszabb a kelleténél és nem is állít valótlant.

Logan Grimnar 2010.05.21. 12:50:45

Nagyon jó poszt, gratulálok! A 40 évemmel magam is átéltem és átéreztem mindazt, amiről ír Elpet.
Tisztelet neki!

Diocles 2010.05.21. 12:50:55

Két megjegyzés:

1. kihagytátok a hvg-t, pedig szerintem ennek a posztkádári-elitista gondolkodásnak ők a legjellegzetesebb megjelenítői.
Érdemes elolvasni ez e heti hvg-t, csupa Fidesz-fikázás:
- Babus Endre ír arról, h Orbán milyen radikális
- a családi adózást fikázzák, mondván, h elitista
- a kettős állampolgárságot fikázzák

2. De szerintem a posztkádári vállalati elit be tud illeszkedni a jobboldalba, ha ezektől a manipulátoroktól el tudnak szakadni.
Érdemes megnézni a jobboldal káderállományát, nem csupán a Fideszben vannak már ott ezek az emberek (Járai, Martonyi, Demján, stb.), hanem a Jobbikban (!) is, Nyikos László őskáder személyében, aki a Parlament legbefolyásosabb bizottságának elnöke lesz, a Jobbik színeiben.

Thulsa Doom (törölt) 2010.05.21. 12:52:46

Ez a cikk valami vicc? "Egy korszak véget ért." Mi ért véget??? Itt már időtlen idők óta csak a "ne az emberek fizessék meg" szlogennel lehet nyerni. Így nyert eddig az összes párt. Akkor meg mi a lófasz ért véget, bőőcsész felebarátom?
Mihelyst kiderül a hatalmon lévőről, hogy mégis az emberek fognak fizetni (ugyanis a mosómedvék és a barázdabillegetők jelenleg is fizetésképtelenek), megbukik, mint a szar!

Ennek pedig semmi köze a Kádárhoz. Ez maga a nagybetűs demokrácia egy olyan népre alkalmazva, ahol a többségnek fingja nincs sem a gazdaságról, sem a politikáról.
Az meg csak a hab a tortán, hogy a magukat okosnak képzelő pártrajongók szerint (lásd a cikk szerzőt), ha a kedvenc pártja megbukik akkor a nép hülye, ha viszont nyer akkor bölcs és vége a régi korszaknak. Ez minden választás után így volt. Most sincs ebben semmi változás.

hidroponi 2010.05.21. 12:53:27

"Milyen hosszan mondja! És milyen keveset!" (c) Hofi

elfelejtette 2010.05.21. 12:54:27

@rajcsányi.gellért (ergé): "Nagyszüleink és szüleink "alámerültek és kibekkelték". Csak sikerült nekik."

A jobboldali elitek túlélőképessége egészen elképesztő. Túlélték Rákosit és Kádárt, Gyurcsány már meg sem kottyant nekik. :)

Publius Decius Mus 2010.05.21. 12:56:16

Nagyon jó poszt, bár szerintem még van egy kis esélyük, de óriási a hatalmi kár és az erkölcsi veszteség a "baloldalon".

A trágár balos kommentelők beírásaiból is látszik, hogy milyen nagy a baj, eltörött a tükör ha volt egyáltalán.

Nem a parlamenti jobboldal a lényeg, hanem akik szavaznak rá. És igen, a konzervatív polgárság lemerült, kibekkelte és örökítette magát. Ez a baloldal kudarca, köszönjük nagyik, papik, anyuk és apuk, a láng erősebb mint valaha.

gramercy 2010.05.21. 12:57:20

@asz_tapasz: nincs ilyen eles hatar!
ugyanazok az emberek allnak a hatterben

vagy teged is sikerult elkapraztatnia valamelyik babunak?

fran7 2010.05.21. 12:58:22

Azt gondolom a szerzőnek abban teljesen igaza van, hogy azt a gondolkozásmódot, ami 1948-tól datálta a történelmet azt remélhetőleg magunk mögött hagytuk. Amelyik Magyarországot csak a határon belül tudta elképzelni, s nem akart beengedni egyetlen olyan gondolatot, ami megzavarta ezt, vagy nem az ő felsőbbrendűségét igazolta. Hogy külföldről csak azok a hangok jöhettek be tudósításként, amik őket igazolták. Szerintem ezt már maga a balodal sem akarja így. Aki csak két hetet töltött az országhatáron túl az ennek a gondolkozásának tarthatatlanságát megérezte. Az, hogy ez a változás milyen forgatókönyv mellett megy végbe az részletkérdés. A magyar történelem arra tanít, hogy elképzelhetetlen nagy változások, szinte hihetetlen gyorsasággal mennek végbe. A legnagyobb hatalomaal rendelkező Fletó 1 hét alatt minden pozicióját elvesztette úgy, hogy addig nem szégyellte lövetni az embereket. Megyót úgy rúgták ki egy héttel előtte azt taglalták belsős emberek, hogy nincs semmi probléma.

blokkos 2010.05.21. 12:58:25

@thetriggerhappy:
Egyetértünk!
Érdekes, tőlem is mindenki abban hisz amiben akar.
Nem akarom, hogy kötelező hittan legyen, de azt sem, hogy kötelezően pl. punk frizurát kelljen csináltatnom.
Nem dobálok homszexuálisokat a felvonulásaikon, holott nem értek velük egyet abban, miért is kell felvonulni. De azt sem értem, miért kell körmenetet tartani? Ja és őket nem dobálja senki.
Tiszeteletben tartom mindazokat akik másképp gondolkodnak, élnek, akik vörös kakastaréjt csináltatnak a hajukból, a vallásosakat, az ateistákat, a homo- és biszexuálisokat, a templomba járókat és swingerezőket, stb. Csak egyet ne akarjanak: rám erőltetni az ő felfogásukat. Én sem akarom senkire erőszakolni az én mániáimat. Ez még akkor is érvényes kellene, hogy legyen, ha egyesek szerint "isten írja a történelmet". Ő higgye azt.
Attól, hogy most hatalom került a kezébe, még minden ostobaságot nem kellene törvénybe iktatni,és ellenségnek tekinteni mindazt, aki úgy gondolkodik, hogy a hogy a történelmet nem írják, hanem "VAN" még akkor is, ha egyesek íróeszköz helyett radírral változtatnak rajta.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.05.21. 12:58:35

már bocs, de a sógormutyizás pont ugyanúgy zajlik jobboldalon, mint a baloldalon (tán kevésbé hagyományos, de uolyan kártékony)

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.05.21. 12:59:45

@Diocles: A HVG reformkommunista lapként indult, és reformkommunista lapként folytatja ma is. :)

is 2010.05.21. 13:01:54

van a posztban ~5 állítás, amit nehéz vitatni, és lényegében mindenki igaznak fogadja el. és van ~5 másik, ami meg pszichológuséknál kimeríti a paranoia kórképét (amikor a baloldal kizárólagos szándékos rombolása, kontraszelekciója és hasonlói vetődnek félmondatokban papírra).

a másik szemében gyermeki örömmel keresgélitek a szálkát, a magatokéban meg néhány gerenda meg se kottyan, ugyanolyan zombiként nyomjátok a mantrát, mint a szoci nyugdíjasok a Kádárt. egyik 19, amásik meg egy híján 20.

Thulsa Doom (törölt) 2010.05.21. 13:02:50

@Publius Decius Mus: Ja, hát persze! Mert ez a mai parlamenti felállás annak köszönhető, hogy a "konzervatív polgárság" feltámadt hamvaiból... Komoly.

virág elvtárs 2010.05.21. 13:04:01

T.Szerző!

Tessék írni a jobboldalról is ,melynek vezető rétege Kádár köpenyéből nőtt ki,ill. arról,hogy képtelenek felébredni a Horthy-mámorból.

is 2010.05.21. 13:06:10

@Publius Decius Mus: "És igen, a konzervatív polgárság lemerült, kibekkelte és örökítette magát."

most már csak arról kellene szót váltanunk, hogy ezzel az ország jól jár-e? ezek a konzervatív nagyik, papik, anyák és apák vajon 2010-ben milyen használható dolgot hagytak itt 1948 előttről? mert az elmúlt 8 évben semmi pozitívat nem kaptunk, csak a mindentagadást, akármi is lett emiatt az ország sorsa. 8 év pedig egy emberélet több, mint 10%-a. hadd ne köszönjem meg.

Publius Decius Mus 2010.05.21. 13:07:03

@Thulsa Doom: Persze, hogy közel sem 100%-ban a polgárság szavazta ezt ilyenre, de a dolog masszív mozgatórugója onnan jön.

tölgy1 2010.05.21. 13:08:06

@is: az a nagyon szar, hogy eltűnt a szadesz, és már nincs aki megmondja a hülye szociknak és hülye fidesznácikoknak a tutit.

Publius Decius Mus 2010.05.21. 13:08:17

@is: Te nem jársz jól, ha ezt kérdezed.

is 2010.05.21. 13:08:34

@Logan Grimnar: jaj, nem vagyok én olyan fontos. de mindig így járok: valahogy mégiscsak az én gondolataim piszkálják meg mások agytekervényeit, akár negatívban, akár pozitívban. volt már, hogy benéztem egy posztba, és már az várt a kommentekben, hogy 'mindjárt jön is a hülyeségeivel' :-).

is 2010.05.21. 13:12:37

@TheQuestion: "...és nem is állít valótlant. "

dehogynem. rendkívül szubjektív tételek vannak benne, és mint ilyenek kötelezőek, hogy rész szerintiek legyenek. és mivel szerző ezeket valami általános igazságnak állítja be, még csak meg sem említve, hogy van ám más értelmezés is, ezért direkt rongálja a világképét sokaknak. még akik úgy érzik, hogy megerősítést nyertek, azokét is. lehet, hogy egyébként nem is tud róla, tényleg elhiszi, amit ír. otthon, meg a haverok biztos ezt mondták neki.

Devil 2010.05.21. 13:15:19

@is:
"ezek a konzervatív nagyik, papik, anyák és apák vajon 2010-ben milyen használható dolgot hagytak itt 1948 előttről?"
Minket.

seabeast 2010.05.21. 13:18:13

öööö

Ha jól érzékelem a cikk azt állítja hogy megbukott a baloldali elit (ami ilyen és ilyen attribútumokkal rendelkezett, ezt bontja ki) és most jön a jobboldali elit, ami lényegéből fakadóan teljesen más.

Na most a fő kérdés, hogy ez az állítás megállja e a helyét, azaz más jellegű e mentalitásában, gondolkodásában ez a bizonyos jobboldali elit. Van aki azt mondja, hogy nem, mert egy gátlástalan, történelmi értéktudat nélküli társaság került most hatalomra, akik lehet hogy jobb technokraták lesznek mint elődeik, de az nem nagy kunszt amúgy. Egyébként egyszerűen végig kellene menni egyenként ezen a bizonyos jobboldali eliten, ezen a pár száz vagy ezer emberen és végig bogarászni az életútjukat, hogy melyik korban szocializálódtak, kik voltak a tanáraik, miket olvastak és legfőképpen, nem is olyan régen még "melyik oldalon" álltak.

Egyébként nekem az a véleményem, hogy nem létezik jobboldali polgárság, illetve az a bizonyos sokat emlegetett jobboldali vagy inkább polgári értéktudat nem létezik, miért is létezne egy ilyen fél évszázad után. Ezt a réteget 44 és 56 között kiirtották és két hullámban kiüldöztél, telepítették az országból. Az ország lelke mélyén a tipikus kérdésekben (állam szerepe, gazdagokhoz-szegényekhez valló hozzáállás stb) egy nagy irigy ballib izé, valami egészen zavaros világ- és önképpel. De ez természetesnek mondható, egyrészt 45 év kádári agymosás után nagyon más nem várható, másrészt a "magyar" mindig is egy zaklatott lelkiállapotú, nagyon individuális alkat volt.

Devil 2010.05.21. 13:18:42

Sztem semmi erdekes nem tortent a valasztasokon. Nem volt forradalom es nem is lesz.
Volt egy konjunktura-idoszak amit egy valsag-idoszak kovetett es az kormanyon NEM levo politikai part sikeres kommunikacioval az egeszert a kormanyzo partott tette BUNBAKKA.
Es azt tukroztek a valasztasok.
En nem altok forradalmat, mert ahhoz valami UJ kellene es nem valami REGIT felmelegiteni - uj pedig itt sehol sincs.

Logan Grimnar 2010.05.21. 13:19:30

@is: az ország jól járt, a magadfajták viszont nem. Az elmúlt 8 év termonukleáris elkúrásai közben mégis mit vártál? Hogy ehhez tapsolnak és asszisztálnak a jobbodalon lévők? A pofátlanságodnak meg a csimborasszója, hogy van képed NEKED számonkérni az ÁLTALATOk elkúrt 8 évet rajtunk. Ha lenne egy csipetnyi képességed az önértékelésre, akkor most nem itt osztogatnád az észt ez után a 8 év után, hanem valahol Tibetben mezítláb a hóban tekergetnéd az imamalmokat vezeklés gyanánt....

Arzén Vendel (törölt) 2010.05.21. 13:19:57

@is:

"8 év pedig egy emberélet több, mint 10%-a. hadd ne köszönjem meg."

Ez a két félmondat sok választó fejében ott motoszkált a szavazófülkében. Nagyrészt ebből lett a 2/3.

phaidros 2010.05.21. 13:20:31

@is: "a másik szemében gyermeki örömmel keresgélitek a szálkát, a magatokéban meg néhány gerenda meg se kottyan, ugyanolyan zombiként nyomjátok a mantrát, mint a szoci nyugdíjasok a Kádárt. egyik 19, amásik meg egy híján 20. "

erre csak azt tudom mondani, hogy a másik szemében gyermeki örömmel keresgélitek a szálkát, a magatokéban meg néhány gerenda meg se kottyan, ugyanolyan zombiként nyomjátok a mantrát, mint a szoci nyugdíjasok a Kádárt. egyik 19, amásik meg egy híján 20.

phaidros 2010.05.21. 13:21:20

@Logan Grimnar: "hogy van képed NEKED számonkérni az ÁLTALATOk elkúrt 8 évet rajtunk. "

nem érted, a hülyenépszavazás miatt! Nem érted?

Waldi! 2010.05.21. 13:23:03

OMFG, szinte korlatlan hatalom :D
Meg egy kurva egeszsegugyi reformot se tudtak atverni az orvos-maffian.
Meg a 10x aron az allamnak kiszamlazott TOI-TOI WC-kert se tudtak a birosag ele citalni senkit. Hogy az ugyeszseg minimum erdekes modon valt a Fideszes kampany lenyegeben egyetlen hadtesteve.
Tetlenul neztek, hogy gyakolatilag 100 %-osa valt a Fidesz tulsullya a mediaban. Hogy egy kurva Kubatov ugy se tud bekerulni egy hiradoba se, pedig a "nyuggerek" biztos erdeklodve hallgattak volna.

Szinte korlatlan hatalom. Akkor most mi lesz itt? Csak Szlovakia ne volna :D

elfelejtette 2010.05.21. 13:25:13

@Devil: Nem lep meg, hogy ez a véleménye, a baloldal támogatói a mai napig így látják. Történt néhány szerencsétlen, és váratlan sajnálatos esemény, de majd a Fidesz szépen szétzülleszti a hatalmat, aztán saját magát, és 2014-ben folytatódik az egész progresszió tovább. Az MSZP valami csoda folytán ismét megújul, most már kábé ötszázadszorra, új emberek, lecserélt céglogó, újrafazonírozott baloldali eszmerendszer, és minden mehet tovább.

Dr Kangörény 2010.05.21. 13:26:03

Az tiszta röhej, hogy amikor egy jobboldali párt kerül hatalomra, akkor azt hirtelen mindenki "több, mint kormányváltásnak", vagy egyenesen "rendeszerváltásnak", vagy "korszakváltásnak" nevezi.

Pedig semmi más nem történik, mint egy sima kormányváltás.

Az Antall kormány legitimációját senki nem törte meg a Horn kormányét pedig senki nem építette fel, a legitimáció alapja ugyanis csak és kizárólag a választás. Az Orbán kormány legitmiációját is csak az fogja most adni.

phaidros 2010.05.21. 13:26:17

@is: mivel egyszemélyben megtestesíted a teljes szocialista párt, a ballib megmondóemberek és minden még kitartó szavazójának moralitását, demagógiáját, érvelési stílusát, és sugárzod a belőlük áradó gyűlöletet, ezen a helyedben nem csodálkoznék. :)

fran7 2010.05.21. 13:29:23

Mint Márait viszonylag jól ismerő ember azt gondolom, hogy igazi polgárság Magyarországon nem létezett, de annak stílusa igen vonzó ma is, és gondolkozásával megtermékenyíti a gondolkozásmódját a mai jobboldali embernek, s igazán a baloldali sem tud vitatkozni vele. Ez kb. olyn mint a teológiában a puritantizmus, ami szigorúan véve csak egy rövid 20 éves periódust ölel fel, mégis áthatja a teológiai, filozófiai, közgazdasági gondolkozást a mai napig. Nem úgy hogy egyetértenek vele mindenben, sőt, Csak mindig viszonyítási pontok egyike marad. A másik, ami zavar engem a baloldalban, hogy én jobboldaliként nem akarok és udok úgy gondolkozni a kommunizmusról szocializmusról, mint aminek az emlékét végképp el kellene törölni, sőt vannak benne megfontolandó dolgok. A mostani baloldal ott rontotta el, hogy még ezt a viszonyítási pontját is eladta, még négy év hatalomért.

k.g. (törölt) 2010.05.21. 13:30:20

"Lesz ezután is baloldal, lakótelepi mozgalmi romantika, a hagyományokon és a jobboldalon gúnyolódó humoristák, szabadgondolkodó városi értelmiség, a történelmi Magyarországtól idegenkedő vállalati vezetőréteg" - ez mi, ha nem ellenségkép-festés? Ugyanolyan demagóg vagy, mint az általad fikázott későkádári langyos vízben dagonyázó "elit". Miért kell az embereket kényszeresen 2 csoportra osztani? Ezek szerint vannak a szabadgondolkodó értelmsiégiek, a vállalatvezetők, meg a panelprolik, akik ellen hősies keresztes hadjáratot folytatnak az öntelt, kicsinyes vidéki polgárok, a falu alkeszei, meg a figyelemhiányos bloggerek? Gratulálok a mély társadalomelemzésedhez.

kleinpower 2010.05.21. 13:32:42

Valóban vége?

Az Apró-klánt sikerült felszámolni?

Az egykori kommmunista vezetők bankrendszerbe (vezető pozíciókba) beépült ivadékait félreállították?

A CW Bank sötét múltját feltárták? (nem úgy, hogy a titokgazdák "nemzetközi botránytól" tartva szőnyeg alá söprik, és hallgatnak)

A Ciprusra menekült egykori ügynököket (offshore-ügyek) sikerült azonosítani?

"A korrupció nemzetközi közlekedési útvonalait feltérképező kézikönyvet írt egy újságíró, miután egykori kommunista titkosszolgálatok embereire bukkant néhány határokon átnyúló, szövevényes sztoriban."
index.hu/kultur/media/2009/04/09/offshore_utikalauz_nyomozo_ujsagiroknak/

seabeast 2010.05.21. 13:37:10

@solmyr: Meg mi az, hogy "a történelmi Magyarországtól idegenkedő vállalati vezetőréteg"? Ekkora képzavart rég olvastam.

csacsacsa 2010.05.21. 13:38:05

@elfelejtette: Igen, túlélte mert van erkölcs mi szerint élnek.
Baloldali meg leginkább érdeknől lesz az ember. :)

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2010.05.21. 13:38:25

Hát nem. Megírták ezt itt előttem többen is. Nem, nem halt ki senki, semmi, csak innentől más nevük lesz, más szoknyája mögé bújnak, de ugyanúgy a mi pénzünket fogják lopni.
Az a különbség, hogy akkor kommunizmusnak csúfolták a rendszert, most demokráciának. De sem azt, sem ezt nem sikerült eddig életre kelteni. Egyedül a régi ideológia halt meg.
Azon lovagolni, illetve ezt meglovagolni enyhén vicces.

Publius Decius Mus 2010.05.21. 13:38:52

@seabeast: "Egyébként nekem az a véleményem, hogy nem létezik jobboldali polgárság"
Mivel így definiálják magukat sokan, tök mindegy mi a véleményed.

teknős 2010.05.21. 13:39:59

@thetriggerhappy: Elöször is szögezzük le én semmilyen közösséget sem vállaltam Tata86-tal, még egy lapon sem lehet említeni vele. A többiekkel szoktam egyetérteni, többé-kevésbé.

A ti és mi felosztás nem tőlünk származik, hanem a ti találmányotok, ezért mondom, hogy a geller a tiétek.

Összemosod a kádárista elitet, akinek az érdekében állt ez az összemosás, és a 90'években, amiről éppen Elpet írt lehetősége is volt arra, hogy mesterséges árkot ásson közénk, mert köztünk egy különbség van (tény és nem értékítélet), hogy mi ragaszkodtunk a gyökereinkhez, ti pedig nem.

A projektálásban lényegében igazad van. Ahogyan én nem felelek meg az általad képzelt társadalmi szereplőnek, előfordulhat, hogy te sem és éppen rád nem igaz, amit állítottam, de jelzem lehet, hogy nem is tudatosodik benned valami, amit készen kapsz. (Én ilyen vádak esetében át szoktam gondolni, hogy miért mondja, amit mond, segít abban, hogy megértsem a másik felet. Észrevettem, hogy vannak olyan vádak, amit nem is ért a két tábor, vagyis egészen mást ért alatta és ezért nem tudjuk túltenni magunkat ezeken)

Samott 2010.05.21. 13:40:30

Nem szoktam igy minositeni, de ez bizony igen sz.r iras volt. Bakker, kadar nepe most eppen a fideszt valasztotta meg, mert az igerte nekik (valoban indirekt modon, de eleg egyertelmuen) azt, amirol a kadar rendszer szolt: majd allam bacsi elintezi gyerekek. A szocik azert buktak meg mert egyreszt 8 ev rohadt sok volt beloluk, masreszt a vegen mar rohadt sokat es iszonyat pofatlanul loptak, harmadreszt pont a kadar rendszer alapveteseivel ellentetes dolgokat probaltak atverni (vizitdij, tandij, egyeb onreszek) a rendszeren. Bakker, korunk Kadar Janosa eppen Orban Viktor... :) Ezert tenyleg erdemes volt kibekkelni 60 evet. Terjunk vissza erre ket ev mulva...

TheQuestion 2010.05.21. 13:41:40

@is: Nem is akarok abba belemenni, hogy igaz vagy sem. De egészen biztosan vannak olyan rétegek ,családok, akik az utolsó kádári évtizedet és az elmúlt húsz évet "kibekkelve" élték meg. Persze aki tehette, dolgozott, gyarapodott, de belül és a saját szűkebb köreiben viszolygott mindentől, ami "Kádári". Ezzel nem lehet nagyon mit kezdeni, változtatni sem.

Ez az ő interpretációjuk.

ANoo 2010.05.21. 13:44:12

de komolyan, kikrol beszelunk? ki ez az elit? az otvenes evekben szuletett es diplomas szuleink? a karpotlasi jegyen meggazdagott szuleink? aki a 80-as evekben szlovakiaba jart sielni? aki nem trabantra vart, hanem ladara az autonyeremeny-betetkonyvvel? minden legalabb kozepvezetove eloleptetett 1940 es 1970 kozott szuletett? vagy aki most is ponyvat terit a zaporozecere?

ekkora f@szsagot mar reg olvastam, sracok!

seabeast 2010.05.21. 13:44:32

@Publius Decius Mus: Attól még nem azok csak mert annak hívják magukat. A Német Demokratikus Köztársaság sem volt demokratikus köztársaság, hiába hívták magukat annak.

k.g. (törölt) 2010.05.21. 13:45:02

@Samott: ez nagyon találó. Annyiban igaza van a mandinernek, hogy a Kádár-korszak kurvára rányomta a bélyegét az országra, de nem veszi észre, hogy ez miben nyilvánul meg. Cselekvőképesség, kezdeményezőkészség hiánya, vakhit az államban. És bizony Orbán pontosan ezt használta ki.

stratez 2010.05.21. 13:47:19

A legjobb elemzés, amit mostanában a blogvilágban olvastam. Aki látta tegnap este a parlamenti vitát az úgynevezett kettős állampolgárságról, az mindazt láthatta, hallhatta, tapasztalhatta, amiről Elpet beszél. Egy szétesett, vezetői által cserben hagyott - sem Gyurcsány, sem Mesterházi, sem Lendvai nem volt jelen - pártfrakció vívta haláltusáját. A fák állva halnak meg, az MSZP a parlamentben ülve.

világoszöld 2010.05.21. 13:47:42

magyar szólások , mondások: Meghalt a király, éljen a Király, jön még kutyára dér, nem eszik olyan forrón a kását, stb. Szóval a politikai siker törékeny, a nép gyorsan fordul, 4 éve még Gyurcsányt éltette, várjuk ki a dolgok végét, lehet, hogy jól sül el, de ha évekig nem lesz több a boritékban, a nép fordul megint egy nagyot. Forradalmat utólag szokás megítélni, úgyhogy ez egy hatalmas zöldség.

thetriggerhappy 2010.05.21. 13:48:04

@teknős:

látod, még mindig ti és mi. tudsz te rólam bármit? tudsz te az én erkölcseimről, kultúrámről, értékeimről bármit is, hogy nyugodt szívvel ti-zel?

én felköpnék és aláállnék ha olyanokkal értenék egyet mint a felsorolt urak.

Oblomov 2010.05.21. 13:48:12

@teknős:@teknős: "Elpet írása hiánypótló."

:D
Azért reménykedjünk, hogy Matolcsy elvt. kevésbé forradalmi érveléssel támasztja majd alá a megemelni kívánt hiányt, amikor az IMF-fel tárgyal. Attól tartok ugyanis, h. az IMF ökonomista marxistái azzal vágnak vissza: nix hiánypótlás, tessék csak a túlélő "jobboldali polgárságra" terhelni a gondokat. (Tehát ne azzal próbálkozni - amivel a bukott leninisták próbálkoztak volt - h. a nyugati polgárság fizesse a hiányt).

jo.e 2010.05.21. 13:48:31

@Ezt a népet sajnáljam?:
Akkor ezt most így hogy?
(1ébként én is így tudom ;))

Dr. Cica75 2010.05.21. 13:49:29

"Ennek a társadalmi rétegnek talán legfőbb jellemzője, hogy valahol a '80-as években, a kései kádárizmus időszakában vannak azok a vonatkoztatási pontjai, amelyekhez a jelen cselekvés és történések mérlegelését végzi."
Ez mondjuk 100%-ban jllemző a Fideszre (is). Szóval pont ez a réteg írja át az alkotmányt. Ezek után azt írni, hogy a réteg uralmának vége, elég nagy botorság.

seabeast 2010.05.21. 13:50:28

Vagy hogy stílszerű legyek, a románok se a rómaiak leszármazottjai, akármennyire is ezt állítják magukról:)

hááááát 2010.05.21. 13:52:06

A jobboldali Elit dicső felemelkedése!

Igy nem akarsz írni egy cíkket?

A legtöbbször akkor kapok hányingert amikor a Demján és a slepje nyalja a jobb seggét.Biztos én vagyok hülye, de ők már 1989 elött is itt bizniszeltek!

nabazzmeg 2010.05.21. 13:52:29

"A társadalom egy csoportjának szinte korlátlan hatalma ért most véget"

tegyük hozzá gyorsan: és egyúttal kezdődött el. Az igazsághoz ez is hozzátartozik.
Személy szerint örülök, hogy az MSZP gyakorlatilag megszűnt, egy kicsit morcivá tesz, hogy van esélyük átmenteni magukat, ahogy az szdsz-nek is sikerült (LMP)
1ébként meg az a lényeg, hogy végre kell hajtani amit eddig halogattak, bármi áron, különben odajutunk mint a görögök. Aztán hiába törnek-zúznak ott is, csak azt érték el, hogy egy csomó turista lemondta a tervezett utakat. Amíg a nép buta, nem lehet vele jót tenni.

bagabo 2010.05.21. 13:53:51

Hát, aki azt hiszi, hogy a konzervatív polgárság nyerte ezt a választást, az valahol máshol él. A szavazótábor a "szociális"-demagóg népszavazással állt össze és tipikusan a kádári reflexekre épített, azokat célozta, akik korábban a "nem lesz gázáremelés" demagógiájára buktak. Félreértés ne essék, a szocik megérdemelték, amit kaptak és szerintem innen ők már fel nem állnak soha. No ez nem is baj, mert a szabadság, egyéni felelősség, a verseny vagy akár a baloldali esélyegyenlőség értékeit annyira képviselték hitelesen (és következetesen), mint amikor Vona Gábor a demokráciát félti. Csak hát ettől nem lesz jobb, mert most a fidesz is az ő közönségüknek játszik. Az ország meg szép lassan elfoglalja jól megérdemelt helyét itt a Balkánon.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.21. 13:53:56

@thetriggerhappy: & @blokkos:

Nem szeretnélek elszomorítani benneteket, de az a ti bajotok, hogy fogalmatok sincs arról, amiről beszéltek. Ha "szellemi bolsevikozol",@thetriggerhappy:, előbb a saját házad táján kellene körülnézni!

A liberalizmus a "pusztulás kultusza", a "halál vallása" --- ezt védelmezitek olyan bőszen:-( Az egyénelv a személyiség vége. Ha egy személyt bőségesen ellátunk absztrakt jogokkal, de megfosztjuk méltóságától, közösségeitől, természetes támaszaitól, akkor a tömeg egy egységévé változtatjuk, aki szabad ugyan (ettől) nem lesz, annál inkább végletesen kiszolgáltatott és szabadon manipulálható.

Gondolkozzatok egy kicsit!

magyarido.blog.hu/2009/07/14/egy_igazan_meltanyos_ajanlat

ü
bbjnick

cotti 2010.05.21. 13:56:40

Nagyon jó poszt!

Én megmondom őszintén, hogy a Jobbikra adtam a voksomat, de a Parlament üléseit hallgatva azt érzem, hogy itt tényleg valami olyan történik, amire illenek a post megállapításai.

Olyan kérdésekben van megegyezés, amiknek mindig is nemzeti minimumnak kellett volna lennie. Lesznek kemény viták persze sok kérdéskörben, de katartikus érzés azt hallgatni a közvetítésekben, hogy Trianon vagy az elszakított területeken élő magyarok ügye végre nem képezik vita tárgyát. Van alap, amire lehet építeni, van nemzeti minimum.

A FIDESZ, a Jobbik eddigi szereplése eddig csillagos ötös, az LMP pedig kellemes csalódás, az MSZP karanténba helyezése pedig az elmúlt évek után nagyon is helyénvaló.

blokkos 2010.05.21. 13:56:54

@csacsacsa:
Majd meglátod mennyi ember lesz jobboldali, csupán érdekből, mert másképp még utcaseprői állás sem jut neki.

fran7 2010.05.21. 13:58:19

@Samott: Kádár népe? Aki azonosságot von egy kádári kisember kiszolgáltatott mivolta és egy bizonyos értelemben etatista gondolkozás között, mert egyik sem gondolja alapvetően rossznak az államot azzal nagyon nehéz még vitatkozni is. Mert van hasonlóság a kettő közt, de azért ennél bonyolultabb az élet. Értem én a leegyszerűsítést, de sajnos a világválság bemuatta, hogy a multinacionális vállalatok egy ilyen válságot nem képesek, nem akarnak kezelni, míg az államoknak kötelező valamit tenni.

Samuzia 2010.05.21. 13:58:28

Remélem hogy az MSZPnek vége lesz.

Zoltanius 2010.05.21. 14:01:19

A (szélső)jobboldalnak mindig is érdeke volt és ma is az, hogy összemosson mindenkit, aki velük nem ért egyet, Rákosival, meg Kádárral, meg Kun Bélával. Ilyen alapon én meg Szálasaival, Horthyval, és az országot siralomba taszító jobboldali politikusaikkal moshatnám össze.
Komolyan mondom, némely hozzászólónak borogatás kellene, amennyi marhaságot összehordanak a liberalizmusról, meg az egyénelvről, és hasonlókról. Hiába, hatalmas az Isten állatkertje.

no.body 2010.05.21. 14:02:06

irigylem a szerző optimizmusát, ami szerint az üldözött jobber polgárság túlélte a kitelepítést elnyomást rákosit kommunizmust, de majd most a vállalati vezetői stb pozícióba bújt ballercsapat életcsatornái elzárulnak szégyenükben és kihalnak.

elfelejtette 2010.05.21. 14:03:46

@fran7: Ez a progresszív baloldali mitológia része, ami az egyénelvűségre épül. Az állam rossz, az egy kommunista dolog. Amit az állam teszt az kádári. A társadalmi elvárások az állammal szemben pedig csakis a kádáriság jelei. Az a haladó szellem, ha az állam valahonnan kivonul. Az, hogy honnan vonul ki: irreleváns. Az, hogy az állam hogyan differenciál, hogy miben vállal szerepet: másodlagos.

Ilyen egyszerű gondolati sémákban kell mozogni, és akkor kerek lesz a világ.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.05.21. 14:05:18

Amúgy nem nagyon halnak ki,hiába már nyugdíjas korúak,kár örömködni,a bmwével egyetemi kollégiumba járó kölkeik,onokák' satöbbi...,mondjuk ez -sajnos- nem csak pont rájuk illik,szépen elvetették ezt az ügyeskedő,állampénze nem számít "szisztémát",kb. 40 év is kevés lenne ,hogy ez valamelyts normális állapotba terelődjön...össznépileg,morálisan is hatalmas károkat okoztak,kitermelték ezt az álliberális,konzumidióta,pénzfetisiszta,kihaénnem "elit",agresszív pofátlan réteget,köszönjük,tényleg...

Zoltanius 2010.05.21. 14:05:25

frannak üzenném hogy "Fletó" nem lövette az embereket. Ne hazudj! Tudod, benne van a tízparancsolatban!

no.body 2010.05.21. 14:06:06

@no.body: de tényleg, hiszen minden nagy és állami megbízásokra is hajtó cégnél van fidesz - és mszp-kapcsolatokkal rendelkező min. középvezető, én eccerűen nem értem ezt a naivitást. hacsak nem annak kell örülni, hogy a baloldallal együtt a baloldali újságírók/médiaemberek/szakértők is rendesen lejáratták magukat, de ez meg csak egy szakmai örömködés. ennyit jelent a cikk végül is?

thetriggerhappy 2010.05.21. 14:06:50

@bbjnick:

nagyon szép a szellemi bolsevik jelző, csak míg én alá tudom támasztani, hogy miért is tartalak szellemi bolseviknak (nem az elveid vagy az értékeid miatt, hanem mert azokat általánosan érvényesnek és vitathatatlannak veszed és (itt van a lényeg) kérlelhetetlenül rá akarod erőltetni olyanokra is, akik nem kérnek belőle.
ellentétben veled, én csak annyit szeretnék, hogy mindenki a másik zavarása nélkül önállóan szabja meg a saját kereteit az össztársadalmi megszokásban és az európaszerte elfogadott kereteken belül.

hogy kettőnk gondolkodása közül melyik hasonlít jobban az ellenvéleményt nem tűrő és a másikon erőszakkal felülkerekedő bolsevikokéra, annak eldöntését másokra bíznám.

mellesleg pont a halál vallása és a pusztulás kultusza engedi meg, hogy itt és most, a 8 évnyi szörnyű diktatúrát követően is elmondhasd, leírd a véleményed és, hogy megválaszd a neked tetsző pártot.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.05.21. 14:08:52

@thetriggerhappy:
"a jobboldalon pedig sokakat egyáltalán nem zavarnak a nyilasok, szellemi bolsik. és aki ezt szóvá teszi, az rögtön be lesz skatulyázva. "
+1

Phxmike 2010.05.21. 14:11:24

Nagyon szep iras. Ne hallgass a karogokra ellenzokre vagy azokra akik demagognak tartjak. Termeszetesen ez csak egy poszt nem egy korrekt es teljes politikai elemzes hiszen abbol konyveket lehetne irni es szerintem most mar fognak is. Mint poszt viszont eleg jol megragadta a dolog lenyeget. Egy korszak vegert. Hal' istennek hogy megerhettem ezt 35 evesen ugy erzem mintha egy orokkevalosag lett volna az elmult 20 ev es csak most lelegezhetnek egy kicsit szabadabban. Bar az is igaz hogy 1990 korul is ezt ereztem es mi lett a vege...
Remeljuk ezuttal jobban sikerul "levegot venni".

Fapuma (törölt) 2010.05.21. 14:11:30

Annyira unalmas mar ez a nem a FIDESZ nyert hanem az mszp vesztett duma...

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.05.21. 14:12:47

@rajcsányi.gellért (ergé): Szerintem ennek az általad feltételezett túlsúlynak az általad feltételezett okairól írhatnál egy bejegyzést. Érdeklôdve olvasnám.

fran7 2010.05.21. 14:12:49

@Zoltanius: Bocsánat, nem fogalmaztam teljesen pontosan. Gumilövedékekkel válogatás nélkül lövöldöző rendőri egységeket tűrt meg, mert a hatalma megtartása érdekében ezt kellett tennie. Tehát ez sem volt a számár azért, hogy néhány évvel meghosszabíthassa hatalmát.

fran7 2010.05.21. 14:16:03

@fran7: túl nagy ár. Ez ki maradt.

kolompar.sara · http://ferfibunozes.blog.hu 2010.05.21. 14:18:07

@Fapuma: jaja. mert nem az lenne a lenyeg, hogy ki nyert, hanem hogy vegre legyenek olyan vezetok, akik nem arrogansak, hatalom- es penzehesek,hanem azert akarnak vezetni, hogy mindenkinek jobb legyen! Bar a FERFIAK kozott keves ilyenre talalhatunk, ugyhogy ilyen szempontbol mindegy, milyen elit hol van, ha ez az elit foleg pasi!

Lúdtalp 2010.05.21. 14:21:16

A realitástól független posztot sikerült iderittyenteni, amihez gratulálok. Egy korszak véget ért, mi? Amikor az állambácsi készül kifizetni a devizahiteleket? Lószart mama. A bamba kádárista néptömegek a Fidesz kommerei mögött bégetnek az MSZP-é helyett, ennyi történt.

Samott 2010.05.21. 14:28:07

@elfelejtette: Mindketten tevesen ertelmeztetek amit irtam. En a szociakat elhagyo, a fideszt hatalomba segito kadar nepe motivaciojarol irtam. Ok korantsem olyan emelkedett modon itelik meg az allam szerepet mint ti. Hanem ugy ahogy irtam: azt varjak hogy majd allam bacsi elintezi. Mit? Mindent. Mert az ugy egyszerubb. Mint a gondolkodasmodjuk. :)

(igazatok van abban, hogy az allam nem vonulhat ki mindenbol, de inkabb a nemet, francia (europai) szocialis allam legyen a peldakep es ne a kadar rendszer - marpedig a friss vizitdij nepszavazassal megnyert szavazok ez utobbit vartjak Orbantol)

mediator · http://gondolatebreszto.b13.hu 2010.05.21. 14:36:52

A „rendszerváltás” teljes krónikája az elmúlt 20 évről, tizenkét részben. Az első önéletrajz, a 2.résztől vannak konkrétumok:
igazhirek.blog.hu/

pacus 2010.05.21. 14:40:13

@Din Serpahis: Bizonyára az Ön szülei,nagyszülei is vérszívó nyuggerek

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.21. 14:41:55

@thetriggerhappy:

Nem az elvek itt az érdekesek! Tökéletesen indifferens, hogy te vagy én vagy bárki más mit gondol, vél, hisz. A lényeg az, ki mit tesz. Olyan nincs, hogy "mindenki a másik zavarása nélkül önállóan szabja meg a saját kereteit". Ez szuprematizmus, közösségben teljességgel értelmezhetetlen. Csak h*lyék és a tudatos károkozásra, bomlasztásra, rombolásra törekvők hihetik azt, hogy ez a szemlélet bármire is vezethet.

Nézd meg Európát! Azok, akik annak idején a liberalizmussal a saját számukra átjárhatóbbá igyekeztek tenni a tradicionális társadalmakat/kultúrákat, szerinted mit gondolnának, éreznének, akkor ha látnák, hogy áldásos ténykedésük eredményeként ma odáig jutottunk, hogy néhány teveb*szó muszlim vendégmunkás képes belefolytani az önvédelemre és önreflexióra képtelené vált, nyálcsorgató idiótává tett kontinenst saját nyálába?

ü
bbjnick

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2010.05.21. 14:45:20

A Pelikán nevű postolótok mintájára ide is be lehetne csillagozni, h a "szerző" (lol) műkedvelő szociológus, vagy valami hasonlót.
Basszus, azóta nem láttam ilyet, mióta nem olvasom a Konzervatóriumot. Mi ez, valami gabrilo-light? :)
Amúgy megjegyzem, jó lenne, ha úgy lenne, ahogy írtad, de kurvára nem lesz úgy. Ez így holdkór.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.21. 15:21:57

na jól van, jó kis írás. és annak a hálózatnak nagyjából tényleg vége. még elbaszhatja a fidesz, ha nem üti őket amíg mozognak, de legyünk optimisták, kész, vége.
és alázni kell őket. milyen jó volt tegnap látni este az állampolgárság vitán, ahogy a szinte állati szinten makogó, -persze zavarban is volt- zagyva gyula is a komcsikba törölte a martensét.
és mikor nyakó felállt, hogy a fidesz tapsol a jobbik szónokának és akkor is mikor cigányoznak, és zsidóztak is a parlamentben...... akor az elnöklő lekapcsolta a mikrofont, azt mondta nem volt ilyen és megvonta a szót. csak azt lehetett látni, hogy nyakó leülve, hang nélkül erősen gesztikulálva reklamál. aztán a képet is elvették róla. ment tovább a műsor. ennyik lettek pár hét alatt. mi van, nyakó, hülye vagy, puff egy pofon leülhetsz! szórakoztató, na!

és mennyire fantasztikusan csinálta a fidesz, hogy létrehozta a jobikot!! nyugodtan játssza a polgári közepet, kulturáltan basztatja az emeszpét, azok a szerencsétlen barmok meg makogva, sívítva veszekednek a jobbikal. a jobbik a fidesz legjobb húzása. egyszerűen zseniális. le a kalappal.

Alfőmérnök 2010.05.21. 15:28:14

@Grift: Az a bajom ezzel a "jobbik a fidesz találmánya"-elmélettel, hogy túl sokat feltételez a fideszről. Ennyire ügyesek lennének? Szerintem elképzelhető, hogy véletlenül alakult így. Vagy nem véletlenül, de nem fidesz szándékából. Mindenesetre jó, hogy vannak. :))

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.21. 15:45:12

@Alfőmérnök:
egy tény. a jobbik születését a fidesz finanszírozta. ez tény. aztán a többi fejlemény szándékolt e vagy véletlen, hát fene tudja. talán is-is.

de hogy van olyan barom, aki elhiszi, hogy az emeszpé találmánya?!

tölgy1 2010.05.21. 15:47:42

@Grift: nono, ilyet már láttam 90-ben.
Onnan felálltak, igaz volt még Vörös Hadsereg és szadesz.
Olyan nincs, hogy végük van:
nem bűn van-e az ajtó előtt, mint leselkedő állat, amely hatalmába akar keríteni, s amelyen uralkodnod kell?

tölgy1 2010.05.21. 15:49:40

@Grift: nem emeszpé. De lehet átfedés a Jobbik és az mszp tulajdonosai szerkezetében.

Alfőmérnök 2010.05.21. 15:50:01

@Grift: Ezt mondjuk nem tudtam. Csak azt, hogy Vona valami polgári körben kezdte. Meg arra is emlélszem, hogy kezdetben egész más volt a Jobbik. Az a Jobbik nem juttatott volna be ilyen Zagyva Gyulákat a Parlamentbe.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.05.21. 15:51:02

Nem vagyok bölcsész. Lehetnék éppen, de nem vagyok.

A vágyvezérelt gondolkodásnak éppenséggel helye van ebben a szituációban. El kell ugyanis hinnünk, hogy megtörtént a szabadulás. A most megtört uralomnak épp az volt az egyik fegyvere, hogy elhitette: nélkülük nem lehet semmit, nélkülük nem mehet és nem sikerülhet semmi, ők megkerülhetetlenek. Hát nem azok.

Skatulyákba nem én dugdosok csoportokat, embereket. Skatulyába ők zárták magukat, amikor kialakították kiváltságaik világát, sajátos barát-ellenség felismerő jelrendszerüket és mindenki mást kívül rekesztettek azon. Mi pedig megtanultunk a falaikon kívül élni. Ezen persze meg lehet sértődni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.21. 16:11:35

@Elpet:

"...Úgy a szocialisták, mint a balliberálisok teljes mértékben tisztában voltak azzal, hogy a posztszocialista társadalom (a diktatúrából éppen kilépő és a polgári demokrácia intézményi és társadalmi kereteit létrehozni-kiépíteni készülődő országlakosság) számára nem tudnak az átmenetre vonatkozó programot biztosítani. Szövetségkötésük első pillanatától máig – figyeljük meg – még csak föl sem merült efféle törekvés. Átfogó politikai, gazdasági vagy társadalmi koncepciónak még csak nyomával sem találkozunk sokéves kormányzásuk során; amit látunk, az a szociális demagógia és a doktriner liberalizmus olykor groteszk, máskor abszurd kombinációjának/kombinációinak kijátszása minden és mindenki ellen, ami vagy aki – vélhetően vagy tényszerűen –veszélyezteti pozícióikat. Gyakorlatilag nyers ideológiai terrort folytatnak a társadalom egésze ellen: koherens ideológia nélkül. Kormányzásuk nem más, mint (a házikedvencekkel együtt sem több, mint) két-, két és félmillió – nem is túlságosan bújtatott – diktatúrája tízmillió felett. Amely azonban (egy általuk is felismert és ezért rettegett) paradoxonon áll: „hogy pozícióinkat meg tudjuk őrizni folyamatosan harcban kell állnunk, blokkolnunk kell mindennemű szerves társadalmi szerveződést, önvédelmi mechanizmust, ad absurdum: le kell győznünk a társadalmat. Ám ezek a pozíciók csak egy működő, életképes (és így ellenállásra is képes) társadalomban képeznek értéket. Ha végképp megtörtük, legyőztük a társadalmat, akkor milyen pozíciókért is folytattuk/folytatjuk a harcot”?!..."

magyarido.blog.hu/2008/07/27/a_harmadik_koztarsasag_balsorsa_2_dik_levonas

Az elmúlt húsz év hatalomgyakorlási metódusai megbuktak. Ez igaz. Bár engem ez a helyzet erősen emlékeztet 1990-re, mikoris az MSZP a politikai hatalmat átengedte ugyan, de annak intenzívebb hálózatépítésbe kezdett. Egy pillanatig se felejtsük el, hogy nem eszmékkel "birkózunk", hanem hús-vér emberekkel --- mi több érdekközösségekkel, érdekérvényesítő csoportokkal. Nagyon elevenen emlékszem hogyan gondolkodtak, beszéltek, "mozogtak" elvtárs-elvtárs ismerőseim, milyen óvatosan jártak, tapogatóztak, helyezkedtek. Aztán megértették az új idők üzenetét, felvették a bebopot és... Ma is ugyanígy fog történni ne kételkedjünk benne. Egy dolgot tehetünk: mi diktáljuk a játékszabályokat, mi határozzuk meg az új mozgásteret. Olyan (a legtágabb értelemben vett) kulturális környezetet hoz létre a "jobb", amiben a számára (a "jobboldal" számára) kívánatos társadalmi-politikai-gazdasági stb. mozgások lehetségesek.

A lényeg még csak most kezdődik: jól megírni a társasjáték játékszabályát!:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.21. 16:15:03

@bbjnick:

de annak intenzívebb=de annál intenzívebb

Nagyon elevenen emlékszem hogyan gondolkodtak, beszéltek, "mozogtak" elvtárs-elvtárs ismerőseim,=Nagyon elevenen emlékszem hogyan gondolkodtak, beszéltek, "mozogtak" elvtárs-elvtárs ismerőseim kilencven környékén

történni ne=történni, ne

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.21. 16:16:38

@bbjnick:

emlékeztet 1990-re, mikoris az MSZP=emlékeztet 1990-re, mikoris az MSZMP

Avatar 2010.05.21. 17:03:04

A kérdés már csak az, hogy az ex-MSZMPs Matolcsi, Martonyi, Pintér és baráti köreik mennyire sorolhatóak a jobboldali polgársághoz...
(És Pozsgay, és Csintalan, és sorolhatnám napestig.)

Egyébként a rendszerváltás Orbán Viktor definíciója szerint 2006-ban ért véget. 2002-ben a választások előtt ugyanis azt mondta, akkor ér majd véget, ha az aktuális regnáló kormánynak a választásokon ismét bizalmat szavaz a nép. Na, ez megvolt 2006ban.

Google 2010.05.21. 17:54:35

@Avatar:

Biztos, hogy soha nem fogja megérteni, de ha már így esett: azokat a volt kommunistákat, akik szakítottak a múlttal, és az ország gondjai-bajai foglalkoztatják, azokkal tőrödnek,nos azokat hajlamosabbak vagyunk elfogadni.
E'van.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.05.21. 18:45:40

@Google: lefordíthatom úgy is, hogy a mi kommunistánk nem büdös, a te kommunistád meg az?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.21. 18:55:17

@Google:
Egyem a csöpp szíved, pirinyó droid!

Tündér_Lala 2010.05.21. 19:03:13

@Google: Pontosan. Ráadásul akkor is voltak az ország érdekéban dolgozó emberek, akik a politkát az ország előrejutása érdekében használták - különben nem jöhetett volna létre egy keleteurópai tekintetben ütőképes ipar és mezőgazdaság - és voltak a politikából élő sliffentyűk (sajnos sokkal több). Nem az a baj, hogy ha valaki valamilyen pozícióban volt, az a baj, ha valaki lelkiismeretlen dög. Az a baj, ha a politikai hatalmát és kapcsolatait a közvagyon eltulajdonítására használta, utána vagyonát és kapcsolatait újbóli politikai hatalomra kerülésre használta, amellyel további közpénzeket nyúlt le.
Ezeket ne keverjük az ország érdekében dolgozókkal. Ezek ugyanis léteztek és léteznek ma is mindkét oldalon. A csibészek és a hasznosak aránya a lényeges.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.22. 07:02:54

@kalozka:

"Persze lehet csak én tekintem ballibnek az index-et vagy az origo-t, de jobboldalinak biztos nem azok... "

nem, nem te egyedül, tapasztalataim szerint az ún. "jobboldaliak" meglehetős többsége így van ezzel. mondjuk egyszerűen az "aki nem egyértelműen velünk van (értsd: nem nyalja a fidesz seggét, és nem ekézi a holdfogyatkozásért is A Komcsikat), az komcsi" felosztás alapján, nem csoda, hogy a jobbik is villámgyorsan megkapta a bolsevik jelzőt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.22. 07:05:02

@thetriggerhappy:

"számomra az mszp nem volt bolsi és nem volt komcsi. egy egyszerű elvtelen, rablóbanda volt, akik vesztettek a választásokon (nem valami forradalom söpörte el őket) és ha nem tudnak megújulni, felnőni, akkor megérdemelten eltűnnek."

ahogy mondani tetszik.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.22. 07:09:30

@Téglagyári Megálló:

Kis János a komcsizmus szekerét tolta? Agyadnál vagy, hülyegyerek? Miközben Viktorék a jó kis kényelmes koleszban melegedtek, Kis Jánost meg Konrádot még javában verték az utcán, Demszky havonta költöztette az illegális nyomdáját, és így tovább.

Hihetetlen, bazmeg, ahogy a fidesz-hívek szépen lassan lehazudják a valamikori tényleges ellenállókat, hogy azok nem is voltak azok, csak azért, mert nem a fideszt választották

elvtelen, gyökér geci mentalitás

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.22. 07:12:01

@caralho voador:

"Őfelsége ellenzéke..."

értem, és akkor gondolom felsorolod a "valódi" ellenzéket. és gondolom a 88-ig nem létező fidesz az, meg az akkor állampárti státuszokban csücsülő mostani utólagos ellenzék, esetleg torgyán

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.22. 07:15:53

@Thulsa Doom:

huh, ritkán értünk egyet, de most egyetértünk

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.22. 07:28:19

@hááááát:

demján elvtárs, széles elvtárs, fellegi elvtárs és csányi elvtárs jó kapitalisták, szádra ne vedd a nevüket!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.22. 07:33:47

@bbjnick:

"néhány teveb*szó muszlim vendégmunkás"

ah, a konzervatív értékek megnyilvánulása ...

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2010.05.22. 09:41:12

@Elpet:

"Nem vagyok bölcsész. Lehetnék éppen, de nem vagyok."

Tudom.

"Skatulyába ők zárták magukat, amikor kialakították kiváltságaik világát, sajátos barát-ellenség felismerő jelrendszerüket és mindenki mást kívül rekesztettek azon."

Látod, és ez az, ami nem fog változni. A "vágyvezérelt gondolkodás" meg eufemizmus. Mondj csak nyugodtan naivitást helyette. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.22. 09:54:21

@mavo:

Hipokrita vagy, tesóka!

Mert, ugye, szerinted Ibn Szína, Yunus Emre meg az ő cimboráik gyújtogatnak éjszakánként Párizs külvárosaiban?!

ü
bbjnick

Téglagyári Megálló 2010.05.22. 10:31:25

@mavo:

Ha figyelmesebben elolvasod a megjegyzésemet, a kilencvenes évekről beszéltem. Ekkor történt hogy az eszdéesz koalícióra lépett az emeszpével. Emlékeim szerint Kis János sem követett el harakirit a témában.

teknős 2010.05.22. 10:39:15

@mavo: És te pontosan tudod, hogy hol merre és mikor ki mit tett?

Mécs Mónikával együtt érettségiztem, a nagy elnyomatás idején. Szerdán volt az érettségi bankett és az üldözött forradalmár gyermeke hétfőn repülőre szállt, hogy hat évig haza se jöjjön miközben az apját- állítólag - verték a budapesti utcán.

Nekem ne gyere az üldözött ellenállók meséjével! Az elvtársak akkoriban már elfoglalták az ellenállást és több, mint jó kapcsolatokat ápoltak az üldözöttekkel.

A vidékiek persze továbbra is elnyomás alatt voltak, nem is lett belőlük semmi, csak egy szétvert kisgazda párt. Ami a tévedések elkerülése végett: nem OV és a Fidesz csinálta ki, hanem a soraikba beépült és ma is bőszen virágzó titkosszolgálat, amit igazából nem tudni, hogy kinek az érdekeit szolgálja, de valahol az Apró-villában kellene keresni a nyomait.

Téglagyári Megálló 2010.05.22. 10:46:42

@Elpet:

Nézd, ma bementem a boltba és a Klubrádió szól. Kell a szocializmus-nosztalgia a népeknek, mint egy falat kenyér.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.05.22. 13:45:11

@mavo: "Kis János a komcsizmus szekerét tolta? Agyadnál vagy, hülyegyerek? Miközben Viktorék a jó kis kényelmes koleszban melegedtek, Kis Jánost meg Konrádot még javában verték az utcán, Demszky havonta költöztette az illegális nyomdáját, és így tovább."

Ez egy ócska hazugság. Se Kisst, se Konrádot nem verték. Demszky lakása például védett lakás volt, ahol akár 20 ember is alhatott mondjuk március 15. előestéjén. Olyanok, akik tartottak a letartóztatástól. Az Enconu-s Molnárt, vagy Pálinkást, vagy éppen Krassó Györgyöt persze tényleg vitték otthonról, amíg Demszkájnál folyt a pezsgő. Ugyanilyen védett hely volt Eörsi lakása is, mindeközben a Beszélőben Ricárdó Dávidok (Bokros Lajos) és hasonszőrü párttagok/minisztériumi funkcik irogattak jópofa állneveken.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.05.22. 13:52:17

@teknős: "csak egy szétvert kisgazda párt. Ami a tévedések elkerülése végett: nem OV és a Fidesz csinálta ki, hanem a soraikba beépült és ma is bőszen virágzó titkosszolgálat,"

Így van. Miközben Szegeden börtönbe zártak egyszerű punkokat, addig a Müller Péterek arról énekelhettek, hogy a "forradalmat" nekik kell megcsinálni stb.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.05.22. 14:13:43

@gloire: Egy átlagember mindig jobban és sokkal csúnyábban megüthette magát, mint azok akik alatt mindig ott feszült a láthatatlan védőháló. Boldogult nagynénémet a konszolidált nyolcvanas évek közepén dobták ki kollégiumi nevelőtanári állásából, nem azért mert csinált volna valamit, hanem mert nem volt hajlandó jelenteni a diákjairól, és találtak valaki mást, aki igen. És még hány ilyen történet volt az országban.

tölgy1 2010.05.22. 14:26:16

@gloire: a rendszer elnéző volt, tulajdonképpen eltartotta a "lázadóit", akik balról bírálták, Trockij vagy Mao felől: Lukácsisták, Kis, Demszky, Konrád, Haraszti.
A hetvenes években politikai rabok vagy papok voltak, vagy melósok egy részeg "ruszkik hazá"-ért. Ahogy Kulcsár Kálmán et, Antall kanadai nagykövete, írta: az "ellenséges ellenzék".

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.22. 14:37:39

@tölgy1:
aczél-appel kitalálta a lázadóit. megteremtette a lehetőségét a hatalom esetleges újlipóciai átmentésének. ahogy az történt is.

abandi 2010.05.22. 16:13:38

LAUder-KOhN csoport...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.22. 23:43:46

@gloire:

pontosan erről beszéltem előbb. az ellenállók valójában nem is voltak ellenállók

folyik a mítoszteremtés a fidesz oldalán töretlenül, és a hívők zabálják teli pofával

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.22. 23:54:48

@teknős:

"az üldözött forradalmár gyermeke hétfőn repülőre szállt, hogy hat évig haza se jöjjön miközben az apját- állítólag - verték a budapesti utcán"

apám megjárta a komcsizmus pár üdülőhelyét, baracska, bánya, amit akarsz, az mind megvolt neki, 80-ban mégis mehetett az akkori nszk-ba, holott pár évvel korábban még az akkori jugoszláviába sem engedték ki.

értem én egyébként. az szdsz-hez és a maszophoz kapcsolató ellenállókról kötelesek vagytok bebizonyítani, hogy igazából a rendszer alkalmazottai voltak, különben sajnálatos módon eltűnik a legitimációtok, hogy 56 egyedüli örökösei legyetek.

tökugyanabból a körből csoóri hős, konrád meg zsidókomcsi, csak mert nem ált 90 után a "jó" oldalra

nevetséges, ez van

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.05.23. 00:38:44

@Tündér_Lala: akkora igazság, hogy még bizonyítani sem kell. Ez egy evidencia, modhatnám alapvetés.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.05.23. 09:17:04

Gépészmérnök-hallgató koromban a rajzainkat általában barna csomagolópapírra készítettük. Kialakult egy mizéria, mert egyszer csak nem lehetett többé tekercselt formában vásárolni, csak hajtogatva, ezt pedig nem lehetett tökéletesen kisimítani. kreatív megoldások kellettek. Valamikor a `80-as évek második felében volt, hogy bementem nagyméretű fénymásolópapírért az egyik tanszékre, hogy majd arra rajzolok. Az adminisztrátor hölgy megijedt a kérésemtől. A papíron ugyanis UV-érzékeny réteg volt, tehát a papír hordozta a másolás lehetőségét. Végül valami engedéllyel adhatott nekem, de szigorúan át kellett küldenie a papírt a szalmiákszagú másológépen, ily módon hatástalanítva azt.
A sokszorosításra alkalmas anyagot, berendezéseket jobban őrizték, mint a fegyvert és lőszert. Stencilgép, hozzá való papír stratégiai cikknek számított. Emellett mindenkiről tudtak mindent.
Mindszenty "Emlékirataim" című memoárkötetét még a `80-as években sem lehetett kölcsönkapni sem, mert még azt is titkolta mindenki, ha a birtokában volt. Ezt a könyvet igazán üldözte a rezsim.
Ha valaki abban a totálisan ellenőrzött időszakban ellenzéki tevékenységet tudott folytatni, akkor azt a tevékenységet a rendszer valahogy, valamiképp megengedte.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.23. 09:27:43

@Elpet:
az persze ne zavarja a rémtörténetben, hogy fénymásolópapírt lehetett kapni az ápiszban. :)
persze az igaz, hogy az érvényes rendelet szerint nagyobb ünnepek alkalmával el kellett zárni az írógépeket a munkahelyeken, amit persze sehol nem tartottak be.
és nyilvánvaló, hogy valódi ellenséges-ellenzéki csoportok kb. egy percig működhettek volna, ha nem aczél hozza őket létre. gondoljunk csak a rajk butikra. milyen egyszerű volt a szolglatok dolga. minden nap megkapták a látogatók listáját a buitktól. :)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.05.23. 09:35:39

@Grift:

Ilyen fényérzékeny, A0 méret másolására alkalmas papírt szerintem nem lehetett kapni.

kleinpower 2010.05.23. 10:47:05

@Elpet:
"mindenkiről tudtak mindent"

hetivalasz.hu/reflektor/nyilt-allomany-23280/

"Az állambiztonság megrendelőit mutatjuk be; a hivatásos állomány ama felsővezetőit, beszervezőit és tartótisztjeit, akik még az előző rendszer összeomlása előtti pillanatokban (1988-89-ben) is mozgásban tartották az ügynökhálózatot.

Az ötvenfős listát az a jelenség ihlette, hogy miközben a volt besúgók ma a nyilvánosság előtt magyarázkodnak múltjuk miatt, egykori tartótisztjeik többsége olyan vagyonvédelmi vállalkozást működtet, melyet „a biztonsági területen eltöltött több évtizedes szakmai tapasztalat" okán mer ajánlani a megrendelők szíves figyelmébe."

bryan 2010.05.23. 18:48:55

Az egész posztról valamiért a Csillagok háborújára asszociáltam. Szépen végigvezetett fantasy a gonosz balosokról, a szilárd erkölcsi értékekkel rendelkező jobbosokról. Most eszerint valahol a 6. rész végén járhatunk, így valamikor 2006-ban lehetett az a rész, amikor Orbánt meglátogatta Kádár szelleme és azt mondta neki:
Az apád vagyok Viktor!
Innentől egész más lett a felállás. :)

tölgy1 2010.05.23. 21:33:38

@bryan: Látom már érti. Azért kell kitalálnunk ilyen meséket, hogy maga is tájékozódni tudjon a politikában.

bryan 2010.05.23. 21:44:53

@tölgy1: Jó, én szeretem a meséket, csak legalább a címkék között lehetne egy fantasy tag, mert valaki esetleg komolyan veszi az írást, megreked a "jedik a sötét oldal ellen" szinten, az meg senkinek nem jó. :)

bz249 2010.05.23. 21:51:57

@bryan:

egyreszrol: a Loki 5x bajnok
masreszrol: a Fidox 2/3-os gyozelmet aratott
harmadreszrol: ket szavazattal en is benne voltam Eszak-Rajna Vesztfaliabol... pont azert amirol a poszt szol, hogy orrbabasszuk a posztkomcsikat
negyedreszrol: I am hepi

tölgy1 2010.05.23. 22:10:12

@bryan: a mesék komolyak, ezt mondom. Van aki abból érti meg a politikát. Látja, magának is segített.

bryan 2010.05.23. 22:18:01

Ez a poszt ennek a cikknek a torzított és furcsa fantasy verziója:
index.hu/velemeny/jegyzet/feltud070321/
index.hu/velemeny/jegyzet/feltud2/
Ha az itt említett "ez így" megszűnik, na, akkor ér véget egy korszak. Erre nem látok sokkal több esélyt mint 2006-ban. Szeretnék tévedni.

tevevanegypupu 2010.05.23. 23:18:36

Nem hiszem el, hogy vegetert ezeknek az embereknek a hatalma. Ott ulnek nevtelenul, hangtalanul olyan poziciokban amikrol talan nem is tudjuk hogy leteznek, illetve nagyon is lathato helyen vannak es kezben tartanak szinte mindent. Eleg ha az Apro klanra gondolunk. Megvannak, meg mindig, iranyitanak, miniszterelnokoket "csinalnak", pedig Apro Antal az egyik legnyomorultabb szornyetege volt az elmult rendszernek.
Gyurcsany Ferenc fegyverkezik (kepletesen vagy talan gyakorlatilag is) es ott ul az Orszaggyulesben buntetlenul, pedig egy egesz orszagot tett tonkre. Semmi nem valtozott, meg csak latszolag sem. Nyako nem kap szot az Orszaggyulesben vagy leultetik valamelyik tolvaj-korrupt szocialistat akivel elvitetik a balhet? Ez csak a felszin. Az igazi hatalom megmaradt naluk a rendszervaltasnal, megmaradt 1998-2002 kozott es most is megorzik.
Szovjetunio leghatalmasabb embere egy volt KGB ugynok, Magyarorszagon a legnagyobb vagyonok a volt partemberek kezeben (is) vannak, az osszekottetesek megmaradtak, szoval ne abrandozzanak.

bz249 2010.05.23. 23:52:47

@tevevanegypupu: kromvel oliver ket dolgot mondott ki anno: egyreszrol szarazon kek tartani a puskaport. Ez tenyleg nagyon fontos, es nedves loszerrel csak a hulyek vonulnak csataba.

Azonban ez az angelus azt is mondta, hogy bizz Istenben. Szoval Fräu/Fräulein teve, nyertunk, es merjuk is kihasznalni a gyozelmet.

tevevanegypupu 2010.05.24. 09:04:52

@bz249:
Igen, igen tudom, nyertunk.
Turelmesen varakozom, de remelem nem kell sokaig.Sodrofa kikeszitve.(:

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.24. 09:20:04

@tevevanegypupu:
teve, igaza van! annyit megígérek, hogy ha féléven belül nem lesz a ferenc letartóztatva, akkor viktor menni fog. erről én kezeskedem! :)
remélem lecsillapodott!

tevevanegypupu 2010.05.24. 09:23:54

@Grift:
Na vegre egy konkret igeret!(:

Téglagyári Megálló 2010.05.24. 11:04:04

@Grift:

Már csak az a kérdés, hogy ki lesz helyette? Maga?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.05.24. 11:07:09

@tevevanegypupu:

Önnek, és mindazoknak, akik a szocialista kapcsolati háló el-nem-tűnésétől tartanak, intuícióimra való hivatkozás helyett elmondok néhány megállapítást, melyek alátámasztása természetesen szintén nem mentes a megérzésektől, ám ezek talán konkrétabb valóságokat írnak körül.

1- A szocialista elit nem alakított ki önjáró gazdasági hátteret, finanszírozása döntően az állami-önkormányzati forrásoktól függ. Ne tessenek rossz napokra felhalmozott svájci bankszámlákat emlegetni, ezek, ha vannak is, végesek, és pláne nem fogják őket az elárvult megyei középkáderek illetményére fordítani, akik pedig a szocelit tényleges társadalmi súlyát adták.

2- Elfogyott az állami vagyon, melynek privatizációjából a szocialista kormányzás pénzügyi réseit lehetett tömködni. Kimerült az ország hitelképessége is úgy állami mint egyéni tekintetben. ( Ne tessék elfelejteni, hogy az építési-fogyasztási hitelek az ÁFA bevételeken keresztül jelentős állami bevételt jelentettek, ily módon az állami eladósodás egy része egyéni számlákra lett áttolva )

3- A szocialista elit fiatalítási projektje sikertelen volt. Saját fiataljaik tehetségesebb és sikeresebb része egyértelműen a külföldi tulajdonú versenyszférában kereste a boldogulást, és teljesen külön pályára állt.

4- Ezzel szemben, 1990-hez képest a jobboldali politikai elit jelentősen bővítette és fiatalította személyi hátterét. Az Antall-kormány idején gyakran érte vád a jobboldalt, hogy csupa régivágású, a korábbi évek társadalmi-gazdasági jelenségeitől távol élő öregúr képezi a fővonalát - ma ez nem mondható el. Hosszú idő politikai tapasztalata, ismeretei, sok év önkormányzati politizálás és tényleges gazdasági-társadalmi részvétel áll a mai jobboldali politikusok és az adminisztráció posztjainak várományosai mögött. A történelem nem kanyarodik vissza 20 év előttre, minden megváltozott azóta.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.24. 11:10:29

@Téglagyári Megálló:
én alkalmatlan vagyok, hiszen túlzott hajlandóságot mutatok a diktatórikus berendezkedésre. én szembe megyek ejrópával. :)

nem mertem volna ám ilyet írni, ha nem lennék majdnem biztos benne, hogy lassan ferenc következik.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.24. 11:15:59

@Elpet:
a 4. ponthoz, kiegészítésül. a jobboldali politikai elitet is elhagyta és folyamatosan elhagyja aki nem a fidesz és a pénzosztó helyek csúcsain van, a versenyszféra, és külföld irányába.
aki megmaradt, az valóban kiokosodott az önkormányzati korrupciós gyakorlat mocsarában, semmivel nem jobb emberanyag, mint bármelyik komcsi. e tekintetben ne legyenek illúziói, és ne hazudjunk magunknak. amit tehet a legfelsőbb fideszhatalom, hogy szorosan őrzi a hinterland gazemberségi kísérleteit, és elfogadható szinten tartja a narancskorrupciót.

Téglagyári Megálló 2010.05.24. 11:16:45

@Grift:

Reméljük a legjobbakat.

Egyébként melyik Európára gondol? Arra, amelyik készül széthullani?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.24. 11:21:53

erre az ejrópára:
"az Ószövetség sivatagi vallása, amelyet a kereszténység egy egyetemes egyház üzenetének rangjára emelt, valóban elsivatagosíthatja az egész világot"
:)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.05.24. 11:29:50

@Grift:

A Fidesz nem kormányozhat ugyanúgy, ahogyan a szocialisták tették, kicserélt személyekkel ugyanazon struktúra pozícióiban.

És azért _sem_ kormányozhat ugyanúgy, mert annak a politikának kimerültek a forrásai, mint azt fentebb kifejtettem.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.24. 11:37:12

@Elpet:
a politikának nem merültek ki a forrásai. azok folyamatosak amíg az állam eloszt, támogat, fejleszt, megrendel, finanszíroz, stb. úgy tudom erős államot akarunk és tagadjuk, hogy az állam rossz gazda.
kérem, ne kezdje megint a propi szövegeket. a politikai hatalom természeténél fogva zsákmányszerző.a különbséget az adja, hogy ezt teszi az ország ellenében, vagy az ország gyarapodása mentén.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.05.24. 11:58:18

@Grift:

Ahhoz, hogy az állam újraeloszthasson, szükség van a gazdaság-társadalom olyan szeletére, ahol újraelosztható jövedelmet termelnek. Ha minden jelentős ponton olyanok ülnek, akik a hatalomtól jövedelmet várnak, akkor az egy fenntarthatatlan rendszer.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.24. 12:01:37

@Elpet:
akkor az. a hatalom értelme a jövedelem. mindig így volt, mindig így lesz.

Tündér_Lala 2010.05.24. 14:00:29

@Elpet: @Grift: Meggyőződésem, hogy a pártfinanszírozást rendezni kell. Ha ez megtörténik, a rgadóskezű nem védekezhet azzal, hogy a köz, a párt érdekében korrupt, párttársai szemében is egyértelműen, személyében lesz tolvaj.

A politika természetesen érdekhálózat is. Viszont a tisztes (nem tisztességtelen) haszonnal elnyert üzlet, állami önkormányzati,megrendelés a holdudvar cégeinek az életet és a fejlődést jelentheti.

A tisztázott anyagi viszonyok - biztos vagyok benne - kevesebb társadalmi költséget jelentenek (pártfinanszírozás + beruházási koltségek) mint a mai. További előny, hogy nem a törvényeket leginkább kijátszani hajlandó személyek kerülnek vezető pozícióba. Ez a tisztulás irányába hatna.

Téglagyári Megálló 2010.05.24. 14:53:37

@Grift:

Innen?

www.antidogma.hu/node/2261

Nos, ezek Gábor György-i mélységek. Fúj.

tölgy1 2010.05.24. 18:39:26

@Grift: bocs, de ez nem igaz. A kedves szerző átugorja az Újszövetséget, Jézust, Szent Pált, na meg az azóta eltelt 2000 év hagyományát.
Továbbá, ma a kereszténység a legnépesebb vallás, Európa "sivatagos", de nem keresztény. A világ nagyobb keresztény, az is sivatagosodna?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.24. 18:45:35

@tölgy1:
sivatagosodik. és szerintem igaz. :)

tevevanegypupu 2010.05.24. 18:50:44

@Elpet:

El tudok ezeknek az embereknek a reszerol meg valami alattomosan elokeszitett, erobedobassal megszervezett hatalomvisszaigenylest is.

Es ne mondja, hogy Europai Unio ezt nem engedi es demokracia meg igy meg ugy..Mert az elmult ket-harom ev azt bizonyitotta, hogy az Europai Unio es a demokracia szeles ivben leszarja (pardon) azt ami Magyarorszagon tortenik addig, mig az IMF-nek a kolcsont torlesztik.

Erosen jo pelda egyebkent a Benes torveny es a mostani szlovak ceco is az Unio nemtorodomsegere - sot inkabb ellensegessegere velunk szemben - a kettos allampolgarsaggal kapcsolatban. Pedig ez kulpolitikai botrany is.

A szocialistak eleg erosek minden vonalon, es a vilagban sok fontos pozicio toltenek be ahhoz, hogy szemet hunyjanak egy Gyurcsany vagy valaki mas altal eroszakkal visszaszerzett "demokracia" felett, amit az un. Orban-fasizmus ellen hajtananak vegre. Es nem a penz lesz az akadaly.

Orvendek, hogy Grift oly optimista Ferenc jovobeni elhelyezkedest illetoen, de sajnos nem tudom felhotlenul osztani bizakodasat..

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.25. 00:28:20

@Grift:

a fideszt acél eftás találta ki?

szegényebb lettem most valamivel.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.25. 00:30:03

@bryan:

egyébként pont ugyanarról is van szó. ha 2002-ben a jedik győznek, akkor már minden jó, így meg átment rajtunk a halálcsillag

de most végre a sötét erőnek vége, semmi sem állhat a nemzet útjába

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.25. 00:31:05

@mavo:

de mint már asszem említettem erefelé: 98-ban pont ugyanezt egyszer már előadták a srácok

bryan 2010.05.25. 13:57:57

@mavo:
Ebből nagyon csúnya koppanás lesz, mert előbb utóbb ez a jelző kudarc esetén kiterjesztendő lehet mindenféle befektetőkre, meg a társadalom mindenféle elemére, és pont a mesterséges "realitás" az, amire a legkevésbé van szükségünk.
Nem olyan rég írtam egy ilyen kommentet:
konzervatorium.blog.hu/2010/04/22/az_underground_c_film_jelenteserol/fullcommentlist/1#c9553653
Úgy látszik időszerű lenne sokaknak megnézni az Undergroundot (ismét).

kleinpower 2010.05.31. 09:05:15

@Elpet:
"mindazoknak, akik a szocialista kapcsolati háló el-nem-tűnésétől tartanak"

05.31.
Júliustól 15-20 százalékos gázáremelésre tarthatnak igényt a hazai egyetemes gázszolgáltatók, értesült a Népszabadság. ... Júniust követően kifut majd a "meghosszabbított" gázár-támogatási rendszer is, aminek pótlásán, illetve a pótlás módján szintén hamarosan el kell kezdenie gondolkozni a kabinetnek, mert a leköszönő kabinet nem tervezett a támogatás második félévi meghosszabbításával, így arra nincs előirányzott összeg az idei költségvetésben.
www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=133826&is=1

tölgy1 2010.05.31. 09:24:11

@bryan: a politikai hatalom jön és megy. A "koppanás" megjóslása nem túl nagy teljesítmény.
A kérdés az, hogy fospumpisták meg tudják-e akadályozni a baller hálózat visszatérését kormányzati. Ehhez pedig a politikán kívüli hálózathoz is hozzá kell nyúlniuk.