A Dalai Láma Kőrösi Csoma nyomában
2010. április 22. írta: tempetőfi

A Dalai Láma Kőrösi Csoma nyomában

A felvétel 2008. december 3-án készült Brüsszelben egy szappandobozzal.

  Tőkés László 2010. április 17-én a XXI. Kőrösi Csoma Sándor Napok zárórendezvényén, Csomakőrösön bejelentette: a Dalai Láma elfogadta a meghívását, és az idén szeptemberben két napra Erdélybe is ellátogat.

  A meghívás története dióhéjban: Tőkés László 2008. december 3-án találkozott a Dalai Lámával – polgári nevén: Tenzin Gyatsoval –, Tibet indiai száműzetésben élő vallási és politikai vezetőjével. Az EMNT elnöke a tibetiek ügye iránt elkötelezett EP-képviselőként többször is felszólalt az Európai Parlamentben, és csatlakozott a kínai hatóságok által üldözött tibetiek védelmére szerveződött frakcióközi munkacsoporthoz is. A Tibeti Intergroup Brüsszelben, az Európai Parlament székházában 2008. december 3-án szervezett fórumot a hivatalos látogatáson résztvevő Dalai Lámával, a püspök élőszóban és írásban ekkor hívta meg Őszentségét Erdélybe, ahol Kőrösi Csoma Sándor, a tibeti tudományosság megalapítója, az első tibeti-angol szótár megalkotója született.

  A 2009-es év folyamán folytak az egyeztetések a Dalai Láma kabinetjével Őszentsége lehetséges programjáról. Végre idén megérkezett a hivatalos levél, amelyben Tseten Samdup Chhoekyapa, a dalai láma európai képviselője megerősítette: Őszentsége szeptember 23-án reggel érkezik Erdélybe, és kéri, hogy a programja foglalja magába Kőrösi Csoma Sándor szülőhelyének meglátogatását.

  Ez eddig rendben is van, Tőkés meghívta, a Dalai Láma Magyarország után Romániába is átjönne (21-22-re Bukarestbe hívták valakik), a Tőkés-stáb 23-án reggeltől 24-e délutánjáig kísérné Őszentségét.

  Tegyük hozzá: a Romániában élő buddhisták túlnyomó többsége magyar, mondja az egyik buddhista ismerősöm, csak nem a Dalai Láma követői (ehhez nagyon nem értek, a keleti gondolkodásmód nekem mindig idegen volt, a szeretkezés kínai tankönyvei fölött is csóváltam a fejem, hogy nem fehér embernek való - elnézést, ha sértem valakinek az érzékenységét, de székely katolikusként európai filozófiát tanultam; ettől még a tisztelet megadva, ugorgyunk).

  A román sajtóban viszont kezdett kialakulni egy kisebb polémia Tibet és Székelyföld analógiáján - Tőkés ugyanis a Dalai Lámával való találkozón úgy fogalmazott: Kőrösi Csoma szülőföldjéről, Székelyföldről, Románia »Tibetjéből« érkezem, amely éppen úgy területi autonómiájáért küzd, miként Őszentséged országa, na, másfél év múlva a többségi kollégáknak leesett a tantusz. Néhány kommentelő a titkosszolgálatok után kiálltott, a román politikum - csakúgy, mint Koszovó esetében - teljesen értelmetlennek tartotta az összehasonlítást.

  Mindenesetre a román külügyminisztérium másnap egy közleményt adott ki, amelyben leszögezték: a román hatóságok nem hívták meg a dalai lámát romániai látogatásra, Bukarest egyetlen Kína létezését ismeri el, vagyis elismeri szuverenitását és területi épségét, akárcsak azt, hogy Tibet a Kínai Népköztársasághoz tartozik. A román tisztségviselők bármilyen érintkezése a Tibeti autonóm tartomány képviselőivel diplomáciai csatornákon történhet, mégpedig a Románia és a Kínai Népköztársaság közötti kapcsolatok keretében, pont.

  Érdekes volt olvasni a román hírügynökségek oldalain az ehhez kapcsolódó kommentárokat: volt, aki a kommunista reflexek továbbélését olvasta ki a külügy álláspontjából, mi több, olyan is volt, aki számára ez a bizonyíték arra, hogy Románia továbbra is kommunista ország; mások elvtelen, szolgalelkű gesztusként értékelték (mindenféle méltóság nélkül csakis az érdekek, hajh); megint mások pedig azon fanyalogtak, hogy ennek a soviniszta magyarnak ismét muníciót szolgáltat a román diplomácia, hiszen Tőkés László most ismét az áldozat szerepében tetszeleghet, és ujjal mutogathat az elnyomó román hatalomra.

  Az EP-képviselő erre válaszként - többek között - rámutatott: a dalai láma látogatása nem kérdőjelezi meg az „egy Kína" elvét, első romániai látogatása nem politikai, hanem ökumenikus, vallási természetű, Kőrösi Csoma Sándor szülőhazájának szól, akit saját szentjeként tisztel a buddhizmus. Emlékeztetett továbbá: hasonló helyzetben szinte valamennyi ország hasonlóan viszonyul a látogatáshoz, az amerikai elnök is nem hivatalos látogatás keretében fogadta a dalai lámát.

  Kína erős kutya.

  Itt tartunk most. Számomra viszont igencsak kérdéses, eljön-e a Dalai Láma, ha a kínai nagykövetség lesz oly szíves, és válogatott román sajtószemlét küld neki. Ráadásul Tőkés László egyik kezdeményezője volt annak a Kínát emberjogi szempontból elmarasztaló EP-határozatnak, amely az ujgurok és a tibetiek védelmében született. És hát a román diplomácia - ezt Trianontól errefelé megtapasztalhattuk - nagyon sikeres tud lenni, ha nemzeti érdekeiket látja sérülni.

  Ha belegondolunk, hogy ezek után egy bukaresti sajtótájékoztatón milyen kérdéseket tennének fel a Dalai Lámának, a tanácsadói helyében én is gondolkodóba esnék - egyébként sem vagyok biztos abban, hogy a Dalai Lámának elhinnék azt, amit az erdélyi magyar politikum mai napig nem tud megértetni a román kollégákkal: az autonómia és a szuverenitás nem egymást kizáró fogalmak.

  A kínaiak sem hiszik el neki.

  Pedig Csomakőrös szép falu, és tényleg itt született az első európai bódhiszattva (buddhista szent), a marosvásárhelyi alpolgármester szerint a Teleki Tékában a tibeti-angol szótárból is van egy olyan példány, amit Kőrösi Csoma küldött haza.

  Származékos hasznunk viszont már volt a médiacirkuszból: az egész román közvélemény megtudta, ki volt Kőrösi Csoma Sándor - és a román sajtó csont nélkül használta a Ţinutul Secuiesc (Székelyföld) elnevezést.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr191941269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.04.22. 11:55:45

" Tegyük hozzá: a Romániában élő buddhisták túlnyomó többsége magyar, mondja az egyik buddhista ismerősöm, csak nem a Dalai Láma követői"

egy kis pontosítás. mivel a magyarországi és székelyföldi magyar buddhisták nagyrésze kagyüpa, a dalai láma meg gelugpa, első ránézésre igaz is az állítás. csakhogy a dalai lámát mindegyik tibeti iskola vezetőjének tekinti. tehát, mindegyik dalai láma követő. bár nem tudom, hogy ole nydal /speckó kagyük/ emberei nem kavartak bele ebbe is. :)
kicsit olyan ez, mint a katolikusoknál a különféle rendek, ferences, pálos, stb. de mindegyik a pápa embere.

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2010.04.22. 11:56:20

Tempetőfi kollega, nem leszünk így jóban, ha mindenféle szeparatista ellenforradalmárt propagálsz!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.04.22. 11:58:28

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni:
óvatosan a humorkodással, mert megszívjátok, rohadt rizszabálók! :)

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2010.04.22. 12:13:14

@Grift: Inkább száz zsák rizs, mint egy csorda girhes jak!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.04.22. 12:27:00

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni:
értem én. a tömeggyilkolászáshot kell a többletenergia amit a rizs biztosít. a meditációhoz elég egy kis jakvajas tea, meg campa.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.04.22. 12:32:32

@Grift:
ja, nem csak székelyföldi, erdélyit akartam írni.

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2010.04.22. 12:36:15

@Grift: A sok meditálás helyett inkább dolgozzanak.

2010.04.22. 14:16:57

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni:

A rinpocse bosszúja hamarosan elér, fogd a rizsed és menekülj, ha kedves az ételed.

- A fekete tsampa csoport

gyz 2010.04.22. 14:33:14

@Grift: "csakhogy a dalai lámát mindegyik tibeti iskola vezetőjének tekinti"

ez így természetesen nem igaz.

csak az 50-es évek óta vált minden tibeti és minden tibeti rend által elfogadottá a dl személye, és most már nemigen számítanak a rendi különbségek.

Tibet történelme során minden rend azért küzdött, hogy a világi hatalmat is megszerezze az ország felett, ami végül a gelukpána sikerült. de a békés buddhista szerzetesek esetenként fegyverrel estek egymásnak a dominanciáért.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.04.22. 15:02:12

@gyz:
köszönöm, lám erről is van a wikin? :)
természetesen amit írt nem mond ellent annak amit én mondtam.
mostan maga annyit tett hozzá, hogy az ötvenes évek óta általánosan elfogadott dl., és még azt a szamárságot, hogy nem számítanak a rendek különbözőségei.
de felesleges ezen vitát nyitni. nem is fogok.

tevevanegypupu 2010.04.22. 15:06:39

Utik-vagjak egymast mint a (mila)repat.
Egyaltalan nem bekesek, dehat mikor voltunk mi keresztenyek is bekesek valaha is?

Téglagyári Megálló 2010.04.22. 16:23:42

@tevevanegypupu:

"Ne gondoljátok, hogy békét jöttem hozni a földre. Nem békét jöttem hozni, hanem kardot. Azért jöttem, hogy szembeállítsam az embert apjával, a leányt anyjával, a menyet anyósával. Az embernek a tulajdon családja lesz az ellensége. Aki apját vagy anyját jobban szereti, mint engem, nem méltó hozzám, aki fiát vagy lányát jobban szereti, mint engem, nem méltó hozzám. Aki nem veszi vállára a keresztjét, s nem követ, nem méltó hozzám. Aki meg akarja találni életét, elveszíti, aki azonban elveszíti értem életét, az megtalálja."

tevevanegypupu 2010.04.22. 16:36:39

@Téglagyári Megálló:
Tuuuuuuuuudom. Hiszen igyekszunk, ennek probalunk valahogy megfelelni.

tempetőfi 2010.04.22. 17:49:35

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni: Kedves pöttöm sárga emberkék, sem a rizs nem pityóka, sem a jak nem disznyó, tehát.
@Grift: Na, mondtam én, hogy nem értek hozzá.

kisközönyös 2010.04.22. 18:01:18

amúgy miről beszélgettek? ez az ollé szokott kavarni dalai láma ellen?
a románok jó hogy belekötnek mindenbe ami magyar, hozzájuk minek menne amúgyis a dalai láma? irigy és primitiv kőbunkó népség a román

ÁrPi 2010.04.22. 18:17:07

Érdekes dolog hogy Kőrösi, aki a székely nép fia volt a Budák közé jutott ott Leh-ben Zanglában Ladakhban!

Ugye tudjuk hogy a székely eredetmeséből is ismert legendás Csaba királyfi Buda unokaöccse volt,

és ekkor Attila bátyja Buda idejében , a Krisztus utáni ötödik században épültek Bamiján-ban a mai Afganisztán területén a (tálibok által 2001-ben szétágyúzott) óriás-Buda-szobrok.

Ez a hun Buda valószínüleg ismerte az akkoribán kilenc-tíz évszázada élt nagy indiai "vallás-alapítót".

Campa? Az igazi teakraták pörkölt árpával iszzák! :-)

((Szerintem a sört is mi fedeztük fel! :-) ))

És:
Mi baj van HA így is van, a szitya-hunokkal? :-)

gyz 2010.04.22. 18:47:29

@Grift: nem, nem írok szamárságot. Azt írtam: nemigen számítanak.

eleve egy világi hívő számára nem választás, hanem családi hagyomány, hogy mely rendhez tartozónak vallja magát. A mindennapi vallásgyakorlatban nincs már szerepe, csak a szerzeteseknél, ott is a magasabb szintű tanulmányokat folytatóknál. Hiszen az egyes rendek alapvetően abban különböznek, hogy megy tantrikus szöveget tekintik alaptanításuknak. e szövegekbe pedig csak a legmagasabb szintet elérő szerzetesek nyertek beavatást.

Régen az egyes rendeknek - bár az ország feje 1642-től a dl - helyi szinten nagyon nagy volt a világi hatalma a helyi lakosság felett.

Mára a világi/politikai hatalom megszűnt, a 14. dl viszont komoly, egész Tibetet képviselő vezető lett, ezért tisztelete általánossá vált, a korábbi helyi ellentétek jelentésüket veszítették.

Bármelyik nepáli/indiai tibeti szentélyben ott látható a dl képe, ha nem gelukpa rendi templomról van szó, akkor is.
Sőt sok helyen egyszerre van kint ő, a karmapa láma és gyakran még a szakja tridzin is.

gyz 2010.04.22. 18:48:31

megy tantrikus = mely tantrikus

Bloodscalp 2010.04.22. 19:29:49

@tempetőfi: a kurdokkal is fogunk szimpatizálni eccer?:)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.04.22. 19:36:05

@gyz:
na örülök, hogy azt mondja amit én is.
nagyjából. :)

tempetőfi 2010.04.22. 20:00:22

@Bloodscalp: Ez egy jó kérdés. Elég bonyolult a világ ahhoz, hogy elképzelhető legyen.

Kopiás Attila Steve 2010.04.22. 23:56:36

@tempetőfi: Jöhetne. Csak akkor az is legyen ennyire differenciált, szegény kurdok helyében én nagyon unnám, hogy mindenki Öcalant ismeri csak tőlük...

Bloodscalp 2010.04.23. 12:25:36

@tempetőfi: ...kitartás kurdok, úgy látszik a magyar polgári -underground?-szolidaritás nem ismer határokat:)

Bloodscalp 2010.04.23. 17:40:49

@tempetőfi: egyébként eccerübb lett volna azt mondanod:): erröl sajnos nincs saját véleményünk..utasítást kérünk németh zsoltitól..:)

tempetőfi 2010.04.23. 22:00:25

@Bloodscalp: Nem találom az erről szóló anyagunkat, de a miheztartás végett nézd meg az alábbi linken a tudósítást: www.tokeslaszlo.ro/hu/index.php?option=com_content&view=article&id=282:az-ep-emberi-jogi-bizottsaganak-droi-munkaheterl&catid=2:sajtoszoba&Itemid=3 Nemigen szorulunk arra, hogy Németh Zsolthoz futkorásszunk ukázér', van baj a világban elég.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.08.08. 21:58:29

Pici adalék ide, hogy Tőkés a meghívót az olasz eu-s képviselők jelenlétében adta át, és példaként az autonómiás tervekre Dél-Tirolt hozta fel.

olaszforum.blog.hu/2008/12/03/del_tirol_tibet_tokes_es_szekelyfold
süti beállítások módosítása