Miért nem csak a hívek tartják el az egyházakat? I. rész
2010. március 17. írta: dobray

Miért nem csak a hívek tartják el az egyházakat? I. rész

(A képet innen vettük: létező utcatáblák New Hamsphire-ben, Concordban)

  „A kormány létbizonytalanságban tartja az egyházi iskolák diákjait, akik magyar állampolgárok gyermekei, ez pedig diszkrimináció” – jelentette ki Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a püspöki kar sajtótájékoztatóján. Az egyházaknak épp akkor gyűlik meg a baja a kormánnyal, amikor a lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról szóló törvény elfogadásának huszadik évfordulóját ünnepeljük. De miről is folyik a vita, mekkora összegről van szó és milyen alapon kapnak állami pénzt az egyházak? A Mandiner blog utánajárt az egyházfinanszírozás helyzetének. Cikksorozatunk első részében a jogi háttérrel foglalkozunk.

  A tavalyi évhez képest idén nagyságrendileg 10 százalékkal kisebb költségvetésből kell gazdálkodnia a katolikus egyháznak. Az szja egy százalékából az egyházak számára felajánlott összeget az állam kisebb mértékben egészíti ki, és a kiegészítő oktatási támogatást sem hajlandó a kormány jogszerűen kifizetni; a kormány hozott egy olyan rendelkezést is, hogy az önkormányzati épületben működő egyházi iskolák támogatásából vonják le a működési költséget – sorolták a problémákat a püspöki kar sajtótájékoztatóján.

   Az egyházak a rendszerváltáskor nem kapták vissza jövedelemtermelő földjeiket, vagyonukat, csupán ingatlanjaik egy részét, hogy elláthassák közfeladataikat. Nekik is, mint mindenki másnak, részleges kártérítés járt államosított vagyonukért. Azután, amit nem kaptak vissza, örökjáradékot állapított meg a vatikáni szerződés, közhasznú tevékenységet folytatói intézményeik után pedig az egyenlő elbírálás és a semlegesség elve szerint kapnak ugyanannyit, mint a hasonló állami, önkormányzati intézmények. Végül pedig, mint a legtöbb helyen a nyugati világban, az adózásban is számos kedvezmény illeti meg őket. Az Alkotmány és a vallásszabadságról (1990), valamint az egyházi vagyonról (1991), az szja-ról (1996) és az egyházak hitéleti és közcélú tevékenységének anyagi feltételeiről (1997) szóló törvény mellett a legfontosabb szerződés, ami mindezt szabályozza, az Apostoli Szentszékkel kötött 1997-es megállapodás. Az azonos elbírálás elve szerint ugyanis ennek rendelkezései érvényesek nem csak a katolikus, de a többi iskolafenntartó felekezetre is. Ezek a törvények, szerződések garantálják az egyházak által ellátott közfeladatok finanszírozását.

  Mielőtt azonban feltérképeznénk az egyházaknak juttatott állami pénzek mibenlétét, szükséges leszögezni, hogy a költségvetés egyéb számaihoz képest pitiáner összegről van szó. Amint azt ugyanis Simon István az ELTE-ÁJK egyetemi docense egy március 3-i konferencián elmondta: az államadósság 19 ezer milliárd forint, a GDP 76 százaléka; az államháztartási adósság 20,5 ezer milliárd forint, ami a GDP 82 százaléka; a központi költségvetés bevételi főösszege 8,3 ezer milliárd forint, ebből adóbevétel 6,5 ezer milliárd; a kiadási főösszege pedig 9 ezer milliárd forint. Ehhez képest töredékösszeg, az adóbevétel 0,8 százaléka, 50 milliárd forint az, ami az egyházak által ellátott közfeladatok zavartalan működését biztosítja, és amit rossz szóval „egyházfinanszírozásnak” szoktak nevezni.

   Tartsák el a hívek

- veti fel újra és újra az SZDSZ az egyházakkal kapcsolatban. Miért hamis ez a nézet? A bevett felekezeteknek a háború előtt egymillió hektár földjük volt, ebből a katolikus egyházé volt 880 ezer hektár. Akkoriban a történelmi egyházak látták el az oktatás 60 százalékát, ez az arány jelenleg 8-10 százalék. Az 1895-ös törvény megkülönböztette a „bevett” felekezeteket, akik közjogi státuszt élveztek a többi, magánjogi státusszal rendelkező felekezettel szemben. Az állam azonban így is fizetett többek között kongruát, azaz fizetéskiegészítést a lelkipásztoroknak. (Ma az Orbán-kormány idején hozott törvény szerint az ötezer lelkesnél kisebb települések plébánosainak fizet az állam jövedelemkiegészítést, ami körülbelül másfél milliárd forintra rúg évente.)

  A közhiedelemmel ellentétben az egyházakat sem kárpótolta teljes körűen az állam a rendszerváltáskor, nem került sor reprivatizációra, csupán részleges kártérítésre, a funkcionalitás elvének figyelembe vételével. Az egyházak összesen 1770 ingatlanról mondtak le, 60 milliárd forintnyi értékben, ebből a katolikusoké volt 1200 ingatlan, ami összesen 42 milliárdot ért. A katolikus egyháznak ezekért a Vatikánnal 1997-ben megkötött, a parlament által 1999-ben ratifikált nemzetközi szerződés alapján 1998-ra kifizettek közel kétmilliárdot, majd a következő években 4,5, 2001-től pedig 5 százalékos, az inflációval korrigált járadékot fizet az állam, ami örökre szól. Ennek összegét egy, 30-70 százalékos arányban a német márkából és amerikai dollárból álló valutakosár alapján számolták ki, amit akkor forintosítottak.

  Amint a Vatikáni szerződés fogalmaz: „A járadék mértéke a pénzbeli kártalanítás összege után a jelenlegi hosszú távú devizabefektetések 5 százalékos várható hozama. Ezt a hozamot úgy kell elérni, hogy 1998-tól a hozam mértéke 4,5 százalék, s ez 2001-től 5 százalékra növekszik. Az Egyház részére a járadék fizetésének 1997. évi bázisösszege - 42 milliárd forint pénzbeli kárpótlási igénnyel számolva - 1890 millió forint.”

  Számos volt ingatlanuk után azonban nem járadékot kapnak az egyházak, hanem egy összegben vagy természetben kifizették az ellenértékét, amit hasonló célra kellett az egyházaknak felhasználnia. Például a siklósi ferences rendházért kapott kártérítésből épült meg például a szentendrei ferences gimnázium tornaterme. Az egyházak nem igényelték vissza a falusi iskolákat, hiszen ott általában egy iskola van, és nem akarták megsérteni a szabad iskolaválasztás elvét, ezért inkább a városokra koncentráltak. Előfordult ugyanakkor, hogy maga az önkormányzat kérte meg valamelyik felekezetet, hogy vegye át az iskola üzemeltetését (ez történt például a Nagyradától elszakadt Zalaszabaron is). Az egyházak által visszakért ingatlanok ügyét legkésőbb 2011-ig kell rendeznie az államnak a törvény szerint.

„Járjon egyházi iskolába, aki akar, de ne az én adómból”

  A Vatikáni szerződés szerint, amelynek rendelkezéseit a többi egyházra is alkalmazzák az egyenlő elbírálás miatt, „az 1990. évi IV. törvényben felsorolt egyházi közszolgálati tevékenységek finanszírozására az állami intézményekre vonatkozó általános szabályok érvényesek ugyanezen törvény, valamint a jelen Megállapodás rendelkezései szerint. Az Egyház az általa fenntartott közoktatási intézmények után (óvodák, általános és középiskolák, diákotthonok) ugyanolyan szintű pénzügyi támogatásban részesül, mint a hasonló intézményeket működtető állami és önkormányzati fenntartó.”

  Ez a pont rendszeres kritikák tárgya, sokan az egyház és állam szétválasztásának alkotmányban kimondott elvét látják megsértve ezáltal (60. paragrafus: A Magyar Köztársaságban az egyház az államtól elválasztva működik.) Ugyanakkor az alkotmány kimondja a vallásszabadságot is. Az 1990. évi IV. törvény pedig egyenesen úgy fogalmaz, hogy „a magyarországi egyházak, felekezetek, vallási közösségek a társadalom kiemelkedő fontosságú, értékhordozó és közösségteremtő tényezői. A hitélet körébe tartozó munkálkodásuk mellett kulturális, nevelési-oktatási, szociális-egészségügyi tevékenységükkel és a nemzeti tudat ápolásával is jelentős szerepet töltenek be az ország életében.

  A 19. paragrafus szerint pedig „az állam az egyházi jogi személy nevelési-oktatási, szociális és egészségügyi, sport, gyermek- és ifjúságvédelmi intézményei működéséhez - külön törvény rendelkezései szerint - normatív módon meghatározott, a hasonló állami intézményekkel azonos mértékű költségvetési támogatást nyújt, illetőleg a támogatás az ilyen ellátásokra elkülönített pénzeszközökből történik.

  Mint azt Platthy Iván, nyugalmazott államtitkár, az annak idején a Szentszékkel folytatott tárgyalások résztvevője a Mandinernek kifejtette, ez az elv a „szektorsemleges finanszírozás” elve. Ha az egyházi fenntartású iskolába járó gyermek nem kapja meg ugyanazt a támogatást, amit az állami intézmény padjában ülő, éppen az volna a vallásszabadság és a semlegesség elvének a megsértése. Az állam ugyanis nem különböztetheti meg polgárait hitük alapján. Ezért kapják meg az egyházi iskolák az önkormányzati iskoláknak járó állami normatívát is. Igen ám, kiáltanak fel ilyenkor sokan, no de alapítványi iskolába is jogom van beadni a gyereket, ott mégis tandíjat fizetek, mert az nem kap állami támogatást. Szögezzük le: az alapítványi iskolák is kapnak alapnormatívát, és a szektorsemlegesség elve alapján lehetőségük lenne igényelni kiegészítő normatívát is, csak akkor az egyházakhoz hasonlóan le kellene mondaniuk a tandíj szedéséről. Többségük pedig inkább a tandíjas opciót választja.

   *

  Cikksorozatunk második részében a balliberális kormányzat és a katolikus egyház közötti konfliktus fejleményeiről számolunk be.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr61824136

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kánaán és ami mögötte van 2010.03.18. 10:30:53

Eddig rossz volt, most jó lesz - eljő a kánaán az oktatásba. Azt mondjuk még nem tudjuk, hogy honnét és azt sem, hogy pontosan ki fogja finanszírozni. De hát ez annyira nem is lényeges. Amíg a nagyok, ott fent, elsakkoznak erről, mi nézzük meg, hogy za...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jan 2010.03.17. 09:02:30

Ez mind igaz, de persze a legjobb azért az lenne, ha autonóm módon, az állami pénztől teljesen függetlenül bírnánk működni: jobb lenne az anyagi függetlenség, mint ez a kitartott helyzet (még akkor is, ha teljesen jogosan kapjuk azokat a pénzeket, amiket kapunk).

teknős 2010.03.17. 09:16:05

@jan: Na, nehogy már!

Én adót fizetek és ha úgy döntök, hogy a gyerekemet felekezeti iskolába járatom, akkor ő is ugyanannyit ér az államnak, mint bárki más.

Az egyházi iskola nem elitképző, hanem misszió.(Vagy az kellene hogy legyen)

Bell & Sebastian 2010.03.17. 09:20:25

Azt még a vak is látja, hogy az ideológiai harc frontvonalba kerültek az egyházi iskolák, a konzervatív utánpótlás keltető telepei. Ahol a pozitív diszkrimináció általános rendezési elv, előbb-utóbb megjelenik az ellentételezése is.

A reneszánsz tudás szükségtelennek ítéltetett. Viszont célszerszám-képzés sincs helyette.

Tudatos és jól tervezett butítás van, kivéve az alapítványok népe számára biztosított (mások elől elzárt) tudás műhelyeit, koncentrált erőforrásokkal, bal-liberális értékrendre fazonírozva.

Ha valaki ezzel nem ért egyet, nyomjon le egy szemesztert valódi autonóm egyetemen, és rájön, nekünk valahogy mindig a resztli jut mindenből mostanság.

Olyan ez, mint az ellentéte a Minden arannyá változik a kezében! -mondásnak.
Üssünk már a mancsára!

Zabhegyező? Az ám, úgy látszik megértették.

Catcher in the Rye

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.03.17. 09:26:14

@jan: természetesen ez így van, ehhez konkordátumot kellene kötnie a magyar államnak a Szentszékkel. A tárgyalni való pedig sok, úgyhogy sajnos nem lesz egyhamar ilyen...

Pelso.. 2010.03.17. 09:47:17

Ja, csak nem pénzről van szó?

pbd 2010.03.17. 10:08:37

azert soha nem akartak se az oktatasi, se az egeszsegugyi juttatasaikat megszuntetni (nezetelteresek persze voltak a kifizetesek korul). vagy a muemleki templomok karbantartasabol is reszt vallal az allam, ezzel se volt baj sose. csak a hiteleti tevekenysegre kapott penzt kerdojelezik meg azok, akik ugy gondoljak, 'tartsak el magukat az egyhazak'.

az a kitetel, hogy lenyegtelen osszegrol, 50 milliardrol van szo, hat ize, bazmeg, akkor nem is ertem mit szivoztak egyesek a vagyonadon, meg egyeb mas dolgokon.

emzperx 2010.03.17. 10:10:41

Ha a háború előtti vagyon jogalap, akkor a földesuraknak is vissza kéne szolgáltatni eredeti tulajdonukat nem?

Ettől függetlenül egyébként az egyházi iskolákban szerintem is színvonalasabb oktatás folyik mint az önkormányzatiban és ez rengetek okkal magyarázható.

tevevanegypupu 2010.03.17. 10:13:35

@emzperx:
"Foldet vissza nem veszunk.." Esterhazy Peter

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.03.17. 10:37:20

@pbd: várd meg a többi részt.
@emzperx: az államnak a rablás jogalap a vagyon megtartására? Ha mindenki kaphatott részleges kártérítést, akkor az egyházak is kaphattak. Amúgy a földesurak is, és igen, törvénytelenül vették el a földjeiket, úgyhogy az nekik járna, ha mindenki visszakaphatná mindazt, ami az övé volt.

Szolnok, ahol az egyik, többségében cigányokat tanító iskolát be kellene zárni, mivel nem tudja tovább a város fenntartani, megkereste a püspökséget, hogy nem tudnának-e segíteni az iskola megtartásában. Szeptembertől az iskolát a görög katolikus egyház működteti majd.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.03.17. 11:16:02

ha a keresztény egyházak gender nevelést adnának az oktatott diákoknak kiemelt normatívában részesülnének. (de legalábbis nem lenne gond a kifizetésekkel.
@Pelso..: csak a pénzről szól?

is 2010.03.17. 11:24:25

két állítás gyanús:
"közhasznú tevékenységet folytatói intézményeik után pedig az egyenlő elbírálás és a semlegesség elve szerint kapnak ugyanannyit, mint a hasonló állami, önkormányzati intézmények"

az én információim szerint az egyházi oktatási intézményekben tanuló diákok NEM ugyanazon a képlet alaján kapnak fejkvótát, mint az államiak. egy másik képletet alkalmaznak, és ezzel bizony több jön ki. az egyház kézzel-lábbal tiltakzik, hogy tényleg semlegesen az állami képletet alkalmazzák rájuk is.

"Tartsák el a hívek"

ez pontosan így szól: tartsák el a hitéletet. mert ma a hitéletet is támogatják a nem vallásosak/más vallásúak. tehát nincs szó arról, hogy az egyházi iskolát az egyháznak és híveknek kellene eltartania.

sajnos ez a két állítás így félrevezető. márpedig ez két kulcstézis, ezt helyre kellene tenni.

J.Ildiko 2010.03.17. 11:24:39

Az egyházakat alapvetően a híveknek kell eltartania. Az iskolákat a világiakéhoz hasonlóan lehet normatív támogatásban részesíteni, de körülbelül ennyi lenne az állam hozzájárulása az egyházak működéséhez.

Magyarországon ez nem így van, elősorban a katolikus egyház horribilis milliárdokba kerül az államnak. Emögött a rekatolizáció törekvései bontakoznak ki, amely a reformáció óta próbálja akár erőszakosan is viszaszerezni, legalább gazdaságilag biztosítani monopol helyzetét annak ellenére, hogy az egyház valós támogatása 10 % alá csökkent.

A költségvetési törvény alapján 1998-ban 12 mrd, 99-ben 19 mrd, 200-ben 28 mrd, 2001-ben 30 mrd, 2002-ben 33 mrd forint volt a költségvetésből biztosított támogatás. Természetesen itt nem csak az iskolák támogatásáról van szó.

És ezen kívül vannak még az ingyenes ingatlanjuttatások, templomok, kálváriák, útszéli kápolnák, feszületek építése, felújításai, amelyeket a helyi közigazgatás nyújtott a katolikus egyháznak. _Az önkormányzati forrásokból származó hírek szerint a csődközeli helyzetbe jutott települések közül nem egy az erőn felüli templomépítés miatt adósodott el._

Mindezeken felül ki győzné számba venni a szinte (akkor) hetente bővülő egyháztámogatási formákat az egyházi fenntartású kórházaknak a normatíván felül juttatott százmilliós beszerzési támogatástól a vallási turizmusnak a Széchenyi-tervből történő kiemelt támogatásáig, vagy az állami fizetést húzó – ám kizárólag a történelmi egyházak soraiból kikerülő – tábori lelkészek bevezetését a rendőrség, a határőrség, a tűzoltóság és a büntetés-végrehajtás területén.

A költségvetés mégis az Orbán-kormány idején vált igazi bőségszaruvá a katolikus egyház számára. Ma mi sem természetesebb, mint hogy a római egyház előbb több milliárd forintért felújíttatja az állammal olyan – formailag még önkormányzati tulajdonban álló – intézményeit, mint a Bazilika vagy a Mátyás-templom, majd a rendbe tett épületet visszaveszi az államtól. A közpénzből díszbe öltöztetett, önkormányzati pénzen kivilágított katedrálisokban a belépődíjat aztán már maga szedi be a turistáktól.

Az 1997-ben aláírt vatikáni szerződés gazdasági következményeivel a katolikus egyház elégedettnek tűnik. A vatikáni–magyar vegyesbizottság tavaly év végén fejezte be munkáját, amelynek nyomán a szentszéki elvárásoknak megfelelően a magyar parlament összesen tizenöt jogszabályt – köztük az adó-, az áfa- és a közoktatási törvényt – módosított.

A legsikeresebb lobbicsoport :

_Az egyházak államosított ingatlanjaira vonatkozó kártalanítás a többi sérelmet szenvedett társadalmi csoporttal – például kisbirtokosok, munkaszolgálatosok, egyesületek stb. – szemben teljes körű és államilag garantált volt. Pedig az egyházi ingatlanok jelentős része eredetileg is közpénzből épült, amelyeket most újra az adóforintokból adnak vissza.

Forrás: www.ujexodus.hu/index.php?cikk=40

is 2010.03.17. 11:25:14

@tenzin: talán egy fül-orr-gégész a hallásodra?

is 2010.03.17. 11:30:51

a hitéletre van jó példa: nyugaton az egyház annyi templomot tart meg, amennyi praktikusan kell. a többit minden gond nélkül átadja önkormányzati, állami, közösségi funkciókra. nálunk viszont százszámra áll alig használt egyházi épület, amire kérik az állami támogatást. erről is legyen majd szó a sorozatban.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.03.17. 11:31:31

A lényeg mégis az, hogy 2010 van. Egyre tovább szeretnénk konzerválni valaminek a sepciális pozitív diszkriminációját, amit az ember szabadon választhat? Véleményem szerint a lehető leghamarabb, fokozatosan persze, de még élesebben távolabbra kellene helyezni az egyházatkat az államtól. Hamár éllami pénzről beszélünk, nem demagógia - csak nem szoktuk meg - a mi, saját pénzünkről beszélünk - melyet a társadalmi megállapodás szerint az általunk megválasztott kormányzat újra eloszt, Nincs mindenkinek tetsző igazságosság, de lehetnének a társadalomban olyan párbeszédek, melyek egyértelművé tennék hogy a jövőről a fiatalok hogyan gondolkoznak. Az egyházak támogatottsága , a vallásgyakorlás, az egyhézak szerepe mai társadalmunkban koránt sem egyezik azzal a korábbi európáéval, amiről a fenti poszt is említést tesz. Egy közterheit is nehezen viselő, rosszul szervezett, az újraelosztást rosszul szervező államot még terhel egy olyan hatalmas kiadás is, mint az egyébként hihtetlen központi vagyont felhalmozott nagy egyházak támogatása - mindezt azért, hogy közfeladatokat vegyenek át. Hát ne tegyék, finanszírozza azt az állam másként A vallás magánügy - az egyházfinanszírozás az egyház magánügye! Nagyfokú érzékenység és tisztelet legyen az, amivel a politika az egyházak felé fordul, de az egyház szakadjon le végre teljesen az államról, és mint minden szereplője - akár a közhasznú alapítványok stb. - pályázzanak ah közfeladatokat akarnak ellátni. A vallásuk szabad gyakorlásához tivábbra sem fér kétség. Egyszerűen nem is értem hogy miért járna máshogy, mésként, mint bármely más iskolának, intézmények, stb.

Iustizmord 2010.03.17. 11:34:52

egy pillanat. a cikk szerint 60 milliárdról mondott le a róm.kat egyház. évente kapnak kb 5 milliárdot, az 12 év alatt annyi mint amiről lemondtak, számoljunk hozzá az inflációt, legyen 20 év. ezalatt megkapják annak az értékét, amiről lemondtak, ami utána jön, már nettó nyereség.

másrészt. senki sem kapott tejes kárpótlást. senki.

harmadrészt a róm.kat egyház szerepe a horthy-korszak , a horthy-uralom, előtte a király uralmának legitimálása volt. cserébe kaptak sok birtokot (vö. állam és egyház kiegyezése, pár száz évvel korábbról). ez elmúlt.

negyedrészt. az egyház (bármelyik) egy spirituális közösség, szép dolog ha iskolát-kórházat tart fent de nem ez az elsődleges feladata. ha ilyenre vállalkozik, ám legyen, de tartsa is el. önmaga. ha ezt az állam támogatja, mint átvállalt állami feladatot, rendben, de ne ez legyen a fő finanszírozási forrás.

Gyagyás Tóni (törölt) 2010.03.17. 11:39:57

Én mikor kapom vissza az egyháztól az őseimtől elvett értékeket. Mikor kapok kárpótlást a meggyilkolt ősökért? Várom a válaszokat!

aliglajos 2010.03.17. 11:40:48

Tényleg, miért nem kapják vissza az egyházak a földjeiket? Meg a tizedet és a jobbágyaikat?

Iustizmord 2010.03.17. 11:42:10

@dobray: "az államnak a rablás jogalap a vagyon megtartására? Ha mindenki kaphatott részleges kártérítést, akkor az egyházak is kaphattak."

meg is kapták. amúgy akik szidják a zsidókat hogy mindig akarnak még egy kis kártérítést (vö. a máv elleni új amerikai pert) azok gondoljanak az egyházakra is akik mindig sírnak hogy jajj-jajj, anyagilag ellehetetlenítik őket, meg hogy mennyi vagyonuk mvolt 45 előtt. a zsidóknak is sok volt, odalett, az egyháznak is sok volt, odalett. a háborúban sok minden odalett, amit nem lehet 1005-ig visszacsinálni

" Amúgy a földesurak is, és igen, törvénytelenül vették el a földjeiket, úgyhogy az nekik járna, ha mindenki visszakaphatná mindazt, ami az övé volt."

szép is volna, szüleim után anyám és én is egy károlyi uradalomban lehetnénk cselédek, lovászok, napszámosok. pedig milyen szép kastélyuk volt, ma is sajnálom hogy nem a grófkisasszony lakja hanem holmi haldokló, családnélküli nyuggerek.

Szelid sunmalac 2010.03.17. 11:43:34

Aha. A Habsburgok meg kapjak vissza Magyarorszagot? Vagy hogy a fenebe? Karpotlas most? Akkor viszont jogos volt beperelni a MAV-ot a 2. VH miatt. A fene a hulye agyadba!

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.03.17. 11:45:35

@j. i: ez korrekt hozzászólás volt, bár ilyen korrekten és érvekkel lett volna alátámasztva az eredeti poszt is, amit ezek helyett inkább elfogultnak éreztem.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.03.17. 11:47:07

@tenzin: hogy a francba jön ide most Orbán?
@is: ez amint látod, még csak naz első rész, ezek a kérdések a következő részben kerürélnek szóba. És vannak, akik nem cska a hitéletet, hanem minden egyházi intézményt a hívekkel tartatnának el. Szóval várd ki a végét. A sorozat már kész van, és nem a te kívánságaidhoz fog igazodni.

@j. i: miért, bocs, ha az állam tette tönkre, akkor nem neki kéne rendbe tennie? amúgy nem voltak ezek állami tulajdonban, de mivel a kultúráűéis örökséghez tarzonak, az államnak igenis kötelessége hozzájárulni a felújításukhoz. De erről is majd a következő részekben.

@Legelő Őse: szóval te diszkiriminálnád a vallásosakat, cak mert vallásos iskolába íratják a gyerekeiket. A vallás közügy, nem magánügy.

@Iustizmord: 42 ,milliárdróél moondott le, nem 60ról. És ezen épületekből származó bevétleivel mi van? És a jövedelemtermelő földek hol vannak? Azokat nem kapta vissza, úgyhoyg így még mindig csak a töredékét kapja az egyház annak, amije régen volt, és annak, amilyen jövedelme abból származott.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 11:47:45

szerijntem karpotolni kellene a nagymorvakat is..
meg a torokoket. a tatarokat nem, ok csak atutazoban voltak itt, de a 15 ev megszallas - ami tudom, hogy a vatikan 1100 eves megszallasanak csak toredeke, de megis - feljogositja oket karpotlasra...

spinat 2010.03.17. 11:48:18

nem az a baj véletlenül, hogy az egyházaknak nem elég az, amit más, nem egyházi iskolák kapnak? Mert ha nem kapják meg, akkor sírhatnak.Amúgy meg imádják az egyházak ezt a kitartott helyzetet. Mindig is az állam kitartottjai voltak. szóval csak ne kivételezzünk az egyházakkal.

aliglajos 2010.03.17. 11:49:33

@dobray: Miért lenne közügy a vallás? Ha igen, akkor a budhista is? Miért kellene az egyház által évszázadok alatt összelopkodott földet visszaadni vagy ezért kártalanítani? Vajon miért?

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.03.17. 11:49:57

@Gyagyás Tóni: mliyen ősökért? :D:D:D

@Iustizmord: te diszkriminálnád a valásosakat. Egész Európában, meg Amerikában is iylen gyakorlat van, hogy kapnak álllami péztn az egyházi iskolák. @Szelid sunmalac-Elmeny designer: részemről nem lenne ellenemre egy Habsburg-király :D

@Legelő Őse: mi lenne, ha megvárnád a másik részt?

Benbe · http://www.benbe.hu 2010.03.17. 11:50:02

Az épületek és a közfeladatot ellátó intézmények támogatása mellett a hitélet támogatása sem nevezhető helytelennek, sőt, még gazdaságilag károsnak sem.

Legalábbis semmivel se inkább, mint az Operaház vagy az ásványvásáron, kaktuszkiállításon és jazz-balett órákon kívül semmit nem nyújtó művelődési házak támogatása.

Vagy a Szigeté, adott esetben.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 11:50:44

@dobray: "És a jövedelemtermelő földek hol vannak? Azokat nem kapta vissza, úgyhoyg így még mindig csak a töredékét kapja az egyház annak, amije régen volt, és annak, amilyen jövedelme abból származott."

az is tul sok, ha azt vesszuk, hogy egy idegen allam hitteritoit fizetjuk...

ez plaane annak fenyeben erdekes, hogy az az allam a vilag legkisebb, amde ennek ellenere az allamok kozul a legnagyobb vagyonnal rendelkezo allam annak ellenere, hogy _semmilyen_ termeloi munkat nem vegez..

egyebkent akik a zsidoko es mas kulfoldiek foldtulajdonlasai ellen emeliik fel a hangukat a vatikan foldtulajdonalsai miert nem csipik a szmeuket?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 11:51:40

@Benbe: szerintem a hit, mint tudaspotlo babona kifejezetten sulyos tarsadalmi karokat okoz...

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.03.17. 11:52:37

@aliglajos: mliyem összelopkodott földeket? Amiken számtralan embernek adtak munkát? Az egyháznak nem összelopkodott földjei voltka, tanulj történelmet. Azért kell kártalanítani, ertm az a tuélajdona volt. Ha tőled ellopnak valamit, akkor neked is sérül az igazságérzeted.

"TEgyetek tanítványommá minden népet". Eztért közügy a vallás, és az egyház és a valásosok számára közügy marad mindig is, akármit gondolnak a ballibik. Igen, a buddhista vallás is közügy. Tudod, az egyházak a közélet résztvevői, akéár tetszik, akár nem, létezik egyházpolitika, meg ilynek, ergo: a vallás közügy. Tőleg függetlenül.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 11:53:52

@dobray: "Az egyháznak nem összelopkodott földjei voltka, tanulj történelmet."

valoban, ugyanis a lopas az, amikor az aldozat eletben marad..

ugyhogy a rablogyilkossag sokkal pontosabb megfogalmazas.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.03.17. 11:54:38

@az igazi Sipi: legnagyobb vagyonnal rendelkező állam a vatikán? te hol élsz? Egy államnak nem azt a feladata, hyog termeljen, a magya államnak sem. A vatikán efladata, hogy függetlenséget biztosítson a pápának és az egyháznak. A hit nem tudáspótló babona, kedves haladár felvilágozátor. a legnagyobb tudósok mind vallásosak voltak.

spinat 2010.03.17. 11:57:41

@dobray: el vagy te varázsolva :) melyik legnagyobb tudósok voltak vallásosak? és ne 800 évvel ezelöttiekkel gyere:) Látod, nálad is milyen beszükültséget okoz a vallás, a tényeket nem kell figylembe venni. Ha jól tudom a magyar alkotmány szerint a vallás magánügy.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.03.17. 11:58:25

@dobray: sehol sem írtam hogy diszkriminálnám a vallásosokat. Sőt, kiemeltem hogy a vallászabadság milyen fontos, és a mindenkori kormánynak milyen érzékenységgel és nyitottságal, tisztelettel kell fordulnia, hozzá állnia a témához. Ha posztolod valaminek az első részét, akkor ne lepődj meg ha azt kommentálják mások, és véleményük van, esetleg ellnérveket fogalmaznak meg.

azt a mondatodat pedig hogy a vallás nem magánügy hanem közügy, kérlek fejtsd ki jobban, mert nem értem...komolyan.

DArchAngel 2010.03.17. 11:58:54

Bátorkodom megjegyezni (megtetszett ez a fordulat), hogy az egyházak egy részének hatalmas vagyona van, aminek haszonélvezői egyes egyházfik.
Minden tiszteletem a valóban krisztusi szegénységben és tisztességben élő papoké/lelkészeké. De barátaim révén volt némi lehetőségem az elmúlt években betekinteni kicsit az egyik nagy egyház működésébe. (Kérésre sem fogok példát felhozni.)
Hasonló szintű pazarlás és lenyúlás folyik, mint a politikusok között. Az egyházak - ahogyan a politikusok is - először talán kis önmérsékletet és öntisztulást foganatosítanának, mielőtt a jussuk követelik az adófizetőktől, akiknek jó része nem is hívő, legalábbis nem hisz az egyház intézményében (hu.wikipedia.org/wiki/Vil%C3%A1gn%C3%A9zeti_megoszl%C3%A1sok_Magyarorsz%C3%A1gon)

aliglajos 2010.03.17. 11:59:30

@dobray: Az egyház földjein számtalan napszámos dolgozott éhbérért, ennek kellene örülni? Dolgozhattak volna a saját földjükön is, ha a papok nem terpeszkedtek volna azokon a földeken, amelyeket nem vettek, hanem a különböző autokrata rendszerektől kaptak a szolgálataikért.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 12:00:32

@dobray: igen, mert a megnagyobbakat rendszerint kiatkoztak, bebortonoztek, megegettek, eluldoztek, foldonfutova tettek...

az emberiseg tortenelmenek nem volt meg a tudomany szempontjabol olyan sotet idoszaka, mint amit a kereszteny europa produkalt a XVIII-XIX. szazadig es a ven szenilis exnaci hulye meg mind a mai napig bele akar ugatni a nagyok dolgaba...

a legszeb az, hogy az en penzembol akarja megmondani, hogy hogy eljek..

jol seggbe kellene mar rugni a ven barmot, hogy tudja, hanyas kabatot hord...

szoval vannak emberek, akik tulleptek a hiten. es eppen ezert nem is manipulalhatok noi ruhaba biujtatott adokoldulo gyerekkurok altal. ez elhiszem, hogy rendkivul bassza a vatikan es a hivek csoret, de sohga az eletben nem lesz megegyszer olyan ghatalma a vatikannak mint volt es ez a hatalma is szepen csokkenni fog egeszen a vatikan felszamolasaig.

mert nincs orok vallas, nincs orok isten. ezek csak jonnek, mennek. hobortok. hobbik. divatok.

DArchAngel 2010.03.17. 12:01:26

@DArchAngel: A blog motor igazán kivehetné a végéről a zárójelet: hu.wikipedia.org/wiki/Vil%C3%A1gn%C3%A9zeti_megoszl%C3%A1sok_Magyarorsz%C3%A1gon

@dobray: Sok parlagon maradt föld van, az egyház esetleg felvethetné, hogy elkezd gazdálkodni rajtuk.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.03.17. 12:04:14

@dobray: ja most már étem - akkor ha közügy ahogyan Te magyarázod - szóval Xenu eljön és megmint minket űrhajójőával...addig is jó szórakozást hozzá...

nem mellékesen pedig a Te világszemléletedben csak ez a két véglet létezik? Keresztény hazafi vagy balliberális zsidó zsdsz fan? Vagy mi van? Tudod hány teljesen normális és kellemes magyar ateista,vagy nem keresztény polgártársunk van, aki megfelelő tisztelettel, de jogos várakozással szemléli ahogyan a történelmi nagy egyházak végre a helyükre kerüljenek, és a vallás végre tényleg magányügy lehessen?

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.03.17. 12:07:33

@az igazi Sipi: na ennél azért több tiszteletet, hiszem a 2010 az a mindenkire vonatkozik. Értelmes vitában is hajlok arra hogy ebben egyetértsek veled, mint hogy ilyen stílusban teszed. Semmi értelme, és csak veszekedést szül valódi érvek helyett.

tundrazuzmo (törölt) 2010.03.17. 12:08:48

Semmi szükség magyar állam és "szentszékek" közötti konkordátumokra. Egyszerűen nem egyenrangú felek. Az állam kössön államokkal szerződést, nem pedig a Vatikánnal - amely csak azért vette fel ezt a formát, hogy minél több pénzt kisajtolhasson az egyes országok kormányaitól.

A Vatikán egy múzeum, néhány templom. Mégis jól kiterjedt nemzetközi hálózatuk van. Foglalkoznának a pedofilbotrányokkal inkább ilyen magas szinten, és ne a vagyonszerzéssel. Mindenkinek jobb lenne - főleg a megrontott gyerekeknek, nekik különösen.

Zoltan895 2010.03.17. 12:10:34

Azért nem ,mert egész Európát az egyház hozta létre. Ha a Római birodalom bukása utáni "sötét" korszakot nem váltják fel az egész európát behálózó bencés szerzetesrendek, akkor még ma sem tudna európa lakossága írni-olvasni, függetlenül attól, hogy miben hisz. Az egyház hozta vissza a kontinensre az irásbeliséget, és a kulturát.

Eddie 2010.03.17. 12:12:19

Véleményem szerint az egyházak csak az állami normatívát kapják meg oktatási, egészségügyi és szociális tevékenységükre, de azt kapják meg! Csak azért mert vannak, a hitélet fentartására ne kapjanak pénzt. Mondjuk a pártoknak sem adnék egy fillért sem. Kárpótlást meg nagyon sok ember nem kapott!

tundrazuzmo (törölt) 2010.03.17. 12:12:55

A reformátusok miért nem "csináltak" városállamot, mint a Vatikán? Pedig ugyanazt a Bibliát olvassák. Nyilván azért nem, mert valódi erkölcsi értékek mentén jöttek létre (Luther-féle reformáció), és nem anyagi érdekből, hatalomvágyból, mint a Vatikán.

Református "állam" miért nincsen? Mert nem akarnak rátelepedni a "világi" vezetők nyakára - ellentétben Vatikánnal.

Bell & Sebastian 2010.03.17. 12:14:02

Mi van itt?
Kommunista dekatolizáció?
Itt jönnek az "egyetemisták", beérett a vetés. Hogy látnám a föld alatt!

EMU 2010.03.17. 12:14:31

Én nem tudom, az egyházak földjei meg ingatlanjai mennyit értek, de húsz éve fizeti őket számolatlanul az egész ország, aminek a nagy része templomot belülről csak turistaként lát. 20 év alatt azt gondolom, már elég szépen törlesztettünk nekik kártérítésül. Elszámolás kellene. Semmi mást, csak forintosítani, hogy hol tart ma az állam az adóssága kiegyenlítésében az egyházzal szemben. Másrészt ilyen erővel fizessék ki az összes sorállományú katonai szolgálatot mindenkinek, akinek meg az életéből évekre tette rá a kezét az átkos. Harmadrészt pedig a vatikáni szerződést azonnal felmondani.

aliglajos 2010.03.17. 12:16:21

@Zoltan895: Milyen szép is ez. Aztán nagyjából ezer évig őrizte is az írás titkát, és zabálta, amit a jobbágyaitól elvett. Arról a kulturális és egyéb kárról nem is beszélve, amelyet más földrészeken okozott.

vasziljevics 2010.03.17. 12:16:26

nem akarok általánosítani, de én jártam egyházi iskolába, és olyan kevés elvárással, mint ott, sehol nem találkoztam. utólag belegondolva sokkal inkább tűnt a diákok lekenyerézésnek ez a faja "szabadság" a gonosz poroszos szemléletű önkorm. gimnáziumokkal szemben. azt meg ne is mondjam, hogy szülővárosomban az egyházi gimnáziumok továbbtanulási mutatói legutóbbi követésem szerint valahol félúton voltak a sima önkormányzati gimik és a szakmunkásképzők között. ennyit az oktatás minőségéről... engem nem győzött meg, de azt elismerem, hogy vannak ellenpéldák is.

movhu 2010.03.17. 12:17:31

A közfeladatok ellátásáért kapjon mindenki EGYSÉGES normatívát. Aki akar, az nyithat iskolát ugyanolyan feltételekkel, mint bárki, legyen akár ez egyház is, de ez ne járjon előjogokkal senkinek.
A hitéletet és az ehhez kapcsoldó intézményrendszert(templom és egyéb imádati hely) viszont tartsák el a hívek. Nem kell 1% felajánlás sem, ennyivel kell csökkenteni az SZJA-t(sokkal többel kellene, de az másik téma), és aki akarja beviszi majd oda, ahová akarja. Így ennek a költsége sem az államot terheli. Ahol valóban legitim egy egyház, ott ez sem fog gondot okozni.
A mai 1%-kos rendszer legnagyobb baja, hogy nincs opció. Fealjánlod valamelyik egyháznak, vagy marad az államnál. Így sokan csak azért is beírnak valakit, mintha kötelező lenne. Kíváncsi vagyok, hogy milyen lenne az arány, ha pl. vissza is lehetne kérni. Az mutatná meg a valódi támogatottságot.

vasziljevics 2010.03.17. 12:17:54

@Bell & Sebastian:

mi van, félsz, hogy az emberek gondolkodnak és netán maguk döntenek az életükről? milyen szép volt ugye, amikor még a plébános mondta meg a tutit...

J.Ildiko 2010.03.17. 12:18:04

@Legelő Őse:

Én meg a tiedet találom nagyon jónak, öszeszedettnek.

zsögödbenő 2010.03.17. 12:18:16

@Iustizmord:
"a róm.kat egyház szerepe a horthy-korszak , a horthy-uralom, előtte a király uralmának legitimálása volt. cserébe kaptak sok birtokot (vö. állam és egyház kiegyezése, pár száz évvel korábbról). ez elmúlt."

Kedves Kolléga (?), ezt komolyan gondolod? alapvető problémák vannak ezesetben a történelmi ismereteiddel...

"az egyház (bármelyik) egy spirituális közösség, szép dolog ha iskolát-kórházat tart fent de nem ez az elsődleges feladata. ha ilyenre vállalkozik, ám legyen, de tartsa is el. önmaga. ha ezt az állam támogatja, mint átvállalt állami feladatot, rendben, de ne ez legyen a fő finanszírozási forrás."
Ez derék, csakhogy ha az állam ugyanolyan oktatási (eü. etc.) intézmények ismeri el az egyházak, alapítványok stb. által fenntartott iskolákat, eü. intézményeket, akkor bezony a finanszírozásból is ugyanolyan részt kell vállalnia... hiszen állami feladatot vállalnak át. Mellesleg pl. állami iskola nem létezik Mo-n, hiszen az állam által adott normatívából és egyéb forrásokból az önkormányzatok a fenntartók...

tundrazuzmo (törölt) 2010.03.17. 12:18:29

@Zoltan895: Aha, persze. Ezt a Blikkben olvastad, ugye? Mert az arab írásbeliség ugye nem jött el Európába? Meg az összes antik művet ugye az egyház hagyományozta ránk? Tessék történelmet tanulni.

Az ismét megér egy misét, hogy kiknek is volt elérhető az a híres bencés tudás? Mindenkinek, vagy csak a szerzetesrend tagjainak? Vagy még nekik sem?

Bell & Sebastian 2010.03.17. 12:19:46

@EMU:

Jól meggondoltad ezt a sok marhaságot?

Bummer 2010.03.17. 12:20:59

@vasziljevics:
Hazudsz.
Az egyházi iskolák átlagos továbbtanulási arányai jobbak az államiaknál, és nem azért mert válogatnak, hanem mert jobb az oktatás. A szülők szociokulturális háttere alapján a hozzáadott értéket figyelembe figyelembe véve, az ország 20 legjobb középiskolájából 5 egyházi.
hvg.hu/itthon/20050111kozepiskolasorrend/page3.aspx
A pesti piarista gimnázium például az abszolút rangsorban is igen jó eredménnyel 17., de a hozzáadott érték rangsorban is 9.

Bell & Sebastian 2010.03.17. 12:21:43

@j. i: @Legelő Őse:

Bizony a bizonyítás kényszere azon van, aki állít!

Levéltetű 2010.03.17. 12:22:29

Véleményem szerint az egyházi oktatási intézményeket is meg kell illesse a normatív támogatás. De nehogy már a plébánostól a házvezető (khm) néniig támogassuk az egyházi szereplőket.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 12:23:30

@Legelő Őse: sajnos csak azokrol all modomban tisztelettel beszelni, akik ezt a tiszteletet kierdemeltek..:-)

Bell & Sebastian 2010.03.17. 12:23:36

@vasziljevics:

Birkózni akarsz? Tessék, halljuk hogyan nyúlt a gatyádba a plébános bácsi! Gondolom ide fogsz kilyukadni.

J.Ildiko 2010.03.17. 12:25:17

Még egy-két idézet, számokkal az előzőleg említett forrásból:

Az 1996-os árakon összesen 144 milliárd forintra becsült kárpótlási igényekből a katolikus egyház természetben 55 milliárd, míg készpénzben 39 milliárd forint értékben részesült.

A történelmi egyházakat érintő első pozitív diszkrimináció az ingatlanviszszadással kapcsolatban történt. A visszaperelt iskolák esetében a katolikus egyház gondosan kiszámított stratégiát követett: azokat az intézményeket szemelte ki, amelyek a jövőformálás, a társadalmi "újraevangelizálás" szempontjából legfontosabbnak számítottak: a vidéki és budapesti elitiskolákat, a legjobb minőségű épületeket és a legmagasabb színvonalú szakmai testületeket. Jellemző példája ennek a miskolci Földes Ferenc gimnázium megszerzése, amely egy egész régió számára jelentette a kiemelkedő szintű képzést.

Másik célpont a kisebb, egyiskolás települések intézményeinek megszerzése volt. Itt ugyan névleg megmaradt a világnézeti semlegesség, de az iskolafenntartó egyház a tanárok kiválasztásával és számtalan más módon biztosítani tudja a részéről elvárt "szellemiséget" az oktatásban, a választás lehetősége nélkül.

Eddie 2010.03.17. 12:26:44

Azért ha valaki jól megnézi a történelmet,, a tudomány világában a kat. egyháznak több volt a kára, mint a haszna! Pl Gallilei. Kepler és még lehetne sorolni. A matematika, filozófia ésmég jó pár tudomány ág fejlődése az ókori görög tudósok tanulmányozásával indult meg, amit sok esetben az egyház támadott! Ha a vatikánon múlna, a föld még mindig lapos lenne és a nap körülötte keringene!

Kalmár 2010.03.17. 12:27:08

@movhu: Nem csak oktat az egyház. Nagyon sok embernek jelent sokat a hitélet.
Értem ezalatt az esküvőket, kersztelőket, hétvégi miséket, vagy akár azokat azu alkalmakat amikor a helyi plébános eljön est hozzánk beszélgetni a világ dolgairól.
Nekünk ezek sokat jelentenek.
A gyermek hittan órára jár, sok szép jó dolgot tanít. Erkölcsösségre tisztességre. Ezek megtérülő beruházások ha már anyagiaskodunk.
Ha ez mindenkinek a maga dolga lenne akkor azonnal be kellene fejezni a foci állami támogatását, sőt minden sport állami támogatását is.
Tartsák el őkat a klubb tagségi díjak.

Én nem gondolom ezt hiszen a fiataloknak példát adó olimpikoniok hoszútávon megtérülhetnek az egészséges testű dolgozó ember adójából.
Ha hiszed ha nem, az egészséges lélek lagalább olyan fontos. Ebben az egyház sokat tesz. Még akkor is, ha van valaki aki ismer rossz erkölcsű papot, vagy lopós misére járó embert.

Bummer 2010.03.17. 12:27:19

@j. i:
Az egyház visszakapta, ami az övé, amit törvénytelenül elvettek tőle. Lehet mondani, hogy a kommunizmusban elrabolt tulajdon nem járt vissza, mint ahogy Szvatopluk leszármazottainak sem adtuk vissza a földet, de a rendszerváltás eszmei alapja az volt, hogy jóvátesszük a kommunizmus bűneit.

vasziljevics 2010.03.17. 12:28:04

@Bummer:

1. ha olvasnál az ilyen fennkölt kijelentések előtt, mint pl "hazudsz" akkor ráakadtál volna az "elismerem, hogy vannak ellenpéldák is" részre. próbáld meg mégegyszer. (és igen, én is ismerem pl a pannonhalmi bencés gimnáziumot, ami a honi biológia-oktatás egyik fellegvára - és emellett ismerek viszonylag jól három másikat, ami meg finoman fogalmazva kevésbé színvonalas)

2. lehet, hogy az átlag jobb (nem jártam, csak két gimnáziumba életemben), de egyrészt mint magad mondád, a legjobb 20ból "csak" 5 egyházi. másrészt azt próbáltam érzuékeltetni, hogy attól, hogy egy iskola egyházi, még nem jár mellé automatikusan a jobb oktatási színvonal. járHAT, de ez ugyanakkora lutri, mint a többi suli esetében.

feketehun 2010.03.17. 12:28:19

@j. i: Az egyházat tartsák el a hívek? Miért? A kórházakat a betegek tartják el? A 811-es főutat Alcsútdoboz lakossága építette? A Szabó Ervin Könyvtár kizárólag az olvasók pénzéből él? Miért pont a hitélet lenne az, amiért a hívek egy az egyben fizessenek? És mégis hogy nézne ez ki? Majd 1000 ft lesz egy mise, vagy mi? :-)
A templomok felújításáról meg: "formálisan önkormányzati tulajdonban vannak" - tehát nincsenek egyházi tulajdonban. Akkor miért az "egyház újíttatná fel", majd mit jelent az, hogy a "rendbe tett épületet visszaveszik az államtól"? Eleve nem is állami tulajdonról volt szó, hanem önkormányzatiról, semmi köze az állami tulajdonnak az egészhez. Egyházi tulajdonba meg végképp nem megy semmi. Az egyház nem gazdagodik. Annyi történik, hogy a város frekventált helyein megtalálható jelentős műemlékeket, a város jelképeit a közpénzből felújítják. Nem azért, hogy az egyház ezzel majd gazdagabb legyen, hanem azért, hogy a város legszebb épületei ne legyenek lerohadva. Nehogy már ez az egyház hibája legyen. Az államnak bevétele lesz a több turistából. Inkább örülni kellene, hogy az egyházak annak idején felhúzták ezeket a gebajdokat, amik miatt nem mucsai nóném főváros a mienk, hanem Európa egyik legszebb települése.

Bell & Sebastian 2010.03.17. 12:28:24

@j. i:

Ez addig áltudományos vagdalkozás, míg be nem bizonyítod, hogy káros, rossz.

Persze rád nézve az. Tekintve az erkölcsi alapjaidat.

Gyagyás Tóni (törölt) 2010.03.17. 12:28:27

@dobray: Akiket elhurcoltak, tömlőcbe vetettek, majd máglyán égettek el (gázkamra még nem volt).

Bummer 2010.03.17. 12:29:33

@Eddie:
Összesen 3-at tudnál sorolni, kis okostojás.
Kopernikusz például pap volt.
Galilei az egyetlen, aki egész okosakat mondott (mondott sok hülyeséget is), de főleg nagyon beképzelt volt, és ez visszaütött.

vasziljevics 2010.03.17. 12:30:13

@Bell & Sebastian: képzeld, evangélikus gimibe jártam (annak ellenére, hogy más felekezethez tartozom). ott érdekes módon nem jellemzőek az általad említett... khm... eltévelyedések. sebaj, majd ratzinger bácsi a fenekükre csap a pajkoskodóknak.

Bell & Sebastian 2010.03.17. 12:30:17

@vasziljevics:

Esetleg ha elolvasná a posztban az egyházi oskolák részarányát, visszavenne a teli szájból baromságot -ból.

J.Ildiko 2010.03.17. 12:30:31

A fiatalabb papi nemzedék számol az elszakadással, amely azonban valószínűleg nem néhány nap latt fog megvalósulni, fejti ki Ablonczy Balázs a MANCS-ban:

Kérdés, Orbán viktor veszi _e az adást ?

_Jobb lenne persze, ha a történelmi egyházak megnyugtatóan rendezték volna az ügynökkérdést, vagy elszakadtak volna az állami költségvetéstől pusztán az evangélium hathatósabb terjesztése okán. De az elszakadás nyilván nem néhány nap alatt fog megvalósulni, és a lépés szükségességével az általam ismert egyházvezetők fiatalabb nemzedéke - tapasztalataim szerint - számol is._

www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=20862

Bummer 2010.03.17. 12:31:43

@vasziljevics:
A legjobb 20-ból "csak" 5 egyházi? Csakhogy 20 középiskolából 1 egyházi.

Magyarul egyházi iskolában 5-ször akkora esélyed van a jó oktatásra, mint nem egyházira.

Tehát hazudsz vagy csúsztatsz, választhatsz.

Bell & Sebastian 2010.03.17. 12:32:02

@vasziljevics:

Ha statisztikával tetszik takarózni, legalább legyen következetes! Vagy maradjon a prekoncepciójánál.

Bell & Sebastian 2010.03.17. 12:33:21

@j. i:

Mértékadó forrás. MANCS! :)))

Dr Kangörény 2010.03.17. 12:34:12

"A bevett felekezeteknek a háború előtt egymillió hektár földjük volt, ebből a katolikus egyházé volt 880 ezer hektár."

Hát akkor kapják vissza a földjeiket! El kell venni azoktók, akik ma gazdálkodnak rajta.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.03.17. 12:35:00

@Gyagyás Tóni: na meséljen. Melyik ősét hurcolta el, vetette börtönbe és égette meg a RKE.
Neveket, dátumokat akarok.
Vagy bocsánatot is kérhet.

Bartoki 2010.03.17. 12:35:58

Az itt leírtak alapján szinte korrektnek tűnik ez a Vatikáni Szerződés, egyedül ez a baj van vele:

"A járadék mértéke a pénzbeli kártalanítás összege után a jelenlegi hosszú távú devizabefektetések 5 százalékos várható hozama."

5%, örökre lefektetve, pénznemtől függetlenül? :) OK, eddig még nem nagyon tértünk el ettől, de akkor is jobb lenne ha a tényleges piaci (pl. államkötvény) hozamokra lenne itt hivatkozás.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.03.17. 12:38:42

@vasziljevics: és milyen szép most, hogy ballib celebek mondják meg a médiában, hogy milyen a jó élet, szabad-e az oviban a papás-mamás.
Az emberek gondolkodnak? De hiszen maga sem.Akkor honnan tudhatná, milyen gondolkodni?

Bell & Sebastian 2010.03.17. 12:38:49

@Kangörény_:

Másik olvasatban: 1 millió hektár van már külföldi tulajdonban zsebszerződésekkel.

Ugyanennyi eladásra vár SZDSZ-MSZP pártseggfejeknél, olcsón felvásárolva.

Kitől venné el?

Bell & Sebastian 2010.03.17. 12:40:24

@Bartoki:

A multiknak 8% -ot adtak! Ki járt jobban, he?

vasziljevics 2010.03.17. 12:40:26

@Bummer: @Bell & Sebastian: mint "j. i" kifejtette, az egyház az iskolák visszaigénylésénél nem a lejárt szavatosságú, elsősorban vidéki "tucatgimnáziumokat" szerezte vissza magának, hanem a központi helyen lévő, színvonalasabb, jobb/képzettebb tanári karral rendelkező iskolákat. a többit meg hagyta az államnak, hadd szenvedjen vele az. innentől kezdve szép dolog a statisztika, csak az előzmények ismeretében megkérdőjelezhető a reprezentativitása.

aliglajos 2010.03.17. 12:41:24

@tölgy: Most majd a konzerv celebek mondják majd meg, milyen a szép, nemes élet. Gondolom, sok csontdarabos felvonulás lesz.

vasziljevics 2010.03.17. 12:43:23

@tölgy: felvilágostíhatnál engem itt a szellemi sötétség mély bugyraiban, hogy miből jutottál arra a következtetésre, hogy én nem gondolkodom? csak mert megkérdőjeleztem néhány, szerintem elfogult kijelentést? persze nyilván előítéeltből meg balliberális szócsőként tettem... egyértelmű... hát anyád :)

J.Ildiko 2010.03.17. 12:43:34

Tessenek adni egy linket, amelyből MOST megnézhetem, mennyi az egyházak ilyen- olyan jogcímen utalt támogatása !

Gyagyás Tóni (törölt) 2010.03.17. 12:43:42

@tölgy: Először állami pénzen állítsunk fel egy bizottságot, ami kivizsgálja az eseteket, de addig is alanyi jogon jár nekem pénz az elszenvedett fájdalmakért. Nem merem meggyújtani otthon a gáztűzhelyet, akkora traumát okozott nekem az eset. KÁRTÉRÍTÉST!!!!!!

bz249 2010.03.17. 12:47:11

@Eddie: eppen forditva, az egyhaz vedte az okori gorog tudosok marhasagait. Ez persze nem tul szep es hasznos szerep, de talan nem veletlen, hogy nem Kr.e 300-ban indult a tudomanyos forradalom, hanem Kr.u. 450-ben.

Egyebkent:
- Kopernikusz egy rendkivul bonyolult, de annal hasznalhatatlanabb elmeletet alkotott total hibas alapokon. A Napot veletlenul jo helyre tette.
- Galilei, abban a perben konkretan a papanak volt igaza (ugyanakkor Galilei tevedese rendkivul termekeny es hasznos volt... hasonloan Kolombuszhoz, aki teljesen helytelen Foldsugarral szamolt az expedicioja elott, viszont Amerika pont ott volt, tehat a helyes merettel szamolo spanyol tudosoknak vegulis megsem lett igaza)

Bell & Sebastian 2010.03.17. 12:49:56

@vasziljevics:

Csakhogy hol van már az a tanári kar, az amortizáció és hol került ki a nevelés szó a pedagógiai tervekből?

1.kicserélték
2.megóvták
3.gyerekkel megtömve, mert maradt a nevelés

Aki ebből levonja a következtetést, hogy ez káros, az agyrokkant!

Bell & Sebastian 2010.03.17. 12:51:40

@j. i:

Húzd ki a fiókod, ott lesz az, egy hónapig még megteheted! :)

Bell & Sebastian 2010.03.17. 12:53:07

@Gyagyás Tóni:

A fasiszta itt dicsérő jelző!
Büdös komcsitól feltétlenül!

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 12:54:47

@Bell & Sebastian: pedig ugyanaz a buzlo es undorito szarkupac mindaketto, csak mas valagbol szarmazik...

jelentéktelen alak 2010.03.17. 12:55:36

Nem értek egyet azzal az elvvel, ami gyakorlatként működik.

Nem értek egyet az állami támogatással, kiváltképpen nem úgy, hogy ezzel a szabad vallás választást segítik elő.

Úgy gondolom, akkor választok szabadon, ha annak előnyeit és terheit kapom a választásommal, a választás eredménye képen.

Ha az egyházi iskolák ugyan azon normatíva alapján vannak finanszírozva és ugyan azon forrásból, akkor csak a tanár arca, vagy az épület alapján választhatok. Akkor nem az egyházi és a világi elvek választása, hiszen az árát nem róttam le.
Ugyanis mindennek van ára. Az ingyenes dolgok, csak is ámítások.
Ebben a helyzetben nem választhat a szülő.
Bármelyik iskolába is járatja a gyerekét, fizeti mindkét iskolát az adójából. Ez több, mint drága és több mint igazságtalan!

Legyenek a legszegényebbek támogatva, de a többi szülő fizessen tandíjat oda, ahová a gyereke iskolába jár! Ezzel egy időben, vegyék ki az adóból azt az összeget, amit az állam ilyen finanszírozásra költ!

Az államnak nem jótékony nagybácsinak kell lennie, aki "ingyen" adja az oktatást, támogatja a gáz, villany árát, hanem el kellene látnia a valós feladatát! Pl fent tartani a törvényességet, biztosítani az alap egészségügyet, út és vasút hállózatot,stb.

A szociális dolgokat, a önkéntesek, vagy az egyházak kell intézzék. Ők meg gyűjtsék össze, vagy termeljék meg maguk a szükséges fedezetet!

Ha ez a sok "felesleges" teher kikerülne az adóból finanszírozás alól, akkor több pénz maradna az embereknél és szívesebben adnának az egyháznak is a hívek. Ráadásul, hűebben tükrözné a hívek arányát.

Bell & Sebastian 2010.03.17. 12:56:29

@az igazi Sipi:

Ha kihúznád végre a fejed, kapnál levegőt!
Szép a világ. Isten teremtette.

Bloodscalp 2010.03.17. 12:57:48

@dobray: ezen írásod, és a hozzátartozó kommentjeid után, nem csodálom hogy a katolikus egyház ott van ahol van Mo-on:)

Bummer 2010.03.17. 12:58:40

@vasziljevics:
Ez viszont tényleg hazugság.
Az a bizonyos 5 legjobb a 20 legjobban nem a kommunizmus után került vissza az egyházhoz.

Kono 2010.03.17. 12:58:41

Nehéz kérdés. Alapvetően az egyház éljen meg a híveik által befizetett pénzből. Ugyanakkor számításba kell venni azt is, hogy sok területen az egyházak kiemelkedő részt vállalnak közhasznú tevékenységekben.
Gondolok itt pl a szeretetszolgálatokra. Tud valaki egyetlen olyan szeretetszolgálatot mondani, amelyik nem egyházi alapokon áll, hanem a kormány fizeti? Mert nekem nem jutott eszembe egy sem... Mégis, hatalmas munkát végeznek. Meg az oktatás sem másodlagos...

Bell & Sebastian 2010.03.17. 13:01:12

@jelentéktelen alak:

Végre! Csakhogy emelni kéne akkor a fizetéseket úgy a 3-4 -szeresükre!

Akkor meg lőttek a 60% -os újraelosztásnak, 800e rokkantnak, 1M cigánynak!

Mivé lesz így a nemzeti-szocializmus, EU -korrupció? Nem akarhatod ezt, ugye?

panka 2010.03.17. 13:01:24

Én egyébként azt szeretném, ha az állam a vallásszabadságra hivatkozva az ötezer fő alatti kistelepülések krisnás, táltos, és buddhista lelkészeinek is fizetéskiegészítést adna, hehe.

panka 2010.03.17. 13:02:22

@Kono: Vöröskereszt. Az is egyfajta szeretetszolgálat.

Kono 2010.03.17. 13:03:30

@panka: Mert annak nem nincsenek egyházi gyökerei???

holdlátó 2010.03.17. 13:03:47

@j. i: Számon kéred a pontos adatokat, a Te hozzászólásodból is pont ezek hiányoznak. Az "Új exodus" mint forrás azért elég gyanús, mint a Hit Gyülekezete ideológiai médiuma. Ráadásul a belinkelt cikk nélkülöz mindenféle tárgyilagosságot.

Bell & Sebastian 2010.03.17. 13:03:56

@Kono:

Zöld Félhold, az állami. Pici Vöröskereszttel.

soseleszekelső 2010.03.17. 13:04:31

A tisztelt szerző pitiáner összegnek nevezi az éves adóbevétel 0,8%-át kitevő támogatási összeget.
Azért lássuk be, hogy ez nem olyan kevés, mert, ha tudok mondani 100 legalább olyan fontos dolgot, mint az egyház, és mindegyik csak ilyen pitiáner összeget kap, akkor is elment a pénz 80%-a...
Szerintem 100-nál bőven több ilyen dolog van, de mondjuk én nem vagyok vallásos.

vasziljevics 2010.03.17. 13:04:47

@Bummer: de szállj már le arról az 5ről. elismertem, hogy vannak kimagasló egyházi okt. intézmények. kétszer is. már azelőtt is, hogy beleköttetek volna. de az általatok váltig hivatkozott staisztikákat nem 5 gyártja. meg nem 50. hanem az _összes_. most akkor miben nem állítottam igazat? én nem mondtam, hogy azt az 5öt IS úgy vették vissza. csak annyit, hogy a visszavettek között az ún. "elitképzők" domináltak. és ez torzíthatja a statisztikát. könnyű mindenre csípőből tüzelni, hogy "hazugság..."

panka 2010.03.17. 13:07:05

@Kono: Már amennyiben Henry Dunant, a svájci kiskereskedő megszervezte, hogy helyi önkéntesek ellássák a solferinoi csata sebesültjeit és haldoklóit? Hát nem tudom...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 13:07:36

@Bell & Sebastian: lof@szt teremtett isten, nem vilagot..:-)

ugye, megmondtam, hogy kurva veszelyes a tudaspotlo hit a tarsadalom elhulyulesi merteket figyelve...:-DD

Bell & Sebastian 2010.03.17. 13:08:05

@Bloodscalp:

Bővebben? Hol is tart az Egyház? Ki- vagy be-, faszfejkém?

Bell & Sebastian 2010.03.17. 13:09:24

@az igazi Sipi:

Nem kell minden provokációnak felülni!
Hülyét tetszik csinálni tenmagából.

plb 2010.03.17. 13:09:47

Szerintem minden egyház és párt a tagság befizetéséből tartsa el magát! Semmi közük az én, a mi pénzünkhöz!

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 13:10:19

@Kono: "Tud valaki egyetlen olyan szeretetszolgálatot mondani, amelyik nem egyházi alapokon áll, hanem a kormány fizeti? "

ezek a "szeretetszolgalatok " konkretan a raszorultak lelkeiert dolgoznak, nem szeretetbol..
ami oke is, hiszen a politikai partok ugyanezt csinaljak - igaz ritkabban es kevesbe sunyi, aljas modon - csak minek kepmutatni?

pnr 2010.03.17. 13:10:32

A cikkben található utalás az egyházi és alapítványi iskolák támogatásának összevetésére. A két típusú szervezet között azonban alkotmányos megítélés zempontjából igen nagy a különbség. Éppen a közintézménynek szolgáló egyházi ingatlanok - a cikkben is említett - visszaadását támadták sokan amiatt, hogy miért az egyházaknak és miért nem az alapítványoknak, társadalmi szervezeteknek. Az Alkotmánybíróság a 4/1993. (II. 12.) AB határozatban kimondja, hogy az egyházak „nem vethetők össze bármely, nem gazdasági célú jogi személlyel, hanem csakis összehasonlítható funkciójú, szerepű, nagyságrendű és autonómiájú jogi személyekkel, amelyek tulajdona szintén szorosan kötődik valamely alapvető jog ellátásához. Az egyházak nem körülhatárolt résztevékenységre vagy meghatározott érdekek képviseletére szerveződnek, mint a gazdasági társaságok vagy az egyesületek, pártok, szakszervezetek, ha-nem vallás gyakorlására. A vallás viszont a hivő számára a teljes személyiséget és az élet minden területét érinti és meghatározza. A vallásszabadság garantálá-sától elválaszthatatlan az egyházak működőképessége. Egészen más jellegű, de átfogó szabályozási igényük, továbbá az állammal szemben autonómiájuk alap-ján a helyi önkormányzatok hasonlíthatók össze az egyházakkal.”

Ugyanezt az elvet következetesen alkalmazta az AB a kiegészítő támogatással kapcsolatban is. A 22/1997. (IV. 25.) AB határozat szerint „a nem állami oktatási intézmények körében az egyházi jogi személyek által fenntartott oktatási intézményeknek a rendelkező részben megállapított kötelező költségvetési és kiegészítő anyagi támogatásában megtestesülő pozitív diszkriminációt az Alkotmány 60. §-ában biztosított alapjogok érvényesítése teszi szükségessé.”

Vagyis diszkrimáló jellege miatt sokszor támadott egyházi kiegészítő támogatás, amely az oktatásban és a szociális ágazatban létezik, nem csak hogy nem diszkriminatív, hanem léte alkotmányos követelmény.

lvjtn (törölt) 2010.03.17. 13:10:57

azért az 1945 előtti vagyoni helyzetre hivatkozni igen csúf katkó szokás. '45 előtt nem volt teljes vallásszabadság, és még a "bevett" vallások követőit terelgető egyházak közül is messze privilegizált helyzetben voltak a katkók. kétszáz éve jobbára utcára nyíló templomot is erdélyben csinálhattak a refik, nemhogy földbirtok meg szőlő stb. nagyon is rendjén volt elvenni azt a sok uradalmat, amit a katkók ezer év alatt összeharácsoltak. az rendben van, hogy minden pápista bálványimádó úgyis elkárhozik :), de még jobb volna, ha ténylegesen most sem kéne eltartanom egyet sem a vállalkozásaik közül. fizess az egyházi iskoláért, ha odajár a gyereked, ahogy magánoktatásért a világon a legtöbb helyen fizetni szokás. hasonlóan magánkórház, alapítványi kórház, egyházi kórház is kapja meg az állami normatívát, de egy petákkal sem többet stb., stb.

Kono 2010.03.17. 13:11:05

@panka: :D Nem erre gondoltam. valóban, a Vöröskereszt jó példa, amely nem egyházi.
Ugyanakkor tőlük sem sajnálnám az állami támogatást, mivel civil összefogásként állami (szociális, egészségügyi) feladatokat látnak el.

panteon 2010.03.17. 13:11:46

Szerintem akkor, a focinak nevezett sport és semmilyen sport ne kapjon állami támogatást sem , mert engem nem érdekel.Sőt csak az kaphat támogatást akinek én megengedem.

J.Ildiko 2010.03.17. 13:11:46

@tölgy:

_és milyen szép most, hogy ballib celebek mondják meg a médiában, hogy milyen a jó élet, szabad-e az oviban a papás-mamás._

A világi médiától miért várunk mást ? Ők a világ szellemiségét jelenítik meg.

Csináljon az (kat.) egyház saját TV-t. Van rá pénze a sok milliárdból. De a Királyi TV-ben is kaptak mindig elég műsoridőt. Plusz támogassa, aki akarja, + Ott az 1 %.

Ezenkívül majdnem minden településen van temploma, van rádiója, hírdesse az Igét úgy, hogy a ballib celeb nézők átpártolnak hozzájuk. Van bőven elég felület offline, online ma már szabad a pálya, plusz az a sok milliárd, ingatlan, amit eddig is kaptak, mi kell még ?

Ez a papás-mamás dolog meg egy nagy csúsztatás, amolyan szokásos módon, erről le kellene szokni, és nem ijesztgetni az embereket ! :)

pnr 2010.03.17. 13:11:56

@az igazi Sipi:

"ezek a "szeretetszolgalatok " konkretan a raszorultak lelkeiert dolgoznak, nem szeretetbol.."

Az esetek túlnyomó többségében ez nem igaz. Talán csak a Krisnások keverik össze a karitatív pénzgyűjtést és a térítést.

Roy 2010.03.17. 13:12:28

Az egyházak valóban tartsák el a híveik adományaibol magukat. Most sírnak, hogy kevés a pénz. Nem kellett volna az iskolákat visszakövetelniük. Az iskoláikban nem papok, és apácák tanítanak, hanem fizetett világi tanárok. Nekik valamiből fizetést kell adni. Szedjenek azoktól pénzt akiknek a gyerekei ezekbe az iskolákba járnak. Ne az adózó állampolgárok pénzéből tartsák fenn a magániskoláikat. Ami a karitatív szolgálatokat illeti, nem a saját pénzükból finanszírozzák, hanem adományokból. Ezek jó nagy része nem Magyarországon kerül szétosztásra, hanem katasztrófa sujtotta országokban.

pnr 2010.03.17. 13:13:06

@lvjtn:

Akkor keresned kell egy másik alkotmánnyal rendelkező országot.

nyuszichat 2010.03.17. 13:13:26

Először is "szadesz fákoff", másodszor az egyházi iskolák tényleg többet nyújtanak a diákoknak. Többet foglalkoznak a gyerekekkel, lelki életet is próbálnak élni, és tiszteletre nevelnek...

sexhell.hu
anotherlife2time.qwqw.hu

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 13:14:01

@pnr: meg a szcientologusok, meg a katolikusok, meg a baptistak, meg a reformatusok, meg az evangelistak..

az osszes terito egyhaz ezzel manipulal. ezert nevezik oket terito egyhaznak, mert teritenek.

de tudjuk be pozitivumnak, hogy legalabb mar nem tuzzel-vassal, hanem kajaval-ruhaval akarnak teriteni:-)

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.03.17. 13:14:23

Érdekes a libcsiknél a "tartsák el a hívek" érv után, miért nem hangzik el ,hogy a Színházakat meg a színészeket "tartsák le a nézők".

panteon 2010.03.17. 13:15:17

A világi iskolák, honnan is kapnak támogatást? Szerintem azt is tartsa el akinek a kölke odajár.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 13:15:19

@Bell & Sebastian: nem baj..
hozzam tartozik az is:-)

nem all szandekomban tokeletesnek bemutatni magam. azon egyszeru oknal fogva, hogy mint minden ember a vilagon, en is messze vagyok a tokeletestol. csak nekem igy pont jo;-)

spinat 2010.03.17. 13:15:33

@Kono: pont ezért szeretetszolgálatok, mert nem államiak. Az államiakat szociális segélynek, meg kórháznak, meg ilyesminek hívják. Amúgy meg ha az állam ide besegítene, akkor máris nem lenne szeretetszolgálat. Akkor már üzlet lenne. Jut eszembe, hogy lehet az, hogy egy katolikus szeretetszolgálat központja városom legdrágább környékén egy óriási villában van. Mennyi levest ki lehetne osztani az árából! Ne is beszéljünk az egyházvezetök fényüzö életmódjáról.

Kono 2010.03.17. 13:15:53

@az igazi Sipi: ezek a "szeretetszolgalatok " konkretan a raszorultak lelkeiert dolgoznak, nem szeretetbol.."

MIVAN??? Nyilván a speciális mentők is a lelkeket nyerik meg, szeretetből...
hiszen egy karasztrófa (ld. Töröko., Sri Lanka, Haiti, stb) helyszínére kiérkező mentőcsapat is elsősorban prédikál. Ha aztán a sebesültek már megtanulták a dogmákat (szigorúan magyarul!!!) hibátlanul elmondani, akkor kaphatnak gyógyszereket is:D

holdlátó 2010.03.17. 13:16:03

@j. i: Erről a "sok milliárdról" le kéne már szakadnod.

kopasznyakú 2010.03.17. 13:16:10

korrekt cikk, minden lényeges kérdésre kitér

Bartoki 2010.03.17. 13:16:34

@Bell & Sebastian: "A multiknak 8% -ot adtak! Ki járt jobban, he?"

1) Pontosan miről is van szó? Milyen 8%-ot adtak, kiknek?

2) Ha netalán adtak is, ez akkor sem túl jó hivatkozási alap.

Ráadásul nem is vagyok benne biztos hogy az 5%-ot hogy kell érteni. A cikkben ez is áll:

"2001-től pedig 5 százalékos, az inflációval korrigált járadékot fizet az állam, ami örökre szól."

Ezt úgy értsem, hogy a fennálló "alap" mindig az inflációval nő, és egyébként arra éves 5% "hozam" fizetődik? Ejha... ez elég jó konstrukció (az egyháznak :) mert devizabetétekre leginkább az 1% reálhozam az elfogadott... Ládd-e, pl. jelenleg a Ft kincstárjegyek 5.5% körüli hozammal mennek, miközben az infláció is kb. ugyanennyi.

Bloodscalp 2010.03.17. 13:17:18

@Bell & Sebastian: nyugi kislány, ha ideges vagy, nem tudsz szépeket írni:)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 13:17:28

@panteon: en speciel tamogatom..

az orvost fizesse mindenki maganak, az altalanos iskolatol felfele az iskola szinvonalanak megfelelo tandij elleneben kellene tanulni, ami megfelelo tanulmanyi eredmeny mellett osztondijkent visszakaphato.

mindjart lenne becsulete a magyar oktatasnak es tanari palyanak...

ugyanis ami ingyen van, az nem er semmit. ha a szar ingyen van es az aranyat is ingyen adjuk, akkkor egy kilo arany erteke pontosan egy kilo szareval fog megegyezni...

Roy 2010.03.17. 13:17:54

@panteon: Az a vgond, hogy a focin kívül más sportág alig vagy szinten semmi támogatást nem kap. Külömben ne keverd a sporttámogatást össze az egyházak támogatásával. A kettő nem ugyanaz. A sportok támogatásával nemzetközi sikereket érhetünk el. Az egyházakat támogatni olyan mintha egy lyukas edénybe vizet töltenél.

Corradora · http://hogyiskell.blog.hu 2010.03.17. 13:18:51

Szegény egyház! Nagyon rossz lehet nekik, hogy most már nem félcombig, hanem csak térdig járnak a pénzben! Az egyházi iskolát tartsák el a hívek! Az én pénzemből ne hízzanak még kövérebbre a papok!

pnr 2010.03.17. 13:19:24

@az igazi Sipi:

Történetesen ismerek nem egy keresztény, szereteszolgálattal foglalkozó embert (vezetőt és nem vezetőt egyaránt). Egyik sem keveri a kettőt. Náluk a hit nem a munkájuk célja, hanem forrása.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 13:19:54

@Kono: akiket felekezetek delegaltak, azok kampanycelokbol vannak ott elsosorban.

akiket allamok delegaltak, azok nem.
az allamnak ugyanis feladata az, hogy ilyen esetekben segitsen, a segitsegnyujtas az egyik allam reszerol a masik allamnak egy valoban onkentes keznyujtas.

viszont az egyhazak siman a reklamert teszik.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 13:20:51

@pnr: es mint tudjuk a hit nem mas, mint tudas nelkul atelt bizonyossag..

remek forras...

mint a fingra epitett legvar:-)

J.Ildiko 2010.03.17. 13:20:51

@Bummer:

Köszönöm, fogom tanulmányozni :)

Manyizga (törölt) 2010.03.17. 13:21:26

Legyen analógia: a pártokat ne az állam támogassa, hanem a "hívek" tartsák el! :) CSAK ŐK!

Kono 2010.03.17. 13:21:47

@spinat: Én ezt értem, de mivel állami feladatokat látnak el, jár nekik támogatás. (szerintem... ezzel persze lehet vitatkozni)

Másrészt, mi az, hogy állami támogatás? Az állam bevételeinek jó része a lakosságtól, az állampolgároktól származik. Így az államnak a befolyt pénzek egy részét ideálisan vissza kell forgatnia a civil szférába. Normál esetben az állam újraelosztó szerepét ki is lehetne kapcsolni (lásd szeretetszolgálatok), azonban az adót mindenképpen levonják. Nincs olyan választásod, hogy azt szeretetszolgálatoknak fizeted-e... Így jogosnak érzem, hogy járjon nekik abból a pénzből, amit mi befizetünk. Végül is, erre is fizetjük az adót, vagy nem?

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.03.17. 13:21:53

CSak jó lenne értelmezni ezt a dolgot. Szóval - ha vallásszabadság van, akkor mi alapján mondhatja azt az állam, hogy melyik az egyház, amelyiket máshogy támogatom? A hívők száma alapján? Ezt honnan tudják? A népszámlálási adatokból? Hiszen a alakosság jelentős részért megkeresztelik, és a nem vallásos embereket is ez alapján katolikusnak számítanak - ez nagyon érdekes szempont.
Továbbá - vannak jó és kevéssé jó vallások is? Ha egy egyház fentart egy iskolűt, ahol oktatás folyik - melyet elfogad az állam mint hivatalos papírt, sőt beszámit az iskolakötelezettségbe is, akkor abban az iskolában amit egy egyház kezel, egyházi oktatás is folyik, Mi gátolja meg akkor a jelenlegi törvényekben a Xenu hívőket hogy ne alapítsanak egy iskolát, és ott az én adófizetői pénzemből oktassák felsőbb tanulmányokra kedves felekezetük tagjait. Nyílván szélsőséges a példa - de így legalább lehet vitatkozni.
Szerintem érdemes megérteni hogy a mindenkori korményoknak nem feladatuk eldönteni hogy mi a jó és mi a rossz vallás - azt majd eldöntik a híveik, akik finanszírozzák is a tevékenységüket. Ha pedig kiemelten közhasznú feladatokat vesznek magukra, akkor pályázzanak stb,. mint bárki más!!

pnr 2010.03.17. 13:22:12

@az igazi Sipi:

Ez most komoly? Akkor fogalmad sincs, hogy mit jelent a személyes hit.

holdlátó 2010.03.17. 13:23:07

@az igazi Sipi: Persze drágám, és strigulázunk minden "megszerzett" lelket. Sőt aki egy nap egynél többet "szerez" az kap jutalom sütit.

Bámulatos, hogy valakiből teljesen hiányozzon az önzetlenség, mint elképzelhető valóság. Ez mindig megrendít. Mint vaknak a smaragdzöld, itt sem lehet segíteni.

eloi 2010.03.17. 13:23:16

@j. i: Az Új Exodus nem forrás, hanem a Hit Gyülekezetének lapja!!!
Ugyan már!
Ajánlom forrásnak a "Fesz van" című könyvet!

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 13:26:02

@holdlátó: lassuk be, az egyhazak nem az onzetlensegukrol hiresek, hanem arrol, hogy sikerult egy szelhamossagot legalizaltatni es penzt kicsalni hiszekeny emberekbol:-)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 13:27:52

@pnr: dehogynem

amikor valaki szegyelli hogy sekelyesek az ismeretei de tanulas helyett inkabb felvertezi magat a hittel, mert akkor valami kodos indok miatt tisztelni kell a tudatlansagaert a tovabbiakban...

vagy legalabbis elvarja, hogy tiszteljek erte:-)

J.Ildiko 2010.03.17. 13:28:31

@holdlátó:

Ez volt a Költségvetési törvényben, mit csináljak ?

A költségvetési törvény alapján

1998-ban 12 milliárd,
1999-ben 19 milliárd,
2000-ben 28 milliárd,
2001-ben 30 milliárd,
2002-ben 33 milliárd forint volt

a költségvetésből biztosított támogatás a Katolikus Egyház részére.

A többiekről most nincs pontos adatom, de ehhez képest cseppek. Az állam nem diszkriminálhat pozitívan egy felekezetet sem, pláne nem ilyen aránytalanul. Ez az erkölcsös !

Most már eltelt 20 év, rengeteg kárpótlás ment, 50 milliárd készpénzben, 30 milliárd természetben, mi kell még ??

pnr 2010.03.17. 13:28:39

@Legelő Őse:

"Ha pedig kiemelten közhasznú feladatokat vesznek magukra, akkor pályázzanak stb,. mint bárki más!!"

Csakhogy a jelenlegi magyar alkotmányból a kiegészítő egyházi támogatás következik, ha iskoláról, szociális intémzényről van szó. Egyébként mivel a jelenlegi szabályozás nem különbözteti meg az egyházakat, valóban jönnek létre csak azért egyházak, hogy pl. oktatási intémzényeket átvegyenek. De itt a fürdővízzel együtt nem kellene a gyereket is kiönteni (erre nincs is alkotmányos lehetőség), hanem az egyházi közjogi státusz megszerzését kellene szigorítani (a 100 természetes személy semmi).

holdlátó 2010.03.17. 13:28:39

@Single Guy: Az önkormányzati iskolát meg tartsák el az oda járók szülei, ne az én pénzemből legyen talajrészeg a lumpen proletár. (kb ennyire volt inteligens a hozzászólásod)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 13:29:32

@holdlátó: egyebkent ti, mint eszkozok, a hierarchia legaljan allo sameszek nem strigulaztok..:-)

amit mint egyes emberek tesztek tioszteletremolto. az mar mas kerdes, hogy kinek teszitek. es ugye a pokolba vezeto ut..;-)

pnr 2010.03.17. 13:30:41

@az igazi Sipi:

Tényleg nincs fogalmad róla. Csak azt nem értem a sekélyes ismereteket ilyen hitről szóló tévhittel helyettesíteni. És még tisztelni is kellene Téged a tudatlanságodért? (Elnézést, de nagyon magas labdát adtál.) :-)

Bloodscalp 2010.03.17. 13:31:03

@holdlátó: akkor ma süti nélkül maradsz?:)

@az igazi Sipi: ez az, amit a "szent-szék"sosem fog belátni:) egyébként...csak félig értek veled egyet...néha félig-medig igaszságokra is építenek...pölö a Bibliánál, amit "úgy válogattak össze"...mint egy jóm pr könyvet

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 13:31:30

@j. i: ennek az az oka, hogy az a hulye horngyula azt hitte, ha majd kot vatikani szerzodest es penzeli az egyhazakat, akkor majd korrekten fognak viselkedni.

hat nem. total inkorrekten viselkednek:-)

olyannyira, hogy a katolikus, reformatus templomokban konkretan kampany volt hornek ellen..:-)

Nyers Fa 2010.03.17. 13:32:18

@movhu: Nem csak oktat az egyház. Nagyon sok embernek jelent sokat a hitélet.
Értem ezalatt az esküvőket, kersztelőket.

Tedd hozzá a temetéseket is.
Meg azt is, hogy ezért mind külön kell fizetni.
Ez pl. nincs rendjén, hogy kétszer fizetsz.

J.Ildiko 2010.03.17. 13:33:09

@eloi:

Neked meg ajánlom a tényeket.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.03.17. 13:33:15

@holdlátó: nem mellékesen értem hogy sipi nem tiszteli a Te hitedet, de ahogy érzem az övét sem tiszteled Te magad. A nem hit is meggyőződés, sőt vélemény! A vélemény pedig szabad, amíg másokat nem sért. Sajnos azonban a kétségtelenül csúf stílusban előadott véleményét alá tudja támasztani tényekkel is az egyház sötét oldalát illetően. A hitedet tiszteletben tartom - de attól még az is tény marad - hogy a időszámításunk után közel 300 évvel egy bizonyos zsinaton döntöttek arról milyen erkölcsi elevek, értékrend alapján éljem az életem a keresztény európában. Szerintem pedig 2010 van, és a világ sokat változott! Ezt is tiszteletben kell tartani. Ahogy sipit is.

latte · http://midterms.blog.hu 2010.03.17. 13:33:17

Csak egy egész kicsit csúsztat a cikk. Az egyház nem kapta vissza a teljes vagyonát? Miért az miből volt? Csak nem a tizednek nevezett, évszázadokon keresztül fenntartott rablásból, búcsúcédulákból, világi szerepvállalásból? 60% járt egyházi suliba? Biztos király volt fiúgimnáziumba járni, szerintem azért jobb a koedukált. Az egyházi iskolák nem nevelnek egészséges embereket szerintem..

holdlátó 2010.03.17. 13:33:27

@j. i: Ez olyan, mintha a kisnyugdíjasnak az mondanám: mit nyafogsz, kapsz évi háromnegyed-millió forintot. Így egyben valóban nagyon nagy összeg, de aprózzuk csak el. Mennyi is egy kórház egy napi működési költsége?

sd m 2010.03.17. 13:35:26

a nagyon nem balliberális Németországban, a nagyon katolikus Bajorországgal együtt így működik:

"Egyházi adó

Ezt az adófajtát akkor kell befizetni, ha az állampolgár kijelenti, hogy valamelyik egyházi közösséghez tartozik. Az egyházi adó mértéke tartománytól függ, de általában 8-9%. Ha az állampolgár regisztráltatja magát egy egyháznál, jövedelméből automatikusan levonják az egyházi adót. Ha valaki nem tartozik egy egyházhoz sem, nem kell adót fizetnie, de nem használhatja az egyházi épületeket, szolgáltatásokat."

bővebben itt lehet róla olvasni, ha valakit érdekel és tud németül:

de.wikipedia.org/wiki/Kirchensteuer_(Deutschland)

A magyarországi történelmi egyházak ezért működnek pontosan úgy, mint a magyar közigazgatás. Nem szolgáltatnak, mert nem érdekük.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 13:35:49

@pnr: kertem en barki tiszteletet?
aklinek a tiszteletere szuksegem van, az tisztel.

azty ertsd meg, hogy en egy elegedett, harmonikus eletet elo ember vagyok. eppen ezert nincs szuksegem arra, hogy misztikus felsobb hatalmak bosszujatol rettegjek. tudom a dolgom ezek nelkul is, ismerem a vilagot a nekem szukseges mertekben ezek nelkul is, tudok meditalni es a lelkemet tisztitani nelkule.

es eppen ezert, mert ez a szint elerheto, nem tamogatom azt, hogy ezekre az igenyekre - harmonia, kiegyensulyozottsag, elmelyules - szelhamosok szervezeteket hozzanak letre, amik szerencsetlenekbol pumpoljak a lovet es az onmegismeres helyett hazudoznak nekik es rettegesben tartjak oket, hiszen ha eljutnak az onmegismeres egy bizonyos szintjere rajonnek, hogy nem ez, vagy az az isten teremtette az embert, hanem az ember volt akkora isten, hogy az osszes isten "megteremtesere" kepes volt.

elegge vilagos voltam?:-)

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.03.17. 13:36:26

@pnr: ha már itt taartunk - a TAO-isták a nép tudatlanságban tartásában hisznek, amelett hogy tisztelik a népet stb. Hamár itt tartunk, milyen piedesztáról állapítod Te meg a tudatlanságot - az hogy a saját eszmerendszereden kívül állók nem isemrik az eszmerendszert, az nem tudatlanság - hanem az ő saját választásuk is lehet. Ez fontos!

eloi 2010.03.17. 13:36:42

@Legelő Őse: Igazad van. Ha bármelyik egyházként bejegyzett közösség (megjegyzés: Magyarországon sajnos rendkívül könnyű egyházként regisztráltatni egy "céget") közfeladatot elátó, közoktatási intézményt tart fenn, akkor jár neki is a támogatás.
Ettől nincsenek elzárva!!!
Csak ehhez előbb fenn is kell tudni tartani az intézményt, üzembiztosan, akár évtizedeken át is, saját erőforrásokból is!

Ugyanakkor, a történelmi egyházak, akik eleve létrehozták az oktatási rendszert Európában és Magyarországon is (és így évszázados, ezredes tapasztalattal bírnak), a saját intézményeikben - pl. egy gimnáziumban - max. HETI két hittanórát raknak az órarendbe. Ami ugye kb. arra elég, hogy a diákok egyáltalán tdják, milyen felekezeté az iskola, ahová járnak.
Ennyi oktatás sem komoly teológiai, hitbeli megalapozáshoz sem elég, nem hogy "agymosáshoz", vagy "utánpótlás neveléshez". Az egyházi iskolákból kikerülők nem lesznek vallásosabbak, ha amúgy nem voltak azok.

A "kisegyházak" azonban ennyi hitoktatásért nem is akarnak fenntartani intézményeket! Mert abból saját hasznuk nemigen lenne, csak a köznek, azért meg nem veszik a nyakukba.
Ők inkább valódi hittérítő intézményeket csinálnak. (ásd a Xenusok és egyéb "egyházak".)

sumigerilla 2010.03.17. 13:37:18

Ameddig a pártokat az adómból tartják fenn, addig az egyházamnak is jusson az adómból! Ameddig az állam által el nem látott feladatokat az egyház oldja meg (minőségi oktatás, idős gondozás, lelki gondozás, stb.) addig kapjanak az adóból!

Bloodscalp 2010.03.17. 13:37:19

@Nyers Fa: gondolom nem ismeretlen neked sem, hogy sok helyen nem tartják meg a templomi esküvöt, csak a polgárit..mert nem tartják fontosnak..

illetve volt sok helyen abból konfliktus, hogy nem volt fizetve az egyházi adó, ezért nem temetet a pap..erröl ennyit

spinat 2010.03.17. 13:37:54

@Kono: épp ez az, hogy a szeretetszolgálat nem lát el állami feladatot. Az pluszban van, önkéntes alapon. állami feladat az oktatás, az egészségügy. tehát ha egy egyház iskolát, kórházat üzemeltet, akkor jár neki pont ugyanaz az összeg, amit más iskola, vagy kórház kap. Ha pl az egyház akar szocsegélyt osztani, akkor az állam utalja át azt az összeget, amit az állam is kioszt, és akkor a postás helyett kihordja a plébános. Ez állami feladat átvállalása lenne. De a levesosztás nem, mert ilyet az állam kötelezö feladatként nem végez. Nekem a posztból az derül ki, hogy az egyházi iskolák is megkapják ugyanazt a normatívát, mint az ÖK-iskolák, csak ök pont többért sírnak. Milyen alapon? Ha nem képesek ellátni a efladatot, amit átvállaltak, akkor szóljanak hogy sorry, és csukják be a boltot. Ugyanígy kéne lennie a templomokkal is. Döntse el az egyház, hogy övé-e a templom, és akkor vállalja a következményeket, vagy pedig nem, és akkor bérelje a misék idejére. Pl Franciaországban ez a rendszer. Ne már hogy a Vatikán nem tudta volna a Mátyás templomot restauráltatni! Ha én veszek egy müemlék jellegü házat, akkor követelhetem-e az államtól, hogy hozassa rendbe?

Kono 2010.03.17. 13:37:55

@az igazi Sipi: Enyhén szólva is saját torz gondolkodásodból indulsz ki minden, az egyházzal kapcsolatos kérdésben. Ha nem vakítana el a személyes indulatod, talán tudnál értelmeseket is hozzászólni.

"amikor valaki szegyelli hogy sekelyesek az ismeretei de tanulas helyett inkabb felvertezi magat a hittel, mert akkor valami kodos indok miatt tisztelni kell a tudatlansagaert a tovabbiakban..."

Erős általánosítás, demagógia. Nem egy olyan tudóst tudok mondani, aki ötször okosabb, mint te, mégis hívő keresztyén. Szóval, inkább tájékozódj, mielőtt ilyeneket jelentesz ki.

Nekem egyébként nagyon gyanús, hogy nem ugyanazt értjük "egyház" alatt...

Bobzen 2010.03.17. 13:38:02

@Legelő Őse: "Hiszen a alakosság jelentős részért megkeresztelik, és a nem vallásos embereket is ez alapján katolikusnak számítanak - ez nagyon érdekes szempont."

Erre jó példa lennék én, katolikus családba születtem, a keresztségtől a bérmálásig bezárólag minden beavatási szertartáson kötelező jelleggel túl kellett esnem, ám ha fizetnének sem járatnám egyházi iskolába a születendő gyermekeimet. Valahogy nem tudok azonosulni egy olyan erkölcsi rendszerrel, ami a 10 legfontosabb diktátumából kihagy olyan számomra nem elhanyagolható dolgokat, mint a nemi erőszak, gyermekmolesztálás, rabszolgaság, satöbbi tiltása, mégis első blikkre az egyetlen "plusz" amit az egyházi sulitól kapnának a lurkók ez a fajta vallásos szellemben való nevelés lenne, amiből én köszönöm, de inkább nem kérek.

J.Ildiko 2010.03.17. 13:38:13

@eloi:

Meg ajánlom A HATALOM CÉLKERESZTJÉBEN című összefoglalót.

Az APEH 1999. július 8. és 22. között összesen tizennyolc, a Hit Gyülekezetéhez kapcsolódó szervezetnél és intézménynél kezdeményezett rajtaütésszerű vizsgálatot. A nagy elánnal és a leleplezés biztos tudatával indult revíziókat olyan magabiztosság jellemezte, hogy első körben a vizsgálatok csak "iratbetekintéssel" kezdődtek. Igaz, ez a betekintés kiterjedt az 1999-es évet megelőző öt adóév teljes egészére. Hamarosan kiderült azonban, hogy a megbízóknak az előzetes várakozásaikban ugyancsak csalatkozniuk kellett. A revizorok ugyanis alighanem gyorsan belátták, nem gazdasági káosszal, hanem jól felkészült könyvelőkkel, precízen vezetett főkönyvekkel s pontosan lekönyvelt számlák és bizonylatok sokaságával állnak szemben.

Na jó, de nem ez a téma !

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.03.17. 13:38:48

@pnr: de pont erről beszélek. Ki és milyen alapon különbözteti meg hogy melyik egyház érdemli meg a támogatást??? Most komolyan? az igazság vagy a hit attól függ hogy hány követője van? VAgy ezt nem értem..

holdlátó 2010.03.17. 13:39:54

@Legelő Őse: 1700 évvel ezelőtt mindenhol az adott hatalom döntötte el, hogy milyen elvek és erkölcsi törvények alapján éld az életed. Akkor ez egy olyan világ volt. Ma nem így van. Úgy élsz ahogy akarsz. Én csak azt akartam kifejezni, hogy roppant demagóg ez a "papokat hizlalni" szöveg. A hozzászólás végén ezért tettem zárójelbe a saját minősítésemet is. Ennek semmi köze a hármunk különböző hitének.

Kono 2010.03.17. 13:40:34

@spinat: Én nem azzal vitatkozom, hogy jár-e többlet támogatás azért, mert egyház. Sőt, egyáltalában nem is vitatkozom. De az, hogy valaki hajléktalanokat kajáltat, vagy az árvízzel elöntött területeken élőknek oszt élelmiszersegélyt, erősen állami feladat átvállalásának tűnik.

Pelso.. 2010.03.17. 13:40:35

@vero: Nemcsak pénzről, hanem folyamatos próbálkozásokról, a világi és politikai életben való befolyásuk növelése érdekében.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 13:40:35

@Kono: lehet.
de akkor itt az en definiciom:

az egyhaz az a szervezett bunozoi csoport, amelyik a vallas eszkozul hasznalva az emberek hitet keszpenzre valtja, mikozben az embereket probalja tudatlansagban tartani, hiszen a megvilagosodott tobbe mar nem fizet..:-)

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.03.17. 13:40:59

@eloi: én értem amit írsz - de továbbra sem érem hogy milyen jogon kap mást, másképpen stb mint egy nem egyházi iskola. Ezt nem értem.

eloi 2010.03.17. 13:41:31

@az igazi Sipi: Sipi te egy nagyon sötét emberke vagy. Már bocs.
A kicsinyke "tudásod" alapján a véleményed is csak üres, érzelmi kitörések gyűjteménye. Ne légy ilyen elvakult és főleg ne tudatlanozz le náladnál sokkal különb embereket! Kérlek!

pnr 2010.03.17. 13:41:52

@az igazi Sipi:

Én nem vonom kétségbe a Te harmóniádat. Pl. mert sem okom, sem jogom nincs hozzá. Ugyanez igaz fordítva is: Neked sincs sem okod, még kevésbé jogod ugyanezt tenni a hívő emberekkel vagy az egyházakkal úgy általában, mert Te kb. annyit tudsz mondjuk az én lelkivilágomról, mint Te az enyémről. Pl. azért sem mert az az Isten-kép, amit itt leírtál elég messze áll a katolikus Isten-képtől vagy úgy általában egy felnőtt hívő Isten-képétől. Ezért gondoltam, hogy a kölcsönös tisztelet nevében ne minősítgessük a hívő / nem hívő szociális munkásokat.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 13:42:34

@holdlátó: dehogynem..

ugyanis en, mint hitetlen, barmelyi isten megtagadoja es mindenfele felsobb hatalom elutasitoja _az_en_adombol_ fizetem azt az meghaladott iddeologiat, aminek sem tanaival, sem modszereivel a legmesszemenobbekig nem tudok azonosulni.

konkretan: az en penzembol hizlaljak a papokat.

Roy 2010.03.17. 13:43:10

@nyuszichat: A tananyag ugyanaz, a tanárok világiak, Csak a hittan van amivel elhülyítik a gyerekeket. Egy gyerek, hogy tudja feldolgozni az evolució elméletét, és a szembeállítot teremtéselméletet, jó kis skrizofénia. Jó volna, ha már az egyházak is egy kicsit modernizálódnának.

J.Ildiko 2010.03.17. 13:43:34

@holdlátó:

_Ez olyan, mintha a kisnyugdíjasnak az mondanám: mit nyafogsz, kapsz évi háromnegyed-millió forintot. Így egyben valóban nagyon nagy összeg, de aprózzuk csak el. Mennyi is egy kórház egy napi működési költsége? _

Kórházat működtessen az állam az adófizetők pénzéből, miért kell ezt az egyházaknak ugyanezt csinálni szintén az adófizetők pénzéből ?

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.03.17. 13:44:07

@holdlátó: szerintem is demagóg a papokat hízlaló szöveg, de ha a poszt eredeti szövegét elolvasod, ott azért cifrább demagógiát is olvashatsz - szerintem ez jó ellensúly...kábé pont egy pikszisben van nálam, aki sem elfogultnak nem érzem magam az egyházak felé, sem pedig nem gyűlölöm őket, hanem a gondolat, vélemény szabadságában hiszek.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 13:44:28

@pnr: majd ez akkor les zigy, ha nem az en adombol fizetik az egyhazakat.

de addig baratom, az keri a muzsikat, aki fizet.

mint a tortenlemi egyhazak eltartoja, teljes joggal formalok igenyt arra, hogy kovethessem es beleszolhassak, hogy mi tortenik a penzemmel.

de le lehet mondani a kozpenzekrol. akkor nem lesz jogom beleszolni.

Kono 2010.03.17. 13:44:34

@latte: Nem tudom ,érdemes-e ilyen primitív kommentekkel vitatkozni, de megpróbállak felvilágosítani:
attól, hogy egyházi suliba járt valaki, még nem lesz beteg. A papok nem pedofilak, stb...Van olyan, aki az, de ebből messzemenő következtetéseket levonni...

Én nem jártam ilyenbe sosem, de elég erős hülyeségeket állítasz. Ismerek pár embert, aki onnan került ki, és nem gázabbak, mint az átlag.

pnr 2010.03.17. 13:44:34

@Legelő Őse:

Az lehet, de ne kritizálj olyat, amit egyáltalán nem ismersz. A tudatlanság kifejezés különben csak egy kihagyhatatlan utalás volt az előző hozzászólásra.

Gabe2 2010.03.17. 13:44:55

@Roy: ismerek vagy 200-at, akinek sikerült
és ez csak személyes ismertség...

mbazs 2010.03.17. 13:45:05

"A másként gondolkodók ellen szerveződött inkvizíció, a katolikus Anyaszentegyház - akkoriban - tipikus reakciója volt. Elképesztő kreativitással oldották meg a szerencsétlen flótások iszonyú, beteges és perverz megkínzását és elpusztítását. Mindezt a hatalom szilárdságáért. Manapság csak a torz lelkű gyilkosoknak jutnak hasonlók az eszébe, akiket ezért rögtön kivégeznek, vagy örök rabságba kényszerítenek. Az inkvizíció pedig állami támogatással működött."

Úgy tűnik, az egyház és az állam régen jobban összefonódott :)

Roy 2010.03.17. 13:45:27

@sumigerilla: Egyik se kapjon, mindkettőt tartsák el a hívei.

Nyers Fa 2010.03.17. 13:46:14

@nyuszichat: Meg néha egy kicsit fajtalankodnak a csemetékkel. Csak, hogy teljes legyen a felsorolás.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 13:46:19

@eloi: es ugy gondolod, hogy a szemelyeskedesed akar egy fel hangyafasznyit is folem fog emelni..?:-)

tudod kispajtas, a nagy kulonbseg kettonk kozott az, hogy en szemelyeskedes nelkul a magam velemenyet a magam stilusaban mondom.

te viszont a szemelyemet tamadod.

erzed a kis kulonbsegeket?;-)

DArchAngel 2010.03.17. 13:47:33

@Bummer: Akkor én is hazudok nyílván, amikor azt mondom, hogy előre tudtuk, melyik gyerek egyházis, mert az üvöltött és anyázott a buszon a leghangosabban. Miért kell egyből le hazugozni az embert? Ezt tanítják hittanon?
Amennyiben az egyház valamilyen szolgáltatást végez, azt illik neki kifizetni. De nem akarom a papok jólétét fizetni csak azért mert papok.

panteon 2010.03.17. 13:47:50

@Roy: Jajaj...mert a foci nem olyan mi?:-)) Különben sem tudhatod mit adhat az egyház mert gondolom sosem jársz oda.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 13:49:22

@DArchAngel: egyetertek..

ha valami szolgaltatasat igenybe kivanom venni az egyhaznak, akkor fizetek, adnak rola nyugtat, aztan viszonlangos.

bar szerintem ez a nyugta dolog is megerne egy miset, hogy stilszeru legyek;-)

eloi 2010.03.17. 13:49:40

@Legelő Őse: Első jogalap az, hogy közfeladatot lát el, az állam helyett, mellett (tanítja az állam hivatalos - NAT - tananyagát, az állam polgárainak).
A másik, hogy az állam, illetve az állam nevében neki okozott - egyébként nem is számszerűsíthető - károkért törvényes kártérítés jár.
Ezt TÖRVÉNY és NEMZETKÖZI SZERZŐDÉS (államközi) fektette le és garantálja!

A kérdés az, hogy egy államnak be kell-e tartanai a saját törvényeit és az általa aláírt szerződéseket, vagy sem???
És hogy egy újabb kormányzatnak be kell-e tartania a korábbi kormányzatok által aláírt szerződéseket???
(Vagy pl. világnézeti ütközés miatt tehet-e úgy, mintha rá nem vonatkozna a szerződés? Mert most pl. ezt teszi.)

Kono 2010.03.17. 13:49:58

@az igazi Sipi: Így valóban értem a kommentjeidet. A problémám az, hogy a magyar "egyház" szót nem erre használjuk. Legalábbis köznapi értelemben biztosan nem.
Ha a politikai szervezeteket különválasztjuk gyülekezetektől, mint közösségtől, akkor viszont teljesen alaptalan dolgokat állítasz.

pnr 2010.03.17. 13:50:00

@az igazi Sipi:

Itt szó sem volt a pénz felhasználásáról, hanem a személyes hitről és indítékairól, és az egyházi szeretetszolgálatok munkatársainak hozzáállásáról. Az állami támogatás felhasználását pedig sokat ellenőrzik az adófizetők nevében (Államkincstár, Állami Számvevőszék). És azt az illetékes hatóságok szintén megnézik, hogy az egyházi iskolában, szociális intémzényben betartják-e a rájuk vonatkozó szakmai és egyéb jogszabáélyokat. Tehát a pénzed miatt csak ne aggódj.

MOST VICC JÖN, NE TESSÉK MEGSÉRTŐDNI
!!!!!!
van gyereked? Kapsz utána családi pótlékot? Akkor mint adófizető bele akarok szólni a nevelésébe.

panteon 2010.03.17. 13:50:39

Szerintem az lenne a legjobb, ha nem fizetnénk semmi adót, és ha valaki kér támogatást én eldöntöm adok-e vagy sem....

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.03.17. 13:50:55

@Kono: de az állam nem bízta meg az egyházakat evvel. Én tagja vagyok egy kiemelten közhasznú alapítványnak, több mint 100 tagunk végez önkétnes és ingyenes munkát benne. Egy ember vesz fel havi fizetést, ő szervezi a munkát - és mivel minden nap a központban van, neki szerintem jár is. De ez egyetlen bérelt épületünk fütésére mint minden évben pályáznunk kell, hiszen nincsenek bevételeink, ingyen segítő tevékenységet végzünk és szerencsére sok magánember és cég tartja fontosnak az ügyet amiért dolgozunk (szándékosan nem mondom a témát, mert nem akarom belekeverni...) Mi milyen alapon szenvedünk HÁTRÁNYT mint NEM egyházi alapítvány? Így is fel lehet tenni akérdést, és akkor talán világosabb....

SZDSZPistike 2010.03.17. 13:51:54

@Legelő Őse: persze az eddigi hozzászólásaid -amik egyébként is blődségek- nem azt támasztják alá, hogy te nem gyűlölöd az egyházakat :D

kis hazug

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 13:52:00

@pnr: bele is szolsz...

ugyanis ha a gyerekemet nem bizonyos normak kozott nevelem, akkor a tarsadalom - tehat te is - elveszi tolem a gyereket.

eloi 2010.03.17. 13:52:55

@DArchAngel: "De nem akarom a papok jólétét fizetni csak azért mert papok. "

Nem is fizeted! Tudod te, hogy miből, honnan kap egy pap fizetést?

Nyers Fa 2010.03.17. 13:52:58

@Bloodscalp: A hsz-m melyik részére írod ezt? Mert az első felét idéztem.

holdlátó 2010.03.17. 13:53:02

@az igazi Sipi: @j. i: Hmmm, hát ilyen rohadt hely egy pluláris állam. Sajnos mindannyiunk adója összeadódik. A kérdés szerintem nem az, hogy lehetnek-e máshogy gondolkodó polgártársaim, hanem az, hogy ugyan azok a jogok járnak-e nekik. Mert néha úgy tűnik, hogy nem, és ez semmikor sem jó. Még akkor sem, ha nekem éppen az lehet.

SZDSZPistike 2010.03.17. 13:53:12

@Legelő Őse: Oktatást végeztek-e
Több kérdésem nincs

Bolond lyukból bolond szél fúj

spinat 2010.03.17. 13:53:34

@Kono: egyetértünk, állami feladat KÉNE, hogy legyne. Viszont csak akkor lesz az, ha ezt törvény elöírja. Pl, jó lenne, ha az állam minden családnak fizetné a vasárnapi ebédet. Ha ezt törvény elöírja, akkor az állami feladat. Ha egy egyház úgy gondolja, hogy ö ezt akarja csinálni, 'am tegye, de ne várja el, hogy állami pénzböl fizessék.

pnr 2010.03.17. 13:54:16

@Legelő Őse:

Egy egyház által létrehozott alapítvány sem kap többet, mint egy nem egyházi. Egy egyház meg egy alapítvány között pedig számos, alkotmányosan releváns különbség van, amely alapján alkotmányosan indokolható a különbségtétel. Ezt az Alkotmánybíróság számos határozatában levezette.

Kono 2010.03.17. 13:54:32

@az igazi Sipi: "konkretan: az en penzembol hizlaljak a papokat. "
Ilyenekre mondom, hogy az általánosítást nem kellene az egyházra, mint közösségre alkalmazni. Mert sok "papot" ismerek, akiket nem a te pénzedből hízlalnak, sőt ők is adóznak a munkájuk után. Munka alatt értsd civil foglalkozás (mérnök, informatikus, közgazdász, jogász, etc). Persze, ez az általad "ismert" egyház definícióba nem fér bele, kifeszegeti a kereteket.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.03.17. 13:55:24

szánalmasnak tartom, hogy minden választás előtt előszedik egyesek ezt az unalomig ismert liberális agyrémet. aki nem képes belátni, hogy miért szükséges az egyházakat támogatni, teljesen függetlenül vallásos nézeteitől, azzal nem lehet mit kezdeni. még jó, hogy nem is kell.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.17. 13:56:13

Túl van ez bonyolítva, kérem!

Kétezeréves tapasztalat, hogy a keresztényekkel csak a baj van. Egy balfék, destruktív szekta. Be kell tiltani. Iskoláikat, intézményeiket államosítani kell, templomaikból diszkót, kocsmát kialakítani, ha pedig a tiltás ellenére szervezkedni mernek, a szervezkedőkön lobotómiát kell végrehajtani. Pont.

ü
bbjnick #:-/

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.03.17. 13:56:32

@eloi: az első jogalap - akkor miért legyen különbség a finanszírozásban a hagyományos állami iskolákéhoz képest??

Az okozott károkkal és azok mértékével kapcsolatban pedig föntebb több eltérő véleményt is olvashattál. A szerződéseket gyakran újratárgyalják -egy állam érdeke az, hogy a társadalmi tagozottságának és párbeszéd irányának megfelelően kompromiszumokkal és tisztelettel de akár bátran újra is tárgyalhat bármilyen szerződést. Nem az ókorban élünk szerencsére. Nincsenek eleve elrendelve a dolgok. Ez politika.

A vilgánézeti ütközés miatt mit nem tesz ajelenlegi kormény?? ezt azért fejtsd ki kérlek. HOgy nem nem ad többet mint amennyit bárki másnak??

Levéltetű 2010.03.17. 13:56:47

@Kono: Tehát, ha jól értem, ha tudsz mondani egy kivételt, akkor azzal cáfoltad az általánosságban megfogalmazott véleményt.

Bobby Newmark 2010.03.17. 13:56:52

"Miért hamis ez a nézet? A bevett felekezeteknek a háború előtt egymillió hektár földjük volt, ebből a katolikus egyházé volt 880 ezer hektár."

Hát akkor tessék menni, és megtámadni Trianont! Hogy a jókurvaisten faszába már!

Ez nem válasz, ez nem hozzáállás! Mindenki szopjon, de a Római Katolikus Egyháznak jár ami jár.

És akkor még vágjak hozzá jó pofát...

pnr 2010.03.17. 13:57:00

@az igazi Sipi:

Megnéztem a családtámogatási és a gyermekvédelmi törvényt, de olyen lehetőséget, hogy a családi pótlékért cserébe az állam nevelési elveket határozna meg, nem találok benne.

panteon 2010.03.17. 13:57:31

Ha jó látom itt mindenki csak arra adna "JOGOS" állami támogatást amihez az Ő érdeke fűződik...

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.03.17. 13:58:06

@SZDSZPistike: nem is értem mire fel a kérdés - olvass vissza. Nem mellékesen pedig ne személyeskedj, hanem tiszteld inkább ha valaki a saját szabadidejéből segít rászorulókon, mégha közülünk senki sem azért teszi hogy mások ezért tiszteljék...

Roy 2010.03.17. 13:58:34

@eloi: Na honnan kapnak fizetést? Csak nem bányászként dolgoznak?
Abból amit ahívek egyházi adóban adnak, és amit az állambácsi ad az egyházaknak. Egyházi vagyon már nics, és a szentszék sem ad.

Bobby Newmark 2010.03.17. 13:58:48

@pnr: "Egy egyház meg egy alapítvány között pedig számos, alkotmányosan releváns különbség van, amely alapján alkotmányosan indokolható a különbségtétel."

Akkor rossz az alkotmányunk. Ennyire egyszerű.

holdlátó 2010.03.17. 13:59:06

@az igazi Sipi: Ráadásul konkrétan egy pap sem kap állami pénzből fizetést, mindenhol a közösség fizeti a papot ill egyéb alkalmazottakat. (a vidéki kiegészítésekre meg a korábbi hozzászolásom érvényes:))

OFF: sajna mennem kell :(((

pnr 2010.03.17. 13:59:20

@Legelő Őse:

Nem kell különbséget tenni, de jelenlge nincs is különbség. Ugyanannyi közpénzt kap az egyházi iskola, mint az önkormányzati. Éppen erről szól az egyházi kiegészítő támogatás.

Kono 2010.03.17. 13:59:39

@Legelő Őse:
"Az "állam" nem bízta meg ezzel." Olyan, hogy állam, értelmezhetetlen az állam polgárainak akarata nélkül. Miért kell különválasztani? Amire az állam polgára ad pénzt (pl egy alapítvány esetében), arra az állam ad pénzt. Hiszen az állam pénze az állampolgárok pénze. Elviekben legalábbis.

Már válaszoltam előbb. Nem azért kell támogatni, mert egyházi, hanem azért, mert ilyen munkát végez. Ergo, a civil alapítványokat.
Ugyanakkor egy egyházi alapítványnak van olyan háttere, amit egy bármilyen civil összefogás képtelen megteremteni.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 14:00:06

@Kono: ez meg mindig nem magyarazt arra, hogy az egyhazak miert merithetik ki a csalas buntettenek bunszovetkezetben, uzletszeruen es folytatolagosan elkovetesenek tenyallasat..

Btk. 318. § (1) Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart és ezzel kárt okoz, csalást követ el.
(2) A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés, ha a csalás kisebb kárt okoz, vagy a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó csalást
a) bűnszövetségben,
c) üzletszerűen,

(4) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha
a) a csalás nagyobb kárt okoz,
b) a kisebb kárt okozó csalást a (2) bekezdés a)-c) pontjában meghatározott módon
követik el.

de egyebkent ha szoba hozom a szcientologiat, akkor rogton te is meglatod,hogy nahat, mekkora kamuval csaljak ki az emberek penzet.

pedig egy jupiterre hajazo magassagos csakis a szakallaban kulonbozik xenutol...

pnr 2010.03.17. 14:00:21

@Bobby Newmark:

Vagy tényleg annyi a különbség.

Bloodscalp 2010.03.17. 14:00:22

@Nyers Fa: az egészre, láttam én is...

én meg tapasztaltam az életben

zsögödbenő 2010.03.17. 14:00:27

Sokan nem szeretnék, hogy az adójukból egyházi intézményeket/tevékenységet támogassanak. Ez remek.
Én meg nem szeretném, ha az járulékaimból az ő adókedvezményeiket, tb-ellátását, a dologtalan henyélő százezrek segélyeit, a kamu 800e rokkantosított havi apanázsát stb támogassák. "Tartsák el magukat" ők is, nemde?

spinat 2010.03.17. 14:01:25

Ha már az egyházak finaszirözásár'ol van szó: fél füllel alig figyelve úgy hallottam, hogy az eghyázak nem fitzetnek adót. Ez így van? Mer ez a posztból is kimaradt.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 14:01:57

@pnr: mivel azt nem a csaladi potlek fejeben hatarozza meg.

de ha most azt mondod, hogy nincs olyan, hogy elveszi az allam a gyereket ha nem bizonyos normak kozott neveli a delikvens, akkor sajnos korbe kell hogy rohogjelek..:-)

Kono 2010.03.17. 14:02:14

@Levéltetű: Nem. Ha jól értem, akkor nem olvastad el a Sipivel való párbeszédünk elejét, csak az utolsó kommentemet!
De hogy kisegítselek: ez az "egyház" definíciójára vonatkozott. Nagy különbség, hogy egy emberekből álló közösséget nevezek-e egyháznak, vagy pedig egy politikai-hatalmi szervezetet. Utóbbit én nem nevezném egyháznak.

holdlátó 2010.03.17. 14:02:36

@Levéltetű: Nyilván csak egyet tud mondani... "általánosan megfogalmazott vélemény". Így marha nehéz szót érteni. Sztereotípiákkal nem lehet beszélgetni.

Bloodscalp 2010.03.17. 14:02:37

@bbjnick: te nem azért..de a zsidók pont ugyanezt mondják:) hogy őket 2000 éve mindneki csak bántja:)

pnr 2010.03.17. 14:02:42

@spinat:

Adót fizetnek, de vannak adókedvezményeik.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 14:03:14

@spinat: igy van.
nem fizetnek adot es legjobb tudomasom szerint a gazdalkodasukkal sem kell elszamolni.

a legjobb penzmosoda a vilagon:-)

Levéltetű 2010.03.17. 14:03:49

@pnr: Egy gyerek felnevelése, aki nem mellesleg a te nyugdíjadat is fizetni fogja, a társadalom számára hasznos. Ezt támogatja az állam egy jelképes összeggel. Tehát a gyereket nevelő ember a társadalom számára hasznosabb, mint a gyereket nem nevelő.

Arra viszont tőled várok magyarázatot, hogy a pap milyen hasznos dolgot tesz nekem, a társadalom tagjának? Vagy egy egyházi iskola tanára miért lenne hasznosabb a társadalomnak, mint egy önkormányzati iskoláé?

Roy 2010.03.17. 14:04:21

@az igazi Sipi: Pénzt csak attól lehet kicsalni aki hagyja, hogy kicsalják tőle. A többivel egyet értek.

eloi 2010.03.17. 14:04:33

@Legelő Őse: Az egyházak alapítványai
szintén nem kapnak támogatást külön!
Adományokból, saját gazdálkodásból, pályázatokból - ha írnak ki -, és - ha jogosultak - 1%-okból élnek, mint minden más alapítvány.
Illetve,ha nagyon fontos munkát látnak el - pl. hajléktalan mentés - és nem tudnak elég forrást az említett módokon szerezni, akkor a mögöttük álló szervezet (egyház) adhat plusz hozzájárulást nekik, ha van miből. Ha nem, akkor az egyházi alapítvány ugyanúgy elhal, vagy vegetál, mint a nem egyháziak.
Ez a finanszírozás nem az államtól van.
De ha már hasogatjuk a szőrszálat: A Táncsics Alapítvány, amely ugye az MSZP pártalapítványa, honnan kap pénzt?
Eltartják a tagok, ahogy a pártot is? Dehogy. Sem a pártokat nem tartják el a tagok, sem az alapítványaikat!
Az itt, így eltűnő milliárdokért miért nem szól senki?
Pedig azok a pénzek tuti nem a hajléktalanokra lesznek elköltve.

De ettől függetlenül, látható, hogy ha van egy alapítvány mögött egy nagyobb - alapító - szervezet, az jogosan járul, hozzá a működéshez.

Nektek ezek szerint nincsen ilyen hátteretek. Ahogy az én magánalapítványomnak sincs. Ezért az is csak vegetál. :-(

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.03.17. 14:04:48

@pnr: nem is ez a kérdés! Hanem amiről beszélünk már egy jó ideje - hogy egy BIZONYOS egyház méiért különb mint a többi? Ez a kérdés. Sehol sem mostam össze az egyházakat az alapítványokkal. Nem értem mire válaszolsz?

Nem mellékesen a törvény ezt mondja: "Az egyházakat azonos jogok illetik és azonos kötelezettségek terhelik."
Szerintem ez lenne a korrekt. MIntha nem ez történne. Én nem utálom a katolikusokat, de nyílvánvaló hogy nem igazságos a rendszer. éppen emiatt lenne értelme megfigyelni a törvényből idézett másik mondatot is: "A Magyar Köztársaságban az egyház az államtól elválasztva működik."

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.03.17. 14:05:53

@pnr: ezt Te sem gondolod komolyan? még az elfogult hírforrások is kiemelik hogy az egy főre jutó összesen magasabb mint a az állami intézményekben...

Bobby Newmark 2010.03.17. 14:06:21

@pnr: Az egyházak tevékenysége objektíven nem különbözik a világi dolgoktól, csak sajátos kombinációban végzi a szolgáltatásokat.

Pl míg vallási intézményekben teljesen megszokott a pszichológiai tanácsadás színielőadással kombinálva, ez világi intézményekben annyira nem jellemző.

De csak a termékcsatolások szokatlanok, semmi olyan tevékenysége nincs az egyházaknak, ami csak rájuk kizárólagosan lenne jellemző.

Tehát óriási hiba jogi értelemben különbséget tenni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.17. 14:06:57

@Bloodscalp:

Mibe, hogy ebben a bántásban is a destruktív keresztények a hunyók?! #:-/

ü
bbjnick

zsfk 2010.03.17. 14:08:08

Tőlem ez az egész istenesdi szuperidegen, mindenhatóstul, túlvilági életestül, poklostul, mennyestül, cakli-pakli. Szerintem ez mind egész egyszerűen nincs. Puszta kitaláció.
És mivel bizonyíték nincs rá, elég jó okom van arra, hogy kitalációnak gondoljam. Pont úgy, mint egy mesét vagy mondát vagy babonát. Számomra ez egy kitaláció a sok közül. És azt hiszem, a kitalációkról általában az a vélemény, hogy nincs közvetlen hatásuk az életünkre (nem tudok olyanról, hogy valakinek a jótündér tett volna csodát az életében pl). Persze mindenkinek meg lehetnek a maga kitalációi, amivel szeret együtt élni, ez nem kérdés. De mivel ezeknek közvetlenül nincs beleszólásuk az életünkbe, jobb, ha mindenki megtartja magának a kitalációit. Ezért úgy gondolom, hogy minden kitaláció, beleértve az istenhitet is magánügy. És bár szeretném, ha teljes mértékben ez lenne a helyzet a vallással is, tudom hogy történelmi okok miatt ez nem elvárható per pillanat (de ez a kívánatos cél, ami felé haladni kell). Mindenesetre elég röhejes ellentmondást nem tűrően kerek perec kijelenteni, hogy a vallás az közügy. Szerintem egy nagy lófaszt.

panteon 2010.03.17. 14:08:09

@az igazi Sipi: A gazdálkodásukkal nagyon is keményen el kell számolni.
Ha pénzmosoda lenne, akkor a papokat, meg lelkészeket nyírnák ki folymatosan luxus autókban.. :-)
modjuk én már láttam lelkészt Toyota terpjáróban...
ááá... bizos a hívek dobták össze,mert Isten elé mégsem lehet kispolcki-val menni...:-)

eloi 2010.03.17. 14:09:17

@Levéltetű: A paptanár és a "civil" tanár egyaránt fontos a társadalomnak! Ez nem kérdés.
Mindegyik a magyar ifjúság nevelését végzi, tanítja jóra, szépre, hazafiasságra, emberségre. Bár ez utóbbi kettőre inkább csak az előbbiek.
(Nagy tisztelet a kivételeknek!)

spinat 2010.03.17. 14:09:28

Tehát akkor az állami támogatásokhoz számoljuk a be nem fizetett, illetve visszatérített adot is. Szóval ez miért is jár. Milyen alapon is gondolják az egyházak, hogy nekik több jár, mint bármilyen más cégnek, alapítványnak, segélyszervezetnek?

panteon 2010.03.17. 14:09:54

@zsfk: A vallás küzügy.Csak Te nem akarsz részt venni benne...
szar ügy. -)

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.03.17. 14:10:04

@eloi: de én sehol sem hasonlítottam össze a az egyházi alapítványokat a nem egyházi alapítványokkal. Arról beszéltem hogy az egyház - nem alapítványi keretek között végez sok tevékenységet - amelyekről fentebb több hozzászóló megemlékezett, és ennek alapján komoly állami támogatást kap. Ez tény. Pont ez a lényeg.

pnr 2010.03.17. 14:11:26

@az igazi Sipi:

Egyetértünk: nincs olyan, hogy az adófizetők a pénz fejében beleszólnak a nevelésbe. A veszélyeztetett, gondozás nélküli (és nem rossz normák közötti nevelés esetén) gyermek érdekében, költségvetési támogatástól függetlenül, egy arra a célra létrehozott szervezet lép közbe. Vagyis az egyes adófizetőknek, de még az államnaksincs joga az egyes gyerekek nevelésébe beleszólni azért, mert ad családi pótlékot.

panteon 2010.03.17. 14:11:42

@spinat: Miért azt gondolják, hogy nekik több jár? A kurva életbe, megyek és szétcsapok a presbiterek között.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 14:11:55

@Roy: na jah, de ha en talalok ki valami meset, pl azt, hogy ha nekem fizetsz, akkor tok jo lesz, amikor meghalsz, mert beszelek egy mediummal, aki megfelelo szivessegekert a tulvilagon tuti kis tengerparti vityillot tud szerezni, akkor engem elitelnek.

Kono 2010.03.17. 14:12:41

@az igazi Sipi: Ebben nem értünk egyet. Más az, amikor az "egyház" szervezetet épít, és teljesen más, amikor hívő emberek közösséget építenek.

Utóbbiban ugyanis nemhogy deviáns, hanem éppen hogy kapcsolataikban és életükben kiteljesedett embereket termelnek ki. Az ilyen gyülekezetek küldetése pedig éppen azok felé a szerencsétlenek felé irányul, akik nemhogy pénzt adni nem képesek, hanem hajléktalanok, részegesek, drogosok, vagy egyéb (pl érzelmi) függőségekben szenvednek.
Nem mondhatod egy olyan gyülekezetre, ahol a kezdetben függő, tisztességtelen embereket a halálba vezető útról kimentve életre nevelik, hogy semmi hasznuk, csak hülyítik a népet.
De lefogadom, hogy sosem láttál még ilyet, nem találkoztál még igazán hívő emberekkel. Így személyes tapasztalat híján az "egyházról" alkotott véleményedet a netről szeded össze.

Bloodscalp 2010.03.17. 14:13:16

@bbjnick: szerintem egyik bandát se bántják annyira, mint ahogy azt beszeretnék állitani...

@panteon: elég sokan nem is vesznek részt benne...jó lenne elgondolkodni miért

pnr 2010.03.17. 14:13:26

@Bobby Newmark:

Az Alkotmánybíróság máshogy gondolja.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 14:13:56

@pnr: de igen, van beleszolasa.
csak eppen nem a fizetett csaladipotlek reven.

de mondom, ha nem tetszik, akkor le lehet zizzenni a lovemrol:-)

ha kell a penzem, akkor kotelesek vagytok elviselni a beleugatasomat is:-)

panteon 2010.03.17. 14:14:06

@az igazi Sipi: Hát jézus is így járt...

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.03.17. 14:14:20

@az igazi Sipi: persze ezt lehet fokozni - mert nyílván a többi kontinens meghatározó vallásai is mást és mást hírdetnek. Szerintem ez így szép legyen ez mindenkinek a magányügye -
hogy a közpénznek ehhez ilyen formában mi köze van, azt em tudom...nem értem...

Levéltetű 2010.03.17. 14:14:52

@eloi: Én nem szeretem, ha a vallásos emberek kisajátítják maguknak a hazafiasságot vagy az emberséget.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.03.17. 14:16:19

@Levéltetű: például ott a pont. Ilyen röviden és tömören képtelen voltam megfogalmazni ezt.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 14:16:23

@Kono: az nem kiteljesedes, hogy valaki feloldja a sajat szemelyiseget egy misztikumban.

a kiteljesedes a sajat maganak kliteljesedese es a benne elo "isten" megtalalasa.

amikor valaki kepes sajat ertekrendet teremteni maganak es azt kepes osszehangolni masokkal, nem pedig masok altal keszen kapott ertekrendet tesz magaeva fuggetlenul a szemelye sigenyeitol.

panteon 2010.03.17. 14:16:33

@az igazi Sipi:"de ha en talalok ki valami meset, pl azt, hogy ha nekem fizetsz, akkor tok jo lesz, amikor meghalsz, mert beszelek egy mediummal, aki megfelelo szivessegekert a tulvilagon tuti kis tengerparti vityillot tud szerezni, akkor engem elitelnek" Hát jézus is így járt bakker,pedig még igazat is mondott....

spinat 2010.03.17. 14:17:20

@eloi: mint jó keresztény (feltételezem) most ezzle azt akarod mondani, hogy az a pár tíz vagy százezer tanár, aki nem egyházi iskolában tanít, az alapból és ezen okból nem tanítja annyira jóra, szépre, hazafiságra, emberségre a gyerekeket, mint egy egyházi iskolai tanár. és gondolom magadat is többre, jobbnak, hazafibbnak, emberségesebbnek tartod azoknál, akik nem keresztények. Ugye ez az a klub, ahol a tagonak másokkal szemben toleránsnak kéne lenniük, a másikat tisztelni és szeretni kéne.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 14:17:42

@Legelő Őse: en sem..

dehat eppen ezert formalok jogot a belepofazasra, ha ok jogot formalnak az en adomra:-)

Kono 2010.03.17. 14:18:43

@zsfk: Egy vaknak kitaláció a színek. Egy süketnek a hangok. A saját meséiben meg mindenki hisz. Még te is, csak azt nem fogod ilyen élesen és kritikusan látni.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 14:18:53

@panteon: na ugye!

pedig jezus jo arc volt, kar hogy a sok baromarcu ratelepedett es istent csinalt egy jobb sorsra erdemes felvilagosult, liberalis gondolkodobol:-)

eloi 2010.03.17. 14:19:48

@panteon: Ismerek egy papot, aki már a szocializmusban is"vállalkozó" volt.
Bárhová kerüt, azonnal nekilátott gazdálkodni. Ha volt föld/kert is a parókiához, akkor almát termesztett, krumplit, paprikát, sőt, tény, hogy arra a környékre ő hozta be a brokkolit is, még a 80-as években! A TSZ is tőle vette át. Aztán a fél falu ráállt termeszteni. Ha nem volt föld, akkor csirkézett, tojásozott. piacozott. Stb.

Ebből később persze lett VW Golfja is. Meg irigyei is (akik nem vállalkoztak semmire, nem gazdálkodtak, stb.)
Ők is csak emberek, vannak vágyaik. Igen, maradhatott volna a Trabantnál is, de nyilván motiválta, hogy a maga számára is elért valamit, egy kis "luxust".
Ja, természetesen a szerzett pénzt nem magáa költötte egyébként, hanem felújította többek között ebből a keresményéből is a templomokat, parókiákat, ahol éppen szolgált.

Nem mondom, hogy minden pap ilyen., meg, hogy mind magának gazdálkodta ki a saját eszével, szorgalmával, munkájával a "terepjárót", de a többség ilyen.

pnr 2010.03.17. 14:20:53

@Legelő Őse:

"Mi milyen alapon szenvedünk HÁTRÁNYT mint NEM egyházi alapítvány? Így is fel lehet tenni akérdést, és akkor talán világosabb...."

Ezt írtad egy hozzászólásod végén. Erre reagáltam.

Nem tudom pontosan, milyen különbségtételre gondolsz az egyházak között. Mert pl. ingatlankárpótlás (akár természetben, akár járadékban) csak annak járhat, akinek volt ilyen. Akinek nincs műemléke, annak ilyen felújítására nem adható pénz, akinek nincs értékelhető összegű 1%-os felajánlása, annak nem is lehet normatív módon kiegészíteni stb.

Az egyházi kiegészítő támogatás kiszámítási módja garantálja, hogy nem lehet több a támogatás, mint az önkormányzatoké. Sőt az ÁSZ szerint kevesebbet is kaptak, az OKM szerint meg ugyanannyi.

@Levéltetű:

Nem a csp.-t kifogásolta senki, csak azt akartam érzékeltetni, hogy valaki azért adófizető (leegyszerűsítve) meg akarja mondani, hogy mit hisz egy egy egyházi szeretetszolgálat munkatársa. Az egyházi támogatásra ld. fentebb.

panteon 2010.03.17. 14:21:34

@az igazi Sipi: De ha igazat beszélt akkor ráb....tunk. :-)

pnr 2010.03.17. 14:23:26

@az igazi Sipi:

Nincs, ismétlen. A jogszabályok nem adnak erre lehetőséget.

A "beleugatásról": ha Téged nem zavar, hogy úgy mondasz véleményt valamiról, hogy egyáltalán nem ismered, nekem nem gond.

eloi 2010.03.17. 14:25:19

@spinat: Nem, nem így gondolom. Csak miután sok tapasztalatom van, iskola és tanár témában, főleg ezt látom. De tényleg tisztelet a kivételnek! És amit írtam nem kizárólagos! Csak jellemzőbb.
A komunista-szici érában nevelődött nevelők gyakran "iternacionalisták", ahogy a rendszer is az volt és ahogy elvárta. A liberális okttáspolitika szintén internacionális, vagy inkább semmilyen. de biztosan nem hazafias. Ezt is látjuk, tudjuk.
Tehát nem előítélet és kizárás, hanem tapasztalat, amit írtam. Persze szubjektum vagyok, tehát szubjektív tapasztalat, amíg mások meg nem erősítik.

Kono 2010.03.17. 14:28:51

@az igazi Sipi: Én sosem láttam (hangsúlyozom: láttam!) még olyan gyülekezetet (nem az általad említett politikai szervezetekre gondolok), ahol sablon emberek lettek volna.

A benne élős "istent" mindenki megtalálta, hiszen éppen erről az alapról indultunk el. Mindenki azt hiszi, joga van eldönteni, mi a jó, és mi a rossz. Természetesen a saját szemszögéből. Az ilyen isteni emberek mennek aztán háborúban legyilkolni egymást a "jó" jegyében... Van némi fogalmam arról, hova vezet ez a gondolkodás.

De mégegyszer. Én tapasztalatról beszélek. Felépült embereket, kapcsolatokat látok,nap mint nap, akik helyreálltak. Függésből megszabadultak, vagy éppen a tolvaj nem lopott, a gyilkos életet mentett, a skinhead cigány családoknak segít.

Ezekre mondhatod, hogy egy hülyeségre építették fel az életüket. Érdekes, de ez a hülyeség sok ember életét mentette meg (szó szerint is) a szemeim előtt. Az általad emlegetett belső "isten"ről:
ha őszinték vagyunk, nem hogy békesség nincs az ember lelkében, de sokkal inkább gyűlölet, és gyilkos indulat. Akkor hogyan tudnád mégis magadban megtalálni a békességet???

eloi 2010.03.17. 14:30:11

@Levéltetű: Nincs szó kisajátításról!!! Általában csak ránk marad, mert mások leszarják.
Nekünk is az a jó, ha nem így van!!! :-)

eloi 2010.03.17. 14:39:43

@Legelő Őse: Akkor űjra szögezzük le: 1. A saját hitének terjesztéséért NEM KAP egyik egyház sem állami pénzt!!! (És alszervezeteik sem!)
2. Amit kapnak, azt A. a közfeladatok ellátásáért kapják, mint minden más, ugyanazt a célt megvalósító nem egyházi szervezet!
B. Amit más címen kap, azt törvény és államközi szerződés alapján az állam által történt kirablásáért kapja, részbeni (tehát töredék, jelképes) kárpótlásként.
Ahogy a hadiárvák, elhurcolt zsidók családjai,stb, is kapnak. És ahogy pl. a nemesek is visszakapják a családi értékeket, festményeket, műtárgyakat, stb. csak a földeket nem!

Más címen nem kapnak az egyházak sem pénzt.
Szóval akkor miről is beszélünk???

pnr 2010.03.17. 14:40:19

Az egyházi kiegészítő támogatás (oktatási, szociális) kiszámítási módja:

1997.: CXXIV. tv. 6. § (3) "A kiegészítő támogatás összegének számításához az önkormányzatok adott ágazati működési kiadásainak és felújítási költségeinek összegét csökkenteni kell az intézményi saját bevételekkel, továbbá a közoktatásra központosított előirányzatból adott olyan külön támogatással, amelyhez pályázat útján az önkormányzati és egyházi fenntartó, illetve intézményei egyaránt hozzájuthatnak. Az így megállapított összegből határozandó meg a normatív támogatás aránya és a kiegészítő támogatás számított összege."

A tényadatok ismeretében a zárszámadás során korrigálnak. Vagyis az egyházi kiegészítő támogatás az az összeg, amit az önkormányzat a központi költségvetési támogatáson felül az intézményre rákölt. Ez pedig közpénz. Ugyanis az önkormányzat bevételei is közpénzek, legyen szó helyi adóról, vagy átengedett központi bevételről stb., az önkormányzati költségvetések az államháztartás részei, ahogyan az önkormányzatok is az államszervezet részei. Vagyis egy önkormányzati és egy egyházi iskola között támogatásilag nem az összegben van a különbség, hogy az egyház a központi költségvetésből kifejezetten így címkézve kapja meg azt, ami az önkormányzati iskolánál a másik államháztartási alrendszerből jön (azért részben, mert az átengdett központi bevétel is valahol eredetileg a központi költségvetésnél "keletkezett").

spinat 2010.03.17. 14:41:53

@eloi: ha nagyon akarjuk, akkor ez esetleg a hazafiságra ráhúzható. Mindazonáltal nem hiszem, hogy egy húsz évvel ezelötti rendszert itt példaként lehetne hozni. Mindezonáltal fenntartom, hogy mivel arra utalsz, hogy szépre, jóra, emberségre az a sok tízezer tanár, aki nem eh-i iskolâban tanít, az nem képes, a kijelentésed elöitéletes, kirekesztö, és remélem nem rosszindulatú, csak annak tünik. Nem hiszem el, hogy ekkora tapasztalatod van, hacsak nem vagy szakfelügyelö. Ha ezt a látásmódot terjesztik az eh-i iskolák, akkor szerintem minden támogatást meg kéne tölük vonni. és ilyenkor csodálkoznak a vallásosak, hogy az ilyen kijelentések miatt nem bírják öket elviselni azok, akik ismerik a szépet, jót, valóban emberségesek, de már felnöttek és nem hisznek a mesékben.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.03.17. 14:45:28

Hiánypótló. Hányszor, de hányszor kellett materialista pogány létemre veszekednem a sok prolival, bolsival, meg vadliberálissal ez ügyben! Milyen jó lett volna olyankor, ha nem mindenféle itt-ott olvasott cikkek fejben maradt mozaikjaiból, meg neten előtúrt felszíneskedésekből tudtam volna csak megtámogatni a mondókámat!

Végre! A sok percemberkedáridó helyett, ha lehetne, több ilyet!

Bloodscalp 2010.03.17. 14:47:58

@spinat: ha jól tudom normatív támogatás van mindenhol, de amíg egy "sima" iskolánál ezt vegyük 1 egységnek, egyházinál ez 1,5 -szeres, ugyanugy ahogy cigányok tanulók esetében is

Bell & Sebastian 2010.03.17. 14:48:53

@mbazs:

Látom találtál egy hasonló félművelt által megírt cikket és azt hiszed, mindent tudsz a Szent Inkvizícióról.

Maradjunk abban, lószart se tudsz Te!
Azt is a kommancsoktól szoptad.

J.Ildiko 2010.03.17. 14:54:35

@feketehun:

_Az egyházat tartsák el a hívek? Miért? A kórházakat a betegek tartják el? A 811-es főutat Alcsútdoboz lakossága építette? _

Amit mindenki használ(hat) (világnézettől függetlenül) azt természetesen az adófizetők pénzéből kell felépíteni.

Egy ország infrasturktúrája nem egyenlő egy felkezet támogatásával.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 14:54:39

@Kono: a harmonia a bekesseg es az indulat helyes elegye, nem valamelyik hianya.

itt van elcseszve az egesz, hogy azt hiszik az egyhazak, hogy valami egyetemes jot kepvisel es ennek jegyeben mindenki fole helyezi magat.

loszart, mama..
az egyhazak pont ugyanolyan szelsosegek, mint a kommunizmus vagy a nacizmus. egy centralista ideologia, aminek a mas ideologiak lehetoseg szerinti elpusztitasa a celja ahelyett, hogy mindenkit hagyna, hogy a sajat szaja izenek megfelelo ideologiat keresse meg, vagy gyartsa le maganak.

es mindez abbol a teveszmebol eredeztetheto, hogy ok az egyetemes jot kepviselik. pedig az egyetemes ostobasagot es hulyeseget.

DArchAngel 2010.03.17. 14:56:19

@eloi: Miből?

Ekkor még jól kerestek:
www.fn.hu/allas/20080619/jol_keresnek_papok/

Valamiről elfeledkezünk: a papság nem csak hivatás, munka, hanem önként vállalt önfeláldozás, szentség.
Aki ennek örömére elkezd az egyházak oldaláról garasoskodni, az érdekes fénybe állítja a krisztusi elveket.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 14:57:19

@holdlátó: az allam akkor lenne prularis, ha a "pistike elso bilibeszarasanak szent napja egyhaz", vagy a szcientologia egyhaz, vagy a hitgyuli pont ugyanugy allami tamogatasban reszesulne, mint a "tortenelmi" - sajnos meg nem, de lesz hamarosan!:-D - egyhazak.

igy viszont annyi van, hogy a legeroszakosabbak kirugdosva a kisebbeket pumpoljak azokat, akiknek az egeszhez semmi kozuk nincs igazabol.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 14:59:10

@panteon: en tudom vallalni a felelosseget..

mellesleg jo tarsasagban rabaszni is jobb..

marpedig ha letezik pokol, akkor oda a normalisabbja fog kerulni, az tuti:-D

eloi 2010.03.17. 14:59:59

@spinat: "Mindazonáltal nem hiszem, hogy egy húsz évvel ezelötti rendszert itt példaként lehetne hozni."

Miért is nem? Az elmúlt 20évből 12 (!!!) ben ugyanazoké a hatalom az oszágban, mint előtte 40 évig! Gyurcsány KISZ titkár volt, Horn, piroskönyves párttag, ÁVH-s,Medgyessy III/III-as ügynök és párttag, Lendvai Ildikó, Kiss Péter......., stb. szintén.
Mitől más ez? Mert most más dumát nyomnak, miközben ugyanúgy saját zsebbre dugják az országot?
Ez nem más.

"Mindezonáltal fenntartom, hogy mivel arra utalsz, hogy szépre, jóra, emberségre az a sok tízezer tanár, aki nem eh-i iskolâban tanít, az nem képes, a kijelentésed elöitéletes, kirekesztö, és remélem nem rosszindulatú, csak annak tünik."

Ne adj a számba olyat, amit nem mondtam, csak te úgy akarod érteni!
A színvonal az iskolák zömében mind tartalmilag, mind nevelésügyileg a béka segge alá került. A szülő az isklától várja, hogy neveljen, az iskola a szülőktől (mindkettő egyébként jogosan), és aztán a két szék közé esik a gyerek. És nézd meg milyen "állomány" jön ki évről évre a padokból.

És újra modom: minden tiszteletem azon pedagógusoknak, akik még ilyen körülmények között is tudnak, akarnak, képesek emberségre nevelni.

Ám miután a kibocsátott emberállomány egyre neveletlenebbül lép a felnőtt korba, van min elgondolkodni. Családnak is, szülőknek is, iskoláknak (oktatási kormányzatnak) egyaránt.
És igen, az a különbség, hogy az egyházi iskolákban van direkt erkölcsi nevelés is, máshol nem jellemző. Ennyivel talán többet ad.
Más kérdés egy végletesen szekuélarizált és liberalizált világban, hogy mennyire tudja ezt hatékonyan megtenni.
Mert a gyereket ugye ők is csak kérhetik a jóra, nem kényszeríthetik.
Van is sok megátalkodott hülyegyerek is az egyházi iskolákban, akikre lehet hivatkozni, hogy bezzeg...

Bell & Sebastian 2010.03.17. 15:05:11

@az igazi Sipi:

Remélem csak egy igazi van Belőled!
Fedőnéven farizeus, vámos vagy szodomita?
(rosszlány kizárható, azokban több tartás van)
De mára összeolvadt a három hivatás, látom.

:)))

eloi 2010.03.17. 15:06:26

@az igazi Sipi: Sipi! Legalább a hozzászólásokat olvasd már el!
És tanulj belőlük!

Mindenki megkapja ugyanazt a támogatást, ha felvállalja ugyanazokat a feladatokat!!!!!!

És ha korábban az állam vette el a jogos tulajdonát, akkor ugyanúgy kapja a kártérítést is!!!!

Mit nem lehet ezen érteni???

J.Ildiko 2010.03.17. 15:07:15

@dobray:

_Tegyetek tanítványommá minden népet. Eztért közügy a vallás, és az egyház és a valásosok számára közügy marad mindig is, akármit gondolnak a ballibik. _

A kérdés az, hogy a mostani kontextusban mit jelent a közügy, mi van mögötte. Ez az evangéliumi idézet a hívőknek szólt, amiből nem vezethető le, hogy az államnak ilyen mértékben kellene támogatnia az egyházakat.

A Bibliából nem vezethető le az állam és egyház bármily jellgű összefonódása, hanem inkább az ellenkezője.

És: Ezt a _BALLIBI_ kifejezést jó lenne már elfelejteni. Ők egyébként is a szabadság elkötelezettjei, amibe az EGYHÁZAK IS beleértendők.

A BALLIBIK EGY RÉSZE KÜLÖNBEN IS KONZERVATÍV LIBERÁLIS. :)

Levéltetű 2010.03.17. 15:08:23

@Kono: Jól csinálod. Aki nem vallásos, az fogyatékos, ugye ezt akarod mondani? Látod, ez a hozzáállás teszi az érvrendszereteket szánalmassá.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 15:08:24

@eloi: "És igen, az a különbség, hogy az egyházi iskolákban van direkt erkölcsi nevelés is, máshol nem jellemző"

kar, hogy az erkolcs nem mas, mint a kirekesztes es gyuloletszitas szubjektiv eszkoze..:-)

barmire es barkire rahuzhato hogy erkolcstelen, ha ellensegkepet akarunk belole csinalni:-)

ahogy nem egyszer az egyhaz meg maga jezus tanitasaival is szembekerul/szembekerult.

de az "erkolcs" felulirja meg a profeta szavait is..!:-D

lasd niceai zsinat, judas evangeliuma, gnosztikus evangeliumok;-)

Bloodscalp 2010.03.17. 15:08:32

@eloi: ez kurva unalmas szöveg...a fideszesek is voltak párttagok, mindenki tudja..csak azt nem "sikk" emlegetni..

Levéltetű 2010.03.17. 15:10:08

@eloi: "Nincs szó kisajátításról!!! Általában csak ránk marad, mert mások leszarják."

Nem érzed az ordító ellentmondást a két mondat között?

Bell & Sebastian 2010.03.17. 15:13:41

@j. i:

Mit hordasz itt össze, ki mit mondott?
Nem egy koherens világnézet, finoman szólva. De tízévesen teljesen vállalható! :)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 15:15:32

@eloi: "Mindenki megkapja ugyanazt a támogatást, ha felvállalja ugyanazokat a feladatokat!!!!!!"

nem. az egyhaz kapja egyszer a kozpenzt mint egyhaz utana kapja, mint az iskola, korhaz, stb uzemeltetoje. es mindezt ugy, hogy VALOGAT a szolgaltatas nyujtasaban a sajat ideologiaja szerint. tehat kozpenzbol tart fenn sajat agymosodakat, konkretan. mellesleg mindjart nem is akkora jotetemeny, ha belegondolunk, hogy kozpenzbol csinalja. akkor lenne jotetemeny,m ha sajatbol tenne.

"És ha korábban az állam vette el a jogos tulajdonát, akkor ugyanúgy kapja a kártérítést is!!!!"

semmivel sem jogosabb a tulajdona, ugyanis pont ugyanugy jutott hozza az egyhaz is, ahogy aztan az allam, akihez karpotlasert fordult...

"Mit nem lehet ezen érteni??? "

mit nem lehet ezen erteni..?:-)

spinat 2010.03.17. 15:16:40

@eloi: miért hagytad kis a fideszes, meg mdf-es, meg kdnp-s meg miépes, meg stb. kommunistákat, III/III-asokat? Mondjuk mindjárt hogy 20-ból 20 év,nem?

és akkor ne felejtsük ki a listáról az egyházi III/III-asokat se.

csipem a beszükült vallásosakat. akik szerint minden jó csak az egyházuktól meg az istenkéjüktöl jöhet, aki meg nem hiszi az ö agybajukat, az mind rossz, erkölcstelen, alja.

Levéltetű 2010.03.17. 15:19:18

@Bell & Sebastian: Igazi keresztény hozzáállás a tiéd is. Büszke lehetsz magadra.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.17. 15:20:37

@j. i:

hát igen, a MaNcs egy szemét ballib hetilep

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.17. 15:22:09

@Bell & Sebastian:

a konzervatórium szerzője pedig libsibolsi ügynök, ugye

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.17. 15:23:52

@Bell & Sebastian:

"Másik olvasatban: 1 millió hektár van már külföldi tulajdonban zsebszerződésekkel."

minden bizonnyal ezért jelentkeztek ezrével a fidesz fantasztikus zsebszerződés leleplező akciójára a "polgárok"

Bell & Sebastian 2010.03.17. 15:26:03

@Levéltetű:

Na ja.
Kötélvéggel a kufárokat, mind, egytől egyig!

Kard és kereszt, legfőbb ideje!
(nehogy megdobj kővel, nem kenyér lesz a válasz)

J.Ildiko 2010.03.17. 15:26:44

@mavo:

Itt az Ablonczy Balázs által elmondott dolog volt a lényeg, vagyis, hogy van egy fiatal papi réteg, akik érzik, hogy mi az erkölcsileg helyes. (Állam_egyház szétválás)

Egyébként az ilyen megbélyegzéssekkel nem lehet mit kezdeni, mert nem ez a lényeg, hanem, hogy az adott orgánum hiteles _e.

J.Ildiko 2010.03.17. 15:28:11

@Bell & Sebastian:

Nem értem a problémádat, ellenben jobb lenne, ha felöltöznél :D

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 15:29:24

@Bell & Sebastian: "Kard és kereszt, legfőbb ideje!"

jaja
ezt ismerjuk..

ennek koszonhetjuk a jihadot is...

a kardnak es a keresztnek....

Bell & Sebastian 2010.03.17. 15:30:00

@mavo:

Köszönöm kérdését, egy hónapot még kibírok. :)

(más adatbázisból dolgozhatunk bizonyára, van az a földhivatal vagy mi, írogatnak minden baromságot össze-vissza)

Mi van a másik 1 millió hektárral? Csak nem? Nahát! De.

J.Ildiko 2010.03.17. 15:30:13

@Bell & Sebastian:

De ha ragaszkodsz hozzá, légyszíves levezetni itten bibliailag, hogy össze kell fonódni :)

Bloodscalp 2010.03.17. 15:32:43

hehe, harc a szentföldért, Reloded:)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 15:35:43

@Bell & Sebastian: "Köszönöm kérdését, egy hónapot még kibírok. :)"

meg meg egy kicsit a masodik forduloig, meg meg 1-2 honapot amig felall az uj kormany es atadja a helyet a regi...

furak vagytok ti, hogy szimbolikus dolgokra ekkorat tudtok recskazni...

J.Ildiko 2010.03.17. 15:36:04

@j. i:
@Bell & Sebastian:

Templomba is így jársz ?

Bloodscalp 2010.03.17. 15:36:22

@az igazi Sipi: hagyd, hadd fogja a kardját és a keresztjét:)...majd felébred..és beleér a keze

Bell & Sebastian 2010.03.17. 15:37:31

@j. i:

Röviden: nem e világi az én országom.
Hosszabban: Adjátok meg a császárnak...

Még hosszabban: az erkölcs forrását erkölcstelenséggel behelyettesíteni szarvashiba! Másik erkölccsel lehet csak.

A ház alapját kihúzhatod az épület alól?
Ja, csak összedől.
Te ezt nem látod, baszod alássan, okoska?

Vagy buta/provó vagy.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 15:37:51

@Bloodscalp: azon gondolkodom, ha az egyik kezeben egy fegyver, a masikban egy kivegzoeszkoz, akkor hogy olel a szeretet neveben...?;-)

Bell & Sebastian 2010.03.17. 15:40:11

@az igazi Sipi:

Hogy őszinte legyek, @Mavo fényévekkel előtte van Magának. Neki szólt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.17. 15:43:07

@bz249:

"az egyhaz vedte az okori gorog tudosok marhasagait"

egy nagy lófaszt. az egyház mindvégig gondosan rostálta (lásd TTT), hogy éppen melyik klasszikus szerző melyik TTT kategóriába esik, abszolút jellemző, hogy az egy időben lelkesen hype-olt arisztotelész is hol indexen volt, hol nem.

Bell & Sebastian 2010.03.17. 15:44:07

@az igazi Sipi:

Ha már kézben van, kettő közül is választhatsz. Nem elég?

El lehet menni, az a harmadik.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.17. 15:44:10

@Bell & Sebastian:

mi van? a földhivatalban van külön "zsebszerződés" tag, vagy?

Levéltetű 2010.03.17. 15:44:34

@az igazi Sipi: :D

A keresztény szeretet jegyében biztos odaadja a másiknak a kardot. Az csak ajándék lehet.

Bell & Sebastian 2010.03.17. 15:47:52

@Bloodscalp:

Mi van itt, nagy koalíció? :)
Skalpolás elmarad indiánus felkészültsége híján.
Tollas fejdísz nem érdekel? Olcó!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.17. 15:48:11

@j. i:

az én reakciómban pedig az a lényeg, hogy különös módon a ballib MaNcs-ban simán megjelenik egy vastagon konzervatív arc véleménye. érdekelne, konzervatív (aka polgár) periodikumokban hol és mikor jelenik meg egy "miért szavazok a maszopra/szadeszra/madöfre/lmp/egyéb-re" felütésű publ. vagy egyáltalán bármiféle másik vélemény

Bell & Sebastian 2010.03.17. 15:49:53

@mavo:

A "Strohmann" algoritmusról még nem hallott?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.03.17. 15:50:40

@mavo: pl. a Mandiner jobboldali véleményhasábja tele van "másik" véleményekkel. :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.17. 15:50:53

@az igazi Sipi:

ez az egész neokonzi biszbasz jellemzően foggal-körömmel ragaszkodik a jó kis szimboláihoz, miközben igyekszik megalkotni pl. a tudománybarát (érted, szerzetes, hahaha) körösztény vallás mítoszát - ebben a témában volt is "komoly" cikk a konzin

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.17. 15:51:52

@rajcsányi.gellért (ergé):

na, üstöllést elő azzal a "miért szavazzunk a maszopra" posttal, pláne, hogy a fidesz mellett voksot letevő post már megvolt.

Bell & Sebastian 2010.03.17. 15:52:00

@mavo:

MANCS félfordulatot vesz. Volt már többször, sőt máshol is.

Hócipő örök, az a tuti'

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.17. 15:52:27

@rajcsányi.gellért (ergé):

ps: a mandiner jobb oldali hasábját ugye csak viccből ...

J.Ildiko 2010.03.17. 15:52:40

@mavo:

Na hát pont ez az, hogy látod_látod a MANCS ad magára, és nem szekértáborokban gondolkodik, megkérdezi_meghallgatja egy konzervatív-liberális (mert az!) ember véleményét is.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.17. 15:53:21

@Bell & Sebastian:

"MANCS félfordulatot vesz. Volt már többször, sőt máshol is. "

szeretnéd, kis hülyém. nem fidesz az, nem véletlen volt a mancs-fidesz szakadás az őspolgári, soha sem liberális párt megtérésekor

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.17. 15:54:57

@j. i:

sokadszor említem meg, hogy a mancs publ. rovatában akár egy lapszámban is megjelennek sorban egymással _vitakozó_ szerzők írásai. ez a bűnös ballib tendencia szerencsére nincs meg magára valamit is adó konzervatív médiában.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.17. 15:55:30

@Bell & Sebastian:

wow, viccesnek tetszik lenni.

kár, hogy a gyakorlat kibaszottul nem működött ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.17. 16:09:01

@az igazi Sipi:

a baj ezzel nem is ez, hanem az, hogy a polgári kormánynak egyszer már volt jó egy éve legalább pár zsebszerződőt pellengérre állítani

a siker frenetikusságáról mi sem árulkodóbb, mint hogy azóta az átlag hívő gondosan elfelejtette, hogy egyáltalán volt ilyen

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 16:09:42

@Bell & Sebastian: akkor en azt valasztom, hogy szugyon ruglak..:-DDD

aztan valaszthatsz, melyiket dugjam a szadba es melyiket mashova...;-)

threesome elmeny egyedul..:-D

J.Ildiko 2010.03.17. 16:10:18

@mavo:

És melyik a jobb ? Természetesen az előbbi. Pont az a jó, hogy egymással vitatkozó vélemények jelennek meg egy helyen. Ezt hívják párbeszédnek, amit így egy helyen talál meg a kedves olvasó.

A magára valamit adó konzervatívnak titulált periodikát inkább illethetnénk bigott, csőlátású, szekértáborozó jelzőkkel.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 16:10:54

@Bell & Sebastian: nyilvanos forum, arra a bejegyzesre ragalok, amire nekem tetszik. ha ezt elkerulned, akkor irjal neki privat uzenetet. abba nem fogok beleszolni:-)

Bell & Sebastian 2010.03.17. 17:01:55

@mavo:

A fantasztikus MANCS egy rakás szar, kis butus.

@az igazi Sipi:

Csak ha kaki-pisi szex is lesz benne, akkor irkálj. Anélkül ingerküszöb alatti.

Lehet bepróbálkozni! :)))

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.17. 18:11:07

@Bell & Sebastian:

na, csak megjött a polgári színvonal

Bloodscalp 2010.03.17. 18:51:41

@rajcsányi.gellért (ergé):
erre gondoltál "másik vélemény" alatt?:) mellesleg a moderáláson gondolkodtok?:)

Bell & Sebastian 2010.03.17. 17:01:55
@mavo:

A fantasztikus MANCS egy rakás szar, kis butus.

@az igazi Sipi:

Csak ha kaki-pisi szex is lesz benne, akkor irkálj. Anélkül ingerküszöb alatti.

Lehet bepróbálkozni! :)))

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.03.17. 18:56:25

@j. i: "mi az erkölcsileg helyes. (Állam_egyház szétválás)"
Mi ebben az erkölcsi?
A hülyeskótok és hülyeangolok meg mai napig erkölcstelenségben fetrengenek. Svédek is azt tették 2000.
Ezekben mindenhol nyomorban tengeti kilátástalan napjait az elnyomott nép. Bezzeg Albániában vagy Észak-Koreában!

UrsaMajor 2010.03.17. 18:58:28

@mavo:

Igazságtalan vagy. Viktor kereszteshadjárata eredménye emlékeim szerint 1 azaz egy darab parasztember bíróság elé cipelése volt. Eljárás végkimenetel nem ismert.

És ez a tény azért elbizonytalanít az aktuális kereszteshadjárat (elszámoltatás) eredményét illetően. Ha egy paraszttal nem bírt el, hogy fog mondjuk Hagyóval?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.03.17. 18:59:56

@az igazi Sipi: "kar, hogy az erkolcs nem mas, mint a kirekesztes es gyuloletszitas szubjektiv eszkoze"- ezért is lophatnak a ballibek. Az erkölcs csak burzsuj trükk, és most még kirekesztő is.
Szólni kéne sok ballib rettegőknek. Ne várjanak helyes, méltányos bánásmódot, hiszen az igény csak kirekesztés és gyűlöletkeltés szubjektív eszköze. Marad az ököl.
Nyöhehe

UrsaMajor 2010.03.17. 19:00:28

@tölgy:

"A hülyeskótok és hülyeangolok meg mai napig erkölcstelenségben fetrengenek"

Ezt gondolom irónikusnak szántad. Pedig nem az. A kőkemény valóság.

Arp1 2010.03.17. 19:06:50

A West Wingben volt, kb így: "Az állam és vallás szétválasztása nem azt jelenti, hogy az állam ateista, csupán azt hogy a kormányzatnak tényleg tevékenykednie kell, és nem használhatja ki a vallást a semmittevés álcázására."

Szocik (meg a nackók is) ideológiája kimondottan vallási jegyeket mutat. Ez egyrészt szembefordítja őket a vallásokkal, másrészt, (mint a szocik 8 évnyi semmittevő kormányzásában már láttuk) a fenti elvet is megsértik. Mert majdnem vallásos ideológiájukkal fedik el, hogy nem csinálnak semmit, vagy még rosszabb, az ideológiájuk fenntartása érdekében ártanak.

valójábannemberci 2010.03.17. 23:20:51

Srácok, erről így mit tudtok?
nol.hu/specialis/rss_valogatas/20100317-fidesz-igeretek_a_hit_gyulekezetenek

Csak mert ez engem nagyon zavarna, ha igaz lenne. És félő, hogy ebben a forgatókönyvben kialakulna egy olyan állami egyházfinanszírozás, amilyen az előző Fidesz-kormányzatban már volt. egy olyan konstrukció, ami miatt több kisegyház is elégedetlenségének adott hangot, és itt nem feltétlenül a mindenféle egzotikus közösségekre, meg szabadegyházakra és egyéb amerikai importokra gondolok, hanem régi hagyományokkal rendelkező keresztény felekezetekre.
Azért lássuk be, a HGy-nek igazán ínyére válna egy olyan finanszírozási modell, amivel jobban jár, mint a sima 1%-osdival, amiből alig van pénze. Persze ennek ellenére sem szegények, mint a templom egere, de értitek... A "prosperity gospel" csúcsa lehetne a megfejt állam...

9gui99 2010.03.17. 23:43:03

Én nem sajnálom a pénzt az egyháztól.

Amit viszont megígérek az az, hogy legközelebb ha Vatikán, pápa, egyház témában bárki kritizálja a fent említetteket, és jön a megszokott hívő zsigerválasz "nem rád vonatkozik, nem neked szól, a hívőknek mondja, nem szólhatsz bele, mit tudsz te", abban a pillanatban visszamásolom innen a "vallás közügy", "az egyház közügy" című postokat.

mandelbrot 2010.03.17. 23:52:05

@berciXcore:

Félreérted !

A lényeg, hogy a jövőben kikérik a felekezet véleményét is egyházpolitikai ügyekben (mert hogy anno ez eszükbe sem jutott volna, de úgy tudom más evangéliumi keresztény gyülekezeteket sem vettek figyelembe az egyeztetések során). Ez most változóban van, ami helyes.

"Megváltozott a helyzet. A Fidesz (és a KDNP) képviselői az elmúlt években többször is konzultáltak a Hit Gyülekezetével „egyház-politikai kérdésekben”. Ezeken a megbeszéléseken a jobboldali politikusok érzékeltették, hogy ma már máshogyan ítélik meg a gyülekezet működését, mint a Fidesz kormányzása idején. Megígérték, hogy újból kormányra kerülve egyeztetik majd az egyházakkal kapcsolatos törvényalkotási elképzeléseiket a gyülekezettel."

Bell & Sebastian 2010.03.17. 23:52:06

@berciXcore:

Úgy látszik, most ibire mennek lángszóróval. Tüske a köröm alatt.
A hírnek van valóság tartalma, de nem éri el az 50% -ot.

J.Ildiko 2010.03.18. 00:02:32

@berciXcore:

Hát igen az józan döntés lenne, hogy az állam ne vonjon el olyan sok adót majd ossza újra a saját szájíze szerint, például vallásfelekezeteknek,

hanem vonjon kevesebbet, és az állampolgár döntse el, hogy kit támogat. És akkor mondjuk ne 1 %kal, hanem akár 4 %-kal. Például.

(mandelbrot is én voltam)

Bloodscalp 2010.03.18. 12:46:08

@Chuck No Risk: ennek nem sok köze van a kereszthez:)
süti beállítások módosítása