Politikai szerzetesrend vagyunk
2010. március 03. írta: Redakció

Politikai szerzetesrend vagyunk

  Az LMP hiteltelen, a cigánykérdés megoldhatatlan, az újságírók némaságot fogadtak az Élőlánc Magyarországért mozgalom szerint. A Mandiner a szervezet programbemutatóján járt. Híroldalunkon olvashatják Bukovics Martin riportját Lányi Andrásék mozgalmáról, amely úgy valósítaná meg a programját, hogy nem indul a választásokon.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr391806430

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Élőlánc Magyarországért! 2010.03.04. 11:05:44

Ökopolitika. Ez nem a környezetvédelmi miniszter-aspiránsok szabad szakszervezetének modernebb beceneve, annál jóval több. Sőt, egy az ökopolitikát komolyan művelő kormányzati stratégiában talán nem is lenne ilyen minisztérium, ugyanis, ha a környezete...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

reality 2010.03.03. 19:37:36

off
Mandineres fiúk!
Semmi értelme a "szavazásos", tetszés/nem tetszés gombok, mivel kijátszhatóak, és ki is használják a "kiskaput" (cook-ik törlésével megoldható).
Ne használjuk már, ha nem ad valós adatokat (pl. akár trágár vagy antiszemita hsz.-eket lehet felfelé tornászni).
Ha nem tudjátok biztonságossá tenni, akkor inkább hagyjuk.
Ide írtam, mert itt nem vész el a többi komment között.
Elnézést.
On

abandi 2010.03.03. 19:48:59

A lányi fia a siffert is lehetne...
Úgy arcra, mint beszédhibára.

Alfőmérnök 2010.03.03. 20:27:40

Ez a Lányi egy jópofa fickó amúgy. Szerintem totál apolitikus alkat, de úgy 90%ékban tök igaza van.

zoli29 2010.03.03. 20:42:08

Ha jól tudom - javítson ki, aki máshogy tudja -, Lányi és Schiffer között már a Védegyleten belül is voltak nézeteltérések.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.03. 23:30:22

No, melyik párt programjából idézek?

"Két évtizeden át, alkotmányos keretek között a felemás, hazug pártállami viszonyok és a feudálszocialista mentalitás virult tovább, s folyt zavartalanul a politikai hatalom átváltása magántulajdonná. Ez a korszak most véget ér, miután kimerítette az ország anyagi és szellemi tartalékait: nincs tovább. A gazdaság leépülése nem oka, hanem következménye a politikai válságnak. Magyarországon nem valósult meg a magánvállalkozás szabadsága, de a társadalom erőforrásainak terv szerű, hosszú távon fenntartható fejlesztésére sem került sor. A tőke felhalmozása nem a piacon, hanem a miniszteri előszobákban és a parlament folyosóin zajlott. Jogainkról és esélyeinkről ellenben a tőzsde határozott. A politikai és gazdasági önrendelkezés eszközeitől megfosztott civil társadalom nem tudta és ma sem tudja ellenőrizni a feje felett intézkedő hatalmi tényezőket."

Helllóóó, MSZP, helllóóó, Fidesz! A részvételidemokrata, nemzetibalos, ökofasiszta veszély az urbánusok között is tenyész!:-D Csak nehogy összeérjen plebejus-népi és az urbánus vonal:-D

Mindig bírtam ezeket a fazonokat, ezekkel --- ellentétben az SZDSZ-esekkel --- mindig lehetett értelmesen beszélgetni:-)

ü
bbjnick

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.03. 23:40:21

Túl sok az okos ember hazánkban. Másutt csak érvényesül (többnyire) a józan ész. Melyik vált be jobban?

Oblomov 2010.03.04. 00:00:35

Munkáspárt?
Elképzelem, amint a finánctőke shortolja jogainkat és esélyeinket a tőzsdén. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.04. 06:07:56

@Herr SturmLiberator:

Kis nemzet bazi nagy kultúrával: időnként felbukunk benne. Így jártunk:-D

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.04. 06:10:01

@Oblomov:

Lányi ironikusan "konzervatív anarchistaként" határozza meg magát:-)

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.03.04. 06:43:52

értelmiségi önfelláció. váladék, nyák, spermaszag.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.04. 06:53:18

@Grift:

Láttam én már a közéletben ennél sokkal kacérabb önfertőzéseket is:-( Te nem?

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.03.04. 06:56:13

@bbjnick: én ezektől agylobot kapok. ezeknél rákosi is jobb, az legalább a gonosz követe. az elempé, meg ezek a lányik a semmié. ezeknek a civil léte is idegesítő, mármint, hogy egyáltalán léteznek, nemhogy a közéleti magvetésük. ráz az undor.:))

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.04. 07:20:59

@Grift:

Talán mert túlértékeled a jelenlétüket és jelentőségüket: a cikk tanúsága szerint hatan voltak a sajtótájékoztatójukon: két unatkozó nyugdíjas és négy újságírógyakornok:-) Néhány városi értelmiségi absztrakt örömteli szokása; számomra időnként még tanulságokat is nyújt:-)

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.03.04. 07:25:20

@bbjnick: na jó, de te túl sokat éltél vidéken és nem mindened fejlődött rendesen! :))))

Alfőmérnök 2010.03.04. 07:30:00

@bbjnick: @bbjnick: "absztrakt örömteli szokása"...faszt.
A nemzeti vagyon kiárusítása ellen szervezett tüntetésen több ezren voltak (én is). A Sukoró-botrányt is ők robbantották ki. Stb. Én néha elnézek a honlapjukra és egész korrektnek találom a tevékenységüket. Amúgy inkább a fidesz nemzeti szárnyához állnak közelebb Ángyán Józsi és Bencze Izabella révén.

Bell & Sebastian 2010.03.04. 09:47:01

@reality:

Látom, felébredt a lelkiismerete a tegnapi Bellissima reklamálása kapcsán.

Pedig most nagyon nincs igaza. Ha ennyi nem fér bele, megette a fene az egészet!

Alfőmérnök 2010.03.04. 12:17:28

Felhívom a figyelemeteket Pákózdi Imre hozzászólására a Mandineren.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.03.04. 13:01:30

Idézem pákozdi hozzászólását:

"Pákozdi Imre 2010. március 4. 09:58

Bukovics Martin tudósításának távolságtartása érthető. Hja, kérem, a sajtótájékoztatónkon az ő szemében minden ellenünk szólt: amint a cikk fotói tanúsítják, képi fantáziáját leginkább az azonosíthatatlan forrásból előbújt aggok virulens csápolása ragadta meg. Megértem: ezek a számunkra is ismeretlen kisöregek nem sajtótájékoztatóra, hanem egy vitaestre látszottak érkezni délidőben, és csak remélhető, hogy azóta szerencsésen hazabuszoztak.

A tudósítás legjobb – és hálisten, túlnyomó – része az Élőlánc írásos programjának rövid, tartalomjegyzék-szintű kivonatolása. Köszönet érte. Ugyanakkor visszatérnék a Bukovics úr által ki nem fejtett témák egyike-másikára. Nos, az Élőlánc valóban nem indul a választáson, egyszerűen azért, mert nincs pénze. “A 2006-os választásokon keserűen megtanultuk, hogy a civil összefogás és erőfeszítés kevés a választási küzdelemhez” – mondta Lányi a sajtótájékoztatón. “Ma pártot csak párt képes alapítani” fakadt ki ugyanő néhány éve és a legfrissebb formációk valószínűsíthető keletkezéstörténete fényesen igazolja ezt. Az persze, hogy mi ennek ellenére “kormányprogramot” írunk, méltán ejtheti zavarba az erre képtelen, vagy programjukat szorongva titkoló pártokat, amelyeknek viszont tízmilliárdos összegek állnak rendelkezésükre, hogy kommunikálják nem létező, titkolt (FIDESZ) vagy szakértők szerint minősíthetetlen (MSZP) programjukat, tehát a semmit.

Az Élőlánc teljes függetlensége ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a más és a még Másabb pártok által, szponzoraik és vezetőik érdekei miatt gondosan került témákban is közösségi, mi több, nemzeti érdekeket hangoztasson. Ilyen például a Duna szabályozásának ügye, amelyet legújabban a Fidesz-közeli fórumokon is egyre inkább mérlegelnek. És miután a Fidesz (bár a jelenlegi hozzá nem értőknél okosabb és a pillanatnyi tolvajbandánál egyszerűen szebb formáció) belső működését tekintve mélyen antidemokratikus szervezet, igenis, Duna-ügyben is kell egy tőle sem függő, hiteles ellensúly. Vagy a kis falvak ügye, a helyi termés értékesítésének engedélyezése (!), az elmúlt húsz év alatt kialakult, a Horthy-időknél is koncentráltabb nagybirtokrendszer elleni küzdelem, az EU-s vidékfejlesztési támogatások kormány-segédlettel folyó, törvényesített lenyúlása, a termőföldek gátlástalan és törvényellenes átminősítése – ki vállalja fel mindezt az Élőláncon kívül? Csupa olyan ügy, ami közvetlenül üt, nem kell, nincs idő megvárni, amíg a fal adja a másikat…

Talán ezért kerülte el buzgón fényképező munkatársuk figyelmét?"

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.04. 16:04:52

@Alfőmérnök:

No de Ángyán Józsi és Bencze Izabella is a Fideszben politizált/politizál és nem az Élőláncban. Ezek az élőláncos emberek olyan értelmiségis, kicsit mozgalmászos, kicsit civilhálózatos állapotában tartják a dolgot --- így tudják, hogyan kell csinálni; és igazából érzik is, hogy ennek így van igazán értelme ---, mert így "az Élőlánc teljes függetlensége (...) lehetővé teszi, hogy a más és a még Másabb pártok által, szponzoraik és vezetőik érdekei miatt gondosan került témákban is közösségi, mi több, nemzeti érdekeket hangoztasson". Időnként jó dolgokkal rukkolnak elő, máskor kevésbé, de --- mint fentebb írtam --- engem érdekel/foglalkoztat a tevékenységük. A későkádárkori értelmiségi szerepre emlékeztet amit csinálnak (szerintem őket is):-)

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2010.03.04. 16:30:38

@bbjnick: Hogy milyen a későkádárkori értelmiségi szerep, azt én szerencsére nem tom, mert akkor még kissrác voltam. Azt meg Pákozdi világosan leírja: azért nem indulnak pártként, mert esélyük sincs; az előző választásokon indultak is, emlékszem, hogy hezitáltam, hogy rájuk szavazzak-e, de stratégiai megfontolásból a fideszre szavaztam. Azért nincs esélyük, mert nincs pénzük. Meg szerintem béna a PRjuk. Másrészt meg mert nem zsidóznak/cigányoznak ezerrel. (A Jobbik ennek köszönheti a népszerűségét, ezt így egymás között beláthatjuk.)
Hogy mi az a "kevésbé jó dolog", amivel előrukkolnak, arra mondjuk kívácsi lennék.

tevevanegypupu 2010.03.04. 18:57:47

Lanyi mindig szimpatikus volt, de ezzel a valoban szerzetesrendre hasonlo egyesulettel nem nagyon lehet bekerulni a Parlamentbe. De amit mond - nagyon ritkan hallani - es amit eddig csinaltak annak van ertelme. Civil mozgalomkent - ha sikerulne fiatalokat es meg idoseket is, vagy nehany ismertebb szineszt es egyeb ilyesmit(: megnyerni maguknak, esetleg valamelyik hirharsonat hozza, talan menne. Budapest van a legjobban raszorulva arra, hogy tenyleg sikeruljon nekik a mozgalmat elinditani, nepszerusiteni es foleg persze egy kis penzt gyujteni. Orbanek - nem kezratettel - de valamelyes anyagiakkal - segithetnek majd oket, mert csak jot akarnak.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.05. 06:38:47

@Alfőmérnök: & @tevevanegypupu:

Az Élőlánc a lovagok, akik azt mondják: NI!:-) A problémák, amikre felhívják a figyelmet többnyire nagyon fontosak. Az a szellemi munka, amit végeznek, nemritkán igen értékes és hasznosítható. De a politika nem arra tart, ahol ők állnak.

Szerintem az az ő szerencséjük, hogy nincs olyan politikai erő, amely integrálni szeretné őket. Biztos vannak közöttük számosan, akik vágynak erre, biztos vannak, akik részt is vesznek valamilyen politikai erő szakmai háttérapparátusában, de az egy másik világ.

Én, amennyire látom, azt látom, hogy, azok a civil szerveződések, amik bekerültek a kormányzati politikába, azok mid elkurvultak, idomultak. Nálunk, az utóbbi tizenegynéhány évben pedig éppen ellenkező irányban zajlottak a dolgok: a pártpolitika hozta létre a maga vazallus civil világát (gazdasági/politikai célokkal - tudjuk...)

Amit az Élőlánc képvisel, az a nyolcvanas és kisebb részben a kilencvenes évek civil eszmevilága: mozgalmászosdi, részvételidemokráciásdi. Ez mindig aktuális lesz, de mint "ellenkultúra" (a kultúrát itt, mint szemléletet értem). A világ most éppen a legnyomorultabb és legostobább szellemi totalitarizmus irányába tart.

És mondok egy kis személyeset is: véleményem szerint, ez az egész civilmozgalmasdi alapvetően abban téved (mindenütt a világon), hogy egy szekularizált, polgári eszmevilágban és struktúrában gondolkozok. Márpedig ebben közösség --- semmiféle igazi közösség --- nem jöhet létre, nem tud létrejönni. Ezeknek mindig szakrális alapokon kell állniuk. Szerintem az Egyház az, ami/aki ebben valóban érdemi lépéseket tehet, ha hagyják az államok. Nekem úgy tűnik most is éppen egy olyan időszakot élünk, amikor problémáinkra egyedül az Egyháznak vannak értelmes és hatékony válaszai, csak azért nem világos ez mindenki számára, mert az Egyház legalább három lépéssel mindenki más előtt jár...:-)

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2010.03.05. 10:00:47

@bbjnick: Valahogy sejtettem, hogy ide fogsz kilyukadni. :P

tevevanegypupu 2010.03.05. 10:03:37

@bbjnick:

Valoszinuleg vannak hasonlo vagy eppen egyforman gondolkodo emberek, akik alkothatnanak olyan csoportokat, amik eredmenyesen befolyasolhatnak a kozossegeket meghatarozott celok fele.

Nem tudom lehetseges-e egyelore ilyesmi, meg nem tertunk teljesen magunkhoz abbol a sokkbol, amit a rendszervaltastol kellett elviselnunk.
A politika, a kulonbozo partok es politikusok iranyitjak velemenyunket. A hamvaba holt civil mozgalmakat is.

Ha kepesek leszunk tavolsagot tartni, talan akkor rajovunk, nem feltetlenul szukseges kozponti segitseg kornyezetunk alakitasahoz vagy egy cel eleresehez.Az Elolanc a legjobb pelda ra.

Most meg - ebben valamelyest igaza van a liberalisoknak - mindent, a legkisebb problemat is szivesen atharitanank az allamra, varosvezetesre, stb..amit kis utanajarassal vagy eppen hatarozottabb fellepessel, osszefogassal is megoldhatnank.Erre eppen nagyon jo pelda az Elolanc..

Az Egyhaz sokat segithetne, de ugyanugy mint mi polgarok, meg ok is inkabb sajat ujjaalakulasukkal, serelmeikkel,
vannak elfoglalva. Meg nem talaltak meg a helyuket. Igaz, hogy az elmult nyolc evben nem is nagyon engedtek meg nekik. De talan meg nem erzik ok sem, nekik is valtozniuk kellene, mar nem olyan modon lehet befolyasolniuk emberek eletet, mint ahogy regen tettek.

Nem lehet csak tekintellyel, hatalmi szoval es egyfajta tavolsagtartassal hatni hivokre, allamra. Meg kellene probalni egyutt elni az emberekkel, kozottuk, es nem felettuk.

Ha ez sikerulne, akkor sokkal meggyozobben lennenek kepesek egyuttmukodni szelesebb, nem csak hivokbol allo tarsadalmi retegekkel.
Jo celok erdekeben erre mindenkinek szuksege lenne. Az allam sokszor nem er ra ilyesmivel foglalkozni.(:

Alfőmérnök 2010.03.05. 10:23:33

@tevevanegypupu:
Jól beszélsz.

Az talán igaz, hogy egy deszakralizált társadalom mint olyan, nem képes "igazi" közösséget alkotni(ezt a tapasztalat is igazolni látszik), de kis közösségekre nem áll a kitétel. (Vagy azok a közösségek, amikben részt vettem nem lettek volna igazi közösségek?)
Az meg, hogy az Egyház érdemi lépéseket tud tenni, ugyan ott bukik el, mint - bbj érvelése szerint - a civilmozgalmárosdi. Egy szekularizált tásadalomban ugyanis a dolog természetéből fakadóan az emberek többsége nem hisz az egyházban, nem fogadja el tekintélynek. Ehhez előbb meg kéne téríteni az embereket. Kétségeim vannak egy ilyen kezdeményezés sikerességét illetően. (Illetve az én esetemben tudom: nem fog menni.:)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.03.05. 10:30:27

@tevevanegypupu: @Alfőmérnök:
mint a gyermekek...

tudják eszembe jut a családi legendáriumból, ahyogy a bátyám és az azóta elhíresült szociológus egy kupac lószar felett tanakodnak, guggolva, úgy három évesen:
-mit gondolsz t....kám áz lófász? /a német nevelőnő hatása az ejtésre/
-nem i...kám, ez inkább lószar.

hát, emígy tanakodnak maguk is bbjnick szavairól. :))

tevevanegypupu 2010.03.05. 10:42:09

@Alfőmérnök:

Az Egyhaz Magyarorszagon sajnos nem fog tudni olyan tomegeket meghoditani vagy hivove valtoztatni, mint mondjuk Lengyelorszagban, Latin-Amerikaban vagy Afrikaban. Mas modszerekkel kellene kozelebb kerulni az emberekhez.Mas celok is vannak amik egyeznek az Egyhaz "funkciojaval". Jelen lenni es iranyitas nelkul csak reszt venni egyes teruleteken - kornyezetvedelem, muvelodes, emberi jogok - eleg lenne ahhoz, hogy nepszerubb legyen, ne feljenek a befolyasatol es hagyjak szabadabban mukodni. Nem hiszem, hogy haloval manapsag lehet embereket fogni, ezek az idok elmultak. De kozossegeket szervezni es megtanitani egymasert gondolkodni, egyutt dolgozni, erre nagy szukseg lenne, es kivalo lehetosegek kinalkoznak.

tevevanegypupu 2010.03.05. 10:43:42

@Grift:
Na igen, tudja a naivitas sokszor nem is olyan buta dolog. Anelkul nem is megy elore a vilag, ha nem hisszuk, hogy megvalosithatatlannak tuno, elkepzelhetetlen dolgok egyszer majd sikerulnek.(-:

Alfőmérnök 2010.03.05. 10:44:22

@Grift: Azért érdekes, hogy számos más országban működik a civilesdi. Szóval nem elmebeteg, kivitelezhetetlen elképzelés a civilszféra szerepének megerősítése.

tevevanegypupu 2010.03.05. 10:45:36

@Grift:
Ja igen, a felvett kerdesere vonatkoztatva: tulajdonkeppen nem mindegy?? Akarmelyik iranybol nezzuk is az bizony ugyanaz.(:

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.03.05. 10:53:27

a világ összes balos felforgató-ködevő civilkedő csoportocskáját putyin eteti.
a rend világában érvényes civilmozgalmak csak a rend támogatására jöhetnek létre.
például: civil mozgalom a komcsi szavazók megfigyelésére. :)

tevevanegypupu 2010.03.05. 15:25:11

@Grift:
Ugyan mar, jo hogy nem Chavez. Ne foldalatti kommunista megmozdulasokra gondoljon, arrol mar lekesett. Van polgari engedetlenseg es vannak civil szervezetek es mozgalmak. Hatasosak, ha hisznek abban amiert osszejottek.
süti beállítások módosítása