Egyházzenei fesztivál: a Notre Dame kórusa is fellép
2009. október 06. írta: dobray

Egyházzenei fesztivál: a Notre Dame kórusa is fellép

  Tizenegyedszerre éve rendezik meg a Magyarok Nagyasszonya Nemzetközi Egyházzenei Fesztivált október 4. és 11. között, azaz a koncertek vasárnap kezdődtek. A legérdekesebb talán az október 10-én, szombaton fellépő Notre Dame-kórus, amely spanyol és francia reneszénsz dalokat ad majd elő a Szent István Bazilikában, este fél nyolckor (másnap este ugyanekkor pedig a szombathelyi székesegyházban).

  A munkácsi fiúkórus szláv nyelvű liturgikus zenét ad elő kedd este hétkor a nyíregyházi görög katolikus püspöki templomban, illetve a Rózsák terei templomban. Szerdán este ugyanekkor a Belvárosi Főplébánia-templomban a svájci Zuger Trompetentrio lép fel (nagy dilemma: ez vagy a Trouble-koncert?)

  Csütörtökön este a Szent Efrém Férfikar Liszt férfikari miséjét mutatja be a Fő utcai Szent Ferenc Sebei templomban. A kar hazánk egyetlen professzionális bizánci zenei együttese. A férfikar 2003 májusában meghívást kapott – Magyarországról első kórusként – a lengyelországi Hajnówka-ban évente megrendezésre kerülő ortodox zenei fesztiválra, ahol óriási meglepetésre második díjat szerzett a kitűnő felkészültségű és nagy hagyományú szláv, balti és balkáni kórusok között. A férfikar rendszeresen szolgálatot teljesít görög katolikus liturgiákon. (A képért köszönet az Igennek.)

  A fesztivált a Haydn-év apropóján a Belvárosi Főplébánia-templom idei Haydn-sorozatának vasárnap délután fél négyes alkalma zárja, amikor, ahogy eddig, eredeti liturgikus környezetben, azaz régi római - helytelenül „tridentinek” nevezett - rítusú szentmise keretében mutatják be a mester Grosse Orgersolo Messe-jét. 

  Mindemelett számos egyéb zsolozsma, litugrikus zenei előadás is hallható lesz a főszervező Bubnó Tamás vezette Schola Cantorum Budapestiensis, a Szent István és a Budai Ferences Énekes Iskola, valamint a gödöllői szkólatábor résztvevőinek tolmácsolásában. 

  A fesztivál eddigi legnagyobb sikere talán az volt, amikor 2005-re sikerült hazánkba csábítani a Vatikán kórusát, amely párszáz éve nem mozdult ki Róma városából.

Az idei programfüzet itt érhető el.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr201428854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.10.06. 18:07:05

LOL. Elképzelem, ahogy azon tépelődsz, hogy akkor most Burzum koncertre menjél, vagy a templomba liturgikus kórusokat hallgatni. XD

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.10.06. 23:10:54

@Úlfhéðinn: Burzum nekem uncsi. Attól függ, mit énekel a kórus, és milyen koncert van. Egy jó kis death metal azért mégis kihagyhatatlan. :D

cseho · http://autizmus.blog.hu 2009.10.07. 06:47:57

a Schola Cantorum Budapestiensis, pedig a budapesti Deák diák iskola tanulóiból áll.
Érdemes egyébként meghallgatni a gyerekeket, mert nagyon ügyesek és rengeteget dolgoznak egy ilyen fellépésért.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.10.07. 10:39:24

@cseho: nem csak belőlük áll, csak onnan indult ki.
süti beállítások módosítása