A komám visszaütött - összegyűltek a székelyek
2009. szeptember 09. írta: tempetőfi

A komám visszaütött - összegyűltek a székelyek

  Rögvest kétszer.

  Az úgy volt, hogy még az EU-n innen, de az y2k-n túl, ott, ahol a jogorvoslat dúl, Strasbourgban megjelentek az erdélyi autonomisták. Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke és Fodor Imre, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) akkori elnöke felmentek a leendő udvarba, hogy autonómiát kérjenek népüknek. Meghallgatták őket, de autonómiát nem adtak nekik, pedig még a jelszót is tudták, hogyaszongya: szubszidiaritás. Hanem véletlenül összetalálkoztak Michl Ebner dél-tiroli politikussal, aki megsúgta, hogy nem úgy van az, legények, össze kell gyűjteni az összes székelyföldi választott önkormányzati képviselőt, monnyák ki, köll az autonómia, ezt le kell papirosozni, oszt' azzal jertek vissza, münk es így csináltunk, né, mi lett belőle. (A robbantásokat nem emlegette.)

  Teltek-múltak az évek, az SZNT új elnököt választott Izsák Balázs személyében, aki nem felejtette a jótanácsot, rá akarta bírni Markó Bélát, az RMDSZ elnökét, hogy tartsák meg ezt az önkormányzati összegyülekezést, írt neki (is) levelet, de Markó nem az a levelező-típus, pláne nem olyan, hogy néhány kilobájttal cselekvésre lehetne bírni.

  Oszt' béütött a matatós ménkű, az RMDSZ-t kiebrudalták a román kormányból, pontosabban nem vették bé, ellenzékbe kerültek, nagyjából zérus érdemi mozgástérrel, hát hazajöttek a legények. Időközben Tőkés EP-képviselő lett, munkába járt Strasbourgba, látta, hogy ott Dunának-Oltnak egy a hangja, néha még a Maricát is hozzájuk csapják. Ezért összefogott Markóékkal, ég és föld összeért, megalakították az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumot (EMEF), amelynek az EMNT nyomására egyik kiemelt programja lett az önkormányzati nagygyűlés megszervezése.

  Csakhogy ez így nem tetszett Izsák Balázsnak (aki az EMEF-ből nem kért), merthogy ők nem ilyen lovat akartak, és elkezdődött az árnyékbokszolás. Hol az EP-kampányra hivatkozva halasztott az RMDSZ, hol a szabadságolások kezdetére, a lényeg az, hogy június 25-én az EMEF-en végre eldöntötték, hogy szeptember 5-én a választott önkormányzati tisztségviselők nagyot gyűlnek Székelyudvarhelyen. Nem oda, Buda (Nagyvárad, Kolozsvár etc.), mondta az SZNT, és szeptember 5-ére meghirdette a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlést Székelyudvarhelyre.

  Hát így történt, hogy egyet akartak, és kettő lett belőle.

  Szeptember 4-én az RMDSZ és az EMNT Csíkszeredában - a sajtó szerint - kb. 900 önkormányzati tisztségviselőt gyűjtött össze, elfogadtak egy Kiáltványt és egy Memorandumot, erre elmentek a Magyar Polgári Pártosok (MPP) Szász Jenővel az élen, valamint megjelent Izsák Balázs is.

  Szeptember 5-én az SZNT és az MPP - a Háromszék információi szerint - 238 önkormányzati tisztségviselőt, valamint számos támogatót gyűjtött össze (összesen félezret a hírügynökségek, ezret az SZNT szerint), és  határozatokat fogadott el - ám erre az RMDSZ-esek nem mentek el (gyanítható, hogy néhányuk inkognitóban azért ott volt); Tőkés itt is tiszteletét tette, Markó ellenben nem jelent meg.

  Azóta habzik a román politikum szája, kalapálják a székelyeket, aki lusta kattintani, annak mondom: például a Nemzeti Liberális Párt elnöke, Crin Antonescu „miután nemrég még a demokrácia kiteljesedésének nevezte, ha Románia élére magyar vagy cigány államfőt választanának – felszólította a főügyészséget: indítson eljárást a nagygyűlés részvevői ellen, akik szerinte Románia területi integritására törnek.” (A székelyudvarhelyiről van szó.)

  Biztos van tanulsága ennek a mesének, megfogalmazható számtalan, szebbnél-szebb gondolat, engem inkább két dolog izgat:

  1. A következő nagygyűlés időpontját 2010 március 12-re tűzték ki, kíváncsi vagyok, lesz-e egyáltalán. Merthogy addig nagyot fordul a világ kereke, az RMDSZ kormányra mehet, a miniszteri bársonyfotőjből pedig nem szokásuk autonómiázni, és hát ők az erősebb kutya, számokban: Székelyföldön az RMDSZ-nek 1298 önkormányzati tisztségviselője van (ebből 110 polgármester), az MPP-nek pedig 519 (ebből 11 polgármester).

  2. Izsák Balázs a nagygyűlést „protoparlamentnek” tartja. Ilyen előkép után a nép eccerű fiai közül vajon hányan fogják nézni a leendő Székely TV közvetítéseit az autonómiaházból?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr581369652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.09. 09:01:22

"miután nemrég még a demokrácia kiteljesedésének nevezte, ha Románia élére magyar vagy cigány államfőt választanának"

Nincs itt ellentmondás, ő egy románná asszimilált magyar vagy cigány származású személyre gondolt, nem konkrét magyarra vagy cigányra.

Obama is amerikai, nem fontolgatja az afroamerikaiak kiszakítását az amerikai nemzetből. Ilyen a liberális logika, nemzetfogalom.

Persze nincs igaza, mert a székely autonómia kérdése a dél-tiroli helyzethez hasonlítható, nem az afroamerikaiakhoz.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.09. 09:36:06

én egyre inkább azt látom, hogy a székelyek nem akarnak autonómiát. aki igazán akarná, azt lenácizzák, elmebetegezik, jobbikosozzák, lásd európai idő, csiby kaároly, stb. pénzt, tescot, corát, audit. azt igen. és akkor akár román is lehet a polgármester.
és kezd erős románszimpátia teremni a szívükben. issznak hosszú kortyokkal a liberalizmus méregpoharából és őrjöngve áldoznak/nának/ a fogyasztás oltárán.
egyébként is mindig úgy volt amióta így vannak a dolgok, hogy mikor jól ment mondjuk a "jugóknak" akkor a délvidékiek nem kérték ki a jugózást, ha itt voltak, és az erdélyiek a románozást, dettó.
a magyar életképtelen népség, testidegen jelenség itten, az életképes nemzetek körében.

Cypriánus 2009.09.09. 09:43:21

a székely autonómia-ábrándok irreálisak.

Ide is igaz-bárkevésbé ,mint Szlovákiában- Párkányer kolléga véleménye a felvidéki magyarokról:"autonómia helyett több szexet." Ugyanis pl.Marosvásárhely visszamagyarosodásához,vagy Kolozsvárott a 20% fölé kerüléshez most MÉG nem kellene sokkal több magyar.
Inkább a Basescu féledecentralizációscuccba kéne beszállni-tiszta "váletlenül"egy Maros-Hargita-KOvászna Eurorégió kialakítsásnak tervével(van is ilyen,RMDSZ) és a nyelvi jogokat facsarni tovább.Ugyanis a nem-székely 60%-65% -nyi Erdélyi magyaron nem sokat segít ha létrehoznak egy kárpáti magyar rezervátumot,de a Szilágyságban nemlehet használni a magyar nyelvet.
Inkább a meglevőnyelvi jogokmegvédése,ésbővítése,a nyelvi küszöb városokbeli 10%-raszállítása a fontos,nem a székelyautonómia.legalábbis az elkövetkezendő évtizedben.
és -bármily divatos-haggyjukmár akötelezőRMDSZ fikázást. Szar korrupt és gerinctelen párt,OK,ez teljesen igaz,de az viszont nemigaz,hogy SEMMIT nem ért volna el,és ne jelenten valamiféle politikai súlyt és védelmet. 1995-ben hány kétnyelvű tábla volt???Még a rokonaim sültszékely falujában is csak illegálisan,egy magántelken!Azóta pedig ténylegvan,még dél-erdélyi bányásztelepüléseken is.

Cypriánus 2009.09.09. 09:57:11

Grift, ez így túl sötét. Nem akarnak elrománosodni.Magam részéről elméletileg egyetértek a székely autonómiával, de jelenleg lehetelen,és ezért nem lehet prioritás.

a román állmahoz igazodás pedig teljesen törvényszerű,és támogatom is... "amelyik nép nem veszi magára a babiloni király igáját,kigyomlálom a földről" üzente az Úr Jeremiáson át. Igaz jeremiást hazaárulónak is tartották érte, és meghurcolták.Pedig csak 50 évet kellett volna kibírni,de győztek az öntudatos, függetlenségpárti mélyzsidók, akik Egyiptomban bíztak,és-mehettek is babiloni fogságba, a templomot és a várost pedig felgyújtották a győztes babiloniak. Ugyanis a belső megújulás fontosabb lett volna,mint az amúgy valóban terhes iga elleni lázadás-az igák széttörnek idővel,(Babilon is hamar elbukott,míg zsidók most is vannak ) de ha belső tartás nincs , akkor meg úgyis hiába lázadunk.

Szóval a román állam iránti lojalitás amit a románok is éreznek,ezért nem félnek,ezzel párhuzamosan a magyar nyelv jogainak állandó bővítése, és sok-sok magyar kisbaba kell.
És a decentralizációba ügyesen beszállni.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.09. 09:57:35

"a nyelvi küszöb városokbeli 10%-raszállítása a fontos"

Ugyan! Utána meg majd 5%-ra, majd 2%-ra?

Szerintem inkább tömörülni kell. Csak az albán módszer a nyerő: sok gyerek + összeköltözés.

Persze van más út is, de az nem a kollektív, hanem az egyéni jogokon keresztül visz.
Választani kell és következetesnek lenni.
Külön stratégia kell az erős többségi és a szórvány helyzetekre.
Kell egy magyar jellegű, magyar nyelvű mag, egy "belső anyaország" és a szórvány egy teljesen más történet.
A "mag" olvadását kell megállítani.

A "mag" a "szórvány" nélkül tényleg csak rezervátum, ezt nem árt nem elfelejteni! Tágabb összefüggésekben kell gondolkodni.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.09. 10:00:55

@Cypriánus:

Kár, hogy az egyéni túlélésért folytatott napi harcokban nem játszanak az ilyen magasztos szempontok. Csak 50 évet kellett volna kibírni! :-)

Cypriánus 2009.09.09. 10:04:55

Jobb hiján mDF-nem értek egyet.

űrítsük ki Kolozsvárt,mert román többségű????

az albán mentalitás fényévekre van a magyartól,és nem lehet példa(legalábbis remélem....)

annyi igazad azért van,hogy abelsőerdélyi szórvány közül,ahol TÉNYLEG reménytelen a magyarság megmaradása-nem mind ilyen!-valóban támogatni kellene ,és propagálni a Kolozsvárra,Marosvásárhelyre,vagy magyar falvakba való költözést.Kolozsvárt és Vásárhelyt vissza kéne tudni szerezni(perse ez Kolozsvár esetén max.az 1/3-1/4 nyi magyarságot jelenti)

tempetőfi 2009.09.09. 10:08:13

@Cypriánus: Ki fikázta az RMDSZ-t? És ki beszélt a teljesítményeikről?
Csak annyit jeleztem, hogy kormánypártként nem autonómiáznak (önmagukat anyázni valóban furán nézne ki - ez magyarázat, de nem mentség). Azért még mindig kérdés, hogy az eredményekért nem fizettünk-e (maga a közösség) túl nagy árat.
A többihez: nem kellene vagy-vagy-ban gondolkodni. Amit felsorolsz, az mind komplementer tevékenység, egymást kiegészíti (ezért beszélnek állandóan autonómia-formákról: személyi, kulturális, területi autonómiák, és sajátos státusú önkormányzatok).
Nem zárják ki egymást.
A demográfiai helyzetre vonatkozóan is igazad volna, ezt is zsolozsmázzák eleget. Kérdés, hogy biztos jövőkép nélkül (lásd általános gazdasági helyzet) hogyan veszed rá a családokat a gyermekvállalásra?
Ami viszont a rezervátumot illeti: én, személy szerint, meg vagyok győződve arról, hogy egy autonóm Székelyföld - azon kívül, hogy annak a hétszázezer székelyföldinek élettere lenne - a többi erdélyi magyarnak is erőt és hitet ad, erősíti az identitását, nem beszélve arról, hogy bizonyítéka lenne a centralizált nemzetállami logika bukásának.
A Basescu-féle decentralizációból egyelőre sok nem látszik, az eddigiek alapján viszont valós az esélye annak, hogy az új közigazgatási határokat úgy húzzák meg, hogy a magyarok még véletlenül se szólhassanak bele érdemben saját dolgaikba (és nem csak Székelyföldről beszélek, hanem Szilágyságról, Közép-Erdélyről, illetve Partiumról, itt is ki lehetne alakítani magyar többségű, vagy jelentős számarányú régiókat).
Zárásként (és nem bántani akarlak): ugyanezeket szokták hangoztatni a mi fiatal vadliberóink is, csak ők még hozzáteszik a románságot is, mint kötelező kurzust.

kispufi 2009.09.09. 10:13:37

@Grift: "a magyar életképtelen népség" - és mégis élünk... (Ezt amúgy egy székely, Bartis Ferenc írta, még húszévesen, az '50-es években, 7 évet kapott érte...), szóval ennyit az életképtelenségünkről: valahogy ezer év mégis összejött a szláv-germán-latin dzsumbuj kellős közepén. "a magyar életképtelen népség, testidegen jelenség itten, az életképes nemzetek körében" - ezt legalább mi ne sulykoljuk magunkba, pont eleget hallhattuk - halljuk most is, fogjuk is még - a fenti dzsumbujból, mikor kitől, Trianon egyik pillére - hát legalább mi ne akarjunk kicsik lenni, épp elég szándék van rá nélkülünk is.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.09. 10:17:42

@kispufi:
testben élünk, lélekben halottak vagyunk. elég csak mondjuk cipriánust olvasni. :))

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.09. 10:18:21

@tempetőfi:

"én, személy szerint, meg vagyok győződve arról, hogy egy autonóm Székelyföld - azon kívül, hogy annak a hétszázezer székelyföldinek élettere lenne - a többi erdélyi magyarnak is erőt és hitet ad, erősíti az identitását, nem beszélve arról, hogy bizonyítéka lenne a centralizált nemzetállami logika bukásának."

Ezt én is így gondolom.
Szerintem ez a terület inkább jelkép értékű, ezért a területének határait úgy kellene meghúzni, hogy lehetőleg legkevesebb románt érintsen. Így kevesebb támadási felületet adna és mivel úgysem tudna minden erdélyi (sőt romániai) magyart a területén belül tudni, nem kellene a történelmi megye határokhoz sem ragaszkodni. A kívűl rekedteknek meg a személyi, kulturális autonómiák, és a sajátos státusú önkormányzatok jelentenék a megoldást.

Lényeg a román nemzetállami mítosz bukása lenne és garancia a magyar jellegű települések megmaradására.

Cypriánus 2009.09.09. 10:18:50

Tempetőfi_nem Tenem szidtad, de az elmúlt évek magyarországi magyarértelmisége vizsont előszeretezttel.És dícsőitetták Szász Jenőt.

ok,Grift,akkor mutass be egy alternatív jövőképet , ami még működik is.
Szájkarate szintjén én is kitűzöm a magyar zászlót a Tátra ormára,és megtervezem az erdélyi román (!!!) autonómiát, amit mi adunk nekik:) , de a Földre szállva-szerinted mit kéne tenni?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.09. 10:27:49

@Cypriánus:
mint azt fentebb írtam, nem sok reményt látok. azok az eszközök amik célra vezetnek ilyen helyzetekben, azok, más-más okokból, magyari kisebbségektől és tőlem is távol állnak.
de az elmélet szintjén: ha a székely társadalmat minden elememében behálózná egy ira szerű szervezet, annak minden, az össztársadalomra rótt kötelességgeivel, és az azok elmulasztásából fakadó büntetésekkel, és mondjuk 40 éve robbantgatnának, akkor nem egy székely roncstársadalom nyomorult politikusai rágnák a szart autonómia címén. de mondom, ez elmélet, egy szomorú, de egyetlen reális útja valaminek. és az is szörnyű lenne, ha ez így történt volna. csak praktikus.

Cypriánus 2009.09.09. 10:28:47

miért Grift?Mert nagyjából szarok a XIX.századi magyar nacionalizmusra? Tényleg szarok.
Ugyanis a nacionalista kor előtt volt egy szép nagy ország, most meg van ez a helyzet. Számomra az én hazám Hungária, de az nem azonos csak a magyarlakta területekkel.
Azok az erdélyi magyraok,akik csak keseregni tudnak,gyakran kivándorolnak,hogy valami Pest melleti településen ábrándozzanak a székely autonómiáról-a szememben ez nem túl célravezető. Fantomautonómiák,kopjafák , székely rovásírásos Cantata profana-emlékmű Budán (pedig ismerten egy román népballadát dolgozott fel benne Bartók:)) -szóval Wass-keménységű műerdélyi giccs ezerrel-de mégis hogy lesz ebből magyar megmaradás?

az alternatív jövőképpel adós maradtál,amúgy.Pedig szívesen hallgatom.

Bell & Sebastian 2009.09.09. 10:30:08

@Grift:

Szétszórattatásban is kiválóan lehet boldogulni, dresszírozás kérdése az egész. Beleértve a Törvény tiszteletét! :)))

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.09. 10:31:56

@Bell & Sebastian:
köcsög galutmagyar! :))

Cypriánus 2009.09.09. 10:32:30

hmm. a románok asszem keményen visszaütnének. Amúgy nem látom annyira sötéten a helyzetet. Éppen ezért gondolkozom a témán.A román politika egy balkáni zsibvásár és egy bizánci udvartartás keveréke ,itt kell árulni a portékánkat, nem egy hipotetikus tökéletes világban. De én látok reményt.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.09. 10:37:36

@Cypriánus:
bizony. a kemény népeknek vissza szoktak ütni.
egyébként meg van más út is, külföldről hazavinni a pénzt, építeni, céget csinálni, kitaníttatni a kölyköket, megtanulni románul, és még más nyelveken is szólani, pozícióban lenni, és a szellemi fölény autonómiáját megteremteni. ez vegyíthető az előző, horrorisztikus vázlattal is. ilyesmiket szoktak elkövetni életképesék.

Bell & Sebastian 2009.09.09. 10:40:39

@Grift:

Elég maffianisztikus utópia! :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.09. 10:42:06

@Bell & Sebastian:
a legracionálisabban működő szervezetek.

Bell & Sebastian 2009.09.09. 10:48:00

@Grift:

Kifejtem bő lére eresztve:

Az egyetlen és tartósan, (évezredeken átívelő stratégia), a második, párhuzamos hierarchiák kiépítése, hasonlóan ahhoz, amikor két galaxis átszáguld egymáson és ritkás eloszlásuk okán ütközés szinte nincs, de az egyik lerabolja a másik összes bolygóját új minőséget hozva létre.
Példát nem mondok.

Másik fokmérője az életképességnek, hol mennyire terjedt el az önkéntes munkaerőcsere, az állami rabló-adók kijátszására. Nálunk mégcsak nem is hallottak róla!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.09. 10:49:30

@Bell & Sebastian:

a ki nem mondott példa, tökéletes. :)

Bell & Sebastian 2009.09.09. 10:49:31

Az "életképes" szó kimaradt az első mondatból.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.09.09. 10:53:19

@Bell & Sebastian: hallottak, csak nem csinálják.
angliában büntetett is a revenue office.

Bell & Sebastian 2009.09.09. 10:54:54

"A falak ereje nem a kőben vagyon, hanem a védők lelkében, ..."

Ezt a lélek-izét nagyon irtják mostanában.

Bell & Sebastian 2009.09.09. 10:56:01

@vero:

Kussolni kell. Megbízhatóakkal bejön.

molaris 2009.09.09. 11:04:05

@Bell & Sebastian:
A fát is tőben vágják.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.09.09. 11:04:53

@Bell & Sebastian: a kalákát - ha mással nem hát adminisztratív eszközökkel - mára kiirtották.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.09. 11:05:33

@Cypriánus:

"én is kitűzöm a magyar zászlót a Tátra ormára"

Hülye ötlet. Ha egy született szlovák tűzné ki, mint a történelmi közös haza jelképét, amelyet ők is 100%-osan a sajátjuknak éreznek, akkor el tudnom fogadni, de egy szlovák most előbb tűzne ki cseh(szlovák) vagy Habsburg zászlót, mint magyart és ebben mi is benne vagyunk.

mindenbe belekotyogok 2009.09.09. 11:35:14

Magyarok é? Akkor nincs min csodálkozni :/

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.09.09. 11:43:09

"A félhold árnyékában...

...- A félhold köztudottan az iszlám vallás egyetemes szimbóluma, így talán nem szerencsés a szerepeltetése, egy olyan Európai Unióban, melynek egyre több tagja - köztük a legnagyobb államok - a muzulmán kissebség erősödő expanzióját látja az utóbbi évtizedben, és ezt egyre nagyobb problémaként éli meg. Nem véletlen, hogy kissebségi kollektív jogokról szinte hallani
sem akarnak saját országhatáraikon belül.

És való igaz, a Szerbiából kiszakadt,
izmaelita albánok..."

alkaloida.blogspot.com/2009/09/felhold-arnyekaban.html

Cypriánus 2009.09.09. 11:51:13

KedvesJobb hiján!
,lécci olvasd el mégegyszer,pontosan mit is írtam a Tátráról .
Köszi.

Cypriánus 2009.09.09. 11:53:52

Kedves Jobb hiján!
lécci olvasd el figyelmesebben a Tátrás mondatomat,és úgy kommentáld.
Köszi!

Bell & Sebastian 2009.09.09. 12:00:48

@vero: @Grift:

Az elindított gondolat ívét követve a legfőbb ellenséget a Nagy Tesóban látom, nemcsak állam az államban, de egyben kontroll alatt tart minden hálózati szervezetet, egy újfajta T.T.T..

( 9/11 -re utalva, de jókor is jött!)

Az élő történelem hamisításra meg kiváló példa a NGC -en futó francia VH.II. sorozat, hogy nem sül le a bőr a pofájukról!

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.09.09. 12:01:24

@Jobb híján MDF-es: iszlamofób! . )
Egyébként elolvastad?

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.09. 12:01:28

"Szájkarate szintjén én is kitűzöm a magyar zászlót a Tátra ormára ... de a Földre szállva-szerinted mit kéne tenni?"

Értelek én.
Én még "szájkarate" szintjén sem tartom jó ötletnek.
Amúgy mindig gondban vagyok, hogy a zászló a népet vagy az államot jelképezi-e? A konzervdobozon a nyelvet.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.09. 12:02:56

@gloire:
persze, az árpádsávos meg nácista, a turul meg mégannyira, aztán mindent adjunk fel aminek valamikor metafizikai kapcsolata volt a néppel.
a gézengúz székelyeknek meg dávidcsillagot kéne eszkábálniuk a címerükre. persze volt már ilyen is, gondoljunk a székely zsidózókra. na persze bözöd/ujfalu/ el is nyerte ezért a sorsát.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.09. 12:04:03

@Jobb híján MDF-es:
pedig a magyarban ez elég egyértelmű. a "sima" a népet, a címeres az államot.

Tehetetlen Dodó 2009.09.09. 12:04:54

@molaris: Az attól függ: az erdőőrök azt állítják, hogy a vágás nyomaiból be tudják azonosítani a fatolvajok etnikumát. Egy bizonyos csoport derékmagasságban vágja a fát, mert lusta lehajolni a motoros fűrésszel.
(Állítólag...)

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.09. 12:06:27

@gloire:

Igen és ez nekem is feltűnt:

"épp fordítottja a muszlim holdnak"

de ez az iszlamofóboknak édeskevés, ha a nyilaskereszt nélküli zászló is nyilas és a sávok száma sem számít, akkor ezen sem akadnak fel.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.09. 12:07:19

@Grift:

Az Alkotmány szerint a címer nélküli a hivatalos állami jelkép.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.09.09. 12:07:29

@gloire: koszovó annyiban igaz, hogy az a törekvés amely álruhaként kozmopolita jelképeket használ kevesebb akadállyal ütközik.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.09.09. 12:08:27

@Grift: "el is nyerte..." :DD
kemény!

Cypriánus 2009.09.09. 12:10:52

Grift!
persze Bözödújfalu el is nyerte sorsát" -hát, Grift ez ritka érzéketlen megjegyzés volt.Pláne hogy a nyomorultak még választhattak is a hitük elhagyása és a halálközött 1944-ben.
Sajnos nem először érzem azt,hogy nem vagyunk egy hullámhosszon...:)..én egy patrióta, de "nemzetietlen " konzervatív vagyok,Te meg nacionalista-romantikus. Kossuthért is rajongtál volna annó.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.09. 12:10:59

@vero:

így van ez! a szárazlábúaknak megnyílik a tenger, a mímelőiket maga alá temeti. :)

Tehetetlen Dodó 2009.09.09. 12:11:05

@Grift: Ez a nagy internacionalizmus csak nálunk olyan kötelező megnyilvánulás.
A környező népek leszarják, hogy mi a PC és igazuk van.
Nekem példáult imponált a románok múltkori reakciója: ez az ostoba Madonna a színpadról elkezdte őket oktatni, hogy hogyan kell toleránsan viszonyulni az ülözött romákhoz, erre úgy kifütyülték, hogy abbahagyta a hülye szöveget, mert érezte, ha folytatja, még jól pofán is nyomják ezek a kulturálatlan, rasszista balkániak.
Mi meg mindent lenyelünk, amit a művelt nyugat ugat.

Bell & Sebastian 2009.09.09. 12:12:46

@gloire:

"Legyen a növekvő félhold a jó irány jelképe."

A kételkedőknek javaslom, álljanak meg re-inváziós hétvégén az Annahegyi pihenőnél, megerősíti őket hitükben mindaz, amit ott tapasztalnak!
Nem politikai természetű a problem, kultúra/-'latlanság, az van!
Meg szakajtónyi náci-libsi kölök per D/A/F -jelű levetett kisbusz és roncsmerci.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.09. 12:13:03

@Cypriánus:
fúj, kossuth egy becstelen barom volt. :)
nacionalista-romantikus? én? lol

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.09. 12:16:39

@Cypriánus:
jaj, gyerek, valamit félreértettél. a falu elárasztására gondoltam.

Bell & Sebastian 2009.09.09. 12:18:03

@Grift:

Határeset, de... nem fogadom el!

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.09.09. 12:18:59

@vero: "...az a törekvés amely álruhaként kozmopolita jelképeket használ kevesebb akadállyal ütközik."

Kb. ennyi a tanulság. És erre a muszlim albánok maguktól rájöttek. Az árpdsáv más téma, bár próbálják nemzetköziesíteni a problémát, tekintve, hogy ez eleve erőltetett, komoly hatása nincsen. A félholdtól viszont konkrétan _rettegnek_ mert egyre jobban nő a feszültség.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.09.09. 12:19:48

@Tehetetlen Dodó: akiket a semmiből kreáltak, azoknak a jelképei kedvesek a mester számára.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.09. 12:20:43

@Tehetetlen Dodó:

ez így van. európa röhög rajtunk. a segédnépekhez hasonlóan tahók vagyunk, vagy annak tekintenek, de mi próbálunk ejrópát játszani. a segédnépek legalább világosan látják, hogy az eu egy semmi, bármit meg lehet velük csinálni, mi meg vidáman hágjuk a polkorrektség fantomtehenét.
egyet viszont nem szabad elfelejteni, annyi hátrányunk azért van, hogy segédnépeinknél nem volt, nincs, egy olyan réteg, aki azzal foglalkozik, hogy az országot egy fasiszta borzalomként jelenítse meg ejrópa számára. mi még ezt is elnyertük. :)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.09.09. 12:22:18

A két legérdekesebb momentum:
-"(A robbantásokat nem emlegette.)"
-"például a Nemzeti Liberális Párt elnöke, Crin Antonescu..."

Vér nélkül nem lesz autonómia, mert Romániában nincs szdsz, se szervilis öngyűlölő elit.

Tehetetlen Dodó 2009.09.09. 12:23:30

@Grift: Valahogy megint nekünk jutottak a leggennyesebb komprádorok.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.09.09. 12:24:59

@gloire: csak a hivatalos papír fejléce kell européer legyen.

kétségek közt. oldás és kötés. újraélesztik-e a beteget?

nem megalkuvás, hanem fortély. épp ők vannak híján?

Cypriánus 2009.09.09. 12:26:00

hm,alényeg a lényeg:nem tudjuk kinyer a román elnökválasztáson (azért valszeg Basescu,de annakidején őis meglepetés volt) éshogy mi lesz.De a kislépésekben nyomjukle abékát arománoknakhihetőbbnektűnik,minthogy varázsütésre a többségük elfogadja"jé,tényleg tök jó lenne,az autonóm Tinut Secuiesc ,sőt még a román többségűvé vált Targu Mures-t is csatolják oda székhelynek,mert mi annyira jó fejek lettünk"

mégis ki fog segíteni ebben ? Táncsak nem "Európa"?...Egyelőre foggal körömmel harcolni kéne a számunkra kedvező közigazgatási határokért,pl.eurorégiók átszervezése,meg a nyelvi jogokért,a többi rövidtávon nem túl reális.

Bell & Sebastian 2009.09.09. 12:28:23

@TaTa86.:
Schön ist die Jugend'!
...
Aber sie kommt nicht mal.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.09. 13:52:17

@Cypriánus:

A "vissza" szót nyugodtan elfelejthetnéd. Azt kellene megtartani, ami még meg van, de inkább a fogyás mértéket kellene valamelyest csökkenteni.
Mondom: a kétséges helyeket feladni és egy jól védhető hadállásba visszavonulni.
Az ötven kilométernyire lévő emlékhelyekre meg át lehet járni megemlékezéseket tartani, ha aktuális.

Van ahol napi szinten, nyelvi szinten jelen kell lenni, de vannak területek amelyek elúsztak, ott csak az emlékek ápolása lehetséges. Hidd el a semminél az is jóval több! Amúgy az ébren tartott emlékhelyekből kedvezőbb időkben újrasarjadhat magyar kolónia.

Cypriánus 2009.09.09. 14:26:22

nem kell a vissza szót visszavonni,
Kolozsvár és Marosvásárhely esetén alig néhány ezer fő kellene.

Google 2009.09.09. 14:31:35

@Cypriánus:

Ezekre (kedvező közigazgatási régiók, eurorégiók szervezése, nyelvi jogok) nem marad energia, mert éppen az autonómiáért törik kezüket-lábukat. Hiába.
Így kerülünk két szék között a pad alá.

@TaTa86.:
És egyébként nem elég nagy a nyomor, még robbantgatni is kellene, nem?
Ma már a robbantgatás is egy luxus.
És kinek van rá negyven éve? És fölös életei?

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.09. 14:40:16

@Cypriánus:

Ne a teljes népességben nézd, hanem a 30-on aluliaknál. Amúgy konkrét városrészekbe kellene tömörülni és a közigazgatást is úgy kellene átszabatni (ebbe kellene Magyarország és az EU támogatása is), hogy legyenek magyar nyelvű területek, de ezt konkrétan akarni kell és tenni érte. Romániában ezt vallási köntösben is el lehetne érni, hisz csak a románok ortodoxok. Amúgy ezt nem románellenes éllel, hanem a lehető legnagyobb természetességgel kellene csinálni: Imádjuk, szeretjük a románokat néha össze is járunk velük, de élni egymás között szeretnénk.
A vallonok és a flamandok is különböző nyelvű reklám újságokat kapnak az utcáikba.

Cypriánus 2009.09.09. 15:04:08

nem szívesen szólnék bele, hogy egy szilágysomlyói magyar hogy és hol éljen. Erdély belső részein az etnikai kevertség nem új dolog, eddig is kibírták.Semmilyen utópiám sincs, csak a realitásokhoz igazodva szeretnék eredményeket látni.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.09. 15:15:45

"Erdély belső részein az etnikai kevertség nem új dolog, eddig is kibírták"

Mert az állam magyar volt, a többség meg román.

Ha az állam is, meg a többség is román és nincsenek alkotmányos biztosítékok, akkor elfognak tűnni.

Én is a multikultiért lelkesedem, de erőszakolni nem lehet, akkor szép, ha spontán működik, de egyensúly csak pillanatnyilag van, mert a szereplők ereje, befolyása változik. Nem a múltba kell nézni, esetleg csak a pozitív példákért.

Van egy ismerősőm aki azért jött el Romániából, mert szerinte teljesen magyarként csak itt Magyarországon tud élni, én megértem és szerintem a Székelyföldnek is egy ilyen területnek kellene lennie.

Cypriánus 2009.09.09. 15:26:17

multikulti-na az meg mi?

nézd: vannak ismerőseim Kolozsvárott és Szilágysomlyón, mindkét helyen 20% alatti magyarság ...és szeretik a városukat, szívósan magyarok, a saját közösségük ünnepei, hagyománya megtartja őket.
Nyilván egy kis faluban 18%-nak lenni az eltűnés útja, -de egy városban bizonyos lélekszámmal már nem biztos.

A román alkotmány-szemben az államot egy az egyeben a slovensky národ tulajdonaként deklaráló szlovákkal-változott néhány éve, és belekerült az államalkotó román nép mellé az "és..a nemzeti kisebbségek" kitétel.
Nyilván ezt szeretnénk még bővíteni, de gyereket szülni és magyarul beszélni a román állam akkor sem fog helyettünk.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.09. 15:38:57

"multikulti-na az meg mi?"

több 20% alatti kisebbség egy településen, akik a hivatalos nyelven kommunikálnak egymással és a saját anyanyelvüket használják egymás között.

De ahol 80%-nál nagyobb magyar többség van, az a település legyen magyar jellegű, cserében el kell ismerni, hogy Nagyvárad egy román város, bár lehetnének magyar negyedei.

Amúgy a Szlovák Köztársaság polgárai is a szlovák többségi nemzetből és a szlovákiai kisebbségekből jönnek ki, csak a szlovák Alkotmány bevezetője nagyon pátoszosan fogalmaz és a mondatrészek távol kerültek egymástól. :-)

Walter Melone (törölt) 2009.09.09. 21:13:13

Széthúznak ezek ahogy kell. Látszik, h van közük a magyarokhoz....

molaris 2009.09.10. 09:33:23

@Tehetetlen Dodó:
Itt,"Bell & Sebastian" "lélekvágás" gondolatára utaltam. Egyébként egyetértek Veled, magam is hallottam, mint ahogy sok más bűntény esetén is.

molaris 2009.09.10. 09:36:05

@Cypriánus:
Sok mindenről szól a fáma, de pont erről, a nemzetmegtartó anyaölről feledkeznek meg előszeretettel.

Rothstein 2009.09.13. 14:48:07

Nagyon erdekes tema, es a posztok szinten azok. Jomagam is jartam mar, nemcsak Erdelyben, hanem mashol is szinmagyar teruleten es szorvanyban egyarant. Egy biztos, sokkal nagyonn osszetartas kellene, koordinacio, nem hagyni elveszni egyetlen lelket sem, es meg kellene anyagilag erositeni (vallalkozasok utjan) a mind lelekben, mind anyagilag megroppant magyarsagot. Ma az internet vilagaban ,ar nincs lehetetlen A szorvany magyarok is tanulhatnanak anyanyelvukon. es hangsulyozom, nem engedni, ellenallni az asszimilacios tendenciaknak csak ugy lehet, ha van hattertamogatas. Enelkul az elvarasok irrealisak. A legjobb lenne egy magyarok vilagszovetsege szeru szervezet egisze alatt, egy mindenfele kulturalis, politikai szervezetet lazan egybefogo koordinacios csucsintezmeny. Letre kellene hozni egy nemzeti katasztert, ahogy a balti ne,etek csinaltak a ket vilaghaboru kozott, es szepen kuldtek a bejegyzettek cimere a konyveket, folyoiratokat stb.
Az elso lepes a fogyas megallitasa, ez a legfontosabb. ehhez pedig minden emberre szukseg van, senkinek sem szabad elengedni a kezet. Utana johet a romokon az epitkezes. Akar Szekelyfold bazissal, akar osszerdelyi bazissal.
Elnezest hogy kisse osszeszedetlen vagyok, de munkahelyrol irok, nincs tul sok idom, de a tema rettentoen erdekel, szivesen leveleznek, beszelgetnek masokkal ilyen dolgokrol.
A cimem jimicka@hotmail.com
süti beállítások módosítása