Valaki mondja meg, hogy mit kell csinálniii! - Reakció TV
2009. április 15. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

Valaki mondja meg, hogy mit kell csinálniii! - Reakció TV

 Bajnait megválasztották Kiss Péter helyettesének, vagy fordítva, de igazából mindegy. Korunk Vasvári Pálja, Fricz Tamás híveivel elindult kolbászolni a városban. Aztán az eső feloszlatta a tüntetőket, de ők később visszajöttek, és a szokásos rendőrhergeléssel küzdöttek az igazi demokráciáért.

 Amúgy megjegyzendő, hogy a tüntetők nem hajtottak be motorral a rendőrsorfalba, és mentőautót sem támadtak meg, sőt a Magyar Gárda sem csapott össze a rendőrséggel (már ha a szokásos lökdösődést nem nevezzük összecsapásnak). Hogy a Magyar Távirati Iroda és egyes médiumok miért írnak ilyen hülyeségeket, az legyen az ő dolguk; mi úgy látjuk, a mi hazafiaink a légynek sem tudnának ártani, viszont más problémákkal bőven el vannak látva.  

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr841066196

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kifordított ország 2009.04.15. 12:30:20

Molnár Csaba pofán röhögi a demokráciát...Mindig is egy irritáló ember volt számomra Molnár Csaba, de nálam most végkép elásta magát. 7:03-nál:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kamasuka 2009.04.15. 12:01:04

"a Magyar Gárda sem csapott össze a rendőrséggel"

Ja, semmi közöm hozzájuk, de a helyükben picsánbasznám azt aki még mindig kint hagyta az indexen a cikket, aztán lehet írni gárdaterrorról.

acidszarka · http://kigondoltam.blog.hu 2009.04.15. 12:08:23

sorfal szélén álló gárdista honleány - blokk

zoli29 2009.04.15. 12:40:14

Én egy kicsit már soknak tartom a kormányellenes tüntetőkön való gúnyolódást, legalábbis a Reakció részéről (az, hogy a baloldali média mindig ezen lovagol, szinte természetes).
Persze: vannak a tüntetők közt debilek (mint ahogy mindenhol, ahol sok ember összegyűlik), de ezzel már 2006 óta tisztában vagyunk. Több bőrt nem érdemes a témáról lehúzni, mert már unalmas.

zoli29 2009.04.15. 12:47:39

Ez pl. kimondottan biztató:

"Az Alkotmány utcában akart felszólalni Vona Gábor, a Jobbik elnöke, de a szervezők nem hagyták szóhoz jutni, arra hivatkozva, hogy ez nem pártrendezvény. Miután nem kapott szót, Vona Gábor az emelvényhez lépett és azt mondta, a Magyar Gárda elnökeként kíván felszólalni, majd elkezdett beszélni.

A demonstrálók ekkor hátat fordítottak a színpadnak és az Alkotmány utca – Honvéd utca útvonalon elindultak a Budai Várba, hogy új választások kiírását követeljék Sólyom Lászlótól.

Vona Gábor eközben arról beszélt, hogy egy csődbe vitt ország gazdasági minisztere lett a miniszterelnök és „politikai őslények” kezében van a hatalom; akik KISZ-tagok voltak, a jövőben semmilyen közéleti vagy politikai feladatot nem láthatnak el – jelentette ki. Vona Gábor beszédét a vonulók hangos pfujolással fogadták."

www.zoom.hu/belfold/hatat-forditott-a-tomeg-a-jobbik-elnokenek-45119.html

freehckr 2009.04.15. 12:59:02

@Zoli28:
"Ez pl. kimondottan biztató"

Teljesen mindegy, hogy most zoom.hu vagy hirszerzo.hu, ez is az egyik olyasféle MTI hír, amelyből tegnap tele volt a padlás: dezinformációk, féligazságok, csúsztatások... néhol komplett hazugságok (motorosok a rendőrök közé).

A történet annyi volt, hogy Vona felszólalásánál a "Fidesz mag" elindult Fricz után a várba... Természetesen bele lehet magyarázni, hogy a zemberek Vonának fordítottak hátat. Aztán biztosan Vona hajtott bele a rendőrsorfalba motorral, mert megsértődött... nem?! :)

elfelejtette 2009.04.15. 13:14:48

@Kifordított ország: Remek beszéd. Mindig is Navracsicsot láttam volna szívesen a miniszterelnöki székben.

rzs 2009.04.15. 13:19:33

@Zoli28: Én egy kicsit már soknak tartom a kormányellenes tüntetőkön való gúnyolódást
Egyetértek. Hol is írták, hogy "fikázni könnyű, alkotni nehéz" ? :-)

Javaslatokat kérünk, non-debil kormányellenes tüntetőket, a jószág egyévi jövedelmét...
Még a leginkább konstruktív cikk Lola karikásostoros demokrácia-modellje volt ;-)

zoli29 2009.04.15. 13:29:32

@rzs:

Bocsi, nem tudlak követni, ebéd után vagyok. Az idézet nem tudom, kitől van, és az utána következő gondolatokat sem teljesen értem...

szpal 2009.04.15. 14:00:37

Miért is kellett lezárni az egész Kossuth teret?
Továbbá: kb. 21:00-kor volt némi dulakodás, kb. fél percig, a Vértanúk terén, utána helyreállt a rend. Utána bemondták a rendőrök, hangosbemondóba h. "felszólítja a szervezőket, hogy állítsák helyre a rendet", utána pedig azt mondták be, hogy a gyülekezés "elvesztette a békés jellegét, ezért a rendőrség oszlatni fog." Utána kb. 1 óráig nem történt semmi, és akkor kezdtek el oszlatni, újabb felszólítás nélkül, nem tudni, h. azért, mert letelt az idő, vagy a békétlenség miatt. Láttam egy "passzívan ellenálló" fiút, akit végül is nem vittek be 50.000 Ft + testüregvizsgálatra. Vagyis összességében úgy tűnt, h. a rendőrség ismét megsértette a békés gyülekezéshez való jogot.

rzs 2009.04.15. 14:01:05

@Zoli28: van egy ilyen indexes fórum, amúgy talán valamelyik @rc kiállítás mottója volt (bár egyszer sem láttam a kiállítást). Mindegy is, kitől, de ide illett :-)

Amúgy semmi mögöttes tartalom, csak egyetértettem veled abban, hogy unalmas - sőt káros - a jobbos tüntetéseken gúnyolódni. Egy ilyen tüntetésen azt hiszem, több a végsőkig elkeseredett, szerencsétlen ember, mint a balhés droid. Nem kéne kiröhögni őket csak azért, mert másként artikulálják, amit mindannyian érzünk.

homoródkarácsonyfalvi 2009.04.15. 14:08:35

@Zoli28: Teljesen egyetértek.
A tömegben láttam, hogy néhány idősebb hölgy zokogni kezdett, amikor Bajnait a parlament miniszterelnökké választotta. Nekik van egy kis történelmi tapasztalatuk, pontosan tudják, hogy mi következik azután, hogy Rákosi et-t Gerő elvtárs váltja fel.
Nem tudom, hogy hány ezer ember, 12-től 6 órán keresztül tiltakozott keményen, de békésen a újabb puccs ellen. Ezt követően pl az m1 csak arról beszélt, hogy oszlatni kellett. Azt értem, hogy a Kádár-Gyucsány- Bajnai TV ezt teszi, de mit tesz a Reakció.
Jó pár ezer középosztálybeli, sok idősebb ember emberként állt ki, Ti meg a provokációkról tudotk írni, Benneteket is már csak az érdekel?

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.04.15. 14:18:33

Ez a Fricc csak mostanában van ennyire megmenve, vagy mindig kuplungos volt?

reality 2009.04.15. 15:00:49

@homoródkarácsonyfalvi: Pontosan. Már nagyon unom ezeket a videókat. Legalább lenne benne valami újdonság. Vagy legalább szólaltattak volna meg egy-két átlag embert, egy-egy nyugdíjast, aki fáradságot nem kímélve részt vesznek ezeken a megmozdulásokon. Mert csak ez maradt nekik/nekünk.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.04.15. 15:27:54

arról miért nincs poszt, hogy tegnap Demszkíj elvtársat valaki előre megfontolt szándékkal, társadalmi érdekhez fűződő indokból megtojásdobálta?

homoródkarácsonyfalvi 2009.04.15. 16:08:58

@reality: én azt láttam, hogy rengeteg ember vette magának a bátorságot és a fáradtságot, hogy politikai változást követeljen az országban. A másik oldalon meg azt láttam, hogy besúgók és provokátorok közreműködésével állítják elő a kormánypárti média vágóképeit. Valamint a Reakció című blog vágóképeit is. Kár ezért.

plastik02 2009.04.15. 17:01:40

"Az Alkotmány utcában akart felszólalni Vona Gábor, a Jobbik elnöke, de a szervezők nem hagyták szóhoz jutni, arra hivatkozva, hogy ez nem pártrendezvény."

nem azért de Morvai Krisztina egy konkrét párt programot ismertetett tegnap, az nem tűnt fel senkinek? profi politikai szónoklat volt pedig, mégha témáját illetően ijesztően szürreális volt is.
dörgölődzés, gyilkos libatolvaj, helytartó, palesztinok a saját hazánkban, ment a súlykolás keményen magas C-ben.

a másik meg, megy itt a rinya, hogy csak a debil tünetőket mutatják. hát kérem, kurva nehéz meló ám ott értelmes embert keríteni a kamera elé. aki nem hiszi, járjon utána!

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.04.15. 17:53:57

"Amúgy megjegyzendő, hogy a tüntetők nem hajtottak be motorral a rendőrsorfalba,"

Mi Fritz Tamást követtük a várba. A tömeg jó 20 perce fel ért már,
és népdalokat énekelgetett, amikor nagy dübörgéssl megérkezett
kb. 10 motoros. Tőlük értesültünk mi történt közben lenn a városban.

Egy hosszú, hullámoshajú, bőrzsés motoros arc ecsetelte a történteket 10-20 fős hallgatóságának. Mindenki le volt döbbenve.
Az oszlatást, a könnygázazást, _és a motoros akciót_ is elmesélte,
élményszerűen, azt állítva, hogy látta. Ezek után jön ez az elhatárolódás:

"20:39 Cáfolta a Gój Motoros Egyesület elnöke, hogy tagjai megjelentek volna a Sándor-palotánál kedd délután. Mészáros Imre elnök az MTI-nek elmondta: a gój motorosok 11 motorral - a rendőrséggel előre egyeztetve, rendőrségi felvezetéssel - érkeztek a Kossuth térre 14 óra 45 perckor, a Civil Összefogás Fórum nagygyűlésére. A motorosok a civilek által megfogalmazott petíciót átvették, hogy elvigyék a közszolgálati televízióba és a rádióba. A motorosok 15 óra 45 perckor érkeztek vissza az Alkotmány utcába, és közöltük, hogy mindkét helyen átvették a petíciót - tette hozzá az elnök. Mint mondta, ezek után, 16 óra 15 perckor elhagyták a Kossuth teret, és a motorosok hazamentek."

www.mno.hu/portal/629693

Kérdés: kivel beszéltem én a várban?
(a kézenfekvő összeesküvés elmélet összerakását mindenkinek
a saját fantáziájára bízom).

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.04.15. 17:58:31

Ja, fontos részlet: kérdésemre, hogy ők, a gójmotorosok ilyet
mégis miért csinálnak azt a választ kaptam:

- Két "parasztgyerek" volt, nem _közülünk valóak_.

zoli29 2009.04.15. 18:01:37

@plastik02:

"hát kérem, kurva nehéz meló ám ott értelmes embert keríteni a kamera elé."

Én ott voltam a Hősök terén, és a jelenlevők elsöprő többsége ápolt, teljesen átlagos kinézetű, normálisan viselkedő ember volt. Persze aki eleve előítélettel viseltet valaki vagy valami iránt, akkor úgyis csak azt fogja észrevenni, amit akar.

Kicsit furcsa, hogy a számítógép előtt ülve osztjuk az észt, és megpróbáljuk megmondani, hogy akik veszik a fáradságot és kimennek az utcára, azoknak mit kellene máshogy csinálniuk, hogy kellene öltözniük, mit kellene mondaniuk, stb.

plastik02 2009.04.15. 18:08:38

@Zoli28: ez nem Hősök tere volt, hanem a Kossuth tér.

a motoros balhéból annyi igaz, hogy 1-2 motoros bőgette a kozma ferenc utcában a tragacsát, majd tényleg elindultak a rendőrsorfal elé. 1-2 méterret tőlük megálltak, az előrehozott választásért protestáló békés frissen nyírt tömeg pedig nekiment a sorfalnak. eztán következett a gázozás. a bátrak gyülekezete erre visszavonulót fújt, amit a felháborodott hiszti követett, hogy ez mi meg hogy. a motorosok természetesen még időben visszafordultak...

tevevanegypupu 2009.04.15. 18:12:19

@Zoli28:
az euronews-on nezve valoban teljesen normalis, fegyelmezett, jol oltozott emberek alldagaltak orakig. Volt kozottuk azonban nehany feltunoskodo, gondolom a televeiziok es a szocialliberalis sajtosok oket figyeltek es roluk irtak. Nem szamit, regi garda, regi gondolatok. Az ujakat pedig jol megfizetik, tehat nem kivanhatja toluk senki, hogy az igazat irjak, eppen az ellenkezojet annak, amit sajat erdekuk megkivan. A libakat is mutattak a no comment-ben, ott sem volt semmifele botrany, hacsak a libak gagogasa nem tekintheto annak..(:

zoli29 2009.04.15. 18:18:08

@plastik02:

Azért a Hősök teréről írtam, mert tegnap a Kossuth téren nem voltam ott (vidéki vagyok), de a média a Hősök terét is ugyanúgy interpretálta, mint a tegnapit: párezer iskolázatlan, primitív, rasszista elem hőzöngése.

plastik02 2009.04.15. 18:26:36

@Zoli28: én viszont mindkét helyszínen ott voltam. ennyit erről...
speciel ahol EU-zászlót égetnek, üvöltve mocskos zsidóznak (nem, nem egy szűk mag), azt elég nehéz máshogy interpretálni. nem lehetetlen persze, de akkor meg miről is beszélünk?
nyilván volt ott épeszű ember is. gondolom azok léptek le a Sándor-palota felé, vagy amikor a bejelentett tüntetés ideje lejárt.

karaulu 2009.04.15. 18:39:47

@Zoli28: Kedves Zoli, egyetértek Veled. Szerintem sem a jobboldali szimpatizánsok feladata, hogy nevetségessé tegyék a kormányellenes tüntetőket. Ha időm engedné, én is részt vennék a tüntetéseken. Valószínűleg 56-ban, 1948-ban is voltak olyan "elemek" a forradalmárok között, akikkel nem nagyon szívesen közösködne amúgy az ember. De ha a cél közös, vállalni kell a közös fellépést. A társak gőgös fikázása az ellenfelet erősíti.

zoli29 2009.04.15. 18:50:11

@karaulu:

Én alapvetően egyetértek azzal, hogy legyünk kritikusak azokkal is, akik az ún. nemzeti oldalhoz tartoznak, vagy legalábbis odasorolják magukat.
Csak az nem tetszik, hogy most már lassan nincs különbség a TV2 Napló, az MTV Híradó és a Reakció beszámolója között. Mintha az lenne a közös cél, hogy vegyük el a kedvét a "jobbközépnek", hogy utcára vonuljon, és a lehetőleg minél jelentéktelenebbnek és nevetségesebbnek tüntessük fel azokat, akik mégis kimentek.

Szerintem azok, akik a mostani helyzetben is csak a számítógép előtt ülve írogatnak arról, hogy a kormánynak mennie kell, de utcára nem vonulnak, legalább annyira kellene szégyellniük magukat, mint azoknak, akik idióta módjára viselkednek, és hülyeségeket beszélnek ezeken a demonstrációkon.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.04.15. 19:33:13

@plastik02:
Ezt később én is így hallottam.
Kérdés, ki volt fenn 8-10 motorral a várban? Motorosnak
álcázott rémhírterjesztők? Ugyanis azt állították,
ők gójmotorosok. Ahogy megérkeztek semmi mást nem
csináltak, csak nagyhangon mesélték, mi történt. Két
motoros bele ment a sorfalba, a rendőrök kórházban vannak,
sok a súlyos sérült, Vona Gábort is nagyon megverték stb.

Carnivora (törölt) 2009.04.15. 20:30:53

Hatalmas a gárda parancsnok úr jó odabasztak a rendszernek :P

tevevanegypupu 2009.04.15. 20:50:43

Nem tetszenek kulonosebben a goj motorosok, inkabb felelmet ebresztenek mint bizalmat. De nagyon valoszinutlen - az eddigi mukodesuk alapjan - hogy rendorokbe hajtottak volna vagy verekedest provokalnak. Regi jo kommunista trukk a provokacio, mindig is eltek vele..A felderitetlen esetek nagy tobbsege nem azert nem derul ki, mert nem talaljak a tetteseket. Meg az eu-s zaszlot egeto es szemetsegeket kiabalo emberekrol is elkepzelheto, hogy
nem a tuntetokhoz tartoztak. Aki elt a szocialista rendszerben, nagyon gyanakvova valik az ilyen "esemenyekkel" kapcsolatban.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.04.15. 21:09:34

"Aki elt a szocialista rendszerben, nagyon gyanakvova valik az ilyen "esemenyekkel" kapcsolatban."

Megjegyzem, még az "összeesküvéselmélet" szót is ők
terjesztik szerintem. Én konkrét személyeket, azaz két régi besúgót ismertem fel az elmúlt években a tüntetéseken. Egyik a "Volvó" nevű pondró, akit még az Ibolya presszóban volt alkalmunk megismerni annak idején.
Nagyon megy a színház . )

plastik02 2009.04.15. 21:15:13

@tevevanegypupu: persze, mindent meg lehet magyarázni...

tevevanegypupu 2009.04.15. 21:54:05

@plastik02:
persze, meg lehet magyarazni, de azert az evek mulasa es a korulmenyek meg a tapasztalat arra intik az embert, hogy meg a sajat szemenek se higyjen neha. Egyebkent en lennek a legboldogabb, ha megbizhato, pontos es bizalomgerjeszto, hatekony, hozzaerto kormanyunk, ( tokmindegy hogy szocialista vagy jobboldali) rendorsegunk lenne, akikben bizni lehet. Mar irtam sokszor, nem a szocialistak vagy liberalisok ellen tuntet az emberek nagy tobbsege - nem szerettuk de elviseltuk meg Horn Gyulat is - hanem a mostani kormany es manipulacioi ellen.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.04.16. 09:05:27

@elfelejtette:

huhú, de még mennyire! Például megtudtuk tőle, mi a megoldás: az előre hozott választás.

Érted? Amint kiírják az előrehozott választást, beköszönt a Kánaán.

Engem meggyőzött.

tevevanegypupu 2009.04.16. 11:25:13

@mavo:
a Kanaan nem valoszinu, de egy kis nyugalom elkepzelheto. Ha a mostani mszp-szdsz sot mdf eltunne es megujulva terne vissza az nagyon jo lenne, egypartrendszer nem kellene. A fidesz egyszer mar gazdasagi szempontbol bizonyitott. Azt el tudom kepzelni, hogy ott is vannak szemelyek akik nagyon ellenszenvesek, szelsosegesek a baloldali erzelmueknek. De kellene kapjanak meg egy eselyt bizonyitasra. Hatha tanultak a hibaikbol es megprobalnak kevesbe bekepzeltek lenni. Ami pedig a szamonkerest, a koalicios kormany egyes tagjainak felelossegre vonasat illeti ,azt hiszem az szukseges lenne. Nem kellene buntetlenul hagyni tulsagosan nagy hibakat, egy orszag lezulleszteset. Politikusok, emberek kovettek el sorozatban, termeszetes dolog, hogy felelni kell erte. Ha valaki nem tudja fizetni a szamlait mert tulkoltekezett, aztan megprobal trukkozni a hatosagokkal, azt megbuntetik. Az orszaggal sem lehet szemelyes erdekbol es hatalomvagybol szorakozni.

Google 2009.04.16. 12:39:08

@tevevanegypupu:

Nem tartja a sors ironiájának, hogy nekünk kell itt magyarázgatnunk, hét év ilyen kormányzás után, hogy talán ha kiengednék a kezükből a kormányzást a túloldaliak, akkora baj még nem lenne?
Ha mi kibírtunk hetet, talán ők is kibírnak valamennyi évet, azt hiszem.
Ezért szép a pluralizmus. Miért ne élnénk vele?
Annyira "modernek" nem lehetnek, hogy azt higgyék, csak ők, és csak ők. Más nem.

tevevanegypupu 2009.04.16. 13:03:14

@Google:
valoban erthetetlen, hogy magyarazkodni kell, azt hinne az ember, hogy ez a tehetsegtelenseg es foleg a "nagy baj" mindenkit elgondolkodtatott. Ha egy csaladban valaki jelzalogba teszi a hazat, eladogatja a kanapet, a hutoszekrenyt es a csaladtagok ruhajat azert, hogy egy nagyobb, gyorsabb autot vegyen, vagy elmenjen Balira egy hetre nyaralni, nyilvan tiltakoznanak a tobbiek. Korulbelul ez a helyzet az orszag gazdasagaval is. Cifra nyomorusag, ami egy-ket retegnek valamennyire kedvez egy ideig, de mogotte nincs semmi a hatalmas adossagon kivul.
Es mivel nagyon ugy latszik, hogy semmikeppen nem megy a mostaniaknak rendbe tenni amit alaposan elszurtak, felre kellene allniuk, vallaniuk a felelosseget es odaengedni valakit, aki talan ert hozza..Bajnai es tarsai? Ugyan mar..

Google 2009.04.16. 13:19:21

@tevevanegypupu:

Pedig de szépen mondja a hiányzó politikai ambíciói ellenére is Bajnai, hogy a "kormányom" így, meg úgy...
Képzelje el, ha ambíciói is lennének!

tevevanegypupu 2009.04.16. 13:40:15

@Google:
hat ez eleg nagy hiba volt Bajnaitol, hogy kijelentette, hogy nincsenek politikai szandekai es csak egy evig akar maradni..Igy mar eleve nem jo elindulni, mert konnyen hiheti az ember azt, hogy ha megyeget a dolog akkor jo, ha nem akkor ugy is jo, veszem a kalapom..Az lenne az igazi, akinek igenis politikai ambicioi vannak, politikus akar maradni es bizonyitani akar. nemcsak a csodeljaras meginditasat szeretne kezelni hanem utana az epitkezesben is erdekelt lenne. Ha az ember hazudik akkor tegye mertekkel..es foleg emlekezzen ra, hogy mit..

plastik02 2009.04.16. 14:19:49

"Es mivel nagyon ugy latszik, hogy semmikeppen nem megy a mostaniaknak rendbe tenni amit alaposan elszurtak, felre kellene allniuk, vallaniuk a felelosseget es odaengedni valakit, aki talan ert hozza.."

remélem azt azért te sem gondoltad komolyan, hogy a politikában így meg; ha nem megy, sebaj, odaadom másnak.

ha jól tudom akkor most egy szakértői kormány állt össze. nem ezért ment a rinya pár éve? alig egy évet már csak ki lehet húzni azért ezzel. aztán lehet jönni bizonyítani. már én is várom.

Google 2009.04.16. 15:30:52

@plastik02:

Ha nem megy, ha ránk szakad, lemondunk. Ilyen van a nemzetközi politikában, nem egy eset.
Ez lesz a hírös.nevezetös szakértői kormány? Aha.
Pont ilyenre gondolt a zország.

tevevanegypupu 2009.04.16. 17:04:02

@plastik02:
Most majd megmutathatja Bajnai, Szekeres, Hiller, Kiss Peter es a tobbi uj szakerto..Olyan tamogatoik vannak mint Mesterhazi, Lendvai Ildiko, Ficsor..nem is beszelve az szdsz-es hozzaerto kivalosagokrol. A siker biztositott.(:
süti beállítások módosítása