A potyautas a köz kitartott ellensége?
2008. szeptember 09. írta: tölgy

A potyautas a köz kitartott ellensége?

 Fontos dolgok kötik le a kormányzat figyelmét. Méghozzá erkölcsiek. Igen-igen, ne tessék csodálkozni, az hazugság és rágalom, hogy a baloldal érzéketlen az erkölcsre, hogy a marxisták szerint az erkölcs csak másodlagos, a felépítmény része és a gazdasági érdek határozza meg az ember cselekedeteit és gondolkodását.

 Nem, a baloldal erkölcsös és erkölcsöt vár el másoktól.

 Az őszt két baller kategorikus imperativusszal kezdte a körkörös védekezésből kitörni vágyó Ferenc.

 Az egyik a tolerancia körmünkre égő problémája. Erkölcsi parancsként megfogalmazva: „Mit nézel? Ne bámulj, vazz!”

 A másik az adózás-adakozás. Az a sajátos helyzet alakult ki mára, hogy a nép ellensége nem a dologtalan (hercegek, grófok, naplopók és burzsoák), hanem a munkás, aki nem akar a többiek számára adakozni Robin Hoodnak, hogy az öregek, betegek, árvák, dologtalanok és kortárs művészek közt szétossza. Az adózás becsület dolga. Hess innen, anyagias szemlélet! Olyan csak annak lehet, aki kap.


Egy kulák kamrájának a kiseprése

 2005 után a magyar gazdaság legfőbb gondja ismét a feketegazdaság, az adót, illetéket és járulékokat nem fizetők. Ennek a mértéke a korábbi, és nyilván komoly erőfeszítések hatására ugyan picit sem csökkent, de a potyautasok kiváló bűnbakok, mint a kulákok, árurejtegetők, feketézők és nepperek voltak.

 Ezek kapzsiak, anyagiasak, nyerészkedők! Ha ilyen erkölcsi szörnyetegek nem lennének, akkor a költségvetés sem lenne gondban, hallom már 10 napja Ferenctől. (2006-7 ügyeletes bűnbakjai részben a tanárok, de főképpen a hálapénzt elfogadó gonosz orvosok voltak.)

 Hogy a politikai hasznon túl – a sötétben, pontosabban, feketegazdaságban bujkáló felelősre lehet mutatni – van-e ennek bármi praktikus gazdasági értelme, haszna, azt a kérdést senki sem teszi fel. A kifehérítő kampánynak nyilván nem lesz gazdasági haszna, legfeljebb néhány politikai marketing cég számára. A feketegazdaság mértéke olyan, mint az ország domborzata.

 Az erkölcsileg felháborodott baloldal szerint ezek a gondok. De vegyük komolyan a korábbi tanításukat, legalábbis, ha a balosokra gondolunk! Egy kedves közgizda szerint tavaly a nagy spórolások, a közalkalmazotti bérbefagyasztás, adóemelések mellett a kormány 500 mrd forinttal többet költött el a központi közigazgatásban, mint tervezte. Egy nem éppen jobbos elfogultságú szerző szerint is legalább ennek a felét-harmadát. Mi többet adózunk-adakozunk, Robin Hood és csapata többet vesz ki, és mély erkölcsi felháborodással követeli a toleranciát meg a szolidaritást.

 Amikor Ferenc a szociális feszültségekre hivatkozva utasítja el a költségvetési kiadások csökkentését, akkor tulajdonképpen melyik csoport feszültségeire gondol?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr75652572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bomi 2008.09.09. 08:04:44

Jó post.
Más oldalról: sokat beszélnek a "gazdaság kifehérítéséről" is, de ennek a mai (verbális) politika módszereivel történő megvalósítása brutális következményekkel járna: nagy valószínűséggel gazdasági összeomláshoz, egyes rétegek teljes anyagi ellehetetlenüléséhez és a segélyre szorulók körének nagyfokú bővüléséhez vezetne. Ne gondoljuk azt, hogy aki potyautas/adót csal/ügyeskedik a jövedelmével, az jódolgában teszi ezt: biztos vannak ilyenek is, de a nagy többség csak így tud életben maradni (és legalább dolgozik, és nem ingyen él, segélyből).
Ezen persze változtatni kell, de a szigor növelése önmagában a fent vázolt eredményre vezet; csak a pozitív alternatívák felmutatása és a brutális mértékű elvonás csökkentése mellett jöhet szóba (az ösztönzők szempontjából egyébként például az adóamnesztiát jó ötletnek tartom, bár önmagában ez sem ér sokat).

Oli bácsi · http://reakcio.blog.hu 2008.09.09. 08:07:51

"betegek, árvák, dologtalanok és kortárs művészek "

Ez igen jó (és sajnos találó) :-DDD

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.09.09. 08:16:19

bomi jól beszél.
amit ferenc akar, az egy zárt rendszerben nagyon jól működne, mert nem lennének olyan dolgok, hogy lassan szlovákiában nagyobb lesz a minimálbér, mint itthon.
itthon a jelenlegi adószint nincs benne az árakban, mert kitermelhetetlen.

Mi0 2008.09.09. 09:10:00

A baloldal és a marxisták szinonim emlegetése azért súlyos félreértésre utal, csakúgy, mint a jobboldal morális felsőbbrendűségének érzékeltetése. Teljes tévút, ilyen általánosító ítéleteket erkölcsökről meghozni alaptalan, de legalábbis butaság. Persze az is lehet, hogy tévedek, és mégis megalapozott és okos dolog; ebben az esetben zengjen hát kinyilatkoztatásom, által e verőfényes őszi délelőtt madárcsicsergésekkel tarkított lágy szellőjén: a jobboldal érzéketlen az erkölcsre!

plastik02 2008.09.09. 09:19:52

mindenki halálra van sértődve, mikor valaki nácit kiált, vagy fasisztázik, de azért a csöppet sem baloldali kormányt egy hang nélkül le lehet marxistázni és írni egy ilyen gyomorforgató komcsizást.
elfogytak az érvek? segítsek?

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.09.09. 09:31:16

Szóljál Turbulenciának plastik, Tölgynek tuti hiányzik.

CrL 2008.09.09. 09:33:50

technikai: tölgy, a második linknél hiányzik egy j az obbklikk elől.

Szibarita 2008.09.09. 10:16:16

Elkepeszto ez a lendulet, nem ertem miert nem talaljatok ki vegre, hogy kommunistazni akartok-e vagy epeszunek lenni.

Float 2008.09.09. 10:20:16

Nekem legjobban az tetszik, hogy mennyire jajgat ez a felelős kormány a fekete/szürke/törtfehér gazdaság miatt, de a korábbi külsős adócsomag pakkot élből elutasították pökhendi módon, hogy az embernek kinyílt a bicska a zsebében.
Pedig az valóban jó lett volna a "fehérítésre", de ezek a bumburnyákok csak vernyogni tudnak.

Francois Pignon 2008.09.09. 10:26:57

Még szerencse, hogy a miniszterelnök maga az élő példamutatás, akinek eszébe sem jutna kibújni adó- és járulékfizetés alól.

reakcio.hu/mediawiki/index.php?title=Fittelina_Kft.

www.vilaggazdasag.hu/index.php?apps=cikk&cikk=238577

jbb 2008.09.09. 10:31:50

Olyan megható a vörösök felindultsága. Persze engem is zavar, ha olyannal kell szembesülnöm, hogy gáz a viselkedésem és mások ezt látják, sőt még szóvá is merik tenni. Szar az élet.

A post szerintem kiváló, remekül foglalja egybe ElQró megosztó és gyűlölködő taktikáját, mely röpke 6 év alatt sikeresen fordított majd' minden kisebbséget, közösséget a másik ellen. Ehhez értenek az elvtársak igazán, láthatóan az ország vezetéséhez, a gazdaság működtetéséhez és nemzetünk stratégiai jövőformálásához finguk sincs. De legalább jól működtetik a posztkommer mutyihálózatot. Munkásőr ivadékok, a kifehéredés zászlaja alatt először is kérjétek már vissza Ferenctől az évi 100 milliós áramár kedvezményt, szegény jó nyugdíjasoknak és egyéb eltartottaknak jól jön az még majd a januári 200 Ft-os gázár mellé.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.09.09. 10:37:13

olyan üdítő néha a szibaritákat olvasni...

hiba 2008.09.09. 10:52:33

Attól eltekintve, hogy gusztustalan, mikor a sikkasztók piros karszalagot húzva gyalázzák a bliccelőket, még tenni kell valami a potyautasokkal. Persze ehhez előbb le kéne váltani a sikkasztó ellenőröket, akiknek különös ismertetőjelük, hogy semmi közük az osztrák belpolitikához, de rajonganak a viaduktokért és az alagutakért.
Ha pedig a főorvos úr sportot űz abból, hogy terepjáróval jár munkába, ne legyen már annyira felháborodva azon, ha egyesek szerint az egészségügy mégis üzlet.

Szibarita 2008.09.09. 11:07:23

Egy dolog az adoreform, annak megvitatasa es a kormany hibas gyakorlatat biralni a teren, masik dolog frocsogve komcsizni, nem mintha nem ertenem, hogy minden politikai kozossegnek szuksege van az ellensegkep megerositesere idorol idore.

tevevanegypupu 2008.09.09. 11:13:06

Aha, ellensegkep. Szerencse, hogy az MSZP-nek nincs ilyen.
A kormany hibas gyakorlatarol pedig nem nagyon erdemes vitatkozni 2010-ig. Addig marad. Lehet, hogy meg tovabb is. Ez az egesz csak cirkusz, nem lehet elkuldeni oket es nagy valoszinuseggel nem is akarjak, egyek meg amit foztek felkialtassal.
Es az asztalhoz invitaljak az egesz orszagot.

irrelevant 2008.09.09. 11:19:52

Plastiknak igaza van, ezt a neoliberális szemléletű kormányt komcsinak nevezni a felduzzasztott bürokrácia miatt, hát enyhén szólva is necces. (Tudom, majd mindjárt jön Gabrilo és kiigazít, hogy a komcsik nem azért komcsik, mert bármilyen klasszikus baloldali eszmét megvalósítanának, hanem a _szemléletük_ miatt, bla-bla. Magyarra fordítva: azért komcsik, mert ő komcsinak látja őket.) Sajnos ez körülbelül azzal van egy színvonalon, mint amikor az Újságíróklubban megállapították, hogy Orbán "magyarizmusa" egész egyszerűen hungarizmus.

A feketegazdaság pedig valódi probléma, bár abban igaza van a posztnak, hogy "kommunikációval" és verbális agresszióval a problémát felszámolni nem lehet.

heima (törölt) 2008.09.09. 11:30:59

Miről ismerszik meg az igazi veretes kommunista? Hát akkor, h nem szereti a komcsizást :)

irrelevant 2008.09.09. 11:32:25

Akkor ezen az alapon a Fidesz és a Reakció is náci :D
Wow!

plastik02 2008.09.09. 11:53:30

ötvöspeter:"Sajnos ez körülbelül azzal van egy színvonalon, mint amikor az Újságíróklubban megállapították, hogy Orbán "magyarizmusa" egész egyszerűen hungarizmus."

kb. erről beszélek. persze így biztos többen olvassák. kulák meg marxisták mégiscsak kattintósabb téma mint egy neoliberális adócsomag (amivel mellesleg mi a baj azon kívül hogy kik vezetik be?)...

Manyi Béci 2008.09.09. 12:29:53

Tölgy

írja már meg rendes postban azt is, hogy ezeknek a büdösöknek az arcuk is más:)

józan' 2008.09.09. 12:35:34

Ferencék nem azért "komcsik", mert ténylegesen szélsőbal eszméket kéviselnének, hanem mert egy 40 évig hatalmon lévő totalitárius párt utódai ők, eszközeik pedig nem sokat változtak, csupán "finomultak." A mag, a háttér és az eszközök alapvetően hasonlóak. Kiemelném ezek közül például a MERJÜNK KICSIK LENNI-re épülő felfogást. :)

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2008.09.09. 12:39:22

Látja, Tölgy, vigyázni kell ezekkel. Nem lehet vitatkozni úgy, hogy közben komcsizunk, mert akkor arról fog menni a téma, hogy akkor ők most komcsik-e vagy sem.

Sz'al először el kell magyarázni nekik szép kedves szavakkal, hogy mekkora dilettánsok, aztán mikor már belátták, akkor lehet mondani nekik, hogy "látjátok, mekkora büdös komcsik vagytok...". Mint Karinthynak a hegedüs fiúja a cirkuszban.

irrelevant 2008.09.09. 13:02:22

"Ferencék nem azért "komcsik", mert ténylegesen szélsőbal eszméket kéviselnének, hanem mert egy 40 évig hatalmon lévő totalitárius párt utódai ők, eszközeik pedig nem sokat változtak, csupán "finomultak."

Ez igaz, de azért legyünk már egy kicsit igényesebbek, fejtsük ki részletesen, érveljünk esetleg, aztán olvassuk el az írást, mielőtt a publikál gombra kattintunk, disztingváljunk. Teleszájból komcsizni azért nem a politikai újságírás csúcsa. Még a politikai blogírásé sem. Főleg akkor, hogyha Fletóék gazdaságpolitikája (amiről firkálunk) baloldalinak is nehezen nevezhető, pláne kommunistának.

Amúgy szerintem a Gyurcsány-kormányról írni (komcsizni) és a szövegbe padlásleseprést ábrázoló képet illeszteni körülbelül olyan gyomorforgató agit-prop szarság, mint amikor a kuruc lezsidózza Gyurcsányékat, a szövegbe pedig egy véres pászkát evő, púpos zsidó karikatúráját illeszti be. :)

Google 2008.09.09. 13:04:35

Akinek nem inge, miért veszi magára?

Ha nem érzitek magatokat, vezetőiteket kommunistának, miért méltatlankodtok? Ha nem, hát nem.
Hadd beszéljünk, mondjunk mi itt nagyobbnál nagyobb hülyeségeket. Magunkat égetjük, nem titeket.

Van némi-nemű tapasztalatunk (nem a külsejükről, nem, nem), jeles képviselői a kommunizmusnak tüsténtkednek ma is a politikai porondon, ja, Pozsgayra és Szűrösre gondolok, persze, s menetrendszerűen szólnak ránk: ne kommunistázz! Miért ne tehetnénk?

irrelevant 2008.09.09. 13:06:19

Ha nem érzitek magatokat, vezetőiteket nácinak, miért méltatlankodtok? :DDDDD

jbb 2008.09.09. 13:14:11

Mert ez nevetséges Péter, tudtommal a Fidesz nem az NSDP utódpártja, annak tőkéjével, kádereivel és kapcsolati rendszerével. Közben volt egy kis luk az időben, meg néhány száz kilométer térben.
Ezek viszont ugyanazok a kommerek. Ugyanolyan reflexekkel. Csak az állami vagyon náluk kötött ki, még elvekről sem lehet beszélni náluk.
Ez a poszt éppen ezt a párhuzamot mutatja be gyönyörűen, az ellenségkép kreálást, akik "miatt az ország nem tud felemelkedni". Hát, szerintem meg azért tart itt az ország, mert egy sóskifliért megvették maguknak a legalja támogatását.

CrL 2008.09.09. 13:19:32

otvospeter: én sem tudom, most a kommunizmust váltotta a rendszerváltás vagy a nácizmust?

másik, a komcsizás nem a cikk főüzenete, de elhiszem, hogy offolásra tökéletes.

ettől még persze Feri nem komcsi, sőt. Társaival viszont ezermindent átmentett onnan. (Nemcsak a kiszes vagyont)

irrelevant 2008.09.09. 13:21:32

jbb, igazad van, minden szavaddal egyet tudok érteni.

A baj csak két dologgal van:
- agit. prop. szöveget írni politikai újságírás címén ciki, akkor is, ha a jobber törzsközönség zabálja a komcsizást.

- ha a kommunisták arról ismerszenek meg, hogy méltatlankodnak a kommunistázás miatt, a Reakció szerzői, közönsége, a Fidesz vezetése és hívei miért méltatlankodnak, ha nácinak nevezik őket? Hiszen nem nácik.

Ne legyen már a nácizás meg a komcsizás különböző dolog, ugyanolyan primitívség mind a kettő. Kommentben még elmegy, egy komment 5-10 sorra van kalibrálva, de egy poszt szerzőjétől azért elvárható, hogy értelmesen fogalmazzon, próbáljon érvelni is jelzők osztogatásán és padlásseprő képek beszúrásán kívül. Meg hogy ne keverje össze az államosítást a privatizációval. Szerintem.

plastik02 2008.09.09. 13:23:01

Pozsgay csak egy remek példa arra, hogy a régi elit (ami mellesleg a rendszerváltást közvetlenül megelőzően egyáltalán nem volt már egységes) ott van minden pártban. ez alól talán csak az oly sokszor szidalmazott SZDSZ a kivétel, nem baj őket lehet másért utálni.

mellesleg egy kurva szó nem hangzott még el arról, hogy ez az adócsomag miért is lenne rossz, azon kívül, hogy a Gyurcsány lopcsalhazudik.

egy eljövendő szakértői kormány (mely feltehetőleg megmarad Fodor Gábor agyszüleményének) közgazdász vezetője feltehetőleg a jóléti kiadások megnyírbálásával, a nyugdíjkorhatár emelésével és egyéb finomságokkal indítana. szóval vitatkozni lehet, de ez a cikk megmarad a jó öreg témánál és kurvára nem vezet sehová. persze lehet, hogy nem is ez volt az motiváció...

CrL 2008.09.09. 13:24:48

rájöttem, otvospeter te a reakcio Paul Lendvaija szertnél lenni ;] no pun intended.

Francois Pignon 2008.09.09. 13:25:29

Baromira unalmas ez a vita, újra és újra egyre inkább. De azért csak megkérdezném, kicsoda ma Magyarországon Pozsgay Imre?

Francois Pignon 2008.09.09. 13:27:13

(SZDSZ ténnyleg kivétel? Hozájuk tartozott például az a miniszterelnök, aki 56-ban hivatalosan behívta az oroszokat.)

tevevanegypupu 2008.09.09. 13:38:09

Tenyleg hulyeseg komcsizmi mikor ezek a komcsik mar legalabb husz eve nem komcsik hanem a legtobb nagytokes lett. Szoval idejetmulta. De az tenyleg olyan mulatsagos mikor Gyurcsany becsuletrol, hazugsagrol, adocsalasrol es ugyeskedesrol beszel. Nem tehet rola az ember de akkor ujra es ujra az jut az eszebe, hogy gazdagodtak meg husz eve es mit ugyeskednek most is. Egy gonosz mostoha akarja feheriteni Hofeherket? Mert egy bliccelo a villamoson es parezer forintot "megsporolo" feketen dolgozo munkas tenyleg annak tunik mindehhez kepest..

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.09.09. 13:43:57

Tölgy, maga valahogy mindig heves indulatokat vált ki liberális érzelmű kommentelő felebarátainkból itt a búzablogon. Tehát jó úton jár, igaz Manyika?

plastik02 2008.09.09. 13:46:28

ya tényleg, akkor bliccelők meg feketemunkások, eridjetek, amnesztia!
én meg veszem a bérletet és adózom tovább....

tevevanegypupu 2008.09.09. 13:55:08

En is vettem mindig jegyet, berletet, soha nem blicceltem, nem is mernek, mert el sem tudom kepzelni azt a szegyent ha elkapnanak es nem lenne jegyem. De azt el tudom kepzelni, hogy valakinek nincs penz berletre, nincs penze megfizetni a jegyeket, orulet mennyibe kerulnek.;Nem menti fel oket persze ez, csak eppen nem csak ez a hiba az egesz rendszerben..Ez is hiba de a kisebbik.
Mondjuk otvenezer forintosos fizetesbol hogy a fenebe vegyen valaki berletet.? Na jo, nem terek el a tematol. Es el lehet itelni, de maskeppen itelem meg azt aki neha elfelejt jegyet venni , mert nem jutna akkor fozelekre, es maskeppen azt, aki nem felejtette ott az allam asztalan(: a gyarakat es egyebeket..
Es elitelem azokat is, akik miatt jelenleg all a Budapest-hegyeshalom vonalon a forgalom mert elloptak es megrongaltak a kabeleket. Mennyi ellentmondasbol all az elet, remes..

jbb 2008.09.09. 14:02:06

Igen-igen, de miért kellene ezen a posztkommerságon olyan könnyen túllépni? Ha valahol véget ér egy diktatúra, akkor könnyes szemmel megköszönik a kiszolgálóknak és megkérik őket, hogy próbálkozzanak máshol. (vagy simán kinyírnak mindenki, de az nem túl ejrópéer manapság) Szóval amíg az utolsó esély hadműveleti területén élünk hazánkban is, nem értem, hogy miért kellene a kommergyökereket kedves adottságnak venni és befizetni ezeknek még egy kicsivel több adót. He?
Nem értem, hogy az ávósokat miért nem lehet végre bíróság elé állítani? A körömletépés nem volt emberiség elleni bűntett?
Értsék meg a balosok, ezek a fiúk a szemünkben nem brit munkáspárti vezetők, simán átvedlett, lopós, ahudós, bűnöző diktátorpalánták. Ennek fényében pedig igenis pikáns a gyalázkodásuk. A teljesítményükről már nem is beszélve.

irrelevant 2008.09.09. 14:05:06

jbb: azzal, amit írsz, nincs vitám.
Csak azt mondom, hogy joggal kritizálni is lehet színvonalasan, meg színvonaltalanul. Tölgy az utóbbit csinálta ezzel a propagandaposzttal.

jbb 2008.09.09. 14:14:57

Látod ezt viszont szubjektív dolog. Én még sokkal viccesebbeket írnék ezekről, az biztos. Tölgy legalább tárgyilagos volt a technikáikat illetően. Ezért sem szerkeszthetem én ezt az oldalt. :)

plastik02 2008.09.09. 14:17:23

ez a baj, hogy mindig másképpen ítélem ezt mint azt. lehet folyton mutogatni, hogy ha fent lopnak akkor nekem is szabad és ez baromi egyszerű érv. pedig voltaképpen ez kölcsönös folyamat és amíg lopnak odalent, addig lopni fognak odafent is...

"Mondjuk otvenezer forintosos fizetesbol hogy a fenebe vegyen valaki berletet.?"

ne vegye, és ne fizesse ki a vízszámlát, meg a gázt sem és akkor már villanyt is hagyja inkább másra...

a köztehervállalás és a szociális gondoskodás talán nem ott kezdődik, hogy a szegénynek meg van engedve, hogy lopjon csaljon. nyilván léteznek kedvezmények, támogatások ésatöbbi, legitim eszközök.

"otvospeter "
Ki liberális itt?

én vállalom.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.09.09. 14:30:02

Akkor legyen liberális elhajló. Nekem mindegy, Felebarát a lényeg. Már fejlődtem én is, nincs kedvem árkot ásni, embernek tartom a liberálist is.

jbb 2008.09.09. 14:31:59

A szomszédom szerint a liberális életfelfogása velősen: szarok bele.
Gondolom ezzel plastik nem ért egyet maradéktalanul, szerintem viszont egész jól visszaadja.

tevevanegypupu 2008.09.09. 14:36:14

Igy leirva minden olyan egyszerunek tunik tenyleg. Fizesse, ne fizesse..Persze hogy fizetni kell amit az ember fogyasztott. Es persze hogy meg kellene fizetni az ember munkajat is ugy, hogy tisztessegesen megelhessen belole. Ember modra es ne pariakent.
Hogy mi a kulonbseg egy kisstilu ugyeskedo es egy nagyvonalu tolvaj kozott? Latszolag semmi, mindketten karositjak a tarsadalmat. De talan megis mas az, aki a hetkoznapi, mindennapi megelheteseert kovet el szabalytalansagot es mas az, aki a milliardjaihoz akar meg tobbet. Stefan Zweig azt irja a Valtozasok mamamoraban, hogy az allam a legnagyobb rablo..mas korban, mas korulmenyek kozott, de azert kicsit elgondolkodtato, ha a magyar adokra es berekre gondol az ember.

Devil Inside 2008.09.09. 14:49:43

Hol volt ebben a cikkben komcsizás?

Meg mitől propagandposzt az, ami szimplán rámutat, hogy anno a komcsik és most "ezek" milyen hasonló kommunikációs módszerekkel dolgoznak: a saját alkalmatlanságukat és a kormányzat/általuk kitalált ttársadalomjobbító törekvések csődjét valamilyen bűnbakra próbálják kenni.

Ja, a nácizás és a komcsizás pedig rohadtul nem ugyanaz a szint: a volt nácikra a Simon Wiesenthal központ a mai napig vadászik, míg a volt kommunisták békésen majszolják a parizert és senki nem cseszteti őket. Aki náci, az sokkal jobban ki van rekesztve a társadalomból, diszkreditálják, figyel rá a titkosszolgálat, stb. Így a náci jelző sokkal erősebb devianciát jelent, mint a komcsi. Ezt mutatja, hogy jelkép szinten Gyurcsány különösebb következmények nélkül kiállhatott a vörös csillag rehabilitálása mellett, míg a másik oldalon olyan másodlagos és nem is egyértelműen az adott politikai eszmére utaló jelképekből is balhét lehet csinálni, mint az árpádsáv vagy a turul.
Szóval hagyjuk már ezt a nácizás=komcsizás, mert rohadtul nem igaz. Még akkor sem, ha egyiket sem érdemes túl sűrűn használni...

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.09.09. 14:53:13


osszefoglalom.

...............................................................

De te bolsi vagy, bibibi, es huje is es nem is adom oda neked a piros teherautomat.

De te meg fasi vagy es az en apukam meg tuzolto es jol megveri a te apukad.

De te meg lopol. Meg az apukad is lopik.

De te meg bepisilsz.

De te meg meg leszel mondva.

De te is.

CrL 2008.09.09. 14:55:19

De te meg mindezt összefoglaltad az ofőnek.

Devil Inside 2008.09.09. 15:00:22

plastik:
A lopást fent érdemes elkezdeni abbahagyni, mert az aránylag kezelhető méretű feladat. Nomeg a jó példa könnyebben terjed fentről le, mint lentről fel. Amikor a jómunkásember azt látja, hogy hiába nem lop, azt felette ellopják, akkor úgy érzi, kissé kihasznáják.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.09.09. 15:07:42

Amikor az ember kényszervállkozóvá kényszerül, néhány pillanatra még komcsizik, nácizik aztán észbe kap és keresgélni kezd, hogyan tudna megélni. Nincs havi fix a háta megett, amikoris oszthatja az észt akár egy ilyen posztban is - MEG KELL ÉLNIE valamiképpen, s az első dolga, hogy kihagyja a fizetendők sorából az államot. Bizony csak annyit fizet amennyit nélkülözni tud. Az itt kommentelők közül hányan próbbálkoztak már ilyesmivel....? És persze növekszik az adósság, gyűlnek a kamatok. Mire megerősödne kissé a vállalkozása, a félretolt kötelezettségek szinte megfojtják. Kupa szerint az első 2-3 év a kritikus, ha azt túléli a vállalkozó, már megmarad. Egykori pénzügyérként szépen bevallotta, hogy csalás nélkül semmi remény. Persze mindez nem vonatkozik olyanokra, akik megett temérdek pénz és, nem folytatom. Végigcsináltam.

betyár (törölt) 2008.09.09. 15:08:05

" otvospeter · fricska.blog.hu 2008.09.09. 11:19:52
Plastiknak igaza van, ezt a neoliberális szemléletű kormányt komcsinak nevezni a felduzzasztott bürokrácia miatt, hát enyhén szólva is necces. (Tudom, majd mindjárt jön Gabrilo és kiigazít, hogy a komcsik nem azért komcsik, mert bármilyen klasszikus baloldali eszmét megvalósítanának, hanem a _szemléletük_ miatt, bla-bla. Magyarra fordítva: azért komcsik, mert ő komcsinak látja őket.)"

Igazad van ötvöspéter, legyenek ezentúl bolsik, akkor nincs félreértés a módszereiket tekintve.))

plastik02 2008.09.09. 15:17:58

jbb: A szomszédom szerint a liberális életfelfogása velősen: szarok bele.

meglehetősen bonyolult világképpel rendelkezhet a szomszédod

Turbulencia (törölt) 2008.09.09. 15:19:51

Őrnagy Őrnagy,

Ezzel a poszttal speciel egyetértek. Nem hülye a tölgy, csak akkor beszél butaságokat, amikor filozófiában járatosnak képzeli magát.

A marxizmus emlegetése ugyan itt is ostobaság, de nem ez a poszt lényege. Amúgy meg az egész európai baloldal is identitásválságban van, nem csak a mi poszt-komcsijaink. Erről egy új összefoglalás itt van:

metazin.hu/node/1452

jbb 2008.09.09. 15:27:21

plastik: Jelentem, ezzel tényleg mellé lőttél most. Persze számotokra ez nem volt nyilvánvaló, de a szomszédom már-már betegesen vonzódik a filozófiához és a politológiához. Nappalija gyakorlatilag nincs, mindent ellepnek a témában íródott könyvei és ismerve őt, valszeg többet olvasott mint mi itt mindahányan együttvéve, tudniillik ő nem műkedvelő, hanem ez az élete egyszerűen.
Nos, ő 42 év tanumány után jutott erre a megállapításra, melyet egy közös gulyásfőzés közben tudomásunkra is hozott. :)))

hiba 2008.09.09. 15:37:14

Ezek szerint előbb utóbb mindenki liberális lesz. Legalábbis én kezdek oda eljutni, hogy szarok bele...

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.09.09. 15:41:44

Kéretik megőrizni a búzablog színvonalát. Tehát: űríték bele a sz..k helyett.

nemkellnemzetivagta 2008.09.09. 15:55:36

kommunistázni helyénvaló mert 1. azokat komcsizzuk, akik magukat is annak vallották, míg a körülmények hatására leszoktak erről. 2. bolsevik módszereket alkalmaznak a kormányzás során, vagyis, amikor már elloptak/elkúrtak/feléltek mindent, akkor elkezdik a középosztályt fingatni a lumpen szavazóik nagyobb örömére. 3. komcsizni öröm, mert a liberálisok, meg a finomabb lelkű polgárok sápítoznak és levegőért kapkodnak és az olyan vicces.

plastik02 2008.09.09. 16:23:09

jbb: huszonpárév tanulás után eljutottam oda, hogy rajtam kívül mindenki faszságokat beszél, nekem pedig folyton igazam van...

soseleszekelső 2008.09.09. 16:29:58

"2. bolsevik módszereket alkalmaznak a kormányzás során, vagyis, amikor már elloptak/elkúrtak/feléltek mindent, akkor elkezdik a középosztályt fingatni a lumpen szavazóik nagyobb örömére. "

Azért ez nem úgy van, hogy 5-10 ember (a kormány) lop el mindent. Szerintem a pénz jelentős része az önkormányzatokon keresztül tűnik el, és ennek komoly haszonélvezője a vállalkozói 'középosztály'.
És nem a 'lumpen' szavazó a legnagyobb haszonélvezője annak, ha feketén/szürkén dolgoztatják, hanem megint csak a vállalkozói réteg.
Szerintem az is 'felélés', hogy minden állami 'szolgáltatást', támogatást igénybe veszek, de befizetni nem vagyok hajlandó, mert úgyis ellopnák.

Tény, hogy:
- Túl magasak az adók, gyakorlatilag kitermelhetetlenek
- A konvergenciaprogram bevételszámai teljesültek, míg a kiadáscsökkentést nem sikerült végrehajtani, így ezen a területen kéne elsősorban kapirgálni.

De az is tény, hogy:
- Kevesen adóznak, szükség lenne az adózásba bevont kör szélesítésére
- Nagyon sokan hivatkoznak a túl magas adóterhekre, és fizetnek ezért szinte semmit, miközben bőven jól megy nekik (biztos találkoztatok már olyannal, aki a 10M-s autója mellett kesergett, hogy megölik az adók)

Az persze igaz, hogy a megoldás nem az ellenségkép kreálása lenne, hanem olyan adótörvények és gazdaságpolitika, ami a fenti ellentmondásokat segít feloldani.

Google 2008.09.09. 16:48:05

Kedves Ötvös Péter!

Nyugodtan nácizzon le! Up-to-date lesz, nagyon.

A segélyre várókra Gyurcsány jelenti a legnagyobb veszélyt. A munka kultúráját kérdőjelezteti meg velük. Vannak emberek, akik semmit nem tesznek, maguk, de főleg gyerekeik boldogulását, egészséges szocializációját veszélyeztetve ezzel.
Azzal, hogy szóban a cigányok mellett vagyunk, adjuk alájuk a lovat, még semmit nem oldottunk meg, a rasszizmus ellen egy lépést sem tettünk, viszont jól összeugraszthatunk népcsoportokat.

irrelevant 2008.09.09. 17:22:36

Kedves Google!

Nem kell mártírkodni.
Előtte meg nem kell hülyeségeket beszélni :)))

Pelso 2008.09.09. 19:34:08

Hát,mondjuk, a hálapénzt elfogadó orvosok nem egészen bünbakok, hanem inkább foglalkozáskörében elkövetett vesztegetés +hivatali visszaélés elkövetői, - ha jól tudom.

Google 2008.09.10. 11:29:38

Kedves Péter!

Ön elmondta, mit "nem kell". Most arra várok, elmondja azt is: mit "kell".
De mindeközben minannyian (Ön is, én is) azt csinálhatunk, amit akarunk, amit tudunk, igaz-e?

Ököl 2008.09.10. 15:08:02

Pelso, Nem jól tudod.

Dr. Polt Péter szerint 2004-ben

ezekben az esetekben büntethetők:
ha az orvos
ba) a hálapénzt kéri, büntethető,
bb) a kötelességének megszegéséért adott hálapénzt elfogadja, büntethető (ha a kötelességét ténylegesen megszegi, bűncselekménye súlyosabban minősül; a kötelességnek előny adásához kötött teljesítése is kötelességszegés, ezért az orvosi kötelesség lényegi tartalmát jelentő gyógyító-megelőző tevékenység teljesítésének juttatáshoz kötése ugyancsak megalapozza a büntetőjogi felelősséget),
bc) a hálapénzt nem gyógyító-megelőző tevékenységére tekintettel, hanem igazgatási (irányító, szervező, ellenőrző) vagy gazdasági jellegű intézkedési körében kéri vagy elfogadja, büntethető.

kicsit később:

ha az orvos gyógyító-megelőző tevékenységére tekintettel adott hálapénzt nem kéri, de azt elfogadja, nem büntethető

forrás:
www.eum.hu/archivum/halapenz/legfobb-ugyesz

és ne tessék a szart kavarni, mert odacsapok. Unom már a bűnbakszerepet. A poszt szerint is 2007 után már nem mi jövünk!

rezidens

Ököl 2008.09.10. 17:04:44

Egyébként meg elhangoznak kijelentések a közbeszédben egymás után, sokszor ugyanabból a szájból pl:

1. hálapénzt elfogadni bűncselekmény, vesztegetés.
2. na de az orvosok sem vallják be a hálapénzt adóbevalláskor

Ebben az országban ezek szerint be lehet vallani a bűncselekményből származó pénzt.

a komment szerzője fogadott már el hálapénzt, de nem szerepeltette adóbevallásakor
a komment szerzője nem tartja kívánatosnak a hálapénz jelenségét
a komment szerzője szakorvosjelöltként dolgozik Magyarországon

Mostanában elkap néha az igazságbeszéd, közeledik 17-e.

Pelso 2008.09.10. 20:23:45

Ököl,

Ne is vedd magadra a bünbakszerepet, nálam egyértelmü az ártatlanság vélelmének intézménye.

A ba) ponthoz: nem kéri, mindössze nyomást gyakorol ill olyan szituációt teremt, hogy...

A bb) ponthoz: amennyiben nem a legjobb tudása szerint látja el a beteget, -itt már megvalósul a kötelesség megszegésének esete...?

A leghatározottabban tagadom, hogy fentiek a teljes orvostársadalomra vonatkoznának.

A komment szerzője többek közt eü intémények átvilágitásával foglalkozik.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.09.10. 22:12:44

Nem tudom megítélni, hogy plastic02, Szibarita és ötvöspéter lustaságból nem olvasta el az írást vagy csak funkciomális analfabélák. Igyekeztek moralizálni, illő-e a “komcsizni”, amikor egy roppant egyszerű dologról volt szó. És a komcsi kifejezést ők használták, az írás nem. Talán ők is azért moralizálnak, amiért Feri? Nem akarnak a delláróll beszélni?

A máskor oly kritikus, de most lusta Manyika és JT kedvéért idemásolom a link lényegét, Palócz Éva szoci néni írásából:
“…a központi költségvetési szervek jelentısen, a kiadási adatok alapján kb. 350
milliárd forinttal túllépték az éves elıirányzatot. A rendelkezésre álló adatokból azonban nem
állapítható meg pontosan a tényleges túlköltekezés mértéke, mivel a bruttó elszámolás miatt
nem tudható, mekkora részt tesz ki a fejezetek közötti átcsoportosítás (amely mind az átadó,
mind az átvevı költségvetési szerv mérlegében megjelenik, tehát egyfajta halmozódást
eredményez) és az államháztartáson kívülre átadott pénzeszközök miatti többletkiadás, és
mekkora a tényleges túlköltés. A jelenlegi költségvetési elszámolási rendszer tehát nem teszi
lehetıvé a kiadási adatok körüli tisztánlátást, ami az egyes tárcák elszámoltathatóságának az
egyik fı akadálya. Becslések szerint a költségvetési szervek tényleges túlköltése 150-200
milliárd forint körül lehetett. De ha ennél pár tízmilliárddal kevesebb is volt, mindenképpen
azt jelzi, hogy a költségvetésben nem érvényesült kellı mértékben az elvárható takarékosság,
s amint bizonyossá vált, hogy az adóbevételek meghaladják a vártat, az állami szervek
jelentıs költekezésbe kezdtek.”
A vágatlan – nem publikus - változatban 500 mrd forintról beszélnek.

Arról szólt a poszt, hogy míg infláció és emelt adók formájában többet fizetünk a költségvetésnek, és kevesebbet költünk magunkra és családunkra, a központi közigazgatás (a minisztériumok, MEH) tervezetet összeget alaposan túllépte. Belső informátorok szerint 2006-ban a megszorírtások kezdetén 14.-15 és 16. havi fizetést osztott a MEH és 350 mrd úgy folyt ki a költségvetésből, hogy nem tudták mire. Erről kéne beszélni, nem a komcsizásról – ami mellesleg teljesen bevett az angol vagy amerikai konzervatív körökban, csak a honi cuclibek szerint számít csúnya beszédnek.
Muhahaha

CrL 2008.09.11. 00:21:24

tölgy, nemcsak a konzi de brit értelmiségi körök is, szerencsések - megtehetik történelmi okokból. de nem tudta hogy a honi értelmiségnél nincs árnyaltabban gondolkozó klub?

CrL 2008.09.11. 00:36:45

kimaradt egy szó: a brit balos értelmiségi

plastik02 2008.09.11. 10:39:27

"Belső informátorok szerint"

aha, oké...

de valami kép kellett a cikk mellé és ha már a maszopról van szó, legyen valami jó kis padlás söprögetős, potyautasos. szánalmas...

lenne hol rugdosni a kormányt egyébként és a cikk egy része erről szól. a másik pedig rég begyakorolt reflexek terméke.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.09.11. 11:32:49

plastik,

Érdemben valami?
Tudod mire ment el a plussz lé? Vagy csak mented a kedvenceid szarát?

irrelevant 2008.09.11. 11:49:54

Tölgy!

Funkci analfabéta te lehetsz, ha nem értetted meg, amit körülbelül négyszer írtam le hozzászólásban, és amit plastik is kifejtett párszor: nem a kormány baszogatásával van baj, hanem azzal, ahogyan csinálod: primitív propagandaeszközökkel (padláslesepréses kép, miközben a szövegben a 2008-as állapotokról van szó), ami a kuruc.info olvasóinak biztosan bejön (láttam már olyan képet ott, amin egy rajzolt, púpos zsidó eszi a véres pászkát, miközben a szövegben a jelenlegi kormányt bírálják), és sajnos úgy látom, a Reakció közönségének is.

Mindenesetre ez leegyszerűsítő és primitív módszer, amolyan kurucinfós, függetlenül attól, hogy a szövegben foglaltak jogosak vagy igazak-e. Nem a politikai újságírás csúcsa, na.

Olvasd el többször, ha még mindig nem érted, kérj segítséget. Spórold meg a hülyeliberálisozást és hülyeballerezést, meg azt az olcsó maszlagot is, hogyha valakinek nem tetszenek a propagandamódszerek, az rögtön a kormányt védi. Köszi.

CrL 2008.09.11. 12:11:19

csaxólok, hogy nemcsak a mostani kormány kritikája van a szövegben, hanem azé a koré is ami visszaköszön a képekről

plastik02 2008.09.11. 12:14:08

"Vagy csak mented a kedvenceid szarát?"

jó, akkor azt hiszem mi meg is beszéltük amit lehetett...
viszont így már abszolút értem a bejegyzést és nincs több kérdésem.

irrelevant 2008.09.11. 12:15:23

Igen, értem én, a kurucinfón sem csak a mostani kormány bírálatáról van szó, hanem azon zsidókéról is, akik Tiszaeszláron étkezési célokból meggyilkolták Solymosi Esztert... Ugyanabban a cikkben. Tiszta sor.

CrL 2008.09.11. 12:20:27

otvospeter, ne haragudj de hülyeségeket beszélsz összevissza. nincs kedvem a szöveget megintértelmezni mert nem én írtam és felesleges veszekedésekbe sem akarok belemenni, azokat unom.

irrelevant 2008.09.11. 12:20:37

Amúgy értem én a gondolkodásmódotokat.

A baller agit.prop. ("Nincs pénzem gyógyszerre, az olimpiával kábítom magam") az ördög műve.

A jobber agit.prop. (pl. ez a cikk) jó, mert jó ügyet szolgál. A módszer irreleváns ha a cél szent.

Ez a relativizálás nem a kommunisták jellemzője volt véletlenül? Hol van a konzi következetesség?

irrelevant 2008.09.11. 12:22:22

CrL: ne haragudj, de senki sem kérte, hogy szöveget értelmezz. A minősítgetés pedig harmatgyenge. Kár volt beírnod :))

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.09.11. 16:28:57

Ötvöspéter,
untatsz.
A személyeskedésed felettébb.
Érdemben tudsz mondani valamit?. Mert ha nem, akkor, Manyika szavaival, zizzenj le rólam.
Te vagy az, aki nyelvészeti vitában arcoskodik, majd benyögi, hogy nem ért hozz :(

irrelevant 2008.09.11. 17:31:49

Csupán a posztodat kritizáltam. Ha ez neked személyeskedés, akkor rosszul állsz a dolgokhoz szerintem.

Ha már felhoztad: valóban nem vagyok nyelvész, de a haverod sem, aki úgy kötött belém, hogy a szóban forgó könyvet sem olvasta. Aztán amikor önellentmondásba keveredett, eloldalgott. Szelektív a memóriád, tölgy? :)))

Egyébként nem szégyen bevallani, ha valaki csak hobbiszinten érdeklődik valami iránt és nem tekinti magát a tudás legfőbb forrásának. Ti is megtehetnétek gyakrabban a belterjes okoskodás közben :DDD

irrelevant 2008.09.11. 17:34:07

A posztoddal kapcsolatban elmondtam, amit akartam, duzzogj tovább nyugodtan. Nehogy elgondolkodj rajta :)

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.09.11. 17:51:01

Tölgy, a második linkje „obbklikk” lett „jobbklikk” helyett, így nem nyílik meg. Csak egy J a különbség, de az ajtók e J nélkül nem nyittatnak meg.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.09.11. 17:54:27

Speciel nem tudom ki a haverom, aki eloldalgott.
A nyelvészethez sem értek, csak kuncogok a szakértőkön.
De ha majd mérnöki kérdésekben olvasol tőlem fejtegetéseket, akkor...
Ami neked belterjes, azt mások úgy hívják tárgyismeret. 10-20 év alatt megszerezhető.

Zetek 2008.09.13. 14:01:41

Szerintem meg kellene hirdetni a társadalmi békekölcsönt. Akinek fontos, hogy Fletó és csapata megmaradjon és ne térjen vissza a rém, az fizessen az élményért.
süti beállítások módosítása