Egy magyar a Kaukázusban – avagy a boroshordótól a puskaporos hordóig
2008. augusztus 22. írta: szamárfül/pável

Egy magyar a Kaukázusban – avagy a boroshordótól a puskaporos hordóig

„Noé pedig földművelő kezde lenni, és szőlőt ültete.
És ivék a borból és megrészegedék
és meztelen vala sátra közepén” (Mózes 1.9)

Kádárok népe, hejj! Ezúttal egészen speciális szempontból közelítjük  meg a még mindig fortyogó kaukázusi kefír vidékét: megosztjuk a nagyérdeművel azon felfedezésünket, miszerint egy magyarnak köszönhető, hogy Noé földjére - bár "kis" késéssel - elkerült a boroshordó is, hogy aztán ennek a segítségével megszerezze a grúz bor jogos hírnevét (kőkorsókban nehéz exportálni a hegyekből).

 Hősünk, Martiny(i) Sámuel wittembergi diákként tűnik fel a 18. század végén, s tudásszomját nehezen csillapíthatta: biográfusai később egyaránt nevezik őt jogásznak, teológusnak, filozozófnak. Érett férfikorában bukkan fel újra: az arisztokrata Károlyi család kőedénygyárának bérlője az 1840-es években.

 

 Én egy friss esszékötetben (Ambrus Lajos: Lugas - more patrio, Kortárs, 2008) akadtam rá, ahol is Ambrus Lajos a következőket írja róla: az 1800-es évek elején valahogy Oroszországba keveredik, majd eljut a Kaukázusba is.

 

  Pontosabban annak nyugati, ma Szamegrelo-nak nevezett tájékára, a mingrélek közé. S a bort addig földbe ásott cserépkorsókban (ún. csurokban) készítő grúzoknak és szomszédaiknak elkészíti az első hordókat és megosztja velük tudását a szőlőnemesítésről - melyre bazini őseinek köszönhetően tett szert. (Ha nem is az ősi grúz bokészítésről, de tessék egy link az ókori borokról.) Neki köszönhető, hogy a kakukázusi nedű exportképessé vált, és elindult a hírnév útján. 


 Moszkva grúz borokat érintő embargója csak javít annak világpiaci arányán: egészen az elmúlt évekig a nagy testvér itta fel a termést, most Moszkvának hála több grúz bort láthatunk a világpiacon, az augusztusi Blitzkrieg óta pedig talán még inkább ez a helyzet.

 Az oszétekről most csak ennyit: ők állítólag sörös nép ("Beer has always been the national drink for the Ossetians, just as wine - for Georgians")

 

 ...Te tudsz még valamilyen magyar kapcsolatot a Kaukázussal? Vagy valami emlék a grúz konyháról, borokról? Gloire, azóta nem mélyedtél el még jobban a témában?!

 

(S végül: innen loptam a képet)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr31626269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CrL 2008.08.22. 07:20:23

ez jó lett ;]

ha nem is gasztro vonalon de ma a brit times ecseteli mi lehet a párhuzam a két ország között. és nagyjából az is kiderül mit gondol titokban a magyar külügy, vagyis Göncz az ügyről

www.timesonline.co.uk/tol/comment/columnists/guest_contributors/article4582232.ece

ja és Igor vs Orbán is benne van.

"Horthy-fasiszta" 2008.08.22. 09:28:42

Kaukázusi kapcsolat például, hogy a térség egyik legjelesebb (csak róla hallottam eleddig...:) kutatója magyar volt, bizonyos Déchy Mór doktor.

kendeffybotond 2008.08.22. 09:47:09

Azért ez a lavorádám-cikk érdekes...
Igen az angolszászok egyre gyanúsabbnak tartják Fletót és barátait (Szilvásy, Laborc etc.). Ez most erősödött Grúzia kapcsán.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.08.22. 12:00:34

klassz poszt

klassz volt anno a grúz konyak is:)

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.08.22. 12:02:25

Szamárfül uram, ez jó lett, s pompás a kép!

Ha valaki hallott a szavárd magyarokról, esetleg írhatna róla valamit. Az is kaukázusi kapcsolat, mert állítólag a magyarok egy része arrafelé indult a Kárpát-medence helyett (ha egyáltalán volt valaha is „népvándorlás”, és nem mindenki egyenesen oda pottyant, ahol most van.)

A másik egy viszont-kapcsolat: a jászok (alánok) onnan jöttek, az oszétok rokonai.

Forrást keresve találtam egy Kakukk Mátyást :> aki írt erről valamit, akinek van kedve, olvassa el:
yhosts.externet.hu/khirek/9905/kakukk2.htm

irrelevant 2008.08.22. 12:08:29

A "szavárd" magyarok a Kaukázustól délre laktak, valahol a mai Örményország és Kelet-Törökország környékén és királyaik még a 12.-13. században is üzeneteket váltottak az Árpád-házzal.

Hogy ki merre indult, az már bonyolultabb, ugyanis a "szavárd" elnevezés a szabír népnév származéka, a szabírok pedig transzkaukáziai eredetű nép. Bizánci források pedig egyértelművé teszik, hogy a magyarok régi neve szabír volt. Magyarán könnyen lehet, hogy a "szavárd" magyarok nem indultak semerre, autochton népesség a Kaukázustól délre, éppen a Kárpát-medencébe tartó (később magyar néven nevezett) népcsoportok indultak onnan.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.08.22. 12:14:25

+ Az Aranygyapjas rend, amelynek medálja ugyanaz, mint a grúz címerekben szereplő aranygyapjú:

www.akm.externet.hu/rendjel/bevezet/ruha.htm

images.vector-images.com/140/kutaisi1870_city_coa_n6155.gif

*

Az előzőkhöz még: a pápa anno levelet váltott egy bizonyos Jeretyán/Gyeretyán kaukázusi magyar királlyal. Hogy ebből mennyi „igaz” vagy sem, nem tudom.

www.antikvarium.hu/ant/book.php?ID=130484&gb_w=t

Téglagyári Megálló 2008.08.22. 13:01:34

Hm, és Lavór Ádám egy Reakció-közeli szerzőt is megnevez, akit think tank-nek aposzrofál:

The triumph of realpolitik is no surprise, but the sympathy for Russia among some Hungarian nationalists is. Why would right-wing anti-communists support Moscow? Here in the topsy-turvy world of post-communist Eastern Europe, this, too, can be explained. Just as in Russia, collective memories of social order under communism have fused with an angry patriotism to produce a longing for a strong leader. For some, Putin fits the bill, says Gergely Böszörményi Nagy, of the Perspective Institute, a think-tank.

R-közeli:

reakcio.hu/content/kozelet_20080320_az_allam_nem_eleg

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.08.22. 14:40:22

Hanni, az a konyak örmény (Ararat)
www.mayrig.com/images/Ararat%205%20etoiles.jpg

Egyébként '84/85-ben Gorbi az alkohol tilalom mellett
megpróbálta felszámolni a grúz borkultúrát. Ez, bár
kivihetetlen próbálkozás volt, de így is hatalmas károkat
okozott, az ültetvények jelentős részét kivágatták akkor,
a grúzok kishíján fellázadtak.

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2008.08.24. 00:13:52

Téglagyári Megálló: a think tank a Perspective Institute-ra (Nézőpont Intézet) vonatkozik. :)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.12.11. 15:53:25

no, jó későn, de rátaláltam szerzőnk forrására is:

Tardy Lajos (1914-1990) : Kaukázusi magyar tükör
Magyarok, grúzok, cserkeszek a kezdetektől 1848-ig
Bp., Akad. K., 1988

fantasztikusan érdekes könyv
süti beállítások módosítása