Rácsok mögött a barna veszedelem
2008. július 07. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

Rácsok mögött a barna veszedelem

 Mit tegyünk, ha valami miatt nem tudunk tartósan eltávolodni Budapest környékétől, viszont se vállaltan, se vállalatlanul nem vagyunk melegek? A válasz egyértelmű: menjünk Veresegyházára medvét répáztatni. A Pest megyei település nemcsak asszonykórusáról és legrégebben hivatalban lévő vezetőjéről ismert, hanem arról is, hogy itt működik K-Európa egyetlen medvemenhelye. Egyfajta szociális otthon ez leselejtezett medvéknek, amelyek kiöregedtek az állatkerti, cirkuszi, filmes stb. bohóckodásból. És nem kell aggódni, a nyugger medvék nem MSZP-szavazók, tehát kifejezetten szerethetők.

 A medveotthon története klasszikus magyar sztori, kölcsönös feljelentésekkel, vádaskodásokkal, rágalmakkal, lopásokkal, korrupcióval és quadokon lovagló vállalkozókkal. Ennek ellenére egyelőre egyike Magyarország jó helyeinek, s érdemes minél előbb meglátogatni, mielőtt ezt is teljesen szétcseszik. A medvék egy hatalmas karámszerűségben élnek, harmincvalahányan. Van nekik három tavacskájuk, meg egy csomó mesterséges barlangjuk. Közvetlenül mellettük farkasok laknak - szerencsére ők is rácsok mögött -, s a környező karámokban egyéb állatok is láthatók, jelenleg éppen vaddisznók és kecskék.

 Régebben a medveotthon ingyenes volt, s nem sok embert lehetett látni a környéken. Aztán a látogatók megszaporodtak, a bevezető útra jegyszedőt állítottak (300 ft/fő), a büfét kibővítették, a Praktikerben vettek hintákat és mászókákat a gyerekeknek, s tervezik egy kilátó plató építését is. Viszont a személyzet még mindig minimális, nincsenek biztonsági őrök vagy mozinénik, akik sikoltoznak, hogy ne etessük az állatokat. Sőt, itt éppen az az elvárás, hogy enni adjunk a medvéknek.

 S hogy mit eszik a medve? Természetesen mézet. Ezt hozhatjuk otthonról, de a büfében is kapható, s ugyanitt ingyen kölcsönözhető hosszú nyelű fakanál, amellyel benyújthatjuk a mézet a maciknak. A méz mellett, mint köztudott, a medve másik kedvence a sárgarépa, mi ezt szoktunk vinni nekik, s becsületszavunkra, egy jó ropogós répa láttán a leglustább medve is odarohan és a haverunk lesz. Emellett vihetünk almát, sütit, édességet meg lényegében bármit, amit mi is szeretünk. A farkasok viszont csak húst esznek, viszont ők amúgy is bunkók, úgyhogy velük ne törődjünk.

 Veresegyház Budapest határától jó fél óra autózásra van, a település központjától „Medvék” feliratú táblák vezetnek a közeli erdőbe, ahol a Medveotthon meghúzódik. Ha nem hallgattunk a kommunistákra, és mégis csináltunk/szültünk gyereket, akkor a medvelátogatás kifejezetten kötelező, a gyerek sokkal jobban fogja élvezni, mint az állatkertet.

 Lássuk a medvét:

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr25554142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phaidros 2008.07.07. 09:15:04

Bizony, jó hely. Remélem még sokáig meglesz.

nyeznajka 2008.07.07. 09:32:05

Azért az én 3 éves fiam és az 5 éves unokahúgom mégiscsak inkább a kis játszótéren játszott végig.
De nem baj, mert ez se a medvéket, se minket nem zavart :)

tevevanegypupu 2008.07.07. 10:05:02

Nahat milyen ducik! Rajuk fer a sargarepadieta.(:

gargoyle 2008.07.07. 10:22:10

nagyon jo reklam és a hely is tetszik (: de azert akinek a medvemenhelyrol szolo 1 kepernyos se cikkben 2szer jutnak eszebe a kommunistak/mszpsek az is dughatna egy jot vegre, mert kicsit frusztraltnak tunik (:

2008.07.07. 10:48:14

Mekkora hely lehet! Itt még nem jártam, sajnos.
Lesz mit pótolni :)
Viszek majd nekik mackósajtot (is) - én szeretem :)

Kampfer 2008.07.07. 10:53:15

Üdv Mindenkinek!

Ez egy nagyon tuti hely és végre az ott lakó állatokról is el lehet hinni, hogy valóban otthonuk a hely és nem valami primitív kis futtatóval ellátott ól! Valóban sokkal kultúrabbnak látszik, mint az Állatkert! :) Inkább el tudnék képzelni egy ilyen hétvégi programot, mint idióta felvonulásokat bambulni idióta emberekkel! Igaz, most az időmérő nyert, de valóban jó a hely, megnézem én is!
Üdv!
Kampfer

Téglagyári Megálló 2008.07.07. 11:14:49

Az állatkertről meg annyit, hogy a hátso oldalán mostanában építették ki a szögesdrótkerítést. Gondolom, nem volt ritka a tolvajlás...

ludwig 2008.07.07. 11:24:08

A kétszázforintos ósantecsó felvágott kockákra vágva a legjobb, mert a medvék és a farkasok is imádják, könnyen bedobható. (És a farkasok is aranyosak, vegyétek tudomásul!)
Évente többször is arra járunk, van elég unoka. Mind szeret odamenni ...

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.07.07. 11:34:57

Tényleg jó hely, voltam már többször is ott. Azzal viszont vitatkoznék, hogy a farkasok nem jó arcok. Legtöbbször sokkal aktívabbak, mint a medvék. :)

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2008.07.07. 11:36:52

Igazad van, gargoyle, megyünk is dugni.

Alfonzhal 2008.07.07. 11:42:14

m.blog.hu/re/reakcio/image/0806/medve/medve21.jpg

Ezen a képen annyira nyilvánvalóan plüssmaci füle van, hogy szerintem az egészet a kisszobában találták ki igazából!

bjela szila 2008.07.07. 11:51:38

klassz cikk , irány a macimenhely !
garygole , én is meg akartam fogadni javaslatodat , de mackólány csúnyán összekarmolt ...

gargoyle 2008.07.07. 12:26:07

bjela szila: nembaj, ne fuss olyan vonat utan ami nem vesz fel, akadnak meg leanyok szeles-e vilagon (:

kinai kalman es tragar toni: amennyiben tenyleg oda mentek, mindent bele, jo dolog az :D amennyiben az orrotokat huztatok fel, nem kene erzekenykedni, megfelelo viccekre megfelelo valasz (:
süti beállítások módosítása