kormanyszovivo.hu: Magyarországon párja nincs rendszer, nevetséges pénzből
2008. június 24. írta: TuRuL_2k2

kormanyszovivo.hu: Magyarországon párja nincs rendszer, nevetséges pénzből

 A kezdeti deffenzíva után támadásba mentek át a kormanyszovivo.hu hívei. Először Budai Bernadett igazított el mindenkit a június 19-ei kormányszóvivői tájékoztatón a honlapot illetően (a videót a Flash Video Recorderrel rögzítettem a kormanyszovivo.hu sajtós felületéről, ezért a rossz minőség):

 

 Ha valaki nem tudná megnézni a videót, álljon itt a lényeg az utókor számára szöveges formában is: „Én magam természetesen nem ismerek minden tételt, ami a kormanyszovivo.hu beszerzéséhez kellett. Ugye itt nagyon sok szerverről volt szó, hardver, szoftver részét is be kellett szerezni ennek a portálnak. Egyébként, hadd oszlassak, ha már itt tartunk, egy félreértést el, mégpedig azt, hogy nem pusztán két honlapról van szó, hanem itt egy rendszerfejlesztésről van szó, egy nagyon jelentős rendszerfejlesztésről van szó. Nem pusztán az a két honlap, ami bejön egy kattintásra, ha azt nagyon alaposan tanulmányozzák, és remélem, hogy ahogy előrehaladunk az időben, egyre alaposabban lehet tanulmányozni, akkor azt látják, hogy ez egy nagyon jelentős, azt gondolom, hogy Magyarországon talán nincs is, vagy legalábbis nem sok ilyen szintű honlap van, vagy ilyen szintű rendszer, informatikai rendszer van. Azért mondom, hogy remélem, ahogy az időben előrehaladunk, mert természetes, hogy az adatok feltöltése, a tartalom feltöltése az folyamatosan működik. Szerintem az önök honlapja, vagy bármely más honlap is úgy kezd el működni, hogy kell egy-két hét, esetleg egy hónap, míg beáll rendes működésében ez a rendszer. Ezt meg kell várni, folyamatos a feltöltés, és egyre bőségesebb tartalom áll majd az önök rendelkezésére elsősorban, de minden állampolgár rendelkezésére.”

 Az igazán durva fegyvereket azonban csak tegnap este vetették be a kormányszóvivőpárti erők - hol máshol, mint a Klubrádió Kontrájában. Kelemen Gábor szerint „Nevetséges összeg a 200 millió a kormányszóvivői honlapért”. Mielőtt elmélyednénk a szakértői vélemény részleteiben, érdemes egy kicsit magával Kelemen Gáborral is foglalkozni. A Klubrádió szerint ő „az Index, az Origo és a korridor.hu honlapok felépítését irányító internetes szakértő”. Az általam megkérdezett ősindexes Gerényi Gábor szerint viszont Kelemen Gábornak soha, semmi köze nem volt az Indexhez. Az iNteRNeTTónál még dolgozott, de ott sem volt szó olyasmiről, hogy ő irányította volna a felépítését. Valószínűleg az Origo fejlesztését sem ő vezette, még ha abban az időben a MatávNetnél dolgozott is. Az viszont igaz, hogy a Tv2 portál-kísérletének, a Korridornak ő volt az ügyvezetője, egészen 4 évvel ezelőtti megszűnéséig. Utána szakított az online médiával, a Magyar Nagylexikon Zrt. vezérigazgatója lett.

 Tehát szakértőnk a következőket mondja:

 „Mivel ez a honlap az országot reprezentálja, ennek minden esetben működőképesnek kell lennie. Ahhoz, hogy egyszerre akár több ezer újságírót kiszolgáljon, olyan erős hardverre van szükség, melynek ára elérheti a 40-80, de akár 100 millió forintot is, a szerver licenszek ára is 60-80 millió forint körül mozog, illetve a honlapon található beszédfelismerő rendszer értéke is 10 millió forintba kerül, és emelett ott van a a tartalommal foglalkozó kiszolgáló egység, a szerkesztőség.”

 Mit reprezentál az országon a kormanyszovivo.hu? Egy, az újságírók munkáját támogató platform nem reprezentál semmilyen országot - főleg a dicsőséges angol változata nem. Soha nem fog több ezer újságíró lógni egy kormányszóvivői tájékoztatón, de ha lógna, akkor sem kellene 100 milliós vas a kiszolgálásukhoz. 60-80 milliós szerver licenszek, muhaha. A beszédfelismerő kerülhet ennyibe, csak kérdéses, hogy szükség van-e rá, illetve kihasználják-e (erről majd bővebben egy későbbi a védett felület működéséről írandó bejegyzésben).

 Ezt elsőre kifelejtettem, de rolika nem hagyta elsikkadni (minden betűje arany): Ha bármilyen krízishelyzet következik be az országban, ez az egyetlen eszköz a kormány kezében, melyen keresztül azonnal kommunikálni tud úgy, hogy az bárki számára elérhető lehet.” Kríziskommunikáció, az kell, az trendi, a tréningen is mondták. Ha felrobban Paks, vagy a Kurucinfó szerkesztősége statáriumot vezet be a fővárosban, a kormanyszovivo.hu akkor is zavartalanul kommunikálhatja a bársonyos reformok legújabb vívmányait.

 Szintén a Klubrádió műsorában szállt ringbe a másik kormányszóvivő, szerkesztőségünk nagy kedvence, Daróczi Dávid:

 „Akik kifogásolják a rendszer költségeit, azoknak fogalmuk sincs arról, milyen rendszerek állnak a honlap hátterében. (...) ez nem egy honlap, hanem egy komplett informatikai rendszer, melynek kiépítésekor szigorú biztonsági előírásokat kellett betartani. Pont emiatt csak a minisztériumi és más kormányzati honlapokat is üzemeltető cégtől, a Kopint-Datorgtól kérhettünk ajánlatot. A Miniszterelnöki Hivatalnak az összegből 50 millió forintot sikerült leszorítnia.”

 Ugye mindenki érti? Nem csak, hogy nem drága, hanem kifejezetten olcsó, hiszen lehetett volna 50 millióval drágább is.

 Mivel a sajtósok számára fenntartott felülethez nem mindenki fér hozzá, egy újabb bejegyzést szánunk majd a rendszer működésének bemutatására. Olyan exkluzív információkkal, mint hogy Kiss Péter Heves megyébe látogat!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr85536395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CrL 2008.06.24. 10:15:42

jesszus... népszabó se kimélte nagyon:

nol.hu/cikk/496527/

Naumov 2008.06.24. 10:25:51

Vaze, elképesztő hogy itt senki nem bír örülni annak, hogy végre van ebben az országban tisztességes kormányzati tájékoztatás (Fletó is megmondta hogy a reformokra ötös alát kell adni, de a kommunikáció sajnos csak kettes), és ráadásul mindez szinte ingyen.

Pedig mennyi lélegeztetőgépet lehetett volna ebből a pénzből. Ja nem, az a másik lemez, amit olyankor teszünk fel amikor a fidesz költi a pénzt. Na, pont ezért kell a kormányzati kommunikáció, hogy az ilyenek között rendet tudjunk tartani.

fedaykin 2008.06.24. 10:28:20

Nem lenne rossz, ha valaki ki tudná deríteni, hogy mondjuk a belgáknál, hollandoknál, osztrákoknál mennyibe kerültek a kormányzati portálok. A csehek és lengyelek is érdekesek lehetnének.

Bummer 2008.06.24. 10:28:55

A beszédfelismerő az egy gépírónő. 100%.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.06.24. 10:32:12

fedaykin:
Utána lehet járni, csak nagyon nehéz lesz összehasonlítani. A kormanyszovivo.hut például nem nevezném kormányzati portálnak, ez egy újságíró-támogató segédeszköz. A kormányzati portál a magyarorszag.hu.

fedaykin 2008.06.24. 10:35:29

Pláne... :) Engem mondjuk kifejezetten érdekelne.

Bummer 2008.06.24. 10:35:45

Ki kell számolni. A Ruby on Rails rendszernek, MySql-nek stb. nincs licensz-díja. Elég komoly szerverszolgáltatásra van szükség a videók miatt, így annál évi 4-5 millió Ft-tal számolhatunk.
Egy ilyen portál egy 5 fős programozó csapatnak kb. 1 hónapos munka. Ők, ha jól meg vannak fizetve, kb. 5 millió Ft-ba kerülnek. Adjuk hozzá a titkárnő fizetését, meg a karbantartókét stb., szorozzuk be 2-vel, mert közbeszerzés, kijön egy 30 milliós költség. 170 milliót valaki lenyúlt. Ki?

fedaykin 2008.06.24. 10:39:48

Nem tudom, mit jelent pontosan az "újságíró-támogatás" (lol), de mondjuk ez a holland oldal összehasonlítható lenne a mi kis 840 ezer eurós, vadiúj portálunkkal?

www.government.nl/

kispufi 2008.06.24. 10:39:49

... és (meg)magyarázzák. hát ez már valami egészen hangulatos dolog. e fórumokon íródott le a népítélet szükségessége (persze kommentként, bár én hivatalos szerki állásfoglalásként se ellenezném), hát én az Arany Szömörcsög helyett javallanám, minden hónap első szombat estéjén, alkonyatkor a Hősök terén (Kossuthon is lehet, persze) a többségi alapon megválasztott személy "példás megbüntetését", hogy Szabad Nép-frazeológiával éljek. ez az érzés napról napra erősbödik bennem.

Black Birka · http://www.genyatrade.blogter.hu 2008.06.24. 10:39:50

"Magyarországon talán nincs is, vagy legalábbis nem sok ilyen szintű honlap van" - ennek a lánynak honnan vannak diplomái?
Bernike, mutassak neked ilyen szintű honlapokat?
Nézd:
gumimaci.mlap.hu/
vagy itt van ez is, bár ezt szerintem te is ismered:
horngyula.mszp.hu/

Black Birka · http://www.genyatrade.blogter.hu 2008.06.24. 10:40:33

Tuti nem kerültek a kormanyszovivo.hu töredékébe sem. Még a Gyufáé se...

CrL 2008.06.24. 10:43:29

fedaykin, egyszerűen nem tudok külön kormányszóvivő portálokról az említett ország-listádon.

Mária 2008.06.24. 10:44:09

Turul: mégis mit vártál?

Hogy majd beismerik, hogy nagyon sok pénzért vettek valamit, ami nagyon olcsó bárhol máshol, amellett nagyon gagyi is... a maradék pénzt meg elosztották egymás közt?

Nem fogják beismerni :)))

Francois Pignon 2008.06.24. 10:46:03

Látom a Népszabi is ír a Gart-féle oldalról. Szépen fejlődik a dolog, már sajttájt is tartott. :))
kormanyszovivo.blog.hu/

Tassadar 2008.06.24. 10:48:29

"Egy ilyen portál egy 5 fős programozó csapatnak kb. 1 hónapos munka"
Na azért ez túlzás, hogy egy ilyen honlaphoz 1 hónap kell....

fedaykin 2008.06.24. 10:51:30

CrL, ezek szerint ennyi a spanyolviasz világpiaci ára? lol

fedaykin 2008.06.24. 10:53:16

Most úgy eszembe jutott, hogy szerintem a hollandoknak még offline kormányszóvivőjük sincs.

Bummer 2008.06.24. 11:09:12

"Na azért ez túlzás, hogy egy ilyen honlaphoz 1 hónap kell...."
Specifikációval, telepítéssel, képzéssel stb. kell a 22 munkanap. Természetesen nem magát a programozást értetttem.

Liberté__73 2008.06.24. 11:23:39

"A kormányzati portál a magyarorszag.hu. "
igen, az viszont 880 millióba került, ami szintén botrány, de az IKB körül még sok ilyen volt akkoriban.
Mondjuk ha a mo.hu került volna 200mihályba, akkor kisebb lenne a zúgolódás is.

DArchAngel 2008.06.24. 11:23:54

A kedves szakértő elemehetne más országba is szerencsét próbálni, ha már ekkora észlény.
Persze, hogy lehet több száz milliós vasat rakni a szoftver alá. De mi a reformpolitikusi hímtagért?

Már eleve az egész honlap létjogosultsága megkérdezhető, de hogy 100 millás vasat pakoljanak alá, az nevetséges.
Ez pontosan olyan, mintha középkategóriás autó helyett páncélozott luxusmercivel járnék dolgozni. Ugyanarra jó mind a kettő, csak az utóbbi legalább tízszer annyiba kerül. Nekem persze nem az adókból fizetik a különbözetet...

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.06.24. 11:32:27

Kelemen Gábort személyesen ismerem. 0 lövése van a műszaki dolgokhoz.
abszolut 0. együtt dolgoztam vele a matávnetnél, hosszan.

van vele egy két vicces sztorim.

mindegy, médiaipséről beszélünk, nem műszaki emberről.

ettől függetlenül orbitális faszságot mondott.
nem mintha bármi súlya lenne az "internetes szakértőnek"

klubbrádiósok, szevasztok

Bummer 2008.06.24. 11:34:04

100 millás vas kell kb. a BM központi adatnyilvántartó alá, amit az összes okmányiroda és rendőrség folyamatosan használ.

jozicsenko 2008.06.24. 12:29:00

sziasztok!

ez komoly?

véletlenül sem merül fel bennük, hogy ez akkora összeg, ami borzolja az átlag választó idegeit?

tudom, hogy egy szint felett ez már nem pénzt...
(kerülhetett volna többe is...)

de az átlag embernek, aki nem jut el Balira (a Balcsira, talán), annak ez iszonyat pénz...

ehhh, megyek enni, sziasztok!

rolika 2008.06.24. 13:13:55

"ha bármilyen krízishelyzet következik be az országban, ez az egyetlen eszköz a kormány kezében, melyen keresztül azonnal kommunikálni tud úgy, hogy az bárki számára elérhető lehet"

csodálom, ezt nem idéztétek be a "szakértőtől"
szvsz bármilyen krízishelyzet esetén valszeg az internetelérhetőség az első, ami megszűnik
krízishelyzetben a középhullámú kossuthot kellene hallgatni, már ha valaki hisz még ezeknek (ld. galgagyörk tálalását pl.)

az a röhej, hogy ezek a f.szok lehet hogy TÉNYLEG beraktak alá egy százmillás vasat

vajon mi kell még, hogy a magyar emberek felborítsák az asztalt?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.06.24. 13:24:09

rolika:
Igazad van, ez a gyöngyszem kimaradt. De mindjárt pótlom a mulasztást. :)

Zenyatta Mondatta 2008.06.24. 13:40:02

Történetesen ismerem Klemet még régesrégről. Az, hogy a Korridor az Ő vezetésével az lett, ami, az nem csoda (értsd: dilettáns üzleti modell, amely a kezdetétől halálra volt ítélve). Annyira szakértő ebben a témában, mint mondjuk Kövér László a politikai korrektségben, vagy mondjuk Szekeres Imre bármiben.

2008.06.24. 13:42:35

"ha bármilyen krízishelyzet következik be az országban, ez az egyetlen eszköz a kormány kezében, melyen keresztül azonnal kommunikálni tud úgy, hogy az bárki számára elérhető lehet"

TV és rádió tényleg elég kevés van az országban ellenben Józsi bácsi anélkül ki se megy hajnalban megetetni a malacokat, hogy meg ne nézné mi újság a neten...


"Szerintem az önök honlapja, vagy bármely más honlap is úgy kezd el működni, hogy kell egy-két hét, esetleg egy hónap, míg beáll rendes működésében ez a rendszer. Ezt meg kell várni, folyamatos a feltöltés, és egyre bőségesebb tartalom áll majd az önök rendelkezésére elsősorban, de minden állampolgár rendelkezésére."

bazdmeg nem (csak) a tartalommal van gond, hanem, hogy mindezt kb. öt rohadt dinamikus oldalon csináltátok meg 200 millióért

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2008.06.24. 13:44:53

egy autógyártó cég (nem mondom melyik) honlapja 3 millába került, karbantartással együtt.

Francois Pignon 2008.06.24. 13:46:04

rolika,
köszi, hogy felhívtad erre a figyelmet. Nem komálom annyira a stílust, ami mindenre egy southparkos példát hoz, de most mégis... Csak pár hetes az az az epizód (Over Logging) amiben eltűnik az internet, na ez ugrott be arról hogy ez maradna az utolsó eszköz. Vicces lenne.


Bár lehet ebben egy hátsó gondolat is.
"ha bármilyen krízishelyzet következik be az országban, ez az egyetlen eszköz a kormány kezében, melyen keresztül azonnal kommunikálni tud úgy, hogy az bárki számára elérhető lehet"
Mi van, ha 'krízishelyzet' alatt azt értik, hogy elfoglalják a tévét-rádiót?

2008.06.24. 13:47:28

"ez nem egy honlap, hanem egy komplett informatikai rendszer"

apjának a f@szát.. hol itt a rendszer? még portálnak se nevezhető

Freŝa 2008.06.24. 13:48:26

Biztos ez a Kelemen is kapott a lovéból...

Ha ne adj Isten történik valami Pakson, vagy összedől a Parlament őt fogja Bernadett, meg Dávid értesíteni, hogy tegye fel a honlapra:

"KRÍZISHELYZET, KÉREM NE PÁNIKOLJANAK, A KORMÁNYSZÓVIVŐK A HELYÜKÖN VANNAK!"

Istenem, hová jutottunk, ez az oldal repezentálja az országot...

metamorph 2008.06.24. 13:50:47

semmit nem kell itt bizonyítani, egyértelmű, hogy ez a honlap a vasakkal együtt tizedébe-nyolcadába kerül.
akkor meg mire várunk? feljelentette ezeket már valaki? jött már a főnökük, hogy ejnye-bejnye kivizsgálom az ügyet és ki lesztek rugva? bárki, akinek hatalmában áll, tett már valamit?
hát akkor meg. cirkusz és kenyér. anyátok.

prometheus_X 2008.06.24. 13:53:25

BB szemmel láthatóan azt se tudja mit beszél. Ez egy nagy hadoválás, nemhogy szakmai szemmel, de hétköznapi polgári nyelven sincs semmi értelme amit mond. Hova visz ez szót? Salgótarjánba?

prometheus_X 2008.06.24. 13:55:10

metamorph: és milyen jogalapon jelentenéd fel a MEH-et a jelen problémakör kapcsán?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.24. 13:57:37

rolika · republicator.blog.hu/ 2008.06.24. 13:13:55

NA-na, gondolj azokra, akik egy atomvillanás után rögtön rohannának megnézni, mit ír Ferkó a blogjában OVi-ról.

gored · http://seologik.blog.hu 2008.06.24. 14:04:31

Nem értem, hogy még mindig számolgatják, hogy mi, mennyibe kerülhetett. Mindenki beláthatta már, hogy 200 millió forint pofátlanul sok egy ilyen weboldalért. A 200 misi nagy része vissza lett csurgatva a pártba, vagy/és egyéb személyek zsebeibe. PONT. Ennyi történt.
A gond ott van, hogy ezt teljesen legálisan meg tudják tenni és ez ellen nem tudunk semmit se tenni.

soseleszekelső 2008.06.24. 14:05:10

Tegyük fel, hogy ez tényleg valami csili-vili rendszer és tényleg ennyibe kerül.
Akkor is ott a kérdés, hogy megengedhetjük-e magunknak.
Jó lenne minden kis faluba iskola? Jó lenne minden kis faluba vasút? Jó lenne minden nyugdíjasnak egy vagon pénz? Igen, de nincs rá pénzünk. Ugyanez a helyzet ezzel a honlappal. (legjobb esetben is).

Ha nekik kellett kifejlesztetniük a beszédfelismerő szoftvert, az azt jelenti, hogy más ilyet nem használ. Akkor miért pont nekünk van rá szükségünk?
Vagy esetleg a történet fele lemaradt, és most elküldenek tíz sajtóst a MEH-ből, mert kiváltja a munkájukat ez a csoda? Nem hiszem...

Ui: Azt, hogy itt valami gebasz van, az is mutatja, hogy tegnap még Orosz Józsefnek sem sikerült ezt a történetet 'megnyugtató módon' olyan irányba fordítania, hogy az jöjjön ki, hogy tulképpen jól költötték el a pénzt. Pedig ő az ilyesminek nagy művésze.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2008.06.24. 14:08:00

Egy 80(!) processzoragos blade szerver ára 10 számítőgépből 13Mio forint. Őrült tárterületet lehet venni diszk alrendszerbe foglaltan 10 Mio forintból. Mindez redundáns.

A betáp és a hálózat a Dataplexben redundáns. A Dataplexmél nem kell biztonságosabb szerverterem. 200 eFt/hó körül már komplett rack szekrény bérelhető - ebben az áram is benne van.

Ennyit a "szakértőről".

midnight coder 2008.06.24. 14:11:37

Nem olyan sok pénz az.
Kifizettek rá kétszáz milliót. Ebből 100 visszacsorgott. Maradt száz a fővállalkozónak. Abból 50 lecsorgott az alvállalkozónak. Az 50-ből 5 lecsorgott a tényleges készítőknek, webes Pistike megcsinálta PHP/MySQL-lel 1 milkáért, 4-ért meg vettek alá vasat ;-)

kispufi 2008.06.24. 14:12:18

Egyébként BB kisasszony és DD úr magyarázatait hallgatva egészen világossá kezd válni számomra, miért is jobb egy digitális kormányszóvivő. És lehet, azért ilyen drága, mert mindent érthetően, hihetően és hitelesen el is tud mondani. Ő lenne egyedül ilyen ebben a környezetben.

bervas · http://mt10.blog.hu 2008.06.24. 14:14:10

Nem kell semmi varázslás. Csupán egy informatikához, IT biztonsághoz értő valaki, aki utánanéz, merre csurgott a 200 milla, aztán hányfele ágazott cégtől cégig, embertől emberig. Print screen a számlaszámokról, összegekről. Pár nyilvános adat az adott cégekről a cégnyilvántartásból (tulaj, mérleg főösszeg, forgalom). Erről is print screen.
A többit rá lehet bíznya a rendőrségre... vagy a békés internetezőkre.

Blogerovac 2008.06.24. 14:15:21

"csak a minisztériumi és más kormányzati honlapokat is üzemeltető cégtől, a Kopint-Datorgtól kérhettünk ajánlatot"

Tehát nagy volt a verseny a közbeszerzési pályázaton. És ezek után "a legjobb ár/érték arányú nyert". Hát bazzeg, hogy ezek téyleg hazudnak reggel, délben, este, és nem fáradnak el benne.

Egyébként meg nyilván van "rendszer" mögötte, hiszen valahol fel lehet tölteni (valami CMS-en keresztül remélhetőleg) a felvett szóvivői tájékoztatókat, talán még át is konvertálódnak, ezért van nagy, nyilván redundáns tárolókapacítás, aminek értéke a több százezer forintot is elérheti napi árfolyamon.

Persze a MySQL nincs ingyen, mert ez Enterprise éves licence 1 millió Ft, amit a Synergon 4 millióért adott tovább - mondhatni minimális árréssel. Az a Synergon, akinek a volt vezetője a Kormányszóvivői Hivatalban dolgozik most (vö: közbeszerzési pályázat!).

Ez kb. annyira gazdaságos és ár/érték arányosan jó, mint hogy az elbocsátot köztisztviselők által alapított cégek külsősként sokszoros pénzért végzik ma azt a munkát, amit előtte állami alkalmazottként a töredékéért. "Megcsináltuk!"

Üvegzseb, ami lyukas, így aki alá tud állni (értsd: közel van a tűzhöz), annak telefolyik belőle az nagy marka.

És ez a jéghegy csúcsának a felső kis kristálya.

Kodomo 2008.06.24. 14:17:58

Kezd egyre biztosabb lenni, hogy készülünk visszafoglalni az elcsatolt területeket. A tájékoztatásra a tv/rádió nem jó, mert azt nem fogják pl. Amerikában.

Vagy lehet, hogy csak egy orosz háborús emlékhelyet (Szabadság-szobor?) akarunk áthelyezni és nem akarunk úgy járni, mint az észtek.

Dömper Ármánd 2008.06.24. 14:25:00

"ez nem egy honlap, hanem egy komplett informatikai rendszer, melynek kiépítésekor szigorú biztonsági előírásokat kellett betartani"

Mi? A komplett google-t reprodukálták? Vagy, ha ez igaz, akkor miért nem állt ki valaki az első napon és sorolta fel tételesen, mi is az, ami a nép számára láthatatlan, ám ennek a csodarendszernek a részét képezi.

Fashionistas 2008.06.24. 14:25:11

Valaki ( 1 rátermett újságíró) összeszedhetné egy csokorba az EU országaiban melyik ország mennyi pénzért csinalta a kormányzati portált.... És azt úgy szépen nagynyilvánosság elé lehetne hozni.
Torony magasan nyernénk...:(
De amíg a nép nem emeli fel a hangját addig semmi sem fog változni...

CrL 2008.06.24. 14:30:26

valaki itt fennt kérdezte, kimit tesz ellene beszéd helyett:

kormanybeszerzo.org/a-folyamat/

Devil Inside 2008.06.24. 14:34:28

A kormányszóvívők jobban jártak volna, ha szépen kussolnak és nem próbálják megmagyarázni.

Ugyanis autópályaépítést csak olyan látott közelről, aki benne van a buliban, így ők nem fogják internetes fórumokon kiteregetni, mennyi is az annyi.
Viszont honlap/portál-készítésről, informatikai projektek költségvonzatáról elég sok kormányzati megrendelésektől független embernek van fogalma, elég sokan tudják, néhány 10 millióból vagy akár 200 millióból milyen hardver, milyen biztonsági követelmények betartása és mennyi programozói (konzulensi, oktatói) munkaóra-munkanap jön ki. Ezen pedig nem segít, ha összehablatyolnak valami méretes ökörséget (ilyen szintű honlap talán egész Magyarországon nincs), mindössze tisztán kiderül, hogy hazudnak, mint a vízfolyás.

Amellett, hogy nemcsak drága volt, hanem teljesen felesleges is. Értéke pedig annak van, aminek értelme is. Azaz egy értéktelen rendszerre kikúrtak 200 milliót...

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2008.06.24. 14:42:09

Ha nem került volna ennyibe, nem tudna róla senki.
Megspórolták, illetve benne volt az árban a honlap reklámja, "kommunikációja".

elfelejtette 2008.06.24. 14:48:48

Emlékszem, micsoda sirámok voltak a Happy End és az Ezüsthajó tevékenysége miatt anno 2000 környékén. Az egész baloldal ettől zengett, hogy mennyi megy el kormányzati propagandára.

Ez most jobb, megérte?

elfelejtette 2008.06.24. 14:53:17

Egyébként Kelemen Gábor érvelése rendkívül ócska. A kormányszóvivők nem közérdeklődésre számító információkat osztanak meg, hanem a mdiát ezzel kezelik, ez a kormány propagandája. Úgy hogy nem kell a szar duma, hogy ez a szutyok kis honlap milyen fontos nemzetstratégiai kérdés.

Mondjuk Klubrádiótól mi mást várhatnánk, amikor gyakorlatilag szimbiózisban él az ATV-vel, van egy csomó ember, aki itt is, ott is van.

Kieran Hayes 2008.06.24. 14:53:28

Esküszöm nem értem azokat, akik nekiállnak kiszámolgatni, hogy 30-50 millióból kihozható lett volna a honlap.

kormanyszovivo.blog.hu-t beregisztrálja, videók az indavideóra, fényképek az indafotóra oszt jónapot. Ingyenes az egész.

Milyen adatvédelem? Könyörgöm a kormányszóvivők csupa olyasmit tesznek közzé, ami a nyilvánosságra tartozik, nem? Nem államtitkokkal dolgoznak. Vagyis nyilván azzal is, de azt a csilli villi honlapra se teszik ki.

Szibarita 2008.06.24. 14:56:06

A Fidesz 4* ennyit koltott (4.3 md-ot a "Jo kezekben van az orszag" kampanyra, .5 md-ot a Szechenyi-tervre, az MSZP tavaly 1.2 md-ot minden kormanykommunikaciora) kormanypropagandara egy evben.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2008.06.24. 15:00:24

Szibarita!
Ez a kormány már hány Mrd-t költött el ilyen szarokra? 6+4+40 éve költi el az adófizetők pénzét.

Nprobe 2008.06.24. 15:02:06

Tassadar 2008.06.24. 10:48:29
Khm... egy hónap? Bármelyik tisztességes CRM rendszerrel max. 1 nap. Ebben benne van a szerver telepítése is. Ha clusterezni szeretném, még egy nap. Gyakorlati tapasztalat...
Ezt nem programozta senki, max a css-sel játszottak egy kicsit. Egyébként az oldal Joomla!-val készült szerintem, semmi extra modul nincs benne, ahogy én nézem.
Adatbáziskezelő MySQL, ami szintén ingyenes.

A rendszer, ami kell alá, jelenkori árakon számolva (nem MS platformmal) clusterben a hw+sw olyan 5 MFt. És akkor kereskedelmi Linux distroval és cluster megoldással számoltam (pl. RedHat)
Száz millióból olyan 20-30 szerver SAN storage eszközzel együtt jön ki... Ez alatt NINCS ekkora hardver.

Francois Pignon 2008.06.24. 15:02:34

"Milyen adatvédelem? Könyörgöm a kormányszóvivők csupa olyasmit tesznek közzé, ami a nyilvánosságra tartozik, nem?"

Hát engem többek közt ez bosszant, hogy külön regisztrációval adnak infókat újságíróknak. Pedig itt most tényleg nem lenne szükség médiumra az információátadáshoz. Bakker, hát miért nem lehet közérdekű infókat mindenki számára elérhetővé tenni? Most akkor kaptunk egy MTI2-t (a másikkal megegyező elfogulatlansággal) plusz 200 millióból?

kispufi 2008.06.24. 15:03:30

na ne, szibarita, tavaly 1,2 Mrd? ez most honnan? hát másból sem állnak, mint kormánykommunikációból. ilyen bagatell összeget hetente elvernek melldöngetésre, és akkor még nagyvonalú voltam.

elfelejtette 2008.06.24. 15:03:56

"A Fidesz 4* ennyit koltott.."

Hát persze, mivel az ehhez hasonló nyúlások fejlesztésként vannak elkönyvelve. Ne fáradj, ismerjük a GyF kormányt.

elfelejtette 2008.06.24. 15:05:55

Egyébként igaz, a kormányszóvivői oldal az országot képviseli. Pont olyan drága és annyira van tele korrupcióval az egész, mint ez az oldal.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.24. 15:06:53

Kelemen Gábor egy rendes, ámde lusta közlekedésmérnök, aztán szociológus volt.
10-15 éve elment pénzt keresni a szadesz-közelbe.
Sosem hittem volna, hogy ő is felköp és alááll.

Kieran Hayes 2008.06.24. 15:07:39

Milyen nagyvonalú a srác, hogy a Széchenyi programot /vállalkozásfejlesztési program/ összeveti a kormanyzati kommunikációval...

rolika 2008.06.24. 15:11:10

én ehhez nem értek, de:
nem lett volna egyszerűbb a magyarorszag.hu meg a miniszterelnok.hu oldalakra egy kis gomb/banner, hogyaszongya "kormányszóvivő"? miért kell külön domén? vagy ezek a hülyék azt sem tudják, hogy nem kell sokszor begépelni, elég "elkönyvjelzőzni"?

elfelejtette 2008.06.24. 15:16:36

"nem lett volna egyszerűbb a magyarorszag.hu meg a miniszterelnok.hu oldalakra egy kis gomb/banner, hogyaszongya "kormányszóvivő"? miért kell külön domén? vagy ezek a hülyék azt sem tudják, hogy nem kell sokszor begépelni, elég "elkönyvjelzőzni"?"

Három domén, három szegmens kell a kormányzati publikus informatikának:

1. Közszolgáltatások (ügyfélkapu)
2. Közérdekű infók
3. Agitprop, médiapofozgató

Semmi szükség arra, hgy minden minisztériumnak, + a MeH-nek, + a kormányszóvivőknek külön domain, szerverek, backup, anyámkínja. Egy mission-critical kormányzati informatikai hálózat kiszolgálná.

Csak akkor nem lehetne ennyit nyúlni mindenféle fejlesztgetés címén.

Szibarita 2008.06.24. 15:21:53

Ez azert van, mert en egy jolfizetett maffiozo kormanyugynok vagyok, ti meg a minden szitan atlato tisztesseg lovagjai. Mi masert mondanek nektek ellen? Talan komcsi vagyok. Vagy az apam az volt. Egyenesen hazaarulo, azert elek en ilyen jol, ti meg olyan rosszul. Vagyis nem, ti nem is eltek rosszul (nalam biztos jobban, merthogy abbol, hogy ellenkezo velemenyt kepviselek a tietekkel, egyenesen kovetkezik hogy ostobabb, ergo a tisztesseges piacon sikertelenebb is vagyok nalatok), mert annak ellenere, hogy mi vesz titeket korul ebben a nyamvadt orszagban, a ti elkepeszto tehetsegeteket el kell ismerni, az nem bir apellatat.

Tudjatok mit? Fulladjatok bele a kurva nagy eszetekbe, tudjatok dolgokat es legyetek csak okosabb tovabb (mar annyira, amennyire eddig), en meg addig innen rohogok rajtatok, muveljetek barmit is legkozelebb. Bar a legszorakoztatobb az lesz, ha megint pofaraestek a kovetkezo valasztasokon, ilyen nagy elannal nekifutni valaminek aztan beverni a fejet meg Buster Keaton sem volt kepes.

A tenyek attol meg tenyek maradnak, a szemelyes benyomasok ehhez kepest masodlagosak. A Fidesz sokszor ennyit koltott kommunikaciora es nem azt mondtak, hogy "fizess rendesen adot", barmennyire tartom en is alsagosnak ezt az uzenetet, hanem azt, hogy "szavazz a Fideszre".

Nem csak ennyire picsognatok, ha az MSZP azt csinalna, mint amit a Fidesz csinalt anno.

hattyú 2008.06.24. 15:24:34

Ezt nem lehet megmagyarázni, még ha megvették volna a legdrágább adatbázis szervert, legdrágább fejlesztőezközt és felvettek volna 30 programozót plusszba emiatt a 7-8 menüpontos, szánalmas portál miatt és ha a Walt Disney és Salvador Dali tervezte volna a grafikájukat, akkor is csak ennek az összegnek a 30%-a lenne a végösszeg. Normális országban minimum feljelentést érne ez a történet, de itt még ellentámadásba lenülnek a férgek. Undorító.

elfelejtette 2008.06.24. 15:25:47

"Ez azert van, mert en egy jolfizetett maffiozo kormanyugynok vagyok, ti meg a minden szitan atlato tisztesseg lovagjai."

Elfogult vagy, nem kell a grál lovagot játszanod. Ez a balodali szimpatizánsok egyik kedvenc fegyvere, összemosni, egyik 19 másik egy híjján 20.

Szibarita 2008.06.24. 15:33:12

A tudosok kedvenc eszkoze meg a kiserletezes, mert idiotak es nem ismerik az igazsagot, ami a te kutfodbol eredezik. Nem az a baj, hogy te hulye vagy, az a baj, hogy ez a fajta gondolkozasmod egeszen normalisnak szamit a szekertaborodban.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.06.24. 15:36:53

Szibarita:

Ne sértődj meg! Nem vagy maffiózó kormányügynök, csak nem igaz, amit írsz.

"az MSZP tavaly 1.2 md-ot minden kormanykommunikaciora"

Sajnos hirtelen nem találtam aggregált kimutatást, de Marketing & Média cikke is bizonyítja, hogy milliárdokat költöttek tavaly a minisztériumok kormánykommunikációra:
www.fn.hu/media/20071112/milliardos_allami_tenderek_beszedre/

Idén 3 minisztérium 3 hónap alatt hozott össze 1,8 milliárdot:
www.webbeteg.hu/index.php?page=news_full&type=49&menu=egeszsegugy&news_id=673

KCB 2008.06.24. 15:36:56

"Magyarországon talán nincs is, vagy legalábbis nem sok ilyen szintű honlap van"

Nálam ez verte ki a biztosítékot. Ekkora önelégült barmokat.

elfelejtette 2008.06.24. 15:39:31

"A tudosok kedvenc eszkoze meg a kiserletezes, mert idiotak es nem ismerik az igazsagot, ami a te kutfodbol eredezik. Nem az a baj, hogy te hulye vagy, az a baj, hogy ez a fajta gondolkozasmod egeszen normalisnak szamit a szekertaborodban."

Én csak annyit mondtam, hogy elfogult vagy. A sikeres emberek meg nem hülyézik le csuklóból a másikat. Mindegy, a kapcsolat.hu-n értő barátokra fogsz találni, akik átsegítenek ezen a nehéz perióduson.

mézesbandi 2008.06.24. 15:40:39

Talán érdemes lenne ezeket összeszedni, hogy mikor és mennyit költöttek tájékoztatásra. Abból aztán kiderülne, hogy csak a javunkat akarják, de azt nagyon.

soseleszekelső 2008.06.24. 15:41:07

Tegnap azt mondta DD, hogy 19 szerver tartozik ehhez a rendszerhez. Nem értek hozzá, csak gondoltam megosztom azokkal, akiknek ez mond valamit.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.06.24. 15:47:44

soseleszekelső:
Sok, nagyon sok. A teljes blog.hut 4 db szerver szolgálja ki. A kormanyszovivo.hunak meg legfeljebb akkor lenne ekkora látogatottsága, ha BB/DD levetkőznének, s az erről készült videó titkos url-je kikerülne a netre.

Szibarita 2008.06.24. 15:51:25

Turulnak lehet, hogy igaza van.

Mekkelek kedves, nem csak annyit mondtal, hogy elfogult vagyok (ami egyebkent onmagaban is marhasag lenne), hanem azt is implikaltad, hogy mindket oldal disznosagaira valo ravilagitas a baloldal mocskos trukkje.

Ezt folosleges tovabb ragozni, ebbol kristalytisztan latszik miert van helyen a te lehulyezesed, legyek barki szemeben is sikeres vagy sikertelen.

Bummer 2008.06.24. 15:53:49

Már eleve az, hogy 2 kormányszóvivő van... úgy, hogy az elmúlt fél évben a kormány nem csinált semmit.

Freŝa 2008.06.24. 15:55:50

Elég csak a Vágó vs Fábry vitát elolvasni, abból jól kiderül, hogy értelmes emberek is mennyire óvodás szintre tudnak lesűllyedni, ha politikáról van szó. (Bár az óvodások aranyos gyerkőcök, ezek meg nagypofájú mindentudók - érdemeik elismerése mellett...)

Nagyon unalmas már, hogy 2002 óta azt halljuk, hogy a Fidesz ennyit költött, meg a Fidesz annyit költött, milyen borzasztó volt a Széchenyi-terv stb. Emberek, 1998 óta tíz év telt el, 2002 óta meg hat, azóta a szocik kormányoznak! A szanalmas.hu-n kiváló cikkek születhetnének erről az érvelésről. Hat éve csúszunk lefelé, semmi jele sincs annak, hogy az egyes embernek jobb legyen pár éven belül. Ti meg nyomjátok ezt a megmosolyogtató dumát. Nagyon unalmas már.

A 200 misit lenyúlták, de mellette még barmok is, hogy ilyen alacsony színvonalon próbálják kimagyarázni. Ettől több is eltűnt már az elmúlt hat évben, de az összeg jól, a közember számára is felfogható volta továbbá a nyílvánvaló mutyizás miatt ezt már nem lehet beadni senkinek sem. Ez a nagy büdös igazság.

Rwindx 2008.06.24. 15:56:00

Szibarita: Szerintem senkisem állítja az eddigi kommentekben hogy a fidesz kormány idején tuti nem történt lenyúlás. De ha történt is, akkor az most ok arra hogy kussban üljön mindenki? Neadjisten tapsoljon az újabb (f)osztogatásnak?

Neked külön élvezetet nyújt ha akár közvetetten lenyúlnak pénzzel? Mert ha igen, akkor kezd azzal hogy mazochista vagy (vagy érdekelt a bussinessben), és mindenki úgy fog viszonyulni az írásodhoz. Az ha szimplán fröcsögsz mindenfélét a zorbán kormányról akik bő 6 éve nincsenek, ahelyett hogy érdemben cáfolnád a fent nevezett oldal elkészítésével kapcsolatosan felmerült észrevételeket,az nem vezet semmire.

Ha széjjel offolod az egészet akkor mit vársz mégis?

Farky 2008.06.24. 16:02:36

Igazából a probléma ott van, hogy úgy gondolják, 200M forintot el lehet költeni egy ilyen dologra.
Ez teljesen független attól, hogy milyen arányban áll a nyújtott termék/szolgáltatás az árával. Még akkor sem, ha tényleg 200M-ért lehet ilyen dolgokat csináltatni.

OctaviaRS-t lehet vásárolni elfogóautónak az autópályára, de Murciélagot nem. Védhetetlen.

Beszarás, ahogy ki mernek állni a pulpitus mögé és mégis próbálják védeni.


Számos alternatíva/eszköz létezik a sajtó tájékoztatására, egyáltalán nem értem, miért nem lehet egy videomegosztóra tolni ezeket a dolgokat és mondjuk a magyarorszag.hu-ról linkelni. Anyagilag ez a megoldás engedhető meg per pillanat itthon.

Ilyenkor mindig azt érzem, hogy ennyire nem lehetnek hülyék még ott sem és valami teljesen más témában lévő százmilliárdos suskust próbálnak elfedni azáltal, hogy gumicsontot dobnak hetekre a sajtó -legalábbis az online- elé, hogy ezen háborogjon a paraszt (meg a 4milleres autófestésről), ne azon, hogy jé megint 3milliárdért építünk autópályakilométert.

Bummer 2008.06.24. 16:05:30

Az ÁSZ hivatalból vizsgálja, nem? De bármit is mond az ÁSZ, a kormány tojik rá.

Szibarita 2008.06.24. 16:08:35

Ha visszaolvasol, latni fogod, hogy reakcio volt egy korabbi hozzaszolasra.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.06.24. 16:10:08

Farky:
"Ilyenkor mindig azt érzem, hogy ennyire nem lehetnek hülyék még ott sem és valami teljesen más témában lévő százmilliárdos suskust próbálnak elfedni azáltal, hogy gumicsontot dobnak hetekre a sajtó -legalábbis az online- elé, hogy ezen háborogjon a paraszt (meg a 4milleres autófestésről), ne azon, hogy jé megint 3milliárdért építünk autópályakilométert."

Ha valóban ez lenne a motiváció, akkor nagyon rosszul tennék - szerintem. Ezek pont olyan ügyek, amik jól érthetőek az átlagos választó számára is. Autót festetni 4,5 millióért? Amikor a te autód újonnan nem ért feleennyit sem? A 200 milliós bénázás/nyúlás/mellébeszélés még rosszabb, mert nagyon sokan értenek ehhez a területhez a nethasználók közül, ráadásul az internetnek, mint médiumnak erős a multiplikátori hatása: fórumokban, blogokban újra és újra előkerül a téma. A tegnap esti klubrádiós akció csak tovább rontott a helyzeten, megint van miről beszélni.
Hogy egy 200 milliárdos autópályát mennyiért lehetne megépíteni és mennyi belőle a lopás, nem sokan tudják - én sem. Hiába ezerszeres a nagyságrend, mégsem üt akkorát, mint ezek a százezres-milliós umbuldák.

cierre 2008.06.24. 16:10:24

ez most komoly? kedves reakció! ugyan írd már ki atz éves költségvetésedet ide....
nagyot tévedek ha a egy milliárd felett van? mit piszmogsz itt kétszázmillóval?
persze nobilis pénze meg a fideszé nem számít.... csak itt vagy nagyon okos...... szánalmas reakció. hu legalább körülnéznél kicsit, mielőtt ugatsz.....

kanbatu 2008.06.24. 16:11:37

Ez az oldal úgy, ahogy van "az országot eprezentálja". Igazat mondtak.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.06.24. 16:12:09

don shimoda:
"Mikor megy be végre valaki az ÁSZ-hez, feljelentést tenni??"

Ahhoz ismerni kéne a beszerzés pontos körülményeit. Megpróbáltam utánajárni, de csak egy sokmilliárdos keretszerződésig jutottam. Ráadásul, ha valaki 5 milliónyi értékű szerver helyett 80 millióért vásárol be, arra elég nehéz úgy rábizonyítani a szándékosságot, hogy az a rendőrség/ügyészség/bíróság előtt is megálljon.

kanbatu 2008.06.24. 16:12:48

És hát egy Leonardoért vagy egy Matisse-ért, ami hol ezt reprezentál, hol meg azt még többet is elkérnek a művészek, nem?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.06.24. 16:14:46

cierre:
"ez most komoly? kedves reakció! ugyan írd már ki atz éves költségvetésedet ide....
nagyot tévedek ha a egy milliárd felett van?"

El sem tudod képzelni, mekkorát. :) Százmillió alatt van, de sokkal.

Freŝa 2008.06.24. 16:15:57

Cierre, ez egy komoly, releváns hozzászólás volt. A stílusod meg egyszerűen lenyűgöző!

Gratulálok és köszönöm, hogy ezeket a színvonalas gondolatokat megosztottad az olvasókkal, így velem is!

kispufi 2008.06.24. 16:23:16

Bummer, sok a 2 szóvivő? Bezzeg, amikor meg fél évig egy se volt, akkor meg az nem volt jó?! :-))
Turul, jó ötlet, a(z isteni, muhaha) BB vetkőzése esetében lehet, hogy én is fellátogatnék a hírhedt oldalra. DD már nem annyira vadít, sorry...

mendson 2008.06.24. 16:24:28

Hát én nem is tudom, hogy mi okból nem hemzsegnek itten a nobeldijas pacákok.Mert ahogy olvasom itt mindenki -vagy jó részt mindenki- kurvára vágja a mi ,mit mennyiért.Hát kérem azon ember/emberek jelenkezését közelitő árlistával aki/akik valósidejü videon oda-vissza is követhető sajtáj közvetitésére alkalmas netrendszert összedob/dobnak kb 1000 újságiró részvételére és 98% üzembiztonsággal müködik.Plussz a nagysebességü archiváló rendszer hangfelismerő keresőrendszerrel.Cakk-pakk vasakkal és az összes szükséges zubehörrel (szofverek,licencek,karbantartással etc.)Ugyanis nekem csak egy mezei munkaállomás van a birtokomban ami cakk-pakk (vas,monitor,zubehör,szoftver stb.) 11 millió.De az informatikus fiam szerint-a hallott infók alapján- a 200 millió az egy méltányos ár.Csak bérköltségben a rendszer egyévi müködtetése kb 40 millió (egy hasonló igényü és kiépítésü nyugateurópai hirközlö szervezettel hasonlította össze).Na meg ugye a munkabér folyamatos költség a materiális dolgok meg azért több évre eloszló klts.Kéretik nem Vanek úrként viselkedni (beszéljünk 5 milláról,mert azt már láttunk,de 200 milla számunkra csak egy legenda a jövöről)

Bummer 2008.06.24. 16:28:14

1. Mendson, a 98% üzembiztonság az nagyon gyenge, az évi 1 hét leállás.
2. Az informatikus fiadat szeretettel várják kormányzati tanácsadónak. Én inkább nem alkalmaznám.
3. A hangfelismerő keresőrendszer akkora kamu mint egy ház. ILYEN MÉG NINCS FELTALÁLVA SE!!!

Float 2008.06.24. 16:31:03

Én egyedül azt nem értem, hogy miért kell videón nyomni a kormányszóvivői nyilatkozatokat. Miért nem lehet szövegesen publikálni??? Az a pár újságíró, aki regisztrál, az nem tud olvasni?!

Egyébként azért került ennyibe, azért gondolták h erre lehet költeni ennyit, mert haverral lezsír, a fele visszacsorog zsebbe, aztán annyi. Ugyanúgy mint eddig minden

elfelejtette 2008.06.24. 16:32:12

Szerintem csináljanak még kormanyzatiasszisztens.hu-t, kormanyzatitakaritoneni.hu-t is, mezei 11 milliós munkaállomásokkal, 19-el vagy egy híjján hússzal leginkább, zubehörrel, beszédfelismerő kínaiakkal.

Mert ez kell az országnak, ez egyáltalán nem drága, megmondta az informatikus macskám is.

Bummer 2008.06.24. 16:32:13

Árlista:
- Licenszek (Ruby on Rails, MySql, Linux) 0 Ft
- Szerver hoszting, 1GB (2 ezer konkurens videó): évi 1 millió szerverenként. Látogatottságtól függ.
- Programozás: 5 millió
- Oktatás: 1 millió
- Karbantartás: évi 5 millió

30 millióból megvan.

Rwindx 2008.06.24. 16:32:52

Mendson: az én mezei munkaállomásom 935Ft-ba került sógorom öccse szerint a kormányzati portál kihozható lett volna 1327Ft-ből. Kérjek tőle árlistát?
Legalább ne ilyen komolytalanul pls...

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.06.24. 16:40:26

mendson:
"Hát kérem azon ember/emberek jelenkezését közelitő árlistával aki/akik valósidejü videon oda-vissza is követhető sajtáj közvetitésére alkalmas netrendszert összedob/dobnak kb 1000 újságiró részvételére és 98% üzembiztonsággal müködik."

Ez majd a holnapi bejegyzésem témája lesz, de:
- az oldal elérhetősége nagyon gyenge, a felhasználóautentikáció harmadszorra-negyedszerre szokott összejönni.
- a valósidejű videóhoz még nem volt szerencsém, de nem oda-vissza, mivel az újságíró nem videón kérdez, ráadásul még az archív videókba sem lehet beletekerni sem ff3, sem ie7 alatt.
- 1000 újságíró, LOL. :)

Francois Pignon 2008.06.24. 16:42:26

Én meg azt nem értem, mi a francra való a hangfelismerő keresőrendszer? Mert ha én valamit meg akarok találni, tutira inkább beírom a 2-3 kulcsszót, minthogy azon agyaljak, a szoftver/titkárnő felismeri-e 95-99%-os valószínűséggel a szavaimat.

elfelejtette 2008.06.24. 16:44:05

"Akik kifogásolják a rendszer költségeit, azoknak fogalmuk sincs arról, milyen rendszerek állnak a honlap hátterében."

Ez egyébként igaz, ezért is várom türelmetlenül a listát a "rendszerről".

Egyébként, elsőre, érzésre, elnézve az oldal funkcióit, nem atombombával lövés csótányra ez a 19 szerver?

Rwindx 2008.06.24. 16:45:30

Jó szó ez a zubehörr. Tetszik. Csak még nem tudom mit jelent, ostoba mérnökként nem vagyok tisztában a szakszavakkal. Megyek és lemondok, inkább elmegyek újságírónak és veszek 990 számítógépet hogy meglegyen az 1000 konkurens videostream, ha éppen mutatják hogy gyf napozik. Egyébként a 98%-os rendelkezésre állás elég gyatra. Az azt jelenti hogy évente 7 napot áll a rendszer, 100 milliós vassal, nem semmi teljesítmény... az egyik 200.000Ft-s szerverem meg több mint 3 éve megy újraindítás, kiesés nélkül... nem tudom miről beszélünk.

mendson 2008.06.24. 16:51:07

Bummer.Azt hiszem te valahogy el vagy tájolva.Kérlek ne hasonlítgasd össze a velorexet a mercivel.Amit irtál az a gödörböl való világlátás (tudod onnan nézve a világ egy köralakú valami és kék).Én például -mivel nem igazán értek hozzá- megkérdeztem a fiam aki annál az emlitett hirügynökségnél dolgozik -szóval kösz a tippet de jól megvan a maga kis helyén- és ö azt mondta, hogy a náluk müködő szerverek darabja -van egy rakás belöle, láttam a "szerverházat" kivülröl, egy hatszintes épület vagy 1000 négyzetméteres alapterületen- forintban 24 millió, mégegyszer huszonnégy millió.

Bummer 2008.06.24. 16:51:29

FP, "az automatikus archiváló rendszer a benne foglalt beszédfelismerő program segítségével egy kereshető médiaarchívumot hoz létre"
Tehát nem a te beszédedet ismeri fel, hanem a kormányszóvivőét, te begépeled a szót, és a rendszer onnan játssza a videót.
Erre mondom, hogy ilyen szintű beszédfelismerés még nem létezik, de ha valaki megcsinálta, akkor van egy új Nobel-díjasunk.

soseleszekelső 2008.06.24. 16:52:40

Pignon, ugye csak vicceltél. Nem a te szavaidat ismeri fel.
Te beírod a keresőszót, és ő kikeresi a feltöltött videókból. Tehát a kormányszóvivő szavait ismeri fel, állítólag mindig az aktuálisra optimalizáltan működik.
Tehát elvileg a csoda az, hogy nem gépelt szövegből keres, mint a google, hanem magukból a videókból.
Legalábbis DD ezt mondta tegnap.

Naumov 2008.06.24. 16:54:29

Rwindx,

Zubehör német szó, azt jelenti hogy tartozék

Egyébként tényleg jók ezek a ki tudja honnan előkerült jóemberek, akik először jól lebarmolnak iksz másikat akik ezúttal párthovatartozástól függetlenül meglehetős egyetértésben vannak arra nézve hogy ez a projekt enyhén szólva túl vagyon árazva, majd közlik hogy az informatikus fiuk szerint a 200 milla az egy méltányos ár. Meg 1000 újságíró, és 98%-os rendelkezésreállás. Muhaha.

Francois Pignon 2008.06.24. 16:54:33

Értem, Bummer. Én mindenesetre ezt úgy csinálnám, hogy egy titkárnővel legépeltetem a sajttáj szövegét. Lényegesen olcsóbb és egyszerűbb. És valami azt súgja, ők is ezt fogják tenni.

Francois Pignon 2008.06.24. 16:56:59

Köszi, soseleszekelső, hogy te is megerősítetted, milyen értetlen mamlasz vagyok. ;) Ha ez így megvalósul, még sok bevételt is hozhat majd, mert gondolom a nagy tévétársaságok világszerte sorba fognak állni ezért a rendszerért. ;)

Bummer 2008.06.24. 16:57:08

Mendson, hidd el, tisztában vagyok a szerverek árával. Ugye azt nem mondod komolyan, hogy a Reuters szervereinek a forgalma összevethető a kormanyszovivo.hu-éval?
A kormanyszovivo.hu alá vas szinte egyáltalán nem is kell, hiszen nem dinamikus, hanem lényegében statikus adatokról van szó.

Bummer 2008.06.24. 16:58:09

Egyébként ha igaz a beszédfelismerő technológia, akkor a Google szerintem simán megveszi annyi pénzért, hogy Magyarország államadósságát visszafizetjük belőle! Úgyhogy hajrá!

soseleszekelső 2008.06.24. 17:03:05

Mendson,

Ha valaki megkínálna a világ legjobb motorosszánjával, mondjuk egy milláért (ami biztos méltányos ár) tuti nemet mondanék rá. Két okból:
- Nincs rá pénzem
- Nincs rá szükségem

Ennyi.

mendson 2008.06.24. 17:10:21

A 98% az persze hogy gyatra csak mint egy példa szerepelt.A hangfelismerő rendszer egy olyan rendszer, hogy te beirod " a kurva életbe" és a szoftver megkeresi mind azt hang és/vagy video felvételt amiben ez a mondat elhangzik.Tehát a rendszer része egy hangminta -ezt most Daróczi szolgáltatja- de aztán szépen bövül az idök folyamán.Persze az oldal még sok kivánni valót hagy maga után, de drága pajtások, még e ti sem tudtok a szarré-huggyé beszerzett szofvereitekkel blikkre dolgozni.Elég ha csak itt-ott az indexen a bazmegezést elolvassátok.Arról nem is beszélve,ha összeeresztenénk a linuxbuziktól a winfos hivökig a pc-tol a mac-ig az esküdözöket egy jó nagy arénába, nos ott igen fura dolgokat látnonk.Rwindx magam is mérnök vagyok, de nem érzem hogy modorosnak kéne itt lennem.És valszeg tényleg ostoba vagy.Én például a büdös életben nem állok le vitatkozni olyasmiről amiről halvány fingom nincs.Elötte körüljárom a problémát.Ezért is szóltam itt, mert amit a fiamtól megtudtam beirtam.És nem hiszem, hogy azért mert az egyetem elsö félévében vizsgálgatuk, hogy milyen vastag alufolóa véd a béta sugárzástól már atomfizikus lennék.Az meg, hogy neked milyen szervered van az semilyen módon nincs kapcsolatban, hogy ma milyet és milyen minöségüt akar bárki beépíteni.Nekem egy videoton tv komputerem van amivel az elsö fogaskerék számításokat és adószámításokat végeztem és képzeld el még mindig megy.Na és?

mendson 2008.06.24. 17:11:38

Na el fáradtamTovábbi jó trágyahordást.

Bummer 2008.06.24. 17:16:44

1. Mendson. Ha esetleg még visszajössz, ajánlom figyelmedbe a szóközt, amit a mondatvégi pont után használni kell.
2. Remélem, ha mérnök is vagy, már nyugdíjas.

Francois Pignon 2008.06.24. 17:22:27

Daróczi hangmintája a rendszer része, wow. ;)
Szerintem: Sajttáj anyagai legépelve, szövegfájl videóval párosítva, és a szuper hangkereső már köpi is megfelelő felvételt. Fullextrás változatban szöveg- és videofájlokban is pár könyvjelző, aztán megpukkadhat a gugli meg a videomegosztók.

Bummer 2008.06.24. 17:24:44

A jobbklikken egyébként a parlamenti közvetítéseknél egy majdnem pont ilyen működik, csak nincs kereshetőség. Az hány milla volt?

zeta 2008.06.24. 17:30:11

élek a gyanúperrel, hogy ez a hangfelismerő rendszer kamu. egyrészt magyar nyelvre nincs ilyen fejlesztés, túl kicsi a piac, nem érné meg. másrészt a profi angol nyelvű hanfelismerők is igencsak gyerekcipőben járnak (egy-egy hangra lehet trenírozni őket, de az aztán az iparág Grálja lenne, ha valaki olyannal jönne ki, hogy egy háttérzajjal, idegen beszélővel felvett beszélgetésből bármi értelmeset is felismerne. ILYEN A VILÁGON NEM LÉTEZIK! nemhogy magyar nyelven.
ha tényleg megcsinálták, akkor a fejlesztő cég már milliárdos lenne. de ezt kétlem.
(legfeljebb az NSA titkos laboratóriumában).

Rwindx 2008.06.24. 17:33:30

mendson:
"A 98% az persze hogy gyatra csak mint egy példa szerepelt" - Aham.

"A hangfelismerő rendszer egy olyan rendszer..." - Ne mondd... komolyan?

"Az meg, hogy neked milyen szervered van az semilyen módon nincs kapcsolatban, hogy ma milyet és milyen minöségüt akar bárki beépíteni.Nekem egy videoton tv komputerem van amivel az elsö fogaskerék számításokat és adószámításokat végeztem és képzeld el még mindig megy.Na és?"
- Nem írtam hogy milyen szerverem van, arra próbáltam rávilágítani hogy a minőség nem ott kezdődik hogy 8-9 számjegyű összeg.

"Persze az oldal még sok kivánni valót hagy maga után, de drága pajtások, még e ti sem tudtok a szarré-huggyé beszerzett szofvereitekkel blikkre dolgozni."
- Már bocsi, de max a saját nevedben beszélj, de ha mérnökként ilyen munkákat adsz ki magad is a kezedből, akkor remélem az életben nem lesz közös dolgunk. Én ha ilyen hibákat engednék meg magamnak akár egy 100000Ft-s fejlesztésben az életben nem lenne munkám...

"...És valszeg tényleg ostoba vagy.Én például a büdös életben nem állok le vitatkozni olyasmiről amiről halvány fingom nincs..."
versus
"...Én például -mivel nem igazán értek hozzá- megkérdeztem a fiam aki annál az emlitett hirügynökségnél dolgozik..."

folytassuk még?

Én is láttam már olyan szerverpark nyitott ajtaját ahol több ezer szerver volt. Na most akkor hasonló a szakmai tudásunk a témában? Remek, akkor diskuráljunk.

Tudod a kettőnk között az a különbség én fejlesztek ilyen rendszereket és üzemeltetek. Még ha nem is mindig ekkora méretben. Egyszer koordináltam egy árban hasonló méretű projekt szotverfejlesztés részét. A fejlesztésében is résztvettem. Érdekes az akkori sajtóból csak pozitívot kaptunk, holott én gyanítom hogy ott volt szintén lenyúlás. Hogy lehet ez? Esetleg nem ilyen gány munkát végeztünk?

Nyilván az ostobaságom és a hozzánemértésem is ebből adódik. Nyilván ez az ostobaság nem vetélkedhet, azzal a tudással amit akkor szereztél amikor megláttad a szerverparkot.

Várom a többi szakmai meglátásod a témában.

execute 2008.06.24. 17:33:58

Régebben a nyomtatópatront lopkodták, de íme a szép jövő! Az elvtársak a "papír nélküli" adminisztrációban is megtalálták, hogy hogyan tudnak maguknak 100milliókat visszalopni.

Zenyatta Mondatta 2008.06.24. 17:56:10

Hihetetlen, hogy mindenből az egymás köpködése lesz a végeredmény...
Miért kell szétoffolni személyeskedéssel minden nyavalyás posztot? Nyilván van igaza ennek, meg annak is. De a lényeg, hogy egyszer kormányszóvívő.hu, másszor Ezüsthajó Kft, n-edszer meg cseresznyeimport, vagy ökörsütéses M0 átadás a neve annak a 20 éve tartó rablóhadjáratnak, amit ezek a szarházi politikusok pártkötődést nem számítva, összekacsintva végeznek.
Ha mindenből a személyeskedés és a vállrándítós beletörődés válik, soha nem változik meg semmi.

zeta 2008.06.24. 17:58:05

köszönjük, Mondatta, fáradjon a kormányszóvivői kasszához a sordíjért.
ez az ők is lopnak érv már lejárt lemez. kipukkadt, elszállt, ideje valami újat kitalálni.

Farky 2008.06.24. 17:58:12

Mendson:

Meg sem próbálom megcáfolni azokat az árakat, amiket mondasz. Nem ez a probléma lényege!
Hanem az, hogy nincs szükség ilyenre! Egy 1.0-ás gépírónő beírja a szöveget -akár realtime- és máris lehet keresni. Nyilván nem framekhez fog rendelődni a dolog, de ez mégis ki a tökömnek kéne? Sőt, egy live streammel akár lehet alkalmazni 3-4 távmunkás gépírónőt egyszerre, hogy gépeljenek és egy egyszerű algoritmus meg komparálja a szavakat, így még a félreütéseket és az elhallásokat is minimalizáltuk. Bónusz: lehet mutatni a kirakatban, hogy megváltozott munkaképességűeket távfoglalkoztatunk!

Olyan funkció sem kell, amivel Budai Bernadett bugyijának színére és fanszőrzetének mintázatára tudsz keresni, sem az a funkció, ami számolja, hányszor igazítja meg szemüvegét, vagy emeli meg a zacsit Daróczi.

Simán lehet definiálni olyan projektet, ami még piaci alapon is 200M, de megint csak azt mondom, hogy felesleges.

Zenyatta Mondatta 2008.06.24. 17:59:27

zeta 2008.06.24. 17:58:05

köszönöm, pont erről beszéltem.

elfelejtette 2008.06.24. 18:07:55

Nagykoalíció! A Fidesznek is adjanak egy 200 milliós site-ot!

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.24. 18:34:57

mendson

Szerintem tisztázd a fiaddal a dolgot! Itt egy elismerten hozzáértő, kormányzati projekteket ismerő szakember véleménye, politikai felhangok nélkül. (egy a sok közül)

webakademia.hu/2008/06/mennyibe-kerul-egy-honlap/

50 millió a legmagasabb összeg, amit elképzelhetőnek tartanak, és az már feleslegesen túlbiztosított, közbeszerzéssel felszorzott összeg.

Minden tiszteletem az apai érzéseidé, de ezek fényében a fiad számításai csak akkor ülnek, ha részt vett a kormányszovivo.hu kialakításában.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2008.06.24. 21:10:51

mendson

Írd már meg léci azt a PC konfigot, ami 11Mio-ba kerül! Szeretnélek kinevetni.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.06.25. 08:45:14

Elnézést, hogy a csapos közbeszól!
Nem értek hozzá. Sem az óriási kapacitású rendszerekhez, sem a programozáshoz, sem a hazudozáshoz. (Mondjuk DD rokonai ettől azért olcsóbban tagadják le a csillagot az égről a bíróság előtt.)
De: Létezik-e még hazánban keményfaszú programozó? (Tudom, belső ellentmondás, megérteni, feloldani talán csak az antinomikus gondolkodással, Pavel Florenszkij nyomán lehet.) Mert ha igen, akkor nyári zsacskóáztatás-sörözés közben fel lesz törve a hihetetlen (drága) biztonsági rendszer, és a Kurucinfo meg mindenféle amatőr lapok helyett ezen lehet majd elérni az összes elkúrós beszédet, videót, magyarverésről készült tévéműsort, sőt Kulcsár Attila webkameráját sőt Tánczos Gábor tikosított periratait is.

Abszolút nincs pénzem, de ezennel felkínálok egy üveg díszdobozos, biztos kurvadrága viszkit (kaptam, évekkel ezelőtt) annak, aki először felrak a hivatalos kormányszóvivői nyitóoldalra valami (fotosoppolt) pornóképet pl. Dobrev Klára és DD "disznólkodásáról"!

Mária 2008.06.25. 08:58:04

Kitalátor: csatlakozom egy utalvánnyal, amely beváltható egy üveg vadon termő gyümölcsökből készített prémium kategóriás békési pálinkára.

Mert a Marketing Szabóság támogatja a kultúrált alkoholfogyasztást :)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2008.06.25. 09:03:50

Azzal ugye tisztában vagytok, hogy ez köztörvényes dolog? Mármint nemcsak a honlap elkészítésének körülményei, hanem a feltörésére való felbujtás is.

Mária 2008.06.25. 09:14:51

Csak vicceltünk :)

Mária 2008.06.25. 09:17:44

Rambo: szted van élő ember ebben az országban, aki adna egy üveg értékes italt ennek a honlapnak a megkóstolásáért?

Ugyan már... :)

Steve the Great 2008.06.25. 09:18:43

Ez nagyon komoly, tételesen és összességében is... :o
Bár abban igazuk van, hogy elég jól reprezentálja a honlap az országot... :S

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.06.25. 09:20:50

kispufinál a pont, legyen inkább digit szóvivőnk

ja, és néha vetkőzhet, mint egyes meteorológicák :)

Steve the Great 2008.06.25. 09:33:45

A "párja nincs rendszer"-ről (ha írta már valaki, akkor bocs, nem olvastam el az összes kommentet): Érdemes lenne összevetni a t. szóvivőnek mondjuk a klf. EU-s pénzekhez kötődő rendszerek komplexitásával, akár az IIER (és csatolt részei) a mezőgazdasági támogatásokhoz, akár az EMIR (és csatolt részei) a pályázatokhoz... Igaz, ezeket nem is 200M-ból fejlesztették...

Kopiás Attila Steve 2008.06.25. 11:30:52

Jé, még egy Steve. Ez defura érzés. Identitásom védelme érdekében jelzem, nem egyikünk hasadt ketté, két külön Steve-ről van szó itten. Ez roppantul fontos volt, kéremkapcsoljonki.

ÁrPi 2008.06.25. 17:18:18

mendson 2008.06.24. 17:11:38

"Na el fáradtamTovábbi jó trágyahordást."

Aha, értem. Azt hiszem itt mindenki igyekszik a maga módján, és el is fárad.

Viszont Augiász istállóját csakis Heraklész tudta határidőre

kitrágyázni.

FoXúsz 2008.06.25. 19:58:06

Atomot - ezeknek - fel - seggükbe - jégheggyel tuszkolni soká - azzal a korrupcióssal, aminek ez a csúcsa + lófasszal ütni - sokáig - fel - atomot - a felelősöknek!

- Amennyiben a fentebbi véletlenszerűen egymás mellé került szavakból Ön egy 'olyan' mondatot állított össze, akkor rossz az aki rosszra gondol!

Tömören.

De most komolyan, frusztrál ez az ügy engemet! A 'csába mán hogy nem vagyok Állami Nagyfiú - nem is érthetem ezekben a magasságokban hogy mennek a dolgok... Pedig ejj, de jó volna, ha meghívnának egy tenderre engem is, ahol én volnék az egyetlen jelölt egy ilyen faja kis melóra - de mer' annyira alázatosak, persze királyi többesben szólítanak meg: így egyszersmind én volnék az összesből, aki a legmegfelelőbbet tudja nyújtani ár/érték aranyban. Bocs, arányban. Mégbocsabb - aranyárban.

De oda sokat kell még eddzenem, baszomalássan - megyek is, aszt' befenyítek pár óvodást az uzsonnájukért, nekik biztos nem lesz jogi eszköz a kislapáton kívül a kezükben amivel érvelhetnének az eljárásom ellen - amikor szóvivősen megmagyarázom a kis buta fejüknek hogy "vészhelyzet esetén" nekem mér' jut tiz szenya az övükéből, nekik meg semmise'. Meg persze ezek a rendszerek amik eligazítanak a játszószoba meg az udvar között sokat zabálnak ám, azér' olyan jónagyok, kell beléjük a kakaó, kis pöcsök, úgyhogy kussba!
Valahol nekem is el kell kezdenem a politikai káriérremet, nem?

Ajtony 2008.06.26. 11:32:13

Sziasztok!
Mint mindig, most is rosszkor szakadtunk le az aktuális seggről (17 év a SZU nélkül). Bezzeg a vesztesek melletti "kitartás" a végsőkig volt. Mekkora májerság lett volna kitartani az Oroszok mellett, most, amikor egekben a "palivo" ára - felkentjein amúgy is csak seggben érzik biztonságban a nyelvüket.
Na ennyit az előzményekről. Most meg megy a kinlódás: egy szegény országban kell összelopkodni a vezetői betevőt, meg a következő választás vérgőzösen fasisztázó kampányának költségeit.
Egyébként is - Budai butuskázásához és Daróczi lassan képernyőt kitöltő nagy arcához, nehogy már valami gagyi szerver szolgáltasson. Akár az is elképzelhető, hogy a kakaóbiztos egymillás gép gyárában készültek a szerverek, a szoftvert meg kormányzati tanácsadói óradíjért hátéemelezte valamelyik, délután visszafizető csók.

Egy biztos: innentől bármelyik vállalkozó, akinek van honlapja, jogosan számolja el az eddig leadózott tucatmilláit, egy adóparadicsomba bejegyzett honlapkészítőtől vett számlával.

Mert ha ez kétszáz milla volt, nekem is jogom van az egy délután - jó legyen éjjel kettőig - összemaszatolt honlapomra néhány tizest ráfogni.

Na! Ezeket lehet nyugodtan tolvaj bandának nevezni.

Üdv

zeta 2008.06.26. 14:54:49

höhö, ez most jutott eszembe. lidérces összeesküvéselmélet lesz, de mivel itt úgyis annyi van, miért ne legyen egyel több :)

mi van, ha az egész újságíró-regisztráció célja nem más, mint hogy a belépéssel kapjanak a szerkesztőségek egy jó kis trójai kémprogramot, és a sajtószóvivői csapat real time-ban figyelhesse, melyik firkász épp min dolgozik?

:)

Bummer 2008.06.26. 16:16:44

Arra mindenképpen jó az újságírói regisztráció, hogy lássák, melyik újságíró mennyit használja a honlapot.
Például ezzel lehet ellenőrizni, hogy a Népszavások részt vesznek-e a "képzésen" :-)

feliccia 2008.11.30. 21:07:50

Valaki kétségbe vonta itt a beszédfelismerő szoftver létét. Az ismerősöm cége, ahol dolgozik, milliókat kaszál ilyen szoftver fejlesztésével és eladásával (nyugati piacra).
süti beállítások módosítása