Dalospacsirták
2008. június 06. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Dalospacsirták

 Nem titok, hogy a popzene mézesmázas lakomáján szezononként változik a menü. Igaz, öregecskedő fejjel egyre kevésbé érdekli az embert a zeneipar aktuális trendje: ízlésünk már kialakult, és hogyan is rajonghatnánk nálunk sok évvel fiatalabb skacok avagy leányzók zenéjéért? Akkor már inkább maradjanak a rockdinoszuruszok, a többit megesszük desszertnek.

 Az elmúlt időszakban azonban végre érdekesebb irányt vetett fel a popvilág. Annak ellenére, hogy - nem meglepő módon - semmi újat nem tudtak kitalálni. Megint visszanyúltak egy idézhetőnek talált hagyományhoz: énekeslányok jönnek, leöntve az évtizedekkel ezelőtti soul, az eredeti R'n'B és a retrópop szószával. Igyatok hozzá egy pohár frissen facsart limonádét.

 Amy Winehouse (szül.: 1983) volt az első, és nem hiszem, hogy ezt a perszónát be kell-e mutatnom valakinek: rendre ott szerepel a világ minden bulvárlapjának címoldalán. Ez a drogoktól szétcsúszott londoni zsidólány nem találta fel a spanyolviaszt - viszont zseniális hangjával (máris 5 Grammy díj!) tökéletesen fel tudta idézni a régi soulzene nagyjait, amit kellően meghangszerelt zenével körítettek. És ehhez hozzájött Amy extrovertált személyisége, ami színes sztorikkal látja el, nap mint nap a tehetséges emberek hanyatlásán élősködő bulvársajtót. A Rehabot mindenki ismeri, jöjjön inkább a Love Is a Losing Game, azt még nem játszották annyira szarrá.

 

 Amy volt a régi-új souldivat első pacsirtája, de rögtön megjelentek a trónkövetelők. A kevésbé egzotikus, kevésbé kattant Duffy (szül.: 1984) újabb kiscsillag a popzene setét éjszakájában. Az észak-walesi Gwynedd grófságbeli Nefyn faluból (tehát világvége egyik sarkából) a világhír felé törő szőkeség szintén úgy énekli a soult, mint a hatvanas évek fekete dívái. Mercy című dala tökéletes hatvanas évekbeli popsláger, majd' egy évtizeddel az ezredforduló után. A Rockferry viszont egy fokkal komolyabb dalocska: a klipben visszatér szürke szülőföldjére és mereng, ahogy köll.

 

 Nem teljesen soulban, inkább afféle alternatív popban utazik Kate Nash (szül.: 1987), ez az ízes vidéki angolsággal affektáló zongorista lány. A Foundations már tavaly nemzetközi siker lett, és ritka eset, hogy egy örök poptémát (csajnak baja van a fiújával) szellemes szöveggel sikerül megírni (My fingertips are holding onto the cracks in our foundation, ésatöbbi). A Pumpkin Soupot kevesebben ismerik, szóljon most ez.

 

 És jöjjön még egy brit leányzó, akit beszorítanak az Amy-hullám egyik fodrába: Adele (szül.: 1988) szintén a soul-hagyományokat követi: az előző, nőcis előadókkal szemben ő a csúny érdekes lány, akinek nagy érzelmei vannak, és ezt nem rest kiénekelni nagyszerű hangján. A Chasing Pavements szintén agyonjátszott sláger, de ettől függetlenül jóság.

 

 Megfigyeléseim szerint ötből négy ismerősöm Petőfi-hallgató lett az elmúlt hónapokban. Nekik nem ismeretlen Gabriella Cilmi neve, az ausztrál csajszi első száma rendszeresen megszólal a Zigényes Pop magyar rádiójában. A Sweet About Me már befészkelte magát hallójárataimba. Mielőtt férfi olvasóink megakasztanák szemüket a klipben cicázó Gabriellán, inkább nézzék meg, mikor született a hölgy. A rajtunk átrohanó idő tanulságának leszűrése után pedig lazítsunk erre a könnyű, de finom popzenére. Soha rosszabbat, egészségetekre!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr46505473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Freetibet (törölt) 2008.06.06. 07:59:43

Köszi ergé, ez jól esett így reggelire / reggeli mellé!
Amíg csak helyes és szép hangú lányokat hord a hátán a Föld, a female vocalists kategória nálam mindig nyerő lesz:) Persze nem az ostobenkó k.rva változatban, hanem így trendi-aranyosan.
További szép napot!

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2008.06.06. 08:10:44

Köszi erge! A Kate "ájdzsösztvanjórkissboj" Nash fantasztikus meg a Gabriella Climi is, a többi felejthető. Bár én a 70-es évekből is csak a zúzósabb funkykat szerettem, a soulos fröcsögés eredetiben sem jön be, nemhogy retró-melegített levesben...

Azhát 2008.06.06. 08:43:23

vajon a kontinensünkön nem születnek énekesek még most se...?

lexxxon 2008.06.06. 09:20:32

jaja...csak kapkodom a fejem a jobbnál-jobb felbukkanó számok után

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.06.06. 10:48:55

Ergé, a tokáját vagy az állcsúcsát látjuk ennek a lánynak, az első képen ?:)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.06. 11:38:54

hihi, köszi ergé. De Borházi Emőke kisasszonytól betehetett vón' valami pörgősebbet, ami nem a Rehab. Szerintem;]

2008.06.06. 11:40:38

Szamárfül: szerintem ez lelkylola :-)

irrelevant 2008.06.06. 15:00:43

Baszki, ergé, hány éves vagy te? Huszonhat?
Akkor miért írsz úgy az első bekezdésben, mintha egy kopaszodó, negyvenes jazzrajongó lennél?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.06.06. 15:02:48

OP:
Ergé csak újraírta Karinthyt:
Talákozás egy fiatalem... azaz öregemberrel :)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.06. 17:43:48

Péter, 26 vagyok, de nyomaszt, hogy Gabriella Cilmi tíz évvel fiatalabb nálam :)))

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2008.06.06. 20:00:59

Hat meg negyvennek lenni milyen nyomaszto lesz :)
Pedig Gabriella Cilmi is 30 lesz addigra :)

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2008.06.06. 21:04:58

Iszonyat jo ez a Gabriella Climi. Viszont a mikrofontartasa erre emlekeztet:

www.syncopa.hu/Kiallitas/AMK/Nagykep/Gabi1b.jpg

aki latta mar eloben, tudja, hogy mirol beszelek :)

grupi 2008.06.07. 08:44:24

Jól van, ergé, látom már fáradsz.
Írásod is eléggé ezt a fáradtságot sugározza.
Ujabb erőltetés, kényszeredettség a vezérfonal.
Ezzel a lendülettel akár felvethetted volna új írányzatként a kedvenc témaköröd és csatolhattad volna hozzá a zenét is, úgy mint más szelekcióid alkalmával.
Így disputát kezdeményezhetnél a jobboldali, a konzervatív, vagy a náci zenéről, vagy zenei irányzatokról, stílusról is.
Pl: Padödő = szadesz, lufi eresztgetős, belefingós.
Maszop = Bólogatós zene, az Igen, igentől, a Fásy fa hangu mulatóson át a geszti-féle melankóliskus átiratokig.
Aztán jöhetnének a kedvenceid és sorolhatnád a konzi, meg a náci figurativ zenéket, és alakokat.

Na gyia, ergé, a labda fel van dobva. Ne hagyj ki egy kis jobbszélt és a náci cimkét, hozd a formád, abban nég jó vagy.

Jelen írásod viszont nem egy megnyerő, nem egy sikertörténet.

plastik02 2008.06.07. 11:29:11

grupi: gógyszer bevesz, hátradől, Andrassew önéletrajz eldob!

amy szívszerelmem, kár, hogy már nem sokáig csiripel ebben a világban, legalábbis a jelenlegi drogfogyasztási kultúrájának fényében így tűnik.

bervas · http://mt10.blog.hu 2008.06.07. 17:58:42

Hm. A japánok már a 90-es évek első felében próbálkoztak a 60-as évek zenéjével, nem? Megint le van maradva a büszke nyugat?

www.youtube.com/watch?v=c5CuZzIexfc&feature=related
www.youtube.com/watch?v=dCwAgip3oz8&feature=related
süti beállítások módosítása